ΑΠΟΨΗ: Αγοράζοντας βαλλιστικούς πυραύλους LORA από το Ισραήλ αντί για F-35! (ΜΕΡΟΣ Γ’, Στρατηγική Κρούση)

86
14002
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 363
  •  
  •  

Με το σημερινό μας άρθρο, φτάνουμε αισίως τα 3 κομμάτια που έχουμε γράψει για τις δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας που θα μπορούσαμε να είχαμε με το Ισραήλ. Στα προηγούμενα άρθρα μας φροντίσαμε να είμαστε προσεκτικοί, προτείνοντας λύσεις σε πραγματικά και υπάρχοντα προβλήματα (και να μην γίνουμε γραφικοί προτείνοντας υπερμαχητικά “Σου” σε χώρα που έχει F-16, και αντιαεροπορικούς πυραύλους “S-400.000” ενώ έχουμε Patriot). Αποφασίσαμε πριν πάμε στο θέμα της κάλυψης των αναγκών του ΕΣ (που μάλλον θα απαιτήσουν περισσότερα του ενός άρθρου), να επικεντρωθούμε σε κάτι που πραγματικά θα είχε αξία στις παρούσες συνθήκες.

ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

Οι αναγνώστες μας θα θυμόνται ένα άρθρο μας ανάλυση σχετικά τις τουρκικές δυνατότητες κρούσης. Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, η Τουρκία δεν χρειάζεται τελικά τόσο τα F-35, καθώς ο συνδυασμός SOM και Yildirim/BORA μπορούν να προκαλέσουν χάος στην ελληνική αεράμυνα, επιτρέποντας στον γείτονα να πλήξει, έστω και χωρίς ακρίβεια, υποδομές σε νησιά και ενδοχώρα, δημιουργώντας χάος μετά από το πρώτο κύμα επίθεσης. Κι όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί τα F-35, τα οποία αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα παραλάβει.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Στο άρθρο αυτό, αλλά και σε άλλα, είχαμε τονίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει στρατηγικά όπλα, σαν μέσο αποτροπής των άκρως επιθετικών σχεδιασμών ενός αδυσώπητου αντιπάλου. Σήμερα, το μόνο στρατηγικό όπλο είναι ο μικρός αριθμός βλημάτων cruise SCALP-EG  που φέρουν τα μαχητικά Mirage 2000-5Mk2, τουλάχιστον όσα από αυτά είναι σε επιχειρησιακή ικανότητα (ελπίζουμε να έχουν καταλάβει κάποιοι γιατί γράψαμε άρθρο προχτές για το θέμα, η σύμβαση FOS έχει πλέον γίνει ένα κακόγουστο σήριαλ). Οι πύραυλοι ATACMS δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υποστρατηγικό όπλο, καθώς η σημερινή τους εμβέλεια επιτρέπει μόνο τακτική χρήση. Είναι προφανές πως χρειαζόμαστε κάτι στον τομέα, και μάλιστα γρήγορα.

Making a long story short, μια εξαιρετική επιλογή θεωρούμε πως είναι το βαλλιστικό όπλο LORA. Το όπλο κατασκευάζεται από την ΙΑΙ, και εκτός από την εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα δράσης που έχει (επισήμως 300, αλλά πιστεύεται πως φτάνει ή και ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα), έχει εξαιρετικά μικρό Circular Error Propability (CEP), μόλις 10 μέτρων, αφού η καθοδήγησή του στην τερματική φάση γίνεται με GPS αλλά και οπτικό ανιχνευτή. Η κεφαλή μάχης ζυγίζει 600 (ή 570 κατά άλλες πηγές) κιλά, που σημαίνει ότι η καταστροφική του δύναμη είναι αδιαμφισβήτητη. Το όπλο έχει εξαχθεί σε Αζερμπαϊτζάν, ενδιαφέρεται και η Χιλή, συνεπώς δεν τίθεται θέμα πώλησής του σε ένα καλό σύμμαχο όπως η Ελλάδα.

Αζερμπαϊτζάν, ο πρώτος εξαγωγικός χρήστης του LORA;

Και οι δυο χώρες και φερόμενοι αγοραστές του συστήματος, θα το προτιμούσαν σαν μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας στην άμυνά τους, το δε Αζερμπαϊτζάν σαν απάντηση στους Iskander της Αρμενίας. Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, το βλήμα μπορεί να είναι μέσα στο κιβώτιο εκτόξευσης για 7 χρόνια χωρίς να απαιτηθεί επαναπιστοποίηση. Οι αγοραστές το έχουν παραλάβει επί οχημάτων 6Χ6. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τα LORA του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό όμως που κάνει το LORA εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η δυνατότητά του να βάλλεται από οποιοδήποτε πλοίο, αφού μπορεί να φορτωθεί και να βληθεί από κοντέινερ. Έτσι κάθε πλοίο με ικανό εκτόπισμα, μπορεί να μετατραπεί σε πλοίο στρατηγικής κρούσης. Καθώς ο εμπορικός στόλος της χώρας μας είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, ενώ και η ακτοπλοϊα μας έχει έναν μεγάλο αριθμό πλοίων σε υπηρεσία, αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλοία κρούσης, για τα οποία ο αντίπαλος δεν θα μπορεί να γνωρίζει τίποτα.

Η Χιλή ενδιαφέρεται για το LORA;

Συνεπώς, αν δεν θα θέλει να δεχτεί συντριπτικά καταστροφικά πλήγματα σε υποδομές και στρατιωτικούς στόχους, θα σκεφτεί πολλές φορές πριν αποφασίσει να υλοποιήσει ένα πρώτο πλήγμα εναντίον της Ελλάδας. Οι κινούμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ένα σημαντικό μέσο αποτροπής, καθώς ο αντίπαλος, όσο κι αν προσπαθήσει δεν μπορεί να τους εντοπίσει και να τους καταστρέψει σε μια αιφνιδιαστική επίθεση. Οι σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι επί τροχών ή σε τρένα ήταν ο μεγάλος εφιάλτης των ΗΠΑ, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Οι πύραυλοι σε σιλό θα μπορούσαν εύκολα να καταστραφούν, το ίδιο και τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά οι πύραυλοι που θα είχαν διασπαρεί στην ρωσική στέπα με οχήματα ή τρένα, θα ήταν μια κόλαση. Αρχικός στόχος των Β-2 ήταν να πετούν ανεντόπιστα πάνω από τις αχανείς εκτάσεις της ΕΣΣΔ, και να εντοπίζουν τους βαλλιστικούς των Σοβιετικών. Ευτυχώς ένα σενάριο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ…

Το σενάριο το έζησαν τελικά οι ΗΠΑ στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, όταν κυνηγούσαν τους Scud των Ιρακινών στην αχανή έρημο. Οι επιτυχίες ήταν αρκετές, σε ένα περιβάλλον με απόλυτη αεροπορική υπεροχή, αλλά το ίδιο και οι αποτυχίες. Τότε αναλάμβαναν οι Patriot πάνω από το Ριάντ και το Τελ-Αβίβ. Αλλά πλέον έγινε αντιληπτό το γεγονός της επικινδυνότητας των βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να μετακινούνται κατά το δοκούν παντού μέσα στην εχθρική ενδοχώρα.

