Προς έναν πόλεμο με περισσότερη “δράση” και λιγότερες κλήσεις ασυρμάτου

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια πρόσφατη δοκιμή της αεροπορίας κατά την οποία ένα F-35 κι ένα F-22 συνδέθηκαν σε δίκτυο και αντάλλαξαν επικοινωνίες υπόσχεται να κινεί και να συνδυάζει πληροφορίες αυτόματα.

Ο τρόπος με τον οποία θα πολεμούν οι ΗΠΑ στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και περισσότερη δράση. Σε δοκιμή που έγινε πριν λίγο καιρό οι υπολογιστές δύο αεροσκαφών, ενός F-22 κι ενός F-35 συνδέθηκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες αυτόματα με τους πιλότους να περνούν λιγότερη ώρα μιλώντας μεταξύ τους και περισσότερη ώρα πάνω από τις οθόνες τους εκμεταλλευόμενοι τις πληροφορίες και προβαίνοντας σε ενέργειες.

Preston Dunlap, Air Force Chief Architect, briefs Department of Defense senior leaders on how the ABMS works during the first ever ABMS live demonstration at Eglin Air Force Base, Fla., Dec. 18, 2019. During this weekÕs first demonstration of the Advanced Battle Management System (ABMS), operators across the Air Force, Army, Navy and industry tested multiple real time data sharing tools and technology in a homeland defense-based scenario enacted by U.S. Northern Command and enabled by Air Force senior leaders. The collection of networked systems and immediately available information is critical to enabling joint service operations across all domains.(U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Joshua J. Garcia)

Η δοκιμή εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο που προβλέπει ένα τεράστιο δίκτυο μέσα στο οποίο αεροσκάφη, οχήματα, drones, πλοία και στρατιώτες μοιράζονται το ίδιο cloud πληροφοριών αντιδρώντας και αλληλεπιδρώντας. Το πρόγραμμα ονομάζεται Σύστημα Προηγμένης Διαχείρισης Μάχης (Advanced Battle Management System – ABMS).

Αν και στη δοκιμή ανταλλάγησαν λίγες πληροφορίες, η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί σταθμό στην πορεία του προγράμματος.

Περιγράφοντας την λειτουργία του συστήματος στους δημοσιογράφους, ο William Roper, αναπληρωτής γραμματέας της Αεροπορίας για προμήθειες, τεχνολογία και υποστήριξη, είπε πως ενώ μέχρι σήμερα ο ασύρματος προωθούσε μεγάλους όγκους πληροφοριών μεταξύ πολλών κλιμακίων και κέντρων, στο νέο ABMS η πληροφορία κυλά αβίαστα και οι χειριστές κάθε επιπέδου την εκμεταλλεύονται όταν και όπου χρειάζεται. “Οι άνθρωποι παύουν να είναι η ‘κόλλα’ και γίνονται οι αναλυτές και χειριστές της δράσης (που η πληροφορία) παρέχει”, λέει χαρακτηριστικά ο Roper.


Η Αεροπορία θα συνεχίσει τη σειρά των δοκιμών με την επόμενη τον Απρίλιο να περιλαμβάνει κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Skyborg, που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα. Θα ακολουθήσουν δοκιμές ανά τετράμηνο. Η συχνότητα αυτή μεταξύ των δοκιμών είναι ασυνηθιστα μικρή για πειραματισμούς αλλά η ουσία είναι να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ όπλων, οχημάτων και χειριστών.

Το εγχείρημα δεν θα είναι τόσο απλό. Τα μαχητικά, οι υπολογιστές, τα υποσυστήματα δεν είναι σχεδιασμένα να αλληλοεπιδρούν και να συννενοούνται. Ειδικά το F-22 και το F-35 δεν χρησιμοποιούν καν την ίδια ηλεκτρονική γλώσσα. Μεταξύ δύο ασυρμάτων που έφτιαξε τον έναν η Northrop Grumman και τον άλλο η Lockheed Martin και με τη βοήθεια μιας κεραίας Honeywell κατάφεραν να μιλήσουν και τις δύο “γλώσσες” των υπολογιστών.

Στη διάρκεια της δοκιμής κατορθώθηκε να ενσωματωθούν πληροφορίες από πολιτικό δορυφόρο (Starlink της SpaceOne) σε πλατφόρμα AC-130 που χρησιμοποιούσε σύστημα CloudOne της Αεροπορίας.

Το όραμα της Αεροπορία είναι να περιλάβει έξι διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων και 28 παραγωγικές γραμμές στο ABMS. Αυτές θα περιλαμβάνουν τα πάντα από ασυρμάτους προγραμματισμένου λογισμικού, υπερδίκτυα, ασφαλείς επικοινωνίες, ικανότητα νέφους πληροφοριών ως λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που καθορίζει από μόνο του ποιοί αναλυτές και δράστες πρέπει να δουν μια πληροφορία και τον καλύτερο τρόπο να μοιράσει τις πληροφορίες αυτές.


Το τελευταίο, η αυτόνομη διανομή των πληροφοριών, είναι κρίσιμο για να πολεμάμε πιο σύντομα και να διατηρούμε την πρωτοβουλία επί του κύκλου λήψης αποφάσεως του αντιπάλου, είπε ο Roper.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι επιχειρήσεις που θα κινούνται σαφώς πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίς την ύπαρξη πλήθους ατόμων και πανάκριβου εξοπλισμού. Η στήριξη της ηγεσίας στο πρόγραμμα είναι μεγάλη και η κατανόηση της αναγκαιότητάς του από τους ενεργούς παίκτες δεδομένη. Εκείνο που γίνεται σαφές είναι πως ένας νέος κόσμος γενιέται όπου οι δεσμοί μεταξύ των πραγμάτων είναι πιο σημαντικοί από τα ίδια τα πράγματα. Στο μέλλον δεν θα είναι τόσο τα συστήματα που θα κερδίζουν τους πολέμους όσο οι πληροφορίες μεταξύ των συστημάτων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ArisMageirassotbak Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

το μέλλον…είναι ήδη εδώ. Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατηγική ψυχραιμία μας….

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Καλώς ή κακώς έχουμε περάσει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή. Ελπίζω να μην μείνουμε πίσω στις εξελίξεις…

Aris
Member
Noble Member
Aris

και κάπου εκεί ένα glitch θα φέρει τον πυρηνικό Αρμαγεδδών… αυτή η αυτοματοποίηση θα μας φάει στο τέλος.
Έχω αρχίσει να πιστεύω πως τον Εξολοθρευτή θα τον ζήσουμε και απλά μας προετοιμάζανε…