23.4 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους...

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το 1985 να προχωρήσει σε αγορά 40 μαχητικών Mirage 2000EG/BG, ήταν πράγματι μια έκπληξη, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι χώρες της τότε ΕΟΚ, αγόρασαν μαχητικά F-16A. To F-16A βέβαια, όταν επελέγη από Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία είχε αντιμετωπίσει το πολύ κατώτερο Mirage F-1E, καθώς το Mirage 2000 δεν είχε ολοκληρώσει την εξέλιξή του. Η Ισπανία, Φινλανδία και η Ελβετία αγόρασαν το F/A-18A, αφήνοντας πλέον ελάχιστο χώρο για ευρωπαϊκές σχεδιάσεις.

Έτσι, η Ελλάδα έγινε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε το Mirage 2000, ενώ οι πρόγονοι του αεροσκάφους, Mirage III/V/50 και F.1 τα είχαν πάει πολύ καλύτερα στην Ευρώπη. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η Ελλάδα, όταν επέλεξε το Mirage 2000, δεν κατάφερε να πάρει την έκδοση Mirage 2000C, αλλά την εξαγωγική Ε, με ραντάρ RDM, αντί του ανώτερου και πολύ πιο προηγμένου RDI. Αντιγράφουμε από τεύχος ΠΤΗΣΗ του 1991…

Καθυστερεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης συντήρησης των όπλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 (MICA, Magic II, Exocet AM39, SCALP EG)

«Ενώ η εξέλιξη του σκάφους και του κινητήρα προχώρησε χωρίς δυσκολίες, η εξέλιξη του καινούργιου ραντάρ RDI (Radar Doppler Ιmpulsions, Παλμικό ραντάρ Ντόπλερ) που θα εξόπλιζε το Mirage 2000 συνάντησε αρκετά προβλήματα. Με κύρια αποστολή τις αναχαιτίσεις μεγάλης εμβέλειας, το ραντάρ αυτό θα ήταν ανάλογο του Hughes APG-63 που εξοπλίζει τα McDonnell Douglas F-15 Eagle, αλλά η εξέλιξή του ήταν αδύνατη στα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν. Τελικά, βρέθηκε μια ενδιάμεση λύση με το ραντάρ RDM (Radar Doppler Μultimode-Ραντάρ Ντόπλερ Πολλαπλών Διαμορφώσεων) το οποίο λειτουργεί σε δέσμη συχνοτήτων I και J και αποτελεί εξέλιξη του Cyrano 500, το οποίο με τη σειρά του είναι εξέλιξη του Cyrano IV των Mirage F-1C.

Το RDM, με εμβέλεια της τάξεως των 100 km, είναι ανάλογο των Westinghouse APG-66 που εξόπλιζαν τα πρώτα μοντέλα του F-16. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό ραντάρ σε ρόλους αναχαίτισης, αλλά με επιδόσεις που απέχουν πολύ από αυτές του πολύ πιο μοντέρνου RDI. Οι πτητικές δοκιμές του RDM άρχισαν τον Ιανουάριο του 1980 πάνω σε ένα Βουατούρ και συνεχίστηκαν πάνω σε ένα Φαλκόν 20 μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το Νοέμβριο έγινε και η πρώτη πτήση πάνω σε ένα Mirage 2000 όταν το ραντάρ τοποθετήθηκε στο τρίτο πρωτότυπο.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

Οι δυσκολίες εξέλιξης του RDI είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στον εξοπλισμό της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αρχικά υπήρχε το σχέδιο να παραλάβει το νέο αεροσκάφος η 10η Πτέρυγα Μαχητικών που πετούσε με το Mirage IIIC. Τα σχέδια όμως άλλαξαν και τα πρώτα αεροσκάφη με το ραντάρ RDM πήγαν στην 2η Πτέρυγα Μαχητικών, η οποία πέτουσε με το Mirage IIIE σε αποστολές προσβολής και αεροπορικής υπεροχής. Το RDI μπήκε τελικά σε υπηρεσία με την 5η Πτέρυγα Μαχητικών, αφού οι πρώτες δοκιμές του έγιναν στο πρώτο Mirage 2000B παραγωγής.»

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι τα ελληνικά Mirage 2000E/RDM δεν είχαν καλές επιδόσεις. Αλλά δυστυχώς, τα ραντάρ είχαν πολλά προβλήματα, ειδικά σε διαμόρφωση Look down/Shoot Down. Αν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν παρέμειναν εν πολλοίς απόρρητα, εντούτοις είχαν οδηγήσει σε αναστολή των παραλαβών όλων των αεροσκαφών από την ΠΑ.

Mirage 2000-5 Mk2, ο εναέριος κυρίαρχος του Αιγαίου

Τελικά η λύση δόθηκε πολύ αργότερα, το 1991, με την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μια συμφωνία win-win. Η Dassault θα βελτίωνε τα προβλήματα των ραντάρ (πιθανολογείται πως τότε ενεργοποιήθηκαν οι μέσες PRF, αντί μόνο των χαμηλών, ενώ το RDI μπορούσε να εκπέμπει σε υψηλές), ενώ προστέθηκε και η δυνατότητα κατεύθυνσης του πυραύλου ημιενεργής καθοδήγησης Matra 530D. H βελτιωμένη ελληνική έκδοση, από Mirage 2000EG έγινε πλέον 2000EGM.

Σε κάθε περίπτωση, αν και θεωρητικά με τις αλλαγές στο RDM οι επιδόσεις πλησίασαν αρκετά αυτές των αρχικών εκδόσεων του AN/APG-68, εντούτοις πρακτικά οι διαφορές ήταν ακόμη πολύ μεγάλες. Μπορεί τότε να μην ήταν τόσο πρόβλημα, καθώς η ΠΑ είχε περάσει δεκαετίες κάνοντας “δουλειά” με κατεύθυνση από ραντάρ εδάφους, το θέμα όμως ήταν ότι ένα μαχητικό 3ης γενιάς δεν απέδιδε όπως τα άλλα μαχητικά της γενιάς του.

AM39 Exocet, όταν τα Mirage άρχισαν να εξουσιάζουν το Αιγαίο (κι όχι μόνο)

Βέβαια, η προσθήκη Matra 530D έδωσε για πρώτη φορά στην περιοχή αεροσκάφους με δυνατότητες Look Down/Shoot Down. Αν και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό ήταν το Mirage σε αυτό τον ρόλο, ήταν η μόνη άμυνα της ΠΑ και της Ελλάδας απέναντι στα τουρκικά F-16C/D εξοπλισμένα με LANTIRN. Και παραλίγο, η δυνατότητα αυτή να κρίνει ίσως και μια σύγκρουση, όταν οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά στην ένοπλη σύρραξη του 1996 με τα Ίμια.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν, πως αποφασίστηκε η αγορά πυραύλων AM.39 Exocet, που μπορούσαν πολύ άνετα να υποστηριχθούν από το αρχικό ραντάρ RDM. O Exocet είναι ένας εξαιρετικός πύραυλος για αποστολές TASMO, και για πρώτη φορά, Mirage σε ελληνική υπηρεσία έλαβαν διπλή αποστολή. Τα Mirage F.1 και τα Mirage 2000 πάντα είχαν σαν αποστολή την αναχαίτιση. Όμως πλέον η ΠΑ τους ανέθεσε τον δύσκολο ρόλο της ναυτικής κρούσης. Για πολλά χρόνια, οι περιγραφές των αποστολών των αργεντίνικων Super Etendard με ένα μόνο AM.39 Exocet στα φτερά τους, να σκορπίζουν τον τρόμο στα πλοία του Royal Navy, στοίχειωναν τον ύπνο των Τούρκων πλοιάρχων.

To σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 των Mirage 2000EGM/BGM (αρχείο ΠΤΗΣΗ, 1993)

Τώρα, όλα αυτά συνέβαιναν την δεκαετία του ’90, άντε και την περασμένη δεκαετία. Τώρα πια όμως, με τους πυραύλους Matra 530D εκτός υπηρεσίας, αλλά τους Magic II να χρήζουν επαναπιστοποίησης (ή απόσυρσης), τα Mirage 2000EGM/BGM δεν έχουν να προσφέρουν και πάρα πολλά, ειδικά στον τομέα της αεροπορικής υπεροχής. Θεωρητικά, συνεχίζουν να είναι επίφοβα στον ρόλο της Ναυτικής Κρούσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αποστολές τους σε περίοδο κρίσης θα πρέπει να συνοδεύονται από μαχητικά.

Το θέμα είναι, αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία; Τονίζουμε ότι το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία είναι σχεδόν ίδιο, ή ακριβότερο, των Mirage 2000-5Mk2, καθώς τα δυο αεροσκάφη διαφέρουν μόνο στα ηλεκτρονικά από το πιλοτήριο και εμπρός, σχεδόν πουθενά αλλού. Βέβαια, οι δυνατότητες των Mirage 2000-5Mk2 είναι πραγματικά σε διαφορετική γενιά αεροσκάφους, ουσιαστικά η μέρα με τη νύχτα.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα Mirage 2000EGM/BGM είναι “του πεταματού” ακόμη κι αν μείνουν ως έχουν. Τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM έχουν λάβει μια “ελάχιστη” βελτίωση, με την προσθήκη μιας οθόνης TFT στη θέση της παλιάς υφιστάμενης CRT. Επίσης, τα όποια προβλήματα στα ηλεκτρονικά έχουν λυθεί με τα χρόνια, αλλά και το “μαγικό” χέρι των Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών. Ποιο είναι το πρόβλημα των αεροσκαφών λοιπόν;

Η συντήρηση. Ανταλλακτικά για τα “αρχαία” ηλεκτρονικά του Mirage 2000E είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν. Επίσης, η έλλειψη μιας σοβαρής Follow On Support σύμβασης έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος τους στόλου των Mirage 2000EGM/BGM σε υποχρεωτική καθήλωση. Κι αυτό είναι εξαιρετικά “άδικο” για τα αεροσκάφη, καθώς, σε πιθανή σύρραξη λίγα θα μπορούσαν να προσφέρουν σε αποστολές αέρος-αέρος, αλλά στις ταραγμένες περιόδους ειρήνης που διανύουμε, άνετα μπορούν να ρίχνουν ένα “χεράκι ξύλο” στους εισβολείς του  FIR Αθηνών.

Επέτειος συμπλήρωσης 30 χρόνων της 331Μ

Το ότι είναι Mirage 2000EGM, δεν σημαίνει πως δεν είναι Mirage 2000. Το ότι έχουν παλιό σύστημα αυτοπροστασίας δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, το ότι ο υπολογιστής διαβάζει τον MICA IR σαν ένα Matra R.550 Magic II δεν σημαίνει πως ακόμη κι έτσι μπορούν να βγάλουν σε πέρα τις αποστολές τους.

Δυστυχώς, το κόστος αναβάθμισης σε Mirage 2000-5Mk3 είναι απαγορευτικό, ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι ένα αεροσκάφος που δεν θα έχει σύστημα σκοπευτικού επί κράνους ή κάποιο ραντάρ AESA. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το αεροσκάφος δεν μπορεί να προσφέρει όπως έχει, για όσες ώρες πτήσης του έχουν απομείνει ακόμη. Οι κινηματικές του επιδόσεις δεν διαφέρουν από αυτές του Mirage 2000-5Mk2, συνεπώς στο Αιγαίο μπορεί να συνεχίσει να αναχαιτίζει άγνωστα ίχνη. Σε περίπτωση που οι γείτονες αποφασίσουν να κάνουν κάποια “βλακεία”, τα αεροσκάφη επιφυλακής φέρουν 2 βλήματα MICA IR καθώς και πλήρη φορτίο για τα DEFA των 30 χιλιοστών.

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;

Επίσης, για όσο ακόμη είναι πιστοποιημένοι οι Exocet, τα αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν απίθανα προβλήματα στον εχθρικό στόλο. Ακόμη κι αν οι ΑΜ.39 δεν είναι τόσο επίφοβοι όσο ήταν πριν 30 χρόνια, εντούτοις, θα αναγκάσουν τους Τούρκους επιτελείς να σχεδιάσουν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις τους.

Το πραγματικά αστείο είναι διάφορες συζητήσεις που έρχονται στην επιφάνεια, κατά καιρούς, είτε για αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16A (!) είτε, ακόμη χειρότερα, F-15C. Αυτή η τελευταία ανοησία, ειδικά περί δημιουργίας, -άκουσον άκουσον- ναυτικής αεροπορίας, ήταν το απόλυτα γελοίο. Την ίδια στιγμή, υπερπολύτιμα μαχητικά Mirage παρέμεναν ή και παραμένουν στα υπόστεγα, χωρίς ανταλλακτικά.

Άλλοι, βρίσκουν ενδιαφέρουσα την περίπτωση αγοράς ελαφρών μαχητικών, για να πάρουν λίγο από το φορτίο που σηκώνουν τα μαχητικά πρώτης γραμμής. Για μας δεν έχει καν αξία η συζήτηση, όταν έχουμε Mirage 2000 που μπορούν ακόμη να προσφέρουν.

Είναι ίσως ανόητο να αποσύρουμε αξιόμαχα μαχητικά, που μπορούν να προσφέρουν, όταν δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Το πρόβλημά τους είναι η επάρκεια ανταλλακτικών. Άρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα κρατήσουμε αξιόμαχα όσο περισσότερο γίνεται, ειδικά για τις αποστολές αναχαίτισης που λαμβάνουν χώρα πάνω από το Αιγαίο κάθε μέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογραφεί επιτέλους αυτή η “ρημάδα” (συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για τα γαλλικά) σύμβαση FOS.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

138 ΣΧΟΛΙΑ

138 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dinos72

Η FOS που διαπραγματευομαστε τα τελευταία χρόνια και αναμενεται να έρθει στη βουλη αφορα μονο τα-5 ή και τα EGM?

Konstantinos_Zikidis

Και τα δύο.

ACHERON

Άρα,και τα -5 σε απαξίωση…

stepa

Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο. Δεν θα σταθω τοσο στο ερωτημα της αποσυρσης λογω του οτι θεωρω οτι ουκ αεροποριας σοφης να κανει το ιδιο λαθος ,βλεπε Mirage F 1, ιδιως οταν οι αναγκες και σε αριθμους ειναι μεγαλες, αλλα στην υποθεση Magic 2 και στην πιθανη αξιοποιηση τους σε μια επιγεια πλατφορμα Α/Α . Η επαναπιστοποιηση και η προσαρμογη σε μια επιγεια εκδοση εγγυς προστασιας σχηματισμων, ειναι τεχνικα δυνατη, και οικονομικα συμφερουσα ιδιως αν σκεφθει κανεις και τους διαθεσιμους αριθμους? Ερωτημα

CKfurious

Έχει αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των Magic II έχει δοθεί η πουληθεί στα UAE
Θέλαν επανά “πιστοποιιηση” και λόγο υψηλού κόστους και μικρού αριθμού EGMαποφασίστηκε να διατεθούν
Δεν έχουν βγει οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
Την ίδια περίπου χρονική στιγμή πήραμε πολλά ανταλλακτικά για τις S
Κρατήθηκε ένας μικρός αριθμός για τις ανάγκες των EGM
Εάν έχει τοποθετηθεί MICA και δουλεύει τότε και αυτό το απόθεμα έχει λήξει

stepa

ευχαριστω για την απαντηση, δεν το γνωριζα….

NIK-PAO-13

Τα F1 επρεπε να φυγουν κ καλα καναμε κ τα διωξαμε…οπως επρεπε να ειχαμε διωξει κ τα φαντομ… Με μαχητικα 2ης γενια δεν μπορεις να αντιμετωπσεις μαχητικα 3ης γενιας που ειχανε οι τουρκοι…εκτος αν τους αλλαξεις ρολο,οπως κανανε οι τουρκοι με τα δικα τους φαντομ που τα εχουν μονο για βομβαρδισμο. Δωσαμε 400 εκατομ για τα φαντομ…..οταν με τα ιδια χρηματα μπορουσαμε να παρουμε ιδιο αριθμο μτχ F-16…..με τα οποια οι πιλοτοι μας θα κανανε πολυ καλυτερα την δουλεια τους… Ειχαμε φτασει να εχουμε φ-16…Μ2000 …F-4……F1….A7…..5 διαφορετικους τυπους μαχητικων…..οπου για καθε τυπο θελεις διαφορετικη εκπαιδευση .[πιλοτων -μηχανικων]..διαφορετικη ροη ανταλακτικων….ενα μπαχαλο… Read more »

evaggelos

μην εισαι κακος το κανουν κ αλλες αεροποριες πχ βορειος κορεα 😛

stepa

Δεν διαφωνω με την ουσια του σχολιου σου, απλα κατα την προσωπικη μου εκτιμηση βιαστηκαμε να ξεφορτωθουμε τα F1 σε μια εποχη που καλα καλα ουτε καν τα block 52+ δεν ειχαμε αξιοποιησει πληρως……oσo για τα F 4 μαλλον τα κονδυλια αυτα επρεπε να δοθουν στον εκσυγχρονισμο των διλιτρων, αλλα βλεπεις η Π.Α. εκανε το χατηρι του φαντομα …. 😀 Φ.Γ.Κ.

NIK-PAO-13

To ιδιο ειχα ρωτησει κ εγω….αλλα για τα ρανταρ απ τα φαντομ που θα αποσυρθουν σε 1-2 χρονια…
Εχει φοβερο ρανταρ κ αν μπορουσαμε να τα βαλουμε σε ενα Μ113 κ βαλουμε κ μερικους πυραυλους γινεται μια χαρα αυτοκινουμενο αα συστημα

ShadowMan

Πρέπει να έχεις άδεια από τον κατασκευαστή για αλλαγή χρήσης του ραντάρ. Θα μου άρεσε πάντως ακόμα και χωρίς πυραύλους. Μας λείπουν μερικά αυτό κινούμενα ραντάρ αλλά και πάλι τι τόξο θα έχει και σε τι ύψος κτλπ? Μπορεί να μην βγει τόσο καλό όσο νομίζουμε

Reader

Να προχωρησουν στην συμβαση συντηρησης . Η οροφη των ικανων προς πτηση αεροσκαφων πρεπει να κρατηθει πασει θυσια Η ποιοτητα μονο δεν φθανει πρεπει να υπαρχουν και σε ποσοτητα τα μεσα .

General LEE

MICA IR πιστοποίηση & link 16 και ότι άλλο λελογισμένο….

vasilisk

EΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ Φ15 ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ..ΤΟ F15C ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ MIRAZ 2000 ΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ,ΕΜΒΕΛΕΙΑ,ΡΑΝΤΑΡ,ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,ΕΙΠΑ ΙΣΩΣ,ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ”ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΩΝΤΑΣ”ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ”ΑΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ…ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΡΑΖ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΡΑΦΑΛ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ….ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΟΚ,ΜΗΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ,ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΝΑ… Read more »

vasilisk

ΩΡΑΙΑ,ΤΟΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ!

Φιλε μου....

το F15C ειναι πεπαλαιωμενο και προσεχως για το μουσειο, οχι καλυτερο του Μιραζ! Αν ενvοεις το F15E, αυτο ειναι σε περιορισμενες ποσοτητες στην usaf ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ! Αρα δεν υπαρχει συζητηση γυρω απο μελλοντικη προμηθεια φ15. Αν θελεις καινουρια F15X, τοτε για 2 μοιρες 36 α/φη συνολικα θες 10 δις τουλαχιστον! Οποτε σταματαει η συζητηση! Επισης οι αναβαθμισεις στα φ15 κοστιζουνε διπλα, βλεπε Ιαπωνια για 90 α/φη 5 δις, και δεν εχουν κατι το μαγικο εναντια στα φ16 οταν θα αναβαθμιστουν με AESA! Δυο μοιρες φ35, 30 α/φη συνολικα, θα κανουν τη διαφορα στην ΠΑ, ποσο μαλλον οταν δεν… Read more »

Χρήστος

Γιατί είναι πεπαλαιωμένο το F-15; Υπερέχει του F-16 σε κάθε τομέα. Ακόμα και με AESA ρανταρ να εξοπλίσεις τα F-16 δεν θα υπερέχει του F-15 αφού το F-16 δεν είναι stealth. Παίρνει τεράστιο απόθεμα όπλων που το F-16 δεν τα έχει ούτε στον ύπνο του και μπορεί να περιπολεί για ώρες ή να πάει στην Κύπρο. Αποτελεί ανέκδοτο να συγκρίνουμε το F-16 με το F-15. Το ζητούμενο είναι αν οι ΗΠΑ αποδέσμευαν ένα τέτοιο οπλικό σύστημα για την Ελλάδα αφού εως τώρα το έδωσαν μόνο σε χώρες τις οποίες τις θεωρούν σημαντικές. Πχ Ισραήλ, Ιαπωνία κλπ. Το F-35 επίσης δεν… Read more »

evaggelos

ενδιαφερων μεν αλλα χωρις ανταλακτικα τσαμπα δε,μαλλον θα φυγουν κ το θεμα ειναι τι θα γινει με τα 30αρια γιατι γραφεται κ ακουγεται η πωληση τους.Εκεινα τα γαλλικα μιραζ δεν μας κανουν εστω κ 1προς1 αντικατασταση?

Thras

Η αλήθεια είναι ότι τα Μ2000 έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ας κρατηθούν όπως υποστηρίζει η ΠΤΗΣΗ για να βγάζουν τη “λάντζα” στο Αιγαίο μαζί με τα F16Block30, μέχρι να τελειώσουν οι ώρες πτήσης και να αντικατασταθούν από Μ2000-5. Αυτή πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της ΠΑ για την επόμενη πενταετία. Ο εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση των αριθμών των F16 και Μ2000-5 ώστε να αθροίζουν 84+38 = 122 μονάδες τα πρώτα και 24+24 = 48 μονάδες τα δεύτερα. Έτσι μπορούν να αποσυρθούν τα F4PI2000 και να επιλεγεί το επόμενο μαχητικό της ΠΑ το οποίο σε 50 μονάδες θα αντικαταστήσει τα Μ2000… Read more »

Mageiras

Συμφωνώ! Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος πλεον έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα…

evaggelos

μακαρι αλλα γιατι μου φαινεται χλωμο στο τελος?

Tazos

Όπως είχα πεί και σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να σκεφτούμε out of the box και να διερευνήσουμε έναν εκσυγχρονισμό σε συνεργασία με το Ισραηλ. Εγκατάσταση του ELM-2032 σε συνδυασμό με υπολογιστή αποστολής, αξιοποίηση της έγχρωμης MFD και ενδεχομένως προσθήκη μιας ακόμα, ισραηλινό HUD και σκοπευτικού επί κράνους, και το κυριότερο πιστοποίηση ισραηλινών stand off όπλων για αποστολές αέρος εδάφους. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα Lightning pod απο τα F4. Το Ισραήλ έχει τεράστια εμπειρία απο τέτοια προγράμματα και η ύπαρξη 2 Μιραζ που ανασύρθηκαν απο την θάλασσα θα βοηθούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα ώς προς την χωροθέτηση των συστημάτων.… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Ειναι πολυ μικρος ο αριθμος των μιραζ για να μπεις σε τετοια διαδικασια.
“τα Ισραηλινά ηλεκτρονικά θα είναι πιο εύκολα και πιο φθηνά στην συντήρηση σε σχέση με τους πανάκριβους Γάλλους.” > Μαλλον δεν ξερεις τι εστι “εβραιος” , θα σε ταραξει στην “συμμαχια”

Tazos

O αριθμός είναι μια χαρά, τόσα αεροσκάφη έχουν ολόκληρες αεροπορίες και προχωρούν σε αναβάθμιση. Τα 24 -5 δεν φτάνουν για δεύτερη μοίρα, οπότε το να βάλουμε λουκέτο στην 332μπκ επειδή “είναι μικρός ο αριθμός” δεν αποτελεί λύση.
Για το κόστος, ήδη θα ανοίξουμε δουλειές με ELTA λόγω Ρ3, η εμπειρία δείχνει πως οι “φτωχιές” αεροπορίες στρέφονται στους Ισραηλινους, ενώ όσοι αγόρασαν σύγχρονα Γαλλικά αεροσκάφη πασχίζουν να τα συντηρήσουν.

MPAMPIS

Υπάρχουν πύραυλοι τρίτης χώρας πιστοποιημένοι για τα 2000 με rdm;μηπως Ισραηλινοί python ή derby;
Τα P3 στην ΠΑ ανήκουν ή στο ΠΝ;

ΙΤΑΛΟΣ

Μονο αν βαλεις πανω ισραηλιτικο “υπολογιστη”

MPAMPIS

Θα πρεπει να γινει καποια κρούση στους Ισραηλινούς για πακέτο μίνι εκσυχρονισμου….με κίνητρο την χρήση Ισραηλινών πυραύλων, ισως και για ΕΑ (SPyDER)…

CKfurious

Εάν για λόγους κόστους δεν περιληφθούν στη FOSπου αναμένεται μέχρι τέλος του έτους τα αεροσκάφη έχουνε πρακτικά τελειώσει Εάν συμφέρει να περιληφθούν στη FOS τότε μπορεί να συνεχίσουν το peace time air patrolling Σε περίπτωση που αρχίσει το πιστολίδι ουδεμία ελπίδα έχουν απέναντι σε F16/AP68V9/AMRAAM/JHMQS/AIM9X Επίσης και οι EXOSET θέλουνε επαναπιστοποίηση Εάν δεν προχωρήσει αυτό τότε δύσκολα να κρατηθούν in service Για τους MICA: είχε γραφει πως είχε γίνει προσπάθεια τοποθέτησης στα outer pylons αλλα δεν είχε επιτύχει λόγω καλωδιώσεων Μην τα κάνουμε και αυτά F-1 που πέταγαν με AIM9P στα φτερά για αρκετά χρονια χωρίς όμως να μπορούν να… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Απο οσο ξερω κανονικα φερουν mica , απλα τους “βλεπουν” και εχουν επιδοσεις magic

Ilias_Skaltsiotis

Κάτι πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση τους είναι ότι οι 4 κοιλιακοί φορείς δεν είναι καλωδιωμένοι. Για τα Ινδικά mirage υπήρχε Ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης με τα μισά λεφτά. Επίσης ο θόλος του ραντάρ των mirage έχει τις ίδιες διαστάσεις με του gripen. Εκτός βέβαια αν οι out of the box λύσεις, συνιστούν “προδοσία της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής”?
http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=8867

christos_choris_a

Μιάς και η αναβάθμιση σε επίπεδο -5ΜΚ3 είναι πολύ ακριβή ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι μία σουίτα ηλεκτρονικών κατά πολύ υποδεέστερη των F-16V μήπως θα ήταν λογικότερο να γίνει η αντικατάσταση μονάχα των ραντάρ RDM με RDI αντί για τοποθέτηση RDY μαξί με νέο υπολογιστή και 2 οθόνες MFD, αρτηρία δεδομένων και πάει λέγοντας. Η αναβάθμιση θα ήταν εξαιρετικά φθηνότερη. Σίγουρα θα μπορούσαμε να πάρουμε μεταχειρισμένους Super Matra 530D καθώς και μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Armée de l’ Air μιάς και πρίν το 2025 θα έχουν αντικατασταθεί μερικώς από τα Rafale F4 το θέμα είναι αν το συγκεκριμμένο ραντάρ είναι… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Οπως αναφερει το αρθρο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα κρατήσουμε αξιόμαχα όσο περισσότερο γίνεται,
Εχουμε την επιλογη αναβαθμισης απο Γαλλια.

Θα ηταν ομως χρησιμο, κατα τη γνωμη μου σε περιπτωση που για οποιοδηποτε πχ πρακτικο λογο δεν προχωρησει η αναβαθμιση απο Γαλλια, αν θα ειχαμε διερευνησει την επιλογη αναβαθμισης απο Ισραηλ, ειτει απο Saab, και το κοστος αυτων, ως εναλακτικες επιλογες. Αν δε στη 2η περιπτωση περιλαβανοταν και η δυνατοτητα βολης meteor…

Konstantinos_Zikidis

Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας και δεν θα επαναληφθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, όπως η απόσυρση (και πρακτικά η αχρήστευση) των Mirage F1 ή ακόμα περισσότερο των F-5. Βλέπουμε καθημερινά πόσο αξιοποιούνται παλαιά Mirage F1 και μάλιστα με σύγχρονο ραντάρ (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο αεροπλάνο): http://www.proelasi.org/draken-internationals-first-regenerated-mirage-f1-for-us-air-force-makes-first-flight/ Και ας μην μιλήσουμε για τις εξαγγελίες για παράταση διαφόρων F-5 για ακόμα 10-15 χρόνια (από σήμερα!): https://www.ptisidiastima.com/thailand-received-fist-two-upgradef-f5th-fighter-jet/ https://www.ptisidiastima.com/f-5n-tiger-ii/ Γενικότερα, σήμερα κανείς δεν αποσύρει παλαιά μαχητικά ελαφρά τη καρδία: όλες οι χώρες, είτε τα διαθέτουν για πώληση (εάν υπάρχουν πιθανοί πελάτες), είτε… Read more »

Γιώργος70

Μια και γράφεται για το Lx16 των -5. https://aviationweek.com/awin/thales-develops-lx16-tactical-data-link-non-nato-countries 2 ιδέες που χρειάζονται διερεύνηση για το εφικτό τους. 1 H ισπανική amper to 2009 δήλωσε ότι στα ισπανικά NH-90 με ασύρματο TRA 6034-N NextWave με το SDR εξομοίωσε modem IDM. Επίσης στο presentation της LM για την αναβάθμιση των F-16 στα Advanced Avionics , στα νέα συστήματα με το γκρι χρώμα αναφέρεται το IDM. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ,θεωρητικά, είναι εφικτή η άμεση (και όχι τριγωνική με σταθμό στο έδαφος) ζεύξη -5 και αναβαθμισμένων F-16. 2 Δεν γνωρίζουμε για το link των αναβαθμισμένων scalp. Εάν γίνεται με Rockwell Collins’… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Οποιαδήποτε επέμβαση σε αεροπλάνο είναι πολύ ακριβότερη από έναν σταθμό στο έδαφος. Σαφώς και θα ήταν καλύτερο να διασυνδεθούν τα Μ2000-5 με τα F-16 αλλά αυτό θα προϋπέθετε κάποια επέμβαση. Δηλαδή, μελέτη, ανάπτυξη, δοκιμές, πιστοποίηση, κατασκευή, εγκατάσταση (και όλα αυτά μάλλον με την βοήθεια των κατασκευαστριών εταιρειών). Δηλαδή κόστος. Σοβαρότατο κόστος. Πέραν τούτου, έχω την εντύπωση ότι και τα F-16 δεν έχουν αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες του IDM που διαθέτουν, τουλάχιστον τα 52+. Τα SCALP EG δεν διαθέτουν link. Άμα φύγουν, έφυγαν. Τέλος. Όπως τα παλαιότερα βομβαρδιστικά. Άμα σηκωθούν από το έδαφος, δεν επιστρέφουν, παρά μόνον όταν εκτελέσουν την… Read more »

Γιώργος70

1 Δεν χρειάζεται επέμβαση στο Α/Φ. Καμία κατασκευή. Emulation σε software του hardware idm modem από το software defined radio του TRA 6030-N. Η ζεύξη δεδομένων -5 με τα F-16 θα είναι με τους ασύρματους τους. Υπoτίθεται το core του λογισμικού υπάρχει. https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/tr-6000-family Low cost evolutivity Flexibility during platform integration Προφανώς και δεν είναι plug and play. 2 Ως προς τον SCALP EG αναφέρομαι στο πρόγραμμα αναβάθμισης. Γράφω για “διερεύνηση” του θέματος.Η οποία μπορεί να καταλήξει ότι ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ data link.Και για καμία χώρα. Another feature planned for insertion into the weapon is in-flight retargeting capability, utilising… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν καταφέρναμε να διασυνδέσουμε έτσι τα -5 με τα F-16. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να αναπτύξουμε τακτικές που δεν μπορούμε να φανταστούμε τώρα.
Για τους SCALP, το πρόβλημα δεν είναι η ανάπτυξη datalink…. ας μην ξεχνάμε ότι έχουν πλέον τα χρονάκια τους… μακάρι να είχαμε μπει στο αγγλογαλλικό πακέτο επαναπιστοποίησης που αναφέρεται στο link που υποδείξατε για να επιτύχουμε οικονομία κλίμακας.
Δεν έχουμε κάνει βολή SCALP. Εδώ δεν έχουμε κάνει βολή S-530D που έληξαν…

LYK

Η διασύνδεση -5 και F-16 είναι ιδανική. Αλλά ακόμα πιο ιδανικό είναι να έχει το σωστό αφος δηλαδή το-5. Καθώς φαντάζομαι ότι αν ανοιξει σοβαρός ΗΠ τότε μόνο MICA IR κάνει κάτι. Αλλιώς θα πάμε για F-16 vs F-16 και θα έχουμε attrition-based warfare μάλλον

Γιώργος70

Η καταστροφή των s-400 προϋποθέτει μεγάλη εφευρετικότητα και κάτι απρόβλεπτο.
Παράδειγμα το 1973 agm-45a Shrike +Chaff σε Firebee !!!
https://www.jstor.org/stable/26271146
https://www.pbs.org/wgbh/nova/spiesfly/uavs_11.html
https://www.youtube.com/watch?v=Uy7_kyg2YD8

Scalp_eg

Δεδομένου ότι η αναβάθμιση με 40 εκ/ρια στα ινδικά πρότυπα ανά αεροσκάφος είναι εξωπραγματική για τα οικονομικά μας δεδομένα και ίσως να είναι και “αμαρτία” σκεφτόμενοι την παλαιότητα του αεροπλάνου (30 χρονών ήδη) Τα (α, β, γ, δ) που προτείνετε πρέπει να τα στείλετε και εγγράφως στη ΠΑ Με μια χοντροκομμένη κοστολόγηση και αφού σχεδόν το σύνολο των οθονών-υπολογιστών-αρτηριών πληροφοριών-κεραιών-ατρακτιδίων μπορεί να προσποριστεί απο τα αποσυρόμενα F-4 Phantom (όταν αποσυρθούν) το κόστος μαζί με τις εργασίες τις ΕΑΒ δε νομίζω ότι θα υπερβεί τα 5 εκ/ρια ανα αεροσκάφος. Επίσης μαζί με την συμφωνία των Belharra καλό θα ήταν να ζητήσουμε… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Δυστυχώς, οποιαδήποτε λύση είναι ακριβή. Αυτό που προτείνετε (εγκατάσταση υλικών από αποσυρμένα F-4 AUP σε Μ2000) είναι μάλλον αδύνατο και οπωσδήποτε πολύ ακριβότερο από την προταθείσα αναβάθμιση των Μ2000. Η οποία αναβάθμιση προτάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: είχε ήδη αναπτυχθεί για άλλη χώρα, γι’ αυτό και είχε περιορισμένα (ή ίσως και καθόλου) κόστη ανάπτυξης. Σημειωτέον, το 2010 (που δεν έπαιζε ακόμα η αναβάθμιση των ινδικών Μ2000), οι Γάλλοι μας είχαν ενημερώσει ότι δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση των Μ2000 σε -5 SEG52, δηλαδή να εφαρμοστεί η αναβάθμιση που είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στα 10 Μ2000,… Read more »

AvoMelkonian

Το θέμα όμως είναι αν αξίζει να δώσουμε €35-40 εκατ ανά αεροσκάφος για αναβάθμιση ή αν βρίσκονται μεταχειρισμένα -5 με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα που θα παραδωθούν πριν ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη αναβάθμιση των δικών μας. Αν είχαμε λίγο μυαλό θα είχαμε ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με τη DGA εν όψει Belharra για τα δικά τους -5.

Επίσης, εφόσον το κόστος αναβάθμισης των Mirage είναι μεγαλύτερο από αυτό των F-16, προφανώς και θα έπρεπε να επιλέξουμε την αναβάθμιση των block 50 που περιλαμβάνεται στην ειδοποίηση της DSCA.

Konstantinos_Zikidis

Τα γαλλικά -5 είναι υποδεέστερα των δικών μας, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στην διαμόρφωση. Επίσης, φοβάμαι ότι είναι περισσότερο καταπονημένα από τα δικά μας EGM. Δεν ξέρω εάν αξίζει να “φορτωθούμε” έναν αριθμό παλαιών μαχητικών, ενώ κανείς δεν είπε ότι θα μας τα χάριζαν. Προφανώς, εάν τα έδιναν σε πολύ χαμηλή τιμή, θα το συζητούσαμε (υποθέτω ότι όλα αυτά έχουν τεθεί στο τραπέζι, εάν είναι εφικτά). Όλες οι πιθανές λύσεις για τα Μ2000 ενέχουν σοβαρό κόστος, γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη λύση για τα Μ2000 είναι η αναβάθμιση, καθώς οδηγεί σε απολύτως αξιόμαχα μαχητικά, πολύ κοντά στην διαμόρφωση των υφιστάμενων… Read more »

aris32

καλημερα , ειναι υποδεεστερα σε πολλα αλλα απο οσο διαβαζω εχουν link16 . δεν θα ηταν η πιο σοφη επιλογη μιας και ο αριθμος τους ειναι αρκετος για 1 μοιρα 28 αεροσκαφων και επι της ουσιας ειναι αναβαθμισμενα μ2000c τα πιο προσφατης παραγωγης για την γαλλικη αεροπορια. αρα και σχετικα νεα ειναι.

Thras

Πρέπει να γίνουν και τα δύο!

Τα Block 50 να γίνουν Μ και τα -5 να φτάσουν σε αριθμό τα 40 – 50 συνολικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

CKfurious

Θα δείξει τι θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει αυτή η περίφημη FOS! η υποστήριξη ηλεκτρονικών που έχουν μείνει στη δεκαετία του 80 είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη και ακριβή Για αυτό το λόγο αμφιβάλλω εάν υπάρχει μέλλον για τα EGM!! Ο εκσυχρονισμός τους όπως κάνουν οι Ινδοί δεν αξίζει αφού με λιγότερα από τα μισά χρήματα ανά αεροσκάφος εκσυχρονίζονται τα B50 σε επίπεδο Viper! Έχω γράψει πως πρέπει να κοιτάξουμε για μεταχειρισμένα -5 για τον σχηματισμό μιας 2hs μοίρας Έστω και εάν είναι διαφορετικά από τα δικά μας Για egm: Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς SCALP Από… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Όντως η υποστήριξη των ηλεκτρονικών των παλαιών Μ2000 θα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Επίσης, υπάρχουν πολλά αποσυρθέντα Μ2000C… Οι Ινδοί δεν νομίζω ότι είναι χαζοί. Το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που έχουν εν εξελίξει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μαχητικών ever (τον MMRCA του 2012, για 126 Α/Φ) και όλες οι εταιρείες προσφέρουν ό,τι καλύτερο έχουν, προχωρούν στην (όντως ακριβή) αναβάθμιση των περίπου 50 Μ2000 που διαθέτουν, κάτι σημαίνει… Έχουν διαπιστώσει ότι στα δύσκολα (όταν αρχίζουν θεματάκια με το Πακιστάν), τότε τα Mirage τους βγάζουν ασπροπρόσωπους. Και αυτό συνέβη και παλαιότερα, και στην αρχή του 2019. Όπως έχω πει επανειλημμένως,… Read more »

CKfurious

Τώρα το defence procurement των Ινδών δεν έχει τη φήμη ότι είναι το πιο αδιάβλητο
στις αποφάσεις του!

Καταλαβαίνω τη λογική σας αλλα όπως έγραψα αντί 17 EGM μπορώ να εksξυχρονισv τα διπλάσια B50 σε επίπεδο Viper με τα ίδια χρήματα

Κάπου είχα διαβάσει πως τα -5 exoun υψηλότερο L/G από τα προηγούμενα -C όπως των -D/N

Θα ψάξω να βρω το reference

σίγουρα ο αρχαίος κεντρικός υπολογιστής των EGM είναι ΤΟ πρόβλημα για οποιοδήποτε

Thomas

Αν και συμφωνώ ότι είναι πραγματικά έγκλημα να πετάξουμε τέτοια αεροπλάνα οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι πολύ δύσκολες. Τα αεροπλάνα στην σημερινή τους μορφή είναι σε θέση να κάνουν μόνο peacetime air patrol αλλά αν ο μι γένοιτο αρχίσει το πιστολίδι έχουν πολύ χαμηλές ελπίδες επιβίωσης απέναντι στα F-16 της THK. Αν δεν μπορεί να γίνει κάποια σοβαρή αναβάθμιση ίσως θα ήταν καλύτερο τα χρήματα να δοθούν για αναβάθμιση των F-16B30 σε επίπεδο B50+/Adv ή ακόμα και αγορά μεταχειρισμένων F-16B50. Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε ότι η επένδυση που κάναμε στο Mirage 2000 δεν απέδωσε (ευθύνες έχουμε εμείς αλλά και… Read more »

Ο ασχετος

Δεν γινεται να λεμε δεν υπάρχουν κονδυλια κ να εχουμε τα π3, τα ρομεο κ τις φρεγατες.
Η πα πρεπει να ερθει πρωτη κ οχι το ναυτικο.Γαλλικα ειναι κ τα μιραζ.Οπως ολα δειχνουν το κοστος της φρεγατας θα παει πανω απο τα δυο δις.
Ελεος αυτα τα λεφτα θα τα πληρώσουμε δεν μας τα χαρισε κανεις.

evaggelos

το ναυτικο πρεπει να ερθει πρωτο καθως οι αναγκες ειναι σημερα δεν υπαρχει πλοιο δυστυχως η αρες μαρες με τα φρεμ κ τα μπερκ στοιχισαν στο να εχουμε στολο,τα μισα υποβρυχια ειναι για φριτεζες κ τα αλλα αοπλα.Η αεροπορια δοξα το θεο αντεχει ακομα αρκει φυσικα να αναβαθμιστουν τα οπλα της κ δεν την φοβαμαι ειναι ποιο οργανωμενοι απο τους ναυταιους.

Ο ασχετος

Ειναι πια τραγικο απο την μια να λεμε οτι το ναυτικο ειναι ανοργανωτο διαλυμενο κ απο την αλλη να χαλανε 3 δις ετσι οπως παει για παπα ρομεο μπελχαρα κ ισως κ κανα δις παραπανω αν το πρωταπριλιατικο κλικμπειτ βγει αληθεια για ενα ναυτικο που οτι κ να παρει τελικα θα χρειαζεται καλυψη απο την πα Κ η πα να βρισκεται σε κατασταση οπου ψαχνει να πουλησει τα τριανταρια δεν ξερει αν θα εκσυγχρονισει τα 50αρια δεν εχει ανταλλακτικα για τα διλιτρα κ πιθανοτατα εχει χιλιες δυο ελλειψεις που απλα δεν εμπιπτουν στην κατηγορια της μειζωνος προμηθειας υλικου. Κυνηγαμε την… Read more »

MisCo

Φυσικα και πρεπει να παραμεινουν σε υπηρεσια. Μικρες αναβαθμίσεις με νεους ασύρματους, link 16, Mica, επαναπιστοποιηση (η και αναβαθμιση) των AM39… τα θεωρω εφικτα και απο οικονομικης αποψης. Μπορουν να μας δώσουν ακομα 10-15 χρονια ζωης.

adpanos

Έχει γίνει εδώ και χρόνια μια επένδυση στους Exoset για ναυτική κρούση. Έγινε πολύ στοχευμένα για να μπορεί η Ελλάδα να κλειδώσει το Αιγαίο από θάλασσα και αέρα. Τα MIRAGE 2000 είναι πολύτιμα για αυτό ακριβώς τον λόγο και δεν θα φύγουν από την ΠΑ έως να λιώσουν. Τώρα αν μπορούσαμε να τα αναβαθμίσουμε θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη. Αν ήμουν στην θέση των υπευθύνων θα έψαχνα μέσω συνεργασίας με την SAAB , την Leonardo και με πίεση προς την Dasault να τοποθετήσω τα καλούδια του Grippen πάνω στην πλατφόρμα του Mirage. Aesa Radar (SELEX ES-05 κ.λ.π.) ώστε να… Read more »

General LEE

Εκείνος ο METEOR μήπως τζαμάρεται?

montif74

Το FOS ειναι για τα 5αρια. Τα EGM/BKM θα γίνουν κατσαρόλες και μπρίκια για ελληνικό καφέ

antonios

Η σοφοτερη λύση θα ήταν η αγορά μεταχηρισμενων αεροσκαφών έτσι ώστε με κανηβαλισμο δομικών στοιχείων την δημιουργία μιας δύναμης 100 αεροσκαφών πού θα αντικαθηστουσαν όλα τα ηλεκτρονικά με αυτά του Gripen NG. Έτσι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσφέρουν για άλλα 20 χρόνια. Να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά του Gripen έχουν πιστοποιηθεί και για γαλλικά οπλα και για όπλα που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο της ΠΑ η που θα θέλουμε στο μέλλον (meteor). Έτσι με το πλεόνασμα δομικών μερών και κινητήρων τα αεροσκάφη θα είναι εύκολο να συνεχίσουν να προσφέρουν.

NikolasTz

Ερώτηση, τα Mirage 2000-5 Mk2 είναι πιστοποιημένα για μεταφορά πυραύλων Exocet?

Konstantinos_Zikidis

Όχι. Υπήρχε option στη σύμβαση προμήθειας, για ανάπτυξη της εν λόγω δυνατότητας, το οποίο δεν ασκήθηκε.

ShadowMan

Τι κόστος έχει μια τέτοια εργασία άραγε?

Konstantinos_Zikidis

Τότε είχε γύρω στα 20 εκ. ευρώ η ανάπτυξη των αντίστοιχων interface box συν δοκιμές, πιστοποίηση κλπ (το θέμα ήταν η διασύνδεση του πυραύλου με το σύστημα του -5, καθώς η μεταφορά, άφεση, απόρριψη κλπ του πυραύλου είχαν ήδη πιστοποιηθεί αερομηχανικά στο Μ2000). Επίσης, υπήρχε πρόβλεψη ότι θα μας παρείχαν δωρεάν αυτό το option εάν ασκούσαμε το option για προμήθεια άλλων 3 καινούργιων και την αναβάθμιση άλλων 5 Μ2000 σε -5, αν θυμάμαι καλά.
Επομένως το συνολικό κόστος σήμερα θα κάνει κάτι παραπάνω από 20 ‘μύρια συν την προμήθεια των ιδίων των interface box.

George

Ενα φτηνό ραντάρ όπως το RC400, link 16, κάποια νεώτερα ηλεκτρονικά στο πιλοτήριο ίσως και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας δεν μοιάζουν απαγορευτικές λύσεις Δεν θα γίνουν ούτε Mk II ούτε Μk ΙΙI αλλά θα κρατηθεί μια μοίρα και με κόστος ~100εκ ανά α/ε δεν νομίζω ότι έχουμε τα περιθώρια τώρα για NMA Στο κάτω κάτω από την άλλη ακτή του Αιγαίου δεν βλέπουμε και πολλά α/ε με AESA! Ούτε στο ΗΒ αλλά ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ιταλία ή στη Γαλλία αλλά ούτε και στη Ρωσία. Ίσως λοιπόν η ΠΑ μας να καταφέρει να το αντέξει να μην έχουν όλα… Read more »

zap

,Να σκεφτουμε out of the box που λετε και σεις μερικες φορες; Βασιζομενοι στο σημειο που αναφερετε και εσεις στο αρθρο σας “καθώς τα δυο αεροσκάφη διαφέρουν μόνο στα ηλεκτρονικά από το πιλοτήριο και εμπρός, σχεδόν πουθενά αλλού.”. Εαν το παραπανω σημειο ειναι αληθες και αρα δεν τιθεται θεμα διατηρησης σε κατασταση πτησεως αλλα μονο θεμα αποτελεσματικοτητας των ηλεκτρονικων τοτε εχω την κατωθι προταση. Αναπτυξη μαζι με το Ισραηλ ενος πακετου αναβαθμισης απο κοινου με τα F-16 blk30 που διαθετουμε για το “πιλοτηριο και μπρος” κοινο και για τους δυο τυπους με επικεντρο ενα ρανταρ AESA, Meteor και ενα καταλληλο… Read more »

Nikolaos

Νομίζω ότι η συζήτηση στην Ελλάδα έχει πάρει στραβό δρόμο χρόνια τώρα, και μιλούμε για μαχητικά αεροσκάφη σαν να πρόκειται για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, και για συνδυασμούς του τύπου “να πουλήσω την Ε-Κλάσσε 1.8 που περνά ακόμη η μπογιά της, να πάρω βάζοντας και πέντε φράγκα ακόμη μια ταλαιπωρημένη Πόρσε (που θέλει αστρονομικά ποσά σε ανταλλακτικά), να έχω την εμπειρία πριν γεράσω”. Όμως δεν είναι έτσι, και το περιοδικό πρέπει να το εξηγήσει σε ένα εμβριθές και καλώς τεκμηριωμένο άρθρο, κατά προτίμηση στο έντυπο, που άλλη βαρύτητα έχει και άλλο περιθώριο έκτασης και εμβάθυνσης δίνει. Κανένα έθνος δεν ανταλλάσσει στόλους μαχητικών… Read more »

Aias

Δεν είναι ακριβώς έτσι Νικόλαε, αν και το παράδειγμα της Mercedes μου άρεσε, μπορούμε να αντλησουμε επιχειρήματα από την ειδησιογραφια. Η Ταϊβάν δεν εικάζεται πως προσπαθεί κάτι παρόμοιο; Δεν αγοράζει φ16 ενώ προσπαθεί να διώξει τα μιραζ; Η Γαλλία, που είναι η κατασκευαστής κιόλας, δεν κάνει το ίδιο σε αναλογία πάντα; Έδωσε μιραζ στην Βραζιλία, έκανε προσφορά στην Κολομβία, ενώ ρίχνει φυσικά βάρος στο ραφαλ και ορθά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Πώληση των απλών με ότι οπλισμό κτλ σε μία ελκυστική τιμή και τα χρήματα στην υποστήριξη των – 5. Το εχω επαναλάβει πολλές φορές. Δυστυχώς δεν… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Οι Ισραηλινοί έχουν έτοιμο πακέτο για τα mirage 2000 και το είχαν προτείνει στους ινδούς στον διαγωνισμό που κέρδισε τελικά η dassault
https://m.telegraphindia.com/india/mirage-math-israel-better-than-france/cid/565242
Επίσης έχουν πιστοποιήσει τον ρωσικό r73 στο dash και τα Ινδικά mirage 2000
https://www.businessinsider.in/indian-air-force-reworks-mirage-fighter-with-israeli-aid/amp_articleshow/70186697.cms

Konstantinos_Zikidis

Φίλε Ηλία, αν και δεν διαφωνώ επί της αρχής με την επιλογή άλλης εταιρείας (πλην της κατασκευάστριας) για κάποια εργασία και παρόλο που θεωρώ το Ισραήλ ως παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς, οφείλω να υπενθυμίσω μία ιστοριούλα: Μαζί με τα Block 30 είχαμε πάρει έναν ωραίο προσομοιωτή πτήσεων από την “μαμά” General Dynamics (δεν νομίζω να είπε κανείς “Lockheed Martin”, η οποία δεν υπήρχε καν τότε, καθώς υπήρχε η Lockheed Corp. και η Martin Marietta). Όταν πήραμε τα Block 50, τέθηκε θέμα με τον προσομοιωτή και η ΠΑ εξέτασε διάφορες λύσεις. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Αγαπητέ Κωνσταντίνε όχι μόνο δεν θα διαφωνήσω, στο ότι η αναβάθμιση από την μητρική εταιρεία ενός οπλικού συστήματος εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του, αλλά θα προσθέσω και το παράδειγμα της Κορέας που ανέθεσε στην ΒΑΕ την αναβάθμιση των f16 σε V και μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, υπέγραψε καινούργια σύμβαση με την LM. Σημειωτέον ότι η BAE είναι πιστοποιημένη για παροχή υπηρεσιών στο f16, ενώ η Ισραηλινή αναβάθμιση των mirage είναι ψιλοπειρατεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μαμά εταιρεία είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να προσφέρει κάποια αναβάθμιση. Από την στιγμή που όπως έχεις αναφέρει τα α/φη έχουν… Read more »

flashg

Εάν οι Γάλλοι τώρα που το αποσύρουν δεν μας δώσουν τους πηγαίους κώδικες τότε δύσκολα θα κρατηθούν σε υπηρεσία. Αν τους πάρουμε τότε μπορούμε να πιστοποιήσουμε τους mica και να συντηρήσουμε τους ΑΜ39 καθώς και να βάλουμε κανένα ατρακτίδιο για καθοδήγηση βομβών. Τα γαλλικά που αποσύρονται δεν είναι πιστοποιημένα για ΑΜ39 και scalp? Να πάρουμε τα γαλλικά που έχουν πιο σύγχρονα συστήματα στα πλαίσια των αντισταθμιστικών για τις Bellara. Πάντως θα πρέπει να πιέσουμε τους Γάλλους να μας δώσουν τους κώδικες. Αλλιώς να κοιτάξουμε άλλη λύση.

NIK-PAO-13

Οσο κ αν μας αρεσουν τα Μ2000 …ητανε μεγαλο λαθος η επιλογη τους.Με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαμε να ειχαμε πανω απο 100-110 φ-16,λαμβανοντας υποψην κ το κοστος εκπαιδευσης κ οπλικων συστηματων…. Κ εφοσον καναμε το πρωτο λαθος….ηρθε κ το δευτερο ,οταν φεραμε στο επιπεδο -5ΜΚ2 μονο 25 αεροπλανα….αγοραζοντας κ καινουργια…αντι να φερουμε ολοκληρο τον στολο των Μ2000 στο ιδιο επιπεδο χωρις να παρουμε καινουργια. Το Μ2000-5ΜΚ2 ειναι ενα πολυ καλο μαχητικο…κοντα στο Φ16 50/52 …καπου χανει καπου κερδιζει…αλλα το καλο ειναι οτι ειναι φορεας των σκαλπ …..οποτε αυτο ειναι ενα πλεονεκτημα το οποιο αν δεν ειχαμε δεν υπηρχε κανενας… Read more »

AIM

Λάθος δεν ειναι, αλλα συμβιβασμός. Αμερικανοποίηση ειδικά της ΠΑ ειναι τεράστιο σφάλμα, ελπίζω να μην το βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή.
Το μεγαλύτερο λάθος που δεν όλα τα αεροσκάφη σε Mk.2

Aias

Αυτό με την Αμερικανό ποίηση και τον εναλλακτικό προμηθευτή είναι μάλλον ένας μύθος. Από την στιγμή που δεν είσαι κατασκευαστής θα είσαι εξαρτημένος. Θα έπρεπε, αν επιμένουμε δυτικά (ορθό), Είτε όλα γαλλικά είτε όλα αμερικανικά, είτε… Δηλαδή σε μία κρίση του μεγέθους που λέμε τα 40 μιραζ θα μας έσωζαν; Ασφαλώς και όχι. Αν δεν είσαι εμιράτο, που πραγματικά αγοράζουν οπλικά για συνθετους λόγους κοιτάς να γίνεσαι σημαντικός πελάτης και να παίρνεις αξία και τεχνογνωσία. Σοφά η ΠΑ χρησιμοποιεί τα μιραζ για όπλο που δεν αποδεσμεύει οι ΗΠΑ, αφού τα είχε, ποτέ δεν θα εσπαζε μία προμήθεια της σε 40/40… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε AIM για μια χωρα οπως η Ελλαδα,το να φτιαξεις υποδομες -εκπαιδευση-οπλικα συστηματα κλπ για 2 τυπους μαχητικων …σου δημιουργει πολλα περισσοτερα προβληματα απο αυτα που θελεις να λυσεις….κ δυστηχως το βρηκαμε μπροστα μας οπως λες. Αν ειχαμε παει σε εναν τυπο [φ-16 η Μ2000] αντι για 80 μαχητικα θα μπορουσαμε να παρουμε 120 αν επιλεγαμε εναν τυπο….Αναλογο κερδος θα ειχαμε κ στις αναβαθμισεις κ στις αγορες ολικων συστηματων αλλα κ ανταλακτικων κ εκπαιδευσης. Τωρα εχουμε μηνει με με μια αεροπορια που δεν μπορει να σημαζεψει τους διαφορετικους τυπους….κ το παραδοξο τα αναβαθμισμενα -5ΜΚ2 xωρις λινκ-16 να μην μπορουν να… Read more »

adpanos

To F16 BLOCK 50/52 δεν είναι ανώτερο του MIRAGE 2000-5 …
Είναι κατά πολύ κατώτερο. Και σε όπλα και σε κινηματικές επιδόσεις και σε σύστημα αυτοπροστασίας και σε αποματοποίηση του οπλικού του συστήματος …

Πολλά από τα πράγματα που ΘΑ κάνει το F16 V ΜΕΤΑ την αναβάθμιση , δηλαδή καλό 2028, το MIRAGE 2000-5ΜΚ2 τα κάνει από το 2000+ ……

Εδώ θα καταλάβεις πολλά για τα 2000-5MK2.

https://defencereview.gr/giati-prepei-oposdipote-na-enischysoy/

NIK-PAO-13

Φιλε adpanos …το MIRAGE 2000-5MK2/3 το συγκρινεις με το F-16C/D Block 52+adv ….εκει υπαρχει σχετικη ισσοπαλια. [εγω νομιζω οτι ειναι καλυτερα τα φ-16]..διοτι καπου ειναι καλυτερο το ενα καπου το αλλο κ αναλογα με το σεναριο καθε φορα.Εγω θα ηθελα να εχω F-16C/D Block 52+adv παρα MIRAGE 2000-5MK2/3…θεωρω οτι κανουν περισσοτερες δουλειες καλυτερα κ μπορουν να αναβαθμιστουνε σε αντιθεση με τα MIRAGE 2000-5MK2/3 που εχουν φτασει στο οριο τους. Το F-16 εχει με διαφορα καλυτερο κινητηρα ..μεγαλυτερη εβελεια…κ καλυτερες συνολικα επιδοσεις….επισης ο AIM-120C5-6 k IRIS-T εχουν απεναντι τους μονο τον MICA ο οποιος ειναι πολυ καλος πυραυλος αλλα χανει στις… Read more »

aris32

σαν αεροσκαφος πολλαπλων ρολων ναι το φ16 παιρνει καλυτερο βαθμο. σαν αεροσκαφος εναεριας υπεροχης/αναχαιτισης το φ16 μπλοκ52Μ σε σχεση με το μ2000-5 ειναι υποδεεστερο. εμβελεια ρανταρ καλυτερο το rdy2 μεγιστος αριθμος ταυτοχρονης στοχοποιησης 4(8 συνολικα και 4 στοχοποιουνται αυτοματα ενω στο φ16 2 και χειροκινητα) επιδοσεις αεροσκαφους σε εναερια μαχη καλυτερο το μ2000 λογω της πτερυγας δελτα που μπορει να χρησιμοποιηθει σε αεροφρενο και να χαμηλωνει ταχυτητα γρηγοροτερα απο το φ16 οπως και ειναι καλυτερο στην διαχειρηση ενεργειας στην εναερια μαχη wvr. οσον αγορα τους πυραυλους . ο aim120c7 εχει μεγαλυτερη εμβελεια αλλα απο ενα σημειο και μετα χανει την… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε Αρη…δεν κατηγορω το Μ2000-5…μια χαρα μαχητικο ειναι.8-10 δεν θα νικησει σε καμια περιπτωση,εξαρταται βεβαια κ απ τις συνθηκες. Μεγαλο πλεονεκτημα του F-16 ο πολυ δυνατος κινητηρας που του επιτρεπει να εχει συνεχως κινητικη ενεργεια …σε αντιθεση με τον αδυναμο κινητητρα του Μ2000 που θα χασει γρηγορα την κινητικη του ενεργεια κ αν δεν εχει παρει γρηγορα πλεονεκτημα θα ερθει σε πολυ δυσκολη θεση,διοτι θα πρεπει να κανει βυθηση για να ανακτησει κινητικη ενεργεια…Αρκει να ριξεις μια ματια στις τιμες ωσης που βγαζουν κ θα καταλαβεις. Αλλο σημειο υπεροχης του F-16 ειναι η μεγαλυτερη εμβελεια του….που του επιτρεπει να μενει… Read more »

aris32

ισχυροτερος κινητηρας πιο βαρυ αεροσκαφος. θα σε προτρεψω να διαβασεις λιγο περισσοτερο τις πληροφοριες σου ως προς τις επιδοσεις των 2 αεροσκαφων και την αναλογια ωσης βαρους. το μ2000 ειναι καλυτερο και στην διατηρηση της ενεργειας ιδιαιτερα σχεδον σε ολα τα υψη. το φ16 εχει το καθαρο πλεονεκτημα μονο σε ενα για αυτο και οταν βλεπουν μ2000 βουτουν οι τουρκοι μπας και… επισης εχει μεγαλυτερη επιχειρησιακη οροφη(οτι συνεπαγεται αυτο σε bvr εμπλοκες) και μεγαλυτερη ταχυτητα. το μ2000-5 οντως δεν αναβαθμιζεται περα απο τα γνωστα. δηλαδη δεν παιρνει αεσα ρανταρ. αλλα οντως το χρειαζεται ; θελω να πω το μ2000 σχεδιαστηκε… Read more »

LYK

Όλα στα MIRAGE και μελλοντικά ΡΑΦΑΛ.

aris32

και για να μην κριθω το ρανταρ αεσα δινει πολλα πλεονεκτηματα σε ενα αεροσκαφος πολλαπλων ρολων πολλα περισσοτερα απο οτι σε ενα αεροσκαφος μονο ρολου σχεδον.

NIK-PAO-13

Φιλε aris32…τα ρανταρ AESA που τα βρισκουμε σε πλοια [ SF-500….] αλλα κ σε ολα τα αντιαεροπορικα συστηματα…[μικρου-μεγαλου βελενικους] κ σε ολα πλεον τα αεροπλανα…δεν εχει να κανει με τον ρολο του μαχητικου,αλλα ειναι μια εντελως διαφορετικη τεχνολογια…Η διαφορα ειναι σαν να λεμε μιραζ F-1 vs RAFALE… Απο οτι καταλαβα βαση αυτων που γραφεις δεν εχεις διαβασει η δεν εχεις καταλαβει την διαφορα μεταξυ αυτων των τεχνολογιων.. Δεν ξερω αν εχεις καταλαβει την σημασια δυνατότητας στιγμιαίας μετατόπισης της δέσμης εκπομπής και ως εκτούτου παρακολούθησης πολλαπλών στόχων, σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις κ με περιορισμένους πλευρικούς λοβούς;;Αντιθετα το μηχανικου τυπου πρεπει να… Read more »

aris32

δεν συγκρινω το μηχανικο ρανταρ με ενα ρανταρ αεσα και σαν ηλεκτρονικος μηχανικος πιστεψε με καταλαβαινω πολυ καλυτερα απο τον μεσο σχολιαστη την διαφορα των τεχνολογιων και οχι μονο. οσο αφορα το σχολιο μου για το αν ειναι πολλαπλων ρολων η οχι το αεροσκαφος θα σου πω το εξης. το πιο σημαντικο πλεονεκτημα των αεσα ρανταρ ειναι οτι μπορει να λειτουργει ταυτοχρονα ΑG AA mode οποτε σε ενα αεροσκαφος που πχ εχει αποστολη SEAD ειναι σημαντικο να εχει πληρη αποψη. αντιθετα ενα αεροσκαφος που εκτελει αποστολη CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο (οχι οτι δεν θα επρεπε να εχει) για… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε Αρη,πραγματικα η δεν εχει διαβασε τιποτα για τα ρανταρ AESA η δεν εχεις καταλαβει τιποτα ακομα….διοτι αν ειχες καταλαβει δεν θα εγραφες τιποτα απο τα παραπανω. Τα μεγαλα πλεονεκτηματα αυτων των ρανταρ εχουν να κανουν με την διαχειριση της δεσμης τους….κ την συγχωνευση των πληροφοριων..οπως επισης την αντοχη τους στον ηλεκτρονικο πολεμο κ τη δυνατοτητα τους να παιζουν τον ρολο του παρεμβολeα κλπ .. ειναι ενα πλεονεκτημα που το απολαμβανουν οτι αποστολη κ αν εκτελουν…. Νομιζω οτι δεν εχεις καταλαβει καν την σημασια αυτων οχι μονο για ενα μαχητικο….αλλα κ για ενα πλοιο …ενα αντιαεροπορικο συστημα κλπ… Το γεγονος… Read more »

aris32

καλημερα . επειδη εισαι ισχυρογνωμων και μερικες φορες δεν διαβαζειςτι γραφουν. σου ειπα και παλι δεν συγκρινω το m2000-5 με το viper την τελευταια του εκδοση. αλλα με την εκδοση που εχουμε τωρα. τα πλεονεκτηματα των νεων τεχνολογιων μπορω να τις καταλαβω σε καλυτερο βαθμο απο εσενα λογω της επαγγελματικης μου ιδιοτητας μπορω να σου ακομα 1000 παραδειγματα για το που ειναι καλυτερο ενα νεο ρανταρ με ενα παλιοτερης τεχνολογιας. δεν θα κανω επιδειξη γνωσεων σε ενα forum περιοδικου. τα παραπανω που λες ειναι παραπληροφορηση. κοιτας τα στοιχεια της wikipedia . ψαξου καλυτερα. μην συγκρινεις δυνατοτητες σαν υπερατου. το κανεις… Read more »

NIK-PAO-13

1===Απλα το φ-16 περνει 2 κινητηρες…ο ενας βγαζει 29.000 κ ο αλλος 32.000 ωση αντιθετα ο κινητηρα του μιραζ βγαζει 21.000 ωση…Αυτα ειναι στοιχεια κ αριθμοι κ δεν τα βγαζω απ το μυαλο μου.. -Η διαφορα ειναι τεραστια… 2===Για τα ρανταρ AESA διαφωνω μονο εκει που αναφερεις οτι αν ====ενα αεροσκαφος που εκτελει αποστολη CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο…===.Με βαση τα πλεονεκτηματα που εχουν τα AESA ειναι ακομα περισσοτερο κ εκει… πουθενα κ σε καμια αποστολη δεν υπαρχει συγκριση.Αν 2 ιδια μαχητικα βρεθουν αντιπαλα…αυτο που εχει aesa θα νικησει χαλαρα….μην το αναλυσουμε περισσοτερο… 3====Το ρανταρ του φαντομ ειναι για… Read more »

aris32

2) CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο (οχι οτι δεν θα επρεπε να εχει) η απαντηση μου πριν μερικα ποστ. οπως βλεπεις το αναγνωριζω οτι ενα ρανταρ αεσα ειναι σημαντικο σε ενα αεροσκαφος . δεν θα καθισω να αναλυσω αλλο απλα σου ξαναλεω να διαβαζεις καλα τις απαντησεις που σου δινω και σου δινουν. και ναι οταν κανεις cap στην δικια μας περιπτωση την Ελληνικη ενα μ2000-5 θα ηταν ιδανικο να το εχει το νεο ρανταρ αλλα και με το υπαρχον μια χαρα την κανει την δουλεια και με το παραπανω. 1)κανενα ελληνικο η τουρκικο αεροσκαφος δεν εχει την εκδοση… Read more »

NIK-PAO-13

Aρη,καλο σαββατοκυριακο κ σε σενα… 1—Δηλ ετσι οπως μου τα λες πρεπει να ειναι το βασικο μας μαχητικο εναεριας υπεροχης…το φαντομ Ειναι [ το φαντομ ] με διαφορα χειροτερο απ τα μαχητικα 3ης γενιας [φ-16 κ μ2000] ΣΕ ΟΛΑ…..οποτε τι καθομαστε κ κουβεντιαζουμε;;; Ενα φαντομ 45 χρονων ….αν του βαλεις 4 αιμ-120 …2 AIM-9 κ 3 δεξαμενες καυσιμα…..δεν θα μπορεσει να περασει τα 1.2 μαχ …..κ για να τα φτασει αυτα πρεπει να δουλευει μετακαυση ασταματητα…..κ με την καταναλωση που εχει δεν θα φτασει πουθενα…Επισης με το στιγμα που δινει στα ρανταρ αν παει κ ψηλα…θα πεταει στην ταναγρα κ… Read more »

aris32

καλημερα . τα φαντομ για χρηση aim120b σε βολες bvr ειναι μια χαρα στην παρουσα κατασταση αν δεν μπορεις να καταλαβεις απλους κανονες φυσικης για το πως ενα οπλο ειναι καλυτερο οταν ο φορεας του πεταει πιο ψηλα και πιο γρηγορα ( ο aim120b οπως και τα υπολοιπα μοντελα εχουν ενα κινητηρα και εσωτερικα καυσιμα και η λειτουργια ειναι 6 sec. μετα απο αυτα τα δευτερολεπτα ο πυραυλος λειτουργει με την ενεργεια που εχει αποκτησει οποτε η φυσικα λεει οτι αρχικα ο πυραυλος εχει την ταχυτητα του φορεα του και οσο πιο ψηλα τοσο πιο μακρια. τι αλλο να σου… Read more »

NIK-PAO-13

1===Κανεις το λαθος να μετρας τις επιδοσεις του φ-4 αδειο…χωρις φορτια-πυραυλους κλπ…Οι κινηματικες επιδοσεις των φ-4 δεν μπορουν καν να πλησιασουν αυτες του φ-16…. Επισης κανεις το λαθος να βλεπεις μονο οτι ο αιμ-120 θα παει 5 -10χιλιομετρα πιο μακρια αν φυγει απο φ-4…χωρις να σκευτεσαι οτι το φ-4 θα δωσει στιγμα στα αντιπαλα ρανταρ 50 χιλιομετρα νωριτερα λογο του τεραστιου ογκου του κ της αρχαιας σχεδιασης του…Οποτε τα αντιπαλα μαχητικα θα εχουν πλεονεκτημα…αφου θα ξερουν την θεση των φ-4 … Εδω να πουμε οτι το ποιος θα δει πρωτος τον αντιπαλο δεν εξαρταται μονο απ το ποσο μακρια βλεπει… Read more »

aris32

to m2000-5 εχει το υπολογιστη του rafalef2 . δεν διαφωνω οτι το μ2000 το εχουν αφησει οι γαλλοι. οπως ειπαμε οταν εχεις παγκοσμια λιγοτερα απο 300 ενεργα αεροσκαφοι δεν ειναι cost effective να δωσεις πακετο αναβαθμισης .(24+18 ελλαδα ,55 ινδια , 63 ΗΑΕ ,11 καταρ , 16 αιγυπτο , περι τα 100 γαλλια 55 ταιβαν και αλλα 40 ισως και λιγοτερα σε αλλες αεροποριας ποσα ειναι συνολο ; συμφερει να προωθησουν την αντικασταση του με το ραφαλ παρα την αναβαθμιση των μ2000 δυστυχως- αν πληρωσεις ομως θα στην κανουν την αναβαθμιση ) 1) η συζητηση ειναι ανευ ουσιας. δεν καταλαβαινεις.… Read more »

Χρήστος

Τα F-15 θα ‘έπαιρναν τη θέση των F-4 που είναι θέμα χρόνου να αποσυρθούν.. Πρόκειται για αεροσκάφος κλάσεις ανώτερο απο το F-16 και το μοναδικό που μπορεί να καλύψει την απόσταση στην Κύπρο, μπορώντας να κουβαλήσει τόνους οπλικού φορτίου. Ποιός μίλησε για ναυτική αεροπορία; Για τη Π.Α τα θέλουμε. Ανοησία είναι να θέλουμε επιπλεόν F-16 τα οποία δεν μας δίνουν το παραμικρό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας ή να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι υα γίνει με τα F-4 που θα αποσύρουμε ή και το ελαφρύ αναχαιτιστικό block 30 που και αυτό βαίνει προς το τέλος του και μάλλον θα είναι… Read more »

Φιλε μου...

καλε, το φ15Ε δεν μεταπωλειται απο κανεναν. Η τωρινη εκδοση Χ της Boeing κοστιζει 150 ανα α/φος. Με τους S400 απεναντι δεν εχουν καμια τυχη. Οποτε ασε τις εμβελειες για τα καφενεια.

Aias

Τα επιπλέον φ16 δεν είναι καθόλου ανοησία, το αντίθετο.
Συνδυαζω με το σχόλιο του Νικόλαου την απάντηση μου και προς εσάς.
Εισαγωγή φ15 είναι μάλλον ασύμφορη εκτός και αν υπήρχαν διαθέσιμα δωρεάν μαχητικά με ανάληψη από εμάς μόνο το κόστος δομικης και ποιοτικής αναβάθμισης στα πρότυπα της usaf , το κόστος πάλι μαζί με την υποδομή είναι αλμυρό.
Η μόνη εικασία που μπορεί να γίνει σε τέτοιο σενάριο είναι η σχεδόν δωρεάν παραχώρηση των γερμανικών τυφωνων, όπως έχει σχολιαστεί, για να αναληφθεί μόνο το κόστος υποδομής.
Για την χρήση δεν το συζητώ και για τα δύο.

chikichiki

Η κριτική δε γίνεται στις δυνατότητες του F-15 που αντικειμενικά είναι πολύ καλές.

Aias

Το φ15 είναι σούπερ και μακάρι να είχαμε 40 στην θέση των φαντομ σήμερα.
Αλλά…
Σημειώνω πως η όποια συζήτηση αφορούσε το σενάριο αντικατάσταση φαντομ, πιθανοί υποψήφιοι με σχετικά ίδια χαρακτηριστικά, δικινητηρια, ακτίνα επιδόσεις κτλ… Ραφαλ, φ15, τυφώνας κτλ.
Εντελώς φιλολογική κουβέντα.

drinis

Επιτέλους κάποιος μίλησε λογικά. Μακάρι να μπορούσε να γίνει ένας μίνι εκσυγχρονισμός που θα βελτίωνε την συντηρησημότητα του αεροσκάφους. Ίσως κανένα ταμπλετ. Ίσως και καμία πατεντα. Πχ ατρακτίδιο στόχευσης που να αναρτάται μόνο και σύνδεση ασύρματη με το τάμπλετ στο πιλοτήριο ή καμία πατέντα για Maverick που δεν χρειάζονται και ατρακτίδιο . Τί λέω τώρα, ε; Αυτά είναι για προηγμένες χώρες σαν το Ιράν, την Υεμένη, το Μπανανιστάν, όχι για την Ελλαδίτσα μας. Το ίδιο ίσχυε και για F 1 και Α 7 τότε που όλοι λέτε ότι ήταν άχρηστα. Όταν ένα αεροσκάφος δεν μπορεί πια να εκπληρώσει την κύρια… Read more »

George_K

Έρχεται η ώρα και η στιγμή που τα λάθη πληρώνονται. Πάντα..
Και ήταν τεράστιο λάθος που δεν αναβαθμίστηκε το σύνολο του στόλου του Μ2000 σε -5Μκ2.
Τώρα μην περιμένουμε τίποτα, έτσι θα πάνε τα EGM, και όσο αντέξουν.
Ας μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας, τα βλέπουμε, είναι υπαρκτά, τα νοιώθουμε στο πετσί μας.
Και φυσικά, με παράδειγμα τα EGM αναφέρομαι στα F-16 blk 30 – 50.
ΟΛΑ έπρεπε να συμπεριληφθούν στην αναβάθμιση V. Ή το πολύ τα blk 30 αναβάθμιση σε 52+adv.

Fingolfin

Οπωσδήποτε αναβάθμιση 122 F-16 σε Viper (+pods/weapons) και FOS/link 16 για 24 Mk2, ώστε να έχουμε ένα συμπαγή κορμό μαχητικών για τα επόμενα 25 χρόνια. Στη συνέχεια αγορά NMA (40 μαχητικά).

Τα Mirage EGM/F4/F-16 blk30 καλύτερα πώληση/σταδιακή απόσυρση.

Nick

https://www.youtube.com/watch?v=dXXl3dEx6qo

Εδώ είμαστε ούτε σκέψη για διατήρηση των EGM να γίνουν ανταλλακτικά για τα -5 , οι αεροπόροι μας θέλουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο λίγα και καλά.
Μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό θα ενεργοποιηθούν οι s400, θέλουμε αεροσκάφη που να μπορούν να δίνουν στο πιάτο την κατάσταση στο έδαφος , και κυρίως να αμυνθούν από τέτοιου είδους συστήματα. Το παιχνίδι παίζεται στον Meteor , πρέπει να τον αποκτήσουμε πρώτοι.

teo

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Αν θέλουμε να κρατήσουμε οροφές το επόμενο ΝΜΑ θα είναι το F16V. Μόνο με αυτά μπορούμε να αντικαταστήσουμε 30-αρια και φαντομ.. Ως απλός φορουμίτης θα ήθελα μια μίξη 30 νέων F16V και 40 ελαφρά ΤΑ-50 σε συμπληρωματικούς και εκπαιδευτικούς ρόλους. Το f35 θα έρθει αργότερα σε πολύ μικρότερους αριθμούς για πολύ συγκεκριμένους ρόλους. Το ερώτημα είναι: έχει το M2000 ως τύπος μέλλον στην ΠΑ; Μπορούμε να διανοηθούμε ΠΑ χωρίς τα Μ2000-5; Αν θέλουμε τον τύπο στην ΠΑ, τότε δεν συμφέρει η διατήρηση των EGM στην σημερινή μορφή αλλά ούτε και η απόσυρση… Read more »

dkataims

Η πιο σωστή πρόταση για τη Κύπρο.
Πώληση μαζι με οπλισμό. Win Win πριν γινουν προτεκτοράτο. Κράζουν τον Τραμπ που δε θα μας βοηθήσει σε περιπτωση σύρραξης αλλα ας αναρωτηθούμε τι θα κάνουμε εμεις σε θερμό επεισόδιο στη Κυπρο (ξανα). Ολα ψέματα, υποθέσεις και υποκρισία.

Επισης πολλοι εδω γράφουν για αναβαθμίσεις εκσυγχρονισμούς και αγορές λες και παίζουν command & conquer και age of empires. Ας ειμαστε σοβαροί.

aris32

η Τουρκια θα εχει μελλοντικα 230+ στο ιδιο επιπεδο φ16. προφανως η ΠΑ θεωρει οτι μπορει να αντιμετωπισει αυτο τον αριθμο με τα 84φ16viper τα υποτιθεμενα 38φ16μπλοκ50Μ και τα 24 μ2000-5. συνολο 146 αεροσκαφοι. Το θεμα ειναι οτι απο τα υπολοιπα αεροσκαφοι που θα αποσυρεις τα 32μπλοκ30 και τα 16μ2000 συνολο 48 αεροσκαφοι μπορεις να τα εκσυχρονισεις με χαμηλο κοστος σε σχεση με την αγορα νεου αεροσκαφους και να διατηρησεις την ισορροπια των αεροπορικων δυναμεων ή ακομα και να την αυξησεις. Η εισαγωγη νεου τυπου αεροσκαφουν κοστιζει πολλα λεφτα. 32φ35 χωρις οπλα κοστος για την πολωνια 6δις . Εχουμε 6… Read more »

zap

Για λογους οικονομιας προτεινα να αναβαθμιστουν με ισραηλινα συστηματα τα Μ2000 μαζι με τα blk30 ουτως ωστε να μην αναβαθμιστουν 16 αεροσκαφη αλλα 48.

Ειλικρινα πιστευω ειναι μια καταπληκτικη λυση.

aris32

αν συζητουσαμε για μιραζIII και φ1 ή φ5 ή φαντομ ή α7 τοτε το ισραηλ θα ηταν μια πολυ καλη επιλογη. Απο εκει και περα για την αναβαθμιση των μ2000 επειδη χρησιμοποιει flybywire η αναβαθμιση στο ισραηλ θα ηταν πανακριβη . Για να επιβεβαιωσω τα λεγομενα μου η αναβαθμιση των φ16 που μας πουλουσε σαν πακετο η μποινγκ επεσε στο κενο διοτι δεν ειχε τους πηγαιους κωδικες οποτε στο τελος θα πληρωναμε την λοκχιντ. Σε καθε περιπτωση η λυση αναβαθμισης απο γαλλια ειναι η μοναδικη μιας και ειναι αποδεδειγμενα οτι λειτουργει χωρις επιπλεον κρυφα κοστολογια. wisdom η υποθεση που κανω… Read more »

Ο ασχετος

Με γλυτωσες απο τον κοπο
Ευχαριστω

Wisdom

Στη συζήτηση που κάνεις για τις μελλοντικές συγκρίσεις αεροσκαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποθέτεις, κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα, ότι η Τουρκία θα παραμείνει στην παρούσα κατάσταση, δηλαδή χωρίς την αγορά ΝΜΑ. Αντιθέτως, οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι είτε με τα F35 αν τα βρουν τελικά με ΗΠΑ, είτε με κάποιο άλλο ΝΜΑ π.χ. ρωσικής κατασκευής, η Τουρκία θα αναβαθμίσει αργά ή γρήγορα τον αεροπορικό της στόλο. Ας μπούμε εμείς στη θέση τους. Αν ήταν προγραμματισμένο να παραλάβουμε τους επόμενους μήνες τα πρώτα F35 και για πολιτικούς ή άλλους λόγους αυτό δεν γινόταν, δεν θα αναζητούσαμε άμεσα εναλλακτικές; Πόσο μάλλον… Read more »

aris32

παντως κονδυλια για εξοπλισμους εχουν αλλα οχι για τα μεγαλα προγραμματα. το τουρκικο αρμα μαχης παιρνει και αλλη καθυστερηση. οι τουρκικες φρεγατες καθυστερουν οι φρεγατες δε aaw παιρνουν μεγαλυτερη αναβολη, το τουρκικο μαχητικο παιρνει αναβολη και αυτο . το μονο μεγαλο προγραμμα που προχωραει ειναι το αεροπλανοφορο/ελικοπτεροφορο τα υποβρυχια ( και εδω με ερωτηματικα) και οτι αλλο προγραμμα εχει ηδη πληρωθει και προχωραει. γενικα η οικονομικη κατασταση της τουρκιας ειναι δυσκολη οπου με 1 δολλαριο αγοραζεις 5 τουρκικες λιρες οταν πριν 3 χρονια η ισοτιμια ηταν 1/1.8

General LEE

Κύριες και Κύριοι.

Επειδή έχει ανακαλυφθεί από Έλληνα η υπέρτατη τεχνολογία αντιστέλθ, η οποία αποκαλύπτει στέλθ σε τεράστιες αποστάσεις ο οποίος είναι πρόθυμος να παίξει ελληνικά. ΛV. Έτσι για τους απέναντι και άλλους… Πάμε στον Μακρόν με τον οποίο ταιριάζει η τεχνολογία. Και είναι μια ουδέτερη καλή δύναμη.

LYK

Έχει την επιβεβαίωση του ΕΜΠ από διαφορετικούς σοβαρούς καθηγητές μικροκυμάτων και τα ραντάρ είναι μικροκύματα κυρίως και η ΠΑ (μηχανικοί ραντάρ) το θεωρεί πολύ καλό. Πατεντάρεται παγκόσμια και δεν θα το πάρουν ποτέ οι Τούρκοι για 20 χρόνια γιατί έτσι γουστάρω. Οπότε τους ετοιμάζω μεγάλο κακό. Σε αέρα, σε θάλασσα και σε ξηρά. Παντού. Είναι επεκτατική δύναμη. Αποδεδειγμένα. Και άλλοι δεν θα το πάρουν γιατί είναι στρατηγικής φύσης και είναι πιθανώς επικίνδυνο. Είναι και ΗΜ όπλο που καίει τα πάντα απο κοντινότερη απόσταση. Είναι ενήμερος για τα βασικά ο Μακρόν και η THALES και περιμένουμε να πάρουν την απόφαση για… Read more »

George_K

Να υποθέσω ότι θα τα πληρώσουμε με τα λεφτά του Σώρρα..?

General LEE

Υπάρχουν επιλογές… παραδείγματος χάριν δίνεις πετρέλαια άμεσα και παίρνεις χρήματα … με μετάθεση στο τώρα των μελλοντικών πληρωμών. Θα ζητούσαν όμως πιθανώς μικρότερες πληρωμές. Ή άλλη λύση σε όρους χρηματοοικονομικών, συνδυασμένοι με άλλα. Εγώ αυτό θα έκανα, εάν ήμουν Πρωθυπουργός.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ασχετα στο κατα ποσο ανταποκρινονται στις προσδοκιες μας τα παραπανω, πρεπει να αναφερονται και καποιες ειδησεις με θετικο περιεχομενο.
Για αυτο δεν εχει ευθυνη ο ειδικος τυπος, ο οποιος και υπευθυνος ειναι και δεν φανερωνει περισσοτερα απο αυτα που πρεπει, αλλα τα πανελληνια μμε που βομβαρδιζουν με ειδησεις που προαγουν την τουρκικη πραπαγανδα, δημιουργοντας κλιμα.
Παντως εκτος απο τα συστηματα αναγνωρισης, ρανταρ,ηλεκτρονικο πολεμο κλπ χρειαζεται η οργανωση οπλων μακρου πληγματος, καθως βλεπουμε οτι η Τουρκια , ενεργοποιει s-400, & φλερταρει με πυρηνικα.

chikichiki

1. Πρέπει να μπει λίγο κάτι στο μυαλό μας πριν ονειρευτούμε νέα όπλα και αναβαθμίσεις και δε ξέρω γω τι για μέσα απολύτως αξιόμαχα: ο πόλεμος της Ελλάδας θα είναι “παλιός”. Αμφότερες οι εμπλεκόμενες χώρες διαθέτουν ως κορμό μέσα τεχνολογικού επιπέδου της δεκαετίας του ’90. Του ’90. Καλά και τα δίκτυα και τα ραντάρ AESA και δε ξέρω γω τι άλλο, αλλά δεν είναι δυνατόν να νομίζαμε πριν 10 χρόνια ότι είχαμε τεχνολογική επάρκεια μέσων ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ μέσα απέναντι ΣΤΑ ΙΔΙΑ μέσα και τώρα, που η απειλή είναι εν πολλοίς ίδια, να πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε ντε και καλά κάτι… Read more »

evaggelos

αραγε ο θειος απο αμερικη δεν εχει 20 φ16 κ να αποσυρουμε τιμητικα τα παλαια μιραζ? κ σπρωχνουμε λεφτα στα 5αρια.

Μιχάλης

Μεγάλο λάθος ο μη εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 σε 2000-5.

Τώρα και στα πλαίσια της αγοράς των Belharra αν υπάρχει κάποια δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν με ένα λογικό κόστος ίσως θα ήταν μαι λύση.

Εκτός και αν μπορούμε να πάρουμε κάποια από τα Mirage 2000-5 είτε από Γαλλία είτε ΗΑΕ είτε Κατάρ.

Figure8

Αν μπορούν να προσφέρουν? Μα ΠΡΕΠΕΙ να φροντίσουμε να ΜΠΟΡΟΥΝ να προσφέρουν .. 100% Τα καλοσυντηρημένα μαχητικά 3ής γενιάς θα αποτελέσουν τον κορμό για πολλές – όλες, ακομα και τη usaf- αεροπορίες τουλάχιστον για 10-15 χρόνια ακόμα. Ειδικά για εμάς που αν δούμε μέχρι τότε 5ης γεννεάς θα είναι σε μικρούς αριθμούς.. Πάντα υπάρχουν αποστολές – και πολύ περισσότερο εν καιρώ ειρήνης – που θα είναι πολύτιμα τα μιραζακια. FOS FOS FOS και πάλι fos..Και πραγματικά αν υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα οικονομικής αναβάθμισης τους, έστω μικρής, άνετα θα μπορουν να πετάξουν για 10-15 χρόνια ακόμα.. Αυτή η πρεμούρα κάποιων να… Read more »

Evanos

Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα δεν εχουμε ούτε την κουλτούρα ουτε καν την θέληση για έξυπνες και όχι απαραίτητα ακριβες παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά και άλλα συστηματα που απαιτούν εκσυγχρονισμό στα αεροσκαφη μας.. Είτε δίνοντας έργο σε Ελληνικές εταιρίες ηλεκτρονικών είτε βρίσκοντας έξυπνες πατέντες απο την διεθνή αγορά των μικρότερων παραγωγών. Αντίθετα γεννά πολλά ερωτηματικά το πόσο “μπόλικοι” είμαστε και με εύκολη διάθεση για μια χωρα με χαμηλό οικονομικό ταβάνι να πετάξουμε μέχρι πρότινος πανάκριβα συτηματα στην άκρη χωρίς να έχουμε προνοήσει ουτε καν για τις απαραίτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις μακράς αποθήκευσης και μερικής συντήρησης του πολύτιμου υλικού.. Και όλα αυτα… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Πολύ σωστά. Δυστυχώς, μετά από 10 χρόνια χωρίς υποστήριξη, όπου δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε βίδα (καθώς αυτή θεωρείται “αμυντικό υλικό” και απαιτεί υποπρόγραμμα…), ήταν δύσκολο να σκεφτούμε οποιαδήποτε μεγαλύτερη επέμβαση – τροποποίηση – αναβάθμιση. Όταν (=ότε και εάν) ενεργοποιηθεί η FOS, πράγμα για το οποίο απαιτούνται αρκετές ενέργειες ακόμα, και όταν αρχίσει η ροή στοιχειωδών ανταλλακτικών, μετά θα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε ίσως και κάποιες πιο συγκεκριμένες κινήσεις.

Γιώργος70

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Αμυντικές δαπάνες
https://s.kathimerini.gr/resources/article-files/proupologismos-genikhs-kyvernhshs.pdf

Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι εκτιμώμενες δαπάνες αγοράς οπλικών συστημάτων.
Οι συνολικές δαπάνες εκτιμώνται σε 258 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τις φυσικές παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εξοπλιστικά σελ 90 530 εκ

CKfurious

Σελίδα 29 του pdf

Προϋπολογισμός 2020:

Ανώτατα Όρια Δαπανών Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- millions

2019 4.041

2020 3.859

Μείωση 191 εκατομμύρια

ΞΕΚΑΘΑΡΊΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΊ ΠΛΈΟΝ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚA

Spirit

Δεν θυμάμαι ποιος κωδικός είναι για τα εξοπλιστικά, αλλά είτε ειναι ό ίδιος με πέρσι, είτε αν ειναι ο “24”, θα είναι και μειωμένος κατά 40εκ.!!!

George

Μένουμε στα ίδια με εξοπλιστική δαπάνη 0,25% του ΑΕΠ
Τελικά ο μονομερής αφοπλισμός μετατρέπεται σε δόγμα μια και επιλέχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις από το 2005 και μετά

Ilias_Skaltsiotis

Και μια πιο out of the box πρόταση για τα m2000 e/bgm : loyal wingmen στα διθέσια mirage και f16
https://warisboring.com/air-force-employing-old-f-16-viper-aircraft-as-remote-operated-drones/

Scalp_eg

Exocet MM40 Block 3c Υπάρχει και η αερομεταφερόμενη έκδοση που όπως λέει το άρθο γίνετε και αυτή ψηφιακή “η αναβάθμιση του αισθητήρα RF θα τις φέρει στο πρότυπο Block3 ή Block2 Mod3” οπότε αν αναβαθμίσουμε τους ΑΜ 39 που ήδη έχουμε, τα mirage 2000 θα είναι τρελός όποιος πεί να αποσυρθούν έστω και χωρίς αναβάθμιση. Φυσικά και χρειάζετε να γίνουν οι περιορισμένες παρεμβάσεις (όσες είναι δυνατές) (α,β,γ,δ) που αναφέρει ο Κ. Ζηκίδης παραπάνω αλλά ακόμα και χωρίς να πιστοποιήσουν Scalp η Mica μόνο και μόνο που θα ρίχνουν τους αναβαθμισμένους “ψηφιακους” Exocet στο μεμμέτικο στόλο και πλήθος αλλων βομβών, αφού… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ

FOS ακουμε και FOS δεν βλεπουμε αδελφια ομως….κατα τα λοιπα Φ35 ονειρευομαστε….

FOX

Δύο λύσεις υπάρχουν, μεταχειρισμένα από Ταϊβάν και ότι μπορεί να πάρουμε από τα ΗΑΕ. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε!

evaggelos

τα ηαε τα αναβαθμιζουν κ η ταιβαν δεν ειναι ακομα σιγουρο οτι θα τα αποσυρουν.

CKfurious

https://www.defenseindustrydaily.com/taiwans-unstalled-force-modernization-04250/
Taiwan expects to retire its F-5 and Mirage 2000v5 fighters by 2020
https://www.aei.org/articles/assessing-the-utility-of-new-fighter-aircraft-for-taiwans-defense-needs/
Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και μάλλον θα αρχίσουν να τα αποσύρουν από το 2020

Κάποιος

Θα έπρεπε να παραμείνουν σε υπηρεσία για αποστολές προσβολής πλοίων με exocet, μιας και το ελληνικό ΠΝ δεν μπορεί να κάνει ζάφτι το αντίστοιχο τουρκικό…

NIK-PAO-13

Τα Μ2000 αν δεν μπορουν να φερουν τον MICA …απλα ειναι για πεταμα πλεον….Οποτε η περνουμε καμια 15αρια Μ2000-5 απ την Γαλλια η αλλη πηγη η φτιαχνουμε 15 δικα μας ….οσο οικονομικα μπορουμε αρκει να φερουν τον MICA….

LYK

τον IR κυρίως

LYK

Κύριοι. Το Mirage αν έχω πληροφορηθεί σωστά είναι αθάνατο αεροσκάφος. Δεν χρειάζεται δομική ενίσχυση. Τα όπλα του είναι μεν ακριβά αλλά κάνουν τεράστια ζημιά. Έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει τότε αλλά μπορούμε και τώρα με πρόσθετα 10-20-30 ΑΜ39. Θέλω και NSM. 100+πλοία έχουν. Πάτο όλα. Για τον εκσυγχρονισμό τους προτείνω αν δεν είναι ίδιος με των -5 να είναι τουλάχιστον τα εξής | MICA IR (NG) | Link 16 ή κάποιο link | δεξαμενές πολλές για απόρριψη κατά τον πόλεμο | πιστοποίηση σε SCALP φθηνή και | πιστοποίηση EXOCET σε MK-5 | και άλλα μυστικά. Εάν μας δώσουν και άλλα πάμε… Read more »

LYK

Δεν ξέρω πόσες δεξαμενές έχουν όλα, αλλά για εμβέλεια, επιδόσεις και διάρκεια πτήσης στον πόλεμο φαντάζομαι ότι πρέπει να έχουμε πολλές και μεγάλης χωρητικότητας, οπότε επειδή φαντάζομαι είναι φθηνές μπορούμε να αγοράσουμε.

NIK-PAO-13

Oι Γαλλοι δεν ενδιαφερονται πλεον για το Μ2000 ….εχουν κλεισει οτι φτιαχνανε γιαυτα εδω κ χρονια κ εχουν στρεψει την προσοχη κ τους πορους τους στο ραφαλ….

Το μονο που μπορουμε να κανουμε πλεον ειναι μτχ Μ2000-5 [οχι -5ΜΚ2 οπως ειναι τα δικα μας] για να συμπληρωσουμε αριθμους.

Τα φ-16 ΠΡΕΠΕΙ να τα αναβαθμισουμε διοτι τα F-16V ειναι οτι καλυτερο θα εχουμε κ με διαφορα…Τα Μ2000-5ΜΚ2 ειναι πλεον ενα μαχητικο που παει για το τελος της ζωης του χωρις κανενα μελλον….διοτι οπως σου ειπα δεν υπαρχει κανενα προγραμμα αναβαθμισης απ την γαλλια…

LYK

Εάν υπάρχει ισχυρός ΗΠ τότε το AESA βλέπει φαντάσματα. Όλα

GK_

Υπαρχουν ορισμενα σημεια που τραβηξαν την προσοχη μου: «..Η Dassault θα βελτίωνε τα προβλήματα των ραντάρ (πιθανολογείται πως τότε ενεργοποιήθηκαν οι μέσες PRF, αντί μόνο των χαμηλών, ενώ το RDI μπορούσε να εκπέμπει σε υψηλές), ενώ προστέθηκε και η δυνατότητα κατεύθυνσης του πυραύλου ημιενεργής καθοδήγησης Matra 530D. H βελτιωμένη ελληνική έκδοση, από Mirage 2000EG έγινε πλέον 2000EGM…» Νομιζω οτι το ζητημα εχει να κανει με μια πολυ συγκεκρημενη απαιτηση σε οτι αφορα την εμβελεια εντοπισμου και την RCS που εχουν τεθει σαν κριτηρια για τις επιδοσεις ενος ρανταρ. Σε γενικες γραμμες το ρανταρ RDΜ διεθετε τις δυνατοτητες Lock down/ Shot… Read more »

GerSot

Γιατί δεν εμπλέκουμε και τους αδελφούς Κύπριους στην συντήρησή των αεροσκαφών και να τα έχουμε μόνιμα εγκατεστημένα στην Κύπρο ;
Σαν να είχαμε μία διαρκή άσκηση 365 ημέρες τον χρόνο.

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ,...

0
 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Αποκάλυψη από Ν. Δένδια: «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων»!

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Τουίτερ, «Υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κάτι το...

Σε εξέλιξη η συνδρομή της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στη Βηρυτό

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται στη Βηρυτό όπου συμμετέχουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα συντρίμμια της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στην...

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα

ΑΠΕ-ΜΠΕΔίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης...

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...
- Advertisement -