29.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Bomber Gap: Το σοβιετικό τέχνασμα που οδήγησε στην κατασκευή σχεδόν 3.000 αμερικανικών...

Bomber Gap: Το σοβιετικό τέχνασμα που οδήγησε στην κατασκευή σχεδόν 3.000 αμερικανικών βομβαρδιστικών

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 17 Δεκεμβρίου 1947, το διηπειρωτικό βομβαρδιστικό B-47 Stratojet της Boeing, εισήλθε σε υπηρεσία με την USAF. Η εποχή των αεριωθούμενων βομβαρδιστικών είχε φτάσει.  Οι Ρώσοι από την άλλη, δεν είχαν ούτε κατά διάνοια να παραθέσουν κάτι αντίστοιχο. Αν και προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα βομβαρδιστικό ανάλογων ικανοτήτων, το Tu-16 δεν μπορούσε με τίποτα να πλησιάσει τις δυνατότητες των αμερικανικών αεροσκαφών. Ο Στάλιν απαίτησε τη κατασκευή ενός βομβαρδιστικού με κινητήρες τζετ, που θα μπορούσε να πλήξει στόχους στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν το Myasishchev M-4 (Bison), που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν το επίκεντρο του μεγαλύτερου έως τότε hoax, με το οποίο οι Σοβιετικοί θα έβαζαν σε μπελάδες τους Αμερικανούς.

Αρχικά ο Στάλιν απευθύνθηκε στον πασίγνωστο σχεδιαστή αεροσκαφών Andrei Tupolev, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε με πείσμα να κατασκευάσει ένα αεριωθούμενο διηπειρωτικό βομβαρδιστικό, γνωρίζοντας πως η ρωσική τεχνογνωσία πάνω σε κινητήρες τζετ, δεν του επέτρεπε αυτό το εγχείρημα. Στη πρόκληση απάντησε ένα μαθητής του, ο Vladimir Myasischev, δημιουργώντας το Myasishchev M-4 (κωδική ονομασία NATO «Bison»), ως ένα τετρακινητήριο τζετ βομβαρδιστικό που θα μπορούσε να επιφέρει πυρηνικό πλήγμα στις ΗΠΑ.

Το Bison πρωτοπέταξε σύντομα μετά την πρώτη πτήση του Boeing B-52 Stratofortress και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Κόκκινη Πλατεία, την Πρωτομαγιά του 1954. Το αεροσκάφος αποτέλεσε έκπληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν ιδέα πως οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει αεριωθούμενο βομβαρδιστικό, που φαινομενικά μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ. Η πρώτη αναφορά για το Bison στις ΗΠΑ, έγινε στο τεύχος του περιοδικού Aviation Week στις 15 Φεβρουαρίου 1954, με τη περιγραφή να κάνει λόγο για ένα νέο σοβιετικό αεροσκάφος που μπορεί να βομβαρδίσει με πυρηνικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιούλιο του 1955, Αμερικανοί παρατηρητές είδαν 28 Bisons σε δύο ομάδες κατά τη διάρκεια μιας σοβιετικής αεροπορικής επίδειξης στο Tushino. Η επίδειξη όμως ήταν μια καλοστημένη φάρσα των Σοβιετικών. Η πρώτη ομάδα των δέκα αεροσκαφών, επανάλαβε τη διέλευση, μαζί με ακόμη οκτώ αεροσκάφη, με τους Αμερικανούς να νομίζουν πως είδαν 28, αντί για 18 Bisons. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πίστεψε ότι τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά ήταν σε μαζική παραγωγή και η CIA εκτίμησε ότι 800 θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 1960.

Οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν πως είχαν υπερεκτιμήσει τις ικανότητες του Bison. Αν και αρχικά παρουσιάστηκε ως διηπειρωτικό βομβαρδιστικό, η εμβέλειά του δεν ξεπερνούσε τα 8.500 χιλιόμετρα, γεγονός που δεν του επέτρεπε να φτάσει στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον να επιστρέψει πίσω στη βάση του. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το γραφείο σχεδιασμού του Myasishchev εισήγαγε την μοντέλο 3Μ, γνωστό στη Δύση ως «Bison-B», το οποίο ήταν σημαντικά πιο ισχυρό από την προηγούμενη έκδοση, αλλά και πάλι δεν είχε το αναγκαίο βεληνεκές για να φτάσει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξαπάτηση, οδήγησε στο λεγόμενο «Bomber Gap«, δηλαδή των αντίληψη των Αμερικανών πως οι Σοβιετικοί διέθεταν τεράστιες ικανότητες αεροπορικού βομβαρδισμού, σε σχέση με τους Αμερικανούς. Αποτέλεσμα της σοβιετικής εξαπάτησης, ήταν να δημιουργηθεί ένας τεράστιος στόλος 2.892 αμερικανικών βομβαρδιστικών (περί τα 2.032 B-47, 744 B-52 και 116 B-58) που σε περίπτωση πολέμου, θα χτυπούσαν χιλιάδες στόχους στα εδάφη της ΕΣΣΔ. Δείτε σχετικό άρθρο μας εδώ.

Με τον Πρόεδρο Dwight Eisenhower να είναι σκεπτικός για το Bomber Gap, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν κατασκοπευτικές πτήσεις με αεροσκάφη U-2, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Οι πρώτες πτήσεις U-2 ξεκίνησαν το 1956. Μια από τις πρώτες, η Mission 2020 με πιλότο τον Martin Knutson στις 4 Ιουλίου 1956, πέταξε προς το σοβιετικό αεροδρόμιο Engels-2, κοντά στο Saratov, και φωτογράφησε 20 βομβαρδιστικά Μ-4 Bison (αργότερα αποκαλύφθηκε πως η συγκεκριμένη αποστολή δεν πλησίασε καν το στόχο της). Πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό τους με αυτό των σοβιετικών βάσεων βομβαρδισμού (περί τις 1.100), οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι οι Σοβιετικοί διέθεταν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες τέτοια αεροσκάφη. Μετέπειτα κατασκοπευτικές αποστολές αλλά και πληροφορίες από τα εργοστάσια κατασκευής των M-4, κατάφεραν να διαψεύσουν τις αρχικές ανησυχίες και ήδη από το 1958, οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης.

Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε πως το M-4 ήταν ανίκανο να εκπληρώσει τους αρχικούς στόχους του και η εμβέλειά του περιοριζόταν σε περίπου 8.500 χιλιόμετρα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι Σοβιετικοί δεν είχαν ακόμη βάσεις στο εξωτερικό (πχ στη Κούβα) και έτσι το Μ-4 δεν μπορούσε να επιτεθεί στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον για το M-4 σταδιακά υποχώρησε και Σοβιετικοί κατασκεύασαν μόνο 93 αεροσκάφη, πριν η γραμμή παραγωγής κλείσει το 1963. Η μεγάλη πλειοψηφία χρησιμοποιήθηκαν ως ιπτάμενα τάνκερ ή αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης.

Το ακριβές κόστος της ευφυέστατης σοβιετικής εξαπάτησης είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα ήταν υψηλό για τους Αμερικανούς, με τους τελευταίους να κατασκευάζουν 2.892 νέα βομβαρδιστικά, που σε σημερινές τιμές, μεταφράζεται σε κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αρχική δημοσίευση 10 Δεκ. 2017


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aris

Ίσως και να βόλευε τους Αμερικανούς αυτός ο μεγάλος! αριθμός για λόγους κούρσας εξοπλισμών και τουλάχιστον δικαιολόγησης στους φορολογούμενους….η CIA ήταν και είναι μανούλα στο να μαγειρεύει νούμερα και πολλά άλλα…βλέπε Ιράκ και WMD

G

βασικα δεν προκειτε για εξαπατηση αλλα για λαθος εκτίμηση
αλλωστε απο το 56 προσπαθησαν να δουνε τι ακριβως ειχαν οι σοβιετικοι
αν προσθεσουμε και το οτι το στρατοβιομηχανικο συμπλεγμα κατι τετοια θελει για να ανεβασει τον προυπολογισμο τους και τις αγορες τους αντιστοιχα σιγουρα δεν μιλαμε για εξαπατηση

Nikolaos

Όταν ο Κέννεντυ κινήθηκε με αρκετή αυτοπεποίθηση τον Οκτώβριο του 1962 (“καραντίνα” Κούβας), υποχρεώνοντας την ΕΣΣΔ σε άμεση απόσυρση των πυραύλων (όπως όλοι οι μεγάλοι, δεν ταπείνωσε τον αντίπαλο, γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ και ότι τα ressentiments έχουν το δικό τους βαρύνοντα ρόλο στην κίνηση της ιστορίας, δεχόμενος την απόσυρση των Thor από την Τουρκία, αλλά σε ύστερο χρόνο, για να μην του πέσουν τα μούτρα εντός ΗΠΑ), η αυτοπεπόιθησή του αυτή στηριζόταν ακριβώς στα 1500 (πλέον) Β-47, 630-700 Β-52 & 116 (μη ανασχέσιμα) Β-58. Πιθανώς βέβαια τα μη ανασχέσιμα να ήταν περισσότερα, το MiG-21 αριθμούσε μόλις… Read more »

