Η Luftwaffe έχει… ξεμείνει από ετοιμοπόλεμα Eurofighter

18
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η γερμανική Αεροπορία αντιμετωπίζει «τεράστιο πρόβλημα» καθώς της έχουν απομείνει μόλις τέσσερα μαχητικά Eurofighter ικανά για επιχειρήσεις από ένα σύνολο 128 αεροσκαφών, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, η προβληματική διαθεσιμότητα που μαστίζει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχει αφήσει την Luftwaffe ουσιαστικά χωρίς μαχητικά του τύπου εξαιτίας της μη σωστής ψύξης του ακροπτερυγικού ατρακτιδίου ECM/ESM με τους αισθητήρες που προειδοποιούν τον χειριστή για επικείμενη επίθεση από τον αντίπαλο.

Το πρόβλημα, το οποίο εντοπίσθηκε πριν έξι μήνες, έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη πυραύλων αέρος-αέρος, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, η μη διάθεση πιστώσεων για τον εκσυγχρονισμό όπλων και συστημάτων οξύνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της απαράδεκτα χαμηλής επιχειρησιακής διαθεσιμότητας μέσων της Bundeswehr.

Αυτή που φαίνεται να πλήττεται περισσότερο είναι η Luftwaffe. Ο νέος Αρχηγός της γερμανικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz, έχει ιδίαν αντίληψη της κατάστασης μετά τις επισκέψεις του σε αεροπορικές βάσεις και τις συζητήσεις που είχε με το προσωπικό εκεί. Και η εικόνα που έχει σχηματίσει δεν είναι καθόλου καλή.

«Αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή δεν βρίσκονται καν στις βάσεις επειδή έχουν πάει για εργοστασιακή συντήρηση» λέει χαρακτηριστικά. Η επιθεώρηση των μαχητικών Eurofighter κάθε 400 ώρες πτήσης απαιτεί 14 μήνες –χρόνος διπλάσιος απ’ ότι είχε προβλεφθεί– γεγονός απαράδεκτο, δηλώνει στο Reuters.

Το πρόβλημα στα tip pods λόγω διαρροής ψυκτικού υγρού από την μονάδα ψύξης έχει αφήσει την Luftwaffe ουσιαστικά με δέκα επιχειρησιακά Eurofighter (τέσσερα, αν πρέπει να οπλισθούν) καθιστώντας αδύνατο για την Γερμανία να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να έχει στην διάθεση του ΝΑΤΟ 85 ετοιμοπόλεμα μαχητικά σε περίπτωση κρίσης. Η Bundeswehr, αν και επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Spiegel για τα Eurofighter, απέφυγε να σχολιάσει τον αριθμό των ετοιμοπόλεμων μαχητικών λόγω του απορρήτου μιας τέτοιας πληροφορίας.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha
Guest
tsimuha

Tο ατιμο ομως εχει ωραια σκαλα, ανετη , με χειρολαβες, μεγαλη βαση για σταθεροτητα, φτου φτου.
Και το γρασιδι πισω στο σωστο υψος.

sotbak
Member
sotbak

τι πρωτότυπο!!!
Θέλησαν να μας τα πουλήσουν καινούρια, τώρα θα προσπαθήσουν να μας τα φορτώσουν μτχ….

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στις κότες, κατά τη λαμπρότερη παράδοση του έθνους τους. Όταν οι Αμερικάνοι έπιασαν στα χέρια τους το πρώτο τους Φόκε Βουλφ 190, είχαν απορήσει γιατί το κάθισμα του χειριστή ήταν επενδεδυμένο με δέρμα, ραμμένο με πολλαπλές παράλληλες ραφές ακριβείας σε κάθε ακμή, σαν υποδήματα παλιάς κοπής φτιαγμένα για μια ζωή ή σαν τα καθίσματα κορυφαίων αυτοκινήτων, ενώ το πίσω διάφραγμα της καμπίνας ήταν φινιρισμένο με ακρίβεια και … στο πίσω μέρος του. Υπολόγισαν ότι το α/φ ήθελε τριπλάσιες ή τετραπλάσιες εργατώρες για να φτιαχτεί σε σχέση με ένα Μάστανγκ. Φυσικά όλα αυτά έκριναν τον πόλεμο.… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Ααα Nikolaos …. αυτό που περιγράφει το ποσταρισμα σου είναι το γερμανικό dna. Τουτέστιν παραγουμε πάντα τα καλύτερα προϊόντα στη βέλτιστη ποιότητα. Από λουκάνικα και μπύρες μέχρι τανκς και αεροπλάνα. Δε πα να φτάνουν οι Ρως με τα μονόξυλα μέχρι τις πύλες του Βερολίνου. Εμείς τα παντσερ θα τα φτιάχνουμε οπως τις πόρσε. Έτοιμα για τους 4Τ. Deutsche qualitaet και vorsprung durch technik. Και τα πούμα 7 μύρια το κομμάτι!!!Όπως θα έλεγε και μια ψυχή ….σιγά μη γίνει πόλεμος αρχηγέ.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Αλοίμονο … τους ξέρω καλά, και το χειρότερο μου το κόλλησαν και προσπάθησα να το εφαρμόσω στη δουλειά μου στον τόπο μας … Με οδυνηρά αποτελέσματα για την τσέπη μου και για το ρυθμό εξέλιξης της σταδιοδρομίας μου … Το σταχανοβίτικο σύστημα is the way to go, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Είναι το άλλο άκρο από αυτό που περιγράφετε …

sotbak
Member
sotbak

είσαι απολύτως μα απολύτως ορθός στις σκέψεις σου αυτές, μπράβο!!!!

TGD
Member
TGD

Μπας και έχει δίκιο ο Τραμπ;

aris32
Member
aris32

ειναι ομως αλλα ειναι αποτελεσματικος …. !! και καλα κανει για το καλο της χωρας του .

Aris
Member
Aris

Η κρίση μας φύλαξε και δεν πήραμε και αυτά τα σαπάκια…. μόνο οι γερμανοί υποφέρουν ή και οι υπόλοιποι χρήστες;
Γνωρίζετε κάτι;

Andreas
Member
Andreas

Μήπως να τους βάλει το ΝΑΤΟ σε μνημόνιο;

Spirit
Guest
Spirit

Καλά αλίμονο αν ειναι όνο θέμα ψύξης κάποιου υποσυστήματος, προβλήματα υπάρχουν σε πολλά μαχητικά, ακόμα πχ και το F-22 το πρόβλημα υποξίας δεν έχει λυθεί οριστικά. Στο F-35 εντοπίζονται και θα εντοπίζονται για χρόνια τεχνικές αστοχίες….

Το θέμα είναι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και το κόστος συντήρησης των μέσων που ειναι πια δυσθεώρητο… άλλωστε χαμηλές διαθεσιμότητες έχουν μια σειρά από μέσα στους επικυρωτικούς στόλους όπως και στην USAF.

dimitrisx
Member
dimitrisx

Αν θέλουν, έχουμε κάτι F-16 block 30 σε τιμή ευκαιρίας!!!

Ηλίας
Guest
Ηλίας

Δηλαδή, αν τους επιτεθούμε δεν θα χρειαστεί να διαθέσουμε πάνω από μία μοίρα για εναέρια υπεροχή σε όλη τη Γερμανία;

dimitrisx
Member
dimitrisx

Έχουν καβάτζα τους γείτονες μας!

x-m
Member
x-m

Δηλαδή πάμε για air policing στη Γερμανία;