- Advertisement -

Ένας χρόνος από τη θυσία του Υπσγου Γ. Μπαλταδώρου: H απώλεια μέσα από 12 σημεία

- Advertisement -

Αναδημοσίευση με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών έτους από τη πτώση του Mirage 2000 της 331ΜΠΚ και το θάνατο του Υπσγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.
Πρώτη δημοσίευση 13/4/2018
Είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση αεροπορικών περιστατικών, ειδικά μάλιστα όταν αφορά μαχητικό της ΠΑ. Έτσι τα όσα ακολουθούν πρέπει να εκληφθούν υπό το πρίσμα αποτίμησης των πληροφοριών που υπάρχουν μέχρι στιγμής (που παρά τα πάρα πολλά που γράφονται εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες) και με πλήρη επιφύλαξη για τα συμβάντα.

 1. Το μοιραίο Mirage ήταν μέρος του κλιμακίου της 331ΜΠΚ που εκτελούσε καθήκοντα επιφυλακής στη Σκύρο. Χθες το πρωί, με έντονη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο το Αεροδρόμιο Σκύρου ήταν «κλειστό» λόγω καιρού και τις αναχαιτίσεις είχαν αναλάβει αεροπλάνα επιφυλακής από άλλα αεροδρόμια της ΠΑ που καλύπτουν τον Βόρειο Τομέα.
 2. Τα δυο Mirage 2000-5 Mk2 έλαβαν την εντολή να απογειωθούν μετά τις 11:00, όταν «άνοιξε» το αεροδρόμιο για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που εκτελούσαν πτήση με παράβαση του FΙR Αθηνών στην περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και την Χίο. Η πτήση των τουρκικών μαχητικών εντός του ελληνικού FIR διήρκεσε περίπου 9 λεπτά αλλά όταν τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν στην περιοχή τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν αναχωρήσει και έτσι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.
 3. Τα Mirage διατάχθηκαν να εκτελέσουν επιτήρηση της τουρκικής πτητικής δραστηριότητας που ήταν έντονη σε όλο το ανατολικό Αιγαίο διαδικασία που τους οδήγησε έως και νότια στην περιοχή των Δωδεκανήσων οπότε και διατάχθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους
 4. Ο καιρός στο Αιγαίο ήταν γενικότερα καθαρός με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Σποράδων όπου υπήρχαν κατά τόπους νεφώσεις σε μέσο και χαμηλό ύψος, κάποιες από αυτές σε συνδυασμό με αχλύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 5. Τα δυο Mirage κατά την προσέγγισή τους στο αεροδρόμιο της Σκύρου διήλθαν κατερχόμενα από περιοχή με στρώμα νέφωσης από τα 6.000 πόδια ενώ τηρούσαν ανοικτό σχηματισμό όπως προβλέπεται.
 6. Η τελευταία αναφορά του Νο1 του σχηματισμού, που ήταν ο Σμηναγός Μπαλταδώρος, (αναφέρεται στα 1.500 πόδια) ήταν ότι η καθοδική πορεία θα τον «έβγαζε» σύντομα από τα σύννεφα (ώστε να «δει θάλασσα»). Πιθανολογείται όμως ότι κάτω από τα σύννεφα υπήρχε και πάλι περιορισμένη ορατότητα λόγω αχλύς.
 7. Οι συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια και οδήγησαν στη συντριβή δεν είναι γνωστές, αν και το μικρό ύψος που περιορίζει την αντίδραση όπως και η πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης χωρικής αντίληψης λόγω απουσίας σημείων αναφοράς είναι οι παράγοντες που συνήθως κυριαρχούν σε τέτοια περιστατικά.
 8. Αν και όλα τα σενάρια είναι φυσικά ανοικτά για τα αίτια του θανατηφόρου περιστατικού, αυτό που συγκεντρώνει την μεγαλύτερες πιθανότητες είναι η συντριβή του αεροσκάφους ενώ αυτό βρισκόταν υπό έλεγχο όταν ο πιλότος του έχασε την αντίληψη της σχετικής θέσης του με τη θάλασσα κάτω από συνθήκες έλλειψης ορατότητας. Το συμβάν έχει όλες τις παραμέτρους περιστατικού CFIT (Controlled Flight Into Terrain).
 9. Ο πιλότος ενός αεροσκάφους μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση σύμφωνα με την εκπαίδευσή του όταν έχει την αντίληψη ότι αυτή εξελίσσεται. Εάν δεν έχει αντιληφθεί την δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών δεν τις αντιμετωπίζει και τις αφήνει να εξελίσσονται έως ότου είναι πλέον αργά για να αντιδράσει. Αν και τέτοια περίπτωση κατατάσσεται συχνά ως «χειριστικό λάθος» στην πραγματικότητα εμπίπτει κάτω από το αξίωμα ότι ένα αεροπορικό συμβάν είναι πάντοτε αποτέλεσμα πολλών παραγόντων κάποιοι από τους οποίους μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα, επιβαρύνοντας συνολικά και ραγδαία την κατάσταση.
 10. Με άλλα λόγια ο άτυχος χειριστής δεν είχε αντίληψη της εξελισσόμενης επικίνδυνης κατάστασης έως και την πρόσκρουση στο νερό, κάτι που ίσως εξηγεί και το γεγονός ότι δεν υπήρξε (από όσο είναι γνωστό) αναφορά του για πρόβλημα ή απόπειρα να εγκαταλείψει το αεροπλάνο. Η ίδια εξήγηση μπορεί να αποδοθεί και στο εύλογο ερώτημα της αδυναμίας του χειριστή να αντιμετωπίσει την κατάσταση που εξελισσόταν ραγδαία σε οριακή μέσω των οργάνων υποβοήθησης πτήσης του αεροσκάφους.
 11. Το Mirage 2000-5 Mk2 έχει κάποια υποδομή καταγραφής (για λόγους υποβοήθησης της συντήρησης) που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναπαράσταση της πτήσης σε εξομοιωτή εάν βέβαια αυτή έχει επιζήσει τηε πρόσκρουσης και με την προϋπόθεση ότι μπορεί να ανακτηθεί αξιοποιήσιμη.
 12. Διαφορετικά η διερεύνηση θα βασιστεί σε στοιχεία όμως η καταγραφή της πτήσης από ραντάρ (που παραμένει άγνωστο εάν μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια στην κατάσταση που εξελίχθηκε, περιλαμβανομένου και του GCA του Αεροδρομίου), οι συνομιλίες ασυρμάτου από όλους τους εμπλεκόμενους στην αποστολή, στοιχεία καιρού κ.ά.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Agamemnon
Τασος Σ.
2 years ago

Επιτελους μια ψυχραιμη αποτιμηση του περιστατικου.Πηξαμε στην σαχλαμαρα τοσες μερες…

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
2 years ago

Θα μπορουσατε να εξηγησετε για τους μη γνωρίζοντες πως ενα αεροσκαφος πεφτει στην θαλασσα λογω ομιχλης? Τα οργανα πλοηγησης δεν ενημερωνουν για το υψος πτησης και την προσεγγιση στο εδαφος/θάλασσα?

ThanosD
Τ.Δ
1 year ago
Reply to  dimitris

Εξαρταται απο δυο παραγοντες..Την ταχύτητα και το ρυθμό καθόδου.Αν η προσέγγιση γίνεται με 200 μίλια. και έχει ένα ρυθμό 2000 -2500 ft/min(μπορεί και περισσότερο ) ,αν ο πιλότος είδε άνοιγμα στα 300-400 πόδια ..(υποθετικά) δεν είναι σίγουρο οτι θα προλάβει να πάρει ύψος..και να αποφύγει τη σύγκρουση .

Theo
Theo (@theo)
2 years ago

Πολύ έγκυρη η ανάλυσή σας όπως πάντα.
Αλλά ας το πάμε αντίστροφα. Τα γνωστά site που μιλούσαν για πορτοκαλί συναγερμούς και για άμεση πολεμική σύγκρουση που είναι αναπόφευκτη μέχρι και μέχρι το Πάσχα (!!) μιλάνε τώρα για κατάρριψη. Βέβαια δεν βλέπω σχόλια για προδότες πολιτικούς που σκύβουν το κεφάλι στον τουρκο, γιατί άραγε;
Για άλλη μια φορά λόγω έλλειψης αντανακλαστικών της πολιτείας (πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία + υπηρεσίες) αγόμαστε και φερόμαστε πάλι από συνωμοσίες, παΐσιους και ένα ρώσο μοναχό που είπε ότι στον ελληνοτουρκικό πόλεμο που έρχεται (είναι αναπόφευκτος μέχρι το Πάσχα-που πέρασε βέβαια χωρίς να γίνει πόλεμος) και λοιπές αρλούμπες.
Γενικά πολύ άσχημα τα πράγματα.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
2 years ago

Νομίζω αν και κανένας δεν θέλει να προτρέχει, δυστυχώς φαίνεται ότι είναι μία από τα ίδια για την ΠΑ. Μετά από τόσες τραγωδίες με δεκάδες θύματα οι όποιες αλλαγές στην εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ φαίνεται ότι δεν απέδωσαν και έχουμε πάλι θάνατο από ατύχημα καρμπόν τύπου CFIT. Τα σύννεφα αποδεικνύονται για την ΠΑ πολύ πιο επικίνδυνα από οτιδήποτε έχει να παρατάξει η ΤΗΚ…

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
2 years ago

Γιατί το σχόλιο μου δεν εγκρίνεται;

Greg
Greg (@greg)
2 years ago

Δέν ξέρω άν είναι παιδαριώδη τά ερωτήματα, αλλά, ραδιοϋψόμετρο υπάρχει; Καί άν υπάρχει λειτουργεί (καί πάνω από θάλασσα); Καί αφού λειτουργεί δέν δίνει ενδείξεις; Καί αφού δίνει ενδείξεις πώς δικαιολογείται τό :…..”Με άλλα λόγια ο άτυχος χειριστής δεν είχε αντίληψη της εξελισσόμενης επικίνδυνης κατάστασης έως και την πρόσκρουση στο νερό”…..

edern_99
edern_99
2 years ago

δεν έχει φωνητική προειδοποίηση το Mk2 όπως το f-16 όταν κατευθύνεσαι προς το έδαφος;

George K.
2 years ago

Τέτοιο πανάκριβο αεροπλάνο με τόσα ηλ. συστήματα δεν έχει κάποιου είδους TAWS? Είναι πραγματικά άδικο να χάνονται ζωές και μηχανήματα έτσι στο τζάμπα…

SpaceMan
Φίλιππος
2 years ago

Το γεγονός παραμένει παράξενο με βάση την εμπειρία του χειριστή…
Παρόλα αυτά όμως το περιστατικό είναι ακόμα ένας λόγος για να αναβαθμιστούν σε Viper τα F-16 της ΠΑ.
Αν δεν κάνω λάθος το GCAS είναι μέρος της αναβάθμισης σε Viper.

V
V
2 years ago

Δυστυχώς κάποια δυστυχήματα γίνονταν θα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται γιατί έτσι είναι ο κανόνας ή η κακιά στιγμή (timing) του ότι δε μπορείς να προβλέψεις τα πάντα ή να αποφύγεις τα πάντα όσο καλή εκπαίδευση και αν έχεις.
R.I.P. για τον πιλότο και κουράγιο στους δικούς του.
Μια απορία που έχω πάντως.
Οι 800-κάτι ώρες του μαχητικού γιατί μου ακούγονται λίγες για 11 χρόνια αεροσκάφος. Θα περίμενα τουλάχιστον τις διπλάσιες.

Naval Analyses
2 years ago

Λιτός και σαφής όπως πάντα ο κ. Καραϊωσηφίδης. Εξαιρετικός!

Caspian
Caspian
2 years ago

Tα όργανα του αεροσκάφους δε θα έδιναν ενδείξεις για το ύψος πτήσης; Ο ελεγκτής στη Σκύρο δεν είχε αντίστοιχα δυνατότητα να κατευθύνει το ζεύγος;

Nikolas K
Nikolas K
2 years ago

Γιατι δεν εχουν εγκατεστημενο αυτο το ρημαδοσυστημα που μια ωραια γυναικια φωνη σου λεει: pull up, terrain! Γιατι;

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  Nikolas K

Υπο προϋποθέσεις (κατεβασμένο σύστημα προσγείωσης σε συνδυασμό με σχετικά ομαλό ρυθμό καθόδου, πχ) το σύστημα μπορεί να μην προειδοποιεί.
Αλλά για λεπτομέρειες ας περιμένουμε καλύτερα για περισσότερες πληροφορίες.

MIL
MIL
2 years ago

Δυστυχώς η ΠΑ έχει χάσει πολλά αεροσκάφη από CFIT!
Και το ερώτημα επαναλαμβάνεται για μια ακόμη τραγική φορά, γιατί δεν ακολούθησαν διαδικασίες πτήσεως IFR και instrument approach procedure για να προσγειωθούν στην Σκύρο?
Μήπως η ΠΑ πρέπει να ψάξει σε βάθος αν υπάρχει θέμα κουλτούρας?
Είναι τόσο κρίμα να χάνεις έμψυχο δυναμικό και πολύτιμα αεροσκάφη έτσι…

ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
2 years ago

όταν πέφτει κατω από καποιο ορισμένο ύψος δεν ακούγεται η προειδοποίηση altitude ;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Φίλος μου απόστρατος σμήναρχος της Π.Α μίλησε με τον χειριστή που ήταν ο Νο 2 του Μπαλταδώρου, όπως και τον πατέρα του (του Νο 2..) που είναι απόστρατος χειριστής της Π.Α. Καταρχήν και οι δύο έχουν πάθει σοκ και ειδικά ο πατέρας λέει πως ακόμη τρέμουν τα πόδια του. (παραλίγο να χάσει το παιδί του) Ο Νο 2 του Μπαλταδώρου είπε ότι σώθηκε για μόλις 2 δευτερόλεπτα. Την τελευταία στιγμή πρόλαβε να ,,τραβήξει επάνω,,. Είπε πως ,,ο Γιώργος θα με έπερνε κάτω μαζί του,,. (στην θάλασσα)
Ο φίλος μου σμήναρχος μου είπε πως τον Μπαλταδώρο και τον Νο 2 (δεν λέω όνομα) τους είχε μαθητές στην Σχολή Ικάρων. Όταν τον ρώτησα γιατί έγινε το δυστύχημα μου είπε ότι ο Μπαλταδώρος ενώ πετούσε χαμηλά, στα 1500 πόδια, (500 μέτρα) κοίταξε γύρω του και εκεί έγινε το λάθος και βρέθηκε στην θάλασσα χωρίς να προλάβει να καταλάβει το παραμικρό. Πριν καιρό σε άλλη συζήτηση μου ανέλυε πως έγινε ένα δυστύχημα με Μιράζ Φ-1, (ήξερα τότε την αδελφή του χειριστή) που αν το Μιράζ πετούσε 10 μέτρα ψηλότερα θα είχε αποφύγει την συντριβή του στην θάλασσα. (Φεβρουάριος 1988)

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

διόρθωση. στην 2η γραμμή. Μίλησε και με τον πατέρα του. (του Νο 2..)

Desert_Falcon
Active Member
Desert_Falcon (@desert_falcon)
6 months ago

Το στουκαρε…απλα και ωραια. Κριμα…

Konstantinos_Zikidis
Noble Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
6 months ago

Επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα στη ζωή εκτός από τον ιό, θα ήθελα να επαναλάβω ένα σχόλιο που είχα κάνει εντελώς τυχαία στην Προέλαση και στο e-amyna ανάλογη εποχή πριν από δύο χρόνια, ελάχιστες ημέρες ΠΡΙΝ από τον άδικο χαμό του Σγου Μπαλταδώρου, επί των συνεπειών της υποβέλτιστης (suboptimal, για να το πω πολύ διακριτικά) υποστήριξης των οπλικών συστημάτων. Αν και το σχόλιο προφανώς δεν σχετίζεται άμεσα με το τραγικό γεγονός και ούτε βεβαίως υπαινίσσομαι ότι υπήρξε βλάβη στο αεροπλάνο λόγω ελλιπούς συντήρησης, οι χαμηλές διαθεσιμότητες έχουν μακροπρόθεσμα πολλαπλές συνέπειες, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν ως ακολούθως:
Είναι σαν να αγοράσαμε ένα ακριβό αυτοκίνητο 100.000 ευρώ, μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό συνεργείου (εργαλεία, ανταλλακτικά, εκπαίδευση), και στη συνέχεια να μην δίνουμε 1000 ευρώ το χρόνο για σέρβις.
Μετά από λίγα χρόνια και αφού έχει απομειωθεί το αρχικό στοκ ανταλλακτικών:
α. Το αυτοκίνητο θα κινείται όλο και λιγότερο, μέχρι που δεν θα είναι διαθέσιμο για χρήση.
β. Ο οδηγός ή οι οδηγοί θα χάσουν σταδιακά την ικανότητά τους να οδηγούν.
γ. Οι τεχνικοί του συνεργείου θα χάσουν την γνώση και την εξειδίκευσή τους και σε κάποια φάση δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσουν – επισκευάσουν το αυτοκίνητο. Έτσι, ακόμα κι αν γίνουν επείγουσες παραγγελίες ανταλλακτικών (καλή ώρα…), δεν θα γνωρίζουν πως να τα τοποθετήσουν στο αυτοκίνητο.
δ. Η αξία του αυτοκινήτου και του συνεργείου (ως κεφάλαιο) θα μειώνεται κατακόρυφα. Μετά από μερικά χρόνια, θα ισοδυναμεί σχεδόν με παλιοσίδερα. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει για καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα, όπου η αξία επίσης μειώνεται συναρτήσει του χρόνου αλλά όχι δραματικά.
ε. Ο γείτονας δεν θα ακούει τη μηχανή του αυτοκινήτου, άρα θα γνωρίζει ότι αυτό δεν δουλεύει. Σημειωτέον ότι ο γείτονας δεν είναι καθόλου χαζός…
Ας υποθέσουμε ότι η αξία αγοράς ήταν υπερβολική (η πραγματική αξία του αυτοκινήτου ήταν 95.000 ευρώ και όχι 100.000, αλλά υπήρξαν “ωφέλιμες πληρωμές”). Πόσο σημασία έχει αυτό μακροπρόθεσμα; (Προσοχή, δεν επικροτώ τις μίζες, κάνω ένα ρητορικό ερώτημα)
Τελικά, ποιος φταίει περισσότερο: αυτός που αποφάσισε να πληρώσουμε 100.000 ευρώ (αντί για 95.000) για να καλύψει μία πραγματική ανάγκη ή οι επόμενοι που δεν πλήρωναν 1000 ευρώ το χρόνο για συντήρηση;
Ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη έναντι αυτού που επωμίστηκε το κόστος;
Δηλαδή του λαού;
Και βέβαια δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γίνει εάν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά το προαναφερθέν αυτοκίνητο…
Ελπίζω οι άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα να μας βοηθήσουν να αναλογιστούμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, ως έθνος. Και να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις.
Καλή Ανάσταση σε όλους!

Observer
Member
Observer (@observer)
6 months ago

Αιωνία η μνήμη του παιδιού. Ναι το “στούκαρε” ο χειριστής, αλλά να σκεφτούμε την κούραση, την πίεση, το αμάν να γυρίσω στην οικογένεια αφού μας ζάλισαν οι Τούρκοι Πασχαλιάτικα….Το άφησα τελευταίο, αυτοί είναι οι ένοχοι και όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που δεν κατέρριψαν τον Τούρκο στην ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ!!!!

Desert_Falcon
Active Member
Desert_Falcon (@desert_falcon)
6 months ago
Reply to  Observer

Ναι σιγουρα. Εγραψα βιαστικα πριν, αλλα νομιζω εδω μεσα γνωριζουμε ολοι τι ρισκο παιρνει ενας πιλοτος καθε μερα, ειδικα με τετοιους γειτονες. Το ονομα του θα γραφτει στην ιστορια.
Κουραγιο!

Spider
Active Member
Spider (@spider)
6 months ago

Ανθρώπινα τα λάθη, όσο μοιραία κι αν είναι και όσο και αν κοστίζουν σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Και βέβαια τα λάθη είναι πολύ πιο εύκολο να συμβούν στις …ιδιόρρυθμες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο.
Συμφωνώ σε όλα με το άρθρο, διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό θυσία.

George_K
Trusted Member
George_K (@george_k)
6 months ago

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο θα παίζει καθοριστικό ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας στο περιβάλλον ενός θαλάμου διακυβέρνησης οποιασδήποτε ιπτάμενης μηχανής, πάντα θα παραμονεύει ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους. Ειδικά μέσα σε ένα κόκπιτ ενός μαχητικού αεροσκάφους της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας.
Ενός μαχητικού αεροσκάφους, γιατί το περιβάλλον εργασίας είναι εξαιρετικά πιο απαιτητικό απο αυτό ενός αεροσκάφους αερογραμμών (αν υπολογίσουμε τις ραγδαίες και απότομες αυξομειώσεις των G κατα τη διάρκεια των ελιγμών, και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο ιπτάμενος σε κλάσματα του δευτερολέπτου), και της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας λόγο της ύπαρξης αυτού που μοναδικού αγαπημένου και “γείτονα”.
Η συναισθηματική φόρτιση της “εισβολής στο σπίτι σου” που βιώνουν οι έλληνες χειριστές είναι κάτι παντελώς άγνωστο για τους ευρωπαίους – και όχι μόνο – συναδέλφους τους, η οποία μπορεί να σε παρασύρει σε άγνωστα μονοπάτια με τραγική κατάληξη (βλέπε Σιαλμάς). Θέλει ατσαλένια νεύρα, τρομερή αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο (απορώ ακόμα με το Νο2 του αείμνηστου Ηλιάκη), και ψυχρό επαγγελματισμό. Αξίζουν τεράστιο σεβασμό όλοι τους.
Τα συμπεράσματα από ένα αεροπορικό συμβάν πάντα συμβάλουν στην καθιέρωση καλύτερων κανόνων ασφαλείας σε όλους τους τομείς. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιου είδους αεροπορικά δυστυχήματα !

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

35
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99

Related News

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...

Διευκρίνιση για το άρθρο μας για τις νομικές ενέργειες του ΠΝ σχετικά με τη σύγκρουση με το ΝΘ ΚΑΛΛΙΣΤΩ

 Θεωρούμε απαραίτητο να προβούμε σε διευκρίνηση σχετικά με τις νομικές ενέργειες που κάνει το ΠΝ για την διασφάλιση των συμφερόντων του μετά την σύγκρουση...