- Advertisement -

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;

- Advertisement -

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το 1985 να προχωρήσει σε αγορά 40 μαχητικών Mirage 2000EG/BG, ήταν πράγματι μια έκπληξη, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι χώρες της τότε ΕΟΚ, αγόρασαν μαχητικά F-16A. To F-16A βέβαια, όταν επελέγη από Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία είχε αντιμετωπίσει το πολύ κατώτερο Mirage F-1E, καθώς το Mirage 2000 δεν είχε ολοκληρώσει την εξέλιξή του. Η Ισπανία, Φινλανδία και η Ελβετία αγόρασαν το F/A-18A, αφήνοντας πλέον ελάχιστο χώρο για ευρωπαϊκές σχεδιάσεις.
Έτσι, η Ελλάδα έγινε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε το Mirage 2000, ενώ οι πρόγονοι του αεροσκάφους, Mirage III/V/50 και F.1 τα είχαν πάει πολύ καλύτερα στην Ευρώπη. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η Ελλάδα, όταν επέλεξε το Mirage 2000, δεν κατάφερε να πάρει την έκδοση Mirage 2000C, αλλά την εξαγωγική Ε, με ραντάρ RDM, αντί του ανώτερου και πολύ πιο προηγμένου RDI. Αντιγράφουμε από τεύχος ΠΤΗΣΗ του 1991…

Καθυστερεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης συντήρησης των όπλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 (MICA, Magic II, Exocet AM39, SCALP EG)


«Ενώ η εξέλιξη του σκάφους και του κινητήρα προχώρησε χωρίς δυσκολίες, η εξέλιξη του καινούργιου ραντάρ RDI (Radar Doppler Ιmpulsions, Παλμικό ραντάρ Ντόπλερ) που θα εξόπλιζε το Mirage 2000 συνάντησε αρκετά προβλήματα. Με κύρια αποστολή τις αναχαιτίσεις μεγάλης εμβέλειας, το ραντάρ αυτό θα ήταν ανάλογο του Hughes APG-63 που εξοπλίζει τα McDonnell Douglas F-15 Eagle, αλλά η εξέλιξή του ήταν αδύνατη στα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν. Τελικά, βρέθηκε μια ενδιάμεση λύση με το ραντάρ RDM (Radar Doppler Μultimode-Ραντάρ Ντόπλερ Πολλαπλών Διαμορφώσεων) το οποίο λειτουργεί σε δέσμη συχνοτήτων I και J και αποτελεί εξέλιξη του Cyrano 500, το οποίο με τη σειρά του είναι εξέλιξη του Cyrano IV των Mirage F-1C.
Το RDM, με εμβέλεια της τάξεως των 100 km, είναι ανάλογο των Westinghouse APG-66 που εξόπλιζαν τα πρώτα μοντέλα του F-16. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό ραντάρ σε ρόλους αναχαίτισης, αλλά με επιδόσεις που απέχουν πολύ από αυτές του πολύ πιο μοντέρνου RDI. Οι πτητικές δοκιμές του RDM άρχισαν τον Ιανουάριο του 1980 πάνω σε ένα Βουατούρ και συνεχίστηκαν πάνω σε ένα Φαλκόν 20 μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το Νοέμβριο έγινε και η πρώτη πτήση πάνω σε ένα Mirage 2000 όταν το ραντάρ τοποθετήθηκε στο τρίτο πρωτότυπο.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;


Οι δυσκολίες εξέλιξης του RDI είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στον εξοπλισμό της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αρχικά υπήρχε το σχέδιο να παραλάβει το νέο αεροσκάφος η 10η Πτέρυγα Μαχητικών που πετούσε με το Mirage IIIC. Τα σχέδια όμως άλλαξαν και τα πρώτα αεροσκάφη με το ραντάρ RDM πήγαν στην 2η Πτέρυγα Μαχητικών, η οποία πέτουσε με το Mirage IIIE σε αποστολές προσβολής και αεροπορικής υπεροχής. Το RDI μπήκε τελικά σε υπηρεσία με την 5η Πτέρυγα Μαχητικών, αφού οι πρώτες δοκιμές του έγιναν στο πρώτο Mirage 2000B παραγωγής.»
Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι τα ελληνικά Mirage 2000E/RDM δεν είχαν καλές επιδόσεις. Αλλά δυστυχώς, τα ραντάρ είχαν πολλά προβλήματα, ειδικά σε διαμόρφωση Look down/Shoot Down. Αν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν παρέμειναν εν πολλοίς απόρρητα, εντούτοις είχαν οδηγήσει σε αναστολή των παραλαβών όλων των αεροσκαφών από την ΠΑ.

Mirage 2000-5 Mk2, ο εναέριος κυρίαρχος του Αιγαίου


Τελικά η λύση δόθηκε πολύ αργότερα, το 1991, με την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μια συμφωνία win-win. Η Dassault θα βελτίωνε τα προβλήματα των ραντάρ (πιθανολογείται πως τότε ενεργοποιήθηκαν οι μέσες PRF, αντί μόνο των χαμηλών, ενώ το RDI μπορούσε να εκπέμπει σε υψηλές), ενώ προστέθηκε και η δυνατότητα κατεύθυνσης του πυραύλου ημιενεργής καθοδήγησης Matra 530D. H βελτιωμένη ελληνική έκδοση, από Mirage 2000EG έγινε πλέον 2000EGM.
Σε κάθε περίπτωση, αν και θεωρητικά με τις αλλαγές στο RDM οι επιδόσεις πλησίασαν αρκετά αυτές των αρχικών εκδόσεων του AN/APG-68, εντούτοις πρακτικά οι διαφορές ήταν ακόμη πολύ μεγάλες. Μπορεί τότε να μην ήταν τόσο πρόβλημα, καθώς η ΠΑ είχε περάσει δεκαετίες κάνοντας “δουλειά” με κατεύθυνση από ραντάρ εδάφους, το θέμα όμως ήταν ότι ένα μαχητικό 3ης γενιάς δεν απέδιδε όπως τα άλλα μαχητικά της γενιάς του.

AM39 Exocet, όταν τα Mirage άρχισαν να εξουσιάζουν το Αιγαίο (κι όχι μόνο)


Βέβαια, η προσθήκη Matra 530D έδωσε για πρώτη φορά στην περιοχή αεροσκάφους με δυνατότητες Look Down/Shoot Down. Αν και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό ήταν το Mirage σε αυτό τον ρόλο, ήταν η μόνη άμυνα της ΠΑ και της Ελλάδας απέναντι στα τουρκικά F-16C/D εξοπλισμένα με LANTIRN. Και παραλίγο, η δυνατότητα αυτή να κρίνει ίσως και μια σύγκρουση, όταν οι δυο χώρες έφτασαν πολύ κοντά στην ένοπλη σύρραξη του 1996 με τα Ίμια.
Το ενδιαφέρον όμως ήταν, πως αποφασίστηκε η αγορά πυραύλων AM.39 Exocet, που μπορούσαν πολύ άνετα να υποστηριχθούν από το αρχικό ραντάρ RDM. O Exocet είναι ένας εξαιρετικός πύραυλος για αποστολές TASMO, και για πρώτη φορά, Mirage σε ελληνική υπηρεσία έλαβαν διπλή αποστολή. Τα Mirage F.1 και τα Mirage 2000 πάντα είχαν σαν αποστολή την αναχαίτιση. Όμως πλέον η ΠΑ τους ανέθεσε τον δύσκολο ρόλο της ναυτικής κρούσης. Για πολλά χρόνια, οι περιγραφές των αποστολών των αργεντίνικων Super Etendard με ένα μόνο AM.39 Exocet στα φτερά τους, να σκορπίζουν τον τρόμο στα πλοία του Royal Navy, στοίχειωναν τον ύπνο των Τούρκων πλοιάρχων.

To σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 των Mirage 2000EGM/BGM (αρχείο ΠΤΗΣΗ, 1993)


Τώρα, όλα αυτά συνέβαιναν την δεκαετία του ’90, άντε και την περασμένη δεκαετία. Τώρα πια όμως, με τους πυραύλους Matra 530D εκτός υπηρεσίας, αλλά τους Magic II να χρήζουν επαναπιστοποίησης (ή απόσυρσης), τα Mirage 2000EGM/BGM δεν έχουν να προσφέρουν και πάρα πολλά, ειδικά στον τομέα της αεροπορικής υπεροχής. Θεωρητικά, συνεχίζουν να είναι επίφοβα στον ρόλο της Ναυτικής Κρούσης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αποστολές τους σε περίοδο κρίσης θα πρέπει να συνοδεύονται από μαχητικά.
Το θέμα είναι, αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία; Τονίζουμε ότι το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία είναι σχεδόν ίδιο, ή ακριβότερο, των Mirage 2000-5Mk2, καθώς τα δυο αεροσκάφη διαφέρουν μόνο στα ηλεκτρονικά από το πιλοτήριο και εμπρός, σχεδόν πουθενά αλλού. Βέβαια, οι δυνατότητες των Mirage 2000-5Mk2 είναι πραγματικά σε διαφορετική γενιά αεροσκάφους, ουσιαστικά η μέρα με τη νύχτα.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM


Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα Mirage 2000EGM/BGM είναι “του πεταματού” ακόμη κι αν μείνουν ως έχουν. Τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM έχουν λάβει μια “ελάχιστη” βελτίωση, με την προσθήκη μιας οθόνης TFT στη θέση της παλιάς υφιστάμενης CRT. Επίσης, τα όποια προβλήματα στα ηλεκτρονικά έχουν λυθεί με τα χρόνια, αλλά και το “μαγικό” χέρι των Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών. Ποιο είναι το πρόβλημα των αεροσκαφών λοιπόν;
Η συντήρηση. Ανταλλακτικά για τα “αρχαία” ηλεκτρονικά του Mirage 2000E είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν. Επίσης, η έλλειψη μιας σοβαρής Follow On Support σύμβασης έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος τους στόλου των Mirage 2000EGM/BGM σε υποχρεωτική καθήλωση. Κι αυτό είναι εξαιρετικά “άδικο” για τα αεροσκάφη, καθώς, σε πιθανή σύρραξη λίγα θα μπορούσαν να προσφέρουν σε αποστολές αέρος-αέρος, αλλά στις ταραγμένες περιόδους ειρήνης που διανύουμε, άνετα μπορούν να ρίχνουν ένα “χεράκι ξύλο” στους εισβολείς του  FIR Αθηνών.

Επέτειος συμπλήρωσης 30 χρόνων της 331Μ


Το ότι είναι Mirage 2000EGM, δεν σημαίνει πως δεν είναι Mirage 2000. Το ότι έχουν παλιό σύστημα αυτοπροστασίας δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, το ότι ο υπολογιστής διαβάζει τον MICA IR σαν ένα Matra R.550 Magic II δεν σημαίνει πως ακόμη κι έτσι μπορούν να βγάλουν σε πέρα τις αποστολές τους.
Δυστυχώς, το κόστος αναβάθμισης σε Mirage 2000-5Mk3 είναι απαγορευτικό, ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι ένα αεροσκάφος που δεν θα έχει σύστημα σκοπευτικού επί κράνους ή κάποιο ραντάρ AESA. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το αεροσκάφος δεν μπορεί να προσφέρει όπως έχει, για όσες ώρες πτήσης του έχουν απομείνει ακόμη. Οι κινηματικές του επιδόσεις δεν διαφέρουν από αυτές του Mirage 2000-5Mk2, συνεπώς στο Αιγαίο μπορεί να συνεχίσει να αναχαιτίζει άγνωστα ίχνη. Σε περίπτωση που οι γείτονες αποφασίσουν να κάνουν κάποια “βλακεία”, τα αεροσκάφη επιφυλακής φέρουν 2 βλήματα MICA IR καθώς και πλήρη φορτίο για τα DEFA των 30 χιλιοστών.

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;


Επίσης, για όσο ακόμη είναι πιστοποιημένοι οι Exocet, τα αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν απίθανα προβλήματα στον εχθρικό στόλο. Ακόμη κι αν οι ΑΜ.39 δεν είναι τόσο επίφοβοι όσο ήταν πριν 30 χρόνια, εντούτοις, θα αναγκάσουν τους Τούρκους επιτελείς να σχεδιάσουν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις τους.
Το πραγματικά αστείο είναι διάφορες συζητήσεις που έρχονται στην επιφάνεια, κατά καιρούς, είτε για αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16A (!) είτε, ακόμη χειρότερα, F-15C. Αυτή η τελευταία ανοησία, ειδικά περί δημιουργίας, -άκουσον άκουσον- ναυτικής αεροπορίας, ήταν το απόλυτα γελοίο. Την ίδια στιγμή, υπερπολύτιμα μαχητικά Mirage παρέμεναν ή και παραμένουν στα υπόστεγα, χωρίς ανταλλακτικά.

Άλλοι, βρίσκουν ενδιαφέρουσα την περίπτωση αγοράς ελαφρών μαχητικών, για να πάρουν λίγο από το φορτίο που σηκώνουν τα μαχητικά πρώτης γραμμής. Για μας δεν έχει καν αξία η συζήτηση, όταν έχουμε Mirage 2000 που μπορούν ακόμη να προσφέρουν.
Είναι ίσως ανόητο να αποσύρουμε αξιόμαχα μαχητικά, που μπορούν να προσφέρουν, όταν δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Το πρόβλημά τους είναι η επάρκεια ανταλλακτικών. Άρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα κρατήσουμε αξιόμαχα όσο περισσότερο γίνεται, ειδικά για τις αποστολές αναχαίτισης που λαμβάνουν χώρα πάνω από το Αιγαίο κάθε μέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογραφεί επιτέλους αυτή η “ρημάδα” (συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για τα γαλλικά) σύμβαση FOS.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dinos72
Dinos72
11 months ago

Η FOS που διαπραγματευομαστε τα τελευταία χρόνια και αναμενεται να έρθει στη βουλη αφορα μονο τα-5 ή και τα EGM?

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  Dinos72

Και τα δύο.

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
11 months ago

Άρα,και τα -5 σε απαξίωση…

stepa
Member
stepa (@stepa)
11 months ago

Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο. Δεν θα σταθω τοσο στο ερωτημα της αποσυρσης λογω του οτι θεωρω οτι ουκ αεροποριας σοφης να κανει το ιδιο λαθος ,βλεπε Mirage F 1, ιδιως οταν οι αναγκες και σε αριθμους ειναι μεγαλες, αλλα στην υποθεση Magic 2 και στην πιθανη αξιοποιηση τους σε μια επιγεια πλατφορμα Α/Α . Η επαναπιστοποιηση και η προσαρμογη σε μια επιγεια εκδοση εγγυς προστασιας σχηματισμων, ειναι τεχνικα δυνατη, και οικονομικα συμφερουσα ιδιως αν σκεφθει κανεις και τους διαθεσιμους αριθμους? Ερωτημα

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago
Reply to  stepa

Έχει αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των Magic II έχει δοθεί η πουληθεί στα UAE
Θέλαν επανά “πιστοποιιηση” και λόγο υψηλού κόστους και μικρού αριθμού EGMαποφασίστηκε να διατεθούν
Δεν έχουν βγει οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
Την ίδια περίπου χρονική στιγμή πήραμε πολλά ανταλλακτικά για τις S
Κρατήθηκε ένας μικρός αριθμός για τις ανάγκες των EGM
Εάν έχει τοποθετηθεί MICA και δουλεύει τότε και αυτό το απόθεμα έχει λήξει

stepa
Member
stepa (@stepa)
11 months ago
Reply to  CKfurious

ευχαριστω για την απαντηση, δεν το γνωριζα….

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  stepa

Τα F1 επρεπε να φυγουν κ καλα καναμε κ τα διωξαμε…οπως επρεπε να ειχαμε διωξει κ τα φαντομ…
Με μαχητικα 2ης γενια δεν μπορεις να αντιμετωπσεις μαχητικα 3ης γενιας που ειχανε οι τουρκοι…εκτος αν τους αλλαξεις ρολο,οπως κανανε οι τουρκοι με τα δικα τους φαντομ που τα εχουν μονο για βομβαρδισμο.
Δωσαμε 400 εκατομ για τα φαντομ…..οταν με τα ιδια χρηματα μπορουσαμε να παρουμε ιδιο αριθμο μτχ F-16…..με τα οποια οι πιλοτοι μας θα κανανε πολυ καλυτερα την δουλεια τους…
Ειχαμε φτασει να εχουμε φ-16…Μ2000 …F-4……F1….A7…..5 διαφορετικους τυπους μαχητικων…..οπου για καθε τυπο θελεις διαφορετικη εκπαιδευση .[πιλοτων -μηχανικων]..διαφορετικη ροη ανταλακτικων….ενα μπαχαλο δηλ…Οταν απ την απεναντι μερια ειχανε 1 τυπο 3ης γενιας…το φ-16 κ εναν τυπο 2ης γενιας το φαντομ…
Διαβασα εδω μεσα μηπως να κρατουσαμε κ τα Α7….αφου τα εκσυγχρονιζαμε…. αστεια πραγματα δηλ….να εισαι σε κατασταση να πεταξεις τα Μ2000 κ τα F-16 μπλοκ 30….αλλα να ειχαμε τα Α7 κ τα φαντομ….τα οποια θα τα ειχαμε χρυσοπληρωσει….Κ μετα μας φταινε οι αλλοι που ειμαστε μπαχαλο ,δεν βλεπουμε οτι μονοι μας τα κανουμε σαλατα..

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

μην εισαι κακος το κανουν κ αλλες αεροποριες πχ βορειος κορεα 😛

stepa
Member
stepa (@stepa)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

Δεν διαφωνω με την ουσια του σχολιου σου, απλα κατα την προσωπικη μου εκτιμηση βιαστηκαμε να ξεφορτωθουμε τα F1 σε μια εποχη που καλα καλα ουτε καν τα block 52+ δεν ειχαμε αξιοποιησει πληρως……oσo για τα F 4 μαλλον τα κονδυλια αυτα επρεπε να δοθουν στον εκσυγχρονισμο των διλιτρων, αλλα βλεπεις η Π.Α. εκανε το χατηρι του φαντομα …. 😀 Φ.Γ.Κ.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  stepa

To ιδιο ειχα ρωτησει κ εγω….αλλα για τα ρανταρ απ τα φαντομ που θα αποσυρθουν σε 1-2 χρονια…
Εχει φοβερο ρανταρ κ αν μπορουσαμε να τα βαλουμε σε ενα Μ113 κ βαλουμε κ μερικους πυραυλους γινεται μια χαρα αυτοκινουμενο αα συστημα

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

Πρέπει να έχεις άδεια από τον κατασκευαστή για αλλαγή χρήσης του ραντάρ. Θα μου άρεσε πάντως ακόμα και χωρίς πυραύλους. Μας λείπουν μερικά αυτό κινούμενα ραντάρ αλλά και πάλι τι τόξο θα έχει και σε τι ύψος κτλπ? Μπορεί να μην βγει τόσο καλό όσο νομίζουμε

Reader
Member
Reader (@reader)
11 months ago

Να προχωρησουν στην συμβαση συντηρησης . Η οροφη των ικανων προς πτηση αεροσκαφων πρεπει να κρατηθει πασει θυσια Η ποιοτητα μονο δεν φθανει πρεπει να υπαρχουν και σε ποσοτητα τα μεσα .

General LEE
General LEE
11 months ago

MICA IR πιστοποίηση & link 16 και ότι άλλο λελογισμένο….

vasilisk
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
11 months ago

EΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ Φ15 ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ..ΤΟ F15C ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ MIRAZ 2000 ΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ,ΕΜΒΕΛΕΙΑ,ΡΑΝΤΑΡ,ΚΛΠ ΚΛΠ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,ΕΙΠΑ ΙΣΩΣ,ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ”ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΩΝΤΑΣ”ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ”ΑΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ…ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΡΑΖ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΡΑΦΑΛ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ….ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΟΚ,ΜΗΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ,ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ Η ΕΙΝΑΙ ”ΑΝΟΗΣΙΕΣ”

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
11 months ago

Δεν αναφερθήκαμε επουδενί στο σχόλιό σας. Ειλικρινά καμία σχέση!

vasilisk
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
11 months ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

ΩΡΑΙΑ,ΤΟΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ!

Φιλε μου....
Φιλε μου....
11 months ago

το F15C ειναι πεπαλαιωμενο και προσεχως για το μουσειο, οχι καλυτερο του Μιραζ! Αν ενvοεις το F15E, αυτο ειναι σε περιορισμενες ποσοτητες στην usaf ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ! Αρα δεν υπαρχει συζητηση γυρω απο μελλοντικη προμηθεια φ15. Αν θελεις καινουρια F15X, τοτε για 2 μοιρες 36 α/φη συνολικα θες 10 δις τουλαχιστον! Οποτε σταματαει η συζητηση! Επισης οι αναβαθμισεις στα φ15 κοστιζουνε διπλα, βλεπε Ιαπωνια για 90 α/φη 5 δις, και δεν εχουν κατι το μαγικο εναντια στα φ16 οταν θα αναβαθμιστουν με AESA! Δυο μοιρες φ35, 30 α/φη συνολικα, θα κανουν τη διαφορα στην ΠΑ, ποσο μαλλον οταν δεν τα εχουν οι Τουρκοι! 4 δις το 2023 για την ΠΑ για τα φ35 και τα υπολοιπα σε συγχρονα πλοια περιοχης για το ΠΝ οπως σωστα γινεται με τις Μπελαρα και ειμαστε οκ!

Χρήστος
Χρήστος
11 months ago

Γιατί είναι πεπαλαιωμένο το F-15; Υπερέχει του F-16 σε κάθε τομέα. Ακόμα και με AESA ρανταρ να εξοπλίσεις τα F-16 δεν θα υπερέχει του F-15 αφού το F-16 δεν είναι stealth. Παίρνει τεράστιο απόθεμα όπλων που το F-16 δεν τα έχει ούτε στον ύπνο του και μπορεί να περιπολεί για ώρες ή να πάει στην Κύπρο. Αποτελεί ανέκδοτο να συγκρίνουμε το F-16 με το F-15. Το ζητούμενο είναι αν οι ΗΠΑ αποδέσμευαν ένα τέτοιο οπλικό σύστημα για την Ελλάδα αφού εως τώρα το έδωσαν μόνο σε χώρες τις οποίες τις θεωρούν σημαντικές. Πχ Ισραήλ, Ιαπωνία κλπ.
Το F-35 επίσης δεν παίρνει ούτε πολλά οπλικά συστήματα ούτε έχει εμβέλεια και είναι πανάκριβο στην απόκτηση του και στη συντήρηση του ενώ δεν κάνει για την καθημερινή λάντζα του Αιγαίου.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago

ενδιαφερων μεν αλλα χωρις ανταλακτικα τσαμπα δε,μαλλον θα φυγουν κ το θεμα ειναι τι θα γινει με τα 30αρια γιατι γραφεται κ ακουγεται η πωληση τους.Εκεινα τα γαλλικα μιραζ δεν μας κανουν εστω κ 1προς1 αντικατασταση?

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
11 months ago
Reply to  evaggelos

Η αλήθεια είναι ότι τα Μ2000 έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ας κρατηθούν όπως υποστηρίζει η ΠΤΗΣΗ για να βγάζουν τη “λάντζα” στο Αιγαίο μαζί με τα F16Block30, μέχρι να τελειώσουν οι ώρες πτήσης και να αντικατασταθούν από Μ2000-5.
Αυτή πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της ΠΑ για την επόμενη πενταετία. Ο εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση των αριθμών των F16 και Μ2000-5 ώστε να αθροίζουν 84+38 = 122 μονάδες τα πρώτα και 24+24 = 48 μονάδες τα δεύτερα.
Έτσι μπορούν να αποσυρθούν τα F4PI2000 και να επιλεγεί το επόμενο μαχητικό της ΠΑ το οποίο σε 50 μονάδες θα αντικαταστήσει τα Μ2000 και F16 Block30 από το 2026 έως το 2030.
Με την λογική αυτή διατηρούμε ποιοτικό προβάδισμα και αριθμούς στην ΠΑ, ώστε να καθίσταται απαγορευτική οποιοδήποτε σκέψη κλιμάκωσης από την Τουρκία.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
11 months ago
Reply to  Thras

Συμφωνώ! Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος πλεον έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα…

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago
Reply to  Thras

μακαρι αλλα γιατι μου φαινεται χλωμο στο τελος?

Tazos
Member
Tazos (@tazos)
11 months ago

Όπως είχα πεί και σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να σκεφτούμε out of the box και να διερευνήσουμε έναν εκσυγχρονισμό σε συνεργασία με το Ισραηλ. Εγκατάσταση του ELM-2032 σε συνδυασμό με υπολογιστή αποστολής, αξιοποίηση της έγχρωμης MFD και ενδεχομένως προσθήκη μιας ακόμα, ισραηλινό HUD και σκοπευτικού επί κράνους, και το κυριότερο πιστοποίηση ισραηλινών stand off όπλων για αποστολές αέρος εδάφους. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα Lightning pod απο τα F4. Το Ισραήλ έχει τεράστια εμπειρία απο τέτοια προγράμματα και η ύπαρξη 2 Μιραζ που ανασύρθηκαν απο την θάλασσα θα βοηθούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα ώς προς την χωροθέτηση των συστημάτων.
Με κόστος μικρότερο απο10εκ Ευρώ/ αεροσκάφος μπορούμε να διατηρήσουμε ενεργή μια μοίρα υπερπολύτιμη και με προσωπικό εμπειρο στην αξιοποίηση του αεροσκάφους. Απο την διεθνή αγορά θα μπορούσαμε αν θέλαμε να προμηθευτούμε ακόμα 3-4 μεταχειρισμένα για συμπλήρωση των αριθμών.
Εδώ θα εμφανιστεί ο αντίλογος της πολυτυπίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του αεροσκάφους παραμένει το ίδιο με τα M2k-5 και εικάζω ότι τα Ισραηλινά ηλεκτρονικά θα είναι πιο εύκολα και πιο φθηνά στην συντήρηση σε σχέση με τους πανάκριβους Γάλλους.
Η σημερινή Π.Α. δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει μια μοίρα αεροσκαφών/5 χρόνια όταν γνωρίζουμε πως να στήσεις την υποδομή για μια μοίρα νέων αεροσκαφών το κόστος είναι 1++δις .

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
11 months ago
Reply to  Tazos

Ειναι πολυ μικρος ο αριθμος των μιραζ για να μπεις σε τετοια διαδικασια.
“τα Ισραηλινά ηλεκτρονικά θα είναι πιο εύκολα και πιο φθηνά στην συντήρηση σε σχέση με τους πανάκριβους Γάλλους.” > Μαλλον δεν ξερεις τι εστι “εβραιος” , θα σε ταραξει στην “συμμαχια”

Tazos
Member
Tazos (@tazos)
11 months ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

O αριθμός είναι μια χαρά, τόσα αεροσκάφη έχουν ολόκληρες αεροπορίες και προχωρούν σε αναβάθμιση. Τα 24 -5 δεν φτάνουν για δεύτερη μοίρα, οπότε το να βάλουμε λουκέτο στην 332μπκ επειδή “είναι μικρός ο αριθμός” δεν αποτελεί λύση.
Για το κόστος, ήδη θα ανοίξουμε δουλειές με ELTA λόγω Ρ3, η εμπειρία δείχνει πως οι “φτωχιές” αεροπορίες στρέφονται στους Ισραηλινους, ενώ όσοι αγόρασαν σύγχρονα Γαλλικά αεροσκάφη πασχίζουν να τα συντηρήσουν.

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
11 months ago

Υπάρχουν πύραυλοι τρίτης χώρας πιστοποιημένοι για τα 2000 με rdm;μηπως Ισραηλινοί python ή derby;
Τα P3 στην ΠΑ ανήκουν ή στο ΠΝ;

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
11 months ago
Reply to  MPAMPIS

Μονο αν βαλεις πανω ισραηλιτικο “υπολογιστη”

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
11 months ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Θα πρεπει να γινει καποια κρούση στους Ισραηλινούς για πακέτο μίνι εκσυχρονισμου….με κίνητρο την χρήση Ισραηλινών πυραύλων, ισως και για ΕΑ (SPyDER)…

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago

Εάν για λόγους κόστους δεν περιληφθούν στη FOSπου αναμένεται μέχρι τέλος του έτους τα αεροσκάφη έχουνε πρακτικά τελειώσει
Εάν συμφέρει να περιληφθούν στη FOS τότε μπορεί να συνεχίσουν το peace time air patrolling
Σε περίπτωση που αρχίσει το πιστολίδι ουδεμία ελπίδα έχουν απέναντι σε F16/AP68V9/AMRAAM/JHMQS/AIM9X
Επίσης και οι EXOSET θέλουνε επαναπιστοποίηση
Εάν δεν προχωρήσει αυτό τότε δύσκολα να κρατηθούν in service
Για τους MICA: είχε γραφει πως είχε γίνει προσπάθεια τοποθέτησης στα outer pylons αλλα δεν είχε επιτύχει λόγω καλωδιώσεων
Μην τα κάνουμε και αυτά F-1 που πέταγαν με AIM9P στα φτερά για αρκετά χρονια χωρίς όμως να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν!

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
11 months ago
Reply to  CKfurious

Απο οσο ξερω κανονικα φερουν mica , απλα τους “βλεπουν” και εχουν επιδοσεις magic

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
11 months ago

Κάτι πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση τους είναι ότι οι 4 κοιλιακοί φορείς δεν είναι καλωδιωμένοι. Για τα Ινδικά mirage υπήρχε Ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης με τα μισά λεφτά. Επίσης ο θόλος του ραντάρ των mirage έχει τις ίδιες διαστάσεις με του gripen. Εκτός βέβαια αν οι out of the box λύσεις, συνιστούν “προδοσία της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής”?
http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=8867

christos_choris_a
Christos Chouliaras
11 months ago

Μιάς και η αναβάθμιση σε επίπεδο -5ΜΚ3 είναι πολύ ακριβή ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι μία σουίτα ηλεκτρονικών κατά πολύ υποδεέστερη των F-16V μήπως θα ήταν λογικότερο να γίνει η αντικατάσταση μονάχα των ραντάρ RDM με RDI αντί για τοποθέτηση RDY μαξί με νέο υπολογιστή και 2 οθόνες MFD, αρτηρία δεδομένων και πάει λέγοντας. Η αναβάθμιση θα ήταν εξαιρετικά φθηνότερη. Σίγουρα θα μπορούσαμε να πάρουμε μεταχειρισμένους Super Matra 530D καθώς και μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Armée de l’ Air μιάς και πρίν το 2025 θα έχουν αντικατασταθεί μερικώς από τα Rafale F4 το θέμα είναι αν το συγκεκριμμένο ραντάρ είναι συμβατό με τους πυραύλους Exocet. Αν ναι τότε η λύση θα ήταν μονόδρομος.

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
11 months ago

Οπως αναφερει το αρθρο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα κρατήσουμε αξιόμαχα όσο περισσότερο γίνεται,
Εχουμε την επιλογη αναβαθμισης απο Γαλλια.
Θα ηταν ομως χρησιμο, κατα τη γνωμη μου σε περιπτωση που για οποιοδηποτε πχ πρακτικο λογο δεν προχωρησει η αναβαθμιση απο Γαλλια, αν θα ειχαμε διερευνησει την επιλογη αναβαθμισης απο Ισραηλ, ειτει απο Saab, και το κοστος αυτων, ως εναλακτικες επιλογες. Αν δε στη 2η περιπτωση περιλαβανοταν και η δυνατοτητα βολης meteor…

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago

Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας και δεν θα επαναληφθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, όπως η απόσυρση (και πρακτικά η αχρήστευση) των Mirage F1 ή ακόμα περισσότερο των F-5. Βλέπουμε καθημερινά πόσο αξιοποιούνται παλαιά Mirage F1 και μάλιστα με σύγχρονο ραντάρ (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο αεροπλάνο): http://www.proelasi.org/draken-internationals-first-regenerated-mirage-f1-for-us-air-force-makes-first-flight/ Και ας μην μιλήσουμε για τις εξαγγελίες για παράταση διαφόρων F-5 για ακόμα 10-15 χρόνια (από σήμερα!): https://www.ptisidiastima.com/thailand-received-fist-two-upgradef-f5th-fighter-jet/ https://www.ptisidiastima.com/f-5n-tiger-ii/ Γενικότερα, σήμερα κανείς δεν αποσύρει παλαιά μαχητικά ελαφρά τη καρδία: όλες οι χώρες, είτε τα διαθέτουν για πώληση (εάν υπάρχουν πιθανοί πελάτες), είτε τα αναβαθμίζουν.
Στην περίπτωση των Μ2000 τώρα: έχουμε 16 μονοθέσια και 2 διθέσια. Τα 2 διθέσια είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους, καθώς έχουν καταναλώσει σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσιμες ώρες πτήσεως και δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε ειδική μελέτη για 2 αεροπλάνα (μονοθέσια και διθέσια, παρά τις ομοιότητές τους, θεωρούνται ως διαφορετικός τύπος Α/Φ). Επομένως, το θέμα τίθεται για τα μονοθέσια. Τα οποία έχουν σχεδόν άλλο τόσο υπόλοιπο ζωής. Επομένως δεν είναι τόσο απλό να τα αποσύρουμε. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα δημοσιεύματα περί διάθεσης των Block 30 ( https://defencereview.gr/block30-lm/ ) και την παλαιότητα των F-4 (πλησιάζουν τον μισό αιώνα…), διαπιστώνουμε ότι πάμε γοργά σε μία ΠΑ με λιγότερα από 150 μαχητικά:
38 Block 50 + 84 V + 24 M2000-5 = 146 μαχητικά…
Οι απέναντι εντωμεταξύ σχεδιάζουν το TF-X… πέραν των 200 F-16 στο επίπεδο των Advanced και των υπολοίπων F-16 (εάν υποθέσουμε ότι μεσοπρόθεσμα αποσύρονται τα F-4 2020).
Το ιδανικό θα ήταν η αναβάθμισή των 16 M2000 EGM σε -5, στο πρότυπο των Ινδών. Όντως η αναβάθμιση αυτή είναι ακριβή (τάξης μεγέθους συνολικά 35-40 εκ. ευρώ ανά Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ΕΑΒ) αλλά το κόστος θα μπορούσε ίσως να συμπιεστεί, ενώ δεν απαιτούνται επιπλέον κόστη για την αξιοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος είναι πολύ λιγότερο (<50%) σε σχέση με την προμήθεια οποιουδήποτε καινούργιου μαχητικού. ΔΕΝ αγοράζεις σήμερα αεροπλάνο κατηγορίας Μ2000-5 με 35-40 εκ. ευρώ… Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, γνωρίζει ότι ένα σύγχρονο, ετοιμοπόλεμο ( 😉 ) μαχητικό κοστίζει γύρω στα 80-100 εκ. έκαστο… και μιλάμε μόνο για το αεροπλάνο…
Μην πεταχτεί κανένας και αρχίσει τις θεωρίες περί νέων τύπων Α/Φ, γιατί είναι αστείο υπό τις παρούσες συνθήκες (με 500 εκ. ευρώ ετησίως, συνολικά για όλες τις ΕΔ, μείον 100 εκ. ετησίως για τα V κλπ)… Οποιοσδήποτε νέος τύπος απαιτεί μία τεράστια επένδυση (πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) για ειδικό εξοπλισμό αποστολής, εξοπλισμό υποστήριξης 1ου Βαθμού Συντήρησης, σταθμούς ελέγχου 2ου Βαθμού Συντήρησης, εκπαίδευση Ιπταμένων (διαβάσατε για τα θεματάκια εκπαίδευσης των πληρωμάτων του Ρ-3;) και Τεχνικών (κάθε ειδικότητας), προσομοιωτές, ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης… Για να μην πούμε και όπλα, γιατί το κόστος απλά εκτοξεύεται κυριολεκτικά…
Για την αναβάθμιση των M2000, το κόστος ανά Α/Φ είναι πολύ μεγαλύτερο από την αντίστοιχη αναβάθμιση των F-16 σε V, καθώς περιλαμβάνει πολλά περισσότερα: αντικαθίσταται ο υπολογιστής, το ραντάρ (ακόμα κι αν δεν υπάρχει ραντάρ AESA για τα Μ2000, αν και έχω εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις για την εκ των υστέρων τοποθέτηση AESA: https://www.ptisidiastima.com/taiwan-says-f-16-upgrade-back-on-track/#comment-167295 ), αναβαθμίζεται το σύστημα αυτοπροστασίας, οι ασύρματοι, το IFF, προστίθεται link και δυνατότητα εξαπόλυσης MICA EM/IR, ενώ αναβαθμίζεται και διατηρείται η δυνατότητα άφεσης Exocet. Από την άλλη, το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο, καθώς έχει προηγηθεί το πρόγραμμα των Ινδών, το οποίο προχωρά χωρίς προβλήματα (ενώ τα ινδικά -5 πέρασαν στην αρχή του έτους πραγματική επιχειρησιακή αξιολόγηση, επιτυχώς…).
Το σημαντικό είναι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος περνάει: εάν το είχαμε αποφασίσει στις αρχές του 2015, όπου είχαν γίνει οι σχετικές συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναβάθμισης, τώρα θα είχαμε ήδη παραλάβει τα πρώτα αναβαθμισμένα -5. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημα να συμπληρώναμε μέσα στα επόμενα χρόνια έναν συμπαγή όγκο από 40 Μ2000-5…
Εάν όμως το κόστος της αναβάθμισης σε διαμόρφωση -5 δεν μπορεί να καλυφθεί, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε (πέραν της υποστήριξης φυσικά, η οποία αναμένεται να προχωρήσει οσονούπω) κάποια πιο περιορισμένη αναβάθμιση, ως ακολούθως:
α. Εξέταση ανάπτυξης δυνατότητας άφεσης SCALP EG.
β. Εγκατάσταση του συστήματος ASTAC, για τα 3 pod που έχουμε από τα RF-4.
γ. Εξέταση δυνατότητας μετατροπής τους σε καθαρόαιμα βομβαρδιστικά: το Mirage είναι έτοιμο να πάρει φορείς και βόμβες, ο υπολογιστής παρέχει την ανάλογη καθοδήγηση, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το αδρανειακό σύστημα (έχει τοποθετηθεί το αντίστοιχο του -5). Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήταν σκόπιμη η εξέταση τοποθέτησης κάποιου pod. Δεν θα ήταν άσχημη η ιδέα πακέτων Μ2000 και -5, τα δεύτερα για προστασία και τα πρώτα για “delivery” βομβών και ενίοτε Exocet…
δ. Εξέταση δυνατότητας εγκατάστασης Link16 ή ακόμα και του Link των -5: δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι εφικτό χωρίς αναβάθμιση του υπολογιστή του αεροπλάνου.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν έγκλημα να πετάξουμε στα άχρηστα ένα τέτοιο αεροπλάνο, το οποίο μπορεί να προσφέρει άλλο τόσο.

Γιώργος70
Γιώργος70
11 months ago

Μια και γράφεται για το Lx16 των -5.
https://aviationweek.com/awin/thales-develops-lx16-tactical-data-link-non-nato-countries
2 ιδέες που χρειάζονται διερεύνηση για το εφικτό τους.
1 H ισπανική amper to 2009 δήλωσε ότι στα ισπανικά NH-90 με ασύρματο TRA 6034-N NextWave με το SDR εξομοίωσε modem IDM.
Επίσης στο presentation της LM για την αναβάθμιση των F-16 στα Advanced Avionics , στα νέα συστήματα με το γκρι χρώμα αναφέρεται το IDM.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ,θεωρητικά, είναι εφικτή η άμεση (και όχι τριγωνική με σταθμό στο έδαφος) ζεύξη -5 και αναβαθμισμένων F-16.
2 Δεν γνωρίζουμε για το link των αναβαθμισμένων scalp.
Εάν γίνεται με Rockwell Collins’ TacNet 1.1
https://www.rockwellcollins.com/-/media/files/unsecure/products/product-brochures/communcation-and-networks/data-links/tacnet/tacnet-wdl.pdf
είναι προφανώς δυνατή (θεωρητικά) η ζεύξη με radio ( UHF LOS) -5 και αναβαθμισμένων scalp χωρίς L-band link-16.
Προφανώς και θα υπάρχουν τεχνικά θέματα . κόστος πιστοποίησης ,αποτελεσματική παρεμβολή από τους
reactive jammers της aselsan σε Ανατολικό Αιγαίο-Μικρά Ασία.
Και τα UAE με το ίδιο Lx16, Black Shaheen,F-16 Block 60 θα ενδιαφέρονται και για τα 2 θέματα.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago

Οποιαδήποτε επέμβαση σε αεροπλάνο είναι πολύ ακριβότερη από έναν σταθμό στο έδαφος. Σαφώς και θα ήταν καλύτερο να διασυνδεθούν τα Μ2000-5 με τα F-16 αλλά αυτό θα προϋπέθετε κάποια επέμβαση. Δηλαδή, μελέτη, ανάπτυξη, δοκιμές, πιστοποίηση, κατασκευή, εγκατάσταση (και όλα αυτά μάλλον με την βοήθεια των κατασκευαστριών εταιρειών). Δηλαδή κόστος. Σοβαρότατο κόστος. Πέραν τούτου, έχω την εντύπωση ότι και τα F-16 δεν έχουν αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες του IDM που διαθέτουν, τουλάχιστον τα 52+.
Τα SCALP EG δεν διαθέτουν link. Άμα φύγουν, έφυγαν. Τέλος. Όπως τα παλαιότερα βομβαρδιστικά. Άμα σηκωθούν από το έδαφος, δεν επιστρέφουν, παρά μόνον όταν εκτελέσουν την αποστολή τους, εκτός εάν καταρριφθούν.

