20.2 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;

- Advertisement -

Μερικά ερωτήματα έχουν απαντήσεις που δεν είναι πάντα προφανείς. Σχεδόν το σύνολο των αναγνωστών μας ή μη, θα ψέγουν την τουρκική απόφαση να θέσουν σε κίνδυνο την προμήθεια των F-35A, προκειμένου να παραλάβουν τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Αν αφήσουμε στην άκρη θέματα διπλωματίας, γεωπολιτικής και στρατηγικής, είναι λανθασμένη η τουρκική απόφαση να αγοράσει τους S-400, και μετά να επιμείνουν σε αυτή, ενώ τελικά δεν θα πάρουν F-35A; Δυστυχώς, μπορεί να είναι πολλά, αλλά οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι. Κι αν θέλετε την άποψή μας, ίσως η απόφασή τους να είναι η σωστότερη για την Τουρκία! Ασχέτως αν βολεύει και την Ελλάδα, γιατί δεν θα πάρουν τελικά τα F-35A!

ΑΠΟΨΗ: Mήπως η Τουρκία απλά δεν θέλει πλέον τα F-35 και κάνει ότι κάνει;


 
Ας ξεκινήσουμε τον συλλογισμό μας ανάποδα, υποθέτοντας πως η Τουρκία παραλάμβανε τα F-35A, και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τους S-400. Ακόμη κι αν αγόραζε το σύνολο των αεροσκαφών που την ενδιαφέρουν, δηλαδή 100 μαχητικά, και πάλι η δύναμη αυτή δεν θα ήταν αρκετή προκειμένου να καταφέρει να καταστρέψει τις ελληνικές υποδομές και να αποφύγει μια ελληνική αντεπίθεση. Επίσης, όσο κρυφά και να είχε ξεκινήσει προετοιμασίες ενός πρώτου πλήγματος, και πάλι θα ήταν αμφίβολο να βρει τα ελληνικά μαχητικά στα shelter τους. Τα τελευταία θα ήταν σε άγνωστες θέσεις διασποράς, είτε στον αέρα, φορτωμένα με βόμβες και πυραύλους αέρος-αέρος, καθοδόν για τις δικές τους βάσεις. Επίσης, όπως πολλάκις έχουμε γράψει, στο πυκνό και κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου, κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αόρατος για πολύ καιρό, είτε είναι 5ης γενιάς, 6ης ή 7ης μαχητικό.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, αλλά στατιστικά κάποια στιγμή θα έβγαινε από αυτή. Συνεπώς και η Ελλάδα θα αγόραζε με την σειρά της 20, 40 ή 60 μαχητικά νέας γενιάς, το πιθανότερο θα ήταν να είναι F-35A. Άρα και οι Έλληνες θα είχαν την δυνατότητα προσβολής σημαντικών στόχων στην τουρκική ενδοχώρα. Ιστορικά πάντα μιλώντας, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την τουρκική επιθετικότητα ήταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μιας από τις καλύτερες του ΝΑΤΟ, με πιλότους που σε όλες τις ασκήσεις πρώτευαν, πρωτεύουν ή θα πρωτεύουν. Η ΠΑ έχει την κουλτούρα του καλύτερου, κι αυτή δεν την έχει χάσει ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Τούρκοι πιλότοι δεν αξίζουν, το αντίθετο, είναι πολύ καλοί, αλλά το ίδιο άξιζαν οι Σύριοι και Αιγύπτιοι πιλότοι το 1967, 1973, 1982 κοκ. Το δε 1967 είχαν και πολύ καλύτερα αεροπλάνα, αλλά τελικά νίκησε το Ισραήλ. Μια επικράτηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα σήμαινε ήττα τεραστίων διαστάσεων για την Τουρκία, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Αιγαίου.

Αν S-400 evet, F-35 yok;


 
Μπορεί κάποιο να μειδιούν, αλλά αυτή ήταν ανέκαθεν η κατάσταση στο Αιγαίο. Η ΠΑ πάντα ήταν ο καταλυτικός παράγοντας σε μια σύγκρουση πάνω από το Αιγαίο. Φυσικά έχουμε εξαίρετο ΠΝ και ικανό ΣΞ, αλλά η ΠΑ ήταν αυτή που θα έγερνε την πλάστιγγα σε μια ενδεχόμενη σύρραξη. Η “τιμωρητική” της ικανότητα ήταν τέτοια που ποτέ, σε κανένα θερμό επεισόδιο η Τουρκία δεν τόλμησε να περάσει την λεπτή γραμμή που μας χωρίζει από την παράνοια. Μελέτη της CIA στο παρελθόν είχε αποδείξει πως η αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ ήταν τόση που η κάθε σύγκρουση στο Αιγαίο ήταν από αμφίρροπη μέχρι νικηφόρα για την Ελλάδα. Το τι σημαίνει νίκη σε μια σκληρή σύγκρουση με τεράστιο όγκο πυρών, σε περιορισμένο χώρο δεν γνωρίζουμε, αλλά η Τουρκία κινδύνευε με την επιστροφή της στην “λίθινη” εποχή.
Όταν λοιπόν η αγορά αεροσκαφών πέμπτης γενιάς δεν είναι σίγουρο πως θα φέρει την νίκη, ή έστω να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες, τότε μπαίνει σε λειτουργία ένα πιο “σίγουρο” σχέδιο. Κάτι που δεν είπαμε προηγουμένως, είναι πως η Τουρκία στερούνταν για δεκαετίες ενός αξιόπιστου αντιαεροπορικού δικτύου. Μόλις τα τελευταία χρόνια απέκτησε συστήματα HAWK, κάτι που όμως ο Ελληνικός Στρατός τα διέθετε εδώ και δεκαετίες. Κι όχι μόνο τα διέθετε, αλλά σε όλες τις ασκήσεις κατάφερνε να προκαλεί τεράστιες απώλειες στις εικονικές εχθρικές δυνάμεις. Στους HAWK προστέθηκαν αργότερα και συστήματα PATRIOT, τα οποία σε συνδυασμό με το πλήθος των Α/Α της Ελλάδας δημιουργούσαν ένα φονικό πλέγμα στο Αιγαίο.
Αντίθετα η Τουρκία δεν είχε ποτέ εφεδρείες. Αν τα ελληνικά βομβαρδιστικά δεν αναχαιτίζονταν εγκαίρως πάνω από Αιγαίο, το μόνο που τα περιόριζε πάνω από την Τουρκία ήταν τα καύσιμα που μετέφεραν. Οι τουρκικές πυροβολαρχίες HAWK ακόμη κι αν έκαναν την όποια δουλειά τους, δεν μπορούσαν να κλείσουν το αχανές μέτωπο. Η ανάγκη αγοράς ενός συστήματος μεγάλης ακτίνας δράσης ήταν ανέκαθεν περισσότερο από υποχρεωτική. Το θέμα ήταν πως η Δύση (δηλαδή οι ΗΠΑ) ουδέποτε πρόσφεραν ένα αξιόλογο σύστημα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα L-LORAMIDS κατέληξε αρχικά στην Κίνα (με ένα σύστημα αντίστοιχο του S-300) και μετά στην Ρωσία με τους S-400.

Ο Ερντογάν τα’ χει S-400;


 
Το Α/Α σύστημα S-400 είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτή την στιγμή η Ρωσία στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλης ακτίνας δράσης σήμερα. Η Ρωσία, που έχει κληρονομήσει την μεγάλη εμπειρία της Σοβιετικής Ένωσης σε Α/Α συστήματα σήμερα έχει δημιουργήσει ένα εξαίρετο σύστημα, με προηγμένες δυνατότητες αποκάλυψης στόχων, αντιβαλλιστικές δυνατότητες, αλλά και ικανότητα απαγόρευσης πτήσεων σε μια τεράστια περιοχή. Οι πύραυλοι του συστήματος, ανάλογα με την έκδοση, μπορούν να έχουν εμβέλεια από 75 μέχρι 400 χιλιόμετρα, μια πραγματικά απίστευτα μεγάλη ακτίνα δράσης. Φυσικά κανείς χρήστης δεν θα έχει αποκλειστικά τους πανάκριβους πυραύλους των 400 χιλιομέτρων, παρά μόνο ελάχιστους για συγκεκριμένη χρήση. Άλλωστε, “πεφωτισμένα” sites που ισχυρίζονται πως η Τανάγρα θα καταστή μη επιχειρησιακή λόγω S-400, ξεχνούν τις εδαφικές εξάρσεις και την καμπυλότητα της γης. Αυτό βέβαια ξεπερνιέται αν πιστέψουμε πως η γη είναι επίπεδη…
To σίγουρο είναι πως μεγάλες περιοχές της τουρκικής ενδοχώρας θα γίνουν μη προσβάσιμα σε μεγάλο μέρος των επιχειρησιακών σχεδίων της ΠΑ. Για παράδειγμα, η άφεση όπλων το JDAM/JSOW από μεγάλο ύψος θα είναι αδύνατη, και τα ελληνικά μαχητικά θα πρέπει να ακολουθούν και πάλι τακτικές Hi-Lo-Hi για την προσέγγιση στους στόχους. Αυτό και μόνο είναι ικανό να αλλάξει άρδην τις δυνατότητες ανταποδοτικού πλήγματος της ΠΑ, και να την αναγκάσει να χρησιμοποιεί μόνο τα περιορισμένα όπλα stand-off που διαθέτει (συγκεκριμένα μόνο τα SCALP EG), ή να αναγκάσει τα μαχητικά να πλησιάσουν σε χαμηλό ύψος σε περιοχές που θα καλύπτονται από άλλα συστήματα (πχ HAWK).

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες


 
Η επιλογή λοιπόν της Τουρκίας δεν διαφέρει από αυτή της Κύπρου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αγόρασε τους S-300. Τότε η Κύπρος θέλησε να “ακυρώσει” την τουρκική αεροπορία, χωρίς να αποκτήσει η ίδια αεροπορία, με την αγορά των S-300. Οι τουρκικές δυνάμεις στο νησί θα “καταναλώνονταν” σε λίγες ώρες από μια ισχυρή Εθνική Φρουρά, αφού οι πρώτες δεν θα κατάφερναν να συγκρατήσουν τις κυπριακές δυνάμεις χωρίς αεροπορική κάλυψη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία απείλησε με πόλεμο, αφού οι S-300 στο νησί θα σήμαινε μια Κύπρος που δεν θα φοβόταν την Τουρκία. Τελικά οι πύραυλοι κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα, για να εγκατασταθούν στο Ηράκλειο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Αν λοιπόν σκεφτούμε out of the box, η αγορά των S-400 είναι μια εξαίρετη κίνηση “ακύρωσης” της απειλής της ΠΑ. Όχι συνολική ακύρωση, αλλά είναι μια αντιμετώπιση της απειλής που παρουσιάζει, ειδικά σε “τιμωρητικές” αποστολές σε στρατιωτικές υποδομές εντός της τουρκικής ενδοχώρας που είναι και οι πλέον δύσκολες να αντιμετωπιστούν.
Και αν συμβεί ταυτόχρονα η προμήθεια S-400/F-35A;
Τόσο το καλύτερο φυσικά για την Τουρκία. Το σημαντικότερο και πάλι θα είναι πως η Τουρκία θα έχει βρει πιθανότατα τρόπο αντιμετώπισης των μελλοντικών ελληνικών F-35A/B. Οι S-400 έχουν ικανότητα αποκάλυψης στόχων με πολύ μικρό ίχνος, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσαν να “ασκηθούν” χωρίς περιορισμούς με το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή με το F-35.

Διοικητής USAFE: Κίνδυνος για το NATO η αγορά των S-400 από τη Τουρκία


 
Το τελευταίο θα μπορούσε να “χαρτογραφηθεί” απόλυτα από το προηγμένο ρωσικό σύστημα, και αργά αλλά σταθερά, να δημιουργούσε αλγόριθμους εντοπισμού, και γιατί όχι, και κατάρριψης του πλέον επίφοβου επιθετικού αεροσκάφους του δυτικού οπλοστασίου. Και θα ήταν η Τουρκία η μόνη χώρα που θα είχε το δηλητήριο (F-35) αλλά και το αντίδοτο (S-400)! Το πρόβλημα της Δύσης και των ΗΠΑ είναι πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ρωσική βοήθεια, συνεπώς η Ρωσία θα είχε το αντίδοτο στο F-35A. Αυτή η σκέψη έχει παγώσει το ΝΑΤΟ και τους επιτελείς του, και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση παραλαβής και των δυο συστημάτων.
Τελικά, καλά έκαναν οι Τούρκοι;
Η κάθε απόφαση έχει και τις δικές της αναγνώσεις. Σίγουρα δεν χάνουν πάντως αν δεν παραλάβουν τα F-35A. Δεν στερούνται όπλων πρώτης και αιφνιδιαστικής επίθεσης, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Οι Yildirim/BORA μπορούν να στερούνται ακρίβειας αλλά έχουν τεράστια ακτίνα δράσης. Οι SOM κατασκευάζονται στην Τουρκία συνεπώς μπορούν να διαθέτουν εκατοντάδες και να μην το ξέρουμε. Τα ΑΝΚΑ/Bayraktar είναι επίσης ένας τρομερός κίνδυνος από μόνα τους, ειδικά για το ΠΝ. Αυτό που χρειάζονται είναι ένα σύστημα σαν το S-400, προκειμένου να πετύχουν όσα περιγράψαμε παραπάνω.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


 
Κάτι που δεν αναλύσαμε επαρκώς είναι οι αντιβαλλιστικές δυνατότητες του S-400. Μπορεί η Ελλάδα να μην διαθέτει (οι ATACMS έχουν τακτική χρήση), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει. Επίσης, βαλλιστικούς πυραύλους διαθέτουν άλλοι γείτονες, όπως η Αρμενία, η Συρία, το Ιράν, ενώ χάρη στους τελευταίους “τσαμπουκάδες” του Ερντογάν, κίνδυνο αποτελούν και οι ισραηλινοί πύραυλοι.
Καθώς η Τουρκία αναδύεται σε μια περιφερειακή υπερδύναμη, η σύμπλευσή της με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ αποκτά περιορισμένη αξία πλέον για τα συμφέροντα της χώρας. Το F-35 θα έδινε πλεονεκτήματα, που όμως οι Τούρκοι ήδη έχουν. Επίσης, οι S-400 είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την άμυνα της χώρας. Συνεπώς η απάντηση ίσως να μην είναι ένα ξερό ΝΑΙ ή ΌΧΙ, αλλά “οι Τούρκοι δεν είναι τρελοί, και σίγουρα δεν είναι ηλίθιοι“.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desert_Falcon
Desert Falcon (re-branded from Giorgos)
2 years ago

Ουαου που θα ελεγε και ο Βαρουφακης, φοβερο αρθρο!!!

p270
Παναγιωτης
2 years ago

ας πούμε ότι οι τουρκια δεν παίρνει τα F35 (δύσκολο το βλέπω) και αγοράσουμε εμείς έστω και 20 σε πόσο δύσκολη θέση θα έρθει η αεράμυνα τις τουρκιας σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα;

ΚΚ
ΚΚ
2 years ago

Σε καθόλου δύσκολη θέση γιατί το δόγμα της Ελλάδας είναι καθαρά αμυντικό κ όχι επιθετικό όπως της Τουρκίας. Επίσης η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ επιθετική ενέργεια αν δε8ειναι σίγουρη ότι θα κερδίσει.

ariseagle
Member
ariseagle (@ariseagle)
2 years ago

Αν πάρουν S-400, τότε γίνεται επιτακτική ανάγκη το F-35 για την Π.Α….

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  ariseagle

σωστό εκεί πάμε αν επαληθευθεί το άρρο

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

Αν η τουρκική νομενκλατούρα έχει αποφασίσει την αλλαγή στρατοπέδου, ήτοι την εγκατάλειψη της Δύσης, κάτι για το οποίο θα μου επιτρέψετε να έχω τις επιφυλάξεις μου…., τότε το άρθρο ισχύει 100%.

Thras
Active Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  sotbak

Από τις τελευταίες κινήσεις μοιάζει να έχει επιλέξει την σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά όχι με τη Δύση. Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια προσεταιρισμού της ΕΕ, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είνια στην καλύτερη φάση τους.
Οι Γερμανοί φαίνεται να μην εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους παιδί (Τουρκία) και την τελευταί εβδομάδα έχω διαβάσει 2-3 άρθρα σε ευρωπαϊκά site που προβάλλον την σημαντικότητα της Τουρκίας και τη μεγάλη σημασία να μην εκτροχιαστεί η τουρκική οικονομία… Το παιχνίδι ακόμα είνια σε εξέλιξη!

Δημήτρης
Δημήτρης
2 years ago

Διαφωνώ μ’ αυτή τη κατα τ’ άλλα ενδιαφέρουσα λογική γιατί καταρχήν υπήρξε πρόσφατα μάλιστα εναλλακτική επιλογή “συμβατή” με τα F-35A:
https://www.ptisidiastima.com/us-wants-to-sell-patriots-to-turkey-instead-buying-s400/
“Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν Patriot στην Τουρκία για να ακυρώσει τους S-400”
Κατά δεύτερο λόγο το εμπάργκο αφορά και ανταλλακτικά που δεν μπορούν να κατασκευαστούν τοπικά οπότε τίθεται θέμα υποστήριξης των υφιστάμενων F-16. Αναρωτιέμαι αν τα όποια πλεονακτήματα των S-400 απέναντι στους Patriot είναι αρκετά ώστε να θέσουν θέμα υποστήριξης του κορμού της τουρκικής αεροπορίας.

Scalp_eg
tagg
2 years ago

Πρωτα απο ολα ειναι θεμα οικονομικο, αν θελαν 12-15 δις $ μαζι με την υποστηριξη για 100 φ35
τωρα με την κατρακυλα του νομισματος θελουν 25+
Ασε που το ισραηλινο λομπυ δε θα επετρεπε ποτε να εχει το ισραηλ λιγοτερα φ 35 απο αυτους
Οποτε και λεφτα να υπηρχαν τα 100+32 φ 35 ηταν ιστοριες για αγριους (εσωτερικη καταναλωση)
Οι Σ 400 να κοστισουν 3-4 δις και ο πουτιν τους δινει και δανειο και τους χτιζει και πυρινικο εργοστασιο

Abuz
2 years ago

καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε ακόμη και το όνειρο της ανεξαρτησίας και θέλει να φτάσει στην Τουρκία. f 35 δεν έχει σημασία γιατί tfx δεν πρέπει να είναι f 35. γιατί το f 35 θα είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα λειτουργήσει.

VAGGELAS
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
2 years ago

Ας μην ξεχνάμε ότι το ερώτημα που θέτει το άρθρο είναι ξεκάθαρο……F-35 η S-400 λαμβάνοντας υπ όψιν μόνο στρατιωτικές παραμέτρους και αποκλείοντας διπλωματικούς, γεωστρατηγικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Με όλο το σεβασμό πιστεύω ότι η πλάστιγγα γέρνει καταλυτικά υπέρ του μαχητικού, το οποίο σε ρόλο DCA μπορεί να καλύψει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη S-400, ενώ το τελευταίο δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σε κρούση, Η/Π κλπ. Κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε απο Α/Α, αντιθέτως πολλοί κρίθηκαν στον αέρα.
Επίσης η φράση σε ένα σημείο του άρθρου ότι η Τουρκία έχει επιλέξει σωστά και ταυτόχρονα αυτή η επιλογή βολεύει την Ελλάδα αποτελεί έξω ορισμού σχήμα οξύμωρο για ευνόητους λόγους. Επίσης να μου επιτραπει να διαφωνήσω με τη ρεαλιστική πιθανότητα της πρακτικής να διατηρείται στον αέρα μεγάλος αριθμός μαχητικών της ΠΑ και μάλιστα καθ οδον προς τους στόχους τους, κάτι που αν μη τι άλλο θα προϋπέθετε ασφαλή εκτίμηση η γνώση του χρόνου προσβολής απο την ΤΑ. Σημειώνοντας ότι δεν είμαι ειδικός και με απόλυτο σεβασμό καταθέτω τις απόψεις μου, ευχαριστώντας για ακόμα για τη φιλοξενία.

Nicolas
Nicolas (@nicolas)
2 years ago

” Κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε απο Α/Α”: Το απεδειξαν οι Ισραηλινοι με την επιχειρηση mole cricket 19. κατεστρεψαν ενα απο τα πιο πυκνα και συγχρονα δικτυα αεραμυνας της εποχης το ιδιο και οι αμερικανοι το ’91 στο Ιρακ το οποιο ειχε πολυστρωματικη ομπρελα εκσυγχρονισμενη με γαλλικοσυστημα διοικησης και ελεγχου. Η αυστηρη ιεραρχια των κεπ τους ηταν και η αδυναμια τους αφου εαν κατεστρεφες ενα πχ ρανταρ τα υπολοιπα κλιμακια δεν μπορουσαν να λειτουργησουν αποτελεσματικα

G...
G
2 years ago
Reply to  nicolas

Επιπλέον μιλαμε για το ς400 λες και ειναι το πιο φοβερο και άτρωτο Α/Α που εχει δει η ανθρωπότητα. Που εχει αποδείξει την αξια του? Στην συρια την μια ηταν κλειστο την αλλη δεν ηταν ανοιχτο κτλ κτλ.θα δουμε σε κανα βίντεο να τρωει πυραυλο (οπως το αλλο θεικο συστημα το παντσιρ) και μετα να δω τι δικαιολογία θα βρουνε να μας πουνε.

