Σκάνδαλο με την παρουσία Leo 2A4 στα Κατεχόμενα

76
7918
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έγινε σήμερα ευρύτερα γνωστό από την σελίδα “Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος” στο Twitter.

Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία Leopard 2A4 στα Κατεχόμενα, έγιναν από στην εφημερίδα “Σημερινή” της Κύπρου, στις 9/12/2018.

Νεότερα δεδομένα ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Οι εικόνες είναι τραβηγμένες στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην κατεχόμενη Κυθρέα, το σημείο της οποίας, επισημαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

Σύμφωνα με την δικιά μας έρευνα, ο εικονιζόμενος Τούρκος στρατιώτης, ονομάζεται Ferhat Ugur, και παρά το γεγονός πως η μια εκ των 2 φωτογραφίων που τον απεικονίζουν να ποζάρει με φόντο ένα Leopard 2A4, έχει κατεβεί (πιθανότατα από τον ίδιο το χρήστη), η μία βρισκόταν μέχρι πριν λίγα λεπτά ακόμη online (αρχειοθετημένη εδώ). (Η εν λόγω φωτογραφία κατέβηκε πριν λίγο).

Όσον αφορά την ποσότητα των Leopard 2A4 που υπάρχουν στα Κατεχόμενα, οι αναφορές είναι αντικρουόμενες, με τον αριθμό να κυμαίνεται από 42 έως 100 (1 έως 2 επιλαρχίες).

Η κίνηση μεταφοράς των εν λόγω αρμάτων στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε να μας αποκαλύψει μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Θυμίζουμε πως οι Τούρκοι έχασαν πολλά άρματα αυτού του τύπου στην Αλ-Μπάμπ, τα οποία, όπως και αυτά που βρίσκονται στη Κύπρο, προέρχονται από το “μέτωπο” του Έβρου.

Η μεταφορά τους λοιπόν στα Κατεχόμενα, ίσως σημαίνει πως οι Τούρκοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των Leopard 2A4, αν και σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους συνιστά αναβάθμιση των ικανοτήτων της ΤΟΥΡΔΥΚ. Μια άλλη ερμηνεία, η οποία είναι σαφώς θεωρητική και υποκειμενική, είναι πως οι Τούρκοι αυξάνουν την ισχύ πυρός τους στα Κατεχόμενα, εν όψει ανάληψης προκλητικών ενεργειών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τα Ελληνικά και Κυπριακά Επιτελεία.

Στον τίτλο του παρόντος άρθρου κάναμε λόγο για “σκάνδαλο από την παρουσία των Leo 2A4 στα Κατεχομένα”, διότι εάν η Γερμανία -που κατασκευάζει τα συγκεκριμένα άρματα- γνωρίζει για την μετακίνηση, θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας, διότι τα όπλα της χρησιμοποιούνται από δυνάμεις κατοχής, εναντίον ενός όμορου κράτους-μέλους της ΕΕ.

Εικόνα εξώφυλλου: αρχείο


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Guest
παναγιωτης

πιστεύει κανείς ότι η γερμανια θα λάβει σκληρά μέτρα ενάντιων των τουρκων;

xariszak
Guest
xariszak

Αν έχουν παραβιάσει νόμους και διεθνείς συνθήκες και το κυνηγήσουμε ναι θα υπάρχουν συνέπειες.Αν το περάσουμε στα ψιλά γιατί φοβόμαστε να μην τσατιστούν οι Τούρκοι και ανεβεί η ένταση δεν θα γίνει τίποτα.Προφανώς δεν θα ενδιαφερθούν οι τρίτοι για θέματα που μας αφορούν και δεν κάνουμε τίποτα εμείς.

p270
Guest
παναγιωτης

περιμένει κανείς να το κυνηγήσουμε ; εμείς είμαστε καλά παιδιά δεν κάνουμε τέτοια

Κκ
Guest
Κκ

Τίποτα δεν θα κάνουν οι Γερμανοί. Εκτός του ότι γενικά τους…. Αγαπούν, υπάρχει και άλλο ζήτημα. Ο πληθυσμός των Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής αυξάνεται ραγδαία. Αυτό ισοδυναμεί σε ψήφους. Κι Γερμανοί πολιτικοί δεν νομίζω να τους περιφρονουν τους ψήφους αυτούς.
Επομένως, πέραν του ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή άμυνα είναι παραμύθι ούτως ή άλλως, καιρός να ετοιμαζόμαστε. Να ετοιμαζόμαστε για την συνεχώς όλο και πιο φιλοτουρκικη πολιτική χωρών με πολυ μεγάλη Τουρκική κοινότητα.

Νικος
Guest

+1

flashg
Guest
flashg

Κάποιοι ονειρεύονται και ευρωστρατό που θα μας εξασφάλισή τα σύνορα μας. Προτείνω δασμούς 10% σε όλα τα Τουρκικά και Γερμανικά προϊόντα υπέρ της άμυνας και ας φωνάζουν όσο θέλουν και ας μας τρέχουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

x-m
Guest
x-m

Μάλλον αγνοείτε τη σχέση μας με την Γερμανία. Ας μην προτείνουμε πράγματα που δεν γίνονται,όχι για πολιτικούς λόγους ,αλλά γιατί απλώς είναι παράνομα.

flashg
Guest
flashg

Ενώ το να κατέχει η Τουρκία εδάφη της Κύπρου και να στέλνει ότι καλύτερο σε όπλα έχει δεν είναι? Το casus belli δεν είναι? Οι μίζες που δίνανε οι Γερμανοί στους πολιτικούς μας για να αγοράσουμε όπλα από αυτούς δεν είναι? Καιρός να αντιδράσουμε και ας είναι και λίγο παράνομα. Άλλωστε λόγω των επίσημων απειλών τις Τουρκίας θα δηλώσουμε έκτακτη κατάσταση.

x-m
Guest
x-m

Δεν λέω ότι επι της ουσίας δεν έχετε δίκιο αλλά πως να το κάνουμε, δασμοί μεταξύ χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης είναι πέραν πάσης κοινής λογικής. Υπάχουν κανόνες στον “συνεταιρισμό” . Το αν είμαστε το αδύναμο μέρος άλλο ζήτημα, ας καθόμασταν απέξω.

xariszak
Guest
xariszak

Μια ωραία κουβέντα θα ήταν γιατί επιτρέψαμε να γίνουμε το αδύναμο μέρος.

υπ
Guest
υπ

τα λεφτα εχουν παντα δικιο, ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε. Αντι να περιμενουμε δηλωσεις στηριξης ας κοψουμε εξοδα απο το δημοσιο να αγορασουμε κανενα οπλο που εχουμε μεινει με μουσιακο εξοπλισμο , κατι που βλεπουν φιλοι και εχθροι.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αναμένουμε γεωπολιτική ορθοδοξία των εταίρων μας στις Βρυξέλλες σαν την οικονομική ορθοδοξία που με κάθε μισή ευκαιρία επικαλούνται για να συνετίσουν κανά φουκαρά του νότου.

Gunner
Guest
Gunner

Μόνο άρματα με πυροβόλο 120mm μπορούν να αντιμετωπίσουν τα Τ-80 της ΕΦ.

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Καποιος να τον ενημερωσει να κανει ενα DNA test γιατι μονο για Τουρκος δεν μοιαζει.

Giorgos
Guest
Γιωργος

χαχαχα τον περναγε η μαμα του το φραχτη τα βραδια

MUSTAFA
Guest
Mustafa ...

πλησιέστερα σε εσάς dna = δυστυχώς
Πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
ζούσαμε μαζί :)))

özer
Guest
özer

Έσεις είστε μάλλον η αρμόδια αρχή που καθoρίζει ποιος μοιάζει με Τούρκο και ποιος όχι; Σε αυτή τη περίπτωση, να σας προσκαλέσoυμε να μας επισκεφθείτε στην Άγκυρα για να μάθουμε πώς από πρώτο χέρι.

Thras
Guest
Thras

Αν μας προσκαλέσετε θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Θα ψάχνετε να βρείτε τούρκο…

özer
Guest
özer

Πιθανότατα το αντίθετο ισχύει, δηλαδή πολλοί από σας έχετε το δικό μας DNA.

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Αγαπητε ozel βλεπω μια αξιοσημειωτη γνωση Ελληνικων χωρις χρηση βοηθηματων online.Τα ελαχιστα συντακτικα λαθη καθως και η χρηση τονου σε λαθος συλλαβη προδιδιουν οτι δεν εχετε αναγκη google translate.Συγχαρητηρια για το επιπεδο των γνωσεων σας. Να υποθεσω οτι ειστε εμμισθος υπαλληλος του Τουρκικου κρατους ? Εαν θελετε απαντατε. Οσο για το θεμα DNA pool κλπ να σας υπενθυμισω δυο – τρια στοιχεια ειτε εθιμων της εποχης ειτε της επισημης πολιτικης των Οθωμανων. 1) Χριστιανοι δεν παντρευονταν Μουσουλμανες παρα σπανιοτατα, το αντιθετο ομως συνεβαινε πολυ συχνα εν μερει -αν οχι κυρια- λογω της επισημης πολιτικης του τοτε Οθωμανικου κρατους. Επομενως οι… Read more »

Πετρος
Guest
Πετρος

Γνωριζω περίπτωση Τουρκοκυπριου ο οποιος εχει 60% ελληνικο dna!
Οι περισσότεροι τουρκοι που ζουν στην δυτική τουρκια αλλα και Ποντο εχουν μεγαλο ποσοστο ελληνικου dna!
(Υπαρχουν test και αρκετου τα ανεβαζουν στο YouTube)

MUSTAFA
Guest
mustafa

Φυσικά λέτε την αλήθεια
αλλά
Το DNA είναι ασήμαντο
βασική τουρκική γλώσσα
και την αγάπη της χώρας

Πετρος
Guest
Πετρος

Ναι αυτο το εχω ακουσει πολλες φορες απο Τούρκους.
Αλλα και παλι όντας γνωστης πως η καταγωγη σου εχει ελληνικες ριζες κτλ πως ειναι δυνατών να εισαι εναντια της ελλαδας απο την στιγμη που γνωριζεις πως ο προπάππους σου λεγοταν Γιάννης, Φίλλιπος κτλ και οχι αχμετ για παράδειγμα;(γενικα μιλαω)
Βέβαια ολα αρχιζουν απο το εκπαιδευτικό σύστημα και την προπαγάνδα που διεξαγει μια χωρα…

MUSTAFA
Guest
Mustafa ...

ΟΚ Πέτρος
είστε χαρούμενοι
τα γονίδια μου είναι 100% ελληνικά
(το έτος 2019 κάνει ανάλυση γονιδίων petros)
:)))
OK Pétros .

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Mustafa,τα γονίδια σου είναι δικό σου πρόβλημα,όχι δικό μας.

Kallergis
Guest
Kallergis

Εγω δεν θα μιλήσω για το που κατασκευάστηκε το άρμα. Το θέμα αυτό είναι κοροϊδία από όλους στο νησί. Εκεί που θα σταθώ είναι ο ρουχισμός και η εξάρτηση του οπλίτη. Έχω περάσει από το νησί και η εξάρτησή μας ήταν του Βιετνάμ. Tο καλοκαίρι δε, στα πυρακτωμένα λιβάδια, ήμασταν σα τη μύγα μες στο γάλα με το greek lizzard camo, εκτός ίσως από όταν ο ρουχισμός είχε ξεθωριάσει από το πλύνε βάλε… Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα κλπ, παραλλαγή για Έβρο. Εδώ βλέπουμε τους απέναντι να είναι πολύ πιο ρεαλιστές στην παραλλαγή που επέλεξαν για το μέρος.… Read more »

MAN
Guest
MAN

Τι κούρασες ρε φίλε, τα προφανή λές. Μπράβο

Greg
Guest
greg

Τί νά κάνουμε λέει; Νά εξουδετερώνουμε τόν εχθρό; Πρώτον, είπαμε, δέν έχουμε εχθρούς καί δεύτερο καί νά είχαμε γιατί νά τούς εξουδετερώσουμε; Τί κακό μάς έκαναν; Αλλά καί κακό νά μάς έκαναν εμείς πάλι μέ τό γάντι. Πάντα μέ τό γάντι. Τούς δίνουμε περήφανα ό,τι ζητάνε καί έχουμε μόνο φίλους. Αφού είπαμε τά όπλα, ο πόλεμος καί η βία είναι γιά στρατόκ..λους, εθνίκια, ψευτοπατριώτες. Η μόνη καλή βία είναι τών λαϊκών αγωνιστών καί αυτόκλητων κατήδων καί τών (δικών μας) ακτιβιστών, κατά όσων είναι εναντίον μας. Καί τρίτο, μήν ξεχνάς καί τό νόμο περί εχθροπάθειας. Μέ τέτοια αιρετικά πού λές δηλαδή… Read more »

seb
Guest
seb

Είτε έχεις δίκιο είτε άδικο, “τρολάρεις” άθελα σου το εύστοχο σχόλιο. Καιρός να ασχοληθούμε επιτέλους με το πεζικό, δε πάει άλλο.

Greg
Guest
greg

Καμμιά φορά καί τό τρολάρισμα, όπως τό λές, έχει τό λόγο του. Αντί νά βάλω απλά +, στά πολύ σωστά πού λέει ο Kallergis, πήγα παραπέρα, γιά νά δείξω τήν παράνοια τής πολιτικής ορθότητας πού κυριαρχεί.
Αν είδες μόνο τό “τρολάρισμα” δικό μου τό λάθος μιάς καί δέν είσαι υποχρεωμένος νά ξέρεις τό ύφος γραφής μου.
Τήν καλημέρα μου

seb
Guest
seb

Καλημέρα Γρηγόρη. Κατάλαβα τι θες να πείς γι’ αυτό και έβαλα εισαγωγικά στο τρολάρισμα. Αυτό που εννοώ είναι πως με την απάντηση σου στο συγκεκριμένο σχόλιο, υπήρχε ο “κίνδυνος” να ξεφύγει η κουβέντα και να πάει αλλού, με αποτέλεσμα να χαθεί στο θόρυβο το σχόλιο του Καλλέργη.
Ο μόνος λόγος για την φιλική παρατήρηση, ήταν η διαπίστωση πως σε αντίθεση με θέματα όπως οι Αδελαϊδες και Μπελχάρες, τα θέματα που αφορούν τον απλό πεζικάριο, δεν συγκεντρώνουν πολύ ενδιαφέρον.

Νικος
Guest

+1

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Κατά τ’άλλα ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού των Τούρκων.

Στην προηγούμενη είχαν μεταφέρει και Αυτοκινούμενα Πυροβόλα Firtina των 152χιλ κι αυτό πέρασε στα ψιλά.

Εν το μεταξύ εδώ αρνιούνται να αποζημιώσουν τους εκτοπισθέντες της κατεχόμενης Κύπρου ενώ έχουν καταδικαστεί λέτε να τους ενδιαφέρει οποιοσδήποτε οργανισμός λέγεται Ευρωπαική Ένωση ή Ηνωμένα Έθνη?

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

ΤΟΥΡΔΥΚ,ή κατοχικό 11ο σώμα στρατού;
Άν και ουσιαστικά έχει τόση σημασία όσο το φύλο των Αγγέλων.

seb
Guest
seb

Και όμως το ερώτημα σου είναι ουσιαστικό. Δε μπορεί μια τέτοια κίνηση να μείνει αναπάντητη σε διπλωματικό επίπεδο τουλάχιστον. Οπότε όσα περισσότερα γνωρίζουμε τόσο καλύτερα. Στη τελική και τίποτα να μη γίνει, μας δίνει ερίσματα για ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας στο νησί ή θα μπορούσε να είναι αφορμή κάτάργησης του αμερικανικού εμπάργκο.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Διαδικαστικά,ναί,έχει και παραέχει σημασία,άν υπήρχε κυπριακή ηγεσία για να το κυνηγήσει.
Πράγμα βέβαια που δέν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από τον «τεφλόν» ανανιστή που έχει αποποιηθεί του τίτλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και επί της ουσίας,είτε ΤΟΥΡΔΥΚ,είτε αττίλας,ένα και το αυτό είναι.

armel
Guest
armel

Ημέρες 1974, κανα 6μηνο πριν…ποιος ξέρει τι άλλο έχουν κουβαλήσει κάτω..ετοιμάζονται…ησυχία, η πατρίς κοιμάται…

vasilis0011
Guest
vasilis0011

Θα τους τσακίσουμε τουλάχιστον στην νομιμότητα τώρα που έχουμε και αποδείξεις η θα κοιτάμε πάλι σαν να μην έγινε τίποτα για να μην χαλάσει η υποτιθέμενη φιλία μεταξύ μας?

ivychris
Guest
ivychris

Αντί να φωνάζετε, ευχαριστείστε τον πανίβλακα, πανηλήθιο τούρκο στρατιώτη που μας έκανε τη χάρη να αποτυπώσει αυτή τη φωτο και να είστε σίγουροι ότι, κι εμείς, εννοώ οι πολιτικοί εντός και εκτός Ελλάδος, να μη κάνουμε τίποτε, υπάρχουν και οι Γερμανοί βουλευτές & Ευρωβουλευτές, καθως και άλλοι ευαισθητοποιημένοι αξιωματούχοι που θα κάνουν τη ζωή της γερμανίδας καγκελάριου πολύ δύσκολη, μα πάρα πολύ δύσκολη.
Μη περιμένετε πάντως κάτι συνταρακτικό από την υπάρχουσα εξουσία, γιατί έχουμε ΜΟΕ και “οδικό χάρτη” εμπρός να διαμορφώσουμε, όπως εξάλλου μας ανακοίνωσε ο νυν ΥΕΘΑ χθες…

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Δεν βλέπω ούτε ακούω Μογκερινι, Γιούνκερ να καταδικάζουν τα αυτονόητα. Αλήθεια, ο Βέμπερ τι λέει; Καταδικάζει τα ΜΟΕ του Τσίπρα; Τα όπλα στα κατεχόμενα; Σανός όμως, να φάνε κι οι κότες.

Μείνε ήσυχος, δεν περιμένουμε τίποτε από την παρούσα εξουσία, αλλά ούτε και από την επόμενη.

MisCo
Guest
MisCo

Δεν εχω ακουσει ακομα τιποτα (καποια επισημη διαμαρτυρια/διαβημα/κατι) απο τα χειλη της Κυπριακης Δημοκρατιας… Θα συνεχισω να ελπιζω οτι θα ακουστει κάτι στις επομενες μέρες, βεβαια κρατώ μικρό καλάθι.

Οσον αφορα την Γερμανια, ολοι ξέρουμε πως εναν καλο πελάτη (και με τετοια εκλογικη βαση εντος εδρας) δεν τον στεναχωρεις.

Houdini
Guest
Houdini

Ivychris, πέστα ρε φίλε σ’αυτο που λές εγω θα επισημάνω το Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ο κενό που αφήνουν στην Θράκη αυτά τα άρματα. Αν ειναι 42 στα κατεχόμενα και καμια άλλη 30αρια στα σύνορα με τη Συρία μπορούμε να κάνουμε εύκολους υπολογισμούς για να βρόυμε πόσο λίγα “δυνατά” άρματα έχουν αυτη τη στιγμή στη Θράκη. εεε και να ειχαμε καλη ηγεσια παρτι θα καναμε..

ivychris
Guest
ivychris

Α, όλα κι όλα και που τα λέω, άλλα ανεβαίνουν άλλα κατεβαίνουν… ανάλογα με το ύφος της ανάρτησης.
Πρέπει να είσαι πολύ κοντρολαρισμένος, ειδικά αν μπορείς να θεωρηθείς από “συγκεκριμένη” οπτική γωνία ερειστικός, πράγμα που είναι καθαρά υποκειμενικό και ιδιοτελές, από τη στιγμή που αφήνεις άλλους σχολιασμούς χαμηλότερου επιπέδου…
Δεν βαριέσαι, το έχω ξαναγράψει πολλαπλώς, δεν υπάρχει σωτηρία γιατί δεν υπάρχει Νέμεσις!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σιγά που 42 λιγότερα τουρκικά Λέο-2Α4 στο Έβρο αφήνουν τεράστιο κενό.
Εξάλλου δεν θα γίνει πόλεμος. Με εξαίρεση ένα μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο πριν 30+ χρόνια, τα τελευταία 100+ χρόνια δεν έχει γίνει εκεί ελληνο-τουρκική σύρραξη.

Houdini
Guest
Houdini

Δλδ αν εμεις μετακινησουμε 42 HEL σε νησια δεν θα αφησει μεγαλο κενο;;;; Ρε πατε καλα ορισμενοι εδω μεσα; Δεν εχει να κανει με το αν θα γινει ή οχι το μπαμ αλλα με το ισοζυγιο δυναμεων στην περιοχη. Ποιος θα εχει το πλεονεκτημα στα αρματα αν αυτοι εχουν μετακινησει 70+ σε αλλες περιοχες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τρίχες με ρίγανη. Θα γελάνε οι τούρκοι που διαβάζουν αυτά που γράφεις.

ivychris
Guest
ivychris

Γιατί έχεις δει μήπως πολλούς να τα λένε?
Πριν είχαμε τα διάφορα τρολ του “στρατάρχη”…
Τώρα έχουμε τα υπόλοιπα που συνεχίζουν τον αγώνα…, πάντα υπέρ παΤΡίδος
Συγνώμη, όπως θέλει το διαβάζει κανείς…

ΥΓ: Αν ήμουν σίγουρος ότι θα δημοσιευτεί, θα αναρτούσα μια αναλυτική περιγραφή, για το τι είχε αποφασιστεί, τι είχε υπογραφεί και τι δεν εκτελέστηκε τα τελευταία 5 χρόνια.
Αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος και επειδή δεν είναι ο ΚΚ στο τιμόνι… δεν πρόκειται να χάσω το χρόνο μου.
Απλά διασκεδάζω

flashg
Guest
flashg

Για να κάνεις πάρτυ πρέπει να έχεις και ΤΟΜΑ και σύγχρονο πυροβολικό. Η Τουρκία σε αυτούς τους τομείς είναι ανώτερη από εμάς. Επίσης οι Τούρκοι πολεμούν σε πραγματικούς πολέμους τόσο με το ΡΚΚ όσο και στην Συρία και στο Β. Ιράκ. Ο δικός μας στρατός δεν έχει καμία εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες.

MUSTAFA
Guest
mustafa

στο τέλος κάποιος έχει μια έξυπνη λέξη
bravo φίλε μου
είσαι λογικός άνθρωπος

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Τα περί Γερμανίας τα αφήνω ασχολίαστα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Αυτό που πρέπει είναι η Κυπριακή εθνική φρουρά να λάβει τα μέτρα της και να κρατήσει την ισορροπία στο νησί (και όχι να επωμιστεί το βάρος η ΕΛΔΥΚ). Υ.Γ. περιμένω να δω σε περίπτωση που αρθεί τελικώς το εμπάργκο από ΗΠΑ τι θα πράξει ως προς την ενίσχυση της η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η Κύπρος δαπανάει το 1,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα όταν η Ελλάδα δαπανάει πάνω από 2,1%… για μια χώρα που τελεί υπό μερική κατοχή… είναι σαν να σφυρίζει αδιάφορα και… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Το 65% του 2.1% που δαπανά η Ελλάδα για αμυντικές δαπάνες, δλδ το 1.79% πηγαίνουν σε μισθούς, συντάξεις & εφάπαξ στρατιωτικών και απέχει παρασάγγας από το στόχο του 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών. που πρέπει να αφορούν αποκλειστικά αμυντικές προμήθειες, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκή εγκύκλιο.
Αυτό το αφήγημα πρέπει να σταματήσει γιατί κάνει κακό στις ΕΔ και αν και οι αρμόδιοι ανώτατοι στρατιωτικοί δεν το αναφέρουν, ευλόγως, κάνει κακό στη Πατρίδα, γιατί την Παρτίδα… την έχουν κερδίσει προ πολλού
Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, εξάλλου…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Αλλά τις ιερες αγελαδες που πρεπει να περασουμε απο την Κοπιδα, δεν πρεπει να τις αναζητουμε μονο εκει. Ειναι πολλα παραμαγαζα που εχουν φορτωθεί στο μαγαζι μου/μαγαζι μας, την στιγμη που θα πρεπει να ετοιμαζομαστε για εναν αγωνα ζωης και θανατου.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πολύ σωστή η τελευταία παρατήρηση. Στην Κύπρο έχει επικρατήσει εφησυχασμός, μια αίσθηση ότι τώρα με τους υδρογονάνθρακες έδεσαν το γάιδαρό τους. Μεγάλη πλάνη, το αντίθετο συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να χτυπήσουν το αμερικανικό γεωτρύπανο οι Τούρκοι, μπορεί απλά να αρχίσουν να τρυπάνε οι ίδιοι. Θα τους βυθίσουμε, όπως είχαμε αποφασίσει να κάνουμε το 1987; Οι ίδιοι δεν φαίνεται να το πιστεύουν. Και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αν το κάνουμε; Θα προελάσουν στην ελεύθερη Κύπρο; Μπορούμε να τους αναχαιτίσουμε; Τα έχουμε δουλέψει στο μυαλό μας; Υπάρχουν σχέδια και συμμαχίες για να εξουδετερωθεί το μειονέκτημα της απόστασης; Ποταμοί μελάνης, σε άρθρα… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Εξάλλου και η ΕΛΔΥΚ, από Σύνταγμα Πεζικού έχει γίνει ντε φάκτο τ/θ ΤΞ, με δύο επιλαρχίες Μ48Α5 MOLF και μ/κ ΤΠΖ, για οργανικό π/β δεν ξέρω. Από μέγεθος δεν έχει περιθώριο, και για να αλλάξουν τύπο δεν το βλέπω, μόνο το Λέο 2Α4 έχει νόημα, αλλά σπανίζουν και ήδη η διάταξη στον Έβρο είναι ασθενής σχετικά. Το έδαφος όμως στη γραμμή αντιπαράθεσης προσφέρεται για τ/θ αγώνα. Οπωσδήποτε, σε μια πρώτη λύση ένας σεβαστός όγκος Kornet & Javelin δίνει μια ανάσα, αλλά η κινητικότητα των τουρκικών Λέο 2Α4 ισοφαρίζεται μόνο από τα Τ-80, και πέραν αυτών δεν έχουμε μοντέρνα άρματα για… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Σωστό το σχόλιο που αναγράφεται, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε ποιο είναι το σχέδιο της Εθνικής φρουράς, τη θα επιδιώξουν. Αν τα σχέδια τους είναι καθαρά αμυντικής φύσεως έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εδαφικές απώλειες τότε δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερα πολλά τ/θ, υπάρχουν πολλές λύσεις φθηνές και πολύ αποτελεσματικές για να αμυνθείς στο κυπριακό ανάγλυφο.. ΑΝ όμως επιθυμούν να απελευθερώσουν τα εδάφη τους τότε αλλάζει το θέμα άρδην και τα τ/θ θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια τους. Όπως και να έχει πρέπει τα αδέλφια μας στην Κύπρο να καταλάβουν ότι δεν νοείται ενίσχυση της ΕΛΔΥΚ περαιτέρω (δεν… Read more »

ETS
Guest
ETS

Το μονο σκανδαλο εδω ειναι οτι οι Κυπριοι δεν αγοραζουν αμεσα γυρω στα 80 Τ-80U μυστικα και να τα φερουν στο νησι χωρις να μαθει κανεις τιποτα και γενικα σκανδαλο ειναι η εγκαταλειψη της ΕΦ στα χαλια που ειναι με μουσειακο υλικο στο πυροβολικο και τεραστια κενα αλλου οπως και η διασπαθιση των κονδυλιων μισον αιωνα σχεδον τωρα για την αμυνα .. Σκανδαλο δεν ειναι οτι η Τουρκια ετοιμαζεται να αρπαξει οτι μπορει απο τον Ελληνισμο που εχει απομεινει επενδυοντας δις στην αγορα και κατασκευη οπλων αλλα γεγονος και αναμενομενη εξελιξη του βλακωδους κατευνασμου και αφοπλισμου μας ειδικα στην Κυπρο… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

+1 για τα Τ80. Και αν οι Ρωσσοι σκεφτουν να τα αποσυρουν, λογω Τ90, Armata ή Terminator (εμενα μου μυριζει…decepticon η δουλεια), τοτε σκουπισμα αποθεματων. Στο φουλ ομως. Και επειδη το ιδιο σεναριο μπορει να παιξει και με τα BMP3, και εκει παλι σκουπισμα.

Leonidas
Guest
Leonidas

+1 για τα T80

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποιο μουσειακό υλικό της Ε.Φ ?
Όταν μαθευτούν τα βαριά οπλικά συστήματα που έχει αγοράσει κρυφά η Κύπρος θα προκληθεί αυτό που λέμε, σεισμός.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Από Ρωσία, κατά την παράδοση; Πώς ασκούνται στα κρυφά;

shadow man®
Guest
shadow man®

αυτό το εχω ακουσει και απο αλλου. αλλά καταλαβαινεις οτι κατι τετοιο ειναι αρκετά δυσκολο να υλοποιηθει. κρυφες προμηθειες σε τοσο μικρό εδαφος δυσκολο να γινουν. και η εκπαιδευση?? Μακαρι να ισχυει βεβαια

Stavrogin
Guest
κωνσταντίνος

ακόμα κι αν τα πληρώματα τους εκπαιδεύτηκαν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ακόμα κι αν τα άρματα έφτασαν κρυμμένα, οποιαδήποτε άσκηση η έστω υπαίθρια στάθμευση θα έχει αποκαλύψει την παρουσία τους. Το μέρος είναι μικρό και οι κύπριοι σίγουρα θα έχουν τους πληροφοριοδότες τους. Κατά πάσα πιθανότητα η παρουσία των αρμάτων είναι ήδη γνωστή αλλιώς πως ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό τους;

ΓΙΑΝΝΗΣ2
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ2

Είχε δημιουργηθεί πολιτικό θέμα στη Γερμανία για τη χρήση των Leo2 στην Συρία, γιατί το συμβόλαιο παραχώρησης τους δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιθετικές επιχειρήσεις εκτός τουρκικής επικράτειας. Με τα πολλά βέβαια οι Γερμανοί κάνανε μια διασταλτική έννοια των όρων του συμβολαίου και κατάπιαν το θέμα. Ίσως γιατί οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι και πολεμούσαν τους κακούς, ίσως γιατί και οι Τούρκοι τους τρίξανε λίγο τα δόντια με άλλα συμβόλαια και οι αντιδράσεις τελείωσαν εκεί. Τώρα θα γίνει έστω θέμα συζήτησης στην Γερμανία; Σίγουρα τα κατεχόμενα δεν είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας, και για τον ΟΗΕ ο στρατός εκεί είναι δύναμη… Read more »

Νικ1
Guest
Νικ1

Πριν 1 χρόνο περίπου είχαν δημοσιευτεί στον ελληνικό τύπο (και στην Π&Δ) στοιχεία για τις αμυντικές συμφωνίες χωρών της ΕΕ και Τουρκίας, θέμα απολύτως σχετικό με αυτό του παρόντος άρθρου. Από περιέργεια έστειλα τότε το ακόλουθο email σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές έναν προς έναν αφού βρήκα τα email τους στο website του Ευρωκοινωβουλίου: «κ. Τάδε, Όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης καθημερινά σχεδόν απειλούν με πόλεμο την Ελλάδα. Μερικά παραδείγματα στους συνδέσμους παρακάτω: http://www.protothema.gr/politics/article/766846/apisteuti-tourkiki-proklisi-polemou-den-tha-distasoume-na-htupisoume-stin-kupriaki-aoz/ https://www.aegeanews.gr/news/greece-society/161995/ragdaies-ekselikseis-polemo-apeilei-tin-kypro-tourkia/ Εκτός αυτού, προκαλούν με τα γνωστά επεισόδια εμβολισμού σκάφους της ελληνικής Ακτοφυλακής και των συλλήψεων ελλήνων στρατιωτών. Παρά τις απειλές και… Read more »

seb
Guest
seb

Μπράβο!

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Άνθρωποι που εντός και εκτός Ελλάδος,μία μόνο έγνοια έχουν,μήν τυχόν και γίνουν «δυσάρεστοι» στους ξένους,τί περίμενες ότι θα κάνουν;
Άν διάβασες τα σχόλια στην ανάρτηση για τα MLRS στο Αιγαίο,θα είδες πιστεύω κάτι αποψάρες για το πόσο άβολα αισθάνονται οι «διπλωμάτες» μας όταν πρέπει να υποστηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα απέναντι σε δυσκοίλιους ξένους.

Onair
Guest
Onair

Είναι μια καλή αφορμή αυτό για να καταργηθεί το γελοίο εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η Αμερική στη Κύπρο και ήταν νίκη του Τουρκικού λόμπι.
Θα μπορούσε πχ το ελληνικό αλλά και το Ισραηλινό λόμπι στη Αμερική να ζητήσει αποκατάσταση της ισορροπίας με την παραχώρηση αντίστοιχων αμερικανικών αρμάτων στη Κύπρο.
Αυτό δεν θα άρεσε καθόλου στο Σουλτάνο αλλά και στους Ρώσους…

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

Meanwhile… το translator του Mustafa δουλεύει στο full

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Και σχεδον σιγουρα ο ιδιος εχει αρχισει να καιει κύτταρα.

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

+1

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!!! Και τα υποβρύχια τύπου 214 για τον ευφράτη τους τα έδωσαν και όχι για το Αιγαίο!!!
Τέλος πάντων! Οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει και 70 Α/Κ Firtina στο νησί, αλλα αυτό που πρέπει να ανησυχεί είναι η αδιαφορία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού για τον εξοπλισμό της Ε.Φ. και η πολιτικής των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για το Κυπριακό!

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Οι Κύπριοι όταν θα τα βρούν με τους Ισραηλινούς για το οικόπεδο 9 της ΑΟΖ, να βάλουν και 100 merkava μέσα στην συμφωνία!

gd
Guest
gd

Μην λυσμονειτε ότι η τουρκια διαθετει πλεον μεγαλο αριθμο αρματων μαζι μετα Μ 60 με σωληνα των 120 mm….

Το ΓΕΣ (κατι που θα μορουσε βεβαια να γινει αντικειμενο για επομενο αρθρο ειχε από την δεκαετια του 80 την στιγμη που έμπαιναν παντου αρματα με σωληνα των 120 , προτιμουσε και θεωρουσε ότι υπαρχει επαρκεια με αυτόν των 105 μμ.. Αθτο εχει να κανει με το πωσ και με σε τι δογμα εντασσεισ την λειτουργια των αρματων μαχησ ..Το πρόβλημα δεν είναι τοσο η παρουσια των λεοπαρντ στην Κυπρο , αλλα η απουσια πλην των λιγων Τ-80 από την άλλη πλευρα…

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Η καλύτερη απάντηση ειναι οι κοινές ασκήσεις με 42 merkava και 42 αιγηπτιακα Μ1στην Κύπρο…..

Nick Koliopoulos
Guest
Nick Koliopoulos

Τώρα που η Κύπρος αναπτύσσει φιλίες με το Ισραήλ υπάρχουν πολλές και πολύ αποδοτικές λύσεις για το θέμα των Leopard..

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Θα μπορούσε αυτή να είναι η απάντηση της Ελλάδας; Και να γίνει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπόλοιπων αρμάτων (300 Leo2) μας με τα έσοδα; Δηλαδή να πάρει η Κύπρος 53 (ελληνικά) + 19 (ισπανικά) = 72 άρματα.

https://politis.com.cy/synenteyxeis/i-kypros-echei-rolo-stin-pesco/?fbclid=IwAR3h3qMK63brpv4RGbdD9U2Lm7UJ-sESo6iINruR_PUp63neb4352Wb8VAk

https://doureios.com/gia-mia-epilarhia-leopard2a4-endiaferetai-i-kypros/