Γιώργος70
Γιώργος70
11 months ago

1 Δεν χρειάζεται επέμβαση στο Α/Φ.
Καμία κατασκευή.
Emulation σε software του hardware idm modem από το software defined radio του TRA 6030-N.
Η ζεύξη δεδομένων -5 με τα F-16 θα είναι με τους ασύρματους τους.
Υπoτίθεται το core του λογισμικού υπάρχει.
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/tr-6000-family
Low cost evolutivity
Flexibility during platform integration
Προφανώς και δεν είναι plug and play.
2 Ως προς τον SCALP EG αναφέρομαι στο πρόγραμμα αναβάθμισης.
Γράφω για “διερεύνηση” του θέματος.Η οποία μπορεί να καταλήξει ότι ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ data link.Και για καμία χώρα.
Another feature planned for insertion into the weapon is in-flight retargeting capability, utilising a two-way data link.
https://ukdefencejournal.org.uk/146-million-contract-signed-upgrade-storm-shadow-missile/
https://publications.parliament.uk/pa/cm201719/cmselect/cmdfence/1071/107106.htm
In this context, the mid-life renovation begun on half of the stock in 2016 is aimed at dealing with some of these sources of obsolescence.
The range and capacity to fire from a higher altitude will be slightly increased. In addition, the navigation system’s capacity to resist interference will be
strengthened while homing function and target recognition will be improved. This renovation makes it possible to look ahead to the withdrawal of the
SCALP/Storm Shadow missiles by 2032.
Σε κάθε περίπτωση η καταστροφή των s-400 προϋποθέτει οικονομικό κόστος.Κάτι πρέπει να γίνει με τους s400.
3 .Στην Τουρκία γίνονται βολές som.Το παρακάτω μοιάζει για setup για το ATR.
https://www.youtube.com/watch?v=eDOWs3edINM
Στην Ελλαδα έχει γίνει ποτέ βολή scalp;

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν καταφέρναμε να διασυνδέσουμε έτσι τα -5 με τα F-16. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να αναπτύξουμε τακτικές που δεν μπορούμε να φανταστούμε τώρα.
Για τους SCALP, το πρόβλημα δεν είναι η ανάπτυξη datalink…. ας μην ξεχνάμε ότι έχουν πλέον τα χρονάκια τους… μακάρι να είχαμε μπει στο αγγλογαλλικό πακέτο επαναπιστοποίησης που αναφέρεται στο link που υποδείξατε για να επιτύχουμε οικονομία κλίμακας.
Δεν έχουμε κάνει βολή SCALP. Εδώ δεν έχουμε κάνει βολή S-530D που έληξαν…

LYK
LYK (@lyk)
10 months ago

Η διασύνδεση -5 και F-16 είναι ιδανική. Αλλά ακόμα πιο ιδανικό είναι να έχει το σωστό αφος δηλαδή το-5. Καθώς φαντάζομαι ότι αν ανοιξει σοβαρός ΗΠ τότε μόνο MICA IR κάνει κάτι. Αλλιώς θα πάμε για F-16 vs F-16 και θα έχουμε attrition-based warfare μάλλον

Γιώργος70
Γιώργος70
11 months ago

Η καταστροφή των s-400 προϋποθέτει μεγάλη εφευρετικότητα και κάτι απρόβλεπτο.
Παράδειγμα το 1973 agm-45a Shrike +Chaff σε Firebee !!!
https://www.jstor.org/stable/26271146
https://www.pbs.org/wgbh/nova/spiesfly/uavs_11.html
https://www.youtube.com/watch?v=Uy7_kyg2YD8

Scalp_eg
tagg
11 months ago

Δεδομένου ότι η αναβάθμιση με 40 εκ/ρια στα ινδικά πρότυπα ανά αεροσκάφος είναι εξωπραγματική για τα οικονομικά μας δεδομένα και ίσως να είναι και “αμαρτία” σκεφτόμενοι την παλαιότητα του αεροπλάνου (30 χρονών ήδη)
Τα (α, β, γ, δ) που προτείνετε πρέπει να τα στείλετε και εγγράφως στη ΠΑ
Με μια χοντροκομμένη κοστολόγηση και αφού σχεδόν το σύνολο των οθονών-υπολογιστών-αρτηριών πληροφοριών-κεραιών-ατρακτιδίων μπορεί να προσποριστεί απο τα αποσυρόμενα F-4 Phantom (όταν αποσυρθούν) το κόστος μαζί με τις εργασίες τις ΕΑΒ δε νομίζω ότι θα υπερβεί τα 5 εκ/ρια ανα αεροσκάφος.
Επίσης μαζί με την συμφωνία των Belharra καλό θα ήταν να ζητήσουμε και
6 Mirage 2000 C (υπάρχουν 200 σχεδόν αποσυρμενα) ώστε να τα κάνουμε και αυτά 24 όπως τα ΜΚ2, ώστε να πετάνε ζευγάρια όπως πολύ σωστά είπατε.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  tagg

Δυστυχώς, οποιαδήποτε λύση είναι ακριβή. Αυτό που προτείνετε (εγκατάσταση υλικών από αποσυρμένα F-4 AUP σε Μ2000) είναι μάλλον αδύνατο και οπωσδήποτε πολύ ακριβότερο από την προταθείσα αναβάθμιση των Μ2000. Η οποία αναβάθμιση προτάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: είχε ήδη αναπτυχθεί για άλλη χώρα, γι’ αυτό και είχε περιορισμένα (ή ίσως και καθόλου) κόστη ανάπτυξης. Σημειωτέον, το 2010 (που δεν έπαιζε ακόμα η αναβάθμιση των ινδικών Μ2000), οι Γάλλοι μας είχαν ενημερώσει ότι δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση των Μ2000 σε -5 SEG52, δηλαδή να εφαρμοστεί η αναβάθμιση που είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στα 10 Μ2000, στα υπόλοιπα Μ2000 (έστω μόνο στα μονοθέσια). Για την ακρίβεια, δεν είχαν πει ότι είναι αδύνατη αλλά ότι “δεν είναι cost effective”.
Όσον αφορά τις προτάσεις μου, μην ανησυχείτε, η ΠΑ έχει διερευνήσει και γνωρίζει. Δεν περιμένει να μάθει από σχόλια στο ίντερνετ. Εάν έχω να πω κάτι σοβαρό πάντως, το αναφέρω υπηρεσιακά, όπως έχω κάνει με άλλα θέματα.

AvoMelkonian
Νικ1
11 months ago

Το θέμα όμως είναι αν αξίζει να δώσουμε €35-40 εκατ ανά αεροσκάφος για αναβάθμιση ή αν βρίσκονται μεταχειρισμένα -5 με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα που θα παραδωθούν πριν ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη αναβάθμιση των δικών μας. Αν είχαμε λίγο μυαλό θα είχαμε ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με τη DGA εν όψει Belharra για τα δικά τους -5.
Επίσης, εφόσον το κόστος αναβάθμισης των Mirage είναι μεγαλύτερο από αυτό των F-16, προφανώς και θα έπρεπε να επιλέξουμε την αναβάθμιση των block 50 που περιλαμβάνεται στην ειδοποίηση της DSCA.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  Νικ1

Τα γαλλικά -5 είναι υποδεέστερα των δικών μας, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στην διαμόρφωση. Επίσης, φοβάμαι ότι είναι περισσότερο καταπονημένα από τα δικά μας EGM. Δεν ξέρω εάν αξίζει να “φορτωθούμε” έναν αριθμό παλαιών μαχητικών, ενώ κανείς δεν είπε ότι θα μας τα χάριζαν. Προφανώς, εάν τα έδιναν σε πολύ χαμηλή τιμή, θα το συζητούσαμε (υποθέτω ότι όλα αυτά έχουν τεθεί στο τραπέζι, εάν είναι εφικτά).
Όλες οι πιθανές λύσεις για τα Μ2000 ενέχουν σοβαρό κόστος, γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη λύση για τα Μ2000 είναι η αναβάθμιση, καθώς οδηγεί σε απολύτως αξιόμαχα μαχητικά, πολύ κοντά στην διαμόρφωση των υφιστάμενων -5, ενώ έχει και το μικρότερο ρίσκο.
Συμφωνώ όμως μαζί σας ότι τα Block 50 έχουν προτεραιότητα. Υποθέτω ότι αυτό ήταν και στην σκέψη μας, όταν αποφασίσαμε την αντικατάσταση του ραντάρ, ώστε τα APG68(V)9 των 52+/Adv. να χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη αναβάθμιση των υπολοίπων. Οψόμεθα…

aris32
aris32 (@aris32)
10 months ago

καλημερα , ειναι υποδεεστερα σε πολλα αλλα απο οσο διαβαζω εχουν link16 . δεν θα ηταν η πιο σοφη επιλογη μιας και ο αριθμος τους ειναι αρκετος για 1 μοιρα 28 αεροσκαφων και επι της ουσιας ειναι αναβαθμισμενα μ2000c τα πιο προσφατης παραγωγης για την γαλλικη αεροπορια. αρα και σχετικα νεα ειναι.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
11 months ago
Reply to  Νικ1

Πρέπει να γίνουν και τα δύο!
Τα Block 50 να γίνουν Μ και τα -5 να φτάσουν σε αριθμό τα 40 – 50 συνολικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago

Θα δείξει τι θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει αυτή η περίφημη FOS!
η υποστήριξη ηλεκτρονικών που έχουν μείνει στη δεκαετία του 80 είναι εξαιρετικά δύσκολη
έως αδύνατη και ακριβή
Για αυτό το λόγο αμφιβάλλω εάν υπάρχει μέλλον για τα EGM!!
Ο εκσυχρονισμός τους όπως κάνουν οι Ινδοί δεν αξίζει αφού με λιγότερα από τα μισά χρήματα ανά αεροσκάφος εκσυχρονίζονται τα B50 σε επίπεδο Viper!
Έχω γράψει πως πρέπει να κοιτάξουμε για μεταχειρισμένα -5 για τον σχηματισμό μιας 2hs μοίρας
Έστω και εάν είναι διαφορετικά από τα δικά μας
Για egm: Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς SCALP
Από ότι θυμάμαι το κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με το ground clearance με το L/G
Οι γάλλοι αποσύρουν πλέον τα και ίσως θα μπορούσε να βρεθεί η λύση με τροποποιημένα parts για το L/G
Έτσι τα -5 θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε ρολο αέρος αέρος

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  CKfurious

Όντως η υποστήριξη των ηλεκτρονικών των παλαιών Μ2000 θα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Επίσης, υπάρχουν πολλά αποσυρθέντα Μ2000C…
Οι Ινδοί δεν νομίζω ότι είναι χαζοί. Το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που έχουν εν εξελίξει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μαχητικών ever (τον MMRCA του 2012, για 126 Α/Φ) και όλες οι εταιρείες προσφέρουν ό,τι καλύτερο έχουν, προχωρούν στην (όντως ακριβή) αναβάθμιση των περίπου 50 Μ2000 που διαθέτουν, κάτι σημαίνει… Έχουν διαπιστώσει ότι στα δύσκολα (όταν αρχίζουν θεματάκια με το Πακιστάν), τότε τα Mirage τους βγάζουν ασπροπρόσωπους. Και αυτό συνέβη και παλαιότερα, και στην αρχή του 2019. Όπως έχω πει επανειλημμένως, είναι καλύτερο να έχεις ένα αξιόπιστο μαχητικό με 40 εκ. ευρώ, παρά ένα λίγο καλύτερο με 80-100 εκ. ευρώ.
Το πρόβλημα με τον SCALP δεν είναι το ground clearance, αφού το Μ2000 είναι απολύτως ίδια ως σκάφος με το -5. Το πρόβλημα είναι ο υπολογιστής του Μ2000 (MC ή Main Computer), ο οποίος μάλλον δεν επιδέχεται ουδεμία επέμβαση λόγω παλαιότητας (όχι ακριβώς του υπολογιστή αλλά των ανθρώπων που τον προγραμμάτιζαν… οι οποίοι αμφιβάλλω εάν βρίσκονται μεθ’ ημών ή αν έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο…)

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago

Τώρα το defence procurement των Ινδών δεν έχει τη φήμη ότι είναι το πιο αδιάβλητο
στις αποφάσεις του!
Καταλαβαίνω τη λογική σας αλλα όπως έγραψα αντί 17 EGM μπορώ να εksξυχρονισv τα διπλάσια B50 σε επίπεδο Viper με τα ίδια χρήματα
Κάπου είχα διαβάσει πως τα -5 exoun υψηλότερο L/G από τα προηγούμενα -C όπως των -D/N
Θα ψάξω να βρω το reference
σίγουρα ο αρχαίος κεντρικός υπολογιστής των EGM είναι ΤΟ πρόβλημα για οποιοδήποτε

Thomas
Active Member
Thomas (@thomas)
11 months ago

Αν και συμφωνώ ότι είναι πραγματικά έγκλημα να πετάξουμε τέτοια αεροπλάνα οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι πολύ δύσκολες. Τα αεροπλάνα στην σημερινή τους μορφή είναι σε θέση να κάνουν μόνο peacetime air patrol αλλά αν ο μι γένοιτο αρχίσει το πιστολίδι έχουν πολύ χαμηλές ελπίδες επιβίωσης απέναντι στα F-16 της THK.
Αν δεν μπορεί να γίνει κάποια σοβαρή αναβάθμιση ίσως θα ήταν καλύτερο τα χρήματα να δοθούν για αναβάθμιση των F-16B30 σε επίπεδο B50+/Adv ή ακόμα και αγορά μεταχειρισμένων F-16B50. Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε ότι η επένδυση που κάναμε στο Mirage 2000 δεν απέδωσε (ευθύνες έχουμε εμείς αλλά και οι Γάλλοι για αυτό) και ότι ο κορμός της ΠΑ θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια το F-16. Τα Mirage πλέον θα παίζουν περιφερειακό ρόλο όσο λυπηρό και αν είναι αυτό.
Αν οι νέες επενδύσεις σε F-16 (με μορφή αγοράς ή αναβάθμισης) μπορούν να γίνουν με πόρους του Ελληνικού κράτους τότε τα Mirage μπορούν να συνεχίσουν να πετούν όσο υπάρχουν ανταλλακτικά και χρήματα. Αν όμως τα κονδύλια δεν υπάρχουν ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα αεροπλάνα πρέπει να πουληθούν ή να αποσυρθούν ώστε να χρηματοδοτήσουν τα F-16.
Είναι πραγματικά λυπηρό αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε έναν πλήρη στόλο F-16 σε επίπεδο V και 50+/Adv που θα μπορεί να στηρίξει το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος (όποιο και αν είναι αυτό) όταν αρχίσει να έρχεται κατά το 2030.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
11 months ago
Reply to  Thomas

Δεν γινεται να λεμε δεν υπάρχουν κονδυλια κ να εχουμε τα π3, τα ρομεο κ τις φρεγατες.
Η πα πρεπει να ερθει πρωτη κ οχι το ναυτικο.Γαλλικα ειναι κ τα μιραζ.Οπως ολα δειχνουν το κοστος της φρεγατας θα παει πανω απο τα δυο δις.
Ελεος αυτα τα λεφτα θα τα πληρώσουμε δεν μας τα χαρισε κανεις.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago

το ναυτικο πρεπει να ερθει πρωτο καθως οι αναγκες ειναι σημερα δεν υπαρχει πλοιο δυστυχως η αρες μαρες με τα φρεμ κ τα μπερκ στοιχισαν στο να εχουμε στολο,τα μισα υποβρυχια ειναι για φριτεζες κ τα αλλα αοπλα.Η αεροπορια δοξα το θεο αντεχει ακομα αρκει φυσικα να αναβαθμιστουν τα οπλα της κ δεν την φοβαμαι ειναι ποιο οργανωμενοι απο τους ναυταιους.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
11 months ago
Reply to  evaggelos

Ειναι πια τραγικο απο την μια να λεμε οτι το ναυτικο ειναι ανοργανωτο διαλυμενο κ απο την αλλη να χαλανε 3 δις ετσι οπως παει για παπα ρομεο μπελχαρα κ ισως κ κανα δις παραπανω αν το πρωταπριλιατικο κλικμπειτ βγει αληθεια για ενα ναυτικο που οτι κ να παρει τελικα θα χρειαζεται καλυψη απο την πα
Κ η πα να βρισκεται σε κατασταση οπου ψαχνει να πουλησει τα τριανταρια δεν ξερει αν θα εκσυγχρονισει τα 50αρια δεν εχει ανταλλακτικα για τα διλιτρα κ πιθανοτατα εχει χιλιες δυο ελλειψεις που απλα δεν εμπιπτουν στην κατηγορια της μειζωνος προμηθειας υλικου.
Κυνηγαμε την χιμαιρα κ η αυλη μας ειναι σουρωτήρι

MisCo
MisCo (@misco)
11 months ago

Φυσικα και πρεπει να παραμεινουν σε υπηρεσια. Μικρες αναβαθμίσεις με νεους ασύρματους, link 16, Mica, επαναπιστοποιηση (η και αναβαθμιση) των AM39… τα θεωρω εφικτα και απο οικονομικης αποψης. Μπορουν να μας δώσουν ακομα 10-15 χρονια ζωης.

adpanos
adpanos (@adpanos)
11 months ago

Έχει γίνει εδώ και χρόνια μια επένδυση στους Exoset για ναυτική κρούση.
Έγινε πολύ στοχευμένα για να μπορεί η Ελλάδα να κλειδώσει το Αιγαίο από θάλασσα και αέρα.
Τα MIRAGE 2000 είναι πολύτιμα για αυτό ακριβώς τον λόγο και δεν θα φύγουν από την ΠΑ έως να λιώσουν.
Τώρα αν μπορούσαμε να τα αναβαθμίσουμε θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη.
Αν ήμουν στην θέση των υπευθύνων θα έψαχνα μέσω συνεργασίας με την SAAB , την Leonardo και με πίεση προς την Dasault να τοποθετήσω τα καλούδια του Grippen πάνω στην πλατφόρμα του Mirage.
Aesa Radar (SELEX ES-05 κ.λ.π.) ώστε να έφερνα το Mirage σε 4+ γενιά.
Τέλος να πούμε πως ακούγεται η αναβάθμιση των ΗΑΕ ίσως να φέρνει αναβάθμιση στο ραντάρ των Mirage ….
Ας περιμένουμε να δούμε τι έχουν συμφωνήσει.

General LEE
General LEE
11 months ago
Reply to  adpanos

Εκείνος ο METEOR μήπως τζαμάρεται?

montif74
Γιάννης Παυλίδης
11 months ago

Το FOS ειναι για τα 5αρια. Τα EGM/BKM θα γίνουν κατσαρόλες και μπρίκια για ελληνικό καφέ

antonios
antonios (@antonios)
11 months ago

Η σοφοτερη λύση θα ήταν η αγορά μεταχηρισμενων αεροσκαφών έτσι ώστε με κανηβαλισμο δομικών στοιχείων την δημιουργία μιας δύναμης 100 αεροσκαφών πού θα αντικαθηστουσαν όλα τα ηλεκτρονικά με αυτά του Gripen NG. Έτσι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσφέρουν για άλλα 20 χρόνια. Να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά του Gripen έχουν πιστοποιηθεί και για γαλλικά οπλα και για όπλα που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο της ΠΑ η που θα θέλουμε στο μέλλον (meteor). Έτσι με το πλεόνασμα δομικών μερών και κινητήρων τα αεροσκάφη θα είναι εύκολο να συνεχίσουν να προσφέρουν.

NikolasTz
NikolasTz (@nikolastz)
11 months ago

Ερώτηση, τα Mirage 2000-5 Mk2 είναι πιστοποιημένα για μεταφορά πυραύλων Exocet?

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  NikolasTz

Όχι. Υπήρχε option στη σύμβαση προμήθειας, για ανάπτυξη της εν λόγω δυνατότητας, το οποίο δεν ασκήθηκε.

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
11 months ago

Τι κόστος έχει μια τέτοια εργασία άραγε?

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  ShadowMan

Τότε είχε γύρω στα 20 εκ. ευρώ η ανάπτυξη των αντίστοιχων interface box συν δοκιμές, πιστοποίηση κλπ (το θέμα ήταν η διασύνδεση του πυραύλου με το σύστημα του -5, καθώς η μεταφορά, άφεση, απόρριψη κλπ του πυραύλου είχαν ήδη πιστοποιηθεί αερομηχανικά στο Μ2000). Επίσης, υπήρχε πρόβλεψη ότι θα μας παρείχαν δωρεάν αυτό το option εάν ασκούσαμε το option για προμήθεια άλλων 3 καινούργιων και την αναβάθμιση άλλων 5 Μ2000 σε -5, αν θυμάμαι καλά.
Επομένως το συνολικό κόστος σήμερα θα κάνει κάτι παραπάνω από 20 ‘μύρια συν την προμήθεια των ιδίων των interface box.

George
Trusted Member
George (@george)
11 months ago

Ενα φτηνό ραντάρ όπως το RC400, link 16, κάποια νεώτερα ηλεκτρονικά στο πιλοτήριο ίσως και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας δεν μοιάζουν απαγορευτικές λύσεις
Δεν θα γίνουν ούτε Mk II ούτε Μk ΙΙI αλλά θα κρατηθεί μια μοίρα και με κόστος ~100εκ ανά α/ε δεν νομίζω ότι έχουμε τα περιθώρια τώρα για NMA
Στο κάτω κάτω από την άλλη ακτή του Αιγαίου δεν βλέπουμε και πολλά α/ε με AESA!
Ούτε στο ΗΒ αλλά ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ιταλία ή στη Γαλλία αλλά ούτε και στη Ρωσία. Ίσως λοιπόν η ΠΑ μας να καταφέρει να το αντέξει να μην έχουν όλα τα μαχητικά της AESA….όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην μείνει με 4-5 μοίρες!

zap
Active Member
zap (@zap)
11 months ago

,Να σκεφτουμε out of the box που λετε και σεις μερικες φορες;
Βασιζομενοι στο σημειο που αναφερετε και εσεις στο αρθρο σας “καθώς τα δυο αεροσκάφη διαφέρουν μόνο στα ηλεκτρονικά από το πιλοτήριο και εμπρός, σχεδόν πουθενά αλλού.”.
Εαν το παραπανω σημειο ειναι αληθες και αρα δεν τιθεται θεμα διατηρησης σε κατασταση πτησεως αλλα μονο θεμα αποτελεσματικοτητας των ηλεκτρονικων τοτε εχω την κατωθι προταση.
Αναπτυξη μαζι με το Ισραηλ ενος πακετου αναβαθμισης απο κοινου με τα F-16 blk30 που διαθετουμε για το “πιλοτηριο και μπρος” κοινο και για τους δυο τυπους με επικεντρο ενα ρανταρ AESA, Meteor και ενα καταλληλο βλημα WVR -link 16 εννοειται. Το εαν θα εχουν και δυνατοτητες αερος εδαφους αυτο ειναι θεμα της ΠΑ. Εαν ομως το συστημα εχει και δυνατοτητες αερος εδαφους, τοτε θα μπορουσε να γινει πιλοτος και για τα ….. κρατηθειτε, EF2000 που θελει να ξεφορτωθει η Γερμανια, εαν και μονον μπορουμε να τα εξασφαλισουμε εναντι πινακιου φακης.
Επισης ενα τετοιο πακετο -εαν και εφοσον- αναπτυχθει, θα μπορουσε να επιτρεψει την απορροφηση και αλλων τυπων Μ2000 απο αλλες αεροποριες που ειναι διαφορετικα “απο το πιλοτηριο και εμπρος” και την ενισχυση των οροφων της ΠΑ.
σκεφτειτε το, ειναι αρκετα ενδιαφερον….

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
11 months ago

Νομίζω ότι η συζήτηση στην Ελλάδα έχει πάρει στραβό δρόμο χρόνια τώρα, και μιλούμε για μαχητικά αεροσκάφη σαν να πρόκειται για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, και για συνδυασμούς του τύπου “να πουλήσω την Ε-Κλάσσε 1.8 που περνά ακόμη η μπογιά της, να πάρω βάζοντας και πέντε φράγκα ακόμη μια ταλαιπωρημένη Πόρσε (που θέλει αστρονομικά ποσά σε ανταλλακτικά), να έχω την εμπειρία πριν γεράσω”. Όμως δεν είναι έτσι, και το περιοδικό πρέπει να το εξηγήσει σε ένα εμβριθές και καλώς τεκμηριωμένο άρθρο, κατά προτίμηση στο έντυπο, που άλλη βαρύτητα έχει και άλλο περιθώριο έκτασης και εμβάθυνσης δίνει. Κανένα έθνος δεν ανταλλάσσει στόλους μαχητικών όπως οι βενζινοκέφαλοι αυτοκίνητα. Είτε εκσυγχρονίζει τα παλαιά, ή τα συντηρεί, ή τα αποσύρει (αν η απειλή το επιτρέπει). Είναι αδιανόητη η δαπάνη δημιουργίας υποδομής εκπαίδευσης και συντήρησης για νέο μεταχειρισμένο τύπο, και μάλιστα F-15, που μπήκε σε αρχική υπηρεσία 5 και 10 χρόνια πριν τους τρέχοντες κυρίους τύπους, αντίστοιχα (-16 & Μ2Κ) και έχει πολλαπλάσιο κόστος ανά ώρα πτήσεως, όταν ήδη έχει καθηλωθεί ο μισός στόλος μαχητικών της χώρας. Τα αεροσκάφη του άρθρου σαφώς έχουν ρόλο να επιτελέσουν, αλλά προέχει και χρειάζεται πλήρης αποκατάσταση διαθεσιμότητας για όλους τους τύπους της ΠΑ και της ΤΑΞΑΣ. Ο αριθμός των 17 α/φ κάνει τη πιθανή αναβάθμιση εντελώς απόμακρη εκδοχή, ενώ και η – κατ’ αρχήν άξια διερεύνησης – λύση του Ισραήλ προσκρούει στο ότι, σε αντίθεση με τα Mirage III/5/Kfir, F-4, F-5 & MiG-21, αυτοί δεν έχουν έτοιμο πακέτο για τα Μ2Κ, και θα πρέπει να αναπτυχθεί και εξελιχθεί από την τσέπη μας, πράγμα πρακτικά αδιανόητο για 17 α/φ. Link-16, σκοπευτικό επί κράνους και περισσότερα MICA-IR ασφαλώς απαιτούνται, για την επαναπιστοποίηση των ΑΜ.39 πιθανώς υπάρχουν αντιρρήσεις επιχειρησιακής φύσεως, πρέπει σιγά σιγά να περάσουμε σε νέας γενιάς αντιπλοϊκά βλήματα, πολύ φονικότερα (NSM?). Το θέμα είναι ότι όλες οι αποστολές μετακυλίονται στα F-16, τι θα πρωτοκάνουν δεν γνωρίζω … Πάντως ελλείψει όπλων και BVR δυνατότητας δεν βλέπω να μακροημερεύουν, αν και υπάρχει δραματική έλλειψη αριθμών … Νομίζω πιο εύκολα θα αγορασθεί μια δεκάδα F-16V παρά θα αγορασθεί ο,τιδήποτε μεταχειρισμένο. Προέχει πάντως η αποκατάσταση διαθεσιμότητας και η κτήση όπλων και συστημάτων που προάγουν την επίγνωση της τακτικής κατάστασης και την εκπαίδευση … θυμίζω τις εκκρεμότητες των ατρακτιδίων απενημέρωσης σε αερομαχίες, των πρόσθετων ατρακτιδίων αναγνώρισης, και της απόκτησης σύγχρονων κατευθυνόμενων όπλων.

Aias
Αίας
11 months ago
Reply to  Nikolaos

Δεν είναι ακριβώς έτσι Νικόλαε, αν και το παράδειγμα της Mercedes μου άρεσε, μπορούμε να αντλησουμε επιχειρήματα από την ειδησιογραφια.
Η Ταϊβάν δεν εικάζεται πως προσπαθεί κάτι παρόμοιο;
Δεν αγοράζει φ16 ενώ προσπαθεί να διώξει τα μιραζ;
Η Γαλλία, που είναι η κατασκευαστής κιόλας, δεν κάνει το ίδιο σε αναλογία πάντα;
Έδωσε μιραζ στην Βραζιλία, έκανε προσφορά στην Κολομβία, ενώ ρίχνει φυσικά βάρος στο ραφαλ και ορθά.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.
Πώληση των απλών με ότι οπλισμό κτλ σε μία ελκυστική τιμή και τα χρήματα στην υποστήριξη των – 5.
Το εχω επαναλάβει πολλές φορές.
Δυστυχώς δεν αξίζει κάτι άλλο.
Στο κενό που θα δημιουργηθεί και με δεδομένο πως η ΠΑ θα μείνει με δέκα μοίρες ωε σχεδιασμό (τα φ4 δεν θα αντικατασταθουν) ή να δούμε για 12 ήδη αναβαθμίσαμε να μιραζ από κάποια πηγή, Κατάρ; ΗΑΕ; Ταϊβάν; και όχι κατά την γνώμη μου τα γαλλικά ή φ16.
Η λύση των μεταχειρισμενων φ16 κακώς αποκλείετε από εμάς, το θέμα πρέπει να είναι τι και αν υπάρχει διαθέσιμο.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
11 months ago
Reply to  Nikolaos

Οι Ισραηλινοί έχουν έτοιμο πακέτο για τα mirage 2000 και το είχαν προτείνει στους ινδούς στον διαγωνισμό που κέρδισε τελικά η dassault
https://m.telegraphindia.com/india/mirage-math-israel-better-than-france/cid/565242
Επίσης έχουν πιστοποιήσει τον ρωσικό r73 στο dash και τα Ινδικά mirage 2000
https://www.businessinsider.in/indian-air-force-reworks-mirage-fighter-with-israeli-aid/amp_articleshow/70186697.cms

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago

Φίλε Ηλία, αν και δεν διαφωνώ επί της αρχής με την επιλογή άλλης εταιρείας (πλην της κατασκευάστριας) για κάποια εργασία και παρόλο που θεωρώ το Ισραήλ ως παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς, οφείλω να υπενθυμίσω μία ιστοριούλα:
Μαζί με τα Block 30 είχαμε πάρει έναν ωραίο προσομοιωτή πτήσεων από την “μαμά” General Dynamics (δεν νομίζω να είπε κανείς “Lockheed Martin”, η οποία δεν υπήρχε καν τότε, καθώς υπήρχε η Lockheed Corp. και η Martin Marietta).
Όταν πήραμε τα Block 50, τέθηκε θέμα με τον προσομοιωτή και η ΠΑ εξέτασε διάφορες λύσεις. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν 3 προτάσεις, εάν θυμάμαι καλά: μία της Lockheed Martin (είχε ήδη γίνει το merge, ενώ είχε αποκτήσει την General Dynamics), μία της L3 (νομίζω, πάντως ήταν σίγουρα αμερικανική) και μία της ισραηλινής BVR. H τελευταία ήταν μακράν η φθηνότερη, με 14 εκ. δολ., ενώ η LM η πιο ακριβή. Το πλάνο ήταν να εγκατασταθεί ένας καινούργιος προσομοιωτής για το Block 50, να διασυνδεθεί με τον Block 30, ο οποίος θα είχε στο μεταξύ αναβαθμιστεί, και να παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου.
Η δουλειά κατακυρώθηκε στην χαμηλότερη προσφορά και το 1997 έγινε η σύμβαση και άρχισαν οι σχετικές εργασίες στην 111ΠΜ, στη Νέα Αγχίαλο. Αφού πήρε τη δουλειά η BVR, μετά από λίγο πρότεινε μία αναβάθμιση και τελικά αυξήθηκε η τιμή στα 17 εκ. δολ.
Αποτέλεσμα (για να μην τα πολυλογούμε):
Ο παλιός (και καλός) προσομοιωτής καταστράφηκε και κατασκευάστηκαν δύο άλλοι, οι οποίοι ποτέ δεν έπαιξαν ιδιαίτερα καλά, καθώς η BVR, πολύ απλά, δεν γνώριζε πως πετάει το αεροπλάνο. Δεν είχε το flight model του F-16… Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, οι Ιπτάμενοι ποτέ δεν εκτίμησαν τους εν λόγω προσομοιωτές και το όλο θέμα αποτελεί μία σχετική αποτυχία (και γνωρίζεις ότι μιλάω πάντα διακριτικά…).
Αυτά τα γνωρίζει και μπορεί να τα επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε Ιπτάμενος των F-16.
Κατόπιν των ανωτέρω, μάλλον έκαναν πολύ καλά οι Ινδοί και πήγαν στους Γάλλους για την αναβάθμιση των Μ2000…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
11 months ago

Αγαπητέ Κωνσταντίνε όχι μόνο δεν θα διαφωνήσω, στο ότι η αναβάθμιση από την μητρική εταιρεία ενός οπλικού συστήματος εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του, αλλά θα προσθέσω και το παράδειγμα της Κορέας που ανέθεσε στην ΒΑΕ την αναβάθμιση των f16 σε V και μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, υπέγραψε καινούργια σύμβαση με την LM. Σημειωτέον ότι η BAE είναι πιστοποιημένη για παροχή υπηρεσιών στο f16, ενώ η Ισραηλινή αναβάθμιση των mirage είναι ψιλοπειρατεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μαμά εταιρεία είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να προσφέρει κάποια αναβάθμιση. Από την στιγμή που όπως έχεις αναφέρει τα α/φη έχουν αλλά 10-20 χρόνια ζωής είναι κρίμα να μην μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από αναχαιτίσεις για να μην γράφουν ώρες τα mk2. Τα 2 bgm που έχουν λιώσει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως test bed για να μην πάρουμε γουρούνι στο σακί. Επίσης η αναβάθμιση των phantom που ναι μεν έγινε στην Γερμανία αλλά με Ισραηλινό πρότυπο, έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μια άλλη out of the box λύση, θα ήταν η είσοδος μας στο πρόγραμμα του tempest και η αναβάθμιση των 14 σχεδόν ολοκαίνουργιων mirage με υποσυστήματα από το πρόγραμμα και τις bae, saab, leonardo και αναβάθμιση των egm από τα απαρτία τους σε mk2. Το κόστος και το ρίσκο θα είναι πολύ υψηλότερα αλλά θα είναι το εισιτήριο μας για μεταφορά τεχνολογίας και ισότιμη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για το fcas, αλλά αν το πρόβλημα είναι ότι η μαμά δεν θέλει και όχι ότι δεν μπορει τότε δεν αλλάζει κάτι.

flashg
Member
flashg (@flashg)
11 months ago

Εάν οι Γάλλοι τώρα που το αποσύρουν δεν μας δώσουν τους πηγαίους κώδικες τότε δύσκολα θα κρατηθούν σε υπηρεσία. Αν τους πάρουμε τότε μπορούμε να πιστοποιήσουμε τους mica και να συντηρήσουμε τους ΑΜ39 καθώς και να βάλουμε κανένα ατρακτίδιο για καθοδήγηση βομβών. Τα γαλλικά που αποσύρονται δεν είναι πιστοποιημένα για ΑΜ39 και scalp? Να πάρουμε τα γαλλικά που έχουν πιο σύγχρονα συστήματα στα πλαίσια των αντισταθμιστικών για τις Bellara. Πάντως θα πρέπει να πιέσουμε τους Γάλλους να μας δώσουν τους κώδικες. Αλλιώς να κοιτάξουμε άλλη λύση.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago

Οσο κ αν μας αρεσουν τα Μ2000 …ητανε μεγαλο λαθος η επιλογη τους.Με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαμε να ειχαμε πανω απο 100-110 φ-16,λαμβανοντας υποψην κ το κοστος εκπαιδευσης κ οπλικων συστηματων….
Κ εφοσον καναμε το πρωτο λαθος….ηρθε κ το δευτερο ,οταν φεραμε στο επιπεδο -5ΜΚ2 μονο 25 αεροπλανα….αγοραζοντας κ καινουργια…αντι να φερουμε ολοκληρο τον στολο των Μ2000 στο ιδιο επιπεδο χωρις να παρουμε καινουργια.
Το Μ2000-5ΜΚ2 ειναι ενα πολυ καλο μαχητικο…κοντα στο Φ16 50/52 …καπου χανει καπου κερδιζει…αλλα το καλο ειναι οτι ειναι φορεας των σκαλπ …..οποτε αυτο ειναι ενα πλεονεκτημα το οποιο αν δεν ειχαμε δεν υπηρχε κανενας λογος να τα κρατησουμε.
Λογικα επρεπε να πουλησουμε τα -5ΜΚ2 κ να εχουμε μονο F-16 V k F-16 50/52….αλλα αυτο νομιζω οτι ειναι δυσκολο…
Οποτε πρεπει με καθε τροπο….η απο αυτα που εχουμε η απο αλλη πηγη…τα -5ΜΚ2 να γινουν 35 με 40….κ ας μην ειναι ιδια με τα 25 που εχουμε ,αρκει να μπορουν να φερουν τους MICA κ τους εξοσετ…εχοντας καλα ηλεκτρονικα.
–Γενικα το προβλημα που εχουμε με τα γαλλικα μαχητικα ειναι στο πως οι Γαλλοι βλεπουν τον πελατη τους…
Κατα την γνωμη μου ειναι ασχετοι,διοτι θα μπορουσαν να βαλουν συστηματα κ τεχνολογια απ τα ραφαλ της πρωτης παρτιδας κ να εξασφαλισουν μια καλη σχεση με τον πελατη τους …αλλα δυστηχως δεν το κανουν για να μας στρεψουν στο ραφαλ….
Απτην αλλη οι αμερικανοι εχουν φτασει το Φ-16 σε απιστευτα υψηλα επιπεδα …ενω το ιδιο κανουν κ με τα υπολοιπα φ-15….φ-18…
Δεν εχω καταλαβει επισης τι θελουμε να κανουμε κ με τα φ-16 μπλοκ 30….τα οποια αν φτιαχτουνε με απαρτια απ τα μπλοκ 50…για 10 χρονια μια χαρα θα κανουν την δουλεια τους….

AIM
AIM
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

Λάθος δεν ειναι, αλλα συμβιβασμός. Αμερικανοποίηση ειδικά της ΠΑ ειναι τεράστιο σφάλμα, ελπίζω να μην το βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή.
Το μεγαλύτερο λάθος που δεν όλα τα αεροσκάφη σε Mk.2

Aias
Αίας
11 months ago
Reply to  AIM

Αυτό με την Αμερικανό ποίηση και τον εναλλακτικό προμηθευτή είναι μάλλον ένας μύθος.
Από την στιγμή που δεν είσαι κατασκευαστής θα είσαι εξαρτημένος.
Θα έπρεπε, αν επιμένουμε δυτικά (ορθό),
Είτε όλα γαλλικά είτε όλα αμερικανικά, είτε…
Δηλαδή σε μία κρίση του μεγέθους που λέμε τα 40 μιραζ θα μας έσωζαν;
Ασφαλώς και όχι.
Αν δεν είσαι εμιράτο, που πραγματικά αγοράζουν οπλικά για συνθετους λόγους κοιτάς να γίνεσαι σημαντικός πελάτης και να παίρνεις αξία και τεχνογνωσία.
Σοφά η ΠΑ χρησιμοποιεί τα μιραζ για όπλο που δεν αποδεσμεύει οι ΗΠΑ, αφού τα είχε, ποτέ δεν θα εσπαζε μία προμήθεια της σε 40/40 αν είχε την τελική επιλογή.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  AIM

φιλε AIM για μια χωρα οπως η Ελλαδα,το να φτιαξεις υποδομες -εκπαιδευση-οπλικα συστηματα κλπ για 2 τυπους μαχητικων …σου δημιουργει πολλα περισσοτερα προβληματα απο αυτα που θελεις να λυσεις….κ δυστηχως το βρηκαμε μπροστα μας οπως λες.
Αν ειχαμε παει σε εναν τυπο [φ-16 η Μ2000] αντι για 80 μαχητικα θα μπορουσαμε να παρουμε 120 αν επιλεγαμε εναν τυπο….Αναλογο κερδος θα ειχαμε κ στις αναβαθμισεις κ στις αγορες ολικων συστηματων αλλα κ ανταλακτικων κ εκπαιδευσης.
Τωρα εχουμε μηνει με με μια αεροπορια που δεν μπορει να σημαζεψει τους διαφορετικους τυπους….κ το παραδοξο τα αναβαθμισμενα -5ΜΚ2 xωρις λινκ-16 να μην μπορουν να προσφερουν αυτα που πρεπει….

adpanos
adpanos (@adpanos)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

To F16 BLOCK 50/52 δεν είναι ανώτερο του MIRAGE 2000-5 …
Είναι κατά πολύ κατώτερο. Και σε όπλα και σε κινηματικές επιδόσεις και σε σύστημα αυτοπροστασίας και σε αποματοποίηση του οπλικού του συστήματος …
Πολλά από τα πράγματα που ΘΑ κάνει το F16 V ΜΕΤΑ την αναβάθμιση , δηλαδή καλό 2028, το MIRAGE 2000-5ΜΚ2 τα κάνει από το 2000+ ……
Εδώ θα καταλάβεις πολλά για τα 2000-5MK2.
https://defencereview.gr/giati-prepei-oposdipote-na-enischysoy/

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  adpanos

Φιλε adpanos …το MIRAGE 2000-5MK2/3 το συγκρινεις με το F-16C/D Block 52+adv ….εκει υπαρχει σχετικη ισσοπαλια. [εγω νομιζω οτι ειναι καλυτερα τα φ-16]..διοτι καπου ειναι καλυτερο το ενα καπου το αλλο κ αναλογα με το σεναριο καθε φορα.Εγω θα ηθελα να εχω F-16C/D Block 52+adv παρα MIRAGE 2000-5MK2/3…θεωρω οτι κανουν περισσοτερες δουλειες καλυτερα κ μπορουν να αναβαθμιστουνε σε αντιθεση με τα MIRAGE 2000-5MK2/3 που εχουν φτασει στο οριο τους.
Το F-16 εχει με διαφορα καλυτερο κινητηρα ..μεγαλυτερη εβελεια…κ καλυτερες συνολικα επιδοσεις….επισης ο AIM-120C5-6 k IRIS-T εχουν απεναντι τους μονο τον MICA ο οποιος ειναι πολυ καλος πυραυλος αλλα χανει στις μικρες κ μεγαλες αποστασεις απ τους αλλους 2 αλλα κερδιζει στην μεση αποσταση…
Το μεγαλο λαθος των γαλλων ειναι οτι θα μπορουσανε να βαλουνε το ρανταρ απ το ραφαλ [ οχι την τελευταια εκδοση] κ εναν καλυτερο κινητηρα ωστε να μπορει το MIRAGE 2000 ειναι ανταγωνιστικο απεναντι στα φ-16….
Τα F-16V ειναι με διαφορα μπροστα απ τα MIRAGE 2000-5MK2/3 σε καθε συγκριση σε καθε σεναριο μαχης….

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

σαν αεροσκαφος πολλαπλων ρολων ναι το φ16 παιρνει καλυτερο βαθμο. σαν αεροσκαφος εναεριας υπεροχης/αναχαιτισης το φ16 μπλοκ52Μ σε σχεση με το μ2000-5 ειναι υποδεεστερο.
εμβελεια ρανταρ καλυτερο το rdy2
μεγιστος αριθμος ταυτοχρονης στοχοποιησης 4(8 συνολικα και 4 στοχοποιουνται αυτοματα ενω στο φ16 2 και χειροκινητα)
επιδοσεις αεροσκαφους σε εναερια μαχη καλυτερο το μ2000 λογω της πτερυγας δελτα που μπορει να χρησιμοποιηθει σε αεροφρενο και να χαμηλωνει ταχυτητα γρηγοροτερα απο το φ16 οπως και ειναι καλυτερο στην διαχειρηση ενεργειας στην εναερια μαχη wvr. οσον αγορα τους πυραυλους . ο aim120c7 εχει μεγαλυτερη εμβελεια αλλα απο ενα σημειο και μετα χανει την ικανοτητα του να κανει ελιγμους ( στα μοντελα α/β αυτο ειναι πιο εντονο) ο mica εχει μικροτερη εμβελεια αλλα εχει καλυτερες επιδοσεις και ιδιαιτερα στην εκδοση ir το αντιπαλο αεροσκαφος δεν εχει καμια προειδοποιηση. συνηθης τακτικη ειναι η εκτοξευση 2 πυραυλων bvr εναντι ενος στοχου . στην περιπτωση των φ16 δυο aim120 οπου με καταλληλες τακτικες μπορεις να τους αποφυγεις . μ2000 ενα mica em ενα mica ir . το αεροσκαφος στοχος γνωριζει μονο οτι εχει κλειδωθει απο ενα πυραυλο τον δευτερο δεν το γνωριζει και ειναι σιγουρο Kill. οσον αφορα την χρηση του mica ο πυραυλος χρησιμοποιειται σε ολο το φασμα της εμβελειας του . στην wvr μαχη το φ16 αυτην την στιγμη εχει το jhmcs οπου δινει ενα πλεονεκτημα. αυτο ομως ηταν επιλογη της ΠΑ που δεν επελεξε το topowl για τα μ2000-5 για να εχουν και αυτα το ιδιο επιχειρησιακο πλεονεκτημα.
σαν πλατφορμα το φ16 ειναι ενα αεροσκαφος πραγματικο πολλαπλωνρολων . το μ2000-5 ειναι ομως το αεροσκαφος που θα κερδισει στις αερομαχιες 8 στις 10 φορες.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  aris32

φιλε Αρη…δεν κατηγορω το Μ2000-5…μια χαρα μαχητικο ειναι.8-10 δεν θα νικησει σε καμια περιπτωση,εξαρταται βεβαια κ απ τις συνθηκες.
Μεγαλο πλεονεκτημα του F-16 ο πολυ δυνατος κινητηρας που του επιτρεπει να εχει συνεχως κινητικη ενεργεια …σε αντιθεση με τον αδυναμο κινητητρα του Μ2000 που θα χασει γρηγορα την κινητικη του ενεργεια κ αν δεν εχει παρει γρηγορα πλεονεκτημα θα ερθει σε πολυ δυσκολη θεση,διοτι θα πρεπει να κανει βυθηση για να ανακτησει κινητικη ενεργεια…Αρκει να ριξεις μια ματια στις τιμες ωσης που βγαζουν κ θα καταλαβεις.
Αλλο σημειο υπεροχης του F-16 ειναι η μεγαλυτερη εμβελεια του….που του επιτρεπει να μενει περισσοτερη ωρα στον αερα…
Στο θεμα του ρανταρ ειναι λιγο καλυτερο το Μ2000 …οχι ομως κατι σπουδαιο …αλλα οσο αφορα τον οπλισμο…νομιζω οτι το F-16 με τους IRIS-T k AIM-120C-6 υπερεχουν συνολικα στις μικρες κ μεγαλες αποστασεις….ενω ο MICA μπορει να ειναι καλυτερος στις μεσαιες αποστασεις.
–Τελος …μονο το γεγονος οτι το F-16 μπορει να παρει ρανταρ AESA αλλα κ υπολογιστες μαχης κ να γινει F-16V …ουσιαστικα κρινει χαλαρα το αποτελεσμα συγκρισης μεταξυ τους…διοτι το F-16V πλεον δεν εχει καμια σχεση ουτε μπορει να γινει καμια συγκριση με το M2000-5MK2-9…..το οποιο πλεον ειναι ενα μαχητικο παρατημενο απ την γαλλια…
Οποτε απ την μια εχεις ενα φ-16 το οποιο περνει μια φοβερη αναβαθμιση….κ απ την αλλη εχεις ενα Μ2000 το οποιο εχει φτασει στο οριο του….
Αν το Μ2000 το προσεχανε οι γαλλοι κ του βαζανε εναν καλυτερο κινητηρα κ ενα ρανταρ AESA κ καλυτερους υπολογιστες μαχης ,τοτε θα μιλουσαμε διαφορετικα….ομως τωρα ειναι ενα μαχητικο που το εχει παρατησει εντελως η Γαλλια …οποτε το να λεμε οτι μπορει να συγκριθει με το φ-16 δεν εχει κανενα νοημα.

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

ισχυροτερος κινητηρας πιο βαρυ αεροσκαφος. θα σε προτρεψω να διαβασεις λιγο περισσοτερο τις πληροφοριες σου ως προς τις επιδοσεις των 2 αεροσκαφων και την αναλογια ωσης βαρους. το μ2000 ειναι καλυτερο και στην διατηρηση της ενεργειας ιδιαιτερα σχεδον σε ολα τα υψη. το φ16 εχει το καθαρο πλεονεκτημα μονο σε ενα για αυτο και οταν βλεπουν μ2000 βουτουν οι τουρκοι μπας και… επισης εχει μεγαλυτερη επιχειρησιακη οροφη(οτι συνεπαγεται αυτο σε bvr εμπλοκες) και μεγαλυτερη ταχυτητα.
το μ2000-5 οντως δεν αναβαθμιζεται περα απο τα γνωστα. δηλαδη δεν παιρνει αεσα ρανταρ. αλλα οντως το χρειαζεται ; θελω να πω το μ2000 σχεδιαστηκε σαν αναχαιτιστικο και προεκυψε πολλαπλων ρολων κατι σαν το ef2000. αν εμεις το θελουμε για αυτην την αποσοτολη το αεσα ρανταρ δεν προσφερει σημαντικο πλεονεκτημα εκτος απο τις λιγοτερες ωρες συντηρησης και τα μεγαλυτερα διαστηματα που απαιτει το ρανταρ γενικη συντηρηση. το μ2000-5 οπως ξαναλεω τις δυνατοτητες των viper με αεσα τις εχει απο το 2000. δηλαδη αυτοματο κλειδωμα το επικινδυνων στοχων και ταυτοχρονη παρακολουθηση περισσοτερων οταν το απλο φ16με irist και aim120c7 χειροκινητα κλειδωνει μονο 2. το ρανταρ του μ2000 ειναι απλα καλυτερο απο το υπαρχον ρανταρ των φ16 με μεγαλυτερες εμβελειες περιπου στο 20-30% δεν το λες και λιγο. επισης το ρανταρ μπορει να βλεπει στοχουν μακρυτερα απλα ειναι το μακρια που δεν υπολογιζει το που αλλα οτι υπαρχει στοχος. το εχουμε ξαναπει αλλο η εμβελεια αλλο η κινητικη ενεργεια των πυραυλων . σε μια αποσταση 37μιλιων 2 amraamμπορεις να τους αποφυγεις ευκολα με καταλληλες τακτικες αν εχεις την τακτικη εικονα. σε 37μιλια 2 mica (εναν em και ενα ir ) δεν μπορεις να τους αποφυγεις.
παμε σε σεναριο τωρα cap 4μ2000-5 με 3 εξωτερικες δεξαμενες και 6 mica (4em 2ir) ταυτοχρονα εμπλεκουν 12 στοχους εξαπολυοντας 24 πυραυλους.το ιδιο σεναριο 4φ16μπλοκ52μ με 3 δεξαμενες συμμορφες δεξαμενες και 4 amraam c7και 2 irist μπορουν ταυτοχρονα να στοχοποιησουν (χειροκινητα βεβαια μεσω φωνητικων εντολων ή μεσω ζευξης του σχηματισμου – το ιδιο γινετια με τα μ2000) ταυτοχρονα εμπλεκουν 8 και εξαπολυουν 16 πυραλους. ολο το παραπανω σεναριο ειναι bvr εμπλοκες.
την δυνατοτητα ταυτοχρονης εμπλοκης στοχως το φ16 ακομα δεν την εχει στην περιοχη μας. θα την εχει σε 6με7 χρονια απο τωρα,
ακομα μην ξεχναμε το icms2000mkII που ειναι το συστημα αυτοπροστασιας που μακραν ειναι το καλυτερο στην περιοχη και εχει δυνατοτητες που ακομα το φ16 δεν εχει και ειναι πραγματικο οπλο σε κλειστες αερομαχιες ειτε σε εκτος οριζοντα.
σαν αεροσκαφος το φ16 ειναι καλυτερο γιατι ειναι ενα πραγματικο πολλαπλων ρολων αεροσκαφος. το μ2000-5 ομως ειναι καθαροαιμο αναχαιτιστικο/εναεριας υπεροχης και οπως λεμε 8 στις 10 φορες θα νικησει σε μια αερομαχια.

LYK
LYK (@lyk)
11 months ago
Reply to  aris32

Όλα στα MIRAGE και μελλοντικά ΡΑΦΑΛ.

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

και για να μην κριθω το ρανταρ αεσα δινει πολλα πλεονεκτηματα σε ενα αεροσκαφος πολλαπλων ρολων πολλα περισσοτερα απο οτι σε ενα αεροσκαφος μονο ρολου σχεδον.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  aris32

Φιλε aris32…τα ρανταρ AESA που τα βρισκουμε σε πλοια [ SF-500….] αλλα κ σε ολα τα αντιαεροπορικα συστηματα…[μικρου-μεγαλου βελενικους] κ σε ολα πλεον τα αεροπλανα…δεν εχει να κανει με τον ρολο του μαχητικου,αλλα ειναι μια εντελως διαφορετικη τεχνολογια…Η διαφορα ειναι σαν να λεμε μιραζ F-1 vs RAFALE…
Απο οτι καταλαβα βαση αυτων που γραφεις δεν εχεις διαβασει η δεν εχεις καταλαβει την διαφορα μεταξυ αυτων των τεχνολογιων..
Δεν ξερω αν εχεις καταλαβει την σημασια δυνατότητας στιγμιαίας μετατόπισης της δέσμης εκπομπής και ως εκτούτου παρακολούθησης πολλαπλών στόχων, σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις κ με περιορισμένους πλευρικούς λοβούς;;Αντιθετα το μηχανικου τυπου πρεπει να στρεψει ολοκληρη την κεραια κ να βλεπει προς μια κατευθυνση.
Επισης ένα ραντάρ AESAμπορεί να “βλέπει χωρίς να το βλέ-πουν” οι δέκτες συστημάτων αυτοπροστασίας του αντιπάλου,δεν ξερω αν εχεις διαβασει κατι γιαυτο η αν εχεις καταλαβει την σημασια.Επισης αυτο το πλεονεκτημα δεν αφορα μονο τα διπλου ρολου μαχητικα…
–Λόγω της στενής δέσμης και των μειωμένων πλευρικών λοβών, καθώς και των χαρακτηριστικών εκπομπής, ένα ραντάρ AESA έχει μεγαλύτερη αντοχή σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
— Επιτρέπουν την παθητική ανίχνευση εκπομπών, π.χ. από άλλα ραντάρ, λειτουργώντας έτσι ως“RWR” κ επίσης, μπορούν να παρεμβάλουν έναν εχθρικό δέκτη, συγκεντρώνοντας ακτινοβολία υψηλής ισχύος εναντίον του
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά δεδομένων από ένα ραντάρ σε ένα άλλο ή σε σταθμό εδάφους με ρυθμό πολύ υψηλότερο από ένα τυπικό τακτικό δίκτυο όπως το Link 16.
Το Α/Φ παρουσιάζει μειωμένη “υπογραφή” ή ίχνος ραντάρ σε σχέση με ένα “συμβατικό” ραντάρ, η κινούμενη κεραία του οποίου αποτελεί ιδανικό ανακλαστηρα.
–Για την αξιοπιστια κ την ανιχνευση δεν χρειαζεται να πω κατι…απλα οι τεχνικες κ οι δυνατοτητες επικεντρωσης της δεσμης δινουν τετοιο πλεονεκτμα που οπως καταλαβα δεν μπορεις να καταλαβεις..
===Αυτα ειναι λιγα σημεια στα οποια ειναι καλυτερο το ρανταρ AESA …αν το ψαξεις θα βρεις πολλα ακομα…Οποτε δεν εχει να κανει αν το μαχητικο ειναι εναεριας υπεροχης η διπλου ρολου …η αν το ρανταρ ειναι σε πλοιο η σε αντιπυραυλικο συστημα η σε επηγειο συστημα ρανταρ.
–https://www.ptisidiastima.com/why-aesa-radar-is-so-essential-for-greek-f16/—Υπαρχουν πολλες πηγες να διαβασεις…αλλα ριξε μια ματια στα απλα πρωτα..
—οσο για την συγκριση φ-16 με το Μ2000 …πολλα απο αυτα που αναφερεις δεν εχουν βαση…κ σε ρωταω το απλο….πως θα νικησει ενα Μ2000 ενα Φ-16 σε κλειστη αερομαχια που θα γινει σε μεσο προς χαμηλο υψος οταν το φ-16 εχει σκοπευτικο κασκα κ IRIS-T;;;;Στις 10 περιπτωσεις το μιραζ θα χασει στις 9…
Το μιραζ εχει πλεονεκτημα μονο στις μεσες αποστασεις διοτι ο μικα εκει δουλευει καλυτερα απ τον AIM-120 …ο οποιος απ την αλλη εχει 30 χιλιομετρα περιπου μεγαλυτερη ακτινα….
–Τωρα για τον κινητηρα του φ-16…απλα δεν υπαρχει καμια συγκριση…ο πιλοτος εχει οση δυναμη θελει σε αντιθεση με τον αδυναμο κινητηρα του μιραζ το οποιο αν ειναι φορτωμενο ,μετα την πρωτη στροφη θα χασει πολυ ενεργεια κ ο κινητηρας του δεν θα μπορει να κανει πολλα….

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

δεν συγκρινω το μηχανικο ρανταρ με ενα ρανταρ αεσα και σαν ηλεκτρονικος μηχανικος πιστεψε με καταλαβαινω πολυ καλυτερα απο τον μεσο σχολιαστη την διαφορα των τεχνολογιων και οχι μονο.
οσο αφορα το σχολιο μου για το αν ειναι πολλαπλων ρολων η οχι το αεροσκαφος θα σου πω το εξης. το πιο σημαντικο πλεονεκτημα των αεσα ρανταρ ειναι οτι μπορει να λειτουργει ταυτοχρονα ΑG AA mode οποτε σε ενα αεροσκαφος που πχ εχει αποστολη SEAD ειναι σημαντικο να εχει πληρη αποψη. αντιθετα ενα αεροσκαφος που εκτελει αποστολη CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο (οχι οτι δεν θα επρεπε να εχει)
για την ισχυ των αεροσκαφων παλι σου λεω διαβασε το λογο ωσης βαρους και θα καταλαβεις.
οσο αφορα την κλειστη αερομαχια αφενος το φ16 με jhmcs εχει ενα πλεονεκτημα αλλα απο την αλλη το μ2000-5 και χωρις αντιστοιχο εχει τις ιδιες πιθανοτητες λογω της καλυτερης ευελιξιας τους και του icms2000 απο εκει και περα ειναι θεμα στρατηγικης και τολμης των χειριστων.
κανεις τα ιδια λαθη παντα συγκρινεις παντα εμβελειες , συγκρινεις παντα την ωση του κινητηρα και δεν κοιτας τις λεπτομερειες. o aim120b εχεις καλυτερες επιδοσεις οταν ο φορεας του ειναι το φαντομ παρα οταν ειναι το φ16μπλοκ52Μ γιατι ; γιατι το φαντομ πεταει πιο γρηγορα πιο ψηλα και εχει καλυτερο ρανταρ απο το φ16. αντιστοιχα θα ηταν καλυτερο σαν οπλο αν ειχε πιστοποιηθει στα φαντομ ο c7. αρα απο την στιγμη που εχουμε ξεκαθαρα οτι το μ2000-5 εχει μεγαλυτερη ταχυτητα μεγαλυτερο υψος και καλυτερο ρανταρ οι επιδοσεις του μικα ειναι καλυτερες(σημειωτεων οτι ο micair λειτουργει και με κλειστο ρανταρ) .
ΥΓ συγκρινουμε αν το καταλαβες φ16μπλοκ52Μ και μ2000-5 δυο αεροσκαφοι που η χρονολογικη αποσταση μεταξυ τους ειναι 3-4 χρονια. δεν μπορω να συγκρινω το f16viper με το μ2000-5 που το viper εχει νεο υπολογιστη με ταχυτητας 1000mbps και ανωτερη υπολογιστικη ισχυ+ενα νεο ρανταρ με τις δυνατοτητες που αναφερεις. ειναι σαν να συγκρινω το φ16μπλοκ50 με το μιραζφ1.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
10 months ago
Reply to  aris32

Φιλε Αρη,πραγματικα η δεν εχει διαβασε τιποτα για τα ρανταρ AESA η δεν εχεις καταλαβει τιποτα ακομα….διοτι αν ειχες καταλαβει δεν θα εγραφες τιποτα απο τα παραπανω.
Τα μεγαλα πλεονεκτηματα αυτων των ρανταρ εχουν να κανουν με την διαχειριση της δεσμης τους….κ την συγχωνευση των πληροφοριων..οπως επισης την αντοχη τους στον ηλεκτρονικο πολεμο κ τη δυνατοτητα τους να παιζουν τον ρολο του παρεμβολeα κλπ .. ειναι ενα πλεονεκτημα που το απολαμβανουν οτι αποστολη κ αν εκτελουν….
Νομιζω οτι δεν εχεις καταλαβει καν την σημασια αυτων οχι μονο για ενα μαχητικο….αλλα κ για ενα πλοιο …ενα αντιαεροπορικο συστημα κλπ…
Το γεγονος οτι απλα δεν βγαινει κανενα μηχανικου τυπου ρανταρ πλεον κατι σημαινει…
–Οσο για τα υπολοιπα ,επισης λες πραγματα που δεν στεκουν…
Βαρος μιραζ 10 τονοι…ωση κινητηρα 95 kN
Bαρος φ-16 12 τονοι…ωση κινητηρα 130 kN
….ποιο εχει τον καλυτερο λογο βαρους /ωσης;;;
To F-16 με JHMCS κ IRIS-T ….απλα θα νικησει στην κλειστη αερομαχια ανετα το μιρζ 2000-5μκ2….9 στις 10 φορες…..[αν το μιραζ δεν εχει αναλογο σκοπευτικο ]
Ενα φ-16 χωρις JHMCS…στην κλειστη αερομαχια θα παει στα ισια με το μιραζ2000-5 μκ2…
–Αυτα που λες για τα φαντομ…πραγματικα ….μην τα λες …Δηλ το φαντομ εχει καλυτερες κινηματικες επιδοσεις απ το φ-16;;;..Γελανε κ οι δεξαμενες τους.

aris32
aris32 (@aris32)
10 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

καλημερα . επειδη εισαι ισχυρογνωμων και μερικες φορες δεν διαβαζειςτι γραφουν. σου ειπα και παλι δεν συγκρινω το m2000-5 με το viper την τελευταια του εκδοση. αλλα με την εκδοση που εχουμε τωρα.
τα πλεονεκτηματα των νεων τεχνολογιων μπορω να τις καταλαβω σε καλυτερο βαθμο απο εσενα λογω της επαγγελματικης μου ιδιοτητας μπορω να σου ακομα 1000 παραδειγματα για το που ειναι καλυτερο ενα νεο ρανταρ με ενα παλιοτερης τεχνολογιας. δεν θα κανω επιδειξη γνωσεων σε ενα forum περιοδικου. τα παραπανω που λες ειναι παραπληροφορηση. κοιτας τα στοιχεια της wikipedia . ψαξου καλυτερα.
μην συγκρινεις δυνατοτητες σαν υπερατου. το κανεις και σε αλλες συζητησεις. ενα οπλο εχει πολλες παραμετρους που πρεπει να λαβεις υποψην σου
οσο για το φαντομ ναι εχω δικιο οι επιδοσεις του aim120b που φερουν τα φαντομ εχουν καλυτερες κινηματικες επιδοσεις απο οτι αν ειναι αναρτημενα σε ενα φ16. και αυτο διοτι το φαντομ εχει καλυτερο ρανταρ πεταει πιο ψηλα και πιο γρηγορα .οποτε η λογικη αν ειχει πιστοποιηθει το c7 σε φαντομ θα ειχε καλυτερες επιδοσεις. τι δεν καταλαβαινεις ;..
αν ησουν λιγο πιο ανοιχτομυαλος θα ειχες διαβασει οτι η γνωμη μου για το viper ειναι η καλυτερη και οτι η αποψη μου για ΝΜΑ ειναι η αγορα επιπλεον viper ιδανικα 16 για συμπληρωση 5 πληρων μοιρων.
απλα τα γεγονοτα ειναι γεγονοτα . τι να κανουμε που το γαλλικο αεροσκαφος εχει ενα το καλυτερο ρανταρ στην περιοχη μεχρι την ελευση των viper .
9/10 θα ειχε κερδισεις το φ16 γνωμη σου . η δικια μου η γνωμη και αποψη επειδη συμπεριλαμβανει πολλους παραγοντες ειναι διαφορετικη τι να κανουμε.
ΥΓ προσεξε τις λεπτομερειες στα σχολια. θα καταλαβεις αν εισαι προσεχτικος

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
10 months ago
Reply to  aris32

1===Απλα το φ-16 περνει 2 κινητηρες…ο ενας βγαζει 29.000 κ ο αλλος 32.000 ωση
αντιθετα ο κινητηρα του μιραζ βγαζει 21.000 ωση…Αυτα ειναι στοιχεια κ αριθμοι κ δεν τα βγαζω απ το μυαλο μου..
-Η διαφορα ειναι τεραστια…
2===Για τα ρανταρ AESA διαφωνω μονο εκει που αναφερεις οτι αν ====ενα αεροσκαφος που εκτελει αποστολη CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο…===.Με βαση τα πλεονεκτηματα που εχουν τα AESA ειναι ακομα περισσοτερο κ εκει… πουθενα κ σε καμια αποστολη δεν υπαρχει συγκριση.Αν 2 ιδια μαχητικα βρεθουν αντιπαλα…αυτο που εχει aesa θα νικησει χαλαρα….μην το αναλυσουμε περισσοτερο…
3====Το ρανταρ του φαντομ ειναι για καποια πραγματα καλυτερο κ των φ-16 κ των μ2000μκ2….αλλα δεν εχει αλλα ηλεκτρονικα καλουδια …
Επισης ειναι ενα μαχητικο 40 χρονων…πανω απο 18 τονων…κ δινει τεραστιο στιγμα στο αντιπαλο ρανταρ…[χ20 αν το συγκρινεις με τα φ-16 κ μιραζ..] οποτε το να βλεπει το ρανταρ του 20 χιλιομετρα περισσοτερο δεν λεει τιποτα.
Το ιδιο κ οι κινηματικες του επιδσεις….απλα δεν μπορει σε τιποτα να ακολουθησει μαχητικα 3ης γενιας…Μην το αναλυσουμε επισης περισσοτερο…βαρυ-δεν στριβει-δινει τεραστιο στιγμα στα αντιπαλα ρανταρ-ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΟ-κ εχει κ αυτο 2 σχετικα αδυναμους κινητηρες που ο καθενας βγαζει νομιζω απο 14.000 ωση…..Οποτε δεν εχει καμια τυχη
–Αυτα απο μενα…καλημερα κ δεν ειμαι ισχυρογνωμων ουτε ντιλες του φ-16…μακαρι τα μ2000 να ητανε καλυτερα διοτι τα εχει η Ελλαδα…Ειπα οτι σε πολλα ειναι καλυτερα…αλλα εχουν κ σοβαρα μειονεκτηματα….

aris32
aris32 (@aris32)
10 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

2) CAP πχ δεν ειναι τοσο σημαντικο (οχι οτι δεν θα επρεπε να εχει) η απαντηση μου πριν μερικα ποστ. οπως βλεπεις το αναγνωριζω οτι ενα ρανταρ αεσα ειναι σημαντικο σε ενα αεροσκαφος . δεν θα καθισω να αναλυσω αλλο απλα σου ξαναλεω να διαβαζεις καλα τις απαντησεις που σου δινω και σου δινουν. και ναι οταν κανεις cap στην δικια μας περιπτωση την Ελληνικη ενα μ2000-5 θα ηταν ιδανικο να το εχει το νεο ρανταρ αλλα και με το υπαρχον μια χαρα την κανει την δουλεια και με το παραπανω.
1)κανενα ελληνικο η τουρκικο αεροσκαφος δεν εχει την εκδοση των 32000 λιβρων και οι δυο αεροποριες εχουν τους μικροτερους κινητηρες και αν και το ζητησε η αεροπορια το 2000 για την εκδοση του κινητηρα των 32000λιβρων η απαντηση ηταν αρνητικη για να μην διαταραχθουν οι ισορροπιες. οποτε τα μπλοκ52μ και 52+ εχουν
κινητηρα με ωση 29600 λιβρες και τα μπλοκ30/50 εχουν σχετικα προσφατα αναβαθμισμενους κινητηρες στις 29100 λιβρες ωση- τα τουρκικα εχουν ολα την εκδοση με τις 29100 λιβρες ωση και για αυτο τα μπλοκ52+εχουν ενα μικρο πλεονεκτημα εναντι των τουρκικων στα wvr εμπλοκες. τακτικα τα τουρκικα φ16 ειναι ενα βημα μπροστα απο την στιγμη που εχουν ολα τους link16. (ενας απο τους λογους που δεν πρεπει να πωληθουν τα μπλοκ30 ειναι οτι εχουν περασει 2 δομικες αναβαθμισεις 1 αναβαθμιση κινητηρα και 1 αναβαθμιση ρανταρ για χρηση των aim120b)οπως αρνητικη ηταν και εξελιγμενα stand off οπλα για αυτο και αγοραστηκε ο scalp.
3)θα σε προτρεψω να ξαναμελετησεις τις τακτικες χρησης των bvr οπλων και ιδιαιτερα των aim120. οσο πιο ψηλα και πιο γρηγορα πετας τοσο καλυτερες πιθανοτητες εχει ενας πυραυλος να πετυχει τον στοχο του. οντως η ωση του καθε κινητηρα του φαντομ ειναι 17900 λιβρες αλλα εχει 2 οποτε η συνολικη ωση ειναι 35800 λιβρες.
συμφωνω ειναι ενα παλιο αεροσκαφος μηχανικα. ηλεκτρονικα ειναι στα επιπεδα των μπλοκ52+. αλλα με 3000 ποδια μεγαλυτερη οροφη και 0.4 μαχ πιο γρηγορο οι κινηματικες επιδοσεις των aim120b ειναι ανωτερες αν ο φορεας ειναι οποιοδηποτες εκδοσης φ16. οποτε η πιστοποιηση των aim120c7 στα φαντομ θα εδιδε καλυτερες επιδοσεις στον πυραυλο. εμενα μην με λαμβανεις σοβαρα. αλλα ρωτησε και και κανενα αλλο να σου πει την γνωμη του.το κοστος συντηρησης των φαντομ ειναι τεραστιο και η αναβαθμιση τους προσωπικα ειναι αμφισβητουμενη αλλα απο την αλλη δεν μπορουμε να μην αναφερουμε και τα θετικα του αεροσκαφους και για αυτα τα θετικα ειναι ακομα σε υπηρεσια.
ο κινητηρας των μ2000 ειναι οντως στις 21000 λιβρες ωση αλλα οι επιδοσεις του δεν ειναι κατωτερες των φ16 σε καμια των περιπτωσεων και αυτο οριζεται απο πολλους παραγοντες. με μεγαλυτερη οροφη και μεγαλυτερη ταχυτητα ενα bvr οπλο εχει καλυτερες επιδοσεις. Στην αγορα και αναβαθμιση των μ2000 σε -5 ο λογος που δεν μπηκε τοτε σκοπευτικο στο κρανος εκτος απο οικονομικος ηταν και η αποψη που ειχε η αεροπορια τοτε(κακως για εμενα) οτι το μ2000-5 με τα νεα οπλα και το ρανταρ και τις επιδοσεις του δεν θα εφτανε σε μαχη wvr(και αν εφτανε ποτε το icms2000 θα ηταν το ατου του αεροσκαφους που ειναι και το ατου του) και εν μερη ειχαν δικιο γιατι o συνδυασμος mica ir/em ειναι μοναδικος και με σχεδον 100% επιτυχια σε bvr βολες.(μην μου ξανα αναφερεις τις επιδοσεις του ami120c7 ναι ξερω εχει τελικη εμβελεια 100χλμ και ο Mica περι 65χλμ δεν το υπολογιζω καν διοτι σε πραγματικες συνθηκες οι διαφορα της εμβελειας ειναι λιγα χιλιομετρα- τις επιδοσεις του aim120c7 ισως να τις εκμεταλλευεται το φ15 αλλα σιγουρα οχι το φ16 – οποτε βλεπω τις κινηματικες επιδοσεις των 2 οπλων με τους αντιστοιχους φορεις του και η πλαστιγγα ελαχιστα κλεινει ως προς το μ2000. μπορεις να ρωτησεις καποιον που ειναι πιο ειδικος απο εμενα θα σου απαντησει πανω κατω το ιδιο)
4) κανενας μας δεν ειναι ντιλερ καποιου αεροσκαφους. απλα δεν με θεωρω δογματικο και δεν με θεωρω παραλογο. η γνωμη μου ειναι οτι το f16viper ειναι αυτην την στιγμη το ιδανικο αεροσκαφος για την Ελλαδα απο ολες τις αποψεις και ιδιατερα απο την οικονομικη αποψη διοτι τα κανει ολα πολυ καλα ειναι οικονομικο για τα δεδομενα μας το ξερουμε και μας δινει η τελευταια του εκδοση πολλα που αλλα αεροσκαφοι που τα δινουν θα τα χρυσοπληρωοουμε. απο την αλληπλευρα το μ2000 ειναι ενα αεροσκαφος που η μητρικη εταιρεια το εχει παρατησει για να προχωρησει με το νεωτερο αεροσκαφος της το ραφαλ. ομως δεν μπορουμε να αναγνωρισουμε τα πλεονεκτηματα που μας δινει και το διαφορετικο στο αιγαιο . δυστυχως ο αριθμος τους ειναι μικρος μονο 24 και θα πρεπει ειτε να τα αποσυρουμε νωριτερα απο το κανονικο ειτε να ενισχυσουμε τους αριθμους τους. Η πιο λογικη κινηση ειναι ο εκσυχρονισμος των 16 μονοθεσιων μ2000 σε ενα παρομοιο επιπεδο με 24 -5 διοτι ο εκσυχρονισμος τους θα αποδωσει ενα αεροσκαφος (κατωτερο των εξελιξεων της εποχης φυσικα) αλλα σε καμια των περιπτωσεων κατωτερο του ανταγωνισμου εκ της ανατολης. με 600 εκατομυρια που κοστιζει ο εκσυχρονισμος τους , 16 νεα μαχητικα δεν αγοραζεις Και απο την στιγμη που δομικα εχουν αρκετα χρονια μπροστα τους δεν μπορουμε να αποσυρουμε αεροσκαφοι που δεν μπορουμε να αναπληρωσουμε – ιδια αποψη εχω και για τα μπλοκ30/50 που θα επρεπε να αναβαθμισθουν στο επιπεδο viper γιατι εκτος οτι εχουν αλλες 4000+ ωρες πτησεις(τα μπλοκ30) το κοστος αναβαθμισης ειναι στο μισο απο την αγορα νεων αεροσκαφων. αρα με το ποσο που θα χρειαστεις για την αναβαθμιση τους ζητημα να αγορασεις 20 νεα αεροσκαφοι διαφορετικου τυπου ή 30/35 νεας κατασκευης viper.
ΥΓ η μεγαλη αναβαθμιση των φ16 ειναι η εγκατασταση του νεου υπολογιστη mmc7000AH που εχει μεγαλυτερη υπολογιστικη ισχυ απο το παλιοτερο μοντελο και καινουριες μεθοδους διασυνδεσεις των αισθητηρων του αεροσκαφους με μεγαλυτερες ταχυτητες δεδομενων απο και προς.
καλο σαββατοκυριακο

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
10 months ago
Reply to  aris32

Aρη,καλο σαββατοκυριακο κ σε σενα…
1—Δηλ ετσι οπως μου τα λες πρεπει να ειναι το βασικο μας μαχητικο εναεριας υπεροχης…το φαντομ
Ειναι [ το φαντομ ] με διαφορα χειροτερο απ τα μαχητικα 3ης γενιας [φ-16 κ μ2000] ΣΕ ΟΛΑ…..οποτε τι καθομαστε κ κουβεντιαζουμε;;;
Ενα φαντομ 45 χρονων ….αν του βαλεις 4 αιμ-120 …2 AIM-9 κ 3 δεξαμενες καυσιμα…..δεν θα μπορεσει να περασει τα 1.2 μαχ …..κ για να τα φτασει αυτα πρεπει να δουλευει μετακαυση ασταματητα…..κ με την καταναλωση που εχει δεν θα φτασει πουθενα…Επισης με το στιγμα που δινει στα ρανταρ αν παει κ ψηλα…θα πεταει στην ταναγρα κ θα το βλεπουν στο ιρακ…κ οπως σου ειπα δεν στριβει οπως τα φ-16 κ μ2000
Θυμαμαι μια κατσαρολα που ειχε βγει …το F-104 Starfighter…το οποιο ητανε ταχυτατο αλλα πηγενε μονο ευθεια….
-Οποτε οτι κ να μου πεις ενα καινουργιο οπλο παει στην τελευταια γενια μαχητικου….κ ναι εχω μιλησει με πιλοτο φ-16 αρκετες φορες…ο οποιος ειχε πεταξει αρκετες ωρες κ με φαντομ….Μερα με την νυχτα…σου λεει….στα παντα….
–Κατα την γνωμη μου δεν θα επρεπε καν να δωσουμε χρηματα για 2ης γενιας μαχητικα….επρεπε να παρουμε μτχ φ-16 ….στα ιδια χρηματα,εστω κ σε μικροτερους αριθμους…διοτι η αναγκη ητανε τοτε οτι θελαμε μαχητικα να φερουν τους αιμ -120….κ φτιαξαμε αυτες τις κατσαρολες [φαντομ] για να δωσουμε κ κατι στην γερμανια…
2===Μακαρι να ειχαμε 40 Μ2000-5 ΜΚ2 αλλα τωρα ετσι οπως τα εχουμε καταφερει….το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να παρουμε καμια 15αρια μτχ μαζι με τις μπελχαρες απ την γαλλια στην εκδοση -5…..αν κ θα ειναι χειροτερα απο αυτα που εχουμε ειναι αξιολογα κ φερουν κ τον MICA [πολυ βασικο]
Δεν αξιζει να δωσεις σχεδον 30 εκατομ ανα μιραζ για εκσυγχρονισμό,κ να βαλεις μηχανικο ρανταρ,χωρις κασκα κ λινκ-16….αν κ εγω πιστευω οτι εχουν πολλες ωρες κ ειναι καλα μαχητικα…αλλα δυστυχως η γαλλια τα εχει παρατησει κ εμεις καναμε πολλα λαθη ….διοτι επρεπε να ειχαμε φτιαξει κ τα 40 τοτε…αλλα οι γαλλοι για να μας δωσουν τους σκαλπ μας ειπαμε οτι επρεπε να παρουμε 15 καινουργια μ2000-5μκ2….
Ποτε δεν ειπα οτι το Μ2000-5ΜΚ2 ειναι κακο μαχητικο…πολυ καλο ειναι…το κακο ειναι οτι εχει φτασει στο οριο του…αντιθετα με το φ-16 που συνεχως εκσυγχρονιζεται….
3===Οσο αφορα τους κινητηρες του φ-16….τα ιδια σου ειπα κ εγω…το φ-16 περνει 2 κινητηρες….με την ωση που σου ειχα γραψει παραπανω …κ το μ2000 με 21.000 ωση…οποτε δεν καταλαβα που διαφωνεις…οποιον κ να βαλεις στο φ-16 εχει καλυτερη αναλογια ωσης-βαρους απ το μιραζ….Η Π.Α εχει αυτον με τους 29.000..
Οσο για το icms2000…οκ ειναι καλο συστημα αλλα μην τα παραλεμε…με σκοπευτικο καστα κ iris-t ΔΕΝ ΤΟ ΣΩΖΕΙ ουτε icms2000 τουτε το σπεκτρα του ραφαλ….
–Ναι η μεγαλη αναβαθμιση των φ16 ειναι η εγκατασταση του νεου υπολογιστη mmc7000AH που εχει μεγαλυτερη υπολογιστικη ισχυ ……αλλα αυτο συμβαινει διοτι το ρανταρ AESA εχει τεραστιες δυνατοτητες …κανει πολλα πραγματα μαζι κ δινει χ200 φορες περισσοτερες πληροφοριες…Πακετο πανε αυτα….
4===τα φ-16 μπλοκ 30…δεν αξιζει να τα πας στο επιπεδο F-16V διοτι ειναι μια επενδυση μεγαλη για το υπολοιπο ζωης που εχουν αυτα τα μαχητικα….αλλα μπορεις να τους βαλεις πραγματα [υπολογιστες-ρανταρ κλπ] απ τα μπλοκ50-52….κ να κανουν για 10 χρονια μια χαρα την δουλεια τους…Αλλα ακομα δεν μπορω να καταλαβω πως απαξιωθηκαν τα Μ2000 κ τα φ-16μπλοκ 30……κ εχουμε ακομα τα φαντομ….απιστευτα πραγματα….

aris32
aris32 (@aris32)
10 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

καλημερα . τα φαντομ για χρηση aim120b σε βολες bvr ειναι μια χαρα στην παρουσα κατασταση αν δεν μπορεις να καταλαβεις απλους κανονες φυσικης για το πως ενα οπλο ειναι καλυτερο οταν ο φορεας του πεταει πιο ψηλα και πιο γρηγορα ( ο aim120b οπως και τα υπολοιπα μοντελα εχουν ενα κινητηρα και εσωτερικα καυσιμα και η λειτουργια ειναι 6 sec. μετα απο αυτα τα δευτερολεπτα ο πυραυλος λειτουργει με την ενεργεια που εχει αποκτησει οποτε η φυσικα λεει οτι αρχικα ο πυραυλος εχει την ταχυτητα του φορεα του και οσο πιο ψηλα τοσο πιο μακρια. τι αλλο να σου πω δεν ειμαι πιλοτος αλλα ξερω φυσικη .προχθες υπογραφηκε fos για τα φαντομ για να τα εχουμε οσο το δυνατον περισσοτερα χρονια σε υπηρεσια. λογικο να σου λεει ο πιλοτος οτι ειναι μερα με νυχτα η πτηση φ16 με φ4. στο φ16 ειναι ολα ηλεκτρονικα flybywire συστημα ενω στο φαντομ ειναι μηχανικα και ο πιλοτος καταπονειται περισσοτερο. δεν συζηταμε οτι το φαντομ επρεπε να ειχε αποσυρθει. συζηταμε για τις δυνατοτες που εχει και τι να κανουμε τις εχει.
τα λαθη της ΠΑ με τα μ2000 ειναι διαχρονικα αλλα οκ ειναι μεγαλη συζητηση. ο εκσυχρονισμος 16 παλιων μ2000 ειναι της ταξης των 50 εκατ στο επιπεδο των μ2000-5 περιπου. οπως λενε και αρκετοι επειδη τα δημοσιονομικα μας ειναι χαλια ο εκσυχρονισμος 16 ακομα χρησιμων μ2000 δεν ειναι πλεον ασυμφορος μιας και με 800εκτ που θα κοστισει ο κεσυχρονισμος 20 νεα μαχητικα δεν παιρνεις αλλα καταφερνεις να εχεις αλλα 16 τα οποια ειναι ανωτερα απο τα τορκικα φ16 – αν ευσταθουν οι αναφορες οτι τα ταιβανεζικα μ2000-5 τα πουλανε 10εκ το αεροσκαφος τοτε η ευκαιρια ειναι εκει . κανενα μαχητικο δεν εχει φτασει στα ορια του . επιλογη της εταιρειας ηταν να το αφησει και να υποστηριξει τα ραφαλ εξαλλου με συνολικο αριθμο 800 περιπου παγκοσμιος μ2000 δεν μπορεις να ανταγωνιστεις το φ16 που εχεις πανω απο 2000 αεροσκαφοι. για τους κινητηρες δεν διαφωνω απλα δεν εχουμε την εκδοση των 32000 λιβρων ωση οποτε δεν μπορω να κανω υποθετικα σεναρια . κανω σεναρια με τα υπαρχων δεδομενα και τα δεδομενα ειναι 2 κινητηρες 29100 και 29600 αντιστοιχα.
για το icms2000 ρωτησε για να δεις δεν ειναι πανακεια το jhmcs. ο iris-t ειναι καλο οπλο και αυτο φαινεται απο την αμερικανικη πολιτικη οπου εχει δεσμευσει ολους τους πελατες των aim9x να μην αγορασουν των iris-t . η εγκατασταση του υπολογιστη δεν συμβαινει μονο για το ρανταρ εξαλλου αναπτυχθηκε ξεχωριστα απο το ρανταρ πριν καν εμφανιστει στον οριζοντα γιατι τα νεα οπλα και οι νεες προκλησεις που αντιμετωπιζουν τα αμερικανικα αεροπλανα ειναι πολλες οποτε συνεχως αναβαθμιζονται. βλεπε φ16μπλοκ30 της εθνοφρουρας που ηρθαν περυσι στον ηνιοχο και ηταν στο επιπεδο των μπλοκ52Μ και ανωτερα μιας και ειχαν την κεντρικη οθονη που θα παρουν τωρα τα αντιστοιχα ελληνικα φ16. τα μπλοκ30 μετα απο 2 δομικους εκσυχρονισμους εχουν4000 ωρες πτησης μεσο ορο του συνολου του στολου . ο συνολικος χρονος πτησης ειναι 8000 αρα εχουμε ακομα τις μισες. πιστευω οτι αξιζει και παρα αξιζει η αναβαθμιση τους απλα ο χρονος που θα απαιτηθει για την αναβαθμιση τους θα ειναι μεγαλυτερος οπως και το κοστος αλλα οπως λεω οταν δεν εχεις τα χρηματα να αγορασεις νεα αναβαθμιζεις τα ικανα και παλια σου συστηματα και το φ16 μπλοκ30 και 50 με μια ανσβαθμιση τους θα δωσουν αλλα 20 χρονια υπηρεσιας ανετα

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
10 months ago
Reply to  aris32

1===Κανεις το λαθος να μετρας τις επιδοσεις του φ-4 αδειο…χωρις φορτια-πυραυλους κλπ…Οι κινηματικες επιδοσεις των φ-4 δεν μπορουν καν να πλησιασουν αυτες του φ-16….
Επισης κανεις το λαθος να βλεπεις μονο οτι ο αιμ-120 θα παει 5 -10χιλιομετρα πιο μακρια αν φυγει απο φ-4…χωρις να σκευτεσαι οτι το φ-4 θα δωσει στιγμα στα αντιπαλα ρανταρ 50 χιλιομετρα νωριτερα λογο του τεραστιου ογκου του κ της αρχαιας σχεδιασης του…Οποτε τα αντιπαλα μαχητικα θα εχουν πλεονεκτημα…αφου θα ξερουν την θεση των φ-4 …
Εδω να πουμε οτι το ποιος θα δει πρωτος τον αντιπαλο δεν εξαρταται μονο απ το ποσο μακρια βλεπει το ρανταρ σου αλλα κ απ το στιγμα που δινει το μαχητικο σου….αν το φαντομ βλεπει 10 % πιο μακρια αλλα δινει 50% μεγαλυτερο στιγμα στα αντιπαλα ρανταρ….θα το ανιχνευσουν πρωτα τα αντιπαλα μαχητικα…..
ΤΟ δευτερο αδυνατο σημειο του φ-4 ειναι οτι δεν εχει σοβαρο συστημα αυτοπροστασιας….ειναι πολυ χειροτερο απ των φ-16 κ μ2000…οποτε δεν εχει καμια τυχη στην αποφυγη επιθεσης των αντιπαλων μαχητικων…Σε αντιθεση με τα φ-16 κ Μ2000 τα οποια κ λογο καλυτερων επιδοσεων εχουν πολλαπλασιες πιθανοτητες να αποφυγουν τους εισερχομενους πυραυλους.
Το τριτο μειονεκτημα ειναι οτι αν ερθουν σε κλειστες αερομαχιες …ειναι τελειωμενο στο μισο λεπτο…..
2===Ο πιλοτος αναφεροτανε στις επιδοσεις κ οχι στην ανεση…Αυτο που ελεγε ητανε οτι το φ-16 εχει 50% καλυτερες κινηματικες επιδοσεις σε σχεση με τα φ-4….χαοτικη ειπε η διαφορα..Καλα στα ηλεκτρονικα δεν υπαρχει συγκριση…ως ολοκληρωμενο συστημα..
3===Ολα αυτα τα συστηματα [mmc7000AH -RADAR AESA-μεγαλες κεντρικες οθονες κλπ] ερχοντε απ τα F-22-F-35 ..εχουν DNA απο εκει δηλ ….Για εκεινα εγινε η ερευνα…
Το AESA SABR που θα βαλουν τα F-16V προέρχονται από την οικογένεια των εξαιρετικά επιτυχημένων AESA 5ης γενιάς, του APG-77 του F-22 και του APG-81 του F-35….ετσι συμβαινει κ με τα υπολοιπα..οπως ο υπολογιστης μαχης mmc7000AH….ο οποιος δεν θα ειχε κανεναν λογο να ειναι τοσο δυνατος για να καλυψει το μηχανικο ρανταρ του φ-16….αλλα ειχε ετοιμη τεχνολογια απ τους αντιστοιχους υπολογιστες μαχης που εχουν αυτα τα μαχητικα…που αναπτυχθκαν για να υποστηριξουν τα πολυ δυνατα ρανταρ AESA
Ασχετο…αλλα σκεψου να κανανε το ιδιο κ οι γαλλοι με το Μ2000….να περνανε μερος της τεχνολογιας απ τα ραφαλ …οπως το παθητικο ρανταρ που φορουσε στην εκδοση F1 το ραφαλ…τον υπολογιστη μαχης κλπ…κ να φτιαχνανε λιγο τον κινητηρα του…Τωρα θα υπηρχε καποιος που δεν θα εδινε 30 εκατ για να τα βαλει πανω;;;κ οταν τα εβαζε απλα το μαχητικο θα πηγενε σε αλλη κλαση…
Αυτο κανουν οι αμρικανοι με το φ-16….απλα οι αμερικανοι ειναι κ 10-15 χρονια μπροστα σ αυτες τις τεχνολογιες…
4===Οσο αφορα τον κινητηρα του φ-16 …σου ειπα…οποιον κ να βαλεις…το φ-16 εχει καλυτερη αναλογια ωσης/βαρους απ το Μ2000 …απλα μαθηματικα ειναι.

aris32
aris32 (@aris32)
10 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

to m2000-5 εχει το υπολογιστη του rafalef2 . δεν διαφωνω οτι το μ2000 το εχουν αφησει οι γαλλοι. οπως ειπαμε οταν εχεις παγκοσμια λιγοτερα απο 300 ενεργα αεροσκαφοι δεν ειναι cost effective να δωσεις πακετο αναβαθμισης .(24+18 ελλαδα ,55 ινδια , 63 ΗΑΕ ,11 καταρ , 16 αιγυπτο , περι τα 100 γαλλια 55 ταιβαν και αλλα 40 ισως και λιγοτερα σε αλλες αεροποριας ποσα ειναι συνολο ; συμφερει να προωθησουν την αντικασταση του με το ραφαλ παρα την αναβαθμιση των μ2000 δυστυχως- αν πληρωσεις ομως θα στην κανουν την αναβαθμιση )
1) η συζητηση ειναι ανευ ουσιας. δεν καταλαβαινεις. εχεις καποια πραγματακια στο μυαλο σου και δεν …. το φαντομ ειναι ενα παλιο αεροπλανο που οταν αναβαθμιστηκε κακως αναβαθμιστηκε. παρολα αυτα εχει δυνατοτητες που δεν μπορουμε να τις αγνοησουμε.
σου συνιστω να σιαβαζεις καλυτερα αυτα που σου γραφω . δεν διαφωνω μαζι σου . μονος σου διαφωνεις και το κανεις συχνα και με ολους. πιστευω οτι διαβαζεις την πρωτη προταση και μετα αρχιζεις να διαφωνεις για να διαφωνεις.
το mmmc700Ah δημιουργηθηκε για την αναβαθμιση των αμερικανικων φ16(ξερεις στην αμερικη τα αναβαθμιζουν τα αεροπλανα τους συνεχεια) για να μπορεσουν να ολοκληρωθουν στο αεροπλανο τα νεωτερα οπλα. μετα προεκυψε και το νεο ρανταρ και το ενσωματωσαν και αυτο.
τεσπα τα μαθηματικα παντως να τα ξανακοιταξεις και γενικα τις γνωσεις γυρω απο την φυσικη.

Χρήστος
Χρήστος
11 months ago

Τα F-15 θα ‘έπαιρναν τη θέση των F-4 που είναι θέμα χρόνου να αποσυρθούν.. Πρόκειται για αεροσκάφος κλάσεις ανώτερο απο το F-16 και το μοναδικό που μπορεί να καλύψει την απόσταση στην Κύπρο, μπορώντας να κουβαλήσει τόνους οπλικού φορτίου. Ποιός μίλησε για ναυτική αεροπορία; Για τη Π.Α τα θέλουμε. Ανοησία είναι να θέλουμε επιπλεόν F-16 τα οποία δεν μας δίνουν το παραμικρό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας ή να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι υα γίνει με τα F-4 που θα αποσύρουμε ή και το ελαφρύ αναχαιτιστικό block 30 που και αυτό βαίνει προς το τέλος του και μάλλον θα είναι εργά να αναβαθμιστεί όταν προκύψουν τα απάρτια απο τα εκσυγχρονισμένα F-16.

Φιλε μου...
Φιλε μου...
11 months ago
Reply to  Χρήστος

καλε, το φ15Ε δεν μεταπωλειται απο κανεναν. Η τωρινη εκδοση Χ της Boeing κοστιζει 150 ανα α/φος. Με τους S400 απεναντι δεν εχουν καμια τυχη. Οποτε ασε τις εμβελειες για τα καφενεια.

Aias
Αίας
11 months ago
Reply to  Χρήστος

Τα επιπλέον φ16 δεν είναι καθόλου ανοησία, το αντίθετο.
Συνδυαζω με το σχόλιο του Νικόλαου την απάντηση μου και προς εσάς.
Εισαγωγή φ15 είναι μάλλον ασύμφορη εκτός και αν υπήρχαν διαθέσιμα δωρεάν μαχητικά με ανάληψη από εμάς μόνο το κόστος δομικης και ποιοτικής αναβάθμισης στα πρότυπα της usaf , το κόστος πάλι μαζί με την υποδομή είναι αλμυρό.
Η μόνη εικασία που μπορεί να γίνει σε τέτοιο σενάριο είναι η σχεδόν δωρεάν παραχώρηση των γερμανικών τυφωνων, όπως έχει σχολιαστεί, για να αναληφθεί μόνο το κόστος υποδομής.
Για την χρήση δεν το συζητώ και για τα δύο.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago
Reply to  Χρήστος

Η κριτική δε γίνεται στις δυνατότητες του F-15 που αντικειμενικά είναι πολύ καλές.

Aias
Αίας
11 months ago
Reply to  chikichiki

Το φ15 είναι σούπερ και μακάρι να είχαμε 40 στην θέση των φαντομ σήμερα.
Αλλά…
Σημειώνω πως η όποια συζήτηση αφορούσε το σενάριο αντικατάσταση φαντομ, πιθανοί υποψήφιοι με σχετικά ίδια χαρακτηριστικά, δικινητηρια, ακτίνα επιδόσεις κτλ… Ραφαλ, φ15, τυφώνας κτλ.
Εντελώς φιλολογική κουβέντα.

drinis
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΝΗΣ
11 months ago

Επιτέλους κάποιος μίλησε λογικά. Μακάρι να μπορούσε να γίνει ένας μίνι εκσυγχρονισμός που θα βελτίωνε την συντηρησημότητα του αεροσκάφους. Ίσως κανένα ταμπλετ. Ίσως και καμία πατεντα. Πχ ατρακτίδιο στόχευσης που να αναρτάται μόνο και σύνδεση ασύρματη με το τάμπλετ στο πιλοτήριο ή καμία πατέντα για Maverick που δεν χρειάζονται και ατρακτίδιο . Τί λέω τώρα, ε; Αυτά είναι για προηγμένες χώρες σαν το Ιράν, την Υεμένη, το Μπανανιστάν, όχι για την Ελλαδίτσα μας. Το ίδιο ίσχυε και για F 1 και Α 7 τότε που όλοι λέτε ότι ήταν άχρηστα. Όταν ένα αεροσκάφος δεν μπορεί πια να εκπληρώσει την κύρια αποστολή του μπορεί τότε να χρησιμοποιηθεί σε βοηθητικούς ρόλους. Τίποτα δεν είναι για πέταμα. Ειδικά για εμάς που δεν υπάρχει σάλιο.

George_K
Trusted Member
George_K (@george_k)
11 months ago

Έρχεται η ώρα και η στιγμή που τα λάθη πληρώνονται. Πάντα..
Και ήταν τεράστιο λάθος που δεν αναβαθμίστηκε το σύνολο του στόλου του Μ2000 σε -5Μκ2.
Τώρα μην περιμένουμε τίποτα, έτσι θα πάνε τα EGM, και όσο αντέξουν.
Ας μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας, τα βλέπουμε, είναι υπαρκτά, τα νοιώθουμε στο πετσί μας.
Και φυσικά, με παράδειγμα τα EGM αναφέρομαι στα F-16 blk 30 – 50.
ΟΛΑ έπρεπε να συμπεριληφθούν στην αναβάθμιση V. Ή το πολύ τα blk 30 αναβάθμιση σε 52+adv.

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
11 months ago

Οπωσδήποτε αναβάθμιση 122 F-16 σε Viper (+pods/weapons) και FOS/link 16 για 24 Mk2, ώστε να έχουμε ένα συμπαγή κορμό μαχητικών για τα επόμενα 25 χρόνια. Στη συνέχεια αγορά NMA (40 μαχητικά).
Τα Mirage EGM/F4/F-16 blk30 καλύτερα πώληση/σταδιακή απόσυρση.

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
11 months ago

https://www.youtube.com/watch?v=dXXl3dEx6qo
Εδώ είμαστε ούτε σκέψη για διατήρηση των EGM να γίνουν ανταλλακτικά για τα -5 , οι αεροπόροι μας θέλουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο λίγα και καλά.
Μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό θα ενεργοποιηθούν οι s400, θέλουμε αεροσκάφη που να μπορούν να δίνουν στο πιάτο την κατάσταση στο έδαφος , και κυρίως να αμυνθούν από τέτοιου είδους συστήματα. Το παιχνίδι παίζεται στον Meteor , πρέπει να τον αποκτήσουμε πρώτοι.

teo
teo (@teo)
11 months ago

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Αν θέλουμε να κρατήσουμε οροφές το επόμενο ΝΜΑ θα είναι το F16V. Μόνο με αυτά μπορούμε να αντικαταστήσουμε 30-αρια και φαντομ.. Ως απλός φορουμίτης θα ήθελα μια μίξη 30 νέων F16V και 40 ελαφρά ΤΑ-50 σε συμπληρωματικούς και εκπαιδευτικούς ρόλους. Το f35 θα έρθει αργότερα σε πολύ μικρότερους αριθμούς για πολύ συγκεκριμένους ρόλους.
Το ερώτημα είναι: έχει το M2000 ως τύπος μέλλον στην ΠΑ; Μπορούμε να διανοηθούμε ΠΑ χωρίς τα Μ2000-5;
Αν θέλουμε τον τύπο στην ΠΑ, τότε δεν συμφέρει η διατήρηση των EGM στην σημερινή μορφή αλλά ούτε και η απόσυρση τους εφόσον τα 5αρια θέλουμε να συνεχίσουν να είναι μαζί μας. Εφόσον έχουν τόση ζωή ακόμα συμφέρει η αναβάθμιση τους κατά τα Ινδικά πρότυπα… Αν η Ινδική αναβάθμιση προχωράει κανονικά , τα στέλνουμε εκεί , επιστρέφουν αναβαθμισμένα και ενδυναμώνουμε και τις σχέσεις μας με Ινδία. Το κόστος μπορεί να είναι γύρω στα 400 εκ αλλά κρατάμε 40 Μ2000 αξιόμαχα για πολλά χρόνια.
υγ. Out of the box …τα παραχωρούμε στην Κύπρο!!

dkataims
dkataims (@dkataims)
11 months ago
Reply to  teo

Η πιο σωστή πρόταση για τη Κύπρο.
Πώληση μαζι με οπλισμό. Win Win πριν γινουν προτεκτοράτο. Κράζουν τον Τραμπ που δε θα μας βοηθήσει σε περιπτωση σύρραξης αλλα ας αναρωτηθούμε τι θα κάνουμε εμεις σε θερμό επεισόδιο στη Κυπρο (ξανα). Ολα ψέματα, υποθέσεις και υποκρισία.
Επισης πολλοι εδω γράφουν για αναβαθμίσεις εκσυγχρονισμούς και αγορές λες και παίζουν command & conquer και age of empires. Ας ειμαστε σοβαροί.

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago

η Τουρκια θα εχει μελλοντικα 230+ στο ιδιο επιπεδο φ16.
προφανως η ΠΑ θεωρει οτι μπορει να αντιμετωπισει αυτο τον αριθμο με τα 84φ16viper τα υποτιθεμενα 38φ16μπλοκ50Μ και τα 24 μ2000-5. συνολο 146 αεροσκαφοι. Το θεμα ειναι οτι απο τα υπολοιπα αεροσκαφοι που θα αποσυρεις τα 32μπλοκ30 και τα 16μ2000 συνολο 48 αεροσκαφοι μπορεις να τα εκσυχρονισεις με χαμηλο κοστος σε σχεση με την αγορα νεου αεροσκαφους και να διατηρησεις την ισορροπια των αεροπορικων δυναμεων ή ακομα και να την αυξησεις.
Η εισαγωγη νεου τυπου αεροσκαφουν κοστιζει πολλα λεφτα. 32φ35 χωρις οπλα κοστος για την πολωνια 6δις . Εχουμε 6 δις για να αγορασουμε 2 μοιρες μερικης συνθεσης ; οχι γιατι το κοστος θα εκτοξευτει στα 8 δις μαζι με τα οπλα μονο για 32 αεροπλανα. Βεβαια η επομενη αγορα δεν θα ειναι το ιδιο υψηλη γιατι το αρχικο κοστος δημιουργιας υποδομων το εχεις ηδη πληρωσει.
Οποτε η Ελλαδα εχει πληρωμενες τις υποδομες για τα μ2000 και φ16 και τα γνωριζει πολλη καλα και τα 2 αεροσκαφοι. Οποτε θεωρητικα αν ξεκινησει η αναβαθμιση των μ2000/-5 στο επιπεδο των ινδικων μ2000 με τις οποιες βελτιωσεις δημιουργηθουν απο το προγραμμα αναβαθμισεις των μ2000-5 των ΗΑΕ τοτε με ενα κοστος περι του 1δις δημιουργεις μια συμπαγης δυναμη 42αεροσκαφων μ2000-5 που επι της ουσιας ειναι καλυτερα στις ΑΑ αποστολες απο τα αντιστοιχα τουρκικα . προυποθεση η εγκατασταση του λινκ16 και η πιστοποιηση του exocet.
Επισης η αναβαθμιση των μπλοκ50 σε viper και η αναβαθμιση των μπλοκ30 στο επιπεδο των μπλοκ52Μ θα αποδωσει ενα συνολο απο 122 αεροπλανα viper και 32 αεροσκαφων ιδιων επιδοσεων με τα τουρκικα αεροπλανα. κοστος συνολικο της αναβαθμισης των 70 παλιοτερων φ16 περι 1δις . ΜΕ ενα κοστος περι τα 2 δις 1/3 της αγορας των 32 φ35( που παγκοσμια εχουν 50% διαθεσιμοτητες με τις οποιες παιδικες αρρωστιες ακομα – δεν εχει ωριμασει το αεροσκαφος ακομα. απο την εκδοση μπλοκ4 και μετα θα ειναι καλυτερο το αεροσκαφος και απο εκει και μετα πρεπει να επιλεξει η ΠΑ να το αγορασει οχι τωρα.) θα εχεις ενα στολο λιγο κατω απο τα 200 αεροπλανα που θα ειναι ποιοτικοτερος και καλυτερος απο τα 230+φ16 επιπεδου μπλοκ52Μ της τουρκιας και θα εχεις αυτην την υπεροχη για τα επομενα 15 χρονια
συμπερασματικα με 3δις , δηλαδη τα μισα χρηματα του κοστους αγορα 32φ35 απο την πολωνια, η ΠΑ αποκτα 200μαχητικα 4ης γενιας και γενικα γινεται η καλυτερη αεροπορια μετα του Ισραηλ στην γειτονια της αν.μεσογειου. το επιπλεον 1 δις ειναι για την αγορα οπλων και ατρακτιδιων ισως να χρειαστουν 2δις για την αγορα οπλων αλλα η ΠΑ θα εχει ενα στολο 200αεροσκαφων με υψηλες διαθεσιμοτητες ανω του 70% μειωμενο κοστος συντηρησης και υψηλες επιδοσεις. Μελλοντικα κοιτας για την αγορα των φ35 για αντικατασταση των μ2000 και των παλιοτερων φ16 μπλοκ30 και 50 και απο τωρα πρεπει να σχεδιασουμε σε ποιο απο τα 2 ευρωπαικα αεροσκαφοι θα συμμετεχουμε για την αντικατασταση των νεωτερων φ16.
Με την λογικη αυτη εχει νοημα και η αγορα επιπλεον 20viper προς αντικατασταση των μπλοκ30 και αναβαθμιση των μπλοκ50 σε επιπεδο μπλοκ52Μ. Η γνωμη μου ειναι οτι για να σταθει ενα αεροσκαφος σε μια αεροπορια σαν την Ελληνικη πρεπει να ειναι το λιγοτερο 30 αεροπλανα . οποτε ο στοχος της αναβαθμισης ειναι εκτος της ποιοτικης αναβαθμιση της Αεροποριας αλλα και η καλυτερη εξυπηρετηση του στολου των μ2000.
Πιθανη λυση στο προβλημα του μικρου αριθμου των μ2000-5 ειναι η αναβαθμιση των μ2000-9 των ΗΑΕ να περιοριστει μονο σε 40 αεροπλανα οπως λεγεται οποτε 23 περισσευουν και θα ηταν η καλυτερη λυση αγορας μια μοιρας μ2000 στο ιδιο επιπεδο με τα δικα μας με μονη ουσιαστικη διαφορα το συστημα αυτοπροστασιας.

zap
Active Member
zap (@zap)
11 months ago
Reply to  aris32

Για λογους οικονομιας προτεινα να αναβαθμιστουν με ισραηλινα συστηματα τα Μ2000 μαζι με τα blk30 ουτως ωστε να μην αναβαθμιστουν 16 αεροσκαφη αλλα 48.
Ειλικρινα πιστευω ειναι μια καταπληκτικη λυση.

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  zap

αν συζητουσαμε για μιραζIII και φ1 ή φ5 ή φαντομ ή α7 τοτε το ισραηλ θα ηταν μια πολυ καλη επιλογη. Απο εκει και περα για την αναβαθμιση των μ2000 επειδη χρησιμοποιει flybywire η αναβαθμιση στο ισραηλ θα ηταν πανακριβη . Για να επιβεβαιωσω τα λεγομενα μου η αναβαθμιση των φ16 που μας πουλουσε σαν πακετο η μποινγκ επεσε στο κενο διοτι δεν ειχε τους πηγαιους κωδικες οποτε στο τελος θα πληρωναμε την λοκχιντ. Σε καθε περιπτωση η λυση αναβαθμισης απο γαλλια ειναι η μοναδικη μιας και ειναι αποδεδειγμενα οτι λειτουργει χωρις επιπλεον κρυφα κοστολογια.
wisdom η υποθεση που κανω ειναι υπαρκτη γιατι η τουρκια θα εχει για τα επομενα 25-30χρονια τον στολο των φ16 που εχει τωρα. φ35 συντομα δεν προκειται να αγορασει αλλα και να μην υπηρχε η απαγορευση αυτη με τα οικονομικα δεδομενα που υπαρχουν στην τουρκια ηα αγορα των 100 φ35 που ηθελε θα τις κοστιζε ο4 φορες περισσοτερο απο το προυπολογισμο που ειχε θεσπισει. αρα πανω απο 30 δεν θα μπορουσε να παρει. αρα με 30 φ35 και διαθεσιμοτητες περ τοθ 50% το αεροσκαφος σαν κινδυνος ειναι περιορισμενος οποτε ο κινδυνος ειναι ο ομοιογενης στολος τωνμ φ16. σιγουρα θα αγορασει αεροπλανα η τουρκια αλλα οπως αναφερω και εγω θα αγορασεις και εσυφ35 οταν απο την εκδοση μπλοκ4 και μετα τα περισσοτερα προβληματα θα εχουν λυθει το αεροπλανα θα μπορει να εκτελει σχεδον ολες τις αποστολες που προβλεποταν να εκτελει η διαθεσιμοτητες θα ειναι της ταξης του 70%ωστε αυτα να αντικασταστησουν τα μπλοκ30/50 και μ2000-5. υπολογιζω 2 παραγγελια των 40 αεροσκαφων για την πληρη αντικασταση τωναεροσκαφων αυτων.
επισης προτεινω να συμμετεχουμε σε ενα απο τα 2 ευρωπαικα προγραμμα αεροσκαφων ωστε μελλοντικα ενα απο τα 2 να αντικασταστησει και τα υπολοιπα φ16.
αρα σε καθε περιπτωση η αναβαθμιση μ2000 και φ16 ειναι μια κινηση που απλα στην δεδομενη στιγμη αν γινει σε οριζοντα 6-8ετων που θα τελειωσουν ολα θα σου αποδωσει ενα συνολο αεροσκαφων που ουτε υπολοιπονται ποσοτικαεναντι του αντιπαλου αλλα εισαι και ποιοτικα καλυτερος. Μην ξεχναμε οτι η αεροπορικη υπεροχη ειναι το Ακαι το Ω του συχρονουν πολεμου και στην δικη μας διασταση ειναι ο αεροναυτικος πολεμος. ο ΕΣ θα πρεπει να ανασυνταχθει και αυτα τα εχει πει ο cynaigerus στο twtter σε ενα αρθρο του χθεσινο.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
11 months ago
Reply to  aris32

Με γλυτωσες απο τον κοπο
Ευχαριστω

Wisdom
Active Member
Wisdom (@wisdom)
11 months ago
Reply to  aris32

Στη συζήτηση που κάνεις για τις μελλοντικές συγκρίσεις αεροσκαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποθέτεις, κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα, ότι η Τουρκία θα παραμείνει στην παρούσα κατάσταση, δηλαδή χωρίς την αγορά ΝΜΑ. Αντιθέτως, οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι είτε με τα F35 αν τα βρουν τελικά με ΗΠΑ, είτε με κάποιο άλλο ΝΜΑ π.χ. ρωσικής κατασκευής, η Τουρκία θα αναβαθμίσει αργά ή γρήγορα τον αεροπορικό της στόλο. Ας μπούμε εμείς στη θέση τους. Αν ήταν προγραμματισμένο να παραλάβουμε τους επόμενους μήνες τα πρώτα F35 και για πολιτικούς ή άλλους λόγους αυτό δεν γινόταν, δεν θα αναζητούσαμε άμεσα εναλλακτικές; Πόσο μάλλον όταν από ό,τι φαίνεται οι γείτονες έχουν ακόμα κονδύλια να διαθέσουν για εξοπλισμούς, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε κάνει την ανάγκη φιλότιμο και το σ…. μας παξιμάδι.

aris32
aris32 (@aris32)
11 months ago
Reply to  Wisdom

παντως κονδυλια για εξοπλισμους εχουν αλλα οχι για τα μεγαλα προγραμματα. το τουρκικο αρμα μαχης παιρνει και αλλη καθυστερηση. οι τουρκικες φρεγατες καθυστερουν οι φρεγατες δε aaw παιρνουν μεγαλυτερη αναβολη, το τουρκικο μαχητικο παιρνει αναβολη και αυτο . το μονο μεγαλο προγραμμα που προχωραει ειναι το αεροπλανοφορο/ελικοπτεροφορο τα υποβρυχια ( και εδω με ερωτηματικα) και οτι αλλο προγραμμα εχει ηδη πληρωθει και προχωραει. γενικα η οικονομικη κατασταση της τουρκιας ειναι δυσκολη οπου με 1 δολλαριο αγοραζεις 5 τουρκικες λιρες οταν πριν 3 χρονια η ισοτιμια ηταν 1/1.8

General LEE
General LEE
11 months ago

Κύριες και Κύριοι.
Επειδή έχει ανακαλυφθεί από Έλληνα η υπέρτατη τεχνολογία αντιστέλθ, η οποία αποκαλύπτει στέλθ σε τεράστιες αποστάσεις ο οποίος είναι πρόθυμος να παίξει ελληνικά. ΛV. Έτσι για τους απέναντι και άλλους… Πάμε στον Μακρόν με τον οποίο ταιριάζει η τεχνολογία. Και είναι μια ουδέτερη καλή δύναμη.

LYK
General LEE
11 months ago
Reply to  General LEE

Έχει την επιβεβαίωση του ΕΜΠ από διαφορετικούς σοβαρούς καθηγητές μικροκυμάτων και τα ραντάρ είναι μικροκύματα κυρίως και η ΠΑ (μηχανικοί ραντάρ) το θεωρεί πολύ καλό. Πατεντάρεται παγκόσμια και δεν θα το πάρουν ποτέ οι Τούρκοι για 20 χρόνια γιατί έτσι γουστάρω. Οπότε τους ετοιμάζω μεγάλο κακό. Σε αέρα, σε θάλασσα και σε ξηρά. Παντού. Είναι επεκτατική δύναμη. Αποδεδειγμένα. Και άλλοι δεν θα το πάρουν γιατί είναι στρατηγικής φύσης και είναι πιθανώς επικίνδυνο. Είναι και ΗΜ όπλο που καίει τα πάντα απο κοντινότερη απόσταση. Είναι ενήμερος για τα βασικά ο Μακρόν και η THALES και περιμένουμε να πάρουν την απόφαση για την κατασκευή του ραντάρ. Μην ξεχνάτε ότι ο Μακρόν δεν πουλάει κιόλας στην Τουρκία. Εμάς μας νοιάζει στρατηγικά να έχουμε τα καλύτερα όπλα για την προάσπιση των δίκαιων μας. Οπότε Γαλλία τώρα και προσωπικά θα πήγαινα για κάτι ωραία MLRS στον TRUMP ή ότι είναι καλύτερο σε όρους κόστους απόδοσης για εμάς τους Έλληνες προς την κάθε δύναμη. Αυτό προτείνω φίλοι Έλληνες.
Δεν είναι η Ομάδα της Θεσσαλονίκης. Είναι από Αθήνα και ειδικότερα ΕΜΠ | Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Μ. Τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
Απλώς ο εφευρέτης δεν άντεχε το F-35 και την προοπτική της ήττας. Και είναι της Γαλλικής Σχολής πολέμου… ως πιο diverse όπλα.
Έχει ενημερωθεί και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας τώρα πριν 2 ημέρες…
Άκου εκεί “Γαλάζια Πατρίδα”…. Μπλε είναι η Θάλασσα του Αιγαίου! Δεν είναι δικό μου αυτό… αλλά ας ακουστεί με τους Τουρκους που θέλουν Θάλασσα. Ποτέ ρε!
Δεν λέω άλλα γιατί είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
Και αυτό είναι ας πούμε σημαντικό πολυ αλλά υπάρχουν και άλλα στην Ομάδα.
Ευχαριστούμε την Πτήση & Διάστημα.

George_K
Trusted Member
George_K (@george_k)
11 months ago
Reply to  General LEE

Να υποθέσω ότι θα τα πληρώσουμε με τα λεφτά του Σώρρα..?

General LEE
General LEE
11 months ago
Reply to  George_K

Υπάρχουν επιλογές… παραδείγματος χάριν δίνεις πετρέλαια άμεσα και παίρνεις χρήματα … με μετάθεση στο τώρα των μελλοντικών πληρωμών. Θα ζητούσαν όμως πιθανώς μικρότερες πληρωμές. Ή άλλη λύση σε όρους χρηματοοικονομικών, συνδυασμένοι με άλλα. Εγώ αυτό θα έκανα, εάν ήμουν Πρωθυπουργός.

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
11 months ago
Reply to  General LEE

Ασχετα στο κατα ποσο ανταποκρινονται στις προσδοκιες μας τα παραπανω, πρεπει να αναφερονται και καποιες ειδησεις με θετικο περιεχομενο.
Για αυτο δεν εχει ευθυνη ο ειδικος τυπος, ο οποιος και υπευθυνος ειναι και δεν φανερωνει περισσοτερα απο αυτα που πρεπει, αλλα τα πανελληνια μμε που βομβαρδιζουν με ειδησεις που προαγουν την τουρκικη πραπαγανδα, δημιουργοντας κλιμα.
Παντως εκτος απο τα συστηματα αναγνωρισης, ρανταρ,ηλεκτρονικο πολεμο κλπ χρειαζεται η οργανωση οπλων μακρου πληγματος, καθως βλεπουμε οτι η Τουρκια , ενεργοποιει s-400, & φλερταρει με πυρηνικα.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
11 months ago

1. Πρέπει να μπει λίγο κάτι στο μυαλό μας πριν ονειρευτούμε νέα όπλα και αναβαθμίσεις και δε ξέρω γω τι για μέσα απολύτως αξιόμαχα: ο πόλεμος της Ελλάδας θα είναι “παλιός”. Αμφότερες οι εμπλεκόμενες χώρες διαθέτουν ως κορμό μέσα τεχνολογικού επιπέδου της δεκαετίας του ’90. Του ’90. Καλά και τα δίκτυα και τα ραντάρ AESA και δε ξέρω γω τι άλλο, αλλά δεν είναι δυνατόν να νομίζαμε πριν 10 χρόνια ότι είχαμε τεχνολογική επάρκεια μέσων ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ μέσα απέναντι ΣΤΑ ΙΔΙΑ μέσα και τώρα, που η απειλή είναι εν πολλοίς ίδια, να πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε ντε και καλά κάτι καινούριο. Επομένως λίγο κράτει με τις αναβαθμίσεις. Σε αυτό τον πόλεμο θα εκτοξευτούν AIM-120A και θα πέσουν Mk 82.
2. Σε παλαιότερο άρθρο είχατε πει πως οι MICA IR στα E/BGM αδυνατούν να αξιοποιηθούν σε εμπλοκές BVR. Υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει η ΠΑ γι’αυτό; Τόσες μεταπτυχιακάρες που κάνουν οι Μηχανικοί της ΠΑ σε πανεπιστήμια-ΑΑΑ δε μπορεί, κάποια ιδέα θα έχουν! Νομίζω αυτή είναι η μόνη αναβάθμιση που “χρειάζονται”.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago

αραγε ο θειος απο αμερικη δεν εχει 20 φ16 κ να αποσυρουμε τιμητικα τα παλαια μιραζ? κ σπρωχνουμε λεφτα στα 5αρια.

Μιχάλης
Μιχάλης
11 months ago

Μεγάλο λάθος ο μη εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 σε 2000-5.
Τώρα και στα πλαίσια της αγοράς των Belharra αν υπάρχει κάποια δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν με ένα λογικό κόστος ίσως θα ήταν μαι λύση.
Εκτός και αν μπορούμε να πάρουμε κάποια από τα Mirage 2000-5 είτε από Γαλλία είτε ΗΑΕ είτε Κατάρ.

Figure8
Figure8 (@figure8)
11 months ago

Αν μπορούν να προσφέρουν? Μα ΠΡΕΠΕΙ να φροντίσουμε να ΜΠΟΡΟΥΝ να προσφέρουν .. 100%
Τα καλοσυντηρημένα μαχητικά 3ής γενιάς θα αποτελέσουν τον κορμό για πολλές – όλες, ακομα και τη usaf- αεροπορίες τουλάχιστον για 10-15 χρόνια ακόμα. Ειδικά για εμάς που αν δούμε μέχρι τότε 5ης γεννεάς θα είναι σε μικρούς αριθμούς.. Πάντα υπάρχουν αποστολές – και πολύ περισσότερο εν καιρώ ειρήνης – που θα είναι πολύτιμα τα μιραζακια. FOS FOS FOS και πάλι fos..Και πραγματικά αν υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα οικονομικής αναβάθμισης τους, έστω μικρής, άνετα θα μπορουν να πετάξουν για 10-15 χρόνια ακόμα.. Αυτή η πρεμούρα κάποιων να θεωρούν “τελειωμένα” τα απλα μιραζ και τα F-4E, ακόμα και τα 30αρια, που τα έχουμε για απόσυρση και καλά, βρίσκεται μακριά από τις επιθυμίες της ΠΑ.. Η ΤΗΚ ΔΕΝ διαθέτει άλλωστε σπεησηπ γκαλάκτικα αλλα επίσης ο κορμός της βασίζεται σε τρίτης γενιάς αεροσκάφη ΧΩΡΙΣ ΠΧ ΑΕΣΑ.. Για τον αντίπαλο που έχουμε μια χαρά δουλεία μπορούν να κάνουν ..Δεν ξέρω αν πχ το κάθε f35 θα ρθεί και πότε αλλα ας πούμε οτι θα πρόκειται απλα για το ΕΥ ΖΗΝ, διοτι το πραγματικό ΖΗΝ της ΠΑ βρίσκεται στα Τριτο-ΤΈΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ που ήδη διαθέτει..

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
11 months ago

Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα δεν εχουμε ούτε την κουλτούρα ουτε καν την θέληση για έξυπνες και όχι απαραίτητα ακριβες παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά και άλλα συστηματα που απαιτούν εκσυγχρονισμό στα αεροσκαφη μας..
Είτε δίνοντας έργο σε Ελληνικές εταιρίες ηλεκτρονικών
είτε βρίσκοντας έξυπνες πατέντες απο την διεθνή αγορά των μικρότερων παραγωγών.
Αντίθετα γεννά πολλά ερωτηματικά το πόσο “μπόλικοι” είμαστε και με εύκολη διάθεση για μια χωρα με χαμηλό οικονομικό ταβάνι να πετάξουμε μέχρι πρότινος πανάκριβα συτηματα στην άκρη
χωρίς να έχουμε προνοήσει ουτε καν για τις απαραίτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις μακράς αποθήκευσης και μερικής συντήρησης του πολύτιμου υλικού..
Και όλα αυτα ενδεχομενως για να ανοίγει συστηματικά ο δρόμος για τους επιτήδειους για νέες χρυσές προμήθειες δισεκατομμυρίων..
Την ίδια στιγμή που η ίδια η Πτήση δημοσιεύει άρθρα για το πως για παράδειγμα στις ΗΠΑ 44 F 5 σε ρόλο aggressor με. μόλις 16.8 εκ αναβαθμίστηκαν δομικά και ηλεκτρονικά για να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο..
.
…η σε ακόμη πιο ακραίες εμπόλεμες καταστάσεις το πως τα αρχαία Mig 21 της Συριας εξακολουθούν να αποτελούν υπολογίσιμο παράγοντα του πολέμου..
Και αλήθεια τα εν λόγω παλαιότερα Mirage 2000 δεν θα μπορουσαν με άδεια της Γαλλίας και με κάποιο τίμημα της Κύπρου προς την Ελλάδα που θα τονώσει τους πόρους για την συνδυαστική άμυνα και των δυο να αποτελέσουν μετα απο κάποιο προσιτό εκσυγχρονισμό το υλικό για την πρώτη Κυπριακή Πολεμική Αεροπορία..?
..η αυτό ειναι τόσο δύσκολο να το σκεφτούμε και να το επιδιώξουμε..?

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
11 months ago
Reply to  Evanos

Πολύ σωστά. Δυστυχώς, μετά από 10 χρόνια χωρίς υποστήριξη, όπου δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε βίδα (καθώς αυτή θεωρείται “αμυντικό υλικό” και απαιτεί υποπρόγραμμα…), ήταν δύσκολο να σκεφτούμε οποιαδήποτε μεγαλύτερη επέμβαση – τροποποίηση – αναβάθμιση. Όταν (=ότε και εάν) ενεργοποιηθεί η FOS, πράγμα για το οποίο απαιτούνται αρκετές ενέργειες ακόμα, και όταν αρχίσει η ροή στοιχειωδών ανταλλακτικών, μετά θα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε ίσως και κάποιες πιο συγκεκριμένες κινήσεις.

Γιώργος70
Γιώργος70
11 months ago

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Αμυντικές δαπάνες
https://s.kathimerini.gr/resources/article-files/proupologismos-genikhs-kyvernhshs.pdf
Αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι εκτιμώμενες δαπάνες αγοράς οπλικών συστημάτων.
Οι συνολικές δαπάνες εκτιμώνται σε 258 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τις φυσικές παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Εξοπλιστικά σελ 90 530 εκ

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago

Σελίδα 29 του pdf
Προϋπολογισμός 2020:
Ανώτατα Όρια Δαπανών Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- millions
2019 4.041
2020 3.859
Μείωση 191 εκατομμύρια
ΞΕΚΑΘΑΡΊΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΊ ΠΛΈΟΝ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚA

Spirit
Spirit
11 months ago

Δεν θυμάμαι ποιος κωδικός είναι για τα εξοπλιστικά, αλλά είτε ειναι ό ίδιος με πέρσι, είτε αν ειναι ο “24”, θα είναι και μειωμένος κατά 40εκ.!!!

George
Trusted Member
George (@george)
11 months ago

Μένουμε στα ίδια με εξοπλιστική δαπάνη 0,25% του ΑΕΠ
Τελικά ο μονομερής αφοπλισμός μετατρέπεται σε δόγμα μια και επιλέχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις από το 2005 και μετά

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
11 months ago

Και μια πιο out of the box πρόταση για τα m2000 e/bgm : loyal wingmen στα διθέσια mirage και f16
https://warisboring.com/air-force-employing-old-f-16-viper-aircraft-as-remote-operated-drones/

Scalp_eg
tagg
11 months ago

Exocet MM40 Block 3c
Υπάρχει και η αερομεταφερόμενη έκδοση που όπως λέει το άρθο γίνετε και αυτή ψηφιακή “η αναβάθμιση του αισθητήρα RF θα τις φέρει στο πρότυπο Block3 ή Block2 Mod3” οπότε αν αναβαθμίσουμε τους ΑΜ 39 που ήδη έχουμε, τα mirage 2000 θα είναι τρελός όποιος πεί να αποσυρθούν έστω και χωρίς αναβάθμιση.
Φυσικά και χρειάζετε να γίνουν οι περιορισμένες παρεμβάσεις (όσες είναι δυνατές) (α,β,γ,δ) που αναφέρει ο Κ. Ζηκίδης παραπάνω αλλά ακόμα και χωρίς να πιστοποιήσουν Scalp η Mica
μόνο και μόνο που θα ρίχνουν τους αναβαθμισμένους “ψηφιακους” Exocet στο μεμμέτικο
στόλο και πλήθος αλλων βομβών, αφού τεχνικά θα υποστηρίζουμε τα 2000-5ΜΚ2 για
30 χρόνια ακόμα, αξίζει να παραμείνουν και αυτά ανάλογο διάστημα.
Αν δεν υπήρχαν τα 24 ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΑ 2000-5ΜΚ2 (Που ακόμα και όταν αναβαθμιστούν τα 52+ σε viper θα είναι πάλι τα καλύτερα μας αεροπλάνα (Mica, Scalp, καλύτερο σύστημα αυτοπροστασίας) και έπρεπε να υποστηρίξουμε τεχνικά μόνο αυτά τα 18 αεροσκάφη, θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα να αποσυρθούν.

ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ
11 months ago

FOS ακουμε και FOS δεν βλεπουμε αδελφια ομως….κατα τα λοιπα Φ35 ονειρευομαστε….

FOX
FOX
11 months ago

Δύο λύσεις υπάρχουν, μεταχειρισμένα από Ταϊβάν και ότι μπορεί να πάρουμε από τα ΗΑΕ. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε!

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 months ago
Reply to  FOX

τα ηαε τα αναβαθμιζουν κ η ταιβαν δεν ειναι ακομα σιγουρο οτι θα τα αποσυρουν.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 months ago
Reply to  evaggelos

https://www.defenseindustrydaily.com/taiwans-unstalled-force-modernization-04250/
Taiwan expects to retire its F-5 and Mirage 2000v5 fighters by 2020
https://www.aei.org/articles/assessing-the-utility-of-new-fighter-aircraft-for-taiwans-defense-needs/
Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και μάλλον θα αρχίσουν να τα αποσύρουν από το 2020

Κάποιος
Κάποιος
11 months ago

Θα έπρεπε να παραμείνουν σε υπηρεσία για αποστολές προσβολής πλοίων με exocet, μιας και το ελληνικό ΠΝ δεν μπορεί να κάνει ζάφτι το αντίστοιχο τουρκικό…

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  Κάποιος

Τα Μ2000 αν δεν μπορουν να φερουν τον MICA …απλα ειναι για πεταμα πλεον….Οποτε η περνουμε καμια 15αρια Μ2000-5 απ την Γαλλια η αλλη πηγη η φτιαχνουμε 15 δικα μας ….οσο οικονομικα μπορουμε αρκει να φερουν τον MICA….

LYK
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

τον IR κυρίως

LYK
LYK (@lyk)
11 months ago

Κύριοι.
Το Mirage αν έχω πληροφορηθεί σωστά είναι αθάνατο αεροσκάφος. Δεν χρειάζεται δομική ενίσχυση. Τα όπλα του είναι μεν ακριβά αλλά κάνουν τεράστια ζημιά. Έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει τότε αλλά μπορούμε και τώρα με πρόσθετα 10-20-30 ΑΜ39. Θέλω και NSM. 100+πλοία έχουν. Πάτο όλα.
Για τον εκσυγχρονισμό τους προτείνω αν δεν είναι ίδιος με των -5 να είναι τουλάχιστον τα εξής
| MICA IR (NG)
| Link 16 ή κάποιο link
| δεξαμενές πολλές για απόρριψη κατά τον πόλεμο
| πιστοποίηση σε SCALP φθηνή και
| πιστοποίηση EXOCET σε MK-5
| και άλλα μυστικά.
Εάν μας δώσουν και άλλα πάμε να τα πάρουμε. Αυτά έχουν κατά την άποψη μου μεγάλη απόδοση για το κόστος τους.
Άραγε γίνεται ο EXOCET c σε αεροεκτοξευόμενη έκδοση?
Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Προτείνω λοιπόν την ακύρωση του εκσυγχρονισμού των F-16 πιθανώς για μετά. Και ενίσχυση του στόλου Μιράζ.

LYK
LYK (@lyk)
11 months ago
Reply to  LYK

Δεν ξέρω πόσες δεξαμενές έχουν όλα, αλλά για εμβέλεια, επιδόσεις και διάρκεια πτήσης στον πόλεμο φαντάζομαι ότι πρέπει να έχουμε πολλές και μεγάλης χωρητικότητας, οπότε επειδή φαντάζομαι είναι φθηνές μπορούμε να αγοράσουμε.

NIK-PAO-13
NIK-PAO-13 (@nik-pao-13)
11 months ago
Reply to  LYK

Oι Γαλλοι δεν ενδιαφερονται πλεον για το Μ2000 ….εχουν κλεισει οτι φτιαχνανε γιαυτα εδω κ χρονια κ εχουν στρεψει την προσοχη κ τους πορους τους στο ραφαλ….
Το μονο που μπορουμε να κανουμε πλεον ειναι μτχ Μ2000-5 [οχι -5ΜΚ2 οπως ειναι τα δικα μας] για να συμπληρωσουμε αριθμους.
Τα φ-16 ΠΡΕΠΕΙ να τα αναβαθμισουμε διοτι τα F-16V ειναι οτι καλυτερο θα εχουμε κ με διαφορα…Τα Μ2000-5ΜΚ2 ειναι πλεον ενα μαχητικο που παει για το τελος της ζωης του χωρις κανενα μελλον….διοτι οπως σου ειπα δεν υπαρχει κανενα προγραμμα αναβαθμισης απ την γαλλια…

LYK
LYK (@lyk)
11 months ago
Reply to  NIK-PAO-13

Εάν υπάρχει ισχυρός ΗΠ τότε το AESA βλέπει φαντάσματα. Όλα

GK_
Member
GK_ (@gk_)
11 months ago

Υπαρχουν ορισμενα σημεια που τραβηξαν την προσοχη μου:
«..Η Dassault θα βελτίωνε τα προβλήματα των ραντάρ (πιθανολογείται πως τότε ενεργοποιήθηκαν οι μέσες PRF, αντί μόνο των χαμηλών, ενώ το RDI μπορούσε να εκπέμπει σε υψηλές), ενώ προστέθηκε και η δυνατότητα κατεύθυνσης του πυραύλου ημιενεργής καθοδήγησης Matra 530D. H βελτιωμένη ελληνική έκδοση, από Mirage 2000EG έγινε πλέον 2000EGM…»
Νομιζω οτι το ζητημα εχει να κανει με μια πολυ συγκεκρημενη απαιτηση σε οτι αφορα την εμβελεια εντοπισμου και την RCS που εχουν τεθει σαν κριτηρια για τις επιδοσεις ενος ρανταρ.
Σε γενικες γραμμες το ρανταρ RDΜ διεθετε τις δυνατοτητες Lock down/ Shot down απο το 1979-1980.
https://www.flightglobal.com/archive/?view=1983/1983%20-%200550
https://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1979/1979%20-%204244.PDF
https://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1979/1979%20-%204245.PDF
https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_Doppler_Multifunction
«.. Σε περίπτωση που οι γείτονες αποφασίσουν να κάνουν κάποια “βλακεία”, τα αεροσκάφη επιφυλακής φέρουν 2 βλήματα MICA IR καθώς και πλήρη φορτίο για τα DEFA των 30 χιλιοστών…»
Ναι, τα χρησιμοποιουν με μια λεπτομερεια. το λογισμικο του αεροσκαφους δεν τα «διαβαζει» σαν MICA IR για να εκμεταλευτει το 100% των δυνατοτητων των πυραυλων αυτων, αλλα σαν «απλα» R.550 Magic II, με ολους τους περιορισμους που συνεπαγονται. Δεν νομιζετε οτι ειναι κριμα μια χρηση των πυραυλων αποκλειστικα σε WVR/LOBL χωρις το LOAL που εχουν;
Σε αυτο το σημειο μια αναβθμηση των Μ2000EGM/RDM με καποιες προσθηκες θα τους επετρεπε να ξεπερασουν τα μειονεκτηματα που εχουν τα αεροσκαφη. Βεβαια δεν μπορω να μην υποστηριξω την παρουσια μιας μεγαλης αβλεψιας το 2003 που οδηγησε στην περικοπη του προγραμματος «ΤΑΛΩΣ 2». Σημερα βιωνουμε το «λαθος» εκεινο και τις αρνητικες παρενεργειες του.
«..Είναι ίσως ανόητο να αποσύρουμε αξιόμαχα μαχητικά, που μπορούν να προσφέρουν, όταν δεν έχουμε εναλλακτική λύση…»
Διαφωνω με αυτη την θεση και πιστευω οτι ειναι ευκολα αντιληπτο το γιατι.

GerSot
Γερασιμος
10 months ago

Γιατί δεν εμπλέκουμε και τους αδελφούς Κύπριους στην συντήρησή των αεροσκαφών και να τα έχουμε μόνιμα εγκατεστημένα στην Κύπρο ;
Σαν να είχαμε μία διαρκή άσκηση 365 ημέρες τον χρόνο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

38
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Αφιέρωμα: Η Ιταλική Αεροπορία στη Χειμερινή Επίθεση του Μουσουλίνι το 1940

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 84 της Π&Δ, τον Οκτώβριο του 1991 H ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ XEIMEPINH ΕΠΙΘΕΣΗ TOY ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ TO...

Τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας

Τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar, θα έχει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Η τηλεδιάσκεψη ακολουθεί την πρόσφατη...

ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ: H δράση της αεροπορίας διώξεως από 28/10/40 έως 15/4/41

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Στρατού, όπως και των Διοικητών των Πολεμικών Μοιρών, το προσωπικόν των Μοιρών Διώξεως (ιπτάμενον και εδάφους) στο...