Lockheed Martin: Εντός χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16

37
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πρόγραμμα της Ελλάδας, που αφορά την αναβάθμιση 85 μαχητικών τύπου F-16, κινείται εντός των χρονικών ορίων του προγραμματισμού που έχει συμφωνηθεί, διαβεβαίωσε αναφερόμενος στο συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα της χώρας μας, ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της εταιρίας Lockheed Martin Aeronautics/International κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε προς τους δημοσιογράφους και με την ευκαιρία της παρουσίας της αμερικανικής εταιρείας στην 84η ΔΕΘ.

“Βρισκόμαστε ‘on time’ και ‘on schedule’ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16” διαβεβαίωσε ο κ.Πλέσσας, ερωτηθείς για το πρόγραμμα με βάση τη διακρατική συμφωνία (LOA) Ελλάδας και ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών. Έδωσε δε, ως σταθμό στην πορεία της υλοποίησης, την από ελληνικά χέρια, μετασκευή, αναβάθμιση και μετατροπή σε μοντέλο Viper (V) του πρώτου αεροσκάφους – μια διαδικασία που εκτιμά πως εκκινεί “τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αρκετά πριν από το τέλος του έτους”.

Η διαδικασία δημιουργίας του νέου – ελληνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών – μοντέλου (prototyping) “θα γίνει από στελέχη της Lockheed, που θα έρθουν από τις ΗΠΑ και μέσα από αυτή η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) θα αποκτήσει και κάποια εκπαίδευση”.

Ο κ.Πλέσσας εξέφρασε και την ελπίδα πως μέχρι την έναρξη της δημιουργίας του πρωτοτύπου στην Ελλάδα, η ΕΑΒ θα έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία που αφορά τις προσλήψεις τεχνικών μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ: “Η ΕΑΒ χρειάζεται σήμερα κόσμο, χρειάζεται τουλάχιστον 300 τεχνικούς, όπως και να περάσει μια άλλη τροπολογία ώστε να μη χρειάζεται να πληρώσει δασμούς, ΦΠΑ. Όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν τώρα, η ΕΑΒ πρέπει να είναι έτοιμη” δήλωσε ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της εταιρίας Lockheed Martin Aeronautics/International.

Η όλη διαδικασία του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί, όπως ανάφερε ο κ. Πλέσσας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ιθυνόντων και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, “περί το 2026 με 2027”, χωρίς να αποκλείεται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού “να έχει γίνει και νωρίτερα”

Μέχρι τα τέλη του έτους ξεκινά η διαμόρφωση του πρωτοτύπου των ελληνικών F-16V (Viper) στην Ελλάδα

Ο κ. Πλέσσας εξήγησε ακόμα, πως μέσα στο τρέχον έτος, περί τον μήνα Νοέμβριο όπως ανέφερε, θα φτάσει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το αεροσκάφος που θα αποτελέσει το πρωτότυπο για όλα τα ελληνικά εκσυγχρονισμένα F-16 Viper.

Η υλοποίηση του πρωτοτύπου, το οποίο θα φέρει όλα τα συστήματα νέας γενιάς, που θα το καταστήσουν από μαχητικό 4ης γενιάς ένα αεροσκάφος 4+ γενιάς με πολλές από τις τεχνολογίες του 5ης γενιάς F-35 να τοποθετούνται μέσα στο μαχητικό, θα διαρκέσει όπως εξήγησε ο κ. Πλέσσας, από έξι έως και εννέα μήνες.

Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα εκτελεστούν οι όποιες απαραίτητες τεχνικά δοκιμές. Αργότερα αναμένεται να εκκινήσουν μαζικά οι εργασίες του εκσυχρονισμού των μαχητικών της χώρας, που έχουν επιλεγεί να μετατραπούν σε νέας γενιάς, “μια διαδικασία που θα αφορά 12 με 14 αεροσκάφη ανά έτος” όπως εξήγησε ο κ. Πλέσσας.

“Η επένδυση που γίνεται για τα F-16 είναι σημαντική, γιατί θα δημιουργήσει έναν στόλο (σ.σ. εκσυγχρονισμένων F-16) μεγάλο, που θα διαλειτουργεί, θα δουλεύει με το F-35”, τόνισε ο κ. Πλέσσας, που ανάφερε πως από την πλευρά της, η Lockheed Martin Aeronautics/International έχει μεταφέρει αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση “να ετοιμάσουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να υλοποιήσει το πρόγραμμα”.

Επί του συγκεκριμένου, ο κ. Πλέσσας εξήγησε, πως αυτό που ουσιαστικά αιτείται η εταιρία, είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, για την – απαραίτητη κατά την εταιρία – υλοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (Security of Supply and Information -SSI). Πρόκειται για τα προγράμματα που έχουν πάρει τη θέση των παλαιότερων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, “ονομασία που έχει αντικαταστήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα SSI” εξήγησε.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και προγράμματα συμπαραγωγής “πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων”, όπως ανέφερε ο κ. Πλέσσας. “Η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών θα γίνει εξολοκλήρου στην Ελλάδα και αυτό αφορά την τοποθέτηση των νέων συστημάτων, την πιστοποίηση και όλη την διαδικασία πίσω από αυτό” τόνισε.

Τι θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα από το πρόγραμμα, το επιπλέον έργο για την ΕΑΒ

“Οι καλωδιώσεις, τα χιλιόμετρα των καλωδιώσεων, θα γίνουν από ελληνική εταιρία, ενώ στην ΕΑΒ θα γίνουν οι υποδομές για τις επιμεταλλώσεις. Όλο το κτίριο των επιμεταλλώσεων θα αντικατασταθεί από νέο, το οποίο θα χτιστεί από τα προγράμματα SSI. Θα υπάρξουν προγράμματα ανάλυσης αστοχιών και διακρίβωσης σύνθεσης υλικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα γίνει εγκαθίδρυση δυνατότητας εργοστασιακής συντήρησης υγρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών, βαφείο νέας τεχνολογίας, αλλά και η αναβάθμιση εργοστασιακής συντήρησης ξηρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ, ενώ περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των ΕΔ” εξήγησε και πρόσθεσε: “Ελπίζω πως όλοι οι παράγοντες που πρέπει να υπεισέλθουν στο θέμα αυτό, θα ενεργοποιηθούν εμπρόθεσμα και βλέπω ήδη τέτοιες κινήσεις ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να το υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εμπρόθεσμα”.

Ο κ. Πλέσσας περιέγραψε και την προοπτική αναβάθμισης (με στοιχεία που θα αποσπαστούν από τα υπό εκσυγχρονισμό ελληνικά μαχητικά) άλλων 38 ελληνικών F-16 στην επονομαζόμενη “Μ.65 Capability”. Σε ό,τι αφορά δε, το υποκατασκευαστικό έργο που επιτελεί η ελληνική ΕΑΒ, εξήγησε πως είναι κέρδος για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και για την Ελλάδα και τις ανάλογες θέσεις εργασίας, το να γίνονται παραγγελίες νέων μαχητικών του τύπου από οποιονδήποτε πελάτη – πρόσφατα έχουν παραγγελθεί μαχητικά από τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία αλλά και την Ταϊβάν – αφού, όπως εξήγησε, “η Ελλάδα φτιάχνει ποσοστό που αγγίζει ή ξεπερνά το 30% κάθε μαχητικού F-16 για την παγκόσμια παραγωγή και όχι μόνο για τα ελληνικά αεροσκάφη”.

Σε ό,τι αφορά τώρα, άλλα έσοδα για την ελληνική εταιρία, “για κάθε ένα C-130 που πουλά η Lockheed στο εξωτερικό, η δουλειά που παίρνει η ΕΑΒ ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για κάθε F-16 που πουλάμε στο εξωτερικό, ένα αντίστοιχο ποσό, λίγο κάτω από τα δύο εκατομμύρια δολάρια, πάει στην ΕΑΒ, κάτι που δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει με πολλή προσοχή η ΕΑΒ να παρακολουθεί τις προοπτικές της αγοράς’, εξήγησε ο κ.Πλέσσας. Μάλιστα, παρουσίασε δεδομένα με βάση τα οποία προκύπτει πως “οι ευκαιρίες πώλησης που υπάρχουν για τα αεροσκάφη F-16 είναι πάνω από 400 αεροσκάφη” – αριθμός που, εφόσον μεταφραστεί σε αντίστοιχες πωλήσεις, θα σημαίνει 600 με 700 εκατομμύρια δολάρια δουλειά μόνο από τα F-16″. Μάλιστα, σε αυτές τις προοπτικές δεν περιλαμβάνονται αεροσκάφη που δύνανται να αναβαθμιστούν, αλλά και πωλήσεις αεροσκαφών C-130.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προοπτική απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα και πόσο κοστίζει σήμερα το αεροσκάφος

O κ. Πλέσσας ανέφερε, πως κατά την εκτίμηση της εταιρίας, ο προαναφερθείς εκσυγχρονισμός είναι το πρόγραμμα που θέτει για τη χώρα τις βάσεις για μια αγορά μαχητικών τύπου F-35 σε μεθύστερο χρόνο, αφού “μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε την απόκτηση αεροσκάφους 5ης γενιάς από την Ελλάδα στο μέλλον”.

Ερωτηθείς δε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται μια τέτοια εξέλιξη, ο κ.Πλέσσας εξήγησε πως επισήμως η Ελλάδα αιτήθηκε μέσω της τυπικής διαδικασίας, του επονομαζόμενου Letter of Request (LOR) πληροφορίες για το κόστος και τη διαθεσιμότητα του F-35 προ διετίας. Εξήγησε δε, πως η διαδικασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα σήμερα, δεν βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που θα σήμαινε μια επικείμενη αγορά.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να παράγονται στην Ελλάδα τμήματα του συγκεκριμένου μαχητικού, ο κ. Πλέσσας ξεκαθάρισε: “Εμείς ως Ελλάδα, εάν δεν είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κομμάτια του (σ.σ σε υποκατασκευαστικό έργο)”. Διευκρίνισε δε, πως δεν υπάρχουν τμήματα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 που να κατασκευάζονται αποκλειστικά σε μια χώρα (πχ. στην Τουρκία) και αυτή να αποτελεί μοναδικό (σ.σ. sole source) προμηθευτή κάποιου εξαρτήματος. “Θα ήταν μη σοβαρό, σε ένα πρόγραμμα 3200 κομματιών F-35 να είχαμε έναν, single source, προμηθευτή να φτιάχνει έστω και μια βίδα, διότι καταλαβαίνει κανείς πως δεν μπορούμε να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, με βάση τη νεότερη συμφωνία/παραγγελία που ολοκληρώθηκε μόλις το 2019, ανάμεσα στην εταιρία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τεμάχια που προορίζονται και για τις αμερικανικές ανάγκες αλλά και για εξαγωγικούς πελάτες, το κόστος ενός μαχητικού F-35, που θα παραδοθεί σε πελάτη σε τρία χρόνια από σήμερα, έχει πέσει στα 80 εκατομμύρια δολάρια (unit cost, ήτοι τιμή σε μορφή fly away για μια χώρα κάτι που σημαίνει με τα συστήματα του και κινητήρα αλλά δίχως τον οπλισμό, ή ό,τι επιπλέον επιλέγει μια Πολεμική Αεροπορία ήτοι system cost). Κάτι που σημαίνει μείωση κόστους κατά 60% σε σχέση με την πρώτη παραγγελία που είχε γίνει ποτέ για αεροσκάφη στην αρχή του προγράμματος.

Για την επιχειρησιακή λειτουργία, ο κ. Πλέσσας εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, τον Σεπτέμβριο του 2019, 420 μαχητικά F-35 βρίσκονται σε 19 βάσεις σε όλο τον κόσμο, “με διαθεσιμότητες (σ.σ mission capable) στο 70% σήμερα”, 458 αεροσκάφη θα βρίσκονται σε 24 πολεμικές μονάδες μέχρι το τέλος του 2019, με το κόστος ανά ώρα πτήσης να αναμένεται να φτάσει τα 25.000 δολάρια μέχρι το 2025. “Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα το είδους για το πρώτο μισό του 21ου αιώνα παγκοσμίως” κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

To 2027 θα έχουμε αναβαθμισμένα μαχητικά 20-30ετίας. Με τα όπλα που θα μπορούσαν να δώσουν ποιοτική διαφορά να είναι μη αποδεσμευμένα από τις ΗΠΑ. Και για συμμετοχή στο πρόγραμμα διαβάζω φαναρτζίδικες δουλειές και καλωδιώσεις. Τρομερή τεχνογνωσία… Αν μας σύρουν στο τρένο για F35, ας πάρουμε τουλάχιστον την τεχνογνωσία να βάφουμε τα εθνόσημα πάνω τους, κι αν για κάποιους φαίνεται ειρωνικό σχόλιο, να φέρουν στο μυαλό τους την ειδική βαφή τους. Η λύση ήταν μία: Link16 σ όλα, μια Light αναβάθμιση για ομογενοποίηση του στόλου, αγορές μεταχειρισμένων για αναπλήρωση απωλειών και αγορά ενός ευρωπαϊκού μαχητικού που να εξασφαλίζει την συμμετοχή στο… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Το σχόλιό σας είναι αποτέλεσμα του γούστου σας…

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Τέτοια επιχειρηματολογία με αποστομώνει.

aris32
Member
aris32

ευχομαι οντως η τουρκια να αγορασει su35 και να απομακρυνθει ακομα περισσοτερο απο τους Αμερικανους . δεν ειναι τοσο φοβερα και τρομερα τα ρωσικα αεροπλανα . απο μυθολογια καλα κρατει .
παντως η αναβαθμιση των φ16 θα δωσει κατι στα αεροπλανα αυτα που το μ2000-5 το εχει εδω και χρονια . πολλους ταυτοχρονα εμπλεκομενους στοχους . τα τουρκικα φ16 μπορουν να εμπλεκουν ταυτοχρονα μεχρι 2 .
το λαθος ειναι οτι θα επρεπε να αναβαθμιστουν και τα μπλοκ50 στο επιπεδο viper και με την ευκαιρια που φαινεται να αγοραστει το συνολο των ταιβανεζικων μ2000-5 ωστε να εχεις αεροπορια μεχρι το 2040

George_K
Member
Famed Member
George_K

Δεν έχουν ραντάρ AESA, και εκεί εστιάζεται η τεράστια διαφορά μεταξύ F-16V και -5 (όπως και των τουρκικών F-16). Βεβαίως και θα ήταν ευπρόσδεκτη η αναβάθμιση και στα blk50, αλλά η αναβάθμιση αντισταθμίζει την ποσότητα, καθώς πλέον ένα V θα κάνει την ίδια δουλειά που θα έκαναν δυο μη αναθαθμισμένα (το λιγότερο). https://duotechservices.com/difference-between-pesa-radar-and-aesa-radar Σχετικά με τα παραμύθια των Su-35TR γελάνε και τα τσιμέντα…, αλλά αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα επιστημονικό σενάριο μιας υποθετικής αγοράς ρωσικών αεροσκαφών για την THK (αν μπορεί και πόσα μπορεί να αγοράσει…), ας σκεφτούμε μόνο τι επιπτώσεις θα έχει απέναντι στη δύση. Και για να μην… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Ρε mania με το AESA!! Στο ξαναγράφω γιατί μάλλον δεν το έχεις διαβάσει Σε ρολο A-A για να κάνει τη διαφορα το AESA πρέπει να έχεις και τα ανάλογα όπλα δηλαδή AMRAAM-D , METEOR Δεν έχουμε τέτοια! Με τα υπάρχοντα όπλα AMRAAM B/C7 για να κανεις βολή με αυξημένο Probability to Kill πρέπει να πλησιάσεις τόσο κοντά στα F16/APG68V9/LIK16 ώστε θα φας και εσύ το αντίπαλο AMRAAM! Σε ρολο A-G : στερούμαστε syxrovna stand off weapons σε ικανούς αριθμούς Θα έχουμε AESA και θα κάνουμε βομβαρδισμό με MK82 και ρουκέτες Ένα πρόγραμμα πολυτελειας από άποψης κόστους και χρόνου ολοκλήρωσης Ένα… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Σας παρακαλούμε, προσέξτε λιγάκι το τι γράφετε. Πείτε την άποψή σας, χωρίς χαρακτηρισμούς. Επίσης, αφορά προηγούμενα σχόλια, μην αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα. Οι συζητήσεις εδώ ας γίνονται σε σωστό τόνο και ύφος! Και μας έχετε δεκάδες πολύ καλά σχόλια!

CKfurious
Member
CKfurious

Μα σε αυτό το σχόλιο δεν έκανα καμια δήλωση για πολιτικο πρόσωπο.!!

shutmouth

Για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F16 έχω εκφράσει τη γνώμη μου cry

Ο χαρακτηρισμός της ΕΑΒ σας πείραξε?

Τι ακριβώς παράγει η ΕΑΒ?

silly
https://www.kathimerini.gr/999695/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-sysswreymenes-zhmies-ths-eav-f8anoyn-to-15-dis

Για σύγκριση μια ομάδα 10? φοιτητών από το ΑΠΘ

https://www.ptisidiastima.com/rx4-deth/

Και δεν μπορούν να κάνουν καν…. Επιμεταλλώσεις αποχρώσεις και βαφές

Ούτε καν ..εργοστασιακή συντήρηση υγρού αποχρωματισμού

TRAGIC!!

Thras
Member
Famed Member
Thras

CK
Με την προμήθεια όμως των αναγκαίων όπλων έως το 2023 που θα αρχίσουν να εντάσσονται, θα έχουν πλεονέκτημα.
Αν είχε γίνει αναβάθμιση σε M αντί για V, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για ανωτερότητα των δικών μας F16 σε σχέση με της THK.

CKfurious
Member
CKfurious

Για να δούμε τι και αν και ποτε θα παραγγελθεί!

Συμφωνούμε χωρίς όπλα η επένδυση είναι στο βρόντο αλλα 214 χωρίς σύχρονες τορπίλες!

Δυστυχώς έχουμε αρνητική εμπειρία σε αυτό το θέμα

Η λογική μου είναι πως εάν είχαμε εκσυχρονίσει τα b50 σε + και τα b30 τότε θα είχαμε ένα οικονομικότερο πρόγραμμα από ότι επιλέχθηκε με μικρότερο χρόνο ολοκλήρωσης

Με τη διαφορα στο κόστος θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τα όπλα τα ατρακτίδια σκόπευσης που μας λείπουν

Θα είχαμε ισορροπία στους αριθμούς c125++30b30 vs 200 +30b30

George_K
Member
Famed Member
George_K

Τα ίδια λέμε. Τα νέα αεροσκάφη εννοείται ότι θα χρειαστούν και τα κατάλληλα όπλα για να μπορέσει το σύστημα F-16V να κάνει την διαφορά.
Τα έχουμε πει αυτά. Έχεις κάποια πληροφόρηση μέσα από την ΠΑ ότι δεν θα προχωρήσει σε αγορές νέων όπλων στο μέλλον? Αν έχεις μπορείς να το μοιραστείς μαζί μας να τους κράξουμε όλοι μαζί. Μέχρι τότε μην απαξιώνεις την επιλογή της…

Ναι, το διάβασα το σχόλιό σου για την ΕΑΒ, είπαμε ελληνικό δημόσιο.
Έχει μια ευκαιρία με αυτό το πρόγραμμα να ξεκολλήσει από την στασιμότητα. Χλωμό το βλέπω..
Διαφωνούμε κάπου?

CKfurious
Member
CKfurious

Πως να ξεκολλήσει από το βάλτο?

Με apo χρωματώσεις επιμεταλλώσεις και βαψίματα ?

Διάβασε εδώ:

https://www.protothema.gr/politics/article/923467/se-anazitisi-150-200-ekat-ton-hrono-gia-duo-fregates/

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα για τις φρεγάτες [email protected], αφού το συνολικό ετήσιο κονδύλι των 506 εκατ. ευρώ απορροφάται σχεδόν στο σύνολό του για εξοπλιστικά που ήδη υλοποιούνται

Από που θα βρεθούν τα χρήματα για τα απαιτούμενα όπλα ιδιαιτερα εάν προχωρήσουν και οι Belhara???

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Ο πιο γρήγορος εντοπισμός (AESA) σε φέρνει σε πλεονεκτική θέση, επίσης ο ταυτόχρονος εγκλωβισμός πολλαπλών στόχων (AESA) είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

CKfurious
Member
CKfurious

Σύμφωνοι με τα πλεονεκτήματα του AESA! Εάν και για το συγκεκριμένο ακούγεται πως δεν έχει τόσο μεγαλύτερο detection ranges από το V9 !! Οι BNR βολές γίνονται όχι στο max range του πυραυλου αλλα εκεί που κάνει max to probability yto kill /nez Για τα -b/c7 που έχουμε αυτό είναι μεταξύ 20-40 Km ? (or nm ?) Εάν είναι να πλησιάσεις τόσο κοντά ο άλλος με το V9 σε έχει εγκλωβίσει και θα σε κτυπήσει αφού έχει τα ίδια όπλα με σένα Πρέπει να πάμε σε -D όπου με το AESAμπορείς να κανεις βολή από υπερδιπλάσιες αποστασεiς (100 lm+) Λαβέ… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Το link 16 δεν σου παρέχει παραμέτρους βολής. Παρέχει εικόνα τακτικής κατάστασης σχεδόν real time σε οποίες πλατφόρμες το έχουν.
Δεν μπορείς να εμπλέξεις στόχο με κλειστό το ραντάρ σου έχοντας εικόνα από άλλο αεροσκάφος μέσω link 16.
Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις το NIFC-CA ή το γαλλικό tenue de situation multi plateformes (TSMPF).

Τα εύσημα στον κύριο Κυζίκη που σε δικό του σχόλιο διάβασα ότι το link 16 δεν δίνει στοιχεία στοχοποίησης, καθώς και γω πίστευα ότι δίνει.

CKfurious
Member
CKfurious

Δεν έχω χρόνο να το ψάξω αναλυτικά
Εκτος από τα συστήματα που αναφέρεις :
Υπάρχουν αναφορές πως μπορούν να μεταφερθούν target data από ένα μαχητικό σε άλλο μέσω link 16 ώστε να κάνει βολή
με κλειστό radar
Το Rafale και το Grippen είμαι σίγουρος πως έχουν κάνει τέτοιες βολές
Θα το ψάξω όταν βρω χρόνο και θα δώσω τα references

George_K
Member
Famed Member
George_K

Sorry…, Zikidis kai oxi Kizikis.

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

CKfuriousCKfurious ας βάλουμε τότε Link-22 και όχι Link-16. Ακόμη και τα πλοία μας, μπορεί να μην έχουν Link-16 αλλά έχουν Link-11.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Τα F16 όταν τελειώσει η αναβάθμιση θα είναι κάτω των 20 ετών. Από ότι καταλαβαίνω παράλληλα θα γίνει και ο εκσυγχρονισμός των Block50 που τότε όντως θα προσεγγίζουν τα 30 έτη. Κατά τα άλλα, δεν συμφωνώ με τη λογική σου…

Αλεξανδρος
Guest
Αλεξανδρος

η τουρκια χρειάστηκε 4 χρόνια για να αναβαθμίσει 117 f16. https://www.defensenews.com/air/2017/07/17/turkish-f-16-jets-to-get-structural-upgrades/
Επίσης αναβαθμιζει f16 block 30. Κάντε συγκρίσεις.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Only that Turkey’s F16s are not at V variant, do not have AESA radar etc. It does take time for the prototype, testing, parts production etc. I think you should be comparing with Taiwan’s modernization program and not Turkey’s.

Manolis
Member
Manolis

Κατ’αρχην να θυμηθουμε οτι η τουρκια ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕ ολα τα F-16 της , και τα Αιγυπτιακα, σε μια βιομηχανια με συνεχες κατασκευαστικο εργο εδω και δεκαετιες. Υποψιν οτι η ΤΑΙ χρησιμοποιησε φυσικα και μερη κατασκευασμενα στην ΕΑΒ. Επισης η μετατροπη των ελληνικων F-16 ειναι ριζικη οσον αφορα στα ηλεκτρονικα, ενω περιλαμβανει την πληρη αντικατασταση του ρανταρ. Στα τουρκικα εγιναν απλα αλλαγες και προσθεσεις μονο επιμερους εξαρτηματων και οχι ολοκληρων συγκροτηματων (ρανταρ), με στοχο την ομογενοποιηση των (λιγοτερων απο τα δικα μας) διαφορετικων μπλοκ/διαμορφωσεων του μαχητικου στη γειτονα. Αρα ουδεμια συγκριση υπαρχει μεταξυ των δυο προγραμματων. Επισης, ενω το τουρκικο προγραμμα εχει… Read more »

SFR
Guest
SFR

Τελικα 84 η 85?

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

85 η 84? και τα μπλοκ 50 που θα γινουν αντβανσιτ 38 η 39?

Thras
Member
Famed Member
Thras

Γαι τα δύο αυτά ερωτήματα, πολύ θα θέλαμε μια απάντηση!

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

@tagg και ThrasThras το πρόγραμμα ήταν για 85 μαχητικά αλλά το ένα έπεσε, οπότε 84. Σε πολλά λήμματα θα το βρείτε σαν 85, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πιθανόν να μας δώσουνε τα απάρτια του 85ου μαχητικού, που πλέον δεν υπάρχει σαν αναταλλακτικά οπότε πρόσθετο ραντάρ AESA κ.τ.λ.

Νείλος
Guest
Νείλος

«Εντός χρονοδιαγράμματος» από άποψη κατασκευαστική μπορεί και να είναι για την LM αλλά από άποψη γεωπολιτικής ισχύος για την Ελλάδα είναι τραγικά ΑΡΓΑ. Το παιχνίδι εκτυλίσσεται μπροστά μας εδώ και τώρα και η ανάγκη να ρίξουμε στο Αιγαίο από χθές ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να μας δώσει κάπου μια σχετική υπεροχή κραυγάζει εδώ και χρόνια χωρίς απόκριση. Υπερπολύτιμος χρόνος και πόροι έχουν κατασπαταληθεί σε βλακώδεις κινήσεις με τα P-3 να δεσπόζουν στην κορυφή της λίστας. Δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να ψαχνόμασταν για μια τουλάχιστον μοίρα από Μιράζ είτε από Γαλλία είτε από Ταϊβάν για να βουλώσουμε… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Η προμήθεια κατ’ ελάχιστον 26 Μ2000-5 για τη συμπλήρωση δύο ενισχυμένων μοιρών των 25 αεροσκαφών θα ήταν μεγάλη ανάσα. Ιδανική θα ήταν η προμήθεια 34 και ο σχηματισμός τριών κλασικών νατοικών μοιρών με απόσυρση των F4.

Έτσι θα ήταν ευκολότερα ανεκτή η αδράνεια περί των 15 από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη μας κάθε έτος από 2023 έως 2026…

epampapas
Member
epampapas

Eκτός από το δελτίο τύπου της εταιρίας θα θέλαμε παρακαλώ πραγματικό ρεπορτάζ κυρίως για το αν έχει λυθεί το θέμα με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II

CKfurious
Member
CKfurious

Διαβάζω και οργίζομαι σε σημείο επικίνδυνο για το structural integrity tou Laptop μου Μιλάμε για σύμβαση 1.5 billion $ Και τι θα γίνετε στο Ελλάδα: Καλωδιώσεις Επιμεταλλώσεις και μάλιστα σε νέο κτήριο Προγράμματα ανάλυσης αστοχιών διακρίβωσης συνθετων υλικών Εργοστασιακή συντήρηση υγρού αποχρωματισμού Βαφείο αεροσκαφών Γιατί αισθάνομαι κάτι μεταξύ μεγάλου M***** l και ιθαγενή από την Ouzoumpourou που του κουνάνε καθρεπτάκια και χάνδρες στη μούρη? Είμαστε σοβαροί ? Είναι τα παραπάνω εργασίες υψιλης τεχνολογίας που αυξάνουν την τεχνογνωσία και προσθετουv αξια ??? Ποιος ****** από την ελληνική πλευρά υπόγραψε αυτά τα καφριλικια??? Αυτές είναι οι φιλοδοξίες μας για την **** EAB?… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Δεν είναι ΤΑΙ, αλλά ελληνικό δημόσιο αγαπητέ. Τι δεν καταλαβαίνεις…

Γιάννης Κ.
Guest
Γιάννης Κ.

στην βιασύνη σου να “οργιστείς” μάλλον δεν θα κατάλαβες τι διάβασες ή ίσως δεν θέλησες να καταλάβεις ότι αναφέρει θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες της ΕΑΒ και αν εσύ δεν θεωρείς τα κτήρια επιμεταλλώσεων το βαφείο τα σύνθετα υλικά σοβαρή τεχνολογία τότε μάλλον δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτά και νομίζεις ότι μια εταιρία που ασχολείται με αεροπορικό υλικό είναι το ίδιο με το φαναρτζίδικο του κυρ Μπάμπη που βάζει αλοιφές για τις γρατζουνιές ιδίως το νέο βαφείο για βαφή HAVE GLASS II είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και θα αξιοποιηθεί και στα υπόλοιπα αεροπορικά μέσα το πρόγραμμα δεν… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

όπως έγραψα και οι ιθαγενείς κάποτε τα καθρεπτάκια και τις κουδουνίστρες high tech τις θεωρούσαν

https://www.ptisidiastima.com/aselsan-aesa-f-16/

aris32
Member
aris32

το θεμα ειναι οτι η ΕΑΒ πλεον δεν εχει τις δυνατοτητες αναβαθμισεις . ειναι μια κρατικοδιαιτη εταιρεια που απλα ζημιωνει καθε μηνα το Ελληνικο κρατος . Με μια ιδιωτικοποιημενη ΕΑΒ θα μιλουσαμε αλλιως . να σκεφτουμε μονο ποσες ρητρες πληρωσε η ΕΑΒ για την καθυστερημενη εργοστασιακη συντηρηση της ενδιαμεσης λυσης p3 στον κυριο αναδοχο locheed !! δεν θα καθυστερηση η αναβαθμιση των f16 ;

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

μια απλη ερωτηση εχω το 27 εχουμε φ16v κ block 50adv. ποσα χρονια ωφελιμης ζωης εχουν τα συγκεκριμενα αεροσκαφη θα φτασουμε το 2040 θα αποσυρθουν το 35? μπορουν με δομικη αναβαθμιση να φτασουν πχ το 45? το λεω απο την αποψη οτι καποια στιγμη απο το 23-24 θα πρεπει να μπουμε σε διαδικασιες νεων αεροσκαφων ενω την ιδια περιοδο θα θελουμε κ καινουργιο στολο κ αμα βαλω τυπικη αναβαθμιση λεο κλαφτα οποτε να εχουμε τουλαχιστον αεροπορια.

zap
Member
Famed Member
zap

Σε αλλη πηγη -και αντιθετα με αλλη θεματογραφια που δεν ειναι συνηθως σε υψηλα στανταρ- παρουσιαζονται δηλωσεις του κ. Πλεσσα: “Πράγματι εγείρεται θέμα μεταξύ της λειτουργίας του συστήματος αυτοπροστασίας και του ραντάρ AESA APG-83 που θα εγκατασταθεί στα F-16 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο V, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλους χρήστες παρόμοιο συστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν παράλληλα με το ραντάρ”, καθως και υποθεσεις για την λειτουργια του ASPIS II και του RADAR της αναβαθμισης καθως και αλλα πολυ σοβαρα θεματα. Μιας και το συγκεκριμενο αρθρο δεν θυμιζει απλη παραφιλολογια, θα παρακαλουσα την Πτηση να κανει καποιο σχολιο, ιδιαιτερα… Read more »

ΑΛεξανδρος
Guest
ΑΛεξανδρος

Ωραία όσα διαβάζω. Έχει αντιληφθεί κανείς σας το τεχνολογικό ρίσκο που έχει η αναβάθμιση? Θα υπήρχε λόγος να κατασκευαστεί πρωτότυπο αν δεν υπήρχε? ( το οποίο παρεπιπτωντος θα μείνει στην Αμερική σε κάποια βάση εκεί να το πετάει κάποιος Αμερικανός πιλότος για να τσεκάρει τα συστήματα του) Τα 7 χρόνια είναι και λίγα. θα κάνει πάνω από 10 ετία να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα αντιμετωπίσει προβλήματα συμβατότητας Ασπις και ραντάρ π.χ. ή ενσωμάτωσης των νέων όπλων. Εγώ είμαι σίγουρος ότι η λοκχιντ θα διαθέσει το καλύτερο προσωπικό της για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών. (Οι οποίοι θα είναι σίγουρα… Read more »