ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η πρώτη σπίθα της Ελληνικής Επανάστασης στο Μωριά ανάβει στην Αρεόπολη

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[Ελληνική Επανάσταση] – Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας.

Εστία πολλών επαναστάσεων από παλιά η Μάνη αποτελούσε μέρος δυσπρόσιτο, βραχώδες και οι ισχυρές οικογένειες διατηρούσαν σημαντικούς και οργανωμένους μικρούς οικογενειακούς στρατούς.

Στα μέσα/τέλη Μαρτίου, με την επανάσταση να έχει ήδη εκραγεί στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, ο αρχηγός της αυτόνομης ουσιαστικά πολιτείας της Μάνης, Πετρόμπεης συγκεντρώνει τους οπλαρχηγούς της περιοχής στην πρωτεύουσά του και κηρύσσει την έναρξη της επανάστασης.

Λέγεται ότι το λάβαρο που υψώθηκε έγινε εκ των ενόντων με ένα λευκό σεντόνι που ράφτηκε ένας σταυρός καθώς και οι φράσεις «Νίκη ή Θάνατος» και «ή ταν ή επί τας».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
STRATOSStathis Vasileiouevo_iiΠαῦλος Πιτσελᾶς Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

16 Μαρτιου 1821, κυρηχτηκε η επανασταση απο τους Τσακωνες , στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ.

Η 16η Μαρτίου αποτελεί ιστορική και ηρωική ημερομηνία για την Τσακωνιά, καθώς σύμφωνα με πρωτογενείς πηγές («Λάκαινα» -Θ.Οικονόμου και «Η δράσις των Τσακώνων κατά την Ελληνική Επανάσταση» – Μ. Δέφνερ), κηρύχθηκε η έναρξη της Επανάστασης στο Λεωνίδιο.
https://www.arcadiaportal.gr/news/ton-martio-9o-tsakoniko-synedrio

Αναφορα και λεπτομερειες των γεγονοτων, περιγραφης της σημαιας, κλπ βλεπε ΣΕΛ. 88 απο το επικο ποιημα Λακαινα,
http://www.tsakonianarchives.gr/xronika-a-lakaina/

————

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε στις 17.Μαρτίου.1821 από Την Αρεόπολη Λακωνίας (Μάνη), όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο, οπότε και υψώθηκε η Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία στον Ταξιάρχη, και ξεκίνησαν τα ένοπλα τμήματα των Μανιατών για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα (πρώτη Ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό).

Αγνοώ τον λόγο που το ελληνικό κράτος γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου.

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Πιθανώς γιατί στις 25/03/1821 απέκτησε γενικευμένο χαρακτήρα (;) σε αντίθεση με τις προηγηθείσες τοπικού χαρακτήρα προαναφερθείσες προσπάθειες στο Λεωνίδιο και την Αρεόπολη. Εικάζω…