Θεωρούμε μια τέτοια αγορά επιβεβλημένη, αν και φυσικά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την πιθανότητα νεώτερων εκδόσεων του ATACMS (Deepstrike). Απλά πιθανή αγορά των LORA, θα μας έδινε πρόσβαση σε ένα σύστημα τελείως άγνωστο στον αντίπαλο, ικανό να βληθεί από κάθε χιλιοστό της ελληνική θαλάσσιας ή χερσαίας επιφάνειας, ενώ η ακτίνα δράσης του θα μπορούσε να πλήξει καίρια όλες τις επίφοβες στην χώρα μας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του αντιπάλου, καθώς και σημαντικές υποδομές του. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε τι θα μπορούσε να κάνει η κεφαλή του LORA στην επιφάνεια μιας βραχονησίδας, στην απευκταία περίπτωση που ο Σουλτάνος αποφάσιζε μια χαμηλού ρίσκου απόβαση σε ακατοίκητο βράχο.

To LORA λοιπόν θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο F-35 αν και το κόστος του είναι υψηλότερο φυσικά από μια GBU-38, αλλά όχι ακριβότερος από ένα SCALP-EG ή ένα JASSM-ER. Και πάλι διεθνείς πηγές τον τοποθετούν κάτω από τις 800.000 δολάρια, χωρίς να υπάρχει αναφορά στις απαραίτητες υποδομές. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια μαζική εισαγωγή του σε υπηρεσία θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα στην περιοχή, δίνοντας κυριολεκτικά κι όχι μεταφορικά στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε επίσης να είναι και μια εναλλακτική του SCALP Naval, απεμπλέκοντας το ΠΝ από τους σχεδιασμούς μια υποδομής ναυτικής κρούσης στις υπό σχεδίαση νέες φρεγάτες του.

Δοκιμή IAI LORA

Στο μέλλον, το LORA θα μπορούσε να αποκτήσει και δυνατότητες ναυτικής κρούσης, όπως προβλέπεται να γίνει με τον ATACMS/Deepstrike. Αυτό που θα είχε αξία, είναι δυνατότητα συμπαραγωγής του σε ελληνικό έδαφος, και ευρεία εισαγωγή του σε υπηρεσία. Είναι μάλλον καιρός να αλλάξουμε δόγμα, κι αντί να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, να αρχίσουμε να τις δημιουργούμε, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να μας ακολουθεί, κι όχι εμείς αυτόν. LORA σε φορτηγά πλοία, φέρρυ στις γραμμές του Αιγαίου, αρματαγωγά, σε διάφορες θέσεις σε νησιά, μεταφερόμενες πυροβολαρχίες από Zubr, θα έκαναν τον αντίπαλο να σκεφτεί πολλές φορές πριν σκεφτεί να επιτεθεί αιφνιδιαστικά, ακόμη κι αν είχε όχι 120, αλλά 240 F-35.

Deepstrike, το αντίπαλο δέος του Iskander και του Yildirim II και η χρήση του ως όπλο αποτροπής από την Ελλάδα


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 363
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Dimitris
Guest
Δημήτρης

Εξαιρετική πρόταση. Μακάρι να υπήρχε η πολιτική βούληση για την αγορά ενός τέτοιου συστήματος.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Πολυ καλη παρουσιαση.

Το απογοητευτικο ειναι οτι θα επρεπ ηδη να εχουμε προχωρησει στο συγκεκριμενο, με τον τροπο που αναφερει το αρθρο.

Ανεξαρτητα απο την εχθρικη αεροπορια, πιστευω οτι πρεπει να εξουδετερωσουμε παντελως το εχθρικο ναυτικο, τουλαχιστον ολα τα σκαφη επιφανειας.
Το δε πυκνο δικτυο των νησιων επιτρεπει την εγκατασταση πυραυλικων συστηματων.

Gunner
Guest
Gunner

Μην χαλάτε το όνειρο σε κάποιους που θέλουν ντε και καλά SCALP Naval.

tagg
Guest
tagg

Με τους S-400 απεναντι θα περασουν αρκετοι?

Spirit
Guest
Spirit

Ακόμα και να μην περάσει, εμείς ρίχνουμε με 800.000 και αυτοί 2εκ+

Mε το ισραήλ πρέπει να υπάρχει στρατηγική συνεργασία, να τους παραχωρούμε αποθέματα αλλά και να μας παραχωρούν, όχι μόνο LORA χρειάζεται αλλά και αρκετά MLRS στο στράτευμα. Η ισχύς ειναι το Νο1 ζητούμενο.

chikichiki
Guest
chikichiki

Πόσο καλύτερο να είναι πια το S-400 από το Patriot!

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

chikichiki Ιανουάριος 19, 2019 at 10:42 μμ
Πόσο καλύτερο να είναι πια το S-400 από το Patriot!

Απάντηση: κατά 55%!!!!!!!!!

ΟΙ S-300 με τους νέους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας είναι κατά 28% με τους παλιούς 9% καλύτερο!

MisCo
Guest
MisCo

Εγω ως γραφικος θα ξανατονισω την αναγκη δυνατοτητας στοχοποιησης. Αυτα τα οπλα ειναι αρκετα ακριβα για να τα ριχνεις τυφλά σε οτι να ναι στοχους. Αντε και τα αποκτησαμε. Πως ακριβως θα λαβουμε πληροφοριες τι θα πρεπει να χτυπηθει, ετσι ωστε να προκαλέσει χάος στον αντίπαλο? Το να χτυπησουμε μερικες γεφυρες και κανα υποσταθμο ηλεκτρικης ενεργειας εχει πιο πολυ αντικτυπο στον πλυθησμο του αντίπαλου, οχι ομως τοσο στην στρατιωτικη μηχανή του. Τι θα του χτυπησεις στην πολεμικη μηχανη που θα του επιφέρει πονοκέφαλο? Και υποψιν οτι θα χτυπησουμε ΔΕΥΤΕΡΟΙ. Δεν υπάρχει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου. Δεν θα ειναι χαζοι να… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

+1

TangoMama
Guest
TangoMama

Καλό θα ήταν να είναι γεμάτος ο ναύσταθμος, αυτό όμως θα ήταν για πρώτο χτύπημα και μόνον
Στην δική μας περίπτωση ακόμη και άδειος (ναύσταθμος) θα ήταν σοβαρό γιατί δεν θα υπάρχουν μετά οι υποδομές για ανεφοδιασμό και θα έκανε την ζωή τους απείρως πιο δύσκολη. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε κέντρο υποδομής…

recce
Guest
recce

Εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλ. ενέργειας, άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις (πετρέλαιο, αέριο), και φράγματα. Επίσης ναύσταθμοι, αεροδρόμια, radar. Όλα αυτά τα βρίσκει κανείς στο GM μεταξύ άλλων. Μέσα σε 1 ώρα οι γείτονες θα είναι στην εποχή του λίθου. Αυτό ακριβώς ζητάει κάποιος από στρατηγικό πλήγμα…

dimitrov
Guest
dimitrov

Λεβεντιά μου μαζί σου … αλλά αφού αγοράζουμε από φιλικό μαγαζί μπορούμε ν’ αγοράσουμε κι από το Ινστιτούτο, Ίδρυμα ή όπως το λένε τεσπα …… το κατάστημα είναι μούλτιπλεξ.

Stmts
Guest
Stmts

Εξαιρετικη προταση.Συμφωνω απολυτως οτι πρεπει να αλλαξουμε δογμα.Οχι μεγαλη συγκεντρωση μοναδων.Να μην μπορει ο αντιπαλος με μια αιφνιδιαστικη επιθεση να προκαλεσει σοβαρες συνεπειες.

Makis
Guest
Makis

Εκει που λετε οτι το LORA θα ειναι αγνωστο στην Τουρκια ξανασκεφτειτε το. Το Αζερμπαιτζαν ειναι Τουρκια.

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Ακόμα και αν οι Τουρκικοί S-400 (?) καταρρίψουν τη πλειοψηφία των LORA, μια μαζική χρήση των τελευταίων θα οδηγούσε σε εξάντληση των διαθεσίμων S-400. Μην ξεχνάμε ότι οι Α/Α αυτής της κατηγορίας είναι εξαιρετικά ακριβά όπλα και είναι αδύνατο να αγοραστούν σε τεράστιες ποσότητες. Με αλλα λόγια καλύτερα οι S-400 να καταναλωθούν ενάντια στους LORA παρά στα Ελληνικά μαχητικά. Κάτι που μας οδηγεί σε ένα ακόμα (πολυ σημαντικό κατα την άποψη μου) επιχείρημα για την απόκτηση τους.

Thras
Guest
Thras

Εύγε! Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν…

ivychris
Guest
ivychris

Και πως θα χρηματοδοτηθεί η πιθανή αγορά των LORA, γιατί τα ATACMS (Deepstrike) φανταζόμαστε πως μπορούν αποκτηθούν. Όμως το δίπολο “βαλλιστικοί πύραυλοι LORA αντί για F-35”, είναι ουτοπικό γιατί δεν αναιρεί τις δυνατότητες του επιτιθέμενου. Θα μπορούσε να ήταν “βαλλιστικοί πύραυλοι LORA vs S-400” & “E-2D Hawkeyes vs F-35”. Ορθά οι LORA είναι αποτροπή για επίγειους στόχους, όπως εξάλλου και οι Deepstrike, αλλά τι θα κάνουμε με τα F-35? Και γιατί αυτή η επιλογή? Γιατί τα Hawkeyes, είναι τα μάτια του γερακιού, δεν τα αντιλαμβάνεσαι ότι σε παρακολουθούν (AN/APY-9 UHF!!! AESA) και κατευθύνονται/cueing (AIM-120C/D) από αποστάσεις στα όρια της εμβέλειας… Read more »

Leonidas
Guest
Leonidas

To E-2D Hawkeyes μπορεί να δει το F35 ???Αν είναι όντως έτσι, αυτό πρέπει να πάρουμε πρώτα πρώτα και μετά οτιδήποτε άλλο, γιατί και F35 να πάρουμε το σίγουρο είναι ότι αν κάνουν αυτοί την κίνηση πρώτοι θα τα καταστρέψουν πριν τα απογειώσουμε αφού δεν θα ξέρουμε ότι έρχονται.Γιατί όμως δεν συζητιέται πουθενά…?

ivychris
Guest
ivychris

Γιατί πολλοί λένε & γράφουν να αναβαθμίσουμε το ΣΑΕ, το οποίο θα είναι “sitting duck” σε περίπτωση σύρραξης. “Developed by Lockheed Martin, the AN/APY-9 is an Ultra High Frequency hybrid mechanical/electronically scanned radar system designed to counter stealth mechanisms, as described in a National Defense University publication. The radar uses a longer wavelength between 10 and 100 cm generated by frequencies higher than 300MHz to identify aircraft using stealth measures that would normally render them undetectable. In order to maximize the advantages of both mechanical and electronic radar scanning, the AN/APY-9 system operates in three separate modes: Advanced Airborne Early… Read more »

Iceman
Guest
Iceman

Τώρα με μπερδέψατε… Αυτό που γνώριζα έως τώρα, είναι ότι το link16 δεν μπορεί να μεταδώσεις παραμέτρους βολής για εκτόξευση πυραύλων παρά μόνον την γενική εικόνα της κατάστασης. Απο εκεί και πέρα θα έπρεπε το έτερο μέσον, με δικά του μέσα να προσφέρει λύσεις για την εκτόξευση των πυραύλων.

gdmast
Guest
gdmast

Οι προμήθεια των Lora, είναι τελείως διαφορετικό θέμα με το τι θα κάνουμε με τα F-35 (όπως και τι θα κάνουμε π.χ. με το Anatolu κ.λπ.). Δεν συμφωνώ άλλωστε ότι με τους Lora ακυρώνουμε τα F-35. Είναι γνωστό ότι για τα F-35 χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό δυνατοτήτων (ξεκινώντας από τα ραντάρ και τους αισθητήρες μας κ.λπ).
Ούτε φυσικά οι Lora θα στοιχίσουν 1 δις (μόλις 11,2 εκ η τετράδα μαζί με το Lynx).
Το σύστημα Lora/Lynx, είναι ένα κορυφαίο και οικονομικό σύστημα πυροβολικού, του οποίου τις δυνατότητες έχουμε απολύτως ανάγκη. Επιπλέον, εξοικονομούνται πόροι και αποστολές από την Π.Α.

ivychris
Guest
ivychris

Τραγικό σφάλμα.
Multibattle είναι πλέον το περιβάλλον.
Αναιρώντας στον αντίπαλο τον αιφνιδιασμό, ουσιαστικά του αναιρείς όλο το σχεδιασμό και πέραν της αποτροπής, αποκτάς το πλεονέκτημα του τόπου & τρόπου διεξαγωγής μιας μάχης ή πολλαπλών μαχών, με πλεονέκτημα.
Δεν υπάρχει Α/φος vs Α/φους & τανκ vs τανκ ή ΠΡΒ vs ΠΡΒ.
Αυτά ξεχάστε τα

gdmast
Guest
gdmast

Φυσικά και έχεις δίκιο. Ίσως εγώ δεν ήμουν τόσο σαφής (ή δεν έγινα κατανοητός). Δηλαδή: 1) Είναι σαφές, ότι θα πρέπει να έχουμε ΟΛΕΣ εκείνες τις υποδομές για αντιμετώπιση του F-35. Δεν συζητείται. Και σε αυτό ούτε αντέλεξα ούτε αντιλέγω.. 2) Είναι σαφές (για μένα) ότι η τυχόν προμήθεια του Lora, είναι παντελώς ανεξάρτητη της προμήθειάς μας ή όχι με F-35 (αυτή είναι η ένστασή μου σχετικά με το άρθρο). Εκείνο που λέω είναι ότι. θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα βομβαρδισμού σε ένα μεγάλο βάθος, χωρίς το κόστος του αέρα και της διακινδύνευσης αεροσκαφών (τα οποία θα χρειάζονται και… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

OK, αλλά πρώτα να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες αναβάθμισης των υπαρχόντων MLRS, να αποκτήσουμε αυτούς τους επιπλέον 36 που έχουμε παγώσει εδώ και 5 χρόνια, να κοιτάξουμε τι κάνουν οι Αμερικανοί με τους δικούς τους που δοκιμάζουν AMRAAM-SL από MLRS… και τότε αν δεν επαρκούν όλα τα ανωτέρω, πάμε για καινούργιο σύστημα, εφ’ όσον έχουμε καλύψει όλες τις άλλες τρύπες, στο ΠΡΒ και όχι μόνο

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πυραυλικό σύστημα που να είναι δυτικό, να έχει βεληνεκές 300 χλμ και να είναι οικονομικό. Ειδικά κορυφαίο και οικονομικό δεν πάνε με τίποτα μαζί. Είναι σαν να λες για μία καινούργια Φεράρι ότι είναι οικονομική.
Γράφεις για μόλις 11,2 εκα. η τετράδα με τον εκτοξευτή. Τι θα πει ,,μόλις 11,2 εκατ,, ??
Τα εκατομμύρια τα έχεις για φυστίκια ?

gdmast
Guest
gdmast

Φυσικά δεν τα έχω για φυστίκια. 8 εκ είναι το κόστος μονάδας του συστήματος εκτόξευσης, τα υπόλοιπα όπως λέει και το άρθρο 4 Χ 800 χιλ. ο πύραυλος. Η ονομαστική τιμή του Lynx (8 εκ) μπορεί και να πέσει (ίσως και αρκετά) κατόπιν διαπραγμάτευσης. Δεν ξέρω αν τα Ισραηλινά συστήματα θεωρούνται δυτικά (δεν είναι ΝΑΤΟ). Όμως μια ματιά στις τιμές σε κάποια που πιθανά θα μας ενδιέφεραν, αποδεικνύει ότι έχουν πολύ καλές τιμές. Επιπλέον το cep του ATACAMS να είναι πάνω απο 50μ. (νομίζω και παραπάνω) ενώ του Lora κάτω από 10! (9 για την ακρίβεια). Επίσης έχει δίκιο ο… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

LORA, ATACMS, Deepstrike, Excalibur κλπ πρέπει να έχεις στη φαρέτρα των όπλων ΠΡΒ, αλλά το F-35 δεν θα το εξοπλίσεις με JDAM ή Paveways σε εξωτερικούς φορείς για να απωλέσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, από μια διείσδυση στην ενδοχώρα του αντιπάλου. Όμως το F-35 θα σου καταδείξει τους στόχους για να χρησιμοποιήσεις το πυραυλικό ΠΡΒ με απόλυτη ακρίβεια. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς οφείλουν να ακολουθούν προτεραιότητες. Αν ο αντίπαλος προμηθευτεί F-35, τότε τα LORA, MLRS κλπ θα είναι εκτεθειμένα, γιατί ο αντίπαλος θα έχει αυτό που δεν θα έχουμε εμείς. “situational awareness” & όχι circumstantial… Μόνο γι αυτό το λόγο… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

ivychris, δε νομίζω ότι γενικά έχεις άδικο. Νομίζω ότι λίγο μας μπέρδεψε όλους το δίλημμα του άρθρου (Lora αντί F-35), το οποίο νομίζω ότι δεν πρέπει να τίθεται καν σαν δίλημμα. 1) Η προμήθεια του F-35 από την Ε.Α. είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όχι μόνο διότι μια ανάλογη εναλλακτική ευρωπαϊκή πάει για το 2040 και βλέπουμε (FCAS), αλλά και διότι ακόμα και εάν δεχθείς κτύπημα από F-35, εάν έχεις και εσύ, θα ανταποδώσεις με ίδια χαρακτηριστικά πλεονεκτήματος. Οι ικανότητες κατάδειξης του F-35 (όπως και άλλων μέσων όπως λες), είναι επίσης αναγκαίες και για την Π.Α. και για το… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Το κόστος του πυραύλου αυτού είναι πολύ προσιτό (για τη συγκεκριμένη εργασία). Εκτοξεύεται από το σύστημα Lynx του οποίου η τιμή είναι επίσης προσιτή (περί τα 8 εκ.), συνήθως σε διαμόρφωση 4. Αυτή θα ήταν μια εξαιρετικά καλή επιλογή για εμάς και προσιτή. Όσον αφορά το πυροβολικό (για να μην γίνει λόγος για τα αντιαρματικά), υπάρχουν και άλλα τουλάχιστον 4 βλήματα/πύραυλοι που θα άξιζε να προμηθευτούμε από το Ισραήλ (και λόγω ποιότητας και λόγω κόστους). Δηλαδή και τον Accular και τον Extra και τον Predator Hawk (πέραν φυσικά του Stunner). Όλοι οι παραπάνω πύραυλοι των Ισραηλινών είναι και νέοι και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όπως και να έχει θα πρέπει να αγοράσουμε νέα μαχητικά αεροπλάνα ενώ για πυραύλους εδάφους-εδάφους θα πρέπει να αγοράσουμε την νέα έκδοση του ATACMS (με βεληνεκές 300 χλμ) και όχι άλλο τύπο κάνοντας έτσι συλλογή όπλων.

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Οι lora δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τους deepstrike, ενώ παράλληλα, δεν έχουμε καμία ένδειξη περί αποδέσμευσης των τελευταίων από τους Αμερικανούς. Εδώ δεν αφήνουν mlrs στα νησιά (ο λόγος που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη τα μτχ…) και περιμένουμε deepstrike; Το αν το ΓΕΑ θέλει F-35 και πόσα, εξαρτάται και από τις αποστολές που αυτά θα αναλάβουν. Με την ύπαρξη lora κλπ, οι ανάγκες κρούσης, περιορίζονται.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oύτε θα αφήσουν να έχουμε LORA στα νησιά, ούτε άφησαν να εγκατασταθούν κάποτε οι SA-2 στην Kύπρο, ούτε πολύ αργότερα οι S-300, κ.ο.κ. Εδώ ακόμη και η τότε υπουργός εξωτερικών διέταξε τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Αντώνη Γράψα να απομακρύνει τους άντρες των ειδικών δυνάμεων που ήταν ως φρουρά σε βραχονησίδες λέγοντας του επί λέξη και σε αυστηρό ύφος ότι ,,δεν θα μου χαλάσεις εσύ την εξωτερική πολιτική !!,,. Είναι πολλά πράγματα που τα αγνοεί ο κόσμος που ονειρεύεται MLRS, LORA, ATACMS, S-300, S-400 κτλ αντίστοιχα όπλα σε ακριτικά νησιά μας. Μιας που ανέφερα και κάποια αντιαεροπορικά όπλα από το Γ.Ε.Α είχαν… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Πάντως, μια χαρά ελέγχεις π.χ. με Lora στην Ξάνθη και τα Δαρδανέλια και την Αν. Θράκη. Και τα παράλια μια χαρά από την Εύβοια και την Αν. Κρήτη.
Εάν έχεις την εμβέλεια που πρέπει, δεν χρειάζονται αυτά τα συστήματα στα ακριτικά νησιά.
Από εκεί και πέρα, όντως ρόλο παίζει και η πολιτική., πάντα όμως μέχρι ενός ορίου. Το όριο πλέον μπορεί να είναι άλλο με τη συμπεριφορά της τουρκίας προς τις ΗΠΑ τελευταία.

ECG
Guest
ECG

Ασχετο σχολιο το ξερω οτι σχολιαζω μια λεπτομερια ομως μου τράβηξε το ενδιαφέρον…
“Οι πύραυλοι σε σιλό θα μπορούσαν εύκολα να καταστραφούν, το ίδιο και τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά οι πύραυλοι που θα είχαν διασπαρεί στην ρωσική στέπα με οχήματα ή τρένα, θα ήταν μια κόλαση. ”

Για τους πυραυλους σε σιλο το καταλαβαίνω. Τα υποβρύχια ομως τι τα κανει πιο ευαλωτα;;
Γιατι εγω μεχρι τωρα νομιζα οτι το πιο δυσκολο ειναι ο εντοπισμος των υποβρυχίων

data
Guest
Panagiotis Karatasios

Συμφωνω απολυτως με το αρθρο αλλα σκεπτομαι αν οι εκαστοτε κυβερνησεις θα τολμουσαν να το κανουν.

dimitrov
Guest
dimitrov

Φτιάχτηκα!

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

όλα ωραία αλλά με τι λεφτά? και με ποιο κράτος? ούτε νια αναβάθμιση f-16 δεν μπορεί να προχώρηση , από τη διάβασα κάπου κιόλας έμπειροι ιπτάμενοι φεύγουν από την αεροπορία, αυτή η χώρα διαλύεται με το ζόρι ανασαίνουμε επιλογές υπάρχουν πολλές λεφτά και κράτος δεν υπάρχει ποια και δεν λέω πως φταίει μόνο η τωρινή κυβέρνηση αλλά και για αυτές που υπήρχαν και γι αυτές που θα έρθουν, RIP Ελλάδα sad

Aris
Guest
Άρης

Οι ερωτήςεις είναι:
Το GPS το κλείνει ο Σαμ και εσύ πετάς στα κουτουρού…για να λειτουργήσει ο οπτικός ανιχνευτής πρέπει να είσαι κοντά…εκεί πως φτάνεις;;;;
Ποιος μου λέει ότι ο Ισραηλινός σε οποιοδήποτε σύστημα μου δώσει δεν θα μπορεί να παρεμβληθεί και να γνωρίζει που είναι;
Τι υποστήριξη θα έχεις αν αλλάξουν οι συμμαχίες; Δείτε Τουρκία και ότι έχει πάρει από Ισραήλ.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Υπαρχει το ρωσικό glonass (το οποίο πολυ το φοβάμαι) αλλα και το κινεζικό beidou( το οποίο πολυ μου αρέσει)
Μπράβο στην Π&Δ που έχει αύξηση άρθρα για κινεζικά οπλικά συστήματά

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

LORA συμπληρωματικό του F35.
Οχι αντικαταστατο.
Οπως λέτε και για τους Τούρκους με SOM και BORA.Τελικα 20 F35 μας φτάνουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πήγαινε πες το στο Γ.Ε.Α που θέλει 80 F-35A.

Αργύρης Παγγουρέλιας
Guest
Αργύρης Παγγουρέλιας

ΑΜΗΝ!

XVI M/K
Guest

Εξαιρετική η πρόταση του άρθρου σας. Ένα οπλικό σύστημα οικονομικά προσιτό, επιχειρησιακά ευέλικτο, αποδεσμευσιμο από την χωρα-προμηθευτη. Οι πονοκεφαλοι που θα προκαλέσει στους θρασύδειλους εξ ανατολών είναι προφανείς. Τι είναι αυτό που λείπει? Η πολιτική βούληση. Από ηγεσίες που βρίσκονται σε μόνιμη αφασια/ανικανότητα. Που έχουν διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα κατά του έθνους: Έχουν εγκαταλείψει την αποτροπή. Η προμήθεια οπλικών συστημάτων όπως το LORA ενισχύει πάνω από όλα την αποτροπή.

Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Καλά όλλα αυτά, αλλά για να γίνει κάτι καλό θέλει πλάνο/σχεδίαση και χρήμα.
Θέλει συνεργασία με χώρες, αναγένηση της αμυντικής βιομηχανίας, ένα εθνικό όπλο, uavs, οικονομικότερος λύσεις, θωράκιση των νησιών. Ως προς το χρήμα κλείνει ο Ιανουάριος και ακόμη δε βλέπω να έρχερε ο λογαριασμός που μας έταξε ο πρώιν ΥΑ και που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει όσο μπορεί.

CKfurious
Guest
CK

Εξαιρετικό άρθρο
Έχω σχολιάσει πολλές φορες πως δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους γείτονες αεροπλάνο προς αεροπλάνο φρεγάτα προς φρεγάτα άρμα προς άρμα πυροβόλο προς πυροβόλο.
Πρέπει να κινηθούμε σε εξωσυμβατικές λύσεις και μια τέτοια είναι οι συγκεκριμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι.
δυστυχώς και σε αυτό το τομέα οι γείτονες είναι μπροστά

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Πολλά τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης, αλλά και λίγες (πιστεύω) οι πιθανότητες πραγματοποίησης της. Εξηγούμαι: 1. Δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ αντίδρασης σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της Τουρκίας. 2. Δεν κινδυνεύουν οι χειριστές της ΠΑ, ούτε τα πολύτιμα μαχητικά. 3. Σημαντική μείωση των επιχειρησιακών υποχρεώσεων της ΠΑ για προσβολή προστατευμένων στόχων υψηλής αξίας. 4.Κόστος που μπορεί να αναλάβει η Χώρα μας. 5.Επιμερισμός-κορεσμός των μελλοντικών Α/Α δυνατοτήτων του αντιπάλου (S-400,Patriot) και απομείωση του αποθέματος βλημάτων σε περίπτωση που επιλέξει να τους καταρρίψει. 6.Ταχύτατη επίτευξη αποτελεσμάτων, σε μια σύρραξη όπου οι πρώτες ώρες-ημέρες μάλλον θα κρίνουν και την τελική έκβαση. 7.Μικρές ανάγκες επάνδρωσης (σχετικά με… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Εκπληκτικά ευθύβολες διαπιστώσεις και εισηγήσεις, ως συνήθως.

Iomar
Guest
Μάριος

Καλημέρα,

Από τότε που ξεκινήσατε τα άρθρα σχετικά με τις επιλογές εξοπλισμών από το Ισραήλ ήλπιζα ότι θα εστιάζατε στα όπλα εδάφους-εδάφους (ρουκέτες και βαλιστικούς πυραύλους) που προσφέρει.

Η πρότασή μου είναι να υιοθετήσουμε το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας.

Να αναπτύξουμε, δηλαδή, μερικές εκατοντάδες πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και πυραύλων με ρουκέτες EXTRA και πυραύλους LORA στην Θράκη, και άλλους τόσους στο Αιγαίο.

Να δούμε μετά ποιος θα την έχει μεγαλύτερη την εμβέλεια.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Διαφωνω με την αποκτηση βαλλιστικων πυραυλων γιατι ετσι έμαθα να σκεφτομαι. Εξηγουμαι: δεν εχουμε την αχανη σε εκταση πατριδα για να τους κρυψουμε. Αρα θα τους εχουμε σε δυο τρια σημεια μαζεμενους. Οι Τουρκοι, οχι αναγκαστικά οι ιδιοι αλλα ισως αλλοι καλοθελητες, θα τους ξετρυπωσουν ευκολα. Και μετα boom. Πως? Δεν γινεται? Απαντηση:11/07/2011. Δεν μου το βγαζετε απο το μυαλο, συλλογη ανεμοποριας. Αντιθετα τα βληματα πλευσεως (β/π) ειναι πιο μικρα, κρυβονται πιο ευκολα, εχουν μεγαλυτερη ακριβια και οριακα πιο…ευελικτο βεληνεκες. Να το κανω λιανα, πιο ευκολα χτυπαει καποιος τα φραγματα σε Τιγρη & Ευφρατη με β/π παρα με βαλλιστικους. Γενικα… Read more »

Μακ
Guest
Μακ

Δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να αμυνθουμε έναντι της υπεροπλιας των γειτόνων είναι….. Τα πυρηνικά.
Γιαυτό έχουν και οι ισραηλινοί τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο συμβατικές θα καταστρέψει μια γέφυρα, ένα κτίριο (που θα έχει αδειάσει ) κάτι σημειακο. Thats it.
Οι Τούρκοι τους βλέπω άλλωστε να αποκτούν στις επόμενες δεκαετίες. Και ναι θα τους αφήσουν. Δεν τους χαλάνε κανένα χατίρι στο τέλος.

Σταμάτης Ραπανάκης
Guest

Ο μόνος τρόπος να αμυνθούμε απέναντι στην Τουρκία είναι να είμαστε σοβαροί. Τα στελέχη των Ε.Δ. πρέπει να αμοίβονται ικανοποιητικά (στο μέτρο του εφικτού) και οι εξοπλισμοί να πάψουν να θεωρούνται σπατάλη χρημάτων. Επίσης πρέπει η χώρα να παράγει τεχνολογία και όχι δημοσίους υπαλλήλους.

Πιστεύω ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ θα είναι στενότερες τα επόμενα χρόνια. Ειδικά στο Ισραήλ πρέπει να έχουν καταλάβει ότι ο αντισημιτισμός της Τουρκίας δεν είναι απλά θέμα Ερντογάν. Έχουν κάθε συμφέρον να υποστηρίξουν την Ελλάδα.

nikos
Guest
nikos

Lora η deepstrike k f 35 μαζι δεν χρειάζεται δίλημμα…κ τα δυο χρειάζονται ειδαλως πάσχουμε Είναι πραγματικά σύστημα πολλαπλασιαστής ισχύος, πρέπει κάθε πυροβολαρχια σχεδόν Αιγαίο να έχει , αρκεί να ναι εναντίων πλοιον και χερσαίων στόχων.

nikos
Guest
nikos

Φυσικά τα πυρηνικά θα ελυναν τα προβλήματα της Ελλάδας μας!!!

nikos
Guest
nikos

Φυσικά τα πυρηνικά θα ελυναν τα προβλήματα της Ελλάδας μας.

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει ξεχάστε τα πυρηνικά.

Αν οι Τούρκοι επιτεθούν και δεν σταματήσουν θα τους ρίξεις πυρηνικά;

Αν το κάνεις σε φάγανε όλοι!

nikos
Guest
nikos

Σαν μέσο αποτροπής εννοώ, πιος επιτίθεται σε χώρα με πυρηνικά;;;για πες μου παράδειγμα

evaggelos
Guest
βαγγελης

μου αρεσει που λεμε για φτηνο lora την ιδια στιγμη που αναβαλουμε fos mirage για 5μυρια.

airman
Guest
airman

Δεν χρειαζομασται ΛΟΡΑ , καλυτερος ο ΝΤΗΠΣΤΡΑΙΚ , ειναι φτηνοτερος, χτυπαει μακρυτερα(500κμ) και με δοσεις.

gdmast
Guest
gdmast

Όταν παραχθεί, θα δούμε το κόστος. Είναι επίσης γνωστή η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν αυτά τα βεληνεκή, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η διαμαρτυρία της Τουρκίας. Δεν είμαι σίγουρος αλλά αυτή η εξαγωγή θέλει και άδεια από το Κονγκρέσο. Το καλύτερος δεν ξέρω από που προκύπτει.

Spirit
Guest
Spirit

Ελα ντε πως προέκυψε και φθηνότερος ενώ δεν ειναι ακόμα επιχειρησιακός!!!!!!!!

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Με το πολιτικό σύστημα που έχουμε, το μόνο LORA που μπορούμε να πάρουμε είναι την LORA ENGLISH απο το μικρό σπίτι στο λιβάδι!
Απο εκεί και πέρα του τερατούργημα των Πρεσπών θα εφαρμοστεί και στα ελληνοτουρκικά οπότε δεν θα χρειαστούμε οπλικά συστήματα

nikos
Guest
nikos

Έχεις δίκιο chris Ain. Δυστυχώς συμφωνώ

Nikoss
Guest
Nikos

Δυστηχως τα περιμενουμε ολα απο την ΠΑ..και τι θα πρωτοκανει η ΠΑ?οι αποστολες που θα κληθει να φερει εις περας σε περιπτωση κρισης ειναι παμπολες,ενας βαλιστικος πυραυλος τυπου Lora θα δρασει συμπληρωματικα και αποτελεσματικα,θα δωσει νοημα στη εννοια “αποτροπη”,επισης εαν το κοστος του ειναι πραγματι γυρω στις 800000 τοτε μιλαμε για πραγματικη ευκαιρια..100-150 κομματια μπορουν ανετα να αποκτηθουν..οι Lora δεν μπορουν να ακυρωσουν το ΝΜΑ,η ενταξη ομως ενος αξιοπιστου βαλιστικου συστηματος στις ΕΔ κρινεται απαραιτητη και επιτακτικη..

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Και λιγότεροι φτάνουν, ενδεικτικά στον πόλεμο του κόλπου το iraq εξαπέλυσε 90 scud σε συμμάχους και Ισραήλ…

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

Τότε γιατί δεν κρατήσαμε τους SΜ-1 των αντιτορπιλικών ADAMS να βάζαμε τους εκτοξευτές στην Χίο
και να χτυπάγαμε την Σμύρνη;

57 χιλιόμετρα εμβέλεια έχουν για να χτυπήσουν αεροπλάνα και περισσότερα από 85 χιλιόμετρα αν τους ρίξεις για να χτυπήσουν το έδαφος.

Φανταστείτε 2.000 πύραυλοι να χτυπήσουν σε ένα βράδυ την Σμύρνη τι θα γίνει και τι πανικός θα πιάσει τους κατοίκους που θα φεύγουν αλλαλόφρωνες προς κάθε κατεύθυνση για να ξεφύγουν.

Αν έχεις βγάλει το σύστημα που τους κατευθύνει και το έχεις αντικαταστήσει με περισσότερα εκρηκτικά θα κάνουν μεγάλες ζημιές!

Πόσο θα μας στοίχιζαν; Τίποτα!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

,,2.000 πύραυλοι να χτυπήσουν την Σμύρνη,,. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε 2.000 πυραύλους ούτε σε 2.000 χρόνια από σήμερα.
,,Πόσο θα μας στοίχιζαν ? Τίποτα.,, Ε ναι, 2.000 πύραυλοι είναι τζάμπα. Δεν κοστίζουν τίποτα…

Thras
Guest
Thras

Δεν μπορείς να εκτοξεύεις πυραύλους χωρίς σύστημα διαέυθυνσης γενικά σε μία πόλη μεγέθους Θεσσαλονίκης. Δεν είμαστε η Χαμάς, χώρα της ΕΕ είμαστε. Άλλο στρατηγικοί στόχοι και άλλο άμαχος πληθυσμος! Σοβαρευτείτε!!!

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Guest

Άμα χάσεις τον πόλεμο δεν θα σε λυπηθεί κανείς.
Τρεις είναι οι στόχοι το λιμάνι και τα στρατόπεδα .

Για ΑΑ άμυνα αναφέρθηκα με τα ραντάρ και τους εκτοξευτές των πλοίων.
Από κει και πέρα κάτσε και χάσε τον πόλεμο.

Τώρα αν θέλουμε να αναφερθούμε στα σοβαρά για ψάξτε γιατί τα φράγματα στον
ποταμό Έβρο στην Βουλγαρία είναι γεμάτα κατά 95% με νερό.

Θα σας το στείλω αναλυτικά στο EIMAL την τετάρτη για να ξέρετε.
Αν ανατιναχτούν 5 φράγματα και οι γέφυρες των πρπγεφυρωμάτων του Καραγάτς των Φερών και η σιδηροδρομική γέφυρα θα πλημηρίσουν ακόμα και 20 χιλιόμετρα από το ποτάμι.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Βρε άνθρωπε, και τι είμαστε να πάμε να βομβαρδίσουμε πόλεις με σπίτια απλων πολιτών..το ΙΣΙΣ??? Έλληνες είμαστε..δεν είμαστε τζιχάντια!!!
Να πάμε να βομβαρδίσουμε στρατόπεδα και αεροδρόμια, μαζί σου..να τα ξεσκίσουμε.. αλλά να πάμε να ισοπεδώσουμε τα σπίτια του κοσμάκι, μακρυά απο’μας..!

gdmast
Guest
gdmast

Nikos, το αναφερόμενο κόστος (και του άρθρου) είναι 800 χιλ. αλλά δολάρια. Σήμερα δηλαδή 703 χιλ. ευρώ. Επιπλέον σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα γίνονται και διαπραγματεύσεις για την τιμή (υποθετικά 600 χιλ. ευρώ ή 650). Δεν μπορείς όμως να πάρεις τους πυραύλους χωρίς το σύστημα εκτόξευσής τους. Η ονομαστική τιμή του Lynx, είναι 8 εκ. και υποθετικά με διαπραγμάτευση μπορεί να πάει έως και 7 ή 6 εκ. Εντελώς θεωρητικά (κατόπιν διαπραγμάτευσης), για 120 Lora θα ήθελες (650xιλ. Χ 120=) 78 εκ ευρώ και ας πούμε 10 Lynx σε διαμόρφωση Χ 4 (3 αναχορηγίες π/μ) κόστους 70 εκ. Έτσι συνολικά… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Σόρυ, το post ήταν για το Νίκο παραπάνω.

Thras
Guest
Thras

Είναι προφανές ότι αν με κόστος πχ 400 εκ μπορούμε να βρεθούμε με περίπου 30 εκτοξευτές και 300 βλήματα του βεληνεκούς και των επιδόσεων του LORA πρέπει να μπεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα. τριάντα θέσεις εκτόξευσης σε διάφορα σημεία της μεθορίου χτυπάνε όλους τους στρατηγικούς στόχους σε τουρκικό έδαφος. Μάλιστα σε τέτοια ποσότητα θα είναι δυνατή η εξαπόλυση αρκετών βλημάτων ανά στόχο και σχεδόν βέβαια η καταστροφή τους. Επιπλεόν απελαυθερώνεται η ΠΑ από την επίθεση σε τέτοιους προστατευμένους στόχους που απαιτούν ολόκληρα πακέτα αεροσκαφών και επικεντ΄ρωνεται στην αεροπορική υπεροχή και την υποστήριξη των ΕΣ/ΠΝ στα πεδία των μαχών. Η άλλη… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

ΑΚΡΙΒΩΣ. Μην μας διαφεύγει όμως ότι οι Scalp Naval, όντας ένα άλλο εξαιρετικό βλήμα, μπορεί και αυτό να είναι πολύ καταστρεπτικό. Ιδίως λόγω του ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς και επιπλέον ότι μπορεί να βληθεί και από πλοίο που μπορεί να είναι στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ ή οπουδήποτε, κάτι που σημαίνει βεληνεκές έως και πολύ πίσω από την Άγκυρα ή και το αεροδρόμιο Ινσιρλίκ. Βέβαια αυτές τις δυνατότητες τις πληρώνεις πολλαπλάσια από το κόστος του Lora. Όμως είναι μια δυνατότητα που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Φοβερό το άρθρο, άστοχος ο τίτλος..! Όσον αφορά την κεντρική ιδέα του άρθρου, συμφωνώ και επαυξάνω, όσον αφορά την σύγκριση του ενός όπλου με το άλλο, την θεωρώ άστοχη. Τα F-35 τα θέλουμε για να μπορούν να μπουν μέσα στο εχθρικό έδαφος, αόρατα, να καταστρέψουν ραντάρ και γενικά πράγματα που θα τυφλώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον εχθρό και θα δώσουν στόχους στο τσουνάμι που θα έρχεται από πίσω να τα κάνει όλα λαμπόγιαλο!!! Το τσουνάμι αυτό θα μπορεί να αποτελείται από μαχητικά αεροσκάφη, πύραυλοι πλεύσης που θα εκτοξευτούν από πλοία, βαλλιστικοί πύραυλοι και ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού. Μπορεί και… Read more »

nikos
Guest
nikos

Σαν μέσο αποτροπής εννοώ, πιος επιτίθεται σε χώρα με πυρηνικά;;;για πες μου παράδειγμα

ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Guest

Αίγυπτος, Συρία το 1973.

Δεν μπορείς να ρίξεις πυρηνικά ξέχασε το.
Σαν μέτρο αποτροπής αν μου ρίξεις θα σου ρίξω και εγώ.

nikos
Guest
nikos

Καμία σοβαρή χώρα δεν επιτίθεται σε χώρα με πυρηνικά…άμα έχανε το 73 το Ισραήλ κ κινδύνευε λες να μην έριχνε.; ενοειται και δεν χρησιμοποιούνται εύκολα κ θα απαντήσει κ ο άλλος αν έχει

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Ενδεχομενος ο τίτλος να έχει να κανει με πιθανή άρνηση των ΗΠΑ για διάθεση F 35 στην Ελλάδα σε περίπτωση που ισχύσει εμπάργκο στην Τουρκία.
Φυσικα ο Lora αποτελεί μια εξαίρετη ασύμμετρη αντιμετώπιση, ποιο θα ήταν ομως το επόμενο μαχητικό για την ΠΑ αν μας απαγορευτεί το F-35?
Να ληφθεί υπόψιν οτι θα πρεπει να αντιμετωπίσει το TFX……

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

Για διαβάστε παρακάτω: Μήπως τα «γεμάτα Βουλγαρικά φράγματα» είναι η «ασφάλεια της Γραμμής Έβρου»;Κι αν «αδειάσουν αθόρυβα»; 22/04/2014 — Λακεδαίμων Rate This Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος Πριν λίγα χρόνια η «ομάδα Παπαχελά» έκανε ένα ρεπορτάζ γύρω από τις πλημμύρες στον Έβρο… Ένα συχνό φαινόμενο σ’ εκείνη την περιοχή. Μέσα από το ρεπορτάζ μάθαμε πως υπεύθυνοι γι’ αυτό ήταν, όχι η μητέρα φύση, αλλά η Βουλγαρική Ενεργειακή – Αγροτική πολιτική. Ήθελαν τα φράγματά τους όλα γεμάτα κατά 95% ώστε να έχουν πάντα άφθονο νερό για τα υδροϋλεκτρικά τους εργοστάσια αλλά και για την αγροτική τους παραγωγή. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε… Read more »