32.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ MANPADS! Εκτελέσατε ελιγμούς διαφυγής!

MANPADS! Εκτελέσατε ελιγμούς διαφυγής!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Black Hawk βούτηξε πίσω από μια συστάδα δένδρων που ο πιλότος ήλπιζε πως θα του παρείχε κάλυψη. Μόλις φάνηκε ξανά, ο στρατιώτης σκόπευσε και πάλι προς το μέρος του ελικοπτέρου με την συσκευή και δύο καπνογόνα εκτοξεύθηκαν 167 μ. ψηλά, παίζοντας τον ρόλο του ίχνους που αφήνει ένας φορητός πύραυλος MANPADS (Man-Portable Air Defence System) καθώς ορμά προς το υποψήφιο θύμα του. Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη.

Η εκπαίδευση που παρέχει ο αμερικανικός Στρατός στα πληρώματα των ελικοπτέρων με το σύστημα MAST (Man-portable Aircraft Survivability Trainer) αποσκοπεί στην αύξηση της επιβιωσιμότητας των μέσων του δίνοντας στους πιλότους μια γεύση του τί να περιμένουν σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Για τον στρατιώτη Μπίλλινγκς, μηχανικό ελικοπτέρων της 25th Combat Aviation Brigade, είναι μια ευκαιρία να δει τα Black Hawk που συντηρεί από διαφορετική σκοπιά –μέσα από ένα σκοπευτικό.

«Όταν τα εγκλωβίζεις και στέλνεις την υπεριώδη ακτίνα πάνω τους, βλέπεις πως αντιδρούν. Τα βλέπεις στο βίντεο να αντιδρούν πέφτοντας χαμηλά ή επιχειρώντας ελιγμό να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα δένδρα. Σκέφτηκα ότι ήταν ενδιαφέρον, ιδίως από την πλευρά του μηχανικού, βλέποντας το ελικόπτερο να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι όχι απλώς να σηκώνεται και να κατεβαίνει στην πίστα» λέει.

Οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι ήταν ανέκαθεν ένας θανάσιμος κίνδυνος για χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη και ελικόπτερα και το γεγονός ότι εξοπλίζουν πια κάθε λογής ατάκτους δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Παρόλο που η χρήση καπνογόνων για περισσότερο «ρεαλισμό» στην εκπαίδευση με το σύστημα MAST καθυστέρησε για γραφειοκρατικούς λόγους, κάνει την διαφορά.

Οι χειριστές δεν έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με πραγματικά οπτικά βοηθήματα και βλέποντας με τα μάτια τους την «απειλή» κάνει την όλη εκπαίδευση πιο άμεση. «Οι πιλότοι τα λατρεύουν» λέει χαρακτηριστικά ο Ανθυπασπιστής Χέινυ, αρμόδιος αξιωματικός για θέματα επιβιωσιμότητας των εναερίων μέσων της Ταξιαρχίας.

Τα αμερικανικά ελικόπτερα διαθέτουν αντίμετρα προστασίας –παρεμβολείς (jammers) και εκτοξευτές αναλωσίμων (θερμοβολίδες) ενώ το Common Missile Warning System προειδοποιεί το πλήρωμα ότι έχει εγκλωβιστεί και πρέπει να αντιδράσει. Φυσικά τέτοιου είδους εκπαίδευση γίνεται μόνο σε προσομοίωση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μαζί με άλλα ελικόπτερα, έτσι εκτός από την απώλεια της συλλογικότητας, όσον αφορά το εκπαιδευτικό μέρος, χάνεται και η δυνατότητα να διαπιστωθεί πώς αποδίδει το ελικόπτερο στην προσομοίωση και πώς στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο Ανθυπασπιστής Χέινυ.

Με το σύστημα MAST, ελικόπτερα Black Hawk, Chinook και Apache μπορούν να μπουν στον «κλοιό» των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων μεμονωμένα ή κατά ζεύγη με διαχωρισμό 5/8 του μιλίου. Στο προσεχές μέλλον μάλιστα η Ταξιαρχία ίσως μειώσει τις αποστάσεις αυτές για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο.

Τα MANPADS ωστόσο είναι απλώς μια απειλή από τις πολλές που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Τα αντίπαλα επιθετικά ελικόπτερα, drones και βλήματα cruise αυξάνονται και πληθύνονται, γι’ αυτό και ο αμερικανικός Στρατός προχωρά στην συγκρότηση μονάδων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς.

Τα περισσότερα Τάγματα SHORAD (Short-Range Air Defense) είχαν διαλυθεί πριν από μια δεκαετία εξαιτίας της ανάγκης επάνδρωσης των Ομάδων Μάχης των Ταξιαρχιών Πεζικού για επιχειρήσεις εναντίον ατάκτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πέραν της δημιουργίας των εν λόγω μονάδων, προβλέπεται και η παροχή εκπαίδευσης πέντε εβδομάδων στο βλήμα Stinger σε μια προσπάθεια να πάρουν οι στρατιώτες την προστασία τους από χαμηλά ιπτάμενα εχθρικά εναέρια μέσα –κυριολεκτικά– στα χέρια τους.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

«Τα αμερικανικά ελικόπτερα διαθέτουν αντίμετρα προστασίας –παρεμβολείς (jammers) και εκτοξευτές αναλωσίμων (θερμοβολίδες) ενώ το Common Missile Warning System προειδοποιεί το πλήρωμα ότι έχει εγκλωβιστεί και πρέπει να αντιδράσει.»

Μάλιστα… να μιλήσουμε για τα αντίστοιχα συστήματα που [δεν] φέρουν τα Kiowa, ή γίνομαι βαρετός;

(διευκρίνιση: ένα Kiowa ήταν στατικό έκθεμα στην Athens Flying Week. Και είχε εξαιρετικά καθαρές αεροδυναμικές γραμμές, χωρίς περιττά εξογκώματα, που λέει κι ένας φίλος της Πτήσης εδώ)

Spyros

ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετο:

Μια είδηση που νομίζω θα ενδιαφέρει υπολογίσιμο μέρος των συναναγνωστών:
https://www.youtube.com/watch?v=HrJs0jK4a1g

Kimon

Ρεαλιστική εκπαίδευση που χρειάζεται στα πληρώματα , αλήθεια τα δικά μας πληρώματα εκπαιδεύονται σε τέτοιες τακτικές, είχα διαβάσει παλιότερα ότι τα πληρώματα των apache εκπαιδευόταν με “αντίπαλα” f16, αλλά manpads? Και μόνο τα επιθετικά ελικόπτερα?

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

6
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά $

Related News

248 επιπλέον JLTV για τον Στρατό των ΗΠΑ

Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε πως θα παραγγείλει επιπλέον 248 Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) για τις ανάγκες των στρατιωτών του καθώς και για συγγενείς...

Κινεζική περικύκλωση; Ινδικά μέσα αποκαλύπτουν κινεζικά αεροπλάνα στο Πακιστανικό Kashmir

Δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν μεταγωγικά αεροσκάφη Ilyushin Il-78 σε αεροδρόμια της διαφιλονικούμενης επαρχίας του Κασμίρ. Το τελευταίο είναι πρώην ινδική επαρχία στις πλαγιές των Ιμαλαΐων...

Όταν το Πακιστάν ζήτησε να αγοράσει τα ελληνικά T-37

Τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-37C παραλήφθηκαν το 1964 και αποτέλεσαν για τριάντα οκτώ χρόνια το αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης της ΠΑ. Το 1988 παρελήφθησαν δέκα μεταχειρισμένα...

Η Νότια Κορέα θέλει υπερηχητικό πύραυλο μακρού πλήγματος για το KF-X

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αναπτύξει έναν υπερηχητικό πύραυλο αέρος-επιφανείας για το μελλοντικό μαχητικό το οποίο θα προκύψει από το πρόγραμμα KF-X, για να...

Εποικοδομητικό διάλογο Γαλλίας-Τουρκίας ζήτησε ο ΥΠΕΞ Μάας – M. Τσαβούσογλου: Το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη

Έναν «εποικοδομητικό, ανοιχτό και με διαφάνεια» διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας ζήτησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x