- Advertisement -

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του θα βασιστεί η ελληνική MMSC-HN

- Advertisement -

του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει στο παρελθόν όσο και για το ότι η έκδοση που θα προσφερθεί στο ΠΝ δεν θα έχει μεγάλη σχέση με τα πλοία που υπηρετούν στο Αμερικανικό Ναυτικό, ειδικά σε ό,τι αφορά στον οπλισμό και εξοπλισμό αισθητήρων. Η έκδοση του US Navy εξυπηρετεί συγκεκριμένη φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από την κατασκευή ενός ευέλικτου πλοίου μικρού εκτοπίσματος, χαμηλής διατομής ραντάρ-RCS (Radar Cross-Section), πολλαπλών ρόλων (μέσω χρήσης διαφορετικών «πακέτων»-modules οπλισμού και εξοπλισμού) με μικρό αριθμό πληρώματος, που να επιτυγχάνει υψηλή ταχύτητα για την επιτήρηση παράκτιων ζωνών.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: To ΠΝ στον 21ο Αιώνα με 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της FFG(X)!

Ειδικότερα, τα πλοία αυτά εκτελούν αποστολές «άρνησης περιοχής» και θα αντιμετωπίζουν ασύμμετρες απειλές. H σχεδίαση και ο οπλισμός τους στηρίζεται στο δόγμα «Distributed Lethality» ή «κατανεμημένη ισχύς», δηλαδή σε μια πιο ισορροπημένη και αποκεντρωμένη Ναυτική Δύναμη (Distributed Naval Force), που δεν βασίζεται αποκλειστικά στην παρουσία αεροπλανοφόρων ή ελικοπτεροφόρων για να δράσει.

Τα πλοία, για τα δεδομένα του US Navy, είναι στην ουσία κορβέτες και προορίζονται για την πλήρη αντικατάσταση της κλάσης O.H.Perry. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2001 και η πρώτη παραγγελία δόθηκε τον Μάιο του 2004 (με χρηματοδότηση στο Οικονομικό Έτος 2005) και αφορούσε δύο μονάδες: το «συμβατικής» σχεδίασης Freedom (LCS-1) και το τύπου καταμαράν Independence (LCS-2). Το πρώτο παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και το 2ο τον Ιανουάριο του 2010, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2019 είχαν παραδοθεί 17 πλοία και των δύο εκδόσεων, με τον αριθμό να ανεβαίνει σε 20 έως το 2020.

O αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε την κατασκευή 52 μονάδων κλάσης LCS με 64 «πακέτα» αποστολής MMP (Modular Mission Packages) τροποποιήθηκε το 2014 προς την κατεύθυνση απόκτησης 55 SSC (Small Surface Combatant), εκ των οποίων τα 32 θα ήταν LCS. Το 2015 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 52 μονάδες SSC, αν και τα LCS παρέμειναν στα 32 με 44 «πακέτα» αποστολής. Τα τελευταία είναι: 10 ASM (Anti Submarine Module), 24 MCM (Mine Countermeasures Module) και 10 SUW(Surface Warfare), που είναι πλήρως εναλλάξιμα ανάμεσα στα πλοία. Η λογική εκμετάλλευσης των LCS που έχει υιοθετηθεί στηρίζεται στο δόγμα 3:2:1 (3 πληρώματα ανά 2 πλοία με 1 σε αποστολή), σύμφωνα με το οποίο επιτυγχάνεται 50% εξοικονόμηση στον αριθμό των απαιτούμενων μονάδων και 25% των απαιτούμενων πληρωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το US Navy επιδιώκει τη διατήρηση στόλου 355 πλοίων, εκ των οποίων τα 52 θα είναι κατηγορίας SSC και θα μπουν σε υπηρεσία έως το 2035. Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 52 SSC (πέραν των 32 LCS), το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδίαζε τότε να αποκτήσει και 20 μεγαλύτερα πλοία (χρηματοδοτώντας τα από το Οικονομικό Έτος 2019) με υψηλότερες δυνατότητες κατηγορίας Φρεγάτας, σε ένα πρόγραμμα που πήρε την ονομασία FFG(X).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; Aπαντάμε 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Ο σχεδιασμός αυτός όμως άλλαξε εκ νέου, καθώς το RfI (Request for Information) για τις FFG(X) εκδόθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2017 και η RfP (Request for Proposals) αναμενόταν για τα τέλη του 2019 με ανάθεση το 2020 (βλέπε σχετικό πλαίσιο). Για τον λόγο αυτό η παραγγελία του 1ου πλοίου FFG(X) μετατέθηκε για το Οικονομικό Έτος 2020 και το 2019 δόθηκε παραγγελία για ένα ακόμη LCS, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φθάσει τα 33.

Το LCS-1 είναι σχεδίαση μονής γάστρας (mono-hull) από αλουμίνιο και ατσάλι που περιλαμβάνει κάποιους νεωτερισμούς, όπως το γεγονός ότι το ελικοδρόμιό της είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες για αντίστοιχα πλοία και το υπόστεγο ελικοπτέρων είναι διπλάσιο σε μέγεθος, για να μπορεί να υποστηρίζει δύο Ε/Π MH-60R/S ή εναλλακτικά ένα MH-60R/S και τρία UAS. Διαθέτει μεγάλο χώρο (180 μετρικών τόνων) με πλευρικές θύρες, ο οποίος φιλοξενεί δύο ταχύπλοα RHIB των 11 m, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί για διαφορετικές χρήσεις ώστε να παρέχεται επιχειρησιακή ευελιξία.

PACIFIC OCEAN – The littoral combat ship USS Freedom (LCS 1) transits alongside the seventh Nimitz-class nuclear-powered supercarrier, USS John C. Stennis (CVN 74). Navy personnel evaluated virtual and hardware representations of the the Stennis strike group’s gun weapon systems, combat systems, and unmanned vehicles integrated with surface and air assets at the 2016 USS Dahlgren demonstration, Aug. 30. The test – made possible by a cybernetic laboratory called USS Dahlgren – proved engagement coordination across the battlegroup and live fire destruction of multiple targets from two combatants utilizing two different gun based systems. “This has been five to six years in the making and couldn’t come at a better time as we see real-world events such as the recent small boat incursions in the Middle East, highlighting the need for the Fleet,” said Capt. Brian Durant, NSWCDD commanding officer. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Christopher Frost/Released)

Το εκτόπισμα φθάνει τους 3.500 τόνους με μήκος 115,30 m, πλάτος 17,5 m και βύθισμα 4,10 m. Το «βασικό πλήρωμα» αριθμεί μόλις 50 μέλη και δύναται να αυξηθεί σε 98+, περιλαμβάνοντας το πλήρωμα αποστολής και το κλιμάκιο του ελικοπτέρου. Έχει αυτονομία 21 ημερών και παρέχει μέγιστη εμβέλεια 3.500 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 14 κόμβων. Αναπτύσσει όμως μέγιστη ταχύτητα 47 κόμβων (!) σε κατάσταση θάλασσας έως 3. Διαθέτει ισχυρό σύστημα πρόωσης διάταξης CODAG (Combined Diesel And Gas) με δύο κινητήρες ντίζελ Colt Pielstick 16V PA-6B (βάρους 79 τόνων έκαστος) ισχύος 6.840 kW (9.100 hp) στις 1.050 σ.α.λ. και δύο αεριοστρόβιλους Rolls Royce MT30 ισχύος 36MW (48.000 shp στις 3.300-3.600 σ.α.λ.), που προσδίδουν στο πλοίο την εντυπωσιακή μέγιστη ταχύτητα.

Ο συγκεκριμένος αεριοστρόβιλος εισήλθε σε υπηρεσία το 2008 στην κλάση LCS, αλλά χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες κλάσεις πλοίων, όπως τα αντιτορπιλικά DDG-1000 Zumalt, τις φρεγάτες Type 26, τα αεροπλανοφόρα Queen Elizabeth κ.ά. Ο κινητήρας ζυγίζει 6,5 τόνους, αν και το συνολικό συγκρότημα με τους μειωτήρες στροφών φτάνει τους 30 τόνους και μπορεί να αντικατασταθεί σε 36 ώρες. Τα πλοία δεν διαθέτουν τις παραδοσιακές προπέλες αλλά τέσσερις υδροπροωθητές (water jets) Rolls-Royce/Kamewa 153SII/153BII (δύο για σταθερή ώθηση και δύο με δυνατότητα πηδαλιούχησης και αντιστροφής). H απουσία προπέλας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη δυνατότητα επιχειρήσεων σε παράκτια ύδατα και μειωμένη πιθανότητα ζημιάς από αντικείμενα στον βυθό ή υφάλους που δεν έχουν εντοπισθεί.

Το COMBATSS-21 είναι ένα πλήρως σπονδυλωτό και βαθμιδωτό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, που «κτίστηκε» πάνω στις βιβλιοθήκες του AEGIS, και το 95% του λογισμικού του αφορά χρήση υφιστάμενων module. Μπορεί να εγκατασταθεί σε σκάφη μεγέθους περιπολικού μέχρι και αεροπλανοφόρα. Στηρίζεται στη δυνατότητα εύκολης ενσωμάτωσης αισθητήρων και όπλων στη φιλοσοφία «bring your own sensors and weapons». Το core σύστημα C2 χρησιμοποιείται από έξι Ναυτικά ανά τον κόσμο και μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε πραγματικό όσο και σε μη πραγματικό χρόνο. Το COMBATSS-21 είναι σύστημα χαμηλού κόστους, στηρίζεται σε στοιχεία COTS με μικρό αριθμό CPU, αλλά παρέχει αυξημένες επιδόσεις κατά 30% σε αποστολές AAW. Επιπλέον, είναι διαλειτουργικό με τα πλοία που φέρουν το ίδιο σύστημα ή AEGIS.

