12 C
Athens
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

- Advertisement -

Του Θανάση Γραμματικού

Το 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής. Το 1976 υπογράφηκε συμβόλαιο παράλληλης ανάπτυξης πρωτοτύπων από διάφορες εταιρίες με σκοπό να υπάρξει ανταγωνισμός για καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι οι τρεις εταιρίες που ανέλαβαν την ανάπτυξη πρωτοτύπων παρουσίασαν η μεν Chrysler έναν σταθερού τύπου, ενώ η Northrop και Emerson παρουσίασαν δύο μοντέλα πυργίσκων οι οποίες συνοδεύτηκαν από εκτενείς δοκιμές που περιλάμβαναν και εκτοξεύσεις βλημάτων.
Τελικά στο τέλος του 1976 επελέγη το μοντέλο που παρουσίασε η Emerson. Έτσι υπογράφηκε συμβόλαιο για την παραγωγή δέκα οχημάτων δοκιμαστικά. Το 1978 άρχισε η μαζική παραγωγή του συστήματος, το οποίο κωδικοποιήθηκε σαν M901 Improved TOW vehicle ITV και τοποθετούνταν στο σκάφος του ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου μεταφοράς προσωπικού M 113 A1.

Τα πρώτα 1.100 ITV παραδόθηκαν στον αμερικανικό στρατό μέχρι το Μάιο του 1981. H παραγωγή συνεχίστηκε και συνολικά κατασκευάστηκαν 3.200 ITV για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Με την εισαγωγή όμως σε υπηρεσία των TOMA M2 Brandley σε μεγάλους αριθμούς και λόγω του ότι είναι εφοδιασμένο το καθένα όχημα με δίδυμο εκτοξευτή TOW, τα ITV παραγκωνίστηκαν και παραχωρήθηκαν στις εφεδρίες του αμερικανικού στρατού και την εθνοφρουρά. Τα τελευταίας παραγωγής ITV χαρακτηρίζονται σαν M 901 A1 και έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης όλων των εκδόσεων του πυραύλου TOW.

Παρόλο που αρχικά ο πυργίσκος TUA σχεδιάστηκε για να τοποθετείται σε M113 A1 είναι κατάλληλος για τοποθέτηση σε μια μεγάλη ποικιλία ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαουδική Αραβία έχει εξοπλίσει 224 ιταλικής κατασκευής τεθωρακισμένα VCC-I με τον ίδιο πυργίσκο.
Επίσης είναι εγκατεστημένος και σε 96 τροχοφόρα οχήματα LAV 8X8 των Αμερικανών πεζοναυτών, όπως επίσης έχει υιοθετηθεί και από τον ολλανδικό στρατό, ο οποίος το έχει συνδυάσει με το εκεί κατασκευαζόμενο (κατόπιν αδείας) AIFV της F.M.C. Το M 901 AI ITV αποτελείται από το σκάφος του κλασικού ΤΟΜΠ M 113 AI το οποίο φέρει έναν πυργίσκο M27 στην οροφή.

Ελληνικό Πεζικό: από δύναμη υποστήριξης σε δύναμη κρούσης

Στο εμπρόσθιο τμήμα του πυργίσκου προστατευόμενος μέσα σε θωράκιση βρίσκεται ο μεταφορέας ειδώλου και εκατέρωθεν αυτού δύο θέσεις εκτοξευτών πυραύλων TOW. O πυργίσκος περιστρέφεται κατά 360ψ με ταχύτητα 35ψ ανά δευτερόλεπτο και η κεφαλή του εκτοξευτή μπορεί να ανυψωθεί +34ψ ή να πάρει αρνητική γωνία -30ψ. Αυτό επιτρέπει στο ITV να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κεκλιμένες επιφάνειες εδάφους, με δυνατότητα απόκρυψης του κυρίου σκάφους πίσω από εμπόδια ή λόφους έτσι ώστε να αποκαλύπτεται μόνο ο πυργίσκος.

Όταν το όχημα κινείται, ο εκτοξευτής είναι συμπτυγμένος στην οροφή του σκάφους, κάνοντάς το να μη διαφέρει και πολύ από το κλασικό M113AI. Χρειάζονται μόνο είκοσι δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα σταματήσει το όχημα για να ενεργοποιηθεί και να έρθει σε θέση βολής ο εκτοξευτής και στη συνέχεια να εγκλωβιστεί ο στόχος.

O χρόνος που μεσολαβεί από την πρόσκρουση του πρώτου βλήματος στο στόχο μέχρι τον εγκλωβισμό του δεύτερου στόχου (με ταυτόχρονη μεσολαβήση περιστροφής του πύργου κατά 12,5ψ) είναι 4,25. O πυροβολητής ανιχνεύει και εγκλωβίζει το στόχο διαμέσου του συστήματος μεταφοράς ειδώλου, το οποίο μπορεί να συζευχθεί οπτικά είτε με το κλασικό σκοπευτικό ημέρας (day-sight) ή το σύστημα νυχτερινής σκοπεύσεως (night-sight) με τη βοήθεια τηλεχειρισμού. Επιπρόσθετα με τη βοήθεια του οπτικού συζεύκτη ο πυροβολητής έχει τη δυνατότητα παρατήρησης του εξωτερικού με ευρύ πεδίο θέας για την ανίχνευση στόχων.

ΑΠΟΨΗ: Όταν το Ισραήλ “ξεφτιλίζει” αυτά που θεωρούμε “υπερόπλα”, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να “σφυρίζουμε αδιάφορα” (ή Kornet vs Trophy σημειώσατε 2)

H καθοδήγηση και η σκόπευση του ITV είναι παρόμοια με αυτή του κλασικού TOW της φορητής έκδοσης και τα στοιχεία που το απαρτίζουν μπορούν να αφαιρεθούν από το όχημα. Χάρη σε έναν τρίποδα που μεταφέρεται στο εσωτερικό, συγκροτείται μια πλήρης επίγεια πλατφόρμα εκτόξευσης. Από τη στιγμή που θα εκτοξευθούν και τα δύο βλήματα που φέρει ο πυργίσκος γίνεται η σύμπτυξή του προς το πίσω μέρος του σκάφους όπου γίνεται η επαναγέμιση σε χρόνο 40. O γεμιστής προστατεύεται κατά τη διάρκεια της χειροκίνητης επαναγέμισης από το θώρακα του σκάφους. Εκτός από τα δύο έτοιμα προς εκτόξευση βλήματα μεταφέρονται άλλα δέκα εφεδρικά στο εσωτερικό του οχήματος. Ένα πολυβόλο των 7,62 mm βρίσκεται στην οροφή του σκάφους για εγγύς άμυνα με απόθεμα 2.000 βολίδων.

Βρίσκεται σε υπηρεσία στις κάτωθι χώρες: Αίγυπτος , Ελλάς (366), Ιορδανία, Κουβέιτ, Πακιστάν , Σαουδική Αραβία, και τέλος Η.Π.Α. (στρατός και πεζοναύτες), αποσυρμένα ή σε αποθήκευση πλέον, αρχικά είχαν παραλάβει 3.500 περίπου οχήματα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ M901 TUA

ΠΛΗΡΩΜΑ: ένας πυροβολητής
ΚΥΡΙΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ: διπλός εκτοξευτής αντιαρματικών βλημάτων TOW
ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΟΣ: 1X7,62 mm MG πολυβόλο
ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΚΑΠΝΟΓΟΝΩΝ: προαιρετικοί
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ: βλήματα TOW 2+10, πολυβόλο 7,62mm2.000

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΥΡΓΙΣΚΟΥ

Περιστροφή: 360ο
ρυθμός περιστροφής: 35ο  ανά δευτερόλεπτο
ανύψωση: +34ο
κατάπτωση: -30ο

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ

σκοπευτικό πρόσκτησης: μεγέθυνση X2,8, πεδίο θέας 25ο
σκοπευτικό ημέρας (day-sight): μεγέθυνση X13 πεδίο θέας 5,5ο
υπέρυθρο σκοπευτικό νυκτός: AN/TAS-4 μεγέθυνση X4 ευρύ πεδίο θέας 3,4ο Χ6,8ο , μεγέθυνση X12 στενό πεδίο θέας 1,1ο Χ2,2ο
περισκόπιο αρχηγού ομάδος: 360ο  περιστροφή, +10ο /-20ο
(όχημα M901)
ανύψωση/κατάπτωση, με μεγέθυνση X4 και πεδίο θέας 12,5ο

ΥΨΟΣ TOY ΕΚΤΟΞΕΥΤΗ ΑΠΟ THN ΟΡΟΦΗ TOY ΟΧΗΜΑΤΟΣ (M901) Συμπτυγμένο 1,08 μέτρα σε ανάπτυξη1,52 μέτρα
ΤΑΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ 24V DC

1η δημοσίευση περιοδικό ΠΤΗΣΗ 110 – Φεβρουάριος 1994

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki

Πάνω στο θέμα αυτό, γνωρίζει κανείς αν τα ITV θα δεχθούν τους νέους TOW 2B Aero που προμηθεύεται ο ΕΣ;

jim40

Μήπως να κάναμε την μετάδοση εικόνας από το σκοπευτικό ψηφιακή? Σε μια οθόνη ή να έχει δύο οθόνες ο σκοπευτής μια για το σκοπευτικό ημέρας και μια για το θερμικό

neuromancer

10 βλήματα μεσα στο Μ113 είναι μεγάλη σπατάλη δεδομένης της ανύπαρκτης ανθεκτικότητας του Μ113 στο σύγχρονο πεδίο μάχης! Θα προλάβει να ξαναγεμίσει μετά τα 2 πρώτα?

jim40

Από καλυμμένη θέση κάνει βολή. Ποιό άλλο όχημα θα πρότεινες για να τοποθετηθεί ο πύργος του TOW?

neuromancer

Θα είδες στο Ναγκόρνο πώς έσκαγαν τα “καλυμμένα” στα αναχώματα και στους λάκκους τεθωρακισμένα. Perfect sitting ducks. Δεν έχω να προτείνω κάτι – δεν είμαι ειδικός. Απλά έτυχε να υπηρετίσω σε ΛΑΤ πριν 20+ χρόνια. Ίσως στα αναμενόμενα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που περιμένουμε από ΗΠΑ.

jim40

Και εγώ υπηρέτησα σε ΛΑΤ. Πλήν κάποιον Ισραηλινών όλα τα Α/Τ σε ελαφρά θωρακισμένα οχήματα βρίσκονται. Όσο για το θέμα των UAV υπάρχουν και αντίμετρα αλλιώς και μόνο με τον φόβο της εχθρικής αεροπορίας δεν έπρεπε να επιχειρεί κανένα όχημα

chikichiki

Τα καλυμμένα έσκαγαν λόγω επίθεσης από αέρος, κανένα όχημα τ/θ ή μη δεν επιβιώνει από αεροπορική προσβολή ακριβείας. Απέναντι σε όπλα ευθυτενούς τροχιάς η επιβιωσιμότητά του λογικά παραμένει υψηλή.

Neoklis

Δηλαδή το Μ113 επιβιώνει σε βολή από 30mm;

chikichiki

Απάντησα σε χρήστη ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγκρουση του Αρτσάχ. Εκεί όσα τ/θ “είδαμε” να ανατινάζονται, προσβλήθηκαν από αέρος, άρα δεν υπήρχε λόγος να κατακριθεί το M113 συγκεκριμένα γιατί κανένα όχημα δεν επιβιώνει τέτοιας προσβολής. Δηλαδή καμία σχέση με 30χλστ και άρα αδυνατώ να καταλάβω ποιος ο σκοπός της αναφοράς αυτής. Αν πάλι το πρόβλημα προέρχεται από κάποια δοξασία η οποία λέει ότι ντε και καλά ένα όχημα πρέπει να αντέχει βολή 30χλστ, αν δεν απατώμαι τα βλήματα 30χλστ διαπερνούν κάθε υπαρκτό όχημα στο σημερινό πεδίο της μάχης πλην αρμάτων και ίσως ορισμένων ΤΟΜΑ στην μπροστινή θωράκιση.

Lefteris

Είναι άχρηστο όπλο εξαιτίας του φορέα του. Τι ακριβώς μπορεί να συνοδεύσει; Τροχοφόρα των οποίων έχει κλάσμα της ταχύτητας τους ή οποιοδήποτε άρμα μας;
Δεν συζητάμε για προστασία του πληρώματος…

Στα χαλυβουργεία και προμήθεια 4πλων Spike NLOS/ ER II επί τροχοφόρων ή αναβαθμισμένων Λεωνίδας.

FOX

Δεν ξέρω πόσα είναι επιχειρησιακά από τα Λεωνίδας, αλλά από έξτρα θωρακίσεις, θα ήταν καλύτερα να μπει ένας RWS με 30mm chain gun και 2 Spike LR μαζί με αντιIR δίχτυα παραλλαγής.

jim40

Δηλαδή τι φορέα θα πρότεινες? Οι φορείς Α/Τ απειλούνται από τους ίδιους πυραύλους που καταστρέφουν άρματα μάχης

evaggelos

θωρακιση δεν μπορει να παρει ο συγκεκριμενος τυπος?

jim40

Μπορεί αλλά μην περιμένεις και πολλά πράγματα όταν με τον ίδιο πύραυλο μπορεί να καταστραφεί άρμα μάχης

christos_choris_a

Ο πυργίσκος TUA μπορεί να τοποθετηθεί στα Μ-1117 που θα έρθουν μέσα στο 2021 ; Τα πλεονεκτήματα τόσο σε αντοχή της θωράκισης όσο και ταχύτητας, επιτάχυνσης, ευελιξίας αλλά και μικρότερου στόχου στον αντίπαλο θα ήταν σημαντικά. Θεωρώ βέβαιο οτι θα εξπλιστούν με τους αναβαθμισμένους TOW που περιμένει ο Ε.Σ..

jim40

Πόσο καλύτερη θωράκιση έχει το Μ1117 από το Μ113? Και τα δύο ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Εξάλλου η ερπύστρια υπερτερεί σε κινητικότητα σε σχέση με τους τροχούς

Apostolis

Αν δεν λυθεί το πρόβλημα των τουρκικών εξοπλισμένων ΜΕΑ (bayractar, akinci κλπ) δεν θα έχουν πολύ τύχη όλα αυτά τα οχήματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

FOX

Ξέρεις στην περιοχή πέρα από την ΠΑ, υπάρχουν και τα TOR… δεν επαρκούν βέβαια για να καλύθφούν οι ανάγκες, αλλά πόσο μακριά να πάει ένα TB2…

christos_choris_a

Θεωρώ βέβαιη την ανάπτυξη ενός drone αυτοκτονίας με 70% τουλάχιστον Ελληνική προστιθέμενη αξία μέσα στην επόμενη διετία. Τα TOR ενδεχομένως να μη μπορούν να φτάσουν το ύψος των Bayraktar και Akinci και η προμήθεια ενός σύγχρονου αντιαεροπορικού μέσης ακτίνας δράσης όπως το MEADS είναι ασύμφορη για τα δεδομένα της χώρας.

FOX

θα προτιμούσα ένα VBL ή καποιο όχημα 4Χ4 μεγαλύτερης ευκινησίας εκτός δρόμου, με 4 κορνετ ή 4 Spike LR!
comment image

SAAB

Εάν κρίνω από το άρθρο ο ΣΞ του δίνει μεγάλη σημασία. Επιβάλετε η βελτίωση της θωράκισης των Μ-113 από την eodh σε συνδυασμό με συστήματα αυτοπροστασίας από Ισραηλινές εταιρείες. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορούμε να έχουμε.

christos_choris_a

Το να τοποθετούμε σύστημα ενεργητικής προστασίας σε ΤΟΜΑ και μάλιστα απαρχαιωμένο είναι οικονομικός μαζοχισμός. Ας τοποθετήσουμε πρώτα στα Leopard II και στα Μ-2 Bradley όταν με το καλό έρθουν. 366 οχήματα με τέτοιες δυνατότητες δεν τα σαβουριάζεις τόσο αψήφηστα πόσο μάλλον στην σημερινή συγκυρία. Ο εξοπλισμός τους με τους νέους TOW και η τοποθέτηση κάποιων απ’ τους πυργίσκους TUA σε M-1117 θα ήταν καλή εξέλιξη.

SAAB

Ότι χρειαζόμαστε συστήματα αυτοπροστασίας σε όλα είναι γεγονός. Το σχόλιό μου ήταν επί του προκειμένου.

Jomasprot

Τι αναμνήσεις! Εννέα μήνες θητεία στον 7ο ΛΑΤ (Λευκίμμη Έβρου) προ 20ετίας! (2000 Α΄ ΕΣΣΟ).
Θυμάμαι ότι τα επιχειρησιακά σχέδια προέβλεπαν σε περίοδο επιχείρησεων την ανάπτυξη κάθε οχήματος (η μονάδα είχε 18) σε μία και μοναδική σταθερή θέση (!!), η οποία προφανώς θα γινόταν άμεσα γνωστή στον αντίπαλο (ή θα την ήξερε ήδη πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, αυτός είναι ο ρόλος της συλλογής πληροφοριών, ή θα τη μάθαινε άμεσα – σήμερα με μια πτήση UAV, ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν Beyraktar, θα μας είχαν λιανίσει). Δηλαδή ο ορισμός του sitting duck!
Από προσωπική εμπειρία θεωρώ και εγώ το Μ-113 ως κακό φορέα, που περιορίζει τις δυνατότητες επιχειρησιακής αξιοποίησης του όπλου. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα πάνω σε κάτι πιο ευκίνητο (VBL ή Hummer), παράλληλα βέβαια με αναθεώρηση των σχεδίων στατικής άμυνας και του αντίστοιχου δόγματος εκπαίδευσης.

Neoklis

Οι εικόνες πάντως δείχνουν βολές με την αρχική έκδοση του TOW,ούτε καν την έκδοση Improved ούτε καν την έκδοση ΤΟW 2…ίσως να είναι παλιές οι φωτό ,ή απλά να εξαντλείται το υπάρχον παλιό απόθεμα …προσωπική γνώμη η ενσύρματη καθοδήγηση του βλήματος είναι η βασική του αδυναμία στο τωρινό πεδίο μάχης …δεν μπορεί να έχεις τέτοιο σύστημα δίπλα στους Hellfire ή τους Kornet…ο χρόνος τάξης και βολής για ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα σημερινά δεδομένα ,ίσως η χρήση τους σαν ύστατη άμυνα σε αντί αποβατικό ρόλο έχει περισσότερη αξία είτε επάνω σε Μ113 ή άλλο όχημα φορέα …

Neoklis

Η έκδοση ΤOW 2Β μπήκε σε παραγωγή το 1987…εμείς τώρα τους θυμηθήκαμε;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!

Πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ έστειλαν LoA (Letter of Acceptance) στην Ελληνική πλευρά, για την παραχώρηση 1.200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων τύπου Μ1117 Guardian. H LoA...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

28
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Σαχέλ στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

Ο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, αντιμέτωπος με ευρωπαϊκό “μαστίγιο και καρότο”

Οι Ευρωπαίοι, έχοντας «καεί» από τις μεταστροφές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα θέσουν σήμερα τους όρους τους στον απεσταλμένο του, τον Μεβλούτ...

To deal της χρονιάς: 50 F-35 αγοράζουν τα Εμιράτα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η φημολογούμενη αγορά μαχητικών F-35Α από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνεται πραγματικότητα, με την παραγγελία να αφορά 50 αεροσκάφη...

Ο Ερσίν Τατάρ επιθεώρησε τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο

Ένα χέρι... μπογιά πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι στην γνωστή τεράστια "σημαία" που έχουν ζωγραφίσει στον Πενταδακτυλο, η οποία φαίνεται στον ορίζοντα της Λευκωσίας από το...