15.1 C
Athens
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Ρώσοι μισθοφόροι πετούν Su-24 Fencer στην Λιβύη -και στρατιώτες του LNA ποδοπατούν τουρκική σημαία (βίντεο)

- Advertisement -

Τα τζετ που εμφανίζονται σε βίντεο άσκησης με πραγματικά πυρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μπορεί να φέρουν λιβυκή σημαία στην ουρά αλλά τα πληρώματά τους μιλούν άψογα… ρωσικά. Μαζί με έναν μικρό στόλο μαχητικών MiG-29, τα βομβαρδιστικά με τις χαρακτηριστικές πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στον αγώνα για επικράτηση έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (US AFRICOM) είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάπτυξη των «ρωσικών τζετ» στην Λιβύη, δημοσιοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες. Όχι πως οι Ρώσοι «μισθοφόροι» που τα πετούν νοιάζονται να το κρύψουν. Το βίντεο από τις ασκήσεις της 106ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του LNA δείχνει δύο ‘Fencer’ σε προσομοίωση αεροπορικής προσβολής να εξαπολύουν θερμοβολίδες πετώντας χαμηλά κατά μήκος της ακτής.

Σημειωτέον ότι τo ζεύγος των Su-24 που εμφανίζονται στο βίντεο είναι βαμμένα στα χρώματα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων –γκρι επάνω και λευκό κάτω– και όχι με την παραλλαγή που έφεραν τα έξι Su-24MK τα οποία απέκτησε η λιβυκή Αεροπορία το 1989. Σύμφωνα με την AFRICOM η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Λιβύη τουλάχιστον 14 μαχητικά Su-24 και MiG-29 μέσω Συρίας. Εκεί τα ρωσικά διακριτικά αφαιρέθηκαν και τα τζετ έφθασαν στην Λιβύη με Ρώσους «μισθοφόρους».

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι τα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο πλευρό του LNA. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον δύο MiG-29 έχουν χαθεί σε ατυχήματα (;) ενώ δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από την κεντρική Λιβύη όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση αλ-Ζούφρα είχαν «πιάσει» δύο Su-24 στις 13 Ιουλίου. Μια άλλη φωτογραφία καταδεικνύει ότι στην βάση αλ Χαντίμ, στα ανατολικά, ενδεχομένως να επιχειρούσαν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου τέσσερα βομβαρδιστικά του τύπου. Η μόνη που γνωρίζει επακριβώς την σύνθεση του ρωσικού κλιμακίου είναι η Μόσχα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nikosv

Πότε επιτέλους θα μάθουμε ποιος χτυπησε τους τουρκικούς Hawk;.Αν κι εγώ πιστευω ότι ήταν Γάλλοι…..

chikichiki

Η Γαλλία είναι ΝΑΤΟϊκή χώρα η οποία μπορεί να ασκεί ευκαιριακά αποκλίνουσα εξωτερική πολιτική αλλά σε θέματα σκληρού πυρήνα τηρεί απαρέγκλιτα γραμμή. Δεν θα μπορούσε ποτέ να ασκήσει ένοπλη βία εναντίον συμμαχικής χώρας, και μάλιστα τόσο πολύτιμης, χωρίς να αντιμετωπίσει βαρύτατες συνέπειες. Ούτε είχε επαρκή λόγο να το κάνει. Σίγουρα το ότι ένα πλοίο της “φωτίστηκε” από τουρκικό ραντάρ δεν είναι αιτία στρατιωτικής δράσης, και μάλιστα αφού το περιστατικό είχε φύγει από την επικαιρότητα. Η εμπλοκή της στη Λιβύη επιπλέον ωχριά σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες, δηλαδή δεν θα αναλάμβανε τέτοια δέσμευση όταν η ευρύτερη στρατηγική της δείχνει πως δεν την επιθυμεί.

Ένας πιθανός υποψήφιος είναι το εν λόγω ρωσικό απόσπασμα, αλλά είναι αμφίβολο αν οι υποδομές, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τους επαρκούν για ένα τέτοιας πολυπλοκότητας χτύπημα, πόσο μάλλον αν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος είναι μια καλή υποψηφιότητα, καθώς είναι πολιτικά πιο αδέσμευτη, έχει ιστορικό με το “βαρύ χέρι” σε εσωτερικό και εξωτερικό, και έχει αρκετά μέτωπα με την Τουρκία. Όμως υπάρχει και αντίλογος καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δείξει τέτοια εχθρικότητα προς την Τουρκία, και η εγγύτητά της στην περιοχή θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Για μένα ο πλέον κατάλληλος υποψήφιος είναι τα ΗΑΕ, πιθανώς ορμώμενοι από αιγυπτιακές ή λιβυκές (του ΛΕΣ) βάσεις: Είναι πολιτικά ανεξάρτητοι, βαθύτατα δεσμευμένοι στο λιβυκό εμφύλιο, έχουν προμηθεύσει αμέτρητα οπλικά συστήματα αιχμής στις δυνάμεις του ΛΕΣ τα οποία μάλιστα καταστράφηκαν από τουρκικές δυνάμεις άρα ήδη είχαν τύποις διασταυρώσει ξίφη, δεν κινδυνεύουν ευθέως από τις ΕΔ της Τουρκίας λόγω..γεωγραφίας, και το smoking gun, έχουν ιστορικό τέτοιων πρακτικών: https://www.theguardian.com/world/2014/aug/26/uae-boldness-libya-strains-with-west-arab-allies

ShadowMan

Με τι λες να το έκαναν?

chikichiki

Με τι όπλα; Αδύνατο να γνωρίζω. Μοναδικό στοιχείο ήταν η αναφορά πως ένας εκ των στόχων στη βάση δεν καταστράφηκε αλλά υπέστη ζημιές, γεγονός όμως που δεν περιορίζει τα πιθανά σενάρια. Πάντως έχουν ίσως το πιο ευρύ οπλοστάσιο μεταξύ των υποψηφίων, από HARM μέχρι βομβοπυραύλους Χακίμ και βλήματα πλεύσης.

Tango.Alpha

Καλή ανάλυση με μια επιφύλαξη με δυο σκέλη. Λέγεται ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που ανακάλυψαν τη φράση “La revanche est un plat qui se mange froid” ή στα δικά μας “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο”. Μια επίθεση καιρό μετά καλύπτει την παροιμία και την ικανοποίηση ότι οι Γάλλοι δε ξεχνούν μια προβληματική συμπεριφορά. Αν βάλουμε και το γεγονός ότι ελάχιστες ουσιαστικές κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν (να μην τους πωλούν F-35;) δε θα βιαζόμουν να τους αποκλείσω.

chikichiki

Χωρίς παρεξήγηση αλλά δε νιώθω άνετα να αποδόσω ευθύνη για πολεμική ενέργεια βάσει ενός λαϊκού στερεοτύπου. Το γεγονός ότι δεν μπορούν να τους τιμωρήσουν αλλιώς συνήθως στη διεθνή σκηνή σημαίνει ότι απλώς θα μείνουν ατιμώρητοι, όχι ότι η Γαλλία θα ρισκάρει την υπόληψή της στον τουρκόδουλο δυτικό κόσμο για να εκδικηθεί για μερικά ραδιοκύματα. Θα επρόκειτο για άνευ προηγουμένου κακή διαχείριση κλιμάκωσης.

Last edited 1 month ago by chikichiki
Fu_Mantsu

Βεβαια δεν εχει υπαρξει επιθετικη κινηση ουτε καποιας μορφης επιδειξη ικανοτητων στο εξωτερικο απο πλευρας ΗΑΕ (αλλα κ γειτονων τους) στην εστω συντομη ιστορια τους ουτε και “πολεμικο” πνευμα στις ενοπλες δυναμεις τους παρα τα οσα λεγονται περι Αραβικης Σπαρτης … Αντιθετα στην Αιγυπτο και στην Γαλλια χρησιμοποιουν τις ικανοτητες τους χωρις να ζητουν αδεια απο κανενα εδω και δεκαετιες και εχουν πολεμικη εμπειρια σαφως πλουσιοτερη κ ανωτερη των ΗΑΕ σε καθε πεδιο.
Με δυο λογια, το να διαθετεις το χρημα κ τα μεσα δεν εγγυαται την αποτελεσματικη ικανοτητα χρησης τους οπως περιτρανα επιβεβαιωνει η ΣΑ σε καθε περισταση.

Ο κυριοτερος λογος ομως ειναι ο μισθοφορικος στρατος των ΗΑΕ που δεν ειναι και η ποιο ασφαλης επιλογη οταν προκειτε να χτυπησεις χωρις να αφησεις ιχνη και μαλλον εγγυαται οτι οι αποκαλυψεις δεν θα αργησουν να φτασουν στα διεθνη ΜΜΕ καταστρεφοντας την -οποια- εξ πολιτικη του εμιρη.
Αραγε οι Αγγλοι οι Αμερικανοι οι Γαλλοι οι Ρωσοι συμβασιουχοι πως θα βγαλουν τον επιουσιο μετα απο 10-15 χρονια ??

Ενα ειναι σιγουρο, μισθοφοροι δεν κανουν για τετοια δουλεια.

Βρισκω πλεον πιθανο να προκειτε για Γαλλικη σχεδιαση και συντονισμο με συμβολη Αιγυπτιων στην εκτελεση.

Last edited 1 month ago by Fu_Mantsu
chikichiki

Ο σύνδεσμος που παρέθεσα θα έλεγα δείχνει το αντίθετο. Και δεν είναι παρά μόνο ένα δείγμα. Οι ΕΔ των ΗΑΕ έχουν εκτενέστατη εμπλοκή στον πόλεμο της Υεμένης (και μάλιστα με επίλεκτες μονάδες https://www.bellingcat.com/news/mena/2019/04/11/logbook-part-i-the-uaes-bmp-3-ifv-in-yemen/ ), συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς κατά του ΙΚ, στο Αφγανιστάν νομίζω είχαν στείλει δυνάμεις. Σε ποιο σημείο δηλαδή θα πούμε ότι έχουν επιδείξει ικανότητες ή ότι έχουν κινηθεί επιθετικά, όταν κάνουν απόβαση στο Μπαντάρ Αμπάς;

Το “χωρίς να ζητούν άδεια” είναι μάλλον ισωπεδωτικό. Άπλετα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ξεκάθαρα, τόσο για την Αίγυπτο μα ιδιαίτερα για την Γαλλία, πως η εξωτερική τους πολιτική βρίσκει τοίχο όπου έχουν λόγο οι ΗΠΑ. Εκτός κι αν δεν ήταν η Γαλλία που έβαλε εμπάργκο στην Αργεντινή το ’82, ή που έκοψε κάθε δεσμό με το Ιράκ και το βομβάρδισε κι από πάνω γιατί έτσι ήθελαν οι ΗΠΑ, κλπ κλπ.

Τυχόν ανωτερότητα των γαλλικών ΕΔ είναι άσχετη. Το ζητούμενο είναι τα ΗΑΕ να ξέρουν SEAD/DEAD στο απαιτούμενο επίπεδο, όχι να το κάνουν καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Οι μισθοφόροι των ΗΑΕ είναι σε τεράστιο βαθμό ενσωματωμένοι στις ΕΔ τους. Επιπλέον η συλλογιστική αυτή πάει κόντρα σε ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία των μισθοφόρων, καθώς τα μισθοφορικά σώματα είναι η προτιμώμενη επιλογή όταν επιδιώκεται plausible deniability, και όχι το ανάποδο. Γεγονός που όμως είναι άσχετο γιατί οι μισθοφόροι ούτως ή άλλως πετούν με εθνόσημα ΗΑΕ, τι θα κρύψουνε δηλαδή. Θυμίζω επιπλέον πως υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται intelligence που το κάνουν και οι Τούρκοι και μεταξύ άλλων μπορεί να προσδιορίσει την προέλευση θραυσμάτων από αναλωθέντα όπλα, ή να αναλύσει η/μ σήματα (με άλλα λόγια σιγά μη περίμεναν να πέσει κανας μισθοφόρος μπας και μάθουν ποιος ευθύνεται).

Fu_Mantsu

Ισως κανω λαθος, δεν ειμαι ο Παπας, αλλα διακρινω ενα wishfull thinking.

Το να βλεπεις Αμερικανικο ή οποιο αλλο εξωτερικο δακτυλο/συνδεσμο στις αποφασεις εξ. πολιτικης της Γαλλιας ειναι τουλαχιστον ανιστορητο !

Η Γαλλια εχει ανεξερτητο πυρηνικο κλαδο κ σχεδιασμο εκτος ΝΑΤΟ
συνομιλει με Πουτιν εκτος πλαισιου USA
εχει υπερποντιες κτησεις (για το παραδειγμα των φωκλαντ το 82 που ειναι εντελως μα εντελως ακυρο)
ειναι η μοναδικη χωρα που φυγε απ το ΝΑΤΟ για να μην υποκυψει στον Αμερικανο και τους σχεδιασμους του τρελου Λεμει
πουλα οπλα παντου οπου την συμφερει κ την εξυπηρετει ασχτεως των ενστασεων που προκαλει σε “συμμαχους” και συμμαχους
τα εχει βαλει με USA ΟΗΕ κ “διεθνεις οργανωσεις” (νεα καληδονια – rainbow warrior) οχι μια αλλα πολλες φορες και δεν διστασε ουτε στιγμη

Τωρα, τι απο τα παραπανω εχουν κανει τα γιουσουφακια ?
Πανε οπου τους προσταζουν ? Ναι.
Βαρανε οπυ τους λενε ? Παλι ναι.
Εχουν ανεξαρτητη εξ. πολιτικη ? Εδω γελανε.
Οι μισθοφοροι θα τους ακολουθησουν οταν ο μπαρμνπα σαμ πει στοπ ? Εδω πια φθασαμε στα ορια της επιστημονικης φαντασιας.

Kατι τελευταιο που μου διεφυγε
Αλλο πραγμα οι μισθοφοροι τυπου blackwater και Legion Etrangere πρωην κ νυν υπο καλυψη επαγγελματιες της χωρας τους και αλλο πραγμα οι wannabe δευτεροκλασατοι των εμιρατων ή της ΣΑ.

Last edited 1 month ago by Fu_Mantsu
Fu_Mantsu

Επειδη δεν παιρνει αλλο edit

Με δυο λογια, συγκρινεις αυτοφωτους (Γαλλοι- μερικως Αιγυπτιοι) με ετεροφωτους (ΗΑΕ-ΣΑ κλπ κλπ)
Δεν υπαρχει συγκριση, ουτε καν με τους Κινεζους. Ισως σε μερικες δεκαετιες απο τωρα, παντως οχι επι του προντοςς.

Last edited 1 month ago by Fu_Mantsu
chikichiki

Εγώ είπα και τεκμηρίωσα τη θέση μου για τα όρια της εξ. πολιτικής της Γαλλίας. Αυθαίρετη στάμπα “ανιστορητισμού” δεν κάνει πολλά για να αποδείξει το σφάλμα μου.

Συζητάμε το αν η Γαλλία μπορεί να επιτεθεί ευθέως σε σύμμαχο των ΗΠΑ. Το αν η Γαλλία έχει 5 ξερονήσια στον Ειρηνικό από το 1800τόσο πολύ απλά δεν επηρεάζει τις ΗΠΑ, το αν βομβαρδίζει τους συμμάχους τους τις επηρεάζει.

Από το ΝΑΤΟ έφυγε και η άλλη γνωστή υπερδύναμη, η Ελλάδα. Σοβαρή ένδειξη ανεξαρτησίας. Και οι 2 τελικά γύρισαν.

“πουλα οπλα παντου οπου την συμφερει κ την εξυπηρετει ασχτεως των ενστασεων που προκαλει σε “συμμαχους” και συμμαχους” Μα κυριολεκτικά αυτό ακριβώς απέδειξα ως λάθος, τι λέμε τώρα;;; Αργεντινή, Ιράκ, Λιβύη (Γκαντάφι), Ρωσία με τα ελικοπτεροφόρα Mistral, τι είναι όλα αυτά, σενάρια τηλεοπτικής σειράς; Το γιατί είναι “εντελώς άκυρο” δεν είδα να αιτιολογείται.

