Εικόνες: Εκρανοπλάνα, η νεκρανάσταση ενός μύθου του Ψυχρού Πολέμου

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μία από τις προτάσεις αναβίωσης ενός σχεδίου του Ψυχρού Πολέμου, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «δεινόσαυρος», κι όχι μόνο μεταφορικά, είναι αυτή του μέσου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Η Ρωσία θέλει να αναβιώσει τα εκρανοπλάνα

Η πρόταση αυτή πάει προφανώς πέρα από τις στρατιωτικές εφαρμογές του σχεδίου αυτού, για τις οποίες έχουμε βέβαια αναφερθεί  ήδη στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει πιο εύκολα κεφάλαια για την ανάπτυξή του, αφού πλέον δεν θα θεωρείται ένα αμιγώς στρατιωτικό πρόγραμμα.

Πέρα όμως από τις προφάσεις, η αλήθεια είναι ότι με τα ειδικά του πτητικά χαρακτηριστικά θα είχε μοναδικές ικανότητες απεγκλωβισμού θυμάτων περιβαλλοντικών κι άλλων καταστροφών καθώς και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές.

Το νέο σχέδιο, αν όλα πάνε καλά βέβαια, αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές το 2023.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

10
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
chikichikiagnostosependytisSpyrosNikolakiEfentisYannis Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
flashg
Member
flashg

Ότι πρέπει για τα νησιά μας. Αλλά δυστυχώς δεν θα μας αφήσουν να το αγοράσουμε οι Αμερικανοί.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ενώ κατά τα λοιπά, τα όπλα αυτά υπάρχουν, οι Ρώσοι τα έβγαλαν για πούλημα, κι εμείς έχουμε το ρευστό για να αγοράσουμε. Αλλά φυσικά φταίνε οι αμερικανοί, σωστά;

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Οι Αμερικασνοί; Εδώ κάνουμε 10+ να δώσουμε άδειες για τα υδροπλάνα!!! grin

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ιιιιιιιιι τι είπες τώρα. Μα αυτό δεν είναι ούτε αεροπλάνο ούτε πλοίο ούτε υδροπλάνο. Θέλει χωριστή αδειοδότηση και δικό του νομικό πλαίσιο. Βάλε άλλη μια 15ετία.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Το πρόβλημα είναι ποιος θα το αναπτύξει.

Οι επιστήμονες οι οποίοι είχαν εργαστεί τότε στη διαδικασία ανάπτυξης είναι είτε υπερήλικες είτε νεκροί, και οι γνώσεις τους είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μεταδόθηκαν αλλού.

Yannis
Member
Yannis

Δεν έχουν πρόβλημα με τον κυματισμό της θάλασσας;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Έχουν. Αυτός μάλλον ήταν και ένας βασικός λόγος που τα εγκατέλειψαν αρχικά. Αρχικά η ιδέα ήταν να έχουν ωκεάνιο ρόλο, αλλά οι δοκιμές με άσχημες συνθήκες έδειξαν πως θα έχουν μεγάλους περιορισμούς. Οπότε αρχικά τα μίκρυναν, με σκεπτικό να έχουν χρήση σε κλειστές θάλασσες, αλλά γρήγορα αποφάσισαν πως δεν άξιζε το κόστος του προγράμματος για έναν τόσο περιορισμένο ρόλο.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Τα θέματα για την ανάπτυξη ενός τέτοιου οχήματος είναι πολλά και δύσκολα επιλύονται στην σημερινή εποχή.

Πρέπει να υπάρχει αγορά, η ανάπτυξη του να είναι βιώσιμη, να προσδιορισθεί πώς θα ταξινομείται και θα πιστωποιείται, δηλαδή αν θα είναι αεροπλάνο, πλοίο, κάτι άλλο καινούριο και άλλα πολλά.

Ενδεχομένως, κάποιο μικρό μοντέλο για εμπορικούς σκοπούς θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την εμπλοκή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δίνοντας έτσι και την ευκαιρία να αξιολογηθεί στην πράξη η χρήση του, αλλά οι άλλες ανάγκες είναι τόσες πολλές και επείγουσες που είναι κάτι απίθανο να γίνει.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Υπάρχει πουθενά στον κόσμο υπηρεσία, οργανισμός, ή τέλος πάντων κάποιο θεσμικό όργανο αντιμετώπισης καταστροφών του οποίου ο προϋπολογισμός να αντέχει κτήση & χρήση ενός οχήματος βάρους όσο ένα μεγάλο επιβατικό, με 8 κινητήρες turbojet, και ανάγκες συντήρησης πλοίου & αεροπλάνου; Πόσο μάλλον ολόκληρου στόλου τέτοιων;

Η ιδέα της μετατροπής πάντως δεν είναι καινούρια: https://en.wikipedia.org/wiki/Spasatel

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Είναι πρακτικά άχρηστο και για αυτό δεν προχώρησε, και παραμένει άχρηστο. Αν θέλεις να κάνεις evacuation γρήγορα σε ένα μέρος στέλνεις Σινούκ, πιο αργά στέλνεις ιπτάμενα δελφνίνια, αυτά είναι κάπου στο ενδιάμεσο και για τις πολύ λίγες περιστάσεις που δεν καλύπτονται από τα άλλα δύο μέσα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους οικονομικά (καλύτερα στην μία περίπτωση τον χρόνο που θα χρειαστεί, να στείλεις 3 Σινούκ) αντί να συντηρείς ένα χρόνο κάτι τέτοιο για την μία φορά που θα το χρειαστείς.

Περαιτέρω κάνει μόνο για λίμνες χωρίς κυματισμό, σε θάλασσα θα είχε πρόβλημα με τα κύματα