23.6 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι εξελίξεις του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, ουσιαστικά λίγο πριν τις ελληνικές...

Οι εξελίξεις του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ, ουσιαστικά λίγο πριν τις ελληνικές καλένδες

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 141
  •  
  •  

 

Αν και κάποιοι έχουν δέσει κόμπο και διαλαλούν την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ MEKO200HN εντός του 2019 η αλήθεια ως συνήθως είναι -ως και τελείως- διαφορετική.

Πράγματι το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, είναι αλήθεια πως πέρασε από «Συμβούλιο» το σχετικό πρόγραμμα, αλλά αυτό ήταν το ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο), και όχι το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων). Η συζήτηση όμως του θέματος στο ΑΝΣ δεν αφορούσε την ουσία αλλά το διαδικαστικό του θέματος.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

Πιο συγκεκριμένα αυτό που εγκρίθηκε ήταν η πρόταση στην υλοποίηση του προγράμματος να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία του «Ανταγωνιστικού Διαλόγου» σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Νομοθεσία. Πιστεύεται μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί σε προμήθεια του χώρου των εξοπλισμών σε μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Από την άλλη το πλαίσιο το οποίο οριοθετεί το άκρως ζωτικό αυτό πρόγραμμα για το ΠΝ παραμένουν τα (ασφυκτικά) 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Σύντομα μάλιστα θα ξεκαθαρίσει και κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί σχετικά, εάν δηλαδή αυτό το κονδύλι που το ΠΝ μπορεί να δώσει ή… θέλει να δώσει. Η διαφορά είναι εάν αυτό είναι το (απόλυτο) «ταβάνι» του  προγράμματος ή υπάρχει περίπτωση αύξησης του ποσού στη τρέχουσα διαδικασία ή στο μέλλον.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα έχει επισημάνει 12 συστήματα των πλοίων που πρέπει να αντικατασταθούν ή θα αναβαθμιστούν, ενώ άλλα 20 που θα διατηρηθούν, θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο νέο τακτικό σύστημα που παραμένει ο πυρήνας του όλου εγχειρήματος. Στα 12 συστήματα περιλαμβάνονται νεό  CMS (Σύστημα Διαχείρισης Μάχης), νέο ραντάρ 3D (στη θέση του DA-08), το ESM, το ραντάρ ναυτιλίας, το σύστημα ενδοεπικοινωνιών, ενώ προστίθεται σύστημα LWS (Laser Warning System) και δυο πύργοι κατευθυνόμενοι εξ’ αποστάσεως  με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος 20 ή 30 mm, καθώς και σύστημα Link 16 με δυνατότητα αναβάθμισης σε Link 22. Επιπλέον των παραπάνω οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων στη λίστα των αναβαθμίσεων/αντικαταστάσεων περιλαμβάνονται ηλεκτρομηχανικές και άλλες υποδομές του πλοίου, αλλά με κονδύλια που δεν περιλαμβάνονται -ευτυχώς- στα προαναφερόμενα 150 εκ. ευρώ.

Στα συστήματα που διατηρούνται ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει το ραντάρ MW 08, τα δυο STIR, τα σόναρ (τροπίδας και VDS), τα Phalanx (με πιθανότητα αναβάθμισης σε Mk1b), τα ηλεκτρο-οπτικά συγκροτήματα στόχευσης (που μόλις έχουν αναβαθμιστεί), ο εκτοξευτής Mk48, το πυροβόλο Mk45 των 127mm, οι τορπιλοσωλήνες, το σύστημα ΗΠ/αυτοπροστασίας, το σύστημα Link 11 που διαθέτει το πλοίο, οι ψηφιακές γυροπυξίδες κ.α.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις  το προϋπολογισθέν ποσό δεν είναι αρκετό για το συνολικό έργο στις τέσσερις φρεγάτες, ειδικά για αντικατάσταση/αναβάθμιση των 12 συστημάτων.  Υπάρχουν όμως κατά πληροφορίες και κάποιες εταιρίες που υπόσχονται ότι μπορούν να το κάνουν. Το κρίσιμο ερώτημα σε αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ποιο είναι το ρίσκο που υπάρχει σε αυτές της προτάσεις «χαμηλού κόστους» (ή μάλλον του κόστους  που «προσαρμόζεται» στον προϋπολογισμό).

Διαγωνισμός για την αντικατάσταση των γυροπυξίδων στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Κατά τα φαινόμενα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΠΝ που εγκρίθηκε από το ΑΝΣ στοχεύσει στο να διασφαλίσει τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου, ξεκαθαρίζοντας την ήρα από το στάρι ανάμεσα στους υποψήφιους, όπως και –κυρίως- να αποκλειστεί  η μεθόδευση των ενστάσεων που έχει γίνει μάστιγα στους διαδικασίες προμηθειών του δημοσίου. Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να γίνει η αναβάθμιση μέσα στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σε δικές του εγκαταστάσεις, με μεγάλο μέρος των εργασιών να γίνεται από στελέχη του προκειμένου να συμπιεστεί το κόστος.

Πολλά περισσότερα θα έχουμε στο επόμενο τεύχος της Π&Δ (ΜΑΪΟΥ) αν και να σημειώσουμε ότι η διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι και πολύ σύντομη. Δηλαδή, θα καθυστερήσει τόσο (παρά την ταχύτητα που προβλέπεται στον “ανταγωνιστικό διάλογο”) που δύσκολα θα κλείσει το θέμα εντός του 2019, ειδικά αν υπολογίζουμε πως μέσα στο έτος έχουμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις… Δηλαδή, το όλο πρόγραμμα δεν χρειάζεται πολύ για να πάει στις ελληνικές καλένδες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 141
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

67 ΣΧΟΛΙΑ

67 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michail

Καλα προεκλογικα περιμενετε να γίνουν τετοιες δαπανες? Αν ειναι δυνατόν…

Φφφφ

Αν γίνει ο πόλεμος και χάσουμε 200-300 παιδιά στις μη αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ και S Ποιός θα πάει φυλακη;

Η αναβάθμιση συζητιέται εδώ και ποσά χρόνια. Ποιός θα ευθύνεται και Ποιός θα πληρώσει αποζημιώσεις (Όχι ο φορολογούμενος) ;

montif74

Αυτό γίνεται πάντα στην χώρα μας. Εδώ αντιδρούν κάποιοι που θέλουμε να αγοράσουμε 200 σύγχρονα λεωφορεία,τα οποία επιδοτούνται και κατά 80% από την ΕΕ…

agnostosependytis

Από την άλλη πλευρά, αν το δει κανείς ίσως είναι χρυσή ευκαιρία προεκλογικά (όχι μόνο τώρα αλλά για όλες τις κυβερνήσεις), καθώς έτσι θα έδειχναν έργο, και αν κερδίσουν τις εκλογές τελειώνουν την προμήθεια, αν δεν τις κερδίσουν, τα πληρώνουν οι επόμενοι. Ο αντίλογος θα ήταν ότι θα ρίσκαραν να πει κάποιος σκάνδαλο κτλ αν είναι κουλή η προμήθεια, αλλά με τόσο μικρό κόστος δεν νομίζω ότι θα τους κατηγορούσε κάποιος (ενώ με τα P-3 έγινε χαμός). Πέρα από αυτό όμως, και γενικότερα, θα έπρεπε να υπήρχε κάποιο είδος διακομματικής επιτροπής που να έδινε το ΟΚ σε υπεραναγκαία projects/προμήθειες μεγάλης… Read more »

montif74

Η αναβάθμιση των P3 είχε εγκριθεί από την διακομματική επιτροπή εξοπλισμών ( ή όπως λέγεται) επί Σαμαρά. Δεν προχώρησε λόγου μνημονίων. Όταν ενεργοποιήθηκε από τον Καμμένο, οι ίδιοι που την ψήφισαν φώναζαν πως είναι σκανδαλάρα.

Ειδικά τώρα προεκλογικά, ότι προμήθεια και να πραγματοποιηθεί, θα θεωρηθεί σκάνδαλο, οπότε δεν θα προχωρήσει.

Fingolfin

Κάθε απ’ευθείας ανάθεση κρύβει ένα σκάνδαλο. Ακόμα και τις Belharra/LCS αν πάρουμε χωρίς διαγωνιστική διαδικασία θα είναι σκάνδαλο.

Digenis

Ε οχι που θα γινοταν !!! Οι μισθουλαρες σε ολο το κυκλωμα αποφασεων ομως πεφτουν …Δουλεια νιεντε !!!

JohnnyB

Μήπως θα ήταν πιο σοβαρό πριν προχωρήσει οποιοδήποτε εξοπλιστικό να πιέσουμε προς ψήφιση επιτέλους ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την αναβολή εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα καθορίζονται από την ενίοτε στρατιωτική ηγεσία ως ‘ζωτικά’ λόγο εκλογών ή αλλαγής ηγεσίας στο ΥΠ.ΕΘ.Α και Γενικά Επιτελεία?

Κάτι που να προβλέπει αυστηρές μη εφέσιμες ποινές φυλάκισης (και εννοείται άμεση άρση βουλευτικής ασυλίας) του οποιοδήποτε πολιτικού ή στρατιωτικού στελέχους που θα επιχειρήσει να σαμποτάρει μέσω άγνοιας, αδιαφορίας ή εμπαιγμού την δυνατότητα της χώρας να έχει μια αξιόλογη δυνατότητα αποτροπής.

Fingolfin

Στις δημοκρατίες τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί που εκλέγονται από το λαό όχι οι στρατιωτικοί. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Και ποιός ελέγχει αν ένα πρόγραμμα είναι ζωτικό ή όχι; Ο κάθε στρατιωτικός ή η ελληνική βουλή; Τί λέτε εδώ μέσα, είσαστε σοβαροί; Αν θέλετε δικτατορίες/ολιγαρχίες να κοιτάξετε σε άλλη χώρα.

gdmast

^%*&^%&^Τ^&%&^&Τ&^%&Τ^ΡΓ)(*&&ΤΡ%@@@@@!!!#@@#$$#$

Psixraimia

Αν μπει link16 γιατί να διατηρηθεί το linl11; Κάνει το δεύτερο κάτι που δεν κάνει το πρώτο; Δε γνωρίζω πολλά και μου δημιουργήθηκε απορία

gdmast

Το link 16 αντικαθιστά το link 11 100%.
Αντίθετα το link 22, μπορεί να συμπληρώνει και να συνεργάζεται με το link 16, όμως είναι προτιμητέο, όχι μόνο για τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που μεταδίδει αλλά και τα πρωτόκολλα ασφαλείας του είναι πολύ πιο αξιόπιστα του link 16 (συν άλλα τεχνικά που δεν είναι του παρόντος).
Του link 11 το πρόβλημα είναι και στην ασφάλεια των δεδομένων, πέραν του όγκου μετάδοσης.

Psixraimia

Κι εγώ έτσι πίστευα αλλά το άρθρο ενώ λέει ότι μέσα στην αναβάθμιση θέλουν link16, λίγο παρακάτω λέει ότι το link11 θα παραμείνει

Thomas

Δεν γνωρίζω την απάντηση αλλά φαντάζομαι ότι θα το κρατήσουν ως redundancy

CKfurious

Υποπτεύομαι ότι το link 11πρέπει να διατηρηθεί για επικοινωνία και με τις άλλες μονάδες του στόλου και τα SEA HAWK που έχουν μείνει στοLink 11

Ilias_Skaltsiotis

Σε γενικές γραμμές και χωρίς λεπτομέρειες, είναι διαφορετικά είδη δικτύων. Το Link 16 σου δίνει απευθείας πρόσβαση στους επίγειους σταθμούς και το κεντρικό δίκτυο, κάτι σαν τις τηλεφωνικές γραμμές. Το Link 11 και μετεξέλιξη του το link 22, χρησιμοποιουνται κυρίως στο ναυτικό και δημιουργούν ένα ξεχωριστό δίκτυο που μπορούν να συμμετέχουν διάφορα συστήματα και με τη σειρά του όλο το δίκτυο συνδέεται με το κεντρικό κατι σαν το δίκτυο wifi. Έτσι αν διαθέτει και τα 2 είδη μπορεί να επικοινωνεί με Link 11/22 με τα αλλα πλοια του στόλου και ελικόπτερα και ταυτόχρονα με το Link 16 με α/φη

SEAMAN

Κατά τα άλλα έχουμε συνεχώς δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορα μας …Α ξέχασα, θέλουμε να ανακηρύξουμε και ΑΟΖ….

nikos

Μακάρι να γίνει αλλά δεν καταλαβαίνω που κολλάει;;

dimitrov

http://www.kathimerini.gr/1018736/article/oikonomia/epixeirhseis/dwro-155-ekat-eyrw-apo-to-efeteio-sta-nayphgeia-skaramagka

Καλοί οι εκσυγχρονισμοί και τα εφ35 αλλά θα ήθελα κι ένα σχολιάκι για την παραπάνω είδηση. Ίσως κι ένα αφιέρωμα(review θα το έλεγα) για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια. Έχουμε άλλα 2 στην καβάτζα κατά το κοινώς λεγόμενο …………

Digenis

Με 37εκ ανα φρεγατα ολα αυτα ? 60 και ίσως !!!

CKfurious

Προφανώς και δεν θα υπογραφει τίποτα αφού πάμε προς εκλογές και η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες:

https://www.protothema.gr/greece/article/881018/o-pappas-upegrapse-630000-euro-gia-tin-tainia-tou-gavra-pou-stirizetai-sto-vivlio-tou-varoufaki/

Ο μη δεσμευτικός τεχνικός διάλογος θα συνεχιστεί βεβαίως βεβαίως

Μετά θα έρθουν οι άλλοι οποτε ώσπου να ενημερωθούν να κάνουν τις δικες τους αλλαγές
βάλτε κάνα χρόνο ακόμα

Καλά κρασιά γενικώς

https://www.defence-point.gr/news/quot-chastoyki-quot-tis-dikaiosynis-stin-kyvernisi-gia-ton-skaramagka-enae-kai-plironei-o-forologoymenos?pop=2

ΝΙΚ13

Ειναι τα μοναδικα σοβαρα πλοια που εχουμε κ δεν μπορουμε να τα φτιαξουμε ωστε να τα εχουμε για τα επομενα 20 χρονια…
Εμεις ομως θελουμε φ-35…μπελγαρες…..κλπ…..
Με μια μπελγαρα που κανει 750—800μ….φτιαχνουμε 4 μεκο…περνουμε 2 αδελαιδες…περνουμε τορπιλες για τα 214….κ περνουμε κ ρεστα……

Digenis

ή 2 burke

Mavi70

Καλησπέρα κάπου διάβασα και δεν ξέρω αν είναι σωστό ότι τα 150εκ ισχύουν για τα δυο πλοία. Δηλαδή θα ξεκινήσει ο όποιος εκσυγχρονισμός των δυο και περίπου το 2021 που θα παραδοθούν θα γίνει ο διαγωνισμός για τα επόμενα 2 δυο.

Digenis

Αυτο ειναι ποιο επικίνδυνο … εδω ειναι ελλαδα με ασοβαρους διοικούντες

Tasos

Ο εκσυγχρονισμός των MEKO στις καλένδες….Η μεταφορά της 32ΤΑΞΠΝ στις καλένδες….Είμαστε η χώρα της αναβολής και της …αναστολής!!!! Υπάρχει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή τη χώρα; Δεχόμαστε και κοινοτικούς διότι οι εγχώριοι ταγοί μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων….

Spirit

Προφανώς δεν υπάρχουν τα χρήματα, για αυτό και το λιβάνισμα. Αν ήθελαν κάτι να προχωρήσει, σε μέρες θα ειχε προχωρήσει όπως τα P-3.

GPA

Άλλη μια άποψη απαισιόδοξη όπως συνηθίζεται εδώ. Αναμένουμε να δούμε εάν θα βγει αληθινή

AvoMelkonian

Άλλο ένα τρολ φιλοκυβερνητικό όπως δεν συνηθίζεται εδώ. Αναμένουμε να δούμε πότε θα σταματήσεις την πολιτική προπαγάνδα ή θα σου απαγορευτεί να ποστάρεις.

Επί της ουσίας δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό για τις ΜΕΚΟ. Δεν μπορω να ερμηνεύσω την χτεσινή δικαστική απόφαση για τα ΕΝΑΕ κ ελπίζω αν ασχοληθεί με τα εξοπλιστικά η επόμενη κυβέρνηση να πάει επιτέλους σε λύση-πακέτο για ναυπηγεία-νεές φρεγάτες-εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ-τορπίλες-νέα υποβρύχια. Το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά (με πιθανή μόνη εξαίρεση τις τορπίλες) δεν θα προχωρήσει ποτέ.

Steve

Τι να βγει αληθινό? Τα 100 εκατομμύρια για 4 φρεγάτες?
Γιατι δε μας λετε τα αισιόδοξα για τα παγωμένα f16
Για τα p3
Για τις fremm / belhara που έρχονται

Και για τα 180 εκατομμύρια που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δωσει στα Σκόπια…

Οπως παντα πεταει ενα σχολιο και φεύγει για να κανει την προπαγάνδα γιατι απο επιχειρηματα δεν…

Aylont

Ρεαλιστικά μιλώντας θέλουμε τις παρακάτω προϋποθέσεις α) τον απαράβατο όρο της μακροχρόνιας αποπληρωμής 10-20 χρόνων, β) την άμεση αξιοποίηση όπλων και αποθεμάτων πυρομαχικών και πυραύλων, γ) την καλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία Πακέτο οι ΜΕΚΟ (CMS330 + SMART-S ή ELM-2258 ή ΝS100 με ορίζοντα για μελλοντικό Mk41, RAM κτλ), η προμήθεια τουλάχιστον 40 νέων τορπιλών (ελπίζω να μη χαλάει κανένα η Mk48 Mod 6 ADCAP εδώ που φτάσαμε…) (χλωμή η αναβάθμιση των 100+ SUT Mod 0 σε 4-5 βέβαια), η δέσμευση και αγορά τουλάχιστον 2 μεταχειρισμένων πλοίων με ρόλο ΑΑW με ορίζοντα 15ετίας για τις άμεσες ανάγκες (ο νοών νοείτω…)… Read more »

JohnnyB

Αυτός ο τεχνικός διάλογος του ΠΝ ελπίζω να κατέληξε κάπου.
Παραθέτω διάγραμμα της εξέλιξης της Μk48:comment image

peet14

Kάποια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρότατα Εθνικά Συμβούλια σε καίριους τομείς έτσι ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και συνέχεια σε σοβαρά θέματα όπως αυτό της Αμυνας .
Ούτε υπήρχε -ούτε υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος προγραμματισμός και σε αυτό έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η στρατιωτική ηγεσία .

evaggelos

ωραιο αυτο αλλα γινεται σε κρατος με οβαρους πολιτες, οι πολιτικοι που εχουμε απλα δεν μπορουν,πως να συννενοηθεις με καποιον που λεει οτι το αιγαιο δεν εχει συνορα? ενω παιζει να μπει κομα στην βουλη που λεει οτι με ζαρζαβατικα θα μας δωσουν οι ρωσοι το κουζνετσοφ?δες ποιο ειναι το κοινοβουλιο ποια κοματα ειναι εκτως κ τι ψηφιζουμε-ζηταμε οι πολιτες.

Spock

Τα 300-500 εκατομμύρια που δόθηκαν για τα P-3 “βύθισαν” το Πολεμικό Ναυτικό

aris32

το ΠΝ εχει βυθιστει απο τις επιλογες του και απο την κατασταση στα κρατικοδιαιτα ναυπηγεια δυστυχως .

antonios

Και όμως τα προγράμματα του ναυτικού ίσως είναι ποιο κοντά σε υλοποίηση από ποτέ. Μόλις χτες ανακοινώθηκε οτι συμφωνήθηκε με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ το νέο καθεστώς εκκαθάρισης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αφοί καταβλήθηκε αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη τους 150 εκ Ευρω (ζητούσε 1 δισ όταν τα αγόρασε 1 ευρω/ μπραβο στον Βενιζελο που εκανε την πωληση του αιωνα/) με ρύθμιση για τα 600 εκ Ευρω των κρατικών επιχορηγήσεων λόγο παρατεταμένης ΜΗ-ΧΡΗΣΗΣ τους. Μόλις πριν μια εβδομάδα υπήρξε αμερικάνικο ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Ελευσίνας επίσης.

CKfurious

Από προεκλογικές μπούρδες άλλο τίποτα

Που το διάβασες αυτό?
Μπορείς να μας δώσεις ένα reference/link ?

Η κατάσταση με Σκαραμαγκά περιγράφεται στο

Η Eλευσίνα έχει πάνω από εκατομμύρια φέσια προς δημόσιο

Ποιος σοβαρός επενδυτης θα μπλέξει??

Η ONEX έκανε πίσω αφού δύσκολο να της χαρισθούν αυτά τα χρέη.

