29.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική MEDIA VIDEO MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και...

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 195
  •  
  •  

Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού Mer Et Marine, του συντάκτη Vincent Groizeleau, αποκαλύπτει πολύ σημαντικά στοιχεία για την διαμόρφωση των μελλοντικών γαλλικών φρεγατών. Φυσικά δίνει και μια πρώτη εικόνα του πως θα είναι και οι ελληνικές φρεγάτες FTI/[email protected], αν τελικά “ευοδωθούν” οι συζητήσεις, και δυο τουλάχιστον από τα πλοία σηκώσουν την ελληνική σημαία στον ιστό τους.

Βασικό χαρακτηριστικό της FTI/[email protected] θα είναι ο ιστός PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module, Πανοραμικοί Αισθητήρες και Μονάδα Πληροφοριών) που αναπτύχθηκε από την Group Naval. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα ιστό με την λογικής της αυτόνομη μονάδας, κατασκευασμένη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα του πλοίου, και εκεί συγκεντρώνει, στο ίδιο δομικό στοιχείο, τον ιστό με τους περισσότερους αισθητήρες και μέσα επικοινωνίας, modules διοίκησης. Αυτό περιλαμβάνει συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου (ECM, ESM) με δυνατότητα κάλυψης 360 μοιρών περιμετρικά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ εύκολη η ενσωμάτωση του εξοπλισμού και αποφεύγονται οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές μεταξύ των αισθητήρων και των συστημάτων.

Ο κεντρικός ιστός της [email protected], και ο τρόπος που ενσωματώνει όλα τα συστήματα (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Το PSIM τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις κορβέτες κλασης Gowind. Συγκεριμένα, η πρώτη τοποθέτηση έγινε το 2017 στην Elfateh, την πρώτη από τις τέσσερις κορβέτες του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Καθώς τα άλλα τρία πλοία της κλάσης θα κατασκευαστούν στην Αλεξάνδεια, σημειώνεται πως η Naval Group συνεχίζει να κατασκευάζει το PSIM, το οποίο παράγεται στο Lorient και μεταφέρεται με πλοίο στην Αίγυπτο, όπου ενσωματώνεται στη συνέχεια στα σκάφη των κορβέτων σε αιγυπτιακό ναυπηγείο.

 

Με αυτό τον τρόπο όλα τα συστήματα μπορούν να είναι δοκιμασμένα πριν την καθέλκυση, και οι μελλοντικοί χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν, ακόμη και να εκπαιδευτούν στο CMS πριν ακόμη το πέρας της κατασκευής! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αξιόλογη εξοικονόμηση χρόνου καθώς η ενσωμάτωση των σύνθετων ηλεκτρονικών συστημάτων του PSIM.

Η τοποθέτηση του ιστού ( (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Στην Gowind το βάρους 80 τόνων PSIM είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, με θωρακισμένο τμήμα για κρίσιμα κομμάτια, όπως στο Σύστημα Διοίκησης. Στην κορυφή είναι τοποθετημένο ένα περιστρεφόμενο ραντάρ SMART-S, ενώ κομμάτια είναι κατασκευασμένα από διηλεκτρικά υλικά για τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το PSIM της FTI/[email protected] θα είναι προφανώς μεγαλύτερο, καθώς οι νέες φρεγάτες θα έχουν μήκος 121 μέτρα και εκτόπισμα 4300 τόνους, έναντι 102 μέτρων και 2600 τόνους στην αιγυπτιακή Gowind και 111 μέτρα και 3100 τόνους για την Gowind της Μαλαισίας).

To κομμάτι του κύτους που θα λάβει τους Sylver (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Στην FTI/[email protected] το PSIM θα είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χάλυβα, εκτός από την κορυφή του, όπου εκεί η κατασκευή είναι από αλουμίνιο, ενώ θα περιλαμβάνει επιπλέον και την γέφυρα του σκάφους. Κάτω από την κορυφή του ιστού με μια κωνική βάση θα είναι το δωμάτιο που θα φιλοξενεί τις τέσσερις σταθερές κεραίες του ραντάρ Sea Fire. Στο κατώτερο επίπεδο θα στεγάζεται ένας χώρος για ένα από τα δύο κέντρα δεδομένων.

Οι νέες φρεγάτες της οικογένειας FTI/[email protected] είναι πράγματι οι πρώτες ψηφιοποιημένες γαλλικές μονάδες Στόλου. Μέχρι στιγμής, σε όλα τα πλοία, κάθε μείζον ηλεκτρονικό σύστημα, όπως το σύστημα ελέγχου πυρός (CMS) ή το σύστημα διαχείρισης πλοίου (PMS), διαθέτει τους δικούς του υπολογιστές, με αποκλειστικές και ανεξάρτητες ηλεκτρονικές υποδομές (διαφορετικοί υπολογιστές) και λογισμικό.

Το CMS του πλοίου (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Στις [email protected], όλα αυτά αντικαθίστανται από δύο κέντρα μεταφοράς δεδομένων που συγκεντρώνουν όλη την υπολογιστική ισχύ. Αυτή η ριζική αλλαγή στην αρχιτεκτονική υπολογιστών των φρεγατών αντιμετωπίζει το πρόβλημα της σημαντικής αύξησης των ροών δεδομένων και των αναγκών συνδεσιμότητας, από την ψηφιοποίηση του εξοπλισμού (όπως του συστήματος ECM και του ραντάρ). Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα, το Sea Fire, το οποίο εκπέμπει σχεδόν μόνιμα, απαιτεί έτσι έναν ισχυρό συντονισμό με τα μέσα ESM έτσι ώστε να μην μειωθούν οι δυνατότητες των παθητικών ηλεκτρονικού πολέμου λόγω παρεμβολών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Επίσης, στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, η FTI/[email protected] με χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πετύχει “σύντηξη” (ναι, κι εδώ μιλάμε για Fusion) όλων των δεδομένων που προσφέρουν οι αισθητήρες του πλοίου, αλλά και τα διάφορα άλλα μέσα (ελικόπτερο, ΑΦΝΣ, άλλα πλοία), βελτιώνοντας έτσι δραματικά τις ικανότητες εντοπισμού υποβρυχίων.

Για την περίπτωση πλήγατος, οι φρεγάτες θα έχουν τα δύο κέντρα δεδομένων να βρίσκονται σε προστατευόμενες και απομακρυσμένες εγκαταστάσεις, το ένα στο PSIM και το άλλο, πολύ μακρυά, στο πίσω μέρος των φρεγατών. Τονίζεται πως αυτή η αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί επίσης για να αντέχει τις επιθέσεις hackers από τον κυβερνοχώρο, με διάφορα παθητικά και ενεργητικά μέτρα, καθώς και την ενσωμάτωση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας Cyal (CYMS) που αναπτύχθηκε από το Naval Group.

Στο PSIM, κάτω από το επίπεδο που φιλοξενεί το Κέντρο Δεδομένων, θα υπάρχει μια αίθουσα με κονσόλες, και μια αίθουσα συναντήσεων, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Αυτός ο χώρος θα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη γέφυρα. Στο χαμηλότερο επίπεδο του PSIM θα βρίσκεται το Κέντρο Μάχης, εξοπλισμένο με 15 κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών, στις οποίες οι χειριστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διάφορες εφαρμογές του CMS και άλλων συστημάτων.

To CMS της FTI/[email protected] (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Ο κεντρικός ιστός θα συγκεντρώσει τους περισσότερους αισθητήρες και τα συστήματα επικοινωνιών της φρεγάτας, όπως το Sea Fire και το σύστημα Sentinel που έχουν ήδη αναφερθεί. Το σύστημα Bluegate (Thales),θα τοποθετηθεί επίσης στη κωνική βάση του ιστού. Στην ίδια περιοχή του PSIM θα ενσωματωθεί ένα πανοραμικό δίκτυο οπτικής επιτήρησης. Αυτό θα είναι το Paseo XLR (eXtra Long Range) της Safran, με δυνατότητα αναγνώρισης στόχων ημέρα ή νύχτα και, σύμφωνα με την Safran, ακόμη και σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

To Paseo XLR, απόλυτα ενσωματωμένο στο CMS

Το Paseo XLR θα είναι σε θέση να προσφέρει δεδομένα πυρός για τα πυροβόλα, και να συνεισφέρει στην δυνατότητα αυτοάμυνας των φρεγατών, ιδιαίτερα εναντίον ασύμμετρων απειλών.

Οι ασύμμετρες απειλές είναι είνα αντικείμενο που έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής κατά την ανάπτυξη της FTI/[email protected] Αυτές οι φρεγάτες θα είναι οι πρώτες που θα ενσωματώσουν ένα Κέντρο Ασύμμετρου Πολέμου (AWC). Στο Κέντρο αυτό θα φτάνουν δεδομένα από όλες τις πηγές, ενώ η παρουσίαση της κατάστασης γύρω από τη φρεγάτα μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση της επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας, για να βοηθήσει τους χειριστές με πληροφορίες από διαφορετικούς αισθητήρες ή βάσεις δεδομένων.

Μια “ακτινογραφία” της FTI (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Ακόμη και από το AWC, το οποίο θα στελεχώνεται από πέντε άτομα, θα ελέγχει ενεργά μέσα αυτοάμυνας της φρεγάτας όπως τα δυο τηλεχειριζόμενα όπλα τύπου Narwhal των 20 χιλιοστών (Nexter). Επίσης η FTI/[email protected] θα είναι εξοπλισμένη και με μη θανατηφόρα μέσα, όπως με strobo lights, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει προειδοποιήσεις, ή να “τυφλώνει” τον πιλότο ή τον χειριστή ενός ταχυπλόου που πλησιάζει επικίνδυνα. Επίσης θα είναι εξοπλισμένη με ηχητικά συστήματα τύπου LRAD.

[email protected] του ΠΝ στο Αιγαίο το 2021; Κι όμως γίνεται…

Είναι στο τέλος του 2019 ότι η Naval Group πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πλοίου από τα πέντε FTI που παραγγέλθηκαν για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και η παράδοση του πρώτου σχεδιάζεται για το 2023. Τα υπόλοιπα τέσσερα πλοία πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι το 2030 για να αντικαταστήσουν τις πέντε φρεγάτες La Fayette, που μπήκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1996 και του 2001. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι 2 FTI/[email protected] και οι 5 LaFayette (3 εκσυγχρονισμένες και 2 μη εκσυγχρονισμένες, που θα λάμβαναν συστήματα συμβατά με τις FTI) θα ήταν η ιδανική αντικατάσταση των 3+6 Kortenaer, αλλά μάλλον θα πυροδοτούσε εκ νέου πάθη!

Το CAPTAS 4, 20% ελαφρύτερο σε σχέση με το ίδιο sonal των FREMM

Η FTI/[email protected] στελεχώνεται με πλήρωμα 125 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των 15 που αποτελούν το αεροπορικό απόσπασμα υποστήριξης του ελικοπτέρου), με τη δυνατότητα επιβίβασης είκοσι επιπλέον (άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων). Η μέγιστη ταχύτητά της είναι 27 κόμβοι, ενώ με 15 μίλια ταχύτητα μπορεί να διανύσει απόσταση 5000 μιλίων χάρη στην πρόωση CODAD. Η τελευταία αποτελείται από τέσσερις πετρελαιοκινητήρες MTU 16V 8000 M91L με ισχύ 8000 kW. Αν και δεν διαθέτει σιωπηλή ηλεκτρική λειτουργία, όπως οι FREMM, η FTI είναι αρκετά “σιωπηλή”, όσο απαιτείται για επιχειρήσεις ASW.

Σε ότι αφορά τον οπλισμό, σε γαλλική υπηρεσία η FTI/[email protected] θα διαθέτει 8 Exocet MM40 Block3c ενώ θα είναι εξοπλισμένη με δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30. Θα υπάρχει χώρος για μια σειρά ακόμη εκτοξευτών, κι έτσι θα μπορεί στο μέλλον να γίνει δύο επιπλέον Sylver για να διπλασιαστούν τα μεταφερόμενα βλήματα. Σημειώστε ότι αυτός ο κενός χώρος έχει μέγεθος ικανό για να φιλοξενήσει το Sylver A50, αλλά και το Sylver A70 και τα MdCN. Ένα όπλο το οποίο εξοπλίζει προς το παρόν μόνο τις FREMM αλλά το οποίο θα είναι σε θέση, εάν είναι απαραίτητο, να ενσωματωθεί και στην FTI.

Η Naval Group προτείνει την πώληση δυο φρεγατών FTI/Belh[email protected] στην Ελλάδα

Ο οπλισμός των ελληνικών [email protected]

Σύμφωνα λοιπόν με το MerEtMarine, η εταιρεία έχει προτείνει στην Ελλάδα μια [email protected] που προορίζονται για εξαγωγή, με τρία Sylver A50 (για 24 Aster 15/30) και ένα Sylver A70 . Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι θα ήταν τεχνικά εφικτό να ενσωματωθούν βλήματα VL Mica στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής, κι αυτό έχει προταθεί στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ολοκληρωθεί η άμυνα που προσφέρει ο Aster και να αυξηθούν οι δυνατότητες αυτοάμυνας του πλοίου. Μια διαμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που είχε προταθεί παλαιότερα για την “ελληνική” FREMM, όπως την προωθούσε η Γαλλία στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημειώνουμε πως προφανώς στους Sylver A50 θα είχε αξία η τοποθέτηση 24 Aster 30, που θα ήταν μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση της αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής ασπίδας της Ελλάδος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη αναφορά για τις ελληνικές [email protected], αλλά μόνο για τις γαλλικές. Οι τελευταίες θα φέρουν πυροβόλο 76mm, τα δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20mm και τέσσερις σωλήνες για τορπίλες MU90, δύο σε κάθε πλευρά. Στο πίσω μέρος μπορεί να φιλοξενηθεί ένα ταχύπλοο 9 μέτρων τύπου ECUME .

Οι ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου βασίζονται στο προηγμένο σόναρ KingKlip Mk2 της Thales, καθώς και με μια συμπαγή έκδοση του συρόμενου sonar Captas 4 που έχει ήδη τοποθετηθεί στις FREMM. Αυτό το σύστημα είναι 20% ελαφρύτερο σε σχέση με το ίδιο των FREMM (24 τόνοι αντί 32) και ένα δανεισμό στη γέφυρα μειώνεται κατά το ήμισυ.

Το περιοδικό αναφέρει πως η FTI/[email protected] θα είναι ανώτερης ικανότητας από τις πολύ μεγαλύτερες FREMM σε 10 από τα 15 βασικά κριτήρια επιχειρησιακής απόδοσης.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πληροφορία του Γάλλου δημοσιογράφου για την ύπαρξη του 8πλου Sylver 70, δεδομένου ότι (εάν επιβεβαιωθεί) αυτό σημαίνει την ύπαρξη στον οπλισμό των ελληνικών πλοίων Scalp Naval. Οι Sylver 70 με διαστάσεις 2×2,3 μέτρων, από τα στοιχεία που έχουν αποδεσμευτεί, προορίζονται αποκλειστικά για την φιλοξενία του γαλλικού βλήματος κρουζ της MBDA.

Επί του θέματος υπάρχει βέβαια το ζήτημα της αποδέσμευσής του προς εξαγωγή δεδομένου ότι οι πύραυλοι αυτοί αναφέρονται να έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές. Κάποιες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι ίσως ξεπερνά 500 χιλιόμετρα ενώ μερικές (πιο ευφάνταστες ) πηγές θεωρούν ότι ίσως φτάνουν και τα 1000 χιλιόμετρα. Σε μια τέτοια περίπτωση η εξαγωγή του πυραυλικού συστήματος απαγορεύεται από την συμφωνία MTCR (Missile Technology Control Regime ) του 1987 (την οποία τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα έχει υπογράψει) και προορίζεται να περιορίσει την διάδοση οπλικών συστημάτων με βεληνεκές άνω των 300 km αλλά και των συναφών τεχνολογιών.

Το… λεπτό σημείο στην προκειμένη περίπτωση είναι το πώς ένα σύστημα καθορίζεται ότι ξεπερνά το όριο του βεληνεκούς (ειδικά όταν δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ή βρίσκεται στο όριο). Από πολλά παραδείγματα που υφίστανται, φαίνεται να είναι θέμα “δήλωσης” της χώρας κατασκευής (και των αντιρρήσεων που μπορούν να προβληθούν σχετικά). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αεροεκτοξευόμενου Scalp EG, για τον οποίον υπάρχουν πολλές εικασίες ότι (κάτω από κατάλληλες συνθήκες άφεσης) ίσως φτάνει και τα 400 km. Το Παρίσι όμως υποστηρίζει ότι το μέγιστο βεληνεκές του δεν ξεπερνά τα 180 km και έτσι το έχει εξάγει σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Η υπόθεση του Scalp Naval/MdCN (Missile De Croisière Naval) εξελίσσεται αντίστοιχα. Η Γαλλία έχει αρνηθεί να αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά του πυραύλου, που ακόμη και αν διατηρεί κάποια στοιχεία του Scalp EG, έχει επανασχεδιαστεί για την ναυτική του χρήση (πέραν της ενσωμάτωσης του απαραίτητου επιταχυντή).

Η άρνησή της να πουλήσει τον Scalp Naval/MdCN στην Αίγυπτο, όταν της προμήθευσε την (έτοιμη) FREMM (από την οποία μάλιστα αφαιρέθηκε η σχετική υποδομή) δεν σημαίνει τίποτε σε σχέση με την δυνητική εξαγωγή του οπλικού συστήματος. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η εξαγωγή του Scalp Naval έχει καλλιεργηθεί και από επίσημα χείλη από την εποχή της συμφωνίας για τις 6 FREMM Hellenique κάτι που συνεχίζεται έκτοτε, χωρίς ποτέ να έχει απορριφθεί ή επιβεβαιωθεί.  Ίσως τελικά η αποκάλυψη του Γάλλου συναδέλφου να είναι η πρώτη πραγματική επιβεβαίωση!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 195
  •  
  •  
- Advertisement -

230 ΣΧΟΛΙΑ

230 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MisCo

Strobo lights & LDAR θα επρεπε να ειναι εφοδιασμένο κάθε πλοιο του λιμενικου, για να διωχνει τα κεμπαπ που κοβουν βολτες στο Αιγαιο.

Thras

Με 24 Aster 30, 16 (;) Mica και 8 MdCN, θα είναι αστακός! Πάντως η ύπαρξη 8 MdCN δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική από την ελληνική μεριά. Σημαντικότερο είναι να υπάρχει Α/Α βλήμα μέσης απόστασης (Mica, CAMM κλπ) παρά η δυνατότητα για βαλιστική κρούση, Αυτή δια΄τιθεται ήδη από την αεροπορία και μπορέι να εισαχθεί και στον ΕΣ μέσω πχ του Deep Strike. Η λογική με την οποία προμηθευόμαστε FTI είναι η Α/Α άμυνα περιοχής και είναι απαράιτητο το πλοίο να επικεντρώνεται στον ρόλο αυτό. Αν σαν δευτερεύοντα ρόλο προθέσουμε την κρούση μέσω βαλιστικών ok, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει… Read more »

Mtsak

Να μας πούνε οι ειδικοί… ποια θα ήταν μια λογική τιμή μονάδας με διαμόρφωση με 8 MdCN σε συνδυασμό με όλα τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αναφέρονται στα άρθρο.

recce

Δεν μιλάμε για βαλιστικά, αλλά για υποστρατηγικά, (στρατηγικά στην περίπτωσή μας) βλήματα τεχνολογίας cruise.

Μπραβο ρε μαγκα...

Καλα τα λες! Γιατι με μια καταδρομικη 2 σχηματισμων 10 τουρκικων F-1652+ σε χαμηλο υψος, μπορουν να βουλιαξουν το πλοιο ΤΩΝ 800 μυριων (που κοστιζει οσο 10 F-35) και οποια βαλλιστικα οπλα διαθετει να πανε στον πατο οπως ο Τιτανικος! Πρωτα λοιπον ισχυρη αεροπορια που με συγχρονα οπλα μακρας ακτινας, BVR 150+ km , θα μπορει να κανει την Ιστανμπουλ κωλ..θροξυλο σε μηδεν χρονο και μετα διαθεση σε οποια κονδυλια για πλοια και τανκς! Καλα τα βαλλιστικα αλλα προτιμοτερο να μεταφεροντε απο αεροπορικες πλατφορμες και οχι απο πλοια!
ΥΓ Εχουμε και τα νησια που μπορουν να παιξουν αυτο το ρολο!

Scalp_eg

Η τελεια διαμορφωση (24 aster 30, 8 scalp naval) να δω τι θα πουν οι Αντι-γαλλοι τωρα?
Απο CIWS τι θα εχει? Με ενα Rheinmetall GDM-008 35mm θα ειναι σουπερ

Mtsak

Το πλοίο αυτό με την διαμόρφωση που περιγράφει το άρθρο, ειδικά αν μπουν και οι Mica, είναι μακράν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πάρουμε με δεδομένους τους περιορισμούς που έχουμε την παρούσα περίοδο. Εννοείται ότι στην περίπτωση μας χρειάζεται ένα CIWS και μπορεί να μπει όποιο θέλουμε. Οι Γάλλοι δεν έχουν στην δική τους διαμόρφωση CIWS γιατί θεωρούν ότι τους καλύπτουν τα έως 4x Sylena Mk2 decoy launchers σε συνδυασμό με το 76αρι.

Spirit

Μακράν ότι καλύτερο γίνεται με τους CAMM-ER οι MICA μειονεκτούν και σε εμβέλεια όσο και η μη ύπαρξη δυνατότητας να τοποθετηθούν σε quad pack.

Η μόνη είδηση που προκύπτει από τα παραπάνω ειναι η δυνατότητα να τοποθετηθούν επιπλέον Sylver…. τα χρήματα για να γεμίσουν ειναι άγνωστο που θα βρεθούν.

Antonis_Loukas

Αυτή τη στιγμή, όσο υπάρχουν mica-ng, άλλο τόσο υπάρχουν και οι camm-er… Ακόμη και στο ζήτημα του quad-packed, δεν υπάρχουν στοιχεία για τους -er, ούτε και υπάρχει πληροφορία για χρήση -er από A-35/43, λόγο μήκους του πυραύλου. Στην ουσία, οι camm-er, λόγο διαστάσεων, μπορούν να βληθούν μόνο από A-50, οπότε ανταγωνίζονται τους aster-30, με προφανώς χαμηλότερες επιδόσεις. Στη δική μας περίπτωση, υπάρχει θεωρητικά ανταγωνισμός mica(και ng με βάση το χρονοδιάγραμμα) και απλού camm. Οι ng θα είναι σαφώς ικανότεροι και στο μόνο που υπάρχει πλεονέκτημα των camm, είναι η δυνατότητα quad-packed. Αν δεν κινηθούν οι Γάλλοι προς τέτοια δυνατότητα για… Read more »

Mtsak

Αντώνη… σωστά τα λες.

Spirit

Δεκτό εν μέρη, μιλάμε όμως για μεσοπρόθεσμο διάστημα που θεωρητικά θα έχει τελειώσει η ολοκλήρωση του.

Αν πάρουμε το σήμερα, σαφώς υπεροχή από τον CAMM σε σχέση με τον MICA, νεότερος, εξ αρχής σχεδιασμένος για αυτή την χρήση και σε quad pack.

ASTER 30 και CAMM-ΕR επίσης σαφώς και δεν έχουν καμιά σύγκριση είναι εντελώς διαφορετικά μεγέθη, ούτε ανταγωνίζονται.

Antonis_Loukas

Το πρόβλημα στη περίπτωση μας, έγκειται στο γεγονός ότι, οι CAMM-ER, θα μπορούσαν μόνο να βληθούν από τους A-50. Δηλαδή, τους ίδιους εκτοξευτές που αφορούν τους Aster-30… Προφανώς και δεν είναι στην ίδια κατηγορία λοιπόν, αλλά στη περίπτωση μας και με αδυναμία quad-packed(η τελευταία αφορά τους απλούς CAMM με τη μικρότερη διάμετρο booster αν δεν απατώμαι), δεν νομίζω να έχουν τύχη, παρά το χαμηλότερο κόστος τους. Το ζήτημα των quad-packed απλών CAMM σε A-35, είναι σαφώς δευτερεύον σε σχέση με τους επαρκέστατους MICA(διπλής καθοδήγησης, μη το ξεχνάμε) και της επάρκειας χώρου για τουλάχιστον 16 κελιά Α-35 πίσω από την υπερκατασκευή.… Read more »

jimdenin

Σε αυτό που αναφέρει ο χρήστης tagg, είχε αναφερθεί από μέλος του blog ότι για θέματα ciws οι Γάλλοι έχουν συμφωνήσει για εγκατάσταση phalanx. Τώρα το τι πραγματικά έχει συζητηθεί μεταξύ Γάλλων και ΠΝ άγνωστο.

Γιώργος

RAM καλύτερα γιατί
1. είναι 360 μοίρες
2ον και σημαντικότερον: αντιμετωπίζουν και πολυηχητικές απειλές που τα Phalanx αδυνατούν
3. Χρειάζονται 2 Phalanx (ένα μπροστά και ένα πίσω) ενώ με ένα RAM είσαι ΟΚ.

Προσωπικά προτιμώ Crotale γιατί ενσωματώνεται εύκολα καθότι Γαλλικό και είναι μίξη και των δύο CIWS παραπάνω καθότι έχει και πυραύλους και πυροβόλο.

ΑΣΧΕΤΟΣ

Σύντομο ανέκδοτο με δύο λέξεις…. [email protected] Hellenique !!!
Θα γελάσουμε και σήμερα το βράδυ!!!
Συνεχίστε ακάθεκτοι!!!

Nidikos

Το τεχνολογικό άλμα για το ΠΝ θα είναι αντίστοιχο όπως το nokia 3310 σε iphone x.
Φανταστείτε τι δυνατότητες έχει σε ηλεκτρονικό πόλεμο. Δεν θα χρειάζεται καν να εκτοξεύσει πυραύλους για να είμαι και λίγο υπερβολικός.
Μακάρι να γίνει συμφωνία

MisCo

Οπως ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη, έτσι και 2 μπελχαρες δεν φέρνουν τεχνολογικο αλμα για το ΠΝ. Θελω να πω, πως δεν γινεται να χεις πχ 2 Μπελχαρες με Link16-22 και τα υπολοιπα πλοια του στολου να ειναι με τηλεγραφο. 2 ειναι πολυ λίγες για να κάνουν καποια ουσιαστικη διαφορά συν το γεγονος οτι ο υπολοιπος στολος ειναι για δημιουργία κοραλιογενων υφάλων.

Spirit

Σωστός συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σας.
Αν τα χρήματα των Belharra μποτούν να γίνουν 4 ή 5 φρεγάτες έστω και λιγότερα εξοπλισμένες καλύτερα να αντικατασταθούν πρώτα οι γριές ολλανδέζες…

Επιπλέον υπάρχει ένα θέμα, για το αξίζει δηλαδή να δημιουργηθούν τόσες νέες υποδομές μόνο για δύο πλοία. Ειναι ένα διαχρονικό λάθος που επαναλαμβάνουμε στα εξοπλιστικά.

evaggelos

τι υποδομες θελλει μια fti σε σχεση με μια cortenaer? δεν χωρουν στο ναυσταθμο η θα πρεπει να αλλαξουμε βιβλια και υπολογιστες?

Mtsak

Οι συνομιλίες αφορούν μόνο για 2+2 κομμάτια. Η διαχρονική και εύλογη προτεραιότητα του ΠΝ είναι η ναυπήγηση πλοίων με ικανότητα αεράμυνας περιοχής άρα και αντίστοιχου κόστους. Αν δεν υπήρχε η πρόταση των Γάλλων για τα κέρδη ομολόγων που θα καλύψουν περίπου τα 2 πλοία, δεν θα υπήρχε τώρα κανένα θέμα προς συζήτηση.

Ripmaker

Βαγγέλη μη σκας για τις υποδομές. Σαμπως σημερα νομιζεις οτι ολα τα σκάφη στο ναύσταθμο εχουν τη δυνατότητα να λαβουν ρευμα απο εξωτερική πηγή??

Spirit

Υποδομές υποστήριξης νέων όπλων, κινητήρων, ηλεκτρονικών…. εντελώς νέας φιλοσοφίας και άγνωστα στο ΠΝ

Antonis_Loukas

@ Spirit Με τηλ ηλικία των υπαρχόντων σκαφών του ΠΝ(ακόμη και με τους εκσυγχρονισμούς), αναγκαστικά θα έπρεπε να πάμε σε νέα όπλα/κινητήρες/ηλεκτρονικά. Δεκτά τα περί φιλοσοφίας, αλλά δεν πρέπει να καθίστανται τροχοπέδη σε αγορά οπλικών συστημάτων αιχμής, Το κ@λ@βάρεμα του ΠΝ, τουλάχιστον μας επιτρέπει να ‘πηδήξουμε’ σχεδόν μια γενιά όπλων/ηλεκτρονικών ακόμη και κινητήρων. πχ δεν προλάβαμε σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν PESA(μείναμε με συμβατικά ραντάρ) και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να πάμε όχι μόνο σε AESA, αλλά μάλιστα σε GaN. Αντίστοιχα, μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε απευθείας σε ενεργούς πυραύλους, έχοντας αποφύγει την ευρεία υιοθέτηση των διαδόχων των… Read more »

Thras

Οι συζητήσεις είναι γαι 4 πλοία. Το κόστος των δύο θα καλυφθεί από τις επιστροφές ομολόγων και των υπόλοιπων 2 απο εθνικούς πόρους…

Φυσικά δεν έχει νόημα κλάση με μόνο 2 πλοία!!!

Γιώργος

2+2 θα είναι το συμβόλαιο. Στο τέλος (μέχρι 2030) θα έχουμε 4 [email protected] +4 (προφανώς εκσυγχρονισμένες από καμιά LM) MEKO=8 αλληλοκαλυπτόμενες φρεγάτες πρώτης γραμμής +6 Kortenaer με κάνα lifting ας πούμε, περισσότερο για κάλυψη αριθμών=14 φρεγάτες σύνολο. Εμένα το 14 μια χαρά μου είναι για αριθμός φρεγατών αρκεί να είχαμε ασκήσει την προαίρεση για τις συν δύο ΜΕΚΟ που δεν ασκήθηκε ποτέ και να είχαμε σήμερα έξι και στο σχεδιασμό να πηγαίναμε για τρεις συν τρεις, έστω και υποεξοπλισμένες αρχικά FTI ίσον δώδεκα. Πάλι πάνω από 10+ θα είμασταν με υπερσύγχρονες τις μισές από αυτές. Συμπλήρωση αριθμών με μερικές, έστω… Read more »

Gunner

Υπάρχει περίπτωση οι Γάλλοι να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του CAMM-ER στο σκάφος, κάποιου CIWS όπως τα Phalanx που έχει το ΠΝ στο οπλοστάσιο του, εκτοξευτών τορπιλών για τις ΜΚ46 και διαφορετικών πυροβόλων μέσου διαμετρήματος για προστασία από ασύμμετρες απειλές;

digitallito

Μήπως στη θέση των 20mm (Nexter) να τοποθετηθεί το ελληνικό ARTEMIS των 30mm με δικό του ηλεκτροοπτικό αισθητήρα ώστε να δύναται να δρα και αυτόνομα?
Το RAM έχει ξεπεραστεί ή δεν το δέχονται οι Γάλλοι ?
Την συγκεκριμένη φρεγάτα με το αντίστοιχο κόστος με ποιόν άλλο τύπο μπορούμε να την συγκρίνουμε για να έχουμε μια ευρύτερη άποψη?

Spirit

Δεν υπάρχει ARTEMIS ψόφησε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To R.A.M είναι ότι πιο σύγχρονο και ικανό υπάρχει.
Ποιο ARTEMIS-30 ? Το σύστημα δεν είναι σε παραγωγή και ούτε θα μπει κανείς στην διαδικασία να πάρει 4 υφιστάμενα πυροβόλα, να τους βάλει αισθητήρες κτλ ηλεκτρονικά και να τα βάλει σε φρεγάτες ή όποιο άλλο πλοίο.

Gunner

Δεν χρειάζεται να μπει κανείς σε κανέναν κόπο. Υπάρχει πύργος που αξιοποιεί το πυροβόλο αυτό

MARLIN – WS
file:///F:/Pics/Marlin_WS_LQ_mm08753_.pdf

Spirit

100 φορές να επιλέξεις μιλένιουμ από κάτι τέτοιο, που θα συνδεθεί το το CMS του πλοίου

spirit

CAMM μάλλον δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο να ενσωματωθεί στον οπλισμό του πλοίου.
Στις μακέτες εμφανίζεται με RAM πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου…
Μk46 μάλλον δύσκολο και χωρίς νόημα οταν υπάρχουν οι υπερσύγχρονες τορπίλες mu90

Gunner

Οι Γάλλοι θα το προσδιορίσουν για τους CAMM, όχι εμείς. Το λέω αυτό με βάση την εμπειρία που έχουμε με γαλλικά οπλικά συστήματα, στα οποία οι Γάλλοι βγάζουν καντήλες με οτιδήποτε μη δικής τους κατασκευής. Σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΚ46, είναι ένα μέτρο μείωσης του κόστους, όπως επίσης η χρήση πυροβόλων 76mm και Phalanx από πλοία που θα αποσυρθούν, η χρήση υπαρχόντων πυροβόλων μέσου διαμετρήματος όπως το ελληνικό ΕΑΣ ΜΚ-30-1 των 30Χ173mm αντί για το άγνωστο Nexter 20M621.

Spirit

Με αυτά που παραθέτεις για μείωση του κόστους, είναι εντελώς ψίχουλα σε σχέση με την τελική δαπάνη. Επιπλέον παραβλέπεις το κόστος ενσωμάτωσης.
Οι CAMM ειναι της ίδιας εταιρίας στο Αγγλικό παρακλάδι.
Ειναι μύθος ότι οι Γάλλοι έχουν αντιρρήσεις να ενσωματώσουν οπλικά συστήματα. εφόσον ο πελάτης πληρώσει όμως για την ενσωμάτωση τους.

Gunner

Είναι ψίχουλα να εισάγεις στην αλυσίδα υποστήριξης ακόμη ένα πυροβόλο για μόλις 4 κομμάτια και νέες τορπίλες; Ρε πολύ χρήμα τρέχει από τα Παντζάκια μας. Γιατί να μην δόσεις αυτά τα χρήματα που θα σου περισσέψουν στην ΔΥΚ ας πούμε για να αγοράσει νέα τυφέκια; ή φορητές θερμικές κάμερες για κάθε πλοίο ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο; Σε ότι έχει να κάνει με τους CAMM, το είπες και μόνος σου, Κόστος. Αν το κάνουν ασύμφορο δεν θα γίνει. Το συμφέρον τους είναι να δουλέψουν τα δικά τους εργοστάσια όχι των Άγγλων. Θυμήσου την υπόθεση με τις ιταλικές τορπίλες των Τ-214. Οι… Read more »

NikolakiEfentis

Ως προς το Phalanx, το αναφέρει πάλι το ίδιο site σε παλιότερο άρθρο του (είχα μεταφέρει τις πληροφορίες σε παλιότερη συζήτηση μας), ενώ σε παλιότερη διαμόρφωση της Belharra σε Ναυτική Έκθεση φαινόταν εκτοξευτής RAM πάνω από το υπόστεγο του ε/π.

Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν σχολιάζετε την ύπαρξη των 2 εναλλακτικών και ξεχωριστών χώρων για το CMS. Το θεωρώ πολύ σημαντικό στοιχείο επιβίωσης.

MisCo

Αν τους ξεκαθαρισεις οτι λεφτά δεν θα δούνε διαφορετικα, νομιζω θα βάλουν νερο στο κρασι τους και θα τα ενσωματώσουν (στα πλαισια του εφικτου παντα)

Fingolfin

Εκπληκτικό πλοίο αλλά με τί κόστος; Οι freedom class που ακούστηκαν πάλι, φθηνότερες θα βγουν. Μήπως να πάρουμε 2 belharra για AAW ρόλο και 4 freedom (FMS) για αντικατάσταση των S;

Fingolfin

Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών. Όπως μοιράζουν το πλεόνασμα ας κάνουν και μια επένδυση στην άμυνα της χώρας.

Ripmaker

το πλεόνασμα οσο και να ειναι δεν φτανει για τέτοιες δουλειές. Επίσης να μη ξεχνάμε πως υπάρχουν εκει εξω άνθρωποι που δουλεύουν κατι 6ημερα 10ωρα για 550 ευρώ στη φάμπρικα. Ναι το εχουν ανάγκη το επιδομα που και που….

Eman202

Μα δεν παιρνουν αυτοι τα επιδοματα αυτο ειναι το θεμα. Εγω δουλευω 11 ωρες 6μερες κ πιανω 760€ δεν εχω παρει ουτε 1€ απο τα 2,8 δισ € μερισματα που μοιραστικαν δυο χρονια τωρα κ προτιμουσα να πανε στην αμυνα της χωρας μου παρα να παρω 400-500€ τον χρονο. Δεν θα σωθω με 40€ τον μηνα. Δεν θα με σωσουν τα 40€ αν κανουν ντου τα μογγολια, αλλα τα οσον το δυνατον περισσ f16V με νεα οπλα τα οσο περισσ αναβαθμισμενα mirage2000+5mk2 σε mk3 με νεα οπλα,τα U214 με νεες τρορπιλες, οι super vita no6-7 που περιμενουμε κ οι οποιες… Read more »

Bioshock

Με τόνους από μπάμιες ίσως;…

Παρις

Έγραψες!Έλιωσα απο τα γέλια.

dimitrov

Οι freedom class πότε ακούστηκαν?

Nicolas

Απο τον ************** του γνωστου σαιτ

CHAMP

…άλλο αυτό!! Λεφτά άλλωστε υπάρχουν (πάλι)

Παῦλος Πιτσελᾶς

Oι Γαλλοι επενδυουν στην προστασια της επενδυσεως τους. Υπογραφες επεσαν (για τα ενεργειακα) και θα πεσουν και αλλες οπως δειχνει.
Δε μας κανουν χαρη, θα προστατευσουμε την επενδυση τους αντι να εισπρατουμε οικονομικο αντιτιμο και να αγοραζουμε απο αλλου, το ιδιο καιοι Αμερικανοι. αποσβαινουν την επενδυση πουλωντας μας οπλα, ενισχυοντας τις εταιρειες οπλων τους.
Φυσικα θελει και σωστη πολιτικη διαχειριση, απο τα πολιτικα λαμογια ολου του διεφθαρμενου πολιτικου συστηματος και εκει θα συμφωνησω με την Πτηση :
Και πως θα τα πληρώσουμε όλα αυτά; Ειναι περισσοτερο πολιτικο το ερωτημα και οχι οικονομικο και αλλη ευκαιρεια δεν θα υπαρξει.

Shadowfax

Πρωτιστως ευρωπαικο ερωτημα αγαπητε, μια και θα πρεπει να συμφωνησουν και καμια 15αρια αλλοι ωστε να δωθουν τα χρηματα σε εξοπλισμους, και οχι στο χρεος, μετα οικονομικο και τελος πολιτικο… Οσο για τα αλλα απλα θα παραφρασω το γνωστο αποφευγμα : Δειξε μου τους πολιτκους σου, να σου πω ποιος εισαι… Και ναι χαρη μας κανουν, μια και αγορασαν ελληνικα χρεογραφα οταν ηταν στην κατηγορια σκουπιδια απο τους οικους αξιολογησης… Για να στο πω απλα, αν εσυ αγορασεις ομολογα της Ρουμανιας (που αν ηταν στη κατηγορια σκουπιδια ουτε θα το σκεφτοσουν) και αυτα σου δωσουν κερδος, αυτο το κρατας… Δεν… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Tα ενεργειακα τα χειριζονται οι Γαλλοι και οι Αμερικανοι κυριως. Οι υπολοιποι επονται, προηγουνται οι αναγκες των Γαλλων και των Αμερικανων, και φυσικα της αμυνα μας, φτανει να γινουν και απο μας τα αυτονοητα. ————– Το θεμα των ομολογων ειναι διαφορετικο, ουτε το οτι μας αναγκασαν το 2010 να τα παρουμε πισω σωζωντας τις τραπεζες τους ειναι νορμαλ. Καθε επενδυση σε ομολογα εχει το ρισκο της, και αυτοι που μας δανειζουν γνωριζαν και γνωριζουν ακριβως τι παραγουμε και που βρισκομαστε οικονομικα. Αν οι Γαλλοι μας προτινουν κατι χρησιμο στην αμυνα μας και με το θεμα επισυτοφης κερδων απο ομολογα αυτο… Read more »

Shadowfax

Η πρωτη παραγραφος μου απανταει στο ερωτημα πως θα πληρωσουμε… Εκει δεν εχει κανεναν λογο η Αμερικη (εκτος και αν εχει και αυτοι ομολογα και δεν το ξερουμε…) Λογο λοιπον εχουν οι Γαλλοι οπως και αλλοι 14 συν την ΕΚΤ και φυσικα οι Γερμανοι… Κανενας αλλος… Και ΑΝ συμφωνησουν ολοι και ΑΝ τα περασουν απο τα κοινοβουλια τους και ΑΝ συμφωνησει η ΕΚΤ και το βασικοτερο ΑΝ τηρησει η Ελλαδα τις δεσμευσεις της… Αρα ειναι Ευρωπαικο πρωτιστως… Οικονομικο κατα 2ο λογω γιατι η συμφωνια για το χρεος ειναι ρητη και δεν χωραει παρερμηνιων… Αν ανακοινωσεις για παραδειγμα εξοπλιστικα 4δις που… Read more »

Spirit

Θα τα πληρώσουμε με πορτοκάλια και ροδάκινα όπως αυτά που θα παίρναμε από την Ρωσία, Su-35, S-400 κλπ

Παῦλος Πιτσελᾶς

Eιναι διτο το θεμα, τα χρηματα απο τα ομολογα και η Total μετεχει στα ενεργειακα. Οποτε ζητημα με πορτοκάλια και ροδάκινα όπως αυτά που θα παίρναμε από την Ρωσία, Su-35, S-400 κλπ δεν τιθεται, ακομη και οταν τιθετο αλλα ειχαν υποψιν, και εννοω τα ενεργειακα οικοπεδα. Η Ρωσοι ηδη ειναι μεσα στο Αιγυπτιακο Ζορ, ενω αρχικα ειχαν επιλεγει και για καποια απο τα Κυπριακα οικοπεδα. Αρα το θεμα ειναι ξεκαθαρα πολιτικο εφοσον τον χιλιαρμενο εχει μαζευτει γυρω απο τα κερδη των εξορυξεων υδρογονανθρακων. το πολιτικο μας συστημα που εχει το μυαλο στη μασα και οχι στην αμυνα και στην δυναμωση… Read more »

Antonis_Loukas

Καταρχάς, οι Freedom είναι παρόμοια εξοπλισμένες με SV… Αν εννοείς τις υπό μελέτη MMSC ή κάτι προς FFG(X), πως γνωρίζεις ότι θα βγουν φθηνότερες; Αν μιλάμε για τις MMSC, αυτές θα έχουν χώρο(η πλήρη αξιοποίηση είναι άλλο πράγμα, όταν στερείσαι AEGIS…) μόνο για μέχρι 16 SM-2/3/6(όταν κάποιοι αναφέρουν ως λίγους τους μέχρι 32 Αστερ-30 των belharra(το αν εμείς αποφασίσουμε να βάλουμε MdCN, είναι άλλο θέμα). Επίσης έχω απαντήσει και σε άλλο άτομο εδώ μέσα********************************, ότι είναι αδόκιμο να λέμε, το τάδε πλοίο βγαίνει φθηνότερο, όταν από τη μία, συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα(και δυνατότητες…) και από την άλλη, δεν έχουμε καταλήξει και… Read more »

Fingolfin

Οι Freedom class βγαίνουν σε 3 μεγέθη. Το μεγαλύτερο από αυτά παίρνει AEGIS. Στο μεσαίο και στο μικρότερο όχι. Οι σαουδάραβες για λόγους κόστους δεν έβαλαν AEGIS. Από την άλλη έδωσαν ένα σκασμό λεφτά για ένα πραγματικά μεγάλο στόκ όπλων. Οι Freedom στην ελληνική διαμόρφωση -λέμε τώρα- δε θα είναι όπως οι αμερικάνικες. Σχετικά με τα χρήματα, τα οποία είναι σε σπάνη. Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν χρηματοδοτικές διευκολύνσεις (FMS) σε βάθος 10-15 ετών. Επίσης ακόμα και τα κέρδη από τις επιστροφές ελληνικών ομολόγων (αν ισχύει) δεν παύουν να είναι δικά μας χρήματα, συνεπώς ας μην λέμε πως τα χρήματα… Read more »

Antonis_Loukas

Όταν οι Σαουδάραβες, απέφυγαν για λόγους κόστους, να τοποθετήσουν AEGIS(δηλ. SPY-1F), τι σε κάνει αισιόδοξο ότι θα το πράξουμε εμείς; Επίσης, ακόμη και με AEGIS, τα κελιά είναι max 16 για τις MMSC. Δηλαδή, μιλάμε για μόλις 16 πυραύλους περιοχής… Ακόμη όμως και αν μπουν τελικά 32 κελιά, υπάρχει άλλο ζήτημα… Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι θα αποδεσμευτούν SM-6(που είναι και το αντίστοιχο των Aster-30). Δεν συζητάω για κάτι αντίστοιχο των MdCN, γιατί θα ακουστεί γελοίο όταν μας απαγορεύουν να τοποθετήσουμε MLRS(που κάποιοι ονειρεύονται deepstrike…) στα νησιά…

ivychris

Με ποια κριτήρια συγκρίνεται ως αντίστοιχο των SM-6 τους ASTER-30, όταν η εμβέλεια του SM-6 είναι υπερδιπλάσια (200nm) του ASTER-30 και εκτός από ΑΑ είναι και ASW, (για να μην αναφερθούμε σε διαστάσεις)?

Antonis_Loukas

ivychris ivychris με κριτήριο τη μέθοδο κατεύθυνσης. Οι Sm-2, είναι ημιενεργού καθοδήγησης. Οι Sm-6 ενεργού, όπως του aster. Το ότι χτυπάει στόχο στα 200nm, από τη μία δεν έχουμε δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε στη πράξη και από την άλλη, η ικανότητα αυτή δεν περιλαμβάνει μαχητικά, αλλά στόχους με μικρές ικανότητες ελιγμών (awacs). Οι ικανότητες ελιγμών των sm γενικά, είναι πολύ χειρότερες των aster. Επίσης, σε ατιπλοικο ρόλο, οι sm-6, έχουν μικρή κεφαλή και απουσία ελιγμών ή sea skimming προσέγγισης. Είναι αντιμετωπισημοι.

data

οι feedom δεν εχουν αντιπλοικους πυραυλους (αν και μπορουν να αποκτησουν) ενω για ανταεροπορικα παιρνουνε μεχρι rim 162. Moνο πλεονεκτημα τους η μεγαλη ταχυτητα τους. Απο αποψη οπλισμου οι gowind καλυτερες ειναι.

evaggelos

το μεγαλο πλεονεκτημα των freedom η οποιων αλλων ειναι 1 και μοναδικο USA. η απολυτη εγγυηση διευκολυνσεων και ανταλακτικων. εγγυηση και γαλλια δεν πανε το βλεπεται και με τα μιραζ,το 2035 θα μας πουν δεν κανουμε αναβαθμιση γιατι βγαλαμε μπελαρα 2 με αστερ 40 οποτε παρτε αυτην.

Shadowfax

Γιατι τωρα αυτο μου θυμιζει ολιγο απο Απατσι και Μποινγκ???

dkataims

Σωστος

data

τι να τις κανεις αυτες τις εγγυησεις (αν οντως υπαρχουν) για πλοια με εξοπλισμο κατωτερο απο ρουσσεν ;

Larisaios

Για να τελειώνει η καραμέλα με τη συντήρηση των Mirage. Οι Γάλλοι ζητούν 153 μύρια για 5ετές συμβόλαιο FOS. Βγαίνουν περί τα 50 εκ. το χρόνο για 44 αεροσκάφη, δηλ. κάτι παραπάνω απο 1 εκ, το χρόνο ανα αεροσκάφος. Σας φαίνονται πολλά; Δε μιλάμε για Ντάτσουν, για μαχητικό αεροσκάφος μιλάμε! Δεν είναι οι Γάλλοι ακριβοί, εμείς είμαστε ανίκανοι να κατοχυρώσουμε ένα διαγωνισμό γιατί ο Στρατάρχης Πάνος πάει να το παζαρέψει, λες και αγοράζει προβατίνες σε ζωοπανήγυρη!

Mtsak

Μήπως εννοείς 30 εκ. τον χρόνο δλδ περίπου 0,7 εκ. ανά αεροσκάφος;

Fingolfin

Παίρνουν 8 harpoon block 2 και έχουν 16 κελιά για 64 essm. Υπεραρκετοί θεωρώ για τις ανάγκες μας. Έχουν πολύ καλές δυνατότητες και σε AsuW.
Μένει να αποδειχθεί αν η προσέγγιση με τους αμερικανούς είναι αληθινή ή μια προσπάθεια να ρίξουν τις απαιτήσεις τους οι Γάλλοι.

ivychris

Πήρε η LM από το αυτάκι τον Καμένο να του δείξει τις τροποποιημένες φρεγάτες LCS και θορυβήθηκαν οι Γάλλοι και άρχισαν τα άρθρα πάλι για τις [email protected] Hellenique και τους κότσαραν και MdCN!
Έκαναν τους δυσκοίλιους με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τώρα που υπάρχει πρόταση στο τραπέζι που δεν μπορείς να την αρνηθείς, να περιμένουμε και άρθρα στα Ελληνικά ΜΜΕ.
Μυαλό δεν βάζουμε πάντως, σαν να μη πέρασε μια μέρα
Έλεγε ο παππούς μου, το χρήμα & ο βήχας δεν κρύβεται…

Spirit

Δημοσιεύματα για την δυνατότητα χρήσης MdCN πάντα υπήρχαν, μάλλον τώρα τα πήρατε χαμπάρι…

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ερώτημα ειναι αν μπορούν να αποδεσμευθούν αυτά τα όπλα λόγω των διεθνών συμφωνιών…

Και το μέγα ερώτημα ειναι ποιος θα πάει για δύο πανάκριβα πλοία, ενώ από την άλλη το ΠΝ στενάζει για νέες κύριες μονάδες, όταν όλες οι Ολλανδικές φρεγάτες θέλουν αντικατάσταση.

ivychris

Τα δημοσιεύματα δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ, αν και παρακολουθώ το Γαλλικό & Γερμανικό τύπο ενδελεχώς, ασχέτως αν είμαι από χωριό…, γιατί τυγχάνει ορισμένοι να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη πληροφόρηση, πράγμα το οποίο δεν είναι κακό αρκεί να μην εκθέτουν πρόσωπα…
Οι [email protected] δεν ήταν προγραμματισμένο να δεχτούν MdCN, ασχέτως τι γράφουν τα “Ελληνικά” δημοσιεύματα”
Το άρθρο το Γαλλικό site ανέβηκε για το λόγο που ανέφερα παραπάνω.
Αυτά
Εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων… θα ακολουθήσουν εξαιρετικά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια αυτών του Νεωρίου…

Spirit

Δεν ειναι ελληνικά ελληνικά δημοσιεύματα αυτά που αναφέρουν για τους MdCN και τις Belharra, ειναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πλοία αυτά μπορούν να δεχθούν 2 sylver A70 κατά συνέπεια μέχρι και 16 MdCN.

Τώρα γιατί ανέβηκε το άρθρο στο Mer Et Marine δεν μπορώ να γνωρίζω, αν και δεν απασχολεί να σας πω την αλήθεια.

ivychris

Αναφέρετέ μου ένα άρθρο, έγκυρου Γαλλικού μέσου που να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση MdCN?! Μην χάσετε άδικα τον χρόνο σας γιατί δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι 2 × Sylver A50 για Aster 15/30 & δυνατότητα για 2 × Sylver A35 για MICA VL Το να έχω 2 πλοία με 24 ΑΑ πυραύλους περιοχής συνολικά, δλδ 8 βολές εν καιρώ πολέμου, δεν μου λέει τίποτε και περισσότερο με κινούμενο πανάκριβο στόχο παρομοιάζει, αν φυσικά το συνδυάσω με την γραπτή διαχρονική απαίτηση του ΠΝ για 48 κελιά, οπότε ας αναλογιστούμε αν τα κελιά αυτά είναι MK41 τον αριθμό & τις δυνατότητες των… Read more »

Spirit

Στο Mer Et Marine υπάρχει εδω και πολύ καιρό… απλά υπάρχει σύγχυση γιατί άλλη η φρεγάτας εξαγωγής άλλη η διαμόρφωση που θα επιλέξουν οι Γάλλοι… Τα πίσω μπροστινά κελιά μπορεί να είναι Α70 και τα άλλα δύο μέχρι Α50 εφόσον δεν τοποθετηθεί πυροβόλο 127mm

Ακόμα και στο navyrecognition.com πρέπει υπάρχουν και βίντεο πέρα από άρθρα από τις εκθέσεις που συμμετείχε η DCNS.

Thomas

Εύχομαι πραγματικά από τα βάθη της καρδιάς μου να κάνω λάθος αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει ούτε τα καύσιμα του πλοίου, πόσο μάλλον δύο τέτοια σκάφη με αυτό τον εξοπλισμό. Πολύ φοβάμαι ότι για να μπορέσει η χώρα να αγοράσει τέτοια σκάφη θα πρέπει να κάνουμε τεράστιες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν χρήματα και πόροι που χρησιμοποιούνται αλλού, και πραγματικά δεν μπορώ να δω από που μπορούμε να κόψουμε στην σημερινή κατάσταση. Όπως και να έχει πάντως κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση για την ενίσχυση ή όχι του Ναυτικού θα… Read more »

recce

Από το 2015 και μετά η ετήσια μισθοδοσία του δημοσίου τομέα αυξήθηκε πάνω από 2 δις ευρώ (και φυσικά όχι για προσωπικό που χρειαζόμαστε πραγματικά). Να από που μπορούμε να κόψουμε. Αν υπάρξει και σταμάτημα του στραγγαλισμού του ιδιωτικού τομέα, τηρουμένων των αναλογιών, η χωρά θα απογειωθεί.

Thomas

Δεν διαφωνώ αλλά ακόμα και να γίνει κάτι τέτοιο (που προσωπικά δεν το βλέπω στο εγγύς μέλλον) υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα. Η απογείωση της χώρας θέλει χρόνο για να αρχίσει να αποδίδει έσοδα και να επιτρέπει αμυντικές επενδύσεις του επιπέδου που συζητάμε εδώ. Το δεύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην ελλιπή χρηματοδότηση πολλών άλλων τομέων της χώρας οι οποίοι θα χρειαστούν και αυτοί περισσότερα χρήματα.

Όπως και να έχει πάντως επενδύσεις στο Ναυτικό τέτοιου επιπέδου δύσκολα θα γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία (ακόμα και αν έχουμε ιδανικά σενάρια που η ανάπτυξη τρέχει με 5%)

sotbak

+

Shadowfax

@revipm Αυτα για τα 2 δις φυσικα ειναι εικασιες δικες σας και απεχουν πολυ απο μια προσεκτικη προσεγγυση του θεματος… Φυσικα κανενας δεν αναφερεται στην διαχρονικη μαυρη εργασια στον ιδιωτικο τομεα, και στα “εικονικα” εισοδηματα ηλεκτρολογων, υδραυλικων, ιατρων, μηχανικων, εργολαβων και μιας ατελειωτης λιστας ελ.επαγγελματιων οπου η φοροδιαφυγη ειχε και εχει χτυπησει ταβανι διαχρονικα… Εικονικα τιμολογια, διασπαθιση δημοσιων κονδυλιων, αεριτζιδικη επιχειρηματικοτητα ειναι αλλη μια ατελειωτη λιστα… Ουτε στον πακτωλό χρηματων που πηγαν σε εξοπλιστικα μεχρι το 2009 με την κακοδιαχείριση και ανικανότητα από μέρους της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας, για τα οποια δεν εχει λογοδοτήσει κανεις… Η Ελλάδα είναι βυθισμένη… Read more »

Thras

Οι αμυντικές δαπάνες δεν έχουν μεγάλη συμβολή στην δημιουργία του χρέους.
Οι παροχές προς ασφαλιστικά ταμεία (συντάξεις), υγεία (φαρμακευτική/νοσοκομειακή δαπάνη) και δημόσια έργα είναι το συντριπτικό ποσοστό του χρέους!

Thomas

Πιθανότατα αυτό να ισχύει (Προσωπικά δεν γνωρίζω τα απαραίτητα στοιχεία) αλλά στην παρούσα φάση λίγη σημασία έχει. Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα δεν είναι το χρέος το οποίο έχει πολύ μικρό (σχεδόν μηδενικό) επιτόκιο λόγω του PSI αλλά η έλλειψη χρημάτων. Για να το πω απλά. Η χώρα δεν βγάζει ακόμα αρκετά χρήματα (από φόρους, επενδύσεις και ανάπτυξη) ώστε να μπορεί να καλύψει τις βασικές της χρηματοδοτικές απαιτήσεις (μισθοδοσία, συντάξεις, εκπαίδευση, υγεία κλπ) και τις ανάγκες εξόφλησης του χρέους ώστε να της περισσεύουν για επενδύσεις στην άμυνα. Άρα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή το βασικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας… Read more »

ACHERON

Καίρια διαπίστωση,Thras,αλλά εδώ μιλάμε για την «παραδεδεγμένη πολιτική πρακτική» του «άλλα λόγια,ν΄αγαπιόμαστε».

Thras

@Θωμάς
Για αυτό το λόγο κοιτάμε να πάρουμε τις επιστροφές των ομολόγων μέσω ναυπηγήσεων…

Thomas

Thras καταλαβαίνω τι εννοείτε για τις επιστροφές των κερδών των Ελληνικών ομολόγων. Δεν προσπαθώ να είμαι αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν party pooper αλλά καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν μας ορισμένα σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιστροφές αυτές. 1. Από την στιγμή που το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με Ελληνική ευθύνη οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να επιστρέψουν τα κέρδη για τα οποία συζητάμε. Αν θυμάστε το πρόγραμμα διακόπηκε μετά την Ελληνική άρνηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ανακοίνωση της απόφασης περί δημοψηφίσματος. 2. Οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της… Read more »

Shadowfax

Σας πιανω λιγο ανενημερωτο αγαπητε Θωμα… Μετα την αποφαση Eurogroup για το ελληνικό χρέος τον Ιουνιο 2018… “Τη χρήση των κερδών από το πρόγραμμα SMP του 2014 από τον ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και την αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από το πρόγραμμα SMP και τη συμφωνία ANFA στην Ελλάδα (από το δημοσιονομικό έτος 2017). Tα διαθέσιμα ποσά θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση το Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το 2018 ως τον Ioύνιο του 2022, μέσω του ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη… Read more »

Thras

@Θωμάς είναι πολύ σωστά όσα λες, αλλά νομίζω στα πλαίσια της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεν θα κρατήσουν τα κέρδη από τη διάσωση της Ελλάδας.

Αν έχω καταλάβει καλά, το κομμάτι του να πείσουν τους υπόλοιπους, το έχουν αναλάβει οι Γάλλοι, εμείς απλά συμφωνούμε σε αυτή τη λογική…

Thomas

Αγαπητοί Shadowfax και Thras Mea Culpa.

Αντωνιος

Το πως θα τα πληρώσουμε ειναι ενα πολυ καλο ερώτημα!

Spirit

Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον 10ετη και βάλε δανεισμό

Thomas

Aρα δεν αγοράζουμε τίποτα καθώς κανένας δεν μας δανείζει αυτή την στιγμή με κάποιο λογικό επιτόκιο.

Spirit

Πιθανότατα κάποιοι να δανείζουν για να πουλήσουν τα καράβια τους, αλλά και αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε…

Απο εκεί και πέρα, είτε με μεταχειρισμένα πλοία είτε με αναζήτηση χρηματοδότη κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει το ΠΝ νέα πλοία.

Shadowfax

Ειναι πολυ ευστοχα τα σχολια σας αγαπητε Θωμα…
Το ερωτημα που πρεπει να απαντηθει ομως δεν ειναι πως θα μας δανεισουν με λογικο επιτοκιο, αλλα ΓΙΑΤΙ δεν μας δανειζουν, τελεια (το επιτοκιο ερχεται μετα)…

Thomas

Δυστυχώς είσαστε απολύτως σωστός. Αν η χώρα δεν αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο και δεν οργανώσει την οικονομία της (και όχι μόνο) με βάση σύγχρονα δεδομένα τότε δεν πρόκειται να δούμε ούτε πλοία ούτε αεροπλάνα ούτε τίποτα. Για να μπορέσει η χώρα να αναπτυχθεί απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις και ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης του σύγχρονου κόσμου και των απαιτήσεων του. Χρειαζόμαστε θεμελιώδεις αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από το που πετάμε τα σκουπίδια μας και το τι μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο μέχρι την δημιουργία και υποστήριξη ενός δικαίου φορολογικού και δικαστικού συστήματος για όλους τους… Read more »

MaxRomana

τι είναι το ……. LDAR ???

MisCo

Long Range Acoustic Device. Ειτε για να προειδοποιησεις ηχητικα σε αποσταση, είτε για να απωθησεις πληθος. Ειναι crowd control weapon.

MPAMPIS

Μηπως να ετοιμαστεί και μια gowind Hellenique???

Αλέξανδρος

Οι Γάλλοι τι κώλυμα έχουν και τα πλοία τους δεν ξεπερνάνε τα 25-27 knots;

Spirit

Κόστος, πάνω από αυτές τις ταχύτητες εκθετικά απαιτούνται πολύ μεγάλες ιπποδυνάμεις.
Επί της ουσίας δύνεται η δυνατότητα επιλογής αντί για 4 ΜTU Χ 8000Hp MTU σε 4 ΜTU Χ 10000Hp, που ανεβάζει την ταχύτητα σε 29 μίλια.
Από εκεί και πέρα όποιος πληρώσει νομίζω ειναι εφικτή η τοποθέτηση και αεροστρόβιλου και αφαιρούνται παράλληλα 2 από τις ντιζελομηχανές.

Antonis_Loukas

Πέρα από αυτά που αναφέρει ο Spirit, οι περισσότερες σχεδιάσεις φρεγατών γενικής χρήσης, δεν υπερβαίνουν τους 28 κόμβους. Δεν είναι γαλλικό βίτσιο (βλέπε Α-200, sigma 10514 κλπ).

Stmts

Το καραβι αυτο ειναι πολυ αξιολογο αλλα και πολυ ακριβο δεν ξερω αν το σηκωνει η τσεπη μας.Αν ερθουν παντως στο Αιγαιο θα ειναι σαν το θρυλικο Αβερωφ ,ο ”φοβος και τρομος” του εχθρου.

chikichiki

Στο απίθανο ενδεχόμενο που τελικά όχι μόνο υπάρξει συμφωνία για πλοία αλλά καταλήξει να περιλαμβάνει και MdCN, θα ήταν ίσως φρόνιμο το ΠΝ να κάνει και μια επιπλέον συμβασούλα (στα μουλωχτά) για να ενσωματωθούν οι πύραυλοι και σε κανένα Type 200-κάτι. Κρίμα είναι να εναποτεθεί όλη αυτή η ισχύς σε λιγοστά (και ελκυστικά για εχθρικά όπλα) σκάφη επιφανείας. Ναι είναι τραβηγμένο, αλλά η προϋπόθεση του σεναρίου είναι εξαρχής τραβηγμένη απ’τα μαλλιά…

Ripmaker

επιτελους και τοσες μερες που εμαθα πως τα 214 εχουν (σχεδον) αυτή τη δυνατότητα έλεγα μα καλά μονο εγώ που ειμαι και ασχετος πιστευω πως θα ηταν ενα πολύ μακρυ χέρι σαν της αεροποριας μας με τους σκαλπ κατι τέτοιο?? Που δεν κινδυνεύει και να χτυπηθει. μια μπελχαρα θα εχει να αντιμετωπίσει τα πάντα ενώ ενα 214 τα πάντα πλην της αεροπορίας του εχθρου. Αληθεια αν γινοταν θα αφαιρουσε πολλές τορπιλες απο τον φόρτο μαχης του υποβρυχίου?

MPAMPIS

Το εχω κοιτάξει μια seechecht έχει 7 μέτρα μήκος όσο ένας sculp naval!

spirit

Όχι πάλι είσοδο πάλι νέου τύπου και μάλιστα μόνο δύο πλοια.

sotbak

+

MPAMPIS

Gowind Hellenique (2500tn-3100tn):
-sylver A 70 scalp naval
-essm mk41
-ram
-Trs3D
-captas

Larisaios

Προσωπικά θα προτιμούσα περισσότερους ASTER και ας μην έχει SCALP. Τους τελευταιους θα μπορούσαμε να τους φορτώσουμε στις Lafayette μελλοντικά, αν υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση Α-70 σε αυτό το σκαρί. Γιατί μη μου πείτε ότι θα αγοράσουμε τις [email protected] και δε θα τσιμπησουμε τις Lafayette για εξτρά;

Spirit

Από πότε οι Lafayette μπορούν να φορτωθούν με SCALP;

MPAMPIS

Νομιζω οτι τέτοιου είδους πύραυλοι δεν χρειαζονται καμμία υποδομή.οι Ρώσοι δίνουν τους Kalibr σε κοντέινερ που μπορει να τοποθετηθεί σε πλοίο Ro-Ro.
Η αλήθεια ειναι οτι παίζει ρολο το όπλο και οχι η πλατφόρμα (f-4 με AMRAAMs).
Χρειαζόμαστε scalp naval χρειαζόμαστε aster 30?οχι!!!Αρα δεν χρειαζόμαστε FTI!!!

Larisaios

Από τότε που μπορούν να φορτωθούν με Sylver, δηλαδή απο πάντα.

agnostosependytis

Έστω γεμίζουμε όλο τον χώρο με Sylver A50 (μαχ 4 εκτοξευτές) και έχουμε 16 Aster 30 και 16 Αστερ 15. Μπορώ να πω ότι με 16 πυραυλους μακράς εμβέλειας έχω αποκλίσει την αεροπορία του αντιπάλου από την περιοχή Αν εκτοξεύω από 2 σε κάθε αεροσκάφος, σημαίνει ρίχνω έως 8 αεροσκάφη. Στα 300 αεροσκάφη της Τουρκίας, συν τυχόν decoys που μπορεί να στείλει η Τουρκία με UAV, αυτά δεν φτάνουν ούτε για πρωινό, όχι να το θεωρήσω και game changer. Πολύ όμορφο, πολύ καλό (αλλά αργό) όμως κάτι πρέπει να κάνουν για να αυξήσουν την δύναμη πυρός. Ίσως αν γεμίζανε όλα… Read more »

Παρις

Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι η άμυνα μιας χώρας δεν εξαρτάτε απο μια δύο μονάδες μόνο!!!
Επίσης, αντιλαμβάνεσαι ότι τα 300 αεροσκάφοι της Τουρκίας απασχολούνται σε πολλούς άλλους τομείς της χώρας… ε;

MisCo

Ο αγνωστοςεπενδυτής, αυτο που θελει να πει, ειναι οτι δεν ειναι τοσο κελεπούρι ή game changer οσο παρουσιάζεται απο ιδιαιτερα ενθουσιώδεις φιλους ή media. Μπορει να κάνει μια καποια ζημιά, αλλά δεν στεκεται απο μονη της στην περιοχη οπως θα μπορουσε πχ ενα AB.

agnostosependytis

φυσικά και το αντιλαμβάνομαι, αλλά ακριβώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε περίπτωση που όντως κοστίζουν 2 δις οι δύο (παρότι όπως έχω πει πολλάκις σε σχόλιά μου θα περίμενα κάτι πολύ λιγότερο από αυτή την τιμή), δίνουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα όλων των εποχών σε κάτι που δεν είναι game changer λόγω του ότι είναι υποεξοπλισμένες (όχι σαν τις Fremm αλλά δεν είναι και ντούκι).. Αν οι Αστερ 30 ήταν σε όλα τα κελλιά, αρχίζει κάτι να γίνεται, αλλά φυσικά θα έπρεπε να υπήρχε κατι μέσου βεληνεκούς και για αυτό ρωτάω αν θα μπορούσαν να μπουν στο πλοίο… Read more »

sotbak

Arleigh Burke τώρα και μάλιστα καινούρια μαζί με την παραγγελία των ΑμερικΑΝΏΝ για τα 9 δικά τους και 2+2 δικά μας, το ίδιο κόστος, όμως ανώτερο πλοίο και όπλα & κελιά….

Shadowfax

Εισαι απιθανος…
χαχαχαχαχα

sotbak

ευχαριστώ, προσπαθώ για το καλύτερο ….

Thras

sotbak sotbak
Ξέρεις ότι θέλω να πάρουμε AB τόσο όσο και εσύ. Αυτό όμως ότι έχουν ίδιο κόστος με FTI, μην το ξαναπείς, θα μας πάρουν με τις πέτρες…
Μακάρι να ήταν έτσι αλλά λογικά οι FTI θα βγούν κοντά στα 700 εκ (κομπλέ μαζί με τους πυρύλους) ενώ τα AB για να γεμίσεις 96 κελιά θα ξεπεράσουν τα 2 δις!

Λογικά μόνο αν μας παραχωρήσουν έναντι συμβολικού τιμήματος αυτά του Flight I θα δούμε AB στο ΠΝ…

sotbak

αυτά είναι παλιά σκάφη. Αν μπούμε σε παραγγελία 4 σκαφών + τα 9 των αμερικανών θα κατέβει το κόστος λογικά κάτω από το 1 δισ. ανά σκάφος (όπλα extra) και για τους δύο συμμετέχοντες οπότε πλησιάζουμε πολύ στα επίπεδα των ΦΤΙ, αν μάλιστα μας βοηθήσουν ανάλογα, όπως με τα viper, επειδή προφανώς η πληρωμή θα γίνεται τμηματικά θεωρώ μπορούμε να το παλέψουμε (αναλογιστείτε τα οφέλη). Οι Αμερικάνοι όταν τους παρουσιάσεις σχέδιο με προοπτική και βάθος συνεργασίας ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να πουν όχι, ΔΕΝ θα χάσουν τέτοια ευκαιρία να κυριαρχήσουν στο ΠΝ που ψώνιζε ολλανδικά και γερμανικά μέχρι τώρα. Βούληση χρειάζεται… Read more »

Thras

Νομίζω ότι να βγεί καινούριο AB κάτω απο ένα δις δεν υπάρχει περίπτωση. Αν βέβαια βγαίνει πχ 1,2 δις (4*1,2 = 4,8 δις) και βάλουν το 1,25 δις οι αμερικάνοι όπως στα Viper που έβαλαν το 25% (400εκ / 1,6 δις) τότε σίγουρα αξίζει να το δούμε! Μιλάμε για πλοία με 40-45 χρόνια μπροστά τους και State of the Art με δύναμη πυρός και δυνατότητες διπλάσιες από FTI!!!

και πάλι τα νούμερα είναι εξωπραγματικά για την σημερινή δημοσιονομική κατάσταση, αλλά ποτε δεν ξέρεις.
Άλλωστε δεν θα είμαστε για πάντα σε καθεστώς χρεωκοπίας…

Shadowfax

Eιπα και εγω, δεν τα πιασουμε τα ΑΒ?
Ο μοναδικος τροπος να παρουμε τετοια πλοια ειναι ενας και μοναδικος…
Αν κλεισουν συμφωνια για τις βασεις για 10ετια και παρουν 4-5δις…

Σε οποιονδηποτε αλλο τροπο το κοστος ειναι πανω απο 1,8δις (και λιγα λεω), οπου υπενθυμιζω οτι ολες οι πληρωμες, ειτε μεσω FMS ειτε μεσω διακρατικης συμφωνιας, ειτε δια μαγειας, απαιτουν ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΗ διακανονισμο…
Τουτεστιν σε ποσα κοντα στα 7δις μιλαμε για 2-2,5δις… Αντε να σου δωσουν και 1-1,5 δις για τα ωραια μας ματια… τα υπολοιπα?

MisCo

κατσε βρε Sotbak… το συνθημα ειναι America First Greece Second, οχι το αντιθετο XD

sotbak

αυτά τα πλοία είναι η μόνη μας ελπίδα να κρατήσουμε ποιοτικό πλεονέκτημα τα επόμενα 20 χρόνια σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο, ήδη είμαστε outnumbered σε αριθμούς και σε ηλικία μεγάλων μονάδων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) αρχίζουν και μας αφήνουν πίσω…….

Antonis_Loukas

Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε Aster-15. Θα είναι είτε 32 Aster-30(+αν δεν μουλαρώσουν τα κομμάντα του ΠΝ, VL-MICA/MICA-NG για άμυνα μεσαίων/μικρών αποστάσεων), είτε 24 μαζί με 8 MdCN. Οι Aster-30, είναι ακριβοί, τελεία. Το σε σχέση με αμερικανικούς πυραύλους, ποιους εννοείς; Τους SM-2; Προφανώς και είναι ακριβότεροι τους… Οι τελευταίοι είναι πολύ πίσω τεχνολογικά. Έχεις καμιά πληροφορία για αποδέσμευση SM-6, που είναι και οι πραγματικά αντίστοιχοι των Aster-30(πλην ίσως εμβέλειας, αδιάφορο για εμάς); Αν ναι(που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ), ρίξε μια ματιά στα νούμερα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσεις ότι οι SM-6, μάλλον είναι και οριακά ακριβότεροι…

agnostosependytis

Δεν χρειαζόμαστε SM6, τα SM2 στις σχετικά νέες εκδόσεις κάνουν μια χαρά την δουλειά τους. Πολύ χονδρικά θα το έβλεπα ότι έχεις ραντάρ, πύραυλο με Χ κινηματικές επιδόσεις και αντίπαλο (αεροπλάνο) με Ψ κινηματικές επιδόσεις. Αν οι κινηματικές επιδόσεις του πυραύλου είναι καλύτερες του αεροπλάνου, τότε το παιχνίδι δεν παίζεται στον πύραυλο, αλλά στο ραντάρ. Γιατί να αλλάξω ένα πύραυλο με έστω δύο φορές καλύτερη κινηματική επίδοση από ένα αεροπλάνο, για να πάρω ένα με 3-4 φορές καλύτερη επίδοση? Αφού ο αντίπαλος του πυραύλου έχει τις ίδιες κινηματικές επιδόσεις εδώ και 50 χρόνια. Άρα παίρνω SM2-ER σε κάποιο από τα… Read more »

Antonis_Loukas

Αφού αναφέρεις το θέμα ραντάρ(και καθοδήγησης), τότε σαφώς και οι SM-2 που είναι ημιενεργούς καθοδήγησης και χρειάζονται φωτισμό του ραντάρ του πλοίου στο στόχο, έχουν και πολύ μεγάλο ντεσαβαντάζ. Αν η διαφορά ήταν αστεία, θα είχαμε μείνει με AIM-7/S-530D αντί για AIM-120/MICA και αντίστοιχα οι Αμερικανοί, δεν θα έβγαζαν ESSM Block2 και SM-6 και θα έμεναν με ESSM και SM-2. Επίσης, οι ικανότητες ελιγμών των SM-2, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή(όχι απλά mission kill), για μαχητικά σε μεγάλη εμβέλεια. Δεν κατασκευάστηκαν άλλωστε με αυτή την απαίτηση, αλλά για να προστατεύουν από βομβαρδιστικά και θηριώδεις σοβιετικούς… Read more »

agnostosependytis

Μα ακριβώς αυτό αναφέρω, ότι ο Aster είναι πολύ καλύτερος, το θέμα είναι ότι είναι και πολύ ακριβότερος. Οπότε αυτό που λέω είναι να δω τι έχω αντίπαλο και πληρώνω κάτι στα μέτρα του. Να μην πάρω μια Bugatti Veyron για να κοντράρω ένα Γκόλφ, αλλά κάτι λίγο πάνω από τα κυβικά του, απλά για θέμα κόστους. Αν φυσικά μου τα δίνουν στο ίδιο κόστος, πάω πάσο. Με δεδομένο το διπλάσιο (και ίσως παραπάνω) κόστος του Aster έναντι του SM2, αν δύο SM2 ρίχνουν ένα F-16, γιατί να πληρώσω δύο Aster 30 για την ίδια δουλειά, ενώ οι ομολογουμένως τρομερές… Read more »

Antonis_Loukas

Επίσης, ξέχασα να αναφέρω ότι δεν υπάρχει σε παραγωγή ο RIM-156, δηλαδή ο SM-2ER για vls. Υπάρχουν μόνο IIIA/B και SM-6.

Ripmaker

Μια ερώτηση. Ολο το πλοιο ειναι εντελώς ψηφιακό. δεν ξερω πως συμβαινει στη πραγματικότητα αλλά σε περιπτωση καπποιου μη καταστροφικου πληγματος η μπελαρα βγαινει αχρηστη ακομη και αν δεν βυθιστει? θα δουλευουν ολα αυτα τα μπλιμπλικια της μετά? Το ιδιο συμβαινει πχ και σε μια ΜΕΚΟ?

CKfurious

Όνειρα πουλια μου ταξιδιάρικα
Πάρτε και λίγο Joe Dassin για να στρώσετε
https://www.youtube.com/watch?v=x8bxDSGU0mA

Μιχαλης

Οι δικες μας θα είναι υβριδικες και θα εχουν και kalibr.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τα αντιπυραυλικά συστήματα το Π.Ν δεν θέλει το Μιλένιουμ.
Για τα Φάλανξ στις Μπελαρά οι γάλλοι συμφωνούν αλλά λένε πως αυτό αυξάνει το RCS του πλοίου ενώ για το RAM λένε ότι θα προσθέσει βάρος στο υπόστεγο του ελικοπτέρου.

Spirit

Του καταπέφτει το Μιλένιουμ του ΠΝ φαίνεται..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Υπαρχουν συγκεκριμένοι λογοι που δεν το θελει.

sotbak

χαχαχαχα!!! καλό!!

Spirit

Ε μην γελάς, ξέρεις τι είναι να αντικαταστήσεις τα παραδοσιακά πυροβόλα χαμηλού διαμετρήματος με μιλένιουμ. Δεν τα θέμε ρε αδερφέ.

sotbak

χαχαχαχαχα!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το Π.Ν δεν χρειάζεται τα πλοία αεράμυνας για το Αιγαίο. Τα χρειάζεται για την ανατολική Μεσόγειο.
Από την Π.Α έχουν πει στο Π.Ν να μην έχει πλοία στο Αιγαίο που να έχουν α/α πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές των 50 χλμ. Διαφορετικά σε περίπτωση σύρραξης θα καταρριφθούν αρκετά-πολλά δικά μας αεροπλάνα. Ήδη σε κάποιες ασκήσεις μας η μία στις τρεις εικονικές καταρρίψεις αφορά δικά μας αεροπλάνα.

bill971

Πάνω σε αυτό το σχόλιο -πολύ σημαντικό- ας μας πει κάποιος γνώστης:
Η αποκάλυψη της ταυτότητας του αεροσκάφους πιθανού στόχου της φρεγάτας,στα ποσά km μπορεί να γίνει με ασφάλεια; Για να μην έχουμε δικές μας απώλειες.
Δηλαδή πέρα από το Αιγαίο, αν γίνει μπαμ στην ανατολική μεσόγειο, θα καταρίπτουμε ότι πετάει, ελληνικό, τούρκικο, ισραηλινό, αιγυπτιακό, αμερικάνικο, ρώσικο, γλάρους…
Ευχαριστώ πολύ!

Spirit

Ποιοι τα λένε αυτά που αναφέρεις Γιάννη τα τους παρασημοφορήσουμε ρε γαμώτο…

Alexandros Lekkas

Από την Π.Α έχουν πει….. κλασσική ατάκα Γιάννης 1

agnostosependytis

Όταν λέμε έχουν πει από την Π.Α., το Π.Ν. κτλ, εννοείς σε εσένα ή σε δημόσια πηγή?

Αν σε εσένα, είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν να μας τα μεταφέρει απευθείας εκ των έσω, κάτι σαν αφανής εκπρόσωπος τύπου της ΠΑ και ΠΝ, αν είναι σε δημόσια πηγή, μερικές φορές βάζει και κανένα link για να μάθουμε και μερικά σαιτς που δεν τα ξέρουμε και έχουν πράγματα που πολλές φορές τα αγνοούμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όχι σε δημόσιες πηγές.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίδες τον τούρκο να ζητάει ή να αποδέχεται ,,μουσειακά,, αντιτορπιλικά Adams ? Όχι. Είδες τον τούρκο να ζητάει μεταχειρισμένα Arleigh Burke ? Όχι Μόνο ο Έλληνας τα κάνει αυτά. Ζήτησαν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί πριν χρόνια 2 Arleigh Burke από τις ΗΠΑ και έκτοτε έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για αυτά τα πλοία. Που φυσικά οι Αμερικάνοι δεν θα μας τα δώσουν ούτε σε 40 χρόνια. Πρώην Α/ΓΕΝ σε συνέντευξη του είχε πει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Για τους SM-2 είχε πει ότι δεν τους χρειάζεται και πως του επαρκεί το βεληνεκές των ESSM. Πριν έγραψα και κάτι για το βεληνεκές που πρέπει… Read more »

Spirit

Αμα τους φέρουν Gowind ή Belharra ας κάτσουν με τι Ολλανδικές Kortenaer, τουλάχιστον όσοι το πιστεύουν αυτό.
Είμαι σίγουρος ότι σου είπαν ότι θέλουν ΜΕΚΟ Α200 οι συγκεκριμένοι, για πες….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Π.Ν θέλει γερμανικές ή ολλανδικές φρεγάτες με ολλανδικά ηλεκτρονικά και αμερικανικά όπλα. Οι Gowind δεν είναι επιθυμητές γιατί δεν φέρουν ικανό οπλισμό και δεν έχουν την απαιτούμενη αυτονομία. Αν μπουν (πολύ πιθανό ναι) κορβέτες στο Π.Ν αυτό θα γίνει για οικονομικούς λόγους. Εκτίμηση μου είναι πως σίγουρα θα μπουν γιατί θα είναι αδύνατο μελλοντικά να έχει 12 φρεγάτες που θέλει. 8 φρεγάτες και 4 κορβέτες (ή O.P.V 80 μέτρων) είναι πιο λογικός συνδιασμός. Σε ότι αφορά περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το Π.Ν μεταξύ άλλων θέλει 4 O.P.V 80 μέτρων. Ο κύριος οπλισμός του να είναι… Read more »

Spirit

Εξακολουθείς να αναπαράγεις λάθος πράγματα, η Gowind 3100 δεν έχει κανένα θέμα αυτονομία που να διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τις τωρινές φρεγάτες,
Όποιος τα λέει αυτά δεν ξέρει τι του γίνεται…
Επειδή θα μου πεις για οπλισμό των πλοίων της Μαλαισίας θα σου ΞΑΝΑ γράψω ότι ο οπλισμός ειναι θέμα του αγοραστή, το πλοίο έχει την δυνατότητα να τοποθετηθούν 4XSylver A-50.
Άσχετο αλλά ESSM bl.1 ειναι πια ξεπερασμένος, αν μιλάς για τον Block 2 δεν θα διαφωνήσουμε… από εκεί και πέρα αυτό το πλοίο που περιγράφεις δεν ειναι καθόλου ανώτερο από μια GoWind.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν γίνεται λόγος για τις Gowind που έχει η Μαλαισία. Aυτές είναι φρεγάτες ενώ οι Gowind που έχει γίνει λόγος στο Π.Ν και με τους γάλλους είναι κορβέτες.
Οι γάλλοι έχουν συζητήσει με τους δικούς μας για FREMM, Gowind-2500 και FTI. Τα περί Gowind Mαλαισίας μόνο μερικοί εδώ τα συζητάτε.
Πάντως έχει υπόψη ότι το Π.Ν δεν ενδιαφέρεται για καμμία Gowind.

Spirit

Οταν λες οτι η Gowind δεν κάνει για το χ,ψ λόγο, σου απαντώ ότι δεν ειναι έτσι. Μετά μου λες ότι αυτή που κοιτάει το ΠΝ είναι η 2500, ε σε αυτό τι φταίω, ας κοιτάξουν λίγο παραπέρα μερικοί για την 3100 να ξεστραβωθούν, αν το πρόβλημα τους είναι αυτονομία. Δεν μπορείς να μου επικαλείσαι την αυτονομία και από την άλλη ότι η μεγαλύτερη Gowind που δεν έχει θέμα αυτονομίας, να μου λες δεν απασχολεί το ΠΝ. Ειναι λογική του παραλόγου αυτό το πράγμα, πως να το κάνουμε. Εγώ φίλτατε δεν έχω θέματα με το τι εθνικότητας θα ειναι η… Read more »

Shadowfax

Παντως αγαπητε Spirit εδω θα συμφωνησω με τον ΓΙΑΝΝΗΣ 1, στην εθνικοτητα…
Τα ολλανδικο-γερμανικα πλοια αποδειχτηκαν εξαιρετικα…
Το Ισραηλ (χωρα που ξερει τι θελει) γερμανικες κορβετες επελεξε τελικα, με δικη του διαμορφωση…
Ισως η εθνικοτητα να παιζει τελικα τον ρολο της…
Στο να πιασουν τοπο τα χρηματα θα συμφωνησω απολυτα, αρκει να μην χαθει τιποτα παλι στο δρομο…

Spirit

Οι Γερμανοί χρηματοδότησαν για τους γνωστούς λίγους το Ισραήλ, καμιά επιλογή δεν υπήρξε

Τώρα που συμφωνείς με το Γιάννη οτι τα Γερμανικα-Ολλανδικά πλοία αποδείχθηκαν εξαιρετικά δεν σημαίνει ότι άλλα δεν είναι καλά πλοία, δεν είναι επιχείρημα αυτό. Ούτε ανέφερα ποτέ για χάλια πλοία, δυνατότητες και πιθανό οπλισμό συγκρίνω.

Antonis_Loukas

@ Shadowfax Το Ισραήλ, μπορεί να είναι χώρα που ξέρει τι θέλει, αλλά πρωτίστως, είναι χώρα που ξέρει να αρμέγει… Επιλέγει γερμανικά, γιατί αυτοί πληρώνουν το 1/3(ξέρεις, Ολοκαύτωμα κλπ κλπ, λες και οι υπόλοιποι λαοί καλοπέρασαν και μόνο αυτοί πρέπει να χρηματοδοτούνται εσαεί…). Ακόμη και έτσι, πήραν ένα σκαρί, του άλλαξαν στη κυριολεξία τα φώτα και έβαλαν επάνω δικά τους συστήματα(όπλα, ηλεκτρονικά). Δεν το λες και ψήφο εμπιστοσύνης… @Spirit Άδικα προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις λογικά επιχειρήματα… Δεν πιάνουν χαχα Από τη μία το ΠΝ ήθελε(και θέλει;) πλοία με έμφαση σε AAW και από την άλλη, μας μεταφέρει ότι δεν θέλουμε SM-2… Read more »

vasilis0011

Σηγνωμη αλλα τα Γερμανικα πλοια απο και ως που θεωρουνται εξαιρετικα?Οι F-125 δεν εγιναν αποδεκτες ουτε καν απο το γερμανικο ναυτικο ενω οι MEKO A-200 υπολειπονται σε αισθητηρες και ηλεκτρονικα με τεραστια διαφορα απο τις [email protected]Επισης μην ξεχναμε οτι τα οπλα των γερμανικων φρεγατων ειναι αμερικανικα και οπλα αντιστοιχα των aster-30 και mdcn δεν προκειται να δουμε ουτε στον υπνο μας απο τους αμερικανους

Shadowfax

@Spirit Το Ισραηλ επελεξε τον συγκεκριμενο τυπο, η χρηματοδοτηση προεκειψε μετα απο διαπραγματευσεις… Να εισαι σιγουρος πως εξετασαν και αλλες λυσεις… Δεν ειπα επ ουδενί οτι αλλα πλοια δεν ειναι καλα και ουτε επιχειρηματολογω υπερ Ολλανδογεμανικων πλοιων… Οταν ομως εχεις μεινει ευχαριστημενος απο την χρηση πλοιου καποιας εθνοτητας οπως και να το κανεις το βλεπεις με αλλο ματι (αυτο εννοω οταν λεω “παιζει τον ρολο της”)… Επισης απο τα σχολια σου βλεπω εναν αριστο γνωστη των εξοπλιστικων θεματων (και οχι μονο) που δεν βγαζει αυθαιρετα συμπερασματα οπως “χαλια πλοιο…” Οποτε γνωριζεις πως οι δυνατοτητες και ο πιθανος οπλισμος ειναι θεματα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι SGPV της Μαλαισίας δεν είναι υποψήφιες για το Π.Ν.

bill971

Συμφωνώ απόλυτα!

Thras

Δεν σε πιάνει κανείς πουθενά!
ή τελοσπάντων δεν πιάνει κανείς αυτές τις διάνοιες του ΠΝ που συνδιαλέγεσαι…

Alexandros Lekkas

Η συνέντευξη ήταν στον Ταχυδρόμο;

ACHERON

Η συνέντευξη ήταν του τότε Α/ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη στο περιοδικό «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» του Γιώργου Χριστογιαννάκη,το 2003 .αν θυμάμαι καλά.
Στην συνέντευξη εκείνη,είχε πεί ότι ο ESSM είναι ισάξιος του SM-1,ότι το ΠΝ δέν θα κάνει πλέον εκσυγχρονισμούς πλοίων,αλλά «αναζωογονήσεις»,και ότι είναι γενικώς κρίμα νέα όπλα να δοκιμάζονται στου κασσίδη το κεφάλι (δηλαδή της Ελλάδος),επίσης ότι θεωρούσε την θητεία κοινωνικό ανάχωμα.
Ο ίδιος,πρίν κάποια χρόνια είχε πεί ότι ο πόλεμος με την Τουρκία χάθηκε πρίν δοθεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Προσπαθούσα να θυμηθώ ποιο ήταν το περιοδικό. Είχα κρατήσει το άρθρο για χρόνια γιατί ήταν ενδιαφέρον.
Να συμπληρώσω ότι για τα Ρ-3 είχε πει ότι όσο τέλεια και αν είναι δεν υπάρχει ο χώρος για να αναπτυχθούν στο Αιγαίο. Ως γνωστό αυτά τα μεγάλα 4κινητήρια αεροπλάνα τα έφτιαξαν οι Αμερικάνοι για περιπολίες σε μεγάλες θάλασσες…
Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό πλοίων είχε πει ότι ήταν λάθος αυτών των α/τ FRAM.

Gunner

Οι Τούρκοι θα φτιάξουν πλοία AAW.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Περι του γαλλικού βλήματος κρουζ της MBDA. ”…απαγορεύεται από την συμφωνία MTCR (Missile Technology Control Regime ) του 1987 (την οποία τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα έχει υπογράψει….”> ναι, αλλα η Κυπρος δεν την εχει υπογραψει, απο το παραδοξο να μπλοκαρουν οι Τουρκοι καθε προσπαθεια εισδοχης της Κυπρου σε οργανισμους που οι ιδιοι μετεχουν. Μπορει η η Κυπρος να μην κανει επισημα την αγορα(καθε εμποδιο για καλο), και εμεις ανεπισημα την χρηση, σε ενα θεωρητικο πλαισιο αγορας του ειτε για τις συγκεκριμενες φρεγατες ειτε δια πασαν χρησιν. Το ιδιο αφορα και οποιοδηποτε αλλο συστημα με αναλογους περιορισμους. Θα… Read more »

Spirit

Αμα του φέρουν Gowind ή Belharra ας κάτσουν με τι Ολλανδικές Kortenaer, όσοι το πιστεύουν αυτό.

MPAMPIS

Πιο ρεαλιστική μια παραλλαγή της K 130 με ραντάρ που μπορει να χρησημοποιθει για τον εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ και ESSM και φυσικα σόναρ.Ο RBS15 έχει 200 κιλά κεφαλή και 300+ χιλιόμετρα εμβέλεια.

Scalp_eg

Τα 2 πλοια σε αυτη τη διαμορφωση (24 αστηρ 30, 8 σκαλπ) ειναι “τουμπανα” και οποιος το αμφισβητει ειναι απλα κακεντρεχης. Τωρα η συμφωνια για να ειναι ακρως επιτυχημενη εκτος απο τις 2 μπελαρα θα πρεπει να περιλαμβανει και τις 2 λαφαγιετ μαζι με τα κελια συλβερ 43 που αφαιρεθηκαν απο τις φρεμμ, και γιατι οχι και τα απαρτια απο τα μιραζ 2000-5 φ (αφου τα ιδια ειναι ταλαιπωρημενα) που αποσυρονται σε 2-3 χρονια και μπορουν πανευκολα να περαστουν στα 16 δικα μας απλα διλιτρα μιραζ Ολα αυτα μπορει να εχουν ολοκληρωθει το 2023-24 με ενα δανειο 2-2,5 δις που… Read more »

Spirit

Το πλοίο μια χαρά είναι και έχει και μεγάλες δυνατότητες, το ζήτημα ειναι αν δίνεις τέτοιο ποσό για 2 πλοία ή επιλέγεις 5 νέες φρεγάτες, υποδεέστερες μεν, αλλά εξαιρετικά πλοία δε, αντικαθιστώντας εντελώς ξεπερασμένα τεχνολογικά πλοία του στόλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ήταν σε περιοδικό του αμυντικού χώρου. Δεν θυμάμαι σε ποιο. Πάντως θυμάμαι την είχε δώσει στον Λεωνίδα Μπλαβέρη.

Alex2324

Εγω μαλλον ευχομαι με τα λεφτα αυτα να πάρουμε rafale + για το ναυτικό παραχώρηση 2 AB + εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ

MAN

Η πώληση σε λίγους μήνες των ναυπηγείων σε εταιρεία Αμερικανικών συμφερόντων αυξάνει δραματικά την πιθανότητα οι νέες φρεγάτες του ΠΝ να είναι Αμερικανικής τεχνολογίας (essm2, sm2, ram21 κλπ). Η συγκυρία μάλιστα είναι ιδανική, καθώς οι ΗΠΑ ΤΏΡΑ σχεδιάζουν την νέα τους φρεγάτα αυξημένων δυνατοτήτων και κόστους έως $950εκ. (€800εκ.). Όσο για το που θα βρεθούν τα χρήματα, η απάντηση είναι: “εκεί που θα βρίσκονταν και για τις FTI”. Το ζήτημα των €2δις από τα κέρδη των ομολόγων απλά δεν υπάρχει. 1ον, τα κέρδη της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι πολύ μικρότερα (βάσει του capital key της ΕκΤ). 2ον, μέρος… Read more »

MisCo

Η επιλογη των γαλλικών φρεγατών δεν αποκλειει τις αμερικάνικες. Οι Γάλλοι εδω και πολλους μηνες πηγαινοερχονται Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα. Ειμαι σίγουρος οτι θέλουν να πληρωθούν, οποτε το θέμα αυτό σίγουρα θα ρυθμίζεται και μεσω των επιστροφων απο τα ομολογα. Αυτοι ξέρουν καλυτερα.

Απο εκει και πέρα, ας πουμε οτι πήραμε 4 Μπελχαρες. Εχουμε ακομα τουλάχιστον 10 φρεγάτες για πέταμα. Πεδιον δοξης λαμπρον για την σχεδίαση των Αμερικανων. Ουτως η αλλως αυτα δεν προκειται να γίνουν απο την μια μέρα στην αλλη.

Ripmaker

υπαρχει περιπτωση να πηγαινοερχονται για αλλο θεμα που μας διαφέυγει?

MAN

Αγαπητέ MisCo Συμφωνώ ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ίσως βέβαια το δυσκολεύει… Όσον αφορά τα ομόλογα όμως, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν είναι αποδεκτό ρίσκο (για τους δανειστές μας αλλά και για εμάς λογικά) να είμαστε εκτός αγορών και να μην κρατάμε όση “κάβα” μπορούμε. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2019-2020 ενέχει τεράστιους κινδύνους. Αντίθετα, σε περίπτωση που θα μπορούσαμε πάλι να δανειστούμε με “κανονικά” επιτόκια, θα είχαμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των ομολόγων όπως θέλουμε. Μπορεί τότε το ΠΝ να προκρίνει τις FTI ή όχι. Για αυτό και η επιλογή FTI λόγω ομολόγων είναι… Read more »

Shadowfax

Δεν κανετε λαθος…
Εστι ειναι δυστυχως…

evaggelos

ποιος εγγυαται οτι δεν θα την παθουμε σαν το στρατηγικο μας μιραζ παλι? αν κ τα καλουδια ειναι καλα δεν πιστευω οτι αξιζει τον κοπο με τους γαλλους καλυτερα ηπα-ολλανδια-γερμανια

giorgos tsagaris

Οι ΗΠΑ φιλτατε σχεδιαζουν ΤΩΡΑ τη φρεγατα τους ,αλλα εμεις χρειαζομαστε τα πλοια ΕΧΘΕΣ. Οποτε οι Αμερικανοι θα μας καθυστερησουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Εκτος αν παραχωρησουν κατι εν τω μεταξυ με τη μορφη δανεισμου (που δεν το βλεπω). Αλλωστε θα πρεπει να μας προτεινουν και τον τροπο χρηματοδοτησης στο βαθμο που το εκαναν οι Γαλλοι. Βεβαια η LM μεσολαβησε να μας δωθουν 400 εκατ για τα ”V” και εμεις….ριχναμε πασιεντζα…. Οι BelHara τηρουμενων των αναλογιων ειναι το F-35 του ΠΝ με τα παντα στημενα ωστε να εχει τις περισσοτερες πιθανοτητες επιβιωσημοτητας και εμεις σχολιαζουμε εαν θα εχουν 24 ή 32 βληματα.… Read more »

MAN

@ giorgos tsagaris

Δεν εξέφρασα προτίμηση προς τα αμερικανικά πλοία (τα οποία πάντως θα συμβολαιοποιηθούν το 2020). Μια χαρά είναι οι Γαλλικές φρεγάτες. Τι μία χαρά δηλαδή? Τούμπανο είναι.

Απλά ανέφερα ότι το θέμα των ομολόγων στην πραγματικότητα δεν υφίσταται και ότι τα ελληνικά ναυπηγεία πιθανότατα θα είναι ποιο “πρόθυμα” να χτίσουν πλοία με αμερικανικά συστήματα.

Με εκτίμηση

evaggelos

η διαφωνια μου δεν ειναι για το πλοιο που πραγματι αν δωσουν scalp ειναι μπομπα το προβλημα ερχεται ως χωρα δηλαδη γαλλια κ το θεμα ειναι η διαρκης συντηρηση του σκαφους την παθαμε με τα μιραζ αλλα οκ ειχαμε κ τα φ16 μην την πατησει το ναυτικο ομως γιατι ειναι κρισιμο οπλο.οι αμερικανοι οτι δινουν οποτε το δωσουν στο δινουν με ανταλακτικα κ δωσεις .τα χθες πλοια επρεπε να χει ξεκινησει το πανυγυρη απο το 2000 αλλα χωρις μιζα το υπουργειο δεν κινηται.οσο για το ναυτικο φ35 τα ιδια λεγαν οι γαλλοι για το φρεμ το οριζον κ το γκοουιντ… Read more »

Ripmaker

εντάξει υποτίθεται πως η γαλλια παρατησε το μιραζ για να ωθησει τους χρηστες του στα ραφαλ. μπλοφα που ηθελε κακαλα απο μερους της και δεν ξερω αν της βγήκε τελικά.
Στις μπελαρα ομως που ξεκινανε τωρα τη ζωη τους δεν νομιζω να ακολουθήσουν την ιδια τακτική. Βεβαια το κοστος ανταλλακτικών και μετέπειτα εκσυχρονισμου μπορει να ειναι μεγαλύτερο απο αλλες λύσεις οντως….

evaggelos

εμ γι αυτο σκουζω και μονο αλλιως η fti μια χαρα δουλεια κανει κ γι αυτο λεω για ανταλακτικα κλπ

sotbak

+++

Παῦλος Πιτσελᾶς

Giorgos Giorgos tsagaris Συμφωνω απολυτα.

Ισως η περεταιρω προσεγγιση που κανω να μην ειναι σωστη, αλλα επειδη χρειαζομαστε χθες τετοια συστηματα, ισως να επρεπε να παραλαβουμε και επιγεια συστηματα ground fire, εγκατεστημενα σε υψηλα σημεια, διοτι αυτο μπορει να γινει γρηγοροτερα, και οι εξελιξεις τρεχουν.

Scalp_eg

Μια πιθανη συνθεση του πολεμικου ναυτικου το 2025+ Οι 2 μπελαρα με 24 αστηρ 30, 8 σκαλπ ναδαλ +++ απειρες τεχνολογικες δυνατοτητες Οι 2 λαφαγιετ με 16 αστηρ 15, η mica, η camm-er (χ4, quad packed) Οι 4 μεκο με πληρως αναβαθμισμενα ηλεκτρονικα, και 16χ2 (dual packed) 32 ESSM block 2 (πρεπει να αγοραστουν οι block 2) και 2 φαλανξ εκαστη Οι 6 εκσυχρονισμενες κορτεναερ που θα καννιναλισουν τις αποσυρομενες και θα εχουν ολες 2 φαλανξ και 2 οτο, και στον 8απλο εκτοξευτη ΜΚ-29 να πιστοποιηθουν οι ESSM ωστε να εχουν απο 8 πυραυλους η καθε μια (δεν χρειαζετε αγορα… Read more »

Stavrogin1

4 τύποι φρεγατών είναι μπελάς για το logistics. To ΠΝ δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 2 τύπους και για αυτό οι μονο 2 Belhrra είναι πρόβλημα. Επειδή δεν γίνεται να αγοραστούν 4 ή 6 πλοία μακροπρόθεσμα, οι Belhrra δεν είναι καλή λύση. Εν ολίγοις με έχουν πείσει οι σκεπτικιστές σχολιαστές. Για τους ίδιους λόγους το να μαζευτεί ότι μεταχειρισμένο βγεί στην πιάτσα θα κάνει το ΠΝ να μοιάζει με μάντρα μεταχειρισμένων. Γι αυτό οποιοδήποτε πλοίο μεταχειρισμένο ή καινούργιο, κορβέτα ή φρεγάτα θα πρέπει να αγοραστεί σε ικανό αριθμό. Ας μην υποτιμούμε την υποστήριξη ας μην κάνουμε τα καλά της… Read more »

Spirit

Λάβετε υπόψη ότι πέρα της υποστήριξης που είναι μείζων θέμα, οι νέες σχεδιάσεις πλοίων πέριξ των 3000 τόνων εξασφαλίζεται μια μείωση επάνδρωσης της τάξης του 40-50%.

Τα μεταχειρισμένα είναι μαι λύση εσχάτης λύσης και χρειάζεται προσοχή μην καταλήξει το ΠΝ μάντρα ανακύκλωσης.

Συνεπώς ενα πλοίο οπλισμένο πέριξ 500εκ. με δυνατότητες επέκτασης οπλισμού στο μέλλον, είναι το ζητούμενο.

sotbak

καλό ακούγεται, εξάλλου, όπως λέει ο σοφός λαός: από ολότελα καλή και η………

CKfurious

Βάλε και ένα Battleship Galactica και κλείσαμε Ονειροβατείς βέλη@ρίζοντας εκτος πραγματικότητας Εδώ λείπουν κονδύλια για βασικά FOS / συντηρήσεις λιπαντικά αναλώσιμα και πάει λέγοντας και ονειρεύεσαι πλοία του 1 billion με πυραυλους των 3.5-8 million ο καθένας με χρηματοδότηση από ομόλογα και από κέρδη υδρογοναθράκων. Για τα κέρδη των ομολογων τα χούμε γράψει πως είναι τα πράγματα Τους υδρογονοθρακες που τους είδες ? Ξέρεις ποσα χρονια χρειάζονται για να αρχίσουν εξορύξεις εάν πράγματι υπάρχουν και είναι οικονομικά συμφέρουσες? Μια δεκαετία δεν φθάνει Ποιος θα σου δώσει δάνειο? η χωρα είναι εκτος αγορών και σε καθεστώς στάσιμο χρεοκοπίας Αυτή είναι η… Read more »

Larisaios

Το όραμά σου για το ΠΝ του 2025 είναι σχεδόν πολύ όμορφο για να είναι αληθινό. Μόνο μια ένσταση: Όπως έχω γράψει και παραπάνω, θεωρώ ότι το καλύτερο θα ήταν οι SCALP να αποτελέσουν φόρτο των Lafayette. To σκεπτικό μου είναι ότι για να αξιοποιηθούν οι Aster απο τις Lafayette θα χρειαστούν σημαντικές αναβαθμίσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, οι οποίες δε μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή. Οι Aster θα αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα απο το Seafire των [email protected], οπότε καλά θα κάνουμε να τα αξιοποιήσουμε όσο μπορουμε με ένα τρίτο Sylver A43 ή Α50, ώστε ο φόρτος να φτάσει τις… Read more »

Antonis_Loukas

Δεν υπάρχει κάπου πηγή, που να αναφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης Α-70 σε lafayette. Η πρόβλεψη που υπάρχει, είναι για Α-43. Οι Α-50, δεν θα μου φαινόταν απίθανο να μπορούν να τοποθετηθούν, αλλά οι Α-70 είναι περί τα 2,7 m μεγαλύτεροι σε ύψος σε σχέση με τους Α-43. Προσωπικά, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό, το ενδεχόμενο τοποθέτησης Α-70 σε lafayette(άρα και MdCN).

Larisaios

Πηγή δεν υπάρχει γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα ενδιαφέρον. ΟΙ μέχρι τώρα χρήστες της Lafayette και των παραγώγων της, είτε την υποεξόπλισαν (Γαλλία), είτε κοιτάζουν τους MdcN με το κυάλι (Σιγκαπούρη, Σ.Αραβία, Ταϊβάν). Xωρίς να είμαι ναυπηγός θεωρώ ότι αν ποτέ πάρουμε τους συγκεκριμένους πυραύλους θα μπορούμε άνετα να τους φορτώσουμε στο πλοίο αυτό. Πάντως, προσωπικά θεωρώ ότι το ναυτικό δε χρειάζεται υποστρατηγικά όπλα, τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει η ΠΑ, όπως και κάνει ήδη με τους SCALP.

Spirit

Μην επιμένετε δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Τα πλοία δεν ειναι lego.

Paliouras

Κανονικα , και τις Cassard και τις Lafayette πρεπει να παρουμε (αν αισθανoμαστε οτι απειλουμαστε, οπως λεμε οι περισσοτεροι). Και μονο στην σκεψη ποσοι (ναυτικοι-μηχανικοι) που πληρωνονται απο το ΠΝ καθονται στα γραφεια τους 6-2 και μετα bella vista, ακομα και σαπακια μας κανουν..
Βαλτε τους στα καραβια !!!

Ripmaker

εχεις εικονα εκ των εσω για το πόσοι ναυτικοί και μηχανικοί κάθονται? γιατι εγώ ξέρω πολύ καλα πως πλέον και οι μηχανικοί στον ναύσταθμο ειναι λίγοι και το με πόσους φεύγει το καθε καράβι περιπολία δεν ξέρω αν πρέπει να το αποκαλύψω.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι Cassard είναι μόλις 2 πλοία που είναι παλιά και έχουν τους SM-1 που πλέον δεν υποστηρίζονται. Oι Λαφαγιέτ δεν αποδεσμεύονται, δεν έχουν σόναρ, αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ έχουν 8πλό περιστρεφόμενο εκτοξευτή α/α πυραύλων που τέτοιους εκτοξευτές έβαζαν στις φρεγάτες την δεκαετία του ΄80
Τι να τα κάνουμε αυτά τα πλοία ? Για να λέμε ότι πήραμε πλοία ?

Antonis_Loukas

Αφού έχουν SM-1, πρέπει να τα πάρουμε, μιας και έχουμε πρόβλημα με πυραύλους άνω των 50 km εμβέλεια… Οι SM-1 είναι στα 45. Ταμάμ δηλαδή χαχα Πέραν της πλάκας, αν θέλαμε ντε και ναι Cassard, θα μπορούσαμε να βάλουμε SM-2, με απλή τροποποίηση του εκτοξευτή. Βλέπε Adelaide… Άλλα είναι τα ζητήματα. Οι 2 lafayette ποιος σου είπε ότι δεν αποδεσμεύονται; Πολύ αμφιβάλω αν τις ζητήσαμε καν… Το ότι δεν έχουν sonar, είναι τόσο σοβαρό όταν το sonar των S, είτε δεν δουλεύει καθόλου, είτε είναι τόσο αρχαίο, που είναι πρακτικά άχρηστο; Φυσικά, αν θέλει κάποιος, πληρώνει και βάζει το ίδιο… Read more »

Spirit

Θα συμφωνήσω για την ακαταλληλότητα των Cassard, προσωπικά τα μόνο πλοια που δικαιολογώ την ένταξη στο στόλο ειναι αυτά που θα δώσουν AAW περιοχής, αυτά ειναι οι Adelaide και οι Ιταλικές Durand de la Penne που το χρονοδιαγραμα τις θέλεις εκτός στόλου το 2024.
Κάθε μία βέβαια έχει μια σειρά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα…

Antonis_Loukas

Οι DdlP αν αποδεσμευτούν το 2024, θα είναι πολύ αργά για εμάς. Άποψη μου…

Spirit

Σίγουρα ειναι ένα από τα προβλήματα και αυτό, αν και το ίδιο ισχύει και για τις Adelaide. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε για διαπραγμάτευση όπου υπάρχει ενδιαφέρον από Αυστραλία μέχρι Ιταλία… μόνο του δεν γίνεται τίποτα!

Spirit

Τα μόνα πλοία που δικαιολογούν την ένταξη του στο στόλο για μόνο δύο μονάδες είναι όσα ειναι σχετικά κοντά σε αυτά που γνωρίζει το ΠΝ ή να προσφέρουν δυνατότητες AAW για παράδειγμα όπως η Adelaide ή Durand de la Penne!
Κλασικές φρεγάτες όπως οι ολλανδικές Μ, F-122, F-123…

Ένας τύπος

Εαν είχαμε μυαλό και το ΠΝ λειτουργούσε με πρόγραμμα θα ειχαμε εκσ. τις ΜΕΚΟ με μκ41 θα ειχαμε φορέσει τα μκ48 στις 4 εκσ.
Έλλη οι υπόλοιπες 2 εκσ θα έπαιρναν σόναρ και ασροκ χωρις α/α πυραύλους αλλά ολα τα πλοία θα έφεραν ραμ. Τωρα συζητάμε για πλοία που ειναι για επίδειξη σημαίας σε Αφρικανικές χωρες, δεν ειναι πλοία για πολεμο αυτα, καθαρά πράγματα, επισης δεν θα κανουμε συλλογή πυραύλων και ηλεκτρονικων συστημάτων όπως και το γεγονος οτι πλοιο χωρις αεριοστροβιλους είναι κουτσό. Απο τους γάλλους θελουμε Ραφαλ, αυτα

Scalp_eg

Ποια ομοτυπια? Που θα βρεθουν λεφτα να ξαναπαρουμε 10 ιδιες φρεγατες οπως πηραμε-χτισαμε πριν 30+ χρονια τις κορτεναερ? Και γω θελω 14 ολοκαινουργιες φρεγατες ιδιου τυπου ανεξαρτητου εθνικοτητας αλλα απλα με την αφραγκια μας δεν γινετε Για αρκετες 10ετιες αν θελουμε να εχουμε ικανο αριθμο φρεγατων 12-14 θα εχουμε 2-4 καινουργιες, 4 μεσης ηλικιας και 4-6 παλιες εως αρχαιες Ποιος ο λογος να πεταξουμε τις 6 εκσυχρονισμενες κορτεναερ και να μεινουμε με 6-8 φρεγατες? Με σχεδον μηδαμινο κοστος (μονο με καννιβαλισμο και πιστοποιησεις) μπορουν να προσφερουν μεχρι το 2030+ Αυτα που προτεινω για το ναυτικο του 2025 εκτος απο τα… Read more »

Spirit

Χρήματα βρέθηκαν μέσα σε τρία χρόνια, για την ΕΡΤ, για τα αναδρομικά των σωμάτων ασφάλειας, 2 δισ. αύξηση της μισθολογικής δαπάνης των ΔΥ, να φτιαχτούν νέες ΓΓ, νέοι κρατικοί οργανισμοί και να βολέψουμε χιλιάδες στον κομματικό στρατό.

Το που θα βρεθούν γενικότερα ειναι γνωστό, θα σου δανείσουν, Ιταλλοι, Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, ΗΠΑ… η αποπληρωμή θα γίνει σε βάθος δεκαπενταετίας.

Το πλεονέκτημα μια μεγάλης συγκεντρωτικής παραγγελίας που θα εχεις θα ειναι οι χαμηλότερες ανάγκες επάνδρωσης, ομοιοτυπία, λογιστική υποστήριξη, δουλειά σε ελληνικό ναυπηγεία, βιομηχανικά ανταλλάγματα κλπ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ακόμη και στην Αφρική οι φρεγάτες έχουν αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Δεν υπάρχουν λεφτά για αγορές R.A.M.
Σε ότι αφορά τα μαχητικά η Π.Α θέλει το F-35. Δεν θέλει γαλλικά μαχητικά.

Gunner

@Spirit
To Millennium είναι κυρίως CIWS το MARLIN – WS δεν διεκδικεί αυτήν την αποστολή, και μπορεί και αυτό να συνδεθεί με το CMS, πιθανόν πιο εύκολα από το γερμανικό σύστημα, αφού το πυροβόλο των 76mm είναι της ίδιας εταιρίας.
http://www.leonardocompany.com/en/-/marlin-ws

Γιώργος

Θα ήθελα ταχύτητα άνω των 30 κόμβων αντί των 27 και 16 Exocet αντί των 8 γιατί βλέπω ότι ολοένα και περισσότερα ναυτικά προς τα εκεί το πάνε. Στο σχεδιαστήριο είναι ακόμα, ειδικά με τους Exocet, έστω και με κάποια Extended έκδοση, customized, GR θα μπορεί να μπει. Με τους κινητήρες, αν και μη ειδικός, μάλλον δυσκολεύουν τα πράγματα. Εννοείται ότι η [email protected] GR θα έχει 32 Sylver και 16 παρακαλώ Α70 πάνω άμεση εκτόξευση Scalp από το 1ο λεπτό της σύγκρουσης. Ποσωπικά θα ήθελα και MICA VL. Όλες οι option πάνω για να είναι 2+2 πλοία μόνο μεν, κίνδυνος-θάνατος… Read more »

Spirit

Η ταχύτητα μπορεί να ανέβει στους 29 κόμβους με την αύξηση της ισχύος του συγκροτήματος CODAD κατά 25% σε 4Χ 10000KW MTU.

Κατα τ’ άλλα ευσεβείς πόθοι….

Stavrogin1

Δηλαδή αύξηση ισχύος 25% για αύξηση ταχύτητας +2 κόμβων (+7%) σα να λέμε πως οι 35 κόμβοι θα χρειάζονταν κινητήρα διπλάσιας ισχύος. Και με τι κατανάλωση καυσίμου; Με τι ζημιά στην αυτονομία; Η μέγιστη ταχύτητα λογικά είναι ένας συμβιβασμός κατανάλωσης, μεγέθους κινητήρα και θορύβου. Από την άλλη η μεγάλη ταχύτητα παραμένει παράγοντας επιβίωσης.

Spirit

Κάπου είχε παρατεθεί ένα βίντεο που εξηγούσε ο κυβερνήτης τι μίλια πιάνουν οι Δανέζικες AAW φρεγάτες με 4 περίπου αντίστοιχες ντιζελομηχανές…
https://youtu.be/rMNoHCV9Vnc?t=635
Αναφέρετε για έναν (1) κινητήρα 18 κόμβους, με 2ο κινητήρα 25 μίλια και με όλους τους κινητήρες (3+4) 30 κόμβους… βέβαια όλα αυτά είναι οι μέγιστες ταχύτητες και παίζουν με το πόσο φορτωμένο ειναι το πλοίο…

Scalp_eg

Τις τελευταιες βδομαδες η πτηση αναβαζει συνεχεια αρθρα για το αν θα παρουμε λαφαγιετ, μιραζ 2000-5φ και καινουργιες μπελαρα. Ολα αυτα μονο τυχαια δεν ειναι αφου φανερωνουν μια συνεχομενη διαπραγματευση για το συνολικο κοστος και τον τροπο αποπληρωμης του δανειου με τους γαλλους (ομολογα-υδρογονανθρακες) και οτι το “πακετο” δεν περιλαμβανει μονο τις 2 μπελαρα αλλα και τις 2 λαφαγιετ αναβαθμισμενες με τα κελια (αλλιως δεν εχει νοημα) και τα μιραζ 2000-5 φ που θα αποσυρθουν η τουλαχιστον τα απαρτια τους που μπορουν να “φορεθουν” ανετα στα δικα μας μιραζ egb Το πολεμικο ναυτικο αλλαζει πληρως σελιδα και ταυτοχρονα η πολεμικη… Read more »

Scalp_eg

Η επαναλαμβανομενη αρθογραφια σας τους τελευταιους μηνες για (μπελαρα, λαφαγιετ, μιραζ 2000-5φ) αφηνει να εννοηθει οτι υπαρχει “θεμα” και εχετε πληροφοριες απο πενταγωνο. Αν προκειτε απλως για τροφη για σκεψη εχει καλως, θα αρκεστουμε
στις πληροφοριες εκ των εσω του ΓΙΑΝΝΗΣ 1, που με τους “κολλητους” του
υποπτεραρχους και αντιναυαρχους (χα, χα) εχει παντα καλο ρεπορταζ.

Υ.Γ Πιστευω παντως οτι υπαρχει “θεμα” απλως δεν το παραδεχεστε για να μην “εκτεθειτε” αν δεν προχωρησει (και καλα κανετε)

Thras

Κρίμα, είχα την ίδια άποψη με τον @tagg

agnostosependytis

Καλά κάνετε γιατί όντως μας ενδιαφέρει όπως δείχνουν και τα σχόλια΄. Το κακό είναι ότι δεν μοιάζει να έχουμε επιλογές (παρότι παρατέθηκαν από το σαιτ), και έτσι μοιάζει να έχει μείνει σαν μόνη επιλογή κοντά στις ανάγκες της Ελλάδας η Μπελάρα η οποία όμως είναι ακριβή, θέλει λίγο παραπάνω εξοπλισμό, και είναι αργή. Εξ ού και το debate, κάποιοι σκάνε με τα κακά της και προτείνουν ΑΒ (δίκιο έχουν) και κάποιοι σκάνε με αυτούς που προτείνουν ΑΒ αφού είναι κάπως too large για εμάς και η Μπελάρα έχει πολλά καλά (και αυτοί δίκιο έχουν). Και επειδή όλοι έχουν δίκιο και… Read more »

Spirit

Λαγωνικό, όλα τα οσμίζεστε!

evaggelos

Ας υποθεσουμε οτι ολα πανε καλα και εχουμε 4 fti 4 meko και υποθετικα φευγουν 3 s και 2 εκσυγχρονισμενες τις αλλες 4 με τι θα αντικατασταθουν θα παμε σε τριτο πλοιο? επισης καποια στιγμη θα μπουν 2 super vita και θα φυγουν τα s-148. της αλλες 9 με τι θα της αντικαταστησουμε?αναβαθμιση osprey θα κανουμε η θα τις αφησουμε να σαπισουν? και τελος φανταζομαι με την εισοδο των 2 παπανικολης θα αποσυρθουν 3 209 σε αυτα που θα μεινουν θα αναβαθμιστουν η θα τα αφησουμε να γινουν σαν της αργεντινης? ειμαι σιγουρα φαν των ab k tico αλλα χλωμο… Read more »

VAGGELAS

Καλα κάνει η ΠΤΗΣΗ και εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης Belhara. Είναι προφανές ότι αποτελούν ισχυρό υποψήφιο για το ΠΝ. Ακόμα και τα καραγκιοζιλίκια με τις FREMM δείχνουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους Γάλλους. Το τι θα γίνει και ποτέ είναι άλλη υπόθεση και μην ξεχνάμε ότι για κανα χρόνο θα ασχολούμαστε με εκλογές που σημαίνει ότι μάλλον απίθανο να παρθουν αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Κάποτε θα αναγκαστούμε να αποφασίσουμε, όπως αποφασίσαμε στο παρά πέντε για τα F-16V. Κάπως έτσι βλέπω να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα εξοπλισμών στη Χώρα μας.

FTS

Μια ερώτηση. Είναι καλή επένδυση η αγορά δύο φρεγατών για περίπου δύο δισεκατομμυρία όταν ο κύριος ρόλος τους θα είναι η Α/Α περιοχής? Μα το αιγαίο έχει Α/Α προστασία. Μήπως θα ήταν πιο καλή επένδυση με τα ίδια χρήματα η αγορά και αναβάθμιση πλοίων που σκοπό έχουν την εξασφάλιση της κυριαρχίας στο Αιγαίο και να αφήσουμε την αγορά πλοίων για επιχειρήσεις στην ανατολική μεσόγειο για όταν περισσεύουν χρήματα? Δεν ξέρω απλώς λέω ότι αυτά τα δύο δις μπορούν να πιάσουν καλύτερα τόπο εκτός και αν θεωρούμε ελληνική υποχρέωση να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος για τα κοιτάσματα της Κύπρου. Κουλό.

Ripmaker

καταρχήν οι γαλλοι δεν μιλάνε για δυο μονο πλοια. ουτε το ΠΝ μας μπορει να παρει μονο δυο. Αν γινει δουλεια με τις μπελχάρα θα γινει για 4 κομματια ειτε 2+2 ειτε 4 απο την αρχη κτλπ.
στην ανατολική μεσογειο τωρα τα χρειαζεσαι τα πλοια που κανεις δουλειες εκει. αργότερα θα εχει ξεκαθαρισει το θεμα και δεν θα τα χρειαζεσαι τοσο.

Larisaios

Δε μιλάμε για τα κοιτάσματα της Κύπρου, μιλάμε για τον Ελληνισμό της Κύπρου και την επιβίωσή του.

Shadowfax

Ειναι ενα θεμα ο συλλογισμος σας…

Η Κυπρος δειχνει να επενδυει περισσοτερο στο διπλωματικο πεδιο παρα στην αμυνα (οπου κοντευουν να μηδενιστουν τα κονδυλια)… Καπου διαβασα μαλιστα και για προβληματα στην προσελευση των εφεδρων τους…
Θυμιζει λιγο Κουβειτ το θεμα με την καταληψη του απο το Ιρακ , και την ολη προσπαθεια απο την Αμερικη και τους συμμαχους για την απελευθερωση του… Δεν μπορω ομως να εντοπισω κατα ποσο υπαρχει ομοιοτητα του Ιρακ με την Τουρκια, οπως αντιστοιχα και του Κουβειτ με την Κυπρο, ωστε να ενεργοποιηθουν αντιστοιχως μεγαλες δυναμεις σε παρομοια καταληξη…

Stavrogin1

 Shadowfax Η ομοιότητα Τουρκίας-Κύπρου με Ιράκ-Κουβέιτ είναι ασφαλώς εκεί. Αλλά θα έπρεπε πρώτα να εξελιχθεί ο Ερτογκάν σε Σαντάμ να απομακρυνθεί η Τουρκία από το Νάτο και να πειστεί όπως αφέθηκε να πειστεί ο Σαντάμ Χουσεϊν απο τους Αμερικάνους πως μία επίθεση στο Κουβέϊτ και αντίστοιχα στην Κύπρο θα μείνει ατιμώρητη. Η διαφορά είναι ότι ενώ τα πετρέλαια του Κουβέϊτ ήταν στο έδαφός του και του ανήκαν, οι υδρογονάνθρακες είναι στην θάλασσα και ότι συμφωνία είχε υπογράψει η κυβέρνηση της κυπρου για τις αοζ θα έπαυε να ισχύει την στιγμή που το κυπριακό κράτος θα έπαυε να υπάρχει. Η στρατηγική… Read more »

evaggelos

κοιτα απο οσο καταλαβαινω ειναι η 2δις κ μπελαρα η 2 δις κ χρεος οποτε μαλλον παμε για μπελαρα δεν ειναι απο τον προυπολογισμο αυτα αλλα απο την γαλλικη κεντρικη τραπεζα

Ripmaker

οπως τα εχω κανει σουμα τοσο καιρό που διαβάζω διαφορα για το θέμα, εχω καταλήξει πως το σεναριο ειναι 2+2 πλοια με κοστος κομπλέ περιπου 800 μυρια το καθένα (μαζι με ενα φορτο οπλων και ελπίζω και γεμματο ντεποζιτο) και από το συνολικό ποσό τα σχεδόν 2 δις τα βάζει η γαλλια και τα υπόλοιπα εμεις με δόσεις αλα κωτσοβολος (δηλαδή μεχρι να σβήσει ο ηλιος)…. Αμα εχω δικιο το λές και ευκαιρία πάντως.

Thras

Κάπως έτσι το έχω καταλάβει και εγώ με κόστος 700 – 750 εκ ανά μονάδα (full εξοπλισμένες) δηλαδή 1,5 δις οι δύο και τις επόμενες δύο τις πληρώνουμε εμείς.
Τώρα αν η Γαλλία βάλει το 1,5 ή τα 2 δις μάλλον είναι θέμα διαπραγματεύσεων.

Shadowfax

Οι φρεγατες με την διαμορφωση που θελει το ΠΝ φευγουν στο 1δις…
Για να παει ο λογαριασμος στα 700-750εκ θα πρεπει να γινουν σοβαρες εκπτωσεις στις απαιτησεις…

Spirit

Δεν ειναι μόνο το κόστος των υλικών, αλλά και νέες υποδομές που θα χρειαστούν για να υποστηριχθούν αυτά τα πλοία και ο εξοπλισμός τους.
Τέτοια επένδυση για μόνο δύο πλοία είναι ασύμφορη.

kinisis

Από ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής η επιθυμία του ΠΝ να αποκτήσει ένα τέτοιο πλοίο προκύπτει από 2 ανάγκες, α), την αναβάθμιση του εθνικού δικτύου αεράμυνας για επιχειρήσεις στο Αιγαίο (συμβάλλοντας με το πανίσχυρο ραντάρ και τους εξελιγμένους πυραύλους του) και β), για αντιαεροπορική κάλυψη του στόλου σε επιχειρήσεις στην Α. Μεσόγειο. Επειδή το 2+2 στα ελληνικά μεταφράζεται σε 2 + έχει ο Θεός, φοβάμαι ότι με 2 πλοία του τύπου απλώς ανεβάζουμε την πολυτυπία και άρα τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό του ΠΝ. Που θα πρωτοπάνε αυτά τα 2 πλοία; Έχουμε ήδη συζητήσει σε άλλα θέματα πόσο δύσκολο είναι να… Read more »

sotbak

+

Thras

Πιστεύω ότι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων είναι δευτερεύουσας (αν όχι πιο κάτω) προτεραιότητας για το ΠΝ όταν έχει μπροστά του αντικατάσταση 6 κύριων μονάδων και 3 υποβρυχίων στην επόμενη δεκαετία!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

6
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $

Related News

Εγκατέλειψαν οι Φιλιππίνες τις προσπάθειες αγοράς του τουρκικού ελικοπτέρου T129;

Εξανεμίζονται οι πιθανότητες πώλησης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στον τουρκικό Τύπο.Όπως στις υπόλοιπες προσπάθειες που οι...

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Γαλλίας για περισσότερα μαχητικά Rafale

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επέμβασή της στη Λιβύη έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αρχίσει πάλι τις συζητήσεις με...

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...

Το ΠΝ παρέλαβε (και) επίσημα το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασε επίσημα χθες το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» στα χέρια του ΠΝΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής...

Ο Αρχηγός της Αεροπορίας των ΗΠΑ προειδοποιεί: “Δεν έχουμε χρήματα για αρκετά πυρηνικά όπλα”

"Είναι είτε πυρηνιικά ή συμβατικά όπλα, με τον παρόντα προϋπολογισμό δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο", λέει ο τωρινός Αρχηγός της Αεροπορίας των...
- Advertisement -