- Advertisement -

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

- Advertisement -

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού, κάτι στο οποίο βοήθησαν και οι πολλοί ιστότοποι που  έσπευσαν να το αναδημοσιεύσουν, παραλείποντας όμως να επισημάνουν κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αναγνώστες τους. Να θυμίσουμε, πρώτα από όλα (γιατί έχει σημασία για την λεπτομέρεια που παραλείπεται) ότι το πρόγραμμα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού μοιράζεται ανάμεσα σε δυο διαφορετικές κλάσεις πλοίων, τις LCS Freedom  (κατασκευής Lockheed Martin) και τις LCS Independence (κατασκευής Austal USA).

Οι λόγοι και η σκοπιμότητα που η αποστολή της αντικατάστασης των O.H. Perry από τις LCS και η «μεταφορά έργου» από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke μοιράστηκε σε δυο αναδόχους και όχι σε έναν (με κατασκευή σε πολλά ναυπηγεία)  μπορεί να γεμίσει πολλούς τόμους, ενώ για να γίνει κατανοητή πρέπει κάποιος να γνωρίζει πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί το Πεντάγωνο, τα υφυπουργεία των Κλάδων, τα γενικά επιτελεία στις ΗΠΑ, και κυρίως σε σχέση με την βιομηχανία, στην προκειμένη περίπτωση τη ναυπηγική. Από την άλλη θα πρέπει να σημειώσουμε την ισχυρή και πολύπλευρη κριτική που έχει υποστεί το πρόγραμμα των LCS συνολικά και οι δυο επιμέρους κλάσεις, που και αυτή για να γίνει αντιληπτή θα πρέπει κάποιος να μελετήσει πολύ την γέννηση και εξέλιξη της ιδέας των Littoral Combat Ship έναντι των αναγκών του Αμερικανικού Ναυτικού, όσο –κυρίως- τον τρόπο που υλοποιήθηκε και την εφαρμογή του στην πράξη.

Ένα από τα –πολλά- συμπεράσματα που βγαίνει είναι ότι το πλαίσιο LCS δεν πιστώνεται ως η μεγαλύτερη επιτυχία του US Navy, κάτι που δεν αντανακλάται απαραίτητα και στα πλοία που το υπηρετούν. Επιπλέον οι δυο κλάσεις, με σημαντικά διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουν επιδείξει διαφορετικό βαθμό επιτυχίας στα καθήκοντά τους. Στο στερέωμα που περιγράφηκε παραπάνω και εξελίχθηκε εδώ και μια δεκαετία οι δυο κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαλότητα. Το πρωτοφανές του γεγονότος έχει να κάνει με την επιλογή δυο σχεδιάσεων για την ίδια (σχεδόν) αποστολή, που δεν έχει προϋπάρξει σε πρόσφατα χρόνια στο US Navy. Αν και το πρόγραμμα LCS έχει ουσιαστικά λήξει και δεν έχουν να κερδίσουν κάτι σημαντικό, οι δυο «αντίπαλοι» συνεχίζουν να μονομαχούν (ή μάλλον να κοκορομαχούν), σε μεγάλο βαθμό για την τιμή των όπλων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

Για να επιστρέψουμε όμως στο προκείμενο, το άρθρο του Forbes.com είναι ένας καταπέλτης κατά των LCS Freedom, ενώ άφθονες «μπηχτές» εκτοξεύονται και κατά της Ελλάδας, δεδομένου του ενδιαφέροντος της χώρας μας για την έκδοση MMSC της Freedom. Ποιο συγκεκριμένα ο συγγραφέας του ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει στις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν τα υπάρχοντα πλοία τύπου LCS Freedom σε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία (η οποία έχει ήδη σε παραγγελία τέσσερις MMSC και οι πληροφορίες λένε ότι προετοιμάζεται να τη διπλασιάσει) και η Ελλάδα.

Έτσι, τα «προβληματικά» πλοία του προγράμματος θα περάσουν στα..  κορόιδα και τα «καλά και άξια» ( LCS Independence)  θα συνεχίσουν να υπηρετούν το Αμερικανικό Ναυτικό. Τα παρακάτω είναι μια άμεση απάντηση σε όσους (οι οποίοι μάλλον τώρα μας γνωρίζουν, και) έσπευσαν να μας εγκαλέσουν ότι… «θάψαμε» το άρθρο και κρύψαμε την… «αλήθεια». Το άρθρο (που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ), αναφέρει πολλές… «ενδιαφέρουσες» λεπτομέρειες που «υποστηρίζουν» την θέση του συντάκτη του.  Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι πρέπει να αναγνωστεί με προσοχή από όλους όσους ενδιαφέρονται για την άμυνα αυτής της χώρας και για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που επενδύονται σε αυτή.

Το λάθος “δίλημμα” της περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ, αντί της ενίσχυσης του ΠΝ. «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»

Παρόλα αυτά, πριν σας προτρέψουμε να το κάνετε  επισημαίνουμε την παρακάτω σημαντική παράμετρο, το γεγονός ότι ο συγγραφέας του άρθρου του Forbes.com, υπήρξε σε κάποια προηγούμενη φάση της καριέρας του και αντιπρόεδρος της Austal USA, δηλαδή του κατασκευαστή των LCS Independence, θέση την οποία κατείχε για δυο χρόνια. Το βιογραφικό του μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ. Ίσως γι’ αυτό όταν αναφέρεται στις δυο κλάσεις, και χαρακτηρίζει τις Φ/Γ LCS Independence  «ώριμα» πλοία χωρίς πολλά προβλήματα, από όσα -κατά την άποψή του- είχουν και συνεχίζουν να έχουν οι LCS Freedom, για τις οποίες προτείνει στο US Navy να τις αντικαταστήσει με περιπολικά των 300 τόνων και να αφοσιωθεί στην κλάση Independence.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το άρθρο, γραμμένο από τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας που κατασκευάζει τον ανταγωνιστή των LCS Freedom, δεν είχε εξ’ αρχής  την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ως αντικειμενικό και δεν μας απασχόλησε περισσότερο. Πολλοί βέβαια στην Ελλάδα έκαναν εξάσκηση στη χρήση του google translate και έσπευσαν σε χρόνο μηδέν να το «μεταφράσουν» και να το αναρτήσουν και θα έκαναν καλά, εάν έμπαιναν στον κόπο να το ψάξουν λίγο περισσότερο και να κάνουν την απαραίτητη επισήμανση που προαναφέραμε (και ήταν εύκολο να βρεθεί). Και οι καταγγελίες του –έστω και μονόπλευρου- άρθρου θα αναρωτηθεί κανείς! Φυσικά και τις λαμβάνουμε υπ’ όψη, όπως πρέπει να κάνει κάθε ένας, ειδικά όσοι θέλουν να υποστηρίζουν ότι υπηρετούν την ενημέρωση. Το γεγονός της προϊστορίας τους όμως μας κάνει άκρως επιφυλακτικούς  και δεν τις υιοθετούμε αψήφιστα ούτε όμως τις απορρίπτουμε. Συνεχίζουμε να τις ψάχνουμε.

Οι LCS Freedom είχαν πράγματι πολλά παιδικά προβλήματα, τα οποία και έλυσαν σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα προηγμένο και πολύπλοκο σύστημα πρόωσης, που δημιουργούσε αρκετές αβαρίες, ειδικά στα LCS 1 & 3. Τα πλοία πλέον κάνουν κανονικά μεγάλα deployments, με βασικό τους πρόβλημα το μειωμένο πλήρωμα, που αυξάνει τον φόρτο ανά  στέλεχος και τη συντήρηση. Το βασικό πρόβλημα της σχεδίασής τους είναι το concept των Mission Modules, που “χαντάκωσε” τα πλοία σε μειωμένο οπλισμό και περιορισμένη επιβιωσιμότητα. Η αλήθεια είναι αυτή που γράφει ο συντάκτης του Forbes.com: τα LCS Independence είναι σχετικά καλύτερα αν και ακριβότερα από τα LCS Freedom σαν πλοία. Και θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο της μέλλουσας ελληνικής φρεγάτας, αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Είναι κατασκευασμένο ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από αλουμίνιο, σε αντίθεση με τις LCS Freedom, που είναι χαλύβδυνες με υπερκατασκευή από αλουμίνιο, αλλά με θωράκιση από κεραμικά υλικά.

Littoral combat ship 25

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ και την Κυβέρνηση με κριτήρια που εμείς ούτε έχουμε φανταστεί. Προφανώς, αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του. Αν αγοράσει τις ΜΕΚΟ Α200 ή τις Type 31, πάλι θα πάρει το πλοίο που θέλει.

Αλλά μιλώντας για τις ΗΠΑ, γεωπολιτικά, λογικό είναι να υπάρχουν κάπου “κρυμμένα” κι άλλα συμφέροντα, που θα ήθελαν για παράδειγμα να δουν τις LCS Independence να προσφέρονται στην Ελλάδα. Εμείς οι ίδιοι έχουμε γράψει πως πολύ θα θέλαμε να δούμε LCS Independence στο ΠΝ, δεν διαφωνούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία (κι ας γίνει “επανάσταση” στα σχόλια λόγω αλουμινίου). Το ΠΝ μάλλον δεν θέλει αλουμινένια πλοία, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτό που θα το κρίνουμε. Ούτε εμείς, ούτε το Forbes, ούτε οι καλοί γνώστες χειρισμού του Google Translate.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

309 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
309 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kakaouskia

Καλησπέρα

Αντί σχολίου θα παραθέσω απλώς μια γνώμη δημοσιευμένη στο USNI σχετικά με την Ιταλία και τα προβλήματα στα ναυπηγικά προγράματα του USN.

https://blog.usni.org/posts/2020/11/18/to-meet-china-benchmark-italy

Κρατάω αυτή την παράγραφο από το άρθρο:

We don’t need to go back over LCS, DDG-1000, CG(X), and other programs again. We’ve done that here already, and it speaks for itself.
What has little Italy done for its fleet while we played “reassign the guy with the hard questions?”
They’ve built 10 FREMM FFG (that we’re going to copy because we can’t do that ourselves)

Επίσης, ένα ωραίο συγκριτικό των επιφανειών ραντάρ για τα πλοία των ΗΠΑ:
comment image

Υ.γ. Ωραίο φαίνεται το DDX των Ιταλών. Αχ και να υπήρχαν €€€

Iomar

Καλησπέρα,

Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να ανοίξω το σύνδεσμο που παραθέσατε, οπότε αν σας είναι εύκολο γράψτε τον τίτλο μόνο του άρθρου για να μπορέσω να το βρω.

kakaouskia

Καλησπέρα
Έχετε υπόψην ότι το USNI Blog δεν παίζει καθόλου καλά με ad blockers

Ο συγγραφέας διατηρεί δικό του ιστολόγιο, παραθέτω την καταχώρηση – παραπομπή στο USNI: http://cdrsalamander.blogspot.com/2020/11/who-is-going-to-have-new-cruiser-design.html

USNI Blog
To Meet China, Benchmark ItalyBy CDRSalamander | November 18, 2020    

Iomar

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ.

gdmast

Αυτή τη στιγμή η βασική Fremm κοστίζει κάτω από 500 εκ (βλ. 470 εκ για το Μαρόκο). Τι να συζητάμε τώρα? Ότι άλλο συζητάμε, είναι να είχαμε να λέγαμε. Ιδίως με αυτές τις φ/γ που δεν είναι καν φρεγάτες που πάνε να μας φορτώσουν.
Εγώ απλά θα κάνω ΜΙΑ και ΜΟΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗ:
Εάν αυτό το πλοίο ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ Η LM, θα γινόταν ΠΟΤΕ συζήτηση για να το πάρει το ΠΝ?
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Last edited 4 days ago by gdmast
chriss8

Με ή χωρίς τα όπλα, πυραύλους κι τα συστήματα; 8 Fremm πάντα είναι καλύτερες από 4 οποιασδήποτε φρεγάτας. Απαιτείται ανανέωση του στόλου!

gdmast

Με 2 Α-43 (ήθελαν μόνο Aster 15) γιατί τις πήραν για α/υ πόλεμο. Τα υπόλοιπα τα έχει. Τα όπλα είναι πάντα extra, ότι και να πάρεις.

GeorgeE

Εγώ πάντως συμφωνώ στο να τις σκοτώσουμε!!! Από μένα είναι ναι!!!

NikdaGreek

Κατα την ταπεινή μου εκτίμηση, το MMSC είναι κατάλληλο για την περιοχή του Αιγαίου. Για την Ανατολική Μεσόγειο, τα MMSC και μόνο δεν είναι αρκετά. 2 A / B και 4 MMSC και τα 4 εκσυγχρονισμένα MEKO και πιθανώς 2-3 ακόμη Super Vita θα ήταν ιδανικά.

anas

Τις περισσότερες φορές που αποτρέψαμε το τουρκικό ΠΝ (Orus Reis) να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα τελευταία χρόνια το κάναμε με την Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς, μία εκ των 3 μη αναβαθμισμένων S. Με σκάφος της ίδιας κλάση (S) εμβολίσαμε την πιο σύγχρονη Φ/Γ των Τούρκων. Γιατί οι 40+ ετών S είναι κατάλληλες για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι MMSC (LCS) που είναι ανώτερες σε οπλισμό από τις S και οι οποίες επιχειρούν μέχρι τις ακτές της Ασίας διασχίζοντας όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ακατάλληλες???

jorgosac

αυτά ήταν στο παρελθόν, σε 10 χρόνια οι απέναντι θα έχουν τελείως διαφορετικά πλοία στο νερό

ultorius

Για ποιο λογο ειναι αρκετα για το Αιγαιο? Τους αλαζει το survivability?Η αρχιζουν ξαφνικα να βλεπουν υποβρηχια οταν ειναι βορεια απο την Κρητη?

SAAB

Αναλύεις ακριβώς την πολιτική πωλήσεων της LM. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για διαμόρφωση Α/Α σε αντιτορπιλικό γιατί θα μας στοιχίσει σε αριθμούς. Πρέπει να πάμε σε φρεγάτα με διαμόρφωση Α/Α.

NNNN

Σωστοτατος @ κατευθείαν σε φρεγάτα με διαμόρφωση Α/Α πρέπει να πάμε!

And20

Διαβάζοντας κανείς την αρθρογραφία καταλαβαίνει ότι το USN έχει συναντήσει προβλήματα με την αξιοποίηση των πλοίων αλλά εντέλει επενδύει σε αυτά και όχι το αντίθετο. Έχουν σκοπό να αναβαθμίσουν ριζικά τη φονικότητα και επιβιωσημότητα των πλοίων αυτών εξοπλίζοντας τις με αρκετά σύγχρονα όπλα (ναι ανάμεσα τους και laser) και σουίτες ηλεκτρονικών. Αν έχω καταλάβει καλά οι κύριες αναβαθμίσεις των πλοίων θα ξεκινήσουν από το 2022 και μάλλον δημιουργούν ένα αρκετά φονικό σκάφος που απέχει σημαντικά από τις αρχικές LCS. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα, που αρκετά μέλη του φόρουμ επίσης θέτουν, του κατά πόσο τα σκάφη αυτά αντέχουν σε πλήγματα λόγω σχεδιασμού και επιπέδου θωράκισης. Αν και από ό,τι διαβάζω θα υπάρξει αναβάθμιση και σε αυτόν τον τομέα.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα σκάφη αυτά μαζί με τις super vita μπορούν να αποτελέσουν το απόλυτο όπλο του ΠΝ στο Αιγαίο. Για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επενδύσουμε σε άλλα πλοία που να μπορέσουν να αντιπαρατεθούν με τα καινούργια αντιτορπιλικά των Τούρκων (αν καταφέρουν να τα ναυπηγήσουν…) που σε μένα μου μοιάζουν περισσότερο με καταδρομικά. Εννοείται ότι ούτε οι σημερινές φρεγάτες αλλά ούτε και οι MMCS μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο ανατολικό Αιγαίο απέναντι σε τέτοια πλοία. Νομίζω ούτε και οι Belharra.

ΥΓ: Ευχαριστούμε Πτήση για τα άρθρα των 21:00 που μας συντροφεύουν τα τελευταία χρόνια. Μοναδική βραδινή παρέα. 

Stealth

Οι ΗΠΑ δεν επενδυουν στα LCS πλεον, κανουν τo ακριβως αντιθετο. Εχουν αποφασισει να περικοψουν την παραγγελεια του πλοιου κατα 20 μοναδες.

To 2019 ηταν η τελευταια χρονια που χρηματοδοτηθηκε η ναυπηγηση νεων μοναδων. Απο εδω και εμπρος απλως θα τελειωσουν τα πλοια στα οποια εχει ΗΔΗ ξεκινησει η παραγωγη. Επομενως προκειται για ενα προγραμμα που ειναι στο τελος του.

“FY 2019 is the last year of procurement of LCS.”

https://www.navy.mil/Resources/Fact-Files/Display-FactFiles/Article/2171607/littoral-combat-ship-class-lcs/

Τα λειζερ ουτε θα μας τα πουλησουν, ουτε τα δινουν, και ακομη και να μας τα εδιναν, θα μπορουσαν να εγκατασταθουν σε οποιοδηποτε πλοιο παραγει αρκετη ηλεκτρικη ισχυ, δεν ειναι αποκλειστικο προνομιο των LCS/MMSC.

Τελος, οταν το Αμερικανικο Ναυτικο δηλωνει επισημως οτι το πλοιο εχει επιβιωσιμοτητα Level 1, εννοουν το συνολο του πλοιου, οχι μονο την αλουμινια υπερκατασκευη. Τι να το κανεις το χαλυβδινο σκαφος εαν δεν εχει στεγανα οπως μια φρεγατα, η εαν εχει μικρο βυθισμο και γαστρα ημι-πλαναρισματος και το πλοιο εχει ασχημη συμπεριφορα στη θαλασσα οταν υπαρχει κυμματισμος και ανεμος. Χρειαζομαστε πλοια “παντος καιρου” και οχι πλοια μονο οταν για οταν ειναι “καλος καιρος” οπως ειναι στον Περσικο κολπο.

NNNN

Δυστηχως ακριβώς έτσι είναι αλλά θα τη πατήσουμε καθώς φαίνετε

Nikodimos Pavlidis

«Οι ΗΠΑ δεν επενδυουν στα LCS πλεον, κανουν τo ακριβως αντιθετο. Εχουν αποφασισει να περικοψουν την παραγγελεια του πλοιου κατα 20 μοναδες.»

Αγαπητέ φίλε, αυτό δεν το γνωρίζετε ούτε εσείς, ούτε εμείς, ούτε κανένας. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Και δεν χρειάζεται να πάτε μακριά, δείτε τι συνέβη, στο USN πάντα, με την κλάση Zumwalt. Ενώ υπήρχε απόφαση για ναυπήγηση 30+ πλοίων, κι είχε αρχίσει να διακόπτεται η χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Arleigh Burke και τα ναυπηγεία άρχισαν να κάνουν προετοιμασίες, να προσλαμβάνουν προσωπικό, να αγοράζουν εργαλειομηχανές για να ξεκινήσουν να χτίζουν Zumwalt, το αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε ότι τελικά δεν θέλει τα ανώτερα (αλλά ακριβότερα) Zumwalt κι ότι το συμφέρει καλύτερα να επιστρέψει στα Burke.

Εξάλλου τέτοιες αποφάσεις δεν βασίζονται μόνο σε επιχειρησιακά κριτήρια αλλά και (για να μην πω κυρίως) και σε οικονομικά και πολιτικά, δηλαδή το ποιο ναυπηγείο στις ΗΠΑ (και κατ’ επέκταση ποια τοπική κοινωνία) θα πάρει την αντίστοιχη δουλειά.

Με λίγα λόγια είναι μάταιο θα προσπαθούμε να κάνουμε τον προφήτη για το τι θα συμβεί στο μέλλον, ακόμα και με ειλημμένες αποφάσεις στα χέρια μας.

GeorgeD

Μήπως επειδή είδε αυτό που φώναζαν όλοι, ότι έφτιαχνε μια κλάση που ήταν απίστευτα ακριβή γι’αυτό που πρόσφερε. Θυμάμαι τότε και πάλι πλήθος άρθρων που τα κράζανε.
Ρωτάμε όλοι, μήπως και τα mmsc/lcs κλπ είναι πάρα πολύ ακριβά για αυτά που προσφέρουν? Γίναμε Σ.Αραβία και το ξέχασα?
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει τέτοια πλοία, γιατί πολύ απλά με τέτοιο κόστος δεν μπορεί να τα αγοράσει σε νούμερα (για να μην αναφέρω για τις δυνατότητες τους, σε σχέση με τα χρήματα)

Stavrogin1

Το zumwalt δεν είναι κατάλληλο παράδειγμα. Το κόστος του σκάφους και του οπλισμόυ ηταν τεραστιο . Θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθεί μελλοντικά η πολυάριθμη κλάση ΑΒ με τέτοια πλοία, ειδικά όταν επιθυμούν να τρέξουν απείρα αλλά προγράμματα. Σημαντικό επιχειρημα είναι ότι στην ffgx το USN εγκαταλειψε το σκάφος του LCS για χάρη ενός δοκιμασμενου ιταλικού σκάφους. Δεν ήταν ασφαλώς λόγω οπλισμού ήταν λόγω σκάφους. Ναι, δεν είμαστε προφήτες. Μπορεί τα σκάφη LCS και Zumwalt να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μελλον σε παραλλαγές αλλά τώρα δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα για το USN. Το ίδιο το USN δεν προμηθευτεται προς το παρόν τις mmcs. Πόσο πιθανό είναι να το κάνει στο μελλον;

jorgosac

το πρόγραμμα Zumwalt το σκότωσαν διότι βγήκε ο λογαριασμός 20 δις για 3 πλοία και σχεδὀν ὀλες οι επιμἐρους εξελιγμἐνες τεχνολογἰες του εἰναι ακὀμη υπὀ ανἀπτυξη, οι LCS είναι επίσης dead in the water 🙂 διὀτι το Αμερικανικὀ Ναυτικὀ συνειδητοποἰησε ὀτι οι συνθἠκες ἀλλαξαν (=Κινα) και γι’αυτὀ, πολὐ λογικἀ, οι πὀροι πλἐον κατευθὐνονται σε ΑΒ και σχεδιασμὀ πραγματικἠς φρεγἀτας πολλαπλὠν ρὀλων (κἀτι το οποἰο οι LCS δεν ἠταν ΠΟΤΕ)

Vas

Δεν είναι έτσι ακριβώς, τα “ανώτερα” Zumwalt όπως λέτε αποδείχτηκαν όσο και τόσο ανώτερα και συνάμα πανάκριβα, ακριβώς για αυτό το λόγο κόπηκαν, έχουν και λιγότερα κελιά.
Βασικά οι A.Burke μπορούν να κάνουν ότι κάνει ένα Zumwalt. Το μόνο υπέρ που έχει το τελευταίο είναι η δυνατότητα ισχυρού ναυτικού βομβαρδισμού με τα δύο κανόνια των 155χιλ τα οποία όμως έχουν πανάκριβα βλήματα με κόστος 800.000 με 1.000.000 δολάρια το καθένα(μιλάμε για ναυτική οβίδα!!) δλδ σχεδόν κόστος όσο ένας πύραυλος, με την διαφορά ο τελευταίος διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και βάρος πολεμικής κεφαλής, ο ρόλος που επεδίωκαν αρχικά για τα Zumwalt δλδ ναυτικό βομβαρδισμό με το βλήμα LRLAP των 155χιλ ώστε να είναι μια φθηνή λύση και να αντικαταστήσει ως ένα βαθμό τους πυραύλους κρουζ για τις πιο κοντινές εμβέλειες απέτυχε, διότι είναι πανάκριβο το βλήμα LRLAP των 155χιλ όπως έγραψα, μάλιστα από όσο λέγεται το απόθεμα βλημάτων που έχουν για κάθε κανόνι σε αυτά τα πλοία είναι λιγότερο από το μισό λόγω του τεράστιου κόστος τους.
Γενικά το σχέδιο είχε πολλές καθυστερήσεις, υπερβάσεις και προβλήματα και για αυτό περικόπηκε.

dk137

Ξέρουμε ότι το USN ξεμπέρδεψε με τις LCS:

“FY 2019 was the final year programmed for LCS seaframes.”

“FY 2019 is the last year of procurement of LCS.”

Ρητά, τα συγκεκριμένα πλοία αποτελούν παρελθόν για το USN. Δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να τα προμηθεύονται.

https://www.navy.mil/Resources/Fact-Files/Display-FactFiles/Article/2171607/littoral-combat-ship-class-lcs/

ptisidiastima

Τι εννοείτε “ξεμπέρδεψε”; πως τα απέσυρε τα πλοία; γιατί ακόμη πέφτουν στη θάλασσα, και αναλαμβάνουν αποστολές.
Μην τα μπερδεύετε. Άλλο τελευταίο έτος που παραγγέλνεται πλοίο, άλλο τελευταίο έτος κατασκευής, άλλο απόσυρση.
Μόνο παρελθόν δεν είναι. Τώρα βέβαια εσείς θεωρείτε ότι θέλετε. Μετά από 35 πλοία, σταμάτησαν την κατασκευή, όχι τη χρήση.

dk137

Καταλαβαίνω αρκετά καλά τι γράφει το άρθρο.

Οι άνθρωποι λένε ευθαρσώς ό,τι πήραμε πήραμε. Συζητούν για απόσυρση πλοίων 15ετίας. Τι παραπάνω πρέπει να κάνουν? Υπάρχουν και κάποια προσχήματα, τι περιμένετε, να βγουν να ανακοινώσουν ότι ξοδέψαμε χ δις δολάρια σε κάτι που βγήκε πατάτα, συγνώμη λάθος?

nigozs

Σωστότατα !!

dk137

“Εξάλλου τέτοιες αποφάσεις δεν βασίζονται μόνο σε επιχειρησιακά κριτήρια αλλά και (για να μην πω κυρίως) και σε οικονομικά και πολιτικά, δηλαδή το ποιο ναυπηγείο στις ΗΠΑ (και κατ’ επέκταση ποια τοπική κοινωνία) θα πάρει την αντίστοιχη δουλειά.”

Αυτός και το lobbying της LM είναι ο μοναδικός λόγος που τράβηξε τόσο πολύ το παντελώς αποτυχημένο πρόγραμμα των LCS.

spy

«Τελος, οταν το Αμερικανικο Ναυτικο δηλωνει επισημως οτι το πλοιο εχει επιβιωσιμοτητα Level 1, εννοουν το συνολο του πλοιου, οχι μονο την αλουμινια υπερκατασκευη. Τι να το κανεις το χαλυβδινο σκαφος εαν δεν εχει στεγανα οπως μια φρεγατα, η εαν εχει μικρο βυθισμο και γαστρα ημι-πλαναρισματος και το πλοιο εχει ασχημη συμπεριφορα στη θαλασσα οταν υπαρχει κυμματισμος και ανεμος».

Με την σημαντικότερη παράγραφο του σχολίου του Stealth γιατί δεν ασχολείστε (όπως όλοι οι υπερασπιστές των ΜΜSC) και την προσπερνάτε έτσι απλά;
Τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης αγοράζονται για δύο λόγους. Την διακομματική αλληλο-υποστήριξη (γιατί στο δημοκρατικό τόξο μαζί τα έφαγαν και συνεχίζουν να τα τρώνε) οπότε βάζουμε τα ναυπηγεία σε προτεραιότητα για να συνεχίσει να έχει λόγο το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ αλλά και για να συνεχίζουμε να διορίζουμε δικά μας παιδιά στις διοικήσεις, με το αζημίωτο βέβαια) καθώς και την στήριξη των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ανύπαρκτη οικονομία της μπανανίας των εποίκων.
https://www.capital.gr/oikonomia/3496892/moody-s-analytics-i-ellada-meta-tin-pandimia-oi-exairetika-thetikes-prooptikes-kai-i-anthisi-tis-oikonomias-kai-ton-ependuseon
Αυτά είναι τα μόνα “αντισταθμιστικά” που ενδιαφέρουν τις γηγενείς famiglias, και τα μόνα που θα πάρουμε.

Last edited 4 days ago by spy
Nikodimos Pavlidis

«Με την σημαντικότερη παράγραφο του σχολίου του Stealth γιατί δεν ασχολείστε (όπως όλοι οι υπερασπιστές των ΜΜSC) και την προσπερνάτε έτσι απλά;»

Για τον προφανή λόγο μάλλον. Επειδή δεν είμαι υπερασπιστής των MMSC, και πώς θα μπορούσα άλλωστε να είμαι υπερασπιστής (ή αντίθετα, κατακριτής) πλοίων που ούτε καν τα έχουμε δει ακόμα ούτε ξέρω την διαμόρφωσή τους για να την κρίνουμε. Τέτοιες προφητικές ικανότητες δεν έχω, θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού για κάτι τέτοιο

Stealth

Κυριε Παυλιδη, ο συνδεσμος που εβαλα παραπανω ειναι του Αμερικανικου Πολεμικου Ναυτικου, δεν ειναι απο καποιο ΜΜΕ. Το Αμερικανικο ΠΝ γραφει στην επισημη ιστοσελιδα του οτι το 2019 θα ειναι το τελευταιο ετος που θα ναυπηγηθουν καινουρια πλοια LCS.

Δεχομαι οτι μπορει τα δεδομενα να αλλαξουν και να ναυπηγηθουν πολυ περισσοτερα LCS. To Κονγκρεσο αποφασιζει για αυτες τις επιλογες.

Εμεις πρεπει να κοιταζουμε τις δικες μας αναγκες, δεν θα ερθει ο Αμερικανικος στολος να πολεμησει για εμας. Και φυσικα με μια αγορα 4 πλοιων δεν θα αλλαξουμε το στρατηγικο δογμα των ΗΠΑ στην περιοχη, ειναι εξαιρετικα αφελεις οι κυβερνωντες εαν πιστευουν κατι τετοιο.

Εαν οι Αμερικανοι μας λογαριαζουν ως στρατηγικο συμμαχο θα φανει απο το τι θα μας προσφερουν ως ενδιαμεση λυση και ως βοηθεια, εκει ειναι το τεστ. Εαν μας δωσουν ΑΒ / MLRS / Abrams / F-16 / Chinook / Blackhawk με συμβολικο τιμημα, τοτε εχει καλως. Εαν μας προσφερουν LCS με 500 εκ. και Μ113 τοτε η αξια της Ελλαδας ως στρατηγικου συμμαχου ειναι πολυ χαμηλα και ουτε για αστειο δεν θα πρεπει να αποκτηθουν MMSC. Οι ΗΠΑ προφανως μας θεωρουν δεδομενους και αχρειαστους. Ουσιαστικα θα εχουμε αλυσιδοδεθει στο Αμερικανικο αρμα και θα δρουμε ως υποχειρια των ΗΠΑ, και οχι ως ανεξαρτητη χωρα.

Εαν θελουμε να φτιαξουμε ναυπηγεια τοτε αντι να παρακαλουμε τους Αμερικανους και να τους πληρωνουμε 4 δις για να αγορασουν τα ναυπηγεια μας, ας κανουμε διεθνη διαγωνισμο και ας απευθυνουμε προσκληση προς ολους, ακομη και την Κινα και τη Ρωσια για να συμμετασχουν σε διαγωνισμους ναυπηγειων, λιμανιων κτλ.

Last edited 4 days ago by Stealth
Nikodimos Pavlidis

«Κυριε Παυλιδη, ο συνδεσμος που εβαλα παραπανω ειναι του Αμερικανικου Πολεμικου Ναυτικου, δεν ειναι απο καποιο ΜΜΕ. Το Αμερικανικο ΠΝ γραφει στην επισημη ιστοσελιδα του οτι το 2019 θα ειναι το τελευταιο ετος που θα ναυπηγηθουν καινουρια πλοια LCS.»

Μα…. δεν είπα εγώ ποτέ ότι είναι από κάποιο ΜΜΕ (οπότε έχει σχετική ή αμφισβητούμενη βαρύτητα). Αυτό που έγραψα ήταν σαφές. Ότι τέτοιοι «συνδεσμοι» υπήρξαν και στο παρελθόν και για άλλα προγράμματα αλλά δεν έγιναν τα πράγματα τελικά όπως σχεδιάστηκαν.

axinosp

“Τα λειζερ ουτε θα μας τα πουλησουν, ουτε τα δινουν” ξέρεις κάτι που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι και γιατί οι Ισραηλινοί στην νέα τους Φρεγατοκορβέτα (Saar 72) , τα έχουν στην προσφορά τους

GK21

Αν οι αναβαθμισεις ξεκινησουν το 2022,ακομη και αν πανε ολα καλα και δεν υπαρξουν αλλα προβληματα,ποτε θα ειναι ετοιμα τα πλοια???Το 2024?Το 2025?Το 2026?Μεχρι τοτε τι θα κανεις?Θα ταμπουρωθεις στα 6Ν.Μ. του Γεραπετριτη και θα κρατας την ψυχραιμια σου???

peet14

Aν και προηγούμενο σχόλιο μου κόπηκε -σε άλλο άρθρο -για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω ,θα παραθέσω και εδώ την άποψη μου .
Τις ανάγκες για τα νέα σκάφη του Π.Ν ,υποθέτω ,ότι τις έχει καθορίσει η ηγεσία του Π.Ν και του ΓΕΕΘΑ .
Μπορώ να υποθέσω ότι η ηγεσία του Π.Ν συνομιλούσε με τους Γάλλους για τις Bel ,για κάποιους ουσιαστικούς λόγους έτσι ώστε οι Bel να ταιριάξουν στις απαιτήσεις του Π.Ν
Αν η ηγεσία του Π.Ν θεωρεί ότι τα MMSC είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συζητούσαν με τους Γάλλους ,τότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης .
Αν δεν είναι ,τότε η ηγεσία Π.Ν και ΓΕΕΘΑ είναι υπόλογη για την όποια επιλογή που δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι θέσανε .
Την πολιτική απόφαση -επιλογή την κατανοώ μέχρι ενός σημείου ,αλλά όχι μέχρι του σημείου να αγοραστούν σκάφη που δεν καλύπτουν τα θέλω του Π.Ν .
Υγ αποτελεί παράδοση να μαθαίνεις τα ευάλωτα σημεία της Χ επιλογής από κάποιον που είναι ανταγωνιστής .Ποτέ δεν τα μαθαίνεις απ αυτόν που πουλάει το αντικείμενο .

ECG

“Υγ αποτελεί παράδοση να μαθαίνεις τα ευάλωτα σημεία της Χ επιλογής από κάποιον που είναι ανταγωνιστής .Ποτέ δεν τα μαθαίνεις απ αυτόν που πουλάει το αντικείμενο”

ακριβώς!! Που είναι ο αντίλογος; Δηλαδή της lockeed martin δεν γραφουν αρθρα; Η είναι μικρη και δεν εχει επιρροη στον τυπο;

Και το αρθρο της forbes δεν ειναι το μονο… οι συναναγνωστες στο προηγουμενο αρθρο εδωσαν μια λιστα με αρθρα και αναφορες… Ολοι πρωην εργαζομενοι της Austal ειναι;

peet14

Aγαπητέ ,προσωπικά εστίαζα και εστιάζω στην ημετέρα ηγεσία των Ε.Δ για τις όποιες αποφάσεις .
Ελπίζω ότι πλέον δεν υφίσταται παρόμοιο καθεστώς με αυτό που υπήρχε επι Ακη ,κλπ,κλπ ,οπότε οι αρχηγοί έχουν ουσιαστικό λόγο στις επιλογές που θα γίνουν .
Βέβαια υπάρχουν κάποια κενά -απορίες για κάποιες επιλογές τους -βλέπε Αδελαίδες ,αλλά όπως και να έχει δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο σημερινός υπουργός Άμυνας θα πάρει την Χ απόφαση που θα είναι αντίθετη με τις εισηγήσεις των αρχηγών ή δεν θα καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει όσον αφορά τα σκάφη .
Εύχομαι -ελπίζω ότι έχουμε ξεφύγει από τον νοσηρό κλίμα του παρελθόντος .

GioFlo

Με καλυψες.

Digenis

Οταν σας ελεγα μην ακουτε την καθε τριχα που γραφετε στο αμερικα !!! Παίζει πολύ χρήμα και υπαρχουν και εκει πολύ πρετεντεριδες .

Ρε οτι λεω τελευταία βγαίνει 1 προς 1 .

chriss8

Είναι λογικό να είμαστε καχύποπτοι για ένα πλοίο που η ίδια του η μάνα του το αφήνει σιγά σιγά πίσω. Είναι λογικό να θέλουμε να δούμε τα λιγοστά λεφτά μας να πάρουν ότι καλύτερο κυκλοφορεί. Σκληρός ανταγωνισμός. MEKO, Belhara, Type… κάτι, Fremm ….

Είναι παράλογο να καταδικάζουμε το πλοίο χωρίς να ξέρουμε τί συστήματα και οπλισμό θα έχει, καθώς και τί προίκα θα κουβαλήσει μαζί του, όπως υπονοείτε (αν έχει προίκα φυσικά).

Κάποιο άλλο site ήδη το βρήκαν ότι θα πάρουμε την έκδοση της ΣΑ και από πάνω θα χρυσοπληρώσουμε για να πάρουμε LCS πακέτο με τις MMSC. Ας περιμένουμε να δούμε.

Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παράδοση στα σκάνδαλα αλλά έχουμε και μεγάλη παράδοση στο να μας εξαπατούν μέχρι και διαφημιστικές εταιρίες….

Digenis

Η LM δεν ειναι Γερμανοί !!! Μη συγκρίνουμε τα ασύγκριτα (δεν το λεω συγκεκριμένα για σενα )

Last edited 5 days ago by Digenis
dk137

Ναι, είναι χειρότεροι….

Bridger

Φίλε Διγενή, μην κολλάμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος. Από τους εκατοντάδες τύπους πολεμικών σκαφών που υπηρετούν στα διάφορα πολεμικά ναυτικά του πλανήτη, υπάρχει κάποιο άλλο πλοίο που να έχει φάει δημόσια τέτοιο μπαράζ αρνητικών κριτικών όσο τα LCS; Όχι. Αν ρωτήσεις εμένα γιατί, η απάντηση, και χωρίς κανένα απολύτως φανατισμό, είναι απλή: Γιατί δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Όλα τα άλλα είναι απλώς ωραιοποιήσεις και εκλογικεύσεις ενός ξεκάθαρα υπαρκτού προβλήματος.

Last edited 4 days ago by Bridger
Digenis

Ναι οντος δεν υπαρχει καπνος χωρις φωτια οπως και καινοτομία χωρίς ρισκο …Και το ρισκο το πηραν οι αμερικανοι να φτειαξουν ενα πλοιο 3600 με 47knts με 50ατομα πλήρωμα .Εχασαν μερικα δις και μια 10ετια να το επισκευάσουν αλλα σημερα τα πλοια που κατασκευάζονται ειναι θηρία .Του τεστιν τα κατάφεραν

Doric

“Εχασαν μερικα δις και μια 10ετια να το επισκευάσουν αλλα σημερα τα πλοια που κατασκευάζονται ειναι θηρία .Του τεστιν τα κατάφεραν”

Γελανε και οι μπουλμεδες με αυτα που γραφετε μερικοι.
Σοβαρα τωρα?Τι ΘΗΡΙΑ Ειναι με 57mm πυροβολο ,searam και hellfire….
Τα θελετε και τα λετε?
Μαλλον δεν διαβαζετε ολα τα σχολια (διαβαζετε οτι σας συμφαιρει),οπου γραφει οτι ποτε δεν επιασαν τα 47knots ,οτι δεν βγαινουν με 50 ατομα πληρωμα (Η υποστελεχωση ειναι ενας απο τους λογους για τον οποιο παθαινουν και ζημιες).
Οποτε αγαπητε Digenis ,2 στα 2 fail….

Evanos

Μαλλον το μόνο που κατάφεραν είναι να είμαι πιο υποψιασμενοι και έτοιμοι οτι θα χρειαστεί να ρυμουλκυσουν την LCS από κάποιον Ωκεανό πίσω στο μηχανουργείο…

και ως εκ τούτων των συχνων συμβάντων θα ήταν καλύτερα να ματαιωσουν τις περαιτέρω ναυπήγησεις του τύπου..

KonstantinosKaperonis

Συγχωρέστε αλλά τέτοιες αναλύσεις υπήρξαν και για το phantom, το F-16 και οποί οποιαδήποτε νέο σύστημα ερχόταν με υποσχέσεις.. Είναι λογικό. Δε θα μπω οι MMSC έχουν 10+ χρόνια που ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ για να λύσουν τα οποία προβλήματα, δε λέω ότι είναι οι πιο καλές, δε λέω ότι μεμονωμένα είναι η πιο συμφέρουσα λύση αλλά για πιο λόγω όλος αυτός ο χαμός.;να δούμε την τελική τιμή, οπλισμό, προσφορά, ενδιάμεση λύση. Προσωπικά θα προτιμούσα τις type 31 και πακέτο αρκετές type 23 από R.N. αλλά αν το ναυτικό μας δεχθεί κάποιο αντάλλαγμα που θεωρεί υπερτερο τότε πάω πάσο. Αυτοί πολεμούν με αυτά, αυτοί δουλεύουν σε αυτά, κοιμούνται και τρώνε. Καλησπέρα σας και αντιλαμβάνομαι πως όλα οφείλονται στους λιγοστούς και υπερπολύτιμους πόρους μας

dk137

Αυτοί που διαλέγουν τις φρεγάτες (είτε είναι η κυβέρνηση, είτε το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο) δεν πολεμούν… Άλλους θα πάρουν στον λαιμό τους με οποιαδήποτε ω μη γένοιτο άστοχη επιλογή.

Observer

Φαίδωνα σε βλέπω καλό δικηγόρο….Όλοι οι εξοπλισμοί έχουν λόγο και αιτία που γίνονται.Αν για παράδειγμα το ΠΝ θέλει τα 4 LCS για το ρόλο πχ του ΞΙΦΙΑ όπως τα αείμνηστα θηρία πάμε πάσο.Όμως τι γίνεται με τον υπόλοιπο στόλο και το σχεδιασμό του θέλουμε να μάθουμε, και από ότι φαίνεται σαν να μην υπάρχει σχέδιο. Επίσης τα σκάφη μας θα πρέπει να είναι αστακοί γιατί ο Τούρκος πάντα θα κατεβαίνει στο “ρίνγκ” με το μεγαλύτερο δυνατό πλεονέκτημα.Όμως με ραντάρ 100 χλμ δεν πας πουθενά.Με Link 22 και όπλα κάποιου ικανού βεληνεκούς(πυρ. επιφ.αέρος με εμβέλεια άνω των 50 χλμ κάτι είναι υποφερτό. Ο απέναντι όμως έχει και εξελιγμένο ΗΠ και δορυφορικές επικοινωνίες!!Επαναλαμβάνω ότι τα πλοία πρέπει να είναι αστακοί και να διαχειρίζονται πολλών ειδών απειλές ταυτόχρονα.Όμως η ανάλυση έως τώρα των πλοίων δεν πείθει. Οι γαλλικές Belhara στην εγχώρια τους διαμόρφωση μπορεί να μην έχουν πολύ σοφιστικέ όπλα, όμως οι αισθητήρες τους είναι το κάτι άλλο.Με το μισό των δυνατοτήτων των γαλλικών αισθητήρων θα ήμουν ευχαριστημένος, τουναντίον όπως έγραψαν πολλοί συμφορουμίτες, το πλοίο αυτό ενώ είναι καινούρια σχεδίαση σχετικά, μας γυρίζει στη δεκαετία 80-90!!!

Polaris

Εδω δεν βαλαμε σε καινουργια ελικοπτερα LINK16 και θα παιζουν με P2P , ψαχνεις και LINK22 εσυ. Λες και αν επικοινωνουσε το αεροπλανο και με τα P3 και με τα πλοια θα υπηρχε προβλημα .

Doric

Δεν χρειαζεται ρε φιλε,τα ειπαμε αυτα….
Οπως δεν χρειαζεται και το σοναρ γαστρας.
Οπως δεν χρειαζεται και ρανταρ με εμβελεια μεγαλυτρη των 200km.
Οπως δεν χρειαζονται και SM-2.

Polaris

Μπορει το κειμενο να το γραφει ο πρωην αντιπροεδρος της Austal και πραγματι οι εκφρασεις του ειναι απρεπεις αλλα αυτι δεν αλλαζει τα γεγονοτα τα αποια δεν μπορουν να αμφισβητηθουν, τα πλοια ειναι ακομα ζημιαρικα. Το τελευταιο εμεινε πριν ενα μηνα. Και δεν ειναι μονο αυτο το αρθρο , δεν υπαρχει πουθενα καποιος να εχει γραψει η πει ενα καλο λογο. Οι περισσοτεροι απλα αναφερουν καποια χαρακυηριστικα του πλοιου. Αν υπαρχει καποιος που εκθειαζει το πλοιο παρακαλω να μας τον αναφερετε.

Pagoboy

Αυτό πάνω κατω έγραψα κι εγώ χαχαχχα

harval

Σωστη παρατηρηση. Περιμενουμε τα αρθρα που το εκθιαζουν λοιπον….

NNNN

Η πτήση δε σου φτάνει?

Polaris

Να πουμε την αληθεια οτι τον προηγουμενο χρονο η πτηση ειχε αναφερθει οτι δεν κανει το πλοιο. Τωρα απλα αναφερει τα χαρακτηριστικα του και προσπαθει να μην παρει θεση. Με το συνολικο προτζεκτ εχει ενθουσιαστει και αυτο δικαιολογειται μονο με ΑΒ εκτος αν ξερει και κατι αλλο που δεν ξερουμε.

x-m

Τον προηγούμενο χρόνο που φαινόταν ότι δεν θα αγοραστεί είχε αναφερθεί η ακαταλληλότητα. Τώρα που το πλοίο φαίνεται να είναι άχαστο φαβορί γιατί να μην παίρνει θέση ; Θα δυσαρεστηθούν τα αυτιά της κυβέρνησης ;

Μαγκιά τους που συμμετείχαν στην κλειστή ενημέρωση , αλλά αν η κυρία LM ήταν σίγουρη για το προιόν της θα έπρεπε να καλέσει ακόμα και τον πιο κακόπιστο και ενδεχομένως να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα. Δεν το έκανε….

Last edited 3 days ago by x-m
Del

Αν είναι τόσο ικανά γιατί το αμερικανικό ναυτικό έκοψε τα τελευταία 20 πλοία για να ναυπήγησει 20 ffg φρεγάτες?? Όσο για την επιλογή του ναυτικού αυτό είναι το ζήτημα επιλέγει το ναυτικό ή ο επενδυτής με ξένα λεφτά (των κοροϊδων)??? Τέλος για να κάνουμε και λίγο επικοδομητικη κριτική ας βάλει το πολεμικό ναυτικό 2τετραδες exocett εναmk41 και ένα ραντάρ στα offshore vessel που του έχουν δωρηθει η μεγαλύτερα και ας αποκαλέσουμε αυτό φρεγάτα. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thinkdefence.co.uk/a-ship-that-still-isnt-a-frigate/&ved=2ahUKEwitxvCw8JHtAhXQ4IUKHaw7ASkQFjAAegQIDRAD&usg=AOvVaw3S6nGMOEO4224N827a3dzt&cshid=1605901327580

George

Δεν είναι μόνο ότι έκοψε τα τελευταία 20 lcs και τα έκανε ffg
Μοιάζει να έκοψε ακόμη περισσότερο τις Freedom και ακόμη περισσότερο τον συνολικό αριθμό LCS
Αντί για ίδιο αριθμό Freedom/Independence οι τελευταίες δύο παραγγελίες του USN ήταν 2 Indy/1 Freedom και μετά 2 Indy/0 Freedom
Kαι μάλλον τέρμα εδώ και 2 χρόνια καμία άλλη παραγγελία για LCS
Πάει για 19 Indy και 16 Freedom συνολικά
Με -2 για κάθε κλάση θα μείνει με 31 LCS ( 17 Indy και 14 Freedom)
Αν μας δώσει εμάς 2 Freedom για ενδιάμεση λύση μόνο με 12 Freedom
Κάτι τέτοιο αν επαληθευθεί “δείχνει” σε ένα Freedomless USN
Αλλά αυτό ίσως και να μας συμφέρει ΑΝ έχουμε πάει σε MMSC και LCS
Πολλά βαπόρια για μεταφορά στους συμμάχους….

Steve

ΠΤΗΣΗ εδώ είναι και το βιογραφικό του J. MICHAEL GILMORE
https://www.defense.gov/Our-Story/Biographies/Biography/Article/602704/dr-j-michael-gilmore/

και εδώ η αναφορά του…σαν DIRECTOR, OPERATIONAL TEST AND EVALUATION OFFICE OF THE SECRETARY OF DEFENSE
https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Gilmore_12-01-16.pdf

Το αφήνω έτσι εδώ αν και δεν νομίζω να ασχοληθείτε…

ptisidiastima

Έχετε κάποια παλιότερη έκθεση να μας δείξετε; Για το άρθρο κάποιο σχόλιο;

PanosK

Αν μπορούσα θα σας έστελνα τους βαθμούς του από το σχολείο αλλά δεν έχω τον τηλεγραφο μαζι μου…..

Steve

Το πρώτο LCS έπεσε στο νερό το 2008 δεν θεωρείτε ώριμα τα report μετά από 8-9 χρόνια?

Updated December 17, 2019 είναι ΟΚ?
https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf

2016
https://www.gao.gov/assets/680/677764.pdf

Για το άρθρο δεν χρειάζεται να σχολιάσω γιατί είναι απλά η άποψη κάποιου. Θα προτιμούσα να κάνετε ένα άρθρο σχολιάζοντας επίσημα report σαν τα παραπάνω
πριν τα ξετρυπώσουν οι αναγνώστες και όχι απλά να λέτε πέρασαν οι “παιδικές ασθένειες”.

ultorius

Εχετε εσεις καποια νεωτερη που να λεει πως τα προβληματα λυθηκαν?

Mikros-hroas

Το δικό μου την σύγκριση των S με της φρεγάτες που μας λέτε πως είναι εξαιρετικές!
Σε τι είναι εξαιρετικές; Ας μην κρυβόμαστε αγαπητή Πτήση πίσω από το δάκτυλο μας.
Δεν κάνω αντίλογο και καταστροφικό διάλογο αλλά έχω επιχειρήματα.
Με το πλοίο XO 131 C τι καλύτερο έχει το πλοίο που μας εκθειάζετε;
Χρειαζόμαστε ναι ή όχι MRS SHIP; Δηλαδή MULTI ROLE SHIP που να κάνουν τα πάντα.
Εγώ περιμένω μια απάντηση με ένα πλοίο κάνουμε τα πάντα και αυτό προτείνω για την Ελλάδα.
Αν ξέρω ή όχι διαβάστε την μελέτη που σας έστειλα.
Το πλοίο που είπαν οι αμερικάνοι ότι θα έκανε τα πάντα δεν τα κάνει!
Η σειρά CROSSOVER ναι εκεί είναι η διαφορά.

Bridger

Naval Surface Forces Kicks Off Follow-On LCS Study To Refine Maintenance, Reliability Issues – USNI News
Το είχα επισυνάψει σε post μου εδώ πριν περίπου 2 εβδομάδες. Commander of US Naval Surface Forces Vice Adm. Roy Kitchener Αύγουστος 2020, μας κάνει;

ptisidiastima

Ναι, τι λέει; σοβαρά ρωτάμε

Bridger

” Commander of Naval Surface Forces Vice Adm. Roy Kitchener told USNI News in August… more work remains to be done on overseas maintenance, as well as addressing some lingering design reliability issues.“Number one, we still continue to have some design problems on some of the engineering components on those ships,” he said. “I think on the maintenance side there’s some more work to be done….During the August interview, Kitchener said that “we’re really good at fixing the problems we have with them right now, but … we need to do better than that. They need to not be breaking the way they are…”

Steve

Τι λέει????? ΤΗΝ ΛΕΞΗ RELIABILIY KAMΙΑ 10ΑΡΙΑ ΦΟΡΕΣ ίσως?

1)”improve LCS reliability and maintainability” σε πλοία που έπεσαν στο νερό το 2008
2)”but the reliability must improve”
3)”Our focus on reliability is in key ship systems, such as propulsion and controls, deck and handling systems, and radars,”
4)“we’re really good at fixing the problems we have with them right now, but … we need to do better than that” σε έως 10 ετών πλοία…
5)”They need to ΝΟΤ be breaking the way they are
6)”getting that design reliability built back into some of those systems.”

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ IN KEY SHIP SYSTEMS?????

Διαβάσατε το άρθρο και συνεχίζετε να ρωτάτε τι βλέπουμε ?
Είναι και αυτό παλιό? Είναι κατευθυνόμενο το site και η Megan Eckstein

Aegis-3

Τα προβλήματα της κλάσης είναι γνωστά. Αν μας τα έδιναν μαζί με το Aegis και τους SM-2 θα μπορούσαμε να τα παραβλέψουμε.

stuart

Να τις παρουν ολες οι Σαουδαραβες, που ειναι και οι μοναδικοι ενδιαφερομενοι. Εμεις θα βολευτουμε με τις type31 τουμπανιασμενες και τις type23 ως ενδιαμεση λυση

Vk77

Διόρθωση.
Όχι τις type 31,τις iver huitfeld ως έχουν.

akritas

Οι Σαουδάραβες αναγκαστικά πήγαν στις MMSC, πρώτη επιλογή τους ήταν οι MEKO A200,αλλά λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε από τους Γερμανούς για την δολοφονία του Κασόγκι, πήγαν στις μοναδικές διαθέσιμες.

x-m

Καμιά σχέση. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 ενώ το Κογκρέσο είχε ειδοποιηθεί για πιθανή πώληση το 2015 και η LOA υπογράφηκε το 2017.

sotbak

στο τέλος θα είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν θα μας αφήσουν Γάλλοι-Αμερικανοί

KonstantinosKaperonis

Πολύ καλό

Opt1musPr1me

Εγω ειμαι παντελως ασχετος με ναυτικα θεματα αλλα λιγο που εψαξα στο ιντερνετ δεν βλεπω κανεναν να εκθειαζει αυτα τα πλοια Ελληνα η ξενο.Με την δικη μου λογικη υπαρχει και μια αλλη λυση τα Arleigh Burke που ειναι ενα πλοιο game changer απο τα λεγομενα ολων.Γιατι δεν αγοραζουμε ποιο λιγα μεν απο αυτα τα πλοια που κανουν την δουλεια σωστα απο το να πονοκεφαλιαζουμε με αμφιβολου πλοια.Εκτος και αν δεν μας τα πωλουν τοτε παω πασο.Και θα ειναι και ευχαριστημενοι και οι φιλοι μας οι Αμερικανοι.

ultorius

Ειναι πανακριβα . Και δε ξερω καν αν δινουν νεα ΑΒ σε αλλες χωρες οι αμερικανοι.Θα θελαμε ολο το προυπολογισμο για 1-2 πλοια. Μετα μπαινει 1 για συντηρυση και ουσιαστικα σου λειπει ολο το ναυτικο. Θελουμε μικροτερα πλοια σε μεγαλυτερο αριθμο.

dk137

Συγνώμη αλλά αν συζητάμε για 4.5 δις προγραμμα για τις φρεγάτες και άλλα 3 δις για F35, δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε ό,τι χρειάζεται και να πάρουμε 4 Arleigh Burke να τελειώνει η υπόθεση? Ας πάρουν και τα ναυπηγία, τις βάσεις κτλ.

Αμφισβητεί έστω και ένας ότι αυτή δεν θα ήταν η καλύτερη επένδυση (επιχειρησιακά) για τις ένοπλες δυνάμεις?

Pillars

Δεν μας δίνουν οι Αμερικανοί Arleigh Burke με AN/SPY-1 ούτε καινούργια ούτε μεταχειρισμένα για να μην δυσαρεστήσουν τους Τούρκους! Αν θέλουμε όμως τόσο δυνατά πλοία ας πάμε σε FREMM-ER με Sea Fire 500 και 48vls.

Dakota

Ένα Arleigh Burke κοστίζει 1,8$ δις χωρίς οπλισμό. Να είμαστε λίγο σοβαροί.

dk137

Τόσο βγαίνει με όπλα (που στην περίπτωση μας δεν θα περιλάμβαναν tomahawk)

https://en.wikipedia.org/wiki/Arleigh_Burke-class_destroyer

In April 2009, the Navy announced a plan that limited the Zumwalt class to three units while ordering another three Arleigh Burke-class ships from both Bath Iron Works and Ingalls Shipbuilding.[25] In December 2009 Northrop Grumman received a $170.7 million letter contract for DDG-113 long-lead-time materials.[58] Shipbuilding contracts for DDG-113 to DDG-115 were awarded in mid-2011 for US$679.6m–$783.6m;[59] these do not include government-furnished equipment such as weapons and sensors which will take the average cost of the FY2011/12 ships to US$1.843b per vessel.[1]

SROMS

Νομίζω η λύση θα είναι βασισμένη στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Αν τελικά είναι οι MMSC, μάλλον πρέπει να συμπεράνουμε ότι το ΠΝ προσβλέπει σε αυτές σαν ένα σκαλοπάτι προς τον πιο ισχυρό στόλο στην ιστορία του (αν αυτά που ακούγονται για Τico/FFG(X) εχουν κάποια βάση. Αν είναι απλά παραφιλολογία, απο μόνες τους οι MMSC μάλλον δεν είναι η καλύτερη λύση….

Vk77

Γιατί αν παραγγείλουμε ffgx νομίζεις ότι δεν θα μας δώσουν? Γιατί να φορτωθουμε τις mmsc αν υπάρχουν καλύτερες επιλογές?

KonstantinosKaperonis

Αγαπητέ η FFG ακόμη είναι σε φάση μακέτας θέλει 4 χρόνια τουλάχιστον να πέσει η πρώτη στο νερό.. Οι Αμερικανοί έχουν να προσφέρουν μόνο MMSC και τις φρεγάτες από την κλάση freedom

Mageiras

Αυτή εδώ η χώρα υπέφερε και υποφέρει τα πανδεινα και ο πληθυσμός έχει φτωχοποιηθεί…
Από το υστέρημα λοιπόν αυτού του φτωχοποιημενου λαου πρόκειται να δωθεί ένα τεράστιο ποσό και καλώς ώστε να επανέλθει το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει…
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ αυτό το ποσό να κατευθυνθεί σε πλοία που εμπεριέχει τόσα ρίσκα και συμβιβασμους η απόκτησή τους!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ να παίζουν με την ασφάλεια της χώρας διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ!
Έχουμε δημοκρατία και όλοι έχουμε λόγο που θα διατεθεί το υστέρημα μας κι αν δεν θέλουμε καλώς ή κακώς μια λύση δουλειά της κυβέρνησης, του ΠΝ και όλων των υπευθύνων είναι να βρεί την λύση που θα μας ικανοποιεί…

anas

Το να επιλέξουμε ένα πλοίο το οποίο σχεδιαστικά είναι παντελώς νέο και υπάρχει μόνο στα χαρτιά δεν εμπεριέχει τα ίδιο ή και μεγαλύτερο ρίσκο (βλέπε Belharra)?

dk137

Οι MMCS που υπάρχουν?

Είναι αυτή λογική? Με δεδομένη την κατάσταση με τις LCS, θα εμπιστευτούμε την σχεδίαση της LM???

Manolis1

Το να επιλέξουμε ένα πλοίο το οποίο σχεδιαστικά δεν είναι νέο, που υπηρετεί ήδη σε ναυτικά χωρών και δεν περιέχει καθόλου ρίσκο το έχουμε σκεφτεί (βλέπε MEKO A200, Type 31-Iver Huitfeldt, Gowind); Το ότι μπορούμε να αγοράσουμε πλοία τα οποία έχουν τις ίδιες δυνατότητες, αλλά καλύτερα χαρακτηριστικά πλεύσης, με τις mmsc αλλά με το μισό κόστος το έχουμε σκεφτεί; Δεν καταλαβαίνω το κόλλημα πολλών με τις Belharra. Δηλαδή επειδή η Belharra της γαλλικής διαμόρφωσης δεν μας κάνει πρέπει (που και η Belharra της γαλλικής διαμόρφωσης με ένα Ram και camm-er σε τετράδες είναι κατά πολύ καλύτερη και δεκαετίες μπροστά από τις mmsc) ντε και καλά να πάμε στις mmsc; Υπάρχουν πολλές άλλες δοκιμασμένες και καλύτερες σχεδιάσεις πλοίων. Σχεδιάσεις που έχουν δημιουργηθεί εξαρχής ως φρεγάτες σε αντίθεση με τις lcs-mmsc που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μεγάλα περιπολικά. Με τις mmsc να φέρουν λίγα όπλα παραπάνω από τις lcs.

Last edited 4 days ago by Manolis1
Mageiras

Ακριβώς αυτά θα έλεγα… Υπάρχουν τόσες δοκιμασμένες λύσεις. Και τρόπος να βρεθουν τα χρήματα υπάρχει… Ας μιλήσουν ειλικρινά στον λαό.

GATA

Οπως ανεφερα παραπανω σε αλλο σχολιο , ΟΛΕΣ οι επιλογες εχουν τους συμβιβασμους τους.

-Σιγα μην πιστεψουμε την LM οτι πλοιο που σχεδιαστηκε για 40-45 κομβους ταχυτητα δεν εχει συμβιβασμους , σε τετοιο μεγεθος/εκτοπισμα. Οτι το sonar γαστρας δεν ειναι απαραιτητο?
-Την Austal οτι πλοιο πληρως αλουμινενιο τριμαραν δεν εχει περιορισμους?
-Oτι οι Δανοι ειναι η μοναδικη χωρα που χτιζει πλοια AAW στα 350-500εκ?
-Οι Αγγλοι ηδη ξεκινησαν να προετοιμαζουν Τουρκους πιλοτους σε τακτικες εναντιον meteor παρολο που μας αποκαλουν Συμμαχους και την ολη σταση της Τουρκιας. & ο Βρετανός πτέραρχος αναφέρθηκε στην συνδρομή της BAE Systems στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους επομένης γενεάς, το οποίο χαρακτήρισε ως “ένα εθνικό πρόγραμμα για το οποίο μπορεί το [τουρκικό] έθνος να είναι υπερήφανο, συμβολικό της ισχυρής διμερούς σχέσεως Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας“.
https://doureios.com/toyrkika-f-16-ekpaidevontai-apo-vretanika-typhoon-stin-antimetopisi-toy-meteor/
-Οι Γερμανοι ασχολιαστη η σταση τους δεν πρεπει να υπαρχει πιο φιλοτουρκικη χωρα στην Ευρωπη

Οι Γαλλοι ειναι οι μοναδικοι που οταν γινει η στραβη θα συνεχισουν να μας στηριζουν και οχι οπως την εφεραν οι Συμμαχοι Ρωσοι στους Αρμενιους οταν ζορισαν τα πραγματα . Αυτοι εχουν αλλες δυσκολιες που εχουν χιλιοειπωθει.

Διαλεξτε ποιον συμβιμασμο αντεχουμε περισσοτερο να προχωρησουμε

Last edited 4 days ago by GATA
dk137

Σε γενικές γραμμές ο συλλογισμός με βρίσκει σύμφωνο, ωστόσο αν θες να αντιπαρατεθείς με το τουρκικό στόλο ή θα πρέπει να τους πιάσεις στα νούμερα (δύσκολο με τα σαπιοκάραβα που φτιάχνουν τσάμπα, αλλά αρκετά καλά οπλισμένα) ή να πας σε “ποιότητα” κρατώντας επαφή με τα νούμερα.Κοινώς, θες κάτι τι παραπάνω από τις δοκιμασμένες λύσεις. Έστω βαρύτερο οπλισμό σε αυτές.

KonstantinosKaperonis

Συμφωνώ πως αν δε δίνουν κάτι φανταχτερό οι Αμερικανοί σαν ενδιάμεση λύση τότε ΠΡΕΠΕΙ να κοιτάξουμε αλλού για πλοία Α-200 και type 31 φαντάζουν ιδανικές

Stavrogin1

Ρίσκο μόνο στα ηλεκτρονικά. Όλα τα άλλα από ότι καταλαβαίνω είναι ώριμες και δοκιμασμένες λύσεις.

Bridger

Και για τις δοκιμασμένες Iver / Type 31 ή τις Α200 με τη μισή τιμή και χωρίς προβλήματα, τι δικαιολογία υπάρχει;

Last edited 4 days ago by Bridger
Vas

Μα το ρίσκο θα το αναλάβει το γαλλικό ναυτικό αφού αυτό θα είναι ο πρώτος πελάτης, δεν θα είναι ότι κάναμε εμείς με τα Type 214 ως πρώτος πελάτης και που μας χρησιμοποίησαν σαν testbed για τα υπόλοιπα 214 όλων των χωρών που τα παράγγειλαν.

Koursaros312

Έχω μια απορία, ασχέτως με ποια φρεγάτα θα επιλέξει το ΠΝ, η Κύπρος γιατι δεν κάνει μια πρόταση να χωθεί μαζί μας να πάρει 1-2 φρεγάτες ώστε επί της ουσίας να πάρει σάρκα και οστά ο ενιαίος αμυντικός χώρος έστω μέσω κάποιας ομοιοτυπίας, γιατι δεν έκαναν το ίδιο με τα ραφαλ και μη πει κανείς ότι στην Κύπρο είναι στόχος… Πολλοί κύπριοι συμφωνούν με την ιδέα των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και τον καλύτερο εξοπλισμό τους κάποιοι πάλι αρκούνται στην γκρίνια για την κακιά Ελλάς. Στην τελική εξορύξεις και OPV δεν πανε μαζί, ειδικά όταν έχεις απέναντι μια τουρκιά.

kakaouskia

Καλησπέρα

Πρωτίστως το οικονομικό. Η Κύπρος με περίπου το 1/10 του ΑΕΠ της Ελλάδας δεν μπορεί να αγοράζει τόσο ακριβά όπλα.

Και σαν κερασάκι στην τούρτα το εμπάργκο σε φονικά όπλα από ΗΠΑ. Με εξαίρεση τις Μπελχάρες, δεν βλέπω να μπορούμε να πάρουμε άλλο πλοίο, εκτός και αν δεν έχει αμερικανική βίδα επάνω.

Jimmy2

Η Ελλαδα εχει 230 σχετικα συγχρονα μαχητικα, 13 μεγαλες ναυτικες μοναδες επιφανειας, 15 πιο μικρες μοναδες επιφανειας, 11 υποβρυχια. Αναλογικα η Κυπρος που το κατα κεφαλη ΑΕΠ ειναι και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ απο αυτο της Ελλαδας, θα μπορουσε να εχει πλεον της εθνοφρουρας τουλαχιστον μια μοιρα μαχητικων εστω μεταχειρισμενων τριτης γεννιας, πχ τα Ελληνικα φ-16 30 η τα Ελληνικα Μ-2000D , και ενα υποτυπωδες ναυτικο με 1 μεγαλη μοναδα πχ gowind 3100 και 1 μεσαια πχ μια κορβετα.και εστω 1 υποβρυχιο. Μεγαλη διαφορα, και σε προβολη σημαιας, και σε ενδεχομενο συρραξης να δωσει χρονο στους συμμαχους της να επεμβουν. Αλλα , κι αυτοι ειναι υπερ του παθητικου αφοπλισμου

evaggelos

ειναι αληθεια αυτο ομως θα μπορουσε να παρει καποια πλοια παλια ωστε να υπαρχει μια ας πουμε ναυτικη αποτροπη-της 1 ωρας πχ η γαλλια βγαζει 2 leyges δεν ειναι κατι το τρομερο ομως απο το 0 στο 1 ειναι σημαντικο.ακομα και στην περιοδο που τα ειχατε καλα με την ρωσια ουτε βαρκακι δεν πηρατε κ εισθε νησι,διοτι μεχρι να μπορεσει να φτασει η ελλαδα γιατι πρεπει να φτασει πρεπει κ το ιδιο το νησι να εχει κατι

GK21

Ποιους σου ειπε πως το ελληνικο πολιτικο κατεστημενο ειναι υπερ του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου???Σχεδον ανοιχτα σου λενε πως η Κυπρος ειναι ενα αλλο ξενο κρατος που πρεπει να κανει μονο του τα κουμαντα του για να υπερασπιστει τον εαυτο του.

ultorius

Το να δωσει η Κυπρος τωρα 2 δυς για 2 φρεγατες ειναι σαν να δυνουμε εμεις 20. Το ΑΕΠ τους ειναι 10 φορες μικροτερο απο εμας. Συμφωνω βεβαια πως θα επρεπε να συμμετασχουν περισοτερο.

Jimmy2

Ας παρει 2 Ισραηλινες κορβετες, με 800 εκατομυρια . Ας παρει και τα 12 ραφαλ που προτεινουν στην Κροατια με 500 εκατομυρια. Εχει κοστος η ελευθερια .

Stavrogin1

Θα ήταν λάθος ακόμα κι αν μπορούσαν.

Arch1t3kt

Φοβερό πλοίο με μεγάλες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής!
Οκ δεν έχει δυνατότητα αεράμυνας αλλα είναι πολύ καλό στην ανθυποβρυχιακή έρευνα
Οκ ούτε ανθυποβρυχιακή έρευνα μπορεί να κάνει αλλα έχει πολύ ισχυρό ραντάρ
Οκ ούτε ισχυρό ραντάρ έχει αλλα μπορεί να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο
Οκ ούτε δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου έχει, έχει όμως μεγάλο φόρτο οπλισμού
Οκ ούτε πολύ οπλισμό κουβαλάει αλλα δεν χρειάζεται γιατι και μια επακούμβηση αρκεί
Οκ ούτε επακούμβηση μπορεί να κάνει αλλα και μόνο που θα εμφανιστεί στο θέατρο επιχειρήσεων φτάνει
Οκ μπορεί να μην φτάσει ποτέ στο θέατρο επιχειρήσεων γιατι θα μείνει μεσοπέλαγα αλλα ας μην γελιόμαστε το σημαντικότερο είναι πως είναι φθηνή
Οκ ούτε φθηνή είναι δείτε όμως πόσο καλή ενδιάμεση λύση θα έρθει μαζί της
Οκ ούτε καλή ενδιάμεση λύση θα έχουμε όμως θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε φθηνά τις Μεκο
Οκ και η αναβάθμιση των Μεκο θα είναι φαρμακείο όμως κοιτάξτε τι μεταφορά τεχνογνωσίας μας προσφέρουν
Οκ καμία μεταφορά τεχνογνωσίας δεν δίνουν αλλα τουλάχιστον μας προσφέρουν σύμφωνο αμυντικής συνδρομής
Οκ ούτε αμυντική συνδρομή προσφέρουν αλλα… βασικά…

Οκ τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο γιατι να τις πάρουμε αλλα… Ναι; Τι είπες; Ποιός τις βγάζει; Η ΛΜ; Είσαι σίγουρος; Η ΛΜ;;; Δεν μου κάνεις πλάκα τώρα έτσι; Μπέσα τώρα ε; Αλήθεια; Ε και γιατι δεν το λές τόση ώρα να χαρώ; ΛΜ κύριοι!!! Το λέω και δακρύζω απο χαρά!!
Τέλος οι αμφιβολίες, πάνε οι ενστάσεις, στην μπάντα οι αντιρρήσεις!!!!

Πιάσε τέσσερις λοιπόν κυρ Στέφανε. Και Χαρπούν απ’ τους καλούς. Και την ενδιάμεση μην ξεχάσεις. Μην πάει ξεροσφύρι
Θα το κάψουμε απόψε (το ΠΝ) κυρ Στέφανε!

GioFlo

Αν καταφερεις να το ξαναγραψεις αυτο,απεξω ομως,χωρις να αντιγραφεις,εισαι μεγαλος μαγκας.!Επαθα πλακα λεμε…Ζωηρη φαντασια!!!+1 απο εμενα για την ευστροφια και τον κοπο σου!!!

Pagoboy

Χαχαχαχαχ έγραψες…..φιλε χαλάσες το βράδυ των συντακτών πιο πανω

Bridger

Τα είπες όλα!

Jimmy2

Ετσι ακριβως φιλε. Δεκαδες αρθρα της πτησης , κοσμογονια στο ΠΝ ερχονται οι νεες φρεγατες , σκορπια λογια για δηθεν AB και καλα σαν τυρακι αλλα χωρις τιποτα να ειναι σιγουρο Κι οταν πεφτουν βροχη οι αντιδρασεις με επιχειρηματα απο κατω, ναι μεν ενταξει ρε παιδια δεν ειναι και οι τοπ αλλα δεν ειναι και τελειως για πεταμα. Και οταν το επιχειρημα γινεται ε αφου δεν ειναι και τοπ γιατι να τις πληρωσουμε για τοπ ? Αποροια ψαλτου Βηξ

Klirouxas

Έτσι ακριβώς!
+1000

maxresdefault.jpg
sotbak

τέλειο σχόλιο, Μπράβο!!!!!!!!!!!

MPAMPIS

Πολυ καλο!!!
Οκ πως θα πληρώσω;με fms, οχι δεν γουστάρω λεφτά υπάρχουν, θα παρω και δάνειο με αρνητικό επιτόκιο, θα το στείλω και στην μερκελ για υπογραφή,
Καντο οπως οπως με τα ραφαλ…..που ΕΛΠΙΖΩ και καθε μερα προσεύχομαι να παρω…….
Παιχνίδια στρατηγικής εχουμε παίξει;;;τα resources ξέρουμε τι είναι, ετσι;;;

Klirouxas

Λυπάμαι που θα σε σοκάρω αλλά και τις LCS, …εεεε συγνώμη τις MMSC ήθελα να γράψω εμείς θα τις πληρώσουμε, οχι οι Αμερικανοί.
ΔΑΝΕΙΟ θα μας δώσουν, δεν θα μας τις χαρίσουν.
Απλά το Αμερικανικό έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής απο οτι των π.χ. Γάλλων.

GATA

Ε ρε δημοσιοτητα που πηρε το αρθρο … Μπραβο το Forbes…

Επεσα τις προαλλες σε ενα αλλο ενδιαφερον αρθρο/Post σχετικα με την κατασκευη των Iver Huitfeld και τι τσιπιες κανανε οι Δανοι για να καταφερουν το απολυτα χαμηλοτερο κοστος ….
Κατι μεταξυ τρικ/δημιουργικης λογιστικης και ικανοτητας θα το ελεγα!

-Κατασκευη των Major κομματιων στην Λιθουανια + Εσθονια και δεσιμο στην Δανια
-Μεταχειρισμενοι εκτοξευτες , 76αρια , harpoon
-Ξυλινο! ομοιωμα Millenium! Aft, atop the hangar, what appeared to be a 35mm Oerlikon Contraves Millenium gun was actually a dummy. The weapon is still being certified but, to keep the flight deck’s air worthiness certifications, a fake gun was installed to maintain wind current features.
-Πετσοκομμα στον αριθμο πληρωματος “The original crew size of 100 was found to be “too lean,” Jensen said, and 17 more slots have opened, about half in the engineering department.”
-Βασικες ελειψεις σε εξοπλισμο ναυσιπλοιας και πηδαλιουχιας
“Improvements also need to be installed in the engineering control center, said Lt. Christian Jens, the ship’s electro officer. “We still need a secondary steering control installation and navigational equipment,” he said.”
-Χωριστα κοστη για τα StanFlex :The Danish “StanFlex” system of “plug and play” weapons, sensors and equipment (including cranes!) officially separates these components from the advertised cost of the ship.
-Ελειψεις σε οπλισμο “The two 76mm guns, for example, are essentially temporary fittings. The forward mounting is sized to take a US Mark 45 5-inch gun, but no funds have been allocated to purchase the $50 million weapons. The second gun position also is intended to mount another close-in weapon system, yet to be purchased.”
“Danish figures suggest that the Iver Huitfeldt program used $209 million in reused equipment from scrapped vessels”

-Εγκατεστημενος οπλισμος αλλα μη λειτουργικος/χωρις τα απαραιτητα certification Κλπ
“Both the Mark 56 and Harpoon launchers come from decommissioned ships. None of these launchers are yet operational but the ship plans to fire both ESSM and Harpoon missiles in Spring 2015 to certify the systems.”

Βλεπεις και κατι φωτο απο τα πληρωματα και απορεις ρε παιδακι μου:
ΠΩΣ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΟΙΑΡΕΣ ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ
https://world-defense.com/threads/destroyers-and-frigates.1111/
http://cimsec.org/lcs-versus-danish-strawman/14974

Digenis

Εμ δεν εχουν LM εκει να τους τα λύσει .χαχα

Vk77

Το ότι το 2015 δεν είχαν πιστοποιηθεί ακόμα κάποια όπλα δεν νομίζω ότι μας νοιάζει το 2020.
Η χρήση όπλων από παλαιότερα πλοία για μένα δεν είναι τσιπια,είναι ορθοτατη κίνηση.
Τέλος ότι η πραγματική τιμή δεν είναι 300εκ η όσο τέλος πάντων λένε είναι πασιφανές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό πλοίο με πληρεστατο οπλισμό και οικονομικά κατασκευασμένο.

Stealth

Εκτος θεματος σχολιο, εδω συζηταμε τις MMSC, και οχι τις Iver Huitfeldt.

Επισης, μας βαζεις εδω αρθρα απο πριν 5-6 χρονια τα οποια ειναι εντελως παρωχημενα και ασχολουνται με ασημαντα ζητηματα απο πριν 10 χρονια. Περσινα ξινα σταφυλια.

Το Δανεζικο Ναυτικο πηρε το σχεδιο των πλοιων υποστηριξης Absalon, τοποθετησαν 2 ισχυρα ρανταρ (APAR kai SMART-L), τοποθετησαν εκτοξευτες ΜΚ-41 και ΜΚ-56 και φορτωσαν το πλοιο με 56 Αντιαεροπορικους πυραυλους SM-2 και ESSM.

Εβγαλαν τα πυροβολα των 76 χιλιοστων και τους harpoon απο αλλα πλοια που παροπλιζοταν και τα εβαλαν πανω στα Iver Huitfeldt. Που ειναι το προβλημα ακριβως??? Τι επρεπε να κανουν εαν τα πυροβολα και οι πυραυλοι ειναι ακομη λειτουργικοι, να τους πεταξουν και να αγορασουν ολοκαινουριους?

Τα αλλα περι ελλειψεις σε οπλισμο και περι πυροβολα 5 ιντσων ειναι εντελως λανθασμενα. Το αν θα μπει πυροβολο των 76 χιλιοστων η των 127 χιλιοστων εξαρταται απο το τι θελει το Δανεζικο ναυτικο. Και στα Absalon απο το οποιο προερχεται η Iver Huitfeldt εχει πυροβολο των 76 χιλιοστων.

Το ξυλινο ομοιομα του millenium ειχε μπει προσωρινα οταν το πλοιο εκανε δοκιμες αποδοχης το 2010 ωστε να μπορεσει να παρουν την πιστοποιηση για τα ελικοπτερα. Πλεον εχουν τοποθετηθει τα Millenium το 2016.

Εχουν ηδη γινει οι βολες με ESSM και SM-2, υπαρχει και βιντεο

https://www.youtube.com/watch?v=71GzbzfrNnQ

Το πλοιο εχει περασει πλεον επιτυχως απο την ασκηση FOST του Βρετανικου Ναυτικου, εκανε επισκεψη στις ΗΠΑ, περιπολιες στη Σομαλια και πλεον ο Βρετανικη εταιρια Babcock International εχει αγορασει το σχεδιο και εχει κερδισει τον διαγωνισμο για τις Βρετανικες φρεγατες Type-31.

Τιποτα καινουριο εχεις να μας πεις ???

GATA

Φιλε μου συγγνωμη εαν σε προσεβαλα εσενα και την “επιλογη” σου , αλλα δεν εγραψα ποτε οτι το πλοιο ειναι προβληματικο .Αποσπασματα απο πραγματα που ειπε το πληρωμα εγραψα. Υπηρετουσες με τον Christian Jens το 2014 ? Ημαρτον με τον φανατισμο.Μην το κανουμε amd vs intel .

Φυσικα σε ολες τις επιλογες θα υπαρχουν περιοπισμοι και ενδεχομενως προβληματα , δεν χρειαζεται να βγαλουμε ο ενας το ματι του αλλου , οπως εγινε και στην περιπτωση των Δανων. Το να μην ειναι λειτουργικα τα μισα συτηματα/οπλισμος για μειωση του κοστους τα πρωτα 1-2-3 χρονια για παραδειγμα δεν ειναι επιλογη για εμας. Να ειναι αδεια και μη λειτουργικα τα vls? Επισης δεν γινεται.

Το οτι τα 155αρια του Zumwalt δεν ειναι λειτουργικα / χωρις πυρομαχικα ειναι μια αληθεια , αυτο δεν το κανει ενα κακο πλοιο. Να μην το αναφερουμε ? Δεν εγραψε καποιος οτι σημερα δεν λειτουργουν οι IH , μαλλον δεν διαβασες καν τα αρθρα

Οριστε θα γραψω και τι προβληματα εχει και το type 45 και η επιλογη για “Προχω” IEP για να νιωσεις καλυτερα , γιατι τους Αγγλους “δεν τους πας”
https://www.savetheroyalnavy.org/putting-the-type-45-propulsion-problems-in-perspective/

Και για Horizon Forbin
https://www.meretmarine.com/fr/content/sur-larret-technique-de-la-fregate-forbin#.WxEGrcKFSUk

Ολα ξεπεραστηκαν/ξεπερνιουνται , εχει δρομο ακομα η επιλογη φρεγατας δεν χρειαζεται να σκοτωθουμε . Προσωπικα θα ηθελα φρεγατα απο τους πιο Τουρκοφιλους/υποστηρικτες της Ευρωπης.Αυτο δεν ειναι συμβιβασμος?

Stealth

Δεν με προσεβαλες ουτε εμενα ουτε καποια υποτιθεμενη “επιλογη” μου. Ολα τα πιθανα πλοια εχουν αναλυθει σε εξαντλητικο βαθμο τοσο απο την Πτηση, οσο και απο τα αλλα ΜΜΕ του χωρου εδω και 3-4 χρονια, σχεδον ολοι γνωριζουν τα υπερ και τα κατα του καθε πλοιου.

Εμενα απλα με ενδιαφερει να αποκτηθει ενα πλοιο με υψηλες δυνατοτητες, χαμηλο κοστος και να ναυπηγηθει στην Ελλαδα. Υπαρχουν πολλες επιλογες, Gowind, MEKO A-200, Type-31, Iver Huitfeltd, Formidable κτλ. Αυτο κανουν ολες οι υπολοιπες σοβαρες χωρες, το ιδιο πρεπει να κανουμε και εμεις.

Η Δανια ειναι χωρα προτυπο σε παρα πολλα πραγματα. Εκει το ΠΝ της Δανιας επελεξε μονο του να κανει επανασχεδιαση του Absalon ωστε να φτιαξουν το Iver Huitfeldt και να κανουν μονοι τους ολοκληρωση των συστηματων πανω στο πλοιο και ανελαβαν το τεχνολογικο ρισκο. Τους αξιζουν συγχαρητηρια. Αλλα εκει τις επιλογες τις εκανε το Δανεζικο ΠΝ και τους στηριξαν οι πολιτικοι, ενω εδω τις επιλογες ΔΕΝ τις κανει το Ελληνικο ΠΝ αλλα οι πολιτικοι μονοι τους με αδιαφανη κριτηρια. Αυτο ειναι το προβλημα. Γι’ αυτο η Δανια ειναι πλουσια χωρα και η Ελλαδα χρεοκοπησε.

Bridger

Όποιος έχει συναναστραφεί από κοντά Σκανδιναβούς, ξέρει ότι πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο αυτού που εδώ στην Ελλάδα θα λέγαμε “κιμπάρηδες”. Κατά τη γνώμη μου είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε εμείς εδώ πέρα, που θέλουμε να φτιάξουμε σοβαρό ναυτικό με τρίχες κατσαρές αντί για λεφτά. Κανονικά πρέπει να τους ζητήσουμε το manual, για να κάνουμε ακριβώς το ίδιο με αυτούς.

nigozs

Αλήθεια, έχεις εικόνα πόσα ναυτικά αλλά καί το δικό μας εχει χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχον οπλισμό, εξοπλισμό σε νέες κατασκευές ?
Πόσο ελαφρά μιλάτε ορισμένοι και πόσο εύκολα, πια…..

GATA

Γιατι ειπα εγω οτι ειναι κακο ? Οτι ειναι ενας απο τους τροπους που καταφεραν να γλιτωσουν χρηματα ειπα… και επειδη μιλαω ελαφρα … κανε μου copy paste που εγραψα οτι ειναι κακο/αρνητικο να χρησιμοποιησεις μτχ εξοπλισμο επειδη ισως εσυ διαβασες ελαφρα και ευκολα/γρηγορα

Last edited 3 days ago by GATA
Skywalker

Απορώ γιατι συνεχίζετε να υποστηρίζετε μια προβληματική επιλογή.

ptisidiastima

Αχχχχ
Ποιος στηρίζει; Ποιος; Αυτό καταλάβατε από το άρθρο;

GeorgeE

Μα έχετε γράψει 500 άρθρα για αυτά τα πλοία. Κάτι κακό να γράψει κάποιος, είτε είναι ανταγωνιστής σας είτε είναι μαζικά οι αναγνώστες, μετά από μερικές μέρες βλέπουμε καινούριο άρθρο που προσπαθείτε να καταρρίψετε τα επιχειρήματα τους.
Από τη στιγμή που ακόμα υποβάλλονται προσφορές στο ΠΝ, πολύ καλύτερες απ’ότι παρουσιάζετε εσείς οι ίδιοι όσο και αν προσπαθείτε να τις υποβαθμίσετε, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και για τα άλλα πλοία;

Δεν νομίζω να έχετε ασχοληθεί τόσο πολύ με οτιδήποτε άλλο..

Ειλικρινά διαβάζω Πτήση δεκαετίες τώρα και το λέω πολύ καλοπροαίρετα γιατί με ενδιαφέρει να συνεχίσω να σας διαβάζω και να σας θεωρώ αξιόπιστους!

Last edited 4 days ago by GeorgeE
jorgosac

προφανώς εσείς δεν έχετε καταλάβει τίποτε από τόσα σχόλια αναγνωστών

DeadEnd

Ναι, αυτό κατάλαβα, αφού δεν αναφέρεστε στα αρνητικά του εν λόγω σκάφους. Γιατί τόσα άρθρα; Γιατί τα προσπερνάτε κι επιμένετε να το θεωρήτε αξιόλογη επιλογή; Μπορεί αυτό το σκαρί να πλεύσει στα 7-8 bf του αιγαίου; κι αν ναι με τι ταχύτητα; μπορεί να αντιπαρατεθεί σύγχρονα πλοία (σε 5-10 χρόνια) με επιβιωσιμοτητα Level 1; ευχαριστώ.

Diego

Ειλικρινά, απορείς?

massey-ferguson-65

Αγαπητή μου πτήση,θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το USN εκτός των lcs έχει καμία 66 Arleigh Burke Και 22 Ticonderoga!!!!σύνολο 88 καταστροφείς που φέρουν 100+ sylver,και από ότι φανικε στράφηκε στην Αγωρα fremm italy για φρεγάτα γενικών καθηκόντων και κανένα από τα έκτροπα παράγωγα των lcs!!! και κατασκεύασαν καμία 50αρια μεγάλες ΠΕΙΡΑΥΛΑΚΑΤΕΣ LCS για να περιπολούν σε παράκτιες ζώνες…είναι πλοία σε μέγεθος φρεγατων ,με οπλισμό και δουλεια πειραυλακατου με επιβιωσημότιτα ναρκοθυρευτικου!!!χεορίς σόναρ γαστρας,και από ότι ακούστηκε προσφέρονται μονάχα με 2vls και ένα stratles και ram!!!!ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΕΜΠΌΔΙΟ ΣΤΑ ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΚΑΜΙΑ 50ΑΡΙΑ vls το κάθε πλοίο…ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ τέτοια πλοία ,γιατί θα σας απαντήσω ότι μπορούν να τα αγοράσουν και να τα τουρκοποιησουν!!!ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΥPE 31 και μια mmsc και βάλτες να κάνουν επακουμβηση….ΤΩΤΕ ΘΑ ΔΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΣΚΑΡΙ….ΟΙ ΤΥPE 31 θα κάνουν αλοιφη τις mmcs!!!!!!ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ????Ωσω ότι η υπερκατασκευή του πλοιου είναι από αλουμίνιο με κεραμική επίστρωση …..!!! Θα σας ρωτήσω κάτι,εάν ερχόταν καταπάνσας ενας ΠΕΙΡΑΥΛΟΥΣ ή βλήμα που θα πηγενατε,πίσω από έναν τοίχο από ατσάλι ή από έναν τοίχο αλουμινίου με κάτι λίγες στροσεις κεραμικού υλικού ???ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟ ΤΟΊΧΟ!!!!!

CKfurious

Δεν καταλαβαίνω γιατί βγάλατε άρθρο για το άρθρο του forbes
Το ποιος είναι ο συγγραφέας του είχε συζητηθεί στο forum
Ένα σωρό αλλα άρθρα και αναφορές για τα προβλήματα των LCS έχουν βγει 
θα αντικρούσετε και αυτά?
Δικαιολογημένα δεν θα γράψουν κάποιοι πως προμοταρετε τιs MMSC??

Last edited 5 days ago by CKfurious
Digenis

Ε αυτο λεει οτι παιζουν κοντες … Γιατι το ενα το εξαγουν πθανοτων να διπλασιασουν την ποσοτητα στους αραβες , μιλαν με εμας και στο αλλο δεν δίνουν εξαγωγές … Βγήκαν μαχαιρια στο αμερικα άσχημα .

CKfurious

Πάντως οι πολέμιοι των MMSC πρέπει να παραδεχτούν πως είναι φοβερα…stealth! 
Μόλις διάβασα σε επιστολή προς τη Βουλή κατά των MMSC πως Σαουδαραβικό αλουμινοπλοιο εμεiνε και έπρεπε να ρυμουλκηθεί!!

Ρε τους μπαγάσηδες τους LM αμερικανους!!

Ποτε πρoλαβαν να το ναυπηγήσουν να το παραδώσουν stis Κελεμπίες χωρίς να πάρουμε χαμπάρι??

Μα και αυτοί οι Κελεμπίες ποτε πρόλαβαν και έσπασαν το καινούργιο playmobil τους ώστε να θέλει και ρυμούλκηση??

It seems Το πλοίο είναι ΑΌΡΑΤΟ τελικά!!!

ptisidiastima

Αν το θέλετε, έχει εκπληκτική έμπνευση τελικά

GeorgeE

Αυτό ακριβώς τους έγραψα και εγώ μόλις τώρα..

GioFlo

Θεωρω οτι τετοια αρθρα πρεπει να συνοδευουν καθε παρουσιαση πλοιου,για να μας βαζουν και λιγο στο κλιμα του παρασκηνιου.Προσωπικα με βοηθησε,να δω και λιγο παραπερα,απο αλουμινια και υδροπροωθητες.Οχι να δημοσιευονται μονο οταν οι “κραυγες αγωνιας” και δυστυχως οι προσβολες(απαραδεκτο)εχουν φτασει στο ζενιθ.Κυριε Καραιωσηφιδη και κατ’επεκταση ΠΤΗΣΗ,επρεπε να γνωριζατε,απο προηγουμενα αρθρα σας,οτι το “κλιμα” για τις MMSC ειναι πολυ βαρυ.Αν πολλοι απο τους αναγνωστες σας γνωριζαν για το παρασκηνιο,ταυτοχρονα με την παρουσιαση του πλοιου και την προσωπικη σας αποψη,πιστευω θα ηταν καλυτερα.Σε διαφορετικα αρθρα,με διασταυρωμενες πληροφοριες.Απο εκει και περα,εσεις “ξεμπερδευετε” και ο καθενας μπορει να πει την αποψη του.Με λιγα λογια “Οριστε κυριοι το ιστορικο του πλοιου,οριστε η κινησεις που εχουν γινει για τη βελτιωση του,οριστε οι επισημες αποψεις για τα αρνητικα και τα θετικα,απο εκει προερχονται και με αυτο το backround,πιστευουμε η μας αρεσει αυτο,μας προβληματιζει εντονως το αλλο” και τελος.
Αν μετα απο αυτο,καποιος αντι να εκφερει την αποψη του κοσμια και με επιχειρηματα,ξεκινησει να σας προσβαλει η ειναι ισοπεδοτικος χωρις λογο και αιτια,θα απομονωθει απο μονος του,αλλα και απο τους υπολοιπους,που θα καταλαβουν περι τινος προκειται.

Last edited 5 days ago by GioFlo
Stealth

Παρακτιο περιπολικο χωρις σοναρ τροπιδας και χωρις τορπιλοσωληνες για τον εντοπισμο και την αντιμετωπιση υποβρυχιων, εξοπλισμενα με 1 οκταπλο εκτοξευτη και μετριο περιστρεφομενο ρανταρ, με τεραστιο αριθμο προβληματων και κοστος 1 δις ειναι τραγικη επιλογη. Πολυ απλα δεν υπαρχει τιποτα θετικο για αυτο το πλοιο.

Εαν περιμενουμε 1 χρονο προβλεπω οτι θα μας πουλησουν οι Αμερικανοι τα LCS που ηδη εχουν εναντι ευτελους τιμηματος για να τα ξεφορτωθουν. Οποτε καλυτερα να μην ξοδευομαστε αναιτια κιολας.

Δεν ειναι δυνατον να ξοδεψουμε 1 δις για το καθε MMSC το οποιο θα ειναι υποδεεστερο σε επιδοσεις, εξοπλισμο και δυνατοτητες απο τις 30χρονες φρεγατες ΜΕΚΟ-200 κλασης Υδρα που εχουμε. Θα προκειται για τεραστιο σκανδαλο.

GioFlo

Φιλε μου,δεν ειμαι υπερ της επιλογης MMSC.Αυτο ειναι ξεκαθαρο.Το σχολιο μου ειχε να κανει με προταση προς την ΠΤΗΣΗ για ποιο σωστη ενημερωση.
Με λιγα λογια “Οριστε κυριοι το ιστορικο του πλοιου,οριστε η κινησεις που εχουν γινει για τη βελτιωση του,οριστε οι επισημες αποψεις για τα αρνητικα και τα θετικα,απο εκει προερχονται και με αυτο το backround,πιστευουμε η μας αρεσει αυτο,μας προβληματιζει εντονως το αλλο” και τελος.Αυτο πιστευω,αυτο εγραψα.Προσωπικα δεν θα κατσω να ψαξω και την παραμικρη λεπτομερεια.Θα διαβασω το αρθρο,θα μελετησω τα σχολια και θα προσπαθησω να σχηματισω μια γνωμη.Που ειναι το κακο?

Stealth

Δεκτο

GeorgeE

Από τη στιγμή που δεν έχει σταλεί ακόμα LoR (ευτυχώς, και ποτέ να μην σταλεί!), γιατί δεν γράφει η Πτήση άλλα τόσα άρθρα και για τις υπόλοιπες προτάσεις;;;;
Για όλα τα πλοία υπάρχει και ένας αντίλογος….

GioFlo

Συνονοματε Γιωργο,απαντηθηκε απο την ΠΤΗΣΗ εχθες αυτο.Για LoR πριν λιγες μερες δεν ειχε γραφτει οτι εχει σταλει?Τοσα σχολια καναμε επι αυτου!Αλλο και ετουτο!Τελος παντων. Ειπαν οτι για τα μονα πλοια που εχουν γινει επισημες επαφες ειναι οι Bel και οι MMSC,για αυτο και αρθρογραφουν για αυτα τα 2 περισσοτερο.Παρολα αυτα εχουν κανει παρουσιασεις και για αλλα.Εχουν γραψει οτι αν ειχαν την δυνατοτητα καθαρα επιχειρησιακα,θεωρουν την Absalon ιδανικη.Τωρα αν λενε ψεματα τι να σου πω?Δεν νομιζω ομως.Γιατι φερνω στο μυαλο μου αρθρα παλαιοτερα και οντως εχουν ενα δικιο με το σκεπτικο που αρθρογραφουν.Τωρα αν καποιος θεωρει,αυτο το σκεπτικο σωστο η λαθος,ειναι στην κριση του καθενος.Οπως βλεπεις λιγο παραπανω,στο σχολιο που εκανα,τους εδωσα την αποψη μου για το πως να παρουσιαζουν ενα υποψηφιο οπλικο συστημα.Γιατι πρεπει να γνωριζουν εκ των προτερων,οτι πολλοι φιλοι που σχολιαζουν ειναι ”μελετηροι” και δεν τους ξεφευγει τιποτα.Εγραψα κατι λαθος?

x-m

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα είχε σταλεί LOR για 4 πλοία 2 μέρες πριν τις εκλογές και απαντήθηκε σε 18 μέρες. 1,5 έτος μόνο μετά, υπάρχει αίσθηση του κόστους και της διαμόρφωσης.

Vk77

Το διάβασα και εγώ. Τι εννοείς ότι 1,5 έτος μόνο μετά υπάρχει αίσθηση του κόστους και της διαμόρφωσης? Ακριβής διατύπωση της διαμόρφωσης και του κόστους υπήρχε σε 18 μέρες. Εσύ τι ήθελες να σου κάνει ενημέρωση το υπουργείο Αμύνης και ενώ φαινόταν ότι πάμε φουλ για μπελαρα?

x-m

Απάντησα στο “..Από τη στιγμή που δεν έχει σταλεί ακόμα LoR…” του GeorgeE GeorgeE : Ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα, έχει σταλεί LOR ,έχει υπάρξει απάντηση (αν και δεν περιλαμβανόταν ενδιάμεση λύση και οι ΜΕΚΟ) και το Π.Ν. επειδή είναι πρόσφατη, γνωρίζει τα νούμερα επακριβώς σήμερα που μιλάμε, δεν κάνει υποθέσεις. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Vk77

Για την lor που έγινε πριν από 1,5 χρόνο χθες βγήκαν για πρώτη φορά πληροφορίες όμως. Επίσης επακριβώς δεν γνωρίζουμε γιατί έχει λήξει η ισχύς της προσφοράς και έπρεπε να σταλεί νέα.

x-m

Σημασία έχει ότι το ΠΝ γνώριζε, αφήστε μας εμάς. Για την νέα έγινε, όπως γράφτηκε, επειδή θέλουμε πακέτο (νέα-ενδιάμεση- αναβάθμιση ΜΕΚΟ) πράγμα που δεν συνέβη στην προηγούμενη. Ενδιαφέρον όμως το 2 μέρες πριν τις εκλογές: είτε το ΠΝ κάνει ανεπηρέαστο απο κυβερνήσεις τις επιλογές του (……) ,είτε η LM έχει βαθιές ρίζες στην Μεσογείων. Όπως το αντιλαμβάνεται κανείς…….

Last edited 3 days ago by x-m
Mirage

Όταν έχεις ασχοληθεί με το Seafire 500 με τι καρδιά 💓 μετά συζητάς για LCS ???? Χωρίς να ναι ειδικός αν δεν έχει υπάρξει επιβολή της πρότασης κάποιοι απλά πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Τέλος πάντων…….

massey-ferguson-65

Να πω την μαύρη μου αλήθεια περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να διαβάσω ένα άρθρο από εσάς για οπλισμό και τιμές των γερμανικών meko A200 και των type 31!!!!ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ
ΦΘΗΝΑ ΣΚΑΡΙΑΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΚΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΙΠΑ ΤΟΥ για φρεγάτες γενικών καθηκόντων ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑ!!!!!!!!!ΤΟ ΥΟΝΙΚΖΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΑΣΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΛΕΞΕΙΣ!!!!!!!

gkotsis

Καλησπέρα σε όλους. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ούτε ναυπηγός ούτε ναύαρχος, και δεν είμαι fanboy ούτε των Γάλλων, ούτε των Αμερικάνων ούτε των Ρώσων. Νομίζω όμως πώς ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης έχω το δικαίωμα να ανησυχώ για το αν τα χρήματα μας θα πιάσουν τόπο ή θα πεταχτούν στα σκουπίδια ελαφρά τη καρδία. Εμένα το πρόβλημα μου με αυτό το πλοίο δεν τόσο οι όποιες παιδικές ασθένειες μπορεί να έχει και αν και κατα πόσο μπορεί να διορθωθούν αλλά ΄το ότι δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό χαρακτηριστικό πάνω του που να αξίζει να πάρεις το ρίσκο να το αγοράσεις. Ποιό είναι το πλεονέκτημα του στο πεδίο? θέλω να πώ οι μπελάρα π.χ με τις οποίες πολλοί είναι ερωτευμένοι έχουν τα μειονεκτηματά τους και τα ρίσκα τους αλλά έχουν και χαρακτηριστικά που σου δίνουν καποια σημαντικά πλεονεκτηματα, οι type31 επίσης είναι μια σχεδίαση δοκιμασμένη που και αυτή έχει καποια σαφή πλεονεκτήματα, οι MMSC δεν μας προσφέρουν κάτι για να πείς “εντάξει θα παρουμε αυτά τα ρίσκα αλλά έχει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα μας δώσουν πλεονέκτημα κάπου… είναι απλά φρέσκο σκαρί σε σχέση με τις απαρχαιωμένες S…
Καταλαβαίνω επίσης τους γεωπολιτικούς λόγους για τους οποίους να θέλει κάποιος να ρίξει λεφτά πρός την πλευρά της Αμερικής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα δώσει για συστήματα που δεν μας προσφέρουν απολύτως τιποτα στο πεδίο.. τα 4-5 δισ. ε’ιναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ για την Ελλάδα του σήμερα, δεν έχουμε την δυνατότητα να ριξουμε 30 δισ. στην άμυνα, κατα συνέπεια το κάθε ευρώ που ρίχνουμε πρέπει να είναι δεμένο από 15 μεριές πως θα πιάσει τόπο ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ και όχι να πάρουμε ελαφρά την καρδία ότι μας ρίχνουνε μπροστά μας. Πρέπει να πάνε 4-5 δίσ πρός την Αμερική για γεωπολιτικούς λόγους? πολύ ωραία… δ’ωσε τα λοιπόν για F-35 και οπλισμό που είναι κάτι που θα κανει διαφορά, και πήγαινε πάρε 4 μεταχειρισμένες type23 όταν γίνουν διαθέσιμες και ας ενδιαφερθούμε αργότερα για τις FFGX.. ούτως ή άλλως οι MMSC δεν προκειται να να κάνουν καμιά απολύτως διαφορά είτε έρθουν είτε δεν έρθουν

Xristoforos

Συμφωνώ και ελπίζω σε μια έκπληξη εκ μέρους του ΠΝ.
… μην ξεχνάμε ότι εχθές αποφυλακίστηκε ο Σώρρας..😆💰😁

gkotsis

Αποφυλακίστηκε το θηρίο?? Ένα 10% απο τα 600δις που έχει, να ρίξει ο Αρτέμης για την άμυνα, και θα γίνουμε υπερδύναμη! χαχαχα 🙂

Xristoforos

Γροιλανδία θα αγόραζε ο Τράμπ,?
Ίμβρο και Τένεδο εμείς.

DeadEnd

Ένα σημαντικό ζήτημα που δεν πρόσεξα να αναφέρεται είναι ο χρόνος και το κόστος διατήρησης και συντήρησης της κάθε επιλογής. Αλλιώς είναι να θες 50 εκατομμύρια το χρόνο κι αλλίώς 20. Άλλο να είναι επιχειρησιακό ένα μέσο 6 μήνες το χρόνο κι άλλο 8. Όποιος γνωρίζει ας μας δώσει τα φώτα του.

nikosv

Μια χαρά είναι οι MMSC….. Έχουμε και την τεχνογνωσία να τις κατασκευάσουμε στην Ελλάδα… -Βλέπε Europa etem alouminco profilco alumil κ.α.
Πάντα με διάθεση χιούμορ………..

flashg

Μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο μια και σίγουρα παρακολουθείτε τις τιμές. Θέμα.: Έχουμε 4 δισ. για 4 πλοία.Δηλαδή 1 δισ. το πλοίο. Από αυτό το 30% θα πάει υπέρ των Ελληνικών ναυπηγείων, που έτσι υποτίθεται ότι θα μείνουν στην ζωή. Με 700 εκ. που θα πάει το κάθαρα στο κάθε πλοίο τι μπορούμε να πάρουμε από τα πλοία που είναι σήμερα στην αγορά. Με τι εξοπλισμό?

Vk77

Συγνώμη δλδ μόνο η LM δίνει ναυπήγηση στην Ελλάδα?

flashg

Όλοι δίνουν ναυπήγηση στην Ελλάδα. Αλλά με βάση την εμπειρία στα προγράμματα των υποβρυχίων και πυραυλακάτων και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ναυπηγεία θα πληρώσουμε ένα 30% παραπάνω. Είναι σαν ένας “φόρος ναυπηγείων”. Άρα από 1 δισ. το πλοίο θα μείνουν 700 εκ. Και θέλω η πτήση που σαφέστατα παρακολουθεί τις τιμές ποια πλοία παίρνουμε και με τι εξοπλισμό το καθένα. Δηλαδή με με 700 εκ. παίρνουμε FREMM, BEL, A200, T31, MMSC και με τι εξοπλισμό?

andreasmp412c

Σε αιτημα σας ανεβηκαν σε σχολια παρα πολλα links που εξηγουν για ποιο λογο η σχεδιαση αυτη ηταν αποτυχημενη κ εξαιτιας ποιων προβληματων. Πιστευω ανετα μπορουν να βρεθουν αλλα τοσα. Κ θεωρησατε καλη ιδεα να ανεβασετε ενα αρθρο που θα πιαστει απο ενα απ αυτα που εχουν γραφτει, κ αντι να αποδομησετε το περιεχομενο κ τις κατηγοριες, αποδομειτε τον συγγραφεα. Προτιμουσα προσωπικα ενα αρθρο μου θα μου δικαιολογει γιατι δεν εχει δικιο, παρα μια ενημερωση για το βιογραφικο του… Κ ισως να ασχοληθειτε κ το θεμα survivability. Αναφερεται συνεχως στα σχολια κ επιμενετε να το αγνοειτε επιδεικτικα…

Yanis83

Νομίζω ό,τι η Πτήση έχει πέσει στη παγίδα του να βλέπει το όλο πρόγραμμα φρεγατών ολικά σε συνδυασμό με ναυπηγεία ενδιάμεσες λύσεις και εκσυγχρονισμό meko, και χάνει τη σημασία που θα έχουν αυτές οι 4 μονάδες στον στόλο. Πρέπει να δούμε αντικειμενικά τα πλοία αυτά σαν μονάδες μια προς μια, και η αλήθεια είναι ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ αυτών των κουτιών αναψυκτικών

Last edited 4 days ago by Yanis83
GioFlo

Εδω φιλε μου θα διαφωνησω.Ετσι πρεπει να το βλεπουμε ολοι,δυστυχως.Μακαρι να ειχαμε την οικονομια των Η.Α.Ε και να επιλεγαμε το “καλυτερο”!Μακαρι να μπορουσαμε να αποκτησουμε 4 γενικης χρησης,4 Α/Α περιοχης και 4 αντιτορπιλικα!Αλλα δυστυχως δεν βγαινουν τα κουκια.Το προγραμμα,δυστυχως επαναλαμβανω,ειναι ολικο οπως γραφεις.Δεν χρειαζομαστε 4 πολυ καλες μοναδες μονο.Χρειαζομαστε 75% καινουργιο πολεμικο ναυτικο!Με αυτο στο μυαλο μας,το ιδανικο απεχει προς το παρον.Ολοι ελπιζουμε και ευχομαστε για την καλυτερη συνολικα επιλογη.

Steve

Το θέμα δεν είναι το “καλύτερο” εδώ πάμε στο χειρότερο!
όλες οι άλλες επιλογές είναι καλύτερες…. και πέρα απο τις BEL και πιο φθηνές

GioFlo

Καλυτερο η χειροτερο,διαφωνεις οτι χρειαζομαστε καινουργιο Ναυτικο κατα 75%?Εκει ειναι η ουσια ΔΥΣΤΥΧΩΣ….Οπως προειπα,ελπιζουμε και ευχομαστε για την καλυτερη ΣΥΝΟΛΙΚΑ επιλογη.Κατι αλλο δεν μπορουμε να κανουμε.

dk137

Τρίτη απόπειρα για σχόλιο…

Νιώθετε κάποια εσωτερική ανάγκη να υπερασπιστείτε τα συγκεκριμένα πλοία και δημοσιεύετε άρθρα επί άρθρων για να τα εκθειάσετε?

Υπάρχουν επίσημες αναφορές προς το κογκρέσο για τις LCS. τις αμφισβητείτε? Ισχυρίζεστε ότι το πλοίο δεν έχει επιβιωσιμότητα 1?

MPAMPIS

Η MMSC θα έχει water jet η κανονικές προπέλες;;;;στοίχημα οτι οι επικριτές δεν ξέρουν την απάντηση…..θα έχει αεροστροβιλους ή μόνον diesel;;;;στοιχημα οτι οι επικριτεσ Δεν ξέρουν την απάντηση, τι θα πει ταχύτητα περιπολίας 10kn;;;στοίχημα οτι η επικριτές δεν ξέρουν την απάντηση….
Για την lcs τώρα, προσωπικά η independence παρα το οτι ειναι πλήρως απο αλουμίνιο παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, ενα αρχιπελαγικό κράτος σαν την Ελλάδα πρεπει να δείξει ενδιαφέρον……
Να κάνετε ενα άρθρο για αυτήν…..

CKfurious

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html

. It will be based on the Freedom-variant Littoral Combat Ship’s 118 meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas propulsion system.

MPAMPIS

Και θα πιάνει 30kn;κατα κάποιους μάλιστα με ερωτηματικό…..αφού βλέπεις Kelvin οτι δεν υπαρχει μια, εδώ βάλαμε βλήματα των 76mm στην σύμβαση για τα romeo….τι 76mm;;;που φτιάχνει ολος ο ντουνιασ, ούτε κινεζικά γενόσημα δεν μπορούμε να πάρουμε……

Manolis1

Ρε παιδιά. Ας παραμερίσουμε τα προβλήματα του πλοίου στην κατασκευή αλλά και στην πρόωση. Ας μιλήσουμε λίγο για οπλισμό και τιμή. Είναι δυνατόν με αυτά τα όπλα που βλέπω επάνω το πλοίο να κοστίζει 1+ δις; Δηλαδή 1 mk41, 8 Harpoon, 1 SeaRam, 1 πυροβόλο 57mm, χωρίς σόναρ γάστρας (το κάναμε γαργάρα για χάρη της υψηλής ταχύτητας γκουχου 30 κόμβοι γκουχου), χωρίς εκτοξευτές τορπιλών, με το trs-4d που μπορεί να εντοπίσει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στα 100 χλμ και εισερχόμενα βλήματα στα 10 χλμ δικαιολογεί αυτό το τεράστιο κόστος; Δηλαδή οι Άγγλοι που προτείνουν Type 31 με παρόμοιο οπλισμό και κόστος 500 εκατομμύρια είναι βλάκες;

Θα μου πείτε ότι η ελληνική διαμόρφωση θα είναι πιο βαριά οπλισμένη. Ναι, αλλά που θα πάει το κόστος; Οι μόνες αλλαγές που βλέπω να γίνονται είναι το πυροβόλο (να μπει 76mm) και ίσως ένας επιπλέον mk41. Και θα μπορεί αυτό το πλοίο με αυτόν τον οπλισμό να τα βάζει με τις τουρκικές φρεγάτες που θα διαθέτουν 16 atmaca και 8 mk41; Θα μπορεί να εντοπίσει τα τουρκικά type 214; Αμφιβάλλω για το εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εκσυγχρονισμένες MEKO. Είμαι σίγουρος πως μετά τον εκσυγχρονισμό τους οι MEKO 200 HN θα είναι πολύ καλύτερα πλοία από τις mmsc.

Από όπου και να το πιάσω αυτό το πλοίο όλο σε αρνητικά θα πέφτω. Βάλτε τώρα στην εξίσωση την μειωμένη επιβιωσιμότητα, τα όχι και τόσο καλά χαρακτηριστικά πλεύσης και το προβληματικό σύστημα μετάδοσης με τους εξαιρετικά δαπανηρούς waterjets (από πλευράς κατανάλωσης και συντήρησης).

Δεν μπορώ να το δεχθώ. Προσπαθώ αλλά δεν μου βγαίνει. Ή εγώ είμαι τόσο λάθος και το πλοίο είναι κελεπούρι ή είναι η χειρότερη επιλογή που κυκλοφορεί.

ΥΓ. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί λένε ότι το πλοίο είναι περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης. Γιατί εμείς ντε και καλά πρέπει να επιλέξουμε μια σχεδίαση που δεν δημιουργήθηκε εξαρχής για φρεγάτα;

Last edited 4 days ago by Manolis1
sotbak

τα είπες όλα!!!

J.K

Ακριβώς έτσι.. Και σε όλα αυτά έναν αντίλογο σοβαρό δεν βλέπω 1δις για να πάρεις μια ” ΜΕΚΟ” Χωρίς σοναρ γαστρας.. μακάρι να κάνουμε λάθος τι να πω!!

akritas

Αν ο αρθρογράφος του Forbes είναι μεροληπτικός, είναι λάθος, και δεν ξέρω τι άλλο, αυτό όμως δεν μπορείς να το πεις για το ναυτικό των ΗΠΑ όπου η LCS έχει χαρακτηρίσει το τύπο προβληματικό, μας ενημερώνει για υψηλό λειτουργικό κόστος, συχνές μηχανικές αποτυχίες, δομικά προβλήματα, προβλήματα στο οπλικά συστήματα, ενώ η επιβιωσιμότητα είναι επιπέδου πυραυλακάτου, δηλαδή level 1.
H ΜMSC είναι ένα πλοίο που μπορεί να είναι διαφορετικό από τις LCS σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα, είναι όμως ίδιο κατασκευαστικά.
Με τα ίδια χρήματα παίρνεις 3 Bellhara, οι δύο όπως τις θέλει το ΠΝ και άλλη μία όπως κατασκευάζεται για το Γαλλικό Ναυτικό.
Η διαφορά είναι ότι οι Bellhara είναι πραγματικές μηχανές πολλαπλασιαστών ισχύος.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες προσφορές, όπως π.χ. οι βρετανικές, τις οποίες επίσης τις φτιάχνεις όπως θέλεις ενώ μου κάνει εντύπωση ότι ΑΚΟΜΑ δεν υπάρχουν προσφορές από Γερμανία και Ολλανδία, γιατί μάλλον το ελληνικό ΠΝ δεν έχει διακηρύξει διαγωνισμό, ούτε έχει στείλει κάποια επιστολή.

Strike-Eagle-13

Η επιλογή του υλικού όλο αλουμίνιο στην μία σχεδίαση και η μίξη χάλυβα, αλουμινίου και κεραμικών υλικών στην άλλη περίπτωση (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ πως και δεν έβαλαν σύνθετα με fiber carbons για να χει από όλα πάνω), φαντάζουν εκ πρώτης όψεως περίεργες (προφανώς για την μείωση του βάρους και αύξηση της επιχειρησιακής ταχύτητας των πλοίων).
Από προηγούμενα άρθρα έχει επισημανθεί η ανάγκη να αντικατασταθούν οι 9S (οι 3 μη εκσυγxρονισμένες S yesterday). Αν κατά τον συγγραφέα του άρθρου του forbes θέλουν/προτείνει να ξεφορτωθούν τις LCS Freedom και εικάζοντας ότι έστω και προβληματικές θα έχουν κάποια χρησιμότητα, τότε γιατί δεν παίρνουμε σε εξευτελιστική τιμή 10 μεταχειρισμένα κομμάτια και να αναβάλουμε αργότερα το ναυπηγικό μας πρόγραμμα και να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε άλλα προγράμματα.
Περιμένουμε παρεμππτόντως με περιέργεια και την Γερμανική πρόταση (εκτός αν έχει δημοσιευτεί κάτι και μου ξέφυγε).

evaggelos

εαν το δουμε το ζητημα απο την αρχη θα δουμε δυο συγκεκριμενα προβληματα τα οποια εχουν εναν παρανομαστη την κυβερνηση της χωρας, 1)κανενα σοβαρο κρατος δεν παραχωρει ολα τα ναυπηγεια σε μια ετερεια χωρις master plan δηλαδη φευγει ενα πρωι πανε τα ναυπηγεια(αρα υπαρχει η υποψια απελης απο τον ιδιοκτητη) 2) καμια χωρα δεν δινει ολα τα οπλα σε μια ετερεια για λογους ασφαλειας δηλ.αν δεν τα παμε καλα με την λοκχιντ το μισο στρατευμα παει για πεταμα, 3) η lcs ειναι προβληματικη τι να κανουμε τωρα ? το εντυπωσιακο κ μαλλον γι αυτο τα ακουτε κ ως πτηση ειναι οτι στην γαλλικη (καλυτερη της lcs αν κ γω θελω type31/meko) το πν ζηταγε συγκεκριμενα πραγματα κ οχι καμοα βδομαδα αλλα 2 χρονια δεν φενεται απο πουθενα οτι κοιταμε κατι παρεμφερες κ οχι μονον αυτο αλλα μας επιβαλεται απο την συμμαχο το τι θα παρουμε αφου εχουμε και τα ναυπηγεια.
υγ. ολοι ξερουμε οτι ο τυπος στο αρθρο θα γραφε υπερ του πλοιου του κ ειναι θεμιτο το θεμα ειναι οτι τα στραβα θα στα δειξει ο κακος αντιπαλος οχι η λοκχιντ,το ιδιο θα ισχυε εαν ρωτησεις την λοκχιντ φ35 η φ15ex ε τι θα σου πουν δηλαδη? το θεμα ειναι τα αρνητικα της lcs δειχνουν περισσοτερα απο τα αρνητικα.μακαρι να χουμε λαθος για το καλο εμου ως φορολογουμενου περισσοτερο δε γι αυτους που κινδυνευουν την ζωη τους για να γραφω εγω εδω.

anas

Κάπου διάβασα ότι το ραντάρ των LCS το TRS-4D είναι λέει αναξιόπιστο και μειωμένων δυνατοτήτων στην κατάδειξη και εγκλωβισμό στόχων κυρίως εισερχόμενων βλημάτων, γεγονός που οδήγησε το USN να αντικαταστήσει το RAM από το SeaRam… Φυσικά οι πολέμιοι των LCS έτρεξαν για άλλη μια φορά να θάψουν τις MMSC. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο το γεγονός ότι έχουμε εξοπλίσει με RAM τις SuperVita! Γιατί μη μου πει κανείς ότι το MW08-3D των SuperVita είναι ανώτερο του AESA TRS-4D…

Tasos96

Το θέμα με αυτά τα πλοία είναι ότι έχουν άσχημη προιστορία με τεχνικά θέματα που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν λυθεί.
Επίσης αποσύρθηκε από το διαγωνισμό του USN για νέα φρεγάτα, αντί οι ίδιοι οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν ένα εγχώριο προιόν.
Ο μόνος αγοραστής τους εκτός της Ελλάδας είναι η Σαουδική Αραβία που έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για πολύ ρηχά ύδατα και επίσης δεν ξέρουν τι έχουν από μπάτζετ, οπότε μπορεί να έκαναν αυτή την επιλογή και για άλλους λόγους.
Αν είναι τόσο προηγμένο πλοίο και με τόσες καινοτομίες γιατί άλλο ναυτικό δεν τις έχει προσέξει (το Ισραήλ τις απέρριψε λόγω κόστους).
Επίσης αν πάρουμε διαμόρφωση όμοια με της σαουδικής αραβίας, μιλάμε για πλοίο χωρίς σημαντικές δυνατότητες παραπάνω από τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ (πλοία 25 χρονών και πάνω), εκτός αν πάρουν πάνω απο 16 κελιά (για να μην πω 32 υποχρεωτικά) και καλύτερο ραντάρ (αυτό υποχρεωτικά), αλλιώς ανατολική μεσόγειο δεν βγαίνεις με τέτοια πλοία και χωρίς SM-2.
Αυτές είναι κάποιες λογικές ανησυχίες που έχουμε όποιοι ασχολούμαστε με το θέμα και για αυτό δεν γίνεται να μην είμαστε επιφυλακτικοί με ένα τέτοιο πλοίο.

Last edited 4 days ago by Tasos96
Tasos96

Παρεπιμπτόντως και μια φωτογραφία που βρήκα από το Naval Analyses με μια διαμόρφωση της ελληνικής MMSC με 3 Mk41, για ESSM και VL-ASROC. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν κάτι περισσότερο σχετικά με το θέμα. Αν ισχύει το κακό είναι ότι το ραντάρ παραμένει το ίδιο και δεν περιλαμβάνονται SM-2.
comment image

Last edited 3 days ago by Tasos96
MPAMPIS

Τελικα πρωραιο vls μαλλον δεν μπαίνει λογω 76mm strales….δυστυχώς μόνον έως 64 Essm bl2……

Mavi70

Μπαίνει από ότι φαίνεται στο σχέδιο. Απλά θα έχει vl/asroc.

MPAMPIS

Πρεπει να περιμένουμε……η Πτήση ξέρει αλλα δεν μας λέει……

evaggelos

τελικα γιατι ειναι προβλημα το trs4d αφου κ οι γερμανοι στην mks180 αυτο βαζουν κ εκει 64 essmbl2 θα εχουν.

MPAMPIS

Για sm-2……

zolotasnew

εκεί θα βάλουν THALES APAR bl II για καθοδήγηση. εδώ προτείνουν CEROS 200 ή STIR εναλλακτικά. απλά οι υπόλοιποι λέμε ότι το trs4d δεν καλύπτει τις απαιτήσεις αποκάλυψης για την έγκαιρη υποστήριξη SM2 (αχαχα)

Tasos96

Στις MKS180 θα βάλουν την έκδοση Fixed panel που είναι αρκετά ανώτερη. Εμείς λόγω έλλειψης μπάτζετ θα πάμε στην πιο φθηνή έκδοση rotator λογικά. Αυτή έχει πολλούς περιορισμούς και δεν μπορεί να υποστηρίξει τον SM-2 από εμβέλεια αποκάλυψης στόχου. Η πτήση είχε γράψει ότι το TRS-4D rotator ανιχνεύει αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας στα 100km, δηλαδή μαχητικό ίσως στα 70-80 km και μόνο για μεγάλα ύψη (δική μου υπόθεση). Επίσης υποστηρίζει μέχρι 2 ταυτόχρονες εμπλοκές για SM-2, αλλά και για ESSM bl2 αν τους ρίχνουμε σε μεγάλες αποστάσεις (ο ερευνητής τους φτάνει μόνο στα 20χλμ αν θυμάμε καλά , για πιο μακριά χρειάζεται το ραντάρ μέχρι να φτάσει 20 χλμ από τον στόχο).

Last edited 3 days ago by Tasos96
Vk77

Αν έχει βάση η εικόνα κάνω την υπόθεση ότι το ΠΝ ξέρει ότι θα λουστεί mmsc και θέλει να την χρησιμοποιήσει ως πλοίο ανθυποβρυχιακου ρόλου βάζοντας και τορπίλες και vl asroc.

Harry

Άλλαξε δόγμα το Ναυτικό μας; Ίσως… Απλά δεν το γνωρίζουμε δημοσίως. Διότι τα εν λόγω πολεμικά πλοία δεν ανήκουν στο δόγμα φρεγάτας γενικών καθηκόντων και των ανάλογων στρατηγικών.

Τα πολεμικά αυτά πλοία είναι άλλου δόγματος.

Ας ρίξουμε μία ματιά πως βλέπουν οι Τούρκοι τις “φρεγάτες” αυτές στο 100+ σελίδων διδακτορικό EVALUATION OF THE LITTORAL COMBAT SHIP (LCS) POTENTIAL FOR THE TURKISH NAVY του Aykut Kertmen τον Σεπτέμβριο 2006 στο Naval postgraduate school Monterey California.

Παραθέτω μικρό απόσπασμα, η χρήση Google translate ενδείκνυται:

” The LCS is about taking the fight into  the enemy’s home  waters – the shallow waters that wreak havoc on long-range Cold War-era sonar; waters with  dense maritime traffic that can challenge the building and  maintenance of a recognized maritime picture and blur the lines between friend and foe; and tactically complex waters that  provide shallow-draft warships excellent locations  for scouting, attacking, and concealment. 

The LCS is NOT another ship for the battle group; it is  NOT appropriate for screening carriers. It is NOT intended  for area  air defense of forces ashore, deep strikes inland with cruise missiles such as the Tomahawk, logistics transportation, or floating medical care. It cannot house  the communications suite and does not have the space required for a forward command-and-control center. Troops ashore will be  best supported by extended-range naval gunfire from ships with the proposed advanced gun system and follow-on electromagnetic rail guns, not the LCS. 

What the LCS will do  is open the door that permits putting  those troops  ashore. If the U.S. wants a ship that can counter the  many asymmetric threats the U.S. faces now and expects  to face  in the future  in  coastal  waters, the  LCS must be  built as an advance scout and hunter/killer for a battle force in high-threat environments, and as an interdictor and raider  in low- and intermediate-threat environments. It operates most effectively when it is part of  a fully networked LCS  squadron that masses the capabilities  of  its combined sensors and weapons across all threat warfare areas. ”

Εμείς (το ΠΝ) λοιπόν καλούμαστε (είται) να τα μεταλλάξει σε φρεγάτες γενικών καθηκόντων ή αποκτήσαμε ξαφνικά “επιθετικό” δόγμα;

Last edited 4 days ago by Harry
harval

Καλά ολα αυτα.
Καταλαβαμε οτι το καθε πλοιο εχει θετικα και αρνητικα.
Κατα την αποψη πολλων τα MMSC εχουν λιγοτερα θετικα απο Type 31 κα Meko A200. Και θα συμφωνήσω και εγώ μαζί τους. Κατα την φτωχη μου γνωμη τα Type 31 ειναι κορυφαία (καλυτερα απο Μπελαρα) και ακολουθούν τα A200 που ομως στην ουσια ειναι πολυ μεγαλες κορβετες.
Κατανοητα και τα γεω-πολιτικα και διπλωματικα/συμμαχικα παιχνιδια.
Στο ζουμι κυριοι.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ με πληρη εξοπλισμο και φορτιο οπλων και FOS ??? ΕΠΙΣΗΜΑ !!!!!
Μηπως ειναι καιρος να αφησουμε τα μισόλογα,τα αρθρα για τις εκαστοτε λυσεις και προσφορες και να επικεντρωθούμε στην ουσια? Αν δεν εχουμε εγκυρη πληροφορηση ακριβεστατου κόστους ανα μονάδα και ΠΛΗΡΟΥΣ πακετου καλυτερα να περιμενουμε ολοι μας. Απο καθε πλευρα.
Ειναι παραλογο να διαβαζουμε οτι η Αμερικανική προταση αφορα 4 νεες φρεγατες – αναβαθμιση Μεκο- 2 αγνωστα πλοια ενδιαμεσης λυσης – ναυπηγηση στα 5 δις και η
Αγγλικη προταση για τα 4 νεα πλοια (πραγματικες φρεγατες) να ζητα 2 δις .Δηλαδή με οπλα + 4 Μεκο + 2 ενδιαμεσης + FOS , με το ζορι πηγαίνει στα 3,5 δις (στα 4 αν τα παρα-φορτώσουμε με ΟΛΑ). Δηλαδη το σκεφτομαστε??? Δηλαδη θελει αποδειξη σοβαρη????
Και εμεις να καθομαστε ακομα να λεμε τι ειναι καλυτερο και τι χειροτερο. Φωναζει κυριοι τι ειναι καλυτερο,απο μακρια.Αν οχι τοτε συμβαινει ενα απο τα παρακατω.
α) Ειτε δεν εχει γινει καμια τελικη κοστολογηση με ικανη ακριβεια για κανενα πακετο απο κανενα κρατος (ουτε εχει γινει καμια LOR) και οι πληροφοριες που εχουμε ειναι απλα ανακριβεις δημοσιογραφικες πληροφοριες. Λιανα δηλαδη τα 5 δις,τα 2 δις,τα 4 δις των διαφορων προσφορων ειναι απλα “υποθετικες χαζομαρες” ετσι για να εχουμε να λεμε.
β) Ειτε οσο καλες τιμες με καλα προιοντα και να δωσουν οι υπολοιποι ειναι για τα ματια του κοσμου. Παμε Αμερικανικα.
Νομιζω οτι αξιζουμε μια σαφεστατη απαντηση με πληρη λεπτομερεια και διαφανεια. Αν οχι να παψουμε να ασχολουμαστε ,διοτι κατ’αυτον τον τροπο ισως αισθανομαστε και λιγο …χαζοι.

Vk77

Η type 31 είναι κορυφαία? Από που?
Το πλοίο πρέπει να είναι η πρώτη κορβέτα 6 τόνων στην ιστορία. Ο οπλισμός της είναι 24 camm, 8 harpoon και τέρμα,ούτε καν τορπυλοσωληνες έχει και το ραντάρ της είναι αντίστοιχο του trs4d που όλοι θάβουν στην mmsc.
Κανένα νόημα να συζητάμε type 31 και όχι την φρεγάτα ΑΑ από την οποία προερχεται,την iver huitfeld που κατά την γνώμη μου είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

dk137

Ο λόγος είναι ακριβώς ότι οι type 31 μπορούν να διαμορφωθούν σαν τις Iver Huitfeld.Είναι 6 τόνους, ότι αλλαγές και να θες να κάνεις γίνονται. Μπορεί να πάρει ό,τι οπλισμό θέλεις και υπάρχει και η απόδειξη επ αυτού, οι Iver Huitfeld.

