23.4 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Luftwaffe: Η αντικατάσταση των Tornado απειλεί τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

Luftwaffe: Η αντικατάσταση των Tornado απειλεί τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων Tornado και οι ανησυχητικά χαμηλές διαθεσιμότητες του τύπου απειλούν την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού χειριστή στην Deutsche Welle, στην αεροπορική βάση Büchel όπου φυλάσσονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα για τον εξοπλισμό γερμανικών Tornado σε ρόλο (πυρηνικής) κρούσης η κατάσταση είναι «αρκετά δύσκολη» καθώς στα τέλη Νοεμβρίου μόνο 12 από τα 45 τζετ που σταθμεύουν εκεί ήταν επιχειρησιακά –αριθμός ο οποίος αργότερα μειώθηκε κι άλλο.

Βάσει του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, γερμανικά αεροσκάφη θα πετάξουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου αποστολές strike με αμερικανικά όπλα. Παρά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου η συμβατική αυτή υποχρέωση παραμένει για την Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως τα γερμανικά Tornado πλησιάζουν το τέλος της επιχειρησιακής τους και από το 2025 θα αρχίσουν να αποσύρονται λόγω παλαιότητας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιός τύπος αεροσκάφους θα τα αντικαταστήσει.

Το πρόβλημα της συντήρησης και της αντικατάστασης των Tornado αποτελεί πηγή ανησυχίας. Η Luftwaffe δεν έχει άλλα αεροσκάφη πιστοποιημένα σε ρόλο πυρηνικής κρούσης ενώ το αυξανόμενο κόστος συντήρησης του στόλου των Tornado είναι «κτηνωδώς υψηλό» όπως είπε χαρακτηριστικά Γερμανός βουλευτής.

Μερικά χρόνια πριν, όταν η Luftwaffe μπορούσε ακόμη να καταφύγει στα αεροσκάφη που αποσύροντο για προσπορισμό ανταλλακτικών, δεν υπήρχε ανάγκη για την παραγωγή νέων απαρτίων. Τώρα που τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, τα κρίσιμα ανταλλακτικά βρίσκονται είτε με την παραγωγή καινούργιων ή με την αφαίρεσή τους από άλλα αεροπλάνα που περνούν από συντήρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους υποστήριξης και την καθήλωση αεροσκαφών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα ανταλλακτικά εξακολουθούν να είναι πρόβλημα. Η Καταρίνα Ζέμμλερ-Σούλερ, επικεφαλής του τομέα της Airbus Defence που ασχολείται με την συντήρηση, τις επισκευές και τις μεγάλες επιθεωρήσεις των Tornado, επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή παρατείνει τον χρόνο επιθεωρήσεων των αεροσκαφών κατά 20 ημέρες. «Και το πράγμα γίνεται όλο και δυσκολότερο» τονίζει.

Η παράταση του χρόνου ζωής των αεροσκαφών του τύπου για μια πενταετία θα κόστιζε 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο και να αποφασιζόταν τώρα ο αντικαταστάτης των Tornado (το κόστος της σχετικής προμήθειας εκτιμάται γύρω στα 10 δισ. ευρώ) η Γερμανία θα έπρεπε να περιμένει μερικά χρόνια έως ότου ο νέος τύπος καταστεί επιχειρησιακός. Και όπως θυμίζει στην DW ένας χειριστής, «ο χρόνος τελειώνει».

Τα Tornado εισήλθαν σε υπηρεσία το 1983 και το 2025 που πρέπει να αποσυρθούν δεν είναι μακριά. Για να πιστοποιηθεί ο αντικαταστάτης τους σε ρόλο κρούσης θα απαιτηθούν κατά μέσον όρο έξι με οκτώ χρόνια και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνουν ειδικοί. Εάν αυτό δεν γίνει εμπρόθεσμα, η Γερμανία μένει εκτός πυρηνικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

Η προφανής –αμερικανική– λύση θα ήταν η απόκτηση ενός αριθμού F-35 για πυρηνική κρούση. Η USAF και η Lockheed-Martin δουλεύουν πάνω στην πιστοποίησή τους στον ρόλο αυτόν ενώ ένας αριθμός από τα F-35 που θα ενταχθούν στις Αεροπορίες της Ιταλίας και της Ολλανδίας κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί nuclear capable στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η άλλη –μη αμερικανική– λύση είναι η πρόταση της Airbus και της κοινοπραξίας του Eurofighter για την πώληση περισσότερων μαχητικών του τύπου στην θέση των πεπαλαιωμένων Tornado. Η γερμανική… ονείρωξη για F-35 έσβυσε οριστικά το 2019 και όπως φημολογείται πίσω από αυτήν την απόφαση υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι. Πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως το Βερολίνο θα επιλέξει μεταξύ F/A-18 και Eurofighter.

Η πιστοποίηση όμως του Eurofighter ως πυρηνικού βομβαρδιστικού θα απαιτήσει πολύ χρόνο και πολύ περισσότερο χρήμα, με ορατό κίνδυνο οι Γερμανοί να χάσουν την προθεσμία αντικατάστασης των Tornado. Ακόμη κι αν καταστεί εφικτό να φέρει πυρηνικό όπλο Β-61, το Eurofighter εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να εκτελέσει την συγκεκριμένη αποστολή σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το ευρωπαϊκό.

Η προσβολή στόχου με κλασσικό πυρηνικό όπλο βαρύτητας απαιτεί δυνατότητα διείσδυσης σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, προστατευόμενες από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας ενός ολοκληρωτικού (πυρηνικού) πολέμου. Όλοι σχεδόν οι Αρχηγοί των Αεροποριών του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι μαχητικά 4ης γενεάς όπως το Eurofighter έχουν μειωμένες πιθανότητες επιβιωσιμότητας σε επιθέσεις που δεν είναι stand-off και κυρίως, δίχως να έχει προηγηθεί εκτενής αεροπορική εκστρατεία για την εξουδετέρωση των προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων του αντιπάλου.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
photographix

Γενικα ποσο ΝΑΤΟ ειναι η Γερμανια ? Μηπως καλυτερα να απαλλαγει απο το ΝΑΤΟ η Γερμανια ? 😛

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

0
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την πώληση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων και το Europa Defense Group

Οι οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις πωλήσεις όπλων και με αυτή την αφορμή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παρουσιάσουν νέους τρόπους...

Αποκάλυψη από Ν. Δένδια: «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων»!

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Τουίτερ, «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κάτι το...

Συντριβή πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 στην Ισπανία (Εικόνες + Βίντεο)

Πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 της ισπανικής εταιρείας Compania de Extincion General de Incedios (CEGISA) συνετρίβη νωρίτερα σήμερα κοντά στα σύνορα Ισπανίας-Πορτογαλίας, ενώ συμμετείχε στην αντιμετώπιση...

Μαχητικό F-15 της Αμερικανικής Αεροπορίας έχασε ένα τμήμα βάρους οκτώ λιβρών ενώ πετούσε πάνω από την Οκινάουα

Μαχητικό F-15 της Αμερικανικής Αεροπορίας έχασε ένα τμήμα βάρους οκτώ λιβρών ενώ πετούσε πάνω από την Οκινάουα, αναφέρουν Ιάπωνες αξιωματούχοι.Το συμβάν έγινε το πρωινό...
- Advertisement -