Επίσημη απάντηση ΥΠΕΘΑ για τα υποτιθέμενα Mirage 2000-5 της Ταϊβάν

106
Mirage 2000-5 της Ταϊβάν
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ερώτηση στην βουλή είχε γίνει πριν λίγο καιρό η φημολογία περί προσφοράς μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Ταϊβάν στην διεθνή αγορά και μεταξύ άλλων και στην Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, η ερώτηση υποβλήθηκε επίσημα από τον βουλευτή και πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκο Βελόπουλο και μπορεί να βρεθεί ολόκληρη εδώ.

Η απάντηση του υπουργού Έθνικής Άμυνας ήρθε με μία σχετική καθυστέρηση και ήταν μάλλον λακωνική, πλην όμως ήταν αρκούντως σαφής και οριστική. Η απάντηση είχε ως εξής:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Απόκτηση 60 αεροσκαφών Μιράζ από την Ταϊβάν», σας γνωρίζω ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προσφορά της Π.Α της Ταϊβάν για πώληση αεροσκαφών Mirage.».

Επιπρόσθετα στην παραπάνω επίσημη διάψευση από την πλέον αρμόδια πηγή, πρέπει να σημειώσουμε κι ορισμένες ακόμα παραμέτρους για τις οποίες μία τέτοια συναλλαγή θα ήταν έτσι ή αλλιώς αδύνατη:

1) Δεν είναι επισήμως γνωστό ότι η Ταϊβάν πουλάει τα συγκεκριμένα μαχητικά, αντιθέτως όλες οι ενδείξεις και διαθέσιμες πηγές μας στην χώρα αυτή αναφέρουν ότι η Αεροπορία της χρειάζεται όλα της τα μαχητικά μέχρι και το τελευταίο, πράγμα που βέβαια δεν είναι ακριβώς έκπληξη δεδομένου του αντίπαλου ενάντια στον οποίο είναι προσανατολισμένη. Δεν υπάρχει δηλαδή περιθώριο απώλειας αεροσκαφών και μάλιστα χωρίς αντικατάσταση. Πλην των Ηνωμένων Πολιτειών (κι αυτών… με το ζόρι) καμία άλλη χώρα δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην χώρα αυτή, ενώ η πολεμική βιομηχανία της χώρας δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει και κατασκευάσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων. Συνεπώς τα Mirage 2000-5 της Ταϊβάν είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά, αναντικατάστατα.

2) Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσιολογικές παρεξηγήσεις: Η Ελλάδα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και δεν έχει πρέσβη ή πρόξενο στην χώρα αυτή. Επίσης δεν την έχει αναγνωρίσει ως κρατική οντότητα. Συνεπώς κάθε είδους στρατιωτική συναλλαγή είναι εξ ορισμού αδύνατη. Συναλλαγές εμπορικού τύπου υπάρχουν μεν, αλλά αφορούν μόνο πολιτικά βιομηχανικά προϊόντα (μοτοποδήλατα κτλ). Η κατάσταση αυτή, την στιγμή που η Ελλάδα παλεύει να προσελκύσει κινέζικες επενδύσεις αντιλαμβανόμαστε ότι είναι απίθανο (εντελώς) να αλλάξει στο μέλλον, τόσο στο εγγύς όσο και στο μακροπρόθεσμο. Με λίγα λόγια, προκειμένου η ΠΑ να βάλει χέρι στα Mirage της Ταϊβάν, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μία διπλωματική κοσμογονία με τεράστιες γεωπολιτικές απώλειες για την Ελλάδα. Ο λόγος που η Κίνα, αν και ξένο κράτος θα είχε αντίρρηση να «χασει» ο δυνητικός της στρατιωτικός αντίπαλος μαχητικά αεροσκάφη είναι απλός: Διότι δεν θεωρεί εαυτόν ξένο κράτος, ούτε την Ταϊβάν ανεξάρτητη χώρα αλλά δικό της μέρος για το οποίο πρέπει η ίδια να έχει λόγο για το τι κάνει ή δεν κάνει. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της τα τελευταία 70 χρόνια, άσχετα αν όσο πάμε προς τα πίσω δεν ήταν εφικτό ή εύκολο να την υλοποιήσει. Αυτό εύλογα είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό από κάποιον που δεν γνωρίζει την ειδική σχέση κι αλληλεπίδραση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, όμως η κατάσταση είναι ακριβώς αυτή: Η Κίνα είναι αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε στρατιωτική συναλλαγή της Ταϊβάν, όποια μορφή ή χαρακτήρα κι αν έχει αυτή, προς οποιοδήποτε μέρος, κι ασκεί κάθε πίεση που μπορεί για να την αποτρέψει. Έτσι όποιος πάει στην Ταϊβάν είτε για να πουλήσει είτε για να αγοράσει στρατιωτικό υλικό, βρίσκει απέναντί του την Κίνα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό ειδικά για την Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα Mirage 2000-5.

3) Για να ολοκληρωθεί μία τέτοια συναλλαγή, θα πρέπει να συμφωνήσουν συνολικά τρία μέρη (συν την Κίνα εν προκειμένω, αλλά τα είπαμε ήδη): Ο πωλητής, ο αγοραστής και… ο κατασκευαστής του υλικού. Η Γαλλία δηλαδή. Αυτό δεν είναι δεδομένο για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, υπό προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα βέβαια την ανάλωση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τον σκοπό αυτό. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που κανένα Mirage 2000 στην διεθνή αγορά δεν έχει πωληθεί ως μεταχειρισμένο. Καλώς ή κακώς οι Γάλλοι πάντα θεωρούσαν ότι τέτοιου είδους συναλλαγές αποτελούσαν υπονόμευση σε ενδεχόμενες πωλήσεις του νεότερου μαχητικού τους, του Rafale.

4) Όπως είναι γνωστό κι έχουμε ήδη αναφερθεί σ’ αυτό, τα Mirage της Ταϊβάν έχουν εκσυγχρονιστεί επί μέρους ή έχει προγραμματιστεί να εκσυγχρονιστούν σε συνεργασία με την Dassault ενώ οι πύραυλοί τους που είχαν φτάσει στην λήξη τους, έχουν επαναπιστοποιηθεί εγχωρίως. Είναι λοιπόν εντελώς απίθανο αξιόμαχα μαχητικά αεροσκάφη που μάλιστα μόλις επενδύθηκαν χρήματα σε αυτά να αποσυρθούν πρόωρα από την υπηρεσία αφήνοντας κενό πίσω τους που δεν θα μπορούσε να αναπληρωθεί πρακτικά ποτέ. Για να το πούμε απλά, όποιος πολιτικός ενέκρινε μία τέτοια αγορά, όσα χρήματα κι αν έβαζε στα κρατικά ταμεία, περίπου θα «τον κρεμούσαν» στην εκεί πλατεία Συντάγματος. Θα ήταν περίπου σαν κάποιος πολιτικός στην Ελλάδα να ενέκρινε την πώληση των δικών μας Mirage 2000-5!

Ειρήσθω εν παρόδω ότι στο υποτιθέμενο πακέτο προσφοράς οι Ταϊβανέζοι φέρονται να έδιναν και όλο τον οπλισμό τους, ήτοι πύραυλους MICA EM και MICA IR. Ωστόσο αυτό είναι ανακριβές, καθώς η Ταϊβάν ποτέ δεν παρέλαβε πύραυλους MICA IR. Για τον οπλισμό του μαχητικού για αερομαχίες σε κοντινές αποστάσεις, η ταϊβανέζικη Αεροπορία αγόρασε πύραυλους Magic II, που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη άσκηση ετοιμότητας, αεροσκάφη του τύπου απογειώθηκαν με Magic II στους εξωτερικούς φορείς:

Επίδειξη scramble από τα Mirage 2000 της Ταϊβάν

Για το θέμα της ενίσχυσης της ΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη του τύπου από την διεθνή αγορά πάντως έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν εξαντλώντας όλα τα πιθανά σενάρια, που έτσι ή αλλιώς δεν είναι πολλά, και καλώς ή κακώς τα της Ταϊβάν δεν ήταν ποτέ ανάμεσα σ’ αυτά.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Γαλλία φέρεται να εγκρίνει την μεταπώληση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ. Ακούει κανείς;

ThinkOutOfTheBox: Είναι τα γαλλικά Mirage 2000D/N ένας πιθανός αντικαταστάτης για τα ελληνικά F-4E AUP;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

106
Leave a Reply

Please Login to comment
27 Comment threads
79 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
41 Comment authors
ACHERONNikodimosSpiritSpyrosThras Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
flashg
Member
flashg

Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και να αγοράσουμε το μόνο μαχητικό που μπορούμε να κατασκεύασουμε και να υποστηρίξουμε στην Ελλάδα το Gripen.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

μακάρι έχω δει παρεμβολικα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούσε και είναι καταπληκτικά οι απέναντι δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε… το θέμα είναι άμα θέλουν και οι σουηδοί καθώς έχουν να το πουλήσουν σε πολλές ακόμα χώρες πιστεύω, τώρα βέβαια που θα έρθει ακροδεξιά κυβέρνηση ίσως αρχίσουν τα παρέδωσε με τους απέναντι, καλά είναι να δούμε και τι θα βγάλει ο διαγωνισμός των Φιλανδών γιατί πιστεύω πως είναι σοβαρή χώρα και θα πάρει το καλύτερο

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Που μπορούμε να το κατασκευάσουμε στην ΕΑΒ με τα τρύπια υπόστεγα; Ποιός θα βάλει τα λεφτά για τις σημαντικές επενδύσεις που θα χρειαστούν; Nα δούμε πρώτα πόσο θα τραβήξει η ιστορία με τα F-16 που χρονικά αρχίζει να γλυστράει (αφήνω αυτή των P-3). Ας μη συζητάμε λες και διαθέτουμε τη Dassault ή τη Leonardo αντί της ΕΑΒ με τις μεγάλες ζημιές από την εποχή που ιδρύθηκε!

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Σε ένα άλλο σύμπαν, στο οποίο δεν θα είχαμε ήδη τα μαχητικά που έχουμε, στους αριθμούς που τα έχουμε, με τις υποδομές υποστήριξης και τα υλικά που έχουμε για αυτά, θα συμφωνούσα μαζί σας.

Ή μάλλον θα ήμουν υπέρ μιας ΠΑ με 2 τύπους μαχητικών: Gripen και F/A-18E/F.

flashg
Member
flashg

Τα f4 φεύγουν από υπηρεσία σιγά σιγά. Τα mirage egm/bgm δεν μπορούν να φέρουν τον mica και μένουν μόνο ως φορείς του ΑΜ39. Σε λίγα χρόνια θα φύγουν και αυτά. Το ίδιο τα block30 f16. Ακόμα και τα mirage 2000-5 πιθανότατα θα έχουν πρόβλημα υποστήριξης και θα αρχίσουν να δείχνουν τα χρόνια τους αφού στερούνται σκοπευτικό επί κράνους και link16. Επίσης και τα f16-50 αν δεν πάρουν υλικά από τα 52+. Με τι θα τα αντικαταστήσουμε? Μόνο με μία μοίρα f35? Το Gripen έχει σκοπευτικό επί κράνος, link 16, μεταφέρει όλα τα όπλα που έχουμε + meteor και gsm, irst… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Για το λειτουργικό κόστος θα συμφωνήσω απόλυτα. Σε όλα τα άλλα (πλην ίσως των Meteor) δυστυχώς το πράγμα μπερδεύει. Φαίνεται πως σε κόστος αγοράς τα Gripen E/F δεν διαφέρουν πολύ ή με κάποιους όρους είναι και λίγο ακριβότερα των F-16 Block 72. Για τα οποία δεν χρειαζόμαστε τίποτε επιπλέον σε υποδομές, εκπαίδευση, δημιουργία στοκ ανταλλακτικών κτλ. Για το irst, αν θέλουμε επιτέλους να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο (και με ανανέωση εξοπλισμού γενικότερα), υπάρχουν λύσεις σε ατρακτίδιο. Δυστυχώς (γιατί μου αρέσει πολύ το Gripen και γενικότερα η φιλοσοφία των Σουηδών) δεν είναι αρκετά καλύτερο από το F-16 για να δικαιολογείται η… Read more »

flashg
Member
flashg

Το f16 δεν πρόκειται να μας δώσει κανένα βιομηχανικό έργο. Για 100 αεροσκάφη που χρειαζόμαστε τα επόμενα 15 χρόνια, εάν πάρουμε το GRIPEN εννοείτε ότι θα ζητήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του να το κατασκευάσουμε εδώ, όπως και ότι οι Σουηδοί να μας δώσουν τους πηγαίους κώδικες.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Για το F-16 έχουμε ήδη κάποιο βιομηχανικό έργο, μικρό μεν αλλά το οποίο μας ωφελεί όποτε αγοράζει κάποιος άλλος F-16. Αν βέβαια οι Σουηδοί συμφωνούσαν να μας στήσουν γραμμή για το Gripen E/F, το πράγμα αλλάζει άρδην και θα συμφωνήσω μαζί σας. Και πάλι θα μας κοστίσει ακριβότερα από αντίστοιχη αγορά F-16 αλλά προσωπικά πιστεύω πως κάποιο επιπλέον κόστος ΠΡΕΠΕΙ να είναι αποδεκτό, αν πρόκειται να αποκτήσεις τεχνογνωσία. Μετά βέβαια πρέπει να έχεις το μυαλό να διατηρήσεις και να αναπτύξεις αυτή τη τεχνογνωσία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα… Αλλά για να έχει απόδοση ένα τέτοιο σχέδιο (αφου τη γραμμή παραγωγής… Read more »

SAAB
Member

Μακάρι φίλε μου αλλά που μυαλό. Είναι ευκαιρία στα επόμενα χρόνια να αντικαστήστούμε με Gripen ότι αποσύρουμε.

Όλα τα συστήματα της SAAB είναι ποιοτικά και είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας. Είναι κατασκευασμένα προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι Σουηδοί σε επίθεση από μεγαλύτερη χώρα όπως κι εμείς.

CKfurious
Member
CKfurious

Οι Ταϊβανέζοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από αυτά τα αεροπλάνα

Θα τα αποσύρουν sooner than later

Τώρα εάν ήταν να τα παίρναμε εμείς έπρεπε να τα πούλαγαν στην…LM και μετά η LM θα μας τα παζαριζε!!

απλά τα πράγματα!!!

Αλλα τα F35 θα τα φάνε όλα!!

Από AB/TICO/MPELADES μέχρι και Viper!!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ολα χρειαζονται. Ειναι θεμα προτεραιοτητων πρωτα τα mirage.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όντως έχουν παράπονα οι Ταϊβανέζοι από τα Μιράζ (βασικά από τους Γάλλους) αλλά πριν δυο (2) χρόνια επαναπιστοποίησαν τα όπλα τους.

Άρα ναι, μάλλον θα τα αποσύρουν πχ πριν απ’ τα F-16… αλλά σίγουρα όχι σύντομα, ή τουλάχιστον όχι αρκετά σύντομα για να έχει νόημα η οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δεν έχουν οι Ευρωπαίοι την υποστήριξη των αμερικανών στα οπλικά συστήματα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όντως, αλλά σε αυτή τη περίπτωση πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό (Κίνα).

Κατά τ’ άλλα, ειδικά για τα 2000-5 οι Γάλλοι προσφέρουν πακέτο αναβάθμισης, αν και με ‘τσουχτερή’ τιμή, η οποία εν μέρει δικαιολογείται από το ότι τα Μ2000 δεν είχαν παρά κλάσμα των πωλήσεων των μαχητικών εξ’ Αμερικής…

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Η LM θα πουλήσει γαλλικά αεροπλάνα χωρίς την άδεια της Dassault που είναι ανταγωνιστής της; Tελικά υπάρχει αρκετό χιούμορ εδώ μέσα

CKfurious
Member
CKfurious

Κοίτα τι προγράμματα έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρονια (P3,F16)και ποιος τα έχει πάρει !
Είπαμε είναι ο αγαπημένος μας εθνικός προμηθευτής

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Επιτέλους γιατί όλοι φαγώθηκαν γιατί δεν κινούμαστε για την αγορά αυτών των αεροσκαφών..

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Εδώ παίρνουμε F-35 και γκρινιάζουν..

Kapoios
Member
Kapoios

Τι παίρνουμε;

epampapas
Member
epampapas

Oύτε η Γαλλία ούτε οι ΗΠΑ έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις (αναγνώριση) όπως το εννοείται και παρόλαυτα κάνουν εμπορικές συναλλαγές στρατιωτικού υλικού. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα σε αυτό. Όπως επίσης δεν καταλαβαίνω τι αντίρρηση θα είχε η Κίνα να αφαιρέσουμε 60 μαχητικά από έναν αντίπαλο της, που όπως λέτε δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσει.

Μην το κουράζουμαι. Το θέμα είναι απλό. Αν πωλητής πουλάει και αν ο αγοραστής ενδιαφέρεται να αγοράσει.

Δnμnτpns
Guest

1. Για το πυραυλικό σύστημα Bora ΠΟΥ είναι ουσιαστικά μια τουρκική έκδοση των κινεζικών βλημάτων BP-12A έχει προηγηθεί κάποια διπλωματική κοσμογονία με τεράστιες γεωπολιτικές απώλειες και δεν το κατάλαβα; 2.”… οι Γάλλοι πάντα θεωρούσαν ότι τέτοιου είδους συναλλαγές αποτελούσαν υπονόμευση σε ενδεχόμενες πωλήσεις του νεότερου μαχητικού τους, του Rafale…” . . . Ας τους γίνει σαφές ότι αν δεν αλλάξουν πολιτική τα Mirage 2000-5 θα είναι και τα τελευταία που θα υπηρετήσουν στην Π.Α. και ότι τα Rafale ή αργότερα τα FCAS δεν θα έχουν πλέον καμία τύχη στους επόμενους διαγωνισμούς ! Ποιος ξέρει ίσως αλλάξουν γνώμη . . .… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

@Δnμnτpns
“τα Rafale ή αργότερα τα FCAS δεν θα έχουν πλέον καμία τύχη στους επόμενους διαγωνισμούς ”

Σε ποιούς διαγωνισμούς αναφέρεσαι ακριβώς??
“…αλλά και τη μελλοντική υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει η Ελλάδα, είναι νομοτελειακό αυτό». ”
Πόσο πιο σαφές θέλεις να είναι αυτό το “νομοτελειακό” απο τον Υπουργό?

Δnμnτpns
Guest

ShadowfaxShadowfax

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς δεν έχεις και άδικο αφού οι τελευταίες παραγγελίες (F-16Block 52+adv, P-3,F-16V ,οι Β[email protected] και οσονούπω και τα F-35 ) έγιναν με απευθείας ανάθεση. Απλά νομίζω ότι ” νομοτελειακά” θα συνεχίσουμε την πολιτική των δύο προμηθευτών οπότε κάποιοι στιγμή “νομοτελειακά” θα προκηρυχθεί διαγωνισμός . . . ! ! !
Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του … uπουργού . . . δεν αναιρούν το προαναφερθέν μου σκεπτικό ! Οπότε . . .

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

@Δnμnτpns
Στο ΛΚΝ:
νομοτέλεια η : η λειτουργία ενός φαινομένου σύμφωνα με ορισμένους σταθερούς νόμους…
Αν πιστεύεις ότι το “νομοτελειακά” σημαίνει διαγωνισμός δεν έχω κάτι να συμπληρώσω…
Για εξήγησε μου και το παρακάτω να δούμε… Όχι τίποτα άλλο μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά στο τέλος…
“Σύντομα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς για την αγορά μίας μοίρας αεροσκαφών F-35, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.”

Δnμnτpns
Guest

Πριν ξεχάσεις τα … ελληνικά, προσπάθησε πρώτα να αρχίσεις να τα καταλαβαίνεις και τα ξαναλέμε …. στο δια ταύτα . . . 1ον) στην πρόταση ” . . . νομίζω ότι ” νομοτελειακά” θα συνεχίσουμε την πολιτική των δύο προμηθευτών οπότε κάποιοι στιγμή “νομοτελειακά” θα προκηρυχθεί διαγωνισμός . . ” , που ακριβώς προκύπτει ότι για εμένα το “νομοτελειακά” σημαίνει διαγωνισμός ; ; ; Αν θέλεις να το πάρουμε γράμμα-γράμμα . . . όπως σε βολεύει . . . ! ! ! 2ον) Ξαναδιάβασε το τι έγραψα περί δύο προμηθευτών και για τις δηλώσεις του και εάν έχεις απορίες ευχαρίστως… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Τα επιχειρηματα περι Κινας δεν ισχυουν για τον εξης λογο. Σε ενα υποθετικο σεναριο αν η Ταιβαν θελει να aγορασει ραφαλε, και να επιστρεψει στη Γαλλια τα mirage, και η Γαλλια εγκρινει και να τα μεταβιβασει στην Ελλαδα, η Κινα δεν εχει κανενα λογο να το αποτρεψει, αφου θα μπορουσαν να καταληξουν σε οποιαδηποτε αλλη χωρα.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Καλό είναι να μπαίνουν στη σειρά όλα τα ευφάνταστα σενάρια… και μόνο το ότι θα τα ξεπουλούσαν τα 2000-5 οι Ταϊβανέζοι για 10εκ δολ. το ένα, έπρεπε να μας είχε δώσει να καταλάβουμε πως πρόκειται για τρολο-είδηση.

vasilis
Guest
vasilis

Καλα το πιο απλο ενας δημοσιογραφος στην πρεσβεια της ταιβαν με ερωτηση αν προτιθεται να πουλησει τα αεροσκαφη στην Ελλαδα

Larisaios
Member
Trusted Member
Larisaios

Δε διάβασες το άρθρο; Η Ταϊβάν ΔΕΝ ΈΧΕΙ Πρεσβεία στην Ελλάδα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχει πρεσβεία της Ταϊβάν γιατί “όπως και το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., αναγνωρίζουμε ως κράτος μόνο την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”. Υπάρχει όμως άτυπη διπλωματική αποστολή
https://www.mfa.gr/blog/dimereis-sheseis-tis-ellados/taiban-kinezike-taipei/

Και ώ του θαύματος, το ίδιο ακριβώς υπάρχει και στην Γαλλία (μέλος της ΕΕ) η οποία τους πουλάει αεροπλάνα!!
https://www.taiwanimmigration.com.tw/embassy/france

Τα υπόλοιπα λοιπόν ότι “κάθε είδους στρατιωτική συναλλαγή είναι εξ ορισμού αδύνατη” είναι απλώς ιστορίες για αγρίους.

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Και η Αμερική τους πουλάει όπλα και δεν τους έχει αναγνωρίσει…
Θα συγκρίνουμε την Αμερική και Γαλλία με την Ελλάδα τώρα?!
Οτι θέλουμε λέμε?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυτό που έγραψα είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται παρερμηνείες: τεχνικά μπορούμε να έχουμε επαφές / διαπραγματεύσεις / στρατιωτικές συναλλαγές με την Ταϊβάν.
Το ότι δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε την Κίνα είναι άλλο θέμα.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Αει γεια σου!!! Σε λίγο θα μας πουν να ευχαριστήσουμε τους Κινέζους που πούλησαν βαλλιστικους και τεχνολογία στους Τούρκους.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Διαβάστε το άρθρο, ΔΕΝ έχουν πρεσβεία στην Ελλάδα, μόνο ένα προξενείο για διαβατήρια, μεταφράσεις κτλ.

Chris
Member
Famed Member
Chris

“η Αεροπορία της χρειάζεται όλα της τα μαχητικά μέχρι και το τελευταίο, πράγμα που βέβαια δεν είναι ακριβώς έκπληξη δεδομένου του αντίπαλου ενάντια στον οποίο είναι προσανατολισμένη. Δεν υπάρχει δηλαδή περιθώριο απώλειας αεροσκαφών και μάλιστα χωρίς αντικατάσταση”.
Ενώ εμείς από την άλλη λόγω του αντιπάλου που έχουμε δε μας πειράζει να αποσύρουμε δεκάδες αεροσκάφη χωρίς αντικατάσταση.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Μερικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το άρθρο θα έλεγα ότι το λιγότερο είναι υποκειμενικά, κα το περισσότερο μάλλον δεν ισχύουν.

– Γιατί να είχε πρόβλημα η Κίνα να αγοράσει η Ελλάδα τα αεροπλάνα της Ταιβάν αφού αυτό θα αφόπλιζε μερικώς την Ταιβάν? Και ευχαριστώ θα μας έλεγα καθώς και αν μπορούμε να αγοράσουμε και τα F-16 της

– Η Αμερική δεν νομίζω α έχει κανένα πρόβλημα να της πουλήσει, ειδικά καθώς θα της άρεσε να πιέσει την Κίνα

George_K
Member
Famed Member
George_K

Θυμάστε πως αναγκάστηκε το ΓΕΑ να βγάλει επίσημη διάψευση για τους υποτιθέμενους αεροψεκασμούς?
Ενα και το αυτό….

Spirit
Guest
Spirit

Σε ότι αφορά τα Mirage της Ταιβάν ασφαλώς και δεν έχουν παρθεί αποφάσεις, αλλα ότι υπάρχει ένα θέμα αν θα συνεχίζει με αυτά τα μαχητικά η Ταιβάν είναι γεγονός, άλλωστε πολλές ξένες ιστοσελίδες το αναφέρουν, συνεπώς μην βιαζόμαστε.
Τώρα αν έγινε πρόταση στην ΠΑ, όσοι τα έγραψαν ας μας απαντήσουν ποιες ήταν οι πηγές τους.

Υ.Γ. Ο παυλίδης που γράφει με τον παυλίδη που σχολιάζει έχουν καμιά σχέση;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

«…αλλά ότι υπάρχει ένα θέμα αν θα συνεχίζει με αυτά τα μαχητικά η Ταιβάν είναι γεγονός, άλλωστε πολλές ξένες ιστοσελίδες το αναφέρουν, συνεπώς μην βιαζόμαστε.» Αν θα συνέχιζε με αυτά τα μαχητικά η Ταϊβάν ΗΤΑΝ γεγονός, άλλωστε πολλές ξένες ιστοσελίδες το ΑΝΕΦΕΡΑΝ. Παρελθόν. Το πρόβλημα των Ταϊβανέζων με τα 2000-5 ποτέ δεν ήταν τα ίδια τα μαχητικά, ήταν η στενομυαλιά των Γάλλων να μη θέλουν να τα αναβαθμίζουν, για να “σπρώξουν” το Ραφάλ (και βέβαια ο φόβος τους για το τι θα πει η Κίνα). Ξέρουμε ότι η Ταϊβάν αρέσκεται στο να αναβαθμίζει ό,τι έχει που πλέει, πετάει ή κινείται… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Δεν είναι έτσι :

Ξεκινώντας από την αρχή για την αγορά των -5 όπως και των φρεγατών lAFAYETTE υπήρχαν κατηγοριες διαφθοράς και δωροδοκίας πολιτκών και στρατιωτικών και μάλιστα οι γάλλοι πλήρωσαν και αποζημιώσεις

Από την αρχή τα αεροσκάφη εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα φθοράς και διάβρωσης στο σκάφος και στους κινητήρες με αποτέλεσμα χαμηλές διαθεσιμότητες

Επιπλέον το κόστος χρήσης τους είναι πολύ υψηλότερο από τα F16

Επίσης δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και από την υποστήριξη των γάλλων

Βάλε επίσης και την άρνηση των γάλλων νa τα εκσυχρονίσουν όπως γραφεις

Οποτε οι Ταϊβανέζοι θα τα ξεφορτωθούν σύντομα και θα κρατήσουν τα εκσυχρονισμένα..F-5

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

ΟΚ, δεκτά όλ’ αυτά…

Γιατί τότε επαναπιστοποίησαν τα όπλα τους πρόπερσι; Για να τα πουλήσουν με αυτά;

Spirit
Guest
Spirit

Γιατί δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις… μόλις ολοκληρώσουν το θέμα με τα F-16, ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις.

CKfurious
Member
CKfurious

Που ακριβώς είδατε την επαναπιστοποίηση?
reference/links?

Κάποια είδα για σκάφος κινητήρες ηλεκτρονικά
Dassault-thales-safran

εksυχρονιζουν τα f16 με ρυθμό 20-25 το χρόνο οποτε αφού έχουν τόσα πολλά off κοιτάζουν τα αλλα να πετάνε

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

CKfuriousCKfurious
https://www.defensenews.com/air/2017/12/21/taiwan-fighter-jets-get-new-electronic-warfare-capabilities-in-latest-upgrade/

“Taiwan has already separately allocated $16.7 million for the NCSIST to carry out the life extension of the Mirage 2000’s Mica and Magic 2 air-to-air missiles. Taiwan operates 55 Mirage 2000-5 fighters out of 60 originally delivered in 1997 and 1998.”

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

OK… σε κάποια χρόνια δηλαδή. Το ίδιο λέμε.

Mak
Guest
Mak

Όποιος έχει πάρε δώσε με Κινέζο (οποιονδήποτε) από την κυρίως χώρα, ας τον ρωτήσει την άποψη του για την Ταϊβάν. Ας δοκιμάσει να υπονοήσει ότι η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητο κράτος.
Το θέμα είναι τόσο ταμπού στην Κίνα και γίνεται τόσο μεγάλη πλύση εγκεφάλου από το δημοτικό που δεν μπορείς να μιλήσεις σοβαρά με Κινέζο για το ζήτημα, χωρίς να ανέβουν οι τόνοι.
Πολιτικά καλύτερα να μιλήσεις για το Θιβέτ, παρά για την Ταϊβάν. Δεν αξίζει να κάνουμε εχθρό μας την Κίνα για μερικά μιράζ.

kostas
Guest
kostas

(Source: Defense-Aerospace.com; posted Nov. 25, 2019) UAE Launch $929M Upgrade of Mirage2000-9 Fleet PARIS — Ending years of on-again, off-again negotiations, the United Arab Emirates announced last week that they had awarded several contracts to upgrade their fleet of Dassault Mirage 2000-9 fighters. There has been no formal announcement of the upgrade program, just short statements stretched out over three days at last week’s Dubai Airshow. Dassault first announced that the UAE had decided to upgrade their Mirage 2000-9 fighters two years ago, at the 2017 Dubai Air Show, when it issued a press release saying it “welcomes this decision… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ωραία , τώρα θα μας εξηγήσετε γιατί βάλατε μια πηγή που μιλάει για τα συμβόλαια της Dassault και MBDA με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Γιατί νομίζω ότι το άρθρο μιλούσε για την Ταϊβάν

ΓΙΩΡΓΟΣ
Guest
ΓΙΩΡΓΟΣ

Ναι λες και εάν τα ήταν διαθέσιμα θα τα αγοράζαμε. Αφού ζητάμε έργο για την ΕΑΒ (και καλά) και πάμε παρακαλετά στους αμερικάνους να μας δώσουν έργο για τα F-35 αγοράζοντας και μια μοίρα.Θα μπορούσαν σε αυτή την γεωπολιτική κατάσταση και με την βοήθεια της μαμάς LM να προταθεί να αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ τα Αιγυπτιακά F-16 σε παράλληλο πρόγραμμα με τα δικά μας ( Block 50,30 ) .Γιατί όχι και τα Μirage 2000 EGM μαζί με τα αντίστοιχα Αιγυπτιακά EJ σε -ΜΚ3 (Βέβαια οι Γάλοι θα ήθελαν να πουλήσουν περισσότερα RAFALE οπότε ας τα αποκτούσαμε ως μέρος του συνολικού διακανονισμού).… Read more »

ikaros
Member
ikaros

“κανένα Mirage 2000 στην διεθνή αγορά δεν έχει πωληθεί ως μεταχειρισμένο”

Τα 12 Mirage 2000 της Βραζιλίας προέρχονταν από τα αποθέματα της “Armée de l’air”

Επίσης θεωρώ πως η Κίνα θα ήθελε η Ταιβάν να στερηθεί τα περίπου 60 Γαλλικά μαχητικά αφού ουσιαστικά την αποδυναμώνουν. Σε περίπτωση που ήταν αρνητικοί, θα είκαζα πως γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των 2λιτρων (από πιέσεις των ιδίων στην Γαλλία) και ότι τους συμφέρει να παραμείνουν οι Ταϊβανέζοι με τα Γαλλικά μαχητικά που έχουν θέμα υποστήριξης από το να πάρουν χρήμα και να πάνε σε ΝΜΑ.

Panagiotis
Member
Trusted Member
Panagiotis

Ενδιαφέρον για την ανάλυση του τρόπου σκέψης του μέσου αναγνώστη το γεγονός πως ο καθένας διαβάζει και αναλύει ένα κείμενο σαν αυτό υπό το πρίσμα των δικών του αντιλήψεων και προτιμήσεων για την άμυνα και την διπλωματία.

vasilis
Guest
vasilis

https://mailbox.mnd.gov.tw/
https://www.mnd.gov.tw/english/Publish.aspx?p=74731&title=About%20MND&SelectStyle=Department%20of%20Defense

Παραπανω ειαι η πηγη να στειλετε δημοσιογραφικα ερωτηση να παρετε επισημη απαντηση

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ερώτηση για την δομή των Ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Θα έλεγα ότι το post σου είναι άψογο! Επίσης, και χωρίς να παίρνω θέση αν η ιστορία είναι ένας αστικός μύθος ή κάτι πραγματικό, θα έλεγα ότι εντοπίζω κάτι περίεργο στην ερώτηση και απάντηση στην Βουλή. Η ερώτηση (όπως βγαίνει από το link σας) ρωτάει αν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Άμυνας αν αυτά πουλιούνται, και η απάντηση λέει ότι η Π.Α. δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο (ωστόσο το ερώτημα δεν είναι αν γνωρίζει η ΠΑ, αλλά αν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Άμυνας). Πιθανολογώ ότι δεν υποκρύπτει κάτι η φραστική διαφορά, αλλά σε σχόλια σε άλλο… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Εχει ειπωθει οτι θα συμπληρωθει ο αριθμος mirage. Δεν αναφερεται το πως και το ποτε.

Evanos
Member
Noble Member
Evanos

Κατατοπιστικό άρθρο για να ρίξει φως σε μια είδηση που πλανάται ως φάντασμα στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες.. Γιατί – με βάση την είδηση για την οποία προφανώς δεν έχουν ευθύνη οι μικροί στρατηγοί αναγνώστες των sites- ειναι πολλά τα αεροσκαφη..ειναι κατάλληλα για την Ελλάδα..και ειναι σε χαμηλή τιμή…πόσον μαλλον δε οταν όλο τα πακέτο περιγράφηκε και ως ΑΜΕΣΟ παραγοντας ιδιαίτερα κρίσιμος για την χώρα μας. Παρολαυτά εάν οι στρατιωτικές συναλλαγές της Ταιβάν -οπως περιγράφει το άρθρο- βρίσκονται σε τόσο ασφυκτικό κλοιό απο την Κίνα φαίνεται καπως παράλογο η Γαλλία να κατάφερε να προμηθεύσει τα Mirage 2000-5 στην Ταιβάν την… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει και επίσημη κυβερνητική απάντηση, η σεναριολογία τελειώνει.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

”… σας γνωρίζω ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προσφορά της Π.Α της Ταϊβάν για πώληση αεροσκαφών Mirage…”.

Ομοιως ειχε απαντησει και το ΠΝ για τα ΑΒ.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Α/ΓΕΝ δήλωσε «άγνοια» για συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ περί παραχώρησης δύο Arleigh Burke στο ΠΝ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο” https://www.ptisidiastima.com/peri-arleigh-burke/

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Γιατι απεκλεισε καποιος υπευθυνος απο την ΠΑ να εχει ασχοληθει η πολιτικη εξουσια ή να μην εχει ασχοληθει, με το θεμα; Eδω η πολιτικη ηγεσια στη βουλη λεει πως η ΠΑ δεν έχει περιέλθει εις γνώση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προσφορά της Π.Α της Ταϊβάν, OXI οτι η ιδια η πολιτικη εξουσια γνωριζει ή οχι, το θεμα=αποφευγει να το διευκρινισει, και καλα κανει, αν ετσι πρεπει για δημοσιο ωφελος. Επισημα ο Υπεθα ειπε ‘…. «Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον… Read more »

christos
Guest
christos

Βάσει διαθεσιμότητας οπλικών μέσων ( συντήρηση αργότερα αναβάθμιση ) την έχεις χάσει και θα μου πεις και η Τουρκία το ίδιο βάσει του κυνηγητού στους πιλότους της. Αν βάλεις μέσα Ιπτάμενα Τάνκερ και UAV συνολικά είμαστε μείον με τους απέναντι. Αν πχ μπορούν να απογειώσουν μόνο 100 α/φ αυτά θα μείνουν στον αέρα ενώ τα δικά μας θα πρέπει να επιστρέψουν και μιλάω χωρίς χρήση όπλων μιας και στην χειρότερη απλά οι Τούρκοι θα καταστρέψουν υποδομές και αεροδρόμια χωρίς να απογειώσουν τίποτα. Και το πόσο καλοί είναι οι Patriot το είδαμε από την επίθεση με drones που έγινε από το… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Πανω απο το Αιγαιο, τα αεροσκαφη σε συνδιασμο με τα πυραυλικα/αντιαεροπορικα συστηματα και λοιπα συστηματα ελεγχου, διατηρουν την υπεροχη και σημερα. Το ερωτημα ειναι για το προσεχες αυριο και βεβαιως η συντηρηση, ανταλακτικα και συμπληρωση ειναι προαπαιτουμενα, και οχι αν εχομε ανακτηση υπεροχης, αλλα διατηρηση υπεροχης.

stergios21
Member
Trusted Member
stergios21

τα αεροσκαφη ειναι πραγματικα…υποτιθεμενη ειναι η πωληση

George
Member
George

Κανονικά δεν πρέπει να είναι προς πώληση μια και θα αντικατασταθούν από νέα F-16 για τα οποία μόλις τώρα υπογράφηκε συμβόλαιο αγοράς.
Από εκεί και πέρα όμως η Κίνα θα ήθελε να φύγουν από Ταιβάν και ιδίως να μην καταλήξουν Ινδία.
Ισως και να μας έδινε δάνειο για να τα πάρουμε! smile

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Για να συνεννοηθούμε…
Αεροπλάνα που εκσυγχρονίζεις, κάνεις επαναπιστοποιήσεις στα όπλα το 2017 και σκέφτεσαι να πιστοποιήσεις καινούργια σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία, που πληρώνεις 210εκ σε υποστήριξη πριν 15 μήνες, ΔΕΝ είναι δείγμα πώλησης-απόσυρσης…

Αντίθετα μαχητικά που τα έχεις όπως τα αγόρασες, ΔΕΝ σκέφτεσαι να τα εκσυγχρονίσεις, ΔΕΝ έχεις δώσει επί 15χρόνια ένα ευρώ για υποστήριξη, δεν κάνεις επαναπιστοποιήσεις στα όπλα και δεν προμηθεύεσαι νέα όπλα (βλ. F16 block30/50, Mirage EGM) ΕΙΝΑΙ δείγμα πώλησης-απόσυρσης…

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Εκτος και αν υπαρχει αλλη προταση για νεωτερο αεροσκαφος σε τιμη στην οποια θα αφαιρειται το ποσο πιστοποιησης & αποσυρσης των συγκεκριμενων. Φυσικα υποθεσεις κανουμε. Με τι διαφορα οτι για μας ο χρονος ισως να τρεχει σε αλλους ρυθμους συγκρουσης.

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση από τους Γάλλους και ούτε και η Ταϊβάν ενδιαφέρεται… Είναι δυσαρεστημένοι (σκάνδαλα, μίζες, δεν έμειναν ευχαριστημένοι με τα μιράζ σε γενικές γραμμές)… Έχουν διαλέξει στρατόπεδο και είναι με την Αμερική (βάιπερ) που συνεχίζει να γκρεμίζει γέφυρες με την Κίνα… Αυτό πιστεύουν και γιαυτό τους πληρώνουν… Η προμήθεια νέου τύπου αεροσκάφους είπαμε πολλές φορές δεν είναι η fly away τιμή και τέλος… Άσε που τα F16 τα ξέρουν, τα πετάνε, έχουν τις υποδομές, τους τα δίνουν, έχουν εμπειρία, όπλα, υποστήριξη, ανταλλακτικά, έχουν πιστοποιήσει εγχώρια όπλα και είναι πολύ πιο φτηνά από τα ραφαλ… Ποιος θα υποστηρίξει… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

αφου ειπαμε θα μεινουμε με μιραζ 5 φ16 βιπερ φ16 50 κφ35.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

“Παράλληλα, θα έχουμε συμπληρώσει και το στόλο των Mirage λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών οπλών που φέρουν”

https://www.kathimerini.gr/1059297/article/epikairothta/politikh/n-panagiwtopoylos-anakthsh-ths-enaerias-yperoxhs-ths-elladas-enanti-ths-toyrkias

Δηλαδή αγορά μεταχειρισμένων Mirage (μάλλον ΗΑΕ) για συμπλήρωση αριθμών;;;

Panoutsos
Member
Panoutsos

Λογικά απλά θα τα συμπληρώσουν με αύξηση διαθεσιμότητας

Thras
Member
Famed Member
Thras

και εμένα μου φάνηκε ότι θα κινηθούμε γαι περισσότερα -5, αλλά από τις δηλ΄’ωσεις μέχρι τις πράξεις, υπάρχει απόσταση. Θα δούμε.

Spirit
Guest
Spirit

Μακάρι, έστω και ότι ασπάξουμε από τα RDY-2 και τους υπολογιστές αποστολής από τα ΗΑΕ.

kostas
Guest
kostas

Kimon

“Ωραία , τώρα θα μας εξηγήσετε γιατί βάλατε μια πηγή που μιλάει για τα συμβόλαια της Dassault και MBDA με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Γιατί νομίζω ότι το άρθρο μιλούσε για την Ταϊβάν”

ΔΙΟΤΙ δέν υπάρχει περίπτωση να έρθει στην Π.Α μέτα από αυτό το συμβόλαιο 836 εκ.ευρώ των Μ-2009 ούτε καν ενα φτερό, (χήνας) οπότε ας αφήσουμε τις φαντασιώσεις και το σανό που προσφέρουν ΠΕΡΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ απο οποιαδήποτε πηγή, και ας αξιοποιήσουμε οτι διαθέτουμε στον μέγιστο βαθμό μέχρι να λιώσουν στον αέρα.

Spirit
Guest
Spirit

Tα HAE θα εκσυγχρονίσουν 42 Mirage πάντως.
Δεν λέω ότι θα σπρώξει τα υπόλοιπα, απλά ίσως θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μερικά υποσυστήματα που θα ξηλωθούν.
Οπότε το μόνο που διαφαίνεται σήμερα μόνο είναι η απόσυρση των Γαλλικών 2000-5

Thras
Member
Famed Member
Thras

Είτε πάρουμε τα υπόλοιπα -9, είτε υποσυστήματα για εκσυγχρονισμό των δικών μας EGM θα ήταν και τα δύο πολύ θετικά σενάρια… Αν κάναμε και τα δύο, ακόμα καλύτερα!

Spirit
Guest
Spirit

Είναι και του Καταρ τα 2000-5, αλλά τα αφήνω εκτός αυτά με βάση τις πιθανότητες. Πρέπει όμως να κάνουμε και κίνηση και για αυτά, έστω και αν μας αρνηθούν.
Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αν και δεν βλέπω να ασχολείται κανείς σοβαρά, τα πάρει όλα η ΛαΜια.

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Ερωτησεις κρισεως τοσο προς την Πτηση οσο και προς τους συμφορουμητες… Ας υποθεσουμε πως τα Μ2000-5 της Ταιβαν πωλουνται…που ΔΕΝ…Τουλαχιστον οχι ακομα. 1)Τι να θελει περισσοτερο η Κινα.Να τα αγορασει η Ελλαδα η να τα αγορασει…καμμια Ινδια που ειναι και διπλα; 2)Επενδυτης μεγαλος η Κινα ναι….Διαφωνει ο “εναρετος” ομως αφου αναμεσα στα αλλα που τολμησε και ψιθυρισε στον Τραμπ…ειπε οτι θα σταματησει τις Κινεζικες επενδυσεις στην Ελλαδα στα δικτυα(5G) και θα περιορισει αλλες.Ισχυει;…θα δειξει. 3)Τι θα γινει αν αυριο π.χ οι φορμοζαιοι αποφασισουν να αγορασουν Rafale ζητοντας να διαθεσουν τα τυροπυτακια τους μεσω Γαλλιας; Οι πουρκουαδες θα πουν….pourquoi; 4)Οι Αμερικανοι… Read more »

Alexis
Guest
Alexis

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι είναι ότι χειρότερο υπάρχει στο after market,αν δεν πάς με τά νερά τους είσαι χαμένος.Οτι έχουμε πάθει με τά Μιράζ θα πάθουμε και αν αγοράσουμε και τίς φρεγάτες τους.Οι Γάλλοι είναι αρπακτικά και εκβιαστες,οι Αμερικάνοι μπορεί να θέλουν να αγοράσεις από αυτούς αλλά κάνουν επενδύσεις και σου δίνουν και δουλειές, κοίτα τι γίνεται στην ΕΑΒ από το 1990.

Spirit
Guest
Spirit

Οι Γάλλοι έχουν δημιουργήσει πολύ λιγότερα προβλήματα από τους Αμερικάνους. Από που έχει προκύψει αυτός ο μύθος είναι ακατανόητο. Να μου πεις πες-πες, γράψε-γράψε κάτι μένει.
Λογικό η ΕΑΒ να έχει πάρει έργο αφού από την LM αφού οι παραγγελίες του αμερικάνικου μαχητικού ειναι πολλαπλάσιες.