Ο Μάττις ορίζει προθεσμία 30 ημερών για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη!

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη εντός 30 ημερών, επιδιώκοντας το τέλος του βομβαρδισμού της χώρα από τον αραβικό συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία με την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν. Σκοπός είναι η διαπραγμάτευση ειρήνης.

Ο εν λόγω συνασπισμός επιδιώκει να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης στην πρωτεύουσα της Σανάα, που αυτή τη στιγμή έχει καταληφθεί από τους Χούθι.

Οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες, υποστήριξη βοήθεια για στοχοποίηση και εκπαίδευση, καθώς και εναέριο ανεφοδιασμό για τις αεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά η στήριξη της προεδρίας Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και τον συγκεκριμένο πόλεμο έχει φέρει όλο και μεγαλύτερη αρνητική δημοσιότητα εξ αιτίας του αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων.

Μάλιστα, μία πρόσφατη αεροπορική επίθεση με την χρήση πυρομαχικού αμερικανικής κατασκευής, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 μαθητών φέτος το καλοκαίρι και προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον.

Στα πλαίσια αυτά, ο Μάττις δήλωσε τα εξής: «Η πιο μακροπρόθεσμη λύση – και μακροπρόθεσμα, εννοώ 30 μέρες από τώρα – (είναι ότι) θέλουμε να δούμε όλους του αντιμαχόμενους γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για ειρήνη με βάση μια κατάπαυση του πυρός, αρχικά απομάκρυνση των στρατευμάτων από τα σύνορα και έπειτα με βάση τη διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών ώστε να επιτραπεί στον Ειδικό Απεσταλμένο Μάρτιν Γκρίφιθς να συγκεντρώσει εκπρόσωπους των αντιμαχόμενων στη Σουηδία και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Μάττις επέμεινε ότι διαχωρίζει την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι από την κατάσταση στην Υεμένη, υπερασπιζόμενος την παροχή εκπαίδευσης στις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζοντάς ότι πρόκειται για παραγωγικές προσπάθειες για την μείωση των παράπλευρων απωλειών.

Επίσης υποβάθμισε την υποστήριξή σε παροχή εναέρδιου ανεφοδιασμού σημειώνοντας ότι οι Η.Π.Α. Παρείχαν «λιγότερο από το 20 τοις εκατό» των ανεφοδιασμών των αεροσκαφών του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Ας σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο military.com, μέχρι τις 31 Αυγούστου, αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού πραγματοποίησαν περίπου 3.000 αποστολές μεταδίδοντας 92,3 εκατομμύρια λίβρες καυσίμων σε μαχητικά του συνασπισμού για επιχειρήσεις στην Υεμένη από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση το 2015.

Όπως τόνισε ο Μάττις, η κατάπαυση του πυρός ως μέρος των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί πραγματικά αυτό το ζήτημα. Επισήμανε δε πως το ότι οι βόμβες που πέφτουν έχουν βελτιωμένη ακρίβεια δεν αναιρεί το γεγονός ότι γίνεται πόλεμος.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η προθεσμία του Μάττις έρχεται παράλληλα με άλλη παρόμοια προθεσμία και από το υπουργείο Εξωτερικών που έχει αρχίσει να πιέζει για ένα αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα ια ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εντός του Νοεμβρίου .

Ιδιαίτερα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Τρίτη δημόσια τις αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του συνασπισμού να σταματήσουν σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης.

Ο Μάττις εξέφρασε την ελπίδα ότι ο σαουδαραβικός συνασπισμός – ο οποίος περιλαμβάνει και τις δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – είναι έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός. Οι Χούθις όμως – και οι σπόνσορές τους στην Τεχεράνη – παραμένουν βασικό ερωτηματικό σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ΟΗΕ επιχείρησε να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η αντιπροσωπεία του Χούθι δεν εμφανίστηκε ποτέ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
TGD
Member
TGD

Μπα, δεν βλέπω να πετύχει τίποτα. Τα “σύνορα” ανάμεσα στις παρατάξεις σήμερα είναι τα ίδια με αυτά που χόρζαν την “βόρεια” από τη “νότια” Υεμένη, και ίδια με τα σύνορα που χώριζαν τα βασίλεια της περιοχής πριν από 2000 χρόνια. Οι φατρίες ενδύονται άλλα ενδύματα -θρησκευτικά, πολιτικά- αλλά είναι εκεί.