Οι Πεζοναύτες αναπτύσσουν anti DRONE laser για χρήση σε οχήματα JLTV

0
807
JLTV with 30 mm cannon and anti-drone laser.
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Καθώς οι Πεζοναύτες προετοιμάζονται για να ολοκληρώσουν την πρώτη ανάπτυξη του καινοτόμου κινητού αντί drone συστήματός στη Μέση Ανατολή, η υπηρεσία σπεύδει να τοποθετήσει τα λέιζερ σε ένα όχημα εδάφους, με προφανή στόχο να καταρρίπτουν drone.

Ενώ το ολοκληρωμένο σύστημα Light Marine Air Defense Integrated System – τοποθετημένο σε δύο οχήματα παντός εδάφους της Polaris MRZR – μπορεί να κινηθεί γρήγορα και να αχρηστεύσει ηλεκτρονικά τα drone, οι πεζοναύτες ψάχνουν για κάτι λίγο περισσότερο “κινητικό”…. κάτι που ελπίζουν ότι το έχουν βρει στο πρόγραμμα Compact Laser Weapons System (CLaWS). Είναι το πρώτο λέιζερ εδάφους – αέρος που έχει εγκριθεί από το Πεντάγωνο για στρατιωτική χρήση.

A prototype laser-armed Stryker at Fort Sill.

 

Ο αντισυνταγματάρχης Ho Lee, υπεύθυνος για επίγεια συστήματα εναέριας άμυνας, δήλωσε ότι το πρόγραμμα CLaWS έχει αναπτυχθεί επαρκώς, υπάρχουν στρατεύματα που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό και έχει δοκιμαστεί για περίπου ένα χρόνο, οπότε το Σώμα ελπίζει ότι θα το θέσει σε λειτουργία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

“Έχουμε κάνει ήδη πρωτότυπα και κυνηγάμε την γρήγορη παράδοση”, είπε ο Lee. “Με αυτό και πολλές άλλες προσπάθειες που κάνουμε, χρησιμοποιούμε τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα και τα ενσωματώνουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης”.

Το 2017, η Boeing άρχισε να αναπτύσσει το σύστημα σε διαμορφώσεις 2 kW, 5 kW και 10 kW, χωρίς να είναι σαφές ποια έκδοση δοκιμάζουν οι Πεζοναύτες. Ο Στρατός έχει ήδη τοποθετήσει μια έκδοση του όπλου σε ένα όχημα Stryker για δοκιμές στην Ευρώπη, ενώ οι Πεζοναύτες πέρυσι το τοποθέτησαν σε ένα JLTV.

Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα σύστημα στο πεδίο ως μέρος ενός μεγαλύτερου, ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής άμυνας, που θα μπορεί να προστατεύσει τα στρατεύματα από τα απλά drone DIY μέχρι πιο εξελιγμένα μοντέλα που κατασκευάζονται από τα άλλες “πηγές”.

Παρά την Εθνική Αμυντική Στρατηγική του Πενταγώνου, η οποία δίνει προτεραιότητα στον εξοπλισμό της των (αμερικάνικων) στρατιωτικών δυνάμεων ενάντια σε “εχθρούς” σαν την Κίνα και τη Ρωσία, υπάρχουν ακόμη 15.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, 5.000 στο Ιράκ και κάπου 2.000 περίπου στη Συρία, που κινδυνεύουν από DIY drones, από ομάδες αντάρτικων ή άλλων “κρατών”.

Στη Συρία, drone ιρανικής κατασκευής από το καθεστώς Asad έριξαν μικρές βόμβες κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα, αναγκάζοντας τα αεροσκάφη των ΗΠΑ να τα καταρρίψουν χρησιμοποιώντας ακριβά βλήματα αέρος-αέρος, δημιουργώντας μια ανισορροπία κόστους που ευνοεί την άλλη πλευρά. Ισλαμικοί μαχητές επίσης στη Συρία και το Ιράκ έχουν τροποποιήσει μικρά τετρακόπτερα για να ρίξουν μικρά βλήματα στα ιρακινά στρατεύματα και τους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν ελάχιστη ή καμία προστασία από αυτά. Οι Ταλιμπάν έχουν βιντεοσκοπήσει επιθέσεις σε αφγανικά φυλάκια από τέτοια μικρά τροποποιημένα drone.

“Στο εξής, ποτέ δεν θα βρεθούμε ξανά σε θέατρο επιχειρήσεων χωρίς απειλές από μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα”, δήλωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Ηνωμένου Βασιλείου Felix Gedney, πρώην αναπληρωτής διοικητής των ΗΠΑ και των δυνάμεων συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία το 2017-2018. “όλα τα συστήματα – υψηλών προδιαγραφών ή και τα χαμηλότερα συστήματα που αναπτύσσονται από τους ασύμμετρους εχθρούς, είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσουμε… ”

 

Με πληροφορίες από το Braking Defense


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •