Δεν ιδρώνει ιδρώνει το αυτί της Lockheed για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το F-35;

13
8560
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εταιρία Lockheed Martin που κατασκευάζει το F-35, φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα από τις όποιες πιθανές επιπτώσεις της εκδίωξης της Τουρκίας από το F-35.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defence News με τίτλο “Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και όχι η Τουρκία, προκαλεί απογοήτευση στα στελέχη της Lockheed για το πρόγραμμα του F-35“, η Lockheed εμφανίζεται ανήσυχη για την “ασυνεπή ζήτηση” από τις Αμερικανικές ΕΔ και ειδικά την USAF.

Στις 23 Απριλίου, ένας αναλυτής της Wall Street ρώτησε την CEO της Lockheed, Marillyn Hewson, αναφορικά με τις διακυμάνσεις στο ρυθμό παραγωγής του F-35, που προκαλούνται από (αριθμητικές) διακυμάνσεις στις απαιτήσεις απόκτησής του από τις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα για μελλοντικές παραγγελίες από Τουρκία, Καναδά και Ιταλία.

Η Hewson δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Τουρκία, αλλά επισήμανε πως οι αποφάσεις για τη συμμετοχής της στο πρόγραμμα, επαφίενται στην Αμερικανική Κυβέρνηση.

“Υποθέτω πως το JPO (το γραφείο προγράμματος του F-35) θα πρέπει να καταλήξει στον αριθμό των αεροσκαφών που θα αγοραστούν, (και) σε ποιο χρονικό σημείο, καθώς οι χώρες εξετάζουν τις αποφάσεις απόκτησης ή οι καταστάσεις έχουν αλλάξει για κάποιους από τους συνεταίρους μας. Πιστεύω πως τα καταφέρνουν αρκετά καλά και η απαίτηση (για νέα αεροσκάφη) είναι ισχυρή”.

Ο επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της Lockheed, Ken Possenriede επισήμανε το μικρό αριθμό συμβολαίων από ξένες χώρες.

“Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος μας, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά η χώρα σκοπεύει να αγοράσει μόνο 8 αεροσκάφη ανά παρτίδα παραγωγής, για το επόμενο block που περιλαμβάνει τις παρτίδες 12 έως και 14. Η Lockheed ευελπιστεί πως η Ιταλία θα διατηρήσει το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα, αν και η αγορά της δεν αφορά σημαντικό αριθμό αεροσκαφών. Εν τω μεταξύ ο Καναδάς δεν έχει υπογράψει ακόμη συμβόλαιο για το F-35, αν και σχεδιάζει να ξεκινήσει το διαγωνισμό για νέο μαχητικό τον επόμενο μήνα. Η απογοήτευση είναι η Αμερικανική Αεροπορία, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και εκπροσώπους στη Κυβέρνηση, για το ποιο είναι το σωστό μονοπάτι από εδώ και στο εξής”.

Κατά το οικονομικό έτος 2020 (FY20), το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 78 μαχητικά F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες. Ωστόσο, η Αεροπορία, ο μεγαλύτερος πελάτης της F-35, ζήτησε μόλις 48 F-35A για το FY20 και σκοπεύει να αγοράσει μόνο 48 F-35A ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, αριθμός που απέχει αισθητά από τα 60 αεροσκάφη που ανά έτος που ήταν η αρχική πρόθεση.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει 100 F-35A καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι τουρκικές εταιρείες αποτελούν επίσης μέρος της βιομηχανικής βάσης του προγράμματος και διαδραματίζουν ρόλο στη συντήρηση αεροσκαφών, μια πιθανή επιπλοκή που ούτε η Hewson ούτε ο Possenriede σχολίασαν.

Από το FY20, η Lockheed θα είναι σε θέση να προσφέρει το F-35A με κόστος 80 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερο, ανέφερε ο Possenriede. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για να μειώσει το κόστος σε 25.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης μέχρι το 2025, το οποίο είναι ίσο με το κόστος ανά ώρα πτήσης μαχητικών τέταρτης γενιάς.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα πάντα με το Defence News, η Lockheed εμφανίζεται περισσότερο προβληματισμένη από τη ζήτηση του F-35 στην αμερικανική αγορά -κάτι που είναι λογικό διότι είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πελάτης- και λιγότερο με τη ζήτηση του αεροσκάφους από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
hlias-p
Member
Active Member
hlias-p

Δεν νομιζετε οτι ειναι λιγο κουραστικη η σχεδον καθημερινη ενασχοληση με το Φ-35 της Τουρκιας?

Φιλικα

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

click click

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Εμάς μας αρέσει πολύ αυτό το θέμα!!! Άσε να το χαρούμε!!

MUSTAFA
Guest
mustafa

Τουρκία παράνοια smile

περδικας
Guest
περδικας

says mustafa who is commenting in a greek website daily …:)

MUSTAFA
Guest
mustafa

μιλάς
δεν μιλάμε
είναι;
Ας χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε
Partridge Master smile

sotbak
Guest
sotbak

Καλό Πάσχα γείτονα!!!

MUSTAFA
Guest
mustafa

ο καλός μου γείτονας είναι ο καλύτερος Πάσχα …

sotbak
Guest
sotbak

thank you. Piece to the world dear neighbor!!!

x-m
Member
Noble Member
x-m

25000 $ / ώρα πτήσης……….και είναι 6ετής προοπτική !! Μετά το ’30 εμείς……….

sotbak
Guest
sotbak

κάπως έτσι

Koursaros312
Member
Trusted Member
Koursaros312

51 δις δολάρια έσοδα είχε το 2017 και 53 δις το 2018 η Λόκχιντ Μάρτιν, τι να την ενδιαφέρει;

sotbak
Guest
sotbak

και μένα που με ενδιαφέρει η ΠΑ και όχι πόσα Α/Φ θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ και πότε (ούτως ή άλλως πολλά θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ), συγκρατώ το εξής ενδιαφέρον για μας: “Από το FY20, η Lockheed θα είναι σε θέση να προσφέρει το F-35A με κόστος 80 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερο, ανέφερε ο Possenriede. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για να μειώσει το κόστος σε 25.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης μέχρι το 2025, το οποίο είναι ίσο με το κόστος ανά ώρα πτήσης μαχητικών τέταρτης γενιάς.” Αυτό σημαίνει ότι έρχεται στα ….κυβικά μας το Φ-35Α, οπότε λέω στους όψιμους φίλους μας… Read more »