Epidauriotis
Epidauriotis (@epidauriotis)
2 years ago

Υπέροχο άρθρο. Μεστό! Μια ερώτηση από κάποιον χωρίς γνώσεις επί των αμυντικών θεμάτων… Αν θέλεις να καταστρέψεις ένα εχθρικό αντιαεροπορικό σύστημα (patriot, s400, s300 κ.τ.λ.) τι μέσα χρησιμοποιείς (υποθέτω ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δε θα είναι αποτελεσματικά απέναντί σε α/α συστήματα); Πλοία ίσως;;; ΟΥΚ; Ευχαριστώ.

Em.Ti
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  Epidauriotis

Πάντα θα υπάρχουν διάφοροι τρόποι, προφανώς όμως όσο καλύτερα είναι δομημένο το αμυντικό πλέγμα του αντιπάλου τόσο δύσκολοι είναι αυτοί στην υλοποίησή τους.
Η χρήση ας πούμε Ειδικών Δυνάμεων είναι μέσα σε αυτούς, αλλά πολύ πιθανό ο αντίπαλος δεν θα έχει τις Α/Α απροστάτευτες, θα υπάρχει Πεζικό ή άλλες επίγειες δυνάμεις ανεπτυγμένες. Το αυτό ισχύει και για άλλα μέσα Α/Α μικρής ακτίνας για προστασία από επιθετικά ελικόπτερα ή UAV κ.ο.κ.
Παρ’όλα αυτά, πάντα υπάρχει τρόπος.

MUSTAFA
Mustafa ...
2 years ago

σκοπός … ανεξαρτησία .
θα προσπαθήσετε ???

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
2 years ago
Reply to  Mustafa ...

Ανεξάρτητες είναι λιγότερες απο 10 χώρες στον πλανήτη και η Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει μια απο αυτές. Keep dreaming…..

Lesalaut
lesalaud
2 years ago

Ο προλαλήσας Βαγγέλας το έγραψε πολύ ωραίο: οι πόλεμοι δε κερδίζονται από αντιαεροπορικά, και προς τούτο υπενθυμίζω την “Rolling Thunder” πάνω από το Βιετνάμ και την “Ειρήνη στη Γαλιλεα ” πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα. Επίσης σωστή η επισήμανση του προλαλήσαντος Δημήτρη: οι Τούρκοι είχαν εναλλακτική, μικρότερης μεν εμβέλειας μα απόλυτα συμβατής με το ΝΑΤΟ, τους Patriot. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω α) την ανάγκη της Τουρκίας να επιβάλλεται και σε άλλα κράτη πλην της Ελλάδας και β) τα θεαματικά τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν για τους Τούρκους από την συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα όπως το F-35, τότε γίνεται σαφές ότι η επιλογή των S400 μόνο λογική δεν είναι.
ΥΓ: το Ρωσικό σύστημα είναι μεν αυτοκινουμενο, όμως είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί στην αχανή Ρωσική ενδοχώρα, σε προεπιλεγμένες και πιθανώς προετοιμασμένες θέσεις. Πραγματικά μεγάλος μπελάς το να μη γίνουν αντιληπτά όλα αυτά τα οχήματα, οι εκτοξευτες και οι πάσης φύσεως κεραίες, μόνο λίγα χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

skylos
κλείτος ο μέλας
2 years ago

η ελλάς θα απαντήσει στους s400 με THAAD,τώρα που γυρίζει, ο θείος σαμ χαρίζει…..οι σαουδάραβες εδώσαν μονο καμια 15αρια δις,εεε τα μαζεύουμε και μεις σιγα σιγά οχι τόσα γιατί και η υπερκοστολόγηση έχει τα όρια της.

CKfurious
CK
2 years ago

Το άρθρο έχει μια επικίνδυνη αυταρέσκεια για τη πολεμική αεροπορία.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το μονο που μας έλειπε είναι η αυταρέσκεια και η κουλτούρα του καλύτερου.
Παραπέμπω σε μια παλιότερη αλλα εγκυρότατη ανάλυση από Βελισσάριο
https://belisarius21.wordpress.com/2016/09/18/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b1%cf%81/#more-5402
Βάλτε και την ελλιπέστατη εκπαίδευση λόγω έλλειψης μεσων, τα ελάχιστα σύχρονα όπλα ,τις χαμηλές διαθεσιμότητες και, και….και……και….και βοήθεια Παναγια

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
2 years ago

Σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τελικά τους s400 δεν θα πρέπει να αντιδρασει η ελλάδα στο ΝΑΤΟ και όπου αλλού πρέπει ακομα και για την τοποθέτηση τους? εάν μπουν στα παράλια καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος του αγαίου…
Με τον ίδιο τρόπο που έκαναν αυτοί για την Κύπρο?
Δε θα πρέπει να βγουν εκτός ΝΑΤΟ και η Ελλάδα να ζητήσει υποστήριξη?

Babis_UK
Babis_UK (@babis_uk)
2 years ago

Συμφωνω 100% με την αναλυση.
Θα μας συνεφερε αν η Τουρκια επαιρνε τα F-35 αφου θα δεσμευε σημαντικοτατα κεφαλαια για ενα μαχητικο που οι προηγμένες του δυνατοτητες που το κανουν να ξεχωριζει απ τα υπαρχοντα Τουρκικα μαχητικα θα εξαρτώταν παντα απο διακοπτη που κρατουν οι ΗΠΑ.
Αντιθετα οι S-400 ειναι το απολυτο αντιεροπορικο μεγαλης εμβελειας που με κλασμα του κοστους των F-35 αναβαθμιζει εντυπωσιακα το αδυνατο σημειο της του Τουρκιας στον αεροπορικο πολεμο την Τουρκικη αεραμυνα
H Τουρκια με εγχωριας αναπτυξης παραγωγης και εξελιξης Yildirim/ Bora/ Som/ Αnka/ Bayraktar ειναι πολυ καλα τοποθετημενη σε cost efficient επιθετικα οπλα.
Ας ελπισουμε οτι η μεγαλομανια του σουλτανου θα τον ωθησει στην αναπτυξη του δικου του μαχητικου 5ης γενειας

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
2 years ago

Γινεται να παρει τους s400 η τουρκια κ εμεις εστω κ 20 f35; Θα μαι τρισευτυχισμενος… Ναι μεν δε θα μπορουμε το ιδιο ευκολα να πληξουμε στοχους στην τουρκικη ενδοχωρα αλλα ειδικα αν ερθουν κ τα f16v στο αιγαιο προβλεπω να κανουμε παρτυ… Αυτοματως η τουρκια απο επιτιθεμενος θα γινει αμυνομενος. Κ μη ξεχναμε οτι εκτος απο εμας θα χει να φυλαχτει κ απο ισραηλ κ αιγυπτο. Αρκει να συνεχισει ο φιλος μας ο ερντο στην ιδια πορεια…

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 years ago
Reply to  andreasmp412c

κάνω λάθος ή αν τα s400 μπουν σχετικα κοντα στα τουρκικα παραλια, καλυπτουν ολο το αιγαιο και οχι μονο;

Larisaios
Λαρισαίος
2 years ago
Reply to  randomname

Δεν κάνεις λάθος, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπαίνουν και στο βεληνεκές του Ελληνικού Πυροβολικού, κάτι που δεν τους συμφέρει. Άλλωστε η δουλειά των Α/Α συστημάτων δεν είναι να εξασφαλίζουν την αεροπορική υπεροχή, η δουλειά τους είνα να προστατεύουν στόχους μεγάλης αξίας. Η λογική τοποθεσία τους είναι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όχι στα παράλια της Σμύρνης.

Ripmaker
Shadow Man®
2 years ago

εγώ παντως που δεν ξερω τα κόλπα του πολέμου πιστέυω πως καλύτερα για εμας να επαιρνε μερικά Φ35 η τουρκια. μη γελιόμαστε σιγουρα οχι 100, δεν μπορει να τα πληρώσει. αλλά αυτα τα πρώτα που εχει παραγγειλει αν τα παρει θα αιμορραγει απο τη χρηση τους (πολλαπλασιο κοστος ανα ωρα πτησης απο τα φ16). Θα χρειαστει να γράψει πολλές ωρες πτησης τα πρώτα 2 χρόνια μεχρι να μαθει πολύ καλα το νεο μαχητικό και να αναπτύξει τακτικές μαχης συμφωνα με τα χουγια του. μονο οι πιλότοι που θα πρεπει να εκπαιδευσει θα “χρεώσουν” τα νεα μαχητικά με πολλές ωρες πτησης. Λεφτα…..λεφτα…..λεφτα……
Επισης κακα τα ψεμματα ειναι πιο δυσκολο να ξεκινησει η τουρκια να βομβαρδίζει σχετικά βαθια στην ελλάδα και να βγει ο κακός της ιστορίας σε ολο τον κόσμο. Θα πρεπει πρώτα να δημιουργήσει καποια σειρα απο επεισόδια ωστε να εχει και καλά το “δικαιωμα¨να μας επιτεθει, πραγμα που θα φανει σε εμας και θα το περιμένουμε σε καποιο βαθμό.
Ενω αμα εχει S400 (με τους πυραυλους των 150χλμ, δυσκολο να παρει τους μεγάλους) σου ριχνει δυο μαχητικά οποτε θελει και λεει παντου οτι μπηκαμε μέσα στα συνορα της και μας τα εριξε.
Δημιουργει εντυπώσεις στο ΝΑΤΟ, κατά μας μας κοβει εμάς τον βήχα απο εκει που δεν μασαγαμε μια στον αέρα, δεν ρισκάρει απώλεια μαχητικου/πιλώτων,. μια χαρά ολα με 2-3 πυραυλους μονο. ….. και οπως λέει και το αρθρο, θα δυσκολέψουν πολύ και οι δικές μας αναχαιτησεις και θα μας ειναι και πολύ πιο δυσκολο να κανουμε ανταποδοτικό χτυπημα πιο μέσα στη τουρκια ή εστω στα παραλια της.

Iomar
Μάριος
2 years ago

Καλησπέρα,
“Αυτό βέβαια ξεπερνιέται αν πιστέψουμε πως η γη είναι επίπεδη…” Προβοκάτορες.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Μάριος

🙂

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Όπως Ελλάδα και Τουρκία απόκτησαν 170 και 270 F-16 αντίστοιχα έτσι θα αποκτήσουν και το επόμενο μονοκινητήριο μαχητικό της Λόκχιντ που είναι το F-35. Σε ότι αφορά εμάς η Λόκχιντ τοποθετεί την ελληνική παραγγελία μεταξύ του 2033-2035. Αυτό το έχει πει ο Ντένις Πλέσσας σε Έλληνες δημοσιογράφους σε μία εκδήλωση της Λόκχιντ στο Ζάππειο.

Antonis_Loukas
Αντώνης
2 years ago

Από κριτική σκέψη, 0… Πέραν από τα ευχολόγια της LM, αναρωτήθηκες τι θα κάνουμε απέναντι στη THK, μέχρι το 2035-40 όπου θα γίνουν επιχειρησιακά, τα υποτιθέμενα α/φη τη δικής μας παραγγελίας; Θα το ‘ρισκάρουμε’ μήπως; Θα πέσουμε στα γόνατα να προσευχηθούμε, να μην παραλάβουν οι Τούρκοι τα δικά τους; Τι;

data
Panagiotis Karatasios
2 years ago

Μια ερωτηση: ενας πυραυλος s 400 που εκτοξευται απο τις ακτες του αγαιου και εχει το βεληνεκες των 400 χλμ μεχρι που πρακτικα μπορει να χτυπησει ενα ελληνικο αεροπλανο ;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Δεν μπορεί. Εκτός αν είναι 747, χωρίς RWR, που πετά σε ευθεία πορεία στο μέγιστο ύψος

data
Panagiotis Karatasios
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ισως δεν εγινα σαφης σε ποια αποσταση απο το σημειο εκτοξευσης του μπορει να κατταριψει ελληνικο αεροπλανο ;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί για να απαντηθεί όχι σε ένα σχόλιο, ακόμη και σε ένα άρθρο…

Ripmaker
shadowman®
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

ενα μικρό εστω παράδειγμα να πάρουμε μια ιδέα εμεις οι άσχετοι?? (αν και δεν ειναι σιγουρο οτι θα τους παραλαβουν με τον συγκεκριμένο πυραυλο σωστά?)

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  shadowman®

Μπορεί και να τον παραλάβουν, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες προφανώς

data
Panagiotis Karatasios
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Θα ηταν ενδιαφερον να γραφατε ενα τετοιο αρθρο

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Ότι και να πάρει η Τουρκία σε αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε.
Σε ότι αφορά την επιλογή των S-400 είναι πασιφανές ότι η απόφαση πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια. (το ίδιο ίσχυε για τα ΒΜΡ-3 για τον Ε.Σ, τα S-300 για την Ε.Φ κτλ) Παγκοσμίως τα επιχειρησιακά κριτήρια είναι το τελευταία στην σειρά για την επιλογή ενός οπλικού συστήματος.
Η σειρά έχει ως εξής. Πολιτικά, βιομηχανικά, οικονομικά, επιχειρησιακά.

Στέφανος
Στέφανος
2 years ago

Λαμπρά! Πέρνουμε και εμείς S400, αναβαθμίζουμε τους S300, ακυρώνουμε την αναβάθμιση των F16 για να βρούμε τα λεφτά και κλείσαμε! Γιατί είναι λάθος ο παραπάνω ισχυρισμός; Προέχει η άμυνα της χώρας η οι “υποχρεώσεις” έναντι της συμμαχίας;

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
2 years ago

Και ποιος είπε ότι είναι σωστή η επιλογή του S400;; Μήπως ο 5210321010;;
Η πλέον αποδοτική επιλογή είναι το πούλημα των S300 (είναι άχρηστα ούτως η άλλως για εμάς, ίσως όχι για τους διάφορους 5210321010) και τα λεφτά να επενδυθούν στα ΤΟR M1.

Στέφανος
Στέφανος
2 years ago
Reply to  G-164g ag-cat

Η προσέγγιση (δε σημαίνει οτι την ενστερνίζομαι) είναι η εξής. Η Ελλάς έχει αμυντικό δόγμα και στρατηγική. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι, συμβατό με τις επιδιώξεις μας είναι να καταστήσουμε το Αιγαίο περιοχή A2/AD (περιοχή άρνησης πτήσεων). Αν αυτό το επιτυγχάνουμε με τους S400 (και ενδεχόμενα αναβαθμισμένους S300), τότε καθιστούμε ΑΟΖ και νησιά απόρθητα! Ποιός ο λόγος λοιπόν να αναβαθμίσουμε αεροσκάφη αντί να επενδύσουμε σε αποτελεσματικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα; Δεν θα είχα καμία αντίρρηση αν τα ίδια μπορούσαν να επιτευχθούν με Patriots. Βλέπω όμως οτι η ΠκΔ αποφεύγει νε συγκρίνει τα δυο συστήματα! Με βάση τη συλλογιστική αυτή, η χώρα προβαίνει σε εξοπλισμούς συμβατούς μεν με τις συμμαχικές προαπαιτήσεις, ασύμβατες δε με βάση το διαχρονικό στρατηγικό της δόγμα που είναι ΑΜΥΝΤΙΚΟ. Το F-35 είναι όπλο πρώτου πλήγματος, άρα επιθετικό, που ταιριάζει στην επιθετική βορειοατλαντική συμμαχία, αλλα ουδεμία σχέση συμβατότητας έχει με το αμυντικό δόγμα των Ελληνικών ΕΔ. Βέβαια, με την αναβάθμιση των F16 εξυπηρετούνται πολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ: α) Η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται ΑΠΟΛΥΤΑ με τις ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε περίοδο έντονων γεωπολιτικών διεργασιών, αναλαμβάνοντας υπέρμετρα ρίσκα για τα οποία ουδέποτε έλαβε εντολή απο τον ελληνικό λαό, και β) Το όπλο που πληρώνει ο ελληνικός λαός για την άμυνά του περιπολεί πάνω απο το Μαυροβούνιο εξυπηρετώντας συμφέροντα που κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με τα συμφέροντα των φορολογούμενων! Στο σύγχρονο κόσμο, οι δυνατότητες ενός όπλου, φοβούμε πως έχουν τη μικρότερη σημασία. Τη μεγαλύτερη σημασία έχουν οι “υποχρεώσεις” που συνοδεύουν την απόκτησή του.

Thras
Active Member
Thras (@thras)
2 years ago

Στέφανε, όταν έχεις δόγμα αμυντικό δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις ποτέ επίθεση, σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα επιτεθείς πρώτος! Όταν μας επιτέθηκε η Ιταλία στον Β’ΠΠ, πάλι αμυντικό δόγμα είχαμε, αλλά με τά από 6 μήνες πήραμε σχεδόν όλη τη Βόρεια Ήπειρο.
Πάντως αν κατευθυνθούμε σε καθαρά αμυντικά συστήματα ή άρνησης περιοχής όπως λες σε ενδεχόμενη σύγκρουση το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι να “χάσουμε λίγο”, πάντως σίγουρα όχι να κερδίσουμε…
Να σημειώσω ότι το F35 μπορέι να ονομάζεται “πρώτου πλήγματος”, αλλά σε περίπτωση που οι τούρκοι αποκτήσουν S400 και επιτεθούν όπως λέει το άρθρο με βαλιστικούς πυραύλους, εσύ με τι θα ανταποδώσεις; Η ιδανικότερη λύση για ανταπόδωση σε περιβάλλον αντιαεροπορικών απειλών είναι το F35… Να θυμίσω επίσης ότι στο σύγχρονο πεδίο της μάχης “ότι δεν κινείται, πεθαίνει”. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας δεν λύνει ούτε κάν τα αμυντικά προβλήματα (λόγω πιθανώ επιθέσεων κορεσμού), πόσο μάλλον τα επιθετικά!
Προτιμώ λοιπόν να αλλάξει το δόγμα και από καθαρά αμυντικό να γίνει επιτέλους Δόγμα Προάσπισης των Εθνικών Συμφερόντων, από το να γίνουμε εντελώς παθητικοί και να ελπίζουμε ότι θα καταρρίψομε τα αεροσκάφη που έρχονται να μας βομβαρδίσουν…

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Thras

με την μονη διαφορα ειναι οτι τα σ400 δεν συνδεονται με κανενα συστημα που υπαρχει ηδη ενω το πατριοτ θα διασυνδεθει με τα χωκ – με φρεγατες – με σταθμους ελεγχου – με τα κροταλ – με τα αναβαθμισμενα φ16 και μ2000-5(αν παρουν λινκ16) . οποτε το σ400 ειναι τυφλο αν καταστραφει το ρανταρ του απο μια καταδρομικη ενεργεια . αντιθετα το δικτυωμενο συστημα εκτος οτι εχει καλυτερη καλυψη θα δινει και θα παιρνει πληροφοριες απο ολα τα διασυνδεδεμενα συστηματα . αρα στην χειροτερη περιπτωση το υπαρχον δικτυο θα αποτελειται απο τα πατριοτ με ρανταρ 120μοιρων θεασης – τα χωκ με το παλιο ρανταρ 360 μοιρων -κροταλ- τα αναβαθμισμενα φ16- φρεγατες – επιγεια ρανταρ – ιπταμενα ρανταρ . στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι συνδεδεμενα τα εξης : πατριοτ με ρανταρ 360μοιρων – χωκ με αναβαθμισμενο ρανταρ 3d – φρεγατες (παλιες και νεες ) – κροταλ – αναβαθμισμενα ιπταμενα ρανταρ – αναβαθμισμενα επιγεια ρανταρ – αναβαθμισμενα φ16 μ2000-5 . ακομα και στην χειροτερη περιπτωση την προτιμω απο το να εχω ενα s400 μονο του . πρεπει να καταλαβουμε οτι οσο εξωτικο και αν ακουγεται 1) δεν ειναι δοκιμασμενο στην πραξη 2) δεν γινεται να δικτυωθει ουτε κια με αντιστοιχα ρωσικα – το εχουν παραδεχθει και οι ρωσσοι οτι στο τομεα τις δικτυωσεις ειναι δεκαετιες πισω απο αμερικα .

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago

αναβαθμιζουμε τα φ16 – αναβαθμιζουμε τα πατριοτ με νεο ρανταρ 360 , μιας και εχουμε καλες σχεσεις με αμερικη παιρνουμε και 2 συστοιχιες πατριοτ μεταχειρισμενες και τις βαζουμε Κρητη και οπως ειναι το σ300 ειτε το στελνουμε κυπρο ειτε το πουλαμε σε καμια σερβια που ψαχνει αντιστοιχο συστημα .

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  aris32

δεν θα διαφωνήσω

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
2 years ago
Reply to  aris32

Θα συμφωνήσω! Αναβάθμιση patriot με ραντάρ AESA και αγορά άλλων 2 συστοιχιών.

Lefteris
Λευτέρης
2 years ago

Να πω κι εγώ ένα μπράβο στον αρθρογράφο.
Η απάντηση μας θα ήταν η τοποθέτηση των S300 απέναντι στους τομείς αεροπορικού αποκλεισμού των S400.
Έτσι οι περιοχές που θα ήταν “απαγορευμένες” για εμάς, δεν θα ήταν εκμεταλλεύσιμες για την τουρκική ΠΑ.
Το ιδανικό θα ήταν και η αναβάθμιση τους και η αγορά πρόσθετων βλημάτων.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
2 years ago

“…ξεχνούν τις εδαφικές εξάρσεις και την καμπυλότητα της γης.”

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
2 years ago

Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα ανέπτυσσε αντιαεροπορικό δίκτυο. Δεν ήταν και δεν είναι δεδομένο ότι θα έπαιρνε το F35, για πολλούς λόγους, ο πιο ισχυρός από αυτούς είναι το μαρούλι που δεν υπάρχει σε μια φούσκα 800 δις (ΑΕΠ Τουρκίας). Άρα θα βολευτεί τα όπλα του φτωχού [Α/Α δίκτυο(??)].
Κι επειδή δεν μπορούν τα Α/Α να υποκαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη, η μη παραλαβή των F-35 είναι ένα μικρό φιλί ζωής για την αδύναμη πλέον ΠΑ.
Η παραλαβή S300 από την Κύπρο ήταν η μέγιστη γεωπολιτική πατάτα και σε καμία περίπτωση δεν θα ακύρωνε την ΤΠΑ.

Thomas
Θωμάς
2 years ago

Νομίζω ότι το αν τελικά η Τουρκια θα πάρει τα F-35 ή τους S-400 ξεφεύγει από το καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο και εξαρτάται περισσότερο από τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές της χώρας.
Είναι δεδομένο ότι η Τουρκια προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις ΗΠΑ και επιδιώκει μια διαφορετική πολιτική στην περιοχή. Κατά την γνώμη μου το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν η Τουρκια πάρει τα κατάλληλα ανταλλάγματα και ανάλογη συμμετοχη στους υδρογονάνθρακες τότε οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν και οι πιθανότητες να δούμε την THK με F-35 αυξάνουν. Αν η Τουρκια δεν πάρει τίποτα (σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο) ή πάρει ανταλλάγματα κατωτερα των προσδοκιών της τότε οι σχέσεις με την δύση θα δυσκολέψουν πολύ. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε S-400, Su-35, Su-37 και οτιδήποτε άλλο είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η Ρωσία και (πιθανώς) η Κίνα.
Στο καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι με το οποιο ασχολείται το άρθρο πιστεύω ότι υπάρχουν δυο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι αυτή που αναφέρεται στο άρθρο. Είναι γεγονός ότι με τους S-400 η Τουρκια βάζει μια πολύ δύσκολη εξίσωση στην Πολεμική Αεροπορία η οποια δεν είναι άλυτη αλλα η επίλυση της απαιτεί πολύ καλο σχεδιασμό, πολλές επιχειρησιακές συναρτήσεις και συσχετισμούς (πχ αεροπορική υπεροχη, καταστροφή αεράμυνας από απόσταση κλπ) καθώς και την ύπαρξη νέων οπλων μεγάλου βεληνεκούς και εμβέλειας. Η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με το αν η Τουρκια αντέχει τα F-35. Παρα τα οποια πλεονεκτήματα του αεροσκάφους (που είναι πολλά) δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι ένα νέο όπλο το οποιο θα χρειαστεί χρόνο για να ωριμάσει ενώ παράλληλα η χρήση του είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Με βάση αυτή την λογική δεν είμαι σίγουρος κατά ποσο η Τουρκια χρειάζεται τα F-35 για να κερδίσει την Ελλάδα σε μια πολεμική αναμέτρηση. Ανεξαρτήτως του τι λένε οι πολιτικοί η THK και η Τουρκικη οικονομία δεν μπορεί να αντέξει την αγορά 100-150 F-35. Aρα εδώ τίθεται το ερώτημα αν τελικά αξίζει τον κόπο να δαπανηθούν απαραίτητοι πόροι για την αγορά και υποστήριξη μιας πολύ μικρής δύναμης F-35 η οποια δεν θα ξεπερνά τα 15-20 αεροσκάφη. Αν σκεφτούμε ότι λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος οι διαθεσιμότητες θα είναι για αρκετά χρονια μικρές και συμπεριλάβουμε το κόστος χρήσης φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η THK θα έχει ένα αεροσκάφος εξαιρετικών δυνατοτήτων το οποιο όμως δεν θα μπορεί να το θέσει εύκολα σε κίνδυνο. Το ίδιο θα μου πείτε κάνει και το Ισραήλ αλλα η IAF δεν έχει να αντιμετωπίσει σύγχρονα όπλα και αντιπαλους με καλή εκπαίδευση. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι λόγω της απειλής που αισθάνεται η Τουρκια (αν το δούμε από την δικη της πλευρά) θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα F-35 στο Αιγαίο και να μην είναι διατεθειμένη να δεχθεί απώλειες. Η γνώμη μου είναι ότι παρα τις εξαιρετικές δυνατότητες του αεροσκάφους η THK δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο καθώς την λείπουν οι δυνατότητες δικτύωσης (που έχει η IAF) και ο κρίσιμος όγκος που θα της επιτρέψει να αφήσει το F-35 να αναλάβει πολλαπλές αποστολές εναντίων της Πολεμικής Αεροπορίας. Με αλλα λόγια τα F-35 είναι πολύ λίγα και πολύ κρίσιμα (ακριβά) για την Τουρκια για να τα θέσει σε κίνδυνο από την Ελληνική αεράμυνα. Aρα με βάση αυτή την λογική καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα F-16 (τα οποια κατά πασα πιθανότητα θα αναβαθμιστούν ξανά στο μέλλον) είναι αρκετά για την Τουρκια ώστε να δημιουργήσει συνθήκες υπεροχης στο Αιγαίο απέναντι σε μια Ελληνική άμυνα που βασίζεται σε F-16. Το κατά ποσο αυτό μπορεί να το κάνει η THK είναι άλλο θέμα αλλα πιστεύω ότι για την THK τα F-16 της φτάνουν για να κάνει αυτά που χρειάζεται ώστε να κερδίσει τον πόλεμο.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Θωμάς

ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ως προς το τελ. (“τα F-16 της φτάνουν για να κάνει αυτά που χρειάζεται ώστε να κερδίσει τον πόλεμο”), διαφωνώ κάθετα: 240 Φ-16 που είναι αμφίβολο αν θα τα αναβαθμίσει σε οχιές δεν της φτάνουν για να κερδίσει τον πόλεμο γιατί θα είναι εύκολος στόχος για την αεράμυνά μας και για τα δικά μας Α/Φ. Στην ουσία ακόμη και σήμερα ισχύει αυτό που είπαν οι αμερικανοί στις εκθέσεις τους: η πλάστιγγα στον αεροπορικό αγώνα κλείνει ελαφρώς υπέρ της Ελλάδας. Μόνο αν πάρουν τον αριθμό των Φ-35 που επιδιώκουν και εμείς δεν αναβαθμίσουμε ΑΣΕΠΕ/ΣΕΑ + 5ης γενιάς μαχητικό η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ αυτών. Ως προς το Φ-35 άλλοι οι λόγοι που το θέλουν οι Τούρκοι, άλλοι οι λόγοι που θα αναγκαστούμε να το πάρουμε εμείς σε μικρούς αριθμούς. Εμείς αν έχουμε βρει ή βρούμε στο μέλλον τον τρόπο να τα “διαβάσουμε” (IRST/legion pods + αναβάθμιση ραντάρ/ΑΣΕΠΕ) τα Φ-35 τα θέλουμε μόνο για να: α) μάθουμε το όπλο του αντιπάλου & να εξοικειωθούμε στις νέες τεχνολογίες Α/Φ 5ης γενιάς , β) ρόλο στο ΝΑΤΟ (αδιανόητο η ΠΑ χωρίς 5ης γενιάς μαχητικό τον 21ο αιώνα), γ) αποτροπή.

Ted
Member
Ted (@ted)
2 years ago

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πότε η Τουρκία αποφάσισε την αγορά των S400 ;
Στα τέλη του 2016, δηλαδή λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα.
Τι έγινε τότε ; Με πρωτοστάτη την αεροπορία, προσπάθησαν να τον φάνε !
Αν ήσουν λοιπόν ο Ερντογάν τι θα έκανες ;
Θα αγόραζες ένα αεροπλάνο, αόρατο, που στο κοκπιτ θα μπορούσε να βρεθεί ένας Γκιουλενιστής ;
Η θα αγόραζες ένα αντιαεροπορικό όπλο για ενισχύσεις την άμυνα σου έναντι ενός απρόβλεπτου πιλότου ;

Houdini
Active Member
Houdini (@houdini)
2 years ago
Reply to  ted

Χαχα σωστή σκέψη. Πιστεύω πως δεν θα εκπλαγούμε αν κάποτε δούμε τους S-400 να προστατεύουν τις δύο μεγάλες πόλεις (όπως έκαναν και με τους Nike-Hercules) αντί τα παράλια και τα ανατολικά σύνορα

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
2 years ago

Ερώτηση.. Εμάς σαν Ελλάδα τι μας συμφερει να πάρει τουρκία? s400 ή φ35?

Γιώργος70
Γιώργος70
2 years ago
Reply to  Steve

Μας συμφέρει να αγοράζουν όπλα από ΗΠΑ.

Jerry
Jerry
2 years ago
Reply to  Steve

Η τουρκία να πάρει τον δρόμο προς τα πατρογονικά της εδάφη, στα βάθη της Μογγολίας, και εμείς 10 κιλά νοημοσύνη από το “Καλός καγαθός άνθρωπος” που έλεγαν οι πρόνονοί μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Εκτίμηση μου ότι όπως ,,πήραμε,, εμείς τα BMP-3 και οι κύπριοι τα S-300, έτσι και οι τούρκοι θα πάρουν τα S-400.
Συζητώντας το θέμα με ταξίαρχο της Π.Α που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων 5 χρόνια στην Κρήτη στα S-300 μου είπε πως είναι σίγουρος ότι οι τούρκοι δεν θα πάρουν τους S-400 και πως παίζουν παιχνίδια. Ενώ σε ότι αφορά τα F-35 είναι δεδομένο ότι θα τα πάρουν.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

αυτό λέει και η λογική

ιωβ
ιωβ
2 years ago

” Μελέτη της CIA στο παρελθόν είχε αποδείξει πως η αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ ήταν τόση που η κάθε σύγκρουση στο Αιγαίο ήταν από αμφίρροπη μέχρι νικηφόρα για την Ελλάδα.”
Αυτο αποτελει μια τολμηρη δηλωση και ισχυρισμο. Μπορουμε να εχουμε ενα λινγκ ή εστω μια παραπομπη που να το επιβεβαιωνει;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  ιωβ

Δεν είναι ανάγκη να το ρωτάτε με διαφορετικό ψευδώνυμο κάθε φορά.
http://www.kathimerini.gr/892357/article/epikairothta/politikh/oi-aporrhtes-ek8eseis-ths-cia-gia-aigaio-kypro-sthn-k
Αν τώρα θέλετε κάτι περισσότερο, είναι δημοσιευμένη και στο Διαδίκτυο…

ιωβ
ιωβ
2 years ago

” Μελέτη της CIA στο παρελθόν είχε αποδείξει πως η αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ ήταν τόση που η κάθε σύγκρουση στο Αιγαίο ήταν από αμφίρροπη μέχρι νικηφόρα για την Ελλάδα.”
Αυτο αποτελει μια τολμηρη δηλωση και ισχυρισμο. Μπορουμε να εχουμε ενα λινγκ ή εστω μια παραπομπη που να το επιβεβαιωνει;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  ιωβ

Δεν είναι ανάγκη να το ρωτάτε με διαφορετικό ψευδώνυμο κάθε φορά.
http://www.kathimerini.gr/892357/article/epikairothta/politikh/oi-aporrhtes-ek8eseis-ths-cia-gia-aigaio-kypro-sthn-k
Αν τώρα θέλετε κάτι περισσότερο, είναι δημοσιευμένη και στο Διαδίκτυο…

λαζαρος
λαζαρος
2 years ago

“Μελέτη της CIA στο παρελθόν είχε αποδείξει πως η αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ ήταν τόση που η κάθε σύγκρουση στο Αιγαίο ήταν από αμφίρροπη μέχρι νικηφόρα για την Ελλάδα.”
Πολυ τολμηρος ισχυρισμος. Μπορουμε να εχουμε ενα λινγκ ή μια παραπομπη που να επιβεβαιωνει αυτον τον ισχυρισμο;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  λαζαρος

Δεν είναι ανάγκη να το ρωτάτε με διαφορετικό ψευδώνυμο κάθε φορά.
http://www.kathimerini.gr/892357/article/epikairothta/politikh/oi-aporrhtes-ek8eseis-ths-cia-gia-aigaio-kypro-sthn-k
Αν τώρα θέλετε κάτι περισσότερο, είναι δημοσιευμένη και στο Διαδίκτυο…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γερμανικό άδειασμα στην Τουρκία, Ελληνική ΑΟΖ το κομμάτι νότια της Κρήτης σε επίσημο γερμανικό έγγραφο

 Η έρευνα του AegeanHawk έφερε στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για μια ακόμη φορά. Νότια της Κρήτης βρίσκεται το γερμανικό θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος RV...

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...