29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

- Advertisement -

Σήμερα επανερχόμαστε στο θέμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς το ναυάγιο της μεταβίβασης μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου FREMM από το Γαλλικό ΠΝ στο Ελληνικό, απέκλεισε την γρήγορη βελτίωση της κατάστασης στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ρίχνουν συνεχώς στο νερό νέα, τουρκικής κατασκευής, πολεμικά πλοία, ενώ εκσυγχρονίζουν με τουρκικής κατασκευής ηλεκτρονικά τις παλαιότερες φρεγάτες τους. Το Τουρκικό ΠΝ με το εξοπλιστικό του πρόγραμμα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, και παρά τα -μάλλον μεγάλα- κενά σε έμψυχο δυναμικό, συνεχίζει να ενισχύεται με ότι πλοίο μπορεί να ενισχυθεί, ενώ φροντίζει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις που έχει κάνει σε παλαιότερα πλοία (ΜΕΚΟ200ΤΝ Track I/II, O.H. Perry). Σημείωση: Σε αντίθεση με την Ελλάδα…

Παρά την εντυπωσιακή οροφή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε φρεγάτες (13 πλοία), και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό ομοιοτυπίας (μόλις δυο τύποι, 9 Kortenaer και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ), εντούτοις η κατάσταση είναι μάλλον άσχημη. Οι 3 από τις Kortenaer έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από καιρό, καθώς τα ηλεκτρονικά τους είναι μουσειακού επιπέδου, οι 6 εκσυγχρονισμένες Kortenaer δεν απέκτησαν ποτέ κάποιο όπλο που θα τις διαφοροποιούσε από τις παλιές, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν λένε να εκσυγχρονιστούν με τίποτα. Τα πλοία παραμένουν αξιόμαχα και αξιόπλοα χάρη στα στελέχη του ΠΝ, και ΜΟΝΟ. Το λέμε μετά λόγου γνώσεως, η κατάσταση είναι μέχρι εδώ και μη παρέκει.

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Η ανάγκη για ενίσχυση με νέα πλοία ήταν γνωστή από την περασμένη δεκαετία. Αλλά τότε την μερίδα του λέοντος της είχε πάρει η ΠΑ, και το ΠΝ απλά πήρε ενίσχυση στα ταχέα σκάφη και στα υποβρύχια. Αλλά οι φρεγάτες δεν ενισχύθηκαν ποτέ, η δυνατότητα αεράμυνας περιοχής που χάθηκε με την απόσυρση των τελευταίων αντιτορπιλλικών Adams δεν ανακτήθηκε ποτέ. Ο αντικαταστάτης των SM-1 ήταν ο Sea Sparrow ή ο ESSM (εδώ κλαίμε).

H ανάγκη για αεράμυνα περιοχής είναι τόσο πιεστική, που η πολιτική ηγεσία πρέπει απλά να υποκρίνεται πως δεν τίθεται θέμα. Η τουρική αεροπορία είναι πολυάριθμη, και έχει θέσει σε υπηρεσία μεγάλο αριθμό stand off όπλων, που μαζί με αντιπλοϊκούς πυραύλους θα κάνουν τις αποστολές της TASMO φονικές για το ΠΝ. Φυσικά η ΠΑ θα προστατεύσει τα πλοία του Στολου, αλλά αυτό θα γίνει υπό συνθήκες. Επίσης η ΠΑ έχει μια τεράστια λίστα με αποστολές, τι θα πρωτοκάνει σε μια σύγκρουση που θα είναι αεροναυτική;

Τουρκικοί εξοπλισμοί. Ησυχία, η πατρίδα κοιμάται…

Επίσης, η ανάγκη προστασίας της ΑΟΖ, έχει κάνει υποχρεωτική την διατήρηση μεγάλου αριθμού πλοίων ικανού μεγέθους (μιλάμε για φρεγάτες) σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος. Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να καλυφθεί με πλοίου μεγέθους φρεγάτας. Το ΠΝ χρησιμοποιεί φρεγάτες αλλά και πυραυλακάτους τύπου Ρουσσέν. Οι τελευταίες είναι εξαιρετικά ικανές στον ρόλο τους, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλοία μεγέθους κορβέτας/φρεγάτας. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ανάπτυξη πυραυλακάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και των Ρουσσέν με τα RAM, είναι επιχειρησιακά “αδόκιμη” (το θέτουμε ευγενικά). Χρειάζονται μεγάλα πλοία, που θα μπορούν να μένουν στην περιοχή για πολύ καιρό, χωρίς κόπωση του πληρώματος. Χρειαζόμαστε φρεγάτες. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τέλος στις “πατέντες”.

Οι φρεγάτες FREMM, αν ποτέ ερχόντουσαν, θα γίνονταν ιδανικές ναυαρχίδες, αλλά δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν αποστολές πλοίων αεράμυνας περιοχής με τους ASTER 15. Θα έπρεπε να λάβουν ASTER 30, με ότι σημαίνει αυτό για το απόθεμα των SCALP Naval, ή απλά θα είχαν δυνατότητες επιπέδου MEKO200HN/ESSM (αεράμυνα σημείου). Ο στόλος χρειάζεται λοιπόν φρεγάτα/ες για αεράμυνα περιοχής, που θα προστατεύει τις ομάδες κρούσης, και θα απομειώνει τα εχθρικά αεροσκάφη και τα stand off όπλα πριν τα εμπλέξουν οι ESSM, Sea Sparrow, RAM, Phalanx.

HMAS Melbourne ενώ βάλλει έναν Standard Missile 2 στην άσκηση RIMPAC 18

Καλά όλα αυτά, τα γνωρίζει πολύ καλύτερα απο εμάς το ΠΝ, και σίγουρα οι αναγνώστες μας. Το θέμα είναι πως η όποια ενίσχυση πρέπει να γίνει με … μαγικό τρόπο, και κυρίως χωρίς λεφτά! Γιατί ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν, αν υπήρχαν θα είχαμε ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, των πλέον πολύτιμων πλοίων μας. Σημειώνουμε πως η περαιτέρω καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ είναι πραγματικά εγκληματική.
Από την αρχή του έτους πολύς λόγος γίνεται για την αγορά γαλλικών πλοίων με χρήση χρημάτων που θα επιστραφούν από την Γαλλία και αφορούν κέρδη ελληνικών ομολόγων.

Τα χρήματα αυτά, που μέχρι και το 2020-2021 μπορούν να φτάσουν τα 2 δις ευρώ, επαρκούν για την αγορά σίγουρα δυο φρεγατών, αλλά το ΠΝ χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 4. Η προτεινόμενη κλάση είναι η [email protected], θα μπει σε υπηρεσία με ρόλο αεράμυνας περιοχής. Το πρόβλημα είναι, πως ακόμη κι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει αυτά τα χρήματα φρεγάτες, κι όχι επιδόματα, τα πλοία θα είναι στο Αιγαίο όχι νωρίτερα από το 2022-2023 (κι αν…). Και δεν βλέπουμε να βιαζόμαστε ιδιαίτερα να κλείσουμε την συμφωνία. Στο μεταξύ, οι μηχανικοί του ΠΝ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ πατέντας προκειμένου να κρατήσουν τις S (κι όχι μόνο πια) αξιόμαχες…

Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή της νέας κλάσης τουρκικών φρεγατών “Instanbul”

Χρειαζόμαστε πλοία χτες. Δυστυχώς, ενώ οι Τούρκοι ρίχνουν στο νερό πλοία MILGEM και ετοιμάζουν τις Istambul/TF-2000, εμείς πρέπει να κινηθούμε έξυπνα και γρήγορα για να βρούμε ικανά πλοία που θα κλείσουν την ψαλίδα. Ασχέτως του τι έχει ακουστεί κατά καιρούς, μόνο πλοία από την Δύση θα μπορούσαν να ενισχύσουν αξιόπιστα το ΠΝ.
Ας ξεκινήσουμε από τις ΗΠΑ. Μετά το “ναυάγιο” των Arleigh Burke, δεν υπάρχουν πλοία που μας “κάνουν”. Το ΠΝ είχε αρνηθεί πολλάκις να πάρει O.H Perry, για πολλούς λόγους.

Το πλοίο είναι ιδανικό για ωκεάνιες επιχειρήσεις, αλλά όχι τόσο για κλειστές θάλασσες. Ο μονός άξονας ήταν μεγάλο μειονέκτημα για το ΠΝ, αλλά ίσως αν γνώριζε την “ξηρασία” που θα ακολουθούσε ίσως οι τότε επιτελείς να είχαν πράξει διαφορετικά. Σήμερα υπάρχουν ακόμη οι τελευταίες O.H Perry σε υπηρεσία, αλλά τα πλοία έχουν αλλάξει ρόλο, και στην θέση του εκτοξευτή Mk13 έχουν ένα … πυροβόλο. Τα πλοία έχουν γίνει ΠΑΘ, και δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλάξει…

Το γερμανικό Ναυτικό δεν έχει αρκετά πλοία για να «βγάζει» αποστολές

Πάμε τώρα στην Ευρώπη, και τους προμηθευτές μας, Γερμανία και Ολλανδία. Και οι δυο δεν έχουν διαθέσιμα πλοία, και μάλιστα έχουν μεγάλες ανάγκες. Η Γερμανία μάλιστα έχει ένα ναυτικό σε διόλου αξιόμαχη κατάσταση, ενώ η Ολλανδία έχει δυο φρεγάτες Karel Doorman (M Class) που θα μας ενδιέφεραν. Τις χρειάζεται όμως και δεν θα τις αποσύρει πριν το 2025! Τότε θα άξιζε τον κόπο να τις πάρουμε, αλλά εμείς χρειαζόμαστε ενίσχυση σήμερα. Οι F123 πάλι θα αργήσουν να αποσυρθούν. Σημειώνουμε πως και οι δυο χώρες δεν θα μας τις παραχωρούσε, θα τις πωλούσε σε “λογική” τιμή, που μάλλον δεν θα ήταν και τόσο “χαμηλή”.

Στο «τραπέζι» των περικοπών και οι φρεγάτες Type 23;

Πάμε σε Ιταλία και Αγγλία. H Ιταλία θα μπορούσε ίσως να αποσύρει λίγο νωρίτερα τα Durand de la Penne, αλλά και πάλι είναι πολύ παλαιά. Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν διαθέσιμα πλοία, ενώ μόνο η Μεγάλη Βρετανία δείχνει να θέλει να αποσύρει σταδιακά τις παλαιότρες Type 23. Η επόμενη όμως Type 23 θα είναι διαθέσιμη σε μερικά χρόνια. Τα πλοία είναι θα λέγαμε ενδιαφέροντα, αν και πολύ μακρυά από την φιλοσοφία που μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει το ΠΝ. Πάντως οι Type 23 θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες, αν δωθούν σε λογική τιμή. H πώληση τριών Type 23 στην Χιλή το 2005 είχε κόστος 135 εκ λίρες. Σήμερα ίσως να πετυχαίναμε κάτι καλύτερο, αν σκεφτεί κανείς την τιμή ευκαιρίας που πωλήθηκε το HMS Ocean! Σημειώνουμε όμως πως οι Type 23 είναι φρεγάτες γενικής χρήσεως, και όχι αεράμυνας περιοχής.

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Η Γαλλία δεν  μπορεί να αποχωριστεί τις FREMM που τις έχουν μείνει ούτε για πλάκα. Τα Cassard είναι από παρωχημένα ως αρχαία, με τεράστιες ανάγκες συντήρησης και στελέχωσης. Μπορεί όμως το Γαλλικό ΠΝ να δώσει δυο από τις Lafayette, αυτές που δεν θα εκσυγχρονιστούν και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Τα πλοία δεν είναι φυσικά αεράμυνας περιοχής, αλλά μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε περιόδους έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΠΝ θα μπορούσε να τις εντάξει άμεσα σε υπηρεσία, ακόμη και χωρίς αλλαγή του πυροβόλου των 100 mm με κάποιο Oto Melara όπως είχαμε προτείνει, ενώ σημειώνουμε πως έχει τους Crotale των LaFayette ήδη σε υπηρεσία!

Η Γαλλία, αν πάρει τελικά το συμβόλαιο των [email protected], θα μπορούσε να μας μεταβιβάσει άμεσα τις δυο φρεγάτες. Μια κίνηση καλής θέλησης θα ήταν η μεταβίβαση άνευ κόστους, καθώς μετά την εισαγωγή σε υπηρεσία των πρώτων [email protected], η Γαλλία θα κέρδιζε από κάποιο συμβόλαιο εκσυγχρονισμού τους. Και άποψή μας είναι πως οι Lafayette θα μπορούσαν να “ταιριάξουν” καλύτερα στο ΠΝ, ίσως και σαν εισαγωγή στην γαλλική λογική, προ εισαγωγής σε υπηρεσία κάποιων [email protected] ή FREMM.

Για το τέλος αφήσαμε την Αυστραλία. H τελευταία αποσύρει φέτος (τυχαίο) τις δυο τελευταίες εκσυγχρονισμένες Adelaide. Οι τελευταίες είναι διαφοροποιημένες OH Perry, που όμως έχουν εκσυγχρονιστεί και μάλιστα έχουν αποκτήσει εξαιρετικές δυνατότητες αεράμυνας. Ο εκτοξευτής Mk13 μπορεί πλέον να κάνει χρήση SM-2 Standard μαζί με Harpoon,  αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι η προσθήκη ενός οκταπλού εκτοξευτή Mk41! O τελευταίος κάνει χρήση Sea Sparrow, αλλά μπορεί να βάλλει και τους ESSM. Συνεπώς οι Adelaide μπορούν να κάνουν χρήση SM-2 KAI ESSM! Τα πλοία ήταν να μεταβιβαστούν στην Πολωνία, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε ήταν ευσεβείς πόθοι κάποιων Πολωνοαυστραλών. Δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος πώλησης, αλλά θεωρούμε πως θα ήταν πολύ χαμηλό, μαζί ίσως το απόθεμα ανταλλακτικών των πλοίων και των SM-2.

Η Πολωνία δεν θα αποκτήσει τις Adelaide, το θέμα ξεκίνησε από τους Πολωνούς της Αυστραλίας

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό άρθρο έχει σαν στόχο να αρχίσει μια συζήτηση που έχει να κάνει με την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ με κύριες μονάδες στόλου. Η ανάγκη υπάρχει αλλιώς δεν θα υπήρχε θέμα FREMM. Θεωρούμε πως η λύση των LaFayette για την Ανατολική Μεσόγειο, και των Adelaide αξίζουν μια δεύτερη ματιά. Επίσης οι Type 23 είναι μια λύση, απλά μάλλον θα ήταν πιο ακριβή στην παρούσα φάση. Οι δυο πρώτοι τύποι θα μπορούσαν με μεταβιβαστούν με πολύ χαμηλό κόστος, και παρά το γεγονός ότι θα αύξαναν την πολυτυπία, θα έδιναν μια λύση για τα επόμενα 10-15 χρόνια, που θα είναι κρίσιμα μέχρι να μπουν νέες κατασκευές σε υπηρεσία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο, όπως συνήθως, σκοπεύει να αποτελέσει έναυσμα συζήτησης ανάμεσα στους αναγνώστες μας. Παρακαλούμε να σχολιάζετε προσεκτικά, χωρίς “φωνές”. Θα συμμετάσχουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην όλη συζήτηση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

232 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
232 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GK_

Εαν λαβουμε υποψη μια σειρα απο περιοριστικους -και παραλληλα χρονικης καθυστερυσης ενταξης σε υπηρεσια- παραγοντες, οι γαλλικες μεταχειρισμενες … σε τιμες «νεου» μετα την οποια «βελτιωση» γινει…. Δεν!
Απομενουν οι Αυστραλιανες, δηλαδη η °FFG-4 Darwin° μια απο τις αρχικες 4. Οι αλλες δυο (FFG5, FFG6) παραμενουν σε υπηρεσια, αλλά δεν είναι γνωστό ποτε προγραμματιζεται να αποσυρθουν.
Με βαση μια προθεση εκδηλωσης ενδιαφεροντος για τα πλοια αυτα, παρα την παρουσια των μειονεκτηματων της κλασης που ηδη εχετε αναφερει, η παρουσια των SM2/ESSM αποτελει ισως το μονο θετικο προσημο για την αγορα τους σε ρολο gap filler δηλαδη, «ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου», μεχρι την ελευση του «Μεσια» -παρντόν- των FTI απο την Γαλλια.
Ισως, υπο λογικες προϋποθεσεις θα ηταν καλυτερα να επρεπε να βολιδοσκοπηθει η Αμερικανικη πλευρα, και με την χρηση του γνωστου «μανα εξ ουρανου» (460 εκ $) απο τον θειο Σαμ, να αποκτηθουν τα υλικα που λειπουν (Mk41, SAM, κινητηρες LM150/2500 και λοιπα παρελκομενα) ετσι ωστε να δοθουν καποιες αυξημενες δυνατοτητες σε καποιες – μαλλον 2- απο τις 6 εκσυγχρονισμενες «Ελλη», μεχρι που το ολο πλαισιο που αφορα τον σχεδιασμο για την μορφη του στολου δει «καλυτερες ημερες». Επι τη ευκαιρια και στην περιπτωση των Gowing της Αιγυπτου, οι ελαφρες φρεγατες κοστιζουν περιπου 100χλδ €/τονο εκτοπισματος. Αρα τουλαχιστον 2 εκτεταμενες μετασκευες στις «Ελλη» και 2 ελαφρες νεας κατασκευης με περιπου 600-700 εκ € συν τα κονδυλια των ΗΠΑ μπορει να αποτελεσει την πραγματικη μεσοπροθεσμη λυση του νυν προβληματος.
Βεβαια υστερα απο τις σημερινα με πιθανες προθεσεις ενοποιησης των ναυπηγειων, ισως βγει το ιδιο κατι πολυ ενδιαφερον απο το «καπελλο» μεχρι του χρονου.

Ranger

Πολύ ωραίο άρθρο πτήση, συγχαρητήρια. Οι Adelaide θα ήταν ευχής έργο να παραχωρηθούν, ειδικά με τα ανταλλακτικά τους και τους sm 2. Μάλιστα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με τις μεκο όπως εγκατάσταση tacticos, αλλαγή κύριου ραντάρ με smart s, προμήθεια essm κ.λπ.. Οι karel doorman όντως θα αποσυρθούν το 2025 που θα είναι 30 ετών περίπου και πολύ αργά για αυτές ενώ οι f 123 άγνωστο πότε θα αποσυρθούν έτσι όπως πάει το πρόγραμμα mks 180. Οι αγγλικές t23 πιστεύω ότι είναι μακριά από τις προτιμήσεις του ΠΝ σε συστήματα παρόλο που είναι εκσυγχρονισμένες.
Οι LaFayette ενώ είναι νέα πλοία είναι σχεδόν άοπλα πέρα του crotale. Για να γίνουν μάχιμα θα απαιτούσαν ένα σημαντικό εκσυγχρονισμό με κελιά sylver για παράδειγμα που θα ήταν όμως κοστοβόρος την στιγμή που το ΠΝ δυσκολεύεται να εκσυγχρονίσει τις μεκο. Βέβαια στην κατάσταση που βρίσκονται οι standard ειδικά οι μη εκσυγχρονισμένες ότι παίρναμε θα ήταν καλύτερο.

Κοσμιδης Μαριος

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ…….ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΕΣ
Με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ αύξηση 166 ευρώ και αναδρομικά 10.790 ευρώ.
* Με βαθμό ΓΕΣ αύξηση 121 ευρώ και αναδρομικά 7.896 ευρώ.
* Με βαθμό Αντιστρατήγου αύξηση 89 ευρώ και αναδρομικά 5.770 ευρώ.
* Με βαθμό Ταξίαρχου), αύξηση 66 ευρώ και αναδρομικά 4.272 ευρώ.
* Με βαθμό Συνταγματάρχη
, αύξηση 60 ευρώ και αναδρομικά 3.907 ευρώ.
* Με βαθμό Ταγματάρχη αύξηση 32 ευρώ και αναδρομικά 2.102 ευρώ.
ΕΚΕΙ.ΠΑΝΕ ΤΑ.ΛΕΦΤΑ…..ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Κοσμιδης Μαριος

Συνολο…1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ευρω…..
Γιατι δε προτεινεται να αρνηθουν οι.πατριωτεσ δημοσιοι υπαλληλοι των ΕΔ αυτα τα.λεφτα….να επιστραφουν στο.κρατοσ με τον ορο να αγοραστουν φρεγατες πλοια αεροπλανα και διαφορα…..που θα προτεινουν τα…αριστα στελεχη………?????

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To ναυτικό έχει εξετάσει όλες τις κλάσεις μεταχειρισμένων φρεγατών. (και όχι μόνο φρεγατών) Έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις τόσο μέσα σε αυτό όσο έξω από αυτό που κάποιοι μάθαμε πολλά από εν ενεργεία και εν αποστρατεία πρώην Α/ΓΕΝ και Α.Σ (Αρχηγούς Στόλου)
Είπαν (δεν θα τα γράψω όλα, για κάποιους λόγους…)
Σε ότι αφορά τις Type-23 έχουν διαφορετικά συστήματα από αυτά που έχει το ναυτικό μας. Δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες. Βέβαια κάποια στιγμή προκάλεσε αίσθηση στο ΓΕΝ η προσφορά που μας έκαναν οι άγγλοι.
Σε ότι αφορά τις γαλλικές Λαφαγιέτ. Το ίδιο ότι με τα συστήματα των Type-23 συν ότι οι γάλλοι θα αργήσουν να τις αποδεσμεύσουν.
Για αμερικανικά Τiconderonga και Arleigh Burke ούτε λόγος. Είναι εξωπραγματικά πλοία για εμάς, εξάλλου δεν τα χρειαζόμαστε, οι Αμερικάνοι αποκλείεται να μας τα δώσουν, αλλά και να μας τα έδιναν δεν τα αντέχει η τσέπη μας.
Ειπώθηκαν και άλλα για καναδικές Halifax, ισπανικές και αυστραλιανές Perry, γερμανικές F-122 και τις γερμανικές F-123 και ολλανδικές Μ που αυτές τις δύο κλάσεις έχει βάλει τελικά στο μάτι το ναυτικό μας.
Οι γερμανοί και ολλανδοί έχουν απαντήσει πότε θα είναι διαθέσιμες. Όπως απάντησαν και άλλοι σε ερωτηματολόγια που τους έστειλε το ναυτικό μας για τα μεταχειρισμένα πλοία τους.
Πάντως το ναυτικό επιθυμεί καινούργιες φρεγάτες. Είναι επιφυλακτικό για ότι αφορά τις μεταχειρισμένες. Μπαίνουν κάποια πολλά πράγματα σε μία εξίσωση για αυτές, όπως σε τι κατάσταση είναι, πόσα χρόνια ζωής έχουν μπροστά τους, πόσο θα κοστίσουν, πόσο θα κοστίσει ένας εκσυγχρονισμός τους, (αν χρειάζεται) πόσο πλήρωμα απαιτούν, κτλ που είναι δύσκολο να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα από αυτή την εξίσωση…
Σε ότι αφορά τώρα τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες S ηλικίας 40 χρονών που τις έχουμε ακόμη. Ρωτήθηκε ο κύριος Α/ΓΕΝ γιατί κρατάμε ακόμη αυτά τα πλοία και δεν τα αποσύρουμε. Απάντησε πως είναι τέτοιες οι ανάγκες μας αυτή την εποχή που δεν γίνεται να αποσύρουμε έστω μία από αυτές.
Τέλος ένα θέμα που έθεσα εγώ αφού πρώτα έψαξα για μήνες ότι μεταχειρισμένο πλοίο υπάρχει ή θα υπάρχει στον κόσμο που θα μπορούμε να το προμηθευτούμε. Το έφερε η κουβέντα για συγκεκριμένες κλάσεις πλοίων και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Απαντήθηκε από τον κύριο Α/ΓΕΝ ότι είναι δύσκολο (δηλαδή δεν γίνεται) να αποκτήσουμε πλοία από ασιατικά ναυτικά.

AndreasB

Νομιζω οι Lafayette δεν ειναι καλη επιλογή
Όσον αφορά τις Adelaide
“The Australian warships would only serve the Polish Navy for ten more years, which, some believed, hardly justified their EUR 460 million price tag, especially given that the entire annual budget of the Navy amounts to approximately EUR 185 million.”
https://polandinenglish.info/38553689/poland-wont-buy-used-australian-warships-reports
Και κατι λιγο ασχετο με το θεμα έβλεπα τις δανεζικες φρεγατες Iver Huitfeldt
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate
με κοστος 273εκ ευρω ειναι αραγε μια καλη μελλοντική επιλογη για Ελλαδα ή Κύπρο για την αν. Μεσόγειο

Scalp_eg

Ποιο ειναι τελικα το κοστος να μπουν κελια συλβερ στις λαφαγιετ? αφου κατασκευαστικα ειχε προβλεφτει οτι μπορουν να παρουν αργοτερα μαλλον δεν ειναι τεραστιο. Πιστευω 30-40 εκατομμυρια η καθε φρεγατα (μονο τα κελια οχι οι πυραυλοι) και με δεδομενο οτι θα δωθουν τζαμπα με την υπογραφη για τις μπελαρα.
Αν παρουν 32? sylver 43, θα ριχνουν aster 15, mica vl, και αργοτερα camm-er
Μπορει να μην εχουν την τεραστια εμβελεια αλλα ειναι ολοι ενεργης καθοδηγησης και ανωτεροι απο
SM-1, και με μια αναβαθμιση στο ρανταρ δεν χρειαζετε τιποτα αλλο.
Αποκταμε 2 στελθ σχετικα καινουργια πλοια με πολυ ανωτερες αντιαροπορικες δυνατοτητες απο οτι εχουν οι τουρκοι σημερα
και αναμενουμε τις μπελαρα μαλλον το 2025+

NIKOS

Τα υποβρύχια μας καθώς έχουν την δυνατότητα βολής πυραύλων harpoon υπάρχουν στο οπλοστάσιο τους;;.. ξέρω ότι για το Αιγαίο είναι ανώφελο η χρήση τους καθώς προδίδει τη θέση του υποβρυχίου αλλά στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν μια καλή λύση;

vasilis0011

Μιας και τα φαβορι φαινεται να ειναι Adelaide και la fayette θα ξεκινησω λεγοντας οτι ναι μεν οι Adelaide μπορουν να προσφερουν αντιαεροπορικη προστασια σε σχεση με τις la fayette αλλα λογω οτι η Αυστραλια δεν εχει να κερδισει κατι μελλοντικα απο την Ελλαδα οπως η Γαλλια για παραδειγμα που σπρωχνει τις [email protected] ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα ζητηθουν χρηματα τα οποια ομως μπορουν χρησιμοποιηθουν για εναν αξιοπρεπες εκσυχρονισμο των φρεγατων MEKO
Εδω παραθετω ενα παλαιοτερο κειμενο της πτησης σχετικα με τον εκσυχρονισμο https://www.ptisidiastima.com/meko-200hn-new-capabilities/
Εαν και εφοσον η Ελλαδα επιλεξει την [email protected] η Γαλλια θα μπορουσε να αποδεσμευσει τις 2 la fayette οι οποιες εχουν και προοπτικη εκσυχρονισμου δημιουργωντας παραλληλα και εναν πιο ισχυρο αξονα Αθηνας Λευκωσιας Παρισιου (και γιατι οχι και κάιρο) μιας και η Γαλλια εχει ηδη συμφωνησει με την Κυπρο για περιπολιες στην Κυπριακη ΑΟΖ.Ετσι θα εχουμε ενα στολο που θα μοιραζεται κοινα συστηματα([email protected],gowind 2500, la fayette) με εναν κοινο στοχο ο οποιος θα ειναι η προστασια της Ελληνικης,κυπριακης και Αιγυπτιακης ΑΟΖ απο την επιθετικοτητα της τουρκιας που διεκδικει τα παντα
Τελειωνοντας θελω να ρωτησω πως αμα το ΠΝ κρινει ακαταλληλο το παλιο 100αρι πυροβολο των la fayette αυτο δεν θα μπορουσε να αντικατασταθει με τα 76αρια που φερνουν οι παλαιες πυραυλακατοι LA COMBATTANTE III?Μιας και η καθεμια απο αυτες φερνει 2 76αρια με την αποσυρση μιας LA COMBATTANTE III θα μπορουσαν να βρεθουν αμεσα τα 2 76αρια ως αντικατασταση των 100 χλσ που φερνουν οι la fayette

stepa

Δεν ειμαι ειδημων , αλλα νομιζω οτι με ασπιρινες δεν θεραπευεται η πνευμονια. Ισως θα πρεπει να διδαχθουμε απο την επιλογη των Ισραηλινων να ναυπηγησουν σκαφη σαν τις sa ar 6 με βαση μια συμφωνια αναλογης μορφης και με προσαρμογη συστηματων συμφωνων με τις Ελληνικες απαιτησεις. Οι Γαλλιδες FTI θεωρητικα υποσχονται πολλα ,αλλα το ρισκο {τεχνολογικο και οικονομικο} μεγαλο.Χρειαζομαστε αμμεσα ενα προγραμμα που να μπορει να αποδωσει σε βαθος δεκαετιας εναν αριθμο σκαφων ικανων να αντικαταστησουν τις ταλαιπωρες S. Αυτονοητος πρεπει να ειναι και ο εκσ/ος των MEKO. Με λυσεις αποδοχης μεταχειρισμενων σκαφων μονο κατασπαταληση πορων και διογκωση προβληματων βλεπω. Οσο για το επειγον ακομα και αν γινονταν μια συμφωνια παραχωρησης μετ/ων σκαφων σημερα, περαν των αλλων, επιχειρησιακες πρακτικα θα τις ειχαμε σε 2 χρονια σχεδον Καιρος επιτελους να μαθουμε τι εστι προγραμματισμος απο λυσεις πανικου και δουλειες του “ποδαριου” μαθαμε πλεον ….ελπιζω

Lesalaut

Οι Durand de la Penne δεν είναι παλαιότερες των Perry, έχουν ομοιότητες με τις ΜΕΚΟ, όμως έχουν και αρκετά μεγάλες ανάγκες πληρώματος. Και με όλο τον σεβασμό στον ΓΙΆΝΝΗΣ 1, οι τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματικών λίγο με εντυπωσιάζουν, αφού πάμπολλοι από δαύτους καταλήγουν σε τέτοια πόστα μόνο μέσα από πολιτικές ίντριγκες, έχουν ξεχάσει τις πραγματικότητες των μαχιμων μονάδων, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι απασχολούνται ως ατζέντηδες νέων οπλικών συστημάτων. Τέτοιοι ανώτατοι έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι οι Amraam δε ταιριάζουν στο Αιγαίο, ότι ο Στόλος δε πρέπει να έχει σκάφη πάνω από 3.000 τόνους, ότι ο Στρατός καλύτερα να έχει τροχοφόρους καταστροφείς αρμάτων, ότι οι ειδικές δυνάμεις δε χρειάζονται και ότι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των κληρωτών είναι άνευ σημασίας. Ούτε λοιπόν για τα υποτιθέμενα “θέματα” των μεταχειρισμένων πλοίων πείθομαι, ούτε για την ακαταλληλότητα των Tiko, ούτε καν για το ανέφικτο της προμήθειας μεταχειρισμένων ιαπωνικων πλοίων.

kiriakos

Λεφτα υπάρχουν αλλά μόνο για αναδρομικά. Γιατί πληρώνουμε τόσους καραβανάδες; Με τι θα πολεμήσουν;

MPAMPIS

Καλες οι Lafayette!Καλυτερες οι Adelaide!!Καλυτερα όλων ομως τα υποβρύχια για την Αν. Μεσόγειο!!!

MaxRomana

Την εποχή που …. έβρεχε O.H. Perry από τις Η.Π.Α οι αξιωματικοί του Π.Ν μέσα σε όλες τους τις αναφορές, ένα από τα κριτήρια που έπαιζε ψηλά εκείνη την εποχή για την μη επιλογή τους, ήταν η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου διαμονής πληρωμάτων. Τους άρεσε το γνώριμο περιβάλλον τον Ολλανδικών S. Ένα ακόμη αρνητικό εκείνη την εποχή ήταν ότι δεν έφερε βαρύ όπλο εμπρός. Παράλληλα τα S που παραλάβαμε ήταν σε καλύτερη συνολικά κατάσταση από τα διαθέσιμα (τότε) Αμερικάνικα.

CKfurious

Πάτε να με συγχύσετε πάλι με τις γαλλικές μάπες
Επαναλαμβάνω παλιότερα σχόλια μου;
I)Lafayette ;
Τα πλοία αυτά είναι απίστευτα υποεξοπλισμενα κατάλληλα για δεξιώσεις και κρουαζιέρες.
Περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο με 8 crotal και χωρίς καν sonar??
Μπορεί να φέρει και να συνεργάζεται με sea hawk??
Για Κρουαζιέρα ναι
Για περιπολία όχι
Για να γίνουν αξιόμαχες θέλουν ριζικό εκσυχρονισμό και λεφτά δεν περισσεύουν. Πρέπει να εξυχρονιστουν οι ΜΕΚΟ και να αγοραστούν καινούργιες τορπίλες
II) Adeladie
Savfvs και έπρεπε να τα κοιτάξουμε . Με τη προϋπόθεση πως τα SM2 είναι διαθέσιμα για μας.
Επιπλέον οι Perry έχουν βγάλει πολλά πρβλήματα και σε σκάφος και σε προωστήριο σύστημα
Αλλα λεφτά δεν υπάρχουν ούτε καv για τη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου
III)
Η οικονομική συρρίκνωση προφανώς θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και τις ED. Πρέπει να κοιτάμε τι μπορούμε και όχι τι θέλουμε
Η πραγματικότητα θα μας προσγειώσει
Για το 2030 κοιτάμε πλέον για ναυτικό με 4 MEKO , 7 Super Vita ; 5 214/209/AIP
Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες συστοιχίες , πυροβολικό και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα
Για ανατολική Μεσόγειο μονο υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
δε eχει νόημα να κρατάς 20,000 προσoπικό για τα παραπάνω
Δραματική συρρίκνωση είναι το μέλλον

Rantanplan

Μπορει να ειμαστε περιπου απελπισμένοι, μπορει να μην φαινεται στον οριζοντα εξοδος απο το αδιεξοδο, αλλα οχι σαβουρια 30+ ετών που αποσύρουν οι αλλοι δεν χρειαζόμαστε.
Ειναι κοπος και χρημα για να διατηρησουμε 5 χρονια ακομα κάτι σαπιοκάραβα.
Οχι δεν εχω καλυτερη λύση πέρα απο το να χώσουμε με κάποιο τροπο λεφτά για νεα πλοια η μτχ αξια λογου με υπολοιπο ζωης. Σίγουρα ομως δεν θα δεσμευα ουτε τσακιστη δεκάρα για διατηρηση σε υπηρεσια κάτι Αδελαιδες, Tico και δε συμμαζευεται.

Α.ΠΕΚ.

Τα δύο CASSARD ? Είχαν ακουστεί και αυτά. Με smart s mk2 , link 16 , SM 1 , αλλά και 2 χ 6απλα ciws με mistral ,
Exoset block3 , μεγάλο ελικοδρόμιο κ.λ.π . Δεν νομίζω οτι το ΠΝ έχει πλέον ανάλογα πλοία.

diman

Διαφωνώ με το άρθρο. Γιατί να αγοράσεις παλιές φρεγάτες σΕ άγνωστη κατάσταση, με ανάγκες για νέα ανταλλακτικά , νέα εκπαίδευση πληρωμάτων και στο τέλος να τις εκσυγχρονίσεις; Κρατάς τις υφιστάμενες , προχωρά σε δομικές ενισχύσεις και τις εκσυχρονιζεις κατά το δοκούν. Υπάρχουν στελέχη στο ΠΝ που γνωρίζουν τι χρειάζονται και πως να το κάνουν.

agnostosependytis

Όλα έχουν σχέση με την τιμή/κόστος. Αν έρθουν τζαμπαντάν ή με συμβολικό κόστος, ΟΚ, αν είναι να έρθουν με κόστος όσο θα ήταν να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΚΟ, τότε να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ (μιλώντας για τις Adelaide).
Για τις Lafayette νιώθω ότι δεν μας δίνονται αρκετά στοιχεία αν έχουν πάνω τους κάτι χρήσιμο και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί νε κάποιο μπάλωμα που θα βάζαμε (π.χ. αν έχει καλό ραντάρ που θα μπορούσε να συνεργασθεί με ένα αντιαεροπορικό μέσης ή μεγάλης ακτίνας, να δούμε αν με καμιά πατέντα θα έμπαινε κανένα κάνιστρο).

dimitrov

http://www.kathimerini.gr/983800/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/protash-e3agoras-twn-nayphgeiwn-eleysinas-kai-skaramagka-apo-thn-amerikanikh-onex
Μια και μιλάμε για φρεγάτες και ναυπηγήσεις να βάλουμε κι αυτή την είδηση στο παιχνίδι. Χάρηκε κι ο κυρ Τζέφρυ. Κι αυτή η χαρά δίνει και εγκυρότητα και τροφή για σκέψη και για σενάρια. Ενδιάμεση λύση πάντως δεν βλέπω για λόγους κόστους. Αν γίνει όμως θα μαντευα Λαφαγιέτ. Ίσως 2+3 αργότερα.

Savas

Συμφωνώ εν μέρει με το Νikos, τα υποβρύχια είναι μια καλή λύση για την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για το Αιγαίο, με την πλειάδα νησιών που διαθέτουμε και δεδομένης της μακράς διάρκειας της οικονομικής κρίσης που μας μαστίζει, θεωρώ ότι η ναυπήγηση μικρών σκαφών (πυραυλάκατοι) είναι η καλύτερη λύση.
Ας ξεχάσουμε την απόκτηση «σαπακιών» από Συμμάχους ως προσωρινή λύση. Σε κλειστές θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο, το μικρό μέγεθος και η ταχύτητα σε συνδυασμό με την ευελιξία,αφ’ ενός, και η απόκρυψη που προσφέρουν τα Υ/Β, αφ’ ετέρου, ευνοούνται από την τακτική hit and run, απέναντι σε ένα πολυπληθέστερο ΠΝ από το δικό μας.

milman

Η πτήση έχει εξετάσει κάθε πιθανή περίπτωση (αγορά,ενοικιάσει κλπ),άλλα αρνείται να εξετάσει την ναυπήγηση πλοίον στην Ελλάδα!

simos

Εδω δεν εχουμε λεφτα να εκσυχρονισουμε 4 μεκο και 4 κορτναερ και θα παρουμε και αλλες μεταχειρισμενες?Για την Κυπρο,δεν δινει και αυτη κατι να παρουμε 1-2 πλοια που θα ειναι για αυτη με βαση τη σουδα?
Για τους δημοσιους υπαλληλους,παραπονιουνται αλλα εξακολουθουν να την εχουν καλα,και ο υπολοιπος κοσμος εξω στον ιδιωτικο τομεα παιρνει πολυ λιγοτερα λεφτα,πεινανε,δε βρισκουν δουλεια..στο δημοσιο γενναει του αλλουνου η γυναικα και παιρνει και αυτος ενα χρονο αδεια..παει ο αλλος δημοτικος αστυνομικος εξη ωρες εργασια καθε μερα πεντε μερες τη βδομαδα και παιρνει δυο φορες περισσοτερο απο οτι στον ιδιωτικο τομεα..αμετρητα τα παραδειγματα..στο εξωτερικο συνηθως ειναι το αντιθετο,οι χαμηλομισθοι ειναι στο δημοσιο..
Ο κλαδος των ενοπλων δυναμεων παντως,χρειαζεται διαφοροποιηση ως προς το υπολοιπο δημοσιο και να εχουν υψηλοτερες απολαβες.

George

Η Darwin είναι άμεσα διαθέσιμη και με τα τα ανταλλακτικά της Sydney για συντήρηση ενώ θα ακολουθήσουν Melbourne & Neacastle. Οι δύο τελευταίες είναι μεγαλύτερες και 25 χρονών, μια δεκαετία νεώτερες από τις πρώτες 4.
Ενδιαφέρον θα είχε ένα συνολικό πακέτο συνεργασίας με την Αυστραλία που θα συμπεριλάμβανε και τo upgrade των MEKO με βάση το αντίστοιχο δικό τους των ANZAC (πχ CEAFAR)
Μια τέτοια συνεργασία συναντάει τις φιλοδοξίες της Αυστραλίας και μπορεί να έχει ευνοϊκή χρηματοδότηση από τη μεριά της.
Το ΠΝ έτσι αυξάνει έτσι μεν την πολυτυπία αλλά όχι στο βαθμό μιας γαλλικής εναλλακτικής μια και πολλά συστήματα των Adelaide είναι γνωστά, αποκτά άμυνα περιοχής ενώ δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό μια και οι 3 Adelaide αντικαθιστούν ισάριθμες μη εκσυγχρονισμένες S.
Μαζί με upgrade των ΜΕΚΟ το ΠΝ έχει κλωτσήσει έτσι το τενεκεδάκι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όπου θα χρειαστεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα 6 σκαφών όπως οι Sigma για να αντικαταστήσει τις υπόλοιπες S

MPAMPIS

Δυο τρεις ακόμα super vita, δυο 214 που μας χρωστάνε και Arleigh Burke……οταν μας τα χαρίσουν.

JohnnyB

1. Adelaide class = Ανάκτηση ικανότητας Αεράμυνας Περιοχής για το Π.Ν με έτοιμα αναβαθμισμένα πλοία ηλικίας 26 και 27 ετών.
2. La Fayette class = Εισαγωγή του Π.Ν σε μια νέα κατηγορία diesel φρεγάτας των 25 κόμβων μεν αλλα μειωμένου ίχνους δε που θα χρειαστούν κοστοβόρες προσθήκες.
Νομίζω είναι φως φανάρι πως η 1η επιλογή είναι ξεκάθαρα ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας όπως ορίζονται απο το Διεθνές Δίκαιο σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Με την Αυστραλία είχαμε πάντα καλές σχέσεις όπου υπάρχει σημαντικότατη Ελληνική μειονότητα.
Δεδομένων των άριστων σχέσεων και με τις Η.Π.Α δεν νομίζω ότι θα συναντούσαμε πρόβλημα (επιτέλους) αποδέσμευσης του SM-2.

Ηλίας

Η πηγή του κακού είναι “δεν υπάρχουν λεφτά” άρα γίναμε “δώσε και σώσε” άρα Γαλλία,όμως τι παίρνουμε πίσω,αν θέλουν να τα δώσουν,2 δισ. η 5 δισ. το δεύτερο πόσο φτάνει και για επιδόματα.Καλο θα ήταν να γίνετε οι μάγοι των συνδυασμών γιατί χρειαζόμαστε και τορπίλες και NH 90 και ραντάρ, γιατί όχι από τις cassard, για τις μέκο, πενία τέχνας κατεργάζεται,μόνο χρόνου Φειδου,η Τουρκία αρχίζει να αισθάνεται περικυκλωμένη και εμείς είμαστε αδύναμοι και κανένα παιδί της Αμερικής δεν θα θυσιαστεί για την Ελλάδα.

Antonis_Loukas

Η πρώτη Λαφαγιέτ είναι 22 ετών(για να μη λέμε άλλα αντί άλλων, ίδιας ηλικίας με την Σπέτσες, ενώ η Ύδρα είναι 26…) και η δεύτερη 21. Τα 2 τελευταία σκάφη, είναι 19 και 17 ετών (για να κοιτάμε και τις προοπτικές για ολική παραχώρηση μακροπρόθεσμα, όλης της κλάσης και χρησιμοποίησης του πρώτου σκάφους για ανταλλακτικά). Από το 2011 αν δεν απατώμαι, φέρουν exocet block 3. Επίσης φέρουν 24 crotale ng τους οποίους ήδη έχει το ΠΝ (επί ξηράς) και σε anti-ship ρόλο, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι και καλύτεροι από NSSM. Μπορούν δε, να δεχτούν μέχρι 2 οκταπλούς sylver a-43(αφού πάντα αναφέρεται μέχρι 16 aster-15). Φυσικά, αν και όταν γίνει εκσυγχρονισμός τους από εμάς, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινός πύραυλος με belharra(mica ng?), ενώ με κατάλληλη πρόνοια, το 1 από τα 2 σκάφη, θα μπορούσε να παραχωρηθεί αφού πρώτα περάσει τον εκσυγχρονισμό του γαλλικού ναυτικού που λύνει το θέμα του sonar (με δικά μας χρήματα φυσικά), χωρίς αφαίρεση crotale και με καπαρωμα των αφαιρουμένων από τα υπόλοιπα σκάφη, είτε για ανταλλακτικά, είτε για μελλοντική επανατοποθέτηση. Η εμμονή ορισμένων στο θέμα του πυροβόλου, καλύπτεται από oto, αν και σαφώς δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα η διατήρηση των tr-100. Στο διά ταύτα λοιπόν… Εφόσον τα πλοία παραχωρηθούν τζαμπε ή με ελάχιστο κόστος, έχουμε τα εξής:
α) παραλαμβάνουμε άμεσα πλοίο(-α), τα οποία μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα περιπολιών από μη εκσυγχρονισμένες S(και τις sv όπου στο πανικό μας μέσα, χρησιμοποιούνται και για τέτοιους ρόλους), στο μισό λειτουργικό κόστος (έχω γράψει σχετικά σε παλαιότερα άρθρα για προωστηριο σύστημα και επάνδρωση), όντας σαφώς λιγότερο ταλαιπωρημένα σκάφη, με αναμενόμενα μεγαλύτερες διαθεσιμότητες και αναλόγως των επιλογών μας, με παρόμοια (το sonar των s ούτως ή άλλως είναι απαρχαιωμένο) ή και μεγαλύτερη μαχητική αξία (σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, εγκατάσταση sylver ή ευκολότερα κάποιου phalanx από αποσυρομενο σκάφος).
β)εξοικειωνομαστε με γαλλικά σκάφη εν αναμονή των belharra και ταυτόχρονα, με ελάχιστη προσπάθεια και λελογισμένο κόστος, κρατάμε μελλοντικά (και με την ολοκλήρωση παράδοσης των 4 τουλάχιστον belharra), οροφή 12 ή και 13 σκαφών (4-5 Λαφαγιέτ, 4 Ύδρα, 4 belharra). Έτσι, μέχρι το 2027, θα έχουμε ένα στόλο μέσης ηλικίας 20 ετών, ενώ τώρα είμαστε στα 32+…
γ) η απόκτηση Λαφαγιέτ και ο εκσυγχρονισμός τους, δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικός του εκσυγχρονισμού των Ύδρα. Ο εκσυγχρονισμός των τελευταίων, δεν καλύπτει την ανάγκη αντικατάστασης υπεργηρων μονάδων του στόλου. Εδώ που έχουμε φτάσει, χρήματα πρέπει να δοθούν όπως και να έχει. Στο σενάριο που εξετάζω, σε συνδυασμό με τα κέρδη ομολόγων, είναι πολύ πιθανό, να μιλάμε για τη περισσότερο value for money λύση συνδυασμού νέων και μτχ σκαφών.
Για τις adelaide, θα επανέλθω…

agnostosependytis

Αφού τις πάνε για τεχνητό ύφαλο, σε μια άσχετη χώρα, γιατί να μην τις πάρουμε εμείς με ένα πολύ μικρό συμβολικό τίμημα. Όπως ανέφερε και πριν, αν είναι τζάμπα, γιατί όχι, πιο νέες και πιο εκσυγχρονισμένες από τις δικές μας είναι, αν κόστιζαν 50 εκατ και οι δύο, μια χαρά θα ήταν. Γιατί κάπου αναφέρθηκε στα σχόλια ανωτέρω ποσό κάπου 400 εκ, όταν αυτοί απλά τις βυθίζουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς?

Antonis_Loukas

Άσχετο, αλλά πλοία με mk-13(Durand De La Penne, Cassard), μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να βάλλουν SM-2. Το έχουν κάνει και οι Αυστραλοί με τις Adelaide. Πόσο πάει βρε παιδιά αυτή η τροποποίηση; Σιχάθηκα να διαβάζω ότι οι SM-1 δεν υποστηρίζονται… Νισάφι πια! Εν τω μεταξύ, κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι adelaide είναι ακριβές(460 εκ ευρώ για 2 σκάφη δεν το λες και γδάρσιμο, αλλά οκ, σεβαστό) και οι De La Penne έχουν μεγάλο πλήρωμα(και SM-1 που όμως αποκρύπτεται ότι εύκολα γίνονται SM-2) και είναι αβέβαιο το κόστος τους και η αποδέσμευση τους. Αν οι Cassard, προσφέρονται δωρεάν και απλά τροποποιήσουμε τον εκτοξευτή(SM-2) και αγοράσουμε τους πυραύλους(αφού και καλά οι Αμερικανοί μας αγαπάνε και θα τους αποδέσμευαν κατά το αφήγημα κάποιων, ίσως και μτχ από τα αποθέματα τους), γιατί τις απορρίπτει το ναυτικό; 30χρονα(και 27χρονα) πλοία, ντιζελοκίνητα, με ικανότερο sonar των S, με τέτοιες δυνατότητες(φυσικά με SM-2…) και δεν κάνουν για λύση stop gap; Δηλαδή οι 40χρονες S, με NSSM, που βρίσκονται συγκριτικά; Έχουν καταλάβει στο ΠΝ, ότι οι S δεν προσφέρουν το παραμικρό(ειδικά οι μη εκσυγχρονισμένες) και λόγω ηλικίας, οι διαθεσιμότητες τους είναι τραγικές;

Spirit

Σε ποσότητα μόνο οι Type-23 επαρκούν δεν ειναι όμως στα μέτρα μας. Οι F-123 ειναι στα μέτρα μας, αλλά δεν νομίζω οι Γερμανοί να τις πουλούσαν.,
Πλοία αεράμυνας περιοχής ειναι μόνο οι Adelaide διαθέσιμα που μαζί με κάποιες τροποποιήσεις και αγορά SM-block ΙΙΙΒ, ειναι ικανότατα πλοία ακόμα… με τα προβλήματα βέβαια που θα έχει ένας ακόμα τύπος κάπως γνωστός στο ΠΝ.
Η πλέον λογική λύση ειναι αν ισχύει η ιστορία για της Belharra, να πάμε σε διπλάσιες Gowind και στο τέλος του προγράμματος με μια επέκταση συμβολαίου αντικαθιστούμε και τις MEKO-200… και έτσι υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση του στόλου σε όλα τα επίπεδα, λιγότερες ανάγκες επάνδρωσης και ομοιοτυπία…

Manolis

H αμειλικτη δυσπραγια στον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ, των μοναδικων φρεγατων μας φτιαγμενες εξ’αρχης στις απαιτησεις του ΠΝ, ειναι οπωσδηοπτε ανασταλτικος παραγοντας στην αποκτηση πλοιων που δεν μπορουν να μπουν αμεσα σε υπηρεσια , οπως πχ οι ολλανδικες Μ.
Για τις Λαφαγιετ, περαν οτι ειναι μονο 2, περαν των πολλων ξενων στο ΠΝ συστηματων, χρειαζονται σοβαρες προσθηκες αν δεν θελουμε να τις χρησιμοποιησουμε ως μεγαλα ΠΑΘ. Εξαλλου μεγαλα ΠΑΘ εχουμε ηδη στο ΠΝ, ΑΑ πλοια θελουμε.
Οι δε αυστραλεζικες Adelaide, με πολλα γνωστα υποσυστηματα, θα ηταν μια εξαιρετικη περιπτωση ΕΑΝ ειχαμε ηδη OHPerry στη συνθεση του ΠΝ. Τωρα οχι μονο ειναι αργα, αλλα τα 2 πλοια παρα τις αξιολογες οπλικες προσθηκες τους εχουν πεπαλαιωμενα ηλεκτρονικα συστηματα τεχνολογιας δεκαετιας ’80: π.χ. ολα τα ρανταρ τους ειναι τα αρχικα 2D της κλασης, ιδιας τεχνολογιας με αυτα των μη εκσ. S ! Ακομα και οι “συνομηλικες” τους ΜΕΚΟ, εχουν εστω ενα 3D ρανταρ! Δηλαδη οι Adelaide, πρακτικα χρειαζονται τον εκσυγχρονισμο σε ηλεκτρονικα ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΚΟ!!! Τι να τις κανουμε λοιπον???
Η αποψη μου ειναι οτι τα πρωτα “νεα” πλοια που θα ενταχθουν στο ΠΝ δεν θα ειναι αλλα απο πρωην ολλανδικες Μ, οταν οι Ολλανδοι τις πουλησουν…

spy

Νομίζω ότι τελικά θα προκριθεί η αναβάθμιση των 4 MEKO στα πρότυπα των αντιστοίχων MEKO της Νέας Ζηλανδίας από την Lockheed Martin. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόταση για εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η εξαγορά θα έχει προίκα την αναβάθμισή τους και ευκολίες από αμερικανικής πλευράς, σε αντιστάθμισμα την διαγραφή χρεών από τόκους των ναυπηγείων.
Το θέμα δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση την αγορά των 2 Belhara καθώς η ναυπήγησή τους θα γίνει στη Γαλλία και θα πληρωθούν από τα κέρδη που αποκόμισαν οι Γάλλοι από τα ελληνικά ομόλογα.
Κύρια προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των Harpoon στην έκδοση Block 2+ER και η τοποθέτηση mk-41 για άμυνα περιοχής. Επίσης είναι πιθανή η ενταξη των mk-48 σε άλλα πλοία του στόλου.
Κύρια περιοχή ευθύνης των πλοίων θα είναι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και η προστασία του Καστελόριζου και της Ελληνικής ΑΟΖ και όχι το Αιγαίο.

Antonis_Loukas

Σχετικά με τις Adelaide… Μιλάμε για πλοία 26/27 ετών(δηλ. με τις δικές μας πρακτικές, βγάζουν ακόμη 13-14 χρόνια στο χαλαρό…). Ρίχνουν SM-2 και μπορούν να πάρουν ESSM. Ακούγεται για τιμή 460 εκ ευρώ για τις 2(προφανώς με ανταλλακτικά κλπ). Ενδεχομένως, η τιμή να μπορεί να συμπιεστεί. Από την άλλη, η νεώτερη τουρκική perry είναι 35 και η παλαιότερη 38… Επίσης, είναι κατώτερες(όποιος ψάξει θα δει γιατί). Αδυνατώ να αντιληφθώ το λόγο, που το ΠΝ δεν μπαίνει καν στο κόπο να τις εξετάσει… Όπως και να έχει, δεν τις θεωρώ ανταγωνιστικές, στην όποια προοπτική αγοράς λαφαγιέτ. Μόνο στην προοπτική cassard/De la Penne. Απλά, οι cassard, αν και ελαφρώς παλαιότερες και χωρίς δυνατότητα για ESSM(μπορούν να πάρουν όμως SM-2), προσφέρονται μάλλον τζάμπα… Συγκριτικά λοιπόν, θα έπρεπε να γίνει μελέτη, για το αν συμφέρει το επιπλέον ποσό για τις adelaide συγκριτικά.

agnostosependytis

Να τις πάρουμε όλες! (αστειεύομαι, 🙂 ).
Έτσι με 2-3 Adelaide και 3 Lafayette και 4 Belhara και 2 Gowind και ένα upgrade των ΜΕΚΟ μένει να πάρουμε και 2 καταδρομικά και τελειώσαμε.
Για να επανέλθουμε, νομίζω ότι σειρά προτεραιότητας στα λεφτά προς ξόδεμα είναι α) τορπίλες, β) επάκτιες συστοιχίες (πχ NSM), γ) παραγγελία Belhara αλλά λεφτά για upgrade MEKO, δ) ότι και αν είναι κάτι υπερφτηνο από μεταχειρισμένο όπως αυτές εδώ ε) παραλαβή Belhara.
Πάντως όσο σκέφτομαι όλα αυτά, μου φαίνεται ότι το ναυτικό έχει πάρει την μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών την τελευταία 20ετία και μοιάζει απελπιστικά πίσω (τόσα λεφτά δεν έγιναν game changer). Πηρε υποβρύχια, πήρε ΤΠΚ, πήρε P-3, τώρα παίρνει Φρεγάτες, ενώ η αεροπορία πήρε μόνο μια αναβάθμιση με το 1/4 και λιγότερο του κόστους του ναυτικού και για ΣΞ δεν το συζητάμε, πήρε κάτι μεταχειρισμένα ελικόπτερα (καλό) με το 1/100 του κόστους του ναυτικού)

evaggelos

ωραια ολα αυτα που λεμε αλλα αν δεν κλειδωσουμε τα νεα πως θα παρουμε μεταχειρισμενα? λεμε για fti αλλα τα χρηματα δεν υπαρχουν(δεν εχουν κλειδωσει τα χρηματα επιστροφης και μαλλον δεν θα γινει).Γνωμη μου ειναι να κλεισουμε συμβολαιο για καινουργια πλοια (ποιος αριθμος πλοιων μιας και 13 χλωμο),και μετα να πουμε 2type 23 2 lafa και 2 adelaide.

data

Θα προτιμουσα τις λαφαγιετ οι adelaide ειναι παλιες πια αν και εχουν πιο βαρυ εξοπλισμο ( αλλα κατωτερα ηλεκτρονικα συστηματα και καθολου stealth )

Αντωνιος

Και τη προτείνεις να ψωμολυσανε οι στρατιωτικοί ? Μα τοτε πως θα εκαναν σωστα και με υψηλο ηθικο τη δουλεια τους αυτα σε αλλους στρατους τα προσεχουν παρα πολυ εκτος και αν θελουν μερικοί να πανε να φυλανε τα συνορα δωρεαν μέχρι να γερασουν

ssppyy

Νομίζω ότι τελικά θα προκριθεί η αναβάθμιση των 4 MEKO στα πρότυπα των αντιστοίχων MEKO της Νέας Ζηλανδίας από την Lockheed Martin. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόταση για εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η εξαγορά θα έχει προίκα την αναβάθμισή τους και ευκολίες από αμερικανικής πλευράς, σε αντιστάθμισμα την διαγραφή χρεών από τόκους των ναυπηγείων.
Το θέμα δεν επηρεάζει στην παρούσα φάση την αγορά των 2 Belhara καθώς η ναυπήγησή τους θα γίνει στη Γαλλία και θα πληρωθούν από τα κέρδη που αποκόμισαν οι Γάλλοι από τα ελληνικά ομόλογα.
Κύρια προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των Harpoon στην έκδοση Block 2+ER και η τοποθέτηση mk-41 για άμυνα περιοχής. Επίσης είναι πιθανή η ενταξη των mk-48 σε άλλα πλοία του στόλου.
Κύρια περιοχή ευθύνης των πλοίων θα είναι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και η προστασία του Καστελόριζου και της Ελληνικής ΑΟΖ και όχι το Αιγαίο.

Nik13

Είμαστε μια παράλογη χώρα που σχεδόν όλα τα κάνουμε χωρίς πρόγραμμα.
Έχουμε τις μεκο κ αντί να τις φτιάξουμε σωστά τις έχουμε παρατήσει κ σε 10 χρόνια θα είναι άχρηστες. Πρέπει να δώσεις 100μ για κάθε πλοίο ώστε αυτό με νέο ραντάρ κ νέο μκ41 να μπορεί να βάλει 12 π. Χ sm2. K 16 essm. Έτσι θα έχεις 4 καλύτερα πλοία στο Αιγαίο με κόστος 400μ,
Κανεις ανοιχτό διαγωνισμό για 4 νέες φρεγάτες όπου η χρηματοδότηση θα γίνει απ τις επιστροφές κερδών απ τα ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαίοι ύψους 5δις με όρο ότι θέλεις 4 μετά πλοία δωρεάν με ένα κόστος ανά άθλησης λογικό.
Εκεί θα δούμε πλέον τι έχει να μας προσφέρει ο καθένας.
Αγοράσαμε μιραζ 2000 5 μκ2 κ εκσυνχρονισαμε αλλά 10 κ έχουμε 25 μκ2 τα οποία δεν κάνουν τίποτα λόγο ότι είναι λίγα ενώ θα έπρεπε να μην αγοράσουμε κανένα νέο που κόστιζε 60μ κ να εξινχρονισουμε 40 απ τα δικά μας στα ίδια χρήματα για να έχουμε 2 μοίρες κ να είχαμε λύσει το πρόβλημα.
Αγοράσαμε καινούργια λεοπαρτ κ αντί να πάρουμε όλα σχεδόν τα παλιότερα λεο2 κ ας τα βάζαμε σε αποθήκες πήραμε μόνο 200 κ αφήσαμε 350 για τους Τούρκους κ τα πήρανε.. Αλλα τότε πήραμε 200 λεο2 κ 200 λεο1 απίστευτα πράγματα.
Όλες οι αποφάσεις λάθος. Το ίδιο θα γίνει κ με τις φρεγάτες τώρα, τις δίνουμε στους Γάλλους, αρχικά 2,κ μετά θα ψαχνόμαστε να βρούμε άλλες 2 που θα μας τις δίνουν πανάκριβα κ το ίδιο θα κάνουν με τα μεταχειρισμένα σκάφος που θα ζητάμε.

Neilos

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, περνάνε οι μέρες οι μήνες, τα χρόνια και συζητούμε για τα ίδια και τα ίδια και κάθε φορά που ξαναπροβάλετε το θέμα η χώρα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από την προηγούμενη. Δεν έχω γνωμή για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες αλλά θέλω να εστιάσω στο οικονομικό που είναι η λυδία λήθος της παραπαίουσας αμυντικής μας δυνατότητας στο σε Αιγαίο, Θράκη. Αν δεν λυθεί το νούμερο ΕΝΑ πρόβλημα αυτο της χρηματοδότησης από μια φαλιρισμένη οικονομία νόημα αυτή η κουβέντα δεν έχει. Η πολιτική ηγεσία της χώρας με εξαίρεση το τριήμερο που θα πέρναμε τις fremm και τα σκατώσαμε, δεν δίχνει σημάδια οτι αντιλαμβάνετε το κατεπείγον της ενίσχυσης των ΕΔ.
Όταν στην Τουρκία υπάρχει ειδικός φόρος επί καταναλωτικών αγαθών όπως καπνικά, ποτά κλπ. σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων(!!!) που εισπράτετε και μεταβίβάζετε αυτούσιος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συν το τερατώδες ποσοστό του ΑΕΠ που απορροφούν, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να ανταγωνιστεί μια τέτοια ΥΠΕΡδιαθεσιμότητα πόρων με τη δική της συρρικνούμενη αγορά 9-10 εκατομμυρίων με 3-4 εκ. εξ αυτών νεόπτωχους και μ’ ένα ΑΕΠ που έχει καταβαραθρωθεί; Πρέπει να εξεταστούν ΑΜΕΣΑ εναλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των ΕΔ εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Ενα από τα εγκλήματα των προηγούμενων, των σαμαροβενιζέλων ήταν η πώληση του ΟΠΑΠ σε εξευτελιστική τιμή σε μια εταιρία της τιτανοτεράστιας Τσεχίας(;;;) και συμφερόντων του λαθρέμπορα καυσίμων Μελισσανίδη. Εθνικό έγκλημα (όπως αντιλαμβάνεται και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών) η πώληση εταιρίας τζόγου σε ιδιωτικά συμφέροντα γιατί αποτελεί ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ!!!! Σύμφωνα με περσυνά στοιχεία ο τζίρος που κάνουν οι έλληνες σε τζόγο συνολικά σε ΟΠΑΠ και παράνομα, επίγεια & ηλεκτρονικά παίγνια κλπ. αντιστοιχεί στο 8-9% του ΑΕΠ!!!! Δώσαμε την Χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά για να προσθέσουμε ένα κλασματάκι των ετήσιων εσόδων της στον κρατικό κορβανά…
Μια σοβαρή κυβέρνηση με αίσθημα πατριωτικού κατεπείγοντος πρέπει να επανακρατικοποιήσει τον ΟΠΑΠ καταγγέλωντας το σκανδαλώδες ξεπούλημά του και να συνδέσει τα εσοδά του απ’ ευθείας με το ταμείο του Υπ. Εθνικής Αμύνης όπου αυτομάτως θα μεραφέρονται οι πόροι χωρίς μεσολάβηση κανενός Υπουργείου οικονομικών. Κανείς μελλοντικός Τσακαλώτος να μη μπορεί να βάλει χέρι ή άλλος διορισμένος κομματικός κηφίνας..
Τα έσοδα θα πηγαίνουν αυστηρότατα για αγορά νέων και εξυχρονισμό υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και ΠΟΤΕ για μισθοδοσίες/συντάξεις/επιδόματα κλπ.
Πρέπει επίσης να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Το άνοιγμα ενός λογαρισμού Υπερ Ενίσχυσεως της Εθνικής Αμύνης όπου ο καθένας θα μπορούσε να καταθέσει από το υστέρημα ή το περρίσευμά του, θα ξύπναγε τον μέσο Έλληνα και θα του έδινε και ένα κίνητρο να συμμετάσχει σε έναν (επιτέλους) απτό εθνικό σκοπό που ξεπερνά τα στενά και στεγανά όρια της καθημερινότητας.
Κινητοποίση στο ίδιο πνεύμα των εφοπλιστών και των επιφανών Ελλήνων της διασποράς. Δεν είναι δυνατόν Ελληνες πλοιοκτήτες να διαθέτουν έναν από τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και να μη μπορούν να συγκεντρωθούν εκτός προϋπολογισμού τετρακόσια εκτατομμύρια που απαιτουνται για ένα σοβαρό εξυχρονισμό των ΜΕΚΟ. Δεν είναι δυνατόν πέντε χρόνια να μη μπορούμε να πάρουμε σύγχρονες τορπίλες για τα νεοτευκτα υποβρυχιά μας. Υπήρξε προ καιρού μια αναφορά περί πρόθεσης επιφανών οικονομικά Ελλήνων να ενισχύσουν εξοπλιστικά προγράμματα αλλά μετα το θέμα χάθηκε απο την ειδησεογραφία… Τι έκανε η κυβέρνηση για να “αγκαλιάσει” αυτή την πρωτοβουλία;;;;
Αν η τωρινή/αυριανή Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική κοινωνία συνολικά δεν αναστοχαστούν το παρών και το δισοίωνο μέλλον, αν δεν σκεφτούμε εκτός του κυτίου (out of the box που λένε και τα αμερικανάκια) οι συσχετισμοί ισχύος θα είναι το πολύ μέσα στην επόμενη τριετία ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ. Και όπως διδάσκει ο μέγας Θουκιδίδης η “Ισχύς” ανατρέπει το υφιστάμενο και παράγει νεό “Δίκαιο” σε θάλασσα, γη και αέρα…
Η “Ισχύς”, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε οι προηγούμενες διεθνείς συμβάσεις/συνθήκες…

VAGGELAS

Αναφέρετε ότι………….Θα προσέθετα……αμ θα παρέκει…….αμ θα παρέκει !!!!! Για να σοβαρευτώ και λίγο θα ήθελα πάρα πολύ αυτή τη φράση να την ακούω εδώ και χρόνια να διατυπώνεται με το πλέον δραματικό τρόπο από ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΝ στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και σε όλα τα θεσμικά όργανα. Η παλινωδία του Kράτους με τις FREMM (αρνούμαι να το προσωποποιήσω, το Κράτος είναι Ενιαίο και όταν ένας Υπουργός ή Υφυπουργός αστοχεί τόσο τραγικά είτε αποπέμπεται είτε επικροτείται με την παραμονή του), αλλά και η φαινομενική απουσία σπουδής για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των F-16 δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα των προτεραιοτήτων. Ούτε ένα 10% από το διαβόητο υπερπλεόνασμα δεν αξίζει η Εθνική Άμυνα και πολύ φοβάμαι ότι αντίστοιχη θα είναι και η αντιμετώπιση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Αλήθεια εάν η κατάσταση του Στόλου είναι τέτοια ποια η άποψη των Επιτελών για την ορθότητα (ως προτεραιότητα) της δαπάνης των 500 εκ. ευρώ για τα P-3 συγκριτικά π.χ. με τον εκσυγχρονισμό των MEKO???? Προφανώς τα ζητήματα επιβιωσιμότητας στο περιβάλλον του Αιγαίου έχουν επιλυθεί για τα P-3 και τα αρματαγωγά (ο απόλυτος αναχρονισμός στον 21ο αιώνα) με ένα μαγικό τρόπο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα Υ/Β – βολή HARPOON !!! Κακά τα ψέμματα κύριοι, το ΠΝ όπως και η ΠΑ στα επόμενα 5-6 χρόνια θα υποστούν την πλέον δραστική μείωση οροφής εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία τους. Και είναι κρίμα για τη Χώρα και την Ιστορία των Κλάδων. Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Chris

Η επικείμενη απόκτηση 3 ελληνικών ναυπηγείων από αμερικανικών συμφερόντων εταιρία, αναμένεται να φέρει εξελίξεις στη ναυπήγηση πλοίων για το ΠΝ εντός Ελλάδος; Τι πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα θα είχε αυτό το σενάριο σε κόστος και χρόνο κατασκευής και προδιαγραφές των πλοίων;

Mitsos_Mantzos

Φτιάχνουμε ενα σκαρί που δεν έχει τίποτα ουτε μηχανές ουτε τίποτα, μονό επιπλέει, το μόνο που θα έχει ειναι κελιά για πυραύλους θελεις 100, 80, 40, οσα θέλεις, και αυτο το σκαρι θα το ρυμουλκεί μια φρεγάτα, κοτσαρεις στην φρεγάτα ενα πανίσχυρο ρανταρ, και έτοιμη η άμυνα περιοχής. Άλλη φρεγάτα θα έχει ενα άλλο γεμάτο με σκαλπ, έτοιμη και η κρούση. Και άσε τούς άλλους με 8 πυραβλάκια σε κεθε πλοίο.

Ripmaker

Μιας και μιλάμε για πλοια, το ξέρατε οτι στον ναυσταθμο δεν τροφοδοτουνται ολα τα πλοια που λιμενιζνοται εκει με ρευμα απο τη ξηρα για οσο καθονται? Το αποτέλεσμα ειναι να λειτουργουν συνεχεια τις ηλεκτρομηχανές τους και να γραφουν ωρες λειτουργίας. Αυτο σημαινει λεφτά σε συντηρηση και χρόνος μιας και οι ηλεκτρομηχανές ενος πλοιου παιζουν πολύ σημαντικό ρολο….

Chris

Καλησπέρα κι απο εμένα. Δεν ξέρω ποιες ειναι οι προθέσεις του ΠΝ, ούτε γενικοτερα της Κυβέρνησης, αλλα δεδομένων των συνθηκων και αναφορικά με τις Lafayette εάν μέσω μιας συμφωνίας για τις FTI, οι Γαλλοι παραχωρούν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν τις Lafayette ενδεχομένως ακόμα και χωρίς εκσυγχρονισμό να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες .Τις βάφουμε στα χρώματα του Λιμενικού Σώματος με μικτά ή οχι πληρώματα και αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν απο θέση ισχύος το Λιμενικό των Τούρκων χωρίς τυπική κλιμάκωση απο μέρους μας. Εάν απέναντι τους στείλουν φρεγάτα τότε κλιμακώνουν αυτοί και χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε δικιά μας φρεγάτα διατηρούμε ικανή δύναμη να αντιπαρατεθεί με τη Τουρκική φρεγάτα διότι φαντάζομαι στο περιβάλλον του ανατολικού Αιγαίου η Ελληνική Lafayette θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια την τουρκική φρεγάτα. Διακριτική παρουσια δικιά μας φρεγατας δεν αποκλείεται. Οπότε τους χαλάμε τις συνθήκες του ¨παιχνιδιού¨ που μας έχουν επιβάλλει οι Τούρκοι με τη δημιουργία ενός Τουρκικού Λιμενικού που προσομοιάζει σε μικρο ΤΝ, χάνουν δηλαδή το πλεονέκτημα με σχεδόν μηδενικό κοστος για εμας. Κάνουμε εισαγωγή στις FTI, δεσμεύουμε Τουρκικές φρεγάτες αποστερώντας τις απο άλλες αποστολές , χρησιμοποιούμε τα υποβρύχια μας για θαλάσσια άρνηση στο Αιγαίο αλλά κυρίως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προμήθεια των αδελαιδων εάν κριθεί συμφέρον ετσι ώστε να επανακτήσουμε την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και κερδίζουμε χρόνο μέχρι την έλευση των FTI. Κατευθύνουμε τα κονδύλια που διατίθενται προς εκσυγχρονισμό των Μεκο και αν καποια στιγμή διατεθούν οι άλλες τρεις Lafayette έχοντας γνώση πλέον του τύπου τις αποδεχόμαστε η οχι.

Spyro Papa.

Καλησπερα συναναγνωστες
Θελετε τροπους χρηματοδοτησης ?
Οριστε μερικοι :
1.fundraising καμπανια σε ηπα ,γερμανια,αυστραλια .Βρισκεις που μενουν οι Ελληνες και πας πορτα πορτα .Ειτε θα δινουν μια και εξω οσο θελουν η θα γραφονται συνδρομητες υποστηριξης της εθνικης αμυνας. Ειδικα θα πρεπει να βοηθησουν οι πλουσιοι Ελληνες του εξωτερικου .
2.Ερανο απο τις ελληνικες εκκλησιες στο εξωτερικο .
3.Η ελληνικη εκκλησια να δωσει χρηματα εκποιωντας γη και τα χρυσαφικα της .
4.Φορο σε οσους τουριστες ερχονται στην χωρα 10 ευρω και φορολογια των αλλοδαπων πλοιων αναψυχης,κοτερων ,γιωτ που χρησιμοποιουν τα ελληνικα υδατα .
5.Φορο στους Τουρκους πολιτες που ερχονται στην Ελλαδα !!!!Ο φορος θα αυξομειωνεται ,σε μερες που εχουμε ενταση στο αιγαιο θα αυξανεται.Με καθε εναερια παραβιαση ,θαλασσια ή αλλο προβλημα μας δημιουργουν θα αυξανεται αυτοματα ο φορος .Οι τελωνειακοι μας θα εξηγουν με ”ωραιο τροπο ” στους τουρκους οτι πχ σημερα κανατε 10 παραβιασεις στο αιγαιο μας κοστισαν 2 εκατομυρια ευρω τα καυσιμα και τα αλλα εξοδα πχ οι αναχαιτισεις αρα πληρωνεται τοσο .(Βασισμενο στην Συμπεριφορικη σχολη της ψυχολογιας). ΦΥσικα οι τουρκοι πολιτες δεν θα χαρουν πολυ αλλα δεν φταιμε εμεις ,η τουρκικη κυβερνηση δημιουργει τα προβληματα αυτα οποτε θα την πληρωσουν οι τουρκοι πολιτες την νυφη .
6.Ερανος στην ελλαδα απο τον απλο κοσμο και τους εφοπλιστες
7.Να δωσει λεφτα η κυπρος για να αγοραστουν πλοια
8.Εθνικο λαχειο υπερ εθνικης αμυνας
9.Μερος των χρηματων απο την εκμεταλευση των φυσικων πορων της ελλαδας πχ ,φυσικο αεριο να πηγαινει στην αμυνα .
Ολα τα παραπανω ειναι εφικτα σε αυτην την χωροχρονικη διασταση που βρισκομαστε απλα χρειαζεται θεληση .
Δυσκολες καταστασεις ζητουν λυσεις εκτος συνηθισμενου πλαισιου σκεψης !
Αυτη την στιγμη τα πλοια μας ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΑ σε πυραυλικες επιθεσεις και προσωμοιωσεις σε Η/Υ δειχνουν πολυ δυσαρεστα συμπερασματα …….
Ο χρονος δεν ειναι με το μερος μας και εγω θα προτεινα πρωτα να κοιταξουμε να εξοπλισουμε ‘η να αναβαθμισουμε οτι ηδη εχουμε πχ τορπιλες σε υποβρυχια ,ολοκληρωση ναυπηγησης σουπερ βιτα ,εκσυχρονισμο Μεκο , και μετα παμε για μεταχειρισμενα πλοια πχ Απο Αυστραλια και by the way εκει κατω εχουμε ελληνες μεσα στο Αυστραλεζικο κρατος σε σημαντικες θεσεις ,ας βαλουν το χερι τους και στην τσεπη αλλα και πιεζωντας να παρουμε τα διαθεσιμα πλοια τους .Μετα τις αυστραλεζες , κοιταμε και προς Γαλλια πλευρα για να παρουμε καινουργιες φρεγατες απο αυτους …..
No time to lose ,no time to f…k around !

jimdenin

Είναι μια συζήτηση, δίχως νόημα πλέον. Δύό οι λόγοι: 1) Η πραγματικά απίστευτη ευκαιρία πέρασε και δεν ξαναγυρνά και φυσικά ο λόγος γίνεται, για την πώληση των 6 Μ και των 2 L απο την Ολλανδία στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με την πρόθεση διάθεσης τους να γνωστοποιείται απο τις αρχές του 2001-2002. Είχα σε άλλη θεματική ενότητα αναρτήσει μια αρθρογραφία απο προγονική ιστοσελίδα του e-amyna σχετικά με το θέμα, όπου μάλιστα γινόταν λόγος για προσέγγισης της χώρας μας απο τους Dutch για τα εν λόγω σκάφη, 2) Ακόμα και αν αποκτούσε μεταχειρισμένα σκάφη το ΠΝ, αυτά θα έχριζαν κάποιου προγράμματος αναβάθμισης και όπως είδαμε με την περίπτωση των ΜΕΚΟ αλλά και έχει αναφερθεί απο το περιοδικό πλειστάκις, η λέξη “αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός” για οπλικά συστήματα των ΕΕΔ, ήταν και είναι άγνωστη έννοια για όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30-40 ετών.

ECG

Ας παραθέσω κι εγώ την άποψη μου και παρακαλώ συμπληρώστε/παραθέστε/διορθώστε όπου κρίνετε.
Αρχικά ολοι θα συμφωνήσουμε, νομίζω, ότι πρέπει το πολεμικό ναυτικό χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο, που θα περιέχει τυχόν βραχυπρόθεσμα οφέλη (έτοιμη ενίσχυση απο μεταχειρισμένα πλόια άλλων χωρών), μεσοπρόθεσμα (αναβάθμιση ΜΕΚΟ) και μακροπρόθεσμα (απόκτηση νέων πλοίων)
ΓΙα να πετύχουμε την βέλτιστη τιμή σε όλα αυτα και να καταφέρουμε τίς “τέλειες” ευκαιρίες καλό θα ήταν όλα αυτά να μπουν σε μία μεγάλη και μακροχρόνια σύμβαση(με βάθος ίσως και 15ετίας) για την οποία και θα υπάρξει διαγωνισμός. Γιατι η εμπειρία λέει οτι μόνο μέσω διαγωνισμού κερδίζεις τα περισσότερα οφέλη και όχι σε απευθείας αναθεση (όπως κάνει και θελει να συνεχίσει να κανει το ΥΠΑΜ). Στο διαγωνισμό αυτό δεν θα είναι απαραίτητο κριτήριο να κατασκευαστούν τα νέα πλοία στην Ελλάδα, όμως οικονομικές διευκολύνσεις θα παιξουν μεγάλο ρολο (αποδοση απο κέρδη ομολόγων, εκπτώσεις, άμεση συνεισφορά απο προυπολογισμό άλλου κράτους)
Σε αυτόν το διαγωνισμό, ρεαλίστικα θα μπορούν να μπουν πολλές δυτικές χώρες αλλα ρεαλιστικα οι υποψηφιοι είναι 3. Γαλλία, ΗΠΑ (βσκ lockeed martin με ίσως συνεργασία άλλης χώρας), Γερμανία.
-ΓΑΛΛΙΑ.
Απο ότι φαινεται το ΠΝ συζητάει να δώσει τα κλειδία στα γαλλικά συστήματα τα όποια, αν εξαίρεσει κανείς το ταμπελάκι με την τίμή αλλα και δυο-τρεις αλλα θεματάκια, μπορουμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα και απο τους Γαλλους.
Η συμβαση θα περιείχε τις τορπίλες F-21, τις 4 Belharra σε μία ελληνική όμως έκδοση και σε βάθος χρόνου, εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ και των 2 La Fayette τις οποιες θα πρέπει να μας δώσουν δωρεάν (δεν πιστεύω να θέλουν και τιμή) και φυσικά έναν ικάνο αριθμό από όπλα (Aster 15, Aster 30, Mica, Scalp και οτι αλλο χρειαστούμε)
**Οι Lafayette είναι αχρηστες. Συμφωνω με οσους το λενε. Ο GK δινει τον ακριβή χαρακτηρισμό “κρουαζιέρες”. Όμως ειναι και πλοία, που αν δεν ηταν αχρηστα, δεν θα αποσύρονταν τοσο νωρις. Είναι 20ετιας και δεν εχουν υποστει σοβαρή χρήση απο τους Γαλλους. Επίσης οι μελετες για τον εκσυγχορνισμό τους είναι ετοιμες. Το κόστος μια καλής αναβάθμισης δεν το γνωρίζουμε, όμως αν με 150εκ ανα σκάφος μπαίνουν νέα ηλεκτρονικά, σοναρ και θέση για 16 Aster-15 τότε αξίζει. Δεν αλλαζουν τα δεδόμενα στο Αιγαιο ουτε ειναι για Ανατολική Μεσογείο και ΑΟΖ. Ο ρολος τους θα είναι να κρατηθεί μια ορoφή πλοίων μετά την απόσυρση των μη εκσυγχρονισμένων S κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε ουτε με καινουριες κορβετες λόγω κόστους (400 εκ μια υποοπλισμένη Gowind κλπ)
Συνολικό κόστος: γύρω στα 6 δις σε βάθος 12-15 ετη (η τιμή είναι τελείως ενδεικτική). Με οικονομικες διευκολυνσεις και κάποιες εκπτώσεις ή επενδυσεις, κάτι γίνεται.
-Lockeed Martin+ Raytheon (ΗΠΑ + κάποια άλλη χώρα)
Η LM είναι η μεγαλυτερη κατασκευαστρια οπλων παγκοσμίως, και μπορει να κάνει τα πάντα. Επίσης μπορει να πιέσει τις ΗΠΑ για άμεση χρηματοδότηση ή ενίσχυση με υπάρχον υλικο(οχι απαραίτητα για το ΠΝ μόνο)
Θα μπορουσε να αναλάβει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και με συνεργασία κάποιων ναυπηγείων να παραδόσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Μια ας πουμε καλή ιδέα θα ηταν η συνεργασία με τα ισπανικά ναυπηγεια NAVANTIA για την κατασκευή μια ελληνικής καινουριας έκδοσης των F100 ή AVANTE. Φυσικά ένα μείον είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο προς παραχώρηση κάποιο πλοίο όμως ως αντισταθμιση, οι ΗΠΑ μπορουν να προσφέρουν παρα πολλά τόσο σε μεταχειρισμενο υλικο αλλα και σε οικονομικη ενισχυση/βοηθεια. Επίσης ένα μεγάλο θετικό είναι ότι τα αμερικανικά συστήματα είναι πιο οικεία απο τα γαλλικα και σε καποια συμμετέχουμε κιολας στην ανάπτυξη.
Δεν μπορώ να δώσω πιο σαφές προγραμμα γι αυτήν την επιλογή απλά η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και 4 καινουρία πλοία για αεράμυνα περιοχής + 2+2 κορβετες (για να κρατήσει το πολεμικο ναυτικό μια οροφη) μαζί με πλήρη οπλισμό θα κοστίσουν γύρω στα 6,5-7 δις (τελείως ενδεικτίκά) σε βάθος 15ετιας χωρίς να επιλεχθεί όμως το option για τις 2 κορβετες. Με σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις και ενισχυσεις των άλλων κλάδων απο υπάρχον υλικό, κάτι γινεται.
Γερμανία
Δεν θα την εξετάσω γιατί θεωρω πως είναι λιγοτερο πιθανη απο τις άλλες δυο περιπτώσεις. Αν όμως αποδεχτει να επιστρεψει τα κερδη των ομολογων, και οι σχεσεις με την Τουρκια οδηγηθουν σε ριξη, τότε ίσως παρουσιαστει με μία καλή προσφορα αναλογη των δυο προηγουμένων.

NickKoliopoulos

Μια λύση θα ήταν να ξεκινήσουμε με ένα σοβαρό εκσυγχρονισμό των MEKO, τις οποίες θα μπορούσαμε να τις εφοδιάσουμε με ισχυρά ραντάρ AESA για αεράμυνα περιοχής (π.χ seafire 500 , το οποίο αποτελεί τον κύριο αισθητήρα των BElhara), με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή – συμπαραγωγή).
Εναλλακτικά προσφέρονται για εκσυγχρονισμούς πλοίων μεγέθους φρεγατών ολοκληρωμένες δομές με ενσωματωμένα ραντάρ και αισθητήρες (π.χ i-mast 500). Mε βάση το πόσο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις ικανότητες του ραντάρ θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε την συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα όπως των Belharra ή να διερευνήσουμε εναλλακτικές επιλογές (ισπανικές φρεγάτες κτλ).
Η επιλογή αυτή δεν λύνει άμεσα το αριθμητικό πρόβλημα του στόλου, αποτελεί ίσως όμως μια επιλογή όπου τα ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό αξιόπιστων υπαρχόντων φρεγατών και τα αποτελέσματα του εκσυγχρονισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές αποφάσεις για την μελλοντική σύνθεση του ελληνικού στόλου.
Επιλογές όπως η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων εμπεριέχουν αρκετά κρυφά κόστη (δημιουργία υποδομών για νέα πλοία, αποθέματος ανταλλακτικών κτλ) χωρίς πάντα να αποφέρουν το βέλτιστο επιχειρησιακό όφελος για τις ανάγκες του στόλου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...