Κατευθείαν από το μέλλον: UAV χωρίς κινούμενες επιφάνειες ελέγχου

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η BAE Systems παρουσίασε ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα αποτελέσει να είναι μια σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία stealth. Το νέο MAGMA drone δεν διαθέτει κινούμενες επιφάνειες ελέγχου, με αποτέλεσμα το σχήμα του να παραμένει αμετάβλητο καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Όλα τα αεροσκάφη μέχρι σήμερα, επανδρωμένα και μη, διαθέτουν ένα σύνολο κινούμενων επιφανειών (πχ πτερύγια) για να ελέγχουν τη πτήση τους, που ελέγχονται από τον χειριστή, πολλές φορές με τη βοήθεια υπολογιστή. Το MAGMA εφαρμόζει μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας ριπές αέρα.

Οι επιφάνειες ελέγχου αποτελούν βασικό μέρος των αεροσκαφών από τις αρχές του 20ού αιώνα και απαιτούν έναν αρκετά περίπλοκο μηχανισμό για να ελεγχθούν. Στην εποχή της stealth τεχνολογίας, η ύπαρξή τους μπορεί να επηρεάσει την αποκρυψιμότητα των αεροσκαφών.

Τη λύση φαίνεται να δίνει η τεχνολογία που αναπτύσσει η BAE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καταργώντας όλα τα πτερύγια ελέγχου. Με τη χρήση ενός συστήματος που περιλαμβάνει αγωγούς και εξαγωγές αέρα (Wing Circulation Control-WWC και Fluidic Thrust Vectoring-FTV), το αεροσκάφος θα μπορεί να ελίσσεται το ίδιο αποτελεσματικά, αν όχι καλύτερα σε σχέση με αυτά που έχουν μηχανικές επιφάνειες ελέγχου.

To σύστημα WWC, θα χρησιμοποιεί αέρα από τον κινητήρα του αεροσκάφους που θα κινείται μέσω αγωγών σε υπερηχητικές ταχύτητες προς το χείλος εκφυγής. Το FTV θα χρησιμοποιεί τον αέρα για να εκτρέψει το ακροφύσιο του κινητήρα, επιτρέποντας την αλλαγή της κατεύθυνσης του αεροσκάφους.

H ΒΑΕ υποστηρίζει πως η τεχνολογία θα βελτιώσει τα χαρακτηριστικά stealth, θα μειώσει τα κόστη συντήρησης και θα προσδώσει καλύτερες δυνατότητες ελέγχου και ευελιξίας, ενώ οι εφαρμογές της προορίζονται τόσο για στρατιωτική, όσο και για πολιτική χρήση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Αλάργαα…F…35 δαγκωτό…

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Μη μας παραμυθιαζουν οι ψευτοεγλεζοι το κινητηριο συστημα του φ35β χρησιμοποιουν σε νέο περιτύλιγμα.

Spyros
Member
Spyros

Έχουμε εδώ φανατικά άρρωστους οπαδούς Formula 1; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε, αν όχι μη κάνετε το κόπο, θα σας φανεί αλαμπουρνέζικο το ποστ: Αν θυμάστε λίγο τις φιλονικίες των ομάδων τις τελευταίες 1-2 σαιζόν η τεχνολογία που περιγράφεται είναι εν ολίγοις ίδια με την αρχή του Coanda effect, που είδαμε το 2013, δηλαδή τη τελευταία σαιζόν με τους V8: για να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει το φαινόμενο του exhaust-blown diffuser, έφτιαχναν τοιχώματα στο αμάξωμα που οδηγούσαν τα καυσαέρια στο κατάλληλο σημείο (στον diffuser, ελληνιστί ‘διαχύτη’) χωρίς να τα κατευθύνουν απευθείας (με κάποιο πτερύγιο πχ). Εδώ στο αεροσκάφος εφαρμόζεται… Read more »