Ηγέτες από τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη συμφώνησαν στη λήψη προσωρινών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω έντασης με αφορμή τις διαφωνίες στον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου της καθεμιάς.

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες στην περιοχή Johor της Μαλαισίας, όταν Μαλαίσιοι αξιωματούχοι αποπειράθηκαν να μεταβάλουν τα λιμενικά όρια της μαλαισιανής περιοχής Putrajaya. Η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη διαφωνούν για αρκετές δεκαετίες γύρω από την έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, έτσι, η Σιγκαπούρη κατηγόρησε τη Μαλαισία ότι επιχείρησε να αυξήσει τη ναυτική της κυριαρχία στα Στενά του Johor, καρπώνοντας παράνομα σιγκαπουριανά χωρικά ύδατα. Σε απάντηση, η Σιγκαπούρη παρουσίασε αναθεωρημένες συντεταγμένες για τα όρια του λιμένα Tuas.

 

Σύμφωνα με το «Jane’s», η εστία της έντασης απέχει 1nm από τη Σιγκαπούρη και 5,3nm από τη Μαλαισία. Η ένταση ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και η λήψη των προσωρινών μέτρων μείωσής της έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία, η Μαλαισία ήρε τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου στην περιοχή και η Σιγκαπούρη απέσυρε το πολεμικό πλοίο που υπήρχε. Τέλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή για την εξέταση των λιμενικών ορίων της Δυτικής Σιγκαπούρης.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαχρονικά από τις μέγιστης στρατηγικής σημασίας γωνιές της γης.
    Η Σιγκαπούρη, οικονομική δύναμη με πληθυσμό σχεδόν 6.000.000 και με έκταση το ήμισυ της Ρόδου διατηρεί ισχυρότατες ΕΔ, ιδίως αεροπορία, αλλά είναι όλη εντός βεληνεκούς πυροβολικού των γειτόνων της … Δεν έχει άσχημες γενικά σχέσεις με κανέναν, αλλά η ύπαρξή της είναι εξ ορισμού επισφαλής, αν και τεκμαίρεται ότι οι δυτικές δυνάμεις θα τη συνδράμουν σε περίπτωση επιβουλής.

    • Ενδιαφέρον το πως το αντιμετωπίζει!
      A330mrtt ,kc 135, kc130 ( συνολικά 15 τεμάχια, καποια σε παραγγελία) …..και φυσικα 40 F-15, και 60 F-16, λυπάμαι το πυροβολικό που θα ρίξει στα αεροδρόμια της…..

    • Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι όλη η αεροπορία της εκεί, αλλά σε βάσεις στο εξωτερικό. Τώρα τι θα βρει μέχρι φτάσει εκεί για να υπερασπιστεί είναι ένα θέμα, γιατί πραγματικά αν υπάρχει σοβαρό πυροβολικό απέναντι, θα μπορέσει να την «απαλλοτριώσει» σχετικά εύκολα. Υποθέτω το ότι δεν έχει γενικά άσχημες σχέσεις με κανέναν, μεταφράζεται ως, όλοι ακόμα και όσοι την επιβουλεύονται, έχουν κάποιο ισχυρό οικονομικό συμφέρον να χάσουν. Οπότε μάλλον εκεί κρύβεται η πραγματική της αποτροπή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here