Ο Μάτις πιέζει το Κογκρέσο να μην απαγορεύσει την εξαγωγή του F-35 στη Τουρκία

7
1344

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ζήτησε από το Κογκρέσο να μην απαγορεύσει την εξαγωγή του F-35 στη Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400.

Σε σχετική επιστολή του, ο Μάτις επικαλείται προβλήματα στην αλυσίδα προμήθειας των αεροσκαφών σε περίπτωση που η Τουρκία αποβληθεί από το πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους και καθυστέρηση στις παραδόσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μάτις υπενθύμισε στο Κογκρέσο πως η Τουρκία έχει επενδύσει $1,25 δισ. στο πρόγραμμα του F-35 και τουλάχιστον 10 τουρκικές εταιρίες έχουν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο. Η αποπομπή της Τουρκίας θα σήμαινε καθυστέρηση στη παράδοση 50-75 αεροσκαφών και θα απαιτούνταν 18-24 μήνες για να βρεθούν από άλλη πηγή τα απάρτια που κατασκευάζονται στη Τουρκία.

Παράλληλα ο Μάτις είπε στην επιστολή του πως καταλαβαίνει την ανησυχία του Κογκρέσου για την ολοκληρωτική μεταστροφή του καθεστώτος Ερντογάν και την επιρροή που αυτό έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση Τραμπ, πιέζει την Άγκυρα για όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και την αγορά των S-400.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οταν το πολιτικο μάρκετινγκ πιανει τοπο. Ολοι οι υψηλοβαθμοι αμερικανοι στρατιωτικοι σε θέσεις προμηθειων βρισκουν καλοπληρωμενες θεσεις στον ιδιωτικό τομεα αφου αποστρατευτουν. Μαλλον ο εν λογω κυριος εχει εξασφαλίσει το μελλον του στην μετα τραμπ εποχή.

    • Προσωπικά αμφιβάλλω πως αυτή είναι η αιτία, ο Μάτις αποστρατεύτηκε 5 χρόνια πριν και έχει ήδη εργαστεί σε διάφορες εταιρείες. Μάλλον πιο πολύ ανησυχεί για τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που θα επέφερε ακύρωση της τουρκικής παραγγελίας παρά για τη μελλοντική του θέση.

      • Σωστοτατη παρατηρηση για να μαι ειλικρινης δεν το ηξερα!Αλλα και παλι δεν μου φαινεται τοσο εθνικο οσο βιομηχανικο συμφερον και κολλημα της παλαιας γενιας στην γεοπολιτικη σκεψη που θεωρουν την Τουρκια αναντικαταστατη με αποτελεσμα αυτη να αποθρασυνεται ακομα περισσοτερο.

  2. Σωστοτατη παρατηρηση για να μαι ειλικρινης δεν το ηξερα!Αλλα και παλι δεν μου φαινεται τοσο εθνικο οσο βιομηχανικο συμφερον και κολλημα της παλαιας γενιας στην γεοπολιτικη σκεψη που θεωρουν την Τουρκια αναντικαταστατη με αποτελεσμα αυτη να αποθρασυνεται ακομα περισσοτερο.

  3. Από το “πιέζει το Κογκρέσο” έως ότου το Κογκρέσο να πάρει πίσω τον νόμο, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

    Η ΠΤΗΣΗ είχε δίκιο που έλεγε ότι αυτή η υπόθεση θα κρατήσει αρκετούς μήνες μέχρι να ξέρουμε τι θα συμβεί…

Comments are closed.