CKfurious

Παλεύοντας με το νέο σύστημα σχολίων το έκανα χωρίς να προσθέσω τα ακόλουθα links & corrections :

Η κατάσταση με Σκαραμαγκά περιγράφεται στο

https://www.defence-point.gr/news/quot-chastoyki-quot-tis-dikaiosynis-stin-kyvernisi-gia-ton-skaramagka-enae-kai-plironei-o-forologoymenos

http://www.kathimerini.gr/1018736/article/oikonomia/epixeirhseis/dwro-155-ekat-eyrw-apo-to-efeteio-sta-nayphgeia-skaramagka

Η Eλευσίνα έχει πάνω από 250 mil E εκατομμύρια φέσια :

http://www.kathimerini.gr/995764/article/oikonomia/epixeirhseis/tesseris-mnhsthres-gia-ta-nayphgeia-eleysinas

Digenis

150 γιατι τα πλήρωσαν ? τα 600 ποιος θα τα πληρώσει ? Δουλευόμαστε νομίζω .

antonios

https://www.makthes.gr/stergios-pitsiorlas-dimioyrgeitai-ena-neo-topio-gia-ta-naypigeia-stin-ellada-211112 Tο αλλο δεν τα ξαναβρηκα αλλα οταν το βρω θα το ποσταρω.

NikolakiEfentis

Ερώτηση προς Π&Δ, το σονάρ υποστηρίζεται ακόμα από τον κατασκευαστή ή θα αφεθούν οι φρεγάτες πρακτικά χωρίς σονάρ; Nα υποθέσω ότι οι κινητήρες πρόωσης και οι ντιζελοκινητήρες των Η-Ζ θα συντηρηθούν με το ίδιο ξεχωριστό κονδύλι, σωστά; Οι τελευταίοι θα αντικατασταθούν; Να υποθέσω ότι κι οι Harpoon παραμένουν… Το μόνο θετικό είναι πως το Η-Ο σύστημα TDR-10Α της Miltech Hellas θα ολοκληρωθεί στο νέο CMS. Kατά τα άλλα, αν δεν αποκτηθούν κάποια νεότερα σκάφη, μιλάμε για σοβαρή υποβάθμιση των δυνατοτήτων του στόλου, καθώς είναι ξεκάθαρη η υστέρηση των σκαφών απέναντι στις νέες απειλές. Χωρίς νέο ECM (όλος ο στόλος), χωρίς… Read more »

NikolakiEfentis

Μια ερώτηση ακόμα please 🙂 , το EASR της Raytheon “παίζει” για αντικαταστάτης του DA08 στην (;) πρόταση της LM;

Έτσι που πάει το πράγμα προβλέπω στελέχη του ΠΝ να παραιτούνται σε λίγα χρόνια για να προσφέρουν υπηρεσίες project management στον ιδιωτικό τομέα…

Ελπίζω τα DA08 να μην πεταχτούν και τουλάχιστον 1 να μπει στον Προμηθέα στην επόμενη ΠΕΑΚ…

NikolakiEfentis

Α μάλιστα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ωραία… Άρα ούτε καν AESA, οποιουδήποτε τύπου δηλαδή; Υποτίθεται ότι η LM θα έδινε λέει κσλή οικονομική προσφορά.

Μήπως να αγοράσουμε το SΜART-S από την Τουρκία που το παράγει για να χαρεί κι ο πολιτικός κομισάριος του ΥΕΘΑ; Να αποδείξουμε ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα κλπ κλπ, ξέρετε…

THAN

Τα μαύρα μας τα χαλια….

zolotas

Αν κρίνουμε από τα στοιχεία κόστους του προγράμματος της Νέας Ζηλανδίας για 2 σκάφη στον Καναδά https://www.defence.govt.nz/what-we-do/delivering-defence-capability/defence-capability-projects/#anzac-ships-upgrade-frigate-systems-upgrade-fsu το προϋπολογιζόμενο ποσό δεν φτάνει ούτε για την Ύδρα… όσους συμβιβασμούς και να κάνουμε…

zolotas

Συνεπώς αν τοποθετούσαμε ΜΟΝΟ CMS και νέα ραντάρ και επικαιροποίηση – αναβάθμιση των επιμέρους υπόλοιπων συστημάτων (ιδανικά συνδυασμός CMS330 με Sea Giraffe 4FF και Hensoldt TRS 3-4D ή ο ΟΕΜ συνδυασμός της SAAB με 9LV COMBAT SYSTEM και τα Sea Giraffe ή TACTICOS με APAR II και NS200 ή και η LEONARDO με τα KRONOS) δεν θα ξεπερνούσε τα 200 εκ και για τα 4 σκάφη (με τα εργατικά στο σπίτι μας)

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Περιμένουμε λεπτομέρειες στο νέο σας τεύχος, πότε βγαίνει btw;

Το ενδιαφέρον από Thales/Γάλλους υφίσταται ακόμα;

apsa

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ SITE = ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ? – ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ Κ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ- ΑΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ? Ο ΔΕ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ?- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΕΣΤΩ Κ OF THE RECORDE….

NavalAnalyses

Θεωρώ πιθανότερη την αναβάθμιση των Ύδρα στα πρότυπα των ANZAC της Ν. Ζηλανδίας που με τη σειρά τους ακολουθούν των καναδικών Halifax, σε μια πιο light version. Αν λοιπόν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα αυτό τα CMS 330 και SMART-S Mk2 είναι δεδομένα. Έτσι, ΑΝ τοποθετηθούν LWR θα είναι ισραηλινά (Elbit) ή σουηδικά (SAAB). Ενδιαφέρον θα έχει τι αλλαγές θα γίνουν σε ESM (Elisra;) και ραντάρ ναυτιλίας (SharpEye, Pathfinder;). Όπως ειπώθηκε και από τον κύριο NikolakiEfentis, η απουσία προγραμματισμού για την απόκτηση νέου ECM είναι από τις πλέον σημαντικές και άκρως ανησυχητική για το σύνολο του στόλου. Μέχρι και της Μιανμαρ έχουν.… Read more »

CKfurious

Εκτος από τα ECM ένας άλλος τομέας που έχει παραμεληθεί είναι τα αντίμετρα κατά τορπιλών
Στο τελευταίο τεύχος της ΠΤΉΣΗΣ έχεις το εξαιρετικό άρθρο για τα BAYRAKTAR
Οι γείτονες τα έχουν εξοπλίσει με το σύστημα SEA SENTOR της ULTRA ELECTONICS
Το άρθρο δίνει μια αναλυτική περιγραφή του συστήματος
Κοιτάζοντας το πρόγραμμα των νεοζηλανδών βλέπω πως και αυτοί βάζουν συστήματα της ULTRA
https://www.defence.govt.nz/what-we-do/delivering-defence-capability/defence-capability-projects/?CapabilityTypeID=&CapabilityServiceID=&s=

εμείς έχουμε μείνει με τορπίλες και συστήματα κατά toprilvn(nixie?) της δεκεατίας του 70
Τι πιθανότητες έχει μια SUT εναντια σε τέτοια αντίμετρα?
Και αντίστροφα νομίζουν πως θα ξεφύγουν μεhi-speed ελιγμούς στις σύχρονες τουρκικες DM2?

Aylont

long shot αλλά ποτέ δεν ξέρεις … τα πολυάριθμα ραντεβού ΠΝ με την Kongsberg είχαν κάποια σκοπό?

aris32

αν στο πακετο δεν περιλαμβανεται η γενικη συντηρηση των μηχανων τοτε τα 150 εκ θα αναβαθμισουν σημαντικα τις 4 φρεγατες . απο εκει και περα το θεμα πρεπει να προχωρησει ωστε το ΠΝ να ξεκινησει τις οποιες διαδικασιες για την αγορα νεων πλοιων .
δεν ξερω αν ισχυει οτι θελει να αγορασει αλλες 2 supervita . και δεν ξερω τι θα γινει με τα 2 επιπλεον υποβρυχια 214 .

evaggelos

μακαρι να γινει εστω κι αυτο απο το μηδεν στο ενα κατι ειναι.
κριμα που δε θα γινει αυτο που θα ηθελα δηλαδη 2 μεκο ακομα.

NikolakiEfentis

Ερώτηση προς τον αγαπητό κο NavalAnalyses και την Π&Δ, το SMARTS-S δεν μας πειράζει που παράγεται και χρησιμοποιείται κι από την Τουρκία; Ως προς το ραντάρ ναυτιλίας δεν θα έπρπεπε να εγκατασταθεί το bridgmasterE ομοιοτυπία ή είναι πλέον παλιό;

Εκτός της αβεβαιότητας για την αναβάθμιση Phalnx () & πυροβόλου, δεν είδα τίποτα για το IPMS κασι το ιδιαίτερο HVAC της κλάσης αμφότερα σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία και επιβιωσιμότητα του σκάφους. Παλιότερα είχε γραφτεί πως πολλά απάρτια τους χρειάζονται πλέον αντικατάσταση…

CKfurious

HVAC = HEATING VENTILATION AND AND AIRCONDITIONING ???
IPMS= INTEGRATED PROPULSION MONITORING SYSTEM ???

Δηλαδή θα καταντήσουμε να έχουμε στις πιο σύχρονες μονάδες του στόλου το SMART που το έχουν made in turkey και το έχουνε μέχρι και στα LSTs tous ???

Εδώ μου κάθεται 🙁

NikolakiEfentis

Ιδίως το HVAC είναι σημαντικό σε περίπτωση πλήγματος να μην λειτουργήσει αρνητικά για την μετάδοση πυρκαγιάς. Γενικά, τα Η-Μ συστήματα των ΜΕΚΟ έχουν μεγάλο βαθμό αυτονόμησης ως προς την λειτουργία τους – μάθημα από τα Φώκλαντς. Κάθε τομέας εξυπηρέτησης του σκάφους από τα Η-Μ συστήματα αποτελείται από μια «φέτα» του σκάφους που εξυπηρετεί καθ’ ύψος τα καταστρώματα με σκοπό την αποφυγή αποκοπής ενός ολόκληρου καταστρώματος από ηλεκτρική ισχύ κλπ και την αποφυγή μετάδοσης φωτιάς και καπνού σ’ αυτό. Δεν ξέρω αν το εξηγώ σωστά, ίσως κάποιοι πιο ειδικοί; Σε κάθε περίπτωση τα Η-Μ των ΜΕΚΟ είναι ακριβά και απολύτως λογικό… Read more »

NavalAnalyses

Οι Ύδρα εκτός του παλαιού Racal 2690 φέρουν επίσης Bridgemaster. Το πρώτο τουλάχιστον θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο. Το ιδανικό θα ήταν και τα δύο αφού είναι ήδη 20 ετών συστήματα. Σχετικά με τα ραντάρ, το ιδανικό θα ήταν να είναι διαφορετικό και ανώτερο του SMART-S Mk2. Διαφορετικό είναι και ένα κατώτερο ραντάρ. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Σαφώς όχι. Μπορούμε να πάρουμε κάτι καλύτερο; Αμφιβάλλω. Οπότε η απάντηση είναι SMART. Με το σκεπτικό του διαφορετικού, θα έπρεπε να είχαμε Flankers αντί Vipers, Abrams αντί Leopard, OTO Melara 127 αντί για Mk45, CEROS αντι για Sting/Stir, Otomat αντι για Harpoon,… Read more »

NikolakiEfentis

Ως διαφορετικό είχα στο μυαλό μου κάτι σαν το NS100 – σίγουρα δεν θα επέλεγα το διαφορετικό δογματικά.

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

antonios

Η ειδηση για τα ναυπηγεια που χρωσταγα “χτες”. https://www.koutipandoras.gr/article/neo-topio-gia-ta-naypigeia-stin-ellada . Για να μην με κατηγορουν καποιοι οτι λανσαρω fake news.

GK_

Παιρνω το θαρρος και γραφω το συγκεκρημενο εξαιρετικα εκτεταμενο σχολιο, παρα το γεγονος οτι μπορει να θεωρηθει και σαν off topic, αλλα πιστευω οτι ειναι το ιδιο συνδεδεμενο με τις ΜΕΚΟ και το μελλον του ΠΝ. Σας ζητω προκαταβολικα την κατανοηση σας για το μακροσκελες σχολιο. Σχετικα προσφατα ειδα αναρτημενο στην ιστοσελιδα του militaire.gr μια σημαντικη συνενευξη για το καθεστως των ναυπηγιων του Σκαραμαγκα. https://www.militaire.gr/o-ateleiotos-golgothas-ton-naypigeion-skaramagka-kai-to-aprovlepto-mellon-toys-synenteyxi/ Οι πληροφοριες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας ειναι ακρως ανησυχητικες για το μελλον τοσο του Σκαραμαγκα οσο και γενικοτερα ολης της ναυπηγοεπισκευαστικης βιομηχανιας γενικοτερα. Θεωρω οτι το μελλον των ναυπηγιων Σκαραμαγκα στην ελλαδα ειναι… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29

Related News

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...

Ερντογάν: Η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά...

Ν. Δένδιας: Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για...
- Advertisement -