Απώλεια ιρανικού Su-22
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2013 November #330
Αγορά
To αεροπλανο της φωτο ειναι SU-22UM3 (με κινητηρα R-29).
To MiG-21 δεν είναι στην φωτογραφία?
Oχι SU-22 ειναι, προσεξε πχ το σχεδιο της καλυπτρας(το MIG-21 δεν εχει παραθυρακι αναμεσα στις δυο θεσεις) ,οι πυλωνες στα φτερα, το σχημα της ουρας, το ποσο κοντα στο ρυγχος ειναι η καλυπτρα κλπ.
Eπισης το οτι ειναι UM3 και οχι UM3K (με κινητηρα AL-21) διακρινεται απο την εντονη τριγωνικη προεκταση του καθετου σταθερου(το UM3K εχει πιο καμπυλωτη προεκταση) και τις βοηθητικες εισαγωγες αερα (στο πισω μερος της ατρακτου λιγο πιο κατω απο την τριγωνικη προεκταση-παλι το UM3K εχει διαφορετικες).
Πολύ καλή παρατήρηση. Αφού όμως το Ιράκ είχε τα -22Μ4Κ με AL-21F, γιατί να πάρει το εκπαιδευτικό με τον R-29? Μήπως το ιρανικό της φωτό είναι από άλλη πηγή (Υεμένη, ρωσικό απούλητο, ρωσικό από εκπαιδευτικό σύνταγμα για ξένους πελάτες);
-22UM3K υπάρχει και με AL-21F πάντως (σαν το -17UM3) … Πώς τα ξεχωρίζουν στα χαρτιά (και ο εσωτερικός χαρακτηρισμός της Σουκόι ίδιος είναι) ποτέ δεν κατάλαβα.
Επειδή η λύση ήταν σε βλάβη τόσο της επιτάχυνσης (οπισθέλκουσα της πίσω ατράκτου, παρά την κατά τι μεγαλύτερη ώση του Τουμάνσκι) όσο και της εμβέλειας (υψηλότερη ειδική κατανάλωση), φιάσκο σαν των βρετανικών Φάντομ δηλαδή, η μόνη ερμηνεία είναι ότι οι Λυούλκα χρειάζονταν για το Su-24 και η παραγωγή ήταν πεπερασμένη …
Νομιζω οτι δεν ηταν τα μονα του εκπαιδευτικα με αυτον τον κινητηρα( δεν εχω τωρα μπροστα μου τα αντιστοιχα βιβλια Soviet and Russian Military Aircraft in the Middle East και Famous Russian Aircraft: Sukhoi Su-7/Su-17).



To πιο πιθανο ειναι να εχει να κανει με την ημερομηνια παραλαβης, πχ τα -22Μ4 αρχισαν την παραγωγη τους απο το 84 και μετα , ενω το UM3 απο το 82.Το Ιρακ αρχισε να αγοραζει SU-20-22 απο την δεκαετια του 70.
Εδω αναφορα για το -22Μ4
Eδω για το UM3 με R-29 απο το 1982 ( το ενδιαφερον ειναι οτι μιλαει μονο για 9 αεροπλανα-ισως λογο αναγκης να τα σκουπησε το Ιρακ)
Εδω για το UM3K με AL-21
Eδω απο τις σπανιες φωτο του SU-22 με 4 βληματα αερος-αερος.
Τα περουβιανά είναι κούκλες, ιδίως σε αμμουδί/καφέ … Γενικά έχω περί πολλού το Φίττερ, και νομίζω το -17/22Μ4 ήταν επιπέδου Τζάγκουαρ (συνδυάζοντας μάλιστα τις αρετές της γαλλικής – κατευθυνόμενα με λέιζερ όπλα – και της αγγλικής – πλοήγηση ακριβείας – έκδοσης) και ίσως Κορσαίρ (εξαιρουμένης εμβελείας – φορτίου). Απορώ ειλικρινά γιατί παρήγαν ταυτόχρονα το πολύ πιο δύσκολο πτητικά και αναξιόπιστο ΜiG-27 (εξαίρεση το φοβερό -K Flogger J2 με το Kaira των Fencer, που όμως ήταν τόσο υψηλού φόρτου εργασίας για μονοθέσιο ώστε εγκαταλείφθηκε μετά από 200 κομμάτια ..). Αλλά και οι πιο πρωτόγονες εκδόσεις του Φίττερ (μεταβλητής γεωμετρίας πάντοτε) ήταν τίμια αεροσκάφη με αξιοπρεπές φορτίο, ενώ και η ταχύτητά τους ήταν ένα στοιχείο επιβιωσιμότητας (τα Φάντομ τα πήγαν πολύ καλύτερα από τα Α-4 στο Κιππούρ για αυτό το λόγο, 35 αντί 55 απωλειών σε πιο επικίνδυνες αποστολές).
Tουλαχιστον 14 ειναι τα γνωστα ιρακινα SU-22UM3 ( και αλλες χωρες πχ το Περου το εχουν αγορασει).
Απο αυτα 11 διεφυγαν στο Ιραν, επισης ειναι γνωστο και 1 SU-22UM3K του Ιρακ.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, και εδώ και για το θέμα των αμερικανικών περι- και υπερπτήσεων. Έχεις γνώμη για τα πρόσφατα του Γκόρντον Russian/Soviet Aircraft in the Middle East & Russian Tactical Aviation since 2001 ; Ρωτώ γιατί δεν κατόρθωσα να βρω σε Amazon, Gooogle books κλπ δειγματοληψία, και οι εντυπώσεις μου απο τα προηγούμενα είναι ανάμικτες: Ενώ τα βιβλία του για IA-PVO, DA, VVS ήταν μνημειώδη και τεράστιας πληροφοριακής αξίας, τα Russian/Soviet Aaircraft in Africa /Asia είχαν πάρα πολλές δεκάδες σελίδες με κωδικούς (χωρίς συσχέτιση με c/n εργοστασίου, ημερομηνίες παράδοσης και απόσυρσης, τελική τύχη κλπ.), πολλέσ φωτό-χαμηλής ανάλυσης screenshots από διαδίκτυο και γενικά λίγα ουσιώδη. Είναι και ο Κούπερ με τα African MiGs & Arab MiGs που έχει υψώσει τον πήχυ βέβαια … Αλλά δεν φτάνει στην εποχή απο το Γιομ Κιππούρ ως σήμερα … Θα τα πρότεινες αυτά τα δύο; Μλαντένοφ για ρωσικά μαχητικά του ΨΠ πήρες; Έχει και επιχειρησιακά ή μόνο τεχνικά;
Tα εχω ολα αυτα

Ψαχνοντας για το SU-22 εβγαλα και μια φωτο το Sovier Air Defence Aviation 1945-1991.
To Russian/Soviet Aircraft in the Middle East εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι τοσο προσφατο, ηταν απο τα αρχικα μαζι με αυτο για την Αφρικη, το πιο προσφατο ειναι για τα αεροπλανα στην αμερικανικη Ηπειρο.
Για το Asia εχεις ενα δικιο , μονο τα ινδικα να βαλεις φτανει.
Το Russian Tactical Aviation since 2001 το εχω διπλα μου
Περιγραφει τα νεα μοντελα αεροσκαφων και ελικοπτερων καθως και τις συγκρουσεις σε Γεωργια και Συρια (μεχρι την ημερομηνια που κυκλοφορησε).
Η αληθεια ειναι οτι δεν μπορω να ειμαι αντικειμενικος κριτης του Gordon,μου αρεσουν τα βιβλια του και μονο και μονο σαν αρχειο θα τα παρω.Για τον Κουπερ δεν μπορω να πω κατι γιατι δεν εχω κανενα.
Mladenov εχω μερικα για SU-25, MIG-21, MI-24, ειναι αλλη κατηγορια απο τον Gordon (πιο μικρα βεβαια ) και εχει μεσα και επιχειρησιακα χαρακτηριστικα εκτος απο τα τεχνικα
Τωρα περιμενω το ΜΙG-19 ,απο το καλοκαιρι στο περιμεμενε με εχουν (το Amazon) , μου εδωσαν νεα ημερομηνια αφιξης για 22 Νοεμβριου,αντε να δουμε.Μια φορα το MIG-17 (oπως και το -15) ηταν εξαιρετικα.
Και πάλι ευχαριστώ θερμά για την απόκριση, το Famous Russian Aircraft/Su-7/17 το έχω και είναι εκπληκτικό, όπως και το αντίστοιχο για το MiG-21, το Aerofax του για τα Fitter έχει ένα θέμα γιατί στις εκδόσεις (ιδίως τις εξαγωγικες του Μ4) τα αθροίσματα παραγωγής που δίνει δεν ανταποκρίνονται στα όσα πράγματι αποκτήθηκαν από τις χώρες αυτές, ΣτΒ και τρίτες. Αλλά γενικά πάρα πολύ καλό. Μάλλον θα πάρω αυτά που μου λες, το τελευταίο φαίνεται καλό. Για Μλαντένοφ εννοούσα τη βίβλο των 320 σελίδων, που από την προεπισκόπηση φαίνεται πολύ καλή (για τους πρώιμους τύπους)
https://www.amazon.co.uk/gp/product/178155496X/ref=ox_sc_sfl_title_10?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE#reader_B01DFKB406
… αν και διερωτώμαι κατά πόσον αξίζει η δαπάνη (το έχασα ο βλαξ, για 6 μήνες το είχε 24 λίρες, τώρα 40) δεδομένου ότι έχω όλα τα Red Star & Aerofax, συν τα περισσότερα Famous Russian Aircraft. Αλλά μου φαίνεται διαφορετικός, όχι τόσο αναλυτικός στην εξέλιξη και στα “βυζαντινά” της ΕΣΣΔ όσο ο Γκόρντον, αλλά με πιο κριτική ματιά ως προς τα πορίσματα.
Αυτό που σου συνιστώ ανεπιφύλακτα, και πιστεύω – γνωρίζοντας πλέον τον ενθουσιασμό σου για το αντικείμενο – ότι θα είναι μια τεράστια ευχαρίστηση που θα προσφέρεις στον εαυτό σου, είναι ο Κούπερ … δες τη δειγματοληψία σελίδων, μιλάμε για πλήρη κριτική και αξιολογική καταγραφή των τεχνικών, επιχειρησιακών και διπλωματικών/πολιτικών δεδομένων, με αναλύσεις για επιμέρους οπλοσυστήματα ή καινοτομίες σε ξεχωριστά πλαίσια …
http://www.harpia-publishing.com/OurBooks?page=1
http://www.harpia-publishing.com/galleries/AMV5/index.html
http://www.harpia-publishing.com/galleries/AMV4/index.html
Το κακό είναι ότι σταματούν στο τέλος του Πολέμου του Γιομ Κιππούρ, και διψώ για πληροφορίες σχετικά με τη δράση σοβιετικών μέσων νεότερης τεχνολογίας (Su-20/22, MiG-23, MiG-25, Mi-24) … Για Ιράν-Ιράκ υπάρχει η ανυπέρβλητη βίβλος των Μπίσοπ/Κούπερ από Schiffer Publishing, αλλά για Συρία είναι που θέλω να πάρω του Γκόρντον για Μέση Ανατολή … Ελπίζω να έχει πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία για αθροίσματα παραγγελιών και παραδόσεων ανά τύπο, και βέβαια για επιχειρήσεις …
To ζητημα ειναι οτι ενω υπαρχουν παρα πολλα βιβλια δεν μπορω να τα παρω ολα σημερα.
Αλλες εποχες μπορει να αγοραζα ολο τον ελληνικο αμυντικο τυπο της εποχης (γυρω στα 8 περιοδικα ) και αλλα τοσα περιοδικα αυτοκινητου-μοτοσυκλετας .Βαλε σε αυτα αλλα 8 ξενα αμυντικα περιοδικα και αλλα 8 παλι ξενα αυτοκινητου-μοτοσυκλετας.
Προσθεσε και μερικα αλλου ενδιαφεροντος πχ ΗΧΟΣ,ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ κλπ θα δεις οτι ο μηνας ειχε 30 ημερες και εγω αγοραζα 35-36 περιοδικα συν 4-5 εφημεριδες καθε ΣΒΚ. Eχω δωσει τρελα λεφτα.
Αυτα κοπηκαν τωρα οποτε εκανα την επιλογη να αγοραζω μονο Gordon.
Ναι, είναι ειρωνεία τώρα που έχει ό,τι λαχταρά κανείς, φυσικά όλοι έχουμε κόψει τις παλιές αμαρτίες, εγώ από αυτοκινήτου πλέον τίποτε, από αεροπορία μόνο “Π” (παλαιότερα Air Forces Monthly, Air International & Combat Aircraft Monthly ανελλιπώς, συν η βιβλιοδεσία καθενός σε δύο τόμους ανά έτος …). Το ebay και το Amazon Marketplace παρέχουν πάντως αρκετές ακόμη δυνατότητες για αξιόλογες εκδόσεις σε ευτελές κόστος …