Οι βασικές λειτουργίες του συστήματος είναι:

 • Αυτοάμυνα
 • Επίγνωση τακτικής κατάστασης
 • Διαχείριση ιχνών
 • Διαχείριση όπλων
 • Αναγνώριση
 • Διαχείριση UAV
 • Διασύνδεση οθονών

Τα πρώτα πλοία του US Navy διαθέτουν το ραντάρ TRS-3D και από το πλοίο LCS17 το TRS-4D. Το TRS-4D προσφέρεται τόσο σε διαμόρφωση σταθερής όσο και περιστρεφόμενης κεραίας, όπως εγκαθίσταται στα LCS και MMSC. Είναι ένα ραντάρ με στοιχειοκεραία ενεργής διάταξης φάσης (AESA) μέσης συχνότητας «C» (4-8 GHz, ζώνης «G» κατά NATO) και πλήρως ψηφιακό σύστημα 3D με ενσωματωμένη κεραία IFF, που χρησιμοποιεί module T/R νιτριδίου του γαλλίου (GaN). Στην έκδοση περιστρεφόμενης κεραίας εκτελεί ηλεκτρονική σάρωση σε ανύψωση με κάλυψη -2/+70 μοίρες και σε αζιμούθιο έναν συνδυασμό ηλεκτρονικής/μηχανικής σάρωσης με ρυθμούς 15/30 σ.α.λ. και κάλυψη 360 μοιρών. Το ραντάρ σχηματίζει πολλαπλές ψηφιακές δέσμες και μπορεί να διαχειρίζεται (3D) περισσότερα από 1000 ίχνη με ρυθμό ανανέωσης ίχνους 1,5 sec και εμβέλεια ιχνηλάτησης μεγαλύτερη των 14 km για βλήμα μικρού RCS και 100 km για ΑΦΝΣ.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

105 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
105 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
stelioso

Πολύ ωραία ανάλυση 

Factor

Πριν το κράξιμο περί αλουμινότρατων που θα ακολουθήσει, ελπίζω στο πακέτο που θα μας δώσουν να έχει και από 3 UAS η κάθε MMSC.

evaggelos

καλα ολα αλλα κανενας δεν λεει το βασικο πως λυθηκε κ αν οχι το συστημα που αφηνει τα πλοια μεσοπελαγα,εαν οντως η καρινα του πλοιου ειναι καταληλη γιατι εμεις θελουμε για sea state 5 κ εαν η αλουμινενια γεφυρα ειναι προβλημα σε βολη η οχι? καποιος με γνωσεις μπορει να απαντησει οι ολοι κανετε τις παπιες?

Mikros-hroas

Απαντώ όπως έκανα και δεν με διάβασες τόσες φορές!
Δεν λύθηκε ο χώρος του μηχανοστασίου είναι μικρός.
Οι ηλεκτρομηχανές έχουν λίγη ισχύ.
Η καρίνα του πλοίου είναι γάστρα FAST SLIM με μικρό βύθισμα sea state 5;
Λάθος θέλουμε για πάνω από 7 sea state.
Η αλουμινένια γέφυρα τι πρόβλημα έχει σε βολή;
Την έφτιαξαν έτσι τα σαίνια για να πετύχουν ελάχιστα λιγότερο RCS,
για να αποφύγουν της αντανακλάσεις μας λένε.
Η αλήθεια είναι πως χτυπάει επάνω το κύμα στο πλοίο για φεύγει το νερό.
Λάθος σχεδίαση, μικρό ραντάρ, λίγος οπλισμός, μεγάλο ύψος υπέρ κατασκευών, μικρό
βύθισμα.
Τα πλοία της σειράς CROSSOVER μεταφέρουν σινούκ ή δυο ελικόπτερα δεν έχουν όμως ούτε μεγάλο ύψος, ούτε τόσο κακά χαρακτηριστικά.
Που το είδατε να τοποθετηθεί το πυροβόλο τόσο κοντά στην γέφυρα;
Εδώ δεν μας εξηγεί κανείς γιατί έβαλαν τους υδροπροωθητές;
Γιατί τους έχουν τα καταμαράν κλπ.
Για να στρίβει γρηγορότερα το πλοίο. Το ίδιο γίνετε με της στρεφόμενες προπέλες της VOLVO.
Ποιος σας είπε πως τα υδροπροωθητές (water jets) έχουν χαμηλό θόρυβο;
Ποιος σας είπε πως τα αντίμετρα τορπίλης κάνουν για τους υδροπροωθητες;
Αν κάνουμε μια σύγκριση με της φρεγάτες S θα δούμε πως βγαίνουν χειρότερες σε όλα.
Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν είναι: αν καταφέρει και στρίβει το πλοίο κάνοντας ελιγμούς για να αποφύγει μια τορπίλη που είναι πολύ κοντά, δεν αντιλαμβάνεται την στροφή του πλοίου όπως γίνετε με τους έλικες. Καθυστερεί δηλαδή ο ανιχνευτής για 3-4 δευτερόλεπτα να δώσει την εντολή να στρίψει η τορπίλη νέας γενεάς και 4-6 δευτερόλεπτα οι παλιές.
Αυτό όμως είναι για συγκεκριμένη απόσταση από το πλοίο πολύ κοντά.
Μην λέμε αν τα καταφέρει, αν είναι σε αυτήν την απόσταση, αν την δουν και στρίψουν, αν έχουν ψυχραιμία, αν έχουν SONAR!

evaggelos

ειναι για τα μπαζα αυτο το βαρκακι να δω πως θα το υπογραψουν

chriss8

Κανονικά επιχειρεί σε sea state 5!!!! Δηλαδή ένα πλοίο που ταξιδεύει στον Ειρινικό ελέγχεται για την λιμνοθάλασσα της Μεσογείου?
https://www.public.navy.mil/surfor/pages/LittoralCombatShips.aspx

Εννοείται έρχεται βροχή αρνητικών ψήφων. Αλλά είναι να τρελαίνεσαι. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε. Το μόνο πρόβλημα, που τελεσίδικα δεν λύνεται, είναι του σόναρ γάστρας…. ΟΛΑ τα άλλα δεν υφίστανται.

Έτερο site αμυντικού χώρου ξεσηκώνει τα πλήθη με φλογερά άρθρα αγανάκτησης κατά του συγκεκριμένου τύπου πλοίου. Φοβάμαι ότι όλη αυτή η αρνητικότητα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την ψυχολογία του όχλου…
Όταν, και αν, βγουν οι προδιαγραφές και οι τιμές, τότε και αν είναι τραγικά τα στοιχεία, ας ξεσηκωθούμε. Μέχρι τότε φοβάμαι ότι απλά κάποιος χτυπάει το νταούλι και εμείς χορεύουμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Μας το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν με λαμπρό παράδειγμα τα υποβρύχια που γέρνουν.
Προσωπικά δυσανασχετώ με το πόσο είχα οργιστεί και είχα διαμορφώσει άποψη σε πολλά θέματα γιατί “κάποιοι” με πότιζαν με ιστορίες για αγρίους. Ενδεχομένως και με το αζημίωτο…

Έκτοτε είμαι επιφυλακτικός και περιμένω το αποτέλεσμα πριν πιάσω υψηλές θεωρίες σε τομείς που δεν είμαι ειδικός.

(ΥΓ δεν αναφέρομαι evangelos προσωπικά σε σένα. Προς θεου)

Mikros-hroas

Αγαπητέ οι S πάνε με 10 και οι ΜΕΚΟ με 9 sea state.
Το Αιγαίο είναι πολύ δύσκολη θάλασσα με πολλές μέρες άσχημο καιρό.
Διάβασε με επιτέλους στο σχόλιο που έγραψα παρακάτω:
Υπάρχει ανάλυση με της φρεγάτες S.
Το Βασιλικό Ναυτικό του Καναδά παρουσίασε τη νέα του φρεγάτα CSC
https://navaldefence.gr/%ce%a4%ce%bf-%ce%92%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%9d%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%9a%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83/

sotbak

πέστα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

randomname

Τι εννοείτε “ακόμα δεν τον είδαμε”;;;
Αφού τα είδαμε. Και τις ατελείωτες βλάβες είδαμε. Και τις συνεντεύξεις των ίδιων των ναυτικών των ΗΠΑ που κράζουν το πλοίο. Και το οτι βγαίνουν για παλιοσίδερα στα 10 με 15 χρόνια. Και το οτι τρέξανε να σταματήσουνε την παραγωγή όσο πιο νωρίς τους αφήνουν τα συμβόλαια. Και το οτι τρέξανε να πάρουν ξένο σχέδιο μετά από τέτοια παταγώδη αποτυχία.
Τι δεν είδαμε;
Πρέπει να δώσουμε 5 δις για να τα δούμε απο κοντά;
Έχουν μιλήσει οι πραγματικοί ειδικοί και τα γεγονότα για αυτό το πλοίο. Τα συμπεράσματα έχουν βγει. Όσο και να το παινεύει (σε ανεπανάληπτα ύποπτο επίπεδο) η ΠΔ, η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Last edited 2 days ago by randomname
x-m

Σωστός !! αν και διαφωνώ με την παρένθεση.

evaggelos

δεν ειναι θεμα chriss8 το τι γραφει ενα σαιτ η δυο το θεμα ειναι οτι το βλεπεις κ απο αλλου (φυσικα ο καθενας πουλα το πλοιο του), εδω εχουμε με ενα πλοιο που δεν εχει σοναρ τορπιδας εχει προωστικο συστημα που χαλα κ υπαρχει κ θεμα με το ποσα κ τι βληματα σηκωνει κ εαν αντεχει σε καποιο πληγμα,σε κανενα αλλο πλοιο δεν εχω δει τετοια αρνηση,ουτε εγω ειμαι ειδικος να μαθω θελω γιατι πληρωνω για να πανε οι του ναυτικου να με σωσουν κ θελω να με σωσουν ακομα κ αν δεν σωθουν τα ναυπηγεια.κ το επομενο αρνητικο δεν το θελουν οπως γραφεται ουτε οι αμερικανοι αλλα οπως βλεπουμε περα απο σαουδαραβες ολοι οι αλλοι δεν το επιλεγουν(η fdi ειναι αλλο ανεκδοτο) κ μαλιστα οι σαουδαραβες πανε κ για ισπανικο νομιζω πλοιο οποτε δεν ξερουμε κ την χρηση.

Stealth

To πλοιο ΔΕΝ εχει ουτε σοναρ τροπιδας ουτε τορπιλοσωληνες, επομενως ακαταλληλο σε ανθυποβρυχιακες επιχειρησεις, οταν η Τουρκια ναυπηγει 6 υποβρυχια 214. Εχει ενα σωρο προβληματα.

Εσυ δεν εχεις δικη σου αποψη, ακους τι λεει ο καθενας?

chriss8

Βασικά αυτό ακριβώς κάνεις εσύ. Αν δεν είσαι αξιωματικός του ΠΝ ή αν δεν έχεις γενικά ειδίκευση στην ναυτική τέχνη του πολέμου, για να έχεις κάποια άποψη ακούς τί λέει ο καθένας!

Και επειδή ούτε εγώ είμαι ειδικός και επειδή ξέρω ότι κυκλοφορούν πολλά “φακελάκια” στην αγορά, είμαι επιφυλακτικός με οτιδήποτε και αν λέει ο καθένας.

evaggelos evaggelos randomname randomname

Συμφωνώ μαζί σας και με το σκεπτικό σας. Αλλά η MMSC δεν είναι LCS. Δεν θα είναι καν ίδια με αυτή που έχει η ΣΑ.
Ήδη ξέρουμε (?) ότι θα έχουν διαφορετικό σύστημα πρόωσης. Δεν ξέρουμε πόσα κελιά θα έχει. 16? 24? 32? Δεν ξέρουμε τί CIWS θα έχει. Αν φέρει searam και ram μαζί με κάποιο σύστημα Η/Π πόσο πιθανό θα είναι κάποιο βλήμα να αναφλέξει την αλουμινένια υπερκατασκευή? Οι τορπιλοσωλήνες μπαίνουν εύκολα. Το ραντάρ αλλάζει.

Αλλά από την άλλη, μπορεί πολύ απλά να αγοράσουμε την έκδοση που περιγράφει η wikipedia και πράγματι να είμαστε μπροστά σε σκάνδαλο.

Όμως από την στιγμή που τίποτα από τα δύο που αναφέρω, δεν είναι γεγονός, τότε απλά οριστικοποιούμε την άποψη μας στηριγμένοι σε υποθέσεις.

Το σάιτ που διαρρηγνύει τα ιμάτια του έχοντας καταλήξει στην διαμόρφωση, έχει ήδη ανακαλύψει ότι θα μας δώσουν LCS αντί για AAW. Δηλαδή υποθέσεις και φήμες. Αυτό μου φαίνεται πολύ πιο ύποπτο από την παράθεση (των πιθανών) δυνατοτήτων που κάνει η Πτήση….

evaggelos

σιγουρα το καθε σαιτ πουλα την δικη του αποψη ως σωστη κ γι αυτο οπου κοιτω βλεπω θαψιμο σε τουτο το σαιτ ως κατι σε πτηση κ λοκχιντ.
Τωρα ναι ολοι κρινουμε με βαση αυτα που ας πουμε μας σερβιρουν οπως κ απο αλλες πηγες οτι εχουν θεματα τωρα σε αυτο που λες οτι θα ειναι διαφορετικο απο το σαουδαραβικο κι αυτο δειχνει δυσκολο μιλαμε για 4 πλοια αν μιλουσαμε για 10 οσα δηλαδη θελουμε θα ελεγα ναι κοιτα μπορει να τα αλλαξει η να πρωταθει μια κλαση ποιο κοντα σε αυτη που αποσυρθη απο τον διαγωνισμο ffgx να μπει σε κοπο μια ετερεια μονο για 4 πλοια ?
Ο φοβος ειναι μην παρουμε πλοιο που βγει σκαρτο γιατι εμεις δεν ειμαστε οι αμερικανοι που πανε να κοψουν λαμαρινα zumwalt και γινεται ab κ ουτε αποσυρουμε η αναβαθμιζουμε πλοια στα 20/30,μενουμε για μισο αιωνα με αυτα.

evaggelos

βρε ετσι σας λεγανε στο τουιτερ δεν το λεω εγω

evaggelos

και δεν το χρησιμοποιω το θεωρω ακυρο να σχολιαζω ετσι τα σαιτ (την εχω πατησει)

chriss8

Ακριβώς. Οι άλλοι βρίζουν την Λόκχιντ και αφήνουν το υπονοούμενο ότι η Πτήση τα παίρνει. Αλλά το γεγονός ότι η Λόκχιντ είναι από μόνη της μια αυτοκρατορία στον χώρο των εξοπλισμών δεν το αναφέρουν. Ούτε για τις τεχνολογίες αιχμής που προσφέρει.

Τώρα, για τις δυνατότητες τροποποίησης ενός εγγενούς δικού τους σχεδίου πιστεύω ότι είναι μεγάλες. Σίγουρα έχουν και παράλληλα σχέδια και τροποποιήσεις που οι άλλοι πελάτες απέρριψαν.
Αλλά επειδή δεν είμαι του χώρου κάνω μόνο μια εκτίμηση. Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Μακάρι να έχω δίκιο για να σε κοροϊδεύω μετά. Γιατί αν έχεις εσύ δίκιο θα έχουμε πάθει μεγάλη εθνική ζημιά….

evaggelos

ειναι πολυ κακο να λες οτι καποιος τα παιρνει για να γραφει κ δει χωρις αποδειξεις,ολοι μας εχουμε καποια προτιμηση το ιδιο κ οι συντακτες της πτησης. Ουτε εγω ειμαι του χωρου απλα γνωμη εκφερω (ισως ακομψα) αλλα μιλαμε για ασφαλεια,μακαρι να μην εχω δικιο μακαρι το πλοιο του πν ακομα κ της lm να ειναι καλυτερο κ απο την σαουδαραβικη ουτως η αλλως κρινω με βαση αυτα που βλεπω κ φυσικα αυτα αλλαζουν.Η εθνικη ζημια ειναι ο φοβος μαζι με την πολιτικη ζημια διοτι ενα σκαρι που θα παρουμε το κραταμε 40 χρονια.
Ελπιζω στα καλυτερα.

Polaris

Διαβασα τον τιτλο του αρθρου και σκιαχτηκα.

zap

Τραγικο πολεμικο σκαφος ο,τι και να λεμε. Ακουγεται οτι η ενδιαμεση λυση θα ειναι 2 LCS γιατι ΑΒ δεν υπαρχει περιπτωση και τα Tico δεν τα θελει το πανσοφο ΠΝ! Αποσυρω καθε υποστήριξη σε αυτην την προοπτικη εφοσον δεν υπαρχει ενδιαμεση λυση πραγματικου πολεμικου σκαφους. Αποσυρω και καθε ενδιαφερον για το τι θα κανει το ΠΝ που σε καθε ευκαιρια εμεινε πισω και εκανε την μια βλακεια πισω απο την αλλη. Αρκετα με τις βλακειες. Αυτα χωρις ΑΒ ή Τικο ειναι εγκλημα βαρυ.

Last edited 2 days ago by zap
jorgosac

τα Tico με ετἠσιο λειτουργικὀ κὀστος γὐρω στα 30 εκατομμὐρια δολλἀρια ἰσως και να μην ἐχει και τὀσο ἀδικο το ΠΝ να μην τα θἐλει…

zap

Απο την Σουδα μεχρι την Ροδο και πισω και θα εχει 30εκ λειτουργικο κοστος το χρονο οπως οταν περναει μηνες στον Ειρηνικο και Ατλαντικο; Να ειμαστε λιγο σοβαροι.

Mikkan

Το κόστος αυτό νομίζω είναι για το αμερικανικό ναυτικό

Evanos

Ποια A.Burke??…ποσο βλάκες μπορουμς να είμαστε?…είναι ποτε δυνατόν να σου δώσουν οι Αμερικανοί παντοδυναμα πλοία του 1.5 δις ως ΕΝΔΙΆΜΕΣΗ ΛΥΣΗ…για να πάρεις περιπολικά της πλάκας ως ΚΥΡΙΑ λύση?…τα A.Burke ήταν μέρος της ΣΑΛΤΣΑΣ για να φτιαχτεί ατμόσφαιρα για ξεφόρτωμα των αχρήστων και σούπερ υπερκοστολογημενων lCS στο κεφάλι της Ελλάδας.

sotbak

πέστα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Greg575tpn

Με γνώσεις μικρότερες και απο ενος απλου ερασιτέχνη ως προς τα πολεμικά πλοία, θα ηθελα να κανω λιγο μπλακ χιουμορ και να πω. Ρε παιδιά δεν διαβασα πουθενα εαν το πλοίο διαθέτει τροχαλία για το μάζεμα των διχτυών?

GeorgeP

θα προσθεσω λιγο χιουμορ 🙂

οπως εχουν πει κι αλλοι συνσχολιαστες, ενδιαμεση λυση θα ειναι 5 ρυμουλκα.
ενα για καθε MMCS για να μπορει να κυκλοφορει…
και ενα εφεδρικο γιατι με τοσες ωρες χρησης θα χαλανε και τα ρυμουλκα τους….

sotbak

πέστα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stealth

Πλοιο με κοστος 1 δις και το οποιο δεν μπορει να εκτελεσει ικανοποιητικα καμια αποστολη. Δεν επρεπε να ειχαμε ασχοληθει, ψαχνουν για κοροιδα οι Αμερικανοι.

1) Δεν μπορει να εκτελεσει ανθυποβρυχιακες αποστολες καθως δεν διαθετει σοναρ τροπιδας. Μονο το συρομενο σοναρ δεν γινεται δουλεια καθως περιοριζεται η ταχυτητα του πλοιου, ενω ο θορυβος απο τα water jet / προπελες ουσιαστικα εμποδιζει την ανιχνευση απειλων προερχομενες απο τον προσθιο τομεα του πλοιου.

2) Εχει μειωμενη επιβιωσιμοτητα λογω της αλουμινιας υπερκατασκευης αλλα και του μειωμενου αριθμου υδατοστεγων στεγανων. Συμφωνα με το Αμερικανικο ΠΝ το πλοιο εχει επιπεδο Level 1, δηλαδη χαμηλοτερο απο αυτο που απαιτειται για μια φρεγατα, που ειναι επιπεδου Level 2 τουλαχιστον, ενω οι μοναδες πρωτης γραμμης οπως τα Ticonderoga και τα Arleigh Burke εχουν επιπεδο Level 3.

3) Επειδη ειναι κατασκευασμενο για δραση σε παρακτια περιβαλλοντα, εχει μειωμενο βυθισμα (σαν ποταμοπλοιο) και η γαστρα ημι-εκτοπισματος εχει κακιστη συμπεριφορα σε κακο καιρο η οταν υπαρχουν ισχυροι ανεμοι. Ειναι δηλαδη πλοιο “καλου καιρου”. Οι Σαουδαραβες το αγορασαν για τον ζεστο και αβαθη Περσικο κολπο.

4)Εχει εμφανισει ενα τεραστιο αριθμο προβληματων μεχρι σημερα κυριως στο συστημα προωσης. Υπαρχει εκτενης εκθεση προς το Αμερικανικο Κογκρεσο και τη Γερουσια. Πλεον, δεν πρεπει να λεμε οτι το πλοιο εχει προβληματα, αλλα οτι ολοκληρο το πλοιο ειναι ενα προβλημα.

https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf

https://www.thedrive.com/the-war-zone/20088/little-crappy-ship-none-of-the-navys-littoral-combat-ships-may-deploy-in-2018

Ας δουμε τι πλοια σχεδιαζουν να ναυπηγησουν προσεχως οι απεναντι

https://doureios.com/fregates-pollaplou-rolou-enantion-tourkikon-antitorpilikon-tf-2000/

comment image

Last edited 2 days ago by Stealth
Digenis
 1. Σε παραπέμπω .Οχι απλα εχει μεγαλες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες αλλα θεωρείτε κύριος φορέας ανθυποβρυχιακού ρόλο

https://www.navy.mil/Resources/Fact-Files/Display-FactFiles/Article/2167531/littoral-/
2 .Μέχρι να έρθουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ελληνικες δεν γίνετε να αναπαράγονται δημοσιογράφων θεωρίες ..
3 . Η Lcs εχει οργώσει ολη την γη με ολλες τι καταστάσεις θάλασσα , ή μηπως θεωρείς οτι διακτινιζονται για να φτασουν στην ιαπωνια και δεν περνάν τον ειρηνικό? ..Τι μου λες και τι σου λεω .
4.Δεν θα αγοραστεί το συστημα πρόωσης που εχει η LCS .

Last edited 2 days ago by Digenis
GK21

Δεν ψαχνουν για κοροιδα φιλε μου.Για πολιτικους της πλακας ψαχνουν,που για να τα εχουν καλα με τις πρεσβειες και τις εταιρειες ειναι διατεθιμενοι να παιξουν με την αμυνα(και τα λεφτα) της χωρας.Και απ’οτι φαινεται τους βρηκαν……

evaggelos

μα μια ζωη εμας βρισκουν μια καποια αλλαγη θα ηταν λυσης

Jimmy2

Εχουν και τους Σαουντ. Αλλα εκει αφενως εχουν απειρα λεφτα, αφετερου θελουν να βγαζουν καμια φορα γουστα πχ Κασογκι και αυτο το ακριβοπληρωνουν εν γνωση τους για να σιωπησουν οι Αμερικανοι

Animades

Αν ο Θείος ΣΑΜ έρχεται και λέει στους Ευρωπαίους (που χρωστάμε) :

don’t worry fellars, “θα κτίσω εγώ στην Ελλάδα , 4ρης φρεγάτες στα ναυπηγεία που αγόρασα , θα τις πληρώσω εγώ και λίγα -λίγα θα μου τα ξεχρεώσουν οι Έλληνες , όταν έχουν (με το αζημίωτο ) , ώστε να μην χρειαστεί (δημοσιονομικά ) να τις πληρώσετε εσείς fellars …”
τώρα θα μου πεις γιατί αυτά τα σκαριά , mmsc (LCS) , και όχι τις Αμερικάνικες Fremm που με λίγη προσαρμογή , ταιριάζουν γάντι στις Ελληνικές ανάγκες , (με την προϋπόθεση της άμεσης παραχώρησης δύο υπερθηρίων, ΑΒ ή εστω TICO μιας και η παραλαβή των FFG(X) χάνεται στο τέλος της δεκαετίας …)
Γιατί μάλλον (κοίτα δηλώσεις πρεσβευτή HΠΑ) δεν θέλουν (επ ουδενί ) να ξεκόψουν απο την Τουρκία και άρα προσφέρουν lcs και ξερό ψωμί … και (αν εχω δίκιο)σε καμία περίπτωση βέβαια μαζί με παραχώρηση ΑΒ ή εστω TICO.
θελω να πω οτι μαλλον οι mmsc πάνε πακέτο με LCS ως ενδιάμεση λύση (για να μην ενοχλήσουν το Θηρίο) , ενώ αν εχω (μακάρι) άδικο οι FFG(X) πάνε πακέτο μια χαρά με ΑΒ ή εστω TICO…

Σε αυτό το σενάριο ο Έλληνας (πρωθυπουργός) δεν είναι μεταξύ μπελάρας , μεκο Α200 , τype 31,κτλπ , και διαλέγει τις ” ακατάλληλες ” LCS
αλλά μεταξύ των LCS ή τίποτα και δεν ξέρω πιο είναι χειρότερο απο τα δύο γιατί σε βάθος χρόνου θα τις ακριβοπληρώσουμε …

Last edited 2 days ago by Animades
GeorgeE

Το παρουσιάζετε σαν να έχει ήδη αποφασιστεί ότι αυτή θα είναι η νέα φρεγάτα.
Άρα τι νόημα έχει να μας ενημερώνετε προχτές ότι υπάρχει προσφορά για πολύ καλύτερο πλοίο και μάλιστα στη μισή τιμή, αλλά και με καλύτερη ενδιάμεση λύση σε σχέση με των 2 LCS που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες;;; Απλώς ξενερώνουμε περισσότερο…

Jimmy2

Δεν μας μεταφερατε ομως και πως βλεπει το ΠΝ και το υπουργειο αυτη τη λυση. Προφανως η πηγη σας δεν ειναι οι Αγγλοι , αρα αφου απο μεσα σας μεταφερθηκε η προταση αυτη δεν θα ηταν λογικο δημοσιογραφικα να ρωτησετε πως τη βλεπουν την προταση, κι αν την εξεταζουν σοβαρα?

x-m

Το ΠΝ γιατί να το ρωτήσουν ; Αυτό αποφασίζει ;

x-m

“…η εισήγηση του ΓΕΝ δεν είναι τυχαία, αλλά απολύτως εναρμονισμένη με μια συνολική προσπάθεια της Αθήνας να έλθει ακόμα πιο κοντά με την Ουάσιγκτον…”

https://www.ptisidiastima.com/athina-pontarei-se-amintiki-thorakisi/#comment-213610

Εναρμόνισε, δηλαδή προσάρμοσε τις απαιτήσεις του. Στην ουσία δεν λέω κάτι διαφορετικό από ότι έχετε και εσείς γράψει.

Gilan

Μία ερώτηση: Μήπως το Π.Ν. θέλει τις τέσσερις MMSC για το Αιγαίο και όχι για την Αν. Μεσόγειο;

Κάτι μου λέει ότι υπάρχει συνεννόηση για τα AB ή Tico, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες στις ανατολικές θάλασσες και οι MMSC θα μείνουν στο Αιγαίο όπου είναι κατάλληλος ο οπλισμός τους!

sotbak

Ας δω εγώ Α/Β ή ακόμη και ΤΙΚΟ με ελληνικά εθνόσημα και ανακαλώ όλα όσα είπα για τις παράκτιες κορβέτες που θέλουν να μας δώσουν!!! Αλλά δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να μας δώσουν τόσο δυνατά πλοία και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί!!!

Gilan

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το ΠΝ θέλει μεγάλα πλοία για την Αν. Μεσόγειο, κάποτε ήθελε τα KIDD με SM-2, τώρα ακούγετε για τα Arleigh Burke.

Έχω όμως μία απορία, παλιά ήθελε μεγάλο απόθεμα SM-2 (τα KIDD τα ήθελε για το μεγάλο απόθεμα πυραύλων), σήμερα που οι επιχειρησιακές προκλήσεις είναι αναβαθμισμένες δεν θέλει SM-2; Τι να τις κάνει τις MMSC χωρίς SM-2;

Μήπως θέλει τα Arleigh Burke με SM-2, και παίρνει για ξεκάρφωμα MMSC; Κάτι παρόμοιο δεν έγινε και με τους SCALP-EG; Θέλανε τους πυραύλους και αναγκάστηκαν να αγοράσουν Mirage 2000-5.

jorgosac

Πτἠση. η στελέχωση 3-2-1 έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί με το Gold-Blue που χρησιμοποιεἰται και στα πυρηνικἀ υποβρὐχια. Επἰσης, δεν καταλαβαἰνω γιατἰ επιμἐνετε να ωραιοποιεἰτε την πλατφὀρμα MMSC που ουσιαστικἀ κληρονομεἰ σχεδὀν ΟΛΑ τα μειονεκτἠματα της LCS Freedom class, δεν σχεδιἀστηκε ποτἐ για να εἰναι φρεγἀτα πολλαπλὠν ρὀλων χωρἰς τα mission packages (τα οποἰα, μἐχρι τὠρα, ἐχουν απογοητευτικἀ αποτελἐσματα), υποφἐρει απὀ συνεχἠ προβλἠματα του συστἠματος πρὀωσης που απαιτοὐν πολυἐξοδες επισκευἐς, βασἰζεται σε σχἐδιασμὀ συντἠρησης του USN που σχεδὀν καμμἰα σχἐση δεν ἐχει με την πραγματικὀτητα του ΠΝ, ἐχει βαθμὀ επιβιωσιμὀτητας 1 που την καθιστἀ sitting duck σε συνθἠκες Αιγαἰου, ἐχει ελλιπεἰς ικανὀτητες ASW λὀγω ἐλλειψης σὀναρ τρὀπιδος, το οποἰο σημαἰνει ὀτι στηρἰζεται σε συρὀμενο σὀναρ που περιορἰζει την ταχὐτητα σε 15 κὀμβους και φυσικά ἐχει την αλουμινἐνια υπερκατασκευἠ με ὀλα τα σχετικἀ μειονεκτἠματα, δεν ἐχει διαμερισματοποἰηση στα στεγανἀ, ἐχει ελλιπἠ θωρἀκιση σε κρἰσιμα συστἠματα και, το κυριὀτερο: το USN ἐχει ουσιαστικἀ παραδεχθεἰ ὀτι το ὀλο πρὀγραμμα ἐχει αποτὐχει και ἐχει ανακοινὠσει την κλἀση FFG(62) ακριβὠς για να αποκτἠσει ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ ὀπως πρἐπει να εἰναι. Μὀνο οι Σαουδἀραβες εἰναι διατεθειμἐνοι να πληρὠσουν 1δις το κομμἀτι γιἀ μἰα glorified κορβἐτα. Το ΠΝ πρἐπει να κοιτἀξει αλλοὐ.

GioFlo

Μετα απο τοσα αρθρα και ακομα ποιο πολλα σχολια,αυτα τα γνωριζουμε ηδη λιγο-πολυ…Κατι καινουργιο…?

Diogenis

όταν διαβάζεις αυτά… Now Is The Perfect Time To Sink The Freedom Class Littoral Combat ShipCraig HooperSenior Contributor .As tugs bring home the newly-broken Freedom Class Littoral Combat Ship, USS Detroit (LCS 7), it is time for the U.S. Navy to declare the Freedom class Littoral Combat Ship an irredeemable failure. With the anticipated change in administration, Naval leaders have an unparalleled opportunity to earn bipartisan credit by putting the Service’s long struggle with the Freedom class behind it. 
Rather than to continue throwing more and more good money after bad, Admiral Michael Gilday, Chief of Naval Operations, as well as the outgoing Secretary of the Navy, Kenneth J. Braithwaite, can use the three-month interregnum between Administrations to recommend the prompt decommissioning of the ten Freedom class ships that are already in service, impose a “stop work order” on the six hulls that are authorized or are already under construction in Marinette, Wisconsin, and propose to accelerate construction of the new and much-anticipated Constellation-class (FFG-62) Frigates while acquiring some smaller, more reliable patrol boats. https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=1314906a3e1d

Kalchas

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα γραφόμενα των φίλων αναγνωστών και τις ανησυχίες τους. Τα συγκεκριμένα σκάφη μόνο εύσημα δεν έχουν λάβει από αναλυτές και λοιπούς γνώστες του αντικειμένου..Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος το άρθρο του Forbes με τίτλο:Now Is The Perfect Time To Sink The Freedom Class Littoral Combat ShipΤα γεγονότα που παραθέτει είναι ανατριχιαστικά. Ειδικά η παράγραφος που αναφέρεται στο ναυτικό μας και στο ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας(!) λέει πολλά…Κρίμα για το ναυτικό μας. Κρίμα για τους ανθρώπους του, κρίμα για την χώρα.

G...

Για τις αλλεπάλληλες βλαβες που εχουν συμβει στο συγκρότημα ισχύος και στην μεταδοση που εμπλεκει τους ντιζελ και τους αεριοστροβιλους δεν λετε κουβεντα. Ουτε για το σοναρ που δεν υπαρει ουτε για το κοστος του 1 δις /πλοιο που ειναι πανακριβο για αυτα που προσφέρει ουτε οτι η ενδιαμεση λυση θα κοστισει μισο δις για τα αχρηστα πρότυπα lcs που οι αμερικανοι αποσυρουν γιατι εχουν απειρα προβληματα
Σκανδαλο αντίστοιχο των ρ3 μονο που εδω μιλαμε για 4,5 δις και ταφοπλακα του πν. Ολοι το φωναζουν εκτος απο εσας

Mavi70

Καλησπέρα, πολύ αξιόλoγη παρουσίαση και μου έλυσε τις όποιες αμφιβολίες είχα για την ανεπάρκεια του Radar.

CKfurious

Για ξαναδιάβασε το !!!

ΠΤΉΣΗ το TRS4D έχει least εμβέλεια ανίχνευσης Μαχητικού τα 100-110km 
Όχι Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας!!
Θέλει διόρθωση εκεί!!

CKfurious

Μιλάμε για το TRS4D ?
Το έχουμε συζητήσει το θέμα
Αλλα γραφει ο κατασκευαστής:
 
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-rotator/
Track range performance: fighter aircraft > 100 km
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/
Track range performance: fighter aircraft > 110 km 

jorgosac

υπάρχει ένα προβληματάκι όμως όταν αυτό που εσείς “θεωρείτε σωστό” επιδεικτικά αγνοεί σωρό πληροφοριών που φτιάχνουν μια αρκετά αρνητική εικόνα των LCS/MMSC σαν σωστη λυση για το ΠΝ και εσεις επιμενετε να μιλατε για “προγραμμα” που περιλαμβανει πανακριβα πλοια που δεν εχουν σχεδιαστει για τον ρολο που τα θελει το ΠΝ

Mavi70

Το διάβασα προσεχτικά . Το είδα ότι η Πτήση γράφει για ΑΦΝΣ ενώ η εταιρεία γράφει για μαχητικό. όπως και να έχει οι επιδόσεις εντοπισμού δεν δικαιολογούν φορτίο SM-2.
Ανάλογα τι σκέφτεστε να κάνει το πλοίο. Αν αρκούν οι ESSM-2 για οπλισμό και το ναυτικό λέει οκ , εγώ τώρα τι να πω.

evaggelos

γραφει μεσα για maritime patrol aircraft 100km λογικα το ανφσ δεν ειναι?
small surface target 14km https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf

evaggelos

με τα χαρας να μαθαινουμε κ τιποτε νεο

cep0

δεν πρέπει να έχει υπάρξει -στην ιστορία του Αμερ.Ναυτικού- άλλη κλάση που να έχει δοκιμαστεί περισσότερο …και μόνο η ανάγνωση όλων των δοκιμών είναι ένας κυκεώνας συνεχών δοκιμών-πειραμάτων-προβλημάτων… και φαίνεται να δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα, λύνοντας σιγά-σιγά τα διάφορα και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και ζητήματα
—–δεν θα ήταν παράλογο, να ζητούσαμε την παραχώρηση έστω δύο εξ’αυτών που αποσύρονται, μια πολύ καλή και χρήσιμη και γρήγορη πλατφόρμα με το μεγάλο ελικ, , φυσικά με μια ανακατασκευή (αυτό μάλλον θα στοίχιζε αρκετά, ειδικά με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα -ένα scout για παράδειγμα, στοιχίζει 25εκ) με τα ASW-Anti-Submarine Warfare Mission Package, μιάς και πρόκειται για ένα άλμα στην διεξαγωγή του Α/Υ πολέμου >ASW Escort Module• Variable depth sonar (VDS)
• Multi-function towed array (MFTA) acoustic receiver
• Launch, handling and recovery equipment
• Signal processing and systems control
• Support containers
Torpedo Defense Module
• Detection/Alert: MFTA with Acoustic Intercept (ACI)
• Countermeasures: Light Weight Tow (LWT)
Aviation Module
• MH-60R Helicopter
Airborne Low Frequency Sonar (ALFS)
Sonobuoys (Active/Passive)
APS153 Periscope Detection radar
MK46/50/54 Torpedo
• One MQ-8B Vertical Takeoff Unmanned Aerial Vehicle (1)
• Support containers
ASW Mission Management / Command and Control (C2) Center
• Mission Package Application Software (MPAS)
• Mission Package Computing Environment (MPCE)

Last edited 2 days ago by cep0
Thatcherite

Αν αυτή είναι η ενδιάμεση λύση, τρομάρα μας. 108 χρόνια από τις ναυμαχίες τηε Έλλης και τησ Λήμνου, ακόμα να καταλάβουμε ότι οι νίκες έρχονται όταν έχουμε πλοία (ή πλοίο) που μπορεί να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις και όχι το αντίθετο. Σοβαρά πιστεύει κανείς ότι μία ASW LCS θα είχε την παραμικρή δυνατότητα να προσφέρει στο Αιγαίο κάτι περισσότερο από έναν εύκολο στόχο?

chriss8

upvote μονο και μόνο γιατί αυτοί που έβαλαν (-) δεν διάβασαν καν τί έγραψες.

Κάνουν σαν αυτούς που κοροϊδεύαμε προ 6μήνου που πατούσανε (-) σε οποιονδήποτε δεν δόξαζε την Bel…. Έστω και αν έκανε μόνο μια ερώτηση 😆

Fingolfin

Είναι σαν να μιλάς σε τοίχο, αλλά ας αναμένουμε την τελική πρόταση γιατί άλλο τί μπορεί να φέρει η MMSC και άλλο τί θα βάλουμε εμείς.

cep0

ένα τεράστιο ταχύτατο ελικοδρόμιο …. σε ρόλο ταχύτατου Α/Υ κυνηγού και όχι με την παραδοσιακή αντίληψη α/υ επιχειρήσεων, αλλά με τον τρόπο και τις μεθόδους που προσπαθούν/πειραματίζονται οι Αμερικάνοι … με essm2 και ένα ram ή searam…. μάλιστα είναι ιδανικό για το Αιγαίο (δεν θα το χρησιμοποιούσαμε σε υπερατλαντικά ταξίδια) ….η κλάση αποτέλεσε ένα τεράστιο πείραμα, στο οποίο βασίστηκαν/θα βασίζονται πολλά από τα συστήματα των μελλοντικών πλοίων τους (και δεν αναφέρομαι μόνο στα προωστικά των Zmvlt) ..και μόνο γι’αυτά θα άξιζε η εισαγωγή του σε ελληνική υπηρεσία και καμιά σχέση με το ανέφικτο mmlcs που προτείνεται από το θέατρο σκιών

sotbak

Εντάξει για το Αιγαίο, θα συμφωνήσω. Όμως στην Αν. Μεσόγειο πως θα βγεις νότια της Τουρκίας και απέναντι στις TF-2000;;; Πως θα καλύψεις το χώρο ανάμεσα στο τρίγωνο Κρήτη/Ρόδος/Κύπρος; Με τις S;;;

ShadowMan

Δεν γίνεται πουθενά αναφορά για επίπεδο επιβίωσης 1 . Ισχύει τελικά? Το αναφέρουν πολλοί στα σχόλια. Αν ισχύει κακώς αποκρύπτεται

jorgosac

ισχύει και μπορείτε να το διαβάσετε σε αρκετές εκθέσεις προς το Κογκρέσο (δεν έχω τα λινκ αυτή τη στιγμή), ένα απλό γκουγκλάρισμα κάντε “Littoral Ship issues”

CKfurious

Ισχύει!!
 GOOGLARE να το δεις+wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom-class_littoral_combat_ship
Survivability has been a criticism of both LCS classes, rated at level one by the Navy, compared to level two for the Oliver Hazard Perry-class guided-missile frigates (FFG) they were designed to replace

https://www.gao.gov/assets/680/674367.pdf

Για αυτό δεν το συνέχισαν και για το FFGx άλλωστε!

ShadowMan

Εμ, βασικά το ήξερα ήδη απλά ήθελα να πω κάτι λίγο πιο ευγενικά….. Αν με καταλαβαίνετε

Rorynes

Αγαπητή Πτήση μια διόρθωση:«Distributed Lethality» στα ελληνικά είναι «κατανεμημένη φονικότητα και όχι κατανεμηνένη ισχύς που αναφέρει το άρθρο.

MPAMPIS

Αυτο που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατι δεν σκεφτόμαστε για ενδιάμεση λύση την independence class……

Tasos96

Το LCS είναι καλό πλοίο για το ρόλο του στο USN, αν φτιαχτεί ποτέ το προβληματικό του σύστημα πρόωσης. Ο ρόλος του είναι ταχαίο πλοίο για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και πόλεμο επιφανείας με anti-ship πυραύλους σε παράκτιο περιβάλλον. Από αυτό δεν γίνεται να προκύψει φρεγάτα απλά προσθέτοντας λίγα μέτρα μήκος και χάλυβα στο κύτος. Έχει προβληματικό σύστημα πρόωσης και χαμηλές προδιαγραφές επιβιωσιμότητας ακόμα και με τον χάλυβα λόγω έλλειψης επαρκών στεγανών διαμερισμάτων. Μόνο θετικό η ενσωμάτοση ότι όπλων θέλει ο χρήστης στο CMS. Τροφή για σκέψη η τελευταία πρόταση και μπράβο σας που το αναφέρατε για να έχουμε πιο γενική εικόνα για το ραντάρ.
“Το ραντάρ σχηματίζει πολλαπλές ψηφιακές δέσμες και μπορεί να διαχειρίζεται (3D) περισσότερα από 1000 ίχνη με ρυθμό ανανέωσης ίχνους 1,5 sec και εμβέλεια ιχνηλάτησης μεγαλύτερη των 14 km για βλήμα μικρού RCS και 100 km για ΑΦΝΣ.”
-1000 ίχνη με 1,5 sec ανανέωση είναι πολύ εντυπωσιακό για τέτοιο ραντάρ.
-100 km για στόχο αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας. Μάλιστα, δηλαδή για F-16 κάπου 80χλμ και αν. Απαράδεκτο
-14χλμ για πύραυλο. Αν σκεφτούμε ότι ένας τυπικός αντιπλοικός έχει ταχύτητα 0.8 mach = 265 m/s μας δίνει (14000/265) = 52,8 δευτερόλεπτα αντίδρασης. Πολύ φτωχή επίδοση για ραντάρ φρεγάτας.
Το ότι δεν έχουμε κάτι καλύτερο αυτή την στιγμή στο στόλο δεν είναι δικαιολογία, καινούργια πλοία αγοράζουμε.

Last edited 2 days ago by Tasos96
chriss8

Συμφωνώ. Το ραντάρ είναι πολύ μέτριο. Οι Αμερικάνοι πρέπει να υπολόγιζαν ότι γενικά θα επιχειρούν σε συνεργασία με μονάδες και συστήματα με υπέρτερα ραντάρ, επομένως αυτά θα έδιναν στόχους και επίγνωση. Για οικονομία οι LCS έχουν πιο βασική τεχνολογία.

Άραγε τα δικά μας τα μέσα και σε αποστάσεις πχ 200 νμ από την Κρήτη, μπορούν παρέχουν αυτή την αυξημένη επίγνωση που λείπει σε μια lcs? μιλάω για επίγεια και εναέρια σύστηματα.

jorgosac

ο βασικός λόγος που οι LCS κρινονται αποτυχημενες ειναι οτι, ενω σχεδιαστηκαν (υποτιθεται) για να αντιμετωπιζουν παρακτιες ασσυμετρες απειλες (πχ σμηνη μικρων σκαφων), το επιχειρησιακο δογμα πλεον αλλαξε και τωρα πρεπει να μπορουν να σταθουν και να επιβιωσουν μονες τους, το οποιο δεν ΜΠΟΡΟΥΝ να το κανουν χωρις υποστηριξη/προστασια πλοιων πολυ μεγαλυτερων ικανοτητων (ΑΒ/Τικο) αρα ουσιαστικα δεν εχουν πλεον λογο υπαρξης και σιγουρα δεν μπορουν να ανταπεξελθουν σε συνθηκες αυξημενης απειλης σαν κυριες μοναδες επιφανειας στο Αιγαιο/Ανατολικη Μεσογειο

chriss8

Εξακολουθούν να έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς οι Αμερικάνοι επιζητούν distributed lethality. Απλά πρέπει να γίνουν μετατροπές. Και αυτές είναι έυκολο να γίνουν χάρη στο modularity που διαθέτουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρούνται “value for money”. Για αυτό το USN το γυρνάει στις FFGX

Tasos96

Για ανατολική μεσόγειο μπορεί να συμπληρωθεί με ένα ιπτάμενο ραντάρ βάζοντας το αχρείαστα κοντά στην περιοχή επιχειρήσεων και απασχολώντας μισή ντουζίνα F-16 για την προστασία του και όλα αυτά επειδή το πλοίο έχει ραντάρ κορβέτας. Το θέμα είναι ότι η Αμερικάνοι μας πασάρουν ένα πλοίο που ο μόνος λόγος που θα επιβίωνε στο δικό τους ναυτικό, είναι επειδή θα είχε και κάποια ΑΒ ή Tico δίπλα του. Για το δικό μας ναυτικό δεν το συζητάμε καν.

Bridger

1978: Το LW08 των Kortenaer εντοπίζει στόχο με RCS 2τ.μ. στα 250km.
2025: Το TRS4d των MMSC εντοπίζει στόχο με RCS 10+ τ.μ. (ΑΦΝΣ) στα 100km…

Tasos96

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το LW08 είναι ένα ραντάρ 2D καθαρά και μόνο για λόγους έρευνας αέρος, δεν μπορεί να δόσει δεδομένα για εγκλωβισμό, για αυτό έχουν το WM-25. Το TRS-4D είναι πολλαπλών ρόλων καθώς υποστηρίζει και εγκλωβισμό σε αέρα και θάλασσα ταυτόχρονα λόγω τεχνολογίας AESA και έχει μεγάλη επεξεργαστική ισχύ στόχων (1000 στόχοι). Τα κάνει δηλαδή όλα μόνο του στην fixed έκδοση και στην rotator χρησιμοποιεί βοηθητικά και STIR. Αυτό βέβαια δεν το κάνει αυτόματα καλό ραντάρ και σίγουρα δεν είναι για φρεγάτα του 2025.

Bridger

Προφανώς είναι όπως τα λες, γνωρίζω τις διαφορές των 2 ραντάρ. Παραμένει όμως το ζήτημα ότι τα υποτιθέμενα high end τεχνολογικά νέα πλοία, δεν θα έχουν ουσιατικά βελτιωμένη εμβέλεια και άρα επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου τους, σε σχέση με τα υπέργηρα πλοιά που θα αντικαταστήσουν. Αν αυτό είναι κάτι που δικαιολογείται να αγοράσει κανείς σήμερα καταβάλλοντας 1+ δις ευρώ/μονάδα, τότε πάω πάσο.

Tasos96

Δεν το συζητάμε ότι είναι απαράδεκτο πλοίο που λέγετε φρεγάτα απλά λόγω εκτοπίσματος και όχι όπλων και αισθητήρων.

sotbak

+1 από μένα!!!!!!!!

SAAB

Ήθελα να ήξερα για ποιον λόγο η LM δεν παραδέχεται ότι έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε Ιταλούς στην θάλασσα. Δεν μιλάμε για την διαμόρφωση αλλά για το σκαρί. Η LM μπορεί να μας φτιάξει ότι διαμόρφωση θέλουμε σε οποιοδήποτε σκαρί. Τι κάθονται και δυσφημούν το όνομά τους όντας η μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία τους; Εάν όμως μας έχουν προειδοποιήσει όπως με τα Ρ-3 τότε… ας μην το συνεχίσω.

Mikros-hroas

Εδώ έκανε λάθος με το F-35 και δεν το παραδέχεται!

Pagoboy

Ευτυχως ο κινητήρας αλλάζει σε μόνο 36 ώρες…θα μας χρειαστει συχνα

harval

Καλή ανάλυση και ηλεικρινης. Δυστυχως απο οτι κατάλαβα το type 31 ονειρο ηταν και ξυπνησα.

NNNN

Δεν είδα πουθενά να γράφετε για τη διαμορφώσει που θα έχουν οι ελληνικές mmsc δηλαδή θα έχουν 2 η 4 mk41 ;και τη πυραύλους θα φέρουν κλπ!

Bridger

A, εντάξει, αν το ραντάρ μπορεί να βλέπει τα antiship βλήματα στα 14nm και τα CN-235 στα 100nm, τότε μιλάμε για υπερόπλο, χαλάλι τα 5 δις. Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε από εκείνες τις παλιές S που τα έβλεπαν από τα 200νμ. H Type 31 βγάζει με 14 κόμβους 10000νμ ενώ η LCS 3500νμ. Μάλλον καίει κατιτίς παραπάνω αλλά δεν χάθηκε κι ο κόσμος, αφού μπορεί να κάνει το Σαλαμίνα-Ρόδος και πίσω χωρίς ανεφοδιασμό, άσε που έχει πέσει και το πετρέλαιο. Άλλωστε μόλις τα πάρουμε θα τρομάξουν τόσο πολύ οι Τούρκοι που θα ανακυρήξουμε ΑΟΖ και μετά θα έχουμε και δικές μας πετρελαιοπηγές. Τέλος πάντων, καταπληκτικά πλοία γενικώς, απορώ πως δεν έχουν ξεπουλήσει σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς κορβ…εεε φρεγατών ήθελα να πω. Να προλάβουμε τουλάχιστον να πάρουμε εμείς πριν αλλάξουν γνώμη οι Αμερικανοί και τα κρατήσουν όλα για τον εαυτό τους.

Makis

“Είναι κουβάς!!! Δε στρίβει!!!” Κάτι μου θυμίζει… Όταν η υπερδύναμη τα επιλέγει προφανώς και τα κάνουν γιατί οι Αμερικάνοι, επαναλαμβάνω οι Αμερικάνοι, θέλουν να πετάνε λεφτά…οι Αμερικάνοι Καληνύχτα

Last edited 2 days ago by Makis
jorgosac

οι Αμερικανοί έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι ότι είναι ουσιαστικά πεταμένα λεφτά, έχουν κόψει τους αριθμούς από 55 σε 32, έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα αναβάθμισης για να μπορέσουν να τα φέρουν σε ένα μίνιμουμ επίπεδο επιβιωσιμοτητας και αξιοπιστίας, έχουν επίσης παραδεχτεί ότι ένας σημαντικός λόγος για να μην ακυρώσουν τελείως τις παραγγελίες είναι για να διατηρήσουν τα ναυπηγεία σε λειτουργία (σας θυμίζει τίποτε αυτο;) και έχουν ξεκινήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα, το FFG(62), για να φτιαξουν πραγματικες φρεγατες πολλαπλων ΡΟΛΩΝ (και οχι πολλαπλων αποστολων βασιζομενων σε διαφορετικα πακετα). Επισης, να υπενθυμισω οτι το USN ξοδεψε 20 δις για να φτιαξει 3(!!!!!) πλοια Zumwalt class πριν του τραβηξει το αυτι (και την πριζα απο το προγραμμα) το Κονγκρεσο, ετσι για να μην εχετε ψευδαισθησεις οτι και οι Αμερικανοι μπορουν πολυ ευκολα να πετανε λεφτα (πολλα για την ακριβεια)…

Vas

Ναι είναι κουβάς, αυτό που λες έχει απαντηθεί 150 φορές αλλά μερικοί δεν θέλετε να το καταλάβετε.
Το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό το έχει μετανιώσει για αυτή την κλάση, δεν ήταν αυτό που προσδοκούσε, υπάρχουν δεκάδες άρθρα ξένα που στο υποστηρίζουν, για αυτό άλλωστε έκοψαν την παραγγελία κατά 20 πλοία και πάνε για την FREMM FFG(X).
Το ότι συνεχίζεται να φτιάχνεται η LCS έχει να κάνει με τις πιέσεις Γερουσιαστών για να έχουν δουλειά τα ναυπηγεία στις περιφέρειες τους, δλδ ψηφοθηρικό είναι το θέμα.

Και στην τελική και πιο σημαντικό, οι Αμερικάνοι με τον τεράστιο αμυντικό προϋπολογισμό τους και έχοντας ήδη 90 αντιτορπιλικά/καταδρομικά A.Burke/Tincoderoga για τις δύσκολες δουλειές και μάλιστα συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την κατασκευή A.Burke, έχουν το περιθώριο να φτιάχνουν ακόμα τις LCS για άλλες μικρής έντασης δουλειές, και βάλε και το γεγονός ότι ξεκινάει και η κατασκευή 20 φρεγατών κατευθυνόμενων βλημάτων του προγράμματος FFG(X) στο οποίο επέλεξαν την FREMM ως σκαρί, άρα είναι υπερκαλυμμένοι.
Εμείς με τα στενά δημοσιονομικά μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε σε λύσεις κορβετό-φρεγάτας μειωμένων ικανοτήτων σε μια περιοχή όπως το Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο που είναι από τις πιο επικίνδυνες και κορεσμένες από πλευράς αριθμών πολεμικών πλοίων(πολλών εθνών) περιοχές του πλανήτη.

Θέλουμε κάτι που να κάνει την διαφορά, να είναι τεχνολογικά future proof γιατί αυτό το σκάφος θα μας συντροφεύει για τα επόμενα 40 χρόνια.

Yiorgos

Στο παρακάτω άρθρο λέει ότι για ΑSW το ΜMSC φέρει:

Sensors on board MMSC
The sensors on board the MMSC will include a TRS-4D surveillance and target acquisition radar, a modern fire control radar, a multi-function phased array radar, an identification friend or foe (IFF) system, towed, hull-mounted and dipping sonars, as well as a compact low-frequency active and passive variable depth sonar.

Key words, towed, hull-mounted and dipping sonars.

Από την ανάγνωση του παραπάνω βλέπουμε ότι το πλοίο έχει και συρόμενο και τροπιδας και βυθιζομενο σόναρ.

https://www.naval-technology.com/projects/multi-mission-surface-combatant-mmsc/

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Reports_ Saudis Interested in Lockheed Martin Littoral Combat Ship as Part of $20B Fleet Expansion - USNI News.jpeg
NikosP

Μεγάλη εταιρεία είναι , ας βάλουν καλύτερο ραντάρ ,πιο πλούσια ηλεκτρονική σουίτα κι ας εξελίξουν ένα μη επανδρωμένο σκάφος που θα ακολουθεί την φρεγάτα ημιαυτόνομο , θα φέρει το ποντιζόμενο και θα θυσιάζεται όταν χρειαστεί για το μητρικό.

Fingolfin

Κάποιες παρατηρήσεις:

 • Με 1 MH-60R/S, 3 MQ-8, ASROC και ίσως και κάποιο usv ή/και uuv, συν 2 σόναρ (Captas-4 και MFTA) ο ανθυποβρυχιακός ρόλος τους θα είναι κορυφαίος! Αρκεί να τα δούμε στην τελική προσφορά.
 • Επιπλέον με 4 mk-41 μπορούμε να πάμε σε συνδυασμό 8 asroc, 16 sm-2, 32 essmblk2, κάνοντάς τες τις καλύτερες GP φρεγάτες της περιοχής. Μένει να αποδειχθεί αν όλα αυτά χωράνε στο πλοίο χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα αλλά και το τελικό κόστος.
 • Και τέλος απομένει να μάθουμε την αμερικανική απάντηση στο αίτημα για 2 μεταχειρισμένα πλοία AAW.
greek usa flags.jpg
sotbak

θα φύγει πολύ πάνω από τα 4δισ σίγουρα

SAGNOSCOSTAS

Καθίσταται πλέον προφανές και αυταπόδεικτο το γεγονός ότι βιομηχανικοί κολοσσοί υπολείπονται σε γνώσεις έναντι των εν ημεδαπή ζώντων παντογνωστών.Πλέον τούτου καταδεικνύεται και η ανεπάρκεια των στελεχών του Π.Ν.τα οποία προφανέστατα δεν ξέρουν τι τους γίνεται και “καταδέχονται” να μελετούν και να συζητούν τέτοιες επαίσχυντες προτάσεις. Φυσικά οι παντογνώστες του πληκτρολογίου αδυνατούν να αντιληφθούν την ριζική αλλαγή στα δόγματα επιχειρήσεων των Ναυτικών Κρατών (βλ.Η.Π.Α.-Καναδάς-Ην.Βασίλειο-Ιαπωνία-Αυστραλία, οι υπόλοιποι είναι τσομπαναραίοι μη κοροίδευόμαστε μεταξύ μας).Και για να γίνω σαφής: είναι η πρώτη φορά που του Π.Ν. σχεδιάζει με το βλέμμα στο μέλλον πέρα και πάνω από στεγανές αντιλήψεις και “ταμπού”. Είναι η πρώτη φορά που επεξεργαζόμαστε “ολιστική λύση” που μας επιτρέπει ΔΙΚΕΣ μας παρεμβάσεις και πρόσκτηση ΠΗΓΑΙΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στο ΣΥΝΟΛΟ της ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ υποδομής να συμμετάσχει ενεργά και έτσι να μεταφερθεί υπερπολύτιμη τεχνογνωσία με παράλληλη απασχόληση χιλιάδων ανθρώπων σε βάθος χρόνου. Αντ’αυτών εμείς και πάλι ομφαλοσκοπούμε.Επειδή “πάλιωσα” στο κουρμπέτι της αμυντικής ειδησεογραφίας, θυμίζω στους παλαιότερους -και για να μαθαίνουν οι νεότεροι- τι γράφονταν και λέγονταν για τις “S”: Τουρμπίνα,τι πράγματα είναι αυτά; Πυροβόλο των 76 ,καλά για τσίχλες θα πάμε; Αυτό δεν είναι πλήρωμα πολεμικού πλοίου αλλά θαλαμηγού ….και άλλα πολλά.Και τα χρόνια πέρασαν και τις “S” λατρέψαμε και οι συνθήκες άλλαξαν μόνο τα μυαλά κάποιων μένουν ερμητικά κλειστά .Ας αφήσουμε τους επαϊοντες να κάνουν τη δουλειά τους. Εξάλλου LoR απεστάλη,δεν δόθηκε καμιά παραγγελία. Συζητήσεις γίνονται, να το πούμε έτσι απλά.Οι αποφάσεις αργούν ακόμη.

Fu_Mantsu

Λοιπον για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι

1) Κανενα απολυτως προγραμμα εγχωριας ναυπηγησης πλοιου για το ΠΝ δεν ελυσε τα προβληματα των ναυπηγειων εδω και δεκαετιες διοτι πολυ απλα

α) Δεν ειχαν οικονομικα βιωσιμες στρατηγικες και βασιζονται επ απειρον στην ελεημοσυνη του ΠΝ για αρπαχτες

β) Ολα μα ολα τα προγραμματα που τους ανατεθηκαν απο τα αρματαγωγα Ιασων τα υ/β 209 κ 214, τις ΤΠΚ δημιουργησαν δεκαδες αν οχι εκατονταδες προβληματα κ καθυστερησεις εις βαρος του ΠΝ και του αμυντικου σχεδιασμου της χωρας. Για οσους θυμουνται ακομα και η τοποθετηση των ΟΤΟ Melaraδ εν εγινε χωρις προβληματα και υπερβασεις.

γ) Το ΠΝ της Ελλαδας και καθε χωρας αν τον κοσμο δεν ειναι και δεν μπορει να ειναι η κοτα με τα χρυσα αυγα για τους επιτηδειους που μυριζονται χρημα και “αγοραζουν'” βιομηχανικες υποδομες με σκοπο να αρμεξουν το ΠΝ και μεσω αυτου το Ελληνικο Δημοοσιο, δλδ ολους εμας και κατοπιν να εκβιαζουν την εκαστοτε κυβερνηση χρησιμοποιωντας τους εργαζομενους(βλ ψηφοφορους) για την διαιωνιση του εκβιασμου λογω ελλειψης πλανου, ικανοτητων και φυσικα εργου.

2) Σκοπος του προγραμματος νεας φρεγατας για το ΠΝ στοχο εχει το ΠΝ.Δεν ειναι η διασωση κανενος αλλου παρα της ικανοτητας ναυτικων επιχειρησεων για τα επομενα 30-40 χρονια και οχι η απονομη συμβολαιων σε επιχειρηματιες ουτε η μεταθεση προβληματων του ναυπηγοεπισκευαστικου τομεα σε βαθος χρονου.Η συγκοληση μεταλλων για το προγραμμα των ΜΕΚΟ δεν ελυσε κανενα προβλημα.Τοαυτο θα συμβει και με τις τυχον αναθεσεις εργου και τωρα.

3)Κανεις δεν αντιτιθεται στην αναληψη εργου απο τα ναυπηγεια μας. Πρεπει ομως να μπορεσουν να πεισουν οτι τοσυμβολαιο που αιτουνται να αναλαβουν μπορουν να το τηρησουν ως αναφορα το κοστος τον χρονο και την ποιοτητα εργασιων.

Εδω ακριβως ειναι που χωλαινουν αγαπητε. Κανενα προγραμμα, καμια αναθεση δεν υποκαθιστα την ικανοτητα.

SAGNOSCOSTAS

Οι εποχές άλλαξαν αγαπητέ. Και τώρα τα ναυπηγεία “υπό νέας διευθύνσεως” {λυπάμαι αλλά κομματορουσφέτια πάπαλα- ήγουν: οποιανού του αρέσει, έτσι απλά και κυνικά}Τι σημαίνει αυτό; Θα ναυπηγούν από ψαρότρατα μέχρι ό,τι θέλει ο πελάτης αρκεί να πέφτει ο παράς.ΟΜΩΣ άλλο έγραψα και άλλο έγινε αντιληπτό; το ζήτημά μας ΔΕΝ είναι τα ναυπηγεία αλλά τα πλοία αυτά καθαυτά. Και για την “ταμπακιέρα” τίποτα.Ξαναρωτώ λοιπόν προβοκατόρικα: στο μεγαλύτερο Ναυτικό του κόσμου είναι τόσο βλάκες για να δαπανούν πόρους, να ρισκάρουν φήμη και να διακινδυνεύουν prestige; Γιατί οι επιτελείς του Π.Ν. μελετούν το σχέδιο και τις εναλλακτικές του πάνω από διετία; Είναι άσχετοι ή εμμονικοί;

Polaris

Πτηση δεν μπορει να γινει κατι ωστε να φαινωνται και οι απαντησεις στα σχολια με βαση το ποτε προστεθηκαν;

jos68

Γενικά ενώ η Πτήση κάνει κριτική σε πολλά δεν είδα καμία κριτική για τα συγκεκριμένα. Εντωμεταξύ το διαδίκτυο είναι γεμάτο με αρνητικά άρθρα.
Αφήστε λέει η Πτήση το ναυτικό να κάνει τη δουλειά του….
Το θέμα είναι μάλλον άλλοι δεν αφήνουν το ναυτικό να κάνει τη δουλειά του….

https://www.defensenews.com/naval/2020/11/18/broken-littoral-combat-ship-detroit-back-returns-to-sea-on-its-own-power/

tnt-am

Μπορεί κάποιος διερμηνέας να μεταφράσει στον Μητσοτάκη, το Σταϊκουρα και τον ΥΕΘΑ τι σημαίνει η λέξη Littoral;
Μήπως τους είπε κανείς ότι ψάχνει σκάφη το Λιμενικό και έχουν μπερδευτεί;
Φρεγάτες θέλουμε

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

105
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $

Related News

Προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στο Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την Εορτή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε και πραγματοποίησε προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στην πρόσοψη του κτηρίου του...

Η Ταϊβάν ξεκινά τη ναυπήγηση 8 “εγχώριων” υποβρυχίων

Η Ταϊβάν θα ξεκινήσει τις εργασίες την επόμενη εβδομάδα για τη ναυπήγηση του πρώτου από οκτώ νέα εγχώριας αναπτυξης υποβρύχια, γεγονός που αποτελεί την...

Αλβανία: Πλήρης επιτήρηση εναέριου χώρου με λειτουργία νέου ραντάρ

Η Αλβανία έχει θέσει σε λειτουργία έναν νέο σταθμό ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή της Σκόδρας, αποκτώντας μετά από αρκετά χρόνια τη δυνατότητα πλήρους επιτήρησης...