27.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Το Νομοσχέδιο Μενέντεζ δεν αφορά τόσο τα F-35 αλλά κυρίως το Πολεμικό μας Ναυτικό

- Advertisement -

“The United States should increase and deepen efforts to partner with and support the modernization of the Greek military”

Η πρωτοβουλία που πήρε πριν λίγες μέρες ο Γερουσιαστής Μενέντεζ υπέρ της χώρας μας, ήταν άνευ προηγουμένου. Εκμεταλλευόμενος τον ούριο άνεμο που φυσά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, “κατέβασε” προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο στη Γερουσία, με μάλιστα υπεροκομματική υποστήριξη (bi-partisan). Το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, αλλά το βάζουμε εδώ για όποιον θέλει να το διαβάσει.

Αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου Μενέντεζ–Ρούμπιο: Αναβάθμιση αμυντικής συνεργασίας και F-35;

Το ίδιο νομοσχέδιο, περνά κι από τη Βουλή των ΗΠΑ, και πάλι το υποστηρίζουν δυο βουλευτές από διαφορετικά κόμματα. Φυσικά, υπήρξαν αρκετοί που δεν τους “κάλυψε” το Out of The Blue νομοσχέδιο του Μενέντεζ, γιατί προσφέρει… μόνο 25 εκ. δολάρια για αντικατάσταση εξοπλισμού σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης στη χώρα μας. Κανείς δεν σκέφτεται πως το πρόγραμμα αυτό ήταν μόνο για τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Μπορεί να έχουμε μέχρι σήμερα σοβιετική οικονομία, αλλά μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν υπήρξαμε. Συνεπώς, τα 25 εκ. είναι απλά μια «πύλη».

Επίσης, τα 25 εκ. μπορούν πολύ εύκολα, να γίνουν 250 ή 2500, από τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένο το νομοσχέδιο. Είναι απόφαση Επιτροπών και Προέδρου κι όχι νομοθετικών σωμάτων. Συνεπώς, η βάση για αύξηση της βοήθειας προς της χώρα μας από τις ΗΠΑ υπάρχει. Αυτό το λέμε, γιατί δεν έχουμε δει καμμία άλλη χώρα να μας δίνει δωρεάν στρατιωτική βοήθεια τα τελευταία 20 χρόνια.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Ο Ερντογάν προωθεί τη λύση των δύο κρατών στη Κύπρο με στόχο να προσαρτήσει το βόρειο κομμάτι του νησιού

Από το 10σέλιδο νομοσχέδιο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η παράγραφος για τα αεροσκάφη F-35. Λογικό είναι λοιπόν, οι περισσότεροι να έμειναν εκεί, και να μην ανέλυσαν το υπόλοιπο 10σέλιδο πόνημα. Υπάρχουν λοιπόν πολύ ενδιαφέροντα σημεία, που πέρασαν κάπως “απαρατήρητα”. Καταρχάς, πριν τα F-35, τα Νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ ζητούν μέχρι τον Οκτώβριο, κάθε Οκτώβριο, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να εντοπίζει τις ελλείψεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πως το ζητά αυτό; ας δούμε το λήμμα…

During each fiscal year listed in sub5 section (a), the Secretary of Defense, with the concurrence of the Secretary of State, shall report not later than October 31 to the appropriate congressional committees and  the Committees on Armed Services of the Senate and the House of Representatives on Greece’s defense needs and how the United States will seek to address such needs through transfers of excess defense equipment to Greece for that fiscal year.

Δηλαδή, όχι μόνο ο ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ θα αναλύει τις μας λείπει σε εξοπλισμό, αλλά θα φροντίζει να μας το καλύπτει κιόλας μέσω μεταχειρισμένω υλικού EDA (Excess Defence Articles), αλλά και να αναφέρει τις κινήσεις του στο Κονγκέσο!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο νομοσχέδιο προτείνει -μεταξύ άλλων- να “απογειώσει” την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Πρέπει όμως να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά. Από τα συστήματα EDA, έχουν να λαμβάνουν πολλοί και διάφοροι. Και υπάρχει μια προτεραιοποίηση. EDA λαμβάνουμε κι εμείς, έτσι πήραμε τα OH-58D Kiowa Warrior, θα πάρουμε τα Μ1117, και άλλο υλικό. Εκεί ακριβώς υπάρχει ξεχωριστή πρόνοια από το Νομοσχέδιο Μενέντεζ.

During fiscal years 2022 through 2026, the delivery of excess defense articles to Greece shall be given the same priority as that given other countries and regions under section 516(c)(2) of the Foreign Assistance Act of 1961

Από αυτό λοιπόν γίνεται αντιληπτό, πως η Ελλάδα θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες, στην επιλογή και λήψη μεταχειρισμένου υλικού. Πως θα έχει αυτή την προτεραιότητα; Θα έχει βάσει μιας Νομοθετικής Πράξης του 1961, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του. Τι προβλέπει αυτή η Πράξη;

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας

  1. Καταρχάς, ο παραλήπτης ΔΕΝ πληρώνει κάποιο κόστος. Τα EDA έχουν κάποια αξία, αλλά στην περίπτωση της Πράξης του 1961, μπορούμε να τα παίρνουμε όλα ΔΩΡΕΑΝ.
  2. Προβλέπεται η κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών του παραλήπτη.
  3. Προβλέπεται η αποδέσμευση υλικών από την Αμερικανική Ακτοφυλακή, μεταξύ αυτών και πλοίων

Ο Μενέντεζ όμως, πολύ έξυπνα, ξεπερνά και τις προβλέψεις περί “διατήρησης της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο” του 1996, πάνω στην οποία κινούνται οι ΗΠΑ έκτοτε. Έτσι, ο Νόμος προβλέπει…

It is the sense of Congress that as appropriate, the United States Government should provide direct loans to Greece for the procurement of defense articles, defense services, and design and construction services pursuant to the authority of section 23 of the Arms Export Control Act (22 U.S.C. 2763) to support the further development of Greece’s military forces; and such loans should be considered an additive security partnership tool, and not a substitute for European Recapitalization Incentive Program assistance.

Δηλαδή, δεν μιλά για ΝΑΤΟ, και Ισορροπία, αλλά θεωρεί, με απόφαση Κονγκρέσου, την Ελλάδα Security Partner. Δηλαδή, πέρα από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι Πρώτης Γραμμής Αμυντικός Εταίρος, χαρακτηρισμός που έχουν πολύ λίγες χώρες στην περιοχή (σκεφτείτε ποιες…, όχι η Τουρκία).

Καταδίκη της Άγκυρας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Πολεμικό Ναυτικό

Γιατί το ισχυριζόμαστε αυτό; Δεν το ισχυριζόμαστε, το λέει ξεκάθαρα ο Μενέντεζ! “…the United States Government should support joint maritime security cooperation exercises with Cyprus, Greece, and Israel”. Τι πιο σαφές; Maritime Security μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο! Αυτό από μόνο του αρκεί για μερικά εγκεφαλικά στην Άγκυρα. Αλλά δεν σταματάμε εκεί.

“Τhe United States Government should continue to deepen strong partnerships with the Greek military, especially in co-development and co-production opportunities with the Greek Navy”. Τι θέλει να μας πει εδώ ο “ποιητής”; Μα μιλά τελείως ξεκάθαρα για την FFG-62 κι όχι μόνο! Ουσιαστικά, με νομοσχέδιο των ΗΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στην FFG-62, με ότι σημαίνει αυτό για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Και φυσικά, για να “κλείσει” όλος ο κύκλος για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα…

“…in accordance with its legal authorities and project selection criteria, the United States Development Finance Corporation should support private investment in strategic infrastructure projects in Greece, to include shipyards and ports that contribute to the security of the region and Greece’s prosperity”

Δηλαδή, η DFC, λαμβάνει “εντολή” να υποστηρίξει οικονομικά την ανάπτυξη λιμένων και ναυπηγείων στη χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και να αυξηθεί το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα!

Πολλοί “καλοθελητές” θα δουν δόλο πίσω από το Νομοσχέδιο. Όχι, δεν υπάρχει δόλος και κάποια συνωμοσία για να πάρουμε τις HF2. Απλά το Κονγκρέσο λύνει τα χέρια στην DFC για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στη χώρα, όχι υποχρεωτικά της ΟΝΕΧ αλλά οποιουδήποτε ναυπηγείου, καθώς τα ελληνικά ναυπηγεία είναι ζωτικής σημασίας για τις αμερικανικές δυνατότητες στην περιοχή. Ούτε ζητά την αγορά αμερικανικών πλοίων από τη χώρα, ο μόνος εξοπλισμός που αναφέρεται ρητά είναι τα F-35 ή αυτός που υπονοείται είναι τα FFG-62 Constellation Class. Συνεπώς οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν ναυπηγεία όποιο πλοίο και αν επιλέξει το ΠΝ.

Για να το κάνουμε ακόμη βαρύτερο, θεωρούμε πως ξεκλειδώνει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, η παραχώρηση μεγάλων πολεμικών πλοίων όπως τα Ticonderoga αλλά και κάποιο LHD/LPD, αλλά και μικρότερων πλοίων, όπως περιπολικών της Ακτοφυλακής που τόσο έχει ανάγκη το ΠΝ. Φυσικά οι ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί, αλλά πηγαίνουμε και για τεράστιες ποσότητες υλικού EDA για τον Ελληνικό Στρατό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

159 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
159 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

35
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49

Related News

Η τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από την Ανατολική Κρήτη

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, χθες, η φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού «Γκεμλίκ» εντοπίστηκε να πλέει σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων...

Γερμανία-Γαλλία συμμαχία για το θέμα των υποβρυχίων της Αυστραλίας

Η Γερμανία εξέφρασε την ισχυρή της υποστήριξη για τη Γαλλία την Τρίτη, αφού η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία αγοράς νέων υποβρυχίων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων...

Εγκρίθηκαν τα μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη...