Συμπλήρωση 8 χρόνων από την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Κύπρου – Tι την προκάλεσε

5
2225
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό (πυρομαχικά), τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 (MV Monchegorsk) και φυλάγονταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες στην ναυτική βάση για 2,5 χρόνια.

Στις 5 Ιουλίου παρατηρήθηκε αλλοίωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια εντός των οποίων ήταν το υλικό. Από τις 5 έως τις 10 του ίδιου μήνα εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στις 11 Ιουλίου, το φορτίο ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζονται άλλους 63, ενώ καταστράφηκε και η κύρια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του νησιού.

Για το περιστατικό, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας (απεβίωσε το 2015) για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ ο Έλληνας Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκισης από στρατοδικείο στην Ελλάδα για το ίδιο αδίκημα. Αναλυτικά: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΙ.

Εννέα ημέρες (στις 20 Ιουλίου) μετά την τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το Υπουργικό Συμβούλιο με διάταγμά του διόρισε την υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου Μονομελή Ερευνητική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει όλα τα σχετικά γεγονότα καθώς και το θέμα της ευθύνης/ευθυνών για την έκρηξη και τα συνεπακόλουθά της.

Στις 2 Οκτωβρίου 2011, παραδόθηκε το πόρισμα Πολυβίου για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση. «Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγα είναι ότι η Κυπριακή Πολιτεία επέδειξε πολύ σοβαρή ανεπάρκεια, ολιγωρία, αμέλεια και ανευθυνότητα στο χειρισμό του όλου θέματος», επισήμανε στο πόρισμά του ο κ. Πόλυς Πολυβίου, καταλογίζοντας θεσμική αλλά και προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Μάρκο Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Φυσικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν καταλογίστηκαν ευθύνες ε;
Πάντως αντίστοιχα εδώ δεν θα καταλογίζονταν ούτε στον ΥΠ.ΑΜ ούτε στον ΑΓΕΕΘΑ

George
Guest
George

Είναι θαύμα που η Κύπρος άντεξε ολόκληρη προεδρία Χριστόφια και ακόμη επιπλέει
Απέδειξε ότι είναι γερό σκαρί!
Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε μείνει ακίνητη για πάντα με τις πατούσες να κοιτούν τον ουρανό
Αυτό που μένει ανεξήγητο είναι το death wish που έπιασε μαζικά του Κύπριους τότε….

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Παρόμοιο death wish (αναλόγως των συνθηκών) έπιασε και εμάς το 2015 (τρεις φορές μάλιστα) αλλά τέλος πάντων περασμένα ξεχασμένα……..

Τουλάχιστον θα έχουμε να λέμε ιστορίες στα ΚΑΠΗ όταν γεράσουμε (περισσότερο wink razz )

George
Guest
George

Σωστά αλλά εμείς είμαστε έτσι από παλιά!! wink

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Στυγερά εγκλήματα ανθρώπων με βαθύτατη αντεθνική προδιάθεση, που απλά ό,τι άκουγαν και είχε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις το αντιπαρέρχονταν ως ασήμαντο και τιποτένιο. Το έγκλημα αυτό, έστω δια παραλείψεως, έχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Ο μοναδικός ναύσταθμος του Ελλληνικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο, μια από τις ζωτικότερες για την επιβίωση του Έθνους εγκαταστάσεις οπουδήποτε δηλαδή, ως χώρος εναπόθεσης κατεσχημένων εκρηκτικών των διεθνών μαφιών … Τι παραπάνω να πει κανείς …