- Advertisement -

Οι δοκιμές που έκανε η κλάση LCS Freedom σε αντοχή σε εκρήξεις και υπερ-υψηλές ταχύτητες

- Advertisement -

 
Η έρευνα που κάνουμε σε τακτικά διαστήματα σε πλοία που θα χαρακτηρίζαμε σαν πιθανές λύσεις για το Πολεμικό μας Ναυτικό, “πέσαμε πάνω” σε πολύ ενδιαφέροντα βίντεο από δοκιμές που κάνουν οι αμερικανικές LCS κλάσης Freedom (αντίστοιχες κάνει και οι LCS κλάσης Independence). Το USN έκανε λοιπόν δοκιμές που συνηθίζει στα πλοία του, είτε υπερυψηλών ταχυτήτων, είτε, το πιο ενδιαφέρον, ισχυρών εκρήξεων κοντά στο πλοίο. Οι τελευταίες προσομοιάζουν εκρήξεις ναρκών σε μικρή απόσταση, και κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρρεάσουν το αξιόπλοο του σκάφους. Δείτε το πρώτο πολύ ενδιαφέρον βίντεο…

Υπενθυμίζουμε πως οι LCS Freedom είναι κατασκευασμένες από χάλυβα  στο σκάφος, ενώ μεγάλο κομμάτι της υπερκατασκευής είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με ενισχύσεις κεραμικής θωράκισης. Η θωράκιση της Freedom Class είναι απόρρητη, αλλά θεωρείται πως παρέχει προστασία ανάλογη ή και ανώτερη υπερκατασκευής από χάλυβα, χωρίς όμως να προσθέτει βάρος σε μεγάλο ύψος, κάτι που θα επηρρέαζε την ευστάθεια του πλοίου. Εδώ να πούμε πως μόνο η LCS Independence Class έχει σκάφος από αλουμίνιο, και το να θεωρούμε πως η LCS (MMSC αν μιλάμε για το ελληνικό πλοίο που εξετάζει το ΠΝ), είναι ένα σοβαρό λάθος.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα


Τώρα, οι δοκιμές αντοχής που κάνει το USN είναι μοναδικές, ενώ αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε παρακάτω και τις δοκιμές που κάνει η LCS σε υπερυψηλές ταχύτητες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπει κάποιος ένα πλοίο μεγέθους φρεγάτας να κινείται με 45+ κόμβους, αν και η MMSC, θα επιτυγχάνει χαμηλότερες ταχύτητες λόγω αυξημένου βάρους. Η ύπαρξη των waterjets, που κάποιοι τους θεωρούν προβληματικούς, έχουν πλέον κερδίσει το δικό τους κοινό ειδικά στην ακτοπλοία, ενώ αξίζει τον κόπο να σκεφτεί κάποιος τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πλοίο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

118 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
118 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Left950
Left950 (@left950)
1 month ago

Ξεκινησατε το μασαζ?

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  Left950

Δυστυχώς από ότι φαίνεται…

tiriseroe
Active Member
tiriseroe (@tiriseroe)
1 month ago
Reply to  Left950

Έχει αρχίσει εδω και καιρό (βλέπε links εντός άρθρου).

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
1 month ago

Πόσο αδικεί το σκαρί ο ανεπαρκής οπλισμός. Με 35+ κόμβους με πλήρες φόρτο μάχης, είναι ιδανικές για ταχύτατη ανάπτυξη σε σημείο ενδιαφέροντος. Αλλά – το μεγάλο αλλά- είναι ο οπλισμός.

Last edited 1 month ago by albao549283020
sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Nick

εμένα πάλι μου φαίνεται ότι μπροστά από τη γέφυρα έπρεπε να έχει λίγο ακόμη μεγαλύτερο μήκος, θα ήταν πιο πλόιμο……

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Nick

Και ομως το θέμα του εξοπλισμού αντιμετωπίζεται.
Εκ σχεδιασμού το σκάφος ειναι πολύ Προσαρμόσιμο σε κάθε είδους μετατροπές.
Πολύ εύκολα μπορούμε να το παραγγείλουμε με οτι εξοπλισμό επιθυμούμε και κατόπιν να διαθέτουμε μια σειρά ταχύτατων και καλά εξοπλισμένων σκαφών
(που θα κάνουν πολλές δουλειές σχετικά καλά ή/και θα συνωδεύουν λίγα βαρύτερα σκάφη που θα κάνουν λιγότερες δουλειές πάρα πολύ καλά)

geo79
Member
geo79 (@geo79)
1 month ago
Reply to  JetFuel

εχεις απολυτο δικιο,το πλοιο ειναι εξαιρετικο και στις αναγκες μας(ταχυτητα-επανδρωση-διαμορφωση οτι θελουμε και επιτελους συρομενο σοναρ ημαρτον με το σοναρ τροπιδος) με 6 τετοια και 2 tico μαζι με την αναβαθμιση των MEKO λυνουμε για υτην την δεκαετια το θεμα και σοβαρο προγραμματισμο παμε για μετα το 2030 για ενα πλοιο 6χ τοννων που να τα κανει ολα..γνωμη μου

milman
Member
milman (@milman)
1 month ago

Τώρα χτίσιμο σε ελληνικά ναυπηγία!

dokimos
dokimos (@dokimos)
1 month ago
Reply to  milman

Αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα της Ελλαδος εμεις οι Ελληνες ειπες να της φτιαξουμε στην
χωρα και τα τρολς σε βαθμολογισαν αρνητικά Ο Μεγαλύτερος εχθρος μας δεν ειναι η Τουρκια αλλα ο ιδιος μας ο εαυτος

randomname
Member
randomname (@randomname)
1 month ago
Reply to  dokimos

Βαθμολογησαν αρνητικά γιατί το πλοίο είναι σάπιο και πάει να αγοραστεί με αντάλαγμα την τοπική ναυπήγηση. Τοπική-ξετοπική το πλοίο παραμένει σάπιο.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  dokimos

1) Οι αρνητικές είναι για το είδος του πλοίου και όχι για το που θα κατασκευαστούν…
2)Καλως ή κακώς δεν έχουμε βρεί την φόρμουλα για να κατασκευάσουμε κάτι εδώ σωστά…. και σωστά σημαίνει στην ώρα του με το αρχικά συμφωνημένο κόστος και πολλά πολλά άλλα…
Καταστρέψαμε όλα μας τα ναυπηγεία… αποψη μου είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά project που έχουν μεγάλη ζήτηση… όπως έκανε ο τουρκος με τα drone…
αλλά απο ότι φαίνεται δεν….

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
1 month ago
Reply to  milman

Mόνο με κλειστά συμβόλαια και ακραίες ρήτρες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα παραδοθούν στην ώρα τους και μέσα στον προϋπολογισμό

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  milman

Ναι, Το σκάφος μπορεί να ΝΑΥΠΗΓΗΘΕΙ στην Ελλάδα κάθε είδους εξοπλισμό που θα επιθυμεί το ΠΝ.
Ειναι Εξαιρετικά ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΙΜΟ σε κάθε είδους εξοπλισμό που θα επιλέξει το ΠΝ.

randomname
Member
randomname (@randomname)
1 month ago

Καλά τα διαφημιστικά βίντεο της LM.
Αλλά θα είναι έγκλημα το να πάρουμε εμείς πλοία που το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό βγάζει στην σύνταξη 20-30 χρόνια πριν την ώρα τους για πολλούς και διάφορους λόγους.
Έχει υπάρξει άλλο πολεμικό πλοίο στην ιστορία που σκοπεύουν να το αποσύρουν περίπου 6 χρόνια αφού μπήκε σε υπηρεσία;
Θα έπρεπε να θεωρείτε ως πιθανότητα μόνο αν τα δίναν πρακτικά τζάμπα αφού αλλιώς θα πάνε για παλιοσίδερα. Αλλα και πάλι η συντήρηση των “εξωτικών” τεχνολογιών τους σε λίγα χρόνια θα γίνει αφόρητη. Χωρίς να προσφέρει και κάτι παραπάνω.
Εν ολίγης, αν τα πάρουμε, και ειδικότερα αν τα πάρουμε σε τιμές κανονικών πλοίων, μάλλον η LM αποφασίζει και διατάζει σε αυτή την χώρα και επίσημα πλέον.

Last edited 1 month ago by adriannagunderso
Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
1 month ago
Reply to  randomname

Συγνώμη αλλά αυτά που βγάζουν από υπηρεσία είναι τα πλοία που χρησιμοποιησαν για δοκιμές. Έχουν παραγγελία για 20.

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Yiorgos

Κάτι δικοί μας ειναι σαν «γραντζουνισμένοι δίσκοι που κόλλησε η βελόνα» και λένε τα ιδια και τα ίδια και δεν αναρωτιούνται “Γιατί το Αμερικανικό ΠΝ θα παρήγγειλε 20 επιπλέον σκάφη εαν ηταν άχρηστα ; “

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Το USN δεν παράγγειλε 20 επιπλέον LCS αλλά 20 λιγότερα από τον αρχικά προσδιορισμένο αναγκαίο αριθμό πλοίων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Άρα τα “20 επιπλέον” είναι στην ουσία τα “20 τελευταία” μέχρι τα 32 τελικά πλοία, έναντι αναγκών για 52 συνολικά. Τα υπόλοιπα 20 για τη συμπλήρωση του αριθμού έγιναν FFG(X). Τόσο μεγάλη ήταν η “ευχαρίστηση” που πήρε το USN από τα LCS. Άρα, μην μετατρέπουμε σε success story το “αναγκαίο κακό” της προμήθειας κάποιου αριθμού μονάδων, που ενδεχομένως μάλλον οφείλεται σε νομικές/συμβατικές ρήτρες παρά σε επιχειρησιακή απόφαση. Η ουσία είναι ότι αν η προφανής αποτυχία του σχεδίου είχε την παραμικρή ελπίδα να συμμαζευτεί θα το είχαν κάνει και δεν θα έμπαιναν εσπευσμένα στην περιπέτεια εισαγωγής ενός εντελώς νέου τύπου και μάλιστα αλλοδαπής σχεδίασης!

