1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για 12 βαρέα ελικόπτερα CH-53K

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 83
  •  
  •  

Η Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του αμερικανικού Ναυτικού υπέγραψε ένα συμβόλαιο χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής (LRIP 2 και 3) για 12 ελικόπτερα CH-53K King Stallion από την εταιρεία Sikorsky, θυγατρική της Lockheed Martin, για λογαριασμό του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Πρόκειται για το ισχυρότερο ελικόπτερο σε παραγωγή στην Δύση σήμερα. Η έκδοση -Κ αποτελεί μείζονα αναβάθμιση ενός αποδεδειγμένα ικανότατου σχεδίου για μεταφορικές αποστολές υπερβαρέων ή / και ογκοδών φορτίων.

Η εταιρεία αναφέρει ότι πλέον το ελικόπτερο της έκδοσης -Κ είναι σχεδιασμένο κι έχει αποδείξει την ικανότητά του να ανυψώνει φορτίο 14 τόνων και να το μεταφέρει σε απόσταση 110 ναυτικών μιλίων (203 χλμ.) επιχειρώντας σε μεγάλο υψόμετρο και υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για τριπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας σε σχέση με τα παλαιότερα CH-53E που πρόκειται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία. Οπωσδήποτε το κόστος ανά μονάδα είναι υψηλό, όπως όμως αντίστοιχα υψηλές είναι κι οι ικανότητες που προσδίδει στον χρήστη του.

Παράλληλα, το CH-53K προβλέπεται να έχει ισοδύναμο αποτύπωμα στα πλοία που θα επιχειρεί από θέμα διοικητικής μέριμνας, θα έχει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ανά αεροσκάφος και λιγότερες ώρες άμεσης συντήρησης ανά ώρα πτήσης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 83
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G...
Member
Famed Member
G...

Οι τιμες εχουν ξεφύγει και ειναι τελειως παραλογες
Ουτε φυσικα δικαιολογουνται επειδή εχουν καλυτερες επιδοσεις και λιγο καλυτερο λειτουργικό κόστος.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Φαίνονται αλλά δεν είναι. Απλώς το κόστος εξέλιξης (επί της ουσίας νέο ε/π, και φυσικά νέοι κινητήρες) κατανέμεται σε ελάχιστες μονάδες παραγωγής (180 περίπου;), με αποτέλεσμα τη δραματική επιβάρυνση του μοναδιαίου κόστους. Θεωρητικά θα μπορούσαν να πάρουν τα Σινούκ, με κλάσμα του κόστους, αλλά το handling σε περιβάλλον ελικοπτεφοφόρου ενός ε/π με τόσο μεγάλο ίχνος θα ήταν δύσκολο (θα έπρεπε να επινοηθεί και αναδίπλωση στροφείων …), και βέβαια ισχύει το επιχεiρημα της υπόθεσης Tomcat vs. Phantom: Με το κόστος δύο μοιρών Τόμκατ αγοράζεις οκτώ μοίρες Φάντομ … Αλλά μόνο δύο μοίρες μαχητικών μπορεί να φέρει το αεροπλανοφόρο έτσι κι αλλιώς… Read more »