23.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών...

Οι εξελίξεις στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ, στο πρόγραμμα βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια… που βρισκόμαστε;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 348
  •  
  •  

 

Το σημαντικότερο πρόγραμμα του ΠΝ αυτή την περίοδο είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ΠΝ προσανατολίζεται όχι απλά σε μια βελτίωση της “συντηρησιμότητας” των πλοίων, όπως έγινε με τις φρεγάτες κλάσης S, αλλά και μια ουσιώδη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, κυρίως με την τοποθέτηση νέου ραντάρ 3D αλλά και νεότερου, ικανότερου ΚΠΜ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Από όσο γνωρίζουμε, προκειμένου το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατό, το ΠΝ προσανατολίζεται ο εκσυγχρονισμός να γίνει στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αν και η χρήση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ο Ναύσταθμος έχει τη δυνατότητα ανάληψης του έργου, αλλά θα πρέπει η αναβάθμιση να γίνεται σε ένα πλοίο κάθε φορά. Καθώς όμως το ΠΝ δεν μπορεί να στερηθεί άνω του ενός πλοίου κάθε φορά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τώρα, ο ανάδοχος του έργου, έχει την υποχρέωση να κάνει χρήση των μέσων που θα παρέχει το ΠΝ (που τα παρέχει για να μειωθεί το κόστος), για να τοποθετήσει και να ολοκληρώσει όλα τα συστήματα στο ΚΠΜ, δημιουργώντας ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο πλοίο. Σε παράλληλο πρόγραμμα θα τοποθετηθεί και σύστημα οπτικού/υπέρυθρου εντοπισμού ελληνικής εταιρείας, ενώ θα γίνει και συντήρηση στους κινητήρες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

Τώρα, το τι θα περιλαμβάνει επακριβώς ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ το έχουμε γράψει πολλές φορές. Τώρα, έχουμε γράψει και τι περίπου προσφέρουν οι εταιρείες. Έτσι, έχουμε μια σαφή εικόνα για την Saab (4LV CMS), αλλά και την Lockheed Martin Canada (CMS330), γνωρίζουμε ότι η Naval Group θα έρθει με το ΚΠΜ SETIS, προφανώς περιμένουμε την Thales με το γνώριμο TACTICOS, λύση που ίσως επιλέξουν και άλλες εταιρείες, αν τελικά “περάσουν” στον επόμενο γύρο.

Τώρα, η Saab θα έρθει με το Sea Giraffe, αν και οι πληροφορίες μας λένε πως προκειμένου να είναι η οικονομικότερη προσφορά δεν θα είναι η έκδοση με GaN. Έκπληξη αναμένεται από την Lockheed Martin, που μάλλον θα επιλέξει κάποιο ισραηλινό ραντάρ, με δυνατότητες ανώτερες όλων των υπολοίπων ανταγωνιστών. Η Thales αλλά και η Naval Group αναμένεται να προσφέρουν αμφότερες το SMART-S Mk2, αν και η πρώτη δεν θα ήταν έκπληξη αν προσφέρει κάποιο από τα πολύ νεότερα και ικανότερα ραντάρ 3D, της σειράς NS.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Σε ότι αφορά το κόστος, όπως έχουμε γράψει, οι Σουηδοί εμφανίζονται οι οικονομικότεροι, με προηγμένη πρόταση. Οι Καναδοί της Lockheed Martin έχουν το πλεονέκτημα πως γνωρίζουν πολύ καλά τα πλοία ενώ έχουν ήδη επιτυχημένο εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200, η Thales έχει το πλεονέκτημα της συμβατότητας με τα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ ενώ η Naval Group θα προσφέρει λύσεις που θα κάνουν τα πλοία αρκετά “όμοια” με τις μελλοντικές [email protected] Helleniques.

Το ΠΝ θα καλέσει στον επόμενο γύρο, που θα είναι και εξαιρετικά “ταχύς”, τις εταιρείες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, και δεν έχουν έρθει απλά να φέρουν ένα ή δυο υποσυστήματα. Εκεί, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν Best And Final Offer για την πρότασή τους, και θα έχουν δικαίωμα αλλαγής και των προδιαγραφών της πρότασής τους (με όφελος για το ΠΝ). Πιθανολογείται πως η διαδικασία θα λήξει άμεσα, και η σύμβαση θα καταφέρει να υπογραφεί στους πρώτους μήνες του 2020.

ΘΕΜΑ: Φρεγάτες MEKO 200HN, με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα

Σε ότι αφορά τους χρόνους παράδοσης, το ΠΝ επιθυμεί όλα τα πλοία να έχουν εκσυγχρονιστεί μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό υπάρχουν εταιρείες που το υπόσχονται (για παράδειγμα οι Σουηδοί έρχονται με αναφορές πως θα τα καταφέρουν ίσως και στους 8 μήνες ανά πλοίο), ενώ αρκετοί διαγωνιζόμενοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα πλοία στις δικές του εγκαταστάσεις, έστω κι αν εμπλακούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Φυσικά ο καθένας λέει ότι θέλει, κι εμείς οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τους επιτελείς του ΠΝ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εν αναμονή απόφασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων 214ΗΝ

Κλείνοντας, σε αντίστοιχα προχωρημένο στάδιο είναι και η διαδικασία για τις τορπίλες, ίσως και περισσότερο προχωρημένες. Στη μάχη έχουν πέσει όλες σχεδόν οι εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες τορπίλες, και καμία δεν κάνει πίσω. Για παράδειγμα, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν την ΜΚ48 με θερμικό κινητήρα, που δεν θέλει το ΠΝ, υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν προσφέρει απόθεμα κατασκευασμένων τορπιλών από το USN για ενδιάμεση λύση.

Οι Γερμανοί έχουν έρθει με την DM2A4/SeaHake, σε ανταγωνιστική τιμή, ενώ προσφέρουν και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων SUT Mod 0 που έχει το ΠΝ σε υπηρεσία. Οι Ιταλοί προσφέρουν την Black Shark σε πραγματικά ανταγωνιστική τιμή (δεν έχουμε ακριβή νούμερα), ενώ οι Γάλλοι συνεχίζουν να προσπαθούν με την προηγμένη F21.

Επιτέλους ξεκινούν οι διαδικασίες για τορπίλες και αντίμετρα Τ/Λ στα ελληνικά υποβρύχια!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 348
  •  
  •  
- Advertisement -

133 ΣΧΟΛΙΑ

133 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
AESA

Κάνω μια εικασία. Αν καταργούσαν το υπόστεγο του ελικοπτέρου και εγκαθιστουσαν κελιά για πυραύλους; θα αλλάξουν ρανταρ και κέντρο πληροφοριών. Είναι τόσο δαπανηρό να γίνει και προσθήκη κελιών για πυραύλους; Δεν θα μπορούν να διαχειριστούν από το νέο σύστημα;

GUS

Γνωρίζει κάποιος αν μπορεί να αλλαχτεί το Μκ48 με Μκ,41και γιατί τοποθετήθηκε εξ αρχής?
Αν γίνεται εχει λυθεί το πρόβλημα με 32 ESSM Μακρι βλ.2

aris32

παλιοτερα η raytheon ειχε για τον mk48 εκτοξευτη διπλα κανιστρα για διπλασιασμο των essm. Δεν ειναι κακο να ρωτησουμε αν υπαρχει ακομα αυτη η δυνατοτητα γιατι η αλλαγη με mk41 ειναι απιστευτα δαπανηρη και χρονοβορα.

Ilias_Skaltsiotis

Υπάρχει, δες το link μου στο πιο κάτω σχολιο, αλλά και πάλι θα έχεις 32 αντί για 64 και δεν μπορείς να έχεις sm ή asrock.

aris32

αν υπαρχει αυτη η διαθεσιμη αναβαθμιση τοτε καλο ειναι να γινει. η αλλαγη με mk41 δεν νομιζω οτι ειναι βιωσιμη οικονομικα

Ilias_Skaltsiotis

Αν μπουν 40+κελιά στις meko με κάποια quad packed, θα είναι μη βιώσιμα οικονομικά τα 750mil-1bil για τα 16-32 μόνα κελιά των fti

aris32

μιλαμε για αναβαθμιση ενος πλοιου 25+ με χρηματα που εχεις διαθεσιμα. τα χρηματα για τα γαλλικα ειναι μεσω χρηματοδοτησης απο Γαλλια για αυτο και το συζηταμε. αμαν πια με αυτην την καραμελα. οσο για τα 40 κελια αγαπητε μου γιατι το λες και το ξαναλες σε πολλα ποστ. ακομα και στα +2 μεκο που ηθελε το ναυτικο να αγορασει το 2000 ηθελε να βαλει εξαρχης 16mk41 ουτε μπροστα ουτε πισω ουτε πλαγια εξτρα vls , και 400 vls να εχει απο την στιγμη που το ρανταρ που θα μπει θα εμπλεκει λιγους στοχους ειναι οικονομικα ασυμφορο. για τις μεκο ιδανικα… Read more »

CKfurious

Τι χρηματοδότηση εννοείς? Θα μας τις πληρώσουν οι Γάλλοι? Δάνειο θα μας δώσουν ! Ακόμα δεν ξέρουμε τους ορους Και εάν προχωρήσει η συμφωνία Δεν θα μας τις χαρίσουν! Για τις MEKO: ιδανικό θα ήταν να μπαίναν ESSM BII με active radar οποτε δεν χρειάζονται τα STIR Με ένα νέο RADAR και CMS μια xαρά μας κάλυπταν Ακόμα και με 16 ESSM only Ίσως θα μπορούσαν να τροποποιθουν οι MK48 ώστε να παίρνουν από 2 ESSM ανά cell Αλλα που να βρεθούν τα χρήματα για τόσους ESSM BII!! 4*16*1.5$mill Oι “φρεγατο” θαλαμηγοί θα τραβήξουν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια του ναυτικού… Read more »

Kimon

Αυτό με τις φρεγατο-θαλαμηγούς και τα διαθέσιμα κονδύλια είναι απλά υποθέσεις, καθώς δεν έχουμε στοιχεία. Καλό όμως είναι να προχωράμε με στοιχεία , και μην μου πείτε ότι έτσι θα γίνουν από ότι έχει δείξει μέχρι τώρα η κατάσταση, στοιχεία είναι αυτά που ξέρουμε και είμαι σίγουρος ότι ούτε είστε μάντης ούτε εχετε χρονομηχανή .. 😉

CKfurious

Ακριβώς
Δεν είμαι μάντης ούτε έχω χρονομηχανή
Γράφω με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αμυντικών δαπανών και κόστους των Μπελάδων!
Τα ίδια έγραφε και η ΠΤΉΣΗ

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-need-used-ships-and-new-program/

#Το πρόβλημα είναι πως αν προχωρήσει μόνο το πρόγραμμμα των Belharra τότε θα κινδυνεύσει ειλικρινά όλο το ΠΝ, καθώς πιθανά θα απορροφήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους. Αν υποθέσουμε πως από τα 530 εκατομμύρια το ΠΝ μπορεί να έχει πρόσβαση στα 150 ετησίως, τότε η αγορά των δυο Belharra θα απορροφήσει τον Π/Υ του ΠΝ για τα επόμενα 20 χρόνια!#

Εάν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες το ξανά συζητάμε!

Ilias_Skaltsiotis

Οι meko έχουν 25 χρόνια ζωής, αλλά θα μείνουν σε υπηρεσία αλλά 20, εκτός και αν θες να μου πεις ότι οι αμερικάνοι που θα κρατήσουν τα tico 45 χρόνια είναι κορόιδα και εμείς που είμαστε large θα τις αποσύρουμε στα 35 ?? Οι Γάλλοι δεν μας χαρίζουν τίποτα λεφτά. Αν μιλάγαμε για τις επιστροφές των ομολόγων είναι άλλο πράγμα, αλλά τώρα το μόνο που θα κάνουν είναι να μεσολάβησαν για δάνειο που θα πληρώνουμε όπως οποιαδήποτε άλλη χρηματοδότηση. Αγαπητέ μου η καραμέλα για τα 40 κελιά, είναι για 32 sm, 32 essm, smart l mk2 και apar για καθοδήγηση… Read more »

aris32

αυτο που δεν καταλαβαινετε οτι το δανειο θα στο δωσουν και θα το αποπληρωσεις σε αρκετα χρονια. αυτην την στιγμη δεν εχεις 2 δις να αγορασεις πλοια . απο εκει και περα οταν σου λεω οτι οικονομοτεχνικα αν κανεις ολα αυτα που λες στις μεκο εκτος οτι το πρωτο πλοιο θα κανεις αρκετο χρονο μεχρι να αναβαθμιστει το κοστος θα φτασει σε επιπεδο φρεγαταςf100 .( αν θες να μιλησουμε για πραγματικα πλοια και οχι πλοια χαμηλου επιπεδου με τεχνολογια 20ετιας πισω οπως provincies kai sachsen που αναφερεις). επισης ακομα δεν εχουμε μαθει την τελικη διαμορφωση των belhara και αμεσως σαπακια… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Καταλαβαίνω πολύ καλά το δάνειο, όπως καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα με αυτό είναι ότι με το που παραλάβουμε τα πλοία θα εγγραφεί όλο το ποσό στον προϋπολογισμό σε αντίθεση με τα fms, που εγγράφονται μόνο οι εκάστοτε δόσεις. Θα συνεχίσω να μιλάω και δεν θα μασάω, γιατί ξέρουμε εδώ και χρόνια και την διαμόρφωση και την τιμή της fti. Με τις υποθετικές διαμορφώσεις που γράφει κάθε μέρα ο καθένας και την τιμή τους, θα ασχοληθώ όταν θα υπάρχουν δεδομένα. Με αυτά που ξέρουμε από τουλάχιστον το 2015, η fti είναι μια low end φρεγάτα, ένα υβρίδιο φρεγάτας και κορβέτας και… Read more »

CKfurious

Σωστός
Ότι και να λέμε οι Belharites δεν χαμπαριάζουν

Υπενθυμίζω πως οι Μπελάδες προορίζονται να αντικαταστήσουν τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης Lafayette!!

Έχουμε χάσει σχεδόν 20 χρονια συζητώντας για νέες φρεγάτες με αποτέλεσμα να έχουν απαξιωθεί οι MEKO!!

Ilias_Skaltsiotis

Οι meko δεν έχουν απαξιωθεί ακόμα, αυτό θα γίνει αν η αναβάθμιση για τις 4 πάει 100 εκ δλδ σαν αυτή των s. Οι meko θα οργώνουν το Αιγαίο για αλλά 20 χρόνια και πρέπει να αναβαθμιστούν στο επίπεδο μιας σύγχρονης φρεγάτας

Nestoras

To MK 41 VLS κόστισε σε Αμερικανούς 24 εκ δολάρια έκαστο, σε κάποια μαζική αγορά του 2017. Δεν κράτησα το pdf. Δεν θυμάμαι ποια έκδοση, πάντως μαζί με την μετασκευή είναι αρκετά δαπανηρή επιλογή.

Ilias_Skaltsiotis

Οι meko από την μάνα τους μπορούν να πάρουν έναν 8πλο mk41 εκεί που έχουμε το phalanx στην πλώρη και ο 16αρης mk48 μπορεί να αντικατασταθεί από 32αρη mk41 για sm, asrock και quad packed essm. Πιθανόν να μπορούν να τοποθετηθούν και essm με mk56 εκατέρωθεν του υπόστεγου όπως είχε προταθεί για τις S.(16+16)
http://www.shipbucket.com/wiki/index.php/Mk_48_VLS
https://www.navalanalyses.com/2015/03/elli-class-frigates-of-hellenic-navy.html?m=1

JetFuel

Η τοποθέτηση μεγαλύτερου και βαρύτερου εκτοξευτη σε υψηλότερη θέση (συν μεγαλύτερο βάρος απο τους επιπλέον πυραύλους) μετατοπίζει υψηλότερα το Κέντρο Βάρους του σκάφους. Κατα συνέπεια επιρρεάζεται η πλεύση του σκάφους και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ευστάθειας ή και πρόβλημα αυξημένου «θορύβου» που θα παράγεται απο τον σκελετό του σκάφους.

Ilias_Skaltsiotis

Οι meko είναι σχεδιασμένες από το ναυπηγείο για να εξοπλίζονται με έναν 8απλο mk 41 εκεί που έχουμε το πρωραίο phalanx και έναν 32αρη εκεί που έχουμε τον mk 48, δεν κάνεις κάτι που δεν έχει σχεδιαστεί ήδη. Επίσης δεν θα μπει τίποτα ψηλότερα. Καταλαβαίνω τις ενστάσεις σου για τους mk 56 εκατέρωθεν του υποστέγου αλλά αν διαβάσεις το Link της Naval analyses, είχε προταθεί (για την μια μόνο πλευρά) για τις S, και γιαυτό γράφω ίσως. Το πρόβλημα είναι οτι αντί να κάνουμε τις meko τούμπανο, αφού έχουν το περιθώριο, μειώνουμε τον προϋπολογισμό από τα 500 στα 100 εκ… Read more »

CKfurious

Ακριβώς!
Τι συζητάμε τώρα
Με τέτοιο budget δεν γίνονται και πολλά
2 Belhares και ξερo ψωμί!!
και Όλα τα αλλα να γίνουν xxxxx ?????/*****

JetFuel

Εψαξα πολύ για να βρω το παρακάτω σχεδιάγραμμα με τους οπλικους συνδιασμούς που υπήρχαν την δεκαετία 1980-90 για τις ΜΕΚΟ 200. (1α) Προσεξε οτι πουθενα το ναυπηγείο δεν δειχνει οτι στον χωρο πίσω απο το υπόστεγο ελικοπτέρου μπορεί να τοποθετηθεί ο μεγαλύτερος και βαρύτερος 32αρης εκτοξευτής. Η σειρά «Υδρα» ειναι μοναδική στην ισοστάθμιση διότι όχι μονο τοποθετήσαμε ΚΑΙ κάθετο 16αρη εκτοξευτή (σχεδόν στην πρύμνη) αλλά ΚΑΙ το πρωραίο Φάλανξ, εξισορροπόντας το επιπλέον βάρος με διαφορετική εσωτερική κατανομή του βάρους άλλων συστημάτων !! https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/meko-schem.htm (1β) Το ότι το κάναμε κατά την αρχική σχεδίαση του σκάφους δεν σημαίνει οτι μπορούμε τωρα να… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Καλά θα με τρελάνεις ????? Σε όλα τα σχεδιαγράμματα δεν έχει τον mk 21 στην θέση που λέμε?? Αυτός είναι ο σχεδιασμός του πλοίου, απλά τότε δεν υπήρχαν vls. Εκεί που έχουμε τον mk 48 έβαλαν και οι Τούρκοι τον mk 41στις barbaros και αυτή είναι η διαμόρφωση της meko A200 32+8. Εκεί που είναι το phalanx παίρνει μέχρι 8 κελιά.

Υ.Γ. μπράβο για το ψάξιμο!!! Ψάχνω πολύ καιρό για κάτι τέτοιο και δεν έχω βρει κάτι το έσωσα στους σελιδοδείκτες !!!!

Aias

Ακριβώς jet fuel, πολύ σωστά και μάλιστα χρειάστηκε να το γράψεις δύο φορές. Η θέση που επιλέχθηκε σε εμάς είναι ήδη οριακά ψηλά σε σχέση με το βάρος. Ας δει κανείς την διάταξη της Αυστραλίας επίσης. Αν ο εκσυγχρονισμος γίνει στον ναυσταθμο μιλάμε για μια οικονομία αλλά και για περιορισμένες εργασίες. Δεν μιλάμε για ριζικό εκσυγχρονισμο. Τα χρήματα είναι και αυτά οριακά; Αν υπήρχε κάτι παραπάνω τότε καλό θα ήταν εκτός από ηλεκτρονικά να περιελάμβανε και αναβάθμιση των φαλανξ και του πυροβολου, σίγουρα να γίνει κάτι με το σόναρ; Οι φρεγάτες αναγκαστικά θα έχουν λόγο ηλικίας και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακο ρόλο… Read more »

AESA

Εγγυήσεις δεν θα σου δωθούν από κανένα. Στην τελική θα προτιμούσα να γίνει μια σωστή πειραματική προσπάθεια από το ίδιο το ΠΝ σε ένα πλοίο, με φιλόδοξη αναβάθμιση, κελιά, radar κτλπ. Θα αποκτηθεί τεχνογνωσία, που μπορεί να κοστίσει αλλά θα εφαρμοστεί σε πολλά πλοία, από φρεγάτες μέχρι πυραυλακάτους. Φαντάζεστε 10 Π/Α με ραντάρ ΑΕSA, link 16, 16 κελιά, όμοια με τις φρεγάτες; Αυτά τα προγράμματα έχουν ρίσκο, και κόστος. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό, δοκιμάζουμε έτοιμες λύσεις που προσαρμόζουμε σε δικά μας μέσα. Δεν νομίζω το ΠΝ να μην μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να δεχτώ πως… Read more »

AESA

Φαντάζεστε 20 τέτοια πλοία με αντιπλοικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους σπαρμένα στο Αιγαίο πίσω από τα νησιά, και με κλειστά τα ρανταρ τους να λαμβάνουν δεδομένα από τα Εριαν, Drones, Σταθμόυς εδάφους, και να εγκλωβίζουν με συντεταγμένες όποιον στόχο θέλουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά!!

Ilias_Skaltsiotis

Ρε συ Αίαντα που το είδες το ψηλα?? Οι Αυστραλοί έχουν βάλει τον 8αρη, στην θέση που προβλέπεται από την σχεδίαση, όπως γράφω για 3ή φορά εκεί που έχουμε το phalanx και εμείς τον 16αρη εκεί που προβλέπεται από την σχεδίαση του πλοίου και μπορεί να πάρει μέχρι 32αρη mk41.

Aias

Αγαπητέ Ηλία (βλέπεις αποφεύγω το ρε συ, αν και ειλικρινά δεν με ενοχλεί). Ναι οι Αυστραλοί έχουν τον 41 στην θέση που λες. Και τα κ/β μπροστά. Και άλλαξαν διαμόρφωση στην πρυμνη. Και την έκλεισαν με 100 τόνους έρμα για λόγους ευστάθειας. Και μερικά και ακόμα… Σε σημείο που οι νέο ζηλανδοι δεν προχώρησαν στο ίδιο πρόγραμμα ατόφιο αλλά εν μέρει για να αποφύγουν αυτά και μερικά άλλα που έκριναν δεν χρειάζονται. Στην Ελλάδα δε από το 2014 η διεύθυνση διοικητικής μέριμνας που ασχολήθηκε με την εκπόνηση πορισματος εκσυγχρονισμου των μεκο πως βασικός περιορισμός του προγράμματος είναι ο εκτοξευτης που… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Καταρχάς ζητώ συγγνώμη, (και όχι για τους τύπους) αν σου φάνηκε προσβλητικό. Η αλλαγή στην ευστάθεια των Αnzac, από ότι είχα διαβάσει οφείλεται στον ιστό του ραντάρ και όχι στον vls. Δεν γνωρίζω το πόρισμα της επιτροπής, αν μιλάει για ευστάθειας λόγω του και του vls ή μόνο του ραντάρ, αλλά ούτως ή άλλως χρειάζεται και αλλαγή του ραντάρ για να αξιοποιήσεις τα κελιά. Δες την απάντηση μου και στον Jet Fuel και στον aris32.

Aias

Μην ζητάς συγνώμη, πραγματικά δεν με ενοχλεί, απλά έκανα μια επισήμανση.

CKfurious

Σωστός για τις ANZAC
Πέρα από την ευσταθία κάναν και εκτεταμένες αλλαγές και ενισχύσεις στα δομικά στοιχεια του πλοίου bulkheads , frames,longerons
Εμείς δεν έχουμε ούτε το χρόνο ούτε το χρήμα για τέτοιου είδους επεμβάσεις
Μην ξεχνάμε πως οι Αυστραλοί με αυτό το πρόγραμμα ξόδεψαν τα λεφτά στη δίκια τους βιομηχανία και οικονομία
Δεδομένου της ηλικίας των δικό μας MEKO και των περιορισμένων διαθεσιμων πρέπει να κοιτάξουμε προς δοκιμασμένες λύσεις με μηδενικό ρίσκο έστω και δεν είναι state of the art

Ο ασχετος

Οταν την εχουν κανει ηδη οι αυστραλοι δεν θεωρειται σχεδον μηδενικου ρισκου?

AESA

Και μόνο η αντικατάσταση του περιστροφικό ραντάρ ( 2+ τόνοι να περιστρέφονται στα 1 ή 2 hz στα 30 μέτρα ψηλώτερα από την ίσαλο) μπορεί να εξισοροπηθεί με πολλαπλάσιο σταθερό βάρος σε ύψος εγγύτερα στο κέντρο βάρους. Μιλάμε για περίπου 40 τόνους, δηλαδή μηδέν καταπόνηση για ένα τόσο μεγάλο σκάφος. Δεν γνωρίζω βέβαια αν το ραντάρ θα είναι AESA ή όχι.

sotbak

φρεγάτα χωρίς οργανικό ελικόπτερο; Κι όμως θα μπορούσε αν το ρόλο του ελικοπτέρου τον αναλάβουν άλλα μέσα (π.χ. ειδικά drones κλπ.)

Kimon

Νομίζω ότι το uav συμπληρώνει το ελικόπτερο και όχι αντικαθιστά..

sotbak

αυτό ισχύει για τις Μπελ;

AESA

Το ελικοδρόμιο θα υπάρχει απλά το ελικόπτερο θα φιλοξενείτε στο ελικοδρόμιο. Με μικρή μετατροπή του ελικοδρομίου για να ενισχύσει την φύλαξη του.

gdmast

Το ε/π δεν έχει μόνο την αποστολή να πετά και άρα να προσφέρει δεδομένα στα ραντάρ, αλλά και α/υ ρόλο. Δεν μπορεί σε πλοία με περιορισμένη σουίτα α/υ πολέμου να το στερηθεί, ιδίως με τα υ/β που θα ρίξουν στη θάλασσα προσεχώς οι γείτονες. Άλλες λύσεις μπορεί να συζητηθούν. Όχι όμως αυτή. Αλλά υπάρχει κόστος και είναι δύσκολο να χωρέσει. Γιατί με τα χρήματα που προσπαθούμε, ούτε τα μισά απ’ ότι πρέπει να γίνουν δεν θα πραγματοποιηθούν. Γι’ αυτό το ΠΝ ήθελε τουλάχιστον 100 εκ. ανά πλοίο.

Athan

Κι αυτά heli deck θέλουν, εκτός αν μιλάς γι’αυτά τα Κινέζικα που τραβάνε οι φωτογράφοι τους γάμους από ψηλά.

sotbak

επειδή το περιβάλλον του Αιγαίου είναι ιδιαίτερο ως προς τον ανθυποβρυχιακό αγώνα, εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε drones ειδικής Α/Υ αποστολής που να σαρώνουν το Αιγαίο με χαμηλό κόστος και να μεταδίδουν τα δεδομένα σε φρεγάτες/214ΗΝ κλπ. Δηλαδή τα λοιπά μέσα εντοπισμού (ελικόπτερα από τη βάση και Ρ-3 να δρούσαν συμπληρωματικά και ειδικά όταν αυτό απαιτείτο = εξοικονόμηση μέσων-κόστους. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μη χρειάζονται οι φρεγάτες οργανικά ελικόπτερα. Τώρα είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν, όμως τα drones για αυτό το αντικείμενο έρευνας είναι το μέλλον… Αναφέρομαι σε drones που να μην σηκώνονται από φρεγάτα, αλλά… Read more »

MPAMPIS
General LEE

Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε Γαλλική διαμόρφωση ΚΠΜ με νέο ραντάρ όταν είναι έτοιμο της DETENEO με τη THALES αν βγει η συμφωνία. Είναι ικανό να εντοπίζει στέλθ σε μεγάλες αποστάσεις σε Χ μπάντα και να κάνει ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο. Το ίδιο και οι GOWIND.

aris32

μετα θα πρεπει να πιστοποιησεις τα οπλικα συστηματα της μεκο στα γαλλικα συστηματα ειτε να αλλαξεις των mk48 με 16sylvera43 . και τα δυο δυσκολα με μεγαλο κοστος και χρονοβορα.

Digenis

Thales ή LM … Ψηφίζω Thales με NS200 αν και μια μικροτερη εκδοση το Sea fire δεν θα μας χαλαγε καθολου

sotbak

σωστός, ΝΣ200

gdmast

Το S.F. ξέχνα το. Θέλει σταθερά πάνελ, άρα τελείως άλλου τύπου ¨κατάρτι”.

sotbak

Το ΝΣ200 δεν μπορεί να μπει στις ΜΕΚΟ 200ΗΝ;

Spirit

Σιγά μην μπει NS-200, το πλέον πιθανό είναι να προταθεί το SMART-S Mk.2, άντε NS-100 στην καλύτερη.
Χωρις να έχουμε δει τιμές πάντως, αφού το πάμε για Belharra μάλλον πρέπει να κινηθούμε προς SETIS, αν και μάλλον το ρίσκο ολοκλήρωσης μεγαλύτερο.

Επι της ουσίας δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά βέβαια σε αυτό το εύρος της αναβάθμισης, όπλα μένουν άθικτα και πολλοί αισθητήρες μένουν ως έχουν.

aris32

συμφωνω το ns-100 ειναι ιδανικη λυση για το νεο ρανταρ. ειναι κατι που δεν το γνωριζουν οι απεναντι ενω το smart-s αν και ιδανικο ειναι κατι που το ξερουν χρονια και ξερουν τις αδυναμιες του καλυτερα.
ασε που το ns-100 ειναι καλυτερο και ενσωματωνει περισσοτερες νεες τεχνολογιες

CKfurious

Μπορεί να συνεργαστεί όμως με τους ESSM?

Νομίζω πως πάνε να μας σπρώξουν το SMART-S επειδή είναι ΉΔΗ έτοιμο να συνεργαστεί με τους ESSM

Τα ίδια και με το ισραηλινό radar

Δεν έχουμε χρόνο και χρήμα για τέτοιου είδους εργασίες

aris32

αν δεν μπορει να συνεργασθει τοτε trs4d .

GUS

Μακάρι να γινόταν ένας πιο εκτεταμένος εκσυγχρονισμός.
τα πλοία θα μείνουν σε υπηρεσία πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
κ με πχ 600 εκ θα έχουμε 4 καλά πλοία για αυτό το διάστημα

Digenis

Προσπαθούν με την εργασία στο Ναύσταθμο να γλυτώσουν καμιά 60αρια εκ διαδικαστικά !!! Κατι ειναι και αυτό

Mike

Όποια τορπίλη κι αν επιλέγει, αριθμός SUT πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε Mod 4.

Spirit

Πιθανότατα ασύμφορος τέτοιος εκσυγχρονισμός με τα ίδια χρήματα αγοράζεις BS ADV

CKfurious

BS=BlackShark afdvanced??
Τι τιμές συζητάμε?
Καινούργιες πάνε πάνω από 3-4-5 mill/piece
Οι Ινδοί συζήταγαν για εκσυχρονισμό σε Mod 3 στο 1mill η τορπίλη εάν θυμάμαι σωστά
Σίγουρα πρέπει να εκσυχρονιστεί αριθμός διότι πόσες καινούργιες θα αγοραστούν και εάν?

Spirit

Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικές τέτοιες τιμές για να μετατρέψεις τορπίλες του 80′ σε επίπεδο BlackShark ADV, αφού το μονο που παραμένει από την αρχική τορπίλη SUT διατηρείται μόνο το περίβλημα και η κεφαλή μάχης στο επίπεδο Α4.
Οι Ινδοί δεν ξέρω τι εκσυγχρονισμό πραγματοποίησαν αλλά ρεαλιστικά για Α4 δεν το βλέπω εφικτό τέτοιο ποσο, σε σχέση με το κόστος μιας καινούργιας τορπίλης. Αν μιλάμε για επίπεδο Α3 βέβαια δεν ξέρω αν αξίζει και τον κόπο, αλλα πρέπει να δούμε και τις προσφορές.

CKfurious

Μα ποιος ασχολείται πλέον με αυτά τα σαπάκια τις MEKO και αυτές τις μικρό λεπτομέρειες τις τορπίλες??

Εδώ όπου νάνε καταπλέουν 4 AB και 2(+2) super Digenis Mode Belhares!!

Αμάν πια!

Θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός και θα πάρουμε και τις άλλες 3 γαλλικές μεταχειρισμένες FTI μέχρι το 2030!

Οποτε To 2030:

4 AB
7 BELHARES
? MEKO

Αμάν πια με τη κλαπσουρα για αυτά τα σαπάκια και τις τορπίλες!!!

Κοσμογονία

Έρχεται και η Ανάπτυξη και ποιος μας πιάνει
Το ισχυρότερο Ναυτικό στη Μεσόγειο!!

ShadowMan

Ck Εχεις γίνει κουραστικός πάντως. Εδώ μιλάμε για μεκο και τορπίλες δεν καταλαβαίνω την εμμονή σου με τα υπόλοιπα. Δηλαδή την καταλαβαίνω αλλά δεν κολλάει σε αυτό το θέμα που συζητάμε τώρα.

chriss8

Χούμορ κάνει ο άνθρωπος…. με το super Digenis Mode Belhares έκλαψα…..

Digenis

Κφαλα ζηλευεις γιατι οτι λεω βγαινει !!!! Αχχχ .Απλη λογικε ναχες .Μεχρι και τα link σε side που εβαλες τον γύρισαν αλλιώς μεσα σε μια μερα και σε άφησαν ξεκρέμαστο .

CKfurious

Τι βγαίνει και που ? 👿

Για πες διαμόρφωση και τιμή!!! :shutmouth:

Γιατί πολλά γράφονται και Ακόμα τίποτα δεν υπογράφεται!! 😛

Για δώσε διμαόρφωση και τιμή και θα δούμε αν σου βγει! 😎

chikichiki

” super Digenis Mode Belhares!!” μιλάμε οι βεντέτες έχουν πάει σε άλλο επίπεδο

CKfurious

Που να δεις οι τιμές σε τι επίπεδο θα ανεβούν με όλες αυτές τις τροποποιήσεις!!! 😥

Νομίζω πως ο Digenis είχε γράψει πρώτος περί ESSM στις BELHARES!!! 😎
(what a vivid imagination !!!)

Πάντως ο Υπουργός 😕 δήλωσε σήμερα πως #απέχουμε ακόμα χρονικά από την τελική απόφαση#

https://www.defence-point.gr/news/f-16-super-vita-belh-rra-elliniko-uav-o-yetha-enimeronei-gia-tis-exelixeis

Good wines once again!! 😡

sotbak

και πάλι έγραψες!!!!

Nestoras

Θεωρώ και εγώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο γενναία η αναβάθμιση. Κυρίως θα ενδιέφερε η πιστοποίηση των 16 κελιών του MK 48 να φέρουν 2Χ ESSM έκαστο, για να αυξηθεί ο φόρτος σε 32 συνολικά πυραύλους. Δεν νομίζω να κοστίζει υπερβολικά και είναι κρίμα να μη γίνει άμεσα τώρα που τα πλοία θα τραβηχτούν για τη συντήρηση και αναβάθμισή τους. Επίσης ένα RAM στη θέση του ενός από τα 2 Phalanx θα αύξανε επίσης σημαντικά τις δυνατότητες του πλοίου. Για τις τορπίλες τι να πω. Ντρέπομαι που τόσα χρόνια τα λεφτά μας έχουν ξοδευτεί για να κυκλοφορούν τελευταίας τεχνολογίας… Read more »

JetFuel

(1) Επαναλαμβάνω την απάντηση που έγραψε προθύστερα για το ερώτημα: «Η τοποθέτηση μεγαλύτερου και βαρύτερου εκτοξευτη σε υψηλότερη θέση (συν μεγαλύτερο βάρος απο τους επιπλέον πυραύλους) μετατοπίζει υψηλότερα το Κέντρο Βάρους του σκάφους. Κατα συνέπεια επιρρεάζεται η πλεύση του σκάφους και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ευστάθειας ή και πρόβλημα αυξημένου «θορύβου» που θα παράγεται απο τον σκελετό του σκάφους.»
(2) Πολύ καλύτερη (και ενδεχομένως οικονομικότερη) θα ηταν η αναβάθμιση των 2 Phalanx σε Μκ2 Phalanx 1B (ίσως και σε Baseline 2 )

aris32

jet fuel η raytheon πριν καιρο ειχε σαν αναβαθμιση του Mk48 διπλα κανιστρα για να τοποθετουνται 2πλα στα vls του Mk48 με σκοπο των διπλασιασμο των essm . δεν αλλαζεις ουτε vls ουτε τοποθετειτε πιο ψηλα . απλα στο κανιστρο τοποθετουνται 2 essm . το μονο ερωτημα ειναι αν υπαρχει πλεον αυτη η δυνατοτητα η οχι . αν υπαρχει επειδη εχει γινει δεν θυμαμαι σε ποιο πλοιο που φερει τον vls τοτε καλο ειναι να το σκεφτουμε γιατι αλλο 16essm και αλλο 32

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα 32 είναι πολύ καλά, αρκεί να έχεις σκοπό να δώσεις 2 εκατ. x 4 πλοία x 16 επιπλέον ESSM = 128 εκατ.
Αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό, καλά είναι και τα 16…

sotbak

1) φ21 ή 2) black shark για τορπίλες.

1) ΛΜ με το ισραηλινό ή αλλιώς ΝΣ200

ΙΤΑΛΟΣ

Το ns200 θεωρειται overkill βαση επιδοσεων,τιμης,ηλικιας ΜΕΚΟ,συνολικου διαθεσιμου ελληνικου κονδυλιου,αποθεματος και τυπου πυραυλων(16 essm) , ελειψη link 16 -που παλι δεν το βλεπω- , νεοτητας του ρανταρ και μη επιλογης- χρησης του απο κανεναν αλλο προς το παρον. Ψαχνουμε κατι διαφορετικο

sotbak

το άρθρο μιλάει ως ενδεχόμενο στην πρότασή της η εταιρεία να το βάλει το ΝΣ-200. Το ζήτημα είναι (αν το βάλει) μας κάνει; Πάντως ανεξαρτήτως αν θα είναι ΝΣ-100 ή κάτι άλλο link-16 είναι απαραίτητο, εδώ θα το είχαμε στις Αδελαΐδες……

MPAMPIS

Ποια τορπίλη έχει τις καλύτερες ανθυποβρυχιακες δυνατότητες;….αυτήν να πάρουμε!

Digenis

Σχεδον οι 3 ευρωπαικες το ιδιο ειναι … Οι αμερικανικη διαφερει σε λογικη λογο ωκεανιας νοοτροπιας … Οταν κυνηγας πυρινικα υποβρηχια θελει βαρυ γρηγορο σιδερικο για !!!

MPAMPIS

Ε ναι για αυτο λεω και εγω….αρα mk 48 και ενδιάμεση λύση και καποια στιγμή βλέπουμε και για ευρωπαϊκές (μαλλον γερμανικές)….

chikichiki

Όλες για Α/Υ είναι, βαρέως τύπου. Τώρα ποια είναι καλύτερη, είναι ερώτηση ασ’τα να πάνε γιατί οι πληροφορίες σπανίζουν. Το ΠΝ νομίζω την τελευταία φορά είχε επιλέξει την Black Shark.

MPAMPIS

Ναι όλες ειναι Α/Υ και τα στοιχεία ειναι περιορισμένα.Η λογική παντως λέει οτι οι αμερικανικές ειναι καλύτερες για Α/Υ μιας και ο κύριος αντίπαλος ειναι τα ρωσικά υποβρύχια….
Το ΠΝ είχε επιλέξει την ιταλική πριν απο 15 χρονια τότε δεν ξέραμε ακόμα για τα 214ΤΝ….

General LEE

GOWIND επιμηκυμένη φορτωμένη μέχρι τα μπούνια σας κάνει?

Εγώ αγοράζω πάντως!

stepa

Εν ετει 2020 σχεδον , ακομα συζηταμε για τον εξοπλισμο ενος συστηματος που υπογραψαμε συμβαση προμηθειας το….2000. Μηπως επι τη ευκαιρια να κανουμε κι εναν εκσυγχρονισμο στα 214? Ερωτημα.

Digenis

Προβλέπω προς το τελος τις επόμενης δεκαετιας να τα τραβάμε ενα νέο κουστούμι … Προς το παρον Προέχουν άλλα θεματα με τα υποβρηχια να λυθουν … Πχ τα +2 του Σαφα με τους μαθουσαλες 209 να δουμε τι θα κάνουμε !!!

darede

Και βέβαια χρειάζεται εκσυγχρονισμός των 214 αλλά εδώ θα δεχθούμε το 2020 καινούρια ΤΠΚ με εξοπλισμό δεκαετίας.

ShadowMan

Έχει βγει κάτι καινούργιο για αυτά?

SpaceMan

Έχω την εντύπωση πως θα μάθουμε νέα για τις τορπίλες όταν αυτές θα έχουν ήδη φορτωθεί στα υποβρύχια.

recce

Κανονικά ούτε τότε θα έπρεπε να μάθουμε νέα, και άστους όλους να χτυπιούνται…

Digenis

Τορπίλα λεω την Γερμανική , τόσο καλό μας έκανε ο Σοιπλε να μην είμαστε και αχάριστοι !!!

MisCo

Αυτη η μιση αναβαθμιση πεταμενα λεφτα μου φαινεται. 1) Εφοσον δεν εχουν σκοπο να παρέμβουν στα κελια, θα επρεπε να διώξουν το 1 Phalanx και να εισάγουν ενα RAM block 2 στην θέση του. 2) Ενα σύγχρονο σύστημα παραπλάνησης τορπιλων (αυτο απο τις Belhara για την ακριβεια) 3) Εισαγωγη νεων πυρομαχικων για το κυρίως πυροβολο 4) Εισαγωγη drone 5) Καποια βελτιώση στο σόναρ θα ηταν καλοδεχούμενη επίσης 6) Link 16/22 απλα αυτονοητο… Τα ανωτερω δεν ειναι ακριβα και ειναι περίπου αυτονοητες αναβαθμίσεις για ενα σκάφος που θα θαλασσοδερνει για ακομα 15 χρονια. Οσο ζουμε ελπιζουμε, να ξυπνησει καποιος εκει μέσα… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα Phalanx θέλουν αναβάθμιση, 1,5 εκατ. το ένα, δεν είναι πολλά

Το σύστημα παραπλάνησης τορπιλών είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο – ελπίζω να τους φωτίσει ο Θεός…

adpanos

Ψάχνουμε με χίλιους δυο τρόπους να χωρέσουμε έναν παραπάνω 8απλό κάθετο εκτοξευτή στις Bellhara και δεν κάνουμε το προφανές.
Να τοποθετήσουμε έναν MK41 στις MEKO ή το πολύ πολύ να τροποποιήσουμε τον υπάρχον ώστε να δέχεται 2 X ESSM ανεβάζοντας το απόθεμα στους 16 ….

Με έναν MK41 θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την ποσότητα των 16X ESSM και να φορτώσουμε VL ASROCK και SM2 …
Θα άλλαζαν επίπεδο οι φρεγάτες που πλέον μοιάζουν πιο πολύ με σύγχρονες κορβέτες ….

aris32

για το sm2 και την τοποθετηση mk41 ειναι δυσκολο να γινει γιατι απλα θα κοστισει πολλα χρηματα. τωρα ερωτηση αν υπαρχει ακομα διαθεσιμη η επιλογη διπλασιασμου στα κανιστρα των mk48 ναι πρεπει να γινει( υποθετω πως θα εχει γινει αλλα δεν θα ειναι πλεον διαθεσιμη μιας και κανενας πλεον δεν τοποθετει mk48 αλλα mk41) οποτε ιδανικα ειναι η αναβαθμιση του ρανταρ , του κυριος πυροβολου των phalanx , εγκατασταση λινκ16 εγκατασταση 20χιλ πυροβολων (αν και με αναβαθμιση των phalanx την καλυπτεις αυτην την αναγκη για αμυνα εναντιον ασυμμετρων απειλων)και οπωσδηποτε η χρηση uav . για εμενα ειναι το πιο σημαντικο… Read more »

Steve

ΠΤΗΣΗ για τορπίλες και ΜΕΚΟ απλά (μη δεσμευτικοί) τεχνικοί διάλογοι δεν είναι???
Έχει ανακοινωθεί διαγωνισμός για κάποιο από τα 2?
Οι Γάλλοι που ήρθαν και είδαν τα 214.. έχουμε νέο από το αποτέλεσμα για F21?

Έχουμε καμία χειροπιαστή πρόταση???
Δηλαδή “Οι Ιταλοί προσφέρουν τόσες τορπίλες με τόσα χρήματα” “Οι γάλλοι τόσα… κτλ…

Athan

Είναι λογικό μετά την έρημο Γεδρωσία που ζήσαμε τόσα χρόνια, να μπουκώνουν οι νευρώνες μας από τα θετικά νέα στην Άμυνα και μακάρι να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί της Χώρας μας κι ας πάρει όποιος θέλει την δόξα. Από την άλλη, μερικοί μπερδεύουν την γκρίνια με την καχυποψία σε κάθε είδηση. Κουλάρετε βρε, κοντός ψαλμός αλληλούϊα. 🙂

General LEE

Ρε παιδιά…

Αυτή η ρημάδα η F-21 εκτοξεύεται από πλοία? ή από ξηρά?

Ευχαριστώ.

Πάμε στους Γάλλους να πάρουμε 100 τεμάχια! Εγώ ΑΓΟΡΑΖΩ!

Πουλάμε SUT όλες στην Αφρική! η στη Λατινική Αμερική!

Επίσης μακριά από 214 γιατί θα τα μάθουν οι Τούρκοι και θα ακυρωθεί το πλεονέκτημα μας! Τα πουλάμε και αυτά και πάμε σε 10 SMX 31!

25% κάτω οι τιμές.

Εάν θέλουμε πάμε και για επιμηκυμένες BELHARRA 4 τεμάχια και 10 τεμάχια βελτιωμένες GOWIND!

ΙΤΑΛΟΣ

Μην ξεχασεις να δωσεις καμια παραγγελια για τιποτα Γαλλικο. Πουλημα των SUT στην Αφρικη εννοειται , ειδικα η Κενυα υπαρχει πληροφορια πως ενδιαφερεται. Τα 214 πουλημα στην Τουρκια ουτως η αλλως τα εχουν μαθει τα μυστικα τους , ασε που εχουν και κατι προβληματακια τα δικα μας , αυτο δεν ειναι πωληση , Δουρειος Ιππος ειναι!

nigozs

Η τελική επιλογή θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το κόστος. Αυτό το ξέρουν καλά οι υποψήφιοι.
Τουλάχιστον ας συμπέσει η οικονομικότερη προσφορά να είναι και η καλύτερη.
Οι τορπίλες είναι περίπλοκο θέμα.
Τεχνολογικά, μπροστά -απο όσα είμαι σε θέση να ξερω- είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.
Οι Ιταλοί εχουν ίδια με εμάς υποβρύχια.

Tazos

Δυστυχώς ο χρόνος για μια σοβαρή αναβάθμιση (όπως έκαναν οι Αυστραλοί) χάθηκε, τα πλοία είναι σχεδόν 30 ετών δεν αξίζει ούτε τα χρήματα ούτε τα ρίσκα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι: 1)Ένα φθηνό CMS ώστε τα ηλεκτρονικά να δουλεύουν χωρίς προβλήματα. 2)Ένα φθηνό 3D ραντάρ για σωστή καθοδήγηση ESSM 2 μέχρι τα 50 χλμ 3)Ένα RAM ώστε να μην σπαταλάμε ESSM σε μικρούς στόχους 4)Ένα νέο συρόμενο σοναρ (captas-4) που να μπορεί να μπει χωρίς πολλές μετατροπές. 5)Συντήρηση-αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Όλα τα άλλα είναι περιττά, οι Belhara θα ρουφήξουν όλο τον προυπολογισμό του ΠΝ και πρέπει κάπως να δούμε τι θα… Read more »

FOX

Δηλαδή ρε αδερφέ τι θα θεωρούσες σοβαρη αν περιγράφεις όλα αυτά.

Tazos

Θα μπορούσε να καταργηθούν τα Stir και τα περιστρεφόμενα ραντάρ και να αντικατασταθούν με flat panel AESA σε νεο ιστό, όπως εκαναν Αυστραλοι-Ν.Ζηλανδοί. Εκεί πάς σε άλλο επίπεδο, καθοδηγείς πολλούς πυράυλους, θέλεις και ΜΚ-41 για να χωρέσουν 30+ πύραυλοι, θες το κατάλληλο CMS.

KEKW

Δλδ ποια ειναι τα υποψηφια ρανταρ που προτεινετε?

ΙΤΑΛΟΣ

Ο μονος λογος που το εκαναν αυτο οι Αυστραλοι ειναι επειδη η εταιρια κατασκευης ολων των παραπανω ειναι Αυστραλεζικη και οι MEKO τους πιο συγχρονες απο τις δικες μας. Σαν value-for-money επιλογη ειναι εκτος πραγματικοτητας για εμας. Ειδικα οσοι μιλανε για SM-2 σε Ελληνικες ΜΕΚΟ ειναι εκτος πραγματικοτητας .

KEKW

Μονο το 3 και το 5. Τπτ αλλο. Τα λεφτα πρεπει να πεσουν σε 4 FDI και υ/β. Οι εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ δε θα κανουν τη διαφορα. Εκτος και αν δωσουμε τουλαχιστον 100m/ship.

kostask22

1000 φορές Naval group. Οι Τουρκοι ξημεροβραδιάζονται φτιάχνοντας επιθετικά σενάρια με τα Γερμανικά όπλα που γνωρίζουν και επιπλέον λόγω τάσης μεταφοράς τεχνογνωσίας για κατασκευής τους στην Τουρκία, δημιουργεί ενα στρατηγικό πλεονέκτημα στους γείτονες. FMS οι Γάλλοι, οι Γερμανοί μνημόνια. Μοναδική προοπτική να ξανα αγοράσουμε Γερμανικά όπλα με πίστωση και εξόφληση όταν πάρουμε επιτέλους τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Στα χαρτιά η Γαλλική F21 ταιρίαζει γάντι στο Αιγαίο https://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/184730/dcns%E2%80%99s-f21-torpedo-advances-to-final-development-phase.html και το ΚΠΜ Setis θα ειναι φιλαράκι με τα συστήματα των [email protected] από την μάνα τους, χωρίς επιπλέον Γαλλικά παζάρια.

aris32

ιστορικα η τουρκια ειχε καλες σχεσεις με γερμανια και ρωσια . ιστορικα ουδεποτε μας βοηθησαν ουσιαστικα η ρωσια και η γερμανια. οι μονοι που βοηθησαν και βοηθουν παντα ειναι η Γαλλια ( οχι δωρεαν βεβαια αλλα εχουν μια φιλελληνικη σταση και η Αμερικη αν και πιο ουδετερη αλλα παντα θελουν την Ελλαδα σαν συμμαχο τους) επισης να μην ξεχναμε την Κινα που μπορει να ειναι αλλο μεγεθος σαν οικονομια και σνα στρατιωτικη δυναμη αλλα τα μονα εθνη που σεβονται ( ειναι η κουλτουρα τους ετσι) ειναι η Αιγυπτος και η Ελλαδα γιατι εχουμε τους παλιοτερους πολιτισμους . Αυτο να μην… Read more »

MPAMPIS

Θα πρεπει να ενισχυθεί η συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ, υπάρχουν προϋποθέσεις για μακρά συμμαχία (κοινός εχθρός,ενεργειακά,τοπογραφία ) ειδικα με το Ισραήλ πρεπει χωρίς αμφιβολία να υπάρξει και αμυντική συνεργασία με προμήθεια υλικού……ισραηλινό ραντάρ στις Μεκο λοιπόν…

FOX

Η γαλλική είναι η ακριβότερη και χρειαζευ κόστος πιστοποίησης

Atk

Καταρχάς οι τορπίλες είναι για τα υποβρύχια και μόνο.Οι πιο προηγμένες: 1.Black Shark μπαίνουν χωρίς μετατροπές γιατί έχουν ήδη τοποθετηθεί σε άλλα υποβρύχια Type 212, Type 209. (Ίσως γι αυτό τις είχαμε επιλέξει και σε προγενέστερο διαγωνισμό) της ιταλικής WASS . 2.F21 Οι τορπίλες αυτές δεν είναι συμβατές με τα Type 214 ΗΝ αλλά η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρίας Naval Group είναι το σύστημα ελέγχου πυρός (FCS, Fire Control System) MIGAL που έχει ρόλο διεπαφής (interface) και του CMS του Y/B. Παρέχει τις ρυθμίσεις πριν τη βολή, τον έλεγχο και τις οδηγίες κατεύθυνσης μέσω οπτικής ίνας και υπάρχει δυνατότητα καθοδήγησης… Read more »

kostask22

1. Ποιος είπε οτι οι F21 ειναι τορπίλες για πλοια; Είναι μακράν καλύτερες οτιδήποτε, ειδικά για το κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου.
2. Τα Γερμανικά όπλα, μετά απο το επερχόμενο εμπάργκο όπλών των Αμερικανών, θα φτιάχνονται 100% στην Τουρκία. Έτσι τα τελευταία χρόνια οι Τουρκοι μαζί με τα συστήματα πέρνουν και τα αντικλείδια. Σε λίγα χρόνια δεν θα κυκλοφορεί πλεούμενο στο Αιγαίο πηγμένο απο τα 10-12 214. Και επιλέγουμε ακόμα Γερμανικά όπλα;

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Αγαπητή Π&Δ, αναφέρετε “”Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ΠΝ προσανατολίζεται όχι απλά σε μια βελτίωση της “συντηρησιμότητας” των πλοίων, όπως έγινε με τις φρεγάτες κλάσης S, αλλά και μια ουσιώδη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, κυρίως με την τοποθέτηση νέου ραντάρ 3D αλλά και νεότερου, ικανότερου ΚΠΜ.” Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βελτίωση(!); Δηλαδή τί λιγότερο θα μπορούσε να μπει το έτος 2020 σε πλοία που θα μείνουν για δεκαετίες ακόμη στο ΠΝ(!); Ιδίως αν μπει ραντάρ που δεν είναι AESA θα είναι μια σοβαρά άσχημη εξέλιξη, να μην κοροϊδευόμαστε. Άλλη η περίπτωση των S κι άλλη των ΜΕΚΟ. Η ανάγκη… Read more »

AESA

Η τακτική εικόνα που μεταδίδουν τα Reaper τα P3 το F16V και το F35 μπορεί να αποτυπωθεί σε όλους τους τύπους radar που λέτε;
Μπορούν να κάνουν fusion και να μεταδώσουν στοιχεία σε όλα τα παραπάνω συστήματα;
Τα 3 συστήματα είναι σίγουρα για το F35 θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη. Το link16 είναι αρκετό;
Μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Reaper μέσω δορυφόρου;
Οι μελλοντικές επιχειρήσεις είναι ένα πολύ δυνατό WAN. Όσο καλύτερα και ταχύτερα μιλάς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να κυριαρχήσεις.

Mageiras

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει…υπάρχουν πλέον λύσεις στον ορίζοντα που δεν υπήρχαν λίγο καιρό πριν. πχ Η Naval Group πλέον σκέφτεται σοβαρά την παροχή λύσεων τετράδας Α/Α πυραύλων ανα κελί ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές σχεδιάσεις καθώς είναι στο μόνο που τελικά υστερεί μετά και την παροχή γαλλικών “FMS”. Πέρα από τους Camm κάποιοι λένε και για πιστοποίηση των ESSM/Mk41. Είναι κατανοητό ότι το να προβείς σε μια πιστοποίηση για 4 πλοία είναι ασύμφορο όμως: Με την απόκτηση δυνατότητας τετράδων Α/Α πυραύλων οι Belharra είναι πλέον απο τις καταλληλότερες να αναλάβουν χρέη και ως φρεγάτες γενικής χρήσης. Με βάση… Read more »

CKfurious

Οι εκτιμήσεις κόστους που δίνεις είναι εκτος πραγματικότητας!!

#Εκτιμώμενο συνολικό κόστος : 550-600 εκ ευρώ ανά φρεγάτα με τα όπλα της.#

600MIL είναι η γαλλική χωρίς φπα (750-20%FPA) με 2 a50 VLS και ΧΩΡΊΣ τα όπλα!!

Δεν άντεχα να διαβάσω παρακάτω!!

Υπενθυμίζω πως τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι το 500milχρόνο και για τα3 όπλα

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα επίσημο περί αύξησης και… 600mil εκτατές επιχορηγήσεις !!

Προσγειωθείτε

Mageiras

“Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal , και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής: 2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. € 4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία) Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ… Read more »

CKfurious

Ο WOLF θα μας πουλήσει τις φρεγάτες τα όπλα και την υποστήριξη τους??
Εικόνα τον έχετε κάνει!!
είμαι περίεργος εάν θα πληρώσει τη διαφορα στη τιμή από ότι λέει αυτός και από ότι θα υπογράψουμε εμείς!!

Κοίτα τι τιμές πλήρωσε το Quatar τα γαλλικά όπλα για να καταλάβουμε για τι μιλάμε

Φοβάμαι ότι θα κάνουν τα γνωστά κόλπα θα υπογράψουν για τα πλοία και για τα όπλα …βλέπουμε

Aʼλλωστε μέχρι το 2026/27 ποιος ξέρει ποιος θα είναι που!

Ilias_Skaltsiotis

Αν διαβάσεις ένα άλλο άρθρο του FW, έλεγε πως μπορούμε να υπερεξοπλιστουμε (με γαλλικά οπλα) όχι απλά χωρίς να δώσουμε φράγκο, αλλά θα βάζαμε και λεφτά στην τσεπη. Φιδέμπορας.

CKfurious

https://www.ptisidiastima.com/how-can-greek-armed-forces-reborn-scenario-by-fabrice-wolf/

Ναι το θυμάμαι!

Δεν άντεχα να το διαβάσω ούτε μέχρι τη μέση

Είπαμε έχω χαμηλές ανοχές στη μπούρδα (η bullsh8ting στη καθομιλουμένη)

Οι Belharites τον έχουνε κάνει ευαγγέλιο πάντως

Thras

Μάλλον δεν καταλάβατε τι έλεγε το άρθρο…
Σε καμία περίπτωση δεν έλεγε ότι δεν θα δώσουμε χρήματα!

aris32

ο wolf εχει στο μυαλο του μια μεγκα παραγγελια γαλλικων οπλων για την καλυψη των αναγκων της Ελλαδας. Η αληθεια ειναι οτι αν κανεις ενα τοσο μεγαλο συμβολαιο σιγουρα το κοστος θα ειναι χαμηλοτερο για ολα αυτα τα οπλα. Το θεμα ειναι οτι αυτο ποσο κανεις δεν μπορει να στο χρηματοδοτησει και το Ελληνικο κρατος δεν το εχει . αρα η διατυπωση του εξαρχης ειναι λαθος . Ο μονος τροπος ειναι οι ΕΔ να οριζουν τις προδιαγραφες και το ειδος των οπλωνπου χρειαζεται και η πολιτικη ηγεσια να κανει διαγωνισμους προσφορων . επισης η πολιτικη ηγεσια ειναι υποχρεωμενη να εχει… Read more »

KEKW

4 θα ειναι οι FDI. Χωρις εξειδικευση. Τουμπανες σε ολους τους τομεις. 3δις.
4 ΜΕΚΟ up. Γαλλοαμερικανικη διαμορφωση. 400εκ.
Στα ΑΩ επακτιες και εκπαιδευση/συντηρηση για τα πρωτα χρονια.
Μετα πρεπει να πεσουν λεφτα στα υ/β. 600εκ.
Με 4δις εχεις ΠΝ μεχρι το 2040.

CKfurious

[email protected] 3δις? maybe ΑΛΛΑ χωρίς πυραυλους!!!
MEKO: budget είναι 100-10 mil για τα 4 πλοία
600εκ= 1+ 1/5 214 !!!

KEKW

700εκ εκαστη.
300εκ εκαστο.

CKfurious

MPELADES sorry BELHARES:
700 maybe αλλα χωρίς τα όπλα
600 κάνει το γαλλικό χωρίς φπα χωρίς όπλα = 2 A50VLS+ NO CIWS
Βάλε κόστος τροποποιήσεων
βάλε κόστος VLS+ extra parts
βάλε κόστος υποδομών ,ILS , FOS,training,
Και μετά υπολόγισε τα όπλα

Τα 4 214 μας έχουν κοστίσει πάνω από 2 billion!

https://www.protothema.gr/politics/article/105828/plhrosame-ta-nea-ypobryxia-50-parapano-apo-toys-toyrkoys/

https://www.defenseindustrydaily.com/greece-in-default-on-u-214-submarine-order-05801/
Sources currently report payments to TKMS of almost EUR 2 billion, but also accumulated payment arrears of EUR 524 million ($770 million): EUR 300 million claimed by Hellenic Shipyards SA, and EUR 224 million owed to HDW.

Thras

Δεν περιγράφω άλλο…

CKfurious

Μην αρχίσεις και εσύ να απαγγέλλεις τι έγραψε ο ποιητής sory ο WOLF!!!

Το μονο σίγουρο είναι το γαλλικό πρόγραμμα:

5 μπελάδες στα 3.8 billion

Και η τιμή αυτή ισχύει για την υπάρχουσα διμαόρφωση με 2 A50 και χωρίς CIWS!!

Αφαιρώ το fpa του 20% και πάμε στα 600mil/ship

Που διαφωνείς με τα παραπάνω??

Βεβαια δεν ξέρω τι συμφωνία θα υπογραφει !

Διότι εάν τα 2 πλοία παραληφθούν από το Γαλλικό ναυτικό και μετά εκχωρηθούν στην ελλάδα(leasing??) τότε τι γίνετε με το fpa?
το γλιτώνουμε????

PROMAXOS1

Αυτό που σχεδιάζουν στον ΠΝ να δώσουν 600 εκ $ για καινούρια α/υ ε/π, αλλά ούτε τα μισά για την αναβάθμιση των φρεγατών από τις οποίες θα επιχειρούν, πραγματικά ξεπερνάει κάθε λογική. Μισό δις θέλει μια πραγματική αναβάθμιση, που θα περιλαμβάνει, πέραν του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αισθητήρες, ραντάρ, σόναρ, ΚΠΔ, LInk 16/22, Stir κλπ) και των επισκευών, αντικατάσταση του ΜΚ 48 από ΜΚ41 32 κελιών, αναβάθμιση των Phalanx και του 127ριού, προσθήκη 1 RAM, Strales, βλήματα Vulcno και AHEAD, αντίμετρα τορπίλων. Άλλα 400-450 θα κοστίσουν συνολικά (χονδρικά) οι α/α πύραυλοι (ESSM2 σε quad pack και ίσως SM2) και οι ASROC (όλοι… Read more »

Ο ασχετος

Ναι κ ναι κ κανονικα πρεπει να παρουν σειρα κ οι βιτα για εκσυγχρονισμο

Kimon

Αυτό το budget έχουν και με αυτό κάνουν τους σχεδιασμούς του ΠΝ. Δεν έχουν πρόσβαση άμεση στον προϋπολογισμό..

PROMAXOS1

Φίλε μου, οι πιο απαιτήσεις του ΠΝ, όπως τις περιέγραψα (αναβάθμιση ΜΕΚΟ + οπλα-πύραυλου-πυρομαχικά, καθώς και τορπίλες-ASROC), είναι περίπου 1,2 δις ευρώ.

Το ΠΝ έδωσε περίπου 400 εκ ευρώ για τα P-3. σχεδιάζει άλλα 500 για α/υ ε/π, 160 για τις ΜΕΚΟ και καμιά 100στή για τορπίλες, σύνολο 1,16 δις ευρώ.

Τα δύο “πακέτα” είναι παρόμοιου ύψους. Άρα είναι θέμα επιλογών και προγραμματισμού.

CKfurious

Μα τι ξέρουμε εμείς οι ναύαρχοι του πληκτρολογίου??/

Εκεί που σταματάει η λογική ξεκινάνε οι ελληνικοί εξοπλισμοί ιδιαιτερα του Ναυτικού

Και τώρα θα μας περιλάβουν οι Belharites!! 👿

evaggelos

γερμανικες τορπιλες με αναβαθμιση των παλαιοτερων τορπιλων.Στην μεκο τωρα εαν παμε σε μπελ θα ηθελα γαλλικες κ αυτες ομοτυπια κ o εκσυγχρονισμος βεβαια θελει κ χρημα οχι καβουρια.

KEKW

Ισως το πιο σωστο και περιεκτικο σχολια εδω μεσα.

sotbak

γερμανικό τίποτα, έχουμε συγκρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα

adpanos

Το 2010 οι Γερμανοί μας έβαλαν να κλείσουμε ΟΛΕΣ τις Ελληνικές τράπεζες που βρίσκονταν στα Βαλκάνια ώστε να περιορίσουν τις επιρροή μας στην Βαλκανική. Από πρώτη χώρα σε οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια η Ελλάδα έφτασε στην 8η και 10η θέση. Την θέση της την πήραν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Βέλγοι. Το 2018 ήρθε και η αφαίρεση των Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την συμφωνία των Πρεσπών …. Στον τομέα του μεταναστευτικού, οι Γερμανοί κάνουν πολύ βρώμικη δουλειά και προκαλούν πάμπολα προβλήματα στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί παράλληλα σιγοντάρουν την Τουρκία οικονομικά, στρατιωτικά κ.λ.π. Ας δούμε επίσης τι ρημαδιό άφησαν πίσω… Read more »

Iomar

Καλησπέρα,

“αρκετοί διαγωνιζόμενοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη δυνατότητα του ΠΝ να εκσυγχρονίσει τα πλοία στις δικές του εγκαταστάσεις, έστω κι αν εμπλακούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”

Τι ξέρουν τώρα οι κουτόφραγκοι.

Spirit

Ε ναι, εδώ μας πάσαραν άλλοι οτι θα κάνουν και κατασκευές με αλουμίνιο αμερικανικών πλοίων!
Νομίζω λύση θα βρεθεί, υπάρχουν και άλλα ιδιωτικά ναυπηγία, μπορεί και σε εγκαταστάσεις στο ναύσταθμο… θα βρεθεί η λύση.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

42
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά $

Related News

Η Ινδία προχωρά στην αγορά επιπλέον MiG-29 και Su-30MKI μετά τις φονικές αψιμαχίες στα σύνορα με την Κίνα

Η Ινδία έχει εγκρίνει την προμήθεια 33 πολεμικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οροφή μαχητικών της Ινδικής Αεροπορίας.Πιο συγκεκριμένα,...

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Το Γαλλικό Ναυτικό ζητά E-2D Advanced Hawkeye, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση τριών Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) E-2D Advanced Hawkeye στη Γαλλία, με...
- Advertisement -