33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

- Advertisement -

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού, κάτι στο οποίο βοήθησαν και οι πολλοί ιστότοποι που  έσπευσαν να το αναδημοσιεύσουν, παραλείποντας όμως να επισημάνουν κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες τους. Να θυμίσουμε, πρώτα από όλα (γιατί έχει σημασία για την λεπτομέρεια που παραλείπεται) ότι το πρόγραμμα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού μοιράζεται ανάμεσα σε δυο διαφορετικές κλάσεις πλοίων, τις LCS Freedom  (κατασκευής Lockheed Martin) και τις LCS Independence (κατασκευής Austal USA).

Οι λόγοι και η σκοπιμότητα που η αποστολή της αντικατάστασης των O.H. Perry από τις LCS και η «μεταφορά έργου» από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke μοιράστηκε σε δυο αναδόχους και όχι σε έναν (με κατασκευή σε πολλά ναυπηγεία)  μπορεί να γεμίσει πολλούς τόμους, ενώ για να γίνει κατανοητή πρέπει κάποιος να γνωρίζει πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί το Πεντάγωνο, τα υφυπουργεία των Κλάδων, τα γενικά επιτελεία στις ΗΠΑ, και κυρίως σε σχέση με την βιομηχανία, στην προκειμένη περίπτωση τη ναυπηγική. Από την άλλη θα πρέπει να σημειώσουμε την ισχυρή και πολύπλευρη κριτική που έχει υποστεί το πρόγραμμα των LCS συνολικά και οι δυο επιμέρους κλάσεις, που και αυτή για να γίνει αντιληπτή θα πρέπει κάποιος να μελετήσει πολύ την γέννηση και εξέλιξη της ιδέας των Littoral Combat Ship έναντι των αναγκών του Αμερικανικού Ναυτικού, όσο –κυρίως- τον τρόπο που υλοποιήθηκε και την εφαρμογή του στην πράξη.

Ένα από τα –πολλά- συμπεράσματα που βγαίνει είναι ότι το πλαίσιο LCS δεν πιστώνεται ως η μεγαλύτερη επιτυχία του US Navy, κάτι που δεν αντανακλάται απαραίτητα και στα πλοία που το υπηρετούν. Επιπλέον οι δυο κλάσεις, με σημαντικά διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουν επιδείξει διαφορετικό βαθμό επιτυχίας στα καθήκοντά τους. Στο στερέωμα που περιγράφηκε παραπάνω και εξελίχθηκε εδώ και μια δεκαετία οι δυο κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαλότητα. Το πρωτοφανές του γεγονότος έχει να κάνει με την επιλογή δυο σχεδιάσεων για την ίδια (σχεδόν) αποστολή, που δεν έχει προϋπάρξει σε πρόσφατα χρόνια στο US Navy. Αν και το πρόγραμμα LCS έχει ουσιαστικά λήξει και δεν έχουν να κερδίσουν κάτι σημαντικό, οι δυο «αντίπαλοι» συνεχίζουν να μονομαχούν (ή μάλλον να κοκορομαχούν), σε μεγάλο βαθμό για την τιμή των όπλων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

Για να επιστρέψουμε όμως στο προκείμενο, το άρθρο του Forbes.com είναι ένας καταπέλτης κατά των LCS Freedom, ενώ άφθονες «μπηχτές» εκτοξεύονται και κατά της Ελλάδας, δεδομένου του ενδιαφέροντος της χώρας μας για την έκδοση MMSC της Freedom. Ποιο συγκεκριμένα ο συγγραφέας του ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει στις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν τα υπάρχοντα πλοία τύπου LCS Freedom σε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία (η οποία έχει ήδη σε παραγγελία τέσσερις MMSC και οι πληροφορίες λένε ότι προετοιμάζεται να τη διπλασιάσει) και η Ελλάδα.

Έτσι, τα «προβληματικά» πλοία του προγράμματος θα περάσουν στα..  κορόιδα και τα «καλά και άξια» ( LCS Independence)  θα συνεχίσουν να υπηρετούν το Αμερικανικό Ναυτικό. Τα παρακάτω είναι μια άμεση απάντηση σε όσους (οι οποίοι μάλλον τώρα μας γνωρίζουν, και) έσπευσαν να μας εγκαλέσουν ότι… «θάψαμε» το άρθρο και κρύψαμε την… «αλήθεια». Το άρθρο (που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ), αναφέρει πολλές… «ενδιαφέρουσες» λεπτομέρειες που «υποστηρίζουν» την θέση του συντάκτη του.  Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι πρέπει να αναγνωστεί με προσοχή από όλους όσους ενδιαφέρονται για την άμυνα αυτής της χώρας και για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που επενδύονται σε αυτή.

Το λάθος “δίλημμα” της περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ, αντί της ενίσχυσης του ΠΝ. «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»

Παρόλα αυτά, πριν σας προτρέψουμε να το κάνετε  επισημαίνουμε την παρακάτω σημαντική παράμετρο, το γεγονός ότι ο συγγραφέας του άρθρου του Forbes.com, υπήρξε σε κάποια προηγούμενη φάση της καριέρας του και αντιπρόεδρος της Austal USA, δηλαδή του κατασκευαστή των LCS Independence, θέση την οποία κατείχε για δυο χρόνια. Το βιογραφικό του μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ. Ίσως γι’ αυτό όταν αναφέρεται στις δυο κλάσεις, και χαρακτηρίζει τις Φ/Γ LCS Independence  «ώριμα» πλοία χωρίς πολλά προβλήματα, από όσα -κατά την άποψή του- είχουν και συνεχίζουν να έχουν οι LCS Freedom, για τις οποίες προτείνει στο US Navy να τις αντικαταστήσει με περιπολικά των 300 τόνων και να αφοσιωθεί στην κλάση Independence.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το άρθρο, γραμμένο από τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας που κατασκευάζει τον ανταγωνιστή των LCS Freedom, δεν είχε εξ’ αρχής  την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ως αντικειμενικό και δεν μας απασχόλησε περισσότερο. Πολλοί βέβαια στην Ελλάδα έκαναν εξάσκηση στη χρήση του google translate και έσπευσαν σε χρόνο μηδέν να το «μεταφράσουν» και να το αναρτήσουν και θα έκαναν καλά, εάν έμπαιναν στον κόπο να το ψάξουν λίγο περισσότερο και να κάνουν την απαραίτητη επισήμανση που προαναφέραμε (και ήταν εύκολο να βρεθεί). Και οι καταγγελίες του –έστω και μονόπλευρου- άρθρου θα αναρωτηθεί κανείς! Φυσικά και τις λαμβάνουμε υπ’ όψη, όπως πρέπει να κάνει κάθε ένας, ειδικά όσοι θέλουν να υποστηρίζουν ότι υπηρετούν την ενημέρωση. Το γεγονός της προϊστορίας τους όμως μας κάνει άκρως επιφυλακτικούς  και δεν τις υιοθετούμε αψήφιστα ούτε όμως τις απορρίπτουμε. Συνεχίζουμε να τις ψάχνουμε.

Οι LCS Freedom είχαν πράγματι πολλά παιδικά προβλήματα, τα οποία και έλυσαν σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα προηγμένο και πολύπλοκο σύστημα πρόωσης, που δημιουργούσε αρκετές αβαρίες, ειδικά στα LCS 1 & 3. Τα πλοία πλέον κάνουν κανονικά μεγάλα deployments, με βασικό τους πρόβλημα το μειωμένο πλήρωμα, που αυξάνει τον φόρτο ανά  στέλεχος και τη συντήρηση. Το βασικό πρόβλημα της σχεδίασής τους είναι το concept των Mission Modules, που “χαντάκωσε” τα πλοία σε μειωμένο οπλισμό και περιορισμένη επιβιωσιμότητα. Η αλήθεια είναι αυτή που γράφει ο συντάκτης του Forbes.com: τα LCS Independence είναι σχετικά καλύτερα αν και ακριβότερα από τα LCS Freedom σαν πλοία. Και θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο της μέλλουσας ελληνικής φρεγάτας, αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Είναι κατασκευασμένο ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από αλουμίνιο, σε αντίθεση με τις LCS Freedom, που είναι χαλύβδυνες με υπερκατασκευή από αλουμίνιο, αλλά με θωράκιση από κεραμικά υλικά.

Littoral combat ship 25

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ και την Κυβέρνηση με κριτήρια που εμείς ούτε έχουμε φανταστεί. Προφανώς, αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του. Αν αγοράσει τις ΜΕΚΟ Α200 ή τις Type 31, πάλι θα πάρει το πλοίο που θέλει.

Αλλά μιλώντας για τις ΗΠΑ, γεωπολιτικά, λογικό είναι να υπάρχουν κάπου “κρυμμένα” κι άλλα συμφέροντα, που θα ήθελαν για παράδειγμα να δουν τις LCS Independence να προσφέρονται στην Ελλάδα. Εμείς οι ίδιοι έχουμε γράψει πως πολύ θα θέλαμε να δούμε LCS Independence στο ΠΝ, δεν διαφωνούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία (κι ας γίνει “επανάσταση” στα σχόλια λόγω αλουμινίου). Το ΠΝ μάλλον δεν θέλει αλουμινένια πλοία, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτό που θα το κρίνουμε. Ούτε εμείς, ούτε το Forbes, ούτε οι καλοί γνώστες χειρισμού του Google Translate.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

309 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
309 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kakaouskia

Καλησπέρα

Αντί σχολίου θα παραθέσω απλώς μια γνώμη δημοσιευμένη στο USNI σχετικά με την Ιταλία και τα προβλήματα στα ναυπηγικά προγράματα του USN.

https://blog.usni.org/posts/2020/11/18/to-meet-china-benchmark-italy

Κρατάω αυτή την παράγραφο από το άρθρο:

We don’t need to go back over LCS, DDG-1000, CG(X), and other programs again. We’ve done that here already, and it speaks for itself.
What has little Italy done for its fleet while we played “reassign the guy with the hard questions?”
They’ve built 10 FREMM FFG (that we’re going to copy because we can’t do that ourselves)

Επίσης, ένα ωραίο συγκριτικό των επιφανειών ραντάρ για τα πλοία των ΗΠΑ:
comment image

Υ.γ. Ωραίο φαίνεται το DDX των Ιταλών. Αχ και να υπήρχαν €€€

GeorgeE

Εγώ πάντως συμφωνώ στο να τις σκοτώσουμε!!! Από μένα είναι ναι!!!

NikdaGreek

Κατα την ταπεινή μου εκτίμηση, το MMSC είναι κατάλληλο για την περιοχή του Αιγαίου. Για την Ανατολική Μεσόγειο, τα MMSC και μόνο δεν είναι αρκετά. 2 A / B και 4 MMSC και τα 4 εκσυγχρονισμένα MEKO και πιθανώς 2-3 ακόμη Super Vita θα ήταν ιδανικά.

And20

Διαβάζοντας κανείς την αρθρογραφία καταλαβαίνει ότι το USN έχει συναντήσει προβλήματα με την αξιοποίηση των πλοίων αλλά εντέλει επενδύει σε αυτά και όχι το αντίθετο. Έχουν σκοπό να αναβαθμίσουν ριζικά τη φονικότητα και επιβιωσημότητα των πλοίων αυτών εξοπλίζοντας τις με αρκετά σύγχρονα όπλα (ναι ανάμεσα τους και laser) και σουίτες ηλεκτρονικών. Αν έχω καταλάβει καλά οι κύριες αναβαθμίσεις των πλοίων θα ξεκινήσουν από το 2022 και μάλλον δημιουργούν ένα αρκετά φονικό σκάφος που απέχει σημαντικά από τις αρχικές LCS. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα, που αρκετά μέλη του φόρουμ επίσης θέτουν, του κατά πόσο τα σκάφη αυτά αντέχουν σε πλήγματα λόγω σχεδιασμού και επιπέδου θωράκισης. Αν και από ό,τι διαβάζω θα υπάρξει αναβάθμιση και σε αυτόν τον τομέα.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα σκάφη αυτά μαζί με τις super vita μπορούν να αποτελέσουν το απόλυτο όπλο του ΠΝ στο Αιγαίο. Για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επενδύσουμε σε άλλα πλοία που να μπορέσουν να αντιπαρατεθούν με τα καινούργια αντιτορπιλικά των Τούρκων (αν καταφέρουν να τα ναυπηγήσουν…) που σε μένα μου μοιάζουν περισσότερο με καταδρομικά. Εννοείται ότι ούτε οι σημερινές φρεγάτες αλλά ούτε και οι MMCS μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο ανατολικό Αιγαίο απέναντι σε τέτοια πλοία. Νομίζω ούτε και οι Belharra.

ΥΓ: Ευχαριστούμε Πτήση για τα άρθρα των 21:00 που μας συντροφεύουν τα τελευταία χρόνια. Μοναδική βραδινή παρέα. 

peet14

Aν και προηγούμενο σχόλιο μου κόπηκε -σε άλλο άρθρο -για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω ,θα παραθέσω και εδώ την άποψη μου .
Τις ανάγκες για τα νέα σκάφη του Π.Ν ,υποθέτω ,ότι τις έχει καθορίσει η ηγεσία του Π.Ν και του ΓΕΕΘΑ .
Μπορώ να υποθέσω ότι η ηγεσία του Π.Ν συνομιλούσε με τους Γάλλους για τις Bel ,για κάποιους ουσιαστικούς λόγους έτσι ώστε οι Bel να ταιριάξουν στις απαιτήσεις του Π.Ν
Αν η ηγεσία του Π.Ν θεωρεί ότι τα MMSC είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συζητούσαν με τους Γάλλους ,τότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης .
Αν δεν είναι ,τότε η ηγεσία Π.Ν και ΓΕΕΘΑ είναι υπόλογη για την όποια επιλογή που δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι θέσανε .
Την πολιτική απόφαση -επιλογή την κατανοώ μέχρι ενός σημείου ,αλλά όχι μέχρι του σημείου να αγοραστούν σκάφη που δεν καλύπτουν τα θέλω του Π.Ν .
Υγ αποτελεί παράδοση να μαθαίνεις τα ευάλωτα σημεία της Χ επιλογής από κάποιον που είναι ανταγωνιστής .Ποτέ δεν τα μαθαίνεις απ αυτόν που πουλάει το αντικείμενο .

Digenis

Οταν σας ελεγα μην ακουτε την καθε τριχα που γραφετε στο αμερικα !!! Παίζει πολύ χρήμα και υπαρχουν και εκει πολύ πρετεντεριδες .

Ρε οτι λεω τελευταία βγαίνει 1 προς 1 .

Observer

Φαίδωνα σε βλέπω καλό δικηγόρο….Όλοι οι εξοπλισμοί έχουν λόγο και αιτία που γίνονται.Αν για παράδειγμα το ΠΝ θέλει τα 4 LCS για το ρόλο πχ του ΞΙΦΙΑ όπως τα αείμνηστα θηρία πάμε πάσο.Όμως τι γίνεται με τον υπόλοιπο στόλο και το σχεδιασμό του θέλουμε να μάθουμε, και από ότι φαίνεται σαν να μην υπάρχει σχέδιο. Επίσης τα σκάφη μας θα πρέπει να είναι αστακοί γιατί ο Τούρκος πάντα θα κατεβαίνει στο “ρίνγκ” με το μεγαλύτερο δυνατό πλεονέκτημα.Όμως με ραντάρ 100 χλμ δεν πας πουθενά.Με Link 22 και όπλα κάποιου ικανού βεληνεκούς(πυρ. επιφ.αέρος με εμβέλεια άνω των 50 χλμ κάτι είναι υποφερτό. Ο απέναντι όμως έχει και εξελιγμένο ΗΠ και δορυφορικές επικοινωνίες!!Επαναλαμβάνω ότι τα πλοία πρέπει να είναι αστακοί και να διαχειρίζονται πολλών ειδών απειλές ταυτόχρονα.Όμως η ανάλυση έως τώρα των πλοίων δεν πείθει. Οι γαλλικές Belhara στην εγχώρια τους διαμόρφωση μπορεί να μην έχουν πολύ σοφιστικέ όπλα, όμως οι αισθητήρες τους είναι το κάτι άλλο.Με το μισό των δυνατοτήτων των γαλλικών αισθητήρων θα ήμουν ευχαριστημένος, τουναντίον όπως έγραψαν πολλοί συμφορουμίτες, το πλοίο αυτό ενώ είναι καινούρια σχεδίαση σχετικά, μας γυρίζει στη δεκαετία 80-90!!!

Polaris

Μπορει το κειμενο να το γραφει ο πρωην αντιπροεδρος της Austal και πραγματι οι εκφρασεις του ειναι απρεπεις αλλα αυτι δεν αλλαζει τα γεγονοτα τα αποια δεν μπορουν να αμφισβητηθουν, τα πλοια ειναι ακομα ζημιαρικα. Το τελευταιο εμεινε πριν ενα μηνα. Και δεν ειναι μονο αυτο το αρθρο , δεν υπαρχει πουθενα καποιος να εχει γραψει η πει ενα καλο λογο. Οι περισσοτεροι απλα αναφερουν καποια χαρακυηριστικα του πλοιου. Αν υπαρχει καποιος που εκθειαζει το πλοιο παρακαλω να μας τον αναφερετε.

Del

Αν είναι τόσο ικανά γιατί το αμερικανικό ναυτικό έκοψε τα τελευταία 20 πλοία για να ναυπήγησει 20 ffg φρεγάτες?? Όσο για την επιλογή του ναυτικού αυτό είναι το ζήτημα επιλέγει το ναυτικό ή ο επενδυτής με ξένα λεφτά (των κοροϊδων)??? Τέλος για να κάνουμε και λίγο επικοδομητικη κριτική ας βάλει το πολεμικό ναυτικό 2τετραδες exocett εναmk41 και ένα ραντάρ στα offshore vessel που του έχουν δωρηθει η μεγαλύτερα και ας αποκαλέσουμε αυτό φρεγάτα. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thinkdefence.co.uk/a-ship-that-still-isnt-a-frigate/&ved=2ahUKEwitxvCw8JHtAhXQ4IUKHaw7ASkQFjAAegQIDRAD&usg=AOvVaw3S6nGMOEO4224N827a3dzt&cshid=1605901327580

Steve

ΠΤΗΣΗ εδώ είναι και το βιογραφικό του J. MICHAEL GILMORE
https://www.defense.gov/Our-Story/Biographies/Biography/Article/602704/dr-j-michael-gilmore/

και εδώ η αναφορά του…σαν DIRECTOR, OPERATIONAL TEST AND EVALUATION OFFICE OF THE SECRETARY OF DEFENSE
https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Gilmore_12-01-16.pdf

Το αφήνω έτσι εδώ αν και δεν νομίζω να ασχοληθείτε…

Aegis-3

Τα προβλήματα της κλάσης είναι γνωστά. Αν μας τα έδιναν μαζί με το Aegis και τους SM-2 θα μπορούσαμε να τα παραβλέψουμε.

stuart

Να τις παρουν ολες οι Σαουδαραβες, που ειναι και οι μοναδικοι ενδιαφερομενοι. Εμεις θα βολευτουμε με τις type31 τουμπανιασμενες και τις type23 ως ενδιαμεση λυση

Opt1musPr1me

Εγω ειμαι παντελως ασχετος με ναυτικα θεματα αλλα λιγο που εψαξα στο ιντερνετ δεν βλεπω κανεναν να εκθειαζει αυτα τα πλοια Ελληνα η ξενο.Με την δικη μου λογικη υπαρχει και μια αλλη λυση τα Arleigh Burke που ειναι ενα πλοιο game changer απο τα λεγομενα ολων.Γιατι δεν αγοραζουμε ποιο λιγα μεν απο αυτα τα πλοια που κανουν την δουλεια σωστα απο το να πονοκεφαλιαζουμε με αμφιβολου πλοια.Εκτος και αν δεν μας τα πωλουν τοτε παω πασο.Και θα ειναι και ευχαριστημενοι και οι φιλοι μας οι Αμερικανοι.

SROMS

Νομίζω η λύση θα είναι βασισμένη στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Αν τελικά είναι οι MMSC, μάλλον πρέπει να συμπεράνουμε ότι το ΠΝ προσβλέπει σε αυτές σαν ένα σκαλοπάτι προς τον πιο ισχυρό στόλο στην ιστορία του (αν αυτά που ακούγονται για Τico/FFG(X) εχουν κάποια βάση. Αν είναι απλά παραφιλολογία, απο μόνες τους οι MMSC μάλλον δεν είναι η καλύτερη λύση….

Mageiras

Αυτή εδώ η χώρα υπέφερε και υποφέρει τα πανδεινα και ο πληθυσμός έχει φτωχοποιηθεί…
Από το υστέρημα λοιπόν αυτού του φτωχοποιημενου λαου πρόκειται να δωθεί ένα τεράστιο ποσό και καλώς ώστε να επανέλθει το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει…
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ αυτό το ποσό να κατευθυνθεί σε πλοία που εμπεριέχει τόσα ρίσκα και συμβιβασμους η απόκτησή τους!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ να παίζουν με την ασφάλεια της χώρας διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ!
Έχουμε δημοκρατία και όλοι έχουμε λόγο που θα διατεθεί το υστέρημα μας κι αν δεν θέλουμε καλώς ή κακώς μια λύση δουλειά της κυβέρνησης, του ΠΝ και όλων των υπευθύνων είναι να βρεί την λύση που θα μας ικανοποιεί…

Koursaros312

Έχω μια απορία, ασχέτως με ποια φρεγάτα θα επιλέξει το ΠΝ, η Κύπρος γιατι δεν κάνει μια πρόταση να χωθεί μαζί μας να πάρει 1-2 φρεγάτες ώστε επί της ουσίας να πάρει σάρκα και οστά ο ενιαίος αμυντικός χώρος έστω μέσω κάποιας ομοιοτυπίας, γιατι δεν έκαναν το ίδιο με τα ραφαλ και μη πει κανείς ότι στην Κύπρο είναι στόχος… Πολλοί κύπριοι συμφωνούν με την ιδέα των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και τον καλύτερο εξοπλισμό τους κάποιοι πάλι αρκούνται στην γκρίνια για την κακιά Ελλάς. Στην τελική εξορύξεις και OPV δεν πανε μαζί, ειδικά όταν έχεις απέναντι μια τουρκιά.

Arch1t3kt

Φοβερό πλοίο με μεγάλες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής!
Οκ δεν έχει δυνατότητα αεράμυνας αλλα είναι πολύ καλό στην ανθυποβρυχιακή έρευνα
Οκ ούτε ανθυποβρυχιακή έρευνα μπορεί να κάνει αλλα έχει πολύ ισχυρό ραντάρ
Οκ ούτε ισχυρό ραντάρ έχει αλλα μπορεί να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο
Οκ ούτε δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου έχει, έχει όμως μεγάλο φόρτο οπλισμού
Οκ ούτε πολύ οπλισμό κουβαλάει αλλα δεν χρειάζεται γιατι και μια επακούμβηση αρκεί
Οκ ούτε επακούμβηση μπορεί να κάνει αλλα και μόνο που θα εμφανιστεί στο θέατρο επιχειρήσεων φτάνει
Οκ μπορεί να μην φτάσει ποτέ στο θέατρο επιχειρήσεων γιατι θα μείνει μεσοπέλαγα αλλα ας μην γελιόμαστε το σημαντικότερο είναι πως είναι φθηνή
Οκ ούτε φθηνή είναι δείτε όμως πόσο καλή ενδιάμεση λύση θα έρθει μαζί της
Οκ ούτε καλή ενδιάμεση λύση θα έχουμε όμως θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε φθηνά τις Μεκο
Οκ και η αναβάθμιση των Μεκο θα είναι φαρμακείο όμως κοιτάξτε τι μεταφορά τεχνογνωσίας μας προσφέρουν
Οκ καμία μεταφορά τεχνογνωσίας δεν δίνουν αλλα τουλάχιστον μας προσφέρουν σύμφωνο αμυντικής συνδρομής
Οκ ούτε αμυντική συνδρομή προσφέρουν αλλα… βασικά…

Οκ τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο γιατι να τις πάρουμε αλλα… Ναι; Τι είπες; Ποιός τις βγάζει; Η ΛΜ; Είσαι σίγουρος; Η ΛΜ;;; Δεν μου κάνεις πλάκα τώρα έτσι; Μπέσα τώρα ε; Αλήθεια; Ε και γιατι δεν το λές τόση ώρα να χαρώ; ΛΜ κύριοι!!! Το λέω και δακρύζω απο χαρά!!
Τέλος οι αμφιβολίες, πάνε οι ενστάσεις, στην μπάντα οι αντιρρήσεις!!!!

Πιάσε τέσσερις λοιπόν κυρ Στέφανε. Και Χαρπούν απ’ τους καλούς. Και την ενδιάμεση μην ξεχάσεις. Μην πάει ξεροσφύρι
Θα το κάψουμε απόψε (το ΠΝ) κυρ Στέφανε!

GATA

Ε ρε δημοσιοτητα που πηρε το αρθρο … Μπραβο το Forbes…

Επεσα τις προαλλες σε ενα αλλο ενδιαφερον αρθρο/Post σχετικα με την κατασκευη των Iver Huitfeld και τι τσιπιες κανανε οι Δανοι για να καταφερουν το απολυτα χαμηλοτερο κοστος ….
Κατι μεταξυ τρικ/δημιουργικης λογιστικης και ικανοτητας θα το ελεγα!

-Κατασκευη των Major κομματιων στην Λιθουανια + Εσθονια και δεσιμο στην Δανια
-Μεταχειρισμενοι εκτοξευτες , 76αρια , harpoon
-Ξυλινο! ομοιωμα Millenium! Aft, atop the hangar, what appeared to be a 35mm Oerlikon Contraves Millenium gun was actually a dummy. The weapon is still being certified but, to keep the flight deck’s air worthiness certifications, a fake gun was installed to maintain wind current features.
-Πετσοκομμα στον αριθμο πληρωματος “The original crew size of 100 was found to be “too lean,” Jensen said, and 17 more slots have opened, about half in the engineering department.”
-Βασικες ελειψεις σε εξοπλισμο ναυσιπλοιας και πηδαλιουχιας
“Improvements also need to be installed in the engineering control center, said Lt. Christian Jens, the ship’s electro officer. “We still need a secondary steering control installation and navigational equipment,” he said.”
-Χωριστα κοστη για τα StanFlex :The Danish “StanFlex” system of “plug and play” weapons, sensors and equipment (including cranes!) officially separates these components from the advertised cost of the ship.
-Ελειψεις σε οπλισμο “The two 76mm guns, for example, are essentially temporary fittings. The forward mounting is sized to take a US Mark 45 5-inch gun, but no funds have been allocated to purchase the $50 million weapons. The second gun position also is intended to mount another close-in weapon system, yet to be purchased.”
“Danish figures suggest that the Iver Huitfeldt program used $209 million in reused equipment from scrapped vessels”

-Εγκατεστημενος οπλισμος αλλα μη λειτουργικος/χωρις τα απαραιτητα certification Κλπ
“Both the Mark 56 and Harpoon launchers come from decommissioned ships. None of these launchers are yet operational but the ship plans to fire both ESSM and Harpoon missiles in Spring 2015 to certify the systems.”

Βλεπεις και κατι φωτο απο τα πληρωματα και απορεις ρε παιδακι μου:
ΠΩΣ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΟΙΑΡΕΣ ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ
https://world-defense.com/threads/destroyers-and-frigates.1111/
http://cimsec.org/lcs-versus-danish-strawman/14974

Skywalker

Απορώ γιατι συνεχίζετε να υποστηρίζετε μια προβληματική επιλογή.

massey-ferguson-65

Αγαπητή μου πτήση,θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το USN εκτός των lcs έχει καμία 66 Arleigh Burke Και 22 Ticonderoga!!!!σύνολο 88 καταστροφείς που φέρουν 100+ sylver,και από ότι φανικε στράφηκε στην Αγωρα fremm italy για φρεγάτα γενικών καθηκόντων και κανένα από τα έκτροπα παράγωγα των lcs!!! και κατασκεύασαν καμία 50αρια μεγάλες ΠΕΙΡΑΥΛΑΚΑΤΕΣ LCS για να περιπολούν σε παράκτιες ζώνες…είναι πλοία σε μέγεθος φρεγατων ,με οπλισμό και δουλεια πειραυλακατου με επιβιωσημότιτα ναρκοθυρευτικου!!!χεορίς σόναρ γαστρας,και από ότι ακούστηκε προσφέρονται μονάχα με 2vls και ένα stratles και ram!!!!ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΕΜΠΌΔΙΟ ΣΤΑ ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΚΑΜΙΑ 50ΑΡΙΑ vls το κάθε πλοίο…ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ τέτοια πλοία ,γιατί θα σας απαντήσω ότι μπορούν να τα αγοράσουν και να τα τουρκοποιησουν!!!ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΥPE 31 και μια mmsc και βάλτες να κάνουν επακουμβηση….ΤΩΤΕ ΘΑ ΔΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΣΚΑΡΙ….ΟΙ ΤΥPE 31 θα κάνουν αλοιφη τις mmcs!!!!!!ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ????Ωσω ότι η υπερκατασκευή του πλοιου είναι από αλουμίνιο με κεραμική επίστρωση …..!!! Θα σας ρωτήσω κάτι,εάν ερχόταν καταπάνσας ενας ΠΕΙΡΑΥΛΟΥΣ ή βλήμα που θα πηγενατε,πίσω από έναν τοίχο από ατσάλι ή από έναν τοίχο αλουμινίου με κάτι λίγες στροσεις κεραμικού υλικού ???ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟ ΤΟΊΧΟ!!!!!

CKfurious

Δεν καταλαβαίνω γιατί βγάλατε άρθρο για το άρθρο του forbes
Το ποιος είναι ο συγγραφέας του είχε συζητηθεί στο forum
Ένα σωρό αλλα άρθρα και αναφορές για τα προβλήματα των LCS έχουν βγει 
θα αντικρούσετε και αυτά?
Δικαιολογημένα δεν θα γράψουν κάποιοι πως προμοταρετε τιs MMSC??

Last edited 8 months ago by CKfurious
GioFlo

Θεωρω οτι τετοια αρθρα πρεπει να συνοδευουν καθε παρουσιαση πλοιου,για να μας βαζουν και λιγο στο κλιμα του παρασκηνιου.Προσωπικα με βοηθησε,να δω και λιγο παραπερα,απο αλουμινια και υδροπροωθητες.Οχι να δημοσιευονται μονο οταν οι “κραυγες αγωνιας” και δυστυχως οι προσβολες(απαραδεκτο)εχουν φτασει στο ζενιθ.Κυριε Καραιωσηφιδη και κατ’επεκταση ΠΤΗΣΗ,επρεπε να γνωριζατε,απο προηγουμενα αρθρα σας,οτι το “κλιμα” για τις MMSC ειναι πολυ βαρυ.Αν πολλοι απο τους αναγνωστες σας γνωριζαν για το παρασκηνιο,ταυτοχρονα με την παρουσιαση του πλοιου και την προσωπικη σας αποψη,πιστευω θα ηταν καλυτερα.Σε διαφορετικα αρθρα,με διασταυρωμενες πληροφοριες.Απο εκει και περα,εσεις “ξεμπερδευετε” και ο καθενας μπορει να πει την αποψη του.Με λιγα λογια “Οριστε κυριοι το ιστορικο του πλοιου,οριστε η κινησεις που εχουν γινει για τη βελτιωση του,οριστε οι επισημες αποψεις για τα αρνητικα και τα θετικα,απο εκει προερχονται και με αυτο το backround,πιστευουμε η μας αρεσει αυτο,μας προβληματιζει εντονως το αλλο” και τελος.
Αν μετα απο αυτο,καποιος αντι να εκφερει την αποψη του κοσμια και με επιχειρηματα,ξεκινησει να σας προσβαλει η ειναι ισοπεδοτικος χωρις λογο και αιτια,θα απομονωθει απο μονος του,αλλα και απο τους υπολοιπους,που θα καταλαβουν περι τινος προκειται.

Last edited 8 months ago by GioFlo
Mirage

Όταν έχεις ασχοληθεί με το Seafire 500 με τι καρδιά 💓 μετά συζητάς για LCS ???? Χωρίς να ναι ειδικός αν δεν έχει υπάρξει επιβολή της πρότασης κάποιοι απλά πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Τέλος πάντων…….

massey-ferguson-65

Να πω την μαύρη μου αλήθεια περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να διαβάσω ένα άρθρο από εσάς για οπλισμό και τιμές των γερμανικών meko A200 και των type 31!!!!ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ
ΦΘΗΝΑ ΣΚΑΡΙΑΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΚΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΙΠΑ ΤΟΥ για φρεγάτες γενικών καθηκόντων ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑ!!!!!!!!!ΤΟ ΥΟΝΙΚΖΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΑΣΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΛΕΞΕΙΣ!!!!!!!

gkotsis

Καλησπέρα σε όλους. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ούτε ναυπηγός ούτε ναύαρχος, και δεν είμαι fanboy ούτε των Γάλλων, ούτε των Αμερικάνων ούτε των Ρώσων. Νομίζω όμως πώς ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης έχω το δικαίωμα να ανησυχώ για το αν τα χρήματα μας θα πιάσουν τόπο ή θα πεταχτούν στα σκουπίδια ελαφρά τη καρδία. Εμένα το πρόβλημα μου με αυτό το πλοίο δεν τόσο οι όποιες παιδικές ασθένειες μπορεί να έχει και αν και κατα πόσο μπορεί να διορθωθούν αλλά ΄το ότι δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό χαρακτηριστικό πάνω του που να αξίζει να πάρεις το ρίσκο να το αγοράσεις. Ποιό είναι το πλεονέκτημα του στο πεδίο? θέλω να πώ οι μπελάρα π.χ με τις οποίες πολλοί είναι ερωτευμένοι έχουν τα μειονεκτηματά τους και τα ρίσκα τους αλλά έχουν και χαρακτηριστικά που σου δίνουν καποια σημαντικά πλεονεκτηματα, οι type31 επίσης είναι μια σχεδίαση δοκιμασμένη που και αυτή έχει καποια σαφή πλεονεκτήματα, οι MMSC δεν μας προσφέρουν κάτι για να πείς “εντάξει θα παρουμε αυτά τα ρίσκα αλλά έχει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα μας δώσουν πλεονέκτημα κάπου… είναι απλά φρέσκο σκαρί σε σχέση με τις απαρχαιωμένες S…
Καταλαβαίνω επίσης τους γεωπολιτικούς λόγους για τους οποίους να θέλει κάποιος να ρίξει λεφτά πρός την πλευρά της Αμερικής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα δώσει για συστήματα που δεν μας προσφέρουν απολύτως τιποτα στο πεδίο.. τα 4-5 δισ. ε’ιναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ για την Ελλάδα του σήμερα, δεν έχουμε την δυνατότητα να ριξουμε 30 δισ. στην άμυνα, κατα συνέπεια το κάθε ευρώ που ρίχνουμε πρέπει να είναι δεμένο από 15 μεριές πως θα πιάσει τόπο ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ και όχι να πάρουμε ελαφρά την καρδία ότι μας ρίχνουνε μπροστά μας. Πρέπει να πάνε 4-5 δίσ πρός την Αμερική για γεωπολιτικούς λόγους? πολύ ωραία… δ’ωσε τα λοιπόν για F-35 και οπλισμό που είναι κάτι που θα κανει διαφορά, και πήγαινε πάρε 4 μεταχειρισμένες type23 όταν γίνουν διαθέσιμες και ας ενδιαφερθούμε αργότερα για τις FFGX.. ούτως ή άλλως οι MMSC δεν προκειται να να κάνουν καμιά απολύτως διαφορά είτε έρθουν είτε δεν έρθουν

nikosv

Μια χαρά είναι οι MMSC….. Έχουμε και την τεχνογνωσία να τις κατασκευάσουμε στην Ελλάδα… -Βλέπε Europa etem alouminco profilco alumil κ.α.
Πάντα με διάθεση χιούμορ………..

flashg

Μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο μια και σίγουρα παρακολουθείτε τις τιμές. Θέμα.: Έχουμε 4 δισ. για 4 πλοία.Δηλαδή 1 δισ. το πλοίο. Από αυτό το 30% θα πάει υπέρ των Ελληνικών ναυπηγείων, που έτσι υποτίθεται ότι θα μείνουν στην ζωή. Με 700 εκ. που θα πάει το κάθαρα στο κάθε πλοίο τι μπορούμε να πάρουμε από τα πλοία που είναι σήμερα στην αγορά. Με τι εξοπλισμό?

andreasmp412c

Σε αιτημα σας ανεβηκαν σε σχολια παρα πολλα links που εξηγουν για ποιο λογο η σχεδιαση αυτη ηταν αποτυχημενη κ εξαιτιας ποιων προβληματων. Πιστευω ανετα μπορουν να βρεθουν αλλα τοσα. Κ θεωρησατε καλη ιδεα να ανεβασετε ενα αρθρο που θα πιαστει απο ενα απ αυτα που εχουν γραφτει, κ αντι να αποδομησετε το περιεχομενο κ τις κατηγοριες, αποδομειτε τον συγγραφεα. Προτιμουσα προσωπικα ενα αρθρο μου θα μου δικαιολογει γιατι δεν εχει δικιο, παρα μια ενημερωση για το βιογραφικο του… Κ ισως να ασχοληθειτε κ το θεμα survivability. Αναφερεται συνεχως στα σχολια κ επιμενετε να το αγνοειτε επιδεικτικα…

Yanis83

Νομίζω ό,τι η Πτήση έχει πέσει στη παγίδα του να βλέπει το όλο πρόγραμμα φρεγατών ολικά σε συνδυασμό με ναυπηγεία ενδιάμεσες λύσεις και εκσυγχρονισμό meko, και χάνει τη σημασία που θα έχουν αυτές οι 4 μονάδες στον στόλο. Πρέπει να δούμε αντικειμενικά τα πλοία αυτά σαν μονάδες μια προς μια, και η αλήθεια είναι ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ αυτών των κουτιών αναψυκτικών

Last edited 8 months ago by Yanis83
dk137

Τρίτη απόπειρα για σχόλιο…

Νιώθετε κάποια εσωτερική ανάγκη να υπερασπιστείτε τα συγκεκριμένα πλοία και δημοσιεύετε άρθρα επί άρθρων για να τα εκθειάσετε?

Υπάρχουν επίσημες αναφορές προς το κογκρέσο για τις LCS. τις αμφισβητείτε? Ισχυρίζεστε ότι το πλοίο δεν έχει επιβιωσιμότητα 1?

MPAMPIS

Η MMSC θα έχει water jet η κανονικές προπέλες;;;;στοίχημα οτι οι επικριτές δεν ξέρουν την απάντηση…..θα έχει αεροστροβιλους ή μόνον diesel;;;;στοιχημα οτι οι επικριτεσ Δεν ξέρουν την απάντηση, τι θα πει ταχύτητα περιπολίας 10kn;;;στοίχημα οτι η επικριτές δεν ξέρουν την απάντηση….
Για την lcs τώρα, προσωπικά η independence παρα το οτι ειναι πλήρως απο αλουμίνιο παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, ενα αρχιπελαγικό κράτος σαν την Ελλάδα πρεπει να δείξει ενδιαφέρον……
Να κάνετε ενα άρθρο για αυτήν…..

Manolis1

Ρε παιδιά. Ας παραμερίσουμε τα προβλήματα του πλοίου στην κατασκευή αλλά και στην πρόωση. Ας μιλήσουμε λίγο για οπλισμό και τιμή. Είναι δυνατόν με αυτά τα όπλα που βλέπω επάνω το πλοίο να κοστίζει 1+ δις; Δηλαδή 1 mk41, 8 Harpoon, 1 SeaRam, 1 πυροβόλο 57mm, χωρίς σόναρ γάστρας (το κάναμε γαργάρα για χάρη της υψηλής ταχύτητας γκουχου 30 κόμβοι γκουχου), χωρίς εκτοξευτές τορπιλών, με το trs-4d που μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στα 100 χλμ και εισερχόμενα βλήματα στα 10 χλμ δικαιολογεί αυτό το τεράστιο κόστος; Δηλαδή οι Άγγλοι που προτείνουν Type 31 με παρόμοιο οπλισμό και κόστος 500 εκατομμύρια είναι βλάκες;

Θα μου πείτε ότι η ελληνική διαμόρφωση θα είναι πιο βαριά οπλισμένη. Ναι, αλλά που θα πάει το κόστος; Οι μόνες αλλαγές που βλέπω να γίνονται είναι το πυροβόλο (να μπει 76mm) και ίσως ένας επιπλέον mk41. Και θα μπορεί αυτό το πλοίο με αυτόν τον οπλισμό να τα βάζει με τις τουρκικές φρεγάτες που θα διαθέτουν 16 atmaca και 8 mk41; Θα μπορεί να εντοπίσει τα τουρκικά type 214; Αμφιβάλλω για το εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκσυγχρονισμένες MEKO. Είμαι σίγουρος πως μετά τον εκσυγχρονισμό τους οι MEKO 200 HN θα είναι πολύ καλύτερα πλοία από τις mmsc.

Από όπου και να το πιάσω αυτό το πλοίο όλο σε αρνητικά θα πέφτω. Βάλτε τώρα στην εξίσωση την μειωμένη επιβιωσιμότητα, τα όχι και τόσο καλά χαρακτηριστικά πλεύσης και το προβληματικό σύστημα μετάδοσης με τους εξαιρετικά δαπανηρούς waterjets (από πλευράς κατανάλωσης και συντήρησης).

Δεν μπορώ να το δεχθώ. Προσπαθώ αλλά δεν μου βγαίνει. Ή εγώ είμαι τόσο λάθος και το πλοίο είναι κελεπούρι ή είναι η χειρότερη επιλογή που κυκλοφορεί.

ΥΓ. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί λένε ότι το πλοίο είναι περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης. Γιατί εμείς ντε και καλά πρέπει να επιλέξουμε μια σχεδίαση που δεν δημιουργήθηκε εξαρχής για φρεγάτα;

Last edited 8 months ago by Manolis1
akritas

Αν ο αρθρογράφος του Forbes είναι μεροληπτικός, είναι λάθος, και δεν ξέρω τι άλλο, αυτό όμως δεν μπορείς να το πεις για το ναυτικό των ΗΠΑ όπου η LCS έχει χαρακτηρίσει το τύπο προβληματικό, μας ενημερώνει για υψηλό λειτουργικό κόστος, συχνές μηχανικές αποτυχίες, δομικά προβλήματα, προβλήματα στο οπλικά συστήματα, ενώ η επιβιωσιμότητα είναι επιπέδου πυραυλακάτου, δηλαδή level 1.
H ΜMSC είναι ένα πλοίο που μπορεί να είναι διαφορετικό από τις LCS σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα, είναι όμως ίδιο κατασκευαστικά.
Με τα ίδια χρήματα παίρνεις 3 Bellhara, οι δύο όπως τις θέλει το ΠΝ και άλλη μία όπως κατασκευάζεται για το Γαλλικό Ναυτικό.
Η διαφορά είναι ότι οι Bellhara είναι πραγματικές μηχανές πολλαπλασιαστών ισχύος.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες προσφορές, όπως π.χ. οι βρετανικές, τις οποίες επίσης τις φτιάχνεις όπως θέλεις ενώ μου κάνει εντύπωση ότι ΑΚΟΜΑ δεν υπάρχουν προσφορές από Γερμανία και Ολλανδία, γιατί μάλλον το ελληνικό ΠΝ δεν έχει διακηρύξει διαγωνισμό, ούτε έχει στείλει κάποια επιστολή.

Strike-Eagle-13

Η επιλογή του υλικού όλο αλουμίνιο στην μία σχεδίαση και η μίξη χάλυβα, αλουμινίου και κεραμικών υλικών στην άλλη περίπτωση (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ πως και δεν έβαλαν σύνθετα με fiber carbons για να χει από όλα πάνω), φαντάζουν εκ πρώτης όψεως περίεργες (προφανώς για την μείωση του βάρους και αύξηση της επιχειρησιακής ταχύτητας των πλοίων).
Από προηγούμενα άρθρα έχει επισημανθεί η ανάγκη να αντικατασταθούν οι 9S (οι 3 μη εκσυγxρονισμένες S yesterday). Αν κατά τον συγγραφέα του άρθρου του forbes θέλουν/προτείνει να ξεφορτωθούν τις LCS Freedom και εικάζοντας ότι έστω και προβληματικές θα έχουν κάποια χρησιμότητα, τότε γιατί δεν παίρνουμε σε εξευτελιστική τιμή 10 μεταχειρισμένα κομμάτια και να αναβάλουμε αργότερα το ναυπηγικό μας πρόγραμμα και να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε άλλα προγράμματα.
Περιμένουμε παρεμππτόντως με περιέργεια και την Γερμανική πρόταση (εκτός αν έχει δημοσιευτεί κάτι και μου ξέφυγε).

evaggelos

εαν το δουμε το ζητημα απο την αρχη θα δουμε δυο συγκεκριμενα προβληματα τα οποια εχουν εναν παρανομαστη την κυβερνηση της χωρας, 1)κανενα σοβαρο κρατος δεν παραχωρει ολα τα ναυπηγεια σε μια ετερεια χωρις master plan δηλαδη φευγει ενα πρωι πανε τα ναυπηγεια(αρα υπαρχει η υποψια απελης απο τον ιδιοκτητη) 2) καμια χωρα δεν δινει ολα τα οπλα σε μια ετερεια για λογους ασφαλειας δηλ.αν δεν τα παμε καλα με την λοκχιντ το μισο στρατευμα παει για πεταμα, 3) η lcs ειναι προβληματικη τι να κανουμε τωρα ? το εντυπωσιακο κ μαλλον γι αυτο τα ακουτε κ ως πτηση ειναι οτι στην γαλλικη (καλυτερη της lcs αν κ γω θελω type31/meko) το πν ζηταγε συγκεκριμενα πραγματα κ οχι καμοα βδομαδα αλλα 2 χρονια δεν φενεται απο πουθενα οτι κοιταμε κατι παρεμφερες κ οχι μονον αυτο αλλα μας επιβαλεται απο την συμμαχο το τι θα παρουμε αφου εχουμε και τα ναυπηγεια.
υγ. ολοι ξερουμε οτι ο τυπος στο αρθρο θα γραφε υπερ του πλοιου του κ ειναι θεμιτο το θεμα ειναι οτι τα στραβα θα στα δειξει ο κακος αντιπαλος οχι η λοκχιντ,το ιδιο θα ισχυε εαν ρωτησεις την λοκχιντ φ35 η φ15ex ε τι θα σου πουν δηλαδη? το θεμα ειναι τα αρνητικα της lcs δειχνουν περισσοτερα απο τα αρνητικα.μακαρι να χουμε λαθος για το καλο εμου ως φορολογουμενου περισσοτερο δε γι αυτους που κινδυνευουν την ζωη τους για να γραφω εγω εδω.

anas

Κάπου διάβασα ότι το ραντάρ των LCS το TRS-4D είναι λέει αναξιόπιστο και μειωμένων δυνατοτήτων στην κατάδειξη και εγκλωβισμό στόχων κυρίως εισερχόμενων βλημάτων, γεγονός που οδήγησε το USN να αντικαταστήσει το RAM από το SeaRam… Φυσικά οι πολέμιοι των LCS έτρεξαν για άλλη μια φορά να θάψουν τις MMSC. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο το γεγονός ότι έχουμε εξοπλίσει με RAM τις SuperVita! Γιατί μη μου πει κανείς ότι το MW08-3D των SuperVita είναι ανώτερο του AESA TRS-4D…

Tasos96

Το θέμα με αυτά τα πλοία είναι ότι έχουν άσχημη προιστορία με τεχνικά θέματα που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν λυθεί.
Επίσης αποσύρθηκε από το διαγωνισμό του USN για νέα φρεγάτα, αντί οι ίδιοι οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν ένα εγχώριο προιόν.
Ο μόνος αγοραστής τους εκτός της Ελλάδας είναι η Σαουδική Αραβία που έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για πολύ ρηχά ύδατα και επίσης δεν ξέρουν τι έχουν από μπάτζετ, οπότε μπορεί να έκαναν αυτή την επιλογή και για άλλους λόγους.
Αν είναι τόσο προηγμένο πλοίο και με τόσες καινοτομίες γιατί άλλο ναυτικό δεν τις έχει προσέξει (το Ισραήλ τις απέρριψε λόγω κόστους).
Επίσης αν πάρουμε διαμόρφωση όμοια με της σαουδικής αραβίας, μιλάμε για πλοίο χωρίς σημαντικές δυνατότητες παραπάνω από τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ (πλοία 25 χρονών και πάνω), εκτός αν πάρουν πάνω απο 16 κελιά (για να μην πω 32 υποχρεωτικά) και καλύτερο ραντάρ (αυτό υποχρεωτικά), αλλιώς ανατολική μεσόγειο δεν βγαίνεις με τέτοια πλοία και χωρίς SM-2.
Αυτές είναι κάποιες λογικές ανησυχίες που έχουμε όποιοι ασχολούμαστε με το θέμα και για αυτό δεν γίνεται να μην είμαστε επιφυλακτικοί με ένα τέτοιο πλοίο.

Last edited 8 months ago by Tasos96
Harry

Άλλαξε δόγμα το Ναυτικό μας; Ίσως… Απλά δεν το γνωρίζουμε δημοσίως. Διότι τα εν λόγω πολεμικά πλοία δεν ανήκουν στο δόγμα φρεγάτας γενικών καθηκόντων και των ανάλογων στρατηγικών.

Τα πολεμικά αυτά πλοία είναι άλλου δόγματος.

Ας ρίξουμε μία ματιά πως βλέπουν οι Τούρκοι τις “φρεγάτες” αυτές στο 100+ σελίδων διδακτορικό EVALUATION OF THE LITTORAL COMBAT SHIP (LCS) POTENTIAL FOR THE TURKISH NAVY του Aykut Kertmen τον Σεπτέμβριο 2006 στο Naval postgraduate school Monterey California.

Παραθέτω μικρό απόσπασμα, η χρήση Google translate ενδείκνυται:

” The LCS is about taking the fight into  the enemy’s home  waters – the shallow waters that wreak havoc on long-range Cold War-era sonar; waters with  dense maritime traffic that can challenge the building and  maintenance of a recognized maritime picture and blur the lines between friend and foe; and tactically complex waters that  provide shallow-draft warships excellent locations  for scouting, attacking, and concealment. 

The LCS is NOT another ship for the battle group; it is  NOT appropriate for screening carriers. It is NOT intended  for area  air defense of forces ashore, deep strikes inland with cruise missiles such as the Tomahawk, logistics transportation, or floating medical care. It cannot house  the communications suite and does not have the space required for a forward command-and-control center. Troops ashore will be  best supported by extended-range naval gunfire from ships with the proposed advanced gun system and follow-on electromagnetic rail guns, not the LCS. 

What the LCS will do  is open the door that permits putting  those troops  ashore. If the U.S. wants a ship that can counter the  many asymmetric threats the U.S. faces now and expects  to face  in the future  in  coastal  waters, the  LCS must be  built as an advance scout and hunter/killer for a battle force in high-threat environments, and as an interdictor and raider  in low- and intermediate-threat environments. It operates most effectively when it is part of  a fully networked LCS  squadron that masses the capabilities  of  its combined sensors and weapons across all threat warfare areas. ”

Εμείς (το ΠΝ) λοιπόν καλούμαστε (είται) να τα μεταλλάξει σε φρεγάτες γενικών καθηκόντων ή αποκτήσαμε ξαφνικά “επιθετικό” δόγμα;

Last edited 8 months ago by Harry
harval

Καλά ολα αυτα.
Καταλαβαμε οτι το καθε πλοιο εχει θετικα και αρνητικα.
Κατα την αποψη πολλων τα MMSC εχουν λιγοτερα θετικα απο Type 31 κα Meko A200. Και θα συμφωνήσω και εγώ μαζί τους. Κατα την φτωχη μου γνωμη τα Type 31 ειναι κορυφαία (καλυτερα απο Μπελαρα) και ακολουθούν τα A200 που ομως στην ουσια ειναι πολυ μεγαλες κορβετες.
Κατανοητα και τα γεω-πολιτικα και διπλωματικα/συμμαχικα παιχνιδια.
Στο ζουμι κυριοι.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ με πληρη εξοπλισμο και φορτιο οπλων και FOS ??? ΕΠΙΣΗΜΑ !!!!!
Μηπως ειναι καιρος να αφησουμε τα μισόλογα,τα αρθρα για τις εκαστοτε λυσεις και προσφορες και να επικεντρωθούμε στην ουσια? Αν δεν εχουμε εγκυρη πληροφορηση ακριβεστατου κόστους ανα μονάδα και ΠΛΗΡΟΥΣ πακετου καλυτερα να περιμενουμε ολοι μας. Απο καθε πλευρα.
Ειναι παραλογο να διαβαζουμε οτι η Αμερικανική προταση αφορα 4 νεες φρεγατες – αναβαθμιση Μεκο- 2 αγνωστα πλοια ενδιαμεσης λυσης – ναυπηγηση στα 5 δις και η
Αγγλικη προταση για τα 4 νεα πλοια (πραγματικες φρεγατες) να ζητα 2 δις .Δηλαδή με οπλα + 4 Μεκο + 2 ενδιαμεσης + FOS , με το ζορι πηγαίνει στα 3,5 δις (στα 4 αν τα παρα-φορτώσουμε με ΟΛΑ). Δηλαδη το σκεφτομαστε??? Δηλαδη θελει αποδειξη σοβαρη????
Και εμεις να καθομαστε ακομα να λεμε τι ειναι καλυτερο και τι χειροτερο. Φωναζει κυριοι τι ειναι καλυτερο,απο μακρια.Αν οχι τοτε συμβαινει ενα απο τα παρακατω.
α) Ειτε δεν εχει γινει καμια τελικη κοστολογηση με ικανη ακριβεια για κανενα πακετο απο κανενα κρατος (ουτε εχει γινει καμια LOR) και οι πληροφοριες που εχουμε ειναι απλα ανακριβεις δημοσιογραφικες πληροφοριες. Λιανα δηλαδη τα 5 δις,τα 2 δις,τα 4 δις των διαφορων προσφορων ειναι απλα “υποθετικες χαζομαρες” ετσι για να εχουμε να λεμε.
β) Ειτε οσο καλες τιμες με καλα προιοντα και να δωσουν οι υπολοιποι ειναι για τα ματια του κοσμου. Παμε Αμερικανικα.
Νομιζω οτι αξιζουμε μια σαφεστατη απαντηση με πληρη λεπτομερεια και διαφανεια. Αν οχι να παψουμε να ασχολουμαστε ,διοτι κατ’αυτον τον τροπο ισως αισθανομαστε και λιγο …χαζοι.

Vassilis13

Μα δεν ειναι μονο το “αλουμινιο”!
Επιβίωση λεβελ 1 η λεβελ 2;
Ρανταρ; θεωρείται το ρανταρ πραγματικά καλό;
Ηλεκτρονικος πολεμος; τι γίνεται εδω απο δυνατότητες;
Εσσμ κ τελος με 50κμ εμβέλεια;…δεν νομίζετε οτι χρειάζεται τουλάχιστον σμ2;
Σοναρ: Γτ βαζουν ολοι σοναρ τροπιδας;

Όσο κατάλαβα θα εχει αλλη μιχανη η δικιά μας mmsc κ αλλες δυνατότητες απο την αραβική έκδοση. Τα παραπάνω ομως πρέπει να λυθούν οπωσδήποτε.

Ενδιαμεση λυση: οτιδήποτε αλλο εκτος ΑΒ με βαρύ εξοπλισμό θεωρείται απατεωνιά κ αποδυνάμωση του στολου. Lcs σαν ενδιάμεση λύση θα ειναι κάλεσμα πάρτι για τους τούρκους. Μια εκσυγχρονισμένη Σ ανετα την εχει την lcs…

Εννοείται ffgx απο το 2030 κ μετα.
Τόσοι αναγνώστες το καλο του ΠΝ θέλουμε κ βλεπουμε πώς η mmsc δύσκολα καλύπτει τις αναγκες του ΠΝ

ultorius

Ολα τα υπολοιπα αρθρα, και τις εκθεσεις του DOT&E πρωην υπαλληλοι και ανταγωνιστες τα εγραψαν?Ελεος με τις ιστοριες για τους κακοθελητες. Δεν ειναι κακοπροεραιτη η αντιδραση του κοσμου.

Thatcherite

Δεν ήταν google translate – απλώς δεν ήταν καλή η μετάφραση. Πχ το “stakeholders” αποδόθηκε ως “μέτοχοι”, ένα παιδαριώδες λάθος (ακόμα και εάν το αντικείμενο ήταν εισηγμένη εταιρεία και όχι πολεμικό πλοίο), που ακόμα και το google translate το μεταφράζει πιο σωστά.

Αλλά θα διαφωνήσω σε κάτι. Το ότι η κριτική στο Forbes ήταν γελοία και προφανώς άσχετη με αυτά που ενδιαφέρουν εμάς δεν θα πει ότι η κριτική που σωστά αποδίδεται από τους αναγνώστες σας έχει πάντοτε σχέση με αυτές τις σαχλαμάρες που πράγματι προκύπτουν από τον ανταγωνισμό με τις Independence. Οι LCS μια χαρά πλοία είναι: μία εξαιρετική σχεδίαση που εκπληρώνει συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το μικρό κόστος χρήσης (στο US navy το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό του προσωπικου΄- στην Ελλάδα το προσωπικό είναι δεδομένο), και η υψηλή ταχύτητα και αυτά επιτυγχάνονται με ελαφρύ οπλισμό και με γάστρα φτιαγμένη για υψηλές ταχύτητες και πολυ χαμηλές cruiser ταχύτητες – καθώς δεν είναι 100% γάστρα εκτοπίσματος. Αυτή είναι η LCS και για τον σκοπό της κάνει την δουλειά της ανεξάρτητα από τις σαχλαμάρες που λέγονται περί Αλουμινίου και αξιοπιστίας.

ΟΛΑ αυτά όμως είναι άσχετα με το θέμα. Για τους ίδιους λόγους που η LCS είναι ικανή για το USN, απλώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ελλάδας όταν μεταμορφώνεται σε MMSC. Η MMSC έχει την γάστρα της LCS αλλά στο μικρών δυνατοτήτων σκαρί (που σχεδιάστηκε για ελαφρύ οπλισμό) μπαίνει ΕΝΑΣ MK-41, μεγαλύτερο πυροβόλο, και το εκτόπισμα αυξάνεται για το ΙΔΙΟ σχήμα και μέγεθος γάστρας. Η ταχύτητα πέφτει γιατί η γάστρα δεν είναι σχεδιασμένη για αυτόν τον οπλισμό (και σίγουρα όχι για κάτι ιδέες για δεύτερο η ακόμα για τρίτο MK-41 και μάλιστα οπλισμένων με VLASROC – να θυμίσουμε ότι όπως βρήκαν οι Τούρκοι ακόμα και η ΜΕΚΟ δεν μπορεί να δεχτεί πλήρες φορτίο ESSM σε δύο MK-41 και πραγματικά πιστεύουμε ότι θα χώσουμε ΔΥΟ MK-41 με VLAsroc και SM-2?). Προφανώς ουτε συζήτηση να γίνεται για καλύτερο ραντάρ…

H MMSC συνεπώς χάνει τα θετικά χαρακτηριστικά της LCS (ταχύτητα, μικρό πλήρωμα) και διατηρεί τα αρνητικά (ελαφρύς οπλισμός, έστω και λίγο βελτιωμένος σε σχέση με την LCS). Σε αντίθεση με την LCS, η MMSC είναι ένα μόρφωμα που έχει trade-offs στα χαρακτηριστικά της που απλώς δεν βγάζουν νόημα, παρά μόνο στης Σαουδική Αραβία εν μέσω του απόχου της ιστορίας με τον Kasogi.

Νομίζω ότι α ενθουσιασμός του αναγνωστικού σας κοινού για την Τ31 και η πικρία που ένιωσε βλέποντας τα 3 τελευταία άρθρα σας για τις MMSC αντικατοπτρίζει ότι η Τ31 είναι ένα πλοίο που βγάζει νόημα όταν η MMSC είναι απλώς εκτός θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ανταγωνισμός μεταξύ των οπαδών της Freedom και της Independence όπως αυτός προκύπτει από το άρθρο στο Forbes είναι απλώς άσχετος και κακώς δόθηκε τόση σημασία σε αυτό από άλλους.

Δεν πιστεύω ότι το ΠΝ δεν ξέρει τι θέλει αλλά ούτε πιστεύω ότι το ΠΝ πάντοτε θέτει στόχους ανεξάρτητα από την βουλή των πολιτικών προϊσταμένων. Και η αλήθεια είναι ότι, όσο και εάν σέβομαι και τιμώ το ΠΝ, δεν είναι το σύνολο του ΠΝ που θα αποφασίσει. Με λυπεί που το λέω αλλά πιο πολυ εμπιστοσύνη έχω στους Δανούς και στην Τ-31 του RN. Αν προχωρήσουμε σε αυτήν την αγορά με δεδομένη την ύπαρξη σαφέστατα πολύ καλύτερων εναλλακτικών από κάθε άποψη, πιστεύω ότι θα είναι η χειρότερη εξοπλιστική απόφαση που πήρε η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κάνει τα P3b να φαίνονται σαν παραδείγματα εξαιρετικών επιλογών…

giannis82

Μου φενεται καπιοι θα μας τρελανουν εδώ. Απο που δικαιολογειτε 1 δις γι αυτο το πλοιο lcs? sorry μπερδευτικα το MMSC. Οταν το νεο πλοιο το αμερινανικο θα ειναι οι FFG(X) οι οποιες ειναι αντιγραφο των ιταλικων FREMM. Να θυμησω η αιγυπτος αγορασε περι τα 600 εκατομμυρια ιταλικη fremm προσφατα νομιζω…

Εχω αρχισει να πιστευω οτι καπιοι ειναι βαλτοι και μοιραζουν παραπληροφοριση στα σχολια πολυ χαμηλου επιπεδου, εφτασαν να λενε οτι οι IVER HUITFELDT εχουν ξυλινα ομοιοματα για οπλα λες και οι δανοι ειναι ο Κιμ γιονγκ ουν.Μια εικονα λενε χίλιες λέξεις.
Στα παρακατω βιντεο φενεται η IVER HUITFELDT να κανει απο βολες μέχρι περιηγηση μεσα στο πλοιο, αλλα και να ταξιδευει και με καιρο.https://www.youtube.com/watch?v=wYxh3OTDkMw
https://www.youtube.com/watch?v=71GzbzfrNnQ
https://www.youtube.com/watch?v=NPMkR1fvI4I
https://www.youtube.com/watch?v=KPvI-xuxcpk

Stealth

Ουτε τα Independence ουτε τα Freedom ειναι καταλληλα ως κυριες μοναδες επιφανειας για εμας. Ουσιαστικα προκειται για παρακτια περιπολικα με δυνατοτητες αντιστοιχες των κορβετων και των πυραυλακατων. Δεν ειναι φρεγατες. Εχουν παραπλησιο οπλισμο, ηλεκτρονικα και δυνατοτητες οπως οι Ιταλικες κορβετες Multi-Purpose Corvette της Fincantierri (π.χ.οι κορβετες Al-Zubarah – Doha class ), οι Γαλλικες κορβετες Gowind της Naval Group και οι επισης Γαλλικες πυραυλακατοι Baynunah class (BR-71 Combattante).

Καντε μια συγκριση εξοπλισμου και δυνατοτητων και θα διαπιστωσετε οτι οι MMSC ειναι σε επιπεδα κορβετας και μιας πυραυλακατου BR-71, απλα με μεγαλυτερο εκτοπισμα.

To ζητημα εγκειται στο τεραστιο κοστος των MMSC που ξεπερνα το 1 δισεκατομμυριο ευρω. Αντιθετως, το κοστος των πυραυλακατων Baynunah class ειναι περιπου 140 εκ. ευρω με ναυπηγηση στα ΗΑΕ και των Gowind φτανουν στα 300 εκ. ευρω συμφωνα με την προσφατη αγορα της Ρουμανιας. Τα ΗΑΕ επισης αγορασαν 2 Gowind εξοπλισμενες με παραπλησιο οπλισμο που εχει η MMSC εναντι 325 εκ. ευρω.

Με λιγα λογια με τις MMSC αγοραζουμε δυνατοτητες που εχει μια κορβετα Gowind των 300 εκ. ευρω και θα πληρωσουμε 1 δισεκατομμυριο ευρω για το καθε πλοιο. Εαν αυτο δεν ειναι σκανδαλο και οικονομικη κακοδιαχειρηση, τοτε τι ειναι???

Εχουμε δημοσιο χρεος ανω του 200% του ΑΕΠ, πρεπει να γινεται ορθολογικη διαχειρηση, και διαγωνισμοι, οχι να γινονται απευθειας αναθεσεις προγραμματων με σκανδαλωδης και σκοτεινες διαδικασιες σε προγραμματα αμφιλεγομενης αξιας οπως οι MMSC. Ποιος μας διασφαλιζει οτι μια τετοια αγορα δεν εινα προιον διαπλοκης η εκβιασμων??? Εχουμε ξεχασει μηπως τα σκανδαλα των προηγουμενων ετων? Οπως εχει πει και ενας πρωην πρωθυπουργος, “Αυτη ειναι η Ελλαδα”. Η εποχη της αποψης οτι οι πολιτικοι και οι στρατιωτικοι ξερουν τι κανουν, και πρεπει να τους ακουμε χωρις κριτικη εχει παρελθει. Οι πολιτιες απαιτουν εξηγησεις και επιχειρηματα πλεον.

Ζουμε σε μια δημοκρατικη κοινωνια και ως πολιτες εχουμε το δικαιωμα να εκφραζουμε την αποψη μας για τις συγκεκριμενες επιλογες της εκαστοτε πολιτικης ηγεσιας, οπως εχουμε και το δικαιωμα να στελνουμε στα σπιτια τους οσους κακοδιαχειριζονται και εξαπατουν τον Ελληνικο λαο.

Last edited 8 months ago by Stealth
Basil

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κάνει πειράματα, ιδίως σε ότι αφορά τα πολεμικά της πλοία. Δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε τη τεχνολογική και βιομηχανική υποδομή γι’αυτό. Το αν τα πλοία LCS θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις και με κάποιες αναβαθμίσεις – να ικανοποιήσουν τις ελληνικές ανάγκες, θεωρώ ότι είναι “κουβέντες καφενείου” και δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα στο ζητούμενο, που είναι η επιλογή του καταλληλότερου πλοίου για το ΠΝ για τις επόμενες 10ετίες. Ας ξεχάσουμε λοιπόν και τους 2 τύπους LCS και ας επικεντρωθούμε στις σοβαρές προτάσεις για να μην την πατήσουμε τελικά σαν τους Αρμένιους…

Last edited 8 months ago by Basil
x-m

“…..αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του”.

Διαφωνώ με το σκεπτικό αυτό. Πως η γεωπολιτική σχέση θα έχει αποτέλεσμα ένα καλό πλοίο; Το πλοίο είτε είναι είτε δεν είναι καλό, δεν το εξυψώνουν οι φιλίες.

Και μια και το αναφέρατε : τι είδους στροφή κάνει άραγε η Ελλάδα γεωπολιτικά έναντι των ΗΠΑ ; Μήπως δεν είμαστε σύμμαχοι από το 1950; Τι θα αλλάξει στο πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το δίπολο Ελλάδα – τουρκία; Ποιος είναι ο κοινός στόχος έναντι του οποίου θα συμπορευτούμε, παραχωρώντας ήδη χρήσεις εγκαταστάσεων χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ορατό αντάλλαγμα ; Και πως όλα αυτά σχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Πάιατ πως ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν κοινά δεσμευτεί να κρατήσουν την τουρκία στη Δύση ΠΑΣΗ θυσία (at all costs…). Ποιος θα παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας στον δρόμο για την Τροία….; Για εμάς η κύρια απειλή είναι η τουρκία και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για αναχαιτιστεί (εδώ ναι, ταιριάζει το at all costs !!!) . Πως αυτό συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή; Εκτός και αν έχουμε εγκολπωθεί τα συμφέροντα του θείου Σαμ…………

Last edited 8 months ago by x-m
SAAB

“…Το βασικό πρόβλημα της σχεδίασής τους είναι το concept των Mission Modules, που “χαντάκωσε” τα πλοία σε μειωμένο οπλισμό και περιορισμένη επιβιωσιμότητα…”.

Το ότι υπάρχει εξήγηση για τον μειωμένο οπλισμό και την περιορισμένη επιβιωσιμότητα του πλοίου δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε και το πρόβλημα. Μιλάμε για φθηνό προμόσιον και αυτό λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Οι Γαλλικές FREMM έτσι όπως τις παρουσίασαν οι Ιταλοί και κέρδισαν τον διαγωνισμό FFGX βρέθηκαν ελλιπείς σε θωράκιση. Οι προσθήκες που έκανε το USN ανέβασαν την τιμή κατακόρυφα. Πολλοί λένε για διπλασιασμό.
Δεύτερο Ιταλικό προ:ϊόν (MMSC) που χαντακώνει με τις προδιαγραφές του την μεγαλύτερη εταιρεία (LM). Και αυτοί (LM) επιμένουν να υποστηρίζουν το προ:ϊόν με απίστευτο εγω:ϊσμό. Μετά σου λέει έχουν πρόβλημα με Ρωσία και Κίνα γιατί κινδυνεύουν να τους ξεπεράσουν. Εάν συνεχίσουν να πουλάν και να κατασκευάζουν οπλισμό με δικαιολογίες και όχι με προδιαγραφές και η Ζιμπάμπουε θα τους ξεπεράσει κάποια στιγμή.

Στα δικά μας πάλι. Δεν μας είπαν με ποιον τρόπο θα εξαλείψουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει του μειωμένου οπλισμού και της περιορισμένης επιβιωσιμότητας. Και όχι πονηριές του στυλ βελτιώσαμε τον οπλισμό άρα βελτιώθηκε η επιβιωσιμότητα. Βελτίωση επιβιωσιμότητας στο σκαρί.

Zaxos

Εμείς οι ίδιοι έχουμε γράψει πως πολύ θα θέλαμε να δούμε LCS Independence στο ΠΝ, δεν διαφωνούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία (κι ας γίνει “επανάσταση” στα σχόλια λόγω αλουμινίου)

Πωπωπωπωπωπω
Τι αλλο θα διαβασω πια εδω περα
Εξαιρετικα πλοια……
Οκ ……

Λοιπον Με δυο λογια
Οι lcs ειτε freedom ειτε ιndipendence ειτε mmsc ειναι αναξιοπλοες
Ελαφρα οπλισμενες
Επικινδυνες
Αναξιοπιστες
Κ πανακριβες σε σχεση με οτι προσφερουν
Παντως αεραμυνα περιοχης δεν κανουν με τιποτα κ ουτε με 2 arleigh σωζομαστε ασε που δεν μας τα δινουν κιολας
Για ανθυποβρυχιακο πολεμο ειναι ακυρες
Καλυτερα να παρουμε 4 saar 6 σαν των ισραηλινων με 1.8 δις ειναι τουμπανα αλλα δεν ξερουμε απο ενδιαμεση λυση τι δινουν
Παντως ειναι μια καλη περιπτωση αν θες κατι νεο κ φτηνο…
Εγω προτιμω καλυτερα 4 type 31 με διαμορφωση iver huit. Aaw κ ενδιαμεση λυση 3,4 Type 23 asw
K κανενα υποβρυχιο 214 παμε στα 5 δις με αναβαθμιση 4 μεκο κ ειμαστε οκ
Oι αμερικανικες lcs εχουν αλλό ρολο στο αμερικανικο ναυτικο απο αυτον που χρειαζεται το π.ν.
Κ δεν καταλαβαινω πραγματικα γιατι η πτηση τα λατρευει τοσο πόλυ…ισως υπαρχουν διπλωματικοι λογοι…
Ανεξαρτητως ρολου παντως ειναι πολυ κατω απο τα στανταρ του π.ν. Που εχουν τεθει απο το 2004.
Τα lcs ειναι για το 1980 οχι για το 2025-2055
Κ ειλικρινα δεν πιστευώ οτι το π.ν. Καν τις σκεφτεται
Ακομα δεν εχει σταλει lor κ μακαρι να μη σταλει καν
Απλα πεφτει πολυ διαφημιση κ προπαγανδα για αλλους λογους……..
Κ μη ξεχναμε οτι οι γερμανοι ακομα δεν εχουν κανει προταση…..

Καλυτερα να σκοτωσουμε τωρα τις lcs -mmsc παρα αυριο να σκοτωσουν αυτες το πληρωμα τους

Mean_Machine

Το ΠΝ δεν θέλει πλοία να “κάνουν την δουλειά τους”. Θέλει πλοία πρώτης γραμμής, υπερσύγχρονα τεχνολογικά, να φέρουν όπλα και ραντάρ τα οποία θα γεννούν ανησυχία στους εχθρούς μας. Θέλει πλοία να αποτελούν ισχυρή αποτρεπτική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Βellharra πληρούν τα κριτήρια αυτά. Για τις Αμερικάνικες να μας επιτρέψετε να αμφιβάλλουμε.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ και την Κυβέρνηση με κριτήρια που εμείς ούτε έχουμε φανταστεί. Προφανώς, αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του.

randomname

Δεν πάει να το έγραψε και ο πρόεδρος της Fincantieri…Δεν ανακάλυψε τον τροχό το άρθρο. Και ποιος δεν έχει κράξει (με επιχειρήματα) αυτά τα πλοία κατά καιρούς

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...