Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας υπέγραψε μια συμφωνία αξίας €181 εκατ. την Παρασκευή για την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Λιθουανού υπουργού Άμυνας Raimundas Karoblis στην Ουάσινγκτον και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Λιθουανία προχωρά στην απόκτηση αμερικανικών ελικοπτέρων. Μαζί με τα ελικόπτερα, η Λιθουανία θα προμηθευτεί συμπληρωματικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά, υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει την επιλογή στη Λιθουανία να προμηθευτεί σε δεύτερη φάση άλλα δύο Black Hawk.
Με τα Black Hawk η Λιθουανία θα αντικαταστήσει τα διαθέσιμα σοβιετικής προέλευσης Mi-8. Επειδή το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αντικατάσταση οπλικού συστήματος που κληρονομήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, το συμβόλαιο συγχρηματοδοτείται με €25 εκατ. από το αμερικανικό πρόγραμμα «European Recapitalization Incentive Program» (ERIP). Σύμφωνα με το «Defense News», οι παραδόσεις των UH-60M θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2024.
Το UH-60 Black Hawk αναπτύχτηκε με σκοπό την αντικατάσταση του UH-1 Huey και εισήλθε σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ το 1979. Στην έκδοση UH-60M, το ελικόπτερο φέρεται να έχει ακτίνα δράσης 590km και μεταφορική ικανότητα 11 στρατιωτών.
Γιατί όχι ΝΗ-90;
Τρολλάρετε, έτσι; 🙂
Ειλικρινά γιατί όχι ΝΗ-90; στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τα αποθεώνουν ακόμη και μέσα στις ΕΔ για να μην πω για ΜΜΕ που κάνουν τεμενάδες στο μέσο, γιατί δεν βλέπουμε το ίδιο και εμπορικά αναρωτιέμαι, γιατί μόνο τα Κράτη που είναι μέλη της κοινοπραξίας συνεχίζουν να τα παραγγέλνουν και όχι και άλλοι; γιατί όλοι πάνε σε UH-60M που σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ είναι υποδεέστερα και για κάποιους είναι το ίδιο ακριβά με τα ΝΗ-90;
Βέβαια κάποια μέλη της κοινοπραξίας πάνε και αυτά σε εκδόσεις του Η-60, όπως η Ισπανία που θέλει να αποκτήσει MH-60R για το ΠΝ της.
Και η Σουηδία πήρε και Μπλακ Χωκ. Είχε ήδη τα ΝΗ-90, και μάλιστα τα ψηλοτάβανα, για να χωρά η αρεία φυλή. Έκανε το χρέος της προς την “Ευρώπη, το σπίτι μας”, και μετά είπε ότι καλό είναι να έχουμε και κάτι αξιόπιστο, φθηνό και οικονομικό για πραγματικές επιχειρήσεις.