«Θες να σου στείλω φρεγάτες να περιπολούν στο Αιγαίο;» ή αλλιώς «όταν δεν μπορείς να ξυστείς μόνος σου…»

51
9061
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η παραπάνω φράση στον τίτλο ειπώθηκε από το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο υιοθέτησης πιο σκληρής στάσης κατά της Τουρκίας

Για την ιστορία δεν πέρασε κάτι τέτοιο καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις διατυπώσεις αλλά και αίτηση περισσότερου χρόνου για την εξέταση των προτεινόμενων κυρώσεων από την πλευρά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η προσφορά του Γάλλου προέδρου είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εκληφθεί κυριολεκτικά. Υποτίθεται ότι θα «έστελνε φρεγάτες» να περιπολούν στο Αιγαίο», όπως είπε. Η πρόταση αυτή είνια προβληματική σε πολλαπλά επίπεδα.

Αρχικά, το γαλλικό Ναυτικό δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, όπως εξάλλου μπορεί να ειπωθεί για όλες τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις, όντας σκιά του παλιού του εαυτού με αριθμητικά τουλάχιστον πολύ λιγότερες κύριες μονάδες επιφάνειας, αν και επιχειρησιακά σαφώς πολύ ανώτερες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο αριθμός των πλοίων είναι δεδομένος και δεν αυξάνεται με ένα μαγικό ραβδάκι, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να είναι σε δυο μέρη ταυτόχρονα. Η Γαλλία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και στρατηγικά ενδιαφέροντα ανά την υφήλιο κι είναι υποχρεωμένη προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα αυτά να διατηρεί δυνάμεις στις αντίστοιχες περιοχές.

Με λίγα λόγια ακόμα κι αν υποθετικά η Γαλλία όντως έστελνε πλοία στο Αιγαίο, τα πλοία αυτά δεν θα μπορούσαν να ήταν πολλά και δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όντας έτσι «δώρον άδωρον» γιατί πολύ απλά το τουρκικό Ναυτικό αν υποθετικά υποχρεωνόταν να κρατήσει παθητική στάση, αυτό θα ήταν για πολύ μικρό διάστημα.

Έπειτα, ακόμα κι αν υποθετικά γινόταν κάτι τέτοιο, με ποιους ακριβώς κανόνες εμπλοκής θα επιχειρούσαν τα γαλλικά πλοία στο Αιγαίο; Σε περίπτωση διαχείρισης θερμού επεισοδίου, πόσο μακριά θα ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο κ. Μακρόν προκειμένου να τιμήσει την δέσμευσή του;

Οι πλοίαρχοι των γαλλικών πλοίων τι στάση θα τηρούσαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις; Αν για παράδειγμα ένα επεισόδιο εξελισσόταν με μία τουρκική φρεγάτα που θα έπλεε στα 8 ναυτικά μίλια από ελληνικό νησί, θα την καλούσαν να υποχωρήσει, τασσόμενοι σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσων περί χωρικών υδάτων 12 μιλίων που η Τουρκία απορρίπτει μετά βδελυγμίας κι έχει χαρακτηρίσει ως casus belli;

Αν έπεφταν πάνω σε μία σχεδία με λαθρομετανάστες, τι ακριβώς θα έκαναν; Θα επιχειρούσαν επαναπροώθηση στα τουρκικά παράλια; Κι αν παρεμποδίζονταν από την τουρκική ακτοφυλακή τι θα έκαναν, θα άνοιγαν πυρ;

Και τέλος, όλη αυτή η προσφορά αβροφροσύνης από τον Γάλλο πρόεδρο, ακόμα κι αν υποθετικά μπορούσε να υλοποιηθεί και να υλοποιηθεί απρόσκοπτα, με τι ανταλλάγματα θα ήταν αυτό άραγε;

Τίποτα δεν είναι δωρεάν σ’ αυτήν την ζωή, και στην διπλωματία ακόμα περισσότερο. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου μόνος σου με ιδία μέσα, κοινώς να μπορείς «ξυστείς» μόνος σου για να μην έχεις ανάγκη τρίτους.

Ο Μακρόν ασφαλώς δεν έκανε την προσφορά του τυχαία. Γνωρίζει, γιατί προφανώς τον ενημέρωσαν, ότι οι κύριες μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε να πιστεύουμε κι ελπίζουμε και που θα ήταν απαραίτητη για διαρκή, δυναμική κι αποτρεπτική παρουσία στο Αιγαίο ενάντια στην απειλή που ακούει στο όνομα τουρκικό Ναυτικό.

Δυστυχώς όσο η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει, ο (εκάστοτε) Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται τις «προσφορές» κι «αβρότητες» του Μακρόν και του κάθε Μακρόν και… μάλλον να λέει κι ευχαριστώ από πάνω.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Τη διάβασα την συγκεκριμένη ατάκα, και μέχρι που τη δημοσιεύσατε την θεώρησα υπερβολή.
Και πάλι, η απάντηση είναι απλή.
“Στείλε μας 5 Gowind και 3 Belharra να αντικαταστήσουμε όλες τις “S” μέχρι το 2030! Και για την πληρωμή κάνε μας έναν πιο πολυετή διακανονισμό και τα βρίσκουμε!” smile

Γιώργος Ρ
Guest
Γιώργος Ρ

Δε θα μπορούσε να είναι απλά μια έμπρακτη συμπαράσταση από μια χώρα που από τη μια υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα σαν αποδέκτης των κοιτασμάτων αλλά και σαν χώρα που έχει εταιρεία στην περιοχή και από την άλλη δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ηγεμονική θέση που θέλει η Γαλλία στην νέα μοιρασιά που επίκειται

AESA
Member
Famed Member
AESA

Μπορεί να στέλνει τις φρεγάτες και να τις επανδρώνουμε εμείς. Οι Γάλλοι διακοπές εμείς θα ρίχνουμε ξυλίες. Να τις φέρνουν και γεμάτες με καύσιμο, όχι τσιγκουνιές. Χωρίς πλάκα μπορούμε να πάρουμε μια στα πλαίσια της αξιολόγησης … να μας στείλουν και οι αμερικανοί ένα ΑΒ ή ένα Tico … Στην τελική ο Μακρόν εύκολα θα έστελνε ένα τουρκικό πλοίο στον πάτο του Αιγαίου, να τον απειλήσει ο Ταγίπ, θα του κόψει τις παραγγελίες, θα τον φοβίσει; Μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Γαλλία και γνωρίζοντας την στάση της τουρκίας στο θέμα, οι Γάλλοι με πολύ κέφι αρχίζουν να βαράνε τους… Read more »

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Όταν βάζεις μπροστά απο την Εθνική Άμυνα το εκλογικό συμφέρον και μοιράζεις επιδόματα αντί για χρηματοδότηση καίριων αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού αυτό συμβαίνει.
Κάθεσαι σαν τον φτωχό συγγενή ανάμεσα σε γίγαντες που σε περιγελούν και ζητιανεύεις για να κρατήσεις μια καρέκλα που είναι ήδη χαμένη.
Τα χαμόγελα για τον φακό να μην ξεχνάμε…

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Δινουμε καποια επιδοματα που δεν χρειάζονται?

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δυστυχώς πολλά

Spirit
Guest
Spirit

Δεν έχουμε πάρει μυρωδιά τίποτα από οτι φαίνεται…
Τι σημαίνει αν χρειάζονται ή όχι; Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποιο επίδομα να μην χρειάζεται;
Το κράτος όμως έχει προτεραιότητες. Δεν μπορείς από την μία να ζητιανεύεις βοήθεια και από την άλλη να μην φροντίζεις αυτά που πρέπει και να μοιράζεις ψηφοθηρικά επιδόματα…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποιο επίδομα να μην χρειάζεται;”

Εντάξει, ας πούμε το έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία (άλλων εποχών, βέβαια) ήταν περιττό…

adpanos
Guest
adpanos

Τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα είναι την λογική των αυξήσεων στον μισθό, δίνοντας την ελευθερία στην εκάστοτε κυβέρνηση να τα κόψει, αν ποτέ χρειαστεί.
Έβρισκαν απλά μια δικαιολογία για να βαπτίσουν την αύξηση επίδομα.

Νικ1
Guest
Νικ1

Το δικό σου

AESA
Member
Famed Member
AESA

Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές για τον Τσίπρα, θεωρώ περιττό να επαναλάβω τις απόψεις μου. Ζητιάνεψαν όλοι τους γίγαντες που ονομάζεις για δανεικά. Αυτοί οι γίγαντες απογύμνωσαν τις άμυνες τους και τα έσπρωχναν σε επενδύσεις ελείψη αντιπάλου. Είτε σου αρέσει είτε όχι η πλέον ετοιμοπόλεμη χώρα της ΕΕ είναι η Ελλάδα. Τόσο καιρό παραπονιούνται πολλοί πως δεν υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ στο θέμα με την τουρκία. Έρχετε ο Μανωλάκης καλή του ώρα και κάνει μία πρόταση σημαντική και βρίζετε τον Τσίπρα γιατί την άκουσε. Οι Γάλλοι έστειλαν μια μοίρα Rafale στην Κύπρο, έστειλαν πλοίο, προτείνουν να μας βοηθήσουν σε… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Να σταματήσουν τα επιδόματα αλλά να ανοίξει και το επάγγελμα του Πρωθυπουργού όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του φιλελεύθερου δυτικού κόσμου ε;

ΧΗΜΙΚΟΣ
Guest
ΧΗΜΙΚΟΣ

Δηλαδή δεν ήταν σωστή η παρουσία των τριών στόλων στο Ναυαρίνο; Τι κανόνες εμπλοκής να είχαν άραγε οι τρεις ναύαρχοι; Κάποιος ιστορικός ας μας πει: Είχαν γραπτή διαταγή από τις κυβερνήσεις τους να βουλιάξουν το στόλο του Ιμπραήμ; Α, αν θυμάμαι καλά είχαν και λιγότερα πλοία. Στο σήμερα. Η δήλωση από τον πρόεδρο της ισχυρότερης στρατιωτικά χώρας της ΕΕ δεν γίνεται για πλάκα. Φυσικά και θέλει ανταλλάγματα. Αλλά ας αποφασίσουμε τι θέλουμε: “Ανήκομεν εις την Δύση” ή ακολουθούμε “ανεξάρτητη και περήφανη εξωτερική πολιτική”; Και τα δύο δεν γίνονται. Έχω καταλήξει ότι επειδή είμαστε πολύ μικρή χώρα, σε πολύτιμο οικόπεδο με… Read more »

Evanos
Guest
Ευαγγελος

Επειδή τίποτα δεν λεγεται τυχαία στην διπλωματία αλλά και τίποτα δεν μέτρα αν απο λόγια δεν γίνει έργο.. προφανώς αυτό που πέταξε ο Μακρόν έχει την ανιχνευτική αλλά και πρακτική σημασία του.. Η Ελλαδα εχει ανάγκη γενναίου εκσυγχρονισμού τόσο σε ναυτικό οσο και αεροπορία.. Η διαφορά ειναι ότι οι χρονολογίες 4-5-6 χρόνια αργότερα που προβάλλονται ως ελάχιστες για παράδοση νέων συστημάτων που αποκαθιστούν διαταραγμένες ισορροπίες ειναι πολυ ΜΑΚΡΙΝΕΣ για τις θερμές και προκλητικά επικίνδυνες εξελίξεις που τρέχουν άμεσα.. Αρα τόσο το πρόβλημα της ΑΜΕΣΗΣ αναβαθμισης οσο και τα προβλήματα δικαιοδοσίας και απόφασης κρούσης αν γίνει αναγκαίο λύνονται μόνο με την… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Το ύφος του άρθρου είναι σε λάθος τόνο.
Αντί να προσπαθείτε να αναλύσετε τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες μιας προφορικής προτάσεως (βγάζοντας από την μύγα ξύγκι), καλύτερα είναι να σχολιάσετε το πνεύμα αυτής της δηλώσεως, το πνεύμα της υποστήριξης που δεν είναι καθόλου συχνή υπέρ της πατρίδας μας εναντίων της Τουρκικής επιθετικότητας.

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Μακρόν, κρατα τα πασα μου στο λιμανι τους. Φτάνει το δικο μας ναυαγιο… μην εχουμε να μαζευουμε και σας απ την θαλασσα. razz

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Τέτοια ώρα… τέτοια λόγια.

Στείλε 4 Belhara σε καλή τιμή Μακρόν…

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Καλά εντάξει. Η αβάντα στην ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο πέτυχαν την μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στην σύγχρονη ιστορία μας, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εσείς όπως όλοι οι δεξιοί, τι θέλετε να μας πείτε? Δεν σας αρέσει? Θέλετε πόλεμο? Με την Τουρκία των 80+ εκατομμυρίων? Ποιοί θα πολεμήσουν? Οι 35αρηδες με τα τριγλυκερίδια στον ουρανό? Με τα G3 του 70 και τα τα Μ113 του 60? Μακάρι να έρθουν οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι, γιατί μόνοι μας απλά δεν μπορούμε.

Spirit
Guest
Spirit

Αυτό κατάλαβες εσύ ότι θα έρθουν Γάλοι και Πορτογάλοι;
Μωρέ καλά κάνουν και σας έχουν ταράξει στο σανό…

George_K
Member
Famed Member
george_k

Το τερμάτισες…
Μια που το ανέφερες, μια χαρά όπλο είναι το G3, άμα ο χρήστης είναι πίτουρο δεν φταίει το όπλο.
Ότι να ναι…

KaizerAmstelVonLagerS
Guest
KaizerAmstelVonLagerS

Κυριε Παυλιδη(Γιαννη).Ειστε κυριολεκτικα εκτος τοπου και χρονου,Στο συγκεκριμενο αρθρο δεν υπαρχει καμμια υπονοια αβαντας.Το αρθρο λεει απλα λογικα πραγματα.Οχι λοιπον να αρχισουμε να βλεπουμε πολιτικες προεκτασεις σε καθε τι εδω μεσα. Οσο για τα υπολοιπα που λετε.Ναι ειναι διπλωματικη νικη.Οχι του μεγεθους που λετε αλλα ειναι.Συγκρισιμη με το παρελθον δεν υπαρχει συγκριση…αλλα θα πρεπει να την βλεπετε και κατω απο τις παρουσες γεωπολιτικες συνθηκες.Με απλα λογια αν δεν υπηρχε η σημερινη κατασταση με την Τουρκια…διπλωματικα θα περναμε οτι περναμε τοσα χρονια και με τους προηγουμενους.. Οσο για το αν θα ερθουν οι Γαλλοι και οι Πορτογαλοι και οι καθε λογης… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Ακριβώς! Πολύ καλά τα λέτε αγαπητέ. Και τεσπα έχουν κουράσει οι κομματικές απόψεις εδώ μέσα. Πολιτικές απόψεις μέχρις ενός σημείου είναι ευπρόσδεκτες αλλά έλεος με τα κομματικά εσχάτως(την τελευεταία 3ετία ειδικά). Όσο για το ποιός θα κάνει τι …. ας κάνουν όλοι τον κόπο να διαβάσουν την συνένετευξη του κου Αποστολάκη. Ο άνθρωπος(καθότι στρατιωτικός) ήταν σαφής. Κι αν κάποιος έχει τριγλυκερίδια να κόψει τα πολλά κρέατα και να πάει στο γυμναστήριο αντί να χύνει κομματικό δηλητήριο εδώ μέσα. Και σε όσους δεν αρέσει το G3 να πάει Κρήτη ν΄αγοράσει κάτι καλύτερο. Να γλυτώσει και το κράτος τις “υπέρογκες” …. αμυντικές… Read more »

adpanos
Guest
adpanos

Δες λίγο τις απόψεις και άλλων συμπολιτών σου στο θέμα.
Δεν είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ , είναι πρόβλημα γενικό της σύγχρονης πολιτικής σκηνής.

Από το 22ο λεπτό και μετά πάρε μια άποψη που με βρίσκει 100% σύμφωνο από τον Κώστα Λαμπρόπουλο.
https://www.mixcloud.com/parapolitika901/%CE%B5%CE%BA%CF%80-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%83-21-06-2019/

Πες μου απλά αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Ο άνθρωπος αναλύει όλες τις παθογένειες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Mr. Pavlidi, I will Respectfully disagree with your article and arguement in general in regard if value of the gesture by the President of France was good for the Greek and Cypriot interests. The gesture was actually the right one, and we should expect the same reaction from all the EU members leaders and not the reaction of the Nederlands and Germany, i.e. we need to further investigate. The offer was not to patrol at the Aegean sea but at the Eastern Mediterranean, a big difference. As about the capability for France to accomplish the gesture, I think they… Read more »

Dimitris Lymperakis
Guest
Dimitris Lymperakis

English is obviously not your mother tongue. Why use a language you are not fluent in to comment on a Greek website?

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντως εγώ δεν το είδα δυσάρεστα ούτε σαν πρόβλημα, η αξία ενός σχολίου είναι στο περιεχόμενο και στο κόσμιο ύφος, από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να εκφραστεί στα αγγλικά δεν θα με πείραζε.
Μπορεί οι λόγοι να το κάνει κάποιος να είναι δεκάδες με μερικούς πολύ απλούς που ούτε θα σκεφτόταν κανείς όπως το να ζει κάποιος έξω και να γράφει από κινητό που δεν έχει ελληνική γραμματοσειρά, οπότε από το να γράφει Greeklish και να μας βγάλει τα μάτια προτίμησε να γράψει απευθείας αγγλικά.

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

You are correct about all the reasons you mentioned above on why I write in English and not in Greek.

As I speak fluently Greek, and apparently not so fluent English, please reply in Greek.

Thank you,
Yiorgos

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Ίσως γιατί μετά από μια παραμονή 34 και πλέον χρόνων στο εξωτερικό τα Αγγλικά του να είναι καλύτερα από τα Ελληνικά του…

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Ακριβως αυτο συν το οτι το Eλληνικο πληκτρολογειο στο κινητο μου ειναι μαπα. It would had been faster to type in English.

Thanks,
Yiorgos

Yiorgos
Guest
Yiorgos

Dear Dimitri, you are correct, English is not my mother language, it is Greek. However, the reasons I write in English have been explained so accurately by both agnostoswpendytis and Skyhook further down in the replies. I usually write from a cell phone which the Greek keyboard sucks, and also after 34 years in the States, and with very few and far in between opportunities to write in Greek, it is easier for me to write in English. It also saves me from the embarrassment to make orthographical and grammatical mistakes while I write in Greek. As you might know,… Read more »

antonios
Guest
antonios

My friend. I agree with the core of your message. You have noticed too many details that others just missed or misunderstood. Truth no 1 . Yes we will fight alone as always we did. When we expected help the result was a betrayal by our own allies numerous times in our history (i am a military historian and i can ensure you for that). Truth no2 Yes the “value” of the presence of a French ship is not the value of a frigate of any other country. Remember Libya. When French though that its interests were lost it had… Read more »

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Antonios,
Thanks for your concurrence. We tend to forget that the mightiest weapon is a pen and a nation has 5 types of power: Diplomatic, Information, Military, Economic and Cultural (DIME-C). The military is the last resort, however, showing the flag is one of the most important diplomatic messages.

France as a country is still considered a big power and I agree with you. As I said, a French fishing boat can do the job because of what the boat represents and supports it.

Please reply in Greek, even though my reply is in English.
Thanks,
Yiorgos

Mitsos
Member
Active Member
Mitsos

Dear Yiorgos,
I ‘d like to agree with your comment about Tsipras words during the EU meeting. But we have to recall what his actions and comments were regarding Venezuela,Ukraine and Iran with regards to EU announcements and decisions..
If you need solid and actual support you should also support their decisions.
Even by making this comment he shows his oppositions to the decisions made.

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Dear Mitsiis,
I think the main point Tsipras pointed out is hat the EU has taken action in the form of sanctions when someone has attacked non member countries and it needs now to take action when a member nation is attacked.

As about his credibility for past comments I will say what counts is what he said now and how he placed the EU in front of their responsibility. No one else did that before even though they should had.

Please also reply in Greek.

Thank you,
Yiorgos

Koursaros312
Member
Trusted Member
Koursaros312

Θέλεις;
Να κόψω τις φλέβες μου
πάνω στο κορμί σου, πες μου.
Θέλεις;

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Μήπως η δήλωση Μακρόν ήταν έτσι: «Θες να σου πουλήσω φρεγάτες να περιπολούν στο Αιγαίο;

Γενικά είστε άδικοι, αλλά δεν πειράζει. Θα έρθει ο επόμενος και θα συγκρίνουμε.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Είπε για Αιγαίο;

Νομίζω ότι συζητούσαν για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και εκεί πραγματικά τα πιο πολλά συμβόλαια τα έχει η Τotal. Ακόμα και η Ιταλία έδωσε μερίδιο η ΕΝΙ στην Total μετά τον τουρκικό τραμπουκισμό, ίσως όχι τυχαία.

Ο Ερντογάν πάντως έχει πει σε ανύποπτο χρόνο πως το Ισραήλ και η Γαλλία δεν έχουν τα μέσα προβολής ισχύως τόσο κοντά στην Τουρκία. Και έχει δίκιο.

Περισσότερο οι διπλωματικές προεκτάσεις του να χτυπηθεί ένα γαλλικό πλοίο μετράνε παρά η πραγματική στρατιωτική αποτροπή.

Νείλος
Guest
Νείλος

Φοβού τους Γάλλους και δώρα φέροντας… ή όποιους άλλους προθύμους και πολλά βοηθήματα υποσχόμενους. Το ολέθριο πάθημα του 1919-22 δεν έχει γίνει διαχρονικό μάθημα για τους ανιστόρητους και με ανύπαρκτη γεωστρατηγική νοημοσύνη έλληνες κυβερνώντες. Όπως έχουμε στρώσει έτσι θα κοιμηθούμε.

DimitrisK
Member
Member
DimitrisK

Η Γαλλία έχει έμπρακτα δείξει τι σημαίνει συμμαχία και υποστήριξη ευρωπαικού εταίρου. Πολύ περισσότερο απο άλλους συμμάχους με μεγαλύτερα συμφέροντα στην περιοχή. Ομολογώ ότι κατέχω ψήγματα ιστορικής γνώσης, αλλά το ότι η χώρα αυτή (μαζί με άλλες) έδωσε γόνιμο έδαφος στο κίνημα του φιλελληνισμού είναι η αιτία ότι σήμερα είμαστε ανεξάρτητο κράτος, όπως επίσης και το ότι εξακολουθούμε να ανήκουμε στην ΕΕ. Σήκωσε ανάστημα στη πέτρινη Γερμανία καί έδειξε αλληλεγγύη. Ας μην ασκούμε επιλεκτικά κριτική, και φυσικά, ακόμα και αν είναι πυροτέχνημα ασάφεια ή παρερμηνεία, τέτοια δήλωση δεν έχει γίνει ακόμα απο άλλους ή τις ΗΠΑ που διανύουμε τη περίοδο… Read more »

TED
Guest
TED

Δεν θα ήταν μία λύση να κάναμε τούμπανο τις ΜΕΚΟ ώστε να αποκτήσουν εκείνες δυνατότητα άμυνας περιοχής και να επιλέγαμε φθηνότερα πλοία για να τις πλαισιώσουν (πχ Gowind)
Έτσι θα είχαμε τα πρώτα πλοία με τέτοια δυνατότητα ίσως και μέσα σε 2 -3 χρόνια, ενώ θα κερδίζαμε και χρόνο για τα χαμηλότερων απαιτήσεων πλοία

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

-“Θες να σου ναυπηγήσω φρεγάτες να περιπολούν στο Αιγαίο;”
-Μαμά, δεν με παίρνει κανείς σοβαρά… Μαμά

Spirit
Guest
Spirit

Σε πρώτη φάση ας μας βγάλει κανένα δάνειο να πάρουμε καμιά Gowind 3100+ και βλέπουμε για τα αλλα.

antonios
Guest
antonios

Μα….ηταν, ειναι και θα ειναι αργα για ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ναυπηγησεεων για να μην αναγκαζεσαι να ζητας “αποφαγια” και ελεημοσυνες. Κοιτα που ο Μακρον “επεσε” μεσα σε παλιοτερο μυνημα μου σε τετοιο θεμα παλαιοτερου αρθρου. Ζητιανεψτε και αυτη η κυβερνηση και η επομενη και η μεθεπομενη , ονειρευτητε οτι καποιοι – δεν ξερουμε ποιοι- θα μας σωσουν γιατι μας χρωστανε… Τετοιος λαος που ημαστε τετοιους ηγητορες μας αξιζει να εχουμε… Γι’αυτο συνεχιστε να παρακαλατε για πλοια, συνεχιστε να προσευχεστε να τρεξουν αλλοι να σας σωσουν. Ετσι κι’αλλιως ειναι αργα…. Μετα παραπονιεστε οτι δεν υπαρχει αναπτυξη, οτι τα παιδια σας φευγουν στο… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να πει απλά ΟΚ μουσιου θέλω φερτες. Και να του δώσει κι ένα βιβλιαράκι με όλα αυτά που θέτετε ως ερωτήματα. Πχ σαφείς κανόνες εμπλοκής μεταξύ άλλων. Για να δούμε αν θα του κοπεί το αίσθημα αβροφροσυνης του κου Μακρόν η όποιου άλλου. Τα ανταλλάγματα της αγάπης Γάλλων κι Αμερικανών τα ξέρουμε ούτως η άλλως. Μυρίζουν άσχημα και μολύνουν την ατμόσφαιρα. Για να βλέπαμε λοιπόν τι είναι διατεθειμένος ο μουσιου Μακρόν να κάνει γι’αυτα. Φαντάζομαι δεν θέλει να κρεμαστεί από τα “φρύδια” του Ερντογάν η και του Βλαδίμηρου για τα ενεργειακά της χώρας του… Read more »

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Μηπως θα ήταν καλύτερα αντί οι Γάλλοι να κάνουν ναυτική βάση στην Κύπρο να την έκαναν στην Κρήτη…..?

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Τόσα χρόνια λέμε ότι τα σύνορα της Χώρας μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. και τώρα που μια χώρα μέλος της Ε.Ε. προσφέρθηκε ανοιχτά να να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε αυτά τα σύνορα εσείς γράφετε αυτό το άρθρο…Σοβαρά τώρα;;;; Έχετε την εντύπωση ότι εάν έρθουν αυτά τα πλοία δεν θα έχει συμφωνηθεί με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν;;;;; Αυτό τώρα εσείς το λέτε σοβαρή και αντικειμενική ενημέρωση;;;;

adpanos
Guest
adpanos

Η φωτό είναι χαρακτηριστική. Δεν βλέπω όμως να μας έχει διδάξει τίποτα η ιστορία. Μια ολόκληρη αυτοκρατορία χάθηκε, το Βυζάντιο, γιατί σταμάτησε να ενδιαφέρεται για την άμυνά του, τον στρατό του και όταν του την έπεσαν οι Οθωμανοί έψαχνε να βρει στήριγμα στους δυτικούς Φράγκους. Οι Φράγκοι όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά άλωσαν και την Κωνσταντινούπολη για χάρη των δανεικών …. Αν πάμε τώρα στην νεότερη Ελληνική ιστορία, το 1919-1922 πάλι πανηγυρίζαμε για την στήριξή μας από τους δυτικούς. Τα ίδια πλοία που ήταν στο Αιγαίο απέναντι από την Σμύρνη όταν αποβιβαζόμασταν με δάφνες και στεφάνια, ήταν ακόμα εκεί, όταν… Read more »

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Προς πληροφόρηση σας: Το όριο των Ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να είναι στα 6 μίλια και όχι στα 12 συνεπώς ένα Τουρκικό πλοίο που πλέει στα 8 μίλια ,πλέει σε διεθνή ύδατα…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εμένα πάλι μου φαίνεται δελεαστική η πρόταση.

Ioannisgr
Member
Member
Ioannisgr

Οι αβρότητες του κ.Μακρόν είναι το λιγότερο προσβλητικές για τον ίδιο, αφού για άλλη μια φορά ΔΕΝ κατάφερε να πείσει την Μέρκελ να υιοθετήσει η Σύνοδος ένα ποιο σκληρό ανακοινωθέν κατά της Τουρκίας και έκανε πάλι την πάπια μπροστά στα ΌΧΙ της Καγκελαρίου, οπότε ας κοιτάξει πως θα μπορέσει η Εξωτερική πολιτική της Γαλλίας να πείσεις τους φίλους της Γερμανούς και ας αφήσει τα σουλάτσα με τις Φρεγάτες για μια άλλη φορά. Επειδή ο Μακρόν μιλά χωρίς να σκέφτεται δεν σημαίνει ότι η Ελληνική πλευρά έχασε σε κάτι και κανένας Πρωθυπουργός(ΡΟΖ-ΜΠΛΕ ή ΠΡΑΣΙΝΟΣ)δεν θα λέει και ευχαριστώ στα παχιά λόγια… Read more »

tagg
Guest
tagg

Αν δεν είμασταν στη ευρωπαικη ένωση (και μεις και η κυπρος) ήδη θα είχαν οι μεμμέτηδες παρει και την υπόλοιπη κυπρο και το καστελόριζο.
Η “κακή” ευρώπη που θα μας παρατήσει και τα λοιπα, αν δεν ειναι φαιδρότητες ειναι εκ του πονηρού.