23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Λιβύη: Μόσχα και Αγκυρα ξαναμοιράζουν την τράπουλα

Λιβύη: Μόσχα και Αγκυρα ξαναμοιράζουν την τράπουλα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, κατά της Τρίπολης μοιάζει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο έπειτα από σειρά αποτυχιών και την αποχώρηση εκατοντάδων ρώσων μισθοφόρων από τις γραμμές του μετώπου νότια της πρωτεύουσας.

Ωστόσο χθες, η Ουάσινγτον κατηγόρησε την Μόσχα για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών προς υποστήριξιν της επίθεσης του Χάφταρ κατά της πρωτεύουσας, έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.

Υπάρχει συμφωνία Μόσχας-Αγκυρας;

Την Δευτέρα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έδωσαν τελεσίγραφο 72 ωρών στις δυνάμεις του Χάφταρ για να αποσυρθούν από την περιοχή της πρωτεύουσας , όπου η GNA ελέγχει τον εναέριο χώρο χάρη στην τουρκική υποστήριξη.

Το τελεσίγραφο εστάλη λίγο μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης της αεροπορικής βάσης Αλ-Ουατίγια, σημαντικής βάσης οπισθοφυλακής των δυνάμεων του Χάφταρ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, απέναντι στις πρόσφατες νίκες των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης , η Μόσχα και η Αγκυρα έφθασαν σε συμφωνία να αποφύγουν απευθείας μεταξύ τους σύγκρουση επί του λιβυκού εδάφους.

Ετσι, η αποχώρηση, στο διάστημα ανάμεσα στην Κυριακή και την Τρίτη, των μισθοφόρων της προσκείμενης στο Κρεμλίνο ομάδας Wagner είναι προϊόν συντονισμένης δράσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγκυρα, σύμφωνα με τον Jalel Harchaoui ερευνητή του Ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.

Μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη του ρωσικού στρατού στην στρατιωτική βάση Αλ-Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη.

Και ρωσικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για «να αποτρέψουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να προωθηθούν πέραν των ορίων της περιφέρειας της πρωτεύουσας», σύμφωνα με τον Wolfram Lacher, ερευνητή του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφαλείας.

«Η διακοπή των πληγμάτων των τουρκικών drones κατά την διάρκεια της αποχώρησης των ρώσων μισθοφόρων … δείχνει ότι υπάρχει ρωσο-τουρκική συμφωνία», παρατηρεί. «Η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να κατανείμουν ζώνες επιρροής στην Λιβύη».

«Αλλά μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν άλλες ξένες δυνάμεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία», που υποστήριξαν ή υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, εξηγεί ο ερευνητής.

Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τορπιλίσουν την ρωσο-τουρκική συμφωνία στην Λιβύη, διότι τις περιθωριοποιεί και δίνει στην Ρωσία και την Τουρκία μακροπρόθεσμη επιρροή» στην Λιβύη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
18 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

Και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν ξέρουμε η δεν μπορούμε να διαλέξουμε το σωστό άλογο
Η εξωτερική πολιτική τις χώρας για άλλη μια φορά φαίνεται να εφαρμόζεται με ερασιτεχνικό τρόπο και με σχετικό πανικό και σύγχρονος ακολουθούμε τα γεγονότα αντί να τα προλαβαινουμε

Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την τωρινή κυβέρνηση αλλά δυστυχώς με όλες όσες τουλάχιστον έχω ζήσει μέχρι αλλά και έχοντας διαβάσει την ιστορία

Mavi70

Μια χαρά άλογο έχουμε διαλέξει. Και στο χειρότερο σενάριο διαμοιρασμού την Λιβύης σε ανατολική και δυτική οι περιοχές που στηρίχθηκε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι περιοχές του Χαφτάρ. Αλλά καλό θα είναι να μην βγάζουμε εύκολα το συμπέρασμα τι πρόκειται να γίνει. Θα δούμε πολλά ακόμα.

filon26

Ας αρχίσουμε από το τέλος. Ιστορικά, η Ελλάδα ήταν πάντα με το σωστό άλογο σε όλες τις κούρσες (με εξαίρεση ενδεχομένως την εκστρατεία της Κριμαίας). Τα προβλήματα προέκυπταν όταν αποφάσιζε να “τρέξει” μόνη της. Στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα αν τρέχει, δεν τρέχει μόνη της και ελπίζω να μην έχουμε εξαίρεση στον κανόνα. Για την δεύτερη διαπίστωση, η απάντηση είναι “ίσως” αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε το αποτέλεσμα, όπως επίσης υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (όλοι και στον ίδιο βαθμό). Για την πρώτη διαπίστωση, σκεφθείτε πως η επιλογή ήταν μεταξύ αυτού του αλόγου και κανενός αλόγου.… Read more »

Greg

Πολύ εύστοχη ανάλυση. Καί νά τολμήσω νά συμπληρώσω. Η 2η περίπτωση θά είναι ιδανική γιά μάς αφού, εκτός τών άλλων πού αναφέρετε (πανίσχυρος αλλά κι απρόβλεπτος Χαφτάρ, άν επικρατήσει πλήρως), θά συνεχίσει νά υπάρχει τό αντίπαλο δέος γιά τόν Χαφτάρ, άρα θά χρειάζεται διπλωματικά στηρίγματα γιά τή συνέχεια. Πού σημαίνει αναγνώριση τότε αλλά καί μέ όρους, πού λογικά τού έχουν ήδη γνωστοποιηθεί. Καλώς ή κακώς δέν έχουμε τό μέγεθος (αλλά καί τή διάθεση) νά εμπλακούμε φανερά στό πλευρό τού ενός ή τού άλλου. Καί μάλλον καλώς αφού έτσι θά είχαμε εκτεθεί μονοσήμαντα. Αν λοιπόν επικρατήσει τό 2ο σενάριο θά έχουμε… Read more »

chikichiki

Και ποιο ήταν το σωστό άλογο;

kostask22

Αν ειναι ετσι τα πράγματα, γιατί οι Τουρκοι διάλεξαν λάθος άλογο; Ο αδύναμος Σαρατζ που τους έχει ανάγκη γιατί δεν έχει συμμάχους, εσω και εξω απο την χώρα. Τα δίνει όλα και το πολύ να κερδίσει λίγο χρόνο επιβίωσης του.

Mavi70

Καλησπέρα και πάλι σε όλους! Ο  filon26 νομίζω ότι κάλυψε πλήρως το θέμα. Εμένα προσωπικά με κάλυψε απόλυτα με αυτά που διατύπωσε. Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις έχω και εγώ. Στην ερώτηση γιατί οι Τούρκοι διάλεξαν λάθος άλογο υπάρχει μια και μόνο απάντηση και αυτή είναι ότι αυτό τους επέβαλε οι ανάγκη τους!! Και όταν κάτι σου το επιβάλει η ανάγκη της στιγμής συνήθως δεν οδηγείσαι σε καλές επιλογές. Η ανάγκη τους να υπογράψουν ανύπαρκτες θαλάσσιες ζώνες προκειμένου να συμμετέχουν στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή δεν τους έδωσε πλεονέκτημα αλλά μειονέκτημα. Παρόλο που βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης και διεξάγουν επιχειρήσεις… Read more »

filon26

..έχω όμως την αίσθηση πως οι Αμερικανοί εκτιμούν αυτό που αυτοί βλέπουν σαν “εξισορροπητικό ρόλο” της Άγκυρας στη Λιβύη και θα πρέπει κάπως το γραμμάτιο να εξαργυρωθεί. Μάλλον όχι κατά της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνουν ουρά των Ιταλών με αμερικανική πρωτοβουλία.