Last edited 1 month ago by willakinder
JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Bridger

Καλή η ιστορία που λες, αλλά έχει πολύ μπακαλιστική θεώρηση.
Εαν ηταν «ακατάλληλα» θα είχαν ακυρώσει την ναυπήγηση και των 40 επόμενων οχι μονον των 20 τελευταίων, δηλαδη θα είχε ακυρωθεί όλη η σειρά ναυπηγήσεων.
Εαν ηταν «ακατάλληλα» δεν υπάρχει λόγος να ναυπηγήσουν τα επόμενα 20 και να μην ναυπηγήσουν τα τελευταία 20 αφου όλα θα ηταν «ακατάλληλα».
Ομως σου διαφεύγει η μονη και κυριώτερη αιτία που ακυρώθηκαν τα 20 τελευταία: μειώθηκαν τα διαθέσιμα κονδύλια στο Ναυτικό και περικόπηκε ο αρχικός σχεδιασμός. Οπότε εξοικονωμούν κονδύλια για να τα διαθέσουν στην επόμενη σειρά σκαφών που τωρα ειναι υπο σχεδιασμό και ανάπτυξη.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Για το μπακαλίστικο της θεώρησης σε παραπέμπω στις επίσημες απόφασεις του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, που παραθέτω σε επόμενο σχόλιο παρακάτω. Τα 32 LCS κατασκευάζονται επειδή το USN είχε ήδη δεσμευτεί εξ αρχής για αυτά βάσει συμβολαίου. Οι FFG δεν είναι σειρά πλοιών συμπληρωματική προς αυτή των LCS. Είναι σειρά πλοίων που αναπτύχθηκε μόνο και μόνο για να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ΌΛΑ τα LCS. Πρώτα τα 20 τελευταία που (ευτυχώς για αυτούς) δεν πρόλαβαν να παραγγελθούν και κατόπιν και τα υπόλοιπα 32, τα οποία αν και καινούργια θα αρχίσουν να αποσύρονται με το που θα παραλαμβάνονται επιπλέον FFG. Είναι αμφίβολο αν θα υπηρετεί κάποιο LCS με το USN μετά το 2040. Δεν τα λέω εγώ, οι Αμερικανοί επιτελείς τα λένε.

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Bridger

Διαβασε για τι περικοπές και μετα ξαναπές τις δικές σου ιστορίες.
https://www.military.com/daily-news/2020/02/19/navy-marine-corps-racing-cut-40-billion-budget.html
https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2020/2/10/budget-2021-navy-proposes-slashing-shipbuilding-budget-by-4-billion#:~:text=The%20Navy%20is%20proposing%20cutting,2021%20that%20was%20released%20Feb.&text=Overall%2C%20the%20new%20fiscal%20blueprint,%24705.4%20billion%20in%20Pentagon%20spending.
Μετα λες κατι δικά σου που δεν “κολλάνε” πουθενά αλλά ουτε ανέφερε καποιος άλλος όπως: «Οι FFG δεν είναι σειρά πλοιών συμπληρωματική προς αυτή των LCS.»
Οσο για μετα 20 έτη υπηρεσίας στο 2040, πολλά θα έχουν αλλάξει και πολλές σειρές πλοίων θα έχουν αποσυρθεί.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Αφού επιμένεις, πάρε λοιπόν μία ακόμη “δική μου ιστορία” :
https://www.iiss.org/blogs/military-balance/2020/05/us-navy-new-generation-frigate | “The FFG(X) was designed to succeed the Littoral Combat Ship (LCS), which had been cut back to 35 ships from a planned 52 because of criticism over its lack of survivability and firepower, as the navy shifted focus to great-power competition…..After the disappointments of the LCS programme, much is riding on the FFG(X).
Θες και άλλη μια;
https://taskandpurpose.com/military-tech/navy-littoral-combat-ship-failure | “It took the Navy nearly two decades to realize the LCS program had failed. The sailing branch in 2014 cut LCS acquisition from 55 ships to 32. Congress eventually added three vessels, boosting the class to 35 ships.In place of the 20 canceled LCSs, the Navy plans to buy 20 new missile frigates. The service in 2019 asked Congress for around $1 billion for the first ship in the new class.
In contrast to the LCS in its original guise, the new frigate will be a conventional vessel with a large crew and hard-wired systems.
The Navy surely hopes the new vessel is more deployable than the LCS has proved to be. A warship that can’t leave port hardly qualifies as a warship.”
Όσο για τα λινκ που παραθέτεις για τις περικοπές του προϋπολογισμού ναυπηγήσεων του USN, δεν αποδεικνύουν τίποτα γιατί αφορούν το σύνολο (δηλ. ακόμη και τα AB). Η ουσία είναι ότι αποσύρουν κεφάλαια από το αποτυχημένο πρόγραμμα των LCS για να τα ρίξουν στις FFG(X).
Οι LCS και οι FFG δεν θεωρούνται από τους Αμερικάνούς πλοία διαφορετικής κατηγορίας. Και τα δύο ανήκουν στο πρόγραμμα SSC (Small Surface Combatant), άρα πολύ σωστά γράφω ότι “Οι FFG δεν είναι σειρά πλοιών συμπληρωματική προς αυτή των LCS.” Πολύ απλά, αν οι LCS ήταν επιτυχές πρόγραμμα, τότε δεν θα είχε τεθεί ποτέ θέμα FFG(Χ) εξ αρχής. Θα έφτιαχναν και τις 52 LCS σύμφωνα με τον αρχικό τους προγραμματισμό και τέλος.

randomname
Member
randomname (@randomname)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Ξυπνήστε και αρχίστε να διαβάζετε τα επίσημα πορίσματα αντί για τα προωθητικά βίντεο της lm.
Τα πλοία είναι σάπια. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν για έναν μήνα συννεχόμενα υπό τα logistics των αμερικάνων κιόλας. Υπό το δικό μας χάος, όχι για ένα μήνα, ούτε για 10 μέρες στα 10 χρόνια δεν θα κινούνται.
Όπως είπε και ένας άλλος σχολιαστής, σταματήστε να συμβάλεται στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό έγκλημα που πρόκειται να συμβεί στο πν.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  randomname

Σάπια; Πλάκα κάνετε έτσι; εντάξει είπαμε, αλλά μην το παρακάνουμε

randomname
Member
randomname (@randomname)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Απο την στιγμή που όταν έρθουν κυριολεκτικά δεν θα λειτουργουν το 90% του χρόνου, ναι είναι σάπια. Ακόμα και αν ήταν γενικότερα καλά. (που δεν είναι αλλα λεμε τωρα). Και δεν μιλάμε για προβλήματα f35 στο οποιο εχουν πέσει τρις και το εχουν δεκαδες χώρες. Μιλάμε για πλοίο πείραμα που εγκαταλείπετε από τους ίδιους και μοναδικούς χρήστες του κακήν κακώς.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  randomname

LCS 1 & 2. Ψάξτε το εκεί μάθανε τα πλοία και έκαναν δοκιμές. Δεν είναι ανόητοι που τε αγοράζουν, και μην είστε έτσι κάθετος.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Yiorgos

Η αρχική απαίτηση ήταν για 55 πλοία . Μάλλον είδαν ότι είναι σπουδαία, έπεσε κόφτης και πήγαν στην FFG.

geo79
Member
geo79 (@geo79)
1 month ago
Reply to  Yiorgos

ξερουμε εμεις και δεν ξερει το καλυτερο ναυτικο στον κοσμο,αν και νομιζω οτι η προθεση ειναι για καμια 50αρια,μπορει να κανω και λαθος

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago

Το πρώτο βίντεο τα ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!!!!!!!
“LCS can access places that other ships can’t go but then because LCS is a node on the network it can send that infoemation back to that MULTIMISSION SHIPS in order for them to have that data”
“What’s next for LCS? is upgrade sub lethality and survivability and will have better situanional awareness etc etc”
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΝΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ???? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MULTIMISSION ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ASW ούτε για survivability….
Είναι καλή να πάει γρήγορα στην πρώτη γραμμή ή εκει που δεν πάνε τα AB και να δωσει εικόνα…

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Steve

Ε και ;
Το 95% των αποστολών κάθε πλοίου σε περίοδο μη-εχθροπραξιών ειναι «για να δώσουν εικόνα».
Σε περίοδο έντασης και εχθροπραξιών μπορούν πολύ καλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να πλήξουν τους αντιπάλους , αλλά τι θα κάνεις εαν «δεν έχεις εικόνα» ;

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  JetFuel

για να δίνουν εικόνα τα θέλουμε τα πλοία στην Αν. Μεσόγειο και για να προστατεύουν τον εαυτό τους??? ή να ειναι φορτωμένα sm2 ή aster30? και να ξετρυπώνουν υποβρύχια με captas4???
Για να έχεις εικόνα παιρνεις radar με @@ όχι 200χλμ εμβέλεια…

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago

Μακράν ότι χειρότερο σχεδιαστικά… συγκρίνοντας με Bel ή άλλες νέες σχεδιάσεις…
https://www.youtube.com/watch?v=vPftdH2ZWAw
όλοι βάζουν τους αντιπλοικούς σχεδον εσωτερικά Vibsy,Fremm,[email protected] και εδώ οι
NSM είναι πεταμένοι μπροστά στις άκρες ή οι harpoon τέρμα πάνω… και πολλά άλλα…
Έγκλημα να έρθει τέτοιο πλοίο στην ελλάδα ειδικά σε τέτοια τιμή και για την χρήση που θέλουμε…
Και ελπίζω τα άρθρα να μην βγούν προφητικά…
Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα” κα….

Last edited 1 month ago by Alena
CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago
Reply to  Steve

Οι περίφημες tYPE 23 που τους έχουν τους HARPOUN??

Georgios
Georgios (@georgios-2)
1 month ago
Reply to  CKfurious

CKfurious CKfurious οι περίφημες Type 23, που μακάρι να έρθουν αν θέλουμε πραγματικά άμεση απόσυρση των S με 1 προς 1, αποτελούν σχεδίαση του 1980 και όχι πλοία που κατασκευάζονται το 2020, 40 χρόνια δηλαδή μετά.

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Georgios

Ακριβώς. Ειναι λίγο νεώτερες με ελαφρώς ολίγον περισσότερες δυνατότητες (και εντελώς διαφορετικά «μηχανήματα» σε ρανταρ/συνδέσεις/συνδεσμολογία/αισθητήρες/εξοπλισμό/ηλεκτρονικά/παραγωγή ηλεκτρισμού κλπ) απο τις «ΕΛΛΗ» αλλά δεν ειναι οτι χρειάζεται το ΠΝ για την μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων στα επόμενα 30 ετη.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  CKfurious

ή άλλες νέες σχεδιάσεις”

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Steve

Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτα απο τον σχεδιασμό, την αποστολή και το ρόλο ούτε των [email protected] ούτε των MMSC.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Άσε τι έχω καταλάβει εγώ.. πες μου εσύ έχεις 1,2-1,4 δις και 2 επιλογές…
μία Bel με 32αστερ 1 Ram Seafire και exocet blk3 ASW suite και τα υπόλοιπα γνωστά?
ή μία MMSC με 32essm 1ram trs4d harpoon με τα υπολοιπα γνωστα και τις ελλειψεις?

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Steve

Το ερώτημα σου ειναι ανόητο διότι με το ποσό που αναφέρεις καμία απο τις δυο επιλογές που αναφέρεις δεν ειναι καλή λύση.
Επαναλαμβάνω οτι διαβάζεις πολύ απο όσα γραφονται αλλά:
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτα απο τον σχεδιασμό, την αποστολή και το ρόλο ούτε των [email protected] ούτε των MMSC.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Ανόητη είναι η επιμονή σου χωρίς να παρουσιάσεις την άποψη σου

SABRE
Active Member
SABRE (@sabre)
1 month ago

αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς μασάζ για το πλοίο της καρδιάς μας γινεται;;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  SABRE

Κι εσείς; massage;

Terafox
Terafox (@terafox)
1 month ago

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, τα Shock Trials είναι διαδικαστική δοκιμή για όλους ανεξαιρέτως τους τύπους των πολεμικόν πλοίων, το θέμα είναι να μας παρουσιάσουν τα NDT και bone wave slamming results για να κρίνουμε το αποτέλεσμα της δοκιμής, και επίσης η δοκιμή αυτή θα έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα με τα Speed Trials όπως είθισται για όλους, τότε θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι με το Hydrojet.
https://www.youtube.com/watch?v=vpYyhrjeup8

Last edited 1 month ago by carlospedroza26
ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Terafox

Κάντε έναν κόπο και στείλτε μας τις shock δοκιμές για κάποιο άλλο πλοίο. Πχ FREMM

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μην ψάχνετε, δεν τα ανακοινώνουν αυτά. Ίσως μετά από 25+ χρόνια με τις κατάλληλες αιτήσεις αποδέσμευσης διαβαθμισμενων υλικών.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Να σας στείλω του ΑΒΕΡΩΦ!!!!

rooster
Active Member
rooster (@rooster)
1 month ago
Reply to  Terafox

Μόνο το usn κάνει (δημοσίως) τέτοιες δοκιμές για τα πλοία του, δεν ισχύει αυτό που λες ότι γίνονται για όλους τους τύπους πλοίων.

Alexandros79
Alexandros79 (@alexandros79)
1 month ago

Δεν γνωρίζω τι είδατε εσείς,αλλά εγώ είδα ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης με χώρο υποδοχής ελικοπτέρου.Όσον αφορά τον οπλισμό και την διάταξη αυτού επάνω στο σκαρί ,απέχει μίλια από μια φρεγάτα.
Όπως πολύ σωστά είπε και ένας συνσχολιαστής πριν,και οι ίδιοι οι αμερικάνοι παραδέχονται πως επί της ουσίας πως δεν μπορεί να σταθεί σαν φρεγάτα αυτό το πλοίο.Σαν μια κορβέτα περισσότερο μέχρι να έρθουν τα βαριά πλοία.

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Alexandros79

Θα εκπλαγείς εαν σου πω οτι δεν καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό ειναι αυτό που νομίζεις εσυ σαν ασήμαντο ρόλο στις ναυτικές επιχειρήσεις ;

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Στο αμερικανικό ναυτικό μετά τις LCS κάτι άλλο θα ακολουθεί.Στο ημέτερο Π.Ν. ,μετά, τι πλοίο θα έπεται;

Alexandros79
Alexandros79 (@alexandros79)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Αυτοί που είδαν αυτή την ανάγκη στο USN (της ταχύτητας συν την τακτική αναγνώριση ή ακόμα και την κατάδειξη στόχων) έχουν επίσης και κάποια άλλα πλοία (βλέπε καταδρομικά) που θα κάνουν την δουλειά.Εδώ εμείς ,θα ήθελα να μου πεις ,ποιο “βαρύ” πλοίο θα έρθει να καθαρίσει,όταν τα χρήματα που έχουμε(λέμε τώρα) τα σπαταλήσουμε σε κάτι τέτοιο;;
Επίσης εσύ θα εκπλαγείς αν σου πω πως αυτήν την σημαντική δουλειά , μπορούν να την κάνουν και οι sa’ar72 που σκεφτόμαστε,ή ακόμα σε μια out of the box σκέψη τα Π.Α.Θ. του Λ.Σ.(με τον ανάλογο εξοπλισμό και εκπαίδευση) που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρώτα στην περιοχή λόγω αποστολής;;
φιλικά πάντα.

tiriseroe
Active Member
tiriseroe (@tiriseroe)
1 month ago

Θα πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι το γρηγορότερο άοπλο κονσερβοκούτι που έχω δει να επιπλέει. Τουλάχιστον μέχρι με το “έτσι θέλω” να μας φορτωθεί στο σβέρκο. Τότε οι ειδήμονες θα μας λένε πάλι για “ποιοτική υπεροχή”, “υπερόπλο” και άλλα τέτοια ίσως. Οψόμεθα

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago

Συγγνώμη αλλά ρε παιδιά νομίζω πως κοροιδευομαστε. Καταρχάς εμείς μέχρι ώρας για τις mmcs δεν μιλάμε ή για τις lcs freedom? Εγώ ξέρω για τις mmsc. Τότε για πιο λόγο μας κάνετε μνεία για τις lcs freedom απ τη στιγμή που μας έχει προταθεί η mmsc, η οποία θα είναι σε διαμόρφωση ΣΑ μιας και μέχρι τώρα δεν μας έχουν παρουσιάσει άλλη διαμόρφωση.
Αυτά τα δύο πλοία είναι διαφορετικά. Η lcs είναι πρόγονος της mmsc, αλλά φέρει μεγαλύτερο φόρτο όπλων. Δέχεται 3 Mk41 και 8 NSM και μάλλον 76 πυροβόλο. Ρίχνει τορπίλες και έχει και ram. Δεν θυμάμαι πιο ραντάρ έχει άλλα νομίζω μπορείς να του βάλεις κάποια από τα spy. Επίσης, και αυτό όπως και η mmsc δεν έχει σόναρ τροπιδας. Νομίζω σε ένα video από μια έκθεση όπλων είχε ένα σχέδιο της lcs freedom με σόναρ τροπιδας, αλλά αφορούσε μικρότερο μήκος. Επίσης έχει και σύστημα ηλεκτρονικων αντιμέτρων εναντίον τορπιλων, όπως και η mmsc. Η mmsc νομίζω πως απλά είναι πιο στιβαρή στην κατασκευή, αλλά με μόνο 1 Mk41, χωρίς τορπίλες πάρα μόνο αντιμετρα τορπιλων και υποχρεωτικά χωρίς σόναρ τροπιδας και 57 πυροβόλο.
Εάν η πρόταση των Αμερικανών αφορά μόνο τις lcs freedom, τότε θα είναι πολύ καλά πλοία τα οποία θα πλαισιώνουν τις belharra. Θα μπορούν να φέρουν δηλαδή, 64 essm, 8 NSM, 1 ram, τορπίλες και 8 vl asroc και θα μπορούν να φτάνουν γρήγορα στο σημείο ενδιαφέροντος και να στέλνουν πληροφορίες στις bel μέσω του συρόμενο σόναρ και του sea hawk. Θα επεξεργαζονται από κοινού και θα μπορούν και τα δύο να ρίξουν αβέρτα τορπίλες και η lcs freedom να προστατεύει τις bel με ένα σύνολο 64 πυραύλων και ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Η bel θα κατευθύνει ότι χρειάζεται με το ραντάρ της και θα καταρρίπτει ότι χρειαστεί με τον aster 30. Σε περίπτωση που κάτι περάσει από την άμυνα της mmsc θα έχει η bel το ραμ και τα ecm. Επίσης θα βάλει exocet και θα έχει και μια ολοκληρωμένη σουίτα ανθυποβρυχιακου πολέμου και θα παίζει μπάλα με την lcs freedom και τα sea hawk.
Προσοχή όμως. Οι μπελαρα θα πρέπει να θεωρούνται η πρώτη επιλογή και οι lcs freedom καθαρά συνεπικουρικη επιλογή των μπελαρα.
Όσον αφορά τις mmsc είτε τις δούμε συνεπικουρικη είτε σαν κυρία μονάδα του στόλου και τα δύο είναι για γέλια, όταν φέρει μόνο 1 Mk41, δεν φέρει τορπιλοσωληνες και πρέπει να επανασχεδιαστει, σόναρ τροπιδας δεν δέχεται με την καμία, όπως και πυροβόλο μεγαλύτερο των 57. Το μόνο που θα έχει είναι 32 essm block 2, 1 ram, 8 NSM, 57 πυροβόλο, trs 4d των 250 χλμ που εμπλέκει μόνο 2 στόχους με τους sm2 και ηλεκτρονικά αντιμετρα για τις τορπίλες. Με αυτόν τον φόρτο δεν κάνεις να προστατέψεις κανένα πλοία, πόσο μάλλον να είσαι κυρία μονάδα.
Ο θείος Sam ας αλλάξει τις mmsc με τις lcs freedom και ας ρίξει τη τιμή όσο περισσότερο μπορεί και τότε ίσως κάτι θα γίνει. Όχι όμως να μας πασάρει τις mmsc σαν πλοία για το Αιγαίο. Για ανατολική μεσόγειο δεν το συζητάμε με 8 κελιά και τέτοιο ραντάρ. Τι θα ρίχνει; Υγρό πυρ;
Ελπίζω ο πρωθυπουργός να κλείσει τις bel hn και μετά συζητάμε για lcs freedom μόνο.
Ενδεχόμενα επανασχεδιασης της mmsc θεωρείται αστείο. Το κόστος ανάπτυξης θα φτάσει στον Θεό για να μπουν το πολύ άλλοι δύο μκ41 και 76 πυροβόλο.
Επίσης δεν μας ενδιαφέρουν και πάλι οι 4 mmsc ακόμα και εάν έρθουν με τις δύο πρώτες lcs freedom, ούτε θέλουμε τις μεταχειρισμένες που ήταν δοκιμαστικές. Εάν είναι σύμμαχοι μας απ τη στιγμή που μέσα σε ένα χρόνο ναυπηγούν στάνταρ 2 lcs freedom, τοτε ας μας στείλουν 4 hot transfer lcs freedom με 3 μκ41, τορπιλοσωληνες, ηλεκτρονικά αντιμετρα, 1 ραμ, 8 NSM και ας κρατήσουν το πυροβόλο και ας βάλουμε εμείς κάτι άλλο εάν μας συμφέρει και μετά ας συζητήσουμε για άλλες 4 lcs freedom για να ναυπηγηθουν εδώ. Επίσης να έχουν vl asroc και ας πάρουν μαζί και την αναβάθμιση των μεκο. Κάτι τέτοιο το συζητάμε ως συμπληρωματικά των bel, γιατί καλύτερα η αεράμυνα περιοχής να βασίζεται σε κάτι γαλλικό και όχι και αυτή σε αμερικανικες διαθέσεις.

Last edited 1 month ago by alfonzoweis0
ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  ANDREW

To ίδιο πλοίο είναι. Στη διαμόρφωση littoral warfare λεγεται LCS. Στη διαμόρφωση φρεγάτας, λέγεται MMSC. Ο οπλισμός αλλάζει

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Και η mmsc έχει χώρο για πάνω από 1 mk41? Έχω μπερδευτεί τελείως.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  ANDREW

Ναι, η LCS έχει χώρο για τουλάχιστον δυο Mk41, ενώ σε MMSC μπορεί να μπει και σε χώρο πίσω από το πρωραίο πυροβόλο

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=uyGWALqBtrg
Ωραία σε αυτό βίντεο από έκθεση του 2018 δίχνει την mmsc να έχει ένα vls mk41 πίσω από το πυροβόλο της BAE. Μπορεί στον ίδιο χώρο (πίσω από το πυροβόλο της ΒΑΕ) να πάρει και άλλο vls mk41; Εάν δεν μπορεί να πάρει και άλλο vls πίσω από το πυροβόλο, μπορεί κάπου αλλού;
Η lockheed Martin φταίει κατά 99% που δεν ξέρουμε τι διαμορφώσεις έχει αυτό το πλοίο. Μπαίνεις στην σελίδα της για την MMSC (https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html) και βλέπεις αυτό. Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ένας άνθρωπος που δεν είναι πολύ καλός γνώστης από αυτή την φωτογραφία;
Όταν μπαίνεις τουλάχιστον στη σελίδα για την lcs freedom τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Σου δείχνει τις δύο πιθανές διαμορφώσεις στο τέλος της σελίδας (https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/littoral-combat-ship-lcs.html). Τόσους μήνες και ακόμα δεν έχω καταλάβει εάν υπάρχει άλλη διαμόρφωση της mmsc πέραν αυτής που ανέπτυξαν για τη ΣΑ.
Επίσης σε αυτό το link (https://www.youtube.com/watch?v=21SHEw2r45o) δείχνει μεγαλύτερες εκδόσεις της mmsc. Ισχύει ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο;

Last edited 1 month ago by alfonzoweis0
ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  ANDREW

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σε μήκος μέγεθος της LCS. Δεν άλλαξε ποτέ η σχεδίαση τελικά

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago

Η σχεδιαση τους σκαφους δεν του επιτρέπει να γίνει μια μεγαλοφρεγατα οπως ειναι η BelHN στα ορια του καταδρομομικου απο θεμα αισθητήρων και οπλων .Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν μπορει να γινει μια καλη φρεγατα ανταγωνιστική μιας Α200 ή μιας μεγαλης Gowind .Είναι θεμα τεχνικών διαπραγματεύσεων του ΠΝ με τους Αμερικανους να την φερουν εκει που θελει το ΠΝ για να ενταχθει σε ναυτικες μοιρες με Bel HN σε λογικο ανταγωνιστικο κοστος .
Κατά τα άλλα πιστεύω οτι αυτό το σκάφος λόγο σχεδίασης ναι μεν δεν γίνετε Bel HN σε όπλα και αισθητήρες αλλά ειναι ποιο γερή κατασκευή και με αντίστοιχο ίχνος στο ρανταρ αν δεν κάνουν μλκς όπως NSM πεταμένοι μπροστά .
Τα ελληνικα ναυπηγεια ειναι ενα χάλι μαυρο ,οπως η μαυρες τρυπες του διαστηματος … Αυτο που κανουν ειναι σιδεροκατασκευες περιμενοντας αλλους να τους φτειαξουν την υποδομη και το κρατος να πληρωσει ακομα και τα εργαλεια μηχανήματα .Εγω δεν θα εφερνα τετοια πλοια σε ελληνικα ναυπηγεια .Είναι σκέτη κοροϊδίας …

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Digenis

σωστός

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago
Reply to  Digenis

Καταλαβαίνω το πνεύμα των όσων λες, αλλά γιατί το σκάφος θα έπρεπε να «γινει σαν BelHN » .
Αλλος ο σκοπός και ο ρόλος των BelHN και άλλος ο σκοπός και ο ρόλος των MMSC.
Και τα δυο ειναι απαραίτητα και συμπληρωματικά.

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Γιατι καποιους θα βολευε να πάρουμε MMSC οπως ειναι η αραβική και χωρίς Bel HN .Και εξηγω παραπάνω οτι για επιχειρησιακούς λογους δεν ειναι σωστο .

randomname
Member
randomname (@randomname)
1 month ago
Reply to  JetFuel

Απαραίτητη η mmsc απο που και ως που;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

alexmark
Member
alexmark (@alexmark)
1 month ago

“Η ύπαρξη των waterjets, που κάποιοι τους θεωρούν προβληματικούς, έχουν πλέον κερδίσει το δικό τους κοινό ειδικά στην ακτοπλοία, ενώ αξίζει τον κόπο να σκεφτεί κάποιος τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πλοίο”. Aυτοί οι ελιγμοί δεν είναι τίποτα μπροστά στους ελιγμούς επανεμφάνισης διαφημιστικών άρθρων σαν και αυτό, που όλως τυχαίως πλασάρουν ξανά και ξανά το ίδιο προϊόν, θεωρώντας κάθε μειονέκτημα του ως πλεονέκτημα. Σε λίγο το MMSC θα ξεπεράσουν σε αριθμό ακόμη και τον πρέσβη.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  alexmark

Προσέξτε, γιατί τέτοιες κατηγορίες ή θα πρέπει να στηρίζονται, ή να καταλήγουν αλλού. Έχετε δει διαφήμιση της LCS ή της MMSC; Έχετε δει της LM; Αν όχι, προσέξτε τι λέτε, και το λέμε ήρεμα. Enough is enough

G...
Active Member
G... (@g)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Δεν χρειαζεται να γινει αμεση διαφήμιση σε ενα προιον. Τα αρθρα απο μονα τους μπορουν να προσπαθησουν να διαμορφωσουν ρευμα ή να επιρρεασουν την κοινη γνωμη θετικα ή αρνητικά ανολογα με το τι θελει ο εντολεας. Αυτο ισχυει για ολα τα πραγματα και το εχουμε δει πολλες φορες να γινεται απο τα μμε.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ηρεμα σας λεω, οτι κατι τετοιο δεν θα ηταν καθολου προβλημα, να υπαρχει δηλαδη ενα banner της LM η και της dassault η και οποιου αλλου κατασκευαστη . Το αλλο ομως που κανετε συστηματικα τον τελευταιο καιρο, δηλαδη να προσπαθειτε να βγαλετε το 90% των αναγνωστων σας τρελους, προς ωφελος μιας συγκεκριμενης εταιριας δεν ειναι ωραιο πραγμα. Και πρακτικα να το δειτε, εγω πιστευω οτι πιο πολυ ζημια κανετε στη LM με αυτα τα αρθρα προμοτιον, η με εκεινα τα συνεχομενα του αρθρογραφου κυριου Ηρακλη. Ειναι τοσο ξεκαθαρο αυτο που γινεται που καταλληγει να κανει πιο πολυ ζημια στο τελος. Εγω δλδ αν ημουν διευθυντης μαρκετινγκ στη ΛΜ θα σας ζητουσα να σταματησετε το προμοταρισμα , και να γραψετε και κατι καλο για τον ανταγωνισμο για να μην καρφωνεστε τοσο

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Jimmy

Πάλι τα ίδια…

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago

Ο κ.ε. Στέλιος Πέτσας δήλωσε προχθές ότι το τρίτο επίπεδο που κινείται η κυβέρνηση “είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά….” . Προφανώς και κάτι συζητείται, δεν ξέρουμε όμως αν φτάνουν τα χρήματα, ας περιμένουμε , μπορεί να εννοεί όχι νέες ναυπηγήσεις αλλά τον εκσυγχρονισμό της κλάσης “ΥΔΡΑ”.
Να ρωτήσω τους γνωρίζοντες περί των ναυτικών τι ακούγεται γι’ αυτές, και αν μπορούν -τεχνικά τουλάχιστον- να αναβαθμιστούν και να υποκαταστήσουν μέχρι ένα βαθμό φυσικά το ρόλο που θα είχαν να παίξουν οι Bellara ? Υπάρχει χώρος και πρόθεση τώρα για ένα καλό radar και πυραύλους AAW (κάτι περισσότερο από ESSM II) ? Σε τέτοια περίπτωση και με την εισαγωγή μεταχειρισμένων φρεγατών γενικής χρήσης όπως έχει γραφτεί θα αποκτούσαμε χρόνο μέχρι ν’ ανασάνουμε οικονομικά.

Johnnop
Johnnop (@johnnop)
1 month ago

τα waterjet δεν τα θεωρω προνβηματικα, απλως δεν κανουν για το δικο μας ναυτικο, τη χρηση, και τον κυκλο ζωης του σκαφους 30 χρονια). Μανουβρα και ταχυτητα κερδιζεις και χανεις παρα πολλα στα εξοδα για συντηρηση-αναλωσιμα-προβληματα.Δεν εχουμε τον προυπολογισμο επερδυναμης.

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
1 month ago

Προσωπικά πιστεύω 3 είναι οι επιλογές:

  • Είτε αγοράζουμε πλοίο από 1 δις η μονάδα και άνω που ΚΑΝΕΙ τη διαφορά και μεταχειρισμένα, πράγμα που σημαίνει ΟΧΙ LCS/MMSC
  • Είτε αγοράζουμε πλοίο κάτω απο 500εκ η μονάδα με τα ίδια χρήματα και διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό μονάδων, πράγμα που σημαίνει ΟΧΙ LCS/MMSC
  • Είτε αγοράζουμε πολλά μεταχειρισμένα πλοία, από σειρές που αποσύρονται (Type 23 / Anzac / “M”) και μεταθέτουμε τις αγορές νέων για 10+ χρόνια, αντικατισθώντας όλες τις “S” σταδιακά, που σημαίνει ΟΧΙ LCS/MMSC!
sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Nestoras

σωστός!!!

Daidalos
Active Member
Daidalos (@daidalos)
1 month ago

Είναιι άδικο για την κλάση Freedom να την συγχέουν με την Indepedence που είναι εξολοκλήρου από αλουμίνιο. Το πιθανότερο είναι πως κάποιοι ιστότοποι το κάνουν επίτηδες, εφόσον προωθούν μετά μανίας τις Belharra. Στην ελληνική έκδοση είναι σίγουρα καλύτερο πλοίο, αλλά με τιμή 1,6 δισεκ. ευρώ το ένα παίρναμε AB. Στο ΠΝ θα προσφερθούν και 2 LCS. Αν δεν θέλει, να μην τις πάρει, ούτε τις 4 MMSC. Θα μείνει με τις εμβολίστριες S και τα λεφτά θα πάνε στο F-35, όπως τώρα στα Rafale…

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
Reply to  Daidalos

Έχεις λάθος στα 1,6 δις . 1,6 δις κάνει η Bel XL με τις παναγιας τα μάτια πάνω και πλήρες όπλα αισθητήρες που δεν δίνουν οι Αμερικάνοι . Τα ΑΒ δεν προκειτε να κάνουν 1.6 σε ελληνικό συμβόλαιο .
Το τι θα παρει το ΠΝ αφού δεν παίρνει τις LCS και MMSC ειναι άλλο θεμα. Οι lcs ούτε χαρισμένες δεν πρέπει να μπουν στο ΠΝ . Οι MMSC ειναι βαση προς τεχνικη συζητηση αν γίνονται κιαλες προσθήκες σε ανταγωνιστική τιμή !!!
Για φέτος έχουμε αύξηση αμυντικών δαπανών. Κατατέθηκε συμπληρωματική προυπολογισμος στη βουλη … Τα επομενα ετη θα ξανά αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός .
https://www.capital.gr/oikonomia/3478557/sti-bouli-sumpliromatikos-proupologismos-6-dis-gia-nea-metra-stirixis-kai-amuntikes-dapanes

Daidalos
Active Member
Daidalos (@daidalos)
1 month ago
Reply to  Digenis

Πριν από λίγο κυκλοφόρησαν πληροφορίες για διαγωνισμό νέων φρεγατών με απαραίτητη ενδιάμεση λύση. Θετικό αυτό, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια για να έρθουν τα παραχωρούμενα πλοία. Θα συμμετάσχουν Γάλλοι, Αμερικανοί, Άγγλοι και Ολλανδοί. Οι Γερμανοί;

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
Reply to  Daidalos

Δεν ξερω που το διαβασες . Δεν εχω διαβασει κατι τετοιο .Αλλα αν γίνει διαγωνισμος μιλαμε για εταιριες και οχι για κρατη G to G …Δύσκολο ,και δεν το εχω διαβασει ακομα καπου .
Αποκλείεται οι Γερμανοί να μην δε συμμετέχουν αν γίνει διαγωνισμός .

Georgios
Georgios (@georgios-2)
1 month ago
Reply to  Digenis

Κατά την ταπεινή μου άποψη Digenis Digenis & Daidalos Daidalos μακάρι να μας ξαναπροτείνει η Γερμανία πρόσθετη παραγγελία των ΜΕΚΟ 200 που ήδη έχουμε 4 σε επίπεδο ΜΕΚΟ 200 ΑΝΖ (Αnzac) και άνω με παράλληλη αναβάθμιση των υολοίπων ΜΕΚΟ σε ΑΝΖ. Έστω και 2 πλοία σε συνδυασμό με μεταχειρισμένα Type 23 θεωρώ θα κάνουν την διαφορά και στη Μεσόγειο.

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Daidalos

Αν αυτό ίσχυε (δύσκολα) τότε:
Γαλλία: Bel ή Gowind και ενδιάμεση λύση FREMM (χλωμό) ή πιο πιθανό Lafayette
ΗΠΑ: MMSC και ενδιάμεση λύση LCS ή TICO (δύσκολο)
Αγγλία: Type 31 και ενδιάμεση λύση Type 23
Ολλανδία: FSC ή Sigma και ενδιάμεση λύση Μ Class
Γερμανία: A200 και ενδιάμεση λύση F-123
Θα ήταν περίεργο να μην κληθεί και η Ιταλία
Ιταλία: FREMM-IT ή κάτι που να πλησιάζει FFG(X) ή Multirole Corvette FREκαι ενδιάμεση λύση FREMM ή Penne
Η Ισπανία θα είχε την καλύτερη ενδιάμεση λύση αλλά είναι πιο πιθανό να κληθεί η Τουρκία να υποβάλλει προσφορά κατευθείαν ώστε να μην μιλάμε μαζί της με ενδιάμεσο 🙂
Από τα πιο πάνω μοιάζει η Αγγλία και η Γερμανία να είναι πιο μπροστά και η Γαλλία και η Ιταλία να πρέπει να δώσουν FREMM (που δεν φαίνεται να έχουν για δανεισμό) για να τις ανταγωνιστούν
Η Ολλανδία δυστυχώς δεν έχει ενδιαφέρουσα ενδιάμεση λύση ενώ και οι ΗΠΑ μόνο με TICO αλλά τότε είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαμε και να πάμε σε νεές ναυπηγησεις

Daidalos
Active Member
Daidalos (@daidalos)
1 month ago
Reply to  George

Nαι. Αυτοί περίπου είναι οι συνδυασμοί. Άμεσα διαθέσιμα είναι τα LCS/TICO, Type 23 & La Fayette. Κάτι παίζεται πάντως γιατί η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επισκέφθηκε το ΥΠΕΘΑ. 2-2,5 δισεκ. ήταν αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον…

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 month ago

ωραια βιντεακια κ ιδανικα για ψαροχωρες για ναυτικο που θελει να επικρατησει απεναντι σε ισχυρο ναυτικο περνεις μπελ η οτι αλλο,εκτος αν μας πεισουν τα αμερικανα οτι θα πανε στη νοτια σινικη απεναντι στους κινεζους με lcs κ οχι ab tico κλπ,οταν το πραξουν το βλεπουμε,αυτο να ειπωθει στον επαρχο να δουμε τη δικαιολογια θα σκαρφιστει.

Thankgod4thebomb
Member
Thankgod4thebomb (@thankgod4thebomb)
1 month ago

Ντροπή να συμβάλλετε στο μεγαλύτερο έγκλημα που πάει να γίνει στο πολεμικό ναυτικό!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago

Την εβδομάδα που έρχεται έρχονται οι Γάλλοι στην Αθήνα για συζητήσεις για τις belharra. Θα γίνουν belχαρά;

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  Koulis

Κούλη για να γίνουν belχαρά πρέπει να είναι στην Ελληνική διαμόρφωση… θα είναι ????
Τα rafale θα έρθουν με meteor και όλα τα καλούδια ????
Για τις τορπίλες τί περιμένουν ???? 3 προμηθευτές είναι…Ιταλία,Γερμανία,Γαλλία…..
Πόσοι τεχνικοί διάλογοι πια….???
Κούλη και κάτι ακόμα… μπορώ να μετρήσω πανω απο 50 δηλώσεις τον τελευταίο χρόνο ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΕΣ!!!!!
ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΟΎΛΗ?????

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Steve

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  Koulis

γαργάρα…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Steve

Μετά τις ανακοινώσεις εσύ να δούμε πόσες γαργάρες θα κάνεις.

Georgios
Georgios (@georgios-2)
1 month ago
Reply to  Steve

Steve Steve εάν δεν έρθουν με Meteor, κάτι που θεωρείται από όλους αυτονόητο, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω.

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ καλύτερα να ετοιμάσεις ένα νέο άρθρο και να μας πει τι κουμπώνει στις lcs freedom και τι στις mmsc. Είναι άδικο να σε κατηγορούμε, αλλά και εμείς δεν έχουμε κάποια σταθερά δεδομένα και όταν ακούω για ένα μόνο mk41 πάνω στην mmsc, όπως αυτή της ΣΑ, μου γυρίζει το στομάχι. Πως γίνεται η mmsc να θεωρείται φρεγάτα με 1 μόλις vls; Πως θα βγείς με αυτό στην Αν. Μεσόγειο? Ας αναλάβει κάποιος που έχει σωστές πληροφορίες για αυτά τα δύο πλοία και να δούμε που βρισκόμαστε. Να καταλάβουμε επιτέλους τι θέση μπορεί να έχει ένα από αυτά τα δύο σχέδια στο ναυτικό. Είναι συμπληρωματικό των [email protected] hn ή κάτι παραπάνω από συμπληρωματικό. Επίσης, χρήσιμη θα ήταν και μία ανάλυση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να κάνει και τα ηλεκτρονικά αντίμετρα όπως για τις τορπίλες.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  ANDREW

1 Χ Mk41= 8 cells
8 cells X 4 ESSM Block II= 32 ESSM
Δεν το λες και άσχημα, μαζί με τo RAM
Αυτό τώρα, κάντε το και με 2 Mk41

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

βασικά το άσχημα είναι κάτι σχετικό. Πρώτα πρέπει να δούμε τις τιμές του χωρίς τον φορτο, εκπαιδευση, φος και μετά μαζί με όλα τα αλλά. Εχω την εντύπωση ότι στην ιδια τιμη θα μπορούμε να παρουμε τις πιο αξιολογες μεκο a200 ή καποιο αλλο σχεδιο οπως pesco κλπ. Με 2 vls και 1 ραμ δεν τις λες ασχημες, αλλά η τιμη θα τσουζει και ισως θα ηταν για ναυτικα με μεγαλυτερο οικονομικο budget που θελουν να εχουν πλοια που να αναπτυσονται γρηγορα στο σημειο που χρειαζεται. Πιστευω με αυτα που μεχρι τωρα ξερουμε, πως αυτα θα ηταν μια απο τις τελευταιες επιλογες για να ολοκληρωσουν ενα αρκετα δυνατο ναυτικο, οχι ομως οι κυριες.

Last edited 1 month ago by alfonzoweis0
Xristoforos
Trusted Member
Xristoforos (@xristoforos)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Φίλε Αντρέα μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε έως την επίσκεψη Μακρόν για τις πρώτες ανακοινώσεις και αμέσως μετά για την τυπική έναρξη της Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την ομιλία του πρωθυπουργού.
Είμαι σίγουρος ότι οι συμφωνίες είναι δεδομένες
Ετσι τα σχόλια θα είναι πιο στοχευμένα και εποικοδομητικά.

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Έτσι δεν θα είναι η Gowind των 2700 τόννων (+Exocet MM40 Block III, CAPTAS-2 κ.α) και των 375 εκατ.€/μονάδα, συν. 750 2 σκάφη ?
https://www.ptisidiastima.com/uae-gowind-ciws/
https://www.ptisidiastima.com/essm-with-setis-for-uae-gowind/
Πόσο πολύ περισσότερο θα προσφέρει η MMSC για ν’ κοστίζει 2-3 φορές περισσότερο ?

Georgios
Georgios (@georgios-2)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ με 16 VLS δεν το λέω φρεγάτα, κορβέτα το λέω αλλά για να είναι κορβέτα και όχι ΤΠΚ πρέπει να έχει και σόναρ κύτους και όχι απλά ρυμουλκούμενο.

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
1 month ago
Reply to  Georgios

Για το VLS.Η Μeko έχουν 16 ESSM και οι S 8 Sea Sparrow,μια χαρά φρεγάτες είναι.32 ESSM είναι στην χειρότερη περίπτωση διπλάσια βλήματα Ε/Α σε σχέση με σήμερα,μια χαρά για φρεγάτα GP.

Last edited 1 month ago by adolfobarreras
ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  chriskri

εσύ παίρνεις κάτι για σήμερα ή και με πρόβλεψη να είναι καλό και για αύριο?

Harry
Harry (@harry)
1 month ago

Αξιότιμοι κύριοι,
Διαβάζω σχετικά για”αλουμινένιες τράτες”, , “playmobil καΐκια” τα οποία με κάνουν και χαμογελώ για την φαντασία των αξιότιμων σχολιαστών διότι είναι χαρακτηρισμοί πολύ
πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ότι αρχικά φαίνεται.
ΔΕΝ χρειάζεται ο SOM (Τουρκία) των 500-660kg με ταχύτητα 0,94 Mach να εκραγεί για να τις βυθίσει. Διότι απλούστατα ΔΕΝ θα έχει μόνο ταχύτητα 0,94 Mach θα έχει και την
αρχική ταχύτητα άφεσης του αεροσκάφους η οποία θα προσδώσει στον SOM
τελικά ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΗ ταχύτητα και ΤΕΡΑΣΤΙΑ κινητική ενέργεια… Ακόμα και
τα όπλα εγγύς άμυνας (αν περάσουν το RAM) να δουλέψουν και να “τεμαχίσουν” τον SOM
τα θραύσματα των 25, 50, 100, 150 kg  θα πέσουν σαν οβίδες στην
αλουμινένια κατασκευή/υπερκατασκευή με το ίδιο αποτέλεσμα που έχει η
πέτρα στο ριζόχαρτο… Δεν μιλάω καν για 2 SOM ή επίθεση κορεσμού. Ας
μην ξεχνάμε τον “Ανατολικό άνεμο” των Κινέζων όπου αρκεί και μόνο η
τεράστια κινητική του ενέργεια λόγω υπερηχητικής ταχύτητας για να κόψει
ένα αεροπλανοφόρο στα δύο.
Όσον αφορά την “κεραμική ” (ανελαστική αλλά αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες) θωράκιση μην μπερδευόμαστε άλλη η λειτουργία της από τον ελαστικό χάλυβα, θα γράφαμε σεντόνια.
Το συγκεκριμένο πλεούμενο θα είναι grade 1. Δεν είναι φτιαγμένο για περιβάλλον πυκνών απειλών ΔΕΝ το λέμε εμείς το λέει η κατασκευάστρια εταιρεία.
Με εκτίμηση

AstirKeno
Astir Keno
1 month ago
Reply to  Harry

Οι εκτιμήσεις σου περί ταχύτητας πλεύσης των SOM, κινητικής ενέργειας του βλήματος την στιγμή της πρόσκρουσης και ειδικά η άποψη σου περί φονικότητας των θραυσμάτων του σε περίπτωση αναχαίτισης του βλήματος από το Α/Α σύστημα του πλοίου εναντίων του οποίου εκτοξεύθηκε, παραβιάζουν ένα μεγάλο αριθμό νόμων της σύγχρονης φυσικής και αποτελούν υπεραπλουστευσεις επιπέδου καφενείου.
Σε ποιο συμπαν ένα βλήμα πλεύσης που σχεδιάστηκε ως υποηχητικό με κινητήρα που του προσδίδει λόγω όσης προς βάρος πολύ μικρότερο της μονάδας θα φτάσει στο στόχο του μετά από 40,50, 80χλμ με υπερηχητική ταχύτητα ακόμα και αν αφεθεί από φορέα που κινείτε με υπερηχητική ταχύτητα? (επίσης δεν έχω βρει πουθενά αναφορά ότι ο SOM μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφος που κινείτε με υπερηχητική ταχύτητα). Ο SOM μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου ή θα διαλυθεί απλά πλησιάζοντας την?
Πόση είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ κινητική ενέργεια του SOM που θα του επιτρέψει να ΒΥΘΙΣΕΙ πλοίο των 3000+ τόνων χωρίς έκρηξη της πολεμικής κεφαλής του, ενώ αντίστοιχα βλήματα από άποψη μάζας και ταχύτητας όπως ο Harpoon ή ο Exocet είναι σχεδιασμένα ΜΕ έκρηξη της πολεμικής κεφαλής τους να αδρανοποιούν σκάφη μεγέθους φρεγάτας και όχι να τα βυθίζουν?
Από που προκύπτει το συμπέρασμα και με βάση ποιων νόμων της φυσικής, ότι αν αναχαιτιστεί ο SOM ακόμα και από ελαφρύ βλήμα όπως αυτό του συστήματος RAM αυτός θα “τεμαχιστεί” όπως εσύ αναφέρεις σε κομμάτια των 15-250 kg, που με κάποιο μαγικό τρόπο θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τον αρχικό στόχο για μερικές εκατοντάδες μέτρα έως μερικά χιλιόμετρα, αντί να γίνει “θρύψαλα” και τα θραύσματα του να διασπαρθούν προς όλες τις κατευθύνσεις?
Την άμεση σύγκριση του υποηχητικού cruise SOM των 650Kg από άποψη κινητικής ενέργειας με τον βαλιστικό DF-21D των14tn με 10 Mach μέγιστη ταχύτητα και 2 Mach ταχύτητα πρόσκρουσης στον στόχο (ακόμα και αυτός έχει απώλεια κινητικής ενέργειας κατά την πτήση) την θεωρώ αστεία. Σκοπός του είναι να αχρηστεύει την ικανότητα εκτέλεσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε ένα αεροπλανοφόρο και όχι να το βυθίσει κόβοντας το στα δύο όπως αναφέρεις λόγω της τεράστιας κινητικής ενέργειας του. Για αυτό το λόγο φέρει και συμβατική εκρηκτική κεφαλή 600kg ή πυρηνική των 200-500Ktn.
Κατηγορείτε την “Πτηση” ότι σας πουλάει σανό αλλά από όσο φαίνεται δεν έχετε κανένα πρόβλημα να μασάτε τον σανό από άλλα μέσα και να έρχεστε να τον φτύνεται εδώ μέσα.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Astir Keno

και ομως ο φιλος εχει δικιο.

John
John (@john-2)
1 month ago

Το πλοίο είναι ακριβό , υποεξοπλισμενο και έχει αυξημένες απαιτήσεις στην συντήρηση . Επίσης αν αγοραστει σε μικρούς αριθμούς δεν πρόκειται να αυξάνει την διαφορά και αν αγοραστεί σαν κύριο πλοίο του ΠΝ τότε θα είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον χώρο των εξοπλισμών , ever.
Στην αρχή για να χρσυχωθει το χάπι λέγανε για ΑΒ, μετά έγιναν Tico και τώρα έχουν γίνει οι 2 πρώτες LCS. Δηλαδή θα πάρουμε πλοία που δεν θα θέλει του ΠΝ, θα είναι ακριβά και θα είναι και 2 τύποι !
Αν θέλουν η κυβέρνηση να αγοράσει από Αμερική πλευρά, και καλά θα κάνει , ας πάρει κάποιο άλλο αμερικανικό πλοίο ή τέλος πάντων σύστημα όχι αυτά τα πλοία.
Οι LCS για το λιμενικό είναι ότι πρέπει.

PanPan
PanPan (@panpan)
1 month ago

Μακριά από εμάς , ούτε με δύο tico δώρο :
“This necessitates a return to more robust warfighting capabilities that littoral combat ships could not deliver”
https://warontherocks.com/2020/09/lessons-for-the-navys-new-frigate-from-the-littoral-combat-ship/
Επίσης δεν υπάρχει αναφορά στο κόστος χρήσης- συντήρησης.

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
1 month ago

Κατα την ερευνα σας πως δεν πεσατε πανω σ αυτα;
Παλιοτερες προφανως δοκιμες
https://news.usni.org/2016/12/02/navy-says-lcs-shock-trials-positive-results-pentagon-still-concerns
https://www.defenseindustrydaily.com/the-usas-new-littoral-combat-ships-updated-01343/
Κ για οποιον βαριεται να διαβασει… The other issues involve questions of shock/survivability testing, and of aluminum structures. The original concept for LCS was a ship whose damage resistance could save the crew, but not the ship, in the event if a significant strike. That was upgraded slightly to potentially saving the crew and the ship, but not continuing to fight while doing so. As the Exocet missile strikes on the HMS Sheffield (sank) and USS Stark (survived, barely) proved, even steel warships designed to keep fighting after a strike may find it challenging to meet their design specifications. Navy revelations that the LCS ships would not meet even Level I standards, let alone the OPNAVINST 9070.1 Level II standard of the frigates they’ll replace, has caused some consternation.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago

ΠΤΗΣΗ, όπως βλέπεις δεν πείθονται. Να βάλω μια παραγγελία για FFG(x);;; στη βασική έκδοση…..

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  sotbak

Α πα πα, είναι ακριβές (1δις η μία), πάνε για μετά το 2030 (η πρώτη παραδίδεται το 2026 και μετά από μία ακόμη κάθε 6 μήνες), είναι μεγάλες για να χτιστούν σε ελληνικά ναυπηγεία (χτίζονται σε 4 διαφορετικά υποτμήματα που συναρμολογούνται πριν την καθέλκυση) κ.α. Που να μπλέκουμε τώρα με σοβαρά πλοία, πάμε MMCS που είναι σίγουρα πράγματα. Το έχει πει κι ο κ. Πρέσβυς άλλωστε  :wpds_shutmouth: 

kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
1 month ago

Ετσι ειναι τα περιπολικά, ταχύτητα φουλ και οπλα μηδεν

digitallito
Active Member
digitallito (@digitallito)
1 month ago

Αν θέλουμε να έχουμε ισχυρό ναυτικό το οποίο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, το οποιοδήποτε πλοίο αποφασίσει το ΠΝ ότι του κάνει πρέπει να ναυπηγηθεί εδώ, στην διαμόρφωση που επιθυμεί, σε συνεργασία αν χρειάζεται με ξένο οίκο και φυσικά μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι Γάλλοι πήραν το μερτικό τους με τα Rafale, ας κοιτάξουμε η επόμενη μεγάλη προμήθεια να γίνει σωστά, νόμιμα και κυρίως έξυπνα.
Όλες οι άλλες “λύσεις” εκ του πονηρού και μακροπρόθεσμα πάλι χαμένοι.

GrandTurkeyShoot
Member
GrandTurkeyShoot (@grandturkeyshoot)
1 month ago

Αν είναι να επιλεγεί πλοίο που δεν ανατρέπει τις ισορροπίες τότε καλύτερα να βρουμε 8 – 10 μεταχειρισμένα του ίδιου τυπου. Βρείτε μια ευγενική δικαιολογία να γλιτωσουμε από την σπατάλη. Βαλτε τους πορους που θα πηγαιναν στα LCS/MMSC για αγορά F35

Georgios
Georgios (@georgios-2)
1 month ago

GrandTurkeyShoot GrandTurkeyShoot σε πέμπτης γενιάς προσωπικά προτιμώ το KF-X από το F-35. Περίπου ίδια χρονολογία θα μας έρθουν, άντε το πολύ να μας καθυστερήσουν πέντε χρόνια, όχι παραπάνω.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

“Η ύπαρξη των waterjets, που κάποιοι τους θεωρούν προβληματικούς, έχουν πλέον κερδίσει το δικό τους κοινό ειδικά στην ακτοπλοία…”. Θα έλεγα όχι “ειδικά”, αλλά ΜΟΝΟ στην ακτοπλοΐα. Γιατί κανένα άλλο πολεμικό πλοίο κλάσης φρεγάτας, σε υπηρεσία η υπό σχεδιασμό παγκοσμίως δεν φέρει τέτοιο σύστημα πρόωσης.
Ακόμη και USN, μετά το δικό του οδυνηρό πείραμα με τις LCS, με τις απελπιστικά χαμηλές διαθεσιμότητες και τα αστρονομικά κόστη χρήσης επιπέδου Arleigh Burke, έριξε “μαύρη πέτρα” στην πρόταση των ΜΜCS και στράφηκε στις αξιόπιστες, καλά οπλισμένες και οικονομικές FFG(X) για τις μελλοντικές του φρεγάτες. Βέβαια, εδώ που τα λέμε οι Αμερικανοί ποτέ δεν θεωρήσαν στα σοβαρά τα LCS φρεγάτες, αλλά μάλλον κάτι μεταξύ περιπολικού και κορβέτας.
Ωραία τα βίντεο στο youtube αλλά είναι καλύτερα να κοιτάζουμε τι λένε οι επίσημες Υπηρεσιακές αναφορές των Αμερικανών:
“At the request of the Secretary of Defense, DOT&E prepared in October 2014 an independent assessment of the combat capabilities and survivability of the alternative concepts for a new small surface combatant (SSC) developed by the Navy’s SSC Task Force. Using the Task Force’s results, that assessment found that only major modifications to the existing LCS design, or a new ship design, could provide the multi‑mission combat capabilities and survivability features found in a modern frigate.”
“LCS is not expected to be survivable in high-intensity combat because its design requirements accept the risk that the ship must be abandoned under circumstances that would not require such an action on other surface combatants.” 
“Equipment reliability problems have degraded the operational availability of both LCS classes. The Navy reports that recent reliability improvements made to the affected seaframe components have led to improved operational availability; however, that improvement has not been verified in operational testing.”
“The Navy planned to acquire a total of 52 LCSs; however, in a February 24, 2014, memorandum, the Secretary of Defense announced that no new contract negotiations beyond 32 ships will go forward and directed the Navy to submit alternative proposals to procure a capable and lethal SSC, generally consistent with the capabilities of a frigate.” 
Πηγή (μία από τις πολλές): https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2014/navy/2014lcs.pdf?ver=2019-08-22-110355-687.
Όρεξη να έχει κανείς να απαριθμεί τις αναρίθμητες επίσημα καταγεγραμμένες αποτυχίες και ανεπάρκειες του συγκεκριμένου σχεδίου. Σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν η ένταξή του σε ένα στολό αποτελεί τελικά αναβάθμιση ή ..υπονόμευση.
Σοβαρά τώρα, όλοι μας αναζητούμε τις λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο ΠΝ να αντικαταστήσει σύντομα τις υπέργηρες S με οικονομικό και επιχειρησιακά ασφαλή τρόπο. Πολλές τέτοιες ιδέες έχουν συζητηθεί, είτε για μεταχειρισμένα είτε για νέα πλοία. Οι πανάκριβες υποεξοπλισμένες και αναξιόπιστες παραλλαγές των LCS, είναι κοινό μυστικό ότι σε οποιονδήποτε ανοιχτό διαγωνισμό δεν θα είχαν την παραμικρή τύχη διάκρισης.
Όπως έχω ξαναγράψει, θέλω να έχω εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους του ΠΝ ότι θα κάνουν το καθήκον τους και θα υπερασπιστούν τα παρόντα και μελλοντικά συμφέροντα του όπλου, κόντρα στις σειρήνες και τις πιέσεις των διάφορων εμπορικών αντιπροσώπων (και των υψηλών γνωριμιών τους).
“Η ύπαρξη των waterjets, που κάποιοι τους θεωρούν προβληματικούς, έχουν πλέον κερδίσει το δικό τους κοινό ειδικά στην ακτοπλοία…”. Θα έλεγα όχι “ειδικά”, αλλά ΜΟΝΟ στην ακτοπλοΐα. Γιατί κανένα άλλο πολεμικό πλοίο κλάσης φρεγάτας, σε υπηρεσία η υπό σχεδιασμό παγκοσμίως δεν φέρει τέτοιο σύστημα πρόωσης.
Ακόμη και USN, μετά το δικό του οδυνηρό πείραμα με τις LCS, με τις απελπιστικά χαμηλές διαθεσιμότητες και τα αστρονομικά κόστη χρήσης επιπέδου Arleigh Burke, έριξε “μαύρη πέτρα” στην πρόταση των ΜΜCS και στράφηκε στις αξιόπιστες, καλά οπλισμένες και οικονομικές FFG(X) για τις μελλοντικές του φρεγάτες. Βέβαια, εδώ που τα λέμε οι Αμερικανοί ποτέ δεν θεωρήσαν στα σοβαρά τα LCS φρεγάτες, αλλά μάλλον κάτι μεταξύ περιπολικού και κορβέτας.
Ωραία τα διαφημιστικά της LM στο youtube αλλά είναι καλύτερα να κοιτάζουμε τι λένε οι επίσημες Υπηρεσιακές αναφορές των Αμερικανών:
“At the request of the Secretary of Defense, DOT&E prepared in October 2014 an independent assessment of the combat capabilities and survivability of the alternative concepts for a new small surface combatant (SSC) developed by the Navy’s SSC Task Force. Using the Task Force’s results, that assessment found that only major modifications to the existing LCS design, or a new ship design, could provide the multi‑mission combat capabilities and survivability features found in a modern frigate.”
“LCS is not expected to be survivable in high-intensity combat because its design requirements accept the risk that the ship must be abandoned under circumstances that would not require such an action on other surface combatants.” 
“Equipment reliability problems have degraded the operational availability of both LCS classes. The Navy reports that recent reliability improvements made to the affected seaframe components have led to improved operational availability; however, that improvement has not been verified in operational testing.”
“The Navy planned to acquire a total of 52 LCSs; however, in a February 24, 2014, memorandum, the Secretary of Defense announced that no new contract negotiations beyond 32 ships will go forward and directed the Navy to submit alternative proposals to procure a capable and lethal SSC, generally consistent with the capabilities of a frigate.” 
Πηγή (μία από τις πολλές): https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2014/navy/2014lcs.pdf?ver=2019-08-22-110355-687.
Όρεξη να έχει κανείς να απαριθμεί τις αναρίθμητες επίσημα καταγεγραμμένες αποτυχίες και ανεπάρκειες του συγκεκριμένου σχεδίου. Σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν η ένταξή του σε ένα στολό αποτελεί τελικά αναβάθμιση ή ..υπονόμευση.
Σοβαρά τώρα, όλοι μας αναζητούμε τις λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στο ΠΝ να αντικαταστήσει σύντομα τις υπέργηρες S με οικονομικό και επιχειρησιακά ασφαλή τρόπο. Πολλές τέτοιες ιδέες έχουν συζητηθεί, είτε για μεταχειρισμένα είτε για νέα πλοία. Οι πανάκριβες υποεξοπλισμένες και αναξιόπιστες παραλλαγές των LCS, είναι κοινό μυστικό ότι σε οποιονδήποτε ανοιχτό διαγωνισμό δεν θα είχαν την παραμικρή τύχη διάκρισης.
Όπως έχω ξαναγράψει, θέλω να έχω εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους του ΠΝ ότι θα κάνουν το καθήκον τους και θα υπερασπιστούν τα παρόντα και μελλοντικά συμφέροντα του όπλου, κόντρα στις σειρήνες και τις πιέσεις των διάφορων εμπορικών αντιπροσώπων (και των υψηλών γνωριμιών τους).

Last edited 1 month ago by willakinder
Mitsos20002001
Mitsos20002001 (@mitsos20002001)
1 month ago

Οι Τούρκοι έχουν προς το παρόν ένα παραπάνω υποβρύχιο, 3 παραπάνω φρεγάτες , 10 παραπάνω κορβέτες, 6 παραπάνω κανονιοφόρους και βέβαια τα 33 αποβατικά που όλα κάπως πρέπει να αντιμετωπιστούν βουλιάζοντας τα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραπάνω τουρκικών ασφαλώς και δεν τρομάζουν από μόνα τους, αλλά το γεγονός ότι μπορούν να διασπαστούν σε διάφορα σημεία του Αιγαίου ή και της Αν Μεσογείου χωρίς να υπάρχουν μονάδες δικές μας μάλλον είναι από μόνο του πρόβλημα.
Βλέπουμε ότι ακόμα και η βόλτα του Ο. Ρέις γίνεται έχοντας παραπάνω πλοία αυτοί από ότι έχουμε εμείς στο σημείο αυτό.
Κατά την γνώμη μου πέρα από την ποιοτική υπεροχή (που είναι απαραίτητη) πρέπει να κοιτάξουμε και την ποσοτική. Τα παραπάνω πλοία άρθρου, (αυτά που θα αποσύρουν οι ΗΠΑ) αν είναι να έρθουν ώστε να ανεβάσουν τους αριθμούς των υπαρχόντων και όχι να τα αντικαταστήσουν, τότε σαφώς είναι καλοδεχούμενα, ειδικά αν έρθουν τσάμπα ή σχεδόν τσάμπα. Χρειάζονται 40-50 άτομα πάνω το καθένα, οπότε, το πλήρωμα της Μπουμπουλίνας με ελάχιστες προσθήκες σε αξιωματικούς/ναύτες από άλλα πλοία ή έφεδρους (ίσως και στρατεύσιμους;) για 4 πλοία νομίζω πως επανδρώνονται άνετα.
Η συζήτηση αλλάζει αν είναι να αντικαταστήσουμε τις 3 μη εκσυγχρονισμενες S + Μπουμπουλίνα = 4 πλοία. Τότε εκεί θα ήμουν θετικός αν είναι να έρθουν διπλάσιες (8) MMSC + τα 4 LCS που αποσύρονται δώρο (σύνολο 12 πλοία) και σε πιο λογικές τιμές/ διαμορφώσεις. Οι υπόλοιπες 6S να αντικατασταθούν με 6 Bel σε βάθος χρόνου και βέβαια να αναβαθμιστούν οι ΜΕΚΟ. Άρα 4 ΜΕΚΟ, 8 MMSC, 4 LCS και 6 Βel = 22 πλοία. Νομίζω ότι όλο αυτό θα είναι εφικτό και σε νούμερα πλοίων, λεφτά αλλά και υπάρχοντα πληρώματα.

G...
Active Member
G... (@g)
1 month ago

Ειναι τοσο πετυχημενες που το αμερικανικό ναυτικο μειωσε τον αριθμο κατα 20 μοναδες αν θυμαμαι καλα. Αλλωστε πως περισσεψαν τα ρομεο?
Μακρια απο μας η σαβουρα. Καλυτερα να δωσουμε κατι παραπανω και να παρουμε πλοια που θα κανουν την διαφορα και οχι να αγορασουμε προβληματικα πλοια μονο για να παρουν δουλεια τα ναυπηγεια. Η λοκχιντ πηρε τα φ16 πηρε τα ρ3 πηρε τα ρομεο. Ελεος πια

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
1 month ago

Αν αυτη η ταχύ φρεγάτα ήταν στα 600 εκ το κομμάτι ενδεχομενως να ήταν μια αρκετά καλή λυση για το Π .Ν που θα χτύπαγε τις bel. στην σύγκριση κόστους
Στις τιμές όμως που κυκλοφορουν στον τύπο για 1 δις το κομμάτι συν τα όπλα
ουτε κατα διάνοια δεν μπορεί να συγκριθεί την πολυ πιο ολοκληρωμένο πακέτο belhara που πρόσφερεται σε παρόμοιο κόστος.
Δυστυχώς προβάλει ανάγλυφα η υποψία ότι το πρότζεκτ Ελληνική LCS ειναι αρκετά υπερτιμημένο και κάποιοι πίσω απο αυτό προσπαθούν να βγάλουν λεφτά για τρεις ζωές.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
1 month ago

Κοστος MMC 4 δις για 4 μοναδες. Και ενδιαμεση λυση 2 LCS. Δηλαδη για 6 μεσαιες μοναδες επιφανειας κοστος 850 εκατομυρια η μια περιπου.
Κοστος Μπελχαρα στη Γαλλικη διαμορφωση. 2 δις για 2 μοναδες. Αν παμε για 4 μοναδες λογικα θα υπαρχει μειωση του κοστους πχ στα 3.5 δις. Και αν σε αυτα γινει και παραχωρηση πχ εστω και 2 λαφαγιετ μας βγαινει ακομα πιο φτηνα.
Αντι λοιπον να γραφετε αρθρα what if που προσπαθουν να αντικρουσουν το γεγονος οτι τα LCS και η προτεινομενη σε εμας διαμορφωση ειναι σαπακια, γιατι δεν γραφετε ενα αρθρο που να συγκρινει ευθεως τεχνικα χαρακτηριστικα των ελληνικων LCS με τη γαλλικη διαμορφωση της Μπελαρα. Οχι με την ακριβη εκδοχη της, στην Ελληνικη διαμορφωση, αλλα στην φτηνη Γαλλικη που εχει το ιδιο ακριβως κοστος ισως και λιγο φτηνοτερο απο τις LCS. Τι ρανταρ εχει η καθε μια, τι πυραυλους, τι κοστος συντηρησης, τι δυνατοτητες αναβαθμισης στο μελλον. Και ας βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του ……

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Jimmy

Το έχουν ήδη κάνει το άρθρο (πριν κανένα χρόνο αν θυμάμαι καλά;) και βγήκε με κλειστά τα μάτια νικητής η Bel. Όσο για το κόστος απόκτησης των 2 LCS, ξέχασες να προσθέσεις και 300εκ που χρειάζονται (κατά τους Αμερικανούς) σε εργασίες επισκευών και συντήρισης για έρθουν σε πλόιμη και επιχειρησιακή κατάσταση. Δηλαδή 2 φορές το κόστος εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ…

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 month ago

Lcs (οχι Mmsc) μπορει να μεταφέρει ενα Romeo ταχύτατα σε οποιασδήποτε σημείο την Μεσογείου….
Lcs δεν μπορεις να την εμβολίσεις….
Lcs αν σε εμβολίσει με 40kn…..την έκατσες την MEKO….
Lcs αν έχει συνοδεία απο rousen (καιρού επιτρέποντος) δεν χρειάζεται καν πυραυλους επιφάνειας ….
Ενα πραγματικά ιδιόρρυθμο πλοίο…..αντικαταστάτης των μη εκσυχρονισμενων compattante και οχι των φρεγατών S…..
Ας αποφασίσει η διοίκηση ταχέων σκαφών…

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  MPAMPIS

Να δω το ΠΝ να κερδίζει εν έτει 2025 μ.Χ. ναυμαχία με τακτικές Σαλαμίνας 480 π.Χ. (με διεμβολισμούς των εχθρικών πλοίων) και τι στον κόσμο!..

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago

Αν μας δώσουν τα 4 αρχικά πλοία τσάμπα με 100 εκατομμύρια τα φτιάχνουμε μια χαρά!
Πρώτα τα περνάς μια βαριά συντήρηση, μετά τους βάζεις από ένα μεταχειρισμένο φαλάνξ, με τα όπλα τους όλα επάνω αγοράζεις και μερικούς πυραύλους επιφανείας συν αυτούς που έχεις από της δυο S μια χαρά είναι.
Τι τα θέλεις αυτά τα σαράβαλα; Που είναι υπό οπλισμένα;
Για να συνοδέψουν τα ταχέα καταμαράν που θα μεταφέρουν της ενισχύσεις, μόνο αυτά μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να συνοδέψουν ακόμα και τα ZUBR!  
Μπορούν να πάρουν 2 ελικόπτερα ή ένα σινούκ ακόμα και Απάτσι.
Τέλος αν και θα μπορούσα να σας βάλω πολλά ακόμα μπορούν να συνοδέψουν τα πλοία μέσα στο λιμάνι, ακόμα και να χρησιμοποιηθούν για την ανακατάληψη νησιού.
Δηλαδή να τα θυσιάσεις χάνοντας ελάχιστα άτομα, με αντοχή φρεγάτας και όχι πυραυλακάτου που αν φάει ένα βλήμα πυροβολικού μπορεί να βουλιάξει.

thanos2
Member
thanos2 (@thanos2)
1 month ago

εξαιρετικο πλοιο ΠΑΘ για αγωνες……αν θελουμε ΠΑΘ θα προτεινα als80[85μ/1700tons,35ταχ]χωρις Ε/Π σε διαμορφωση….ns504d,ecm/esm,sonar,captas,strobo light,LRAD κλπ κλπ,8sm2,8-32 essm b2,8 nsm,2×2 mu90,1×76,2×30 τηλ/να,1ram,1phal,2×8 spike

dv1.gr
dv1.gr (@dv1-gr)
1 month ago

τι το κουραζεται το θεμα ..και τι λετε ορισμενοι ..δηλαδη το χαζο παριστανετε?…με επενδυση 1 ευρω καποιοι θελουν να τσεπωσουν 6δις ευρω …εκει ειναι το παραμυθι ..
ουτε κατα διανοια …ονειρα τρελα απατηλα….καλο φθινωπορο …

geo79
Member
geo79 (@geo79)
1 month ago

αν και φαν των αμερικανων στα πλοια φοβαμαι οτι στο τελος θα παμε σε ημιμετρα,δηλαδη bel αλλα οχι οπως τις ζηταει το ναυτικο αλλα με οτι τις προσφερουν οι γαλλοι…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

106
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99

Related News

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...

Οπτικό Υλικό από τις Εκδηλώσεις στο Πλαίσιο Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

https://www.youtube.com/watch?v=zmXZ9lxrcFwhttps://www.youtube.com/watch?v=0XFDDsYGEs4https://www.youtube.com/watch?v=0iKYVHcJHrU

Τηλεδιάσκεψη Ν. Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας – Προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων και των πολιτικών επαφών της Ελλάδας και της Ινδίας και της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές...