27.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Το χρονοδιάγραμμα του F-35 θα καθυστερήσει αν η Τουρκία βγει "εκτός", λέει...

Το χρονοδιάγραμμα του F-35 θα καθυστερήσει αν η Τουρκία βγει “εκτός”, λέει η Αμερ. Υφυπουργός Άμυνας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πρόγραμμα F-35 πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τόσο καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα όσο και αυξήσεις του κόστους, αν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα – όμως το Πεντάγωνο εργάζεται για τρόπους μείωσης του ενδεχόμενου αυτού, δήλωσε η Υφυπουργός Άμυνας για Προμήθειες και Βιωσιμότητα Ellen Lord σε μια συνέντευξη τύπου στις 10 Μαΐου. “Βλέπουμε πιθανή επιβράδυνση ορισμένων παραδόσεων κατά τα επόμενα δύο χρόνια εάν η Τουρκία αποχωρήσει από το πρόγραμμα F-35”, δήλωσε η Lord, καθώς και “κάποιες πιθανές επιπτώσεις στο κόστος. Αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε και τα δύο και προσπαθούμε να τα εξομαλύνουμε, ενώ οι εταίροι είναι υποστηρικτικοί με την επιμονή των ΗΠΑ να αναγκάσουν την Τουρκία θα απορρίψει τα σχέδιά της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S400 και αντ’ αυτού να στραφεί σε κάτι που είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ”. Είπε ακόμη ότι συναντήθηκε πρόσφατα με τους άλλους εταίρους του JSF στις Βρυξέλλες, σε διάσκεψη των διευθυντών των εξοπλισμών και όλοι υποστηρίζουν την προσέγγιση των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι “ένας πολύ καλός προμηθευτής για το πρόγραμμα F-35”, δήλωσε η Lord, σημειώνοντας ότι οι χώρες-εταίροι απολαμβάνουν συμβάσεις εφοδιασμού τμημάτων του F-35 βάσει αξίας. Είπε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία που θα εμπόδιζε την αποχώρησή της από το πρόγραμμα.

Η σχεδιαζόμενη από την Τουρκία προμήθεια του συστήματος S400 έχει δυσαρεστήσει τόσο τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσο και την Ουάσιγκτον καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι Ρώσοι τεχνικοί θα αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του F-35 εάν τους επιτραπεί να δουν τα δύο συστήματα να λειτουργούν εκ του σύνεγγυς. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά του αμερικανικού συστήματος αεροπορικής άμυνας Patriot ως υποκατάστατο του S400, λέγοντας ότι η πώληση και παράδοση του S400 είναι πλέον μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και το σύστημα θα παραδοθεί αυτό το καλοκαίρι. Η κυρία Lord αρνήθηκε να εξηγήσει την απόρριψη της Τουρκίας στο σύστημα Patriot, λέγοντας μόνο: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε για να αντικαταστήσουμε το S400 με το Patriot».

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 για την αεροπορική της δύναμη. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη εκτελούν ήδη πτήσεις στην Luke AFB της Αριζόνα, το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης των F-35A.

Ο Πρόεδρος Trump πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο 2019, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο αναμένονται να συζητήσουν διάφορα ζητήματα όπως το εμπόριο, η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, όπως η συμφωνία για τους S-400. Το S-400 μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί την περίοδο της επίσκεψης του Trump.

Ο Υποναύαρχος Mat Winter, υπεύθυνος του προγράμματος F-35, με γραπτή δήλωση προς την υποεπιτροπή τακτικής αεροπορίας (House Armed Services) την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το αναμενόμενο κόστος του F-35 μπορεί να μην δικαιολογεί τη μετάβαση σε πολυετή προμήθεια όταν οι παρτίδες 15, 16 και 17 έρχονται για διαπραγμάτευση. Οι εταίροι του JSF θα δεσμευτούν συλλογικά για ένα πολυετές “block buy” για τις παρτίδες 12, 13 και 14 και αναμενόταν ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να το ενσωματώσουν αφού αρχίσει η παραγωγή πλήρους ρυθμού, όπως το επιτρέπει το αμερικανικό δίκαιο.

Η κα Lord δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι “πρόωρο” να συζητιούνται οι παρτίδες 15, 16 και 17, όταν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη Παρτίδα 12. Αναμένει να συνάψει σύμβαση με την Lockheed Martin για τη Παρτίδα 12 κατά την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος. Συμπλήρωσε επίσης ότι συναντάται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lockheed Martin Marillyn Hewson σε μηνιαία βάση και πιστεύει ότι η εταιρεία “συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Άμυνας, για να κατανοήσει πραγματικά το κόστος στη γραμμή παραγωγής.” Η Lord ανέφερε ότι το Πεντάγωνο γίνεται όλο και καλύτερο στην αξιολόγηση των δεδομένων, κάτι που επιτρέπει στο Υπουργείο Άμυνας να «υπολογίσει σωστά τα αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να διατηρήσει τον αριθμό των αεροσκαφών που παράγονται από αυτή τη γραμμή σύμφωνα με το συμφωνηθέν παραδοτέο, κάθε χρόνο». Το Πεντάγωνο και η Lockheed συνεργάζονται για να “συγκρατήσουν” τα κόστη, όπως είπε, καθώς αυξάνεται ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής.

Ερωτηθείσα εάν εξακολουθεί να είναι στόχος η πολυετής προμήθεια στο F-35, η κα Lord απάντησε: “Δεν είμαι βέβαιη ότι θα το ονομάσω στόχο, αλλά είναι υπό εξέταση. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε μια πολυετή προμήθεια. “Οποιαδήποτε απόφαση θα βασίζεται σε δεδομένα και προς το παρόν, συλλέγουμε δεδομένα”, είπε. Τέλος, συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει ότι το θέμα των F-35 με την Τουρκία επηρεάζει άλλους πελάτες και τις πωλήσεις  των ΗΠΑ προς ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Οι πωλήσεις μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο, αλλά η κα Lord κατέληξε: “Είμαστε σε ένα πολύ περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και ως αποτέλεσμα, ορισμένες πωλήσεις θα αμφισβητηθούν λίγο περισσότερο, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αλλά και του Κογκρέσου, πάντως υπάρχει μια συσσωρευμένη ζήτηση, προφανώς “

Πηγή: AirForceMagazine


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Παῦλος Πιτσελᾶς

”…εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία που θα εμπόδιζε την αποχώρησή της από το πρόγραμμα…..”, το οποιο μαλλων σημαινει πως ο εκβιασμος της Τουρκιας εχει ηδη κερδη.

Spyros

Απορία: εμείς τι προτιμούμε απέναντί μας, F-35A/B και PATRIOT (μετά από κωλοτούμπα Ερντο) ή κάτι Ρουσικό σε μαχητικό (Su-35?) και S-400;

Flight

Εσείς τι λέτε;

Spyros

Δεν έχω ιδέα.

Προφανώς εξαρτάται και από το τι θα έχουμε εμείς, κάτι για το οποίο προσωπικά είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος — ποιό ΝΜΑ, καθίστε να δούμε ένα έρμο F-16 να φεύγει για ΗΠΑ, να δούμε πως όντως θα έχουμε κάποια στιγμή κάποια V…

Flight

Θα κάνουμε σχετικό άρθρο, πρόμις!

Can

If i was a Greek I would prefer the Combo of F-35/S-400.
The US would have more leverage against Turkey and would be more able to pressure Turkey in any Conflict with Greece.

S-400 will probably a Door opener for more Cooperation with Russia. Putin already stated that more Defense Projects are on the line.
There are Rumors that Turkey will get SU-35 and also new Engines which are being developed for SU-57 for Turkish TFX Project.

Em.Ti

If you mean as combo F-35s from Greece and S-400s from Turkey, then it is the most probable scenario, even though it is still unclear whether Greece will ever get the F-35. These rumors you are referring to are widespread about Su-35 in THK and Russian engines for the TF-X Project. But still there are a lot of variables in play: the US (and the Europeans) certainly would hate to just hand over Turkey to the Russians and NATO loosing one ally. So, we could see a last minute shift to European weapons (well, not US but still not Russian)… Read more »

Ww2

Gt me to f15x δεν πάνε πίσω λόγο τού κινητήρα ;

Em.Ti

Βάσει του νόμου CAATSA, όσο αγοράζει τους S-400 αποκλείεται από όλες τις προμήθειες αμερικάνικου οπλισμού.

MUSTAFA

και τα κεφάλια μπερδεύονται
όλοι οι τίτλοι διαφέρουν
να είναι πιο ρεαλιστική
Είστε συναισθηματικοί …

Kimon

At least write in English , so we could understand what you are trying to say, your comments are becoming a joke!! Unless you don’t know English!!!!!!!

Πάνθηρ

Μπορει να ειμαι χαζος, δεν ξερω, παντως μπερδευτηκα λιγακι….Ποιος παει να κανει την κωλοτουμπα τελικα, η Τουρκια ή οι ΗΠΑ….?

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Εδώ η κυρία λέει ότι εργάζονται για μείωση και περιορισμό της ζημιάς αρα η Αμερική έχει ήδη λάβει τα μέτρα της ο ερντι μάλλον κολωτουμπα θα κάνει δεν νομίζω να είναι τόσο εύκολο να εκβιάσει τους αμερικανούς ο κάθε ένας! Αλλιώς δεν θα ήταν υπερδύναμη εδώ και καιρό!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

81
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...

Το Βερολίνο χαιρετίζει την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα»,...

Ρωσικό πολεμικό συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στην είσοδο της Βαλτικής

Ρωσικό πολεμικό συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στην είσοδο της Βαλτικής σήμερα το πρωί.Το περιστατικό έγινε ενώ υπήρχε πυκνή ομίχλη στην περιοχή και επιβεβαιώνεται από...

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε...

Τα ΗΑΕ επιθυμούν συμφωνία για τα F-35 μέχρι τον Δεκέμβριο!

Τα ΗΑΕ θα ήθελαν να γιορτάσουν τη φετινή τους εθνική εορτή, στις 2 Δεκεμβρίου, με μια συμφωνία για την αγορά του «αόρατου» μαχητικού 5ης...
- Advertisement -