26.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην Ελλάδα της μιζέριας, των σκανδάλων, του κομματισμού, της ηττοπάθειας, του ενδοτισμού και της υποχωρητικότητας, υπάρχει χώρος για να γιορτάσουμε επιτυχίες;  Η αίσθηση ότι είμαστε ένα κράτος ανάδελφο και μόνοι στον κόσμο (λες και τα υπόλοιπα κράτη δεν είναι μόνα τους, που εμείς έχουμε και το δωδεκάρι της Κύπρου δεδομένο), ότι είμαστε ένα προβατάκι περιτριγυρισμένο από αγέλες λύκων είναι ένα αφήγημα που δυστυχώς έχει ριζώσει μέσα μας. Μήπως είμαστε λύκος με προβιά προβάτου, όπως νομίζουν πολλοί γείτονες μας;

Οι φράσεις “προδότες ή άχρηστοι πολιτικοί” και “οι ξένοι όλο μας επιβουλεύονται και θέλουν το κακό μας” είναι κοινές και μάλλον αποδεκτές από ένα μέρος των συμπολιτών μας, αλλά μπορούμε να φανταστούμε το σοκ που θα ένιωθαν αν την άκουγαν μέχρι τέλους από Τούρκικα χείλη:  “προδότες και άχρηστοι πολιτικοί, που επιτρέπουν στους ξένους να βοηθούν τους Έλληνες, Αν κάνανε τη δουλειά τους αντί να κοιτάζουν τη κλεψιά και οι Έλληνες δεν είχαν τόσο καλούς πολιτικούς, δέκα εκατομμύρια ανθρώπους θα τους κάναμε μια χαψιά. Αν οι διπλωμάτες μας ήταν σαν τους Έλληνες τώρα στη Βιέννη θα ήμασταν…”  

Ο Έλληνας αποδέκτης τέτοιων σχολίων, έχοντας γνώση των παθογενειών του ελληνικού κράτους, φυσικά και θα μειδιάσει, τις πρώτες φορές τουλάχιστον. Μήπως όμως δεν είμαστε τόσο άχρηστοι όσο νομίζουμε; Εξ΄άλλου για να κερδίσει κάποιος σε ένα διαγωνισμό δεν είναι ανάγκη να είναι ο καλύτερος του κόσμου, αρκεί να είναι καλύτερος από τους άλλους συμμετέχοντες. Για να κερδίσει κάποιος το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να φτιάξει μια ομάδα καλύτερη της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά απλά μιας ομάδας καλύτερης από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ…

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την Ελληνική επανάσταση, που ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η οποία επανάσταση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εχθρική (για αυτούς) παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι ξένοι βοηθάνε συνέχεια την Ελλάδα, όπως στο 1897 που μας σταμάτησαν όταν ο δρόμος προς την Αθήνα ήταν ανοικτός, που μας πρόδωσαν στην Κρήτη και τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος εκεί, που οργάνωσαν τον ελληνικό στρατό πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, που τους έδωσαν το Αβέρωφ που είχαμε παραγγείλει εμείς, πολλοί πιστεύουν πως το Αβέρωφ είχε Βρετανούς πυροβολητές, μισούν τους ξένους που διαμέλισαν την Οθωμανική αυτοκρατορία, ακόμα και τους Γερμανούς που ήταν τότε σύμμαχοι, γιατί δεν το έκαναν από αγάπη αλλά γιατί είχαν ανάγκη τους Οθωμανούς…

Ακόμα και για την Κύπρο, πιστεύουν ότι είχαν το 1974 όλο το νησί στα χέρια τους και οι ξένοι δεν τους άφησαν, μέχρι και πρόσφατα, που το αφήγημα είναι ότι οι Αμερικάνοι σχεδίασαν το πραξικόπημα και τη δολοφονία του Ερντογάν, αλλά ο Αλλάχ τους έσωσε, που δεν τους δίνουν Πάτριοτ, δεν τους δίνουν F-35 που ήδη έχουν πληρώσει για την εξέλιξη τους, δεν εκπαιδεύουν τους πιλότους τους, που ανταλλακτικά για τα F-16 βρίσκουν μέσω Πακιστάν, που προστατεύουν και εξοπλίζουν τους Κούρδους τρομοκράτες, και η λίστα παραπόνων είναι ατελείωτη…  Είναι εμφανές ότι στο θυμικό τους η καχυποψία απέναντι στους Δυτικούς είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα. 

Πέρα όμως από τον συναισθηματικό τομέα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Το Ελληνικό κράτος, που γνωρίζουμε σήμερα, μορφοποιήθηκε μετά την τραυματική αδελφοκτόνο και αχρείαστη σύγκρουση στην Κύπρο και την εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. “Δεν Ξεχνώ” είναι το σύνθημα για να ξεχάσουμε τις ανεπάρκειες μας, για να μην ερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και να θάψουμε τον Φάκελο της Κύπρου.

Σε αντίθεση με τον ατυχή πόλεμο του 1897 δεν ξεκίνησε ένα κίνημα εκδίκησης και αποκατάστασης της εθνικής υπερηφάνειας, και ίσως καλώς έγινε έτσι, ένα κίνημα εθνικισμού θα ήταν αναχρονιστικό, αλλά να μη φτάνουμε και στα όρια του εθνομηδενισμού. Ο πρώτος στόχος του κράτους ήταν η αποχουντοποίηση, κάτι που μπορεί να οδήγησε στο ξέπλυμα αμαρτιών, αλλά γενικά στέφθηκε από επιτυχία και η μετάβαση έγινε πολύ γρήγορα, τόσο ώστε αποτέλεσε πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες που ακολούθησαν παρόμοιες πορείες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Εμείς τα καταφέραμε καλύτερα και γρηγορότερα.

Ένα μόλις χρόνο μετά τον Αττίλα η Ελλάδα έκανε αίτηση για την πλήρη ένταξη της στην ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή της πορεία είχε ξεκινήσει από το μακρινό 1961, αλλά η δικτατορία και η επακόλουθη διπλωματική απομόνωση πάγωσε τη διαδικασία. Οι στόχοι για την Ελλάδα είχαν τεθεί και υπηρετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ρητορικής που ήταν για εσωτερική κατανάλωση, και επιτεύχθηκαν.

Πλήρες μέλος της ΕΟΚ, ένα από τα πρώτα δέκα, εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ (πράγμα ανήκουστο τις περασμένες δεκαετίες χωρίς πρώτα λύση του Κυπριακού), εισδοχή στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και στο Ευρώ, και τέλος η μετατροπή των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε Ευρω-τουρκικά. Τα καταφέραμε! Και δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο.  Το 1975 η ΕΟΚ ήταν πολύ μακρινή ακόμα, και μια γενικευμένη σύρραξη με την Τουρκία πιο πιθανή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ντ´Εστέν, προσωπικός φίλος του Καραμανλή προμήθευσε άμεσα στην ΠΑ τα νέα τότε Mirage F-1 της Γαλλικής αεροπορίας και οι Γάλλοι θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να κατασκευαστούν νέα. Την ίδια εποχή γίνανε επιχειρησιακά και τα πρώτα Phantom, το υπερ-αεροπλάνο της εποχής.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα εμπάργκο πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ, το οποίο πήγε πολύ πίσω τις μαχητικές τους ικανότητες και τελικά εξασφαλίστηκε η ειρήνη εκείνη την περίοδο. Αργότερα, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας άρθηκε, αλλά οι Αμερικάνοι διατήρησαν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με το περίφημο 7 προς 10. Η συμπεριφορά της Ελλάδας τότε, με την έντονη αντί-αμερικανική ρητορική, που δημιουργούσε προβλήματα στο ΝΑΤΟ διαμαρτυρόμενη σε κάθε ευκαιρία (και όχι άδικα) αλλά και η έξοδος της από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας για κάποια χρόνια, δεν βοήθησε ιδιαιτέρως.

Κάθε φορά που η Ελλάδα είχε να δώσει μια σημαντική μάχη προς την επίτευξη αυτών των στόχων, εμφανιζόταν η Τουρκία με αφορμή μια πρόφαση για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Επιδίωξη της ήταν η ταυτόχρονη ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στην ΕΟΚ, όπως έγινε και στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε βήμα της Ελλάδας είχαμε και μια κρίση, και έλεγαν οι Τούρκοι στους Ευρωπαίους “πιέστε λίγο την Ελλάδα να λύσουμε τα προβλήματα μας γιατί μετά θα γίνουν και δικά σας”, και οι Ευρωπαίοι τότε την ησυχία τους θέλανε και τους Σοβιετικούς φοβόντουσαν.

Η Ελλάδα είχε να διαχειριστεί κρίσεις με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα έκλεινε και το μάτι στους Ευρωπαίους και τους έλεγε “μην ανησυχείτε, θα τα βρούμε με τους Τούρκους και μαζί συνεχίζουμε κανονικά την ευρωπαϊκή μας πορεία”. Κάποιες κρίσεις τις χειριστήκαμε καλύτερα από άλλες. Ζήσαμε τις συμφωνίες του Νταβός και της Μαδρίτης. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ηττοπαθή, ενδοτικά και υποχωρητικά.

Χάσαμε όλο αυτό το διάστημα στελέχη της ΠΑ και του ΠΝ κάνοντας το καθήκον τους, ένα ελικόπτερο και πολεμικά αεροσκάφη, τη δυνατότητα να έχουμε κατσίκες πάνω στα Ίμια, δεν αυξήσαμε τα χωρικά μας ύδατα, δεν ανακηρύξαμε ΑΟΖ, και η όρεξη των Τούρκων ανοίγει όλο και περισσότερο. 

Πετύχαμε όμως όλους τους στρατηγικούς στόχους μας, χωρίς κάποια μη αναστρέψιμη εθνική καταστροφή. Ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο της χώρας αυξήθηκε σημαντικά και πολύ περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας πολίτης έχει παραπλήσιο επίπεδο με τον Ισπανό και τον Πορτογάλο, χώρες που δεν είχαν καμία από τις ελληνικές περιπέτειες των τελευταίων εκατό χρόνων. Όχι μόνο δεν είχαν παγκόσμιους πολέμους, και έναν επιθετικό γείτονα που αναγκάζει τη διατήρηση ακριβών ενόπλων δυνάμεων, αλλά είχαν και αποικίες, το Μακάο ανήκε στην Πορτογαλία μέχρι το 2000.

Αν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι αποτυχημένο, τότε το Πορτογαλικό τι είναι;  Σίγουρα η χώρα θα μπορούσε να είναι σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση, και ήμασταν κοντά σε αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε σε κάθε ευκαιρία, απλά να βελτιωνόμαστε σε κάθε ευκαιρία και να έχουμε συναίσθηση του που πραγματικά είμαστε και που θέλουμε να πάμε.

Η Τουρκία αποτυγχάνει συνεχώς και αλλάζει τυχοδιωκτικά πορείες. Αυτό γεννά εκνευρισμό και επιθετικότητα, εκεί που μπορεί φυσικά…  Η ένταξη στην ΕΟΚ μαζί με την Ελλάδα έγινε ένταξη στην ΕΕ και πλέον μόνο τυπικά δεν έχουν κλείσει οι συνομιλίες ένταξης. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησαν με τον Παντουρκισμό να φτιάξουν τη Μεγάλη Τουρκία από τη Μογγολία και το Τουρκμενιστάν μέχρι τη Βοσνία, κατόπιν είχαμε τα Βαλκανικά τόξα και τώρα τη Μουσουλμανική αδελφότητα.

Επένδυσαν τεράστια ποσά για να αυξήσουν την επιρροή τους, είχαν και την υποστήριξη των ΗΠΑ που ήθελαν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως πρότυπο προς μίμηση μιας δημοκρατικής Ισλαμικής κοσμικής χώρας, τώρα όχι πια. Τα αποτελέσματα της επένδυσης είναι πενιχρά. Τελικά πάνω από την Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία περιπολούν ελληνικά αεροπλάνα… Στην αρχή ο Ερντογάν ήταν φιλοδυτικός, προοδευτικός και έκανε άνοιγμα στους Κούρδους.

Πλέον οι δυτικές κυβερνήσεις αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να επισκέπτονται την Τουρκία, το 25% του εκπαιδευτικού προϋπολογισμού πάει σε ισλαμικά σχολεία και είναι σε πραγματικό πόλεμο με τους Κούρδους. To οικονομικό θαύμα του Ερντογάν έκανε πλούσιο τον κύκλο του, αλλά ο μέσος Τούρκος πολίτης ζει με 2.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα και οι προοπτικές είναι αρνητικές.

Ο μέσος Τούρκος πολίτης χαρακτηρίζεται από μια αγαθοσύνη και αφέλεια, περίπου όπως παρουσιάζονταν οι χωριάτες στις μαυρόασπρες ελληνικές ταινίες, μόνο πολύ πιο προληπτικοί και εύπιστοι στο τι τους λέει ο ιμάμης, για αυτό και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) είναι ένας από τους ισχυρότερους δημόσιους φορείς στην Τουρκία και μακρύ χέρι του καθεστώτος.

Το τελευταίο αφήγημα είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σαν όρνιο, όπου βρει κουφάρι ορμάει να αρπάξει ότι προλάβει και εκμεταλλεύεται αδίστακτα κάθε ευκαιρία διαστρεβλώνοντας κάθε έννοια δικαίου και λογικής. Στη διαδικασία αυτή ήταν προσεκτικός να μην απειλήσει ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, μάλιστα υποστηρίζει ότι πολεμάει τους Ρώσους και πρέπει να τον επιβραβεύσουν και από πάνω! 

Η Τουρκία έχει επεκταθεί μέσω των διαφόρων οργανώσεων της σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Χτίζει τζαμιά και ιερατικές σχολές σε πέντε ηπείρους, κυρίως στην Αφρική και τη δυτική Ευρώπη. Χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε αφρικανικές χώρες. Στη Δυτική Αφρική (παραδοσιακός χώρος Γαλλικής επιρροής) έχει στείλει πλοία που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Έχει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, Σομαλία, Ιράκ, Συρία, Κύπρο, Αλβανία και πρόσφατα Τυνησία.

Όλα αυτά τα κατάφερε εύκολα και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για τους Τούρκους να έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες τους. Οι πιθανότητα στην πραγματικότητα να πιστεύουν ότι είναι οι εκλεκτοί του Αλλάχ και εκτελούν το θέλημα του δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αναπόφευκτα ο Ερντογάν έχει πατήσει πολλούς κάλους και έχει κάνει εχθρούς. Όλοι αυτοί θα ανακουφιστούν μόλις χάσει την εξουσία και δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, απλά ελπίζουν ότι κάποιος άλλος θα κάνει τη βρώμικη δουλειά. Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Από το να μπούμε σε περιπέτειες εμείς στο Αιγαίο και την Κύπρο καλύτερα δεν είναι να τους πολεμάνε οι Αιγύπτιοι ή οι Γάλλοι; Το ίδιο σκέφτονται όλοι. Συνεπώς την πρωτοβουλία κινήσεων την έχει ο Ερντογάν, και επιλέγει τον πιο εύκολο στόχο. Το καθεστώς τρέφεται από νίκες, έστω και φαντασιακές. Μία μόνο ήττα ή έστω και υποψία της μπορεί να είναι ικανή για την πτώση του. Για αυτό η πιθανότητα επιδίωξης σύγκρουσης με την Ελλάδα είναι μικρή. Ένας στρατός κατά τα Νατοϊκά πρότυπα είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση σε σχέση με τους Κούρδους γιδοβοσκούς και Λίβυους καμηλιέρηδες. 

Στα ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θα βάζει υποθήκες για το μέλλον ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της σαλαμοποίησης και του Ελληνικού Μιθριδατισμού. Δειλά δειλά ξεκίνησαν οι αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, εξελίχθηκαν σε καθημερινότητα και συνηθίσαμε. Γιατί να μη συνηθίσουμε και τα γεωτρύπανα; Δεν είναι τυχαία η τοποθεσία της τελευταίας NAVTEX, στην άκρη της ΑΟΖ. Δοκιμή κάνει και αρχή για να έρχεται όλο και πιο κοντά με το πέρασμα του χρόνου.  Όμως ακόμα και αυτή η Τουρκική NAVTEX έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Αποφεύγει το Κυπριακό οικόπεδο 4 που έχει παραδοθεί προς εκμετάλλευση, άρα το αναγνωρίζει! Αλλά παραβιάζει το μικρό τριγωνάκι στα δυτικά του, το οποίο έχει την ιστορία του. Αυτό το τρίγωνο θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου, αλλά η οριοθέτηση των δυο κρατών (Κύπρου-Αιγύπτου) αγνόησε αυτό το τρίγωνο, γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν, δίνουν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Ελλάδα θα διέθετε  θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν θα είχε συνεπώς η Τουρκία με την Αίγυπτο.  

 

Τεχνικά η Τουρκία κάνει έρευνες σε διεθνή ύδατα και γιατί να μην έχει δικαίωμα αφού η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ; Αν είχε ανακηρύξει ΑΟΖ θα δικαιούταν να διαμαρτύρεται. Αλλά γιατί δεν το κάναμε αυτό; Ένα από τα μεγάλα μυστήρια, που όμως με τόσες διαδοχικές κυβερνήσεις και εκλογικές αναμετρήσεις δεν κλήθηκαν τα κόμματα να απαντήσουν, εκτός από κάποια μικρά που κάνουν δηλώσεις εκ του ασφαλούς. Και τα ΜΜΕ δεν κάνουν σχετικές ερωτήσεις.

Τα tweet του Πολάκη ίσως είναι πιο σημαντικά για την τηλεθέαση, ίσως και να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ τους ορισμένα θέματα να μη θιχτούν. Μήπως νομίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοί να καταλάβουν; Προφανώς και πολλοί δεν είναι ικανοί να καταλάβουν και προφανώς οι ψηφοφόροι δεν πίεζαν αρκετά. Η ΑΟΖ όμως είναι πλέον ίσως το πιο σημαντικό εθνικό θέμα, αλλά δυστυχώς μόνο όταν μας το θυμίζουν οι Τούρκοι. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιο σοβαροί λόγοι για την σημερινή κατάσταση. Ας κάνουμε μερικές υποθέσεις:

Οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των παράκτιων κρατών. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και τα άρθρα της Σύμβασης απλώς απέφυγαν να λάβουν μια ξεκάθαρη θέση ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες τάσεις, αυτής υπέρ της μέσης γραμμής, ή ίσης απόστασης (equidistance) και της άλλης υπέρ της ευθυδικίας (equity). Έτσι, διαπιστώνουμε ότι πολλές διαφορές έχουν επιλυθεί με την αρχή της ίσης απόστασης, αλλά και άλλες με την αρχή της ευθυδικίας. Και οι δυο τρόποι είναι νόμιμοι με το διεθνές δίκαιο.

Ο χάρτης που έχει παρουσιάσει (ανεπίσημα) η Ελλάδα (και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ, ανεπίσημα) έχει φτιαχτεί με πλήρη επήρεια της Στρογγύλης και με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Χωρίς τη Στρογγύλη, ακόμα και με πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, η Ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται της Κυπριακής. Αυτή η απεικόνιση και ερμηνεία είναι η πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα, και αντιστρόφως δεν είναι συμφέρουσα για τις άλλες δύο χώρες την Τουρκία και την Αίγυπτο. Και όπως γράψαμε είναι μόνο μία ερμηνεία από πολλές εναλλακτικές που προσφέρει το διεθνές Δίκαιο οι οποίες θα ήταν και αυτές νόμιμες.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι για τις οριοθετήσεις μεταξύ κρατών που δεν έχουν νησιά, επικρατεί η ίση απόσταση (μέση γραμμή), ενώ σε περιπτώσεις νησιών (όπως εμείς) επικρατεί η ευθυδικία (equity). Συνεπώς αν πάμε σε διαιτησία, τότε οι πιθανότητες είναι εναντίων μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Ο απροσάρμοστος γείτονας είναι τέτοιος που η πιθανότητα διαιτησίας είναι μικρή, και μας βολεύει, αλλά αν πάμε σε διαιτησία με την Αίγυπτο τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η απόφαση να είναι κάποια άλλη από αυτή που περιμένει η κοινή γνώμη. 

Ας αφήσουμε την Τουρκία έξω από την εξίσωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων της και ας υποθέσουμε ότι η διαφορά μας είναι μόνο με την Αίγυπτο, μια φιλική χώρα. 

Αν συμφωνήσουμε με την Αίγυπτο ότι το Καστελλόριζο έχει Χ% επήρεια, τότε αυτή η επήρεια δεν θα αλλάξει για τα μάτια της Τουρκίας… Το θέμα είναι ότι οι Αίγυπτος πιστεύει ότι δεν έχει επήρεια ή ελάχιστη. Ποιος θα το ρισκάρει να πάει σε διαιτησία έστω με την Αίγυπτο;

Με το δεδικασμένο της Μάλτας, που της επιδικάστηκε μειωμένη επήρεια σε σχέση με την Αφρικανική ακτή, υπάρχει περίπτωση ποτέ πρόεδρος της Αιγύπτου να δεχθεί πλήρη επήρεια σε Καστελλόριζο και Στρογγύλη; Θα υπήρχε κάποιος από τους αναγνώστες που θα το έκανε αν ήταν στη θέση του προέδρου της Αιγύπτου; Και αν το έκανε πόσο καιρό θα έμενε στην εξουσία και δεν θα τέλειωνε την καριέρα του σε κάποιο μπουντρούμι; Ακόμα και στην ανάγκη μας να πέσουν, όπως ο Σάρατζ στον Ερντογάν, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες (ο Σάρατζ κερδισμένος βγαίνει από τη συμφωνία με την Τουρκία). 

Η διαιτησία κρίνει κατά περίπτωση και αν ξέραμε πως θα κρίνει, θα διαπραγματευόμασταν και καλύτερα. Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τον υπογράφων αν είναι 5% ή 95%, η διαιτησία να αποφασίσει ότι το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο (ανάμεσα στη Κω και Ρόδο υπάρχουν άλλα νησιά, αλλά όχι ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο). Μπορεί να κρίνει ότι ιστορικά και πολιτισμικά ανήκει μεν στην Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα, αλλά γεωλογικά είναι προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Σημαίνει καθόλου ή ελάχιστη επήρεια στην ΑΟΖ. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι δεδομένη και δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος υπολογισμού.

Κάποιος θα πρέπει να υποθέσει τι θα επιδίκαζε το δικαστήριο. Αν ένα πιθανό δικαστήριο θα έδινε 10% επήρεια και εμείς με διπλωματική διακρατική συμφωνία καταφέρναμε να συμφωνήσουμε 30%, τότε αυτό το 30% (ακόμα και πολύ μακριά από το 100% που έχουμε στους χάρτες μας) θα ήταν μια διπλωματική επιτυχία. Όμως λόγω του ότι η κοινή γνώμη έχει εκπαιδευτεί με τους χάρτες του 100% και δεν ξέρει ή δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες και τα δικαστήρια, τότε αυτή η συμφωνία με 30% επήρεια θα θεωρείται μια προδοσία και θα ετοιμάζαμε κρεμάλες.

Αν πάλι πάμε σε δικαστήριο και μας επιδικάσει τελικά κανένα 5% επήρεια (που δεν είναι κάτι απίθανο) πάλι θα μιλάμε για προδοσία των πολιτικών που πήραν τόσο χαζή και αφελής απόφαση και των ξένων που μας έστησαν παγίδα και μας πρόδωσαν…και κρεμάλες…

Συνεπώς κανένας από του Έλληνες αξιωματούχους δεν έχει κίνητρο να κλείσει το θέμα και το αφήνει για το μέλλον, γιατί ακόμα και αν φέρουν μια συμφωνία καλύτερη από αυτή που θα επιδικάζονταν, αλλά λιγότερη από 100% (το οποίο είναι πρακτικά αδύνατον) πάλι προδότες θα ήταν…

Τόσα χρόνια έχουμε δημιουργήσει αυταπάτη με τη δική μας ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και έχουμε εγκλωβιστεί. Η μειωμένη επήρεια των Οθωνών πέρασε στα ψιλά, αν γίνει το ίδιο όμως στο Καστελλόριζο θα γίνει επανάσταση.

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ίδιο εγκλωβισμένες είναι και οι γειτονικές χώρες, γιατί έχουν επικοινωνήσει τόσα χρόνια ότι το Καστελλόριζο δεν έχει επήρεια, αν συμφωνήσουν έστω και για 5%, τότε προδότες θα είναι… και αν το κρεμάλες στην Ελλάδα είναι σχήμα λόγου σε αυτούς είναι πραγματικότητα.

Όποιοι πάνε σε Διεθνή Διαιτησία (σε όλες οι χώρες) και δεν δικαιωθούν (κανείς δηλαδή), θα θεωρηθούν προδότες που παρέδωσαν εθνική κυριαρχία στη κρίση ξένων που θέλουν το κακό τους…

Κοινώς μιλάμε για ένα εγκλωβισμό σε lose – lose σενάριο.

Πως θα απεγκλωβιστούμε; όσο και αν εξηγήσουμε την κατάσταση, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα αρνούνται, ειδικά δίπλα μας και θα προτιμούν λύσεις: πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι, ενοχλεί το Καστελλόριζο; ας το καταλάβουμε να ησυχάσουμε και να στήσουμε τις φρεγάτες μας γύρω γύρω…

Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει μια λύση που πιστεύουν ότι είναι win – win. Χωρίστε τις θαλάσσιες ζώνες όπως θα έκανε ένα δικαστήριο και να τα εκμεταλλευτούμε αυτά ΟΛΟΙ μαζί (και οι Αμερικανοί) και μην ανακοινώσετε τίποτα στον λαό, πείτε ότι ξεκινάτε μια διαδικασία οριοθέτησης και αυτή είναι μια προσωρινή λύση μέχρι την εξεύρεση οριστικής… και μετά από λίγο καιρό θα ξεχαστεί το θέμα και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.. Η λεγόμενη συνεκμετάλλευση…

Ο γνωστός απροσάρμοστος τα θέλει όλα δικά του, οπότε ούτε και αυτό έχει ελπίδες. 

Αλλά είναι τελικά αυταπάτη αυτή η εκδοχή του διεθνούς δικαίου που μας βολεύει; Έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και διαιτησία το αποτέλεσμα των οποίων μάλλον θα είναι χειρότερο; Μήπως να περιμένουμε μια μελλοντική συγκυρία που θα μας βολεύει; Μήπως όλοι αυτό έχουν επιλέξει;

Μια θεωρία είναι να οριοθετηθεί AOZ Ελλάδας Κύπρου η οποία θα δίνει πλήρη επήρεια στο Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη ώστε να έχουμε τη δυνατότητα θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο. Προφανώς αυτό δεν θα ήταν κάτι δύσκολο να επιτευχθεί, δεν θα γινόταν φυσικά αποδεκτό από την Τουρκία η οποία θα κατέβαζε τις φρεγάτες, αλλά μια τέτοια μονομερής ενέργεια δεν θα άφηνε και πολλές επιλογές στην Αίγυπτο, και το τελευταίο που θα θέλαμε θα ήταν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο σε συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Αν τώρα οι σχέσεις τους είναι τεταμένες, δεν σημαίνει ότι θα είναι και αύριο ή ότι πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα να βελτιωθούν… και το να οριοθετήσουν οι Τούρκοι και Αιγύπτιοι ΑΟΖ μεταξύ τους αγνοώντας την Ελλάδα θα ήταν μια συμφωνία ωφελιμότερη και για τις δύο χώρες… 

Φαίνεται ότι η επιλογή που έγινε είναι να λέμε ότι η ΑΟΖ μας είναι αυτή που δείχνουν οι ανεπίσημοι χάρτες μας και να πορευτούμε με αυτούς, μη δίνοντας δικαιώματα αμφισβήτησης (όπως θα έκανε μια επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο και παραχώρηση τεμαχίων προς εκμετάλλευση) και τελικά de facto αποδοχής τους από τη διεθνή κοινότητα σε βάθος χρόνου. Και τα καταφέρνουμε. Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή. Η Τουρκία υποστηρίζουμε πως παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με αυτούς τους χάρτες. Η ΕΕ έχει ήδη καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας, όπως και οι ΗΠΑ. Κάτι που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα κάνει, δεν έκανε, σε περιοχή του ανεπίσημου χάρτη έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πρόκληση και μάλιστα έχουν απειλήσει και με κυρώσεις!

Αν οι κυρώσεις πραγματοποιηθούν, έστω και συμβολικού χαρακτήρα, τότε στην ουσία η ΕΕ αναγνωρίζει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή! Αν η ΕΕ τα έχει αναγνωρίσει ως Ελληνικά, οι Αμερικανοί δεν αντιδράσουν αντιθέτως (που ήδη έχουν χαρακτηρίσει πρόκληση τη NAVTEX), σημαίνει ότι συμφωνούν, οι πιθανότητες είναι και οι Αιγύπτιοι να το αποδεχτούν σιωπηρά, (οπότε δεν θα υπάρχουν και εσωτερικές αντιδράσεις). Ποιος θα αμφισβητήσει κατόπιν τα Ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, εκτός από τους Τούρκους; Το θέμα λύνεται de facto υπέρ μας χωρίς διαιτησίες. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός μίλησε για κυρώσεις παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών. Πόσες είναι οι πιθανότητες να μην το είχανε συζητήσει πριν ανοίξουν οι κάμερες; 

Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα έχει και πολλές επιλογές. Ρισκάρει να δημιουργήσει έναν τεράστιο αντί τουρκικό συνασπισμό. Θα πρέπει να αποφασίσει ή να κάνει την πάπια (με κάποια φανφάρα για να μη δείξει αδυναμία) ή να διασχίσει το Ρουβίκωνα. Υπάρχουν πολλοί που ευχαρίστως θα ήθελαν να του προσφέρουν μαθήματα ταπεινοφροσύνης και περιμένουν την ευκαιρία.

Το να το κάνουν μέσω Ρωσόφιλων στρατηγών του Καντάφι που δεν είναι και τόσο αξιόπιστοι ή Κούρδων ατάκτων δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά υποστηρίζοντας μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι χρυσή ευκαιρία, πόσο μάλλον που η Ελλάδα θα κάνει τη βρώμικη δουλειά και αυτοί απλά θα υποστηρίζουν και θα απολαμβάνουν.  

Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να του το δώσουν αυτό το μάθημα. Να μη ξεχνάμε ότι για τις επιχειρήσεις στη Συρία αναγκάστηκε να ξεγυμνώσει την Ανατολική Θράκη γιατί δεν τράβαγε η ομάδα. Πόσο μάλλον με τη βοήθεια των συμμάχων. Και δεν πρέπει αυτή τη βοήθεια να την φανταζόμαστε ως έμφορτα οπλιταγωγά που θα έρχονται από τη Μασσαλία στον Πειραιά, αλλά σαν πολλαπλασιαστές ισχύος.

Πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα Α400 να φέρουν τορπίλες από τη Βρέμη στην Ελευσίνα και Scalp από την Τουλούζ;  Ανταλλακτικά, πυρομαχικά και ότι άλλο χρειαστεί; Ασφαλείς επικοινωνίες, πληροφορίες, υποκλοπές; Έχει κανείς αμφιβολία ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί; Θα πέσει κανείς από τα σύννεφα αν μετά από δέκα χρόνια διαβάσουμε ότι τα κρίσιμα υλικά βρίσκονται ήδη σε βάσεις στην Ελλάδα. Θα έκανε εντύπωση αν διαβάζαμε ότι υψηλόβαθμα στελέχη των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπάκουσαν στον Γκιουλέν και όχι στον Ερντογάν τις κρίσιμες ώρες; 

Όχι μόνο η γεωγραφία της NAVTEX δεν είναι τυχαία, αλλά ούτε και ο χρόνος έκδοσης της. Ακριβώς μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ΕΕ. Όχι μόνο γιατί ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά γιατί για πρώτη φορά αποφασίστηκε ο κοινός δανεισμός (πλέον έχουμε σχεδόν κοινό ταμείο), αποφασίστηκε γενναία χρηματοδότηση για να μπουν οι βάσεις της νέας Ευρώπης, της νέας μετά κορωνοϊού Ευρώπης.

Επίσης αποφασίστηκε προϋπολογισμός για την άμυνα και η Ελλάδα (παρά το ότι δεν επλήγει τόσο από τον ιό) μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος. Βρέχει δις ευρώ και οι γείτονες μπροστά σε αυτό το πάρτυ είναι μόνοι, απομονωμένοι με μια οικονομία που υποβαθμίζεται συνεχώς. Κατά την προσφιλή τους τακτική δήλωσαν παρόν με την πρόθεση να εκβιάσουν και να λάβουν ανταλλάγματα. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και την Καθαρά Δευτέρα με τους μετανάστες. Με μία μαφιόζικη λογική ζητούν χρηματοδότηση για να κρατάνε τα σύνορα κλειστά. Και δούλευε ο εκβιασμός για χρόνια, ακριβώς όπως οι Βυζαντινοί ¨πλήρωναν¨ τους Ούννους για να “προστατεύουν” τα σύνορα τους.

Η Ελλάδα φύλαξε τα σύνορα και ο εκβιασμός δεν πέρασε. Δεν θα περάσει και πάλι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τότε η Τουρκία τιμωρήθηκε με ταξιδιωτική οδηγία και αφαίρεση υπηκοότητας από 1.000.000 Τούρκους της Γερμανίας και με άλλα που δεν είναι γνωστά. 

Την Καθαρά Δευτέρα η Ελλάδα δεν αιφνιδιάστηκε, το αντίθετο μάλλον τους περιμέναμε, και ταυτόχρονα η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν άμεση κάτι που είναι ένδειξη ότι υπήρχε συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών. Επίσης η Τουρκική προπαγάνδα, που είναι πολύ δυνατή και έμπειρη έπεσε στο κενό και η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας.

Η φύλαξη του Έβρου έγινε ευρωπαϊκή υπόθεση. Αν τη δεκαετία του ΄80 κάποιος έλεγε ότι οι Αυστριακοί θα περιπολούσαν στον Έβρο θα έπεφτε θύμα άγριας καζούρας. Από το 1974 και μετά ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι δεν ήταν ένα βήμα μπροστά μας και που σπάσανε τα μούτρα τους θεαματικά. Πλέον η Ελλάδα έχει πετύχει όλους τους πρωταρχικούς στρατηγικούς της στόχους και σειρά πλέον έχουν οι λοιπές εκκρεμότητες. Αλλά η διαφορά είναι πως πλέον οι λόγοι που επέβαλαν στο παρελθόν υποχωρητισμό και ενδοτικότητα δεν υπάρχουν πια. Αν οι Τούρκοι δεν το κατάλαβαν, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι δύσπιστοι αναγνώστες ως προς τις προθέσεις των συμμάχων, αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις για μια τέτοια προδοσία πέρα από το 1204 και θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από γνωστά κέντρα; Μήπως δεν είναι και ακρογωνιαίος λίθος της Τουρκικής προπαγάνδας; Ο ίδιος ο Ακάρ δεν μας συμβούλεψε πριν από μέρες, για το καλό μας, να μην εμπιστευόμαστε τους δυτικούς και να τα βρούμε μεταξύ μας;

Ακόμα και αν οι σύμμαχοι δεν μας γουστάρουν, είναι το συμφέρον τους. Τι θα πουν οι Γάλλοι, αφήστε την Ελλάδα στην τύχη της για να έχουμε τη χαρά να πολεμήσουμε εμείς τους Τούρκους; ή μήπως η Total θα κάνει καλύτερες συμφωνίες με τον Ερντογάν; Η Γερμανία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα αφήσει την Ελλάδα στα νύχια του Ερντογάν που δικτάτορα τον ανεβάζουν, τρελό τον κατεβάζουν οι γερμανικές εφημερίδες; Στη Γερμανία υπήρξε κρίση που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την Ιταλία με μάσκες και δεν μπορούσαν να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους, στην Ελλάδα θα γυρίσουν την πλάτη; Η πτώση της Ελλάδας θα ήταν 1000 φορές χειρότερη από το GREXIT. Θα ήταν λόγος διάλυσης της ΕΕ.

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα ασχολείται με το Λουξεμβούργο ή θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία, με αφορμή της Ελληνικής ΑΟΖ, να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην Μεσόγειο; Στην Τουρκία δεν θα επιτραπεί ποτέ να κάνει κουμάντο στη Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν υπήρχε Ελληνική ΑΟΖ και Καστελλόριζο, θα ανακαλύπτανε κάτι άλλο. Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν κάνει κάτι παρανοϊκό μονόπλευρα χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ειδικά, όπως γράφτηκε, στην περίπτωση που δεν περιμένουμε να έρθει ο Μισέλ και ο Γιούργκεν να πολεμήσουν, αλλά απλά να υποστηρίξουν. Το να δώσουν σήμα από τους δορυφόρους και τα ραντάρ τους δεν κοστίζει τίποτα, δεν τους εκθέτει στην οργή της Τουρκίας αλλά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

Προφανώς αυτό είναι το έσχατο σενάριο και καλύτερα ο Ερντογάν να το βρει από αλλού και εμείς να είμαστε από αυτούς που θα υποστηρίζουν κάποιους άλλους. Οι πιθανότητες είναι η Ευρώπη παίζοντας τον καλό αστυνόμο (Γερμανία) και τον κακό (Γαλλία) να σύρει την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις ώστε να καθοριστεί η μελλοντική σχέση ΕΕ Τουρκίας. Στην ουσία θα του επιβάλει όρους για να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και να στέλνει εκεί τις μισές εξαγωγές της.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η ΕΕ δεν θα έχει κανένα λόγο να παραχωρήσει κομμάτι της ΑΟΖ της στην Τουρκία, αλλά θα έχει κάθε λόγο να απαιτήσει τον σεβασμό της.  

Μπορεί να ακουστεί σε κάποιους περίεργο, αλλά η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα. Ποτέ πριν η ψαλίδα μεταξύ των μεγαλύτερων στρατών της Ευρώπης και του Ελληνικού δεν ήταν τόσο μικρή. Ποτέ πριν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν ήταν τόσο κοντά με της προηγμένες χώρες. Ποτέ πριν η Ελλάδα δεν είχε τόσο στενές διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία με τις άλλες χώρες της Δύσης.

Στην ΕΕ είμαστε πια σχεδόν μια χώρα, και με τις ΗΠΑ ποτέ δεν είχαμε καλύτερες σχέσεις. Την οικονομία μας πρέπει τώρα να φτιάξουμε και τα χρήματα για να την σπρώξουν υπάρχουν. Λίγο προσοχή χρειάζεται και πραγματισμός.  Οι προοπτικές της Τουρκίας δεν είναι ρόδινες, και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει, κάνοντας την επικίνδυνη. 

Όσο η Τουρκία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απομόνωση, με παραπαίουσα οικονομία και θα βαλτώνει σε πολέμους που δεν θα μπορεί να κερδίσει, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να απογειωθεί.     

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

111 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
111 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daidalos

Πολύ ωραίο άρθρο και πλήρως τεκμηριωμένο. Συγχαρητήρια για την δόμηση των επιχειρημάτων. Βάζει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις.

ETS

Που την ειδες την τεκμηριωση ..Επειδη γραφει καποιος διαφορα ευφανταστα σημανει οτι ισχυουν?
Το αρθρο ειναι μια αντιστροφη αντιληψη της πραγματικοτητας με παραθεση επιλεκτικων παραδειγματων ωστε να βγαλει εκβιασμενα συμπερασματα ο συντακτης του.Αρκετα σωστα υπαρχουν οπως στο θεμα της διαιτησιας αλλα καποια αλλα που αναφερει δεν ισχυουν οπως τα ερμηνευει και μονο ο εφησυχασμος που αποπνεει του ειδους η Ελλαδα δεν εχει να φοβαται τιποτα και οτι ειναι ετοιμη να απογειωθει ειναι πραγματικα αστειο να το αναφερει καποιος.

Last edited 12 days ago by ETS
Kostasmirage

Πολύ ορθά !
Ουσιαστικά ο αρθογραφος υιοθετεί και μας σερβίρει το σενάριο της Δύσης που σώζει την Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ακόμη περιμένει τη βοήθεια των Βενετών.
Μάταια …
Επικίνδυνο να μπλέκεις την φαντασία με την πραγματικότητα. Να κρύβεις γεγονότα κάτω από το χαλί, για να σου βγει το αφήγημα.
Ας μας ενημερώσει λοιπόν ο αρθρογράφος γιατί τα Φάντομ δεν πέταξαν το 74 ;

Iomar

Καλησπέρα,

Τι εννοείτε “Που την ειδες την τεκμηριωση”;Εσείς που ακριβώς δεν την βλέπετε; Ειδικά στο παράδειγμά σας σε σχέση με το πως θα απογειωθεί η Ελλάδα, ο συντάκτης ξεκάθαρα αναφέρει το κοινό ταμείο που συμφωνήθηκε, καθώς και τον προϋπολογισμό άμυνας. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός μας, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, τα χρήματα να αποφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα, και ακόμη περισσότερο. Τι άλλο θέλετε δηλαδή;

ETS

Τεκμηριωση σημαινει ατοιχεια και ιστορικα παραδειγματα ..Η Ελλαδα με αυτες ακριβως τις αποψεις καθοδευει απο το 1974 και μετα Το γενικο του συμπερασμα περι απογειωσης δεν εχει να κανει με το ταμειο αλλα την γενικη κατασταση της χωρας και τις προοπτικες της και για αυτο ειναι λανθασμενο.Μιλαει για βιοτικο επιπεδο και διαφορα αλλα μη αντιπροσωπευτικα ενωη χωρα εχει φτωχοποιηθει και γενικα κανει πολλα λογικα αλματα που δεν συνσιτουν καποια τεκμηριωση.

evaggelos

πολυ καλη αναλυση που σε βαζει σε σκεψεις.

ANDREW

ωραια οπτικη. μακαρι να γινουν ετσι τα πραγματα.

Yannis

Bρισκω το αρθρο συναισθηματικο, με γενικευσεις και οχι βασισμενο σε μετρησιμα στοιχεια. Λεει για παραδειγμα στο τελος “Τουρκία …, με παραπαίουσα οικονομία “. Εγω βλεπω να λενε αλλα οι αριθμοι.
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=GR-TR
https://data.worldbank.org/indicator/TX.VAL.MRCH.XD.WD?locations=GR-TR
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=GR-TR

Last edited 12 days ago by Yannis
ETS

Οσο επιθυμουν και για αυτο εχουν εθνικη κυριαρχια ενω εμεις ειμαστε υπο εποπτεια.

CKfurious

Οι γείτονες προετοιμάζονται και είναι σοβαροί για αυτά που ανακοινώνουν
Θα έγγραφα πως έχουν μαζέψει ότι ανταλλακτικόF16 υπήρχε στη πιάτσα αλλα είπα να κάνω ένα quiz:

Ποιος έχει πιο μεγάλα αποθέματα χρυσού?
Οι γείτονες η η Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα??

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3469660/ti-sxediazei-i-tourkia

Gema33

Ein sehr schöner Artikel. Danke.

CKfurious

Stimmt es, dass 1,000,000 Türken die deutsche Staatsbürgerschaft verloren haben, wie in der seht schoner Artikel geschrieben???

Gema33

Nichts davon gehört!!

Dimitris_jp

Αν δεν κανουμε εμεις το λαθος (μια αγαρμπη κινηση πχ) η Ελλαδα τα επομενα χρονια θα βγει πολυ κερδισμενη με αναβαθμισμενη θεση στην Ε.Ε αποτελώντας ενα απο τους κυριους ενεργιακους παιχτες της.

zap

Ευχαριστω για το αρθρο σας. Μοναδικη μου παρατηρηση οτι ακομα και αν ακροβατουμε σωστα και προς την σωστη κατευθυνση, εξακολοθουμε να ακροβατουμε. Μηπως αν καναμε πιο χοντρο το σχοινι με ισχυροτερες ενοπλες δυναμεις φτιαγμενες με ορθολογικες αποφασεις και απαλαγμενες απο την λεηλετηση μικροκομματικων συμφεροντων στους προυπολογισμους τους;

Last edited 12 days ago by zap
SAAB

Θα διαφωνήσω πλήρως για το αληθές των κριτηρίων/επιχειρημάτων βάση των οποίων θα “πάρουμε” μειωμένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Ο μόνος τρόπος να “πάρουμε” μειωμένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα είναι εμείς να το ζητήσουμε/συμφωνήσουμε/δεχθούμε/υπογράψουμε/έχουμε ήδη υπογράψει.
Τέτοιες απόψεις δημιουργούν λάθος γνώση σε όσους δεν έχουν διαβάσει το ΔΔτΘ.
Δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στο ΔΔτΘ για μειωμένη επήρεια όταν δικαιούσαι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

ETS

Σε δεσμευει στα χαρτια γιατι στην πραξη η Τουρκια δεν σεβεται καμια υπογραφη της.

SAAB

Γιατί θα τηρηθεί το ΔΔτΘ.

Opt1musPr1me

Στην ουσια η Τουρκια δεν θα υπεγραφε ποτε συνυποσχετικο γιατι ξερει οτι θα χασει.Η Τουρκια εχει εφαρμοσει το ΔΔΘ στη Μαυρη Θαλασσα αρα υπαρχει προηγουμενο.Οι γνωστοι χαρτες που δειχνουν την Ελληνικη ΑΟΖ δεν εχουν εκπονηθει απο εμας αλλα απο την αρμοδια υπηρεσια που ασχοληται με αυτα.Εαν θελει η Ελλαδα μπορει να καταθεσει χαρτες και συντεταγμενες μονομερος και οποιος θιγεται μπορει να πηγαινει στα δικαστηρια με διαιτησια και εκει φαινεται εαν εχουν επηρεια τα νησια μας.Εαν η Αιγυπτος και η Τουρκια συμφωνησουν μεταξυ τους ειναι παρανομο οπως παρανομο ειναι το ΤουρκοΛιβυκο συμφωνο και εκει ο μονος τροπος να λυθει ειναι το… Read more »

Larisaios

Στη UNCLOS ίσως όχι, αλλά στη νομολογία, τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει και παραϋπαρχει. Αλλού επιδικαζεται μειωμένη επήρεια (Μάλτα), αλλού δεν επιδικαζεται καν ΑΟΖ (Νησί των Φιδιών).

FTS

Υπάρχουν περιπτώσεις που η Διεθνής Διαιτησία έχει αποφασίσει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ.
Και σίγουρα είναι πιθανό (όχι 100% βέβαιο) στην αμφισβητούμενη περίπτωση του Καστελόριζου να υπάρξει παρόμοια απόφαση.
Τώρα αν εσύ και όλοι οι υπόλοιποι που είναι το ίδιο τόσο βέβαιοι στο τι θα απόφαση θα έβγαζε μια Διαιτησία αυτό από μόνο του δείχνει άγνοια

Jimmy

Ωραια και αισιοδοξο αρθρο. Απλα και παλι πολλες υποθεσεις η και wishful think λαμβανονται σαν δεδομενα. Η Τουρκια που διπλασιασε τον πληθυσμο της μεσα σε 40 χρονια βρισκεται σε αδιεξοδο και η Ελλαδα που στο ιδιο διαστημα τον αυξησε κατα 10% , και μαλιστα αυτο το 10% αφορα σε μουσουλμανους φιλοτουρκους ειναι στην καλυτερη φαση της? Η Τουρκια εχει βαρια βιομηχανια, ενω η Ελλαδα οχι.. Ακομα και το νεο προγραμμα χρηματοδοτησης ειναι φτιαγμενο αποκλειστικα για να γυρισει στη Γερμανια αφου σχεδον τα μισα χρηματα θα πανε στην πρασινη ενεργεια με οτι σημαινει αυτο. Η Ελλαδα εχει σοβαρο δημογραφικο προβλημα, το… Read more »

Skeptomenos_politis

Η πρασινη ενεργεια ειναι προς το Ελληνικο συμφερον μας καθως εχουμε αφθονο ηλιο και αιολικη ενεργεια ως χωρα, επομενως μπορουμε να παραγουμε ενεργεια με χαμηλο κοστος. Ενταξει, κανουμε εισαγωγη ανεμογεννητριων και φωτοβολταικων, αλλα η πρωτη υλη ειναι ο Ελληνικος αερας, και ο ηλιος στην Ελλαδα. Μηπως νομιζεις οτι τα εργοστασια λιγνιτη ειναι Ελληνικης κατασκευης? Μονο ο λιγνιτης, δηλαδη η πρωτη υλη ειναι Ελληνικη. Επομενως αυτο που ισχυριζεσαι για την πρασινη ενεργεια ειναι εωλο. Τελος, η χρηση του λιγνιτη πλεον εχει τεραστιο κοστος λογω δικαιωματων εκπομπης CO2. Με την στροφη σε πρασινες μορφες ενεργειες θα μπορουν να επενδυσουν και ελληνικες εταιριες… Read more »

Last edited 12 days ago by Skeptomenos_politis
Kostasmirage

Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες πρέπει να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Wisdom

Πρέπει να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα γεωστρατηγικής ανάλυσης και διεθνών σχέσεων που έχω διαβάσει ποτέ στην Πτήση. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα! Νομίζω τα συγχαρητήριά μου έχουν περισσότερη αξία, γιατί μόλις χθες διαφώνησα κάθετα μαζί του για το άρθρο του περί κουλτούρας οπαδισμού για την Belharra (όχι για τον οπαδισμό αλλά για τα μονόπλευρα επιχειρήματα υπέρ των MMSC). Προφανώς το άρθρο του γράφτηκε πριν τις χθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που αναγνώρισε ρητά και κατηγορηματικά πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, ίδια με αυτά της ηπειρωτικής χώρας. Αλλιώς υποθέτω ότι θα το είχε συμπεριλάβει και αυτό στη λίστα… Read more »

Roger

«Προφανώς το άρθρο του γράφτηκε πριν τις χθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που αναγνώρισε ρητά και κατηγορηματικά πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στο Καστελλόριζο» Ο Πρέσβης ΔΕΝ αναγνώρισε ΠΛΗΡΗ δικαιώματα, αλλά απλά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Καστελόριζο. Και αυτά τα δικαιώματα μπορεί σημαίνουν για τους Αμερικάνους επήρρεια 1% έως 100%. Δεν το ξέρουμε πόσο % έχουν στο μυαλό τους. Μας το κρατάνε έκπληξη. Και φυσικά δεν ειπώθηκε τίποτα για την Στρογγυλή, η οποία είναι ξεχωριστή περίπτωση από το Καστελόριζο, ειδικά αν δεν εχεί μόνιμο (μη στρατιωτικό) πληθυσμό πάνω. Θα έπρεπε χτες κιόλας για τα νησιά Ρω, Στρογγυλή και… Read more »

Fingolfin

Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”
https://www.documentonews.gr/article/paiat-to-kastelorizo-exei-thn-idia-yfalokrhpida-kai-dikaiwmata-aoz-opws-kai-kathe-perioxh-sthn-hpeirwtikh-xwra

randomname

Θα τρέξουν οι οικογενειάρχες να ζουν αυτοι και τα παιδια τους ως ερημίτες λόγο μειωμένης φορολογίας;

Roger

*Καστελλόριζο

Bridger

Θίγετε πτυχές του ζητήματος της (εν δυνάμει) ΑΟΖ μας στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες – τουλάχιστον για μένα – δεν ήταν μέχρι τώρα διακριτές. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό άρθρο και προπάντων με θετική ματιά προς τη χώρα, κόντρα στη διαχρονική μας τάση για “αυτομαστίγωμα”.

George64

Εξαιρετικό άρθρο, δομημένο και φωτίζει τα πράγματα από πολλές πλευρές, πλευρές που πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους!

KaizerAmstelVonLagerS

“Το 1975 η ΕΟΚ ήταν πολύ μακρινή ακόμα, και μια γενικευμένη σύρραξη με την Τουρκία πιο πιθανή. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προσωπικός φίλος του Καραμανλή προμήθευσε άμεσα στην ΠΑ τα νέα τότε Mirage F-1 της Γαλλικής αεροπορίας και οι Γάλλοι θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να κατασκευαστούν νέα.” Κ.Μαρδυρη Το 1975 ο Jacques René Chirac ηταν πρωθυπουργος της Γαλλιας.Ο προεδρος της Γαλλιας και “προσωπικός φίλος του Καραμανλή” οπως πολυ σωστα λετε ηταν ο Valéry Marie René Georges Giscard d’Estaing. Δεν θα κανω καμμια κριση πανω στο αρθρο σας με το οποιο διαφωνω σε πολλα.Ομως θα πρεπει να ελεγχετε τις… Read more »

harval

Μπορείτε δημόσια να δήλωσετε,την ιδιότητά σας,το επίπεδο γνώσεών σας,την πιστοποίηση του ? (τίτλοι, εργασία,διδακτορικά ίσως,επαφές με πολιτικά στελέχη) Με τι γνώσεις και θέση απαντάτε με αυτόν τον τρόπο? Αν δεν το κάνετε και δεν απαντήσετε ή απαντήσετε οτιδήποτε άλλο ,θα ήταν φρόνιμο να αποφύγετε στο μέλλον ανάλογα άκομψα σχόλια. Καμία η σχέση μου με αρθρογράφο.Αλλά σε τέτοιες βαριές κουβέντες το “kaizeramstelvonlagers” είναι απλά ανεπαρκέστατο και κατ’αυτόν τον τρόπο υποτιμάτε την νοημοσύνη των υπολοίπων εδώ μέσα. Δεν θα επιθυμούσα καμία απάντηση.

harval

Ο κος Μαρδύρης έκανε κατά την γνώμη μου ένα λάθος. Μάλλον το ήξερε αλλά ο δαίμων έδρασε……(κάποιος δαίμων τελος πάντων,του μυαλού…,της ταχύτητας …,του τυπογραφείου?) Οτι λάθος έκανε όμως το έκανε επώνυμα. Εσείς εξ’ αιτίας αυτού του λάθους αναφέρεστε γενικώς στίς γνώσεις του ,τις πηγές του και το μέσο που τις φιλοξενεί. Με τρόπο άκομψο θα έλεγα. Οχι δόκιμο για Ελληνικά δεδομένα. Με εμφανή επίδειξη γνώσεων και ανωτερότητας. Με τρόπο που δεν αρμόζει σε παραδοσιακό αναγνώστη της Πτήσης (ξέρετε η Πτήση έχει ιστορία 41 ετών και κάποιοι εδώ την γνωρίζουν από τότε) Με ποιά ιδιότητα κρίνετε τις γνώσεις του και τις… Read more »

Kostasmirage

Εσείς με το ψευδώνυμο HarVal Ποιος είστε ;
Δεν είμαι δικηγόρος, αλλα ενοχληθηκα.
Και από ποτέ πρέπει να κατέχουμε διδακτορικά για να πούμε τη γνώμη μας.
Αν κάποιος διδάκτωρ (από τους εκατομμύρια που υπάρχουν παγκοσμίως) αρθογράφει και δεν επιθυμεί σχόλια από μη κατέχοντες διδακτορικό να το κάνει εκτός Πτήσης.
Εμείς οι απλοί αναγνώστες που στηρίξαμε το περιοδικό από τη δεκαετία του 80 διδακτορικά δεν έχομε άλλα έχομε άποψη σφυρηλατημενη μέσα από δεκατιες με την ΠκΔ.

Κώστας Πάλλης
Αγρότης

harval

Αγαπητέ κ.Πάλλη Ονομάζομαι Χαρβαλάκης Κώστας,Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ Εκτιμώ την αποκάλυψη του ονόματος σας,σας τιμά. Βέβαια ο αγαπητός “kaizeramstelvonlagers” που απαντά μετά από εσας συνεχίζει στην ανωνυμία του. Για να βάζουμε λοιπόν τα πράγματα σε σειρά με απλά λόγια. Ο αγαπητός “kaizeramstelvonlagers” αναφέρθηκε στις γνώσεις ,απόψεις και υπόσταση του κ.Μαρδύρη με απαξιωτικό τρόπο.Αγενή κοινώς. ΔΕΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΠΟΨΗ. Η ευγένεια, ανεξάρτητα διδακτορικών, επιτάσσει πώς όταν κρίνεις άποψη ,γνώση και υπόσταση άλλου και δεν εκφράζεις απλά δική σου άποψη ,πρέπει να το κάνεις επώνυμα. Ελπίζω να καταλάβατε πλήρως τι εννοώ,τους κανόνες του συνδιαλέγεσθαι ,τών ελευθεριών άποψης και κριτικής στίς απόψεις άλλων που έχουν… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητε συν-σχολιαστη Θα σας απαντησω οσο πιο απλα μπορω για να γινω κατανοητος. Ειναι δεκτο οτι μεσα σε ενα μακροσκελεστατο αρθρο μπορει να υπαρξουν καποιας μορφης λαθη.Υπαρχουν ομως και καποιες διαδικασιες οι οποιες χρησιμοποιουνται για να διορθωνουν τα λαθη αυτα. 1η ειναι η αναγνωση του αρθρου ξανα απο τον ιδιο τον συντακτη οταν το μυαλο εχει ξεκουραστει απο την κατανοητη κουραση και εχει σταματησει να κανει πλακες ετσι ωστε να “πιασει” οτι τυχον του εχει “ξεφυγει”. 2η ειναι το λεγομενο peer review.Αυτη η διαδικασια μπορει ευκολοτατα να γινει σε ενα περιοδικο η ενα ιστολογιο πριν τυπωθει η “ανεβει” ενα αρθρο.… Read more »

GrandTurkeyShoot

early GenX με boomer mentality, perception & mindset, κρύβεται πισω απο τον ξενοφερτο ( ” Sie ” ) πληθυντικο δηθεν ευγενείας

harval

Μπορεί να συμβαίνουν όλα όσα λέτε.
Η ευγένεια είναι αναγκαία ιδίως όταν κρίνετε κάποιον του οποίου τις απόψεις θεωρείτε το λιγότερο ατυχείς (για να το πουμε ευγενικά).
Ιδίως όταν εκφράζουμε κριτική και αντίρρηση και όχι προσωπική άποψη,και μάλιστα όταν αυτός που κρίνουμε έχει υπογράψει ,άρα εκτεθεί.
Οσο για μένα ,το όνομά μου εχει αναφερθεί αλλά θα σας το επαναλάβω. Χαρβαλάκης Κώστας.
Αν λήψη η σύμπνοια ,η ευγένεια, η προσωπική ευθύνη ,τότε συγνώμη δεν διαφέρουμε σε τίποτα απο αυτούς που κατηγορούμε. π.χ τους Τούρκους

George

Σοβαρό άρθρο εκεί που συνήθως επικρατούν κραυγές
Κάπου υποτιμάει την Τουρκία και τα όσα έχει καταφέρει αλλά…λεπτομέρειες!
Η αλήθεια όμως είναι ότι για να απογειωθεί η Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν πρώτα τα προδότες, κρεμάλες, κακοί κσένοι και όλα τα άλλα φολκλορ.
Εδώ τόσα χρόνια δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ξοδεύαμε 32 δις το χρόνο πάνω από αυτά που βγάζαμε (δανεικά δηλαδή) και ότι εμείς τα θεωρούσαμε εισόδημα!
Να ξοδεύεις με τη VISA σου και συ να νομίζεις ότι αύξησες τα έσοδά σου
Εξωτερική πολιτική και διεθνές δίκαιο θα γίνουν κατανοητά?

kK19641970

Συμφωνώ απόλυτα , είναι η καλλίτερη περίοδος και η μεγαλύτερη ευκαιρία να κάνουμε την χώρα μας από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και ίσως του κόσμου.

sotbak

σωστές σκέψεις. Και η ταπεινότητά μου συμφωνεί: Ποτέ σε δικαστήριο ή διαιτησία για ΑΟΖ, κατά τη γνώμη μου ούτε και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αντιθέτως, ενίσχυση των ΕΔ με σύγχρονα μέσα και υλικό (δυστυχώς σήμερα δεν πραγματοποιείται στο βαθμό που θα έπρεπε) και πίεση στην Τουρκία με ανάπτυξη δυνάμεων – όπως τώρα – για να το σκεφτεί διπλά πριν κινηθεί.

Yannis

Και πώς ακριβώς θα διευθετηθούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ χωρίς διακρατική συμφωνία;

sotbak

με μονομερή ανακήρυξη των ορίων και κατάθεση στον ΟΗΕ εφόσον κριθεί ότι δεν θα προκληθεί με φιλικές γειτονικές χώρες (πχ Αίγυπτος) πρόβλημα

Yiorgos

Αγαπητέ sotbak sotbak

Δυστυχώς συνεχώς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι στην διεθνή σκακιέρα υπάρχουν φίλοι (Αίγυπτος). Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Εάν ή Αίγυπτος ήταν φίλια χώρα, τότε το θέμα της ΑΟΖ θα είχε λυθεί βάση του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας εδώ και χρόνια με οριοθέτηση της μέσης γραμμής. Όμως η Αιγύπτιοι περίπου υποστηρίζουν ότι και οι Τούρκοι, μειωμένη ή καθόλου ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα για τα νησιά.

Αρα θα έπρεπε εμείς να κάνουμε την δουλειά μας και όποιος διαφωνεί πάμε δικαστήριο, εάν συμφωνήσουμε στο θέμα αντιδικίας.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Andreas

Η ανακήρυξη και η κατάθεση ορίων δεν σημαίνει καθορισμό ΑΟΖ άνευ ετέρου. Όταν υπάρχουν επικαλύψεις πρέπει να διευθετηθουν.

Skeptomenos_politis

Εξαιρετικο αρθρο το οποιο παρουσιαζει το θεμα της ΑΟΖ υπο διαφορετικη οπτικη γωνια.

Lesalaut

Πρώτο σχόλιο ότι τα Μιράζ ήταν χάρη στη σχέση του ΚΚ με τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, κι όχι βέβαια με τον Ζακ Σιράκ. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές πως ούτε η Τουρκία είναι τόσο σπουδαία, και φυσικά ότι ούτε η Ελλάδα είναι τόσο χάλια, όμως δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο πόσο πολύ έχουν αναπτυχθεί οι γείτονες τις τελευταίες δεκαετίες, και πόσο λίγο εμείς, και μάλιστα χάρη στην επιπλαστη ευημερία του δανεισμού και των διορισμών στο Δημόσιο. Η Τουρκία έχει βιομηχανία κι εμείς καφετέριες, η τουρκική ελίτ επενδύει μέσα στη χώρα ενώ η ελληνική τα στέλνει έξω, οι γείτονες έχουν… Read more »

nikos01

Μία πολεμική αναμέτρηση δεν συμφέρει την Τουρκία και θα την αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα γιατί θα χάσει όλα αυτά που πέτυχε με την τεχνική των εκβιασμών, και θα δώσει αφορμή για αντίμετρα από την Ελληνική πλευρά για κλείσιμο συνόρων στο εμπόριο της με την ΕΕ, βέτο στα πάντα, ανακήρυξη 12 μιλίων, ανακήρυξη ΑΟΖ.

Manosss

Οι φράσεις “προδότες ή άχρηστοι πολιτικοί”….δυστηχως ο κοσμος ειδε πολιτικους να κλεβουν το δημοσιο χρημα και να κατασπαταλουν και κανενας δεν πηγε φυλακη….εκτος απο τον εναν Ακη……τα λεφτα που χασαμε δεν αναπλυρωνονται……θα μπορουσαμε να ειμασταν καλυτερα και σαν επιπεδο ζωης και στρατιωτικα…..δυστηχως οι πολιτικοι χαντακωσανε την Ελλαδα για πολλα χρονια και δημιουργησαν πολλα προβληματα.

Alexandros76

Θα συμφωνησω με τον αρθογραφο με μια παρατηρηση, μεγιστο εθνικο θεμα ειναι η επεκταση των χωρικων υδατων και οχι η αοζ και αυτο γιατι σχετιζεται με πολλες διεκδικησεις των τουρκων (αοζ, γκριζες ζωνες). Ειναι λαθος να γινεται αγωνας για κατι εκ των πραγματων διαφιλονικουμενο (αοζ) και οχι για κατι δεδομενο (12ν.μ.)!!!! Και δεν εννοω απαραιτητα μονομερη επεκταση χωρις συννενοηση (με αυτους που πρεπει…) αλλα συνεχη υπενθυμιση του casus belli και χρηση του δικαιωματος ως απειλη συνετισμου προς την τουρκια μεχρι τη καταλληλη στιγμη (πχ στο επομενο πραξικοπημα) Επιπροσθετα σε ολους τους συναναγνωστες που συμφωνουν με τον αρθογραφο: σκεφτειται οταν υπηρξαν… Read more »

Fingolfin

Όχι μόνο ΑΟΖ αλλά και υφαλοκρηπίδα. Αυτά πρέπει να πάνε μαζί. Το άρθρο του κυρίου Μαρδύρη για άλλη μια φορά εξαιρετικό.

npo

Ενώ το άρθρο λέει κάποια προφανή πράγματα – ή που θα έπρεπε να είναι προφανή τέλος πάντων αλλά δεν είναι – όπως πχ οτι το Καστελλόριζο σε κάποιο δικαστήριο πιθανότατα θα πάρει μικρότερη επήρεια, πόση άγνωστο, μπορεί να πάρει 100% μπορεί να πάρει και 0%, ή ότι η συνωμοσιολογία πάει σύννεφο, ο διχασμός κι οι κραυγές περι προδοτών και κάποια άλλα πράγματα, και ενώ όντως η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα, χάνει εντελώς την ουσία. Η ουσία είναι πως ούτε θεοί είμαστε, αλλά ούτε και μαχλέπες είμαστε κε Ηρακλή, το λέω διότι αυτό νιώθω οτι αισθάνεστε για μας. Να θυμίσω λοιπόν… Read more »

Last edited 12 days ago by npo
GK21

Υπεραπλουστευσεις,ανιστορητες αναφορες,αυθαιρετα συμπερασματα,υποτιμηση του αντιπαλου(ασυγχωρητο λαθος),επιστημονικες(για το δικαιο της θαλλασσας) ανακριβειες,ονειροφαντασιακες συμμαχιες,απωλεια επαφης με την πραγματικοτητα και λιγο απο φιλοκυβερνητικη προπαγανδα για να δεσει το γλυκο. Δεν θα σχολιασω το αρθρο,γιατι διαφωνω με τα περισσοτερα που λεει και θα μου παρει κανα χρονο για να γραψω ολα οσα θελω.Θα μεινω μονο στο τελικο συμπερασμα. …….”Μπορεί να ακουστεί σε κάποιους περίεργο, αλλά η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα. Ποτέ πριν η ψαλίδα μεταξύ των μεγαλύτερων στρατών της Ευρώπης και του Ελληνικού δεν ήταν τόσο μικρή. Ποτέ πριν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων δεν… Read more »

George

Δεν φύγανε αγράμματοι αγρότες όπως το 1900 ή ανειδίκευτοι απόφοιτοι γυμνασίου το 1950 που και στις δυο περιπτώσεις δεν είχαν να φάνε αλλά εφυγαν γιατί με την μεγάλη εξειδίκευση που είχαν μπορούσαν να διεκδικήσουν καλό βιωτικό επίπεδο σε ένα υπερεθνικό υπό διαμόρφωση κράτος όπως είναι η ΕΕ
Τον 20ο αιώνα ήταν “Στο σταθμό του Μονάχου με πέταξε άχου η μαύρη μοίρα μου
μάνα κακομοίρα μου” και τον 21ο ήταν “Ελληνικό δημόσιο μοίραζε εσύ επιδόματα & συντάξεις για ψηφαλάκια αλλά όχι με τα δικά μου λεφτά, adios”
Υπάρχει διαφορά….

npo

Μια άλλη διαφορά είναι πως οι ανειδίκευτοι που έφευγαν το 1950 ήταν το τρίτο και τέταρτο παιδί της οικογένειας. Σήμερα είναι το 1ο και μοναδικό. Αυτή κι αν είναι διαφορά.
Αυτό το” υπερεθνικό υπό διαμόρφωση κράτος ” είναι άλλη μια φαντασίωση που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

GK21

Σε τι πραγμα ακριβως ειχαν μεγαλη εξειδικευση αυτοι που εφυγαν?Στο οτι τους σπουδασαν οι γονεις τους και μετα εμειναν ανεργοι?Στο οτι οι δουλειες στην Ελλαδα του “υψηλου βιοιτικου επιπεδου” ειναι των 400 και 500 ευρω?Ρε φιλε,ξερεις τι εγινε στην Ελλαδα τα τελευταια 10 χρονια η εχεις κανα μηνα που ηρθες και βλεπεις ειδησεις μονο στο ΣΚΑΙ για να μαθεις τι γινεται στον εξω κοσμο?Για τρελους τους εχεις ολους αυτους που βγηκαν εξω?Δηλαδη αφησαν την πατριδα τους και τις οικογενειες τους στα καλα καθουμενα για να πανε να ζησουν στο “υπερεθνικο παραδεισο” σου????

Last edited 11 days ago by GK21
FTS

Το άρθρο όντως είναι ενδιαφέρον και ακόμη και να μην συμφωνείς 100% λέει αλήθειες που η ελληνική κοινή γνώμη ΕΠΙΛΕΓΕΙ να αγνοεί. Προσωπικά -αν ήταν στο χέρι μου- ακόμη και αν οι ξένοι συμμαχούσαν να πάρουμε από την Τουρκία την ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν το θεωρώ μακροπρόθεσμα ωφέλιμο. Με την Τουρκία είμαστε γείτονες. Με αυτούς θα ζούμε δίπλα για πάντα. Ούτε με τους Γάλλους ούτε με τους Αμερικάνους ζούμε. Το να κλέψουμε κάτι σήμερα από αυτούς -επειδή οι συγκυρίες το επιτρέπουν- θα το βρούμε μπροστά μας αύριο όταν οι συγκυρίες θα έχουν ξανα-αλλάξει. Επίλυση μέσω διαλόγου ή μέσω Διεθνής Διαιτησίας.… Read more »

npo

Επι της αρχής συμφωνώ φίλε μου. Το πρόβλημα είναι πως την επίλυση μέσω διαλόγου ή μέσω Διεθνούς Διαιτησίας την επιχείρησαν πολλοι. Τσίπρας, Γιωργάκης, Κωστάκης, Σημίτης, Μητσοτάκης μέχρι και ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος, μέχρι και η χούντα..

Το να εξακολουθείς να ελπίζεις σε κάτι που έχεις προσπαθήσει 50 φορές και πάντα χτυπάει τοίχο δεν είναι καλό σημάδι.

Last edited 11 days ago by npo
Yiorgos

Αγαπητέ  FTS Συμφωνώ για την ύπαρξη διαλόγου, αν και από ένα σημείο και μετά δεν κάνει τίποτα εφόσον ο άλλος δεν κάνει διάλογο αλλά τα θέλει όλα. Θα διαφωνήσω κάθετα με την άποψή σου ότι “κλέβουμε”. Από πού και ως που η χώρα του “δεν διεκδικώ τίποτα” κλέβει εάν ανακηρύξει την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα πού δικαιούται στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη. Αυτή η ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά σε εμάς. Δεν μπορείς να κλέψεις κάτι που σου ανήκει. Η Τουρκία όμως μπορεί να κλέψει κάτι, την δική μάς ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα και προσπαθεί να το κάνει χωρίς… Read more »

Voiceofreason

Καλησπέρα. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι το άρθρο σας είναι μακροσκελές και κατά δεύτερο ότι είναι μία εκτίμηση – σωστή προφανώς – από τη δική σας οπτική. Θα έπρεπε όμως να αναφέρατε συγκεκριμένα γεγονότα για να ενισχύσετε την άποψή σας. ¨Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι δύσπιστοι αναγνώστες ως προς τις προθέσεις των συμμάχων, αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις για μια τέτοια προδοσία πέρα από το 1204 και θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από γνωστά κέντρα;¨ Προφανώς δε χρειάζεται να πάμε στο 1204 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας για να πείσουμε τους ¨δύσπιστους αναγνώστες¨ για τις… Read more »

VAGGELAS

Θα συμφωνήσω με πολλά σημεία του άρθρου σας, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, μετριοπάθειας και Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με την ιδιότητα του Κράτους μέλους στην ΕΕ, προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Αν μου επιτρέπετε θα διαφωνήσω στα εξης: 1. Στις προβλέψεις σας, δεν λαμβάνετε υπ όψη την πληθυσμιακή μεταβολή των δύο Κρατών, καταλυτικό παράγοντα σε τομείς όπως η οικονομία, επιστήμες και τεχνολογία, άμυνα κλπ. Τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο (ηλιακή σύνθεση), η σύγκριση ευνοεί κατά κράτος τη Τουρκία, η οποία τα επόμενα 20 χρόνια θα “προσθέσει” περίπου δύο “Ελλαδες”… Read more »

Greg575tpn

Καταπληκτική αναλυση ολων των θεματων, συγχαρητήρια! Κατα την αποψη μου, όποιος αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται πως διαβασε κατα 90% την απόλυτη αληθεια, δεν πιστεύω πως εχει τις βάσης για να αντιληφθεί γενικα τα θεματα των ημερων! Οσον αφορα το υπόλοιπο 10% στο άρθρο, θεωρω πως απλα ειναι αρκετα αόριστο! Ολα αυτα τα χρονια ημουν ειμαι και θελω να πιστεύω πως θα ειμαι ενθερμος υποστηρικτής της δυσης αλλα και της συνεργασιας μας με τις ΗΠΑ αλλα ενα σημειο με εκανε αρκετα σκεπτικιστή! Αυτο ειναι πως λιγους μηνες πριν και με αφορμη οχι τους αμερικανους αλλα την αλλαγη στρατηγικής των τουρκων, Οι ΗΠΑ… Read more »

Roger

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από όλα τα «τέτοιου είδους» άρθρα του συγκεκριμένου συγγραφέα, είναι ότι γράφει ένα σωρό κατεβατά και κάπου εκεί μέσα χώνει και το πραγματικό νόημα αυτόν που πραγματικά θέλει να περάσει. Στο συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι: «η χώρα είναι πιο ισχυρή όσο ποτέ, όλα αυτά που κάνει τόσες δεκαετίες η ανώτατη πολιτική ηγεσία και ελίτ της χώρας είναι μέσω σχεδίου προκειμένου να δημιουργήσουμε τετελεσμένα, οπότε ας δεχθούμε μειωμενή επήρρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα τελικά, και ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το θέμα για να προχωρήσουμε σε (συν)εκμετάλλευση» Έξυπνο,… Read more »

CKfurious

Πολλά που γράφονται στο άρθρο δεν στέκουν η είναι wishfull thinking Οι διαθεσιμότητες πολλών οπλικών συστημάτων είναι για κλάματα 1+ χρόνο κυβέρνηση τι έργο επέδειξε ώστε να διορθώσει τα απαράδεκτα? Προχώρησε τις FOS? Aλλαξε τον νομο Βενιζέλου ΤΊΠΟΤΑ Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τύπου [email protected],AB, …. Πως λοιπόν η Ελλάδα είναι ισχυρή? Αγνοείται πως τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις αφότου οι γείτονες εξήγγειλαν συμφωνία AOZ με τους Λιβύους? Εάν εξαγγελθούν ανάλογες συμφωνίες με Παλαιστινιους και Ισραηλινούς τότε να δούμε που θα κρυφτούνε μερικοί μερικοί!! Παρεπιπτόντως εάν σας διέφυγε η Αγια Σοφια έγινε Τζαμι σήμερα  Είδατε καμια αντίδραση από κάπου?? Κανένα metro κατά της Τουρκίας?? Μπορούμε να… Read more »

Kostasmirage

CK συμφωνώ 100%

Manosss

Ηρακλη δεν ξερω αν εχεις ειδικοτητα σε ΑΟΖ και θαλασσιους διεθνης κανονες….σε αυτα τα θεματα αλλοι ειδικοι εχουν γραψει και απο τα γραφωμενα τους το Συμπλεγμα Καστελοριζου εχει πληρης επειρια…..Φυσικα ειναι μεγαλο ερωτημα γιατη καμια Ελληνικη κυβερνηση δεν εχει τολμηση ανακυρηξη, οπως εχει ειπωθει οτι οι Αμερικανοι εχουν πει να μην ανακυριξουμε ΑΟΖ χωρις συννενοηση με τους Τουρκους που με τις παρουσες συνθηκες δεν γινεται…..Οπως καποιος μπορει να ρωτησει γιατη οι Τουρκοι πολεμανε το θεμα Καστελοριζου τοσο πολυ….δεν γινεται κατι, τους φοβιζει η ενοχλει…..Παντως ο τωρινος πρωθυπουργος εχει πει μονο για την υφαλοκριπιδα παμε Χαγη οποτε ειναι σαν να αποδεχομαστε… Read more »

Roger

«η Ελλάδα από την ίδρυση του κράτους, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο τώρα.» Αυτό είναι πολύ μεγάλη παπάντζα, γιατί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα κινδυνεύει σε λίγες δεκαετίες να γίνει μία χώρα με λίγους ή και χωρίς Έλληνες. Και αυτό το πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο και το δυσκολότερο, γιατί δεν μπορείς να το λύσεις με την υπογραφή μιας «σύμβασης». Και αν σήμερα ξαφνικά εφαρμόζαμε όλα τα σωστά για το θέμα, θα έπαιρνε τουλάχιστον 2 δεκαετίες μέχρι να αρχίζαμε να δούμε θετικά αποτελέσματα. Που δεν τα εφαρμόζουμε, αλλά κρύβουμε το πρόβλημα συστηματικά κάτω από το χαλί. Ενώ… Read more »

Last edited 11 days ago by Roger
ACHERON

«η Τουρκία τιμωρήθηκε με ταξιδιωτική οδηγία και αφαίρεση υπηκοότητας από 1.000.000 Τούρκους της Γερμανίας και με άλλα που δεν είναι γνωστά. »
Περισσότερα;

ACHERON

Λοιπόν,για τα «άλλα που δεν είναι γνωστά.»,θα περιμένω υπομονετικά. Αλλά για τους Τούρκους διπλο-υπηκόους,το φαινόμενο δέν είναι νέο. Πρώτη φορά,(απ΄όσο μπορώ να θυμηθώ),απασχόλησε επί υπουργείας εξωτερικών του Γιόσκα Φίσερ επί συγκυβερνήσεως σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ,1998–2005. Το φαινόμενο επανέρχεται κατά καιρούς,επειδή οἱ Τούρκοι θεωρούν την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητος ὡς ένα χρήσιμο «φαίνεσθαι»,για εξασφάλιση πλεονεκτημάτων,και όχι ὡς διαζευκτική επιλογή ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες. Έτσι,πολλοί Τούρκοι αποκτούν την γερμανική υπηκοότητα,παραμένοντας Τούρκοι στην συνείδηση,αλλά και τις συνήθειες και «αρχές»,του ισλάμ συμπεριλαμβανομένου για πολλούς. Στα σπίτια,αλλά και στα αυτοκίνητα τους,ακούν τουρκική μουσική,βλέπουν τούρκικες σειρές και δελτία ειδήσεων,και γενικώς κραοτύν τα πατροπαράδοτα… Read more »

gdmast

Ενδιαφέρον άρθρο. Σε κάποια προφανώς συμφωνώ, σε κάποια άλλα έχω επιφυλάξεις. Δεν είμαι σίγουρος για παράδειγμα ότι κάποιοι θα μας συντρέξουν, ιδίως όταν μιλάμε για Γερμανούς. Άλλωστε εκτός των Γάλλων, είχαν διάφοροι πολλές ευκαιρίες για μέτρα, κυρώσεις κ.λπ. και δεν το έκαναν. Κάτι δηλαδή πολύ πιο εύκολο και απλό από το να συνδράμουν σε θερμό επεισόδιο ή κάτι παρεμφερές. Επιπλέον ο κυρία Ε.Ε., είχε μέχρι τώρα πάρα πολλές ευκαιρίες να πάρει θέση για την ΑΟΖ και επιπλέον να διακηρύξει τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ σαν όρια της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Καθαρά και κρυστάλλινα. Όπως έγινε για παράδειγμα στον Έβρο. Όμως, μόνο… Read more »

My_name_is_Nobody

.. .. Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένας ακόμα στόχος της Τουρκίας, είναι Ο στόχος. Η Τουρκία ξέρει πως αν βγούμε από την μέση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο Ισραήλ και Αίγυπτος θα την ακολουθήσουν ή τουλάχιστον δεν θα της εναντιωθούν. Ο Ερντογάν νομίζω πως έχει διακόψει την επαφή με την λογική, από το πραξικόπημα και μετά δεν υπάρχει άνθρωπος στην Τουρκία που να μπορεί να του φέρει αντίρρηση, το πιο πιθανό δε, η αυλή του, να εντείνει τις απόψεις του υποστηρίζοντας κάθε του σκέψη χωρίς αντίλογο. Όπως σωστά γράφει ο αρθρογράφος στην τελευταία παράγραφο, το παράθυρο ευκαιρίας… Read more »

GrandTurkeyShoot

Προφανώς δεν είναι τυχαίο το timing που βγαίνει ένα αρθρο το οποίο περιγράφει μια τουρκία περιορισμένης αντιληψης που πολύ βολικά θα πέσει στην παγίδα πραγματοποιώντας καποιου είδους αυτοεκπληρούμενης προφητείας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σχολιαστουν και τα νουμερα με τις επήρειες των νησιών κτλ ή ακόμα και αν ο ιδιος ο συλλογισμός στεκεται ορθολογικά σε reality check δυο τρεις παρατηρησεις μονο Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει μια λύση που πιστεύουν ότι είναι win – win. Χωρίστε τις θαλάσσιες ζώνες όπως θα έκανε ένα δικαστήριο και να τα εκμεταλλευτούμε αυτά ΟΛΟΙ μαζί (και οι Αμερικανοί) και μην ανακοινώσετε τίποτα στον λαό, πείτε… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ  Ηρακλής Μαρδύρης, Το άρθρο είναι πολύ καλό και παραθέτει πολλά επιχειρήματα για να στηρίξει τις θέσεις σου. Θα διαφωνήσω μόνο σε ένα σημείο το οποίο έχει να κάνει με την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα της Στρογγύλης, και το δικαίωμα έκτασής ΤΩΝ και εάν πρέπει να την ανακήρυξουν και οριοθετησουν με την Κύπρο. Η Στρογγύλη έχει δικαίωμα ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας 200νμ από την γραμμή βάσης. Άσχετα με την γνώμη τής Τουρκίας και τής Αίγυπτου, η UNCLOS δίνει μέχρι 200νμ εάν υπάρχει αυτός ο χώρος (ο οποίος δεν υπάρχει στούς Οθωνους). Εάν αυτές οι δύο χώρες δεν συμφωνούν, τότε αφού υπογράψουμε συμφωνητικό… Read more »

MeAnother

To άρθρο έχει κάποια σωστά σημεία, αλλά και πολλά λανθασμένα, πχ το οτι ο μεσος Τούρκος τη βγάζει με 2.600 ευρώ (όταν το κατα κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία είναι 15χιλ δολ περίπου το 2019), ή οτι το πορτογαλικό πολιτικό σύστημα που το 2010 ομονόησε και ξεπέρασε την κρίση μέσα σε σε 3-4 χρόνια είναι λιγότερο επιτυχημένο απο το ελληνικό μεταξύ άλλων. Αλλά η πρόταση “…Ποιος θα αμφισβητήσει κατόπιν τα Ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, εκτός από τους Τούρκους; Το θέμα λύνεται de facto υπέρ μας χωρίς διαιτησίες…” ξεπερνά ακόμα και αυτά. Η ΑΟΖ είναι διμερής διαφορά μεταξύ κρατών, δεν υπάρχει de… Read more »

Geraki

Πολύ ωραίο άρθρο που νομίζω αδικείται υιοθετώντας κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η διαστρέβλωση της παρουσίας της ΑΟΖ όπως: 1) Η διεξαγωγή ερευνών φυσικών πόρων δεν επιτρέπονται βάσει των διατάξεων της Υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι ορθός ο ισχυρισμός ότι επιτρέπονται οι έρευνες επειδή δεν έχουμε ανακηρύξει …ΑΟΖ. Μου θύμισε έναν πολύ γνωστό επιστήμονα που ισχυρίστηκε ότι απαιτείται η ΑΟΖ επειδή τα ερευνητικά πλέουν πάνω στην ΑΟΖ. Άραγε στις κρίσεις με το Χόρα και κατόπιν με το Σισμίκ πιάσαμε κορόιδα τους Τούρκους που δεν διεξήγαγαν τελικά έρευνες ενώ υποτίθεται μπορούσαν αφού δεν είχαμε ΑΟΖ; Όχι, βέβαια. 2) Το μικρό τριγωνάκι δυτικά… Read more »

Andreas

Το σημείο 7 σηκώνει πολύ συζήτηση. Κατ’ αρχάς δεν διαφωνώ, αλλά κρατάω πισινή για το τι μπορεί να προκύψει. Μην μας βγει καμία Σάλπιγγα της Αποκάλυψης του Γρίβα

Kardashian

Καλησπερα σας. Πολυ καλο το αρθρο! Το θετικοτερο του συγκριτικα με το γενικοτερο υφος αρθρων αυτησ τησ εξειδικευσης, το οτι δεν δινει καποιο ιδιαιτερο σπιν η’ και στα σημεια που επιλεγει να το κανει, τουλαχιστον το κανει με τροπο που δν τον λες τοσο προσβλητικο για τους αναγνωστες του, με το να τουσ θεωρει μειωμενησ αντιληψης (οσον αφορα τις στοχευσεις κτλ).. Περαν αυτου, ενα σημειο μονο με προβληματιζει.. Και εξηγουμαι: η επιλογη τησ Ελλαδας, να μεινουμε στα ορια της αοζ οπως αυτα οριζονται απο τους ανεπισημους χαρτες και να καταληξουμε σε μια ντε φακτο αναγνωριση κτλ, προκυπτει απο τον τροπο… Read more »

Geraki

Υ.Γ. Περί αναγνώρισης κυπριακού οικοπέδου 4 να θυμίσω όμως ότι υπάρχει τουρκική navtex με όρια που περιλαμβάνουν τα κυπριακά οικόπεδα 6 και 7 όπως εμφανίζεται στον χάρτη και το γεωτρύπανο Yavuz

https://ibb.co/cwgVqc1

Last edited 11 days ago by Geraki
epampapas

Από που να αρχίσεις και που να τελείωσεις. Έχουν μπλεχτεί όλα μέσα. Από σταυροφόρους μέχρι NAVTEX. Οκ επί της ουσίας σταματήστε να καλλιεργείτε ρε παιδιά το μύθο του απομονωτισμού της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν το βλέπετε ότι ο Ερντογάν έκανε την Αγ.Σοφιά τζαμί, το πολιτικό όνειρο που ειχε από νέος τώρα γιατί απλά τώρα έχει τη μέγιστη στήριξη των πιο ισχυρών; Των ΗΠΑ και της Γερμανίας γιατί εξυπηρετεί τα ενεργειακά τους συμφέροντα στη Λιβύη, σε ένα παγκόσμιο powerplay που έχει ταχθεί εντέχνως και οικειοθελώς με τους ισχυρούς, ενώ τους Ρώσους τους έχει εγκλωβίσει (ή τον έχουν εγκλωβίσει όπως το… Read more »

Last edited 11 days ago by epampapas
Fu_Mantsu

Καλημερα. Να σε ρωτησω κατι ? Εχεις ιδια γνωση απο Πολη κ Ανατολικη Τουρκια και αν ναι εχεις συγκριτικες εικονες απο πριν και μετα Εντογαν ή και παλαιοτερη εποχες ? πχ 1980-90 και 2015 ? Διοτι εγω θυμαμαι μια Πολη των 4,5-5 εκ με ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ Δυτικο προσανατολισμο και τωρα εχει 10+ με εξισου σαφεστατο αναχρονιστικο και παρελθοντολατρικο προσανατολισμο. Τοτε κοιτουσαν προς το Λονδινο και το Παρισι τωρα κοιτουν προς Μεκκα-Μεδινα. Ποιοι επισης αποτελουν αυτα τα εξτρα 5+ εκ ? Ποσοι δυτικοι τοτε και τωρα ? Ποσοι Καταριανοι-Αραβες τοτε κ τωρα ? Μηπως εχεις εικονες των γειτονιων της Πολης ειτε ευρωπαικες… Read more »

GrandTurkeyShoot

Στο μεταξύ τον Κεμάλ δεν τον απαξιώνει, τον ενσωματώνει, τον κριτικάρει, τον προσαρμόζει, σαν μια χρήσιμη προσωπικότητα και συνεχίζει να κρατάει ότι θετικό έχει η δυτική σκέψη για τα συμφέροντα του και να το αναπτύσσει. Ο ερντογκαν ουσιαστικά συγκυβερνα με το μαφιοζικο εθνικιστικό / φασιστικό κομμα του μπαχτσελι ο οποιος παραδοξως αρχικα παθαινε υστεριες με οσα δρομολογουσαν οι ισλαμιστες. Η αρχή έγινε με το γνωστο πραξικοπημα που ουτε οι ιδιοι οι τουρκοι γνωριζουν τι παιχτηκε εκεινες τις μερες. Δυο μηνες μετα η τουρκια εισεβαλε στη συρια για πρωτη φορα καταλαμβανοντας την πολη Αλ – Μπαμπ απο το ισλαμικό κρατος. Ακολουθησαν… Read more »

npo

Δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την μουσουλμανική θρησκεία ως ενοποιητικό στοιχείο ήταν οι Κεμαλιστές επίγονοι του Κεμάλ. Κι αυτό έφερε τον Ερδογάνο.

Τα κράτη πολύ συχνά υπακούουν στις αναγκαιότητες της εποχής. Αν θέλουν να επιβιώσουν τουλάχιστον. Πιθανόν δλδ κι ο Κεμάλ αν ανασταινόταν να έκανε τα ίδια με τον Ερδογάνο.

Fu_Mantsu

100% λαθος. Η θεωρηση οτι οι διαδοχοι του Κεμαλ χρησιμοποιησαν την θρησκεια ως ενοποιητικο παραγοντα ειναι περα για περα λαθος και απολυτως ανακριβης αναγνωση του παρελθοντος. Οι Τουρκοι δεν κυνηγουσαν Χριστιανους το ’05 ουτε το’12 ουθτε το ’22 ουτε το ΄55, κυνηγουσαν Ελληνες, Αρμενιους Γαλλους, Βρετανους και Συρους. Εθνοτητες δλδ και οχι θρησκειες. Ενα Εθνος ενα Κρατος ηταν το συνθημα και η κοσμικοτητα του Κρατους μεσω του διαχωρισμου Κρατους κ θρησκειας.Αλλωστε επι δεκαετιες απο το 60 σχεδον καθε χρονο γινονταν ελεγχοι και αποπομπες μουσουλμανικων στοιχειων απο τον φερομενο ως θεμματοφυλακα του Κεμαλισμου, τον στρατο. Τα ξεχασαμε αυτα ? Χρησιμοποιησαν ομως… Read more »

npo

“τα ζηλευτα δικαιωματα για τους Πολιτες”???????

Δεν είσαι Έλληνας, έτσι δεν είναι? Ο πρόγονός σου πρέπει να είχε φάει πολύ πολύ μα πολύ ξύλο απ τον Ατατούρκο για να μην φοράει φέσι αλλά ευρωπαϊκό καπελίνο και χάζεψε όλο το σό:ϊ βλέπω.

Yannis

Στο παρελθόν δεν πήγαμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα διότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Τώρα πάλι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. Λέμε ότι κάτω από απειλές δεν πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αλλά και όταν τα πράγματα ήταν χαλαρά, σε ανύποπτο χρόνο, πάλι δε θέλαμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Περιμένουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Αναρωτιέμαι ποιες αυτές μπορεί να είναι στο μέλλον.

Yiorgos

Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ οι κατάλληλες γιατί ή Τουρκία δεν θα πάει στο δικαστήριο μόνο για την Υφαλοκρηπίδα.

Ο μόνος τρόπος είναι μετά από ένα θερμό επεισόδιο στο οποίο έχουν φάει τέτοια σφαλιάρα που τούς έχει πάει 100 χρόνια πίσω.
Αρα εμείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και να μην ασχολούμαστε με τις βλακειες που λέει η Τουρκία ή η κάθε Τουρκία.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Yannis

Αρα προκρινετε τον πολεμο (= θερμο επεισοδειο) αντι της διπλωματικης λυσης. Αν δεν ημουν Ελληνας, θα ελεγα οτι αφου αυτο θελετε, καντε το , και αν κερδισετε ΟΚ, αν χασετε παλι ΟΚ, δε με νοιαζει, το παιχνιδι ειναι μεσα στη ζωη. Επειδη ομως ειμαι Ελληνας και προβλεπω τι θα συμβει σε περιπτωση θερμου επεισοδειου, οτι και οι δυο πλευρες θα χασουν, και μαλλον εμεις περισσοτερο λογω δυσμενων γεωγραφικων συνθηκων, και οτι μετα απο θερμο επεισοδειο θα εχουν γινει καποια τετελεσμανα σε ακριτικα νησια που θα μας καθισουν με το ζορι στο τραπεζι των διαπραγματευσεων υπο ΠΟΛΥ δυσμενοτερες συνθηκες απο οτο… Read more »

Last edited 10 days ago by Yannis
Yiorgos

Αγαπητέ  Yiannis Καταρχάς επειδή έχω πάει σε πόλεμο και ξέρω τι σημαίνει δεν τον προκρίνω. Εάν πρόσεξες τι είπα θα δεις ότι οι κατάλληλες συνθήκες δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας και επεκτατισμου. Ακόμα είπα ότι η μόνη κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα είναι από θέση ισχύος, δηλαδή μετά από το τέλος ενός θερμού επεισοδίου το οποίο έχει κερδίσει. Παραδειγματος χάρη, εάν στα Ίμια η ροή των πραγμάτων ήταν διαφορετική, δηλαδή δεν υπήρχε η πολιτική ατολμία, και οι 2 βραχονησίδες είχαν προστατευθεί, και η Ελλάδα δεν υποχωρούσε από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, νομίζεις ότι η Τουρκία θα… Read more »

Alex2324

Θα συμφωνούσα σε πολλά, ΕΑΝ δεν είχε μεσολαβήσει η 10ετης οικονομική κρίση που μείωσε τονΑΕΠ μας 25%! Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας οι πολιτικοί μας και η διαφθορά μας σε τόσο μεγάλο βαθμό . Εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό η Ελλάδα ήταν σε μια τροχιά ανάπτυξης και όλα αυτά που λέτε θα ήταν πιο αξιόπιστα . Όντως δεν χρειάζεται να συγκριθούμε με την Ρεάλ, αφού δίπλα μας έχουμε τη Φενέρμπαχτσε ! Αλλά εκεί ΠΡΕΠΕΙ να συγκριθούμε εάν θελουμε να λέμε ότι είμαστε ευρωπαίοι. Εάν πάμε καλά με αυτη τη σύγκριση προφανώς και όλους τους άλλους τους έχουμε. Πρέπει να… Read more »

Mikkan

Τελευταία γίνεστε παρά πολύ καλοί
Ευχάριστο αυτό
Μπράβο σε όλους σας

dim73

Καλο συγκροτημενο το αρθρο αλλα εχω αρκετες ενστασεις … αναφορικα 1ον) Η Τουρκια δεν ειναι απομωνομενη …. Ο Δυτικος κοσμος το εκτιμα ετσι στην πιθανοτητα που η πολιτικης της να μην της βγει αλλα ο κοσμος δεν ειναι μονο η Δυση …. εχει ακουσμα και επιρροη σε αραβικα και μουσουλμανικα κρατη και ειναι στο χερι της να εδραιωση και ισχυροποιηση την λυκοφιλια της με την Ρωσια και να την προαγει πραγματικα σε μια παραγωγικη σχεση καθως και να αναπτυξη την σχεση της με την Κινα. 2ον) Η οικονομια της Τουρκιας μπορει να εχει φθινουσα πορεια και δυναμικη αλλα αυτο δικαιολογειται… Read more »

DP80

Θα συμφωνήσω με το άρθρο εν μέρη. Αυτό γιατί δεν είμαστε του πεταματού, αλλά δεν μας αγαπάνε και όλοι. Απλά θεωρώ ότι ο κύριος πάτρωνας (ΗΠΑ) τους συμφέρει μια ακόμα ποιο μεγάλη Ελλάδα για λόγους δικούς τους και με την Τουρκία κάνουν αναγκαστικά υπομονή (θυμηθείτε την κρίση στα Ίμια και το ευχαριστώ του γερμανόφιλου Σημίτη στους Αμερικανούς). Όμως χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία έχουν αντίθετα συμφέροντα με εμάς. Αυτοί κάνουν αναγκαστικά υπομονή.

Mikros-hroas

Aν γράψω την λέξη μπούρδες θα παρεξηγηθώ αλλά δεν μπορεί να γράφονται τόσες ανακρίβειες αγαπητέ Ηρακλή! Θα προτιμούσα να πάρεις το ρόπαλο σου και να χτυπήσεις τα κακώς τεκταινόμενα αλλά εσύ τα άφησες στην άκρη όλα! Το πρόβλημα της ΑΟΖ το ξέρουμε εδώ και χρόνια τότε γιατί δεν το κάναμε όταν ήμαστε ισχυροί με ισχυρή οικονομία και το αφήσαμε να σέρνετε; Όπως αφήσαμε να σέρνετε το θέμα των 12 μιλίων και τόσα άλλα. Κάναμε ναι ή όχι τους κουτούς και τους βλάκες για να μην στενοχωρήσουμε την Τουρκία; Ούτε πολεμική βιομηχανία έχουμε, ούτε ισχυροί είμαστε και το ξέρεις. Ο Ερτνογάν… Read more »

Genesis

Πολύ ενημερωτικό το άρθρο ακόμη και αν κάποιος έχει διαφωνίες σε συμπεράσματα και απόψεις. Τέτοιου είδους ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται ευρύτερα.

agregorio

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Καλά δομημένο, αλλά με αρκετές υποθέσεις. Μακάρι να ισχύουν. Φαίνεται λογικό να ισχύουν μιας και τα συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από ορθολογική σκέψη. Δεν ξέρω αν όντως στοχεύουμε στη ντε φάκτο αναγνώριση της ΑΟΖ μας. Δεν μπορώ και να αποκλείσω την υπόθεση που κάνει ο συγγραφέας του άρθρου όμως! Το ίδιο ισχύει αναφορικά και με την υπόθεση παροχής πολλαπλασιαστών δύναμης, όπως αυτοί αναφέρονται. Σίγουρα είναι σκέψεις δομημένες και δίνουν μια άποψη από διαφορετική ωτική γωνιά, όχι τόσο συνηθισμένη. Όπως και να έχει ο καιρός θα δείξει…

Voiceofreason

Καλησπέρα και πάλι. ¨Με λίγη προσοχή, ΜΑΤ σε τρεις κινήσεις¨ Για να μπορέσεις να κάνεις ΜΑΤ θα πρέπει να παίζεις σκάκι, ένα παιχνίδι με στρατηγική στο οποίο πρέπει να προβλέψεις τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου. Από το 1974 και μετά δεν έχουμε δείξει ότι μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική με στρατηγικές κινήσεις. Μάλλον το αγαπημένο παιχνίδι της εξωτερικής μας πολιτικής είναι το τάβλι, στο οποίο υπάρχουν ζάρια και είναι καθαρά θέμα τύχης. Κοινώς τα αφήνουμε όλα στην τύχη. Από το 1974 και για 46 χρόνια έχουμε αγκαλιάσει το Διεθνές Δίκαιο τόσο σφιχτά που δεν το αφήνουμε να φύγει. Δεν έχουμε… Read more »

Kyzikos

Στο κατεβατό που διάβασα, το μόνο που δεν αναφέρθηκε είναι ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», ξέρετε αυτοί που το ’15 θα μας πέταγαν από το EURO «προσωρινά» και εξοπλίζουν την Τουρκία με υποβρύχια τελευταίου τύπου. Είναι επίσης αυτοί που πριν 6 μήνες στην συνάντηση για το Λιβύη, που λόγω του Τουρκολιβυϊκού μας θίγει άμεσα, μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες και δεν δέχτηκαν την απομονωμένη Τουρκία, ή μήπως το ανάποδο; Έχει πολλά «πονηρά» σημεία το άρθρο, δεν μπορώ να σταθώ σε όλα. Θα πω δύο – τρία. (1) Κυρώσεις: Η Κυπριακή δημοκρατία, που ως πιο μικρό κράτος χωρίς στρατιωτικές δυνατότητες, χρήζει… Read more »

npo

Μπράβο ρε φίλε. Σαν να λέμε πως είμαστε και κερατωμένοι και δαρμένοι κι επιπλέον πρέπει να πούμε κι ευχαριστώ.

Scalp_eg

Ποτε δεν καταλαβα γιατι το θεμα με τα θαλασσια οικοπεδα και τις αοζ, δεν το συνδεσαμε σαν ελληνισμος με την επιλυση του κυπριακου, Μηπως γιατι αθηνα και λευκωσια στην πραγματικοτητα δεν εχουμε ποτε απολυτη ταυτηση αποψεων? Μηπως γιατι ποτε εμεις οι ελληνες (βαζω και τον ευατο μου μεσα) δεν αγαπησαμε πραγματικα την κυπρο και την νοιωθουμε σαν κατι συγγενικο μεν αλλα διαφορετικο απο μας οποτε και δεν μας πολυνοιαζει? Νοιωθω την αναγκη να απολογηθω στους κυπριους γιατι για μενα ειναι κατι σαν τους κρητικους δεν τους νοιωθω σαν ξεχωριστο κρατος (τυπικα βεβαιως ειναι) αρα γιατι να μην καναμε σαν ελλαδα… Read more »

Last edited 11 days ago by Scalp_eg
npo

Δεν είναι δυνατόν.. Ρε Σκάλπ. χάζεψες κι εσύ?

Τίποτα δεν θα σου δώσουν, κι ακόμα κι αν σου δώσουν θα στο δώσουν για να στο πάρουν αργότερα. Γιατί λες δεν δέχονται να φύγουν τα στρατεύματά τους απ την Κύπρο?

Θεέ μου. δεν την πιστεύω όση αφέλεια…

Yannis

Γιατί λες δεν δέχονται να φύγουν τα στρατεύματά τους απ την Κύπρο?

Οσο και αν σου φαινεται παραξενο, αν ρωτησεις ενα μεσο Τουρκο, θα σου πει: “Διοτι δεν εμπιστευομαστε τους Ελληνες”. Ναι, ναι, κ’ομως…

dimitrisx

Ξεκίνησε το μασάζ της κοινής γνώμης! Πρώτα ο Ντόκος, μετά η κ.Μπακογιάννη. Να ρωτήσω, η Φορμόζα έχει πλήρη επήρεια ή όχι έναντι της ηπειρωτικής Κίνας; Τα Φώκλαντ;

Orion

comment imagecomment imagecomment image

Μια μικρή βοήθεια για κάποιους που εκτός από τις παραβιάσεις, συνήθισαν και τις πολλές “Μακεδονίες”…

nigozs

Πολύ καλό άρθρο με δόμηση που περιλαμβάνει αρκετά δεδομένα. Όμως: Οι Οθωνοί, λόγω εγγύτητας με την Αλβανία έχουν αυτό τον περιορισμό που αναφέρετε (όπως ακριβώς τα νησιά του Α. Αιγαίου στην πλευρά με τα σύνορα της Τουρκίας). Η Τυνησία δεν έχω εντοπίσει πότε ακριβώς παραχώρησε βάση στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκτός και αν μιλάμε για παραχώρηση άφιξης/διέλευσης προς Λιβύη. Έχω πει πολλές φορές ότι θα έπρεπε, όπως έχει κάνει και η Τουρκία στην Μαύρη θαλασσα, να ανακυρηξουμε 12ν.μ ως χωρικά ύδατα στο Ιόνιο (τουλάχιστον) ! Τέλος, αναρωτιέμαι πόσα δις παίρνει από το Κατάρ και άλλα πόσα έχει ήδη πάρει από… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

218
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Και αναδρομικά και καταδρομικά δεν γίνεται (κλεμμένο)

O τίτλος δεν είναι δικός μας. Ομολογούμε πως τον «δανειστήκαμε» από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, και μια ανάρτησή του στο Facebook.https://www.facebook.com/andreas.petroulakis/posts/10157784710752933Πριν λίγες μέρες,...

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

 Τελικά η προσπάθεια και οι χιλιάδες εργατοώρες που έχει δαπανήσει το Υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό στις διαπραγματεύσεις για τις [email protected] Helleniques (συνεχίζουμε...
- Advertisement -