22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία

- Advertisement -

Στις αρχές του έτους, η ελληνική εταιρία Miltech Hellas, υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική Raytheon, για την παροχή 15 ηλεκτροοπτικών συστημάτων στο Πολεμικό Ναυτικό και την εγκατάσταση αυτών σε ισάριθμα πλοία.

Η σύμβαση αυτή απορρέει από την τροποποίηση (ΣΑΩ 01/17) της Συμφωνίας Αντισταθμιστικών Ωφελών (ΣΑΩ) 05/99 της αμερικανικής εταιρείας, για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από την Πολεμική Αεροπορία. Από την διευθέτηση αυτής της υποχρέωσης της Raytheon στη χώρα μας, ανατίθεται έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία ενώ χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση ενός εξαιρετικά απαραίτητου συστήματος, 100% Made in Greece, σε μεγάλο αριθμό ελληνικών πολεμικών. Το νέο σύστημα θα ενισχύσει την επιτήρηση, τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παρακολούθηση στόχων καθώς και τις δυνατότητες πλοήγησης των πολεμικών.

Του D-Mitch (twitter @D__Mitch), www.navalanalyses.com

Είχε προηγηθεί, σε περίοδο δύο ετών περίπου, η αγορά και εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων της ίδιας εταιρίας, σε ισάριθμα πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) όπου δοκιμάστηκαν εξαντλητικά και απέδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τρία συστήματα εγκαταστάθηκαν σε τρεις κανονιοφόρους των κλάσεων Πυρπολητής και Αρματωλός, ενώ ένα εγκαταστάθηκε στη Σαλαμίς, φρεγάτα κλάσης Ύδρα. Το σύστημα που εγκαταστάθηκε είναι το TDR-10, ένα σταθεροποιημένο ηλεκτροοπτικό σύστημα με ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς με αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, θερμικό φακό μηχανικής κίνησης, αποστασιόμετρο λέιζερ εμβέλειας 10 χλμ., πυξίδα και σύστημα GPS. Όλα αυτά σε ένα σύστημα βάρους λιγότερου των 15 κιλών με το 1/3 αυτού να αποτελεί το σύστημα σταθεροποίησης!

Τα 15 νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν σε ισάριθμα πολεμικά έχουν όμως μικρή σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το νέο σύστημα ονομάζεται TDR-10A, με το Α να υποδηλώνει Advanced, και διαφέρει τόσο σχεδιαστικά από το προηγούμενο σύστημα αλλά και υπερτερεί σημαντικά στις επιδόσεις. Το συγκρότημα αισθητήρων, βάρους 9 κιλών, είναι τοποθετημένο επί σταθεροποιητικού συστήματος 12,7 κιλών, που κατασκευάζεται επίσης από την εταιρία, που φέρει δύο βραχίονες, με την (εξαιρετικά μεγαλύτερη πλέον!) ψυχώμενη θερμική κάμερα να βρίσκεται στον έναν βραχίονα ενώ το υπόλοιπο συγκρότημα αισθητήρων στον άλλον. Σε περίπτωση πλήγματος λοιπόν μπορεί να αποφευχθεί η ολική καταστροφή του συστήματος. Η νέα ψυχώμενη θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3μ. x 2,3μ. σε απόσταση 18,1 χλμ. (10 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο) να αναγνωρίσει το στόχο σε απόσταση 6,7 χλμ. (6 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο) και να ταυτοποιήσει το στόχο σε απόσταση 3,4 χλμ. (2 χλμ. το προηγούμενο μοντέλο). Επίσης , το αποστασιόμετρο λέηζερ που φέρει το νέο σύστημα επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 30 χλμ. (!) ενώ το προηγούμενο 10 χλμ. Για στόχο μέγεθους ανθρώπου το νέο σύστημα ξεπερνά το προηγούμενo κατά δύο φορές τουλάχιστον! Συγκριτικά, το αντίστοιχο σύστημα Mirador του αμυντικού κολοσσού Thales, με προηγούμενης γενιάς ψυχώμενη κάμερα, είναι εξαιρετικά ογκώδες, έχει βάρος 250 κιλά (!), η τιμή κτήσης του είναι υψηλότερη και οι επιδόσεις του, τόσο στην εμβέλεια αλλά και το πλέον σημαντικότερο, στην ευκρίνεια, είναι γενικότερα υποδεέστερες του TDR-10A.

Για τη λειτουργία του συστήματος, ο χειριστής χρησιμοποιεί οθόνες αφής και χειριστήριο. Δύο τέτοια σετ, θα τοποθετηθούν σε κάθε σκάφος που θα φέρει τον αισθητήρα, ένα σετ στη γέφυρα και ένα στο ΚΠΜ. Το νέο σύστημα, μεταξύ των δύο βραχιόνων που φέρει, μπορεί να δεχτεί επιπρόσθετο αισθητήρα, όπως μη ψυχώμενη κάμερα, σε παρόμια διαμόρφωση με το αμερικανικό σύστημα Mk20 της L3. Το σύστημα μπορεί να διασυνδεθεί με τους λοιπούς αισθητήρες του πλοίου όπως ραντάρ και σύστημα ελέγχου πυρός ενώ μπορεί να παρακολουθεί και στόχους αυτόματα.

Σήμερα, 24 πολεμικά του ΠΝ φέρουν ηλεκτροοπτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι έξι εκσυγχρονισμένες Kortenaer από ένα σύστημα Thales Mirador η κάθε μία, ένα τέτοιο σύστημα επίσης εξοπλίζει τις τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης Μαχητής, τα τέσσερα ΤΠΚ κλάσης Λάσκος και τα πέντε ΤΠΚ της κλάσης Ρουσσέν. Οι κανονιοφόροι Αρματωλός, Ναυμαχος, Πολεμιστής και η φρεγάτα Σαλαμίς από ένα MILTDR-10 ενώ κάτι σχετικά άγνωστο για πολλούς το πιο σύγχρονο ΠΤΜ κλάσης Κεφαλληνία, το Κέρκυρα, πλην των εντελώς διαφορετικών ηλεκτρονικών, φέρει σύστημα Vigy της Sagem. Σε ποια πλοία θα εγκατασταθεί το νέο ΤDR-10A, είναι επιβεβαιωμένο, ότι από το νέο έτος τα υπόλοιπα τρία σκάφη της κλάσης Ύδρα θα δεχθούν το σύστημα ως το πρώτο σύστημα που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού αυτών. Φαίνεται επίσης ότι οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης Kortenaer, θα συνεχίσουν να υπηρετούν για καιρό ακόμη, άρα ως πλοία πρώτης γραμμής, θα δεχθούν και αυτά από ένα TDR-10A έκαστος. Αναμενόμενο θα ήταν το TDR-10 επί της Σαλαμίς να τοποθετηθεί στη κανονιοφόρο Κάσος που δεν φέρει κανένα ηλεκτροοπτικό αυτή τη στιγμή και η φρεγάτα να λάβει το νεότερο, πιο εξελιγμένο TDR-10A. Από τα 15 συστήματα απομένουν λοιπόν οκτώ συστήματα για τα λοιπά πλοία του στόλου. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι πέντε εξ’αυτών θα τοποθετηθούν στις ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης ενώ άγνωστο είναι σε ποια πολεμικά θα εγκατασταθούν τα τελευταία τρία TDR-10A (ίσως στις τρεις S148 ώς περιπολικά;).

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι 20 φορητές μη ψυχόμενες συσκευές θερμικής παρατηρήσεως IBR-75Α θα εξοπλίσουν επίσης σκάφη του στόλου. Πρόκειται για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μέγιστης εμβέλειας 6 χλμ., βάρους σχεδόν 2 κιλών, που συνδυάζουν θερμική κάμερα 3ης γενιάς, αισθητήρα, κάμερα ημέρας, αποστασιόμετρο λέιζερ, και GPS. Όταν ολοκληρωθεί λοιπόν η εγκατάσταση των νέων ηλεκτροοπτικών το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, αφού με την είσοδο σε υπηρεσία και των δύο τελευταίων Ρουσσέν, ο ελληνικός στόλος θα διαθέτει σε υπηρεσία 39 πολεμικά με ηλεκτροοπτικά συστήματα (19 Mirador, 4 TDR-10, 15 TDR-10A και έναν Vigy) καθώς και 20 φορητές συσκευές για κάθε χρήση.

Να προλάβω τα σχόλια των αναγνωστών, δύο συστήματα επί σκάφους θα ήταν πλεονασμός υπό τις παρούσες συγκυρίες, αφού θα στερούσε πολύτιμες δυνατότητες από τα υπόλοιπα πολεμικά που θα συνεχίσουν να επιχειρούν για καιρό ακόμα. Επίσης η πλήρης κάλυψη ενός σκάφους είναι πολλές φορές αδύνατη, αφού παρεμβάλλονται άλλα συστήματα ή είναι αδύνατη η τοποθέτηση επιπλέον ιστού, συν της προσεκτικής διαδικασίας που απαιτείται για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε σκάφη που έχουν προστασία ΡΒΧ.

D-Mitch

D-Mitch (@D__Mitch)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

O ΕΣ δεν έχει απαίτηση για τέτοια συστήματα για την επιτήρηση του ‘Εβρου, των Ελληνοαλβανικών συνόρων και των νησιών;

NickKoliopoulos

Ισχύει ότι για τα περιπολικά σκάφη Saar 4 του λιμενικού αναπτύσσονται από την Miltech συστήματα με ακόμη ισχυρότερη θερμική κάμερα, με στόχο την ανίχνευση μικρότερων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα?

kakaouskia

Καλησπέρα
Πριν καμιά 20ετια περίπου έτυχε να δουλέψω με παρόμοια συστήματα στη Κύπρο – τα είχανε βάλει σε τζιπάκια Μερσεντές. Το πρόβλημα τότε ήταν η μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο εκεί που έπρεπε. Οι επιδόσεις και προδιαγραφές εντάξει, καμία σχέση με το σήμερα.
Αυτά τώρα και λόγω βάρους και σταθεροποίησης είναι ότι πρέπει για κινητά παρατηρητήρια. Πιστεύω θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε Hummer / VBL (δεδομένου ότι υπάρχει χώρος για ζεύξη δεδομένων).
Πόσο χώρο / ενέργεια χρειάζεται ένα Link-16; 🙂

Nidikos

Ενδέχεται η μεγάλη διαφορά βάρους ανάμεσα σε mirador και tdr-10a να οφείλεται σε τυχόν θωράκιση;
Κρίνοντας και απ’την εικόνα.

Ηλίας

Στο τελευταίο συμφωνώ έλεγχο για λαθρομετανάστες δεν κάνει μόνο η Frontex και το λιμενικό αλλά και τα φύλακα.

CKfurious

Οπωσδήποτε χρήσιμα συστήματα καλύπτουν μεγάλο κενό
Ερώτηση;διασύνδεση τους με το Κέντρο Μάχης πως το λένε τvn πλοίων γίνετε ?
Ένας στόχος στα radar μπορεί αυτόματα να περάσει σε αυτά και αντίστροφα?
Δεδομένα βολής πυροβόλου η πυραυλου μπορούν να εξαχθούν από αυτά?
Μάλλον δουλεύουν σαν stand alone συστήματα
Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί για τα Miradore ?

antonios

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες αποδεικνύουν πόσο ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ μπορούν να είναι. Κάποιοι θα πουν “σιγά ένα μικρο σύστημα είναι, σπουδαία τα λάχανα”…ΙΣΩΣ θα απαντούσα εγώ. Ας μην ξεχνάμε την ειδική σφυρηλάτηση της κάνης του ARTEMIS-30 που οι Γερμανοί που είναι αυθεντίες δεν σκέφτηκαν ποτέ, να μην ξεχνάμε τα δίκτυα παραλλαγής τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ που έσωσαν τα Σερβικά άρματα απο το ΝΑΤΟ μερικά χρόνια πριν, τις πρωτοποριακές βαφές που οι ξένοι αγοράζουν μανιωδώς… ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ της Ιντρακόμ κτλπ…Μικρά πράγματα…αλλά αφού μέχρι σήμερα ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ότι ούτε μικρά πράγματα δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε γιατί να μην μπορούμε να φτιάξουμε και μεγάλα όπως πλοία …Θυμάμαι στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ένα άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ που εξηγούσε οτι ο κυματισμός του Αιγαίου είναι τόσο διαφορετικός από τους ωκεάνιους που θα μπορούσε να κόψει στα δυο ένα Αμερικάνικο αντιτορπιλικό σε ακραίες περιπτώσεις και πως τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο …Άρα ένα πλοίο ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ κάτω από τα αποτελέσματα των μελετών των ελληνικών πανεπιστημίων θα ήταν καλύτερο από κάθε άλλο πλοίο στις ακραίες συνθήκες του Αιγαίου! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο εκτός απο το να αλλάξεις μυαλά σε ανθρώπους που θαυμάζουν κάθε τι ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ! Μου θυμίζουν την διαφήμιση του ’80 παφ και τάλιρο,… https://www.youtube.com/watch?v=5B0viuGwNwU , Συμπέρασμα: Οι Έλληνες είναι ικανοί και μικρά και μεγάλα πράγματα να φτιάξουν καλύτερα -όσο το επιτρέπει η βιομηχανική μας υποδομή (δεν λέω να φτιάξουμε F-22) αρκεί να το πιστέψουμε και να το υποστηρίξουμε.

ThanosD

Μπορεί αυτη η τεχνολογια να φτάσει στα 20 μίλια και αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα στοχοποίησης-οδήγησης όπλου .καποιου στόχου . οπως ένα F-35 για παράδειγμα;

Spirit

To θέμα ειναι η ολοκλήρωση του αισθητήρα στο CMS αλλιώς μιλάμε για μισοδουλειές…
Σε πολεμικά πλοία δεν μπορει να μιλάμε μόνο για παρατήρηση χωρίς να ειναι διασυνδεδεμένα με τα οπλικά συστήματα του πλοίου

NavalAnalyses

Να πω επίσης ότι μιλάμε για 15 συστήματα άρα θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για την εγκατάσταση και φυσικά κάποιος χρόνος για την εκπαίδευση των χειριστών (που προηγείται πάντα της εγκατάστασης). Αν λοιπόν έπειτα από τις Ύδρα ξεκινήσει η εγκατάσταση επί των μη αναβαθμισμένων Kortenaer, αυτό εύλογα σημαίνει ότι τα τρία μη αναβαθμισμένα πολεμικά θα συνεχίσουν να υπηρετούν για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμη χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Το ίδιο θα συμβεί επίσης αν δούμε εγκατάσταση των εναπομεινάντων τριών συστημάτων στα S148, όπου θα συνεχίσουν να υπηρετούν λογικά ως περιπολικά. Αν δεν γίνει εγκατάσταση σε αυτά τα έξι συνολικά πολεμικά, τότε μένει να δούμε σε ποια άλλα θα τοποθετηθούν.

Aias

Ανάπτυξη μέσω αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τεχνολογική καινοτομία ή με ανταγωνιστικές τιμές υπηρεσίες ή με συνδυασμό των δύο .
Το πρώτο είναι δύσκολο να το πετύχουμε, το δεύτερο εμπεριέχει παγίδες και το τρίτο δεν το πετυχαίνουν ή επιζητούν σχεδόν κανένας στον πλανήτη.
Με μεγάλη καχυποψία πλέον βλέπω τις κινήσεις στην αμυντική βιομηχανία.
Θα προτιμούσα να στηρίξει η χώρα μόνο όσες έχουν προοπτική πρόσβασης και σε άλλες αγορές και όχι οποιαδήποτε φαίνεται ελκυστική και αισιόδοξη.
Μακριά από εθνικά πλοία και εθνικά άρματα.
Σήμερα διαβάζω για το πρόγραμμα αναβάθμισης τυφεκιων από τα ΕΑΣ;
Ακόμα ένα τραγικό λάθος που θα σπαταλήσει τους λιγοστούς πολύτιμους πόρους για να στηρίξει μία εταιρεία που αρνείται να πράξει τα αυτονόητα σε ένα κράτος που αυτό αρχικά δεν πράττει το αυτονόητο.

Aias

Αγαπητέ φίλε Mich ,πρώτα από όλα να πω πως παρακολουθώ τα σχόλια σου και μαζί και μερικών ακόμα φίλων ,που νομίζω ξεχωρίζουν και προσφέρουν.
Τονίζω για μια ακόμα φορά πως μιλώ και γράφω πάντα με επιφύλαξη του ορθού των όσων λέω ,απλά εκφράζω προβληματισμούς.
Στο συγκεκριμένο για τα τυφέκια ,πραγματικά δεν βλέπω την αξία της αναβάθμισης.
Όχι φυσικά πρακτικά, αλίμονο.
Αλλά ,αναρωτιέμαι ποιά η τελική τιμή των εργασιών πάνω στο όπλο;
Το όποιο βοήθημα σωστά θεωρούμε πως είναι δαπάνη που πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως φορέα όπλο.
Αν όμως το κόστος για τις μετατροπές είναι Α και αυτό το Α είναι πάνω από το 60% της αγοράς νέου όπλου τότε μιλάμε για όντως χάρη στα ΕΑΣ.
Όταν λέω για τιμή νέου όπλου δεν αναφέρομαι στις τιμές που δίνουν τα ΕΑΣ για την κατασκευή/πώληση στο στρατό αλλά τις τιμές που π.χ. αγοράζει ο αμερικανικός στρατός τα δικά του.
Δεν είναι λάθος το σκεπτικό γιατί δεν έγινε ποτέ προσπάθεια ένταξης μιας παραγγελίας ως χώρα σύμμαχος ,έστω πρόσθετα.
Δεν συζητώ καν το γεγονός πως δεν προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε ατομικό οπλισμό από πλεονάσματα των ΗΠΑ ,όπως κάνουν με επιτυχία και σχεδόν αστείες τιμές άλλες χώρες που δεν είναι ούτε μέλη του ΝΑΤΟ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για τα ΕΑΣ αλλά θαυματουργό για τον ΕΣ.
Δικαιολογίες για την κατάσταση των όπλων μιας τέτοιας κίνησης δεν νομίζω ότι ευσταθούν ούτε αναλογικά με την κατάσταση των δικών μας ούτε κυριολεκτικά.
Τα ΕΑΣ πρέπει να στραφούν πιο ζεστά στην πολιτική αγορά ,ακόμα και ραβδωτων, το κράτος πρέπει να βοηθήσει αρχικά ανέξοδα απλά εφαρμόζοντας την κοινοτική Νομοθεσία στην χώρα .
Αρχικά όλα αυτά.
Το να τσιμπάει από τον πενιχρό προϋπολογισμό είναι καταστροφή.

Δυστυχισμενοι ειμαστε εμεις οι Ελληνες. Νεα οπλικα συστηματα, νεα μεγαλα χρεη, καινουργιες αγριες μιζες. Εχουν συμβει τοσες μιζες, τοση διαφθορα, ετσι φθασαμε στο σημερινο τεραστιο εξωτερικο χρεος. Ο λαος στην ανεργια, πεινα, μεταναστευση, εκμεταλλευση, συσιτια, απωλεια αξιοπρεπειας, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.

Aias

Με την μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης ,επεξεργασία δηλαδή πανω στο διαμορφωμένο σώμα της κάνης;
Σώμα που παράγεται σε καλούπι;
Από φύλλα μετάλλων;
Δεν αμφισβητώ την ποιότητα των Ελλήνων ούτε των ΕΑΣ.
Τοποθετηθηκα στο αρχικό σχόλιο σας που αναφέρετε για το συγκεκριμένο σύστημα.
Τέλος να πω πως η ψυχρή σφυρηλάτηση απαιτεί ιδιαίτερα καθαρό “ατσάλι” 0.025 δηλαδή δείκτη .
Υψηλής ποιότητας, πάντως.
Και
Η ψυχρή σφυρηλάτηση κανης είναι ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφεύρεση της δεκαετίας του 30 .

MPAMPIS

1.TDR-10A
2.CMS
3.Μικρο 3D radar

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Θα επιθυμούσα να γίνει μια παρουσίαση των (2) δύο Ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα ηλεκτροοπτικών για αμυντική χρήση (THEON, MILTECH) με ανάλυση των ομοιοτήτων και διαφορών τους, όπως και παρουσίαση των προϊόντων τους που είναι σε παραγωγή και σε ανάπτυξη. Πιστεύω ότι έτσι θα είχαμε καλύτερη και σφαιρικότερη άποψη για τις δυνατότητες και προοπτικές στην κάλυψη τυχόν αναγκών του Ελληνικού στρατού όπως και έναντι του ανταγωνισμού.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...

Η Σλοβενία έχει σχέδια για περισσότερα τακτικά οχήματα JLTV

Η Σλοβενία σκοπεύει να παραγγείλει περισσότερα τακτικά οχήματα JLTV της αμερικανικής εταιρείας Oshkosh, όπως ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής χώρας, Matej Tonin, ανακοίνωσε στις...