- Advertisement -

Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Στην Ελλάδα της μιζέριας, των σκανδάλων, του κομματισμού, της ηττοπάθειας, του ενδοτισμού και της υποχωρητικότητας, υπάρχει χώρος για να γιορτάσουμε επιτυχίες;  Η αίσθηση ότι είμαστε ένα κράτος ανάδελφο και μόνοι στον κόσμο (λες και τα υπόλοιπα κράτη δεν είναι μόνα τους, που εμείς έχουμε και το δωδεκάρι της Κύπρου δεδομένο), ότι είμαστε ένα προβατάκι περιτριγυρισμένο από αγέλες λύκων είναι ένα αφήγημα που δυστυχώς έχει ριζώσει μέσα μας. Μήπως είμαστε λύκος με προβιά προβάτου, όπως νομίζουν πολλοί γείτονες μας;
Οι φράσεις “προδότες ή άχρηστοι πολιτικοί” και “οι ξένοι όλο μας επιβουλεύονται και θέλουν το κακό μας” είναι κοινές και μάλλον αποδεκτές από ένα μέρος των συμπολιτών μας, αλλά μπορούμε να φανταστούμε το σοκ που θα ένιωθαν αν την άκουγαν μέχρι τέλους από Τούρκικα χείλη:  “προδότες και άχρηστοι πολιτικοί, που επιτρέπουν στους ξένους να βοηθούν τους Έλληνες, Αν κάνανε τη δουλειά τους αντί να κοιτάζουν τη κλεψιά και οι Έλληνες δεν είχαν τόσο καλούς πολιτικούς, δέκα εκατομμύρια ανθρώπους θα τους κάναμε μια χαψιά. Αν οι διπλωμάτες μας ήταν σαν τους Έλληνες τώρα στη Βιέννη θα ήμασταν…”  
Ο Έλληνας αποδέκτης τέτοιων σχολίων, έχοντας γνώση των παθογενειών του ελληνικού κράτους, φυσικά και θα μειδιάσει, τις πρώτες φορές τουλάχιστον. Μήπως όμως δεν είμαστε τόσο άχρηστοι όσο νομίζουμε; Εξ΄άλλου για να κερδίσει κάποιος σε ένα διαγωνισμό δεν είναι ανάγκη να είναι ο καλύτερος του κόσμου, αρκεί να είναι καλύτερος από τους άλλους συμμετέχοντες. Για να κερδίσει κάποιος το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να φτιάξει μια ομάδα καλύτερη της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά απλά μιας ομάδας καλύτερης από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ…
Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την Ελληνική επανάσταση, που ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η οποία επανάσταση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εχθρική (για αυτούς) παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι ξένοι βοηθάνε συνέχεια την Ελλάδα, όπως στο 1897 που μας σταμάτησαν όταν ο δρόμος προς την Αθήνα ήταν ανοικτός, που μας πρόδωσαν στην Κρήτη και τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος εκεί, που οργάνωσαν τον ελληνικό στρατό πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, που τους έδωσαν το Αβέρωφ που είχαμε παραγγείλει εμείς, πολλοί πιστεύουν πως το Αβέρωφ είχε Βρετανούς πυροβολητές, μισούν τους ξένους που διαμέλισαν την Οθωμανική αυτοκρατορία, ακόμα και τους Γερμανούς που ήταν τότε σύμμαχοι, γιατί δεν το έκαναν από αγάπη αλλά γιατί είχαν ανάγκη τους Οθωμανούς…
Ακόμα και για την Κύπρο, πιστεύουν ότι είχαν το 1974 όλο το νησί στα χέρια τους και οι ξένοι δεν τους άφησαν, μέχρι και πρόσφατα, που το αφήγημα είναι ότι οι Αμερικάνοι σχεδίασαν το πραξικόπημα και τη δολοφονία του Ερντογάν, αλλά ο Αλλάχ τους έσωσε, που δεν τους δίνουν Πάτριοτ, δεν τους δίνουν F-35 που ήδη έχουν πληρώσει για την εξέλιξη τους, δεν εκπαιδεύουν τους πιλότους τους, που ανταλλακτικά για τα F-16 βρίσκουν μέσω Πακιστάν, που προστατεύουν και εξοπλίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες, και η λίστα παραπόνων είναι ατελείωτη…  Είναι εμφανές ότι στο θυμικό τους η καχυποψία απέναντι στους Δυτικούς είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα. 
Πέρα όμως από τον συναισθηματικό τομέα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Το Ελληνικό κράτος, που γνωρίζουμε σήμερα, μορφοποιήθηκε μετά την τραυματική αδελφοκτόνο και αχρείαστη σύγκρουση στην Κύπρο και την εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. “Δεν Ξεχνώ” είναι το σύνθημα για να ξεχάσουμε τις ανεπάρκειες μας, για να μην ερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και να θάψουμε τον Φάκελο της Κύπρου.
Σε αντίθεση με τον ατυχή πόλεμο του 1897 δεν ξεκίνησε ένα κίνημα εκδίκησης και αποκατάστασης της εθνικής υπερηφάνειας, και ίσως καλώς έγινε έτσι, ένα κίνημα εθνικισμού θα ήταν αναχρονιστικό, αλλά να μη φτάνουμε και στα όρια του εθνομηδενισμού. Ο πρώτος στόχος του κράτους ήταν η αποχουντοποίηση, κάτι που μπορεί να οδήγησε στο ξέπλυμα αμαρτιών, αλλά γενικά στέφθηκε από επιτυχία και η μετάβαση έγινε πολύ γρήγορα, τόσο ώστε αποτέλεσε πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες που ακολούθησαν παρόμοιες πορείες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Εμείς τα καταφέραμε καλύτερα και γρηγορότερα.
Ένα μόλις χρόνο μετά τον Αττίλα η Ελλάδα έκανε αίτηση για την πλήρη ένταξη της στην ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή της πορεία είχε ξεκινήσει από το μακρινό 1961, αλλά η δικτατορία και η επακόλουθη διπλωματική απομόνωση πάγωσε τη διαδικασία. Οι στόχοι για την Ελλάδα είχαν τεθεί και υπηρετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ρητορικής που ήταν για εσωτερική κατανάλωση, και επιτεύχθηκαν.
Πλήρες μέλος της ΕΟΚ, ένα από τα πρώτα δέκα, εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ (πράγμα ανήκουστο τις περασμένες δεκαετίες χωρίς πρώτα λύση του Κυπριακού), εισδοχή στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και στο Ευρώ, και τέλος η μετατροπή των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε Ευρω-τουρκικά. Τα καταφέραμε! Και δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο.  Το 1975 η ΕΟΚ ήταν πολύ μακρινή ακόμα, και μια γενικευμένη σύρραξη με την Τουρκία πιο πιθανή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ντ´Εστέν, προσωπικός φίλος του Καραμανλή προμήθευσε άμεσα στην ΠΑ τα νέα τότε Mirage F-1 της Γαλλικής αεροπορίας και οι Γάλλοι θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να κατασκευαστούν νέα. Την ίδια εποχή γίνανε επιχειρησιακά και τα πρώτα Phantom, το υπερ-αεροπλάνο της εποχής.
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα εμπάργκο πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ, το οποίο πήγε πολύ πίσω τις μαχητικές τους ικανότητες και τελικά εξασφαλίστηκε η ειρήνη εκείνη την περίοδο. Αργότερα, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας άρθηκε, αλλά οι Αμερικάνοι διατήρησαν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με το περίφημο 7 προς 10. Η συμπεριφορά της Ελλάδας τότε, με την έντονη αντί-αμερικανική ρητορική, που δημιουργούσε προβλήματα στο ΝΑΤΟ διαμαρτυρόμενη σε κάθε ευκαιρία (και όχι άδικα) αλλά και η έξοδος της από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας για κάποια χρόνια, δεν βοήθησε ιδιαιτέρως.

Κάθε φορά που η Ελλάδα είχε να δώσει μια σημαντική μάχη προς την επίτευξη αυτών των στόχων, εμφανιζόταν η Τουρκία με αφορμή μια πρόφαση για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Επιδίωξη της ήταν η ταυτόχρονη ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στην ΕΟΚ, όπως έγινε και στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε βήμα της Ελλάδας είχαμε και μια κρίση, και έλεγαν οι Τούρκοι στους Ευρωπαίους “πιέστε λίγο την Ελλάδα να λύσουμε τα προβλήματα μας γιατί μετά θα γίνουν και δικά σας”, και οι Ευρωπαίοι τότε την ησυχία τους θέλανε και τους Σοβιετικούς φοβόντουσαν.
Η Ελλάδα είχε να διαχειριστεί κρίσεις με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα έκλεινε και το μάτι στους Ευρωπαίους και τους έλεγε “μην ανησυχείτε, θα τα βρούμε με τους Τούρκους και μαζί συνεχίζουμε κανονικά την ευρωπαϊκή μας πορεία”. Κάποιες κρίσεις τις χειριστήκαμε καλύτερα από άλλες. Ζήσαμε τις συμφωνίες του Νταβός και της Μαδρίτης. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ηττοπαθή, ενδοτικά και υποχωρητικά.
Χάσαμε όλο αυτό το διάστημα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ κάνοντας το καθήκον τους, ένα ελικόπτερο και πολεμικά αεροσκάφη, τη δυνατότητα να έχουμε κατσίκες πάνω στα Ίμια, δεν αυξήσαμε τα χωρικά μας ύδατα, δεν ανακηρύξαμε ΑΟΖ, και η όρεξη των Τούρκων ανοίγει όλο και περισσότερο. 
Πετύχαμε όμως όλους τους στρατηγικούς στόχους μας, χωρίς κάποια μη αναστρέψιμη εθνική καταστροφή. Ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο της χώρας αυξήθηκε σημαντικά και πολύ περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας πολίτης έχει παραπλήσιο επίπεδο με τον Ισπανό και τον Πορτογάλο, χώρες που δεν είχαν καμία από τις ελληνικές περιπέτειες των τελευταίων εκατό χρόνων. Όχι μόνο δεν είχαν παγκόσμιους πολέμους, και έναν επιθετικό γείτονα που αναγκάζει τη διατήρηση ακριβών ενόπλων δυνάμεων, αλλά είχαν και αποικίες, το Μακάο ανήκε στην Πορτογαλία μέχρι το 2000.
Αν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι αποτυχημένο, τότε το Πορτογαλικό τι είναι;  Σίγουρα η χώρα θα μπορούσε να είναι σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση, και ήμασταν κοντά σε αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε σε κάθε ευκαιρία, απλά να βελτιωνόμαστε σε κάθε ευκαιρία και να έχουμε συναίσθηση του που πραγματικά είμαστε και που θέλουμε να πάμε.
Η Τουρκία αποτυγχάνει συνεχώς και αλλάζει τυχοδιωκτικά πορείες. Αυτό γεννά εκνευρισμό και επιθετικότητα, εκεί που μπορεί φυσικά…  Η ένταξη στην ΕΟΚ μαζί με την Ελλάδα έγινε ένταξη στην ΕΕ και πλέον μόνο τυπικά δεν έχουν κλείσει οι συνομιλίες ένταξης. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησαν με τον Παντουρκισμό να φτιάξουν τη Μεγάλη Τουρκία από τη Μογγολία και το Τουρκμενιστάν μέχρι τη Βοσνία, κατόπιν είχαμε τα Βαλκανικά τόξα και τώρα τη Μουσουλμανική αδελφότητα.

Επένδυσαν τεράστια ποσά για να αυξήσουν την επιρροή τους, είχαν και την υποστήριξη των ΗΠΑ που ήθελαν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως πρότυπο προς μίμηση μιας δημοκρατικής Ισλαμικής κοσμικής χώρας, τώρα όχι πια. Τα αποτελέσματα της επένδυσης είναι πενιχρά. Τελικά πάνω από την Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία περιπολούν ελληνικά αεροπλάνα… Στην αρχή ο Ερντογάν ήταν φιλοδυτικός, προοδευτικός και έκανε άνοιγμα στους Κούρδους.

Πλέον οι δυτικές κυβερνήσεις αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να επισκέπτονται την Τουρκία, το 25% του εκπαιδευτικού προϋπολογισμού πάει σε ισλαμικά σχολεία και είναι σε πραγματικό πόλεμο με τους Κούρδους. To οικονομικό θαύμα του Ερντογάν έκανε πλούσιο τον κύκλο του, αλλά ο μέσος Τούρκος πολίτης ζει με 2.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα και οι προοπτικές είναι αρνητικές.

Ο μέσος Τούρκος πολίτης χαρακτηρίζεται από μια αγαθοσύνη και αφέλεια, περίπου όπως παρουσιάζονταν οι χωριάτες στις μαυρόασπρες ελληνικές ταινίες, μόνο πολύ πιο προληπτικοί και εύπιστοι στο τι τους λέει ο ιμάμης, για αυτό και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) είναι ένας από τους ισχυρότερους δημόσιους φορείς στην Τουρκία και μακρύ χέρι του καθεστώτος.

Το τελευταίο αφήγημα είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σαν όρνιο, όπου βρει κουφάρι ορμάει να αρπάξει ότι προλάβει και εκμεταλλεύεται αδίστακτα κάθε ευκαιρία διαστρεβλώνοντας κάθε έννοια δικαίου και λογικής. Στη διαδικασία αυτή ήταν προσεκτικός να μην απειλήσει ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, μάλιστα υποστηρίζει ότι πολεμάει τους Ρώσους και πρέπει να τον επιβραβεύσουν και από πάνω! 
Η Τουρκία έχει επεκταθεί μέσω των διαφόρων οργανώσεων της σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Χτίζει τζαμιά και ιερατικές σχολές σε πέντε ηπείρους, κυρίως στην Αφρική και τη δυτική Ευρώπη. Χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε αφρικανικές χώρες. Στη Δυτική Αφρική (παραδοσιακός χώρος Γαλλικής επιρροής) έχει στείλει πλοία που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Έχει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, Σομαλία, Ιράκ, Συρία, Κύπρο, Αλβανία και πρόσφατα Τυνησία.

Όλα αυτά τα κατάφερε εύκολα και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για τους Τούρκους να έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες τους. Οι πιθανότητα στην πραγματικότητα να πιστεύουν ότι είναι οι εκλεκτοί του Αλλάχ και εκτελούν το θέλημα του δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αναπόφευκτα ο Ερντογάν έχει πατήσει πολλούς κάλους και έχει κάνει εχθρούς. Όλοι αυτοί θα ανακουφιστούν μόλις χάσει την εξουσία και δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, απλά ελπίζουν ότι κάποιος άλλος θα κάνει τη βρώμικη δουλειά. Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Από το να μπούμε σε περιπέτειες εμείς στο Αιγαίο και την Κύπρο καλύτερα δεν είναι να τους πολεμάνε οι Αιγύπτιοι ή οι Γάλλοι; Το ίδιο σκέφτονται όλοι. Συνεπώς την πρωτοβουλία κινήσεων την έχει ο Ερντογάν, και επιλέγει τον πιο εύκολο στόχο. Το καθεστώς τρέφεται από νίκες, έστω και φαντασιακές. Μία μόνο ήττα ή έστω και υποψία της μπορεί να είναι ικανή για την πτώση του. Για αυτό η πιθανότητα επιδίωξης σύγκρουσης με την Ελλάδα είναι μικρή. Ένας στρατός κατά τα Νατοϊκά πρότυπα είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση σε σχέση με τους Κούρδους γιδοβοσκούς και Λίβυους καμηλιέρηδες. 
Στα ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θα βάζει υποθήκες για το μέλλον ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της σαλαμοποίησης και του Ελληνικού Μιθριδατισμού. Δειλά δειλά ξεκίνησαν οι αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, εξελίχθηκαν σε καθημερινότητα και συνηθίσαμε. Γιατί να μη συνηθίσουμε και τα γεωτρύπανα; Δεν είναι τυχαία η τοποθεσία της τελευταίας NAVTEX, στην άκρη της ΑΟΖ. Δοκιμή κάνει και αρχή για να έρχεται όλο και πιο κοντά με το πέρασμα του χρόνου.  Όμως ακόμα και αυτή η Τουρκική NAVTEX έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Αποφεύγει το Κυπριακό οικόπεδο 4 που έχει παραδοθεί προς εκμετάλλευση, άρα το αναγνωρίζει! Αλλά παραβιάζει το μικρό τριγωνάκι στα δυτικά του, το οποίο έχει την ιστορία του. Αυτό το τρίγωνο θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου, αλλά η οριοθέτηση των δυο κρατών (Κύπρου-Αιγύπτου) αγνόησε αυτό το τρίγωνο, γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν, δίνουν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Ελλάδα θα διέθετε  θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν θα είχε συνεπώς η Τουρκία με την Αίγυπτο.  

Τεχνικά η Τουρκία κάνει έρευνες σε διεθνή ύδατα και γιατί να μην έχει δικαίωμα αφού η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ; Αν είχε ανακηρύξει ΑΟΖ θα δικαιούταν να διαμαρτύρεται. Αλλά γιατί δεν το κάναμε αυτό; Ένα από τα μεγάλα μυστήρια, που όμως με τόσες διαδοχικές κυβερνήσεις και εκλογικές αναμετρήσεις δεν κλήθηκαν τα κόμματα να απαντήσουν, εκτός από κάποια μικρά που κάνουν δηλώσεις εκ του ασφαλούς. Και τα ΜΜΕ δεν κάνουν σχετικές ερωτήσεις.

Τα tweet του Πολάκη ίσως είναι πιο σημαντικά για την τηλεθέαση, ίσως και να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ τους ορισμένα θέματα να μη θιχτούν. Μήπως νομίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοί να καταλάβουν; Προφανώς και πολλοί δεν είναι ικανοί να καταλάβουν και προφανώς οι ψηφοφόροι δεν πίεζαν αρκετά. Η ΑΟΖ όμως είναι πλέον ίσως το πιο σημαντικό εθνικό θέμα, αλλά δυστυχώς μόνο όταν μας το θυμίζουν οι Τούρκοι. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιο σοβαροί λόγοι για την σημερινή κατάσταση. Ας κάνουμε μερικές υποθέσεις:
Οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των παράκτιων κρατών. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και τα άρθρα της Σύμβασης απλώς απέφυγαν να λάβουν μια ξεκάθαρη θέση ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες τάσεις, αυτής υπέρ της μέσης γραμμής, ή ίσης απόστασης (equidistance) και της άλλης υπέρ της ευθυδικίας (equity). Έτσι, διαπιστώνουμε ότι πολλές διαφορές έχουν επιλυθεί με την αρχή της ίσης απόστασης, αλλά και άλλες με την αρχή της ευθυδικίας. Και οι δυο τρόποι είναι νόμιμοι με το διεθνές δίκαιο.

Ο χάρτης που έχει παρουσιάσει (ανεπίσημα) η Ελλάδα (και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ, ανεπίσημα) έχει φτιαχτεί με πλήρη επήρεια της Στρογγύλης και με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Χωρίς τη Στρογγύλη, ακόμα και με πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, η Ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται της Κυπριακής. Αυτή η απεικόνιση και ερμηνεία είναι η πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα, και αντιστρόφως δεν είναι συμφέρουσα για τις άλλες δύο χώρες την Τουρκία και την Αίγυπτο. Και όπως γράψαμε είναι μόνο μία ερμηνεία από πολλές εναλλακτικές που προσφέρει το διεθνές Δίκαιο οι οποίες θα ήταν και αυτές νόμιμες.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι για τις οριοθετήσεις μεταξύ κρατών που δεν έχουν νησιά, επικρατεί η ίση απόσταση (μέση γραμμή), ενώ σε περιπτώσεις νησιών (όπως εμείς) επικρατεί η ευθυδικία (equity). Συνεπώς αν πάμε σε διαιτησία, τότε οι πιθανότητες είναι εναντίων μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Ο απροσάρμοστος γείτονας είναι τέτοιος που η πιθανότητα διαιτησίας είναι μικρή, και μας βολεύει, αλλά αν πάμε σε διαιτησία με την Αίγυπτο τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η απόφαση να είναι κάποια άλλη από αυτή που περιμένει η κοινή γνώμη. 
Ας αφήσουμε την Τουρκία έξω από την εξίσωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων της και ας υποθέσουμε ότι η διαφορά μας είναι μόνο με την Αίγυπτο, μια φιλική χώρα. 
Αν συμφωνήσουμε με την Αίγυπτο ότι το Καστελλόριζο έχει Χ% επήρεια, τότε αυτή η επήρεια δεν θα αλλάξει για τα μάτια της Τουρκίας… Το θέμα είναι ότι οι Αίγυπτος πιστεύει ότι δεν έχει επήρεια ή ελάχιστη. Ποιος θα το ρισκάρει να πάει σε διαιτησία έστω με την Αίγυπτο;
Με το δεδικασμένο της Μάλτας, που της επιδικάστηκε μειωμένη επήρεια σε σχέση με την Αφρικανική ακτή, υπάρχει περίπτωση ποτέ πρόεδρος της Αιγύπτου να δεχθεί πλήρη επήρεια σε Καστελλόριζο και Στρογγύλη; Θα υπήρχε κάποιος από τους αναγνώστες που θα το έκανε αν ήταν στη θέση του προέδρου της Αιγύπτου; Και αν το έκανε πόσο καιρό θα έμενε στην εξουσία και δεν θα τέλειωνε την καριέρα του σε κάποιο μπουντρούμι; Ακόμα και στην ανάγκη μας να πέσουν, όπως ο Σάρατζ στον Ερντογάν, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες (ο Σάρατζ κερδισμένος βγαίνει από τη συμφωνία με την Τουρκία). 
Η διαιτησία κρίνει κατά περίπτωση και αν ξέραμε πως θα κρίνει, θα διαπραγματευόμασταν και καλύτερα. Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τον υπογράφων αν είναι 5% ή 95%, η διαιτησία να αποφασίσει ότι το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο (ανάμεσα στη Κω και Ρόδο υπάρχουν άλλα νησιά, αλλά όχι ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο). Μπορεί να κρίνει ότι ιστορικά και πολιτισμικά ανήκει μεν στην Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα, αλλά γεωλογικά είναι προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Σημαίνει καθόλου ή ελάχιστη επήρεια στην ΑΟΖ. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δεδομένη και δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος υπολογισμού.
Κάποιος θα πρέπει να υποθέσει τι θα επιδίκαζε το δικαστήριο. Αν ένα πιθανό δικαστήριο θα έδινε 10% επήρεια και εμείς με διπλωματική διακρατική συμφωνία καταφέρναμε να συμφωνήσουμε 30%, τότε αυτό το 30% (ακόμα και πολύ μακριά από το 100% που έχουμε στους χάρτες μας) θα ήταν μια διπλωματική επιτυχία. Όμως λόγω του ότι η κοινή γνώμη έχει εκπαιδευτεί με τους χάρτες του 100% και δεν ξέρει ή δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες και τα δικαστήρια, τότε αυτή η συμφωνία με 30% επήρεια θα θεωρείται μια προδοσία και θα ετοιμάζαμε κρεμάλες.
Αν πάλι πάμε σε δικαστήριο και μας επιδικάσει τελικά κανένα 5% επήρεια (που δεν είναι κάτι απίθανο) πάλι θα μιλάμε για προδοσία των πολιτικών που πήραν τόσο χαζή και αφελής απόφαση και των ξένων που μας έστησαν παγίδα και μας πρόδωσαν…και κρεμάλες…
Συνεπώς κανένας από του Έλληνες αξιωματούχους δεν έχει κίνητρο να κλείσει το θέμα και το αφήνει για το μέλλον, γιατί ακόμα και αν φέρουν μια συμφωνία καλύτερη από αυτή που θα επιδικάζονταν, αλλά λιγότερη από 100% (το οποίο είναι πρακτικά αδύνατον) πάλι προδότες θα ήταν…
Τόσα χρόνια έχουμε δημιουργήσει αυταπάτη με τη δική μας ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και έχουμε εγκλωβιστεί. Η μειωμένη επήρεια των Οθωνών πέρασε στα ψιλά, αν γίνει το ίδιο όμως στο Καστελλόριζο θα γίνει επανάσταση.
Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ίδιο εγκλωβισμένες είναι και οι γειτονικές χώρες, γιατί έχουν επικοινωνήσει τόσα χρόνια ότι το Καστελλόριζο δεν έχει επήρεια, αν συμφωνήσουν έστω και για 5%, τότε προδότες θα είναι… και αν το κρεμάλες στην Ελλάδα είναι σχήμα λόγου σε αυτούς είναι πραγματικότητα.
Όποιοι πάνε σε Διεθνή Διαιτησία (σε όλες οι χώρες) και δεν δικαιωθούν (κανείς δηλαδή), θα θεωρηθούν προδότες που παρέδωσαν εθνική κυριαρχία στη κρίση ξένων που θέλουν το κακό τους…
Κοινώς μιλάμε για ένα εγκλωβισμό σε lose – lose σενάριο.
Πως θα απεγκλωβιστούμε; όσο και αν εξηγήσουμε την κατάσταση, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα αρνούνται, ειδικά δίπλα μας και θα προτιμούν λύσεις: πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι, ενοχλεί το Καστελλόριζο; ας το καταλάβουμε να ησυχάσουμε και να στήσουμε τις φρεγάτες μας γύρω γύρω…
Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει μια λύση που πιστεύουν ότι είναι win – win. Χωρίστε τις θαλάσσιες ζώνες όπως θα έκανε ένα δικαστήριο και να τα εκμεταλλευτούμε αυτά ΟΛΟΙ μαζί (και οι Αμερικανοί) και μην ανακοινώσετε τίποτα στον λαό, πείτε ότι ξεκινάτε μια διαδικασία οριοθέτησης και αυτή είναι μια προσωρινή λύση μέχρι την εξεύρεση οριστικής… και μετά από λίγο καιρό θα ξεχαστεί το θέμα και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.. Η λεγόμενη συνεκμετάλλευση…
Ο γνωστός απροσάρμοστος τα θέλει όλα δικά του, οπότε ούτε και αυτό έχει ελπίδες. 
Αλλά είναι τελικά αυταπάτη αυτή η εκδοχή του διεθνούς δικαίου που μας βολεύει; Έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και διαιτησία το αποτέλεσμα των οποίων μάλλον θα είναι χειρότερο; Μήπως να περιμένουμε μια μελλοντική συγκυρία που θα μας βολεύει; Μήπως όλοι αυτό έχουν επιλέξει;
Μια θεωρία είναι να οριοθετηθεί AOZ Ελλάδας Κύπρου η οποία θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη ώστε να έχουμε τη δυνατότητα θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο. Προφανώς αυτό δεν θα ήταν κάτι δύσκολο να επιτευχθεί, δεν θα γινόταν φυσικά αποδεκτό από την Τουρκία η οποία θα κατέβαζε τις φρεγάτες, αλλά μια τέτοια μονομερής ενέργεια δεν θα άφηνε και πολλές επιλογές στην Αίγυπτο, και το τελευταίο που θα θέλαμε θα ήταν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο σε συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Αν τώρα οι σχέσεις τους είναι τεταμένες, δεν σημαίνει ότι θα είναι και αύριο ή ότι πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα να βελτιωθούν… και το να οριοθετήσουν οι Τούρκοι και Αιγύπτιοι ΑΟΖ μεταξύ τους αγνοώντας την Ελλάδα θα ήταν μια συμφωνία ωφελιμότερη και για τις δύο χώρες… 
Φαίνεται ότι η επιλογή που έγινε είναι να λέμε ότι η ΑΟΖ μας είναι αυτή που δείχνουν οι ανεπίσημοι χάρτες μας και να πορευτούμε με αυτούς, μη δίνοντας δικαιώματα αμφισβήτησης (όπως θα έκανε μια επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο και παραχώρηση τεμαχίων προς εκμετάλλευση) και τελικά de facto αποδοχής τους από τη διεθνή κοινότητα σε βάθος χρόνου. Και τα καταφέρνουμε. Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή. Η Τουρκία υποστηρίζουμε πως παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με αυτούς τους χάρτες. Η ΕΕ έχει ήδη καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας, όπως και οι ΗΠΑ. Κάτι που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα κάνει, δεν έκανε, σε περιοχή του ανεπίσημου χάρτη έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πρόκληση και μάλιστα έχουν απειλήσει και με κυρώσεις!

Αν οι κυρώσεις πραγματοποιηθούν, έστω και συμβολικού χαρακτήρα, τότε στην ουσία η ΕΕ αναγνωρίζει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή! Αν η ΕΕ τα έχει αναγνωρίσει ως Ελληνικά, οι Αμερικανοί δεν αντιδράσουν αντιθέτως (που ήδη έχουν χαρακτηρίσει πρόκληση τη NAVTEX), σημαίνει ότι συμφωνούν, οι πιθανότητες είναι και οι Αιγύπτιοι να το αποδεχτούν σιωπηρά, (οπότε δεν θα υπάρχουν και εσωτερικές αντιδράσεις). Ποιος θα αμφισβητήσει κατόπιν τα Ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, εκτός από τους Τούρκους; Το θέμα λύνεται de facto υπέρ μας χωρίς διαιτησίες. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός μίλησε για κυρώσεις παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών. Πόσες είναι οι πιθανότητες να μην το είχανε συζητήσει πριν ανοίξουν οι κάμερες; 
Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα έχει και πολλές επιλογές. Ρισκάρει να δημιουργήσει έναν τεράστιο αντί τουρκικό συνασπισμό. Θα πρέπει να αποφασίσει ή να κάνει την πάπια (με κάποια φανφάρα για να μη δείξει αδυναμία) ή να διασχίσει το Ρουβίκωνα. Υπάρχουν πολλοί που ευχαρίστως θα ήθελαν να του προσφέρουν μαθήματα ταπεινοφροσύνης και περιμένουν την ευκαιρία.

Το να το κάνουν μέσω Ρωσόφιλων στρατηγών του Καντάφι που δεν είναι και τόσο αξιόπιστοι ή Κούρδων ατάκτων δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά υποστηρίζοντας μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι χρυσή ευκαιρία, πόσο μάλλον που η Ελλάδα θα κάνει τη βρώμικη δουλειά και αυτοί απλά θα υποστηρίζουν και θα απολαμβάνουν.  
Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να του το δώσουν αυτό το μάθημα. Να μη ξεχνάμε ότι για τις επιχειρήσεις στη Συρία αναγκάστηκε να ξεγυμνώσει την Ανατολική Θράκη γιατί δεν τράβαγε η ομάδα. Πόσο μάλλον με τη βοήθεια των συμμάχων. Και δεν πρέπει αυτή τη βοήθεια να την φανταζόμαστε ως έμφορτα οπλιταγωγά που θα έρχονται από τη Μασσαλία στον Πειραιά, αλλά σαν πολλαπλασιαστές ισχύος.
Πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα Α400 να φέρουν τορπίλες από τη Βρέμη στην Ελευσίνα και Scalp από την Τουλούζ;  Ανταλλακτικά, πυρομαχικά και ότι άλλο χρειαστεί; Ασφαλείς επικοινωνίες, πληροφορίες, υποκλοπές; Έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί; Θα πέσει κανείς από τα σύννεφα αν μετά από δέκα χρόνια διαβάσουμε ότι τα κρίσιμα υλικά βρίσκονται ήδη σε βάσεις στην Ελλάδα. Θα έκανε εντύπωση αν διαβάζαμε ότι υψηλόβαθμα στελέχη των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπάκουσαν στον Γκιουλέν και όχι στον Ερντογάν τις κρίσιμες ώρες; 
Όχι μόνο η γεωγραφία της NAVTEX δεν είναι τυχαία, αλλά ούτε και ο χρόνος έκδοσης της. Ακριβώς μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ΕΕ. Όχι μόνο γιατί ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά γιατί για πρώτη φορά αποφασίστηκε ο κοινός δανεισμός (πλέον έχουμε σχεδόν κοινό ταμείο), αποφασίστηκε γενναία χρηματοδότηση για να μπουν οι βάσεις της νέας Ευρώπης, της νέας μετά κορωνοϊού Ευρώπης.

Επίσης αποφασίστηκε προϋπολογισμός για την άμυνα και η Ελλάδα (παρά το ότι δεν επλήγει τόσο από τον ιό) μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος. Βρέχει δις ευρώ και οι γείτονες μπροστά σε αυτό το πάρτυ είναι μόνοι, απομονωμένοι με μια οικονομία που υποβαθμίζεται συνεχώς. Κατά την προσφιλή τους τακτική δήλωσαν παρόν με την πρόθεση να εκβιάσουν και να λάβουν ανταλλάγματα. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και την Καθαρά Δευτέρα με τους μετανάστες. Με μία μαφιόζικη λογική ζητούν χρηματοδότηση για να κρατάνε τα σύνορα κλειστά. Και δούλευε ο εκβιασμός για χρόνια, ακριβώς όπως οι Βυζαντινοί ¨πλήρωναν¨ τους Ούννους για να “προστατεύουν” τα σύνορα τους.

Η Ελλάδα φύλαξε τα σύνορα και ο εκβιασμός δεν πέρασε. Δεν θα περάσει και πάλι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τότε η Τουρκία τιμωρήθηκε με ταξιδιωτική οδηγία και αφαίρεση υπηκοότητας από 1.000.000 Τούρκους της Γερμανίας και με άλλα που δεν είναι γνωστά. 
Την Καθαρά Δευτέρα η Ελλάδα δεν αιφνιδιάστηκε, το αντίθετο μάλλον τους περιμέναμε, και ταυτόχρονα η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν άμεση κάτι που είναι ένδειξη ότι υπήρχε συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών. Επίσης η Τουρκική προπαγάνδα, που είναι πολύ δυνατή και έμπειρη έπεσε στο κενό και η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας.
Η φύλαξη του Έβρου έγινε ευρωπαϊκή υπόθεση. Αν τη δεκαετία του ΄80 κάποιος έλεγε ότι οι Αυστριακοί θα περιπολούσαν στον Έβρο θα έπεφτε θύμα άγριας καζούρας. Από το 1974 και μετά ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι δεν ήταν ένα βήμα μπροστά μας και που σπάσανε τα μούτρα τους θεαματικά. Πλέον η Ελλάδα έχει πετύχει όλους τους πρωταρχικούς στρατηγικούς της στόχους και σειρά πλέον έχουν οι λοιπές εκκρεμότητες. Αλλά η διαφορά είναι πως πλέον οι λόγοι που επέβαλαν στο παρελθόν υποχωρητισμό και ενδοτικότητα δεν υπάρχουν πια. Αν οι Τούρκοι δεν το κατάλαβαν, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι δύσπιστοι αναγνώστες ως προς τις προθέσεις των συμμάχων, αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις για μια τέτοια προδοσία πέρα από το 1204 και θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από γνωστά κέντρα; Μήπως δεν είναι και ακρογωνιαίος λίθος της Τουρκικής προπαγάνδας; Ο ίδιος ο Ακάρ δεν μας συμβούλεψε πριν από μέρες, για το καλό μας, να μην εμπιστευόμαστε τους δυτικούς και να τα βρούμε μεταξύ μας;

Ακόμα και αν οι σύμμαχοι δεν μας γουστάρουν, είναι το συμφέρον τους. Τι θα πουν οι Γάλλοι, αφήστε την Ελλάδα στην τύχη της για να έχουμε τη χαρά να πολεμήσουμε εμείς τους Τούρκους; ή μήπως η Total θα κάνει καλύτερες συμφωνίες με τον Ερντογάν; Η Γερμανία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα αφήσει την Ελλάδα στα νύχια του Ερντογάν που δικτάτορα τον ανεβάζουν, τρελό τον κατεβάζουν οι γερμανικές εφημερίδες; Στη Γερμανία υπήρξε κρίση που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την Ιταλία με μάσκες και δεν μπορούσαν να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους, στην Ελλάδα θα γυρίσουν την πλάτη; Η πτώση της Ελλάδας θα ήταν 1000 φορές χειρότερη από το GREXIT. Θα ήταν λόγος διάλυσης της ΕΕ.

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα ασχολείται με το Λουξεμβούργο ή θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία, με αφορμή της Ελληνικής ΑΟΖ, να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην Μεσόγειο; Στην Τουρκία δεν θα επιτραπεί ποτέ να κάνει κουμάντο στη Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν υπήρχε Ελληνική ΑΟΖ και Καστελλόριζο, θα ανακαλύπτανε κάτι άλλο. Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν κάνει κάτι παρανοϊκό μονόπλευρα χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ειδικά, όπως γράφτηκε, στην περίπτωση που δεν περιμένουμε να έρθει ο Μισέλ και ο Γιούργκεν να πολεμήσουν, αλλά απλά να υποστηρίξουν. Το να δώσουν σήμα από τους δορυφόρους και τα ραντάρ τους δεν κοστίζει τίποτα, δεν τους εκθέτει στην οργή της Τουρκίας αλλά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.
Προφανώς αυτό είναι το έσχατο σενάριο και καλύτερα ο Ερντογάν να το βρει από αλλού και εμείς να είμαστε από αυτούς που θα υποστηρίζουν κάποιους άλλους. Οι πιθανότητες είναι η Ευρώπη παίζοντας τον καλό αστυνόμο (Γερμανία) και τον κακό (Γαλλία) να σύρει την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις ώστε να καθοριστεί η μελλοντική σχέση ΕΕ Τουρκίας. Στην ουσία θα του επιβάλει όρους για να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και να στέλνει εκεί τις μισές εξαγωγές της.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η ΕΕ δεν θα έχει κανένα λόγο να παραχωρήσει κομμάτι της ΑΟΖ της στην Τουρκία, αλλά θα έχει κάθε λόγο να απαιτήσει τον σεβασμό της.  
Μπορεί να ακουστεί σε κάποιους περίεργο, αλλά η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα. Ποτέ πριν η ψαλίδα μεταξύ των μεγαλύτερων στρατών της Ευρώπης και του Ελληνικού δεν ήταν τόσο μικρή. Ποτέ πριν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν ήταν τόσο κοντά με της προηγμένες χώρες. Ποτέ πριν η Ελλάδα δεν είχε τόσο στενές διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία με τις άλλες χώρες της Δύσης.

Στην ΕΕ είμαστε πια σχεδόν μια χώρα, και με τις ΗΠΑ ποτέ δεν είχαμε καλύτερες σχέσεις. Την οικονομία μας πρέπει τώρα να φτιάξουμε και τα χρήματα για να την σπρώξουν υπάρχουν. Λίγο προσοχή χρειάζεται και πραγματισμός.  Οι προοπτικές της Τουρκίας δεν είναι ρόδινες, και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει, κάνοντας την επικίνδυνη. 
Όσο η Τουρκία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απομόνωση, με παραπαίουσα οικονομία και θα βαλτώνει σε πολέμους που δεν θα μπορεί να κερδίσει, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να απογειωθεί.     

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Daidalos

Πολύ ωραίο άρθρο και πλήρως τεκμηριωμένο. Συγχαρητήρια για την δόμηση των επιχειρημάτων. Βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις.

ETS

Που την ειδες την τεκμηριωση ..Επειδη γραφει καποιος διαφορα ευφανταστα σημανει οτι ισχυουν?
Το αρθρο ειναι μια αντιστροφη αντιληψη της πραγματικοτητας με παραθεση επιλεκτικων παραδειγματων ωστε να βγαλει εκβιασμενα συμπερασματα ο συντακτης του.Αρκετα σωστα υπαρχουν οπως στο θεμα της διαιτησιας αλλα καποια αλλα που αναφερει δεν ισχυουν οπως τα ερμηνευει και μονο ο εφησυχασμος που αποπνεει του ειδους η Ελλαδα δεν εχει να φοβαται τιποτα και οτι ειναι ετοιμη να απογειωθει ειναι πραγματικα αστειο να το αναφερει καποιος.

Last edited 3 months ago by allisongoetz409
Iomar

Καλησπέρα,
Τι εννοείτε “Που την ειδες την τεκμηριωση”;Εσείς που ακριβώς δεν την βλέπετε; Ειδικά στο παράδειγμά σας σε σχέση με το πως θα απογειωθεί η Ελλάδα, ο συντάκτης ξεκάθαρα αναφέρει το κοινό ταμείο που συμφωνήθηκε, καθώς και τον προϋπολογισμό άμυνας. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός μας, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, τα χρήματα να αποφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα, και ακόμη περισσότερο. Τι άλλο θέλετε δηλαδή;

ETS

Τεκμηριωση σημαινει ατοιχεια και ιστορικα παραδειγματα ..Η Ελλαδα με αυτες ακριβως τις αποψεις καθοδευει απο το 1974 και μετα Το γενικο του συμπερασμα περι απογειωσης δεν εχει να κανει με το ταμειο αλλα την γενικη κατασταση της χωρας και τις προοπτικες της και για αυτο ειναι λανθασμενο.Μιλαει για βιοτικο επιπεδο και διαφορα αλλα μη αντιπροσωπευτικα ενωη χωρα εχει φτωχοποιηθει και γενικα κανει πολλα λογικα αλματα που δεν συνσιτουν καποια τεκμηριωση.

evaggelos

πολυ καλη αναλυση που σε βαζει σε σκεψεις.

ANDREW

ωραια οπτικη. μακαρι να γινουν ετσι τα πραγματα.

Yannis

Bρισκω το αρθρο συναισθηματικο, με γενικευσεις και οχι βασισμενο σε μετρησιμα στοιχεια. Λεει για παραδειγμα στο τελος “Τουρκία …, με παραπαίουσα οικονομία “. Εγω βλεπω να λενε αλλα οι αριθμοι.
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=GR-TR
https://data.worldbank.org/indicator/TX.VAL.MRCH.XD.WD?locations=GR-TR
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=GR-TR

Last edited 3 months ago by garnete3363
erculeo

από το δικό σας link, αυτή την πτώση στο GDP πως να την χαρακτηρίσουμε;
η πτώση του είναι χειρότερη από ότι στη δική μας κρίση. Και αυτούς ποιος θα τους σώσει; Πόσο μακρυά είναι από το ΔΝΤ;

ETS

Οσο επιθυμουν και για αυτο εχουν εθνικη κυριαρχια ενω εμεις ειμαστε υπο εποπτεια.

CKfurious

Οι γείτονες προετοιμάζονται και είναι σοβαροί για αυτά που ανακοινώνουν
Θα έγγραφα πως έχουν μαζέψει ότι ανταλλακτικόF16 υπήρχε στη πιάτσα αλλα είπα να κάνω ένα quiz:
Ποιος έχει πιο μεγάλα αποθέματα χρυσού?
Οι γείτονες η η Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα??
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3469660/ti-sxediazei-i-tourkia

Gema33

Ein sehr schöner Artikel. Danke.

CKfurious

Stimmt es, dass 1,000,000 Türken die deutsche Staatsbürgerschaft verloren haben, wie in der seht schoner Artikel geschrieben???

Dimitris_jp

Αν δεν κανουμε εμεις το λαθος (μια αγαρμπη κινηση πχ) η Ελλαδα τα επομενα χρονια θα βγει πολυ κερδισμενη με αναβαθμισμενη θεση στην Ε.Ε αποτελώντας ενα απο τους κυριους ενεργιακους παιχτες της.

zap

Ευχαριστω για το αρθρο σας. Μοναδικη μου παρατηρηση οτι ακομα και αν ακροβατουμε σωστα και προς την σωστη κατευθυνση, εξακολοθουμε να ακροβατουμε. Μηπως αν καναμε πιο χοντρο το σχοινι με ισχυροτερες ενοπλες δυναμεις φτιαγμενες με ορθολογικες αποφασεις και απαλαγμενες απο την λεηλετηση μικροκομματικων συμφεροντων στους προυπολογισμους τους;

Last edited 3 months ago by Dimi
SAAB

Θα διαφωνήσω πλήρως για το αληθές των κριτηρίων/επιχειρημάτων βάση των οποίων θα “πάρουμε” μειωμένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Ο μόνος τρόπος να “πάρουμε” μειωμένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα είναι εμείς να το ζητήσουμε/συμφωνήσουμε/δεχθούμε/υπογράψουμε/έχουμε ήδη υπογράψει.
Τέτοιες απόψεις δημιουργούν λάθος γνώση σε όσους δεν έχουν διαβάσει το ΔΔτΘ.
Δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στο ΔΔτΘ για μειωμένη επήρεια όταν δικαιούσαι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

erculeo

πριν πας σε διαιτησία υπογράφεις συνυποσχετικό ότι η απόφαση σε δεσμεύει, διαφορετικά γιατί οι άλλοι να δεχθούν τη διαδικασία;

ETS

Σε δεσμευει στα χαρτια γιατι στην πραξη η Τουρκια δεν σεβεται καμια υπογραφη της.

SAAB

Γιατί θα τηρηθεί το ΔΔτΘ.

Opt1musPr1me

Στην ουσια η Τουρκια δεν θα υπεγραφε ποτε συνυποσχετικο γιατι ξερει οτι θα χασει.Η Τουρκια εχει εφαρμοσει το ΔΔΘ στη Μαυρη Θαλασσα αρα υπαρχει προηγουμενο.Οι γνωστοι χαρτες που δειχνουν την Ελληνικη ΑΟΖ δεν εχουν εκπονηθει απο εμας αλλα απο την αρμοδια υπηρεσια που ασχοληται με αυτα.Εαν θελει η Ελλαδα μπορει να καταθεσει χαρτες και συντεταγμενες μονομερος και οποιος θιγεται μπορει να πηγαινει στα δικαστηρια με διαιτησια και εκει φαινεται εαν εχουν επηρεια τα νησια μας.Εαν η Αιγυπτος και η Τουρκια συμφωνησουν μεταξυ τους ειναι παρανομο οπως παρανομο ειναι το ΤουρκοΛιβυκο συμφωνο και εκει ο μονος τροπος να λυθει ειναι το ΔΔ.

Larisaios

Στη UNCLOS ίσως όχι, αλλά στη νομολογία, τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει και παραϋπαρχει. Αλλού επιδικαζεται μειωμένη επήρεια (Μάλτα), αλλού δεν επιδικαζεται καν ΑΟΖ (Νησί των Φιδιών).

FTS

Υπάρχουν περιπτώσεις που η Διεθνής Διαιτησία έχει αποφασίσει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ.
Και σίγουρα είναι πιθανό (όχι 100% βέβαιο) στην αμφισβητούμενη περίπτωση του Καστελόριζου να υπάρξει παρόμοια απόφαση.
Τώρα αν εσύ και όλοι οι υπόλοιποι που είναι το ίδιο τόσο βέβαιοι στο τι θα απόφαση θα έβγαζε μια Διαιτησία αυτό από μόνο του δείχνει άγνοια

Jimmy

Ωραια και αισιοδοξο αρθρο. Απλα και παλι πολλες υποθεσεις η και wishful think λαμβανονται σαν δεδομενα. Η Τουρκια που διπλασιασε τον πληθυσμο της μεσα σε 40 χρονια βρισκεται σε αδιεξοδο και η Ελλαδα που στο ιδιο διαστημα τον αυξησε κατα 10% , και μαλιστα αυτο το 10% αφορα σε μουσουλμανους φιλοτουρκους ειναι στην καλυτερη φαση της? Η Τουρκια εχει βαρια βιομηχανια, ενω η Ελλαδα οχι.. Ακομα και το νεο προγραμμα χρηματοδοτησης ειναι φτιαγμενο αποκλειστικα για να γυρισει στη Γερμανια αφου σχεδον τα μισα χρηματα θα πανε στην πρασινη ενεργεια με οτι σημαινει αυτο. Η Ελλαδα εχει σοβαρο δημογραφικο προβλημα, το οποιο δεν μπορει να λυθει με εισαγωγη ισλαμιστων οπως γινεται μεχρι τωρα , ισα ισα αυτο δυναμωνει συνεχως τον Ερντογαν και αποδυναμωνει εμας. Η Ελλαδα επισης χρειαζεται να αναπτυχθει σε παραγωγη υψηλης προστιθεμενης αξιας, οπως λογισμικο , προιοντα υψηλης τεχνολογιας, οπλικα συστηματα κτλ, και επισης προς αυτη την κατευθηνση δεν γινεται το παραμικρο βημα.

Skeptomenos_politis

Η πρασινη ενεργεια ειναι προς το Ελληνικο συμφερον μας καθως εχουμε αφθονο ηλιο και αιολικη ενεργεια ως χωρα, επομενως μπορουμε να παραγουμε ενεργεια με χαμηλο κοστος.
Ενταξει, κανουμε εισαγωγη ανεμογεννητριων και φωτοβολταικων, αλλα η πρωτη υλη ειναι ο Ελληνικος αερας, και ο ηλιος στην Ελλαδα. Μηπως νομιζεις οτι τα εργοστασια λιγνιτη ειναι Ελληνικης κατασκευης? Μονο ο λιγνιτης, δηλαδη η πρωτη υλη ειναι Ελληνικη. Επομενως αυτο που ισχυριζεσαι για την πρασινη ενεργεια ειναι εωλο. Τελος, η χρηση του λιγνιτη πλεον εχει τεραστιο κοστος λογω δικαιωματων εκπομπης CO2.
Με την στροφη σε πρασινες μορφες ενεργειες θα μπορουν να επενδυσουν και ελληνικες εταιριες στην κατασκευη ανεμογεννητριων και φωτοβολταικων. Τετοιες εταιριες υπηρχαν στην Ελλαδα τη δεκαετια του 1980 οταν εγιναν δημοφιλες η χρηση ηλιακων θερμοσιφωνων.

Last edited 3 months ago by lurlenekurtz697
Wisdom

Πρέπει να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα γεωστρατηγικής ανάλυσης και διεθνών σχέσεων που έχω διαβάσει ποτέ στην Πτήση. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα! Νομίζω τα συγχαρητήριά μου έχουν περισσότερη αξία, γιατί μόλις χθες διαφώνησα κάθετα μαζί του για το άρθρο του περί κουλτούρας οπαδισμού για την Belharra (όχι για τον οπαδισμό αλλά για τα μονόπλευρα επιχειρήματα υπέρ των MMSC).
Προφανώς το άρθρο του γράφτηκε πριν τις χθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που αναγνώρισε ρητά και κατηγορηματικά πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, ίδια με αυτά της ηπειρωτικής χώρας. Αλλιώς υποθέτω ότι θα το είχε συμπεριλάβει και αυτό στη λίστα των πρόσφατων κερδών μας στη σκακιέρα.
Προτρέπω τους αναγνώστες που λόγω έλλειψης χρόνου δεν διαβάζουν ολόκληρα τα μεγάλα άρθρα, σε αυτό να κάνουν μια εξαίρεση και να το διαβάσουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα κάποιος μπορεί να βρει σημεία να διαφωνήσει, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το άρθρο είναι μια εξαιρετική ανάλυση υψηλού επιπέδου.
Ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι να διαβάζουμε πολύ συχνότερα τέτοια άρθρα εδώ.

Roger

«Προφανώς το άρθρο του γράφτηκε πριν τις χθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που αναγνώρισε ρητά και κατηγορηματικά πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στο Καστελλόριζο»
Ο Πρέσβης ΔΕΝ αναγνώρισε ΠΛΗΡΗ δικαιώματα, αλλά απλά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Καστελόριζο.
Και αυτά τα δικαιώματα μπορεί σημαίνουν για τους Αμερικάνους επήρρεια 1% έως 100%. Δεν το ξέρουμε πόσο % έχουν στο μυαλό τους.
Μας το κρατάνε έκπληξη.
Και φυσικά δεν ειπώθηκε τίποτα για την Στρογγυλή, η οποία είναι ξεχωριστή περίπτωση από το Καστελόριζο, ειδικά αν δεν εχεί μόνιμο (μη στρατιωτικό) πληθυσμό πάνω.
Θα έπρεπε χτες κιόλας για τα νησιά Ρω, Στρογγυλή και Καστελόριζο να υπάρχει ειδικό καθεστώς νομοθεσίας και φορολογίας, που να ευννοεί τα μέγιστα την μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων, κατά προτίμηση οικογενειαρχών.

Fingolfin

Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”
https://www.documentonews.gr/article/paiat-to-kastelorizo-exei-thn-idia-yfalokrhpida-kai-dikaiwmata-aoz-opws-kai-kathe-perioxh-sthn-hpeirwtikh-xwra

randomname

Θα τρέξουν οι οικογενειάρχες να ζουν αυτοι και τα παιδια τους ως ερημίτες λόγο μειωμένης φορολογίας;

Roger

*Καστελλόριζο

Bridger

Θίγετε πτυχές του ζητήματος της (εν δυνάμει) ΑΟΖ μας στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες – τουλάχιστον για μένα – δεν ήταν μέχρι τώρα διακριτές. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό άρθρο και προπάντων με θετική ματιά προς τη χώρα, κόντρα στη διαχρονική μας τάση για “αυτομαστίγωμα”.

George64

Εξαιρετικό άρθρο, δομημένο και φωτίζει τα πράγματα από πολλές πλευρές, πλευρές που πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους!

KaizerAmstelVonLagerS

“Το 1975 η ΕΟΚ ήταν πολύ μακρινή ακόμα, και μια γενικευμένη σύρραξη με την Τουρκία πιο πιθανή. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προσωπικός φίλος του Καραμανλή προμήθευσε άμεσα στην ΠΑ τα νέα τότε Mirage F-1 της Γαλλικής αεροπορίας και οι Γάλλοι θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να κατασκευαστούν νέα.”
Κ.Μαρδυρη
Το 1975 ο Jacques René Chirac ηταν πρωθυπουργος της Γαλλιας.Ο προεδρος της Γαλλιας και “προσωπικός φίλος του Καραμανλή” οπως πολυ σωστα λετε ηταν ο Valéry Marie René Georges Giscard d’Estaing.
Δεν θα κανω καμμια κριση πανω στο αρθρο σας με το οποιο διαφωνω σε πολλα.Ομως θα πρεπει να ελεγχετε τις πηγες σας η και να τσεκαρετε τις γνωσεις σας γιατι αν κανετε ενα τετοιο λαθος τοτε εσεις ο ιδιος βγαινετε ματ σε τρεις κινησεις….Μαζι με το μεσο που φιλοξενει τις αποψεις σας.

erculeo

Πω πω… συγγνώμη έχετε δίκιο … είναι embarasing
Κάποιες φορές το μυαλό μας μας κάνει πλάκα…

Last edited 3 months ago by Ηρακλής Μαρδύρης
harval

Μπορείτε δημόσια να δήλωσετε,την ιδιότητά σας,το επίπεδο γνώσεών σας,την πιστοποίηση του ? (τίτλοι, εργασία,διδακτορικά ίσως,επαφές με πολιτικά στελέχη) Με τι γνώσεις και θέση απαντάτε με αυτόν τον τρόπο? Αν δεν το κάνετε και δεν απαντήσετε ή απαντήσετε οτιδήποτε άλλο ,θα ήταν φρόνιμο να αποφύγετε στο μέλλον ανάλογα άκομψα σχόλια. Καμία η σχέση μου με αρθρογράφο.Αλλά σε τέτοιες βαριές κουβέντες το “kaizeramstelvonlagers” είναι απλά ανεπαρκέστατο και κατ’αυτόν τον τρόπο υποτιμάτε την νοημοσύνη των υπολοίπων εδώ μέσα. Δεν θα επιθυμούσα καμία απάντηση.

harval

Ο κος Μαρδύρης έκανε κατά την γνώμη μου ένα λάθος. Μάλλον το ήξερε αλλά ο δαίμων έδρασε……(κάποιος δαίμων τελος πάντων,του μυαλού…,της ταχύτητας …,του τυπογραφείου?) Οτι λάθος έκανε όμως το έκανε επώνυμα.
Εσείς εξ’ αιτίας αυτού του λάθους αναφέρεστε γενικώς στίς γνώσεις του ,τις πηγές του και το μέσο που τις φιλοξενεί.
Με τρόπο άκομψο θα έλεγα. Οχι δόκιμο για Ελληνικά δεδομένα. Με εμφανή επίδειξη γνώσεων και ανωτερότητας. Με τρόπο που δεν αρμόζει σε παραδοσιακό αναγνώστη της Πτήσης (ξέρετε η Πτήση έχει ιστορία 41 ετών και κάποιοι εδώ την γνωρίζουν από τότε)
Με ποιά ιδιότητα κρίνετε τις γνώσεις του και τις πηγές του? Πιστεύετε ότι το ψευδώνυμο σας καλύπτει ? Γιατί δεν κάνετε επώνυμη την κατηγορητική άποψή σας.?
Δεν είμαι δικηγόρος του κ. Μαρδύρη αλλά ενοχλήθηκα..

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητε συν-σχολιαστη
Θα σας απαντησω οσο πιο απλα μπορω για να γινω κατανοητος.
Ειναι δεκτο οτι μεσα σε ενα μακροσκελεστατο αρθρο μπορει να υπαρξουν καποιας μορφης λαθη.Υπαρχουν ομως και καποιες διαδικασιες οι οποιες χρησιμοποιουνται για να διορθωνουν τα λαθη αυτα.
1η ειναι η αναγνωση του αρθρου ξανα απο τον ιδιο τον συντακτη οταν το μυαλο εχει ξεκουραστει απο την κατανοητη κουραση και εχει σταματησει να κανει πλακες ετσι ωστε να “πιασει” οτι τυχον του εχει “ξεφυγει”.
2η ειναι το λεγομενο peer review.Αυτη η διαδικασια μπορει ευκολοτατα να γινει σε ενα περιοδικο η ενα ιστολογιο πριν τυπωθει η “ανεβει” ενα αρθρο.
3η ειναι η απλουστατη εξακριβωση-διασταυρωση των γραφομενων….την στιγμη που γραφονται….απο αναγνωρισμενες πηγες.Κατανοητο οτι μπορει να χρειαζεται παραπανω χρονο αλλα εξαλειφει οποιαδηποτε κακοπιστη κριτικη.
Δεν θελω να επεκταθω παραπανω.Οι δαιμονες που λετε επηρεαζουν μια λεξη η μερικες διασπαρτες μεσα σε ενα αρθρο.Ειναι ανικανοι ομως να επηρεασουν ολοκληρες προτασεις απο τις οποιες διαμορφωνεται μια ολοκληρωμμενη εικονα και αποψη.
Στο θεμα του “kaizeramstelvonlagers” και ποιος κρυβεται πισω απο αυτην την “μασκα” θα σας απαντησω ως εξης:
“I’m not questioning your powers of observation I’m merely remarking upon the paradox of a masked man asking a masked man who he is”

GrandTurkeyShoot

early GenX με boomer mentality, perception & mindset, κρύβεται πισω απο τον ξενοφερτο ( ” Sie ” ) πληθυντικο δηθεν ευγενείας

harval

Μπορεί να συμβαίνουν όλα όσα λέτε.
Η ευγένεια είναι αναγκαία ιδίως όταν κρίνετε κάποιον του οποίου τις απόψεις θεωρείτε το λιγότερο ατυχείς (για να το πουμε ευγενικά).
Ιδίως όταν εκφράζουμε κριτική και αντίρρηση και όχι προσωπική άποψη,και μάλιστα όταν αυτός που κρίνουμε έχει υπογράψει ,άρα εκτεθεί.
Οσο για μένα ,το όνομά μου εχει αναφερθεί αλλά θα σας το επαναλάβω. Χαρβαλάκης Κώστας.
Αν λήψη η σύμπνοια ,η ευγένεια, η προσωπική ευθύνη ,τότε συγνώμη δεν διαφέρουμε σε τίποτα απο αυτούς που κατηγορούμε. π.χ τους Τούρκους

George

Σοβαρό άρθρο εκεί που συνήθως επικρατούν κραυγές
Κάπου υποτιμάει την Τουρκία και τα όσα έχει καταφέρει αλλά…λεπτομέρειες!
Η αλήθεια όμως είναι ότι για να απογειωθεί η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν πρώτα τα προδότες, κρεμάλες, κακοί κσένοι και όλα τα άλλα φολκλορ.
Εδώ τόσα χρόνια δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ξοδεύαμε 32 δις το χρόνο πάνω από αυτά που βγάζαμε (δανεικά δηλαδή) και ότι εμείς τα θεωρούσαμε εισόδημα!
Να ξοδεύεις με τη VISA σου και συ να νομίζεις ότι αύξησες τα έσοδά σου
Εξωτερική πολιτική και διεθνές δίκαιο θα γίνουν κατανοητά?

kK19641970

Συμφωνώ απόλυτα , είναι η καλλίτερη περίοδος και η μεγαλύτερη ευκαιρία να κάνουμε την χώρα μας από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και ίσως του κόσμου.

sotbak

σωστές σκέψεις. Και η ταπεινότητά μου συμφωνεί: Ποτέ σε δικαστήριο ή διαιτησία για ΑΟΖ, κατά τη γνώμη μου ούτε και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αντιθέτως, ενίσχυση των ΕΔ με σύγχρονα μέσα και υλικό (δυστυχώς σήμερα δεν πραγματοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε) και πίεση στην Τουρκία με ανάπτυξη δυνάμεων – όπως τώρα – για να το σκεφτεί διπλά πριν κινηθεί.

Yannis

Και πώς ακριβώς θα διευθετηθούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ χωρίς διακρατική συμφωνία;

sotbak

με μονομερή ανακήρυξη των ορίων και κατάθεση στον ΟΗΕ εφόσον κριθεί ότι δεν θα προκληθεί με φιλικές γειτονικές χώρες (πχ Αίγυπτος) πρόβλημα

Yiorgos

Αγαπητέ sotbak sotbak
Δυστυχώς συνεχώς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι στην διεθνή σκακιέρα υπάρχουν φίλοι (Αίγυπτος). Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Εάν ή Αίγυπτος ήταν φίλια χώρα, τότε το θέμα της ΑΟΖ θα είχε λυθεί βάση του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας εδώ και χρόνια με οριοθέτηση της μέσης γραμμής. Όμως η Αιγύπτιοι περίπου υποστηρίζουν ότι και οι Τούρκοι, μειωμένη ή καθόλου ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα για τα νησιά.
Αρα θα έπρεπε εμείς να κάνουμε την δουλειά μας και όποιος διαφωνεί πάμε δικαστήριο, εάν συμφωνήσουμε στο θέμα αντιδικίας.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Andreas

Η ανακήρυξη και η κατάθεση ορίων δεν σημαίνει καθορισμό ΑΟΖ άνευ ετέρου. Όταν υπάρχουν επικαλύψεις πρέπει να διευθετηθουν.

Skeptomenos_politis

Εξαιρετικο αρθρο το οποιο παρουσιαζει το θεμα της ΑΟΖ υπο διαφορετικη οπτικη γωνια.

Lesalaut

Πρώτο σχόλιο ότι τα Μιράζ ήταν χάρη στη σχέση του ΚΚ με τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, κι όχι βέβαια με τον Ζακ Σιράκ.
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές πως ούτε η Τουρκία είναι τόσο σπουδαία, και φυσικά ότι ούτε η Ελλάδα είναι τόσο χάλια, όμως δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο πόσο πολύ έχουν αναπτυχθεί οι γείτονες τις τελευταίες δεκαετίες, και πόσο λίγο εμείς, και μάλιστα χάρη στην επιπλαστη ευημερία του δανεισμού και των διορισμών στο Δημόσιο. Η Τουρκία έχει βιομηχανία κι εμείς καφετέριες, η τουρκική ελίτ επενδύει μέσα στη χώρα ενώ η ελληνική τα στέλνει έξω, οι γείτονες έχουν πολυεπίπεδη στρατηγική, εμείς όχι.
Διαφωνώ επίσης όσον αφορά την αξία των ελληνικών ΕΔ. Οι άξιοι είναι οι εξαιρέσεις, κανόνας είναι οι οκνηροί κοιλαράδες όλων των βαθμών, που καθημερινά καταπιάνονται με το κουτσομπολιό, το γλείψιμο, και τα “τυχερά” της διαχείρισης των μονάδων όπου υπηρετούν. Οι επιλογές αγοράς ακριβού οπλισμού ήταν συχνά ανορθολογικές, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός του υλικού σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν, οι δε κληρωτοί, απείθαρχοι, ανεκπαίδευτοι, και προϊόντα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μόνο παρηγοριά δε προσφέρουν.
Ωστόσο, πράγματι η Τουρκία το παρακάνει, ενοχλει πολλούς ισχυρούς σε όλο τον πλανήτη, έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, και ως τώρα την γλιτώνει επειδή οι ΗΠΑ δε θέλουν ούτε να τη ρίξουν στην αγκαλιά των Ρώσων, μα και ούτε να αντιμετωπίσουν τις αδιανόητες συνέπειες ενός τεμαχισμού της. Της στέλνουν σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας, όμως είναι πλέον άγνωστο αν τα λαμβάνει ο υπερφιαλος Ερντογάν. Ο Ερντογάν, που διεθνως θεωρείται γάτα, όπως γάτα θεωρούνταν και ο Χίτλερ μέχρι την εισβολή στην Πολωνία. Κι αν διδάσκει κάτι η ιστορία, η πρώτη αντίδραση των δυτικών ήταν ο γελοίος phoney war, που οδήγησε στην πενηνταχρονη κατοχή της Πολωνίας και στην κατάληψη της δυτικής Ευρώπης από την ιπποκίνητη Βέρμαχτ. Θυμούνται άραγε αυτή την ιστορία οι γραφειοκράτες των ΥΠΕΞ στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης και της Ανατολής;
Τέλος, βρίσκω μάλλον επιπόλαιο το γεγονός ότι με ευκολία προσδιορίζετε το χαμηλό ποσοστό επηρροής της Μεγίστης και της Στρογγύλης, θεωρώ ακατανόητο το ότι δεν αναφέρετε και τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και θα ήθελα να επισημανω ότι τυχόν εγκατάλειψη της Ελλάδας θα εξέθετε την Γερμανία πρωτίστως στα μάτια των ήδη δύσπιστων Ανατολικοευρωπαίων.
Αρκετα καλή η κεντρική ιδέα του άρθρου, όμως ανεπαρκής η τεκμηρίωση.

nikos01

Μία πολεμική αναμέτρηση δεν συμφέρει την Τουρκία και θα την αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα γιατί θα χάσει όλα αυτά που πέτυχε με την τεχνική των εκβιασμών, και θα δώσει αφορμή για αντίμετρα από την Ελληνική πλευρά για κλείσιμο συνόρων στο εμπόριο της με την ΕΕ, βέτο στα πάντα, ανακήρυξη 12 μιλίων, ανακήρυξη ΑΟΖ.

Manosss

Οι φράσεις “προδότες ή άχρηστοι πολιτικοί”….δυστηχως ο κοσμος ειδε πολιτικους να κλεβουν το δημοσιο χρημα και να κατασπαταλουν και κανενας δεν πηγε φυλακη….εκτος απο τον εναν Ακη……τα λεφτα που χασαμε δεν αναπλυρωνονται……θα μπορουσαμε να ειμασταν καλυτερα και σαν επιπεδο ζωης και στρατιωτικα…..δυστηχως οι πολιτικοι χαντακωσανε την Ελλαδα για πολλα χρονια και δημιουργησαν πολλα προβληματα.

Alexandros76

Θα συμφωνησω με τον αρθογραφο με μια παρατηρηση, μεγιστο εθνικο θεμα ειναι η επεκταση των χωρικων υδατων και οχι η αοζ και αυτο γιατι σχετιζεται με πολλες διεκδικησεις των τουρκων (αοζ, γκριζες ζωνες).
Ειναι λαθος να γινεται αγωνας για κατι εκ των πραγματων διαφιλονικουμενο (αοζ) και οχι για κατι δεδομενο (12ν.μ.)!!!! Και δεν εννοω απαραιτητα μονομερη επεκταση χωρις συννενοηση (με αυτους που πρεπει…) αλλα συνεχη υπενθυμιση του casus belli και χρηση του δικαιωματος ως απειλη συνετισμου προς την τουρκια μεχρι τη καταλληλη στιγμη (πχ στο επομενο πραξικοπημα)
Επιπροσθετα σε ολους τους συναναγνωστες που συμφωνουν με τον αρθογραφο: σκεφτειται οταν υπηρξαν πολιτικοι που οι κινησεις τους στη διπλωματικη σκακιερα ειχαν σαν οδηγο τα βασικα συμπερασματα του αρθρου μηπως βλεπαμε τα πραγματα συναισθηματικα,κοματικα η απλα επιφανειακα και δυσανασχετουσαμε?

Fingolfin

Όχι μόνο ΑΟΖ αλλά και υφαλοκρηπίδα. Αυτά πρέπει να πάνε μαζί. Το άρθρο του κυρίου Μαρδύρη για άλλη μια φορά εξαιρετικό.

npo

Ενώ το άρθρο λέει κάποια προφανή πράγματα – ή που θα έπρεπε να είναι προφανή τέλος πάντων αλλά δεν είναι – όπως πχ οτι το Καστελλόριζο σε κάποιο δικαστήριο πιθανότατα θα πάρει μικρότερη επήρεια, πόση άγνωστο, μπορεί να πάρει 100% μπορεί να πάρει και 0%, ή ότι η συνωμοσιολογία πάει σύννεφο, ο διχασμός κι οι κραυγές περι προδοτών και κάποια άλλα πράγματα, και ενώ όντως η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα, χάνει εντελώς την ουσία.
Η ουσία είναι πως ούτε θεοί είμαστε, αλλά ούτε και μαχλέπες είμαστε κε Ηρακλή, το λέω διότι αυτό νιώθω οτι αισθάνεστε για μας.
Να θυμίσω λοιπόν οτι την θεωρία της επίπεδης Γαίας, τους ψεκασμούς απ τα αεροσκάφη – γνωστοί ως chemtrails, τους εξωγήινους που ζουν ανάμεσά μας, τις Χόλυγουντ αποστολές του apollo ΔΕΝ τις έβγαλαν Έλληνες.
Τον Ναζισμό τον σταλινισμό και άλλες παρόμοιες ηλίθιες “θρησκείες” δεν τις έβγαλαν Έλληνες.
Ούτε Ρωμιοί. Εμένα μ’αρέσει κι η λέξη Ρωμιός. Μ’αρέσει κι ο συνδυασμός, Γραικορωμαίος, παρόλο που δεν άρεσε καθόλου στον εθνικό διαφωτιστή μας, τον Αδαμάντιο Κοραή. Τέλος πάντων, άλλο θέμα.
Το πρόβλημα λοιπόν με μας τους Έλληνες είναι οτι ισοπεδώσαμε την δική μας ταυτότητα – με τα καλά της, και τα πολλά στραβά της – δεν λέω,, ελπίζοντας να φυτρώσει ο καλός ο σπόρος της εσπερίας. Να φυτρώσει ταυτότητα Ευρωπαϊκή. Φύτρωσαν συνωμοσιολογίες, ναζισμοί και σταλινισμοί, κι άλλα καλούδια, όπως ο παρτακισμός, ο κρατισμός κι ένα χρέος ίσαμε τον Όλυμπο.. Δλδ η σαβούρα των ευρωσπόρων. Φαίνεται ότι φτύνανε ερχόταν κατα δω. Ή το έδαφος δεν σήκωνε τους άλλους εσπέριους σπόρους, τους καλούς.
Οπότε όχι, η κατακλείδα του άρθρου, το μεγάλο συγχωροχάρτι της μεταπολίτευσης, αυτό το “ποτέ η χώρα δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα” δεν ισχύει ούτε σε όνειρο θερινής νυχτός.
Ευχαριστώ.

Last edited 3 months ago by carmausher4
GK21

Υπεραπλουστευσεις,ανιστορητες αναφορες,αυθαιρετα συμπερασματα,υποτιμηση του αντιπαλου(ασυγχωρητο λαθος),επιστημονικες(για το δικαιο της θαλλασσας) ανακριβειες,ονειροφαντασιακες συμμαχιες,απωλεια επαφης με την πραγματικοτητα και λιγο απο φιλοκυβερνητικη προπαγανδα για να δεσει το γλυκο.
Δεν θα σχολιασω το αρθρο,γιατι διαφωνω με τα περισσοτερα που λεει και θα μου παρει κανα χρονο για να γραψω ολα οσα θελω.Θα μεινω μονο στο τελικο συμπερασμα.
…….”Μπορεί να ακουστεί σε κάποιους περίεργο, αλλά η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα. Ποτέ πριν η ψαλίδα μεταξύ των μεγαλύτερων στρατών της Ευρώπης και του Ελληνικού δεν ήταν τόσο μικρή. Ποτέ πριν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν ήταν τόσο κοντά με της προηγμένες χώρες.”……..
Μαλλον ολοι αυτοι οι νεοι της πατριδας μας που ξενιτευτηκαν τα τελευταια χρονια,το εκαναν γιατι δεν μπορουσαν να αντεξουν τη τοση ευτυχια και τοσο υψηλο βιοτικο επιπεδο,και πηγαν στο εξωτερικο για να ζησουν πιο φτωχικα.Ηξερα πως οι Ελληνες σαν λαος ειμαστε περιεργη περιπτωση,αλλα οτι ειμαστε και μαζοχες,ομολογω πως μου διεφυγε……

George

Δεν φύγανε αγράμματοι αγρότες όπως το 1900 ή ανειδίκευτοι απόφοιτοι γυμνασίου το 1950 που και στις δυο περιπτώσεις δεν είχαν να φάνε αλλά εφυγαν γιατί με την μεγάλη εξειδίκευση που είχαν μπορούσαν να διεκδικήσουν καλό βιωτικό επίπεδο σε ένα υπερεθνικό υπό διαμόρφωση κράτος όπως είναι η ΕΕ
Τον 20ο αιώνα ήταν “Στο σταθμό του Μονάχου με πέταξε άχου η μαύρη μοίρα μου
μάνα κακομοίρα μου” και τον 21ο ήταν “Ελληνικό δημόσιο μοίραζε εσύ επιδόματα & συντάξεις για ψηφαλάκια αλλά όχι με τα δικά μου λεφτά, adios”
Υπάρχει διαφορά….

npo

Μια άλλη διαφορά είναι πως οι ανειδίκευτοι που έφευγαν το 1950 ήταν το τρίτο και τέταρτο παιδί της οικογένειας. Σήμερα είναι το 1ο και μοναδικό. Αυτή κι αν είναι διαφορά.
Αυτό το” υπερεθνικό υπό διαμόρφωση κράτος ” είναι άλλη μια φαντασίωση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

GK21

Σε τι πραγμα ακριβως ειχαν μεγαλη εξειδικευση αυτοι που εφυγαν?Στο οτι τους σπουδασαν οι γονεις τους και μετα εμειναν ανεργοι?Στο οτι οι δουλειες στην Ελλαδα του “υψηλου βιοιτικου επιπεδου” ειναι των 400 και 500 ευρω?Ρε φιλε,ξερεις τι εγινε στην Ελλαδα τα τελευταια 10 χρονια η εχεις κανα μηνα που ηρθες και βλεπεις ειδησεις μονο στο ΣΚΑΙ για να μαθεις τι γινεται στον εξω κοσμο?Για τρελους τους εχεις ολους αυτους που βγηκαν εξω?Δηλαδη αφησαν την πατριδα τους και τις οικογενειες τους στα καλα καθουμενα για να πανε να ζησουν στο “υπερεθνικο παραδεισο” σου????

Last edited 3 months ago by Pic889
FTS

Το άρθρο όντως είναι ενδιαφέρον και ακόμη και να μην συμφωνείς 100% λέει αλήθειες που η ελληνική κοινή γνώμη ΕΠΙΛΕΓΕΙ να αγνοεί.
Προσωπικά -αν ήταν στο χέρι μου- ακόμη και αν οι ξένοι συμμαχούσαν να πάρουμε από την Τουρκία την ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν το θεωρώ μακροπρόθεσμα ωφέλιμο.
Με την Τουρκία είμαστε γείτονες. Με αυτούς θα ζούμε δίπλα για πάντα. Ούτε με τους Γάλλους ούτε με τους Αμερικάνους ζούμε.
Το να κλέψουμε κάτι σήμερα από αυτούς -επειδή οι συγκυρίες το επιτρέπουν- θα το βρούμε μπροστά μας αύριο όταν οι συγκυρίες θα έχουν ξανα-αλλάξει.
Επίλυση μέσω διαλόγου ή μέσω Διεθνής Διαιτησίας.
Σίγουρα όχι στην στρατιωτικοποίηση του προβλήματος.
Ισχυρές ΕΕΔ χρειαζόμαστε αλλά όχι για να κάνουμε πόλεμο αλλά για να μην χρειαστεί να κάνουμε.
Να σημειώσω ότι ούτε αριστερός ούτε δεξιός ούτε κεντρώος είμαι και δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα

npo

Επι της αρχής συμφωνώ φίλε μου. Το πρόβλημα είναι πως την επίλυση μέσω διαλόγου ή μέσω Διεθνούς Διαιτησίας την επιχείρησαν πολλοι. Τσίπρας, Γιωργάκης, Κωστάκης, Σημίτης, Μητσοτάκης μέχρι και ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος, μέχρι και η χούντα..
Το να εξακολουθείς να ελπίζεις σε κάτι που έχεις προσπαθήσει 50 φορές και πάντα χτυπάει τοίχο δεν είναι καλό σημάδι.

Last edited 3 months ago by carmausher4
Yiorgos

Αγαπητέ FTS FTS
Συμφωνώ για την ύπαρξη διαλόγου, αν και από ένα σημείο και μετά δεν κάνει τίποτα εφόσον ο άλλος δεν κάνει διάλογο αλλά τα θέλει όλα.
Θα διαφωνήσω κάθετα με την άποψή σου ότι “κλέβουμε”. Από πού και ως που η χώρα του “δεν διεκδικώ τίποτα” κλέβει εάν ανακηρύξει την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα πού δικαιούται στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη. Αυτή η ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά σε εμάς. Δεν μπορείς να κλέψεις κάτι που σου ανήκει. Η Τουρκία όμως μπορεί να κλέψει κάτι, την δική μάς ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα και προσπαθεί να το κάνει χωρίς να ρίξει σφαίρα. Ας μην τους δώσουμε και χώρο να πατήσουν λέγοντας τέτοια πράγματα.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Voiceofreason

Καλησπέρα.
Πρώτα απ’ όλα να πω ότι το άρθρο σας είναι μακροσκελές και κατά δεύτερο ότι είναι μία εκτίμηση – σωστή προφανώς – από τη δική σας οπτική. Θα έπρεπε όμως να αναφέρατε συγκεκριμένα γεγονότα για να ενισχύσετε την άποψή σας.
¨Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι δύσπιστοι αναγνώστες ως προς τις προθέσεις των συμμάχων, αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις για μια τέτοια προδοσία πέρα από το 1204 και θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από γνωστά κέντρα;¨
Προφανώς δε χρειάζεται να πάμε στο 1204 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας για να πείσουμε τους ¨δύσπιστους αναγνώστες¨ για τις προθέσεις των συμμάχων. Στην πολύ πρόσφατη ιστορία έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα που μέχρι σήμερα μας δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία και γενικότερα με τους γείτονές μας. Και επειδή η ιστορία είναι γεγονότα και επίσημα έγγραφα, θα σας αναφέρω μερικά.
1920 Συνθήκη των Σεβρών.
Στην Ελλάδα παραχωρούνταν:

 • Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος.
 • Η Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
 • Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.
 • Η Βόρεια Ήπειρος θα ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου-Τιττόνι.
 • Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία αναιρέθηκε όμως λίγο αργότερα από την Ιταλία και τον υπουργό Κάρλο Σφόρτσα το καλοκαίρι του 1920).

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.
Η ΕΣΣΔ έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς.
Οι συμμαχικές και οι σχετιζόμενες δυνάμεις ήταν: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αρμενία, Βέλγιο, Ελλάδα, Χετζάζ(τμήμα της Σ. Αραβίας), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τσεχοσλαβακία.
1923 Συνθήκη της Λωζάνης.
Η συνθήκη της Λωζάνης έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε από όλες τις Δυνάμεις που μετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαν υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών συν την ΕΣΣΔ, εννοείται και η Τουρκία. Με αυτή τη συνθήκη καταργήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν την είχε δεχτεί η τουρκική κυβέρνηση.
Η Τουρκία :

 • Ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και Τένεδο (με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες -το 1926 η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε με νόμο αυτή τη διάταξη-.
 • Μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία.
 • Την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών, η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.
 • Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης.
 • Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.
 • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
 • Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση (“μη εγκατάσταση ναυτικής βάσεως”) κάποιων νησιών του Αιγαίου (Λήμνος, Σαμοθράκη, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Ικαρία).

1936 Συνθήκη του Μοντρέ.
Το 1936 με τη Συνθήκη του Μοντρέ στην οποία η Ελλάδα ήταν συμβαλλόμενο μέρος, η Τουρκία ξαναπέκτησε το δικαίωμα στρατικοποίησης των στενών, της Ίμβρου, Τενέδου, και αντίστοιχα η Ελλάδα της Λήμνου και Σαμοθράκης.
Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης : Βουλγαρία, Ρουμανία, ΕΣΣΔ, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία).
Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).
Και όσον αφορά τη συμβατότητα με την UNCLOS.
Όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το Νοέμβριο του 1994, ζητήθηκε στα στα πλαίσια εφαρμογής της η επαναδιατύπωση της Συνθήκης του Μοντρέ, ώστε να είναι συμβατή με το καθεστώς που διέπει τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Ωστόσο, η μακροχρόνια άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει την UNCLOS σημαίνει ότι η Συνθήκη του Moντρέ, παραμένει σε ισχύ χωρίς περαιτέρω τροποποιήσεις.
Αν κάποιος διαβάσει όλα αυτά προσεκτικά θα συμπεράνει ότι η ζημία του Ελληνικού κράτους από τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις των Συμμάχων μας (Μεγάλες Δυναμεις) ήταν τεράστια και φυσικά αναπανόρθωτη και μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτά για να μην ξεχνάμε το παρελθόν. Διότι όσοι λαοί ξεχνούν το παρελθόν δεν έχουν μέλλον.
Ευχαριστώ. Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά έχετε βάλει πολλά και διαφορετικά θέματα στο άρθρο που χρήζουν απάντησης.

VAGGELAS

Θα συμφωνήσω με πολλά σημεία του άρθρου σας, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, μετριοπάθειας και Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με την ιδιότητα του Κράτους μέλους στην ΕΕ, προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Αν μου επιτρέπετε θα διαφωνήσω στα εξης:
1. Στις προβλέψεις σας, δεν λαμβάνετε υπ όψη την πληθυσμιακή μεταβολή των δύο Κρατών, καταλυτικό παράγοντα σε τομείς όπως η οικονομία, επιστήμες και τεχνολογία, άμυνα κλπ. Τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο (ηλιακή σύνθεση), η σύγκριση ευνοεί κατά κράτος τη Τουρκία, η οποία τα επόμενα 20 χρόνια θα “προσθέσει” περίπου δύο “Ελλαδες” στον πληθυσμό της.
2. Θεωρήσατε, περίπου ως δεδομένο, ότι την κρίσιμη στιγμή, φορτία κρίσιμων υλικών θα μεταφερθούν στη Χώρα μας και ότι η στρατιωτική ηγεσία της γείτονος δεν ελέγχεται από τον Ερτογαν. Δεν γνωρίζω τι στοιχεία έχετε, αλλά από όσο ξέρω, τις τελευταίες 48 ώρες Α400 δεν προσγειώθηκε στην Ελευσίνα (έστω και άδειο), για να δοθεί έγκαιρα και ως αποτροπή το σχετικό μηνύμα.
3. Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει πρακτικές και ενέργειες με αυτοκαταστρεπτικο χαρακτήρα (πχ S400), όπως και εμείς αναγκάστηκαμε να τερματίσουμε εκείνες που μας οδήγησαν στη δημόσιονομικη κατάρρευση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Greg575tpn

Καταπληκτική αναλυση ολων των θεματων, συγχαρητήρια! Κατα την αποψη μου, όποιος αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται πως διαβασε κατα 90% την απόλυτη αληθεια, δεν πιστεύω πως εχει τις βάσης για να αντιληφθεί γενικα τα θεματα των ημερων! Οσον αφορα το υπόλοιπο 10% στο άρθρο, θεωρω πως απλα ειναι αρκετα αόριστο!
Ολα αυτα τα χρονια ημουν ειμαι και θελω να πιστεύω πως θα ειμαι ενθερμος υποστηρικτής της δυσης αλλα και της συνεργασιας μας με τις ΗΠΑ αλλα ενα σημειο με εκανε αρκετα σκεπτικιστή!
Αυτο ειναι πως λιγους μηνες πριν και με αφορμη οχι τους αμερικανους αλλα την αλλαγη στρατηγικής των τουρκων, Οι ΗΠΑ ακυρωσαν την συμφωνια για παραδωσει μεχρι το 2025, 100 F35 στην Τουρκία! Παντα θα στέκεται εμποδιο στην αποψη μου για τους Αμερικανούς το γεγονος πως θα εδιναν τοσο ευκολα και μεσα σε περιοδο μεγαλης οικονομικής κρισης για την Ελλάδα, ενα τοσο σημαντικό ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ στους Τούρκους!
Και σδω θελω να τονίσω πως δεν χρειάζεται να πει καποιος στους Αμερικανούς πως η Τουρκία αν εχει ενα πραγματικό θεμα να λυσει, αυτο ειναι οι διαφορες της με την Ελλαδα!

Roger

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από όλα τα «τέτοιου είδους» άρθρα του συγκεκριμένου συγγραφέα, είναι ότι γράφει ένα σωρό κατεβατά και κάπου εκεί μέσα χώνει και το πραγματικό νόημα αυτόν που πραγματικά θέλει να περάσει.
Στο συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι:
«η χώρα είναι πιο ισχυρή όσο ποτέ, όλα αυτά που κάνει τόσες δεκαετίες η ανώτατη πολιτική ηγεσία και ελίτ της χώρας είναι μέσω σχεδίου προκειμένου να δημιουργήσουμε τετελεσμένα, οπότε ας δεχθούμε μειωμενή επήρρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα τελικά, και ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το θέμα για να προχωρήσουμε σε (συν)εκμετάλλευση»
Έξυπνο, πονηρό και ύπουλο.
ΥΓ: Κάτι τέτοια έκανε και στο άρθρο για το ΑΟΡ, όπου μέσα σε ένα ολόκληρο κατεβατό, έχωσε κάπου εκεί μέσα και το θέμα της προμήθειας των TAVOR και το έδεσε με την κατάσταση των ΕΑΣ.

CKfurious

Πολλά που γράφονται στο άρθρο δεν στέκουν η είναι wishfull thinking
Οι διαθεσιμότητες πολλών οπλικών συστημάτων είναι για κλάματα
1+ χρόνο κυβέρνηση τι έργο επέδειξε ώστε να διορθώσει τα απαράδεκτα?
Προχώρησε τις FOS?
Aλλαξε τον νομο Βενιζέλου
ΤΊΠΟΤΑ
Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τύπου [email protected],AB, ….
Πως λοιπόν η Ελλάδα είναι ισχυρή?
Αγνοείται πως τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις αφότου οι γείτονες εξήγγειλαν συμφωνία AOZ με τους Λιβύους?
Εάν εξαγγελθούν ανάλογες συμφωνίες με Παλαιστινιους και Ισραηλινούς τότε να δούμε που θα κρυφτούνε μερικοί μερικοί!!
Παρεπιπτόντως εάν σας διέφυγε η Αγια Σοφια έγινε Τζαμι σήμερα 
Είδατε καμια αντίδραση από κάπου??
Κανένα metro κατά της Τουρκίας??
Μπορούμε να πάμε στα Ιμια ?
Είναι επειδή είμαστε ισχυροί???
μήπως?
Η ότι έχουμε συμφωνία και έχουμε ήδη τα κρίσιμα υλικά για τις ένοπλες δυνάμεις σε 
στη Βρέμη?

Manosss

Ηρακλη δεν ξερω αν εχεις ειδικοτητα σε ΑΟΖ και θαλασσιους διεθνης κανονες….σε αυτα τα θεματα αλλοι ειδικοι εχουν γραψει και απο τα γραφωμενα τους το Συμπλεγμα Καστελοριζου εχει πληρης επειρια…..Φυσικα ειναι μεγαλο ερωτημα γιατη καμια Ελληνικη κυβερνηση δεν εχει τολμηση ανακυρηξη, οπως εχει ειπωθει οτι οι Αμερικανοι εχουν πει να μην ανακυριξουμε ΑΟΖ χωρις συννενοηση με τους Τουρκους που με τις παρουσες συνθηκες δεν γινεται…..Οπως καποιος μπορει να ρωτησει γιατη οι Τουρκοι πολεμανε το θεμα Καστελοριζου τοσο πολυ….δεν γινεται κατι, τους φοβιζει η ενοχλει…..Παντως ο τωρινος πρωθυπουργος εχει πει μονο για την υφαλοκριπιδα παμε Χαγη οποτε ειναι σαν να αποδεχομαστε το δικαστηριο και οτι αυτο αποφασισει.

Roger

«η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα.»
Αυτό είναι πολύ μεγάλη παπάντζα, γιατί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα κινδυνεύει σε λίγες δεκαετίες να γίνει μία χώρα με λίγους ή και χωρίς Έλληνες.
Και αυτό το πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο και το δυσκολότερο, γιατί δεν μπορείς να το λύσεις με την υπογραφή μιας «σύμβασης».
Και αν σήμερα ξαφνικά εφαρμόζαμε όλα τα σωστά για το θέμα, θα έπαιρνε τουλάχιστον 2 δεκαετίες μέχρι να αρχίζαμε να δούμε θετικά αποτελέσματα.
Που δεν τα εφαρμόζουμε, αλλά κρύβουμε το πρόβλημα συστηματικά κάτω από το χαλί.
Ενώ παράλληλα συνεχίζεται η «εκπαίδευση» του ελληνικού πληθυσμού ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι οικονομική (αφού περνάει εντέχνως η ιδέα ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω οικονομικών) και ότι χρειάζονται επιδόματα.
Και το επιχείρημα της ισχύς πήγαινε πέστο στα εκατομμύρια ανέργων και φτωχοποιημένων Ελλήνων.
Η επίπλαστη ισχύς που ποτίστηκε μέσα στους Ελλήνες την δεκαετία του 90, φαίνεται ότι η επήρρεια της παραμένει ακόμα μέσα σε κάποιους.
Πάω τώρα να διαβάσω την «Μπελχαριάδα»… να δω τι άλλα «μαργαριτάρια» θα δουν τα μάτια μου.

Last edited 3 months ago by Garthahi
ACHERON

«η Τουρκία τιμωρήθηκε με ταξιδιωτική οδηγία και αφαίρεση υπηκοότητας από 1.000.000 Τούρκους της Γερμανίας και με άλλα που δεν είναι γνωστά. »
Περισσότερα;

ACHERON

Λοιπόν,για τα «άλλα που δεν είναι γνωστά.»,θα περιμένω υπομονετικά.
Αλλά για τους Τούρκους διπλο-υπηκόους,το φαινόμενο δέν είναι νέο.
Πρώτη φορά,(απ΄όσο μπορώ να θυμηθώ),απασχόλησε επί υπουργείας εξωτερικών του Γιόσκα Φίσερ επί συγκυβερνήσεως σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ,1998–2005.
Το φαινόμενο επανέρχεται κατά καιρούς,επειδή οἱ Τούρκοι θεωρούν την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητος ὡς ένα χρήσιμο «φαίνεσθαι»,για εξασφάλιση πλεονεκτημάτων,και όχι ὡς διαζευκτική επιλογή ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες.
Έτσι,πολλοί Τούρκοι αποκτούν την γερμανική υπηκοότητα,παραμένοντας Τούρκοι στην συνείδηση,αλλά και τις συνήθειες και «αρχές»,του ισλάμ συμπεριλαμβανομένου για πολλούς.
Στα σπίτια,αλλά και στα αυτοκίνητα τους,ακούν τουρκική μουσική,βλέπουν τούρκικες σειρές και δελτία ειδήσεων,και γενικώς κραοτύν τα πατροπαράδοτα κατ΄αυτούς.
Σε συμπαιγνία με το τουρκικό κράτος,πρώτα αποποιούνται της πατρώας υπηκοότητος,και μετά την ανακτούν στα κρυφά.
Είναι αυτό που οἱ ίδιοι αποκαλούν «ντονμέδες» (αρχική σημασία ήταν ὁ επιφανειακά εξισλαμισμένος Ιουδαίος,αργότερα σήμαινε γενικώς τους επιφανειακώς εξισλαμισμένους αλλόθρησκους,όπως μέρος των Ποντίων μετά το 1922,σήμερα πλέον και τους αμφιβόλου ανδρισμού άνδρες).
Δηλαδή,πρόκειται για μία κλασική μεταμφίεση,με σκοπό την διείσδυση.
Προσωπικά,πολύ αμφιβάλω ἂν το γενικό πολιτικό κλίμα στην Γερμανία επιτρέψει την αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητος από 1.000.000 Τούρκους,ακόμη και ἂν υπάρχει όντως παράβαση και απιστία έναντι της Γερμανικής νομοθεσίας,βάσει της οποίας αυτή χορηγήθηκε.
Το πιθανότερο,θα υπάρξει κωλυσιεργία μέχρι να βρεθεί μία φόρμουλα,ώστε οἱ «συμπαθείς» συμπολίτες να μπορούν και με τον νόμο να διατηρούν διπλή υπηκοότητα.
ΥΓ.
Για τα Αίρμπους από Βρέμη και Τουλούζη,με κάλυψε ὁ Vaggelas.

gdmast

Ενδιαφέρον άρθρο. Σε κάποια προφανώς συμφωνώ, σε κάποια άλλα έχω επιφυλάξεις. Δεν είμαι σίγουρος για παράδειγμα ότι κάποιοι θα μας συντρέξουν, ιδίως όταν μιλάμε για Γερμανούς. Άλλωστε εκτός των Γάλλων, είχαν διάφοροι πολλές ευκαιρίες για μέτρα, κυρώσεις κ.λπ. και δεν το έκαναν. Κάτι δηλαδή πολύ πιο εύκολο και απλό από το να συνδράμουν σε θερμό επεισόδιο ή κάτι παρεμφερές.
Επιπλέον ο κυρία Ε.Ε., είχε μέχρι τώρα πάρα πολλές ευκαιρίες να πάρει θέση για την ΑΟΖ και επιπλέον να διακηρύξει τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ σαν όρια της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Καθαρά και κρυστάλλινα. Όπως έγινε για παράδειγμα στον Έβρο. Όμως, μόνο τώρα τελευταία η Γαλλία πήρε σαφή θέση, που όμως δεν μιλά εξ’ ολοκλήρου της Ε.Ε.
Γενικά πάντως, πρόκειται για ένα πολύ καλό άρθρο που εστιάζει και σε κάποιες παραμέτρους που δεν είναι ευρέως γνωστές.

My_name_is_Nobody

comment image
..
..
Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένας ακόμα στόχος της Τουρκίας, είναι Ο στόχος.
Η Τουρκία ξέρει πως αν βγούμε από την μέση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο Ισραήλ και Αίγυπτος θα την ακολουθήσουν ή τουλάχιστον δεν θα της εναντιωθούν.
Ο Ερντογάν νομίζω πως έχει διακόψει την επαφή με την λογική, από το πραξικόπημα και μετά δεν υπάρχει άνθρωπος στην Τουρκία που να μπορεί να του φέρει αντίρρηση, το πιο πιθανό δε, η αυλή του, να εντείνει τις απόψεις του υποστηρίζοντας κάθε του σκέψη χωρίς αντίλογο.
Όπως σωστά γράφει ο αρθρογράφος στην τελευταία παράγραφο, το παράθυρο ευκαιρίας για τον Ερντογάν κλείνει σιγά σιγά. Η Ελλάδα εξέρχεται μιας μεγάλης κρίσης που άφησε βαθιά τα σημάδια της σε κάθε πτυχή της ζωής μας, και στην άμυνα. Η ψαλίδα στην στρατιωτική ισχύ, με μια λελογισμένη αμυντική πολιτική από μέρους μας, θα μειώνεται σιγά σιγά.
Αν θα κάνει την απονενοημένη κίνηση, όλα εξαρτώνται από το πόσο “θολωμένο” είναι το μυαλό του.
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχουμε και εμείς, που επί δεκαετίες εξευμενίζαμε το θηρίο, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα μας επιτεθεί.
Την κίνηση να επιτεθεί (χωρίς εισαγωγικά) στον Έβρο γιατί την έκανε, γιατί πίστεψε πως θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο που κάναμε για χρόνια, μένοντας δηλαδή αδρανείς.
Την κίνηση τώρα γιατί την κάνει, γιατί πιστεύει πως δεν θα μας βρει πιο αδύναμους, και πως δεν θα αντιδράσουμε δυναμικά, αλλά θα μείνουμε στα λόγια.
Αποτροπή κανείς αν δείχνεις στον αντίπαλο πως ετοιμάζεσαι και πως είσαι πρόθυμος να κάνεις πράξη αυτά που λες. Όταν η γείτονα βλέπει να μην υπογράφουμε FOS, για κύρια οπλικά συστήματα, που θα έκαναν την διαφορά, όταν βλέπει να μην προμηθευόμαστε τα αναγκαία όπλα που θα εκτόξευαν τις δυνατότητες των υποβρυχίων μας, τότε λογικά σκεπτόμενη, πιστεύει πως δεν είμαστε πρόθυμοι να αντιδράσουμε.
Μπορεί Α400 να έχει ήδη προσγειωθεί στην Τανάγρα, και να μας έχει δανείσει τα κατάλληλα “εργαλεία” και ανταλλακτικά, όμως αυτό θα προκαλέσει οδυνηρή έκπληξη αφού έχει λάβει χώρα το γεγονός. Το ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί να αποδείξεις στην πράξη πως τελικά είχες την δύναμη να σπάσεις κόκαλα, και αυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια γίνεται μόνο με ένα τρόπο: φανερή πολεμική προπαρασκευή.
Αν αυτή την φορά γλυτώσουμε το βίαιο μάθημα του πολέμου, θα είναι γιατί με την “υπερβολική” κινητοποίησή μας, δείξαμε πως είμαστε πρόθυμοι να πολεμήσουμε.

GrandTurkeyShoot

Προφανώς δεν είναι τυχαίο το timing που βγαίνει ένα αρθρο το οποίο περιγράφει μια τουρκία περιορισμένης αντιληψης που πολύ βολικά θα πέσει στην παγίδα πραγματοποιώντας καποιου είδους αυτοεκπληρούμενης προφητείας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σχολιαστουν και τα νουμερα με τις επήρειες των νησιών κτλ ή ακόμα και αν ο ιδιος ο συλλογισμός στεκεται ορθολογικά σε reality check
δυο τρεις παρατηρησεις μονο
Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει μια λύση που πιστεύουν ότι είναι win – win. Χωρίστε τις θαλάσσιες ζώνες όπως θα έκανε ένα δικαστήριο και να τα εκμεταλλευτούμε αυτά ΟΛΟΙ μαζί (και οι Αμερικανοί) και μην ανακοινώσετε τίποτα στον λαό, πείτε ότι ξεκινάτε μια διαδικασία οριοθέτησης και αυτή είναι μια προσωρινή λύση μέχρι την εξεύρεση οριστικής… και μετά από λίγο καιρό θα ξεχαστεί το θέμα και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.. Η λεγόμενη συνεκμετάλλευση…
Ποια είναι η σκοπιμοτητα της προτασης αυτης, να συνδιαχειριστούμε το Αιγαίο και ολη τη θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο ? Και τι νόημα εχει τοτε να χωρισουμε ζωνες ” οπως θα έκανε ενα δικαστηριο ” ? Δηλαδή εξαπατηση των πολιτών και ακροβασίες για να αποφυγουμε το διεθνές δικαστήριο που επι σειρά ετών αποτελεί επισημη θεση μας ? Χιλιες φορές να παμε με την Αιγυπτο και την Τουρκία μαζι και ας μην παρουν φουλ επηρεια ολα τα νησια. Ουτε η συμφωνια με την Ιταλία οπως εγινε γνωστό δεν προβλέπει για τους οθωνους την ιδια επηρεια που εχει η ηπειρωτική χωρα, ο κόσμος το γνωρίζει αυτό πλεον. Γιατί να καταφυγουμε σε επικίνδυνες ταρζανιες που δεν εφαρμοζόνται πουθενά, ενώ η αποφασεις για τις θαλάσσιες ζωνες τραβανε καθαρές γραμμές και οριζουν ” συνορα ” οποτε ξεμπερδευεις αντι να μπλεκεις χειροτερα και το προβλημα να χρονίζει
Στην αρχή ο Ερντογάν ήταν φιλοδυτικός, προοδευτικός και έκανε άνοιγμα στους Κούρδους. Πλέον οι δυτικές κυβερνήσεις αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να επισκέπτονται την Τουρκία, το 25% του εκπαιδευτικού προϋπολογισμού πάει σε ισλαμικά σχολεία και είναι σε πραγματικό πόλεμο με τους Κούρδους.
Οι μισοι κουρδοι ψηφίζουν το κομμα του ερντογκαν ( populist, συντηρητικό, θρησκοκεντρικο ) οι άλλοι μισοί υποστηριζουν ενα αριστεριστικο κομμα που δινει προτεραιοτητα σε ανθρωπινα δικαιωματα, ελευθεριες κτλ . Αυτά φαινονται απο τα ποσοστα που καταγραφονται στις εκλογες. Τουλαχιστον ενα μεγαλο μερος των κουρδων τους εχει ηδη προσεταιριστει. Και εδώ ειναι η διαφορά με το πρωην κοσμικο κατεστημενο που δαιμονοποιουσε ολους του κουρδους. Οποιος εχει παει στην τουρκια ισως εχει διαπιστώσει πως οι κουρδοι ηταν scapegoats, ο ερντογκαν στη βαση του θρησκευτικου αισθηματος το αλλαξε αυτό και ταιζει αφθονο αγιοσοφιτικο σανο σε οσους δινουν προτεραιοτητα στη θρησκεια και δεν ειναι λιγοι οι κουρδικης καταγωγης τουρκοι αναμεσα τους
Σε πολεμο βρισκεται με ενα faction των κουρδων, το ας πουμε ” φιλο-οτσαλανικο “. Οπως ειναι γνωστό στο Ιρακ οι κουρδοι ειναι χωρισμενοι σε αντιπαλα στρατοπεδα και οι τουρκοι εχουν αριστες σχεσεις με το μπαρζανι. Γιαυτό άλλωστε ανεχονται το αυτονομο κουρδικο κρατιδιο. Εκεινους που βομβαρδιζουν ειναι οι φιλοοτσαλανικοι πρωην κομμουνιστες. Γιαυτό και οι κουρδοι του μπαρζανι δεν εναντιωνονται στις βασεις που εχουν στησει οι τουρκοι στο β. Ιράκ.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησαν με τον Παντουρκισμό να φτιάξουν τη Μεγάλη Τουρκία από τη Μογγολία και το Τουρκμενιστάν μέχρι τη Βοσνία, κατόπιν είχαμε τα Βαλκανικά τόξα και τώρα τη Μουσουλμανική αδελφότητα.
Αυτά είναι εγκληματικά πισωγυρίσματα, οι τουρκοι κανουν πάλι τα ιδια λάθη. Πριν 100 χρόνια ο κεμαλ καταργησε το χαλιφάτο και απομυθοποιησε τον τουρανισμό / παντουρκισμό. Πολύ ορθά και ρεαλιστικα ξεκαθαρισε οτι το χαλιφατο ανηκει στο παρελθον και ο ενβερ πασας απετυχε στην κεντρική Ασία ( από οπου καταγονται οι τουρκοι )
” Pan-Islam represented a federation based on the community of religion. Pan-Turanianism embodied the same kind of community of effort and ambition, based on race. Both were wrong. The idea of Pan-Islam really died centuries ago at the gates of Vienna, at the farthest north of the Turkish advance in Europe. Pan-Turanianism perished on the plains of the East. ”
Φαινεται πως τελικα το project του απλά καθυστερησε την αναποφευκτη καταληξη να γινουν ενα κακεχτυπο του ισλαμικου ιραν. Αυτό δε σημαινει οτι θα τους ξεφορτωθουμε με 3 κινησεις ματ, αλλα δυστυχως θα εχουμε ενα υβριδιο πακισταν-ιραν στα συνορα μας για πολυ καιρο. Πολυ φοβαμαι αυτά τα αλχαμουντιλα τα μπισμαλα και μασαλα του ερντογκαν ειναι μονο η αρχη γιατι το ισλαμικο ποπολο ξυπνησε

Yiorgos

Αγαπητέ erculeo Ηρακλής Μαρδύρης,
Το άρθρο είναι πολύ καλό και παραθέτει πολλά επιχειρήματα για να στηρίξει τις θέσεις σου.
Θα διαφωνήσω μόνο σε ένα σημείο το οποίο έχει να κάνει με την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα της Στρογγύλης, και το δικαίωμα έκτασής ΤΩΝ και εάν πρέπει να την ανακήρυξουν και οριοθετησουν με την Κύπρο. Η Στρογγύλη έχει δικαίωμα ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας 200νμ από την γραμμή βάσης. Άσχετα με την γνώμη τής Τουρκίας και τής Αίγυπτου, η UNCLOS δίνει μέχρι 200νμ εάν υπάρχει αυτός ο χώρος (ο οποίος δεν υπάρχει στούς Οθωνους). Εάν αυτές οι δύο χώρες δεν συμφωνούν, τότε αφού υπογράψουμε συμφωνητικό πού ορίζει ποίες είναι οι διαφορές μας, πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Η κάθε υπόθεση είναι ανεξάρτητη από προηγούμενες, πού σημαίνει ότι δεν δημιουργούν δικαστικό προηγούμενο. Επειδή κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις, το καλύτερο για την Ελλάδα είναι η συνεννόηση με την ΕΕ και η οριοθέτηση, εχθές, με την Κύπρο ή όποια είναι ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Όπως αναφέρεις προς στο τέλος του άρθρου σου, ή ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί μέρος της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ, οπότε ή Τουρκία και ή Αίγυπτος θα μάθουν να ζήσουν με αυτό.
Το πρόβλημα που έχουμε ως Ελλάδα είναι εμείς οι ίδιοι. Διατυμπανιζουμε παντού ότι έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο, τα σύνορα μας, ή ΑΟΖ και ή υφαλοκρηπιδα είναι Ευρωπαϊκα και δεν κάνουμε το αυτονόητο. Ο μόνος που χάνει είναι εμείς. Αντί να ασχολούμαστε τι σκέφτεται ή Τουρκία και ή Αίγυπτος είναι καιρός να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το δικό μάς συμφέρον και να χρησιμοποιήσουμε το ότι ανήκουμε στην ΕΕ, ενάντια στην Τουρκία, και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην Αίγυπτο.
Μία μικρή παρατήρηση. Ο όρος επήρεια (influence) υπάρχει μόνο 4 φορές στο δίκαιο της θάλασσας και σε καμία απο τις 4 περιπτώσεις δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της ΑΟΖ ή Υφαλοκρηπίδας ενός νησιού ή ηπειρωτικό χώρου. Είναι μια καθαρά Ελληνική καραμέλα (ανέκδοτο) πού δεν έχει καμία ισχύ.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

MeAnother

To άρθρο έχει κάποια σωστά σημεία, αλλά και πολλά λανθασμένα, πχ το οτι ο μεσος Τούρκος τη βγάζει με 2.600 ευρώ (όταν το κατα κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία είναι 15χιλ δολ περίπου το 2019), ή οτι το πορτογαλικό πολιτικό σύστημα που το 2010 ομονόησε και ξεπέρασε την κρίση μέσα σε σε 3-4 χρόνια είναι λιγότερο επιτυχημένο απο το ελληνικό μεταξύ άλλων.
Αλλά η πρόταση “…Ποιος θα αμφισβητήσει κατόπιν τα Ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, εκτός από τους Τούρκους; Το θέμα λύνεται de facto υπέρ μας χωρίς διαιτησίες…” ξεπερνά ακόμα και αυτά.
Η ΑΟΖ είναι διμερής διαφορά μεταξύ κρατών, δεν υπάρχει de facto. Αν η ίδια η Τουρκία δεν αποδεχθεί ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι αυτή που λέμε εμείς και απειλεί να κάνει την περιοχή Κούγκι, τότε καμία εκμετάλλευση δεν είναι δυνατή.

Geraki

Πολύ ωραίο άρθρο που νομίζω αδικείται υιοθετώντας κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η διαστρέβλωση της παρουσίας της ΑΟΖ όπως:
1) Η διεξαγωγή ερευνών φυσικών πόρων δεν επιτρέπονται βάσει των διατάξεων της Υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι ορθός ο ισχυρισμός ότι επιτρέπονται οι έρευνες επειδή δεν έχουμε ανακηρύξει …ΑΟΖ. Μου θύμισε έναν πολύ γνωστό επιστήμονα που ισχυρίστηκε ότι απαιτείται η ΑΟΖ επειδή τα ερευνητικά πλέουν πάνω στην ΑΟΖ. Άραγε στις κρίσεις με το Χόρα και κατόπιν με το Σισμίκ πιάσαμε κορόιδα τους Τούρκους που δεν διεξήγαγαν τελικά έρευνες ενώ υποτίθεται μπορούσαν αφού δεν είχαμε ΑΟΖ; Όχι, βέβαια.
2) Το μικρό τριγωνάκι δυτικά του κυπριακού οικοπέδου 4 αποτελεί κλασική περίπτωση τριπλού σημείου επαφής που παγίως σε διακρατικές και δικαστικές οριοθετήσεις παραμένει σε εκκρεμότητα για τυπική τριπλή συμφωνία. Αυτό ακριβώς τήρησε η Ελλάδα και η Ιταλία στην οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας το 1977 όπου η χάραξη του ορίου δεν εξαντλήθηκε στα δύο άκρα, βόρια και νότια. Είναι πάγια πρακτική που αναφέρεται σε κάθε οριοθέτηση. Και της Ελλάδας με Ιταλία και Αλβανία και της Κύπρου με Αίγυπτο και Λίβανο που δεν τήρησε και οριοθέτησε στην οριοθέτηση με Ισραήλ με αποτέλεσμα ο δε Λίβανος να μην κυρώσει τη συμφωνία και η δε Αίγυπτος να πιέζει και να λαμβάνει προβλέψεις συνεκμετάλλευσης. Τελευταία το λένε και παχιές γραμμές. Το γεγονός ότι η Κύπρος δεν τήρησε τη διεθνή διακρατική και δικαστική πρακτική δεν υποχρέωνε την Ελλάδα να την ακολουθήσει.
Ακόμα όμως και να προχωρούσε τότε ή τώρα μια οριοθέτηση Ελλάδας – Κύπρου με αναγνώριση πλήρους δικαιώματος της Στρογγύλης δεν θα παρήγαγε καμία υποχρέωση απέναντι στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Οι οριοθετήσεις δεν δεσμεύουν νομικά τρίτα κράτη που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας. Για αυτό και αφήνεται το τριπλό σημείο επαφής ως εκκρεμότητα τριμερούς οριοθέτησης της έκτασης τριπλής αλληλοεπικάλυψης.
3) Ο γνωστός χάρτης που απεικονίζει την “ελληνική ΑΟΖ” βάσει διεθνούς δικαίου όπως λέγεται, δεν έχει κατασκευαστεί από την Ελλάδα, δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά και δεν έχει υιοθετηθεί από ΕΕ, διότι ο χάρτης αυτός αποτελεί μια αυτοματοποιημένη, χονδρική μέτρηση μέσης απόστασης του διεθνούς υδρογραφικού οργανισμού πληροφοριακού χαρακτήρα με κάποια λάθη στις λεπτομέρειες που διορθώνονται στην πορεία με αναβαθμίσεις των μετρήσεων. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί υπολογισμό μέσης απόστασης δεν σημαίνει αυτόματα ότι το όριο είναι βάσει διεθνούς δικαίου. Τα άρθρα οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν προβλέπουν μέτρηση μέσης απόστασης αλλά ευθυδικία, συνυπολογισμό δηλαδή όλων των παραγόντων που χαρακτηρίζουν μια οριοθέτηση. Τα διεθνή δικαστήρια επαναλαμβάνουν συνεχώς επί δεκαετίες ότι η οριοθέτηση δεν είναι μαθηματικός υπολογισμός, διαφορετικά δεν θα χρειάζονταν το διεθνές δίκαιο και οι δικαστές θα αρκούσαν διαβήτες και χάρακες.
4) Τα διεθνή δικαστήρια δεν εξετάζουν γεωλογικούς παράγοντες ώστε να εξετάσει που ανήκει γεωλογικά το Καστελόριζο. Απεναντίας ξεκαθαρίζουν συνεχώς ότι μόνο η απόσταση και οι γεωγραφία της περιοχής λαμβάνεται υπόψη, όχι διοικητικοί, πολιτικοί και γεωλογικοί παράγοντες. Η ίδια η Τουρκία έπαψε εδώ και δεκαετίες να επικαλείται το γεωλογικό παράγοντα, ότι δηλαδή τα νησιά επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, διότι τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί επανειλημμένος σε δικαστικές αποφάσεις.
5) Οι Αμερικάνοι δεν πρότειναν ακριβώς αυτό, από τη δεκαετία του ’70 βλέποντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συμφωνίας οριοθέτησης ενθάρρυναν λύση συνεκμετάλλευσης η οποία ως πρακτική εφαρμόζεται πολύ συχνά σε υποθέσεις που είτε δεν επιτυγχάνεται συμφωνία οριοθέτησης, είτε επιτυγχάνεται μεν αλλά προβλέπει οικονομική συνεκμετάλλευση επί καθορισμένης έκτασης.
6) Περί αναγνώρισης ελληνικών δικαιωμάτων στον ανεπίσημο δήθεν χάρτη και τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό το εξής απλό: Οι δηλώσεις όλες εκφράζουν το διεθνές δίκαιο, βάσει του άρθρου 121(2) οι νησιωτικές ακτές έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές. Οι δηλώσεις όλες επίσης αναφέρονται και σε σεβασμό της διαδικασίας επίλυσης του διεθνούς δικαίου, δηλαδή την οριοθέτηση. Η οριοθέτηση προβλέπεται στα άρθρα 83/74 Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ κι εκεί δεν αναφέρεται πουθενά η μέση απόσταση παρά μόνο η επίτευξη συμφωνίας βάσει το διεθνές δίκαιο όπως ορίζουν οι γενικές αρχές δικαίου και η νομολογία που παράγουν οι δικαστικές αποφάσεις με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης – ευθυδικίας. Με απλά λόγια, οι δηλώσεις μας υποστηρίζουν όσον αφορά ότι τα νησιά έχουν καταρχήν δικαίωμα (άρθρο 121(2)) και δεν αναγνωρίζουν στην Τουρκία το δικαίωμα να αγνοήσει το γεγονός αυτό, αλλά δεν λένε ότι το δικαίωμα των νησιών που αναγνωρίζουν θα αποδοθεί σίγουρα, σε πλήρες ή μερικό εύρος (άρθρα 83/74) διότι δεν είναι διεθνή δικαστήρια, δεν είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν ποιες ακτές θα έχουν και πόσο θα έχουν. Αυτό είναι θέμα διακρατικής ή δικαστικής οριοθέτησης.
7) Η πακιστανοποίηση της Τουρκίας με την πολιτική Ερντογάν μας ευνοεί υπό την έννοια ότι με εξόφθαλμα παράνομη πρακτική καταφέρνει να μην αφήνει περιθώριο υποστήριξης ή και ανοχής ακόμα και από εκείνους που είχαν τέτοια πρόθεση. Μπορεί τέτοιου είδους πρακτική, της βάρβαρης επιβολής δια της στρατιωτικής επίδειξης να δημιουργεί μεγάλη ένταση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έτσι στο τέλος δεν θα καταφέρει όσα θα κατάφερνε με μια ήπια πολιτική σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τη Δύση. Η πολιτική του Ερντογάν τρέχει να προλάβει να ισλαμοποιήσει και να αποκόψει την Τουρκία από “αμαρτωλές” – αυτοκαταστροφικές δυτικές επιρροές κι υποχρεώσεις. Καθόλου απίθανο να μας συμφέρει πακιστανοποιημένη Τουρκία παρά εκδημοκρατισμένη και πολιτισμένη ενταγμένη στην ΕΕ.

Andreas

Το σημείο 7 σηκώνει πολύ συζήτηση. Κατ’ αρχάς δεν διαφωνώ, αλλά κρατάω πισινή για το τι μπορεί να προκύψει. Μην μας βγει καμία Σάλπιγγα της Αποκάλυψης του Γρίβα

Kardashian

Καλησπερα σας. Πολυ καλο το αρθρο! Το θετικοτερο του συγκριτικα με το γενικοτερο υφος αρθρων αυτησ τησ εξειδικευσης, το οτι δεν δινει καποιο ιδιαιτερο σπιν η’ και στα σημεια που επιλεγει να το κανει, τουλαχιστον το κανει με τροπο που δν τον λες τοσο προσβλητικο για τους αναγνωστες του, με το να τουσ θεωρει μειωμενησ αντιληψης (οσον αφορα τις στοχευσεις κτλ).. Περαν αυτου, ενα σημειο μονο με προβληματιζει.. Και εξηγουμαι: η επιλογη τησ Ελλαδας, να μεινουμε στα ορια της αοζ οπως αυτα οριζονται απο τους ανεπισημους χαρτες και να καταληξουμε σε μια ντε φακτο αναγνωριση κτλ, προκυπτει απο τον τροπο που μας στηριξαν οι συμμαχοι μεσω των δηλωσεων τους? Θελω να πω οτι οι συμμαχοι καταδικασαν τισ τουρκικες ενεργειες μεν, αλλα πρακτικα καταδικασαν τον δρωντα σε μια κατασταση που δν εχει “τελεσιδικησει”.. Ισχυει αυτο? Δεν θα μπορουσε να εκληφθει ως ενα ακομα γκριζαρισμα περιοχης? Το πτι καταδικαζουν τισ μονομερεισ ενεργειες του ενοσ εκ των διακδικητων, μηπως ειναι wishfull thinking το να το εκλαβουμε ως εμμεση αναγνωριση των ελληνικων θεσεων? Καταλαβαινω τα ωφελη στην παρουσα φαση για εμας με το να μενουμε στους ανεπισημους χαρτες, αλλα επισης βλεπω εναν που βιαζεται για να τεθουν τα θεματα επι ταπητος(οι γειτονες) και απο υην αλλη τουσ συμμαχουσ ευρωπαιουσ κ ειδικα τη γερμανια, που πλεον, σε εμας τουσ ελληνες ειναι γνωστη η τακτικη τους να κλωτσανε το τενεκεδακι παρακατω…. Κ εχει ο θεος κτλ… Για να μη μακρυγορησω κ αλλο… Ριμαστε σιγουροι οτι οι δηλωσεις των συμμαχων ειναι υπερ των θεσεων μας η’ απλως ει αι δηλωσεις καποιου που θεωρει οτι οι περιοχες αυτεσ ειναι διεκδικουμενες κ φυσικα, στην παρουσα φαση, στρεφονται εναντιον αυτου που προχωρησε σε μονομερη ενεργεια… Αν παρουμε λεξη προς λεξη τισ δηλωσεις τους, χρειαζεται πολυ καλη θεληση για να δει καποιοσ κατι αλλο περαν αυτου.. Νομιζω.. Στην ιδια “δημιουργικη ασαφεια” θα μπορουσε να χρεωσει καποιος ακομα καο υην φαινομενικα ξεκαθαρη υπερ ημων δηλωση του Παιατ οτι η στρογγυλη εχει κανονικοτατα αοζ κ υφαλοκρυπιδα… Ναι.. Οκ.. Αυτο, με λιγη πιεση ισως κ οι τουρκοι να το δεχονταν, αν π.χ. μιλουσαμε για 1%…δλδ ναι.. Οκ.. Εχει… Αλλα στο ποση θα κριθει το θεμα.. Εν ολιγοις, μηπως παραειναι διφορουμενες καποιεσ δηλωσεις, για να “περασουν” και στο απο εδω ποπολο και στο απεναντι??.. Και μηπως ειμαστε αρκετα μεγαλα παιδια για να ειμαστε αφελεις, μετα τα οσα, συλλογικα, εχουμε περασει?

Geraki

Υ.Γ. Περί αναγνώρισης κυπριακού οικοπέδου 4 να θυμίσω όμως ότι υπάρχει τουρκική navtex με όρια που περιλαμβάνουν τα κυπριακά οικόπεδα 6 και 7 όπως εμφανίζεται στον χάρτη και το γεωτρύπανο Yavuz
https://ibb.co/cwgVqc1

Last edited 3 months ago by Geraki
epampapas

Από που να αρχίσεις και που να τελείωσεις. Έχουν μπλεχτεί όλα μέσα. Από σταυροφόρους μέχρι NAVTEX.
Οκ επί της ουσίας σταματήστε να καλλιεργείτε ρε παιδιά το μύθο του απομονωτισμού της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν το βλέπετε ότι ο Ερντογάν έκανε την Αγ.Σοφιά τζαμί, το πολιτικό όνειρο που ειχε από νέος τώρα γιατί απλά τώρα έχει τη μέγιστη στήριξη των πιο ισχυρών; Των ΗΠΑ και της Γερμανίας γιατί εξυπηρετεί τα ενεργειακά τους συμφέροντα στη Λιβύη, σε ένα παγκόσμιο powerplay που έχει ταχθεί εντέχνως και οικειοθελώς με τους ισχυρούς, ενώ τους Ρώσους τους έχει εγκλωβίσει (ή τον έχουν εγκλωβίσει όπως το δει κανείς) στο δίπολο Συρίας – Λίβυης όπου πρέπει ταυτόχρονα να είναι εχθροί και φίλοι.
Γαλλική πάντως φρεγάτα να στοχοποιηθεί χωρίς πλάτες USA δεν γίνεται. Όχι γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δε θα το έβαζε με μια χώρα νούμερο 2 της ΕΕ, μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη. Και βλέπουμε τις αντιδράσεις της Γαλλίας πως πάνε στο βρόντο, έχει πέσει γραμμή από το big boss…
Ο Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης, έχει όραμα για τη χώρα του. Το τι όραμα έχει λίγοι το καταλαβαίνουν γιατί είναι εγκλωβισμένοι στον τροπο σκέψης τους. Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας. Η περιοχή της πρώην βυζαντινής αυτοκρατορίας, της πρώην οθωμανικής μετέπειτα που επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε τον συγγενικά πολιτισμικά αραβικό κόσμο έχει μείνει ακέφαλη, χωρίς ηγεσία, χωρίς κέντρο αναφοράς.
Ο κόσμος της Γαλλίας και της πρώην γαλλικής αυτοκρατορίας έχει το Παρίσι, ο ιταλικός τη Ρώμη και το Μιλάνο, ο ρωσικός και της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας τη Μόσχα και την Αγ.Πετρούπολη, ο αμερικανικός και της αυτοκρατορίας της τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, ο αγγλικός και της αυτοκρατορίας της το Λονδίνο, ο γερμανικός τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Βιέννη και το Βερολίνο κτλ Aρκετοί υποσαχάριοι αφρικανοί ας μισούν τη Γαλλία, όπως και Πορτορικάνοι τις ΗΠΑ, κεντρασιάτες τη Ρωσία.Το θέμα είναι πως παρόλο που τους μισούνε γιατί ιστορικά ήταν οι κατακτητές τους εκεί βρίσκουν το κέντρο αναφοράς τους. Το ίδιο θέλει και ο Ερντογάν και ας τον μισούμε όλοι. Simple as that.
Ο κόσμος των Βαλκανίων (που παρά την Ορθοδοξία απέχει πολιτισμικά, σαν τρόπο σκέψης από τη Ρωσία) και της Εγγύς Ανατολής είναι ακέφαλος από το 1922. Του Ισλάμ επίσης. Δείτε το Πατριαρχείο της Πόλης που έχει πολυεθνική σύνθεση αλλά ελληνική κεφαλή σαν παράδειγμα του πως έχει σχηματισθεί η περιοχή σε διάρκεια χιλιάδων χρόνων.
Η Πόλη, μετά την απίστευτη ανάπτυξη που πέτυχε ο Ερντογάν που έφτασε κάποια στιγμή μέχρι και το εκπληκτικό 12% το χρόνο έχει γίνει αυτό που ιστορικά πάντα ήταν. Το πιο πλούσιο μέρος του κοινού αυτού χώρου. Ουρανοξύστες, λιμουζίνες, μεγάλες βιομηχανίες, κορυφαία πανεπιστημια κτλ.Είναι το κέντρο που ανέκαμψε και θέλει να μας επαναφέρει εκεί.
Στο μεταξύ τον Κεμάλ δεν τον απαξιώνει, τον ενσωματώνει, τον κριτικάρει, τον προσαρμόζει, σαν μια χρήσιμη προσωπικότητα και συνεχίζει να κρατάει ότι θετικό έχει η δυτική σκέψη για τα συμφέροντα του και να το αναπτύσσει.
Έπεσε και ο κομμουνισμός και πλέον η Τουρκία γίνεται ότι ήταν ιστορικά κάθε δύναμη που έλεγχε την περιοχή του Μαρμαρά. Επεκτατική. Την περίοδο του ψυχρού πολέμου εισέβαλε μόνο στην Κύπρο, πρακτικά να ακυρώσει την απειλή, με αστείο τίμημα, γιατί μόνο εκεί μπορούσε, και παράλληλα διοχετευσε εσωτερικά τα κεφάλαια της, ανέπτυξε τη γεωργία στο Κουρδιστάν με σειρά φραγμάτων, με παραγωγή ισοδύναμη της Ιωνίας, που δημιούργησε μια μέση τάξη Κούρδων που δε θέλουν να διαταραχθεί η κατάσταση και πάνε κόντρα στο PKK πρακτικά εξουδετερώνοντας το.
Στο μεταξύ έχουμε και το soft power, βλέπουμε τουρκικές σειρές με το Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή και νιώθουμε ωραία ίσως γιατί κάποιος πολιτισμικά ποιο οικείος από κάποιν σαν τον Τραμπ ήταν ισχυρός και διαφέντευε μεγάλο μέρος του κόσμου, και σε σημερινούς όρους πολλοί χαιρόμαστε και ας μην το παραδεχόμαστε, αν και κάποιοι το λένε και ανοικτά, που ο Ερντογάν υψώνει το ανάστημα ενός ταπεινομένου ιστορικά χώρου στη Δύση. Και αυτό γινεται από τη Βοσνία μέχρι την Αίγυπτο και το Ιράκ, μια περιοχή που κάποτε ήταν το κέντρο του κόσμου και τους τελευταιους αιώνες έχει δεχθεί πολλές ταπεινώσεις από τις νέες δυνάμεις που εμφανίστηκαν και που αμφισβητούν τον τρόπο σκέψης και ζωής μας. Μεγάλη συζήτηση αυτή.
Οι Ελληνικές ελίτ έψαχναν λόγω των καταβολών του Ναβαρίνου ίσως τη λύση του πως ο αδύναμος να υπερασπίσει τον εαυτό του (και να κονομήσει και κανένα δανειο) στις μεγάλες δυνάμεις, μετά στην ΕΕ γιατί καταλάβαμε ότι αν ο αμερικάνος πρέπει να διαλέξει μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας θα είναι αυτονόητη η απάντηση και θέλαμε αντίβαρο.
Εγώ θα πρότεινα πάλι με ιστορικούς όρους την ελληνική ηγεσία να θυμηθεί πότε και πως θριαμβευσαμε τελευταία φορά επί των Οθωμανών.
Δεν υπάρχει κανένας κομμουνιστής να μας επιβάλλουν οι ΗΠΑ να μισούμε στα βόρεια μας πλέον, όπως ο Τίτο που ανέλαβε ανεπιτυχώς το όραμα του Ρήγα Φεραίου για ένωση, ‘η έστω κάποια συνενεώση των βαλκανικών χωρών.
Οι περισσότερες χώρες στα βόρεια μας είναι μέλη δυτικών δομών εντός των οποίων μπορούμε σαν οι πιο ανεπτυγμένοι να ηγηθούμε και να δώσουμε ένα εναλλακτικό όραμα για την περιοχή. Και που επίσης έχουμε κοινή αντίληψη για την ιστορική απειλή που ο Γάλλος για παράδειγμα δεν έχει ούτε τον αφορά στον ίδιο βαθμό. Όταν έπεσε το Βυζάντιο, έπεσαν σα ντόμινο όλα τα Βαλκάνια. Γεωπολιτικά τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Τα συστατικά της συνταγής για μια ελληνική ηγεσία των Βαλκανιών εντός δυτικών δομών, με όραμα τον εξευρωπαισμό ως αντίβαρο του νεωθωμανισμού υπάρχουν. Ηγεσία υψηλού επιπέδου από ένα σύστημα που αναπαράγει τον κακοήθη εαυτό του δεν έχουμε. Ελάχιστοι, μάλλον κανένας σοβαρός άνθρωπος δε τολμάει να ασχοληθεί με την πολιτική στη χώρα μας γιατί κυριαρχεί η ανηθικότητα. Αυτό πρέπει να λύσουμε πρώτα γιατί ζούμε μια ιστορική απειλή που όπως όλες οι απειλές κρύβει και ευκαιρίες. Είναι κρίσιμοι οι καιροί. Ο αντίπαλος κινείται γρήγορα και με πολύ ανταγωνιστικό τρόπο. Θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε;

Last edited 3 months ago by martintorrens1
Fu_Mantsu

Καλημερα.
Να σε ρωτησω κατι ?
Εχεις ιδια γνωση απο Πολη κ Ανατολικη Τουρκια και αν ναι εχεις συγκριτικες εικονες απο πριν και μετα Εντογαν ή και παλαιοτερη εποχες ? πχ 1980-90 και 2015 ?
Διοτι εγω θυμαμαι μια Πολη των 4,5-5 εκ με ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ Δυτικο προσανατολισμο και τωρα εχει 10+ με εξισου σαφεστατο αναχρονιστικο και παρελθοντολατρικο προσανατολισμο.
Τοτε κοιτουσαν προς το Λονδινο και το Παρισι τωρα κοιτουν προς Μεκκα-Μεδινα.
Ποιοι επισης αποτελουν αυτα τα εξτρα 5+ εκ ?
Ποσοι δυτικοι τοτε και τωρα ? Ποσοι Καταριανοι-Αραβες τοτε κ τωρα ?
Μηπως εχεις εικονες των γειτονιων της Πολης ειτε ευρωπαικες ειτε ασιατικες ειναι αυτες ?
Θυμασαι μαυροφορεμενες απ’την κορφη μεχρι τα νυχια ενα “νεομοντερνο” Ισλαμ δλδ να κυκλοφορει στην Πολη ?
Αυτο ειναι το “οραμα” που πουλα -εν μερει επιτυχημενα κ δω δυστυχως- ο νεοσουλτανος.
Τι να ζηλεψουμε απ’ αυτο ? Τους Γενιτσαρους κ το παιδομαζωμα αλλα με γεματες τσεπες για τους προσκυνημενους ?
Ποια εδαφη κοιτουν την Πολη/Τουρκια ως κεντρο βαρους τους ? Ο_Ο
Τα Βαλκανικα ? Οχι με εξαιρεση μουσουλμανικους (βλ. φανατικους κ οπισθοδρομικους) πληθυσμους._
Τα Ασιατικα ? Οχι με εξαιρεση μουσουλμανικους (ανεκπαιδευτους υπερεθνικιστικους) Τουρκομανικους πληθυσμους οπαδους του Λυκου της Στεππας._
Τα Αφρικανικα ? Οπως η Λιβυη πχ ? η Αιγυπτος ?
Το βαρος της κληρονομιας της Τουρκιας στις βορειοΑφρικανικες υποθεσεις ειναι το συντομοτερο ανεκδοτο._
Τελικα ποια πολιτισμικα αγαθα προσεφερε η Οθωμανικη κατοχη στα Βαλκανια και αλλου ωστε να προσβλεπουν στην επανεγκατασταση του ?
Και σε αναλογια ποια αγαθα προσεφεραν οι Δυτικες-αποικιοκρατικες δυναμεις στις ιδιες ακριβως περιοχες κατ’ αναλογια ?
Η ιδια η Τουρκια αντιλαμβανεται ξεκαθαρα το ελειμμα βαρους της διοτι δεν εχει
α) ουτε τα χρηματα
β) ουτε τους ενεργειακους πορους
γ) ουτε ιδιον ανωτερο πολιτσμικο προιον
δ) ουτε αναγνωρισμενα ιστορικα δικαιωματα
διοτι πολυ μα παρα πολυ απλα ειναι η Τουρκια και οχι η Βυζαντινη ή η Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Το ενα Κρατος-ενα Εθνος του Κεμαλ ξεκαθαρισε τι εστι Τουρκια απ το ’23.
Το αυτο ειχαν αντιληφθει οι ως ανω πληθυσμοι ΠΟΛΥ πριν το ’23.
Επιλεγω να μην επιμεινω στα αισθηματα των απανταχου Αραβικων πληθυσμων προς τους Τουρκους και την “αγαπη” τους προς οσα πρεσβευε η Υψηλη Πυλη.
Ο μονος τροπος να αποκτησουν βαρος οι διεκδηκησεις του νεοσουλτανακου ειναι ενας. Ποιος ? Το Ισλαμ και το εχει συνειδητοποιησει απολυτα.
Τοσο απλα.
Αν τωρα βαλουμε στο καδρο της αναλυσης το Καταρ και την κοντρα του με τους Σαουντ και ποιος κ γιατι χρηματοδοτει το τεχνητο “θαυμα” μετα την ερημοποιηση εκατονταδων χωριων της ΝΑ Ανατολιας της ανεγερσης εκατονταδων φυλακιων ως κατεχομενη ζωνη και της αστυφυλιας σχεδον αποκλειστικα στην Πολη κ τις ακτες 100+ χρονια μετα τις αναλογες αλλαγες στη Δυση και τι θα κοστισει ολο αυτο στους Αραβες της Μεκκας ισως λεω ΙΣΩΣ διευρυνουμε την πολυ στενη οπτικη μας περι του προβληματος.
Και κατι τελευταιο.Βασικο και πολυ απλο διδαγμα της Ιστοριας.
Δεν αρκει η κατοχη εδαφων σε ενα Α σημειο του χαρτη για να μεγαλουργησει ενα κρατος-πολιτισμος.Παραδειγματα απειρα.Μερικα τρανταχτα για να παρουμε ενα μπουσουλα :
Ποια ηταν πχ η περιοχη κ το βαρος της Σιγκαπουρης-Ινδονησιας το 1300 κι ποια εγινε μετα την εστω μερικη εκδυτικοποιηση ? Ποια ηταν η ανατολικη κ η δυτικη ακτη των ΗΠΑ πριν κ μετα ?
Τι θελω να πω.
Η συνολικη πολιτικοοικονομικη ισχυς κ το “βαρος” μιας χωρας χτιζεται σε αιωνες.Εαν τα καταφερει και αποκτησει αυτο το “βαρος” μεσω σταθερων -κ οχι σαθρων- οικονομικων πολιτικων κ πολιτιστικων βασεων, ακομη κ τοτε πρεπει κ να εχει τα μεσα να το “πουλησει” το προιον σε τριτους.
Για ποιο προιον μιλαμε ακριβως ?
Ή για να το θεσω αλλιως, τι λειπει απο τους “αγοραστες” που πουλα η Τουρκια ?
Μηπως τελικα υπαρχει ΗΔΗ το προιον και το διαχειριζεται αλλος με μεγαλυτερο βαρος απο την Τουρκια σε ολα μα ολα παζαρια της Ανατολης ?
Προσγειωσου,

GrandTurkeyShoot

Στο μεταξύ τον Κεμάλ δεν τον απαξιώνει, τον ενσωματώνει, τον κριτικάρει, τον προσαρμόζει, σαν μια χρήσιμη προσωπικότητα και συνεχίζει να κρατάει ότι θετικό έχει η δυτική σκέψη για τα συμφέροντα του και να το αναπτύσσει.
Ο ερντογκαν ουσιαστικά συγκυβερνα με το μαφιοζικο εθνικιστικό / φασιστικό κομμα του μπαχτσελι ο οποιος παραδοξως αρχικα παθαινε υστεριες με οσα δρομολογουσαν οι ισλαμιστες. Η αρχή έγινε με το γνωστο πραξικοπημα που ουτε οι ιδιοι οι τουρκοι γνωριζουν τι παιχτηκε εκεινες τις μερες. Δυο μηνες μετα η τουρκια εισεβαλε στη συρια για πρωτη φορα καταλαμβανοντας την πολη Αλ – Μπαμπ απο το ισλαμικό κρατος. Ακολουθησαν δυο επιχειρησεις εναντιων των κουρδων τις συριας και η επεμβαση στη λιβύη. Δεν μπορει να ειναι τυχαιο. Αυτες τις ενεργειες φαντασιώνονταν ανεκαθεν οι υπερεθνικιστες ως εκφραση αλυτρωτικών επιδιωξεων. Στηριξαν τον ερντογκαν να αλλάξει το συστημα και να κυβερνα σαν προεδρος και σε ανταλλαγμα ικανοποιουνται απο την επιθετική και τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική. Οι εθνικιστες αντιλαμβανονται το ισλαμ ως το οχημα που θα προβαλλουν τις επιδιωξεις τους και ο ερντογκαν αν δεν ειναι ηδη ομηρος απο την εποχη του πραξικοπηματος, κερδισε εναν υπερπολυτιμο συνεργατη με τον οποιο ουσιαστικά ελεγχει το εσωτερικο μετωπο
Το αστείο ειναι μια τουρκαλα που ζει στην Ελλάδα μου ειχε περιγραψει το κομμα του μπαχτσελι ως τη ΝΔ της τουρκίας και το κομμα που ιδρυσε ο κεμαλ σαν το ΠΑΣΟΚ !
Στην Τουρκία ο κεμαλ θεωρείται ο θεμελιωτης και ιδρυτης του κρατους και φερει το προσωνυμιο ” ατατουρκ ” ( πατερας των τουρκων ). Ισως η πλέμπα αν ρωτησεις για τον κεμαλ θα σου πει το απλοικό οτι ” μας εσωσε νικώντας τους εχθρους μας ” , αλλά προκαλεί εντύπωση πως ταυτιζονται με την πολυδιαστατη δραση και προσωπικοτητα του κεμαλ πολιτικοποιημενοι και μορφωμενοι τουρκοι διαφορετικων πεποιθησεων
Οι κοσμικοι και φιλοδυτικοί που βλεπουν τον εαυτό τους ως quasi ευρωπαιο και αντιμαχονται την αναβαθμιση του ρολου της θρησκείας και την εμπλοκή της χωρας στις αραβικες υποθεσεις εχουν σημειο αναφοράς τα reforms που επεβαλε τα οποια οδηγησαν στην απο-ισλαμοποιηση και τη στροφη προς τα δυτικα προτυπα. Οι περισσοτεροι απο αυτούς καταγονται απο τη δυτική τουρκία ή προερχονται απο τα βαλκάνια, και στις δυο περιπτωσεις συντηρουν καποιου ειδους κοσμοπολιτικο χαρακτηρα οπως και ο ιδιος ο κεμαλ, καποιες φορες το αποτελεσμα ειναι ατυχες βεβαια και πιο πολυ βλαχοδημαρχους θυμιζουν
Προφανώς οι εθνικιστές & μιλιταριστές κοντοφθαλμα επικεντρωνονται στην στρατιωτική του δράση και τον τουρκο-κεντρισμό του, ενώ οι προοδευτικοί τουρκοι τον μπορει να το περιγραφουν και ως κοινωνικό επαναστατη και ελευθερωτη. Οι μη θρησκευομενοι στεκονται στο γεγονος οτι ο κεμαλ ηταν αθεος και εχθρικός απεναντι στις θρησκείες. Οι γυναικες υποσυνειδητα τον θεωρουν alpha και role model ταυτοχρονα. Ο κεμαλισμος την ιδια στιγμή μπορεί να αποτελουσε εκφραση εθνικών διεκδικησεων, σταση ζωης ισως και lifestyle, εκσυγχρονισμού, φιλοσοφικό ρευμα μεχρι και προτυπο ομορφιας. Ετσι γρηγορα μυθοποιηθηκε και στηθηκε ενα είδος personal cult που σε καποιο βαθμο διαστρεβλωνει και το εργο του κεμαλ.
Οι μονοι που αποστασιοποιουνται απο όλα αυτά είναι οι απογονοι των ηττημενων εσωτερικών του αντιπάλων, αυτοί που δινουν προτεραιοτητα στη θρησκεια και εκφραζονται από το κόμμα το ερντογκαν ο οποιος εβαλε στο περιθωριο τελικα ολους τους υπολοιπους. Ο ερντογκανισμος ειναι ο αντιθετος πολος του κεμαλισμου, δεν τον ενσωματωνει απλά δεν μπορεί να τον διαγράψει και να τον εξαφανισει τελειως. Ο ερντογκαν γνωριζει πολύ καλα οτι θα .. καλοπερνουσε στην τουρκια αν ηταν συγχρονος του κεμαλ

npo

Δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την μουσουλμανική θρησκεία ως ενοποιητικό στοιχείο ήταν οι Κεμαλιστές επίγονοι του Κεμάλ. Κι αυτό έφερε τον Ερδογάνο.
Τα κράτη πολύ συχνά υπακούουν στις αναγκαιότητες της εποχής. Αν θέλουν να επιβιώσουν τουλάχιστον. Πιθανόν δλδ κι ο Κεμάλ αν ανασταινόταν να έκανε τα ίδια με τον Ερδογάνο.

Fu_Mantsu

100% λαθος.
Η θεωρηση οτι οι διαδοχοι του Κεμαλ χρησιμοποιησαν την θρησκεια ως ενοποιητικο παραγοντα ειναι περα για περα λαθος και απολυτως ανακριβης αναγνωση του παρελθοντος.
Οι Τουρκοι δεν κυνηγουσαν Χριστιανους το ’05 ουτε το’12 ουθτε το ’22 ουτε το ΄55, κυνηγουσαν Ελληνες, Αρμενιους Γαλλους, Βρετανους και Συρους.
Εθνοτητες δλδ και οχι θρησκειες.
Ενα Εθνος ενα Κρατος ηταν το συνθημα και η κοσμικοτητα του Κρατους μεσω του διαχωρισμου Κρατους κ θρησκειας.Αλλωστε επι δεκαετιες απο το 60 σχεδον καθε χρονο γινονταν ελεγχοι και αποπομπες μουσουλμανικων στοιχειων απο τον φερομενο ως θεμματοφυλακα του Κεμαλισμου, τον στρατο.
Τα ξεχασαμε αυτα ?
Χρησιμοποιησαν ομως οι Κεμαλιστες την θρησκεια ?
Σιγουρα ναι, αλλα οχι ως ενοποιητικο στοιχειο της κοινωνιας τους, καθε αλλο η ανεξιθρησκεια βλεπε πολυπολιτισμικοτητα επεβληθει ολοκληρωτικα (βλ Αγια Σοφια-Μουσειο) , τη χρησιμοποιησαν μονο ως δυναμη για τη δημιουργια εκ του μηδενος μιας ιδιαζουσας ταυτοτητας ενος νεου Τουρκικου Κρατους που ομως επελεξε να θεωρει τη θρησκεια ως φρενο και οχι ενοποιητικο στοιχειο μιας ηδη υπαρκτης πολυπολιτισμικης κοινωνιας.Μιας κοινωνιας που ας μην ξεχναμε ειχε Χριστιανους Υπουργους επι αιωνες κ μαλιστα πολλες φορες σε πολυ σοβαρα ποστα, και ειχε Χριστιανες μανες Σουλτανων χωρις κανενα προβλημα.Δεν κραμαστηκαν ουτε λιθοβοληθηκαν οι χρησιμοι αλλοθρησκοι.
Αλλωστε να θυμηθουμε οτι οι κυνηγημενοι ηταν οι ξενες δυναμεις, οχι ως Χριστιανοι αλλα ως εισβολεις Ελληνες, Γαλλοι Βρετανοι.Παρα το γεγονος οτι ξενοι του πολεμου της Ανεξαρτησιας των Τουρκων ηταν αλλοθρησκοι Χριστιανοι ο Κεμαλ επελεξε να μην χρησιμοποιησει τη θρησκεια ως οπλο ουτε ως συνθημα και ηθικο πλεονεκτημα των χωρικων κατα την διαρκεια του πολεμου του ’22 .Εξ’ ου -εν μερει- και η ονομασια Πολεμος της Ανεξαρτησιας.
Ενοποιητικο στοιχειο ελπιζε ο Κεμαλ μετα την εκθρονιση του σουλτανου και την ιδρυση Δημοκρατιας ηταν οι πολιτικες ελευθεριες κ τα ζηλευτα δικαιωματα για τους Πολιτες πλεον και οχι υπηκοους του καθε πασα μπεη ή σουλτανου και η απαγορευση καθε ιχνους θρησκευτικου σκοταδισμου για τους αμορφωτους χωριατες μεσω της παιδειας κ του κοσμικου προσανατολισμου του Κρατους.Οι Τουρκαλες απεκτησαν δικαιωμα ψηφου πριν τις Ελληνιδες.
Γι αυτον και πολλους ακομη λογους ο Κεμαλ εγινε Ατατουρκ.Τους εδειξε το Φως.
Απλα ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη.
Και οι κουκοι δεν ειναι σε αφθονια απεναντι.

npo

“τα ζηλευτα δικαιωματα για τους Πολιτες”???????
Δεν είσαι Έλληνας, έτσι δεν είναι? Ο πρόγονός σου πρέπει να είχε φάει πολύ πολύ μα πολύ ξύλο απ τον Ατατούρκο για να μην φοράει φέσι αλλά ευρωπαϊκό καπελίνο και χάζεψε όλο το σό:ϊ βλέπω.

Yannis

Στο παρελθόν δεν πήγαμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα διότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Τώρα πάλι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. Λέμε ότι κάτω από απειλές δεν πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αλλά και όταν τα πράγματα ήταν χαλαρά, σε ανύποπτο χρόνο, πάλι δε θέλαμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Περιμένουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Αναρωτιέμαι ποιες αυτές μπορεί να είναι στο μέλλον.

Yiorgos

Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ οι κατάλληλες γιατί ή Τουρκία δεν θα πάει στο δικαστήριο μόνο για την Υφαλοκρηπίδα.
Ο μόνος τρόπος είναι μετά από ένα θερμό επεισόδιο στο οποίο έχουν φάει τέτοια σφαλιάρα που τούς έχει πάει 100 χρόνια πίσω.
Αρα εμείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και να μην ασχολούμαστε με τις βλακειες που λέει η Τουρκία ή η κάθε Τουρκία.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Yannis

Αρα προκρινετε τον πολεμο (= θερμο επεισοδειο) αντι της διπλωματικης λυσης.
Αν δεν ημουν Ελληνας, θα ελεγα οτι αφου αυτο θελετε, καντε το , και αν κερδισετε ΟΚ, αν χασετε παλι ΟΚ, δε με νοιαζει, το παιχνιδι ειναι μεσα στη ζωη.
Επειδη ομως ειμαι Ελληνας και προβλεπω τι θα συμβει σε περιπτωση θερμου επεισοδειου, οτι και οι δυο πλευρες θα χασουν, και μαλλον εμεις περισσοτερο λογω δυσμενων γεωγραφικων συνθηκων, και οτι μετα απο θερμο επεισοδειο θα εχουν γινει καποια τετελεσμανα σε ακριτικα νησια που θα μας καθισουν με το ζορι στο τραπεζι των διαπραγματευσεων υπο ΠΟΛΥ δυσμενοτερες συνθηκες απο οτο ειμαστε τωρα (δεν εχω το χρονο τωρα να εξηγησω με λεπτομεριες το σεναριο), πρεπει να διαφωνησω με αυτο και να προσπαθησω να σας πεισω οτι αυτο θα εινα επιβλαβες για εσας, εμενα, την οικογενεια μου και τους ανθρωπους που ζουν στα ακριτικα νησια.
Ειναι ωραια να μιλαμε εδω και να βγαζουμε το αχτι μας και να νοιωθουμε ωραια, αλλα η πραγματικοτητα ειναι πολυπλοκη και οχι αυτη που θα θελαμε.
Αν η Ελλαδα κερδισει, τοτε ολοι εδω σε αυτο το φορουμ θα ειναι ενθουσιασμενοι. Αλλα αν χασει; Τι θα κανουμε; Θα ψαχνουμε για τον κυριο “Υιοργο” που μας συμβουλεψε λαθος για να τον εκτελεσουμε οπως εκτελεσαμε τους οκτω στις αρχες του αιωνα; Δε θελω να ριχνω το φταιξιμο σε καποιον, ουτε να εκτελεσω καποιον, για αυτο καλοπροαιρετα προσπαθω να σας πεισω να το δειτε μια ακομα φορα απο διαφορετικη οπτικη.

Last edited 3 months ago by garnete3363
Yiorgos

Αγαπητέ Yiannis Yiannis
Καταρχάς επειδή έχω πάει σε πόλεμο και ξέρω τι σημαίνει δεν τον προκρίνω. Εάν πρόσεξες τι είπα θα δεις ότι οι κατάλληλες συνθήκες δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας και επεκτατισμου.
Ακόμα είπα ότι η μόνη κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα είναι από θέση ισχύος, δηλαδή μετά από το τέλος ενός θερμού επεισοδίου το οποίο έχει κερδίσει.
Παραδειγματος χάρη, εάν στα Ίμια η ροή των πραγμάτων ήταν διαφορετική, δηλαδή δεν υπήρχε η πολιτική ατολμία, και οι 2 βραχονησίδες είχαν προστατευθεί, και η Ελλάδα δεν υποχωρούσε από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, νομίζεις ότι η Τουρκία θα είχε γκριζάρει το Αιγαίο και θα μιλούσε για 18 ή 23 νησιά?
Και επειδή είμαι και εγώ Έλληνας και έχω και εγώ οικογένεια στην Ελλάδα λέω αυτό που λέω. Η διπλωματία είναι καλή όσο μιλάς με κάποιον ο οποίος θα πάρει και θα δώσει, ή τουλάχιστον υπάρχουν ορισμένα λογικά πλαίσια. Στην δική μας περίπτωση, ο μόνος που μέχρι στιγμή δίνει, αμαχητί, είναι η Ελλάδα και η Τουρκία τα θέλει όλα. Αυτό δεν είναι διπλωματία.
Εάν υπήρχε μια εθνική στρατηγική αποτροπής που έδινε στην Ελλάδα τον χώρο και χρόνο να ισχυροποιησει την θέση της τότε μίλα όσο θες μέχρι να γίνεις ισχυρός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η στρατηγική.
Δυστυχώς Γιάννη, ή ελευθερία απαιτεί θυσίες και αίμα να χυθεί. Οι Μήλιοι προσπάθησαν μέσω της διπλωματίας και του δικαίου να πείσουν τούς Αθηναίους να τους αφήσουν ήσυχους. Όπως ξέρουμε τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για αυτούς.
Για να αποφύγεις ένα πόλεμο πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο αλλιώς θα πολεμήσεις και θα χάσεις.
Το ξέρω ότι δεν πρόκειται να σε πείσω και ούτε ήταν ο σκοπός μου. Όχι ότι εγώ και εσύ αποφασίζουμε. Ελπίζω οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής, εαν ο στόχος είναι η ύπαρξη, τα έχουμε καταφέρει. Εάν ο στόχος είναι η ύπαρξη με αξιοπρέπεια, τότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Alex2324

Θα συμφωνούσα σε πολλά, ΕΑΝ δεν είχε μεσολαβήσει η 10ετης οικονομική κρίση που μείωσε τονΑΕΠ μας 25%! Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας οι πολιτικοί μας και η διαφθορά μας σε τόσο μεγάλο βαθμό . Εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό η Ελλάδα ήταν σε μια τροχιά ανάπτυξης και όλα αυτά που λέτε θα ήταν πιο αξιόπιστα . Όντως δεν χρειάζεται να συγκριθούμε με την Ρεάλ, αφού δίπλα μας έχουμε τη Φενέρμπαχτσε ! Αλλά εκεί ΠΡΕΠΕΙ να συγκριθούμε εάν θελουμε να λέμε ότι είμαστε ευρωπαίοι. Εάν πάμε καλά με αυτη τη σύγκριση προφανώς και όλους τους άλλους τους έχουμε. Πρέπει να πάμε καλά οικονομικά από εδώ και πέρα, δεν θα αντέξει άλλο η χώρα .

Mikkan

Τελευταία γίνεστε παρά πολύ καλοί
Ευχάριστο αυτό
Μπράβο σε όλους σας

dim73

Καλο συγκροτημενο το αρθρο αλλα εχω αρκετες ενστασεις … αναφορικα
1ον) Η Τουρκια δεν ειναι απομωνομενη …. Ο Δυτικος κοσμος το εκτιμα ετσι στην πιθανοτητα που η πολιτικης της να μην της βγει αλλα ο κοσμος δεν ειναι μονο η Δυση …. εχει ακουσμα και επιρροη σε αραβικα και μουσουλμανικα κρατη και ειναι στο χερι της να εδραιωση και ισχυροποιηση την λυκοφιλια της με την Ρωσια και να την προαγει πραγματικα σε μια παραγωγικη σχεση καθως και να αναπτυξη την σχεση της με την Κινα.
2ον) Η οικονομια της Τουρκιας μπορει να εχει φθινουσα πορεια και δυναμικη αλλα αυτο δικαιολογειται πληρως εαν κανεις αναλογιστει τι εχει “ξεσηκωσει” στην Αν. Μεσογειο και εχοντας ενα καταρ που συνδραμει οικονομικα και ενεργειακα θα μπορεσει να ανακαμψει γρηγορα μολις τα πραγματα ηρεμησουν (με τον εναν ή αλλο τροπο).
3ον) Η Τουρκια εχει παρει πολυ χρημα απο την ΕΕ … και εχει μια Γερμανια πλατη (εχω πεισθει σε αυτο) …. και ειλικρινα δεν εχω πειστει για τον ρολο της Γαλλιας … κανει το κακο προς συμμορφωση της Τουρκιας ή εχει ως πραγματικο στοχο της διαλυση του ΝΑΤΟ αναβοντας “φωτιες” ? και πραγματικα κλινω προς το 2ο.
4ον) Το να δωσει η ΕΕ-Γερμανια 3-4 ελληνικα “νησακια” (ετσι το βλεπει η Γερμανια) και μια θαλασσια περιοχη στην Τουρκια προκειμενου να πατησει ποδι κυριολεκτικα στην ΜΑ δεν θα το ελεγες λαθος στοχο.

DP80

Θα συμφωνήσω με το άρθρο εν μέρη. Αυτό γιατί δεν είμαστε του πεταματού, αλλά δεν μας αγαπάνε και όλοι. Απλά θεωρώ ότι ο κύριος πάτρωνας (ΗΠΑ) τους συμφέρει μια ακόμα ποιο μεγάλη Ελλάδα για λόγους δικούς τους και με την Τουρκία κάνουν αναγκαστικά υπομονή (θυμηθείτε την κρίση στα Ίμια και το ευχαριστώ του γερμανόφιλου Σημίτη στους Αμερικανούς). Όμως χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία έχουν αντίθετα συμφέροντα με εμάς. Αυτοί κάνουν αναγκαστικά υπομονή.

Mikros-hroas

Aν γράψω την λέξη μπούρδες θα παρεξηγηθώ αλλά δεν μπορεί να γράφονται
τόσες ανακρίβειες αγαπητέ Ηρακλή!
Θα προτιμούσα να πάρεις το ρόπαλο σου και να χτυπήσεις τα κακώς τεκταινόμενα αλλά εσύ τα άφησες στην άκρη όλα!
Το πρόβλημα της ΑΟΖ το ξέρουμε εδώ και χρόνια τότε γιατί δεν το κάναμε όταν ήμαστε
ισχυροί με ισχυρή οικονομία και το αφήσαμε να σέρνετε; Όπως αφήσαμε να σέρνετε το
θέμα των 12 μιλίων και τόσα άλλα.
Κάναμε ναι ή όχι τους κουτούς και τους βλάκες για να μην στενοχωρήσουμε την Τουρκία;
Ούτε πολεμική βιομηχανία έχουμε, ούτε ισχυροί είμαστε και το ξέρεις.
Ο Ερτνογάν έφτιαξε με τον τσαμπουκά του πολεμική βιομηχανία, χωρίς να έχει
τους ανθρώπους-επιστήμονες όπως έχουμε εμείς που τους στείλαμε στο εξωτερικό.
Χρυσοπλήρωσε όλα τα στελέχη από το εξωτερικό για να έρθουν στην Τουρκία και να δουλέψουν με μακροχρόνια συμβόλαια. Όχι όπως έγινε με εμάς τους έφεραν κάποιους επί Ανδρέα Παπανδρέου, τους έβαλαν στην ψύξη και μετά τους έδιωξαν!
Ξέρω πολλά όπως έχω γράψει επανειλημμένος, στο ραντάρ του Άρτεμις 30 που για κάποιο ανεξήγητο λόγο το είχαν φέρει-βάλει στο Καβούρι στην σχολή της Αεροπορίας τότε 1984!
Τι δουλειά είχε εκεί και γιατί το χρησιμοποιούσαν και έκαναν της δοκιμές με την κάμερα και με το ραντάρ με της απογειώσεις των αεροπλάνων από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Δούλευε ένας μα μόνο ένας τεχνικός συνεχώς, τέλος πάντων ας συνεχίσω. Η εντολή ήταν να μην το φτιάξετε γιατί αν μπουν και πύραυλοι θα στενοχωρηθεί η Τουρκία και οι Αμερικάνοι ο Νοών Νοείτο, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
Πέρασαν από τότε 36 χρόνια ήμουν νιος και γέρασα και μας λες φίλε Ηρακλή τι;
Ποιος έκλεισε της μικρές πολεμικές βιομηχανίες; Ποιος κατέστρεψε την βιομηχανία αυτοκινήτου; Ποιος έκλεισε την βιομηχανίες της χώρας; Ποιος διέλυσε την αγροτική παραγωγή; Ποιος κυνήγησε όλες της φωνές που αντιδρούσαν και της τσάκισε; Ποιος έδιωξε αξιόλογους επιστήμονες από τα κόμματα; Θες να γράφω μέχρι αύριο;
Ποιος έλεγε για δεκαετίες πως δεν έχουμε πετρέλαιο; Ποιος έλεγε για δεκαετίες πως δεν έχουμε φυσικό αέριο; κλπ! Μήπως τα ξεφτέρια της πολιτικής μας;
Μην μας γράφεις σε παρακαλώ μια ιστορία για να επαινέσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας και πρωτίστως μην πας να αποδείξεις πως πρέπει να συμβιβαστούμε για να υπάρχουμε σαν χώρα.
Τα προβλήματα φίλε Ηρακλή της Τουρκίας δεν μας τα γράφεις θέλουν να την διαλύσουν σαν χώρα, το ίδιο έκαναν και με εμάς. Στην Τουρκία όμως υπάρχουν οι Κούρδοι και τους χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει. Ο Ερντογάν παλεύει να σώσει την χώρα του δεν θα τα καταφέρει. Ξέρει πως μόνο αν αρπάξει μερίδιο του πετρελαίου θα έχει χρήματα για να συνεχίσει να υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία. Ξεχνάει όμως πως ο πόλεμος δεν είναι πια Ελλάδος-Τουρκίας αλλά εναντίων μεγάλων δυνάμεων. Θέλει πολεμική βιομηχανία και ισχυρό στρατό μουσουλμάνους για να πολεμήσουν με φανατισμό. για να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος όσων θα χάσει. Ότι έγινε δηλαδή το 1920-23.
Ποιος θέλει μια ισχυρή Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη με πυρηνικά όπλα; Που όσα πάρει από την Ανατολική Μεσόγειο από τα κοιτάσματα,θα ρίξει τα μισά στην πολεμική της βιομηχανία και συνεχώς θα ζητάει περισσότερα. Η διάλυση της Τουρκίας είναι κοντά ο πόλεμος γίνετε για τα κοιτάσματα Συρία-Λιβύη Κύπρος κλπ.
Αν συμφωνήσουν Ρωσία αμερική κλπ θα δείς τι θα γίνει.
Διάβασε να μάθεις φίλε Ηρακλή για της μελέτες πότε τελειώνει το πετρέλαιο το 2025 είπε η SEEL νωρίτερα οι άλλες! Μάθε πως πετρέλαιο υπάρχει στην Νοτιανατολική Μεσόγειο στα
Φώκλαντ και στους πόλους που δεν το έχουν βγάλει ακόμα.
Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας και η επόμενη χρονιά είναι η κρίσιμη.
Μας περιμένουν σεισμός -πτώχευση -πείνα-πόλεμος-εξεγερση λαθρομεταναστών κλπ.
Είναι γραμμένα όλα με την σειρά οι προφητείες υπάρχουν και δυστυχώς συμφωνούν με της Γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.
Ετοιμαστείτε για τα γεγονότα.
Ας μην πιστεύεις της προφητείες δεν έχει καμία σημασία μπήκαμε σε έναν κυκεώνα που δεν θα βγούμε αλώβητοι σαν χώρα.
Όποιος έχει σπίτι σε χωριό θα την βγάλει καθαρή και όποιος έχει κτήματα να τα καλιεργήσει Και καραμπίνα να αγοράσετε θα σας χρειαστεί.

Genesis

Πολύ ενημερωτικό το άρθρο ακόμη και αν κάποιος έχει διαφωνίες σε συμπεράσματα και απόψεις. Τέτοιου είδους ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται ευρύτερα.

agregorio

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Καλά δομημένο, αλλά με αρκετές υποθέσεις. Μακάρι να ισχύουν. Φαίνεται λογικό να ισχύουν μιας και τα συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από ορθολογική σκέψη. Δεν ξέρω αν όντως στοχεύουμε στη ντε φάκτο αναγνώριση της ΑΟΖ μας. Δεν μπορώ και να αποκλείσω την υπόθεση που κάνει ο συγγραφέας του άρθρου όμως! Το ίδιο ισχύει αναφορικά και με την υπόθεση παροχής πολλαπλασιαστών δύναμης, όπως αυτοί αναφέρονται. Σίγουρα είναι σκέψεις δομημένες και δίνουν μια άποψη από διαφορετική ωτική γωνιά, όχι τόσο συνηθισμένη. Όπως και να έχει ο καιρός θα δείξει…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

 Το γαλλικό site MerEtMarine πριν λίγες μέρες παρουσίασε την τελική διαμόρφωση της γαλλικής φρεγάτας FDI, ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά, [email protected] Η FDI, γαλλική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπέγραψε η Ελλάδα και...

31
Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή, αρχική δημοσίευση εδώοΗ ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99 $

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

 Το γαλλικό site MerEtMarine πριν λίγες μέρες παρουσίασε την τελική διαμόρφωση της γαλλικής φρεγάτας FDI, ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά, [email protected] Η FDI, γαλλική...

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!

H Lockheed Martin σήμερα έκανε μια ειδική διαδικτυακή παρουσίαση της πρότασης της MMSC-HN (της "ελληνικής" MMSC, -HN προς στιγμήν τη λέμε εμείς και οι...