Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία

55
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις αρχές του έτους, η ελληνική εταιρία Miltech Hellas, υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική Raytheon, για την παροχή 15 ηλεκτροοπτικών συστημάτων στο Πολεμικό Ναυτικό και την εγκατάσταση αυτών σε ισάριθμα πλοία.

Η σύμβαση αυτή απορρέει από την τροποποίηση (ΣΑΩ 01/17) της Συμφωνίας Αντισταθμιστικών Ωφελών (ΣΑΩ) 05/99 της αμερικανικής εταιρείας, για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από την Πολεμική Αεροπορία. Από την διευθέτηση αυτής της υποχρέωσης της Raytheon στη χώρα μας, ανατίθεται έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία ενώ χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση ενός εξαιρετικά απαραίτητου συστήματος, 100% Made in Greece, σε μεγάλο αριθμό ελληνικών πολεμικών. Το νέο σύστημα θα ενισχύσει την επιτήρηση, τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παρακολούθηση στόχων καθώς και τις δυνατότητες πλοήγησης των πολεμικών.

Του D-Mitch (twitter @D__Mitch), www.navalanalyses.com

Είχε προηγηθεί, σε περίοδο δύο ετών περίπου, η αγορά και εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων της ίδιας εταιρίας, σε ισάριθμα πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) όπου δοκιμάστηκαν εξαντλητικά και απέδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τρία συστήματα εγκαταστάθηκαν σε τρεις κανονιοφόρους των κλάσεων Πυρπολητής και Αρματωλός, ενώ ένα εγκαταστάθηκε στη Σαλαμίς, φρεγάτα κλάσης Ύδρα. Το σύστημα που εγκαταστάθηκε είναι το TDR-10, ένα σταθεροποιημένο ηλεκτροοπτικό σύστημα με ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς με αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, θερμικό φακό μηχανικής κίνησης, αποστασιόμετρο λέιζερ εμβέλειας 10 χλμ., πυξίδα και σύστημα GPS. Όλα αυτά σε ένα σύστημα βάρους λιγότερου των 15 κιλών με το 1/3 αυτού να αποτελεί το σύστημα σταθεροποίησης!

Τα 15 νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν σε ισάριθμα πολεμικά έχουν όμως μικρή σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το νέο σύστημα ονομάζεται TDR-10A, με το Α να υποδηλώνει Advanced, και διαφέρει τόσο σχεδιαστικά από το προηγούμενο σύστημα αλλά και υπερτερεί σημαντικά στις επιδόσεις. Το συγκρότημα αισθητήρων, βάρους 9 κιλών, είναι τοποθετημένο επί σταθεροποιητικού συστήματος 12,7 κιλών, που κατασκευάζεται επίσης από την εταιρία, που φέρει δύο βραχίονες, με την (εξαιρετικά μεγαλύτερη πλέον!) ψυχώμενη θερμική κάμερα να βρίσκεται στον έναν βραχίονα ενώ το υπόλοιπο συγκρότημα αισθητήρων στον άλλον. Σε περίπτωση πλήγματος λοιπόν μπορεί να αποφευχθεί η ολική καταστροφή του συστήματος. Η νέα ψυχώμενη θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3μ. x 2,3μ. σε απόσταση 18,1 χλμ. (10 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο) να αναγνωρίσει το στόχο σε απόσταση 6,7 χλμ. (6 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο) και να ταυτοποιήσει το στόχο σε απόσταση 3,4 χλμ. (2 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο). Επίσης , το αποστασιόμετρο λέηζερ που φέρει το νέο σύστημα επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 30 χλμ. (!) ενώ το προηγούμενο 10 χλμ. Για στόχο μέγεθους ανθρώπου το νέο σύστημα ξεπερνά το προηγούμενo κατά δύο φορές τουλάχιστον! Συγκριτικά, το αντίστοιχο σύστημα Mirador του αμυντικού κολοσσού Thales, με προηγούμενης γενιάς ψυχώμενη κάμερα, είναι εξαιρετικά ογκώδες, έχει βάρος 250 κιλά (!), η τιμή κτήσης του είναι υψηλότερη και οι επιδόσεις του, τόσο στην εμβέλεια αλλά και το πλέον σημαντικότερο, στην ευκρίνεια, είναι γενικότερα υποδεέστερες του TDR-10A.

Για τη λειτουργία του συστήματος, ο χειριστής χρησιμοποιεί οθόνες αφής και χειριστήριο. Δύο τέτοια σετ, θα τοποθετηθούν σε κάθε σκάφος που θα φέρει τον αισθητήρα, ένα σετ στη γέφυρα και ένα στο ΚΠΜ. Το νέο σύστημα, μεταξύ των δύο βραχιόνων που φέρει, μπορεί να δεχτεί επιπρόσθετο αισθητήρα, όπως μη ψυχώμενη κάμερα, σε παρόμια διαμόρφωση με το αμερικανικό σύστημα Mk20 της L3. Το σύστημα μπορεί να διασυνδεθεί με τους λοιπούς αισθητήρες του πλοίου όπως ραντάρ και σύστημα ελέγχου πυρός ενώ μπορεί να παρακολουθεί και στόχους αυτόματα.

Σήμερα, 24 πολεμικά του ΠΝ φέρουν ηλεκτροοπτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι έξι εκσυγχρονισμένες Kortenaer από ένα σύστημα Thales Mirador η κάθε μία, ένα τέτοιο σύστημα επίσης εξοπλίζει τις τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης Μαχητής, τα τέσσερα ΤΠΚ κλάσης Λάσκος και τα πέντε ΤΠΚ της κλάσης Ρουσσέν. Οι κανονιοφόροι Αρματωλός, Ναυμαχος, Πολεμιστής και η φρεγάτα Σαλαμίς από ένα MILTDR-10 ενώ κάτι σχετικά άγνωστο για πολλούς το πιο σύγχρονο ΠΤΜ κλάσης Κεφαλληνία, το Κέρκυρα, πλην των εντελώς διαφορετικών ηλεκτρονικών, φέρει σύστημα Vigy της Sagem. Σε ποια πλοία θα εγκατασταθεί το νέο ΤDR-10A, είναι επιβεβαιωμένο, ότι από το νέο έτος τα υπόλοιπα τρία σκάφη της κλάσης Ύδρα θα δεχθούν το σύστημα ως το πρώτο σύστημα που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού αυτών. Φαίνεται επίσης ότι οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης Kortenaer, θα συνεχίσουν να υπηρετούν για καιρό ακόμη, άρα ως πλοία πρώτης γραμμής, θα δεχθούν και αυτά από ένα TDR-10A έκαστος. Αναμενόμενο θα ήταν το TDR-10 επί της Σαλαμίς να τοποθετηθεί στη κανονιοφόρο Κάσος που δεν φέρει κανένα ηλεκτροοπτικό αυτή τη στιγμή και η φρεγάτα να λάβει το νεότερο, πιο εξελιγμένο TDR-10A. Από τα 15 συστήματα απομένουν λοιπόν οκτώ συστήματα για τα λοιπά πλοία του στόλου. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι πέντε εξ’αυτών θα τοποθετηθούν στις ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης ενώ άγνωστο είναι σε ποια πολεμικά θα εγκατασταθούν τα τελευταία τρία TDR-10A (ίσως στις τρεις S148 ώς περιπολικά;).

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι 20 φορητές μη ψυχόμενες συσκευές θερμικής παρατηρήσεως IBR-75Α θα εξοπλίσουν επίσης σκάφη του στόλου. Πρόκειται για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μέγιστης εμβέλειας 6 χλμ., βάρους σχεδόν 2 κιλών, που συνδυάζουν θερμική κάμερα 3ης γενιάς, αισθητήρα, κάμερα ημέρας, αποστασιόμετρο λέιζερ, και GPS. Όταν ολοκληρωθεί λοιπόν η εγκατάσταση των νέων ηλεκτροοπτικών το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, αφού με την είσοδο σε υπηρεσία και των δύο τελευταίων Ρουσσέν, ο ελληνικός στόλος θα διαθέτει σε υπηρεσία 39 πολεμικά με ηλεκτροοπτικά συστήματα (19 Mirador, 4 TDR-10, 15 TDR-10A και έναν Vigy) καθώς και 20 φορητές συσκευές για κάθε χρήση.

Να προλάβω τα σχόλια των αναγνωστών, δύο συστήματα επί σκάφους θα ήταν πλεονασμός υπό τις παρούσες συγκυρίες, αφού θα στερούσε πολύτιμες δυνατότητες από τα υπόλοιπα πολεμικά που θα συνεχίσουν να επιχειρούν για καιρό ακόμα. Επίσης η πλήρης κάλυψη ενός σκάφους είναι πολλές φορές αδύνατη, αφού παρεμβάλλονται άλλα συστήματα ή είναι αδύνατη η τοποθέτηση επιπλέον ιστού, συν της προσεκτικής διαδικασίας που απαιτείται για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε σκάφη που έχουν προστασία ΡΒΧ.

D-Mitch

D-Mitch (@D__Mitch)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

O ΕΣ δεν έχει απαίτηση για τέτοια συστήματα για την επιτήρηση του ‘Εβρου, των Ελληνοαλβανικών συνόρων και των νησιών;

NickKoliopoulos
Member
NickKoliopoulos

Ισχύει ότι για τα περιπολικά σκάφη Saar 4 του λιμενικού αναπτύσσονται από την Miltech συστήματα με ακόμη ισχυρότερη θερμική κάμερα, με στόχο την ανίχνευση μικρότερων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα?

NavalAnalyses
Member

Όπως με ενημέρωσε σχετικά η εταιρία και έγραψα και στη σελίδα μου, ναι. Αυτό που θα αλλάξει, θα είναι στον δεξιό βραχίονα η ψυχώμενη θερμική κάμερα ώστε να καλύψει τις διαφορετικές απαιτήσεις του ΛΣ. Η νέα κάμερα θα αντικαταστήσει την TopLite (παλαιά έκδοση). Τα παλαιά συστήματα ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού, άγνωστο βέβαια τι θα πράξει το ΛΣ.

NickKoliopoulos
Member
NickKoliopoulos

Αν και οι απαιτήσεις του λιμενικού αφορούν πιθανότατα στόχους μεγέθους ανθρώπων, στα πλαίσια αποστολών έρευνας και διάσωσης, υπάρχουν πληροφορίες για τις επιδόσεις αυτών των συστημάτων έναντι uAV ή αεροσκαφών?

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Πριν καμιά 20ετια περίπου έτυχε να δουλέψω με παρόμοια συστήματα στη Κύπρο – τα είχανε βάλει σε τζιπάκια Μερσεντές. Το πρόβλημα τότε ήταν η μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εκεί που έπρεπε. Οι επιδόσεις και προδιαγραφές εντάξει, καμία σχέση με το σήμερα.

Αυτά τώρα και λόγω βάρους και σταθεροποίησης είναι ότι πρέπει για κινητά παρατηρητήρια. Πιστεύω θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε Hummer / VBL (δεδομένου ότι υπάρχει χώρος για ζεύξη δεδομένων).

Πόσο χώρο / ενέργεια χρειάζεται ένα Link-16; smile

Nidikos
Guest
Nidikos

Ενδέχεται η μεγάλη διαφορά βάρους ανάμεσα σε mirador και tdr-10a να οφείλεται σε τυχόν θωράκιση;
Κρίνοντας και απ’την εικόνα.

NavalAnalyses
Member

Θωράκιση αποκλείεται να υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει για πύργους πυροβόλων. Να πω την αλήθεια με εξέπληξε το νούμερο που δίνει η εταιρία για το σύστημά της, ήτοι 220-250kg. Οι διαστάσεις του όμως όντως παραπέμπουν σε αρκετά ογκώδες σύστημα σε σχέση με τα νεώτερα.

Ηλίας
Guest
Ηλίας

Στο τελευταίο συμφωνώ έλεγχο για λαθρομετανάστες δεν κάνει μόνο η Frontex και το λιμενικό αλλά και τα φύλακα.

CKfurious
Member
CKfurious

Οπωσδήποτε χρήσιμα συστήματα καλύπτουν μεγάλο κενό
Ερώτηση;διασύνδεση τους με το Κέντρο Μάχης πως το λένε τvn πλοίων γίνετε ?
Ένας στόχος στα radar μπορεί αυτόματα να περάσει σε αυτά και αντίστροφα?
Δεδομένα βολής πυροβόλου η πυραυλου μπορούν να εξαχθούν από αυτά?
Μάλλον δουλεύουν σαν stand alone συστήματα
Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί για τα Miradore ?

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Συμφωνώ πλήρως. Η ολοκλήρωση στο CMS θα έπρεπε να είναι ο επόμενος στόχος. Κάτι τέτοιο βέβαια, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες , είναι δύσκολο τόσο λόγω οικονομικού, όσο και λόγω και της ανάγκης να εμπλακεί η εταιρεία που προμηθεύει το CMS. To Mirador είναι ολοκληρωμένο στο ΤACTICOS (αμφότερα της Thales).

Αν υπήρχε η θέληση και η σοβαρότητα, αντί να ανακηρύσσουμε ΑΟΖ, θα έπρεπε να κυνηγούσαμε, μέσω υλοποίησης υπολοιπόμενων αντισταθμιστικών τη αντικατάσταση κι άλλων κατώτερων αισθητήρων με εκείνων του TDR-10A. Π.χ. αν το FLIR είναι ανώτερο εκείνου του Mirador, υποθέτω πως είναι ανώτερο και του Leopard 2…

Πάρις
Guest
Πάρις

Αυτή την στιγμή, πιστεύω ότι υπάρχει μια μαγιά (εδώ και χρόνια) έμπειρων στελεχών του ΠΝ, αλλά και ελληνικών εταιρειών που θα μπορούσαν να εμπλακούν στην ανάπτυξη ενός CMS, ανοιχτού σε μελλοντικά και νέα συστήματα τις επιλογής του ΠΝ.
Η Τούρκοι το έκαναν, εμείς?
Και όσο σκέφτομαι τους Ολλανδούς να χλευάζουν το GENESYS…!

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Μακάρι, αν ξεκινούσαμε με την ολοκλήρωση του στα 4 μη εκσυγχρονισμένα περιπολικά μας θα ήταν μια σωστή βάση.

Το Τουρκικό CMS δεν είναι πλήρως Τουρκικό. Η Thales είχε εκδόσει και ανκοίνωση για χρήση λογισμικού της στο GENESYS… Εικάζω ότι χρησιμοποιείται για την έλεγχο βολής των ESSM & SM-2…

Πάρις
Guest
Πάρις

Μα τι είναι πλήρως Τουρκικό;
Το θέμα είναι ότι εξελίσσονται, παίρνουν τεχνογνωσία, κατασκευάζουν και αναπτύσσουν νέα συστήματα και εμείς τους κοιτάμε.

CKfurious
Member
CKfurious

Σωστό
το βασίζεται GENESYS πάνω στο TACTICOS
SM2 ευτυχώς δεν έχουν και τα SM1 είναι κοντά στο τέλος της υποστήριξης τους

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70
antonios
Member
antonios

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες αποδεικνύουν πόσο ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ μπορούν να είναι. Κάποιοι θα πουν “σιγά ένα μικρο σύστημα είναι, σπουδαία τα λάχανα”…ΙΣΩΣ θα απαντούσα εγώ. Ας μην ξεχνάμε την ειδική σφυρηλάτηση της κάνης του ARTEMIS-30 που οι Γερμανοί που είναι αυθεντίες δεν σκέφτηκαν ποτέ, να μην ξεχνάμε τα δίκτυα παραλλαγής τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ που έσωσαν τα Σερβικά άρματα απο το ΝΑΤΟ μερικά χρόνια πριν, τις πρωτοποριακές βαφές που οι ξένοι αγοράζουν μανιωδώς… ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ της Ιντρακόμ κτλπ…Μικρά πράγματα…αλλά αφού μέχρι σήμερα ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ότι ούτε μικρά πράγματα δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε γιατί να μην μπορούμε να φτιάξουμε και… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Οι Έλληνες είμαστε ικανοί για θαύματα αλλά και τραγωδίες… Το θέμα είναι ξακάθαρα πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό που παρουσιάζετε δυστυχώς. Το Άρτεμις 30 είναι ένα τρανό παράδειγμα του τι είναι οι ικανοί οι Έλληνες ως προς το χειρότερο όμως… Ένα Εθνικό πλοίο που αναφέρετε, αυτή την στιγμή είναι εντελώς ανέφικτος στόχος για μια σειρά από λόγους, εκτός αν εννοούμε μόνο τη λαμαρίνα (με τόσα «νεκρά» χρόνια αμφιβάλλω αν υπάρχει και επαρκής αριθμός έμπειρων συγκολλητών…). Αν υπάρξει (i) ένα σοβαρό πρόγραμμα σταδιακής αύξησης της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας βάθους 10 ετών, και (ii) σταδιακής απόκτησης εξειδικευμένων δεξιοτήτων και εμπειρίας του ανθρώπινου… Read more »

Aias
Member
Aias

Τι εννοείτε με την ειδική σφυρηλάτηση στην κάνη του Άρτεμις; Από τα ελάχιστα που γνωρίζω ,νομίζω πως ακολουθείται η πρακτική θερμο συγκόλληση κράμα μετάλλων. Τεχνική αρκετά διαδεδομένη με μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά με κύριο μειονέκτημα τον διαφορετικό βαθμό θέρμανσης των διαφόρων μετάλλων με συνέπεια η κάνη να παρουσιάζει στρεβλώσεις αρκετές για να χαρακτηριστεί το πυροβόλο αντιαεροπορικο και όχι σταθερής ακρίβειας βολής. Η παραγωγή ενός τέτοιου πυροβόλου (ακριβείας βολής) δηλαδή με χρήση μετάλλων με ίδιο βαθμό θέρμανσης και αντοχής απαιτεί , πιστεύω πάντα, άλλη τεχνική πιο δαπανηρή και χρονοβόρα. Ίσως και για αυτό τον λόγο και τα τυφέκια που κατασκευάζονται με την… Read more »

antonios
Member
antonios

Στην Ελλάδα οι κάνες του Artemis-30 παρήχθησαν ME “ψυχρή” επεξεργασία που τους δίνει 30% περισσότερη “μέση ζωή” .

Aias
Member
Aias

Με την μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης ,επεξεργασία δηλαδή πανω στο διαμορφωμένο σώμα της κάνης;
Σώμα που παράγεται σε καλούπι;
Από φύλλα μετάλλων;
Δεν αμφισβητώ την ποιότητα των Ελλήνων ούτε των ΕΑΣ.
Τοποθετηθηκα στο αρχικό σχόλιο σας που αναφέρετε για το συγκεκριμένο σύστημα.
Τέλος να πω πως η ψυχρή σφυρηλάτηση απαιτεί ιδιαίτερα καθαρό “ατσάλι” 0.025 δηλαδή δείκτη .
Υψηλής ποιότητας, πάντως.
Και
Η ψυχρή σφυρηλάτηση κανης είναι ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφεύρεση της δεκαετίας του 30 .

ThanosD
Member
ThanosD

Μπορεί αυτη η τεχνολογια να φτάσει στα 20 μίλια και αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα στοχοποίησης-οδήγησης όπλου .καποιου στόχου . οπως ένα F-35 για παράδειγμα;

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Αυτα τα συστήματα ειναι πολυ σημαντικα κυρίως για το λιμενικό ή για το ΠΝ για ειρηνικη περίοδο/κρίση.Situation awareness και πχ αποτροπη καταληψης βραχονησίδας όχι για γενικευμένο πόλεμο με f-35.Η καθυστερηση προμηθειας πιθανο να οφειλεται στο οτι τωρα η ελληινκη εταιρεία με το TDR-10A επιασε τα τεχνικα χαρακτηριστικα της αγορας. Στην ευρώπη έτοιμα προιόντα της κατηγοριας TDR-10A ειναι τα vigy της SAFRAN . stand-alone ειναι το vigy observer στα 100 000 €. https://www.safran-electronics-defense.com/file/download/d1749_vigy_observer_us.pdf Το TDR-10A ειναi αντιστοιχο με το vigy engage με το το fire control system https://www.safran-electronics-defense.com/file/download/vigy_engage.pdf https://defpost.com/safran-provide-vigy-engage-electro-optic-sensor-australia-sea-1180-offshore-patrol-vessels/ Στις μπελαρά (!) θα υπαρχει παραπλησιο με αυτο σκεφτηκες . irst με… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

To θέμα ειναι η ολοκλήρωση του αισθητήρα στο CMS αλλιώς μιλάμε για μισοδουλειές…

Σε πολεμικά πλοία δεν μπορει να μιλάμε μόνο για παρατήρηση χωρίς να ειναι διασυνδεδεμένα με τα οπλικά συστήματα του πλοίου

NavalAnalyses
Member

Να πω επίσης ότι μιλάμε για 15 συστήματα άρα θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για την εγκατάσταση και φυσικά κάποιος χρόνος για την εκπαίδευση των χειριστών (που προηγείται πάντα της εγκατάστασης). Αν λοιπόν έπειτα από τις Ύδρα ξεκινήσει η εγκατάσταση επί των μη αναβαθμισμένων Kortenaer, αυτό εύλογα σημαίνει ότι τα τρία μη αναβαθμισμένα πολεμικά θα συνεχίσουν να υπηρετούν για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμη χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Το ίδιο θα συμβεί επίσης αν δούμε εγκατάσταση των εναπομεινάντων τριών συστημάτων στα S148, όπου θα συνεχίσουν να υπηρετούν λογικά ως περιπολικά. Αν δεν γίνει εγκατάσταση σε αυτά τα έξι συνολικά πολεμικά,… Read more »

Aias
Member
Aias

Ανάπτυξη μέσω αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τεχνολογική καινοτομία ή με ανταγωνιστικές τιμές υπηρεσίες ή με συνδυασμό των δύο . Το πρώτο είναι δύσκολο να το πετύχουμε, το δεύτερο εμπεριέχει παγίδες και το τρίτο δεν το πετυχαίνουν ή επιζητούν σχεδόν κανένας στον πλανήτη. Με μεγάλη καχυποψία πλέον βλέπω τις κινήσεις στην αμυντική βιομηχανία. Θα προτιμούσα να στηρίξει η χώρα μόνο όσες έχουν προοπτική πρόσβασης και σε άλλες αγορές και όχι οποιαδήποτε φαίνεται ελκυστική και αισιόδοξη. Μακριά από εθνικά πλοία και εθνικά άρματα. Σήμερα διαβάζω για το πρόγραμμα αναβάθμισης τυφεκιων από τα ΕΑΣ; Ακόμα ένα τραγικό λάθος που θα… Read more »

Mich
Guest
Mich

@ Αίας
Αφού δεν προβλέπεται σύντομα αντικατάσταση των G3 δεν νομίζω ότι είναι σπατάλη η αναβάθμιση τους, το αντίθετο μάλιστα. Προφανώς όχι στο σύνολο τους και ασφαλώς όχι στη λογική της “χάρης” προς τα ΕΑΣ. Φυσικά υπάρχουν παρα πολλά ακόμα που θα πρέπει να γίνουν για την βελτίωση της κατάστασης στο πεζικό, αλλά από κάπου θα πρέπει να αρχίσει κανείς.

antonios
Member
antonios

Σωστά μακριά από “εθνικά” πλοία και άρματα και στήριξη μόνο όσων έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σου θυμίζω ΟΜΩΣ ότι και αυτές οι εταιρείες εάν ακολουθούσαν την ιδέα σου ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ αγορές αφού τα προϊόντα τους συνήθως δεν τα αγοράζει η Ελλάδα. Εαν θέλεις τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου να συνεχίσουν να ζουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να λέγεται Ελλάδα τότε και εθνικά πλοία θα χρειαστεί και εθνικά άρματα και πολλά εθνικά άλλα για να μην πέσει ξανά νέο θύμα τύπου ’87!!! Και όσοι είστε μικροί για να ξέρετε… Read more »

Aias
Member
Aias

Δηλαδή υποστηρίζεται πως το 87 βρήκαμε σωτηρία από τα χιλιάδες ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ άρματα;
Όχι από τα δικά μας και την θέληση μας να υπερασπιστεί ο Έλληνας στρατιώτης την πατρίδα
Μάλιστα στην αρχή οι Βούλγαροι άνοιξαν τα φράγματα , τώρα παρεταξαν χιλιάδες άρματα, αύριο θα καλπάζει το φάντασμα του Σαμουήλ.

antonios
Member
antonios

Ναι γιατι με το ταξιδι αστραπη του τοτε υπουργου Ι.Καψψη στον Βουλγαρο Theodor Zifkov ΓΓ του ΒΚΜ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ η κοινη αναληψη επιθετικης επιχειρησης στην Θρακη. Χαρκτηριστικα θυμαμαι στα δελτια να αναφερονται στην 3η μερα της κρισης (τελευταια) οτι μερικες χιλιαδες Βουλγαρικα αρματα παραταχτηκαν στο Βουλγαρο-Τουρκικα συνορα λιγο εξω απο την Ανδριανουπολη. Τα περι Σαμουηλ αστα να χλευαζεις το εαυτο σου και να ζεις σε παραληλο συμπαν. Μονο οταν η Τουρκια ειδε οτι σε πεδιαδα θα ειχε 2 μετωπα να αντιμετωπισει εκανε πισω βαζωντας το ΝΑΤΟ να ζητησει “αυτοσυγκρατηση” οταν 3 μερες πριν ζητουσε βοηθεια για να πετυχει η εισβολη της… Read more »

Aias
Member
Aias

Antonios ,θα επιμένω στην άποψη μου. Δεν βλέπω ,το βασικότερο, τον λόγο για τον οποίο η Βουλγαρία, μια χώρα του συμφώνου Βαρσοβίας, να επέμβει στην ουσία πυροσβεστικά στην διένεξη δύο εχθρικών χωρών ,το 1987, υπέρ της μιας. Ενάντια κιόλας στα συμφέροντα της και του συμφώνου και της σοβιετικής Ένωσης. Καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει λογική. Ακόμα και να δεχτούμε ότι εκβιασαν εμπλοκή τότε αυτή θα είχε αντίκρυσμα μετά την έναρξη της σύρραξης των δύο. Έχω ήδη καταχραστει την φιλοξενία της πτήσης με τα εκτός θέματος σχόλια και δεν θέλω να καταστρεψω περισσότερο την καταπληκτική όπως πάντα δουλειά του Naval. Με την… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kαλά το γράφεις εντός εισαγωγικών το εθνικό πλοίο γιατί εθνικές θα είναι μόνο οι λαμαρίνες. Κινητήρες, ραντάρ, πυροβόλα, πύραυλοι, άγκυρα, προπέλες, το τιμόνι στην γέφυρα και πολλαααα άλλα θα είναι όλα Made in Germany, USA, Netherland, France κ.ο.κ. Έτσι δεν νοείται εθνικό πλοίο. Σε ότι αφορά αυτό με τα χιλιάδες βουλγάρικα άρματα το 1987 δεν ισχύει, ούτε ισχύει ότι οι τούρκοι θα έκαναν εισβολή στην Ελλάδα με τις ευλογίες και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Σε ότι αφορά την κινητοποίηση κάποιου βουλγάρικου τεθωρακισμένου σχηματισμού με άρματα μάχης Τ-72 αυτός έγινε στα πλαίσια μίας συνενοημένης ελληνο-βουλγαρικής μπλόφας. Οι Βούλγαροι (που δεν είχαν… Read more »

Thras
Member
Thras

Οι πληροφορίες που μεταφέρεις για το ’87 από που προέρχονται;

Aias
Member
Aias

Αγαπητέ φίλε Mich ,πρώτα από όλα να πω πως παρακολουθώ τα σχόλια σου και μαζί και μερικών ακόμα φίλων ,που νομίζω ξεχωρίζουν και προσφέρουν. Τονίζω για μια ακόμα φορά πως μιλώ και γράφω πάντα με επιφύλαξη του ορθού των όσων λέω ,απλά εκφράζω προβληματισμούς. Στο συγκεκριμένο για τα τυφέκια ,πραγματικά δεν βλέπω την αξία της αναβάθμισης. Όχι φυσικά πρακτικά, αλίμονο. Αλλά ,αναρωτιέμαι ποιά η τελική τιμή των εργασιών πάνω στο όπλο; Το όποιο βοήθημα σωστά θεωρούμε πως είναι δαπάνη που πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως φορέα όπλο. Αν όμως το κόστος για τις μετατροπές είναι Α και αυτό το Α είναι… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

@Αίας
“Ανάπτυξη μέσω αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τεχνολογική καινοτομία ή με ανταγωνιστικές τιμές υπηρεσίες ή με συνδυασμό των δύο”
Η αναπτυξη, μεσω αμυντικης βιομηχανιας μπορει να επιτευχθει ΜΟΝΟ μεσω χρηματοδοτησης (και μαλιστα μεγαλης) σε εξοπλιστικα προγραμματα και πωλησεων στο εξωτερικο (αφου εχεις προιον το οποιο εχεις χρηματοδοτησει και φυσικα εχεις κανει αποσβεση της χρηματοδοτησης)…
Τα παρακατω που περιγραφετε (καινοτομια, ανταγωνιστικες τιμες) αποτελουν απλως 2 απο τις πολλες παραμετρους που απαιτουνται ωστε να εχεις πωλησεις…

Aias
Member
Aias

Ναι, θα διορθώσω και θα συμφωνήσω.

Κωστας πατριωτης
Guest

Δυστυχισμενοι ειμαστε εμεις οι Ελληνες. Νεα οπλικα συστηματα, νεα μεγαλα χρεη, καινουργιες αγριες μιζες. Εχουν συμβει τοσες μιζες, τοση διαφθορα, ετσι φθασαμε στο σημερινο τεραστιο εξωτερικο χρεος. Ο λαος στην ανεργια, πεινα, μεταναστευση, εκμεταλλευση, συσιτια, απωλεια αξιοπρεπειας, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.

Δημάκης κ
Guest
Δημάκης κ

Πατριώτη ***************τα όπλα τα θες για ασφάλεια και Ειρήνη η λέξει Κριμαία σου λέει κάτι

Gema33
Member
Gema33

Siehe Zypern und Syrien!!!

Thras
Member
Thras

Το ελληνικό εξωτερικό χρέος προκλήθηκε κατά 80-90% από:
– κρατική επιδότηση ασφαλιστικών ταμείων
– κρατικές δαπάνες για υγεία λόγω υπερτιμολογήσεων
– κακοδιαχείρηση κονδυλίων και τεράστιο αλλά αναποτελεσματικό πελατειακό και γραφειοκρατικό δημόσιο
– υπερτιμολογημένα δημόσια έργα

Η συμβολή των εξοπλιστικών δαπανών στο δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 5%.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Μαλλν τα εχεις μπερδεψει λιγο, και καταληγεις σε αυθαιρετα συμπερασματα…
ΑΠο πουθενα δεν προκειπτουν τα ποσοστα που αναφερεις, ποσο μαλλον το “τεραστιο” δημοσιο… Εκτος και αν αναφερεσαι μόνο στον τομέα Άμυνα-Ασφάλεια οποτε και θα συμφωνησω…

PS Φυσικα παλι εκτος θεματος θα κινηθουμε και ευχομαι να μην εξαντλησουμε τελειως την υπομονη της Π&Δ…

Aias
Member
Aias

Με την μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης ,επεξεργασία δηλαδή πανω στο διαμορφωμένο σώμα της κάνης;
Σώμα που παράγεται σε καλούπι;
Από φύλλα μετάλλων;
Δεν αμφισβητώ την ποιότητα των Ελλήνων ούτε των ΕΑΣ.
Τοποθετηθηκα στο αρχικό σχόλιο σας που αναφέρετε για το συγκεκριμένο σύστημα.
Τέλος να πω πως η ψυχρή σφυρηλάτηση απαιτεί ιδιαίτερα καθαρό “ατσάλι” 0.025 δηλαδή δείκτη .
Υψηλής ποιότητας, πάντως.
Και
Η ψυχρή σφυρηλάτηση κανης είναι ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφεύρεση της δεκαετίας του 30 .

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

1.TDR-10A
2.CMS
3.Μικρο 3D radar

NavalAnalyses
Member

Ακριβώς έτσι. Συν τους ESSM-2 που αναμένονται, οι Ύδρα θα συνεχίσουν να υπηρετούν αξιοπρεπώς. Kάτι παραπάνω δεν περιμένω, αναβάθμιση όμως των Phalanx σε B1B Baseline 2 πρέπει κάποτε να γίνει για όλα τα πλοία του στόλου με κόστος περίπου 3 εκατ. $ x 20 συστήματα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε εν μέρει και την αδυναμία εγκατάστασης RWS.

CKfurious
Member
CKfurious

SONAR ?
γράφουμε περί αεροπορικής απειλής και ξεχνάμε πως οι γείτονες έοχυν σύχρονα υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
περί ESSM Block 2 :από που έρχονται,? κάναμε παραγγελια?

Το οπτικό πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί στο CMS αλλιώς έχεi μειωμένη αξια

ΠΤΉΣΗ να ένα ωραίο θέμα: τι θα κάνετε στις MEKO με 100 mil διαθέσιμα
Κοστολογημένες προτάσεις only please

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Ναι φυσικα για τις Υδρα.
Για τα καλύτερα πλοία του στόλου σίγουρα πρεπει να πάρουμε κατι καλο.
Αλλα θα μπορούσαμε και εμείς να αναπτύξουμε ενα μικρό 3D ραντάρ για μη εκσυγχρονισμένα πλοία και αλλα μικρά σκάφη.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Guest
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Θα επιθυμούσα να γίνει μια παρουσίαση των (2) δύο Ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα ηλεκτροοπτικών για αμυντική χρήση (THEON, MILTECH) με ανάλυση των ομοιοτήτων και διαφορών τους, όπως και παρουσίαση των προϊόντων τους που είναι σε παραγωγή και σε ανάπτυξη. Πιστεύω ότι έτσι θα είχαμε καλύτερη και σφαιρικότερη άποψη για τις δυνατότητες και προοπτικές στην κάλυψη τυχόν αναγκών του Ελληνικού στρατού όπως και έναντι του ανταγωνισμού.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων