Άρμα Μάχης Leo2HEL του ΕΣ με πυροβόλο των 105mm! Κι όμως, έγινε!

71
Leopard 2HEL με πυροβόλο των 105 χιλιοστών! Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Leopard 2HEL με πυροβόλο των 105 χιλιοστών! Απίστευτο κι όμως ελληνικό!

Στην είδηση που δημοσιεύσαμε πριν λίγη ώρα, ίσως αρκετοί αναγνώστες μας παρατήρησαν μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Τουλάχιστον ένα άρμα μάχης, από αυτά που πήραν μέρος στην άσκηση, δεν έφερε το φοβερό και τρομερό πυροβόλο των 120 χιλιοστών, αλλά κάποιο παλαιότερο (L7 ή Μ68) των 105 χιλιοστών. Ναι, είναι αλήθεια, ένα από τα πλέον σύγχρονα άρματα του κόσμου, και το ισχυρότερο των Βαλκανίων φέρει ένα ταπεινό πυροβόλο των 105 χιλιοστών!

Καθώς φανταζόμαστε τις ίσως αντιδράσεις αρκετών αναγνωστών μας, αλλά και άλλων ιστότοπων (πιο “πεφωτισμένων” ή wannabe infuential), για αρχή να πούμε κάτι για το θέμα, την άποψή μας. Πριν συνεχίσουμε, να πούμε ΜΠΡΑΒΟ στον ΕΣ, είναι μια εξαίρετη κίνηση!

Απλά δεν είναι μια καινούργια ιδέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΣ αλλάζει πυροβόλο αρμάτων για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Για αρχή λοιπόν, υπάρχουν αναφορές για τοποθέτηση πυροβόλων 90 χιλιοστών στην θέση των πυροβόλων των 105 χιλιοστών αρμάτων μάχης Μ48Α5 και Μ48Α5 MOLF. Κάποια στιγμή, μερικά παλαιά M48A2C “έλιωσαν” στα πεδία βολής, εκπαιδεύοντας μαυροσκούφηδες για τα Μ48Α5/MOLF “καίγοντας” το απόθεμα των 90 χιλιοστών. Επίσης, για όσους δεν τον γνωρίζουν, υπάρχει και μικρός αριθμός αρμάτων μάχης Leo2A4 με πυροβόλα των 105 χιλιοστών! Παρακάτω δείτε την φωτογραφία ενός Leo2A4 με πυροβόλο L7.

Leo2A4 με πυροβόλο L7 των 105 χιλιοστών

Ο λόγος που ο Ελληνικός Στρατός προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις, δεν είναι απλά ένας, είναι περισσότεροι του ενός. Καταρχάς να πούμε το προφανές, έχουμε ένα τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών των 105 mm, που θα χρειαστούμε αρκετούς πολέμους για να εξαντλήσουμε. Θυμίζουμε πως πριν αρκετά χρόνια ο ΕΣ “σκούπισε” πολεμικά αποθέματα από Δυτική Ευρώπη και κυρίως Ισραήλ, όταν άλλοι στρατοί άλλαξαν διαμέτρημα και πήγαν στο 120 χιλιοστά.

Κατά δεύτερο, κάθε βλήμα (πολεμικό) των 120 χιλιοστών, κοστίζει από 6.000 ως 10.000 ευρώ. Συνεπώς, κάθε βολή είναι μια τεράστια δαπάνη, που στους καιρούς που ζούμε είναι ανώφελο να ξοδεύουμε, όταν υπάρχουν άλλες, πραγματικά δωρεάν λύσεις. Και φυσικά, ο ΕΣ επενδύει χωρίς κόστος στο πολυτιμότερο όπλο του, τα στελέχη του, που θα μπορούν να κάνουν ουκ ολίγες βολές με το Leo2HEL.

Βολές Πληρωμάτων Αρμάτων της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ

Για όσους επιμένουν να γκρινιάζουν, θα πούμε και το τελευταίο που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Τα πυροβόλα έχουν αυτό που λέμε διάρκεια ζωής, δεν έχουν απεριόριστο αριθμό βολών, συνήθως κάπου κοντά στις 1000 βολές. Μετά αρχίζουν οι αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να μετριούνται, και να υπολογίζονται, αλλά σίγουρα πέφτει η ακρίβεια (μέχρι που φτάνει πλέον το βλήμα να “παίζει” μέσα στην κάννη). Η χρήση λοιπόν των -πάρα πολλών- σωλήνων Μ68 και L7 που έχει ο ΕΣ από τα αποσυρθέντα Μ48Α5/Μ60Α3/Leo1A3 έχει ανυπολόγιστη αξία για την διατήρηση του αξιόμαχου των πυροβόλων των Leo2A4/HEL.

Για όσους δεν πείστηκαν ακόμη, να πούμε πως ειδικά το ΠΒ Ξάνθης, για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν έχει το απαραίτητο πλάτος για να αξιοποιήσει το μέγιστο βεληνεκές του πυροβόλου των Leo2HEL, και συνεπώς, μια χαρά εκπαίδευση γίνεται και με τα παλαιότερα πυροβόλα των 105 χιλιοστών.

Θα πρέπει να πούμε πως το πυροβόλο δεν μπαίνει απλά πάνω στο άρμα, και δεν ολοκληρώνεται στο ΣΕΠ, το αντίθετο. Θέλει βέβαια πολλή δουλειά από τους αξιωματικούς των ΤΘ να περαστούν οι πίνακες βολής, αλλά το άρμα είναι απολύτως λειτουργικό με το “νέο” πυροβόλο. Γνωρίζουμε ότι όταν είχε γίνει η ερώτηση στους Γερμανούς πριν πολλά χρόνια, σχετικά με την μετατροπή των Leo2A4, οι τελευταίοι μάλλον πρέπει να έκλεισαν το στόμα τους από την απορία και το σοκ καμιά δεκαετία αργότερα…

Τέλος, η αλλαγή του πυροβόλου δεν πρέπει να παίρνει περισσότερο από κάποιες ώρες. Ένα γερανοφόρο Leo αφαιρεί το πύργο, το πυροβόλο έρχεται στην μέγιστη θετική κλίση, ξεβιδώνεται και αφαιρείται. Αντίστροφα τοποθετείται και πάλι. Προφανώς το Τεχνικό και τα ΤΘ έκαναν μαγικά με τις βάσεις στήριξης, και μπράβο του! Συνεπώς, ας μην ακούσουμε κατηγορίες του τύπου “αν αύριο έρθουν οι Τούρκοι, τα Leo2HEL θα πολεμήσουν με πυροβόλα των 105 χιλιοστών;” γιατί απλά δεν ισχύει. Όσα άρματα έχουν μετατραπεί, αν έχει μετατραπεί άνω του ενός, θα πάρουν τα πυροβόλα τους πίσω πριν φτάσουν στις προκεχωρημένες θέσεις τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Πολυ καλη επεξηγηματικη παρουσιαση.

————–
Ας ελπισουμε και για οτιδηποτε προσθετο θα αναβαθμιζε την παθητικη και ενεργητικη ασφαλεια του συγκεκριμενου οπλου.

Ισως επισης και συνεργασια με ‘φθηνα’ drones που θα δινουν εικονα στα αρματα, μια λυση που πιστευω να μην κοστιζει πολυ.

stepa
Guest

πενια τεχνας κατεργαζεται….τα υπολοιπα ναχαμε να λεγαμε….

Thras
Member
Thras

Δεν συμφωνώ, είναι απόλυτα λογική κίνηση για εξοικονόμηση χρημάτων και διάρκεια ζωής της κάνης. Παρόμοια θα μπορούσε να γίνεται και εκπάιδευση στο πεζικό με airsoft, αντιαεροπιρικό πυροβολικό με 0.50 εαντί 20-30 χιλ και πολλά άλλα παρ;αδείγματα…

stepa
Guest

η αληθεια ειναι οτι δεν εχω τις απαιτουμενες γνωσεις για να τεκμηριωσω αποψη…ομως μου φαινεται παραδοξο ,να υπαρχουν οι ιδιες παραμετροι βολης μεταξυ των δυο διαμετρηματων, περαν αυτου αναρωτιεμαι μηπως η ολη κινηση εχει να κανει με το αποθεμα των βληματων περισοτερο παρα με την “ζωη” της καννης

Spirit
Guest
Spirit

Αυτά τα ΕΑΣ ήθελα να ήξερα ένα πυρομαχικό των 120mm έστω και χωρίς να ειναι με τεχνολογία αιχμής δεν μπορούν να παρουσιάσουν, έστω και ως πρόταση;;;

data
Member
data

Και εγω οταν ημουν στην θρακη αν και υπηρετουσα στα Μ48a5 στην ξανθη καναμε βολες με πυροβολα των 90χλ

Paris
Member
Paris

αν δεν κάνω λάθος αυτά είναι Μ48 Α3

tpap
Guest
tpap

Αν δε κάνω λάθος, υπάρχουν ακόμα αυτά τα άρματα, χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση και μάλιστα είναι εφοδιασμένα με MOLF.

data
Member
data

Όχι ήταν m48a5αλλα με πυροβολο 90 χλ τα m48a3ηταν βενζινοκινητα ενώ τα α5 πετρελαιονικινητα δεν έχει σημασία τι πυροβόλο χρησιμοποιείς αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρεις πως να χρησιμοποιείς τα συστήματα του πύργου να είσαι γρήγορος και με εμπειρία και να μπορεις να αντιμετωπίζει μη αναμενόμενες καταστασεις

tpap
Guest
tpap

Η κύρια διαφορά των Α5 και των Α3 είναι το διαμέτρημα του πυροβόλου, 105 χιλ. το πρώτο – 90 χιλ. το δεύτερο. Κατά τ’ αλλα τον ίδιο κινητήρα diesel AVDS1790 των 750 ίππων έχουν καθώς και λοιπά συστήματα. Μετά τον εκσυγχρονισμό των 400 M-48 σε MOLF, τα 396 ήταν της έκδοσης Α5 και 4 ήταν της έκδοσης Α3 με πυρ. 90 χιλ.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Να πούμε εδώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η αποθήκευση, πχ αν αφήνεις το άρμα για μέρες εκτεθειμένο στον ήλιο του αφαιρείς χρόνο ζωής.
Κατά τα άλλα πολύ καλή δουλειά (και οι γερμανοί να κλείσουν το στόμα τους μην μπει καμιά μύγα) αλλά να γίνεται και ένα rotation στα πήγματα μην καεί το τυχερό άρμα που φέρει το πυροβόλο των 105.

Gunner
Member
Gunner

Να σας θυμίσω ότι το Μ48 είχε πυροβόλο των 90mm και μετά έγινε αναβάθμιση με πυροβόλο των 105. Στον ΕΣ υπήρχαν ένα σκασμό πυροβόλα και λοιπός εξοπλισμός από τα Μ48 με πυροβόλο των 90mm για να τοποθετηθούν σε αναβαθμισμένα MOLF. Να σας θυμίσω επίσης ότι το Leo-2AV είχε πυροβόλο των 105mm. Το ότι οι Γερμανοί έκαναν αυτά που έκαναν μόλις άκουσαν τροποποίηση στο διαμέτρημα των 105mm, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κανένας άλλος δεν το ζήτησε γιατί οι περισσότεροι απλά αγόραζαν εκπαιδευτικά πυρομαχικά.

Καλή κίνηση η τροποποίηση. Εντυπωσιάστηκα που δεν είδα τον Α/ΓΕΣ να φιγουράρει στις φωτογραφίες.

bc59
Guest
bc59

Η τελευταία πρόταση σου έχει πολύ νόημα. Και συνδέεται και με τα μυστικά κονδύλια.

Kωνσταντίνος Μουτζουρούλιας
Guest
Kωνσταντίνος Μουτζουρούλιας

Καλό σας απόγευμα.Θα ήθελα να ρωτήσω το εάν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί πυροβόλο των 120mm στα Leo1A5 και εάν το άρμα μπορεί να αντέξει τις πιέσεις του μεγαλύτερου διαμετρήματος.Το ρωτώ διότι σε δύσκολες δημοσιονομικά εποχές,η είσοδος σε υπηρεσία ενός μεταχειρισμένου άρματος 3ης γενιάς πχ Μ1Α1,θα απορροφούσε αρκετά μεγάλο κονδύλι.Το πυροβόλο μαζί με ένα σύστημα αυτοπροστασίας(μή εξτρα θωράκιση για μείωση ευκινησιας που θα απαιτούσε και αλλαγή κινητήρα),μήπως θα ήταν μια αξιοπρεπής προσωρινή λύση ;Θα ήταν πρακτικά βιώσιμη και αποτελεσματική λύση και ποιό θα ήταν το κόστος;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

bc59
Guest
bc59

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Leo1A5 δεν είναι το ΠΒ αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη θωράκιση (κάπου 20χιλ). Πολύ πιθανόν να την διαπερνά διατρητικό βλήμα των 25χιλ. Μιλάμε δηλαδή για σφαγή σε πιθανή σύρραξη. Τα Μ-48 είναι σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση αλλά και σε αυτό το βλήμα των 105 APFSDS διαπερνάει τον πύργο και βγαίνει από την πίσω μεριά.

ivychris
Guest
ivychris

Δύο πράγματα θα έπρεπε ή πρέπει να γίνουν για να διατηρηθούν τα Leo 1A5.
Κατ΄αρχάς δεν αντιλαμβάνομαι, από ποια εμβέλεια θα βληθούν με διατρητικά βλήματα 25χιλ, όταν αυτά φέρουν τα μακρύτερης εμβέλειας 105χιλ?
Πρώτον θα έπρεπε να είχε αναβαθμιστει το ΣΕΠ και
δεύτερον να είχε τροποποιηθεί ο πύργος ώστε να φέρουν Spike-ER.
Για πες μας για σφαγή…όταν μια ταξιαρχία θα μπορούσε να εξαπολύσει 180 αντιαρματικούς Spikes με την 1η βολή?

tpap
Guest
tpap

Πριν πλησιάσει το 25αρι για να απειλήσει το Leo-1, θα έχει γίνει cook-off από το 105αρι .

JohnnyB
Member
JohnnyB

Μιλάς για το Leopard 1A6 που δοκιμάστηκε με το πυροβόλο L44 των 120χιλ αλλα δεν υιοθετήθηκε εις βάρος της παραγωγής του Leopard 2 που υπερείχε σημαντικά σε προστασία.

HELLAS
Guest
HELLAS

θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο και κατά πόσο θα μας ενδιέφερε ;;
http://www.leopard1amphibious120mmgunvariant.euroau.com/

ACHERON
Member
ACHERON

Για τα αμφίβια υβρίδια,κατηγορηματικά όχι.
Τα οχήματα των δύο φωτογραφιών,αλλά και οποιοδήποτε άλλο σε υπηρεσία η υπό ανάπτυξη,θα παύσουν να είναι αμφίβια με τον πύργο του Leopard-1 επάνω τους.
Άσε ότι θα τα «γονατίσει» το βάρος.
Όσο για το πάντρεμα σκάφους Leopard-1 με πύργο Leqlerq,ίσως δέν δίνει το σκάφος ούτε κάν τον απαιτούμενο χώρο για να δεχθεί την βάση του πύργου.(εκτός όλων των άλλων)

Gunner
Member
Gunner

Γιατί να γίνει αυτό, από την στιγμή που η ηγεσία θεωρεί ότι τα Leo-2 είναι πολλά και μπορεί να δώσει έως και 40 άρματα για να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα;

https://www.viadiplomacy.gr/o-tzampa-eksigchronismos-ton-leopard-2a4-pou-den-vlepi-o-p-kammenos/

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Gunner
Αυτο ΔΕΝ ισχυει ,το ΑΝΤΙΘΕΤΟ μαλιστα….
Επροκειτο για αλλη μια αγωνιωδη προσπαθεια της (τεως) ηγεσιας να δειξει εργο…
ΕΥΤΥΧΩΣ καθε μερα που περναει το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ αυτο σεναριο απομακρυνεται….

Popeye
Guest
Popeye

Για τα Leo1 και γιατί όχι Leo2 μια λύση θα μπορούσε να είναι ο ισραηλινός lahat.κρατάς το πβ των 105 και το μεγάλο απόθεμα και για δύσκολους στόχους χρησιμοποιείς lahat το οποίο αν δεν κάνω λάθος εκτοξεύεται μεσα απο την κάνη.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Πάνε αρκετά χρόνια που έχει γίνει αυτή η τροποποιηση.Μαλλον αργήσατε όποτε καμία έκπληξη για το θέμα.Ουτε θα δούμε και τον Α/ΓΕΣ να καμαρώνει όπως ειπώθηκε από έτερο συνσχολιαστη.
Για να είμαι ειλικρινής κοίταξα την ημερομηνία της ανάρτησης πιστεύοντας ότι είναι άλλο ένα από τα φλας μπακ που κάνετε…

Popeye
Guest
Popeye

https://m.youtube.com/watch?v=DD7MYj5UUfU και σχετικό απο leo2.

seb
Member
seb

Επειδή την έχω ξανακάνει αυτή την ερώτηση, ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν κουράζω. Η παραγωγή ενός διατρητικού βλήματος των 120 mm από τα ΕΑΣ (εάν και όταν ξαναλειτουργήσει η εταιρία) με διατρητικό πυρήνα των 105 mm ή ακόμα και των 90 mm από τα υπάρχοντα αποθέματα, στο πρότυπο των Μ903 SLAP/Μ962 SLAPT των 0.50 ιντσών, είναι τεχνικά εφικτή;

GK_
Member
GK_

@ seb Ιανουάριος 19, 2019 at 4:48 μμ Ειναι απολυτως εφικτη! Στην προκειμενη περιπτωση μπορει να γινει μια «πατεντα», για παραδειγμα χρησιμοποιοντας τα υπαρχοντα βελη «DM63» της εκδοσης των 105χλς, πχ σαν στο ισραηλινο Μ426, που υπαρχουν και εχουν πιασει «σκονες» στις αποθηκες και να χρησιμοποιηθουν με νεο Sabot, καλυκα και γεμισμα της ΕΑΣ στο διαμετρημα των 120χλς. Θα εχουμε ενα «ελληνοποιημενο» DM63A-«τόσο» για να καλυφτουν οι ελλειψεις σε βληματα APFDS στο διαμετρημα των 120χλς. Σε οτι αφορα τις βαλλιστικες επιδοσεις ολα εξαρτωνται απο το «τι» γεμισμα θα «μπει» στο πυρομαχικο. Η ΕΑΣ παντως απο οσα ειναι γνωστα εχει την… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Δέν νομίζω ότι το Μ-426 φέρει βέλη «DM63» της έκδοσης των 105χλς,αφού αυτά αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα,αλλά μάλλον αντίστοιχα του DM-43.
Ένα πρόβλημα που αφορά την ενσωμάτωση των βελών διαμετρήματος 105 σε φυσίγγες των 120,είναι ότι με τα προβλεπόμενα προωθητικά πιάνουν αρχικές ταχύτητες έως και 1.800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο,όπου όμως τα σταθεροποιητικά πτερύγια μπορεί να αποδομηθούν από την θερμότητα,και να νοθευτεί η ευθυβολία του βλήματος.
Μπορούν βεβαίως να χρησιμοποιηθούν μετριασμένα (reduced) γεμίσματα,αλλά τότε έχουμε υποβάθμιση των επιδόσεων,που μπορεί πάντως να είναι αποδεκτές,ιδίως σε σύγκριση με βλήματα παλαιοτέρων τύπων,όπως το DM-33 ή παλαιότερα.

GK_
Member
GK_

@ ΑΧΕΡΩΝ Ιανουάριος 20, 2019 at 9:12 πμ «..Δέν νομίζω ότι το Μ-426 φέρει βέλη «DM63» της έκδοσης των 105χλς,..» Η Brossure της ΙΜΙ Systems ομως λεει το αντιθετο! «Μ426[DM63]» «..Ένα πρόβλημα που αφορά την ενσωμάτωση των βελών διαμετρήματος 105 σε φυσίγγες των 120,είναι ότι με τα προβλεπόμενα προωθητικά πιάνουν αρχικές ταχύτητες έως και 1.800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο,όπου όμως τα σταθεροποιητικά πτερύγια μπορεί να αποδομηθούν από την θερμότητα,και να νοθευτεί η ευθυβολία του βλήματος…» Το αντιθετο συμβαινει εαν προκειται για το ιδιο και αυτο «βελος» οπως συμβαινει στην συγκεκρημενη περιπτωση! Δεν τιθεται τετοιο θεμα. «..Μπορούν βεβαίως να χρησιμοποιηθούν μετριασμένα (reduced)… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Γράφω :
«έως και 1.800 μέτρων ανά δευτερόλεπτο,όπου όμως τα σταθεροποιητικά πτερύγια μπορεί να αποδομηθούν από την θερμότητα,και να νοθευτεί η ευθυβολία του βλήματος…»
Και απαντάς :
«Το αντιθετο συμβαινει εαν προκειται για το ιδιο και αυτο «βελος» οπως συμβαινει στην συγκεκρημενη περιπτωση! Δεν τιθεται τετοιο θεμα. »
Δηλαδή,βέλος των 105 βαλλόμενο με γέμισμα για 120 δέν φεύγει με μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα;
Πιο κάτω όμως,γράφεις ότι και εγώ,ότι δηλαδή
« το ιδιο «βελος» βαλλομενο απο κανη των 120χλς θα εχει αυξημενη αρχικη ταχυτητα σε σχεση μετα 1.455μ/δευτ που του αποδειδεται απο τα γνωστα ραβδωτα πυροβολα των 105χλς.»
Πού βρίσκεται η ένσταση;

GK_
Member
GK_

@ΑΧΕΡΩΝ Ιανουάριος 20, 2019 at 11:03 μμ «..Δηλαδή,βέλος των 105 βαλλόμενο με γέμισμα για 120 δέν φεύγει με μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα;..» Οχι δεν αναφερομαι στην ταχυτητα, αλλα στα σταθεροποιητικα πτερυγια, συγκεκρημενα για το βελος «DM63», προκειται για το ιδιο και αυτο βελος που ενσωματωνεται στα δυο διαφορετικα πυρομαχικα, δηλαδη στο Μ426 των 105χλς και στα γερμανικα DM53/63 των 120χλς (η παρουσια ομοιας κωδικοποιησης μεταξυ βελους και πυρομαχικου προκαλει ευκολα συχγυση). Το συγκεκρημενο βελος εχει ηδη σχεδιαστει να διαθετει πτερυγια που αντεχουν στις υψηλες θερμοκρασιες που δημιουργουνται απο την τριβη με την ατμοσφαιρα οταν αυτο ταξιδευει με υψηλες ταχυτητες σαν αυτες… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Η δική μου επιφύλαξη έγκειται στο ποιό ακριβώς βέλος ενσωματώνει το Μ-426 της δεκαετίας του ΄90.
Από διάφορες τομές όπου φαίνεται το μήκος του βέλους,δέν μου μοιάζει αρκετά μακρύ κατ΄άναλογία προς το διαμέτρημα.
http://sistemasdearmas.com.br/ter/leoimage015.jpg

GK_
Member
GK_

@ ΑΧΕΡΩΝ Ιανουάριος 21, 2019 at 10:45 μμ

«..Η δική μου επιφύλαξη έγκειται στο ποιό ακριβώς βέλος ενσωματώνει το Μ-426 της δεκαετίας του ΄90…»

η μπροσουρα της ΕΑΣ-ΕΒΟ την εποχη της συμπαραγωγης, εμμεσα, χωρις να το αναφερει συγκεκρημενα, «δειχνει» οτι προκειται για το ιδιο και αυτο «βελος», δηλαδη το πολυ γνωστο DM63.

seb
Member
seb

comment image

Πλήρες λινκ για τη φωτό από πάνω: https://forum.cartridgecollectors.org/t/imi-105mm-apfsds-israel-m426-dm63-in-germany/23667

http://tarakia.weebly.com/uploads/1/6/0/7/1607449/5178993.jpg?352

Συγκρίνοντας τις παραπάνω φωτογραφίες, δε νομίζω πως τα βέλη των Μ426/DM63 και των DM53/63 120mm είναι τα ίδια.
Πάντως όπως γράφει και ο GK, μάλλον θα χρειαστεί καινούργιο SABOT. Τεχνογνωσία που απ’ ότι κατάλαβα, δεν είχαν τα ΕΑΣ.

V
Guest
V

Αν θυμάμαι καλά όταν είχαμε ζητήσει τα Μ1-Α1 είχαμε ζητήσει και μερικά Μ-1 με πυροβόλο των 105 για τους ίδιους λόγους. Δυστυχώς δεν τα αποκτήσαμε αλλά ο σκοπός ήταν να κάνουμε φθηνότερες βολές.

Το θερμικό κάλυμμα στο πυροβόλο δείχνει λίγο διαφορετικό πάντως.
Αν και πρακτικό νομίζω ότι “ασχημαίνει” με το L-7/M-68 το LEOPARD 2A6HELL.

tpap
Guest
tpap

Τέτοιο θερμικό κάλυμμα πυροβόλου έχουν τα Μ-60Α3.

ACHERON
Member
ACHERON

Όχι,είναι από Leo-2HEL/L-55.
Πρόσεξε πόσο χονδρό είναι το περίβλημα σε σύγκριση με το στόμιο του πυροβόλου.
Εξ άλλου,άν ήταν από το Μ-68 των Μ-60Α3,θα ήταν αρκετά μακρύ,ώστε να μήν χρειάζεται ο μουσαμάς ανάμεσα στο περίβλημα και τον κύλινδρο εκκενώσεως αερίων.
Εάν μάλιστα (όπως πιστεύω) πρόκειται για πυροβόλο L-7 από Leo-1,υα χρειαζόταν και κάποια βράχυνση,επειδή το L-7 είναι μήκους 51 διαμετρημάτων ενώ το Μ-68 είναι λίγο μακρύτερο,52 διαμετρημάτων.
Πιθανώς αυτό το πάντρεμα έγινε για να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα ζυγοσταθμίσεως του πυροβόλου των 105,που δέν παρουσιάστηκε στην παλαιότερη προσαρμογή L-7 σε Leo-2A4.

GeorgeT
Guest
GeorgeT

Απίστευτα πράγματα. Να υποβαθμίζουμε την εκπαίδευση ενος από τα κυριοτερα οπλικά συστήματα του ΕΣ και να πανυγηρίζουμε..

ACHERON
Member
ACHERON

Αντιθέτως,αυτό το μέτρο βοηθάει στην εκπαίδευση.
Κατ΄αρχήν,όλες οι διαδικασίες βολής είναι οι ίδιες,είτε με το 120άρι,είτε με το 105άρι
Με το τελευταίο όμως,δέν αναλώνεις δυσεύρετα ή δυσαναπλήρωτα πυρομαχικά και κάννες των 120.

GeorgeT
Guest
GeorgeT

Αγαπητέ φίλε,

το HEL είναι απο τα ελάχιστα συστήματα στα οποία διατηρούμε υπεροχή.
Λόγω του βεληνεκούς του. Το να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα σε κάτι άλλο από την δυνατότητα που τους δίνει το άρμα είναι υποβάθμιση.
Σαν να βάζεις αλεξιπτωτιστές να πηδάν απο σκάλες.
Αν δεν υπάρχουν αεροσκάφοι οκ. Δεν θα πανυγηρίζουμε όμως.

ACHERON
Member
ACHERON

Δέν πανηγυρίζω,ίσως πανηγύριζα άν εξασφαλίζαμε επιπλέον Leopard-2/M1 Abrams/Magach-7 (έστω).ή κάποιο APS.
Όμως,η κατάσταση είναι γνωστή,τα βλήματα των 120 είναι δυσαναπλήρωτα,και αντίθετα με τους εξ ανατολών,ο Ε.Σ δέν έχει δικό του πορτοφόλι.
Έτσι,δέν απέμενε άλλη λύση από την «εκ των ενόντων»,η οποία σημειωτέον,καθόλου δεν υποβαθμίζει την εκπαίδευση,αφού την σκόπευση,είτε στα 2.000 μέτρα είτε στα 6.000 μέτρα,ούτως ή άλλως την κάνει το ΣΕΠ και όχι ο πυροβολητής.
Ο τελευταίος απλώς διεκπεραιώνει τις αλληλουχίες (sequences),και βεβαίως,την αναγνώριση.

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Καμία σχέση. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων στις βολές προφανώς και δεν ξεκινάει ούτε και αφορά μόνο τα μέγιστα βεληνεκή που τα αυτά καθ’ αυτά τα μέσα μπορούν να επιτύχουν. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών βολών θα γίνει σε πολύ μικρότερες αποστάσεις. Γι΄αυτές το πυροβόλο και το πυρομαχικό των 105mm είναι υπερεπαρκές, αλλά και σαφώς οικονομικότερο και πρακτικότερο (βλ. αποφυγή άσκοπης φθοράς), ώστε να επιτρέπονται πολύ περισσότερες επαναλήψεις της διαδικασίας και συνεπώς μεγαλύτερη εξοικείωση. Όταν θα έρθει η ώρα το κάθε πλήρωμα να εκτελέσει εκπαιδευτικές βολές σε μεγάλα βεληνεκή, προφανώς και θα χρησιμοποιηθούν άρματα με το “κανονικό” πυροβόλο των 120mm… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Η σύγχρονη παράκρουση της Ελληνικής κοινωνίας δεν θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχο και τις ΕΔ. Λέγεται κι αλλιώς πενία (πνευματική) τέχνας κατεργάζεται… Αν πρόκειται για εκπαίδευση και μέχρι εκεί, να το δεχτούμε, λόγω του αποθέματος βλημάτων των 105χιλ, και της διάρκειας ζωής των κανών των 52 διαμετρημάτων, οτι καλώς έγινε. Αλλά μέχρι εκεί για την αρχική εκπαίδευση των πληρωμάτων των Leo 2HEL, αφού το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης, θα όφειλε να γίνεται με εκπαιδευτικά βλήματα των 120” για ευνόητους λόγους, για να μην μακρηγορούμε. Το πρόβλημα στο σώμα των ΤΘ, λέγεται APS, αναβάθμιση θωράκισης & συστημάτων των Leo 2A4, προμήθεια… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

Προχωρήστε στο ταμείο παρακαλώ να καταθέσετε το ποσόν και εμείς αμέσως θα εκτελέσουμε τις παραγγελίες σας!

Nikoss
Member
Nikoss

Στον ΕΣ εχουν μαζευτει πολλα αρματα μαχης μεγαλης ηλικιας,το πως θα αντικατασταθουν αυτα ειναι ενα θεμα..η μονη πηγη που εχει απομεινει ειναι τα αμερικανικα Μ1Α1ομως και αυτα λογικα θα χρειαστουν εκσυγχρονισμο ο οποιος δεν ειναι καθολου φτηνος..

antonis.
Member
antonis.

Μια “σκούπα” από όλα τα ευρωπαικά αποθέματα, LEO2A4 (Ελβετια, Ισπανια) και εκσυγχρονισμός του συνολου τους παραλληλα με αντιστοιχο εκσυγχρονισμο των ελληνικών σε επιπεδο A7+ θα έδινε λύσεις και στην πολυτυπία και στην αποτελεσματικότητα των τεθωρακισμένων! Ένας προσωρινός δανεισμός ελληνικών αρμάτων σε χώρες που έχουν ανάγκες άμεσης ενίσχυσης στον κλαδο θα ήταν οτι πρεπει για τη χρηματοδοτηση του ελληνικου εκσυγχρονισμου.
Λυση φυσικα αποτελουν και τα Μ1Α1 που με εναν αλφα εκσυγχρονισμο θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση του αρματικού ισοζυγίου με τους Τουρκους.
Όλα φυσικά θα κριθούν στο πολιτικό κομμάτι κάθε επιλογής.

STRATOS
Member
STRATOS

Οι τούρκοι τι άρματα έχουν? και πρέπει να ανυσηχήσει ο Ε.Σ για την ηλικία των αρμάτων του??.

150 x εκσυγχρονισμένα Μ60 Sabra και 280 x Leo2A4 με πυροβόλο 120mm (όλα χειρότερα από τα 353 x Ελληνικά Leo2A6/A4) και από εκεί και πέρα καμιά 2000 x Leo1 – M60A3/A1 – M48T1/T2 (όλα τρισχειρότερα από τα 900-1000 x Ελληνικά Leo1A5, M48A5MOLF, M60A3)..

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

Προφανως η ανησυχια αφορα τα altay αν κ οταν μπουν σε υπηρεσια. Γιατι οταν μπουν κ σε αριθμους θα σφιξει πολυ κατασταση μιας κ εμεις θα μεινουμε με τα λεο 1 κ τα Μ48. Απο κει κ περα κ οαλι δεν χρειαζεται να επαναπαυομαστε αλλα να επιδιωκουμε να ανοιξουμε κ αλλο την ψαλιδα της ποιοτικης μας υπεροχης

ΙΑΠΕΤΟΣ
Guest

ΠΡΟ ΕΤΩΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 155mm. ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ??????ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΓΥΑΛΙΖΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΜΑΣ.!!!!!!!!

evaggelos
Member
evaggelos

θα μπρουσαμε να παρουμε merkava μεταχειρισμενα μαζι με lahat. Παντως ετσι οπως παει το πραγμα θα μειωθουν τα τθ σε leo1 leo2.

dimitrov
Guest
dimitrov

Εεεεεεε ντροπή κυρά πτήση να μας τη λες έτσι. Εγώ το κατάλαβα με την 1η. Από τον τίτλο. Πριν μπω μέσα. Τόσα χρόνια στο κλαρί είμαστε. Ας κάνουν και κανένα ακόμα. Μην ξεπατώσουν ένα. Δεν είχε κι ένα άλλο σύστημα που ρίχνανε με πυρομαχικό 12,7? Κι αυτό φαντάζομαι παίζει ακόμα.

Leonidas
Guest
Leonidas

Αναβάθμιση των 180 Leo2A4 σε Leo2A6HEL και τα πυροβόλα των 120mm μαζί με το ΣΕΠ από το Α4 να εγκατασταθούν σε Leo 1 όπως και ότι πυροβόλα και ΣΕΠ από Α4 που έχουν οι Γερμανοί από αναβαθμίσεις Leo2A4 στις αποθήκες τους.

Leonidas
Guest
Leonidas

…..και αναβάθμιση θωράκισης με ERA

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Γιατί να αντικαταστήσει κανείς το ΣΕΠ του Leopard-1A5 με εκείνο του Leopard-2A4; Είναι το ίδιο και νεότερο!

tpap
Guest
tpap

Αν υποθέσουμε ότι αποφασισθεί η αναβάθμιση των Α4 σε HEL ή σε κάποια άλλη παρεμφερή διαμόρφωση και αυτή περιλάμβανε την αντικατάσταση του 120/44 από 120/55, τότε θα μπορούσαν υπό προυποθέσεις να τοποθετηθούν αυτά σε λεο-1 (στα λιγότερο καταπονημένα). Εδώ θα πρέπει να δούμε και την αναχορηγία του λεο-1 σε βλήματα 120χιλ, μειώνεται στα 32 βλήματα. Όσον αφορά στο ΣΕΠ το EMES-15 του Α4 είναι ίδιας τεχνολογίας με το EMES-18 του λεο-1Α5, το οποίο άνετα υποστηρίζει το 120αρι. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να εφοδιασθούν τα άρματα με συστήματα όπως το Trophy για την ενεργητική προστασία τους. Τα λέο -1 θα… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@Tpap
Δεν αξιζει ολη αυτη η διαδικασια.
Η φονικοτητα των Λεο1 θα απογειωθει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΑΤΑ με την αποκτηση
του LAHAT…απλα και ωραια….
Ουτε αλλαγες,ουτε επανεκπαιδευση,ουτε τιποτα…

tpap
Guest
tpap

Δεν αντιλέγω. Με LAHAT, ophelios και APS και APFSDS μπορούν να κάνουν ακόμα πολύ ζημιά. Παρεμπίπτοντος, οι Ισραηλινοί, αναφέρουν ότι ο LAHAT μπορεί να εκτοξευτεί και από τα ΠΑΟ Μ-40Α1 των 106 χιλ.

Aias
Member
Aias

Πυροβόλο των 120 σε λεοπαρντ1 δεν μπαίνει αν και τεχνικά είναι εφικτό. Περιορίζει δραστικά το τόξο ανύψωσης του πυροβόλου , συν όπως ήδη αναφέρθηκε την αναχορηγια, συν την καταπόνηση. Μόνο στα ελληνικά λεοπαρντ που είχαμε πάρει στα 80ς θα είχε εφαρμογή , αν θυμάστε είχαν διαφορετικό ,μεγαλύτερο πύργο. Έτσι εκτιμώ εγώ τουλάχιστον. Σε ότι αφορά την αλλαγή πυροβόλου για εκπαίδευση ,ας την δεχτούμε ως την αμέσως καλύτερη επιλογή, θεωρώ πάντως πως η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την βολή βλητικα ,αλλά κυρίως την εξοικείωση του πληρώματος , ας πούμε ο γεμιστης να πάρει γεύση από το βάρος του βληματος. Εδώ υπάρχει… Read more »

Manolis
Member
Manolis

Πραγματι παρατηρησαμε γρηγορα τη διαφορα του πυροβολου στις φωτογραφιες που δημοσιοποιησε ο εκπροσωπος τυπου του ΓΕΣ. Η αληθεια ειναι ομως οτι περιμενουμε απο την ΠΤΗΣΗ κατι περισσοτερο απο το προφανες της ειδησης, δηλ. την αλλαγη πυροβολου για εκπαιδευτικους λογους ΚΑI στα Λεο-2 Hell. Π.χ. ναι μεν εχει ξαναγινει τετοια αλλαγη στα Λεο-2Α4 , η οποια συνοδευτηκε απο αλλαγες στον βλητικο υπολογιστη για τη χρηση των βληματων των 105 χιλ. Οι αλλαγες δεν ηταν τοσο δυσκολες αφου το ΣΕΠ του Leopard-2A4 , ειναι πρακτικα ιδιο με εκείνο του Leopard-1A5 και χρησιμοποιουν κοινα μεσα εισαγωγης των στοιχειων. Ομως το ΣΕΠ των Λεο-2HELL,… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Καλημερα σε ολους Επειδη εγινε για εκπαιδευση, καλως εγινε. Εχουμε τα υλικα, και αποδεικνυεται πως μερικες φορες υπαρχει και εμπνευση. Αρκει να γινεται εκπαιδευση και οχι να βαζουμε κληρωτους και στελεχη να τα γυαλιζουν. Απο εκει και περα, επειδη παλι εκτραπηκαμε στο τι να βαλουμε και τι να αγορασουμε, θα πω και εγω τα δικα μου. Achrazit. Και δεν χρειαζεται να τα αγοραζαμε, εδω τα είχαμε. Τοσες εκατονταδες Μ48 και Leo1 και M60, που θα επρεπε ακομη να τα δουλευουμε. Και ανα 3 και ενα με ολμο+κ/β π.χ. Merlin. Τα συστηματα πυροβολικου, εστω και τσεπης, λυνουν τα χερια της πλευρας… Read more »

antonios
Member
antonios

ΔΙΑΒΑΣΑ προσεκτικα ολες τις αποψεις. Μου θυμισατε την ταινια του Κουρασαβα “Ο ισκιος του Πολεμιστη”. Σε ενα συμβουλιο ολοι ειχαν αποψη…σαν εμας εδω. Το καλο στην ταινια (και στο ιστορικο ποοσωπο που αναπαριστα) ειναι οτι εκανε οτι ακουγε τους παντες και στο τελος εκανε αυτο που θεωρουσε σωστο (και τυνχανε να ειναι αητητος μεχρι τη μερα που πεθανε). Ετσι και εσεις/εμεις λεμε, λεμε και ξανα λαμε οτι μας κατεβει στο κεφαλι μας χωρις να βαλουμε το μυαλο μας να δουλεψει. Λες και εκει στον Στρατο δεν εχουν σκεφτει ολα αυτα που λεμε και οτι ο Ελληνικος στρατος απαρτηζεται απο ηλιθιους… Read more »