Αγορά 12 νέων F-16V διαπραγματεύεται το Μαρόκο

2
1953
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η βασιλική μαροκινή Αεροπορία επιθυμεί την προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τα οποία έχει υποβάλλει σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, το σχετικό ενδιαφέρον αναφέρθηκε στον τοπικό τύπο πριν λίγες μέρες, και λέγεται ότι αφορά νέας κατασκευής αεροσκάφη της τελευταίας έκδοσης F-16V Viper.

Η αεροπορία της χώρας αυτής διαθέτει πλέον 23 αεροσκάφη F-16C/D Fighting Falcon Block 52+ τα οποία αποκτήθηκαν επικρατώντας του γαλλικού μαχητικού Rafale σε σχετικό διαγωνισμό. Αρχικά είχε παραλάβει 24, ένα όμως χάθηκε στην Υεμένη τον Μάιο του 2015, κατά την αποστολή έξι μαχητικών της χώρας στον διεθνή συνασπισμό για επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Αυτή τη φορά η επιθυμία της αεροπορίας είναι το F-16V Viper, η τελευταία έκδοση του αεροσκάφους από την οποία οι Μαροκινοί φέρονται να θέλουν την προμήθεια 12 αεροσκαφών, όλα μονοθέσια.

Τα αεροσκάφη αυτά θα επέτρεπαν στην αεροπορία της χώρας να εξισορροπήσει κάπως την γειτονική αλγερινή Αεροπορία που επιχειρεί με ρωσικής κατασκευής Su-30MKA που πατάνε πριν μερικά χρόνια.

Παράλληλα θα μπορούσαν πλέον να αποσύρουν τα πεπαλαιωμένα Northrop F-5E Tiger II που βρίσκονται σε υπηρεσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί από τότε. Τα αεροσκάφη αυτα σήμερα είναι δύσκολο να αντιπαρατεθούν με οποιοδήποτε σύγχρονο μαχητικό σε αποστολές αναχαίτισης.

Μια τέτοια απόκτηση αεροσκαφών μάχης υπόκειται, ωστόσο, σε διάφορες αμερικανικές διπλωματικές και πολιτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το Κογκρέσο. Από ό,τι έχει γίνει γνωστό, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε επιπεδο αρχηγών γενικών επιτελειων των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι το Μαρόκο είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Αφρική, ενώ ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έσπευσε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του νέου τότε αμερικανικού κράτους τον 18ο αιώνα.

Το Μαρόκο διαθέτει στις τάξεις του μόνο αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα, καθώς και ορισμένα Mirage F-1 εκσυγχρονισμένα στο πρότυπο MF2000.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Είμαι λίγο εκτός θέματος αλλά αναρωτιέμαι… αυτή η κεντρική δεξαμενή στο F1 της τελευταίας φωτογραφίας, τι απόσταση έχει απ’ το έδαφος; Και τι διαδρομή ανάρτησης έχουν τα κύρια σκέλη του αεροσκάφους;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Για τη Μίκρα πάντως δεν κάνει, θα είχαμε όντως δράματα smile … Εξελίχθηκε για το Ιράκ, αλλά την υιοθέτησαν οι Γάλλοι γιατί έχει σχεδόν την ίδια αθροιστική χωρητικότητα με τις δύο υποπτερύγιες, των οποίων τους φορείς ελευθερώνει για όπλα …