Λιμενικό Σώμα και FRONTEX εκτελούν πτήσεις Heron 1 στην Ελλάδα

5
2255
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις ΜΕΑ από το Λιμενικό Σώμα και την FRONTEX στην Ελλάδα, τονίζουν σε ανακοινώσεις οι δύο υπηρεσίες.

 

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το ΜΕΑ Heron 1 έχει διατεθεί από την FRONTEX και θα χρησιμοποιηθεί για 600 ώρες πτήσης. Το Heron 1 επιχειρεί από το αεροδρόμιο Τυμπακίου. Η πρώτη πτήση του ΜΕΑ πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και είχε διάρκεια 14h.
Οι αποστολές του ΜΕΑ έχουν χαρακτήρα δοκιμών και αξιολογούν την ικανότητα επιτήρησης που προσφέρουν στην πολυεθνική υπηρεσία τα ΜΕΑ κατηγορίας MALE. Το ΜΕΑ δοκιμάζεται σε σενάρια ναυτικής επιτήρησης, Έρευνας και Διάσωσης, εντοπισμού πλοίων ύποπτων για εκληματική δραστηριότητα και μεταβίβασης δεδομένων σε πολλαπλούς φορείς σε πραγματικό χρόνο.

 

Οι πτήσεις γίνονται με τη συνεργασία της FRONTEX, του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΥΠΑ. Παρόμοιες πτήσεις αξιολόγησης διεξάγονται σε Ιταλία και Πορτογαλία. Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη Ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρησιακό μέσο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

 

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί με ανάρτηση την 1η Φεβρουαρίου 2018, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση του Heron θα γινόταν έναντι σύμβασης αξίας €4,75 εκατομμυρίων. Στο ίδιο κείμενο αναρφέρθηκε επίσης ότι η FRONTEX ενδιαφερόταν να προμηθευτεί δύο αερόστατα επιτήρησης, με τη γαλλική ιστοσελίδα «Lignes de Défense» να επισημαίνει ότι έχουν επιλεγεί δύο τοποθεσίες για την αξιοποίησή τους στη Λέσβο.

FRONTEX: ΜΕΑ για τη Μεσόγειο, αερόστατα για το Αιγαίο


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Προφανώς η συμφωνία είναι ανεξάρτητη από εκείνη για την προμήθεια με leasing επτά συστημάτων του τύπου από την χώρα μας. Σωστά;

Spirit
Guest
Spirit

Στο θόλο από κάτω ρανταρ X band?

stelios1974
Guest
stelios1974

Με Ελληνικά εθνόσημα, αν βλέπω καλά.
Άντε, και στα δικά μας Heron 1

nick
Guest
nick

παίρνουν και παθητικούς αισθητήρες IR ?
μιας και πρόσφατα μιλάμε για δικτυοκεντρικό σύστημα ,και εφοδιασμό όσο περισσότερων εναέριων μέσων με αισθήτηρες IR και περιπολίες για αποκάλυψη F-35 ( με ίχνος διατομής ραντάρ όσο ενός πουλιού…).