16.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Εμπορικά πλοία για πολεμικές επιχειρήσεις! Λύσεις για την Ελλάδα, με ελάχιστο ή περιορισμένο κόστος

- Advertisement -

Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι πολλές. Φυσικά αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα, είναι κατά κύριο λόγο κύριες μονάδες του Στόλου, δηλαδή φρεγάτες ή έστω κορβέτες, που θα επιτρέψει στο ΠΝ να “ανοιχτεί” στην Ανατολική Μεσόγειο και να προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να καλύψει το αδελφό μας Κράτος, την Κύπρο μας.

Με τόση εκτεταμένη ακτογραμμή, και τόσες χιλιάδες νησιά, νησίδες, βραχονησίδες, χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δυνάμεις είτε για ενίσχυση είτε για ανακατάληψη εθνικού εδάφους, από έναν αντίπαλο που είναι κατά κύριο λόγο αναθεωρητικός.

ThinkOutOfTheBox: Αντί για Iver Huitfeld ή [email protected], χρειαζόμαστε περισσότερο τα Absalon, και το εννοούμε!


Πρόσφατα είχαμε γράψει για την ανάγκη εισαγωγής σε υπηρεσία πλοίων σαν τα Absalon, τα οποία ίσως να έχουν μεγαλύτερη αξία για εμάς από ότι ψηφιακές φρεγάτες όπως οι [email protected] Αξίζει να διαβάσετε το παραπάνω άρθρο, για να μπορεί κάποιος να καταλάβει πως το Ναυτικό δεν είναι για να ανταλλάσει κανονιές ή πυραύλους με τον αντίπαλο, αλλά μια δύναμη ελιγμού που μπορεί να φτάσει παντού στον πλανήτη, και σίγουρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται να μπορεί να υποστηρίξει και μέσα που θα απειλούν ασύμμετρα τον αντίπαλο, όπως για παράδειγμα με επιθετικά ελικόπτερα ή UCAV/UAVs. Οι Τούρκοι, που είναι large στον τομέα αυτό, κατασκευάζουν ένα ελικοπτεροφόρο με την ευγενική και πληρωμένη συνεισφορά των Ισπανών.


Τώρα, οι ανάγκες σε πλοία υποστήριξης είναι τεράστιες. Και δεν μιλάμε μόνο για πλοία τύπου ΕΤΝΑ, αλλά και σε κάθε είδους πλοία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσφορά των δυο πλοίων υποστήριξης από το Ίδρυμα Λασκαρίδη στο ΠΝ, που κάλυψε πιεστικότατες ανάγκες σε τέτοια πλοία. Αλλά οι ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων απαιτούν οι διοικητές στο θέατρο των επιχειρήσεων να έχουν πολλές επιλογές. Και αυτές δεν μπορούν να προσφερθούν με μερικά S-70B6, αλλά θέλουν να έχουν στην “παλέτα” των λύσεων OH-58D, AH-64A+/DHA, CH-47D κι ότι άλλο χρειαστεί.

Αποβατικό LPD για το Περού με κόστος… ενός μαχητικού! (@D_Mitch)


Βέβαια υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα πολύ χαμηλού κόστους σε σχέση με κάποιο “κλασικό” LHD/LPD. Αρκεί κάποιος να θέλει, και το βασικότερο, να έχει βρει τους πόρους. Βέβαια εκεί θα πεταχτούν κάποιοι “γνώστες” και θα αρχίσουν να λένε περί “εμπορικών” λύσεων, χαμηλής επιβιωσιμότητας κοκ. Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πως μια μέτρια λύση είναι πολύ καλύτερη από μια “μη λύση”. Συνεπώς, μπορούμε να ζητάμε στον φανταστικό μας κόσμο AH-64E αντί OH-58D, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη να πληρώσει. Ίσως το 2015 δεν μάθαμε όλοι πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
Ακόμη όμως και οι λύσεις τύπου Περού και Ινδονησίας έχουν ένα κάποιο κόστος, που δεν μπορούμε να το καλύψουμε, τουλάχιστον με τις παρούσες συνθήκες και προτεραιότητες. Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε, είναι να μετατρέψουμε εμπορικά πλοία σε προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων, που φυσικά θα δρουν σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο στόλο. Από εκεί θα μπορούν να εξορμούν ελικόπτερα, UAV/UCAV αλλά και άλλα μέσα (μικρά αποβατικά), που θα μπορούν να ενισχύσουν ή να ανακαταλάβουν ένα νησί ή μια βραχονησίδα. Ή, και γιατί όχι, να μεταφέρουν τον πόλεμο βαθιά στην περιοχή του αντιπάλου.

Εμπορικό πλοίο που μετά από μετασκευή εξυπηρετεί κινεζικά επιθετικά ελικόπτερα, κι όχι μόνο!

Φυσικά, πλοία του είδους θα ήταν εξαιρετικά και για την ενίσχυση της Κύπρου. Έτσι, ελληνικά μαχητικά ελικόπτερα, εξορμώντας από τη Ρόδο ή την Κρήτη, θα μπορούσαν να έχουν μια ενδιάμεση βάση πριν φτάσουν στην Κύπρο. Όπως επίσης, θα μπορούσαν να επιχειρούν από εκεί κι όχι από την Κύπρο, που θα πλήττεται από την εχθρική αεροπορία και τους βαλλιστικούς πυραύλους του αντιπάλου.
Θα πουν πολλοί, πως χρειάζονται εξειδικευμένα σκάφη για την αποστολή αυτή… σίγουρα υπάρχουν εξειδικευμένα σκάφη, αλλά δυστυχώς αυτά κοστίζουν, και στην αγορά αλλά στη διατήρηση σε υπηρεσία. Το θέμα όμως είναι πως χώρες, που αντέχουν να αγοράζουν εξειδικευμένα σκάφη, τολμούν και βάζουν σε υπηρεσία και πολιτικά σκάφη, τα οποία υπηρετούν κανονικά, και σε καιρούς ειρήνης. Δεν μιλάμε μόνο για το Atlantic Conveyor που χρησιμοποιηθήκε αλλά ατύχησε, αλλά για πλήθος άλλων σκαφών. Έτσι θα δούμε πολιτικά σκάφη σε υπηρεσία με το USN αλλά και το Κινεζικό Ναυτικό.

Ενισχύεται η αμερικανική παρουσία, το USS Hershel «Woody» Williams στη Σούδα


Θα μας πει κάποιος “και τι ξέρουν οι Αμερικανοί”… Σωστό, αν σκεφτεί κανείς πως τους αντιγράφουν και οι Κινέζοι! Έτσι λοιπόν έχουμε δει αντίστοιχες “λύσεις” και στην Κίνα. Κι ενώ η κλάση USNS Montford Point (T-ESD-1) έχει φτιαχτεί για να μεταφέρει κυρίως LCAC, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αντίστοιχα πλοία για επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων. Έτσι, μπορούν να έχουν προωθημένες βάσεις όπου θελήσουν, όποτε το θελήσουν.

Τέτοιου είδους βάσεις μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από το ΠΝ. Οι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να εξασφαλίσουν πλοία, τα οποία είναι πλέον εκτός κερδοφορίας σε εξευτελιστικές τιμές, και με απλές μετασκευές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ΠΝ. Το σημαντικό όμως θα είναι πως τα πλοία αυτά, θα μπορούν να έχουν πληρώματα εφέδρους, προερχόμενους από το Εμπορικό Ναυτικό.
 

Η συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vassilis13
Active Member
Vassilis13 (@vassilis13)
2 months ago

Το πρώτο που πρέπει να κανει η Κύπρος ειναι να βοηθήσει τον εαυτό της κ να αγοράσει είτε υποβρύχια, είτε 4 go wind 2500/3100 μιας που εχει πάρε δώσε με Γαλλία, κ καλά κανει.
Καλή η ιδέα σας, αλλα προτεραιότητα έχουν οι νεες φρεγάτες ώστε να είμαστε όντως μαχιμοι κ να στηρίξουμε τους Κύπριους.
Καιρός να κινηθεί κάτι επιτελους κ να μην ειναι η σαπίλα mmsc…

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
2 months ago
Reply to  Vassilis13

Θα πρεπει οντως η Ελλαδα οτι αγορα κανει απο τους Γαλλους να την συνοδευσει μαζι με την Κυπρο. Πιστευω τα υποβρυχια ειναι must για τους Κυπριους και κατι σαν τα samp t

George
Active Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Vassilis13

Με την Kership για OPV δεν συζητάει η Κύπρος?
Υπάρχει πάντως στα προιόντα της και μεγάλο OPV που προέρχεται από την μικρή Gowind, την L’Adroit με 20άρι πυροβόλο Σε κάθε περίπτωση ούτε Κυπριακό ναυτικό ούτε ακτοφυλακή είναι βιώσιμα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να είχε μια (1) βαριά μεταχειρισμένη μηχανότρατα με κυπριακή σημαία -αν ποτέ αποφασίσει να ζητήσει το λόγο για τις γεωτρήσεις ναυτικώς-και τα χρήματα να δαπανηθούν πιο ορθολογικά για την άμυνα της

jw4799
Active Member
jw4799 (@jw4799)
1 month ago
Reply to  Vassilis13

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα να προμηθευτεί η Κύπρος υποβρύχια!

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
2 months ago

Οι μελέτες υπάρχουν και είναι πολλές δεν ξεκαθαρίσατε όμως αν ενδιαφέρετε το ναυτικό μας;
Μετασκευές σχεδίων φορτηγών οχηματαγωγών με 30 κόμβους που δέχονται τα πάντα ελικόπτερα σινούκ και χάριερ. Μπορούν να μεταφέρουν τα πάντα και να ρίξουν στην θάλασσα αμφίβια θωρακισμένα, φουσκωτά ή LCPV.
Για το F-35 δεν έχω ενδιαφερθεί να μάθω όλα τα στοιχεία αλλά η μετατροπή θα στοιχίζει πολύ για να το βάλεις επάνω.
Πλοία των 20,000 τόνων με δυο μηχανές των 35,000 ίππων με 30,5 κόμβους ταξιδεύουν.
Υπάρχουν μετατροπές καταμαράν σε αποβατικά κλπ.
Από μια φωτογραφία που είδα τότε που εγκαινιάστηκε η γραμμή Πειραιάς Συρία, από το πλοίο όπως ήταν μου ήρθε η ιδέα το 1987 αν δεν κάνω λάθος.
Ένα φορτηγό οχηματαγωγό με ελεύθερο άνω κατάστρωμα με μια μικρή υπερυψωμένη γέφυρα που έμπαιναν από κάτω τα φορτηγά. Αυτό το πλοίο μπορούσες να το μετατρέψεις στης κατάλληλες διαστάσεις για βοηθητικό αεροπλανοφόρο πλοίο μεταφοράς ενισχύσεων και μετά με ειδικές πατέντες και για αποβάσεις.
Δεν είναι κάτι το δύσκολο ούτε ακριβό η ιδέα όμως για 4 φορτηγά οχηματαγωγά και 8 επιβατικά οχηματαγωγά εξαρχής κατασκευασμένα με οπλισμό ραντάρ κλπ. Που θα τα δίναμε με επιδότηση στους εφοπλιστές για της γραμμές Ελλάδα Ιταλία και Πειραιάς Κρήτη και θα τα χρησιμοποιούσαμε σε περίπτωση πολέμου.
Δεν άρεσε στους υπευθύνους αυτή η ιδέα.
Σε ερώτηση μου πως θα στείλετε ενισχύσεις με τα άοπλα επιβατικά οχηματαγωγά το βράδυ για να ενισχύσετε τα νησιά! Που αν μας χτυπήσουν 4 από αυτά οι Τούρκοι θα χάσουμε 2.000 στρατιώτες και τον πόλεμο, δεν το ξέρετε αυτό πως εκεί θα χτυπήσουν οι Τούρκοι;
Τελικά θέλουμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με τη Τουρκία ναι ή Όχι;
Αν ναι γιατί κάνουμε όλα τα αντίθετα από αυτά που πρέπει;
Αναρωτιέμαι; Έχω κάνει λάθος;

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
2 months ago

Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσαν να απασχολούν ένα ναυτικό που έχει τα υπόλοιπα προβλήματα του λυμένα.
Οι δικές μας ανάγκες είναι άλλες και έχουν προτεραιότητα.
Στην τελική, έχουμε 1500 νησιά, τι προσφέρει αυτό το πλοίο καλύτερα από τη Χίο ας πούμε;
Αν έχεις όλα τα μέσα για να ανακαταλάβεις ή απλά καταλάβεις εχθρικό έδαφος, υπάρχουν τόσα εμπορικά που μπορείς να επιτάξεις. Πλοίο υποστήριξης ελικοπτέρων στο αιγαίο είναι μάλλον πολυτέλεια για μας.
Όσο αφορά την Κύπρο, θα δέχεται πυραυλικές επιθέσεις, αλλά το πλοίο θα πλέει ανενόχλητο στο σημείο “γεφυρώματος”;
Αντιπλοικούς δεν έχουν οι τούρκοι; μεζές στο πιάτο δεν είναι, μαζί με τα ελικόπτερα;
Και τελικά, μήπως έχουμε καλύτερη χρήση για τα ελικόπτερα μας αν δεχτεί επίθεση η κύπρος; Μήπως αντ.ι να αγοράζουμε εμείς πλοία για να υποστηρίξουμε ρισκάροντας την Κύπρο με ελικόπτερα, είναι καλύτερα να αγοράσει η Κύπρος ελικόπτερα και να υποστηρίξει τον εαυτό της;

Spyros_Kapa
Active Member
Spyros_Kapa (@spyros_kapa)
2 months ago

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2020/08/22/surprise-the-chinese-navy-just-transformed-this-cargo-ship-into-an-istant-helicopter-carrier/#660a378a1d44 Έλα ρε τί ξέρουν αυτοί; Το αυτοί αναφέρεται σε Αμερική, Κίνα, Η.Β. , Αυστραλία….

NikosP
NikosP (@nikosp)
2 months ago

Αυτό που μου έκανε εντύπωση παρακολουθώντας την κίνηση στο MarineTraffic είναι οτι οι πλόες των εμπορικών ,αλιευτικών και άλλων σκαφών δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την κλιμάκωση μεταξύ ημών και των γειτόνων. Άρα και αφού δεν μπορούν να γίνουν νηοψίες σε όλα τα πλοία (τα άγνωστης ταυτότητας βέβαια που πλησιάζουν νησιά ,όπως κάποια “ψαράδικα” , θα προειδοποιούνται με απειλή βύθισης) , νομίζω πως η ιδέα δεν είναι καθόλου (μα καθόλου) κακή.
Τώρα τι πλοία θα είναι αυτά , τι θα κουβαλάνε και ποιας σύνθεσης πλήρωμα θα έχουν (θα έβλεπα μάλλον ειδικά εκπαιδευμένους Λιμενικούς) , είναι κάτι που ξεφεύγει από τις γνώσεις και εμπειρία μου

Dimitri_Leeberakees
Dimitri_Leeberakees (@dimitri_leeberakees)
2 months ago

Δυστυχως το παραδειγμα σας δεν ευσταθει. Το πλοιο που χρησιμοποιησαν οι Κινεζοι δεν ειναι ουτε ενα απλο εμπορικο, ουτε φτηνο, ουτε εχει επηρεαστει απο την χαμηλη ναυλαγορα. Επισης εαν δεν με απατα η μνημη καμμια ελληνικη εταιρια δεν λειτουργει τετοια πλοια. Και ο λογος που χρησιμοποιησαν τετοιο πλοιο οι Κινεζοι ειναι οτι ειναι φτιαγμενο να αντεχει τεραστια βαρη με αποτελεσμα να μπορει να υποστηριξει επιχειρησεις ελικοπτερων. Τα απλα φορτηγα η τανκερ ΙΣΩΣ μπορουν να υποστηριξουν ενα Κιοβα (σιγουρα την πολιτκη του εκδοση) αλλα δεν ειναι τυχαιο οτι οσα μπορουν εχουν σημανση στο καταστρωμα την ακριβη θεση η οποια ειναι ενισχυμενη για να αντεχει το βαρος/πιεση. Το πλοιο της φωτογραφιας βυθιζεται ωστε να μπορει το φορτιο του (συνηθως αντλιες εξορυξης η νορβηγικες φρεγατες – χεχε η αμερικανικα καραβια ονοματι Σταρκ) να πλευσει πανω στο καταστρωμα. Τετοια εξειδικευμενα πλοια ειναι ακριβα στην αγορα τους, λιγα στον αριθμο και ακριβα στη λειτουργεια τους. Για αυτο αλλωστε και εχουν 3 Η στο καταστρωμα, ενω η πλειοψηφια των φορτηγων η και τανκερ εχουν απο κανενα εως 1 παρολο που εχουν καταστρωμα πολλαπλασιου εμβαδου.

Last edited 2 months ago by Dimitri_Leeberakees
MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 month ago

Ράμπα…….και F35B…….

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 month ago

ουσιαστικα θα θελαμε 2 σαν το αμερικανο στη σουδα που μετσφερει καλα πραγματακια, παντως σε σχεση με τα σαν αντονιο πιστευω οτι θα ειναι φθηνοτερα.

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 month ago
epampapas
Active Member
epampapas (@epampapas)
1 month ago

Πολύ καλη πρόταση. Ωστόσο ένα τέτοιο σκάφος χρειάζεται προστασία, θα ήταν εξαιρετικος στόχος για τους απέναντι μόνο του ειδικά αν επιχειρούσε κοντά στην Κύπρο.
Είχα υπολογίσει αν η Κύπρος αύξανε το ΑΕΠ για την άμυνα από το 1,5% στο 2%+ που έχει η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μιά Belhara σε 4-5 χρόνια μόνο με τα χρήματα της αύξησης.
Με ASTER-30 για προστασία της νήσου καθώς τα S-300 τα απαγόρευσαν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι.
Αφιερώνουμε και εμείς μια ακόμα φρεγάτα και ενισχύουμε περαιτέρω την άμυνα.
Υπάρχει και η άλλη πρόταση να κάνουμε κοινες μονάδες όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ για μεταγωγικά και α/φη ανεφοδιασμού. Όπως το Λουξεμβούργο έχει A-400 μαζί με το Βέλγιο σε κοινή μοίρα. Εμείς θα το κάνουμε για μονάδες επιφανείας. Ελλάδα, Κύπρος και ίσως και Γαλλία! Ευρωπαική συνοχή δε θέλουμε;;
Για τα ελικόπτερα επιφυλλάσομαι αν μας επιτρέπουν οι ΗΠΑ να επιχειρούν στην Κυπρο. Kiowa και Apache για παράδειγμα. Θα μπορούσαμε να στείλουμε π.χ. 4-6 Κiowa στην ΕΛΔΥΚ? Aμφιβάλω. Γιατι για τους αμερικάνους είναι σα να στελνουμε όπλα τους σε μια χώρα που εχουν εμπάργκο με σκοπό να πολεμήσουν μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Τζιζ
Για αυτό ενώ η Τουρκία φορτώνει διαρκώς τα κατεχόμενα με νέα όπλα εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούμε.
F-16 μπορούμε άραγε να σταθμεύσουμε ή έστω να στείλουμε νόμιμα ή τις 2-3 φορές που το κάναμε ήταν στη ζουλα και μας τραβηξε το αυτί η πρεσβεία;
Αν είχαμε το clearance στο end user aggreement ίσως παίρναμε μαζί με την Κύπρο σε μικτές μονάδες και τα ιταλικά Sea Harrier για χρήση από τέτοιες πλωτές βάσεις.
Αλλά έχουν αμερικανικά υποσυστήματα οπότε δεν παίζει. Η Τουρκία θα τα σκουπίσει πιθανότατα.

Spyros_Kapa
Active Member
Spyros_Kapa (@spyros_kapa)
1 month ago
Reply to  epampapas

Το εμπάργκο έληξε για την Κύπρο. Τυπικά τουλάχιστον.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

64
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά

Related News

Αμερικανοί Πεζοναύτες κατευθύνουν βομβαρδιστικά της Αεροπορίας με drones

Εάν χρειαστεί να πολεμήσουν ξανά στον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα καθοδηγούν βομβαρδιστικά προς τους στόχους τους χρησιμοποιώντας τακτικά drones. Σε ασκήσεις που πραγματοποίησαν...

Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: «Όλα στο τραπέζι για το Ιντσιρλίκ»

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από την νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον, σε...

Η Ε.Ε. βάζει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε σήμερα κυρώσεις στον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιγκόρ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη αξιωματούχο, θεωρώντας τους...