Επιχειρησιακή δοκιμή για το νέο πύραυλο εγγύς άμυνας Martlet του Βασιλικού Ναυτικού

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο πύραυλος Martlet, που αναπτύχθηκε από την Thales πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή δοκιμή σε μια φρεγάτα κλάσης Type 23, καθώς έπληξε με επιτυχία ένα σκάφος – στόχου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μετά την εκτόξευσή του από την HMS Sutherland.

Η φρεγάτα έβαλε συνολικά τέσσερεις πύραυλους εναντίον ενός ταχύπλοου σκάφους προκειμένου να πιστοποιηθεί αν το όπλο θα μπορούσε να εκτοξευθεί τόσο από πλοίο όσο και από ελικόπτερο.

Ο πύραυλος αυτός αρχικά προοριζόταν για χρήση από τα ναυτικά ελικόπτερα AW159 Wildcat ως επικουρικό όπλο στο κύριο αντιπλοϊκό πύραυλο Sea Venom.

Κίνδυνος να μείνουν άοπλα τα βρετανικά ναυτικά ελικόπτερα Wildcat

Ωστόσο πρόσφατα περιστατικά όπου τόσο εμπορικά όσο και στρατιωτικά πλοία δέχθηκαν επιθέσεις από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη ώθησαν το βασιλικό Ναυτικό να ξεκινήσει την ολοκλήρωση του πυραύλου και σε πλοία επιφανείας.

Με τον τρόπο αυτό, τα υπάρχοντα πολυβόλα και πυροβόλα μικρού και μεσαίου διαμετρήματος για την αυτοάμυνα των πλοίων θα λάβουν μία σοβαρή ενίσχυση στην δύναμη πυρός τους ενάντια σε μικρούς ευέλικτους στόχους.

Ο πύραυλος στο εξής φέρεται επί πενταπλού εκτοξευτή ο οποίος προσαρμόζεται στην δεξιά πλερά των αυτόματων πυροβόλων 30 χλστ. που διαθέτουν τα πλοία του βασιλικού Ναυτικού αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα σε ποια πλοία θα εγκατασταθεί άμεσα.

Στα πλαίσια της δοκιμής, μόλις πέντε μήνες από την ώρα που ξεκίνησε το πρότζεκτ της ολοκλήρωσης του πυραύλου επί των πυροβόλων αυτών, διαπιστώθηκε πρώτα ότι το όπλο εξακολουθούσε να μπορεί να βάλλει με ακρίβεια με τους πύραυλους εγκατεστημένους, αλλά και ότι οι αισθητήρες στοχοποίησης πίσω από τον πενταπλό εκτοξευτή μπορούσε ακόμα να ιχνιλατεί στόχους σε αποστάσεις πέντε χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος φέρει πολεμική κεφαλή τριών κιλών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •