Luftwaffe: Η αντικατάσταση των Tornado απειλεί τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων Tornado και οι ανησυχητικά χαμηλές διαθεσιμότητες του τύπου απειλούν την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού χειριστή στην Deutsche Welle, στην αεροπορική βάση Büchel όπου φυλάσσονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα για τον εξοπλισμό γερμανικών Tornado σε ρόλο (πυρηνικής) κρούσης η κατάσταση είναι «αρκετά δύσκολη» καθώς στα τέλη Νοεμβρίου μόνο 12 από τα 45 τζετ που σταθμεύουν εκεί ήταν επιχειρησιακά –αριθμός ο οποίος αργότερα μειώθηκε κι άλλο.

Βάσει του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, γερμανικά αεροσκάφη θα πετάξουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου αποστολές strike με αμερικανικά όπλα. Παρά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου η συμβατική αυτή υποχρέωση παραμένει για την Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως τα γερμανικά Tornado πλησιάζουν το τέλος της επιχειρησιακής τους και από το 2025 θα αρχίσουν να αποσύρονται λόγω παλαιότητας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιός τύπος αεροσκάφους θα τα αντικαταστήσει.

Το πρόβλημα της συντήρησης και της αντικατάστασης των Tornado αποτελεί πηγή ανησυχίας. Η Luftwaffe δεν έχει άλλα αεροσκάφη πιστοποιημένα σε ρόλο πυρηνικής κρούσης ενώ το αυξανόμενο κόστος συντήρησης του στόλου των Tornado είναι «κτηνωδώς υψηλό» όπως είπε χαρακτηριστικά Γερμανός βουλευτής.

Μερικά χρόνια πριν, όταν η Luftwaffe μπορούσε ακόμη να καταφύγει στα αεροσκάφη που αποσύροντο για προσπορισμό ανταλλακτικών, δεν υπήρχε ανάγκη για την παραγωγή νέων απαρτίων. Τώρα που τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, τα κρίσιμα ανταλλακτικά βρίσκονται είτε με την παραγωγή καινούργιων ή με την αφαίρεσή τους από άλλα αεροπλάνα που περνούν από συντήρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους υποστήριξης και την καθήλωση αεροσκαφών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα ανταλλακτικά εξακολουθούν να είναι πρόβλημα. Η Καταρίνα Ζέμμλερ-Σούλερ, επικεφαλής του τομέα της Airbus Defence που ασχολείται με την συντήρηση, τις επισκευές και τις μεγάλες επιθεωρήσεις των Tornado, επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή παρατείνει τον χρόνο επιθεωρήσεων των αεροσκαφών κατά 20 ημέρες. «Και το πράγμα γίνεται όλο και δυσκολότερο» τονίζει.

Η παράταση του χρόνου ζωής των αεροσκαφών του τύπου για μια πενταετία θα κόστιζε 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο και να αποφασιζόταν τώρα ο αντικαταστάτης των Tornado (το κόστος της σχετικής προμήθειας εκτιμάται γύρω στα 10 δισ. ευρώ) η Γερμανία θα έπρεπε να περιμένει μερικά χρόνια έως ότου ο νέος τύπος καταστεί επιχειρησιακός. Και όπως θυμίζει στην DW ένας χειριστής, «ο χρόνος τελειώνει».

Τα Tornado εισήλθαν σε υπηρεσία το 1983 και το 2025 που πρέπει να αποσυρθούν δεν είναι μακριά. Για να πιστοποιηθεί ο αντικαταστάτης τους σε ρόλο κρούσης θα απαιτηθούν κατά μέσον όρο έξι με οκτώ χρόνια και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνουν ειδικοί. Εάν αυτό δεν γίνει εμπρόθεσμα, η Γερμανία μένει εκτός πυρηνικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

Η προφανής –αμερικανική– λύση θα ήταν η απόκτηση ενός αριθμού F-35 για πυρηνική κρούση. Η USAF και η Lockheed-Martin δουλεύουν πάνω στην πιστοποίησή τους στον ρόλο αυτόν ενώ ένας αριθμός από τα F-35 που θα ενταχθούν στις Αεροπορίες της Ιταλίας και της Ολλανδίας κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί nuclear capable στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η άλλη –μη αμερικανική– λύση είναι η πρόταση της Airbus και της κοινοπραξίας του Eurofighter για την πώληση περισσότερων μαχητικών του τύπου στην θέση των πεπαλαιωμένων Tornado. Η γερμανική… ονείρωξη για F-35 έσβυσε οριστικά το 2019 και όπως φημολογείται πίσω από αυτήν την απόφαση υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι. Πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως το Βερολίνο θα επιλέξει μεταξύ F/A-18 και Eurofighter.

Η πιστοποίηση όμως του Eurofighter ως πυρηνικού βομβαρδιστικού θα απαιτήσει πολύ χρόνο και πολύ περισσότερο χρήμα, με ορατό κίνδυνο οι Γερμανοί να χάσουν την προθεσμία αντικατάστασης των Tornado. Ακόμη κι αν καταστεί εφικτό να φέρει πυρηνικό όπλο Β-61, το Eurofighter εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να εκτελέσει την συγκεκριμένη αποστολή σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το ευρωπαϊκό.

Η προσβολή στόχου με κλασσικό πυρηνικό όπλο βαρύτητας απαιτεί δυνατότητα διείσδυσης σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, προστατευόμενες από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας ενός ολοκληρωτικού (πυρηνικού) πολέμου. Όλοι σχεδόν οι Αρχηγοί των Αεροποριών του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι μαχητικά 4ης γενεάς όπως το Eurofighter έχουν μειωμένες πιθανότητες επιβιωσιμότητας σε επιθέσεις που δεν είναι stand-off και κυρίως, δίχως να έχει προηγηθεί εκτενής αεροπορική εκστρατεία για την εξουδετέρωση των προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων του αντιπάλου.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
photographix
Member
Trusted Member
photographix

Γενικα ποσο ΝΑΤΟ ειναι η Γερμανια ? Μηπως καλυτερα να απαλλαγει απο το ΝΑΤΟ η Γερμανια ? razz