Μέρκελ: “Δύσκολος”, αλλά γεωστρατηγικά απαραίτητος εταίρος η Τουρκία

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Τουρκία είναι «δύσκολος» εταίρος, αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ’ ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Απευθυνόμενη για μια ακόμη φορά εμμέσως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της, ενώ δήλωσε «παρούσα» και για παραμονή της στην Καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.

«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, αλλά εξαρτάται από την Συμμαχία.

«Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η κυρία Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό», για γεωστρατηγικούς λόγους.

Ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «προπύργιο ελευθερίας και ειρήνης» και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας «στους αμερικανούς φίλους μας». Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που ζητά επίμονα η Ουάσιγκτον. Όπως είπε, το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024. «Το σωστό είναι να εργαστούμε για την Συμμαχία και να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε μεταξύ άλλων έκκληση για την διατήρηση της συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι ζωτικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων. Πρέπει να πούμε σε αυτές τις χώρες, «έχετε μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι υπεσχημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, διαφορετικά «θα χάσουμε αυτές τις χώρες».

Η ‘Αγγελα Μέρκελ επιχείρησε κατά την σημερινή της ομιλία να απαντήσει και στο ερώτημα «για πόσο ακόμη θα παραμείνει Καγκελάριος», επαινώντας το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού και απευθύνοντας έκκληση για την ολοκλήρωση της θητείας του. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ανέφερε την πολιτική για το κλίμα και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ έκανε λόγο και για ρωγμές στην γερμανική κοινωνία. «Αν και οικονομικά πηγαίνουμε πολύ καλά, υπάρχουν στην κοινωνία μας διενέξεις οι οποίες πρέπει να μας ανησυχούν. Τι μας συμβαίνει, έπειτα από εβδομήντα χρόνια Συντάγματος;», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη κυρίως στην δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λύμπκε και τόνισε ότι «η ελευθερία έκφρασης είναι δεδομένη» στη Γερμανία.

Καταλήγοντας, η κυρία Μέρκελ απευθύνθηκε στους επικριτές της: «Έχουν ξεκινήσει πολλά και είναι ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό, κατά την γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε για όλη την διάρκεια της νομοθετικής περιόδου. Εγώ πάντως είμαι εδώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η Γερμανία που ήθελε να αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη για παραδειγματισμό , θεωρεί την Τουρκία απαραίτητη.
O tempora o mores.

Xenofon
Member
Member
Xenofon

Μα είναι κολος και βρακι μαζι τους εδώ και αιωνες
Που είναι το παραξενο

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Άντε παιδιά να βάλουμε όλοι από κάτι να το δώσουμε στην Τουρκία μην την χάσουμε.

Wisdom
Member
Trusted Member
Wisdom

Νομίζω το πιο σημαντικό σημείο είναι αυτό: «Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η κυρία Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό» Μου θυμίζει αντίστοιχες δηλώσεις Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα όταν συζητείτο πιθανό Grexit. Στις δηλώσεις τους επέμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι δεν υπάρχει σενάριο αποχώρησης, αλλά στο παρασκήνιο ετοίμαζαν αναλυτικότατα σχέδια για το Grexit. Αν κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε, αλλά είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κυβέρνησης μέλους των G7… Read more »

Pesco
Guest
Pesco

You are misreading signs. Macron Bonaparte has no Balls to do anything but crying and having a strategy. Neither nato, nor the planned pesco can renounce a strategic partner like Turkiye. Look at the ongoing propaganda war about the S400. Not only is the S400 a defence-system. Its also implies a shift of Turkiye towards Russia. A worst-case-scenario for nato-boss usa and the pesco-parents france-germany. Or what else is your explanation tjat there are no threatened sanctions or the cooperation of EUROSAM with Turkish Companies? What about the cia-initiated yellow west protest in France, lasting so long?

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Για Γκιουλενιστές δεν διαβάζω και ανησυχώ.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Οπότε ότι και να κάνει η Τουρκία πρέπει να το δεχτούν τα υπόλοιπα μέλη και να κάνουν .. τουμπεκί; Μέχρι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω; Και πραγματικά γιατί τόση επιμονή της Γερμανίας στην διερεύνηση της ΕΕ? Γιατί δεν λαμβάνει σοβαρά τις από εις των Γάλλων/Δανών/Ολλανδών? Γιατί πρέπει τόσο επίμονα να μπουν η Αλβανία και τα Σκόπια? Η Αλβανία θεωρείται χώρα υποψήφια? Ειλικρινά? Ακόμη εγείρει θέματα εις βάρος μας μας θεωρεί εχθρική χώρα και μέχρι πρόσφατα μέσα στο δήθεν κλίμα φόβου καλούσε τις ΗΠΑ να κάνουν βάσεις στην χώρα τους ώστε να υπερασπιστούν από ενδεχόμενη εισβολή των Ελληνικών ΕΔ, (μην… Read more »