Με αφορμή το θάνατο εν ώρα υπηρεσίας του Σγου (Ι) Μπαλταδώρου Γεωργίου, αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία ενός άλλου πεσόντα, του Υπσγου (Ι) Παρούση Νικόλαου, ο οποίος εν έτει 1998 και πετώντας με Mirage 2000, κατόπιν μηχανικής βλάβης, επέλεξε να μείνει με το αεροπλάνο του και να το οδηγήσει μακριά από κατοικημένη περιοχή, γεγονός που οδήγησε στο θάνατό του.

Ανατρέχοντας σε άρθρο εκείνης της εποχής από tanea.gr, διαβάζουμε:

«Ο γιος του συμπλήρωσε χθες τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Ο πιλότος του Μιράζ 2000, υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, δεν πρόλαβε να χαρεί τα πρώτα γενέθλια του παιδιού του. ΘΥΣΙΑΣΘΗΚΕ για να σώσει ένα ολόκληρο χωριό από την καταστροφή. Με τιμές που ταιριάζουν σε έναν ήρωα οδηγήθηκε χθες στην τελευταία του κατοικία ο ηρωικός πιλότος, που βρήκε τραγικό θάνατο προχθές το πρωί όταν συνετρίβη το αεροπλάνο

Σύμφωνα με ομιλία του Σμηνάρχου (ε.α.) Δημήτρη Τσουκνίδα (το είδαμε εδώ),

«…Ο Νίκος Παρούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1991 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1995 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης (Τανάγρα) ως Χειριστής αεροσκαφών Mirage 2000.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1998 το μοιραίο Mirage, με ένα ακόμη αυτού του τύπου, απογειώθηκαν στις 11.20 το πρωί από το αεροδρόμιο της Τανάγρας με κατεύθυνση το Αιγαίο για άσκηση αναχαίτισης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Νίκος διαπίστωσε βλάβη στο σύστημα ελέγχου του πηδαλίου και ανέφερε αμέσως στον αρχηγό τού σχηματισμού, που ήταν ο πιλότος τού άλλου μαχητικού, και εκείνος του έδωσε εντολή για αναγκαστική προσγείωση.

 Βρισκόταν σε ύψος 1.000 ποδιών (330 μέτρα) και σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων νότια της Τανάγρας στην περιοχή της Σκάλας του Ωρωπού όταν το αεροσκάφος έκανε μια ανεξέλεγκτη κίνηση ανόδου με ταυτόχρονη κλήση και περιστροφή. Ο υποσμηναγός Παρούσης διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και βλέποντας μπροστά του ένα σχολείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες και απέτρεψε την πτώση του στο σχολείο.

  Ως Αξιωματικός Μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζω ότι το τέλειο σύστημα του Mirage 2000 παρείχε τη δυνατότητα διάσωσής του. Αυτός όμως προτίμησε να θυσιαστεί για χάρη της σωτηρίας πολλών και υπακούοντας στις διαταγές της Υπηρεσίας οδήγησε το μοιραίο αεροσκάφος εκτός κατοικημένης περιοχής και συνετρίβη μαζί του…».

Δυστυχώς οι διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές στο ελληνικό διαδίκτυο για έναν τόσο σπουδαίο αξιωματικό της ΠΑ, είναι ελάχιστες. Η ιστορία του έχει δυστυχώς ξεχαστεί από τους περισσότερους. Ο Ωρωπός όμως δεν τον έχει ξεχάσει και έχει αναγείρει ανδριάντα του.

Ο Υπσγος Παρούσης, ο Σγος Μπαλταδώρος και δεκάδες ακόμη Έλληνες αεροπόροι που έχουν πέσει στο καθήκον, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που αποφάσισαν να θυσιάσουν τη ζωή τους κάνοντας αυτό που αγαπούν, δηλαδή να προστατεύουν την Ελλάδα.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Με αφορμή το θάνατο εν ώρα υπηρεσίας του Σγου (Ι) Μπαλταδώρου Γεωργίου, αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία ενός άλλου πεσόντα, του Υπσγου (Ι) Παρούση Νικόλαου, ο οποίος εν έτει 1998 και πετώντας με Mirage 2000, κατόπιν μηχανικής βλάβης, επέλεξε να μείνει με το αεροπλάνο του και να το οδηγήσει μακριά από κατοικημένη περιοχή, γεγονός που οδήγησε στο θάνατό του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ […]

  2. Μην ξεχνάμε και τον Υποσμηναγό Παναγυφτόπουλο Στυλιανό που έπεσε στην Χίο, παραμονή της εορτής της Αεροπορίας.κάρφωσε στην θάλασσα αντί στα σπίτια με το F1.
    Επίσης το ατύχημα με το Albatros στην Ελευσίνα δίπλα στο σχολείο.
    Πολλά τα παραδείγματα αυτοθυσίας των αεροπόρων μας.

  3. Το πρώτο περιστατικό που εγώ θυμάμαι είναι η σύγκρουση ενός F-16 block 30 με Mirage 2000, που στοίχισε τη ζωή του Σμηναγού Μπρίντακ Αλέξη. Νομίζω πως είναι και το πρώτο περιστατικό με 3ης γενιάς αεροσκάφος.

  4. Και δυο χρόνια πριν την απώλεια του Νίκου Παρούση, στις 10/01/1996 είχε ήδη χάσει τη ζωή του πετώντας με Α-7 ο ξάδελφος του Κωνσταντίνος.

  5. Τους νεκρούς μας δεν τους ξεχνάμε ποτέ…περισσότερο δε αυτούς τους οποίους είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε προσωπικά, όπως τον Νικόλα

  6. Θα παραπέμψω τους αναγνώστες του περιοδικού που διατηρούν αρχείο, στο τεύχος 162 (11/1998) και στην στήλη Forum, υπάρχει ένα εξαίρετο άρθρο του κ. Φ. Καραϊωσηφίδη με τίτλο «Υπέρτατος φόρος τιμής» που αναφέρεται στο δυστύχημα του Ν.Παρούση και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Στο ίδιο τεύχος, στις σελίδες 18-19 γίνεται αναφορά στο περιστατικό και στην αντιμετώπισή του από τα ΜΜΕ (επίσης επίκαιρο και σήμερα). Σε κάποιο σημείο αναφέρεται επί λέξει «το λάθος του πιλότου ήταν, ότι στην προσπάθειά του να σώσει το αεροσκάφος άργησε να το εγκαταλείψει»… Επίσης γίνεται αναφορά σε καταγγελία του τότε Α/ΓΕΑ για κατασκευαστικό πρόβλημα που υπήρχε στα Mirage 2000. Τι έγινε με αυτήν την (off the record) καταγγελία; Γνωρίζουμε;

Comments are closed.