kostask22

Ποιος θα εμποδίσει παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ μιας χώρας πέρα από την ίδια την χώρα που πρέπει να έχει σταθερή και δυνατή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το μέλλον; Νομίζω ότι οι Τούρκοι δρουν βιαστικά ακριβώς για να καθυστερήσουν διεθνή διαγωνισμό προσπαθώντας να μπουν σφήνα όπως με τα οικόπεδα της Κύπρου. Αυτό ήταν το λάθος τους εκεί, έκαναν σχέδια με διεθνείς διαγωνισμούς εδώ και 10 χρόνια και κανείς δεν ήρθε, γιατί υπήρχε αστάθεια.. Από όλους τους μέγα- παίκτες το πρόβλημά τους είναι με την Ιταλία που έχει να μοιράσει ΑΟΖ με Ελλάδα. Όσο καθυστερεί την ανάπτυξη των μεθανίων της Μεσογείου, τόσο… Read more »

filon26

Αφού μιλάμε με όρους ιπποδρόμου, να το πούμε αλλιώς. Επειδή οι περισσότεροι είχαν ποντάρει στο γκανιάν και οι αποδόσεις θα ήταν μικρές, πόνταραν στον Αστραχάν για να είναι μέσα στην κούρσα, αλλά και για να πουλήσουν εξυπηρέτηση στο μεγάλο αφεντικό που θέλει ένα μέλος της φαμίλιας να κρατάει τις ισορροπίες με τους Ρώσους.

kostask22

Πονταρεις αστραχιαν αυτά που δεν έχουν αξία για εσένα, μπας και πιάσεις κάτι απο το τίποτα. Αντιθέτως η Τουρκία εχει χώσει δις $ το τελευταίο ετος, και μαλλον τα πέρνει απο το Κατάρ και τα ξοδεύει για διαφήμησεις οπλικών σε “πολεμικές επιχειρήσεις”. Ακόμα και αν το εργο ειναι επανάληψη της Συρίας, το πολύ να κερδίσουν οι Τουρκοι μια μικρή αναβολή της εσωτερικής κατάρευσης λόγω “μειονωτικών προβλημάτων” εξάγοντας τα προβλήματα τους και συνεχίζοντας το ισλαμοτζιχαντ τους σε άλλη χώρα, που σημειωτέον, εκει την ξεκίνησαν πριν χρόνια.

Diogenis

Εν το μεταξύ η επιχείρηση ειρήνη κάνει βόλτες ενώ τα Τουρκικά μεταγωγικά κάνουν βόλτες στον αέρα Νότια Κρήτης ξεφορτώνοντας οπλα κλπ. Βεβαια στην ΕΕ κάνουν επερωτήσεις και παίρνουν απαντήσεις να δείτε.. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπορρέλ συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να συζητήσει με τον κ. Μπορρέλ για την Επιχείρηση Ειρήνη, η οποία έχει στόχο να παρεμποδίσει την αποστολή όπλων στη Λιβύη δια θαλάσσης και επιχειρεί Νοτιοδυτικά της… Read more »

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση, Ίσως θα έπρεπε να κάνετε μία Αιρετική ανάλυση στο πόσο χρήσιμο θα ήταν για την Ελλάδα να εμπλακεί στην Λιβύη και να υποστηρίξει τον Χαφταρ. Εφόσον ή Τουρκία λαμβάνει ενεργό μέρος στον εμφύλιο στην Λιβύη, υποστηριζοντας τα δικά της εθνικά συμφέροντα μέσω της αναγνωρισμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης, ίσως ή Ελλάδα πρέπει να αρχίζει να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Η άποψη περί σπάσιμο του εμπάργκο, στάση της ΕΕ, και άλλα δεν ευσταθεί μιας και άλλες χώρες που προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα το κάνουν ήδη. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει 6 F16 στην Λιβύη για… Read more »

Flight

🙂

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητε φιλε…

Εδω στειλαμε μια φρεγατα ΜΕΚΟ στην “IRINI”…και χαλασε.Τωρα παει αλλη…(ειναι fake news και αυτο? Το γραφουν πολλοι…Τι να πω.Δεν ξερω πια…Περιμενω να δω τι θα πουν και εδω.

Εισαι αλλιως μαθημενος….Εδω η επιδειξη δυναμης ειναι η εικονα…τα λογια….οι παρελασεις.Η ουσια αγνοειται.Τι να λεμε τωρα.

Konios

Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύουν αυτές οι πληροφορίες καθώς κάθε μέρα λέγεται και κάτι διαφορετικό για τη Λιβύη που προφανώς είναι μέσα στο παιχνίδι προπαγάνδας και psyops που παίζουν οι διάφοροι παίκτες στην περιοχή, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν θετική για την Ελλάδα, γενικώς οποιαδήποτε εξέλιξη θέλει τους Τούρκους να κατοχυρώνουν μόνιμη παρουσία στη Λιβύη είναι αρνητική. Ένας πιθανός τεμαχισμός της Λιβύης πιθανώς να συμφέρει και τις δύο χώρες. Η Ρωσία αν πάρει υπό τον έλεγχο της τις περιοχές που ελέγχει σήμερα ο LNA τότε θα κρατάει τα πετρέλαια της Λιβύης καθώς και τα λιμάνια από όπου… Read more »

filon26

Οι ΗΠΑ έχουν καθαρά πλέον δείξει πως δεν ενδιαφέρονται όσο παλαιότερα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι ισορροπίες στην αγορά της ενέργεισς έχουν αλλάξει. Αφήνουν λοιπόν τους συμμάχους τους να δραστηριοποιηθούν πιο ελεύθερα, με μοναδικό όρο μα μην προκληθούν ρωγμές στο δυτικό αμυντικό πλέγμα. Ασφαλώς από το κενό αυτό (όπως και στη Συρία) κερδισμένοι σε οποιοδήποτε σενάριο είναι η Ρωσία αλλά και Τουρκία, όπως σωστά επισημαίνετε. Στόχος και των δύο ήταν η ανάμειξή τους σε μια περιοχή από όπου ήταν απόντες και προϋπόθεση γι’ συτό ήταν η επιβίωση των εκλεκτών τους. Αυτό δείχνει να επιτυγχάνεται και επομένως η… Read more »

kostask22

Η υπαρξη της Τουρκίας ειναι εναντίων των Ελληνικών και Ευρωπαικών συμφερόντων στο σημείο που δεν ειναι σάκος του μπόξ για το χάος εξ ανατολών της. Οι ΙταλοΓαλλοι εχουν συμφέροντα στα εδάφη της Λιβύης, στην ΑΟΖ της όμως τα συμφέροντα τους συμπίπτουν με της Ελλάδας, ειδικά της Ιταλίας (έχουν και αυτοι νησιά κτλ), δεν μπορουν να πουν τιποτα γιατι δεν τους συμφέρει, ενω οι Λίβυοι ηταν, προ Χαφτάρ εποχής, εναντίον της ΑΟΖ των νησιών μας (Κρήτη, Γαυδος). Πιστεύω οτι όσο οι Ευρωπαίοι παίζουν, έχουμε να κερδίσουμε. Το τι θα πάρει η Ρωσία και η Τουρκία για το γόητρο της δεν ειναι… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

185
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $

Related News

Τζ. Πάιατ: Επενδύσεις όπως της Cisco μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αμερικανικές επενδύσεις

Εντυπωσιασμένος από την ταχεία υλοποίηση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα,...

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό στο επίκεντρο των συζητήσεων Δένδια-Σιιζάρτο

Οι αποσταθεροποιητικές για την περιοχή της Μεσογείου ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και οι προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής...

Συνελήφθη ο κυβερνήτης του Χαμπάροφσκ ως ύποπτος για δολοφονίες επιχειρηματιών

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαμπάροφσκ, τον Σεργκέι Φουργκάλ, ο οποίος είχε νικήσει στις περιφερειακές εκλογές του 2018...

Πληρώματα αεροσκαφών και γιατροί οι πιο εκτεθειμένοι σε ακτινοβολίες

Τα πληρώματα καμπίνας των αεροσκαφών και οι γιατροί είναι οι δύο κατηγορίες επαγγελματιών στη χώρα μας που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της συλλογικής εκτιμώμενης...

Ε.Μεϊμαράκης : Η επιθυμία Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι χτύπημα στον πολιτισμό

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της...
- Advertisement -