Μαλαισία – Σιγκαπούρη συμφωνούν την αποφυγή μεγαλύτερων εντάσεων

5
1469
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 19
  •  
  •  

Ηγέτες από τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη συμφώνησαν στη λήψη προσωρινών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω έντασης με αφορμή τις διαφωνίες στον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου της καθεμιάς.

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες στην περιοχή Johor της Μαλαισίας, όταν Μαλαίσιοι αξιωματούχοι αποπειράθηκαν να μεταβάλουν τα λιμενικά όρια της μαλαισιανής περιοχής Putrajaya. Η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη διαφωνούν για αρκετές δεκαετίες γύρω από την έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, έτσι, η Σιγκαπούρη κατηγόρησε τη Μαλαισία ότι επιχείρησε να αυξήσει τη ναυτική της κυριαρχία στα Στενά του Johor, καρπώνοντας παράνομα σιγκαπουριανά χωρικά ύδατα. Σε απάντηση, η Σιγκαπούρη παρουσίασε αναθεωρημένες συντεταγμένες για τα όρια του λιμένα Tuas.

 

Σύμφωνα με το “Jane’s”, η εστία της έντασης απέχει 1nm από τη Σιγκαπούρη και 5,3nm από τη Μαλαισία. Η ένταση ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και η λήψη των προσωρινών μέτρων μείωσής της έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία, η Μαλαισία ήρε τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου στην περιοχή και η Σιγκαπούρη απέσυρε το πολεμικό πλοίο που υπήρχε. Τέλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή για την εξέταση των λιμενικών ορίων της Δυτικής Σιγκαπούρης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 19
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos

Διαχρονικά από τις μέγιστης στρατηγικής σημασίας γωνιές της γης.
Η Σιγκαπούρη, οικονομική δύναμη με πληθυσμό σχεδόν 6.000.000 και με έκταση το ήμισυ της Ρόδου διατηρεί ισχυρότατες ΕΔ, ιδίως αεροπορία, αλλά είναι όλη εντός βεληνεκούς πυροβολικού των γειτόνων της … Δεν έχει άσχημες γενικά σχέσεις με κανέναν, αλλά η ύπαρξή της είναι εξ ορισμού επισφαλής, αν και τεκμαίρεται ότι οι δυτικές δυνάμεις θα τη συνδράμουν σε περίπτωση επιβουλής.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Ενδιαφέρον το πως το αντιμετωπίζει!
A330mrtt ,kc 135, kc130 ( συνολικά 15 τεμάχια, καποια σε παραγγελία) …..και φυσικα 40 F-15, και 60 F-16, λυπάμαι το πυροβολικό που θα ρίξει στα αεροδρόμια της…..

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι όλη η αεροπορία της εκεί, αλλά σε βάσεις στο εξωτερικό. Τώρα τι θα βρει μέχρι φτάσει εκεί για να υπερασπιστεί είναι ένα θέμα, γιατί πραγματικά αν υπάρχει σοβαρό πυροβολικό απέναντι, θα μπορέσει να την “απαλλοτριώσει” σχετικά εύκολα. Υποθέτω το ότι δεν έχει γενικά άσχημες σχέσεις με κανέναν, μεταφράζεται ως, όλοι ακόμα και όσοι την επιβουλεύονται, έχουν κάποιο ισχυρό οικονομικό συμφέρον να χάσουν. Οπότε μάλλον εκεί κρύβεται η πραγματική της αποτροπή…

A Greek from abroad
Guest
A Greek from abroad

Malaysian artillery
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Malaysian_Army

Singapore artillery
https://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_of_the_Singaporean_Army

Unless they surprise them big time which I don’t see happening
I wouldn’t bet on the Malaysians winning this .

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Ισως η μουσουλμανική ινδονησια να ειναι μέσο μακρο προθεσμα μεγαλύτερος κίνδυνος αλλα παλι η υπέροχη του ναυτικού της Σιγκαπούρης ειναι εμφανής.
Πραγματικά μια χώρα πρότυπο οχι μόνον στον οικονομικό τομέα αλλα και στην οργάνωση της εθνική της ασφάλεια με ουσιαστικές επιλογές.