“Τωρα, τι απο τα παραπανω εχουν κανει τα γιουσουφακια ?” Μήπως έτυχε να προσεχθεί το γεγονός ότι έλουσαν τον ρωσικών συμφερόντων (=κόντρα σε ΗΠΑ) Χαφτάρ με οπλισμό αιχμής; Pantsir, Krasukha, Wing Loong;

Αλλο πραγμα οι μισθοφοροι τυπου blackwater και Legion Etrangere πρωην κ νυν υπο καλυψη επαγγελματιες της χωρας τους και αλλο πραγμα οι wannabe δευτεροκλασατοι των εμιρατων ή της ΣΑ.” Υποθέτω αυτό το σίγουρο συμπέρασμα προκύπτει από κάποια εκτενή αξιολόγηση της αγοράς μισθοφόρων; Οι ξένοι των ΗΑΕ είναι καταρτισμένοι δυτικοί αξ/κοί ενσωματωμένοι στη στρατιωτική ιεραρχία των ΗΑΕ.

Οι “ετερόφωτοι” Αιγύπτιοι έστελναν αεροπλάνα να βοηθήσουν το Ιράκ στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Τόσο άτολμοι είναι, έτσι για να έχουμε ένα μέτρο.

Last edited 1 month ago by chikichiki
Fu_Mantsu

Οσο πιο απλα και κατανοητα μπορω, δεν θα επιστρεψω.
Ο νοων νοειτω.

Εγω σου ειπα τι εχει κανει επανειλημμενα η Γαλλια στο παρελθον για τα ΔΙΚΑ της συμφεροντα σε ολοκληρο τον πλανητη εδω και αιωνες.
Με τα δικα της πυρηνικα, τα δικα της στρατευματα, τους δικους της μισθοφορους, τα δικα της αεροπλανα, τα δικα της καραβια.
Το οτι παραγει αν οχι ολα εστω τα περοσσοτερα απο τα ανωτερω παιζει τον ρολο του.

Εσυ απο την αλλη απαντωντας μου αναφερεις αποστολες των ΗΑΕ στο εξωτερικο για υποθεσεις ΑΛΛΩΝ χωρων και οχι ιδιων συμφεροντων με ξενους μισθοφορους, ξενα αεροπλανα, ξενα οπλα, ξενα τανκς, ξενα καραβια.
Το ιδιο εχει κανει μεταξυ αλλων και η Γκαμπια, η Μπουρκινα Φασο πρωην Ανω Βολτα και πολλες ακομη χωρες ανα τον πλανητη …

Αντιλαμβανεσαι τωρα εστω, την διαφορα στην ταξη μεγεθους ?

Η Γαλλια εφυγε απο την μεγαλυτερη συμμαχια του συγχρονου κοσμου εν μεσω Ψυχρου Πολεμου χωρις να επιτρεψει παραμονη ξενων βασεων σε εδαφη της και παρεμεινε εκτος για δεκαετιες για ΔΙΚΑ της αποκλειστικα συμφεροντα και οχι για την υστεροφημια και τη δημοφιλια του πρωθυπουργου/προεδρου της.
Τεραστια η διαφορα με την Ελλαδα 🙂

Η Γαλλια η Ρωσια κ η Αιγυπτος (εν μερει) εχουν αποδειξει ολα τα παραπανω πολλακις ειτε με ιδιες ειτε με μισθοφορικες δυναμεις.Μιλαμε για πολεμους και επεμβασεις σε ξενα εδαφη, οχι μια ή δυο φορες αλλα πολλες !
Μενει να το αποδειξουν και τα ΗΑΕ.

Δηλαδη πρεπει ΕΣΥ να μας πεισεις οτι μπορουν. οχι εμεις οι υπολοιποι 🙂 Πρεπει επισης να μας πεισεις οτι εχουν τη δυναμη οχι μονο να επιτεθουν σε ξενα εδαφη αλλα και να τα βαλουν με μελος του ΝΑΤΟ εστω κ εκτος δικαιοδοσιας του.
Εεεε ?

Οπως λενε και οι αγγλοσαξωνες, δεν θα κρατησω την αναπνοη μου μεχρι να το κανουν.

Σε ανυποπτο χρονο σε ξενο φορουμ υπηρχε ενας που υποστηριζε οτι η Σ Αραβια μπορει να τα βαλει με τη Ρωσια και να νικησει σε σεναριο συμβατικου πολεμου.
Μετα ηρθε ο Συριακος εμφυλιος και τον χασαμε.

Τελος ανεφερα τους Αιγυπτιους ως μερικως αυτοφωτους, και οχι το αναποδο. Δωσε λιγη προσοχη.

Last edited 1 month ago by Fu_Mantsu
chikichiki

Το τι κάνει η Γαλλία “για τα δικά της συμφέροντα” γενικά κι αόριστα δεν αφορά τη συζήτηση. Το ότι κοπανούσε η Γαλλία Αφρικανούς (συχνά με τις ευλογίες των ΗΠΑ) δεν κοντράρει τις ΗΠΑ. Τη συζήτηση αφορά τι κάνει η Γαλλία για τα συμφέροντά της όταν συγκρούονται με αυτά άλλων δυνάμεων. Εγώ πάντως για τη θέση μου είχα παραδείγματα. Κάτι Εξοσέτ, κάτι Μιράζ F1, κάτι ελικοπτεροφόρα, γίνονται γαργάρες γιατί είναι “εντελώς άκυρα” με κάποιο τρόπο.

Στην αρχή είπες “Βεβαια δεν εχει υπαρξει επιθετικη κινηση ουτε καποιας μορφης επιδειξη ικανοτητων στο εξωτερικο απο πλευρας ΗΑΕ (αλλα κ γειτονων τους)…ουτε και “πολεμικο” πνευμα στις ενοπλες δυναμεις τους”, δηλαδή ότι τα ΗΑΕ ήταν άκαπνα. Οι εμπλοκές που ανέφερα απέδειξαν ότι δεν είναι. Ακόμη κι αν όλες είχαν γίνει κατά προτροπή των ΗΠΑ, δεν παύουν να είναι “επίδειξη ικανοτήτων” απ’αυτές που “δεν έχουν υπάρξει”. Που πάντως δεν έγιναν από προτροπή των ΗΠΑ, έγιναν για δικές τους ανάγκες, εκτός κι αν πχ ο πόλεμος στην Υεμένη γίνεται από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ είναι κομπάρσοι, ή οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη χωρίς καν την ενημέρωση των ΗΠΑ δείχνουν υποταγή ( https://www.theguardian.com/world/2014/aug/26/uae-boldness-libya-strains-with-west-arab-allies ), ή η προμήθεια όπλων στους φίλους της Ρωσίας είναι φιλοαμερικάνικη ενέργεια. Μάλλον όχι. Παρεμπιπτόντως όπου πάνε εκδρομή οι ΗΠΑ είναι παρέα και οι Γάλλοι (“για υποθέσεις άλλων χωρών”), τα Εμιράτα αν θυμηθούν πάνε. Αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό.

Δηλαδή για να καταλάβω, το να αποχωρήσεις απ’το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα αναλόγως του αν το κάνεις για υστεροφημία ή για δικά σου συμφέροντα; Μήπως λέω μήπως για τις ΗΠΑ η αποχώρηση είναι αποχώρηση; Και μάλιστα μια “μισή” αποχώρηση: σελ. 16 https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a428229.pdf , https://www.nato.int/cps/en/natohq/declassified_160672.htm?selectedLocale=en

Χαίρω πολύ ότι το βάρος της απόδειξης πέφτει σε εμένα, γι’αυτό παρέχω στοιχεία και παραδείγματα. Τώρα αν αυτά κάποιοι τα απορρίπτουν ως “εντελώς άκυρα” και πιστεύουν ότι μια χώρα μη-μέλος ΝΑΤΟ της οποίας οπλικά συστήματα έχουν προσβληθεί από την Τουρκία είναι λιγότερο πιθανός υποψήφιος για αντίποινα απ’ότι μια χώρα-σύμμαχος της Τουρκίας που δεν της έχει πειράξει δαχτυλάκι, δεν φταίω εγώ.

Last edited 1 month ago by chikichiki
nikosv

Σωστό αλλά όμως πανω που είχε ανακοινωθεί ότι το πόρισμα του περιστατικου με το γαλλικό πλοιο παρεμεινε απόρρητο και μπήκε στο αρχείο…. ..
Όποτε 2 cruise την κάνουν την δουλειά χωρίς ρίσκο……

chikichiki

Το περιστατικό με την τουρκική φ/γ συνέβη μέσα Ιουνίου του ’20: https://www.janes.com/defence-news/news-detail/france-says-turkish-navy-blocking-enforcement-of-libyan-arms-embargo

Η επίθεση στη βάση αλ-Γουατίγια έγινε μισό και πλέον μήνα μετά: https://www.washingtonpost.com/world/africa/airstrikes-hit-libya-base-held-by-turkey-backed-forces/2020/07/05/edb71878-bef6-11ea-8908-68a2b9eae9e0_story.html

Το πόρισμα χαρακτηρίστηκε απόρρητο μέσα Σεπτεμβρίου του ’20, ένα μήνα μετά το χτύπημα, άρα το πόρισμα δεν συνδέεται χρονικά: https://uk.reuters.com/article/uk-france-turkey-nato-idUKKBN26823Y

Πόσες FREMM ήταν στη Μεσόγειο τότε; Το ντε Γκολ πάντως ήταν στην Τουλόν άρρωστο με COVID https://www.navalnews.com/naval-news/2020/09/charles-de-gaulle-carrier-back-at-sea-after-covid-19-adjustments/ και το πλοίο του περιστατικού με την Τουρκία ήταν LaFayette

Andreas

Αυτός στο τέλος πατάει το χαλί! Τζάμπα η καθαριότητα.

neuromancer

Την περίπτωση να είναι USA την αποκλείουμε?

Fu_Mantsu

Ναι !
Εκτος κι αν ο Τραμποβαψομαλλιας ειναι διπλη προσωπικοτητα.ειναι δλδ αναλογως ωρας-φασης σεληνης φιλοερντογανικος αλλα και αντιτουρκιστης.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Rafale: στρατηγική κρούση σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων!

Επίδειξη των ικανοτήτων του Rafale για κρούση σε πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης έκανε πριν από λίγες μέρες η Γαλλική Αεροπορία. Συγκεκριμένα στα πλαίσια εκπαίδευσης,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Β. Νέδος στην “Κ”: Μη επανδρωμένα ελικόπτερα Schiebel για το ΠΝ,...

187
του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήEνα σημαντικό σκέλος της διπλωματικής προσπάθειας που κάνει η Αθήνα συνδέεται αδιαμφισβήτητα με τους εξοπλισμούς. Μετά τα γαλλικά μαχητικά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 2.29

Related News

Ο Τραμπ επιτίθεται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καθώς απειλείται να παρακαμφθεί το βέτο του στον αμυντικό προϋπολογισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα νέα ομοβροντία εναντίον των ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, χαρακτηρίζοντάς τους «αξιοθρήνητους» και προκαλώντας νέα αναταραχή στο...

Κατάσκοποι «τσέπης»: Ο Βρετανικός Στρατός δοκιμάζει αναγνωριστικά nano-drones

Σύντομα η τακτική αναγνώριση στο πεδίο της μάχης θα ξεκινά από την παλάμη ενός χεριού! Ο Βρετανικός Στρατός ξεκίνησε τις δοκιμές με τα πρώτα...

Πρώτη εμπορική πτήση για το Boeing 737 ΜΑΧ μετά από 20 μήνες

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ της εταιρείας Boeing επέστρεψαν σήμερα στους αμερικανικούς αιθέρες, για πρώτη φορά μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωσή...