- Advertisement -

Οι αδυναμίες των Α/Α συστημάτων στη Μέση Ανατολή – Μαθήματα από τον πυραυλικό πόλεμο στην Υεμένη

- Advertisement -

Μετά από πέντε χρόνια, εκατοντάδες εκτοξεύσεις πυραύλων και περισσότερες από 160 αναχαιτίσεις ίσως είναι μια καλή στιγμή για συμπεράσματα, σύμφωνα τουλάχιστον με μια πρόσφατη μελέτη του think tank «CSIS».
Από το 2015 οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι έχουν εκτοξεύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πύραυλους, πυραύλους cruise και drones στις δυνάμεις του Αραβικού Συνασπισμού, αλλά και την επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας. Απαντώντας, οι δυνάμεις του Συνασπισμού έχουν προβεί σε εκτεταμένη χρήση αντιβαλλιστικών πυραύλων και υποστηρίζουν πως έχουν καταστρέψει 162 πυραύλους των Χούτι.

Αριθμός πυραυλικών επιθέσεων σε περιοχές της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας και του Τζιμπουτί. Όσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα, τόσο περισσότερες επιθέσεις έχουν καταγραφεί. (c) CSIS

Όπως σχολιάζει το «Defense One», οι άμυνες του Αραβικού Συνασπισμού δεν είναι τέλειες. Ο πόλεμος στην Υεμένη δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σύγχρονα Α/Α συστήματα, ιδιαίτερα Patriot, στην αντιμετώπιση σύνθετων επιθέσεων. Όχι μόνο από βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά επίσης πυραύλους cruise και drones. Η αυξανόμενη χρήση drones συχνά ανατρέπει τα αμυντικά συστήματα, αφού είναι μικρά, με χαμηλό ίχνος στα ραντάρ και δύσκολα διακρίνονται καθαρά στα τελευταία, μιας και είναι προσαρμοσμένα να αντιμετωπίζουν πυραύλους και αεροσκάφη. Η πορεία που ακολουθούν αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα, αφού αλλάζουν κατεύθυνση πετώντας σε χαμηλά ύψη και υπερβαίνουν τα συστήματα που διαθέτουν ραντάρ χωρίς ικανότητα κυκλικής κάλυψης. Όπως τα Patriot. Το ίδιο ισχύει για τους πυραύλους cruise.
Απόπειρα αποτύπωσης μιας αναχαίτισης βαλλιστικού πυραύλου με κατευθυνόμενο βλήμα Α/Α συστήματος Patriot. (c) CSIS

Επιπλέον, οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει μικρά drones για τη δολοφονία αξιωματικών του Αραβικού Συνασπισμού και για επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Έχουν επίσης επιχειρήσει να ρίξουν drones πάνω στα ραντάρ των Patriot. Είναι άγνωστο αν το έχουν πετύχει, επειδή τέτοιες προσκρούσεις θα μπορούσαν να θέσουν ολόκληρο το Α/Α σύστημα εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτική θέση ανάπτυξης Α/Α συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, για να φανούν οι περιοχές κάλυψης του ραντάρ τους. (c) CSIS

Ωστόσο τα στοιχεία φανερώνουν πως τα Α/Α συστήματα έχουν περιορίσει την αξία των πυραύλων των Χούτι σα στρατηγικό εργαλείο. Επιπρόσθετα, δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά φονικότερες επιθέσεις έγιναν σε περιοχές που δεν είχαν πυραυλική προστασία τη στιγμή της επίθεσης. Δεδομένης της ζημιάς σε αυτές τις απροστάτευτες περιοχές, μοιάζει πιθανό ότι προστατευμένες περιοχές, όπως οι συνοριακές πόλεις Khamis Mushait και Jizan, θα είχαν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά και απώλειες ζωών αν δεν υπήρχαν Α/Α συστήματα.
Ενδεικτική θέση ανάπτυξης Α/Α συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το κίτρινο και πράσινο χρώμα αποτυπώνουν εμπλοκή με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise ή drones. (c) CSIS

Η εμπειρία του Αραβικού Συνασπισμού στον πυραυλικό πόλεμο στην Υεμένη περιλαμβάνει πολύτιμα μαθήματα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αφού οι μελλοντικοί πόλεμοι θα περιλαμβάνουν αναμφίβολα περισσότερα όπλα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο δύσκολα στον εντοπισμό από αυτά που οι Χούτι έχουν τώρα στα χέρια τους.

Η καινούργια μας «Πτήση» ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
4 months ago

Μιλάμε για απειλές από τεχνολογία καμηλιέρηδων και φελάχων. Όσο και να προσπαθεί το άρθρο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα το σύστημα αυτό μετά το φιάσκο των απαρχαιωμένων scud του Σαντάμ, και παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες και έχουν πέσει δις σε ανάπτυξη, παραμένει ένα επιεικώς ανίκανο σύστημα. Η δε τιμή του είναι αντιστρόφως ανάλογη της επιχειρησιακής του αξίας.
Το μεγάλο κενό στην αεράμυνα μας είναι αυτό ακριβώς το σύστημα. Οι Τούρκοι πολύ εύκολα και γρήγορα με χρήση φθηνών drones και SOM θα τα απενεργοποιήσουν. Θα αντιγράψουν τις τακτικές των καμηλιέρηδων, θα προσθέσουν ίσως και HARM και σίγουρα EW και θα τελειώσουν γρήγορα. Πρέπει να προσέξουμε.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
4 months ago
Reply to  epampapas

Αγαπητέ epampapas,
Το Πατριοτ κάθε άλλο από άχρηστο είναι και μπορώ να το πω από προσωπική εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις με το σύστημα. Εάν ήμουν Τούρκος πιλότος ούτε που θα ήθελα να είμαι κλειδωμένος από το Πατριοτ. Και αυτό γιατί όταν θα το αντιληφθώ θα είναι ήδη πολύ αργά.
Όσο αναφορά τα UAVs, υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης τους. Συστήματα SHORAD, (Stinger/Crotale κλπ.), υπάρχουν ηλεκτρονικές παρεμβολές στο σήμα έλέγχου, υπάρχουν τα ΑΤ6 στην Καλαμάτα, υπάρχουν τα Τ2,υπάρχουν τα SA8, TOR M1,. 50 cal, ZU 23-2, και άλλα μέσα. Τα F16 και τα Μ2000-5 και τα Πατριοτ κάνουν για άλλες δουλειές.
Ο μόνος λόγος χρήσεις Πατριοτ εναντίον ενός UAV είναι γιατί μπορεί να κτυπήσει έναν στόχο υψηλής αξίας (κέντρο επιχειρήσεων, νευραλγικό στόχο) που εάν πληγεί κινδυνεύεις να χάσεις τον πόλεμο. Γιατί εάν είναι να χρησιμοποιήσεις 1 πύραυλο αξίας πάνω από $1 εκ, για να ρίξεις ένα UAV τότε καλύτερα να αλλάξουμε άθλημα.
Οι Πατριοτ, και τα Χωκ είναι για προστασία υψηλών στόχων και για να μειώσουν την αεροπορική δύναμη της Τουρκίας από όσο ποιο μακριά γίνετε και πριν οι στόχοι που προστατεύουν μπουν μέσα στην δραστική ακτίνα των όπλων τού εχθρού.
Οπότε η άμυνα πρέπει να είναι πολυστρωματικη, διακλαδική και κεντρικά διοικουμενη, έτσι ώστε το κατάλληλο όπλο, με την μεγαλύτερη πιθανότητα κατάρριψης να χτυπήσει τον εχθρικό στόχο. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να έχεις είναι μία πυροβολαρχία Πατριοτ να αγωνίζεται αυτόνομα χωρίς ολοκληρωμένη επιχειρησιακη αντίληψη. Μπορεί να σκοτώσει πολλούς, αλλά εάν τα IFF είναι κλειστά τότε θα πέσουν και εχθροί και φίλοι.
Ακόμα πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι δυνατότητες του Πατριοτ εναντίον αεροσκαφών και εναντίων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων είναι διαφορετικές. Διαφορετικές ακτίνες εμπλοκής, % πιθανότητας κατάρριψης κοκ.
Όσο για το ότι το Πατριοτ κάνει ανίχνευση σε τόξο 120 μοιρών, αυτό δεν σημαίνει ότι το ραντάρ δεν μπορεί να αλλάξει τομέα παρατήρησης, δηλαδή από την ίδια θέση ενω παρατηρεί από 0-120 μοίρες να γυρίσει το ραντάρ να παρατηρήσει από 60-180 μοίρες ή 150-270 μοίρες. Οσο υπάρχει Line of Site με τούς εκτοξευτες, μπορείς να κάνεις slew και βολή.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σωστή προετοιμασία για την αποστολή, με την χρήση του MDMP (Military Decision Making Process) για τον Στράτο Ξηράς ΗΠΑ, η ΜCPP ( Marine Corps Planning Process) για τούς Πεζοναύτες ή ότι άλλο χρησιμοποιεί ή Π. Α. για προετοιμασία αποστολών. Η ανάλυση τού γεωγραφικού ανάγλυφου, ο προσδιορισμός των αξόνων αεροπορικών επιθέσεων έστω να θέσεις τα φίλια ΑΑ συστήματα σε θέσεις πού καλύπτουν τον στόχο/περιοχή υπεράσπισης, τις μονάδες ελιγμου και αλληλοκαλυπτονται βάση της εχθρικής διάταξης και δόγματος.
Ο τελικός σκοπός είναι να σκοτώσεις όσο ποιο πολλούς εχθρούς, όσο ποιο μακριά χωρίς να σε σκοτώσουν ή να καταστρέψουν τον στόχο πού προστατεύεις και να γυρίσεις ζωντανός στην οικογένεια σου.
https://youtu.be/MzpTmYvLDdM
https://youtu.be/2HevaNzsMys
Οσο για την Σαουδική Αραβία, η χώρα έχει αναπτύξει τα Πατριοτ ώστε να προστατεύσει νευραλγικους στόχους, μεγάλα αστικά κέντρα, πετρελαϊκές υποδομές κοκ. Ότι έχουν κρίνει αυτοί να υπερασπίσουν. Αν και οι υποθέσεις των σχεδιαγραμματων δεν είναι ακριβείς, και πάλι η Σ. Α δεν μπορεί να καλύψει όλη την επικράτεια της με Πατριοτ και ούτε το χρειάζεται.
Όπως αναφέρεται στο πρώτο βίντεο παρακάτω, το σύστημα κατέρριψε ένα μικρό drone αξίας $200 με ένα πύραυλο αξίας $3.2 εκτ.
Όμως το σημαντικό σημείο είναι ότι το ραντάρ έχει την δυνατότητα να εντοπίσει και να κλειδώσει εναν τόσο μικρό στόχο του οποίου το RCS είναι σχεδόν μηδενικό και να τον διακρίνει μέσα από την αντανάκλαση του εδάφους (chaffing) και να κατευθύνει το πύραυλο προς το στόχο. Και το κυριότερο είναι ότι ο πύραυλος στην τερματική πορεία έχει την ικανότητα μέσω track via missile (TVM) παρακολούθηση μέσω πυραύλου να διακρίνει το στόχο με το δικό του ραντάρ και να τον καταστρέψει. Εγώ τουλάχιστον δεν θα έλεγα το σύστημα άχρηστο.
Η Ελλάδα θα πάει να πολεμήσει με αυτά που έχει, και ευτυχώς, έχει τα όπλα για να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Μπορεί να ήταν καλύτερα, αλλά ακόμα μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη ζημιά, τόση που οι απέναντι δεν θα τολμήσουν εάν εμείς τούς δώσουμε τα σωστά μηνύματα.
Οι Έλληνες ακόμα και τώρα που δείχνουν μαλθακοί και φραπεδιακηδες έχουν το νεύρο και την ψυχή να πολεμήσουν εάν χρειαστεί, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής είμαστε Ελληνες! Ελπίζω οι οποιοδήποτε κυβερνώντες να μην μας απογοητευσουν.
Συγνώμη για το κατεβατό όπως λένε στο χωριό μου (άλλοι το λένε σεντόνι).
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago

Βρίσκω πως το ερώτημα των drones παραμένει ενοχλητικά αναπάντητο, καθώς δεν έχει ερμηνευθεί λογικά το πως αναιρούνται στην πράξη τα θεωρητικώς πειστικότατα αντεπιχειρήματα, τα οποία δείχνουν νομοτελειακά ότι τα drones είναι σχεδόν non-factor, τουλάχιστον ως asset κρούσης. Εξυπακούεται πως αυτό δε σημαίνει ότι αγνοώ την τάση του πολέμου να ανατρέπει τα δεδομένα και να φέρνει στο προσκήνιο το απρόσμενο, εδώ μιλάω όμως όχι για το αν συμβαίνει αλλά για την αιτία του συμβάντος. Η οποία αιτία παραμένει ανεξήγητη. Παράδειγμα, το “μικρό ίχνος”. Δηλαδή το quadcopter που έριξαν οι Patriot πριν 2-3 χρόνια είναι μύθος. Τα αμέτρητα target drones με μέγεθος και RCS υποπολλαπλάσιο των στόχων που προορίζονται τα συστήματα αεράμυνας να αντιμετωπίζουν, που καταρρίπτονται σε ασκήσεις, καταρρίπτονται προφανώς με μαγικά και ξόρκια. Ή ίσως φταίνε οι μη ρεαλιστικές εκπαιδευτικές συνθήκες (μιλάμε τώρα για κάτι δεκάδες κράτη με ΕΔ-πρότυπα…). Ποια drones λέμε, αυτά του εμπορίου (ή χειρότερα τα…χειροποίητα) που εκπέμπουν συνεχώς ευάλωτα σήματα GPS και όχι μόνο, ανακοινώνοντας παντού την παρουσία τους, με αυτονομία για τα καλύτερα εξ’αυτών κάπου…20χλμ και αν; Ή τα “mil-spec” (ο Θεός να τα κάνει) που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον εντελώς διαφορετικό ρόλο της επιτήρησης/αναγνώρισης (πολλά εξ’αυτών χωρίς λεπτομερές pre-planning αποστολής-διαδρομής και έλεγχο σταθμού εδάφους, απλά δεν πετάνε); Λέει η αναφορά ότι επιτυγχάνουν χαμηλό ύψος, δηλαδή όλοι οι κατασκευαστές πυραύλων πλεύσης που μπουκώνουν τα όπλα τους με ραδιοϋψόμετρα, χάρτες & αισθητήρες TERCOM κλπ είναι ούτε λίγο ούτε πολύ βλάκες (ή απατεώνες…), αφού ο κάθε Χούθαρος μπορεί να κάνει μια εμπορική συσκευή της κακιάς ώρας να μείνει κάτω απ’τον ορίζοντα ραντάρ της σαουδικής αεράμυνας μέσω στρατιωτικών προδιαγραφών πτήσης NOE/TF. Και στον αντίποδα, “τα Αμερικανάκια” δεν τολμάνε να βγάλουν ένα MQ/RQ-κάτι σε περιβάλλον με απειλές > MANPADs/AAA. Κι όταν το κάνουν, συχνά το ανακτούν μετά το πέρας των εχθροπραξιών, κομμάτι-κομμάτι…αλλά τα drones είναι απειλή! Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι απειλή! The students have surpassed the masters…
Ειλικρινά (το λέω με παράπονο!), είναι ή δεν είναι λογικές απορίες αυτές;
ΥΓ: Προς Πτήση, όταν στην ιστοσελίδα σας πάω να βάλω διαλυτικά, συμβαίνει αυτό: κορωνο:ϊός. Σε browser, notepad κλπ δεν συμβαίνει άρα πιθανότατα δεν προέρχεται από εμένα το πρόβλημα. Αν κανείς άλλος έχει το ίδιο θέμα παρακαλώ ας το αναφέρει, να σιγουρέψω πως δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
4 months ago
Reply to  chikichiki

κορωνο:ϊός. Το ίδιο από opera

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
4 months ago
Reply to  chikichiki

Κορωνοΐος. Από κινητό Samsung S9 με χρήση Microsoft SwiftKey keyboard.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
4 months ago
Reply to  chikichiki

κορωνο:ϊός σε chrome

simos
Active Member
simos (@simos)
4 months ago

Η Ελλαδα λογω της απειλης που αντιμετωπιζει πρεπει να διαθετει μια ισχυρη αεραμυνα,ιδιαιτερη εμφαση πρεπει να δωθει στην αντιπυραυλικη θωρακιση σε επιπεδο Σχηματισμου-Μοναδας και στην αντιμετωπιση επιθεσεων κορεσμου και drones..

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
4 months ago

Τα κενά υπάρχουν διότι οι patriot δεν πάνε μόνοι τους ως σύστημα. Είναι κομμάτι ενός συστήματος αλληλοκαλυπτόμενων πυραυλικών συστημάτων, με διαφορετική ακτίνα δράσης το καθένα. Για να μην χτυπηθούν οι patriot πρέπει να έχεις και τους MHTK. H πληρέστερη Α/Α ασπίδα είναι της LM.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/missile-defense.html
Αν το πρόβλημα είναι μόνον τα uav, και θες να καλύψεις το οτιδήποτε από όπλα με πολύ μικρό ίχνος, πας σε radar για uav, SAAB giraffe ELSS και είσαι καλυμμένος.
https://saab.com/land/ground-based-air-defence/counter-uas-capability/giraffe-elss-uav-detection-and-tracking/
και για όσους ανησυχούν για την συμβατότητα ανάμεσα σε SAAB και LM, Falcon.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/falcon.html

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

53
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99

Related News

Συντριβή F-5E: Η Αεροπορία της Ταϊβάν αποσύρει τα ‘Tiger’

Το πρόσφατο ατύχημα με μονοθέσιο F-5E ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν έδωσε την χαριστική βολή στον τύπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσυρση...

Ο Ερντογάν ευχαριστεί τον Κυρ. Μητσοτάκη και εκφράζει στην Ελλάδα τα συλλυπητήριά του

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες, όπου ο Έλληνας...

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό στη Σάμο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των...