Vk77

Εγώ θέλω να πάρουν τα ραντάρ και τον οπλισμό των iver ,άρα να γίνουν iver 😁

harval

Αν ενα πλοιο κρινεται απο τον οπλισμο του τοτε να παμε στις ΜΜSC.
Ομως δεν κρινεται απο οπλισμο.Στις φρεγατες κρινεται απο.
1) Μεγεθος και χωρος για οπλα και συστηματα (βαθμος 10)
2) Πλευση σε κακες καιρικες συνθηκες (βαθμος 10)
3) Υλικο κατασκευης αρα επιβιωσημοτητα (βαθμος 10)
4) Στεγανα κοιτους αρα επιβιωσιμοτητα (βαθμος 9)
5) Ελιγμοι,επιταχυνση,κρατει (βαθμος 8)
6) Σταθεροτητα ωστε να γινονται ευκολα αποπροσνιωσεις και βολες.(βαθμος 10)
7) Διαθεση κατασκευαστη στην πιστοποιηση οσο το δυνατον περισσοτερων οπλικων και ηλεκτρονικων συστηματων (βαθμος 10)
8) Ποιότητα -αξιοπιστια μηχανων-συστηματος προωσης (βαθμος 10)
9) τελικη ταχυτητα (βαθμός 7)
10) ημερες αυτονομης αποστολης (βαθμος 9)
11) ακτινα δρασης (βαθμος 10)
12) κοστος χωρις οπλικα,ρανταρ , FOS ,κ.λ.π (βαθμος 10)
13) Υπαρξη Sonar τροπιδας (βαθμος 10)
14) μεγεθος ελικοδρομιου και βαρος ελικοπτερου.(βαθμος 9)

Ειναι ξεκαθαρο οτι εναντι των MMSC υπερεχουν στα 1-2-3-4-6-8-10-11-12-13
Στα μονα που υπερεχει η MMSC ειναι στα 5-9.και τελος
Και σε σχεση με Μπελαρα υπερεχουν σε 1-5-7-9-10-11-12
Και ο κατασκευαστης των Type 31 ηδη εξοπλίζει και εχει πιστοποιημενα ολα τα συστηματα της Thales . Και στην Thales ανοικουν και το Sea Fire 500 (Belharra) και το NS200 (Type 31)
Και απο εκει και περα αναλογα με το πορτοφολι του καθενος εχει την διαθεση να του βαλει οτι πληρωσει.
Απο τα προσφερομενα,και το τονιζω,τα προσφερομενα ,ειναι το καλυτερο απο ολα.

Bridger

Ξέχασες και κάτι άλλο σημαντικό: Την τιμή!..

harval

Νουμερο 12 . κοστος χωρις οπλικα,ρανταρ , FOS

Bridger

Σωστός, my bad.

Vk77

Η type 31 έχει το ns110,όχι το ns200.

harval

Η Βρετανικη εχει το NS 110
Η type 31 εχει οποιο θες απο Thales. Ειναι ολα πιστοποιημενα,ειτε μπορουν να πιστοποιηθούν.. Ο ηλεκτρονικος κορμος της type 31 στηρίζεται στην Thales η οποια επισημα ειναι ο προμηθευτης/συνεργατης της Babcock.
Στα 500 εκατ. λοιπον ανα πλοιο δινουν βασικους harpoon + 32 Camm.+ FOS + ESM/ECM
Δεν νομιζω οτι κανεις μπορει να πιστευει οτι με προσθηκη ποιοτικότερo ρανταρ απο Thales ,Ram, τορπιλων,Asrock θα εκτοξευθεί το κοστος στο 1 δις ανα πλοιο…….

ενδεικτικα Radar Thales: NS 100/110/200 – SM400- SF500-Smart-L MM/N

Last edited 4 days ago by harval
Vk77

Εγώ πιστεύω ότι χαλαρά αν αλλάξεις το ns110 με ns200,βάλεις ram,βάλεις τορπυλοσωληνες,βάλεις 16 αντιπλοικους και 4(8πλους)mk41 με 24 sm2. +32 essm η camm θα πάει 1δις, αλλά και πάλι αξίζει,τόσο κάνει και η mmsc στο κάτω κάτω.

harval

Δεν ειναι ευκολο να βρεις τιμες για ολα. Αλλά πιστεύω οτι με NS 200 ειτε SM400 ,16 Harpoon ειτε 8 RBS 15, 64 A/A CAMM ειτε ESSM , 1 RAM, τορπιλες (και ενα Phalanx απο “S”αναβαθμισμενο) το κοστος δεν θα ξεπερασει κομπλε τα 700-750 εκατ.
Οτι και να λεμε ομως καταλαβαινουμε οτι δεν υπαρχει τιποτα επισημο δυστυχως,καμια επισημα επιβεβαιωμενη τιμη ή προσφορα, και οτι οι Αμερικανοι παιζουν πολυ σκληρα. . Οποτε οτι και να λεμε εμεις εδω ειναι μαλλον για να περναμε την ωρα μας.

DeadEnd

Επίσης κόστος χρήσης, δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον

harval

Και αυτό.

George

Ουσιαστικά αυτό λένε όλοι. Το πλοίο όπως άλλαξε για το RN με έναν κολοσσο όπως η Babcock για να αναλάβει το πρόγραμμα αλλά με την Δανέζικη διαμόρφωση Αν είμαστε σοβαροί -δεν υπάρχει περίπτωση- θα πρέπει να τους ζητήσουμε κλειστή τιμή για 4 πλοία με κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα ως ποσοστό του συνολικού συμβολαίου που όμως θα επιλέξουν αυτοί που και πως και θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη
Μαζί με χρηματοδότηση και την υποστήριξη του RN για παραχώρηση Type 23 ως ενδιάμεση λύση σε πολύ φιλική τιμή και ένα reboot των σχέσεών μας με το ΗΒ του Boris

GioFlo

Εγραψες παλι…Πολυ σωστες παρατηρησεις….Να εστιασω στο “Αν δεν εχουμε εγκυρη πληροφορηση ακριβεστατου κόστους ανα μονάδα και ΠΛΗΡΟΥΣ πακετου καλυτερα να περιμενουμε ολοι μας. Απο καθε πλευρα.” Το εχω γραψει ουτε και εγω ξερω ποσες φορες αυτο!

Vassilis13

Μα δεν ειναι μονο το “αλουμινιο”!
Επιβίωση λεβελ 1 η λεβελ 2;
Ρανταρ; θεωρείται το ρανταρ πραγματικά καλό;
Ηλεκτρονικος πολεμος; τι γίνεται εδω απο δυνατότητες;
Εσσμ κ τελος με 50κμ εμβέλεια;…δεν νομίζετε οτι χρειάζεται τουλάχιστον σμ2;
Σοναρ: Γτ βαζουν ολοι σοναρ τροπιδας;

Όσο κατάλαβα θα εχει αλλη μιχανη η δικιά μας mmsc κ αλλες δυνατότητες απο την αραβική έκδοση. Τα παραπάνω ομως πρέπει να λυθούν οπωσδήποτε.

Ενδιαμεση λυση: οτιδήποτε αλλο εκτος ΑΒ με βαρύ εξοπλισμό θεωρείται απατεωνιά κ αποδυνάμωση του στολου. Lcs σαν ενδιάμεση λύση θα ειναι κάλεσμα πάρτι για τους τούρκους. Μια εκσυγχρονισμένη Σ ανετα την εχει την lcs…

Εννοείται ffgx απο το 2030 κ μετα.
Τόσοι αναγνώστες το καλο του ΠΝ θέλουμε κ βλεπουμε πώς η mmsc δύσκολα καλύπτει τις αναγκες του ΠΝ

ultorius

Ολα τα υπολοιπα αρθρα, και τις εκθεσεις του DOT&E πρωην υπαλληλοι και ανταγωνιστες τα εγραψαν?Ελεος με τις ιστοριες για τους κακοθελητες. Δεν ειναι κακοπροεραιτη η αντιδραση του κοσμου.

Thatcherite

Δεν ήταν google translate – απλώς δεν ήταν καλή η μετάφραση. Πχ το “stakeholders” αποδόθηκε ως “μέτοχοι”, ένα παιδαριώδες λάθος (ακόμα και εάν το αντικείμενο ήταν εισηγμένη εταιρεία και όχι πολεμικό πλοίο), που ακόμα και το google translate το μεταφράζει πιο σωστά.

Αλλά θα διαφωνήσω σε κάτι. Το ότι η κριτική στο Forbes ήταν γελοία και προφανώς άσχετη με αυτά που ενδιαφέρουν εμάς δεν θα πει ότι η κριτική που σωστά αποδίδεται από τους αναγνώστες σας έχει πάντοτε σχέση με αυτές τις σαχλαμάρες που πράγματι προκύπτουν από τον ανταγωνισμό με τις Independence. Οι LCS μια χαρά πλοία είναι: μία εξαιρετική σχεδίαση που εκπληρώνει συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το μικρό κόστος χρήσης (στο US navy το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό του προσωπικου΄- στην Ελλάδα το προσωπικό είναι δεδομένο), και η υψηλή ταχύτητα και αυτά επιτυγχάνονται με ελαφρύ οπλισμό και με γάστρα φτιαγμένη για υψηλές ταχύτητες και πολυ χαμηλές cruiser ταχύτητες – καθώς δεν είναι 100% γάστρα εκτοπίσματος. Αυτή είναι η LCS και για τον σκοπό της κάνει την δουλειά της ανεξάρτητα από τις σαχλαμάρες που λέγονται περί Αλουμινίου και αξιοπιστίας.

ΟΛΑ αυτά όμως είναι άσχετα με το θέμα. Για τους ίδιους λόγους που η LCS είναι ικανή για το USN, απλώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ελλάδας όταν μεταμορφώνεται σε MMSC. Η MMSC έχει την γάστρα της LCS αλλά στο μικρών δυνατοτήτων σκαρί (που σχεδιάστηκε για ελαφρύ οπλισμό) μπαίνει ΕΝΑΣ MK-41, μεγαλύτερο πυροβόλο, και το εκτόπισμα αυξάνεται για το ΙΔΙΟ σχήμα και μέγεθος γάστρας. Η ταχύτητα πέφτει γιατί η γάστρα δεν είναι σχεδιασμένη για αυτόν τον οπλισμό (και σίγουρα όχι για κάτι ιδέες για δεύτερο η ακόμα για τρίτο MK-41 και μάλιστα οπλισμένων με VLASROC – να θυμίσουμε ότι όπως βρήκαν οι Τούρκοι ακόμα και η ΜΕΚΟ δεν μπορεί να δεχτεί πλήρες φορτίο ESSM σε δύο MK-41 και πραγματικά πιστεύουμε ότι θα χώσουμε ΔΥΟ MK-41 με VLAsroc και SM-2?). Προφανώς ουτε συζήτηση να γίνεται για καλύτερο ραντάρ…

H MMSC συνεπώς χάνει τα θετικά χαρακτηριστικά της LCS (ταχύτητα, μικρό πλήρωμα) και διατηρεί τα αρνητικά (ελαφρύς οπλισμός, έστω και λίγο βελτιωμένος σε σχέση με την LCS). Σε αντίθεση με την LCS, η MMSC είναι ένα μόρφωμα που έχει trade-offs στα χαρακτηριστικά της που απλώς δεν βγάζουν νόημα, παρά μόνο στης Σαουδική Αραβία εν μέσω του απόχου της ιστορίας με τον Kasogi.

Νομίζω ότι α ενθουσιασμός του αναγνωστικού σας κοινού για την Τ31 και η πικρία που ένιωσε βλέποντας τα 3 τελευταία άρθρα σας για τις MMSC αντικατοπτρίζει ότι η Τ31 είναι ένα πλοίο που βγάζει νόημα όταν η MMSC είναι απλώς εκτός θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ανταγωνισμός μεταξύ των οπαδών της Freedom και της Independence όπως αυτός προκύπτει από το άρθρο στο Forbes είναι απλώς άσχετος και κακώς δόθηκε τόση σημασία σε αυτό από άλλους.

Δεν πιστεύω ότι το ΠΝ δεν ξέρει τι θέλει αλλά ούτε πιστεύω ότι το ΠΝ πάντοτε θέτει στόχους ανεξάρτητα από την βουλή των πολιτικών προϊσταμένων. Και η αλήθεια είναι ότι, όσο και εάν σέβομαι και τιμώ το ΠΝ, δεν είναι το σύνολο του ΠΝ που θα αποφασίσει. Με λυπεί που το λέω αλλά πιο πολυ εμπιστοσύνη έχω στους Δανούς και στην Τ-31 του RN. Αν προχωρήσουμε σε αυτήν την αγορά με δεδομένη την ύπαρξη σαφέστατα πολύ καλύτερων εναλλακτικών από κάθε άποψη, πιστεύω ότι θα είναι η χειρότερη εξοπλιστική απόφαση που πήρε η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κάνει τα P3b να φαίνονται σαν παραδείγματα εξαιρετικών επιλογών…

giannis82

Μου φενεται καπιοι θα μας τρελανουν εδώ. Απο που δικαιολογειτε 1 δις γι αυτο το πλοιο lcs? sorry μπερδευτικα το MMSC. Οταν το νεο πλοιο το αμερινανικο θα ειναι οι FFG(X) οι οποιες ειναι αντιγραφο των ιταλικων FREMM. Να θυμησω η αιγυπτος αγορασε περι τα 600 εκατομμυρια ιταλικη fremm προσφατα νομιζω…

Εχω αρχισει να πιστευω οτι καπιοι ειναι βαλτοι και μοιραζουν παραπληροφοριση στα σχολια πολυ χαμηλου επιπεδου, εφτασαν να λενε οτι οι IVER HUITFELDT εχουν ξυλινα ομοιοματα για οπλα λες και οι δανοι ειναι ο Κιμ γιονγκ ουν.Μια εικονα λενε χίλιες λέξεις.
Στα παρακατω βιντεο φενεται η IVER HUITFELDT να κανει απο βολες μέχρι περιηγηση μεσα στο πλοιο, αλλα και να ταξιδευει και με καιρο.https://www.youtube.com/watch?v=wYxh3OTDkMw
https://www.youtube.com/watch?v=71GzbzfrNnQ
https://www.youtube.com/watch?v=NPMkR1fvI4I
https://www.youtube.com/watch?v=KPvI-xuxcpk

GATA

Μαλλον δεν διαβασες τι γραφει το αρθρο. Αφορα επιλογες που εγιναν για μειωση του κοστους, και που αποκτηθηκαν -φυσικα- αργοτερα. Πολιτικες επιλογες που αφορα χρησεις/ισολογισμους κλπ κατα την αποψη μου , κολπακια πολιτικων που γινονται παντου

Capture.JPG
Last edited 4 days ago by GATA
Stealth

Ολα τα Iver Huitfeldt φερουν πλεον Millenium, τοποθετηθηκαν το 2016.

GATA

Για λογους κοστους δεν αγοραστηκαν “πληρη” τα κοστουμια/Οπλισμος ….αυτο εγραψα και δεν ειναι κακο …Οτι αναγκες εχει ο καθενας.. Ακομα παραδιδονται CWI transmitters
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/press-release/thales-will-supply-continuous-wave-illumination-transmitters-royal

Capture.JPG
ptisidiastima

Αυτό που γράφετε είναι αλήθεια. Αλλά η Δανία δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους της Ελλάδας

Stealth

Ουτε τα Independence ουτε τα Freedom ειναι καταλληλα ως κυριες μοναδες επιφανειας για εμας. Ουσιαστικα προκειται για παρακτια περιπολικα με δυνατοτητες αντιστοιχες των κορβετων και των πυραυλακατων. Δεν ειναι φρεγατες. Εχουν παραπλησιο οπλισμο, ηλεκτρονικα και δυνατοτητες οπως οι Ιταλικες κορβετες Multi-Purpose Corvette της Fincantierri (π.χ.οι κορβετες Al-Zubarah – Doha class ), οι Γαλλικες κορβετες Gowind της Naval Group και οι επισης Γαλλικες πυραυλακατοι Baynunah class (BR-71 Combattante).

Καντε μια συγκριση εξοπλισμου και δυνατοτητων και θα διαπιστωσετε οτι οι MMSC ειναι σε επιπεδα κορβετας και μιας πυραυλακατου BR-71, απλα με μεγαλυτερο εκτοπισμα.

To ζητημα εγκειται στο τεραστιο κοστος των MMSC που ξεπερνα το 1 δισεκατομμυριο ευρω. Αντιθετως, το κοστος των πυραυλακατων Baynunah class ειναι περιπου 140 εκ. ευρω με ναυπηγηση στα ΗΑΕ και των Gowind φτανουν στα 300 εκ. ευρω συμφωνα με την προσφατη αγορα της Ρουμανιας. Τα ΗΑΕ επισης αγορασαν 2 Gowind εξοπλισμενες με παραπλησιο οπλισμο που εχει η MMSC εναντι 325 εκ. ευρω.

Με λιγα λογια με τις MMSC αγοραζουμε δυνατοτητες που εχει μια κορβετα Gowind των 300 εκ. ευρω και θα πληρωσουμε 1 δισεκατομμυριο ευρω για το καθε πλοιο. Εαν αυτο δεν ειναι σκανδαλο και οικονομικη κακοδιαχειρηση, τοτε τι ειναι???

Εχουμε δημοσιο χρεος ανω του 200% του ΑΕΠ, πρεπει να γινεται ορθολογικη διαχειρηση, και διαγωνισμοι, οχι να γινονται απευθειας αναθεσεις προγραμματων με σκανδαλωδης και σκοτεινες διαδικασιες σε προγραμματα αμφιλεγομενης αξιας οπως οι MMSC. Ποιος μας διασφαλιζει οτι μια τετοια αγορα δεν εινα προιον διαπλοκης η εκβιασμων??? Εχουμε ξεχασει μηπως τα σκανδαλα των προηγουμενων ετων? Οπως εχει πει και ενας πρωην πρωθυπουργος, “Αυτη ειναι η Ελλαδα”. Η εποχη της αποψης οτι οι πολιτικοι και οι στρατιωτικοι ξερουν τι κανουν, και πρεπει να τους ακουμε χωρις κριτικη εχει παρελθει. Οι πολιτιες απαιτουν εξηγησεις και επιχειρηματα πλεον.

Ζουμε σε μια δημοκρατικη κοινωνια και ως πολιτες εχουμε το δικαιωμα να εκφραζουμε την αποψη μας για τις συγκεκριμενες επιλογες της εκαστοτε πολιτικης ηγεσιας, οπως εχουμε και το δικαιωμα να στελνουμε στα σπιτια τους οσους κακοδιαχειριζονται και εξαπατουν τον Ελληνικο λαο.

Last edited 4 days ago by Stealth
GATA

Το Niels Juel μπηκε σε υπηρεσια το 2011 , η φωτο ειναι απο την ανοιξη του 2014.
Turned over to the Navy and commissioned only in August, the frigate is still quite new, without many of the fittings and armaments that the Danes hope to field. Yet she crossed the Atlantic to take part in Exercise Bold Alligator along the eastern seaboard with US and other foreign navies

Δεν θα ηθελα να συμβει κατι τετοιο σε εμας για περιορισμο κοστους η το οτιδηποτε , αυτο γραφω . US$325M/ship απο την μια , απο την αλλη δεν ειναι οι Ολλανδοι LCF , Γερμανοι Sachsen ΤΟΣΟ κουτοι , τα ιδια φορανε πανω κατω , δεν αλλαζει τοσο το κοστος η συμμετοχη της Maersk στο προγραμμα , για να μην τρελαθουμε το αναφερω

Capture2.JPG
Stealth

Το οτι ενα πλοιο ενταχθηκε σε υπηρεσια δεν σημαινει οτι ειναι 100% ετοιμο για μαχη και οτι εχει πανω του πληρες φορτιο. Μπορει να χρειαστει ενα επιπλεον χρονικο διαστημα για να ειναι ετοιμο. Αυτο συμβαινει παντου, ακομη και στο Ελληνικο Πολεμικο Ναυτικο.

Δες τη φωτογραφια παρακατω απο την τελετη ενταξης σε υπηρεσια της Πυραυλακατου Καραθανασης (κλασης Ρουσεν) πριν απο μερικους μηνες.

Κοιτα τις θεσεις των εκτοξευτων για τους Exocet, ειναι αδειες, δεν εχουν τοποθετηθει οι πυραυλοι.

comment image

Last edited 4 days ago by Stealth
GATA

Δεν νομιζω πως λεμε κατι διαφορετικο. Για την Καραθανασης μακαρι να ηταν μονο αυτο το προβλημα….Δεν πιστευω να τη αναφερεις για παριπτωση παραδειγματος προς μιμηση..Εγω για τον επιμερισμο του συνολικου κοστους ανα τα χρονια μιλησα δεν μπηκα να χαλασω την σουπα κανενος για τα IH η οποιαδηποτε κλαση νομιζω το εγραψα στο αρχικο ποστ οτι τα θεωρω πλοιαρες

Basil

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κάνει πειράματα, ιδίως σε ότι αφορά τα πολεμικά της πλοία. Δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε τη τεχνολογική και βιομηχανική υποδομή γι’αυτό. Το αν τα πλοία LCS θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις και με κάποιες αναβαθμίσεις – να ικανοποιήσουν τις ελληνικές ανάγκες, θεωρώ ότι είναι “κουβέντες καφενείου” και δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα στο ζητούμενο, που είναι η επιλογή του καταλληλότερου πλοίου για το ΠΝ για τις επόμενες 10ετίες. Ας ξεχάσουμε λοιπόν και τους 2 τύπους LCS και ας επικεντρωθούμε στις σοβαρές προτάσεις για να μην την πατήσουμε τελικά σαν τους Αρμένιους…

Last edited 4 days ago by Basil
sotbak

ακριβώς

x-m

“…..αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του”.

Διαφωνώ με το σκεπτικό αυτό. Πως η γεωπολιτική σχέση θα έχει αποτέλεσμα ένα καλό πλοίο; Το πλοίο είτε είναι είτε δεν είναι καλό, δεν το εξυψώνουν οι φιλίες.

Και μια και το αναφέρατε : τι είδους στροφή κάνει άραγε η Ελλάδα γεωπολιτικά έναντι των ΗΠΑ ; Μήπως δεν είμαστε σύμμαχοι από το 1950; Τι θα αλλάξει στο πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το δίπολο Ελλάδα – τουρκία; Ποιος είναι ο κοινός στόχος έναντι του οποίου θα συμπορευτούμε, παραχωρώντας ήδη χρήσεις εγκαταστάσεων χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ορατό αντάλλαγμα ; Και πως όλα αυτά σχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Πάιατ πως ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν κοινά δεσμευτεί να κρατήσουν την τουρκία στη Δύση ΠΑΣΗ θυσία (at all costs…). Ποιος θα παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας στον δρόμο για την Τροία….; Για εμάς η κύρια απειλή είναι η τουρκία και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για αναχαιτιστεί (εδώ ναι, ταιριάζει το at all costs !!!) . Πως αυτό συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή; Εκτός και αν έχουμε εγκολπωθεί τα συμφέροντα του θείου Σαμ…………

Last edited 4 days ago by x-m
SAAB

“…Το βασικό πρόβλημα της σχεδίασής τους είναι το concept των Mission Modules, που “χαντάκωσε” τα πλοία σε μειωμένο οπλισμό και περιορισμένη επιβιωσιμότητα…”.

Το ότι υπάρχει εξήγηση για τον μειωμένο οπλισμό και την περιορισμένη επιβιωσιμότητα του πλοίου δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε και το πρόβλημα. Μιλάμε για φθηνό προμόσιον και αυτό λόγω έλλειψης επιχειρημάτων. Οι Γαλλικές FREMM έτσι όπως τις παρουσίασαν οι Ιταλοί και κέρδισαν τον διαγωνισμό FFGX βρέθηκαν ελλιπείς σε θωράκιση. Οι προσθήκες που έκανε το USN ανέβασαν την τιμή κατακόρυφα. Πολλοί λένε για διπλασιασμό.
Δεύτερο Ιταλικό προ:ϊόν (MMSC) που χαντακώνει με τις προδιαγραφές του την μεγαλύτερη εταιρεία (LM). Και αυτοί (LM) επιμένουν να υποστηρίζουν το προ:ϊόν με απίστευτο εγω:ϊσμό. Μετά σου λέει έχουν πρόβλημα με Ρωσία και Κίνα γιατί κινδυνεύουν να τους ξεπεράσουν. Εάν συνεχίσουν να πουλάν και να κατασκευάζουν οπλισμό με δικαιολογίες και όχι με προδιαγραφές και η Ζιμπάμπουε θα τους ξεπεράσει κάποια στιγμή.

Στα δικά μας πάλι. Δεν μας είπαν με ποιον τρόπο θα εξαλείψουν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει του μειωμένου οπλισμού και της περιορισμένης επιβιωσιμότητας. Και όχι πονηριές του στυλ βελτιώσαμε τον οπλισμό άρα βελτιώθηκε η επιβιωσιμότητα. Βελτίωση επιβιωσιμότητας στο σκαρί.

Zaxos

Εμείς οι ίδιοι έχουμε γράψει πως πολύ θα θέλαμε να δούμε LCS Independence στο ΠΝ, δεν διαφωνούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία (κι ας γίνει “επανάσταση” στα σχόλια λόγω αλουμινίου)

Πωπωπωπωπωπω
Τι αλλο θα διαβασω πια εδω περα
Εξαιρετικα πλοια……
Οκ ……

Λοιπον Με δυο λογια
Οι lcs ειτε freedom ειτε ιndipendence ειτε mmsc ειναι αναξιοπλοες
Ελαφρα οπλισμενες
Επικινδυνες
Αναξιοπιστες
Κ πανακριβες σε σχεση με οτι προσφερουν
Παντως αεραμυνα περιοχης δεν κανουν με τιποτα κ ουτε με 2 arleigh σωζομαστε ασε που δεν μας τα δινουν κιολας
Για ανθυποβρυχιακο πολεμο ειναι ακυρες
Καλυτερα να παρουμε 4 saar 6 σαν των ισραηλινων με 1.8 δις ειναι τουμπανα αλλα δεν ξερουμε απο ενδιαμεση λυση τι δινουν
Παντως ειναι μια καλη περιπτωση αν θες κατι νεο κ φτηνο…
Εγω προτιμω καλυτερα 4 type 31 με διαμορφωση iver huit. Aaw κ ενδιαμεση λυση 3,4 Type 23 asw
K κανενα υποβρυχιο 214 παμε στα 5 δις με αναβαθμιση 4 μεκο κ ειμαστε οκ
Oι αμερικανικες lcs εχουν αλλό ρολο στο αμερικανικο ναυτικο απο αυτον που χρειαζεται το π.ν.
Κ δεν καταλαβαινω πραγματικα γιατι η πτηση τα λατρευει τοσο πόλυ…ισως υπαρχουν διπλωματικοι λογοι…
Ανεξαρτητως ρολου παντως ειναι πολυ κατω απο τα στανταρ του π.ν. Που εχουν τεθει απο το 2004.
Τα lcs ειναι για το 1980 οχι για το 2025-2055
Κ ειλικρινα δεν πιστευώ οτι το π.ν. Καν τις σκεφτεται
Ακομα δεν εχει σταλει lor κ μακαρι να μη σταλει καν
Απλα πεφτει πολυ διαφημιση κ προπαγανδα για αλλους λογους……..
Κ μη ξεχναμε οτι οι γερμανοι ακομα δεν εχουν κανει προταση…..

Καλυτερα να σκοτωσουμε τωρα τις lcs -mmsc παρα αυριο να σκοτωσουν αυτες το πληρωμα τους

Vk77

Με αφορμή το και κανένα υποβρύχιο 214 που έγραψες, να σχολιάσω ότι ότι και να πάρουμε οι Τούρκοι θα έχουν πλεονέκτημα στις μονάδες επιφάνειας με 11 νέα πλοία στα σκαριά, οποτε κατά την γνώμη μου είναι απαραίτητο να έχουμε την υπεροπλία στα υποβρύχια για να έχουμε ελπίδες.
Από την στιγμή που ήδη έχουμε πληρώσει υποδομές και εκπαίδευση είναι μονόδρομος να αγοράσουμε 4 νέα type214. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι αν φρεγάτες έχουμε άνω των 40 ετων, υποβρύχια έχουμε άνω των 50. Επίσης ότι είναι γερμανικά θα βοηθήσει πιθανώς να μην μας ζαλίζουν τα σηκωτια για τα εξοπλιστικά από την ΕΕ. Τέλος η ενδεχόμενη πιστοποίηση scalp naval σε 8 214 θα δώσει και μια νέα μαχητική ικανότητα στις ΕΔ.

Zaxos

Εγω οπως τα υπολογιζω
Εχεις 12 φρεγατες πολυ καλες ειτε νεες ειτε μεταχειρισμενες αναβαθμισμενες κ χόνδρικα μας περνει κ για δυο 214.στα πεντε δις
Δεν συγκρινεται με τιποτα η προταση μου με τη προταση της lockheed .k μην ξεχνας οτι θελουμε. Κ uav-antiuav κ spike k lora στα νησια…
επισης τα υποβρυχια δεν παρεχουν αεραμυνα περιοχης πως θα κανεις πχ ανακαταληψη νησου;;
Εχω γραψει σε αλλα αρθρα οτι τα υποβρυχια μας ειναι υπεργηρα για αυτο προτινω τουλαχιστον δυο ακομα 214.
Κ επισης εχω γραψει οτι αντι να παρουμε τα f35 με 4 δις μπορουμε να παρουμε μια μοιρα ραφαλ ακομα η τα μιραζ που εχουν τα εμιρατα κ να παρουμε ακομα δυο υποβρυχια κ 2 type 31 στην διαμόρφωση iver huit. τα οποια αν παραγγειλεις 6 πλοια εξαρχης πετυχαινεις ακομα καλυτερη τιμη οπως κ τα υποβρυχια αν παραγγειλεις 4 αντι για 2 .
Κ αν θελουμε φ35 μπορουμε να παρακαλεσουμε τα εμιρατα να μας τα δανεισουν… για ενα σαβκο…
Κ να επαναλαμβανω οτι ο γερμανος ακομα δεν εχει κανει προσφορα
Κ επισης εχω προτεινει την iver πολυ πριν κανει την προταση της η αγγλια.
Επισης κ η freda ειναι πολυ καλες κ μακαρι να τις περναμε αλλα δεν τις εχουν προτινει οι γαλλοι
Οι γαλλοι προτινουν μπελαρα η οποια θεωρητικα ειναι τουμπανο αλλα ακομα ειναι μακετα δεν εχει δοκιμαστει σαν πλοιο κ θα αργησει να την παραλαβουμε
Τις freda τις κατασκευαζουν σε 30 μηνες…
Η iver επειδη ειναι σπονδυλωτη φτιαχνεις ταυτοχρονα πολλα μερη του πλοιου σε διαφορα ναυπηγεια μειωνοντας ετσι το χρονο κατασκευης της ειναι κ αυτο στα υπερ της εκτος των αλλων

Vk77

Δεν είπα ποτέ ότι η πρόταση σου δεν είναι καλή,μια χαρά ειναι. Απλώς μιας και αναφέρες για τα 214 (που δεν μιλάνε και πολλοί) πήρα αφορμή να πω την άποψη μου ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα μας το να έχουμε την υπεροπλία στα υποβρύχια γιατί στα πλοία επιφανείας δεν πρόκειται να την έχουμε ποτέ ( η μόνη περίπτωση για αυτό και πάλι βραχυπρόθεσμα είναι αν μας δώσει η Αμερική 2 ΑΒ,που δεν πρόκειται να γινει).

Zaxos

Ναι φιλε σε καταλαβα πολυ καλα κ χαιρομαι που συμφωνεις κ εγκρινεις τη προταση μου
Αλλωστε λεμε κατι που δεν λενε πολλοι εδω
Οτι εκτος των αλλων πρεπει να μεριμνησουμε κ για επιπλεον υποβρυχια ισως κ καθυστερωντας λιγο τα f35 η ισως αν μας βοηθησει ο εμιρης οπως την αιγυπτο
Αυτη τη στιγμη εχουμε το πλεονεκτημα σε υποβρυχια σε πεντε χρονια θα ειμαστε ισοπαλοι στο μεταξυ θα εχουν ερθει τα MH-60 k ισως κ καποια φρεγατα asw k θα εχουμε κ παλι πλεονεκτημα αλλα σιγουρα θελουμε κ υποβρυχια
Κ σκεφτομουν τα scorpene που ριχνουν κ σκαλπ κ εξοσετ block 30
Αλλα ειναι ακριβοτερα του 214……
Αν περναμε 4 scorpene κ η νεα φρεγατα μας μπορουσε να ριξει σκαλπ η κατι αντιστοιχο
Τοτε θα κενταγαμε
Αν κ θεωρητικα κ τα 214 ριχνουν σκαλπ ωστοσο δεν το ξερω με βεβαιοτητα αυτο οποτε αν το ξερει καποιος η αν η πτηση κανει καποιο αρθρο για υποβρυχια ισως το μαθουμε

Επισης μη ξεχνας οτι οι τουρκοι εχουν ηδη ρομποτικο οπλισμενο πλοιο κ χρειαζομαστε κατι αντιστοιχο η καποιο αντιμετρο κ εκει
Παντως αποτι εχω δει απο το 2025προκειτε να βγει νεο γαλλικο υποβρυχιο που θα κοστιζει 1 δις κ θα ειναι υπεροπλο το smx
Οψομεθα
Το θεμα ειναι τωρα να δουμε τι κανουμε γιατι οι γιανκιδες εχουν λυσαξει με τα παρακτια πλοια τους
Κ τα 2 αrleigh ειναι λιγα μαλλον…
Γιατι δεν τους λεμε να παρουμε κατευθειαν την ffg;;; ςτα ιδια λεφτα με τις mmsc θα βγουν πανω κατω;;;
Κ με ιδιο χρονο παραδοσης πανω κατω
Δεν την καταλαβαινω την επιμονη τους για mmsc
Αλλα απο την αλλη…με την iver/type 31 εχουμε δυνατοτητα αγορας περισσοτερων πλοιων λογω κοστους κ ειναι πολυ βασικο κ αυτο !
Παντως για να παρει το hull της iver η βρετανια ειναι ωραιο εργαλειο κ εχει κ πολυ μεγαλη αυτονομια
Με μια mtu σε λειτουργια παει ταχυτητα 18 κομβους κ ταξιδευει 9000 μιλια
Ετσι πηγαν αμερικη κ γυρισαν πισω δανια χωρις ανεφοδιασμο! Κ επισης πιο οικονομικη καταναλωση απο τους στροβιλους
Με 2 μηχανες mtu παει 25κομβους κ με 4 mtu πιανει μεχρι 30 κομβους
Ειναι οπλο η iver

Vk77

Βάση πτήσης είναι εφικτό να μπουν scalp naval όχι μόνο στα 214 αλλά και στα παλιά μας υποβρύχια. Τα scorpene δεν είναι τόσο καλύτερα ( και πάλι θεωρητικά) από τα 214 για να φάμε 1δις στο κεφάλι από διαφορά τιμης ,υποδομές,εκπαίδευση ,και πιθανά r and d.
IVER 😍

Vk77

Εγώ 2 σενάρια έχω στο μυαλό μου ανάλογα με το αν οι Αμερικάνοι θα μας δώσουν η όχι ΑΒ.
1) 4 ffgx για 2030-2035 με 2 ΑΒ ενδιάμεση λύση + 4 gowind+4υβ214 με τα 4 δις των mmsc για το 2025-2030.
2)4 υβ214+4iver για το2025-2030, m class η type23 ενδιάμεση λύση άμεσα και μετά από 2030 ευρωκορβετες.

Zaxos

Με δυο λεξεις iver huitfeld με μικρες προσθηκες phalanx.,captas.127 oto melara. Κ sylver Α70.Κ τα ρεστα υποβρυχια
Aγορα τωρα τα δυο ολλανδεζικα Μ.κ εκκινηση αναβαθμιση τα μεκο αμεσα .κ επισης ρομποτικα υποβρυχια οπλισμενα κ antiuav απο ισραηλ k spike στα νησια
Φιλε μου συμφωνω κ στα δυο που προτινεις
Ομως τα 4ffg κανουν τουλαχιστον 3.2 δις
Κ 4 υ/β 214 αλλα 2 δις
Ειμαστε ηδη στα 5.2 δις
4 Gowind 1.2 δις
Η αναβαθμιση των μεκο 200 εκ στη saab η lockheed θελει 400 εκ
Ειμαστε τουλαχιστον 2 δις επιπλεον αν υπολογισω τα arleigh 200εκ το καθενα
Ξεφευγει οικονομικα η πρωτη περιπτωση που αναφερεις
Η δευτερη περιπτωση ειναι ακριβως στα λεφτα μας 5.5δις με αγορα κ 2 type 23 k τα 2 ολλανδικα Μ
Αλλα αν θα τα παρουμε τα μεταχειρισμενα αυτο θα κριθει αυτο θα κριθει απο το ποσο θα βγει τελικη τιμη η iver με τα οπλα που θελουμε κ το captas
Οσα ζηταει η lockheed δηλ για τα αλουμινια κ τα μεκό κ την ενδιαμεση λυση
Ψηφιζω τη δευτερη λυση διοτι ειναι πιο προσιτη οικονομικα κ τα πιο αμεση τα iver εχουν παραδοση 2.5 χρονια το καθενα δηλ το 2025 θα εχουμε ηδη τα δυο iver κ τα 4 μεταχειρισμενα
Κ μεταξυ μας εκτός των αλλων το θεωρω πολυ δυσκολο να μας δωσουν οι αμερικανοι arleigh με ffg
Auτοι καιγονται να πουλησουν τα αλουμινια

Mean_Machine

Το ΠΝ δεν θέλει πλοία να “κάνουν την δουλειά τους”. Θέλει πλοία πρώτης γραμμής, υπερσύγχρονα τεχνολογικά, να φέρουν όπλα και ραντάρ τα οποία θα γεννούν ανησυχία στους εχθρούς μας. Θέλει πλοία να αποτελούν ισχυρή αποτρεπτική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Βellharra πληρούν τα κριτήρια αυτά. Για τις Αμερικάνικες να μας επιτρέψετε να αμφιβάλλουμε.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ και την Κυβέρνηση με κριτήρια που εμείς ούτε έχουμε φανταστεί. Προφανώς, αν η στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, φέρει τις MMSC, είμαστε σίγουροι, για να μην πούμε ξέρουμε πολύ καλά, πως το ΠΝ θα πάρει ένα πλοίο που θα κάνει τη δουλειά του.

Sungodra

Και οι φιλοι και συμμαχοι μας Τουρκοι δεν θα ανησυχουν καθολου αφου θα τους ειναι ευκολο να τα στειλουν στο πατο. 100km ρανταρ και νομιζουν οτι ετσι θα καλυψουμε την Αν. Μεσογειο?? Αλλα προφανως θα λενε “ασε τους να φωναζουν εμεις θα τους πουλησουμε αυτα που θελουμε”. Δεν θα βγαλουμε ποτε πετρελαιο απο το Αιγαιο. Οχι γιατι δεν ειμαστε αξιοι και ικανοι να τα εξορυξουμε αλλα γιατι εχουμε αναξιο πολιτικο συστημα και φυσικα παει χερακι χερακι με την 4η εξουσια.

randomname

Δεν πάει να το έγραψε και ο πρόεδρος της Fincantieri…Δεν ανακάλυψε τον τροχό το άρθρο. Και ποιος δεν έχει κράξει (με επιχειρήματα) αυτά τα πλοία κατά καιρούς

Nikodimos Pavlidis

Βεβαίως και έχει σημασία ποιος υπογράφει ένα άρθρο και τι κίνητρα έχει για αυτά που γράφει, όπως και ποια δεδομένα αναδεικνύει και ποια άλλα αποκρύπτει και γιατί. Τεράστια σημασία.

Πολλοί τα έχουν κράξει με επιχειρήματα πράγματι… Πολλοι άλλοι τα έχουν κράξει χωρίς επιχειρήματα… Κι όλοι αυτοί παρέα έχουν κάνει λόγο συγκεκριμένα για τις LCS της κλασης Freedom, η οποία α) δεν μας ενδιαφέρει (ή LOR του ΠΝ δεν αφορούσε LCS αλλά MMSC) και β) ούτε κι η κατασκευαστρια εταιρεία μας το προωθεί για πώληση.

Οπότε, στο δικό μας περιβάλλον, το κράξιμο αυτο που λέτε, είτε στηριγμένο είτε αστηρικτο, απλώς δεν μας αφορά.

Last edited 3 days ago by Nikodimos Pavlidis
dk137

Όταν ένας άνθρωπος με προφανές conflict of interest υπογράφει ένα άρθρο ξέρεις πως θα φιλτράρεις αυτά που διαβάζεις. Τα “αντικειμενικά” άρθρα είναι τα επίφοβα. Ο εμπαθής θα βγάλει στις φόρα ό,τι μπορεί να εκληφθεί ως στραβό οπότε μπορείς μετά να ψάξεις να δεις τι ισχύει και τι όχι. Ο “αντικειμενικός” θα αποσιωπήσει όλα τα στραβά και θα τα ανακαλύψεις εκ των υστέρων έχοντας πληρώσει ακριβά την κακή επιλογή….

Jimmy2

Ναι αλλα η MMSC ειναι ουσιαστικα η LSC με λιγο διαφορετικα οπλα. Ιδιο σκαρι, ιδια μηχανη, ιδιο ρανταρ, ιδιο σοναρ. Αρα τα επιχειρηματα που αναφερονται σε αυτα ισχυουν αυτουσια και για τις MMCS. Επιπροσθετα η πλεον πιθανη περιβοητη ενδιαμεση λυση που προτεινουν οι Αμερικανοι , ειναι οι LCS freedom και μαλιστα η πτηση εχει γραψει και αρθρο γιατι θα ηταν τελικα μια αποδεκτη και καλη λυση. Αρα και η freedom μας ενδιαφερει ως μια πολυ πιθανη ενδιαμεση λυση. Εκτος αν συμφωνειτε οτι με ενδιαμεση λυση freedom το deal ειναι κακο και ακυρωνετε?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

15
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά $

Related News

Πρώτη αποστολή COD για το νέο CMV-22B του Ναυτικού   

Ένα αεροσκάφος tiltrotor CMV-22B της Μοίρας Εφοδιαστικής Υποστήριξης του Στόλου VRM-30 ‘Titans’ πραγματοποίησε στις 20 Νοεμβρίου την πρώτη κανονική αποστολή COD (Carrier Onboard Delivery)...

ΑΗ-64Α+, Patriot, S-300 και Penguin Mk2 Mοd7 στο επίκεντρο ενημέρωσης του ΥΕΘΑ

Για μια σειρά από σημαντικά υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της...

Οι ΗΠΑ πιστοποιούν τον πύραυλο AARGM-ER στο F-35A

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε στις 23 Νοεμβρίου σε ανάθεση έργου ύψους $9,3 εκατ. στη Lockheed Martin, για την πιστοποίηση του πυραύλου καταστολής...