Επιστήμονες περιόρισαν ακόμη περισσότερο το εύρος των εξωπλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι επιστήμονες ίσως ψάχνουν για εξωγήινη ζωή σε λάθος μέρη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι αστρονόμοι έχουν ταξινομήσει μια ολόκληρη κατηγορία πλανητών ως “ακατάλληλη για ζωή”. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, εστίασε στον εξωπλανήτη LHS3844b, που είναι ένας μικρός βραχώδης πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με το δικό μας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι πολύ θερμός για να έχει δική του ατμόσφαιρα. Το Scientific American αναφέρει ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως παρόμοιοι εξωπλανήτες είναι επίσης πολύ θερμοί για να υποστηρίξουν ζωή.

Αυτοί λοιπόν οι βραχώδεις εξωπλανήτες είναι περίπου στο μέγεθος της Γης  και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ερυθρούς νάνους. Το ερώτημα είναι αν είναι κάλοι υποψήφιοι για να φιλοξενήσουν ζωή και αυτό είναι το θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών σύμφωνα με το SciAm. Αυτή η νέα έρευνα μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα για εξωπλανήτες που η τροχιά τους είναι τόσο κοντά στο μητρικό τους άστρο όσο ο LHS3844b, όσον άφορα βέβαια το θέμα αναζήτησης ζωής.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο του με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη περιφέρεται γύρω από την Γη: Έχει πάντοτε την ίδια πλευρά στραμμένη προς το άστρο. Η θερμοκρασία σε αυτή την πλευρά φτάνει τους 767 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην άλλη πλευρά, την “σκοτεινή πλευρά” πέφτει στους -273, κάνοντας την διαφορά θερμοκρασίας πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου.

“Η διάφορα θερμοκρασίας σε αυτόν τον πλανήτη είναι τόσο μεγάλη όσο είναι δυνατόν να υφίσταται. Ταιριάζει απόλυτα με το μοντέλο του βραχώδους πλανήτη χωρίς ατμόσφαιρα” δήλωσε η Laura Kreidberg, αστρονόμος στο Harvard και κυρίως συγγραφέας της νέας μελέτης.

Εάν ο εξωπλανήτης είχε βιώσιμη ατμόσφαιρα, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες δεν θα υπήρχαν. Αντιθέτως αυτό που θα υπήρχε είναι ένα πολύ πιο εύκρατο κλίμα σε όλο τον πλανήτη. Επειδή όμως δεν ανιχνεύτηκε ομογενής θερμοκρασία οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι θερμοί, βραχώδης πλανήτες σαν τον LHS3844b δεν μπορούν να υποστηρίξουν ατμόσφαιρα, οπότε ούτε και ζωή. “Για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε απαιτείται νερό σε υγρή μορφή”, δήλωσε ο Abraham Loeb, αστροφυσικός  του Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard και του Smithsonian Institute που εργάστηκε στην μελέτη, και συνέχισε “Για να έχεις νερό σε υγρή μορφή χρειάζεσαι και ατμόσφαιρα”

Το όλο θέμα δεν είναι και τόσο καλά νέα για τους επιστήμονες που εναπόθεταν τις ελπίδες τους για εύρεση εξωγήινης ζωής σε τέτοιους είδους εξωπλανήτες. Ενδεικτικά η Laura Kreideberg δήλωσε: “Αν είσαστε εξωγήινος και παρατηρούσατε το ηλιακό μας σύστημα, βλέποντας τον Ερμή σίγουρα θα αποθαρρυνόσασταν”. Τελικά όμως κάτι τέτοιο ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να περιορίσουν την λίστα των πιθανών πλανητών που είναι ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Αν μη τι άλλο τα ευρήματα μπορούν να δώσουν καλύτερη κατανόηση στους επιστήμονες για το ποια είναι η ακριβής απόσταση που πρέπει να βρίσκεται ένας πλανήτης έτσι ώστε να βρίσκεται στην βιώσιμη ζώνη του μητρικού άστρου του.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος για το θέμα: “Η ανακάλυψη της έλλειψης ατμόσφαιρας σε αυτόν τον συγκεκριμένο πλανήτη δεν το κάνει λιγότερο πιθανό οι υπόλοιποι εξωπλανήτες αυτού του είδους που βρίσκονται στην βιώσιμη ζώνη των άστρων, να έχουν τελικά ατμόσφαιρα” δήλωσε η αστρονόμος Tiffany Jansen του Columbia University η οποία δεν είναι εκ των ερευνητών της μελέτης.

Αναλόγως η Kreidberg του Πανεπιστημίου του Harvard δήλωσε ότι έχει ακόμη ελπίδες για τέτοιου είδους πλανήτες. Αυτό επειδή οι συνθήκες υπό τους οποίες δημιουργούνται και χάνονται οι ατμόσφαιρες στους εξωπλανήτες είναι ακόμη εν πολλοίς άγνωστες.  Θα παραμείνουν έτσι μέχρι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπει σε τροχιά.

Πηγή: Science Alert

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Makis
Member
Makis

-273C είναι το απόλυτο μηδέν!!!