Nikolaos

Ενδιαφέρον έχουν, ακόμη, τα εξής ερωτήματα: 1. Αν ο άξεστος Χρουστσώφ δεν είχε καταληφθεί από τη βλακώδη ιδέα ότι οι πύραυλοι καθιστούν τα αεροσκάφη περιττά (βλ. και Duncan Sandys στη Βρετανία την ίδια περίοδο), αποκλείεται η παραγωγή του Μ-4/3Μ να έφθανε πράγματι κάποιες εκατοντάδες (σίγουρα όχι τα 744 του Β-52, άλλες οι βιομηχανικές δυνατότητες εκείνη την εποχή …); Στην περίπτωση αυτή, δεν θα υπήρχε επαρκές κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη του τύπου, προς απόσβεση της κολοσσιαίας επένδυσης; 2. Αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δεσμεύσει τόσους πόρους στη στρατηγική αεροπορία (αλλά και την τακτική αεροπορία σχεδόν αποκλειστικά στην αποστολή της πυρηνικής κρούσεως,… Read more »

4Horsemen

Νομίζω ότι η πρόσφατη ανάρτηση αναγνώστη με τις πάνω από 3.000 (!) απώλειες αμερικανικών αεροσκαφών στον πόλεμο του Βιετνάμ, σάς δικαιώνει απόλυτα σχετικά με το 2ο ερώτημά σας…

dimitrov

Όπως ορθά παρατηρεί και ο Άρης παραπάνω οι Αμερικάνοι (CIA και ότι άλλο) ήταν ιδιαίτερα δεκτικοί στο να εξαπατώνται μέχρι σχετικά πρόσφατα. Ιδιαίτερα αν η εξαπάτηση φέρνει κολοσσιαία συμβόλαια στην αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία και την πολεμική βιομηχανία γενικώς. Για μένα δεν είναι τόσο κακό καθότι πόλεμος πατήρ πάντων κι έτσι το χρήμα κάνει κύκλους, πολλαπλασιάζεται και αναδιανέμεται. Από την άλλη κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε αλλού. Κι έτσι να αρχίσει μια ωραία φιλοσοφική συζήτηση για το που είναι καλύτερες οι αρπαχτές. Στα όπλα, στα φάρμακα, σε “ολυμπιακούς αγώνες”, σε παγκόσμια κύπελλα κλπ,κλ,κλπ.… Read more »

Manolis

Nαι, παντα ευκολα εξαπατουνται απο τους ρωσους οι αμερικανοι, οπως και στις μερες μας. Τεσπα. Πολυ ενδιαφερον στο βαθος στην πρωτη φωτο, ενα σπανιοτατο Myasishchev M-17 Stratosphera!

Γιώργος70

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 1.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουλίου / 7 Αυγούστου 1822: Μάχη των Δερβενακίων, η συντριβή του Δράμαλη

Σε μια από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες μάχες της επαναστάσεως, οι Έλληνες καταστρέφουν μια ολόκληρη τουρκική στρατιά 30,000 ανδρών ενεδρεύντάς την στα στενά των...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 322 π.Χ. : Μάχη της Κρανώνος

– Η είδηση του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου προέτρεψε πολλές ελλαδικές πόλεις-κράτη να επαναστατήσουν κατά της μακεδονικής εξουσίας.Αρχικά, σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, νικώντας τις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 1946: Η κρίση με την ΕΣΣΔ οδηγεί την Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης

Κρίση ξεσπά στις Σοβιετο-Τουρκικές σχέσεις όταν οι Σοβιετικοί απαιτούν με νότα την απελευθέρωση των περιορισμών της συνθήκης του Montreux για την ελευθεροπλοΐα στα Στενά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 2008: Ο Πόλεμος της Νότιας Οσσετίας, η σύγκρουση των 10 ημερών

Σε μια απονενοημένη κίνηση, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, ο γεωργιανός στρατός προσβάλει τις αυτόνομες περιοχές Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας.Οι περιοχές αυτές,...

Η άφιξη των πρώτων Mirage F.1CG στην Τανάγρα

Στις 5 Αυγούστου του 1975 προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Mirage F.1CG. Ήταν το 101 και το 102. Την επομένη ημέρα έφτασαν άλλα...
- Advertisement -