Ιράν: Mersad στην εποχή του metaHAWK

0
1229
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ιρανικό αντιαεροπορική πυραυλικό σύστημα Mersad είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής μετεξέλιξης του Ι-HAWK στην πρακτική της Τεχεράνης να προσπαθεί να βελτιώσει τα αμερικανικής σχεδίασης οπλοσυστήματα  που έχει κληρονομήσει πριν από 40 χρόνια από το καθεστώς του Σάχη.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι τα νέα βλήματα που εμφανίζεται να χρησιμοποιεί το Mersad, σε συνδυασμό και με νέο ραντάρ Bashir για χαμηλά ιπτάμενους στόχους.

Ειδικά για τα βλήματα, εμφανίζονται να είναι τα ίδια με αυτά που του συστήματος Sayyad-2, δηλαδή αντίγραφα του RIM-66 Standard (SM-1) που είχαν αναβαθμίσει το αρχικό Sayyad-1, δηλαδή το κινεζικό HQ-2. Το πιθανότερο είναι ότι τώρα τα ίδια βλήματα αναβαθμίζουν και το Mersad.

Στο θέμα να επισημάνουμε και το σύστημα AIM-23B Fakkur των Tomcat, που επίσης αφορά το Ι-HAWK/Mersad. Για να κάνουμε μια μακρά ιστορία… σύντομη το Ιράν προσπάθησε να αναπληρώσει το οπλοστάσιο των F-14A με ένα βλήμα αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς που θα αντικαθιστούσε τους AIM-54A. Η λύση «βρέθηκε» με τους MIM-23, δηλαδή τους πυραύλους του I-HAWK που μεταμοσχεύθηκαν στο Tomcat, αρχικά αυτούσιοι και τελικά με τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά τους μέσα στο σώμα των Phoenix.

Το τελικό προϊόν είναι οι Fakkur, που βρίσκονται σε παραγωγή από το περασμένο καλοκαίρι και αρχίζουν να οπλίζουν πλέον τα F-14AM. Οι Fakkur όπως (που βέβαια δεν είναι ενεργού ραντάρ αλλά SAHR) είχαν κάποια στιγμή επιστρέψει στους Ι-HAWK/Mersad ως βελτίωση του αρχικού συστήματος. Οι  Sayyad-2 είναι επόμενη φάση της ίδιας προσπάθειας.

 

Μια πλήρης αναφορά (…την μακρά ιστορία) στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της μεταμόσχευσης των MIM-23 στα Tomcat υπάρχει στο τρέχον τεύχος μας (Π&Δ 390 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018)

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •