16.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
- Advertisement -

LOTUS: Το πρώτο Ευρωπαϊκό drone επόμενης γενιάς από την INTRACOM DEFENSE (ναι, είναι Made in Greece!)

- Advertisement -

 Στα τέλη του 2020, η INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης ύψους 9,7 εκ. € με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System). Το αναπτυξιακό έργο LOTUS είναι ένα από τα 16 ευρωπαϊκά προγράμματα που επιλέχθηκαν, κατόπιν αξιολόγησης από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για χρηματοδότηση από την Eυρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Τα έργα αυτά εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defense Industrial Development Programme – EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

LOTUS: Next Generation Tactical UAV from Greek Company INTRACOM DEFENSE for ISR missions

Το LOTUS θα υλοποιηθεί από Κοινοπραξία με επικεφαλής την IDE και εταίρους από την Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του ΓΕΑ), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία και την Ολλανδία.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος LOTUS

Το σύστημα LOTUS θα είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό, αξιόπλοο και διαλειτουργικό Τακτικό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (Τακτικό ΣΜηΕΑ), χαμηλής παρατηρησιμότητας, σχεδιασμένο για εφαρμογές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Η INTRACOM γράφει ιστορία! LOTUS, το νέο Drone επόμενης γενιάς για την επιτήρηση συνόρων

Αποτελείται από ένα «μητρικό» σκάφος με πολλαπλούς αισθητήρες που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και τέσσερα μικρότερα drones. Αυτά μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να εκτελούν σύνθετες αποστολές αναγνώρισης, ενώ το μητρικό σκάφος παραμένει σε απόσταση ασφαλείας.

Σχεδίαση και Αυξημένη Ασφάλεια

Λόγω της μεγάλης προόδου των τελευταίων ετών στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους, του βάρους και της κατανάλωσης των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, το LOTUS διαθέτει τις δυνατότητες ενός συστήματος MALE σε μικρότερο μέγεθος και κόστος.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται στο πρότυπο NATO STANAG 4671, ιδιαίτερα απαιτητικό για τακτικά ΣΜηΕΑ. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του LOTUS συμπεριλαμβάνεται η εύκολη ενσωμάτωσή του σε πολιτικό εναέριο χώρο, κάτι που διευκολύνει την μελλοντική επιχειρησιακή εκμετάλλευση του συστήματος.

Project LOTUS: Ένα UAV με δυνατότητες “επιστημονικής φαντασίας” από ελληνικά χέρια κέρδισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξή του

Με την καινοτόμο σχεδίαση Blended Wing Body (BWB) του LOTUS επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της ενεργούς διατομής ραντάρ (Radar Cross Section – RCS) καθώς και το μειωμένο υπέρυθρο και ακουστικό ίχνος. Επιπρόσθετα, έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι επεκτάσιμο, τόσο ως προς την ενσωμάτωση ποικίλων φορτίων αποστολής, όπως συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, όσο και ως προς την τροποποίησή του σε combat ΣΜηΕΑ, με την μετατροπή των drones που μεταφέρει σε περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munitions), με την προσθήκη αντίστοιχου εκρηκτικού μηχανισμού.

Η δυνατότητα του LOTUS να εκτελεί αποστολές εξ’ αποστάσεως (stand-off operations) με χρήση των ενσωματωμένων drones, βελτιώνει δραστικά την επιβιωσιμότητά του σε εχθρικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση προσφέρει αυξημένη αποτελεσματικότητα στην χρήση του.

H Intracom Defence, leader στα Ευρωπαϊκά Αμυντικά Projects. Τα LOTUS και SMOTANET θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς Πόρους (EDIDP)

Ευελιξία και Διαλειτουργικότητα

Στο πλαίσιο ενός δικτυοκεντρικού πολέμου (net-centric warfare), η δυνατότητα μετάδοσης των πληροφοριών που συλλέγονται στη διάρκεια αποστολών επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), είναι θεμελιώδους σημασίας. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα συστήματα, τα οποία καθιστούν δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στην πληροφορία, το LOTUS είναι πλήρως διαλειτουργικό με τα εγκατεστημένα συστήματα επικοινωνιών της χώρας.

Τα μέχρι σήμερα τακτικά drones βασίζονται σε ζεύξεις από σημείο σε σημείο μεταξύ του αεροχήματος και του σταθμού εδάφους, με αποτέλεσμα την μειωμένη αντοχή σε περίπτωση παρεμβολών και τον αυξημένο κίνδυνο εντοπισμού της θέσης του Σταθμού Εδάφους από τον αντίπαλο. Οι ζεύξεις δεδομένων του LOTUS αντίθετα επιτρέπουν τη δημιουργία δικτύου διασυνδεδεμένων πομποδεκτών στο έδαφος διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη επικοινωνία με το αερόχημα και τη μέγιστη ευελιξία στην τοποθέτηση και λειτουργία των σταθμών ελέγχου.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια

Τόσο το μητρικό σκάφος όσο και τα drones χρησιμοποιούν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντίληψη του περιβάλλοντος (situation awareness) και για την αυτόνομη εκτέλεση μέρους της αποστολής τους (autonomy).

Η μεθοδολογία ανάπτυξης του συστήματος LOTUS βασίζεται στην αρχή “security-by-design”, δηλαδή οι αρχές της κυβερνοασφάλειας ενσωματώνονται στη σχεδίαση, με αποτέλεσμα το LOTUS να αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων συστημάτων, στα οποία η μεταγενέστερη ενσωμάτωση της αντίστοιχης λειτουργικότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη, δαπανηρή και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη.

INTRACOM DEFENSE delivers additional surveillance capability to the Hellenic Navy

Το σύστημα LOTUS αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει την ικανότητά της στην παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, με τον συντονισμό εγχώριων και ξένων εταίρων από την ελληνική εταιρία INTRACOM DEFENSE, η οποία αξιοποιεί την συσσωρευμένη τεχνογνωσία της από την συμμετοχή της σε διεθνείς κοινοπραξίες για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπομονάδων σε πυραυλικά και αεροπορικά συστήματα. Παράλληλα το ΥΠΕΘΑ, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις και να αποκτήσει σύντομα ένα Ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

67 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
67 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Έλληνες πιλότοι μαχητικών σε ξένες αεροπορίες, με την Ελλάδα στη ψυχή τους!

Από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις πτήσεις με σύγχρονα τζετ μαχητικά ήταν όλοι τους παρόντες. Μοναδικές ιστορίες θάρρους, ηρωισμού θυσίας και αφοσίωσης στην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος των φρεγατών του ΠΝ από τον...

21
Με συντονιστή τον Χρήστο Κτενά, και τις παρουσιάσεις του Δημήτρη Μητσόπουλου, το Naval Defence Innovation Forum  μπήκε στο 3ο και τελευταίο κομμάτι...Κτενάς Χρήστος: Βασίλη...
- Advertisement -
Card image

April #011 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Θυμηδία: Η ρωσική πρεσβεία μέμφεται την “ευρω-αλληλεγγύη” της Ελλάδας

Θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter, σύμφωνα με την οποία, "Είναι προφανές ότι η καταναγκαστική "ευρω-αλληλεγγύη" προκαλεί ζημιά στα...

Αναστασιάδης για Πενταμερή: Είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητική σύσκεψη, μακάρι το ίδιο και η Τουρκία

Την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.Κατά τη συνάντηση,...

Στη Βεγγάζη τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό...